Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-26

  1. Στα «πρόθυρα απόρριψης» η Κομισιόν
  2. To σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα
  3. Eγκρίθηκε το σχέδιο Σαρόν
  4. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  5. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  6. Eγκρίθηκε το σχέδιο Σαρόν
  7. Ανθρώπινο λάθος
  8. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  9. Γερμανογαλλικό «ναι» στην Τουρκία
  10. Κούβα εναντίον δολαρίου
  11. Η γιορτή της Θεσσαλονικής
  12. Ιρανική αδιαλλαξία
  13. Μακεδονική τελευταία
  14. Eν αναμονή της ψηφοφορίας
  15. Πέθαναν στην κράτηση
  16. Μακεδονική τελευταία
  17. Ο Μπαρόζο επιμένει στη σύνθεση της Κομισιόν
  18. Σε νέα άνοδο το πετρέλαιο
  19. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  20. Δύσκολη η απόφαση για Τουρκία
  21. Ενθρονίστηκε ο Αλεξανδρείας
  22. Προκλήσεων συνέχεια
  23. Όξυνση για αγροτικά και ανάπτυξη
  24. Οικονομία και τουρκικές προκλήσεις
  25. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  26. Μουσάραφ: Ριζικές λύσεις για το Κασμίρ
  27. Σφαίρες επιρροής
  28. Eπισοδειακή συνεδρίαση

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 01:20 (Ώρα Λονδίνου)

Στα «πρόθυρα απόρριψης» η Κομισιόν

«Στα πρόθυρα απόρριψης η Επιτροπή του Μπαρόζο», είναι ο κεντρικός τίτλος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η βρετανική εφημερίδα στο κεντρικό της σχόλιο καλεί τους ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν την ομάδα Μπαρόζο. «Εάν την καταψηφίσουν θα επιφέρουν μια άσκοπη κρίση» υποστηρίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η καταψήφιση της Επιτροπής θα δημιουργήσει ένα «μεγάλο αδιέξοδο» που αναπόφευκτα θα υπονομεύσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που πρόκειται να υπογραφεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες τη Παρασκευή.

Αντίθετα, η Ιντιπέντεντ (Independent) υποστηρίζει ότι η «δημοκρατία στην Ευρώπη θα προωθηθεί εάν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν κατά της Κομισιόν».

«Δεν αποτελεί τη καλύτερη αρχή για το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν» γράφει η βρετανική εφημερίδα που υπογραμμίζει ότι ο Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αποφάσισε να ακολουθήσει τη στρατηγική «ή όλα ή τίποτε» όσον αφορά την ανάθεση του χαρτοφυλακίου για θέματα δικαιοσύνης στον Ρόκο Μπουτιλιόνε.

Ο κύριος Μπουτιλιόνε πάντοτε θα «δημιουργεί υπόνοιες» με τις απόψεις του για τους ομοφυλόφιλους και το γυναικείο φύλο.

Ένας «σοφότερος πρόεδρος της Επιτροπής θα υποχωρούσε και θα επανεξέταζε την απόφαση του» γράφει η Ιντιπέντεντ που προσθέτει ότι η καταψήφιση της Επιτροπής από τους ευρωβουλευτές «θα πείσει τους ευρωπαίους πολίτες ότι η φωνή τους μπορεί κάοπτε να ακούγεται», καταλήγει το κεντρικό σχόλιο της Ιντιπέντεντ.

Το έλλειμμα της Ελλάδας

«Η Κομισιόν αμφισβητεί την υπόσχεση της Ελλάδας για το δημοσιονομικό έλλειμμα», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) από τις Βρυξέλλες.

Η ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας γράφει ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας τόσο για το 2004 όσο και για το 2005 θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι το έλλειμμα θα ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ «υπογραμμίζει την συνεχιζόμενη απειλή στην αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι «σημαντικές καθώς σε αυτές θα βασισθεί η απόφαση των Υπουργών Οικονομίας τον επόμενο μήνα για το εάν θα ληφθούν κυρώσεις κατά της Ελλάδας», σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ισραήλ Γάζα

«Ο Σαρόν κερδίζει την ιστορική ψήφο για τη Γάζα» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian) που προσθέτει πάντως ότι η πολιτική του πρωθυπουργού του Ισραήλ «προκαλεί διχασμό» στη κυβέρνηση.

Στο κεντρικό της σχόλιο, η Γκάρντιαν σημειώνει ότι η «απόσυρση από τη Γάζα είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για την ειρήνη».

Η απελευθέρωση της Γάζας δεν θα σημάνει και πολλά εάν το Ισραήλ σταματήσει την απόσυρση και από τις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης σημειώνει η εφημερίδα που αναφέρεται στην «καχυποψία των Παλαιστινίων» που φοβούνται ότι η απόσυρση από τη Γάζα «αποσκοπεί στο να επικαλύψει την διεύρυνση του ελέγχου της Δυτικής Όχθης».

Πετρέλαιο

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) στο πρωτοσέλιδο της αποκαλύπτει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού BP ανέρχονται στα 2,34 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η εταιρεία έχει κέρδη 1 εκατομμύριο λίρες την ώρα γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ αποτέλεσμα της υψηλής τιμής του πετρελαίου.

Τα μεγάλα κέρδη της BP «ίσως προκαλέσουν την οργή των οδηγών που πληρώνουν τη βενζίνη ακριβότερη κατά 10%», παρά την διάψευση της εταιρείας που υποστηρίζει ότι δεν «κερδοσκοπεί εις βάρος των καταναλωτών».

Τζον Πιλ

Στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων γίνεται εκτενής αναφορά στο θάνατο του Τζον Πιλ, ραδιοφωνικού παραγωγού και ντι-τζέι, που ανέδειξε επί σειρά δεκαετιών μεγάλα αστέρια της ροκ μουσικής.

Ο Πιλ που πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Περού «ήταν ο πατρόνας των σταρ της ροκ» γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

«Εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες μουσικοί της εναλλακτικής ροκ χρωστάνε τη καριέρα τους στον Πιλ που ήταν διατεθειμένος να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τα συχνά αδιαμόρφωτα πρώτα μουσικά τους βήματα» γράφει τσε σχόλιο της η εφημερίδα.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι ο Πϊλ «ήταν ο σημαντικότερη προσωπικότητα στη βρετανική μουσική σκηνή από την γέννηση του ροκ εντ ρολ».


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 22:08 (Ώρα Λονδίνου)

To σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα

Μπαινοβγαίνουν στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις

Η ισραηλινή βουλή ενέκρινε μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση το σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Τα βασικότερα σημεία του αποκαλούμενου «σχεδίου απεμπλοκής»:

Προβλέπεται η εκκένωση 8.000 εποίκων από 21 οικισμούς-θύλακες στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι κτίστηκαν μετά την κατάληψή της από τους Ισραηλινούς το 1967, όπως επίσης και των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν επιφορτισθεί την προστασία τους. Κατά την άποψη του κ. Σαρόν, η αποχώρηση είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση της ασφάλειας των Ισραηλινών, αφού δεν προχωρεί το ειρηνευτικό σχέδιο «οδικός χάρτης».

Το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο των χερσαίων συνόρων, των ακτών και του εναερίου χώρου της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και τις δυνατότητες εφόδων στα εδάφη της όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Στη Δυτική Όχθη θα εκκενωθούν τέσσερις εβραϊκοί οικισμοί, διατηρούνται όμως δεκάδες άλλοι, ενώ προβλέπεται να βρίσκονται πίσω από το αποκαλούμενο «τείχος ασφαλείας» οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κάτοικοι των κατεχομένων εδαφών. Θα είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εγκαταλείπει οικισμούς εποίκων, μετά την ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο, που οδήγησε στην εγκατάλειψη του Σινά.

Το ίδιο το κόμμα του κ. Σαρόν, το Λικούντ, απέρριψε δύο φορές το σχέδιό του, ενώ μέλη της κυβέρνησής του τάσσονται επίσης ανοιχτά κατά.

Πώς αντιμετωπίζουν το σχέδιο οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Από τη μία μεριά επικροτούν φυσικά κάθε αποχώρηση Ισραηλινών από τα εδάφη τους. Από την άλλη όμως αισθάνονται οργή, επειδή το σχέδιο αποφασίστηκε ερήμην τους και δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων. Η παλαιστινιακή πλευρά εμμένει στο ειρηνευτικό σχέδιο «οδικός χάρτης».

Aκραίες παλαιστινιακές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα τςη Γάζας

Πολλοί Παλαιστίνιοι εκφράζουν φόβους ότι το σχέδιο αποχώρησης αποτελεί «άλλοθι», το οποίο επιτρέπει στο Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη, θυσιάζοντας την «ασήμαντη» Λωρίδα της Γάζας.

Οι ίδιοι υποδεικνύουν δηλώσεις του συμβούλου του κ. Σαρόν, Ντοβ Βάισγκλας, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η σημασία του σχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι παγώνει την ειρηνευτική διαδικασία, με τις ευλογίες των ΗΠΑ».

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τη Συμφωνία του Όσλο του 1993, το Ισραήλ παραχώρησε στην Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο του 80% των εδαφών της. Από την έναρξη της ιντιφάντα το 2000, οι ισραηλινές δυνάμεις μπαινοβγαίνουν στη Γάζα, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, καταστρέφοντας σπίτια και υποδομές.

Παιστινιακές ακραίες οργανώσεις πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών οικισμών και ισραηλινών πόλεων κοντά στα σύνορα, σκοτώνοντας δεκάδες ισραηλινούς.

Τα 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε συνθήκες ανέχειας που δημιουργούν η μακροχρόνια οικονομική κρίση. Ένας στους τρεις ενήλικους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας είναι άνεργος και τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανώσεων.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 22:25 (Ώρα Λονδίνου)

Eγκρίθηκε το σχέδιο Σαρόν

Χιλιάδες έποικοι αντιτίθενται στο σχέδιο αποχώρησης

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ισραηλινή βουλή ενέκρινε την διάλυση εβραϊκών οικισμών, ενώ το σχέδιο του κ. Σαρόν δίχασα το κόμμα του Λικούντ και έστρεψε εναντίον του χιλιάδες εποίκους, πολλοί από τους οποίους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Κνέσετ την ώρα της ψηφοφορίας.

Βάσει του σχεδίου αποχωρούν από τη Λωρίδα της Γάζας οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι έποικοι που αποζημιώνονται, το Ισραήλ όμως διατηρεί τον έλεγχο των ακτών, του εναερίου χώρου και των χερσαίων συνόρων. Το σχέδιο προβλέπει και την αποχώρηση από τέσσερις οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού τάχθηκαν κατά. Λίγο μετά την ψηφοφορία ο κ. Σαρόν απέπεμψε από την κυβέρνηση τους υπουργούς Ούσι Λάνταου και Μίχαελ Ράτζον, που ψήφισαν κατά του σχεδίου.

Τέσσερις υπουργοί του Λικούντ, μεταξύ των οποίων και ο Μπενγιαμίν Νετανγιάχου, δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, εάν ο κ. Σαρόν δεν συμφωνήσει μέσα σε δύο εβδομάδες με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο αποχώρησης. Μέχρι τώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σοβαρό το ενδεχόμενο αναζήτησης άλλων κυβερνητικών εταίρων από τον κ. Σαρόν, σε περίπτωση που παραμείνει αγεφύρωτο το χάσμα στο νυν κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το Ισραήλ θα πρέπει να αρχίσει τώρα διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους για την υλοποίηση του σχεδίου αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ.

Αποχώρησαν στο μεταξύ οι ισραηλινές δυνάμεις που διεξήγαγαν επί δύο ημέρες επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 20:54 (Ώρα Λονδίνου)

Eγκρίθηκε το σχέδιο Σαρόν

Χιλιάδες έποικοι αντιτίθενται στο σχέδιο αποχώρησης

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ισραηλινή βουλή ενέκρινε την διάλυση εβραϊκών οικισμών, ενώ το σχέδιο του κ. Σαρόν δίχασα το κόμμα του Λικούντ και έστρεψε εναντίον του χιλιάδες εποίκους, πολλοί από τους οποίους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Κνέσετ την ώρα της ψηφοφορίας.

Βάσει του σχεδίου αποχωρούν από τη Λωρίδα της Γάζας οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι έποικοι που αποζημιώνονται, το Ισραήλ όμως διατηρεί τον έλεγχο των ακτών, του εναερίου χώρου και των χερσαίων συνόρων. Το σχέδιο προβλέπει και την αποχώρηση από τέσσερις οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Μετά την ψηφοφορία, τέσσερις υπουργοί του Λικούντ, μεταξύ των οποίων και ο Μπενγιαμίν Νετανγιάχου, δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, εάν ο κ. Σαρόν δεν συμφωνήσει μέσα σε δύο εβδομάδες με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο αποχώρησης. Μέχρι τώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σοβαρό το ενδεχόμενο αναζήτησης άλλων κυβερνητικών εταίρων από τον κ. Σαρόν, σε περίπτωση που παραμείνει αγεφύρωτο το χάσμα στο νυν κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το Ισραήλ θα πρέπει να αρχίσει τώρα διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους για την υλοποίηση του σχεδίου αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ.

Αποχώρησαν στο μεταξύ οι ισραηλινές δυνάμεις που διεξήγαγαν επί δύο ημέρες επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρώπινο λάθος

H σαυντριβή του αεροσκάφους προκάλεσε φόβους για επιθέσεις ανάλογες με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου

Σε ανθρώπινη λάθος αποδίδει εξεταστική επιτροπή τη συντριβή τον Νοέμβριο του 2001 αεροσκάφους τύπου Airbus της εταιρείας American Airways.

Το αεροπλάνο που συνετρίβη στην περιοχή του Κουίνς, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Κένεντι, παρέσυρε στο θάνατο 265 ανθρώπους και είχε πυροδοτήσει αρχικά φόβους για άλλη μία επίθεση όπως εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την επιτροπή το μοιραίο λάθος έγινε από τον δεύτερο πιλότο του αεροπλάνου, ο οποίος δεν έκανε τους κατάλληλους χειρισμούς την ώρα που στην περιοχή υπήρχαν αναταράξεις.

Συγχρόνως επιρρίπτονται ευθύνες στην American Airways σε σχέση με την εκπαίδευση των χειριστών και στην Airbus για την κατασκευή του συστήματος του πιλοτηρίου.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 19:04 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανογαλλικό «ναι» στην Τουρκία

Γερμανία και Γαλλία θα ψηφίσουν υπέρ της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου

Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ζακ Σιράκ αναμένουν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου τον ορισμό ημερομηνίας μέσα στον επόμενο χρόνο, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Γνωρίζετε την άποψή μου. Η επιθυμία μου είναι να γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία μόλις εκπληρώσει τις προϋποθέσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Σιράκ, τονίζοντας στη συνέχεια ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι μακροχρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να στοχεύουν στην πλήρη ένταξη, δήλωσε ο καγκελάριος Σρέντερ, αντικρούοντας την άποψη που έχει εκφράσει η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, για ειδική, προνομιακή σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ, αντί της ένταξης. Γερμανία και Γαλλία θα ψηφίσουν στη σύνοδο κορυφής υπέρ της ημερομηνίας για την Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Σρέντερ.

Προηγουμένως ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είχε επαναλάβει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για την προοπτική της ένταξης ως πλήρες μέλος και όχι για άλλες λύσεις.

Ο επίσημος λόγος της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στο Βερολίνο, είναι η υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά από τις Τουρκικές Αερογραμμές 36 αεροσκαφών τύπου Έιρμπας, συνολικής αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Κούβα εναντίον δολαρίου

Ο Κουβανός ηγέτης προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στη χώρα του.

Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κούβα νομιμοποίησε το 1993 τις συναλλαγές σε δολάρια.

Από τις 8 Νοεμβρίου όμως το αμερικανικό νόμισμα δεν θα είναι αποδεκτό έτσι εμπορικές συναλλαγές και έτσι, τουρίστες και πολίτες της χώρας που θέλουν να διεκπεραιώσουν τις οικονομικές τους δοσοληψίες σε δολάρια, θα πληρώνουν 10% προμήθεια.

Παρά το ατύχημα που είχε την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της χώρας, Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να δικαιολογήσει το μέτρο. Ο Κουβανός ηγέτης προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ, η «αυτοκρατορία», όπως είπε, είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην χώρα του.

Τον περασμένο Μάιο η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την σύσφιγξη του εμπάργκο κατά της Κούβας, με μέτρα που δυσχεραίνουν και την αποστολή εμβασμάτων από Κουβανούς που ζουν στις ΗΠΑ στη χώρα τους.

Ο Φιντέλ Κάστρο κάλεσε τους Κουβανούς του εξωτερικού να αποστέλλουν τα εμβάσματά τους σε άλλο νόμισμα, εκτός του δολαρίου.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 11:44 (Ώρα Λονδίνου)

Η γιορτή της Θεσσαλονικής

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, όπου παρίσταται για τελευταία φορά με την ιδιότητα του προέδρου, στις τριήμερες εκδηλώσεις για το ιστορικό «ΟΧΙ», την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και την εορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τυχερό τον εαυτό του διότι η δεκαετής θητεία του στην προεδρία της Δημοκρατίας συνέπεσε με περίοδο πολιτικής ηρεμίας, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περίοδος ηρεμίας θα διαρκέσει και θα βελτιωθεί στο μέλλον.

«Ήμουν τυχερός διότι εκλήθην να υπηρετήσω απ' αυτή την θέση την πατρίδα σε μια περίοδο που από απόψεως πολιτικής ευρέθη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων χρόνων.

»Ήταν μια περίοδος πολιτική η οποία θα διαρκέσει και θα βελτιωθεί και στο μέλλον και η οποία δεν άφηνε κανένα περιθώριο ανησυχίας σε κανέναν ούτε βεβαίως στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά, αντιφωνώντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν μια περίοδος που οι θεσμοί λειτούργησαν κατά το καλύτερο δυνατόν τρόπο, μια περίοδος που ανέδειξε πραγματικά τη σημασία και τη σπουδαιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος , μια περίοδος που πρέπει να αφιερώσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι οφείλεται στον ελληνικό λαό».

Στην προσφώνησή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Στεφανόπουλο για «την τεράστια προσφορά στο έθνος» και τον καλωσόρισε στην δέκατη και τελευταία επίσκεψή του ως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 15:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ιρανική αδιαλλαξία

Το Ιράν αρνείται ότι θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

Σύμφωνα με βουλευτή του ιρακινού κοινοβουλίου έχουν συγκεντρωθεί οι υπογραφές 93 βουλευτών, ενώ ο συνολικός αριθμός των βουλευτών του συντηρητικού στρατοπέδου ανέρχεται στους 290.

Η πρωτοβουλία για εκδηλώνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες της συνέχισης των συνομιλιών της Τεχεράνης με ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες την καλούν να αναστείλει το πρόγραμμά της, προειδοποιώντας με κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για την περίπτωση που δεν συμμορφωθεί.

Το 2003, η κυβέρνηση των μεταρρυθμιστών είχε συμφωνήσει να αναστείλει το πρόγραμμα επανεμπλουτισμού ουρανίου και να υπογράψει το πρωτόκολλο που θα επέτρεπε εμπεριστατωμένους ελέγχους του πυρηνικού της προγράμματος, από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Ωστόσο η απόφαση αυτή παρέμεινε ανενεργή και δεν επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο, το οποίο πέρασε κατόπιν υπό τον έλεγχο των συντηρητικών, μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Το Νοέμβριο λήγει η προθεσμία που έδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν, για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 11:44 (Ώρα Λονδίνου)

Μακεδονική τελευταία

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, για να παραστεί, τελευταία φορά με την ιδιότητα του προέδρου, στις τριήμερες εκδηλώσεις για το ιστορικό «ΟΧΙ», την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και την εορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου.

Σε δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη, ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τυχερό τον εαυτό του διότι η δεκαετή θητεία του στην προεδρία της Δημοκρατίας συνέπεσε με περίοδο πολιτικής ηρεμίας, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περίοδος ηρεμίας θα διαρκέσει και θα βελτιωθεί στο μέλλον.

«Ήμουν τυχερός διότι εκλήθην να υπηρετήσω απ' αυτή την θέση την πατρίδα σε μια περίοδο που από απόψεως πολιτικής ευρέθη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων χρόνων.

»Ήταν μια περίοδος πολιτική η οποία θα διαρκέσει και θα βελτιωθεί και στο μέλλον και η οποία δεν άφηνε κανένα περιθώριο ανησυχίας σε κανέναν ούτε βεβαίως στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά, αντιφωνώντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν μια περίοδος που οι θεσμοί λειτούργησαν κατά το καλύτερο δυνατόν τρόπο, μια περίοδος που ανέδειξε πραγματικά τη σημασία και τη σπουδαιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος , μια περίοδος που πρέπει να αφιερώσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι οφείλεται στον ελληνικό λαό».

Στην προσφώνησή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Στεφανόπουλο για «την τεράστια προσφορά στο έθνος» και τον καλωσόρισε στην δέκατη και τελευταία επίσκεψή του ως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 13:55 (Ώρα Λονδίνου)

Eν αναμονή της ψηφοφορίας

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Τους φυσικούς του πολιτικούς συμμάχους απογοήτευσε ο Αριέλ Σαρόν με το σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας

Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην Κνέσετ (ισραηλινό κοινοβούλιο) για την αποδοχή ή απόρριψη του σχεδίου Σαρόν που φέρει τον τίτλο σχέδιο αποδέσμευσης το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, 66 μέλη του κοινοβουλίου, έχουν δεσμευτεί απέναντί του ότι θα υπερψηφίσουν το σχέδιο, ενώ σε 52 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι αρνητικά διακείμενοι βουλευτές.

Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης προερχόμενοι από το Λικούντ το κόμμα του Αριέλ Σαρόν θα καταψηφίσουν το σχέδιο αποδέσμευσης. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε μια ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει τους «αντάρτες» του κόμματός του, προχώρησε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας σε μια ανακοίνωση, με βάση την οποία διευκρινίζεται, ότι όσοι δεν το υποστηρίξουν θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης την επομένη της ψηφοφορίας.

Ωστόσο μια δήλωση απάντηση από εκείνους που θα καταψηφίσουν την πρόταση Σαρόν, ήρθε να φορτίσει ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό.

«Εκτός κυβέρνησης θα βρεθούν όσοι υποστηρίξουν την απομάκρυνση των εποίκων και των οικισμών αυτών από τη Γάζα», τονίζουν τα στελέχη του Λικούντ που στέκονται στην αντίπερα όχθη από τον ηγέτη του κόμματός τους.

Η επόμενη ημέρα

Το ερώτημα για το αν θα περάσει ή όχι το εν λόγο σχέδιο πλέον δεν τίθεται.

Οι ισορροπίες έχουν διαμορφωθεί και η επικύρωση του από το κοινοβούλιο θεωρείται δεδομένη. Αυτό που παραμένει όμως σαν σκιά, είναι η επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας και το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ο οποίος θα αποφέρει μια κυβέρνηση ενότητας που δεν θα ταλαντεύεται κάθε που θα καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Από την άλλη μεριά οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν αμέτοχοι τις εξελίξεις αφού ο Σαρόν έχει αποκλείσει τις διμερείς επαφές για την επίτευξη συμφωνιών.

Επίσης, οι διαφωνίες που αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο στη σχέση Παλαιστίνιου πρωθυπουργού και προέδρου δεν αφήνου και πολλά περιθώρια για να πειστούν όχι μόνο οι Ισραηλινοί αλλά ακόμα και οι ξένοι διπλωμάτες που βρίσκονται στην περιοχή, ότι μια τέτοια ενέργεια θα βοηθούσε στην εξέλιξη των πραγμάτων στην παρούσα φάση.

Έτσι ο Αριέλ Σαρόν αναλαμβάνει προσωπικά το πολιτικό κόστος έναντι των σκληροπυρηνικών του Ισραήλ και οδηγεί τους έποικους εκτός Γάζας, οι Παλαιστίνιοι όμως κατανοούν ότι θα επιδείξει έναν ιδιαίτερα σκληρό χαρακτήρα στη δυτική όχθη, όπου εφόσον μελλοντικά οι διαπραγματεύσεις τύχουν των χειρισμών του Σαρόν, δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία πρόοδος ούτε στο θέμα του τείχους αλλά ούτε και σε εκείνο των 120 οικισμών εποίκων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 14:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθαναν στην κράτηση

Οι αρχρές ασφαλείας πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 συλλήψεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι πολλοί συλληφθέντες πέθαναν από ασφυξία, κατά τη μεταφορά τους με φορτηγά του στρατού στον προβλεπόμενο τόπο κράτησης.

Ισλαμιστές ηγέτες κατηγορούν τις αρχές για υπέρμετρη χρήση βίας, εναντίον των διαδηλωτών, που εκδήλωναν την αντίθεσή τους στη σύλληψη έξι μουσουλμάνων, με την κατηγορία ότι προμηθεύουν με όπλα τους φανατικούς ισλαμιστές που δρουν στη χώρα.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά τη συγκέντρωση πλήθους τη Δευτέρα, έξω από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν τουλάχιστον 1000 διαδηλωτές..

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναβάτρα που μετέβη στην περιοχή, συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας για το «μεγάλο έργο» που επιτέλεσαν, όπως είπε.

Ανησυχίες εκφράζει πάντως η γειτονική Μαλαισία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας δήλωσε ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στην Ταϊλάνδη.


Μακεδονική τελευταία

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, για να παραστεί, τελευταία φορά με την ιδιότητα του προέδρου, στις τριήμερες εκδηλώσεις για το ιστορικό «ΟΧΙ», την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και την εορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου.

Σε δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη, ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τυχερό τον εαυτό του διότι η δεκαετή θητεία του στην προεδρία της Δημοκρατίας συνέπεσε με περίοδο πολιτικής ηρεμίας, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περίοδος ηρεμίας θα διαρκέσει και θα βελτιωθεί στο μέλλον.

«Ήμουν τυχερός διότι εκλήθην να υπηρετήσω απ' αυτή την θέση την πατρίδα σε μια περίοδο που από απόψεως πολιτικής ευρέθη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων χρόνων.

Ήταν μια περίοδος πολιτική η οποία θα διαρκέσει και θα βελτιωθεί και στο μέλλον και η οποία δεν άφηνε κανένα περιθώριο ανησυχίας σε κανέναν ούτε βεβαίως στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά, αντιφωνώντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν μια περίοδος που οι θεσμοί λειτούργησαν κατά το καλύτερο δυνατόν τρόπο, μια περίοδος που ανέδειξε πραγματικά τη σημασία και τη σπουδαιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος , μια περίοδος που πρέπει να αφιερώσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι οφείλεται στον ελληνικό λαό».

Στην προσφώνησή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Στεφανόπουλο για «την τεράστια προσφορά στο έθνος» και τον καλωσόρισε στην δέκατη και τελευταία επίσκεψή του ως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχιμος ο Μπιλ Κλίντον

Λίγες εβδομάδες μετά την εγχείρηση μπάι-πας, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέρι.

Προβληματίζει η Φλόριντα

Ψηφοφορία με μικροπροβλήματα

Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

Διαφωνίες για την ασφάλεια

Ισοπαλία μετά τη μονομαχία

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Υπό την πίεση των επιθέσεων του αντιπάλου του στις εκλογές, Τζον Κέρι και παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» στη χώρα.

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Αντιδικία για το στρατιωτικό παρελθόν του Κέρι

Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη

«Μάχη για μια ενωμένη Αμερική»

Ελλάδα και κυβέρνηση Μπους

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης, εξετάζει το πλέγμα των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Οι θέσεις των υποψηφίων

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

Ο Κάρτερ φοβάται τη Φλόριντα

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπαρόζο επιμένει στη σύνθεση της Κομισιόν

«Αυτή η Επιτροπή είναι άξια της εμπιστοσύνης σας" είπε ο κ.Μπαρόζο

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανυέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε της σύνθεσης της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πολλοί ευρωβουλευτές θεωρούν ότι δεν μπορεί να αναλάβει επίτροπος Δικαιοσύνης ο Ιταλός Ρόκο Μπουτιλιόνε λόγω των σχολίων που έκανε για τους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες.

Η Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου έχει απειλήσει ότι θα καταψηφίσει την σύνθεση της Επιτροπής την Τετάρτη για αν εμποδίσει τον κ.Μπουτιλιόνε να αναλάβει επίτροπος Δικαιοσύνης.

Ο Ρόκο Μπουτιλιόνε

«Αυτή η επιτροπή είναι άξια της εμπιστοσύνης σας» είπε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη ο κ.Μπαρόζο.

«Η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και η πολιτική κατά των διακρίσεων είναι κυρίαρχες προτεραιότητες της νέας Κομισιόν» τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ.Μπαρόζο ο οποίος για να καθησυχάσει τους φόβους πολλών ευρωβουλευτών υποσχέθηκε τη δημιουργία νέας υπηρεσίας η οποία θα αναλάβει την καταπολέμηση των κάθε είδους διακρίσεων.

Ο κ.Μπαρόζο απέρριψε το αίτημα για αλλαγή της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας ότι «η όποια αλλαγή στη φάση αυτή της διαδικασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα πολιτικής και λειτουργικής φύσεως από ότι θα έλυνε».

Οι ευρωβουλευτές μπορούν με την ψήφο τους να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σύνολο της Κομισιόν και όχι κάθε μέλος της χωριστά.

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας, Μάρτιν Σουλτς, είπε ότι ο κ.Μπαρόζο όπως και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δείχνει ότι αδυνατεί να παραδεχθεί τα σφάλματα του.

Ο κ.Μπουτιλιόνε είπε ότι θεωρεί την ομοφυλοφιλία «αμάρτημα» και ότι «οι γυναίκες πρέπει να είναι παντρεμένες για να είναι καλές μητέρες».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν θύελλα καθώς ο επίτροπος Δικαιοσύνης είναι υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική κατά των διακρίσεων.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σε νέα άνοδο το πετρέλαιο

Ο τυφώνας Ιβάν δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία ων αμερικανικών διυλιστηρίων

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε νέο επίπεδο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι ανησυχίες για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις εξαγωγές νορβηγικού πετρελαίου ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τον ερχόμενο μήνα.

Οι πλοιοκτήτες απειλούν με κινητοποιήσεις λόγω της διένεξης τους με τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.

Οι κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για τις 8 Νοεμβρίου και θα μπορούσαν να διακόψουν τις εξαγωγές νορβηγικού πετρελαίου που φτάνουν τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Την Δευτέρα οι τιμές πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφθασαν τα 55 δολάρια και 53 σεντς το βαρέλι.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξάνουν σταθερά τις τελευταίες μέρες κυρίως λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στο Ιράκ και την αυξημένη ζήτηση από της Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ έκλεισε την Παρασκευή στα 51 δολάρια και 65 σεντς το βαρέλι.

Οι τιμές πετρελαίου είναι σήμερα κατά 80% υψηλότερες από πέρσι αλλά βέβαια θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι για να φθάσουν στο επίπεδο ρεκόρ του 1981, αν λάβουμε υπ όψιν μας τον πληθωρισμό.

Από τον Σεπτέμβριο όμως μέχρι σήμερα το κάθε βαρέλι μαύρου χρυσού κοστίζει 10 δολάρια περισσότερο.

Οι ειδικοί πάντως δεν προβλέπουν πτώση των τιμών στο άμεσο μέλλον καθώς λόγω του χειμώνα η ζήτηση για καύσιμα στο βόρειο ημισφαίριο είναι μεγάλη.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολη η απόφαση για Τουρκία

Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, στο ζήτημα της στάσης που θα κρατήσει στη σύνοδο της ΕΕ τον Δεκέμβριο, για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο Κύπριος πρόεδρος φαίνεται πάντως να μην αποκλείει την περίπτωση άσκησης δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο), αν και διευκρινίζει ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού από μικρές χώρες φέρνει μαζί της τόσες δυσκολίες ώστε δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς μία τέτοια απόφαση.

Πάντως σημειώνει ότι υπάρχουν υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ και την Κυπριακή δημοκρατία, που θα πρέπει να εκπληρώσει. «Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι θα ασκήσουμε βέτο, ούτε ότι δεν θα ασκήσουμε βέτο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «έχουμε επίγνωση των πραγματικών διαστάσεων και της πολιτικής ισχύος της χώρας μας και για να το πω ανάποδα, περιμένουμε από την Τουρκία ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ΕΕ και σε όλα τα κράτη - μέλη».

Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση του «ναι» στο σχέδιο Ανάν με κονδύλια του ΟΗΕ, αφού κάνει αναφορά στις σχετικές με το θέμα επιστολές που αντάλλαξε με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, σημειώνει ότι την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα η χρηματοδότηση ήταν ειδικά για την προώθηση του «ναι».

«Όλος ο κόσμος το ξέρει στην Κύπρο, δίνονταν χρήματα και σε οργανώσεις, ορισμένες παλαιές, άλλες νεοσυσταθείσες, δίνονταν και σε άτομα που κατά τη γνώμη τους θα μπορούσαν να προωθήσουν την εκστρατεία υπέρ του 'ναι'.

»Πέρα από τα Ηνωμένα Έθνη υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης για τις οποίες επίσης έχω πληροφορίες. Υπάρχει, όμως, μία αφελής ασπίδα που τη χρησιμοποιούν πολλά ΜΜΕ ζητώντας αποδείξεις και ονόματα. Ε, δε νομίζω ότι όποιοι παίρνουν λεφτά για να υποστηρίξουν μία πολιτική παράταξη ή 'γραμμή' κόβουν αποδείξεις και κολλούν ένσημα. Αλλά ο κόσμος όλος γνωρίζει. Στην Ελλάδα υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα, υποθέτω», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ακόμη σχετικά με το σχέδιο Ανάν:

«Από τη δική μας πλευρά η περισυλλογή περιορίζεται στο να εκτιμήσουμε ποιες αλλαγές θέλουμε στο σχέδιο, πράγμα που έχει ήδη γίνει και να σταθμίσουμε ποιες εξελίξεις συμβάλλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών και τελικά σε μια λύση του Κυπριακού αποδεκτή. Εμείς επιδιώκουμε επανέναρξη όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο πρόεδρος της Κύπρου προσθέτει ακόμη ότι δεν μπορεί να πει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ή δεν έχουν υπόψη αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και σημειώνει ότι αυτό που ο ίδιος μπορεί να πει είναι ότι «από τον Απρίλιο μέχρι τώρα γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερους ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ενθρονίστηκε ο Αλεξανδρείας

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ενθρονίστηκε, στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην περιοχή Μανσίνα της Αλεξάνδρειας, ο νέος πατριάρχης και πάπας Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

Χιλιάδες πιστοί αλλά και εκπρόσωποι των ορθοδόξων κρατών παρέστησαν στην ενθρόνιση του 116ου διαδόχου του αποστόλου Μάρκου.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος πατριάρχης, ο οποίος έχει πολύχρονη πείρα από τις ιεραποστολές της Αφρικής, αφού διετέλεσε μητροπολίτης Καμερούν και μετέπειτα μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, τόνισε «θα είμαι πατέρας όλων των πιστών ανεξαρτήτου φυλής και γλώσσας».

Είπε πως θα ανοίξει διάλογο με όλες τις θρησκείες και ειδικότερα με τους ισλαμιστές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μαύρης Ηπείρου που είναι κυρίως η φτώχεια, η πείνα και η τρομοκρατία.

Στα σχέδιά του μάλιστα, όπως ανέφερε, περιλαμβάνεται και η δημιουργία θεολογικής σχολής στην Αίγυπτο, ενώ δεσμεύτηκε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του θα είναι η ενίσχυση της Ιεραποστολής στις χώρες της Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μετέφερε τις ευχές όλης της Ελλάδας και τόνισε ότι όλοι πιστεύουν ότι ο κ. Θεόδωρος θα είναι άξιος συνεχιστής του έργου που ξεκίνησε ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία μετέφερε στο νέο Πατριάρχη τις ευχές και τη συμπαράσταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συμπαράσταση η οποία όπως τόνισε η κα Γιαννάκου θα είναι και έμπρακτη.

Στην τελετή ενθρόνισης παρακολούθησαν επίσης ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αρκετοί βουλευτές, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, εκπρόσωποι ορθόδοξων πατριαρχείων και αυτοκέφαλων εκκλησιών, ο πατριάρχης των Κοπτών κ. Σενούντα καθώς και εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος ευχήθηκε στο νέο Πατριάρχη να έχει κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της λειψανδρίας και τόνισε ότι η εκκλησία της Ελλάδος είναι έτοιμη να δείξει την έμπρακτη στήριξή της στο δεύτερο τη τάξει Πατριαρχείο, όπως έκανε άλλωστε όλα τα τελευταία χρόνια με την απόσπαση Ελλήνων κληρικών στις μητροπόλεις και τις ιεραποστολές της Αφρικανικής ηπείρου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ευχήθηκε στον κ. Θεόδωρο να ζήσει πολλά χρόνια ώστε να συνεχίσει το σημαντικό έργο που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια στις ιεραποστολές της Αφρικής.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Προκλήσεων συνέχεια

Καθημερινές είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου και ελληνικών χωρικών υδάτων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τόσο η τουρκική πολεμική αεροπορία όσο και η τουρκική ακτοφυλακή δημιουργούν καθημερινά επεισόδια στο χώρο του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στόχος του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου είναι η αποκοπή των αμφισβητήσεων της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Επί των παραβιάσεων, την Δευτέρα, εννέα σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν στο χώρο του Αιγαίου χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως (10 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας) και σε 17 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο κυρίως στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Τα 18 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε έξι περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Όπως έγινε γνωστό τέσσερις σχηματισμοί έφεραν όπλα, ενώ δύο τουρκικά αεροσκάφη ήταν φωτογραφικά.

Το πρωί, μία τουρκική ακτοφυλακίδα παραβίασε και πάλι τα ελληνικά χωρικά ύδατα κατευθυνόμενη προς τις βραχονησίδες Ίμια.

Το τουρκικό σκάφος περιέπλεε των βραχονησίδων επί 35 λεπτά και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας, επί της οποίας κινήθηκε επί 30 λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησε προς τα τουρκικά παράλια.

Τις κινήσεις της τουρκικής ακτοφυλακίδας παρακολουθούσε ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού από μακριά.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

Όξυνση για αγροτικά και ανάπτυξη

Οξείς τόνους κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από το Κιλκίς όπου και πραγματοποίησε επίσκεψη και είχε σειρά επαφών με φορείς των αγροτών, εργαζομένων και βιομηχάνων της περιοχής.

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για την αγροτική πολιτική, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ως κυβέρνηση δεν υλοποιεί αυτά που προεκλογικά υποσχέθηκε και ότι δεν συγκρούεται με τα συμφέροντα διότι «είναι του ίδιου σιναφιού και αφήνει να λειτουργούν τα καρτέλ και τα τραστ σε βάρος του αγρότη», και κατόπιν κάλεσε τους αγρότες να οργανωθούν μέσα στους συνεταιρισμούς ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις.

Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Μπασιάκου.

«Μιας και άρχισε να ασχολείται έστω και τώρα με τα αγροτικά ζητήματα ο κ. Παπανδρέου, του δίνεται η ευκαιρία να εξηγήσει γιατί ενέκρινε το 2000 την αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, γιατί ενεθάρρυνε την χωρίς έλεγχο εισαγωγής συσσώρευση αποθεμάτων και γιατί αποδέχθηκε τους ισχύοντες σήμερα δυσμενείς κοινοτικούς κανονισμούς» απήντησε ο κ. Μπασιάκος.

Ανάλογα απήντησε στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου περί ανάπτυξης, ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Ο κ. Ρουσόπουλος, αφού μίλησε περί «ερασιτεχνισμών, παλινωδιών, απουσίας οράματος και συγκροτημένης πολιτικής από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» που είχαν ως αποτέλεσμα «τη διόγκωση του ελλείμματος παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, που με τη σειρά του τροφοδότησε την αύξηση της ανεργίας» τόνισε ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος, προϊόν σοβαρής μελέτης, επεξεργασίας και γόνιμου διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή» και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ όταν κατατεθεί ο νόμος να τοποθετηθούν «και να συνδράμουν θετικά, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, αλλά να κάνουν και την αυτοκριτική τους».

Ο κ. Παπανδρέου είχε κατηγορήσει για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση για «έλλειμμα πολιτικής», καθώς, όπως είπε, «η ΝΔ ακύρωσε τον παλαιότερο αναπτυξιακό νόμο χωρίς να φέρει η ίδια στη Βουλή δικό της και αφού θα τον φέρει θα περάσουν πολλοί μήνες για να τον εφαρμόσει. Άρα, λοιπόν, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχει η χώρα μας έλλειμμα αναπτυξιακής πολιτικής».


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 09:55 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και τουρκικές προκλήσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σάπιο κύκλωμα στα κρέατα. Στον εισαγγελέα 25 κτηνίατροι, εισαγωγείς, χοντρέμποροι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρεύμα σε χιλιάδες αυθαίρετα. Τέρμα στα αλαλούμ και στις καθυστερήσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέρμα στην ταλαιπωρία. Γροθιά στη γραφειοκρατία από τον Πρ. Παυλόπουλο. Πιστοποιητικά - βεβαιώσεις κ.λ.π. θα τα αναζητούν και θα τα εκδίδουν μόνες τους οι Δημόσιες Υπηρεσίες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φορο - εκπτώσεις όσο αντέχει η οικονομία. Ο Αλογοσκούφης ολοκληρώνει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Όλος ο νόμος των μετεγγραφών. Ευνοούνται οι φοιτητές χαμηλών εισοδημάτων σε ποσοστό 5% για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 10% στις άλλες πόλεις.

Η ΑΥΓΗ: Νέο άλμα της ανεργίας. Στο 11,2% το Α' τρίμηνο του 2004. Πλήττονται περισσότερο οι νέοι (26,4%) και οι γυναίκες (16,8%). Μεγαλώνουν οι περιφερειακές ανισότητες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κραυγές Γιάννας λίγο πριν την παραπομπή της στη Δικαιοσύνη για σωρεία κακουργημάτων. Απειλεί και εκβιάζει για ασυλία με βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών κατά της «Αυριανής».

ΤΟ ΒΗΜΑ: 11 αλλαγές στη φορολογία. Για μισθωτούς , επαγγελματίες, εταιρίες. Αφορολόγητο στα 11.000 ευρώ. Νέα κλίμακα με ανώτερο συντελεστή 39%.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ασφάλιστρα φωτιά για τους παραβάτες του ΚΟΚ. Συνδέεται το πόιντ σίστεμ με την ασφάλεια του ΙΧ.

ΕΘΝΟΣ: 1.169 νέες προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο. Οι προθεσμίες για υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, ΔΕΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κυβερνητική ΔΕΗ-ΣΗ υπέρ πολυτέκνων. Ενώ αυξάνεται η τιμή του ρεύματος για όλους μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουσκώνουν οι τσέπες των νοικοκυριών. Έντονα φιλολαϊκός ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 2.750 νέες θέσεις σε Δημόσιο - ΔΕΚΟ. Όλη η προκήρυξη για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εφιάλτης τιμών - ανεργίας. Χειμώνας χωρίς δουλειές και με το πετρέλαιο να καλπάζει.

ΕΞΠΡΕΣ: Σε κρίση τα λιμάνια. Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό.

ΕΣΤΙΑ: Το όφελος της απογραφής. Αυστηρότεροι έλεγχοι σε όλα τα κράτη - μέλη.

ESPRESSO: Θρίλερ με τη γυναίκα του Μίλερ. Η απειλή που δέχτηκε η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη. Το περιστατικό που σήμανε συναγερμό- Αναπάντητα ερωτήματα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στην ανεργία 524.000 και έπονται άλλοι 60.000. Οι άνεργοι αποτελούν το 11,2% του εργατικού δυναμικού.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προκλητική η Άγκυρα. Ερεθίζει την Αθήνα και ωθεί τη διπλωματία μας σε δεύτερες σκέψεις.

ΚΕΡΔΟΣ: Απογραφή τέλος, γυρίζουμε σελίδα. Η αποκλειστική συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. «Η Κομισιόν κάνει τη δουλειά της, εμείς τη δική μας».

Ο ΛΟΓΟΣ: Αφορολόγητο στα 11.000 ευρώ από το 2005. Φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποσχέθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης.

Μetro: Τα βάφτιζαν ελληνικά! 500.000 αρνιά από γειτονικές χώρες έφερε παράνομα σπείρα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οι αγορές τρομάζουν στο νέο άλμα του πετρελαίου. Απώλειες 2% κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

ΤΑ ΝΕΑ: Έκθεση - βόμβα για την απογραφή. Από οικονομικό εμπειρογνώμονα της κυβέρνησης.

Η ΝΙΚΗ: Ήρθαν οι φόροι της ΝΔ. Μόλις 1.000 ευρώ η αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυριαρχούν: Υποαπασχόληση μισθοί αθλιότητας και ανεργία.

City Press: Έκρηξη ανεργίας, και έπεται συνέχεια. Οι άνεργοι 11,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της νέας κυβέρνησης.

TRAFFIC NEWS: Το ξέσπασμα της Γιάννας. Έχουμε γίνει στόχος βρόμικων επιθέσεων. «Ξεπέρασαν κάθε όριο».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δόξα Αγίου Δημητρίου Μυροβλύτη Πολιούχου και Προστάτη Θεσσαλονίκης αείποτε...

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι φόροι θα μειωθούν για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις. Μετά το αφορολόγητο στα 11.000 ευρώ, νέο πακέτο ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «συνεχίστηκαν και χθες οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Τουρκική ακταιωρός προσέγγισε τα Ίμια, ενώ σημειώθηκαν εκ νέου εικονικές αερομαχίες. Δεν υπάρχει μεταβολή στη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας τονίζει η κυβέρνηση, όμως διευκρινίζει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 17 Δεκεμβρίου και έως τότε υπάρχει διαδρομή».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας έχουν πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι πρόκειται για μελετημένη και σχεδιασμένη επιλογή, που γίνεται τις παραμονές του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου με σαφείς στόχους: να καταγράψει η Τουρκία όλο το πακέτο των αμφισβητήσεών της στο Αιγαίο και να το αποσυνδέσει από την ευρωπαϊκή προοπτικής της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να στείλει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε μια σπιθαμή από τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο, προκειμένου να "πάρει" από την Ευρώπη την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «είναι πλέον καταφανές ότι οι Τούρκοι εν όψει της οριστικής απόφασης των Ευρωπαίων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ επιλέγουν την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, με σκοπό να καταστήσουν σαφές ότι για αυτούς άλλο θέμα είναι η ευρωπαϊκή τους πορεία και άλλο θέμα οι επιδιώξεις τους στο Αιγαίο».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «έκτακτη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη προκάλεσαν χθες οι συνεχιζόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο αλλά και η καθημερινή πλέον εμφάνιση τουρκικών πλοίων του Λιμενικού κοντά στις βραχονησίδες Ίμια. Κατά τους Έλληνες στρατιωτικούς, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν μια de facto κατάσταση αμφισβητήσεων στον αέρα και τη θάλασσα , με τις καθημερινές παραβάσεις των κανόνων πτήσεων και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων».

Οικονομία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σχεδίασαν ένα προσεκτικά μετρημένο πακέτο παροχών, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και θα το ανακοινώσουν πριν από τα Χριστούγεννα. Ο στόχος είναι οι ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα με προοπτική τριετίας, αρχής γενομένης από το 2005».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι «φουσκώνει τις τσέπες των νοικοκυριών ο νέος προϋπολογισμός δίδοντας πνοή στο διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων με την αύξηση του αφορολογήτου εισοδήματος και μία σειρά ουσιαστικών φοροαπαλλαγών, προκαλεί ευκαιρίες για τη βελτίωση της απασχόλησης, ειδικά μετά την άνοδο της ανεργίας στο 11,2% κατά το α΄τρίμηνο του 2004 τονώνει την κτηματαγορά και ευνοεί τις παραδοσιακές αποταμιευτικές 'αξίες' των Ελλήνων».

Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «σε 11 αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων και των κερδών για το 2005 κατέληξαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκολύφης. Οι αλλαγές οδηγούν στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου σε 11.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και σε 9.500 ευρώ για τρις άλλες κατηγορίες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα για τους φορολογουμένους θα εξαρτηθεί από τις μεταβολές στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές φορολογίας που θα ανακοινωθούν αργότερα. Δεδομένη πάντως πρέπει να θεωρείται η ελάφρυνση των επιχειρήσεων (έστω και οριακή) όπως και η καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος ελέγχων ώστε να σταματήσει το αλισβερίσι με τις εφορίες».

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ «κατώτερη για μια ακόμη φορά των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει οι προεκλογικές υποσχέσεις της αποδεικνύεται η κυβέρνηση η οποία προχωρά σε περιορισμένες φοροελαφρύνσεις που πόρρω απέχουν από τις μεγαλοστομίες με τις οποίες διεκδίκησε και κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών».

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι «επιπόλαιη, πολιτικά αφελή και πολλαπλώς επιζήμια για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει οικονομικός εμπειρογνώμονας της κυβέρνησης τη δημοσιονομική απογραφή. Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται σε έκθεση - βόμβα που συνέταξε ο εν λόγω ειδικός. Η έκθεση συντάχτηκε από μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για λογαριασμό κορυφαίου υπουργού, την 1η Οκτωβρίου δηλαδή μια εβδομάδα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε υπό αμφισβήτηση την 'καθαρότητα' της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ και άρχισε να ζητεί συμπληρωματικά στοιχεία για την περίοδο 1997-99».

Ανεργία

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «στην κορύφωση της ολυμπιακής προετοιμασίας, όταν η οικονομία είχε 'υπερθερμανθεί', η ανεργία σημείωσε νέο άλμα. Το πρώτο τρίμηνο του 2004 ανέβηκε στο 11,2%. Δηλαδή 520.000 άνεργοι... Αν προστεθεί και το ποσοστό εκείνων που έχουν οριστικά χαθεί από την αγορά εργασίας (άεργοι), τότε η ανεργία προσεγγίζει το 13% και ο αριθμός των ανέργων τα 180.000 άτομα. Η απογραφή από τη Στατιστική Υπηρεσία έγινε με νέα μέθοδο και δείγμα, που θεωρείται πιο αντιπροσωπευτική».

Η CITY PRESS στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην πράξη, η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στο πλαίσιο που από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε ως 'ασπιρίνη' στην αντιμετώπιση της ανεργίας ούτε έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ανάσχεσης της αυξητικής τάσης του αριθμού των ανέργων».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Μουσάραφ: Ριζικές λύσεις για το Κασμίρ

Ο στρατηγός Μουσάραφ βλέπει ειρηνικό το μέλλον του Κασμίρ

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ ζήτησε να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που η χώρα του αντιμετωπίζει τη διένεξη με την Ινδία για την περιοχή του Κασμίρ.

Ο στρατηγός Μουσάραφ είπε ότι το αίτημα για δημοψήφισμα στο Κασμίρ, που πρόβαλε παραδοσιακά το Πακιστάν, δεν είναι ρεαλιστικό ενώ από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια της Ινδίας να καταστήσει μόνιμα σύνορα τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο τμήματα του Κασμίρ που διοικούνται από την Ινδία και το Πακιστάν, δεν πρόκειται ποτέ να ευδοκιμήσει.

Ο στρατηγός Μουσάραφ είπε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων είναι η από κοινού διοίκηση του Κασμίρ ή η μεγαλύτερη ανάμειξη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Πακιστάν και η Ινδία έχουν πολεμήσει δύο φορές για το Κασμίρ.

Μιλώντας σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους στην Ισλαμαμπάντ ο ηγέτης του Πακιστάν αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινχ της Ινδίας να προβεί και αυτός σε προτάσεις για λύση όταν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Ειλικρινά πιστεύω πως υπάρχουν λύσεις για το πρόβλημα. Για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε φως στο τέλος του τούνελ» είπε ο πρόεδρος Μουσάραφ.

Ο ηγέτης του Πακιστάν ανέφερε μερικές από τις εναλλακτικές λύσεις.

Την αποστρατιωτικοποίηση και αυτονόμηση του Κασμίρ

Τον από κοινού έλεγχο της περιοχής

Ορισμένες περιοχές του Κασμίρ να προσχωρήσουν στην Ινδία και στο Πακιστάν και το υπόλοιπο, η πεδιάδα του κασμίρ να γίνει είτε αυτόνομη περιοχή είτε να τεθεί υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 05:03 (Ώρα Λονδίνου)

Σφαίρες επιρροής

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να διατηρήσει τη σφαίρα επιρροής της, οι στρατιωτικές σχέσεις της Ισπανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι συνέπειες που θα έχει για την Ευρώπη η επικράτηση του Τζον Κέρι στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι τα θέματα που απασχολούν τον ευρωπαϊκό τύπο σήμερα.

Σφαίρες επιρροής - Μέρος Πρώτον

Η γαλλική Λε Μοντ ( Le Monde) εκτιμά πως η Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει στη σφαίρα επιρροής της τις τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής παρά το γεγονός ότι και οι τρεις είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτη την πίεση που ασκεί στις Δημοκρατίες της Βαλτικής ενώ ταυτόχρονα εδραιώνει τα συμφέροντα της εκεί» γράφει η Μοντ.

Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου στις τρεις αυτές χώρες «ελέγχονται πλήρως από ρωσικές εταιρείες» ενώ η επιρροή της Μόσχας «είναι ευδιάκριτη σε ορισμένες τράπεζες, οικοδομικές εταιρείες και λιμενικές εγκαταστάσεις».

«Η επιρροή των ρωσικών δικτύων επεκτείνεται στους κύκλους των πολιτικών μερικοί εκ των οποίων είναι επιχειρηματίες που δεν έχουν καμία αντίρρηση για τα χρήματα που έρχονται από την ανατολή» επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Η ρωσική Ροσισκάγια Γκαζέτα (Rossiyskaya Gazeta) ασχολείται με την κατάσταση στις αποσχισθείσες από την γειτονική Γεωργία δημοκρατίες της Νότιας Οσετίας και της Απχαζίας.

Η Ρωσία, σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί «δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στα δύο νέα κράτη για πολλούς λόγους αλλά και για ανθρωπιστικά».

Η Νότια Οσετία και η Απχαζία είναι «σαφές ότι δεν μπορούν να επιζήσουν ως ανεξάρτητα κράτη χωρίς σημαντική οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη από την Ρωσία» γράφει η Ροσισκάγια Γκαζέτα.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η μόνη λύση είναι να γίνουν συνδεδεμένα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας» καταλήγει η ρωσική εφημερίδα.

Σφαίρες επιρροής Μέρος Δέυτερον

Η εφημερίδα Ελ Παίς (EL Pais) της Μαδρίτης υπογραμμίζει τις δηλώσεις του αρχηγού των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων που ζήτησε να υπάρχει «λίγο περισσότερη ισορροπία» στις στρατιωτικές σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ.

«Δίνουμε πολλά και παίρνουμε λίγα»φέρεται να είπε ο στρατηγός Φέλιξ Σανζ Ρόλνταν. Η Ελ Παίς αναφέρει ότι «ο στρατηγός Ρόλνταν απέφυγε να αναλύσει τα παράπονα του αλλά «εξέφρασε κατάπληξη για την απροθυμία που δείχνει το ΝΑΤΟ για τη χρηματοδότηση της οικοδόμησης νέας αποβάθρας στη ναυτική βάση Ρότα που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις».

Μια άλλη ισπανική εφημερίδα, η ABC σχολιάζει τις δηλώσεις του στρατηγού υπογραμμίζοντας ότι «ξεχνάει ο στρατηγός Ρόλνταν πως αυτή η άνιση σχέση δεν εμπόδισε ποτέ τις εξαιρετικά καλές πολιτικές σχέσεις που είχαν οι δύο κυβερνήσεις μέχρι τις πρόσφατες αποφάσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης»

«Είναι παράλογη η επιδίωξη ισότιμης στρατιωτικής σχέσης» υποστηρίζει η ισπανική εφημερίδα «διότι η Ισπανία δεν έχει τόση στρατηγική σημασία για την Ουάισνγκτον όσο έχουν οι ΗΠΑ για τη δική μας ασφάλεια».

Αμερικανικές εκλογές και Ευρώπη

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ μπαίνει στην τελική ευθεία η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό (Le Figaro) επισημαίνει πως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι «βρίσκονται στο πλευρό του Τζον Κέρι».

Σύμφωνα με τη Φιγκαρό «αυτό είναι ασυνήθιστο καθώς οι ηγέτες της Ευρώπης και οι διπλωμάτες της παραδοσιακά είναι υπέρ του νυν κατοίκου του Λευκού Οίκου τον οποίο γνωρίζουν».

«Αυτή τη φορά όμως ελπίζουν σε σαφή βελτίωση των υπερατλαντικών σχέσεων αν κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών» εκτιμά η γαλλική εφημερίδα η οποία όμως προειδοποιεί πως «ο μήνας του μέλιτος του Γερουσιαστή Κέρι, αν κερδίσει, και της Ευρώπης μπορεί να αποδειχθεί πολύ σύντομος.

«Αν και αναμένουμε μια λιγότερο μονομερή προσέγγιση από μια Δημοκρατική κυβέρνηση, οι διαφορές σε καυτά θέματα όπως το Ιράκ, το Ιράν, η Κίνα ή η διένεξη στη Μέση Ανατολή, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν» προειδοποιεί η Φιγκαρό και συνεχίζει «δεδομένων μάλιστα των τάσεων προστατευτισμού των Δημοκρατικών είναι πολύ πιθανό οι εμπορικές διαφωνίες να επιδεινωθούν».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 23:07 (Ώρα Λονδίνου)

Eπισοδειακή συνεδρίαση

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

«Δυσκολότερη απόφαση της ζωής του» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα

Το πλέον εντυπωσιακό στη συνεδρίαση της Κνεσέτ τη Δευτέρα ήταν να παρακολουθείς έναν από τους ιδιαίτερα σκληροπυρηνικούς πολιτικούς του Ισραήλ να υποστηρίζεται από τα αριστερά κόμματα και να αποδοκιμάζεται με τον πλέον έντονο τρόπο από όλους εκείνους που τον στήριξαν για να σχηματίσει κυβέρνηση πριν από μερικά χρόνια.

Με φωνές, με χειρονομίες, με διακοπές οι οποίες διαδέχονταν η μια την άλλη, με αποβολές βουλευτών από την αίθουσα, ο Αριέλ Σαρόν προσπαθούσε να δικαιολογήσει την πρότασή του για απομάκρυνση των οικισμών εποίκων από τη Γάζα.

«Σε όλη μου την πορεία ως στρατιώτης, ως διοικητής, ως πολιτικός, ως βουλευτής, υπουργός και τώρα πρωθυπουργός, αυτή είναι η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ.Σαρόν δήλωσε επίσης ότι υπήρξε συνέταιρος στο κίνημα των εποικισμών ωστόσο θα πρέπει όλοι να κατανοούν τη στιγμή που θα πρέπει να συμβιβάζονται.

Σίμον Πέρες (δ) - Αριέλ Σαρόν

Υπέρμαχος της πρότασης του Αριέλ Σαρόν ήταν ο Σιμόν Πέρες, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος. Η χαρακτηριστικότερη στιγμή της ομιλίας του, ήταν όταν επιχείρησε σύγκριση της αποχώρησης από τη Γάζα, με την αποχώρηση από τον οικισμό εποίκων Γιαμίτ στο Σινά της Αιγύπτου το 1978.

«Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ακόμα, ότι θα ήταν προτιμότερο να κρατήσουμε τους οικισμούς εποίκων στο Σινά και να παραιτηθούμε από την ευκαιρία ειρήνευσης με την Αίγυπτο;»

Αδύναμο ειρηνευτικό κίνημα

Την ίδια στιγμή που ο Αριέλ Σαρόν συνέχιζε να δέχεται τα πυρά εντός του κοινοβουλίου, και ενώ όλοι οι αναλυτές τόνιζαν ότι σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα η πλειοψηφία των πολιτών θα υποστήριζαν το σχέδιο Σαρόν, το ειρηνευτικό κίνημα του Ισραήλ αποδείκνυε για μια ακόμα φορά πόσο αδύναμο είναι. Μόλις έξι χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στη συγκέντρωση που οργάνωσαν από κοινού το Εργατικό κόμμα και το κίνημα Peace Now (Ειρήνη Τώρα).

Όταν ο Σιμόν Πέρες έφτασε για να μιλήσει στο πλήθος, στάθηκε πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι. Το πάθημα του παρελθόντος με τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν έγινε μάθημα για αρχές ασφαλείας του Ισραήλ.

Αντίστοιχα είναι και τα μέτρα ασφάλειας που ακολουθούνται πλέον για τον Αριέλ Σαρόν. Με πολύ περισσότερους άνδρες στην προστασία του και εναλλακτικές διαδρομές που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις του ή ακόμα και με αυτοκινητοπομπές οι οποίες έχουν ως στόχο να παραπλανήσουν, η νέα πραγματικότητα για το «γεράκι» της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ είναι σκληρή. Συνάδελφοί του πολιτικοί, αλλά και απλοί πολίτες τον κατηγορούν για προδοσία.

Η χθεσινή ημέρα ίσως να ήταν απλά μια πρόγευση για το πόσο δύσκολο θα είναι τελικά για τον ισραηλινό πρωθυπουργό να υλοποιήσει το σχέδιό του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.