Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-28

  1. «Κενό εξουσίας» μετά τον Αραφάτ
  2. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  3. Φεύγει από την παλαιστινιακή γη
  4. Ράπερ κατά προέδρου
  5. Απαγωγές και στο Αφγανιστάν
  6. Φεύγει από την παλαιστινιακή γη
  7. Εκτέλεση ανδρών της ιρακινής εθνοφυλακής
  8. Έκρηση σε ξενοδοχείο «Μάριοτ»
  9. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  10. Φεύγει από την παλαιστινιακή γη
  11. Έκρηση σε ξενοδοχείο «Μάριοτ»
  12. Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις του «Όχι»
  13. Πένθος για τον Τζον Πιλ
  14. Οι Εκλογές των ΗΠΑ στο Διαδίκτυο
  15. Απαγωγές και στο Αφγανιστάν
  16. Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις του «Όχι»
  17. Ήττα Μπαρόζο
  18. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  19. Αντιφατικές πληροφορίες
  20. Εξαφανίστηκαν ψηφοδέλτια
  21. Χόμο φλορεσιένσις
  22. Δικάζεται ο Μπασίρ
  23. Διαβουλεύσεις για τη νέα Κομισιόν
  24. «Νίκη του κοινοβουλευτισμού»

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 01:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Κενό εξουσίας» μετά τον Αραφάτ

«Εικόνα υγιούς ανθρώπου;» αναρωτιούνται στο πρωτοσέλιδο τους οι Τάιμς (Times) παραθέτοντας τη φωτογραφία του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, που εμφανίζεται χαμογελαστός αλλά εμφανώς καταβεβλημένος με συνεργάτες στη Ραμάλα.

Στην ανταπόκριση της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Παλαιστίνιοι «φοβούνται το κενό εξουσίας» που δημιουργείται με την μετάβαση του κυρίου Αραφάτ στο Παρίσι.

«Εάν πεθάνει ο Γιασέρ Αραφάτ η μάχη της διαδοχής μπορεί να δοθεί και στους παλαιστινιακούς δρόμους» σχολιάζουν οι Τάιμς.

Καθώς δεν υπάρχει διάδοχος ούτε και μια προσωπικότητα «που έστω και να πλησιάζει τη χαρισματική προσωπικότητα του Παλαιστίνιου ηγέτη» η μετά - Αραφάτ εποχή θα χαρακτηρισθεί από «κενό εξουσίας» γράφουν οι Τάιμς.

Σε άλλο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Γιασέρ Αραφάτ «πάσχει από την ασθένεια του Πάρκινσον» καθώς τα «συμπτώματα του είναι παρόμοια με αυτά του Πάπα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που γράφουν ότι για πρώτη φορά οι Παλαιστίνιοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα που μέχρι τώρα θεωρείτο ταμπού: ποιος θα κυβερνήσει μετά την αποχώρηση του Αραφάτ;».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ορισμένοι Παλαιστίνιοι προβλέπουν «σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των φατριών που μπορεί να οδηγήσει σε αιματοκύλισμα», ενώ ορισμένοι άλλοι προβλέπουν «ότι το Ισραήλ θα εδραιώσει τη παρουσία του στις παλαιστινιακές περιοχές για να προλάβει το κενό εξουσίας».

Θύματα στο Ιράκ

Η Ιντιπέντεντ (Independent) και η Γκάρντιαν (Guardian) στα πρωτοσέλιδα τους αναφέρονται στα συμπεράσματα επιστημονικής έρευνας που υποστηρίζει ότι 100 χιλιάδες Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους από το ξέσπασμα του πολέμου.

Η Ιντιπέντεντ γράφει ότι «περισσότερα από τα μισά θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά» που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών» επικαλούμενη την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ (Lancet).

Η Γκάρντιαν επισημαίνει ότι οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα «επέκριναν δριμύτατα τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να υπολογίσουν τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού».

Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ το μέγεθος των απωλειών μεταξύ των άοπλων Ιρακινών «προκάλεσε οργή» μεταξύ των βρετανών βουλευτών.

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι πολλοί βουλευτές «εκφράζουν φόβους ότι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων θα αυξηθούν κατά την επικείμενη επίθεση κατά της Φαλούτζα».

Βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αποκαλύπτει ότι βρετανοί ανώτεροι αξιωματικοί «εκφράζουν αμφιβολίες για την πολιτική του Πρωθυπουργού στο Ιράκ».

Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει σχόλια αξιωματικών τους οποίους δεν κατονομάζει που υποστηρίζουν ότι η μετακίνηση της βρετανικής ταξιαρχίας από τη Βασόρα νότια της Βαγδάτης πραγματοποιείται «χωρίς να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι».

Οι βρετανοί αξιωματικοί λένε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις τις οποίες αντικαθιστούν στο «τρίγωνο του θανάτου», υπέστησαν μεγάλες απώλειες.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 18:10 (Ώρα Λονδίνου)

Φεύγει από την παλαιστινιακή γη

Η εικόνα που μετέδωσε η παλαιστινιακή τηλεόραση

Η αναχώρηση του Παλαιστίνιου ηγέτη για τη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται το πρωί της Παρασκευής, 06:30 τοπική ώρα.

Η ομάδα των 15 ιατρών από την Ιορδανία την Τυνησία και την Αίγυπτο που παρακολουθεί από το βράδυ της Τετάρτης την εξέλιξη της υγείας του αποφάσισε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Παρισίων.

Ο κ. Αραφάτ υπεβλήθη σε νέες ιατρικές εξετάσεις και οι γιατροί του διαπίστωσαν ότι πάσχει από δυσλειτουργία των κυττάρων του αίματος και γι αυτό θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Οι γιατροί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Αραφάτ να πάσχει από καρκίνο, ενώ το βράδυ της Πέμπτης, στενός συνεργάτης του, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι ο αρχηγός των Παλαιστινίων πάσχει από λευχαιμία.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας απάντησε ότι είναι έτοιμη να δεχτεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Από το απόγευμα στο πλευρό του κ. Αραφάτ βρίσκεται η σύζυγός του Σούχα που έφθασε εσπευσμένα από το Παρίσι.

Η παλαιστινιακή τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες του αρχηγού των Παλαιστινίων, ο οποίος εμφανίζεται χωρίς την καθιερωμένη στρατιωτική περιβολή του αλλά με πιτζάμες και φανερά καταβεβλημένος να χαμογελά στις κάμερες.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ φαίνεται πως διευκολύνει την κατάσταση για τον κ. Αραφάτ.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιτρέψει στον Παλαιστίνιο ηγέτη να επιστρέψει στη Ραμάλα, εάν αυτός αναγκαστεί να αφήσει το αρχηγείο του για λόγους υγείας και μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο της περιοχής ή του εξωτερικού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα ανθρωπιστικά.

Ανησυχία για το αύριο

Ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη της Γαζας, Άλαν Τζόνστον, μεταδίδει ότι οι Παλαιστίνιοι αγωνιούν για το μέλλον τους, ένα μέλλον χωρίς τον Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ίδιος λέει ότι αυτή την ώρα κανείς δεν θυμάται τα λάθη και τις κακές στιγμές του Παλαιστίνιου ηγέτη. Αντιθέτως, όλοι ελπίζουν ότι ο «γέρος» - όπως τον αποκαλούν πειρακτικά θα μαζέψει τις δυνάμεις του και θα αντέξει.

Στη Ραμάλα, ο έμπορος παπουτσιών, Τζαουάντ Τζούντα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο κ. Αραφάτ είναι «η ψυχή της παλαιστινιακής οικογένειας».

«Φοβάμαι πως αν πεθάνει, δεν θα υπάρχει καμία Αρχή. Θα είναι καταστροφή για το λαό μας», πρόσθεσε.

Έχοντας ηγηθεί του Παλαιστινιακού κινήματος για περίπου 40 χρόνια, ο κ. Αραφάτ θεωρείται από τους Παλαιστίνιους αναντικατάστατος, μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ η Λούσι Γουίλιαμσον του BBC.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ράπερ κατά προέδρου

Ο διασημότερος λευκός ράπερ του κόσμου, ο Έμινέμ, καλεί τα εκατομμύρια των θαυμαστών του να καταψηφίσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

Στο τελευταίο του βίντεο-κλιπ , που κυκλοφορεί ήδη στο ίντερνετ, ο ράπερ εξαπολύει δριμύτατη φραστική επίθεση στον Τζορτζ Μπους, μέσα από τους στίχους του. Φυσικά την μουσική και τον στίχο συνοδεύουν τα ανάλογα γραφικά:

Αεροπλάνα συγκρούονται στον αέρα, ο πρόεδρος Μπους διαβάζει το βιβλίο του ανάποδα και αντικυβερνητικοί τίτλοι εφημερίδων, συνοδεύουν το τραγούδι Mosh

Οι στίχοι είναι το ίδιο καυστικοί: «Όχι άλλο αίμα για πετρέλαιο».

Ο σκηνοθέτης του βίντεο-κλιπ, Ίαν Ινάμπα, λέει ότι στόχος του είναι να δείξει στους νεαρούς Αμερικανούς ότι οι πολιτικές τους επιλογές έχουν συνέπειες στην καθημερινότητά τους.

Από το γραφείο του Αμερικανού προέδρου δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγές και στο Αφγανιστάν

Το αυτοκίνητο των αγνοουμένων

Αξιωματούχοι από το Αφγανιστάν λένε ότι τρεις εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη έχουν απαχθεί από ενόπλους στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις απαγωγές ονομάζεται Στρατός των Μουσουλμάνων και αποτελείται από πρώην μέλη του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Οι τρεις υπάλληλοι που συνέδραμαν τις αφγανικές αρχές στις εκλογές της χώρας είναι από τις Φιλιππίνες, το Κοσσυφοπέδιο και την Ιρλανδία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, Άντριου Νορθ, λέει ότι δεν είναι σαφές εάν οι υπάλληλοι έγιναν στόχος εξαιτίας της ανάμειξής τους στις εκλογές ή του γεγονότος ότι είναι αλλοδαποί.

Οι πρώτες εκλογές στο Αφγανιστάν διενεργήθηκαν με απόλυτη ηρεμία στις 9 Οκτωβρίου.

«Έγινε πράγματι μια απαγωγή. Οι όμηροι ανήκουν στην διεθνή αντιπροσωπεία της εφορευτικής επιτροπής, εδώ στην Καμπούλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μανοέλ Ντε Αλμέιντα Ε Σίλβα στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Απαγωγή από το αυτοκίνητο

Οι υπάλληλοι, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, εργάζονταν για την κοινή ομάδα που συνέστησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η αφγανική κυβέρνηση για να διοργανώσει τις εκλογές. Στη συνέχεια συμμετείχαν στην εφορευτική επιτροπή.

Την Τετάρτη, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο μεταβατικός πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, προηγείτο με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης είπε ότι οι τρεις εργαζόμενοι απήχθησαν μέσα από το αυτοκίνητό τους, το οποίο ακινητοποίησε ένα άλλο αυτοκίνητο, κοντά σε μια από τις πλέον εύπορες περιοχές της Καμπούλ, πλησίον του ξενοδοχείου Ιντερκοντινένταλ.

«Τους τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητό τους και τους έβαλαν μέσα σε ένα άλλο αυτοκίνητο», είπε.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι απαγωγείς φορούσαν στρατιωτικές στολές.

Ένας οδηγός λεωφορείου που είδε όσα συνέβησαν θυμάται ότι τρεις ένοπλοι κουβάλησαν τις γυναίκες στους ώμους τους από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο και εξαφανίστηκαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 18:10 (Ώρα Λονδίνου)

Φεύγει από την παλαιστινιακή γη

Η εικόνα που μετέδωσε η παλαιστινιακή τηλεόραση

Η αναχώρηση του Παλαιστίνιου ηγέτη για τη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται το πρωί της Παρασκευής, 06:30 τοπική ώρα.

Η ομάδα των 15 ιατρών από την Ιορδανία την Τυνησία και την Αίγυπτο που παρακολουθεί από το βράδυ της Τετάρτης την εξέλιξη της υγείας του αποφάσισε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Παρισίων.

Ο κ. Αραφάτ υπεβλήθη σε νέες ιατρικές εξετάσεις και οι γιατροί του διαπίστωσαν ότι πάσχει από δυσλειτουργία των κυττάρων του αίματος και γι αυτό θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Οι γιατροί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Αραφάτ να πάσχει από καρκίνο.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας απάντησε ότι είναι έτοιμη να δεχτεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Από το απόγευμα στο πλευρό του κ. Αραφάτ βρίσκεται η σύζυγός του Σούχα που έφθασε εσπευσμένα από το Παρίσι.

Η παλαιστινιακή τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες του αρχηγού των Παλαιστινίων, ο οποίος εμφανίζεται χωρίς την καθιερωμένη στρατιωτική περιβολή του αλλά με πιτζάμες και φανερά καταβεβλημένος να χαμογελά στις κάμερες.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ φαίνεται πως διευκολύνει την κατάσταση για τον κ. Αραφάτ.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιτρέψει στον Παλαιστίνιο ηγέτη να επιστρέψει στη Ραμάλα, εάν αυτός αναγκαστεί να αφήσει το αρχηγείο του για λόγους υγείας και μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο της περιοχής ή του εξωτερικού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα ανθρωπιστικά.

Ανησυχία για το αύριο

Ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη της Γαζας, Άλαν Τζόνστον, μεταδίδει ότι οι Παλαιστίνιοι αγωνιούν για το μέλλον τους, ένα μέλλον χωρίς τον Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ίδιος λέει ότι αυτή την ώρα κανείς δεν θυμάται τα λάθη και τις κακές στιγμές του Παλαιστίνιου ηγέτη. Αντιθέτως, όλοι ελπίζουν ότι ο «γέρος» - όπως τον αποκαλούν πειρακτικά θα μαζέψει τις δυνάμεις του και θα αντέξει.

Στη Ραμάλα, ο έμπορος παπουτσιών, Τζαουάντ Τζούντα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο κ. Αραφάτ είναι «η ψυχή της παλαιστινιακής οικογένειας».

«Φοβάμαι πως αν πεθάνει, δεν θα υπάρχει καμία Αρχή. Θα είναι καταστροφή για το λαό μας», πρόσθεσε.

Έχοντας ηγηθεί του Παλαιστινιακού κινήματος για περίπου 40 χρόνια, ο κ. Αραφάτ θεωρείται από τους Παλαιστίνιους αναντικατάστατος, μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ η Λούσι Γουίλιαμσον του BBC.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 20:25 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτέλεση ανδρών της ιρακινής εθνοφυλακής

Φωτογραφίες από το σάιτ της οργάνωσης

Ακραία ισλαμική οργάνωση, σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, ισχυρίζεται ότι δολοφόνησε έντεκα φρουρούς της ιρακινής εθνοφυλακής, τους οποίους είχε απαγάγει από τη Βαγδάτη, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Στρατός του Ανσάρ αλ Σούνα έδειξε φωτογραφίες των ανδρών τους οποίους θεωρεί συνεργάτες των Αμερικανών «κατακτητών».

Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση ισχυρίζεται ότι αποκεφάλισε τον ένα όμηρο και πυροβόλησε τους άλλους δέκα.

Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Αμύνης δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απαγωγή έντεκα φρουρών.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τη δολοφονία 49 νεοσύλλεκτων από την οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Η ανακοίνωση

«Αφού τους ανακρίναμε, ήταν φανερό ότι καθήκον αυτής της μονάδας ήταν να προστατεύει τους Αμερικανούς κατακτητές», λέει η ανακοίνωση.

«Σφάξαμε έναν από αυτός και πυροβολήσαμε τους άλλους».

Στο διαδικτιακό τόπο της οργάνωσης παρουσιάζονται φωτογραφίες των σορών.

Η οργάνωση προειδοποιεί τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να μη συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Εγκαταλείψτε τα όπλα και πηγαίνετε στα σπίτια σας διαφορετικά σας περιμένει θάνατος», λέει η ανακοίνωση.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 19:02 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηση σε ξενοδοχείο «Μάριοτ»

Η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC, Ζαφάρ Αμπάς, μεταδίδει ότι η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό ενοίκων του μοναδικού ξενοδοχείου δύο αστέρων στην πόλη.

Γυαλιά και άλλα αντικείμενα έχουν σκορπιστεί στο δρόμο έξω από το ξενοδοχείο, τον οποίο έχουν σφραγίσει οι αστυνομικές δυνάμεις.

Δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της έκρηξης.

Οι αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, αν και μέχρι στιγμής οι έρευνες εστιάζονται στο ενδεχόμενο βομβιστικής επίθεσης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στις 23:15 τοπική ώρα.

Τα «Μάριοτ» είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ξενοδοχεία στην Ισλαμαμπάντ για ξένους δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Βομβιστική επίθεση στο «Μάριοτ» της Τζακάρτα τον περασμένο Αύγουστο είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 18:10 (Ώρα Λονδίνου)

Φεύγει από την παλαιστινιακή γη

Η εικόνα που μετέδωσε η παλαιστινιακή τηλεόραση

Η αναχώρηση του Παλαιστίνιου ηγέτη για τη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες ή την Παρασκευή.

Η ομάδα των 15 ιατρών από την Ιορδανία την Τυνησία και την Αίγυπτο που παρακολουθεί από το βράδυ της Τετάρτης την εξέλιξη της υγείας του αποφάσισε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Παρισίων.

Ο κ. Αραφάτ υπεβλήθη σε νέες ιατρικές εξετάσεις και οι γιατροί του διαπίστωσαν ότι πάσχει από δυσλειτουργία των κυττάρων του αίματος και γι αυτό θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Από το απόγευμα στο πλευρό του Παλαιστίνιου ηγέτη βρίσκεται η σύζυγός του Σούχα που έφθασε εσπευσμένα από το Παρίσι.

Η παλαιστινιακή τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες του αρχηγού των Παλαιστινίων, ο οποίος εμφανίζεται χωρίς την καθιερωμένη στρατιωτική περιβολή του αλλά με πιτζάμες και φανερά καταβεβλημένος να χαμογελά στις κάμερες.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ φαίνεται πως διευκολύνει την κατάσταση για τον κ. Αραφάτ.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιτρέψει στον Παλαιστίνιο ηγέτη να επιστρέψει στη Ραμάλα, εάν αυτός αναγκαστεί να αφήσει το αρχηγείο του για λόγους υγείας και μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο της περιοχής ή του εξωτερικού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα ανθρωπιστικά.

Ανησυχία για το αύριο

Ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη της Γαζας, Άλαν Τζόνστον, μεταδίδει ότι οι Παλαιστίνιοι αγωνιούν για το μέλλον τους, ένα μέλλον χωρίς τον Γιασέρ Αραφάτ.

Ο ίδιος λέει ότι αυτή την ώρα κανείς δεν θυμάται τα λάθη και τις κακές στιγμές του Παλαιστίνιου ηγέτη. Αντιθέτως, όλοι ελπίζουν ότι ο «γέρος» - όπως τον αποκαλούν πειρακτικά θα μαζέψει τις δυνάμεις του και θα αντέξει.

Στη Ραμάλα, ο έμπορος παπουτσιών, Τζαουάντ Τζούντα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο κ. Αραφάτ είναι «η ψυχή της παλαιστινιακής οικογένειας».

«Φοβάμαι πως αν πεθάνει, δεν θα υπάρχει καμία Αρχή. Θα είναι καταστροφή για το λαό μας», πρόσθεσε.

Έχοντας ηγηθεί του Παλαιστινιακού κινήματος για περίπου 40 χρόνια, ο κ. Αραφάτ θεωρείται από τους Παλαιστίνιους αναντικατάστατος, μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ η Λούσι Γουίλιαμσον του BBC.


Έκρηση σε ξενοδοχείο «Μάριοτ»

(Φωτ. Αρχείου) Από την έκρηξη σε Μάριοτ της Ινδονησίας

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC, Ζαφάρ Αμπάς, μεταδίδει ότι η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό ενοίκων του μοναδικού ξενοδοχείου δύο αστέρων στην πόλη.

Γυαλιά και άλλα αντικείμενα έχουν σκορπιστεί στο δρόμο έξω από το ξενοδοχείο, τον οποίο έχουν σφραγίσει οι αστυνομικές δυνάμεις.

Δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της έκρηξης.

Οι αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, αν και μέχρι στιγμής οι έρευνες εστιάζονται στο ενδεχόμενο βομβιστικής επίθεσης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στις 23:15 τοπική ώρα.

Τα «Μάριοτ» είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ξενοδοχεία στην Ισλαμαμπάντ για ξένους δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Βομβιστική επίθεση στο «Μάριοτ» της Τζακάρτα τον περασμένο Αύγουστο είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου)

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις του «Όχι»

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τα πατριωτικά αισθήματα δεν πρέπει να τα θυμόμαστε μόνο σε επετείους, αλλά πρέπει να μας καθοδηγούν και σε ειρηνικές περιόδους, να μας υποδεικνύουν τη στάση μας απέναντι της πατρίδας, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση.

Η δήλωση του κ. Στεφανόπουλου έχει ως εξής:

«Να θυμόμαστε σήμερα σπουδαίες ιστορικές στιγμές. Στιγμές δόξας, τιμής, εθνικού ενθουσιασμού, υπερηφάνειας και όπως συμβαίνει πάντοτε στις εθνικές επετείους τα πατριωτικά αισθήματα κατακλύζουν άλλη μια φορά την ψυχή μας. Αλλά τα πατριωτικά αισθήματα δεν χρειάζονται μόνο τον καιρό του πολέμου ή να τα θυμόμαστε μόνο σε εθνικές επετείους.

»Πρέπει να μας καθοδηγούν και σε ειρηνικές περιόδους, να μας υποδεικνύουν τη στάση μας απέναντι της πατρίδος, να μας υποδεικνύουν πως γινόμαστε καλοί πολίτες, να τηρούμε πάντα τους νόμους, να συμπεριφερόμεθα απέναντι των συνανθρώπων μας με κοινωνική αλληλεγγύη, να αναδεικνύουμε τις εθνικές αρετές μας και να περιστέλλουμε τα μειονεκτήματα μας. Εάν το κατορθώσουμε αυτό θα γίνουμε άξιοι της πατρίδας όπως έγιναν οι μαχητές του '40. Χρόνια πολλά σε όλους».

Με τη μαθητική παρέλαση μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Παιδιά από 12 δημοτικά, 11 γυμνάσια και 14 λύκεια της πόλης παρηλάσανε ενώπιον της εξέδρας των επισήμων, όπου την παρέλαση υποδέχτηκε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

Πένθος για τον Τζον Πιλ

Αναζητούσε πάντα νέους ήχους

Το ραδιόφωνο, ο κόσμος της μουσικής και της δισκογραφίας και το πιστό κοινό του, θρηνούν το χαμό του πλέον δημοφιλούς μουσικού παραγωγού του βρετανικού ραδιοφώνου, Τζον Πιλ.

Η καρδιά του τον πρόδωσε και ο «έφηβος» πάντα Τζον Πιλ έφυγε σε ηλικία 65 ετών και ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη σύζυγό του στο Περού.

Ο Βρετανός παραγωγός υπηρέτησε τη μουσική μέσα από ραδιοφωνικές συχνότητες για περισσότερα από 40 χρόνια. Τις δεκαετίες του '70 και του '80 γνώρισε την αποθέωση.

Εδώ και τριανταεπτά χρόνια έπαιζε τα αγαπημένα του τραγούδια μέσα από τη συχνότητα του BBC "1".

Αφιέρωσε εκπομπή στους Pulp 13 χρόνια πριν γίνουν διάσημοι

Όσοι τον γνώρισαν καλά και έζησαν από κοντά τα χρόνια που η καριέρα του απογειώθηκε, λένε ότι πολλά από τα διασημότερα συγκροτήματα οφείλουν την ύπαρξή τους στον Τζον Πιλ.

Θυμούνται ότι ο μουσικός παραγωγός ελάμβανε σχεδόν καθημερινά δοκιμαστικές κασέτες από συγκροτήματα που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα και ζητούσαν να ακούσει τη δουλειά τους.

Εν ολίγοις, ο Τζον Πιλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής μουσικής σκηνής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «μοναδική προσωπικότητα».

«Έφερε στο προσκήνιο πολλές διαφορετικές μουσικές και τις έκανε αγαπητές στο λαό ήταν ένας αυθεντικός, μοναδικός, ζεστός και αξιοπρεπής άνθρωπος», είπε ο κ. Μπλερ.

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Μάρκ Τόμπσον, είπε: «Ήταν ένας γίγαντας του ραδιοφώνου και θα λείψει όχι μόνο από εμάς στο BBC αλλά και από τα εκατομμύρια των ακροατών του».

Μουσική χωρίς όρια

Ο Πιλ γεννήθηκε στο Χέσγουολ, κοντά στο Λίβερπουλ.

Αγάπησε το πρώτο άλμπουμ των Smiths

Αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις το 1962 έφυγε για τις ΗΠΑ όπου εργάστηκε για ραδιοσταθμούς στο Ντάλας.

Επέστρεψε στη Βρετανία και εντάχθηκε στην ομάδα του BBC τo 1967, όπου και καθιερώθηκε με την εκπομπή Top Gear.

Ήταν ένας από τους πρώτους μουσικούς παραγωγούς που έπαιξε και στήριξε με πάθος ήχους ρέγκε, πανκ, χιπ-χοπ.

Του το αναγνωρίζουν

Ο Τζον Πιλ έδωσε χρυσές ευκαιρίες και ανέδειξε πολλά μουσικά συγκροτήματα: από τους Pulp και τους Smiths μέχρι τους Undertones και τους White Stripes.

Pink Floyd: Το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα έκανε το ντεμπούτο του στην εκπομπή του Τζον Πιλ, Top Gear, το Σεπτέμβριο του 1967, όπου έπαιξε κομμάτια από τον πρώτο του δίσκο, «The Piper At The Gates Of Dawn».

Roxy Music: Ο Πιλ ανακάλυψε τους Roxy Music σε ένα κλαμπ όπου εμφανίζονταν μαζί με τους Genesis το 1971. Έκλεισε μαζί τους τέσσερις εμφανίσεις στην εκπομπή του.

The Fall: Το συγκρότημα από το Μάνστεστερ έχει εμφανιστεί 24 φορές σε εκπομπές του Πιλ. Η πρώτη έγινε το 1978. Με την είδηση του θανάτου του, οι Fall έγραψαν στην ιστοσελίδα τους: «Τι απίστευτα θλιβερή ημέρα».

The Smiths: Ο πρώην κιθαρίστας των Smiths, Τζονι Μαρ έχει δηλώσει ότι το συγκρότημα οφείλει τις πρώτες του επιτυχίες στον Τζον Πιλ και στις εκπομπές του.

Pulp: Έδωσαν το πρώτο τους δοκιμαστικό στον Πιλ.

Nirvana: Η πρώτη γνωριμία του κοινού με την μουσική των Nirvana έγινε μέσα από την εκπομπή του Πιλ, δύο χρόνια πριν το τραγούδι τους «Smells Like Teen Spirit» γίνει τεράστια επιτυχία.

Οι U2, Velvet Underground, Rod Stewart, Sex Pistols και T-Rex είναι ακόμη μερικοί μουσικοί που οφείλουν την πρώτη τους επαφή με το κοινό στον παραγωγό-θρύλο Τζον Πιλ.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 15:06 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Εκλογές των ΗΠΑ στο Διαδίκτυο

Το BBC έψαξε στο Διαδίκτυο και σας προσφέρει έναν κατάλογο με τους καλύτερους συνδέσμους για δικτυακούς τόπους που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Επίσημοι δικτυακοί τόποι υποψηφίων

Τζορτζ Μπους

Τζον Κέρι

Ραλφ Νέιντερ

Μέσα Ενημέρωσης

CNN: America Votes 2004

New York Times: Campaign 2004

ABC News: Vote 2004

MSNBC: Decision 2004

LA Times: Election 2004

Άλλοι ενδιαφέροντες δικτυακοί τόποι

AFL-CIO Συνδικαλιστικό Κίνημα Αμερικής

America's Union Movement

Ιστορία προεδρικών εκλογών από το 1860

Atlas of US Presidential Elections

Οδηγός εκλογών για παιδιά

Ben's Guide to US Government - For Kids

Ελεγκτικό σώμα κυβέρνησης ΗΠΑ

Center For Public Integrity

Κέντρο που προωθεί τον δημόσιο διάλογο για θέματα αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής

Council On Foreign Relations

Εθνική Επιτροπή Δημοκρατικού Κόμματος

Democratic National Committee

Ιστορικό προεδρικών εκλογών

Democracy in Action

Σελίδες για τη Δημοκρατία μέσω Διαδικτύου

E-Democracy

Ομάδα πίεσης για ενίσχυση των Δημοκρατικών γυναικών πολιτικών υπέρ των εκτρώσεων

Emily's List

Σοβαρές και ανάλαφρες ειδήσεις από τις εκλογές

Evote.com

Ανεξάρτητος οργανισμός που ξεσκεπάζει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς των υποψηφίων και των οπαδών τους

Factcheck.org

Κυβερνητικός ελεγκτικός οργανισμός που εξετάζει τις οικονομικές δηλώσεις του κάθε υποψηφίου

Federal Election Commission

Δικτυακή πύλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ

FirstGov

Χαρτογράφηση της οικονομικής ενίσχυσης των προεκλογικών εκστρατειών

Fundrace

Δημοσκοπήσεις από τη διεθνή εταιρεία δημοσκοπήσεων, Γκάλοπ

Gallup

Οικολογικό Κόμμα ΗΠΑ

Green Party

Αμερικανικό κόμμα που προωθεί τις αρχές του φιλελευθερισμού

Libertarian Party

Βιβλιογραφία και ιστορικές πληροφορίες

Law Library of Congress - Election Resources

Ομάδα πίεσης που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα

MoveOn.org

Πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία προηγούμενων και τωρινών εκλογικών αναμετρήσεων

Office of the Federal Register - electoral college page

Ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός που εξετάζει τη στάση έναντι του Τύπου, της πολιτικής και των πολιτικών θεμάτων

Pew Research Center

Πληροφοριακός δικτυακός τόπος για πολιτικά θέματα

Politics1

Δημοσκοπήσεις από διάφορες πηγές

Polling Report

Πληροφορίες για τους υποψηφίους, πώς ψήφισαν στο Κογκρέσο και ποιοι τους χρηματοδοτούν

Project Vote Smart

Αμερικανικό κόμμα που προωθεί μεταρρυθμιστική ατζέντα

Reform Party

Εθνική Επιτροπή Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Republican National Committee

Ειδήσεις «από τα μέσα»από το Καπιτόλιο

Roll Call

Έγγραφα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στην πολιτεία της Φλόριδας το 2000

US Supreme Court - Florida

Απαντώντας στο ερωτηματολόγιο αυτής της σελίδας μπορεί να βρείτε τον ιδανικό σας υποψήφιο

Selectsmart 2004 Presidential Candidate Selector

Ειδήσεις και ανταλλαγή απόψεων στον «συντηρητικό» χώρο

Townhall.com

Δημογραφικά και άλλα στοιχεία για τον πληθυσμό των ΗΠΑ

US Census Bureau

Πληροφορίες σχετικά με τους Αντιπροέδρους

Vice-Presidents.com

Σχόλια και αναλύσεις χρηστών του διαδικτύου

Watchblog

Βασικά στοιχεία για τις εκλογές από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βρετανία

Ready Reference: Presidential Election 2004

Ειδήσεις και πληροφορίες από το Κογκρέσο

House of Representatives

Senate

Ειδήσεις και πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο

The White House

Οδηγός με δικτυακούς τόπους από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις

White House '04

Δημοσκοπήσεις από εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ

Zogby International


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγές και στο Αφγανιστάν

Η Καμπούλ ήταν σχετικά ήρεμη τις ημέρες των εκλογών

Αξιωματούχοι από το Αφγανιστάν λένε ότι τρεις εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη έχουν απαχθεί από ενόπλους στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις απαγωγές ονομάζεται Στρατός των Μουσουλμάνων και αποτελείται από πρώην μέλη του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Οι τρεις υπάλληλοι που συνέδραμαν τις αφγανικές αρχές στις εκλογές της χώρας είναι από τις Φιλιππίνες, το Κοσσυφοπέδιο και την Ιρλανδία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, Άντριου Νορθ, λέει ότι δεν είναι σαφές εάν οι υπάλληλοι έγιναν στόχος εξαιτίας της ανάμειξής τους στις εκλογές ή του γεγονότος ότι είναι αλλοδαποί.

Οι πρώτες εκλογές στο Αφγανιστάν διενεργήθηκαν με απόλυτη ηρεμία στις 9 Οκτωβρίου.

«Έγινε πράγματι μια απαγωγή. Οι όμηροι ανήκουν στην διεθνή αντιπροσωπεία της εφορευτικής επιτροπής, εδώ στην Καμπούλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μανοέλ Ντε Αλμέιντα Ε Σίλβα στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Απαγωγή από το αυτοκίνητο

Οι υπάλληλοι, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, εργάζονταν για την κοινή ομάδα που συνέστησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η αφγανική κυβέρνηση για να διοργανώσει τις εκλογές. Στη συνέχεια συμμετείχαν στην εφορευτική επιτροπή.

Την Τετάρτη, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο μεταβατικός πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, προηγείτο με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης είπε ότι οι τρεις εργαζόμενοι απήχθησαν μέσα από το αυτοκίνητό τους, το οποίο ακινητοποίησε ένα άλλο αυτοκίνητο, κοντά σε μια από τις πλέον εύπορες περιοχές της Καμπούλ, πλησίον του ξενοδοχείου Ιντερκοντινένταλ.

«Τους τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητό τους και τους έβαλαν μέσα σε ένα άλλο αυτοκίνητο», είπε.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι απαγωγείς φορούσαν στρατιωτικές στολές.

Ένας οδηγός λεωφορείου που είδε όσα συνέβησαν θυμάται ότι τρεις ένοπλοι κουβάλησαν τις γυναίκες στους ώμους τους από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο και εξαφανίστηκαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.


Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις του «Όχι»

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τα πατριωτικά αισθήματα δεν πρέπει να τα θυμόμαστε μόνο σε επετείους, αλλά πρέπει να μας καθοδηγούν και σε ειρηνικές περιόδους, να μας υποδεικνύουν τη στάση μας απέναντι της πατρίδας, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση.

Η δήλωση του κ. Στεφανόπουλου έχει ως εξής:

«Να θυμόμαστε σήμερα σπουδαίες ιστορικές στιγμές. Στιγμές δόξας, τιμής, εθνικού ενθουσιασμού, υπερηφάνειας και όπως συμβαίνει πάντοτε στις εθνικές επετείους τα πατριωτικά αισθήματα κατακλύζουν άλλη μια φορά την ψυχή μας. Αλλά τα πατριωτικά αισθήματα δεν χρειάζονται μόνο τον καιρό του πολέμου ή να τα θυμόμαστε μόνο σε εθνικές επετείους.

»Πρέπει να μας καθοδηγούν και σε ειρηνικές περιόδους, να μας υποδεικνύουν τη στάση μας απέναντι της πατρίδος, να μας υποδεικνύουν πως γινόμαστε καλοί πολίτες, να τηρούμε πάντα τους νόμους, να συμπεριφερόμεθα απέναντι των συνανθρώπων μας με κοινωνική αλληλεγγύη, να αναδεικνύουμε τις εθνικές αρετές μας και να περιστέλλουμε τα μειονεκτήματα μας. Εάν το κατορθώσουμε αυτό θα γίνουμε άξιοι της πατρίδας όπως έγιναν οι μαχητές του '40. Χρόνια πολλά σε όλους».

Με τη μαθητική παρέλαση μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Παιδιά από 12 δημοτικά, 11 γυμνάσια και 14 λύκεια της πόλης παρηλάσανε ενώπιον της εξέδρας των επισήμων, όπου την παρέλαση υποδέχτηκε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 12:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ήττα Μπαρόζο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

Η ΑΥΓΗ: Δημοκρατική νίκη της Ευρωβουλής. Κατέρρευσε η σύνθεση της νέας ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ήττα της Ευρωδεξιάς. Νέο πολιτικό τοπίο στην ΕΕ. Η Ευρωβουλή ανάγκασε τον Μπαρόζο να αποσύρει την Επιτροπή του.

Ο ΛΟΓΟΣ: Εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Απολογισμός του πρωθυπουργού στο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίση θεσμών στην Ευρώπη. Αδυναμία επικύρωσης της ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Στασιμότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Η ΝΙΚΗ: Η κυβέρνηση διασύρει τη χώρα διεθνώς. Εξαγωγή της διαπλοκής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολύμορφη η ιμπεριαλιστική επίθεση. Διαστρεβλώνουν την ιστορική πραγματικότητα. Με αφορμή την επέτειο της 28ης 1940, ο σημερινός «Ρ» παρουσιάζει την οργανωμένη επιχείρηση φθοράς των συνειδήσεων.

TRAFFIC: Παρτενέρ του Σάκη Ρουβά στέλνουν την Καλομοίρα στη Γιουροβίζιον.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΟ ΕΠΟΣ του '40 πνευματική παρακαταθήκη για Ευρώπη, κόσμο. Στην πόλη μας σήμερα ο μεγάλος εθνικός εορτασμός.64 χρόνια.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιφατικές πληροφορίες

Πληροφορίες ότι κ. Αραφάτ είχε χάσει τις αισθήσεις του τη νύχτα της Τετάρτης

Στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στέλνει το μήνυμα στον παλαιστινιακό λαό και ολόκληρο τον κόσμο ότι είναι καλά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ωστόσο ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετικών οργάνων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Φατάχ, των οποίων ηγείται ο κ. Αραφάτ, για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την επιδείνωση της υγείας του.

Τον κ. Αραφάτ παρακολουθεί στο αρχηγείο του στη Ραμάλα ομάδα ιατρών, καθώς το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι η υγεία του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση. Μόλις πριν λίγο μεταδόθηκε ότι Παλαιστίνιος υπουργός δήλωσε πως είναι πιθανή η μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν επικοινώνησε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Αχμέτ Κουρέι, στον οποίο είπε πως συμφωνεί επί της αρχής με τη μεταφορά του κ. Αραφάτ σε νοσοκομείο έξω από τη Ραμάλα.

Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο, εάν του επιτραπεί η επιστροφή.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο κύριος Αραφάτ είχε χθες τη νύχτα πόνους στο στομάχι και για μερικό χρονικό διάστημα είχε χάσει την επαφή με το περιβάλλον.

Ένας από τους στενούς του συνεργάτες είχε δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή και διέψευσε τις πληροφορίες ότι είχε διορίσει τριμερή επιτροπή που θα τον αντικαθιστούσε.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι παρότι ήταν κουρασμένος και αδύναμος ο κ. Αραφάτ προσευχήθηκε το πρωί της Πέμπτης μαζί με άλλους πιστούς.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαφανίστηκαν ψηφοδέλτια

Στις εκλογές του 2000 ακυρώθηκε το αρχικό αποτέλεσμα μετά από επανακαταμέτρηση

Στην επαρχία Μπρόαρντ, κοντά στο Μαιάμι, ανακοινώθηκε ότι ενώ εστάλησαν με το ταχυδρομείο 60 χιλιάδες ψηφοδέλτια προορίζονταν για κείνους που θα ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο επειδή δεν μπορούν να μεταβούν την ερχόμενη Τρίτη στα εκλογικά τμήματα- μόνο 2 χιλιάδες από αυτά έφτασαν στον προορισμό τους.

Η εξαφάνιση ων ψηφοδελτίων τροφοδοτεί στη Φλόριντα ενόψει των προεδρικών εκλογών μία ατμόσφαιρα καχυποψίας, μεταδίδει ανταποκριτής του ΒΒC. Εάν, τονίζει, το αποτέλεσμα στην πολιτεία θα είναι οριακό και κρίνει την έκβαση των εκλογών, θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν δικαστικές διαμάχες.

Αστυνομική έρευνα πάντως δεν έχει δείξει να υπάρχει, σε σχέση με την εξαφάνιση των ψηφοδελτίων, εγκληματική ενέργεια.

Στις προεδρικές εκλογές του 2000, ο υποψήφιος των δημοκρατικών, Αλ Γκορ, κέρδισε στην περιοχή του Μπρόαρντ το 67% των ψήφων. Η Φλόριντα ήταν το επίκεντρο της αντιπαράθεσης σε σχέση με την καταμέτρηση των ψήφων και έκρινε την έκβαση των εκλογών. Νικητής στη Φλόριντα αναδείχτηκε ο Τζορτζ Μπους με 537 ψήφους διαφορά.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Χόμο φλορεσιένσις

Ο Κρις Στρίνγκερ εκτιμά ότι το συγκεκριμένο είδος περνούσε τον περισσότερο χρόνο πάνω σε δένδρα

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο τελευταίος στενός συγγενής του ανθρώπου είχε χαθεί πολύ νωρίτερα.

Οι ανθρωπολόγοιεκτιμούν ότι το ανθρωποειδές, που ονομάζουν Ηomo floresiensis, δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο στο ύψος, είχε πολύ μικρότερο εγκέφαλο από τον σύγχρονο άνθρωπο και μακριά χέρια, αλλά περπατούσε και χρησιμοποιούσε εργαλεία.

Ο ανθρωπολόγος Κρις Στρίγκερ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο εκτιμά ότι τα μακριά χέρια δείχνουν ενδεχομένως ότι το συγκεκριμένο ανθρώπινο είδος περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πάνω σε δένδρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Ηomo floresiensiς αποτελεί εξέλιξη του Homo erectus, ίχνη του οποίου βρέθηκαν στην Ιάβα.

Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψη των οστών στο νησί Φλόρες αποτελεί «την πιο συναρπαστική έκπληξη στην ανθρωπολογία για δεκαετίες» καθώς «ξαναγράφει», όπως υποστηρίζουν, «την ιστορία του ανθρωπίνου γένους».

Ορισμένοι άλλοι όμως, εκφράζουν αμφιβολίες εάν ο Ηomo floresiensiς ανήκει στο ανθρώπινο είδος.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Δικάζεται ο Μπασίρ

«Εγκέφαλος» της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια θεωρείται ο 66χρονος κληρικός

O 66χρονος Αμπου Μπακάρ Βασίρ κατηγορείται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις στο Μπαλί και το ξενοδοχείο Μέριοτ ως αρχηγός της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, που θεωρείται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Ο ίδιος δήλωσε στο δικαστήριο ότι είναι αθώος.

Ο δημόσιος κατήγορος είπε στο δικαστήριο ότι ο κληρικός διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην επίθεση κατά του ξενοδοχείου Μέριοτ, από την οποία σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο 12 άνθρωποι.

Είπε ακόμη ότι επισκέφτηκε το 2000 κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης των ισλαμιστών ανταρτών στα νότια της χώρας και αναμετέδωσε μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, για τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Ο Μπασίρ αντιμετωπίζει σε άλλο δικαστήριο κατηγορίες για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση του Μπαλί τον Οκτώβριο του 2002, από την οποία σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι. Δεν του έχουν απευθυνθεί όμως κατηγορίες για την οργάνωση της επίθεσης κατά της αυστραλιανής πρεσβείας τον περασμένο μήνα, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, παρότι η αστυνομία τον θεωρεί υπ΄ αριθμόν ένα ύποπτο.

Παρατηρητές από τις δυτικές χώρες εκτιμούν ότι η δίκη αποτελεί τεστ του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμάγκ Γιουντχογιλόνο, ο οποίος ανέλαβε δέσμευση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου)

Διαβουλεύσεις για τη νέα Κομισιόν

Ο κ. Μπαρόζο δεν θέλει να προχωρήσει σε ευρείες αλλαγές του σχήματος της Κομισιόν

Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα έχει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, με στόχο την άρση του αδιεξόδου που προκλήθηκε από την αναβολή της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της Κομισιόν υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την Τετάρτη ο εντολοδόχος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναγκάσθηκε να αποσύρει τη λίστα των υποψηφίων επιτρόπων, καθώς αντιμετώπιζε τον ορατό κίνδυνο της απόρριψης στο σύνολό της τα νέα Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ψηφοφορία.

Πολλοί ευρωβουλευτές αντιδρούν στην υποψηφιότητα Μπουτιλιόνε υποστηρίζοντας ότι παραδοσιακές ρωμαιοκαθολικές απόψεις τους στα θέματα των ομοφυλοφίλων και του ρόλου των γυναικών δεν συνάδουν με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα δεν τίθεται μόνο για το Ιταλό υποψήφιο επίτροπο, αλλά και για άλλους τρεις με τέσσερις υποψηφίους, οι οποίοι δεν διαθέτουν την υποστήριξη των ευρωβουλευτών. Χρειάζονται ευρύτερες αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής, είπε ο κ. Γιούνκερ.

Για την αναγκαιότητα ευρύτερων αλλαγών έκανε λόγο και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει στα 17 Νοεμβρίου την νέα Επιτροπή.

Ωστόσο ο κ. Μπαρόσο σε τελευταίες του δηλώσεις τόνισε πως οι αλλαγές στη σύνθεση θα είναι περιορισμένες.


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Νίκη του κοινοβουλευτισμού»

«Κρίση που θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ωριμάσει», γράφει η ιταλική Εoυρόπα (Europa). «Άρχισε μία νέα εποχή με την αναβάθμιση του ρόλου του εκλεγμένου κοινοβουλίου, έναντι των υπαγορεύσεων των εθνικών κυβερνήσεων», γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Λα Στάμπα (La Stampa) σημειώνει ότι η υπόθεση Μπουτιλιόνε και η σχετική με αυτή πολεμική που αναπτύχθηκε, καταπόντισε τη νέα Κομισιόν και κάνει λόγο στη συνέχεια για νίκη του Ευρωκοινοβουλίου. Δημιουργεί όμως συγχρόνως, γράφει η ιταλική εφημερίδα, μία σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και ένα νομικό, αφού την Παρασκευή προβλέπεται να υπογραφεί στη Ρώμη το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι την 1η Νοεμβρίου κάθε χώρα μέλος θα εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έναν επίτροπο. Η Λα Στάμπα κατηγορεί τον Ρόκο Μπουτιλιόνε για έλλειψη ευαισθησίας, καθώς, παρά τις αντιδράσεις, αρνήθηκε να παραιτηθεί και την ιταλική κυβέρνηση ότι αγνόησε όλες τις εκκλήσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Kριτική στον Μπαρόζο

«Ο Μπαρόζο συνθηκολόγησε» γράφει η γαλλική Φιγκαρό (Le Figaro). O νέος πρόεδρος της Κομισιόν έχει δυσκολίες μπροστά του, καθώς η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες των οποίων οι υποψήφιοι επίτροποι δέχτηκαν τα πυρά των ευρωβουλευτών, δείχνουν ελάχιστη διάθεση να ανταποκριθούν στα αιτήματα της ευρωβουλής, γράφει η Φιγκαρό.

Αντί να προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δημιουργεί γύρω του μία «πολεμική μηχανή», εκμεταλλευόμενος το ειδικό βάρος των μικρών χωρών της Ένωσης», γράφει η Λιμπερασιόν (Liberation). Με τη στάση τους οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο δεν διόρθωσαν μόνον ένα λάθος, έθεσαν μία θεμέλια λίθο για το μέλλον, γράφει η εφημερίδα του Παρισιού.

Η ισπανική Ελ Παϊς (El Pais) επικροτεί επίσης τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου και σημειώνει ότι η όλη αντιπαράθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεικνύει πως η ΕΕ «ζει και βασιλεύει». Δεν ήταν «ιδεολογική βεντέτα» η απόρριψη του Μπουτιλιόνε και ήταν σωστή η απόρριψή του από την κεντροαριστερά της ευρωβουλής, γράφει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Ο κ. Μπαρόζο παρανόησε το ρόλο του και η λογική συνέπεια είναι να παραιτηθεί γράφει η εφημερίδα της Βαρκελώνης Ελ Περιόντικο (El Periodico).

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ παρέλυσε το σύστημα εξουσίας επειδή το θέλησαν οι ευρωβουλευτές. Είναι μία σημαντική νίκη για τον τόσο αδύναμο κοινοβουλευτισμό της Ένωσης, γράφει η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ (die Welt).

«Σίγουρα, τα κίνητρα πολλών βουλευτών είναι αμφιλεγόμενα. Εναντίον του Ρόκο Μπουτιλιόνε στράφηκαν ο φαρισαϊσμός, ενώ η αριστερά επεδίωξε να αντισταθμίσει την ήττα της στις ευρωεκλογές, εμφανιζόμενες ως παράγοντας δύναμης. Ωστόσο, επειδή η κριτική σε άλλους υποψηφίους επιτρόπους ήταν δικαιολογημένη, οι ευρωβουλευτές έπραξαν σωστά με το «σπάσουν» τον αυτοματισμό, βάσει του οποίου η εκτελεστική εξουσία καθεμιάς χώρας-μέλους επιβάλλει τη διαμόρφωση της εκτελεστικής εξουσίας στην ΕΕ», γράφει η Βελτ.

Υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες, να εγκριθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Ευρωκοινοβούλιο με οριακή πλειοψηφία, αυτό όμως θα διατάραζε από την αρχή τις σχέσεις τους και θα υπήρχε κρίση εμπιστοσύνης, γράφει η γερμανική Τάγκεστσαϊτουγκ (TAZ). Ο κ. Μπαρόζο θα μπορούσε να στηριχθεί μόνο στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και να ανταποκρίνεται στα κελεύσματα τους. Ο κ. Μπαρόζο θα ήταν έτσι ένας αδύναμος πρόεδρος της Κομισιόν, γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.