Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-23

  1. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  2. Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  3. Εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
  4. To Πρωτόκολλο του Κιότο
  5. Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες για το όνομα της ΠΓΔΜ
  6. ΗΠΑ κατά Πρωτοκόλλου
  7. Επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ
  8. Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  9. 130.000 αλλοδαποί μαθητές στην Ελλάδα
  10. Μέχρι την Άνδρο οι παραβιάσεις
  11. Επικίνδυνοι «ελιγμοί» της Άγκυρας
  12. Νέα έκκληση για την Χασάν
  13. Εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
  14. Μείωση «κυανοκράνων» στη Κύπρο
  15. Αγωνία για τη βρετανίδα όμηρο

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 22:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

Χιλιάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημίες από τις σεισμικές δονήσεις

Από σειρά σεισμικών δονήσεων , στο διάστημα δύο ωρών, δοκιμάστηκε το Σάββατο η πυκνοκατοικημένη βορειοδυτική Ιαπωνία. Η ισχυρότερη δόνηση ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 700. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν στα συντρίμμια επιζώντες, το έργο τους όμως καθίσταται δύσκολο εξ αιτίας της νύχτας και των δρόμων που έχουν καταστεί δύσβατοι.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε προσωρινούς καταυλισμούς, ενώ περίπου 300.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τις δονήσεις κατέρρευσαν κτίσματα, προκλήθηκαν ρήγματα σε δρόμους και ζημίες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, έχουν υποστεί ζημίες χιλιάδες σπίτια, ενώ εκτροχιάστηκε ένα τραίνο υψηλών ταχυτήτων, χωρίς να πάθει όμως κανείς τίποτε. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι κατέρρευσαν δύο τούνελ στην εθνική οδό που συνδέει τη Νιϊγκάτα με το Τόκιο.

Το επίκεντρο των δονήσεων βρίσκεται στην περιοχή Νιϊγκάτα, 260 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο, ενώ έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στην πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Γιουνιχίτο Κοϊζούμι κάλεσε τους υπουργούς του να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σωθούν ζωές και να αποκατασταθούν οι ζημίες.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 23:16 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

Οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές μετά το πόλεμο του 1999

Οι εκλογές του Σαββάτου ήταν οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές μετά το πόλεμο του 1999.

Η εθνοσυνέλευση με τους 120 βουλευτές έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, καθώς το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται υπό την κηδεμονία των Ηνωμένων Εθνών από το 1999, όταν επενέβησαν οι νατοϊκές δυνάμεις.

Τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν αυτά της ασφάλειας και του πολιτικού καθεστώτος που θα διέπει την επαρχία, η οποία εξακολουθεί θεωρητικά να αποτελεί τμήμα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Πρίστινα μεταδίδει ότι ήταν κυριολεκτικά άδεια τα εκλογικά τμήματα στις κατοικούμενες από Σέρβους περιοχές. Οι τοπικοί ηγέτες κάλεσαν τους Σέρβους να μην προσέλθουν στις κάλπες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ελλιπή, όπως καταγγέλλουν μέτρα προστασίας τους. Τον περασμένο Μάρτιο 19 Σέρβοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ενορχήστρωσαν αλβανοί εξτρεμιστές.

Η σερβική μειονότητα επιμένει στη διατήρηση του ελέγχου της επαρχίας στο Βελιγράδι, ενώ οι Αλβανοί επιδιώκουν την πλήρη ανεξαρτησία της και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το μποϊκοτάζ των εκλογών δυσχεραίνει τις διεθνείς προσπάθειες για αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων.

Ο Πασκάλ Φιεσί, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος με τη συμμετοχή στις εκλογές και το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε κανένα δυσάρεστο περιστατικό. Απαντώντας στην ερώτηση για τη μη συμμετοχή των Σέρβων τόνισε πως οι εκλογές ήταν δίκαιες, ελεύθερες και ανοιχτές σε όλους.

«Εάν κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να μη ψηφίσουν, είναι πράγματι απογοητευτικό για μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:01 (Ώρα Λονδίνου)

To Πρωτόκολλο του Κιότο

Φωτογραφία της ΝΑΣΑ από δορυφόρο που σκιαγραφεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη

Τι είναι το Πρωτόκολλο του Κιότο

Είναι η συνθήκη του 1997, στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Κιότο της Ιαπωνίας, όπου δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις να μειώσουν την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 5,2% -σε σχέση με το επίπεδο του 1990- στο διάστημα 2008-2012. Συνολικά 122 χώρες επικύρωσαν τη συνθήκη ή προσχώρησαν σ΄ αυτή.

Είχε προηγηθεί η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, στην οποία υπήρξε συμφωνία των ηγετών με τη δημιουργία της Συνθήκης Πλαισίου του ΟΗΕ για τις Κλιματολογικές Αλλαγές (UNFCCC)- για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών στον πλανήτη και τέθηκε ο στόχος σταθεροποίησης της εκπομπής ρύπων το 2000 στο επίπεδο του 1990, κάτι που δεν επιτεύχθηκε παντού.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί τη συνέχεια της UNFCCC και είναι η πρώτη δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για περιορισμό των αερίων που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Για να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα έπρεπε να επικυρωθεί από τόσες αναπτυγμένες χώρες, στις οποίες να αναλογούν συνολικά 55% των ατμοσφαιρικών ρύπων, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μετά την αποχώρηση από το Πρωτόκολλο των ΗΠΑ εκπέμπουν το 36% των ρύπων- ήταν απαραίτητη η επικύρωσή του από τη Ρωσία που εκπέμπει το 17% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κίνα που εκπέμπει σε παγκόσμιο επίπεδο το 13% (βρίσκεται στην 3η θέση) δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί, καθώς θεωρείται αναπτυσσόμενη χώρα.

Το Πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ 90 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τη Ρωσία και την υπογραφή της από τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με τη συμφωνία των υπουργών περιβάλλοντος στη Βόννη το 2001, χώρες που εκπέμπουν περισσότερα αέρια από ότι έχουν θέσει ως στόχο μέχρι το 2012, θα υποχρεώνονται στη δεύτερη περίοδο-αρχίζει το 2013- να περιορίσουν την εκπομπή κατά 30% επιπλέον. Δεν προβλέπονται πάντως χρηματικά πρόστιμα.

Μόνο 39 χώρες έχουν θέσει συγκεκριμένα όρια για μείωση των ρύπων. Δεν πρέπει δηλαδή η κάθε μία ξεχωριστά να θέσει το στόχο των 5,2%. Η ΕΕ για παράδειγμα θέτει ως στόχο την επίτευξη του ποσοστού 8%. Πολλές χώρες βρίσκονται πίσω από τους στόχους που θέτει το Πρωτόκολλο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη γραμματεία της Συνθήκης Πλαισίου του ΟΗΕ για τις Κλιματολογικές Αλλαγές (UNFCCC) η αποβολή επιβλαβών για το περιβάλλον αερίων

στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν το 2002 κατά 40,5% πιο πάνω από το επίπεδο του 1990 , ενώ την ίδια εποχή στις ΗΠΑ ήταν μόνο κατά 13,1% παραπάνω.

Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης το επίπεδο εκπομπής μειώθηκε κατά πολύ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής, στη Ρωσία για παράδειγμα κατά 38%.

Ποια αέρια προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Ο βασικότερος παράγοντας αύξησης της θερμοκρασίας της γης είναι η αύξηση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, την κίνηση μεταφορικών μέσων και τη θέρμανση.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο περιλαμβάνει επίσης το μεθάνιο, που προέρχεται κυρίως από τις αγροτικές καλλιέργειες, όπως και τα οξείδια του αζώτου. Υπάρχουν επίσης και τα αποκαλούμενα «βιομηχανικά αέρια», όπως είναι οι φθοροχλωράνθρακες καταστρέφουν το όζον της ατμόσφαιρας- που χρησιμοποιούνται ως προωθητικά αέρια, καθώς επίσης στην ψύξη και στον κλιματισμό και οι υδροχλωράνθρακες.

Αγοραπωλησίες και καθαρές τεχνολογίες

Το Πρωτόκολλο του Κιότο προβλέπει «ευέλικτους μηχανισμούς», οι οποίοι επιτρέπουν σε διάφορες χώρες να επιτύχουν τα προβλεπόμενα ποσοστά, χωρίς να μειώσουν τις εκπομπές επιβλαβών αερίων. Έτσι, μία χώρα μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει ποσοστά, σε μία άλλη χώρα που έχει ή δεν έχει αποθέματα ποσοστών.

Εάν για παράδειγμα μία φτωχή χώρα κατορθώσει να περιορίσει τους ρύπους κατά ένα ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που προβλέπει το Πρωτόκολλο, μπορεί να πουλήσει το υπόλοιπο του ποσοστού σε μία αναπτυγμένη χώρα.

Μπορεί επίσης να τεθεί σε λειτουργία ο αποκαλούμενος «μηχανισμός καθαρής ανάπτυξης», βάσει του οποίου οι αναπτυγμένες χώρες μπορεί να «κερδίσουν» ποσοστά, με τη χρηματοδότηση «καθαρών τεχνολογιών» όπως η ηλιακή ενέργεια- στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μπορούν επίσης να κερδίσουν ποσοστά, χρηματοδοτώντας τη δενδροφύτευση σε παρόμοιες χώρες, για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 18:00 (Ώρα Λονδίνου)

Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες για το όνομα της ΠΓΔΜ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Θέμα «ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος», χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασία ςτης χώρας της η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα.

«Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε με εντατικούς ρυθμούς για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

«Χαιρετίζουμε τη βούληση της Ελλάδας να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαστε και εμείς έτοιμοι, όπως και η ελληνική πλευρά», τόνισε από την μεριά της η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα, η οποία χαρακτήρισε το θέμα του ονόματος «ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος».

Ο κ. Μολυβιάτης επιβεβαίωσε τη σταθερή και θερμή, όπως ανέφερε, υποστήριξη της Ελλάδας στην πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ, τόσο κατά τη συνάντησή του με την κ. Μίτρεβα όσο και στις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Χάρι Κόστοφ.

Αναφερόμενος εμμέσως στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου στην ΠΓΔΜ για τον διοικητικό χάρτη που δίνει ευρύτερα τοπικά δικαιώματα στην αλβανική εθνική κοινότητα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «να μην υπάρξουν εξελίξεις ή επιλογές που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».

Οικονομική συνεργασία

Ένα άλλο θέμα που εξετάσθηκαν στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, ήταν η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με δεδομένο το στοιχείο ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.

Τόσο η κα Μίτρεβα όσο και ο κ. Κόστοβ, ζήτησαν από τον κ. Μολυβιάτη την βοήθεια της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Ιράκ για την συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την εξεύρεση των πτωμάτων των τριών πολιτών της ΠΓΔΜ οι οποίοι εκτελέσθηκαν στο Ιράκ από ισλαμική οργάνωση.

Κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια, ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε ακόμη με τους αρχηγούς των κυριοτέρων πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ κατά Πρωτοκόλλου

Oι ΗΠΑ εκπέμπουν σε παγκόσμιο επίπεδο το 36% των επιβλαβών για την ατμόσφαιρα αερίων

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Άνταμ Έρελι, απέκλεισε κατηγορηματικά ένα παρόμοιο ενδεχόμενο εάν παραμείνει πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους, σημειώνοντας πως το Πρωτόκολλο δεν είναι ρεαλιστικό και οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να το υπογράψουν ή να το επικυρώσουν.

Προηγουμένως, μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου από τη ρωσική βουλή, ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον, Κλάους Τέπφερ, είχε καλέσει την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει τη στάση της.

Το όλο ζήτημα αποτελεί θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, έχει δηλώσει ότι θα επικυρωθεί το πρωτόκολλο, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις 2 Νοεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπέμπουν το 36% των αερίων που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Την αντίθεση της Αυστραλίας στο Πρωτόκολλο του Κιότο, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αποτελεσματικό, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Ιαν Κάμπελ.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 15:28 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ

Aυξήθηκαν οι επιθέσεις στο Ιράκ με την έναρξη του ραμαζανιού

Τουλάχιστον 16 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται και από τις αμερικανικές δυνάμεις, κοντά στη πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Στη Σαμάρα - 100 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας - τέσσερις άνδρες της ιρακινής εθνοφρουράς σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας .

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων ότι έχουν στα χέρια τους συνεργάτη του καταζητούμενου Ιορδανού, Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, τον οποίον συνέλαβαν με άλλους τέσσερις υπόπτους στη Φαλούτζα.

Λίγο μετά την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Φαλούτζα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας πέντε Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για έκηξη βλήματος όλμου στην «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης.

Στα βόρεια της χώρας, κοντά στη Μοσούλη σκοτώθηκε ένας Τούρκος και ένας πολίτης Δημοκρατίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σε επίθεση που δέχτηκε φάλαγγα τουρκικών φορτηγών, που μετέφερε εφόδια για τις αμερικανικές δυνάμεις. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν δύο οδηγοί.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις των ανταρτών , από την αρχή του ιερού μήνα του ραμαζανιού πριν από εννέα ημέρες.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 16:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

Χιλιάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημίες από τις σεισμικές δονήσεις

Από σειρά σεισμικών δονήσεων , στο διάστημα δύο ωρών, δοκιμάστηκε το Σάββατο η πυκνοκατοικημένη βορειοδυτική Ιαπωνία. Η ισχυρότερη δόνηση ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και 350 τραυματίες. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν στα συντρίμμια επιζώντες, το έργο τους όμως καθίσταται δύσκολο εξ αιτίας της νύχτας και των δρόμων που έχουν καταστεί δύσβατοι.

Από τις δονήσεις κατέρρευσαν κτίσματα, προκλήθηκαν ρήγματα σε δρόμους και ζημίες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, έχουν υποστεί ζημίες χιλιάδες σπίτια, ενώ εκτροχιάστηκε ένα τραίνο υψηλών ταχυτήτων, χωρίς να πάθει όμως κανείς τίποτε. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι κατέρρευσαν δύο τούνελ στην εθνική οδό που συνδέει τη Νιϊγκάτα με το Τόκιο.

Το επίκεντρο των δονήσεων βρίσκεται στην περιοχή Νιϊγκάτα, 260 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο, ενώ έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στην πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Γιουνιχίτο Κοϊζούμι κάλεσε τους υπουργούς του να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σωθούν ζωές και να αποκατασταθούν οι ζημίες.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 12:55 (Ώρα Λονδίνου)

130.000 αλλοδαποί μαθητές στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 130.000 είναι οι αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές που κάθονται στα θρανία της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Ο χώρος του δημοτικού σχολείου είναι η «καρδιά» της εκπαίδευσης των αλλοδαπών στην Ελλάδα, αφού εκεί συγκεντρώνεται το 51,6%. Ωστόσο, μόνο οι μισοί συνεχίζουν στο Λύκειο.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές φοιτούν κυρίως στα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων: στο νομό Αττικής το 42% και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το 30%.

Μάλιστα, στα περισσότερα σχολεία του κέντρου της Αθήνας το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών ξεπερνά το 60%.

Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ) του υπουργείου Παιδείας, η ένταξη των παιδιών αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει αποκτήσει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού από το 8,6% των μαθητών που βρίσκεται στο Γυμνάσιο, μόνο το 3,8% συνεχίζει στο Λύκειο.

Σημειώνεται ότι τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και οι γονείς ζητούν να αυξηθούν οι τάξεις υποδοχής και τα φροντιστηριακά μαθήματα και παράλληλα να επεκταθούν και στο Λύκειο.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Μέχρι την Άνδρο οι παραβιάσεις

Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Έωση για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

Τουρκικά μαχητικά, πέταξαν και την Παρασκευή σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος (περίπου 60 μέτρων), αυτή τη φορά πάνω από το πεδίο βολής της Άνδρου και πάνω από ελληνικά μαχητικά πλοία που εκτελούσαν ασκήσεις βολής, ενώ τουρκική ακτοφυλακίδα, παραβίασε τα χωρικά ύδατα κοντά στα Ίμια και παρέμεινε κοντά στις βραχονησίδες για δύο περίπου ώρες πριν αποχωρήσει, υπό την στενή παρακολούθηση ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ στις 15:15 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής έξι σχηματισμοί 12 αεροσκαφών F-16,της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησαν επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 14 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στην περιοχή του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μεγάλο αριθμό ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών ενώ είχαν εγκλωβιστεί και από επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα.

Σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος σημείωσε ότι αυτές οι εξελίξεις δε συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά ό,τι γίνεται. Η στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθεί οριστικά στις 17 Δεκεμβρίου από το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στις παραβιάσεις των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων μας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος μετά την τριμερή διάσκεψη των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στην Καστοριά.

«Τέτοιες συμπεριφορές σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, προώθησης πολύ καλών σχέσεων και προσπάθειας για να διασφαλιστεί στην περιοχή μας, όσο γίνεται περισσότερο η σταθερότητα, η καλή συνεργασία, η σωστή γειτονική συνύπαρξη, τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

»Για αυτό η πάγια θέση της Ελληνικής πολιτικής είναι παρόμοιες συμπεριφορές και εν όψει μάλιστα της προσπάθειας που γίνεται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τέτοιες προσπάθειες κατά την άποψή μας είναι απορριπτέες», σχολίασε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Επικίνδυνοι «ελιγμοί» της Άγκυρας

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χαλκιδική: μάχη για το χαράτσι. Τρία μέτωπα για 55.000 οικογένειες από τη Μακεδονία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κίνητρα για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Γεννιούνται λιγότεροι Έλληνες απ' όσους πεθαίνουν. Επιδεινώνεται το δημογραφικό μας πρόβλημα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 250 ευρώ το μήνα ακρίβυνε η ζωή μας. Μια 4μελής οικογένεια συγκρίνει τους λογαριασμούς της με πέρυσι.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νόμιμοι 89.288 «καταπατητές». Το Δημόσιο εκχωρεί χιλιάδες οικόπεδα έναντι 310 ευρώ το στρέμμα.

Η ΑΥΓΗ: Η Κομισιόν «αδειάζει» τον Αλογοσκούφη. Δεν έπεισε το προσχέδιο προϋπολογισμού.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας για το σκάνδαλο με τα ελικόπτερα του υπ. Ναυτιλίας. Μετά τις αποκαλύψεις της «Α».

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σκούπα στο ΠΑΣΟΚ, σκορποχώρι η κυβέρνηση. Τα δύο μεγάλα κόμματα και τα εσωτερικά τους προβλήματα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι όροι για πρόωρη σύνταξη σε μητέρες με ανήλικα παιδιά. Η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ για τον πλασματικό χρόνο.

ΕΘΝΟΣ: Νέα δάνεια αντίδοτο στην αύξηση των επιτοκίων. Στεγαστικά: Αναμένεται άνοδος από 0,5 έως 1 μονάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φορέστε τις ρόμπες και σβήστε τις σόμπες. Σάλο προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών ότι η άνοδος του πετρελαίου μειώνει την κατανάλωση - μας έδωσε ο κ. Δούκας το στίγμα τι πρέπει να κάνουμε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επικίνδυνη κρίση στο Αιγαίο. Σκηνικό «ακήρυχτου πολέμου» στήνει η Άγκυρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπόνους σε οικογένειες με 4 παιδιά ή ανέργους. Υπ. Οικονομικών: Ευεργετικές διατάξεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τσαμπουκάς Τούρκων στην Άνδρο. Πρόβα βύθισης πλοίων μέσα στο πεδίο βολής μας!

ΕΣΤΙΑ: Αμετανόητοι δημαγωγοί. Με ασύστολα ψεύδη αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ.

ESPRESSO: Συνόδευε την Γκερέκου και μετά λήστευε τις Τράπεζες. «Είχαμε τόσον καιρό ένα φίδι στον κόρφο μας», λέει ο Βοσκόπουλος για τον αστυνομικό - αρχιληστή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δύσκολη χρονιά το 2005. Τον Νοέμβριο οι κρίσιμες αποφάσεις στο ΕΚΟΦΙΝ - Βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων Σημίτη.

ΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πόσα λαμόγια τη γλιτώνουν. (Ν)τροπολογία - Δώρο. Προκλητικές «ρυθμίσεις» για πλαστά τιμολόγια, φοροδιαφυγή και χρέη.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αντιπαράθεση για την «επιτήρηση»... της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αφορμή τα συμπεράσματα του ECOFIN.

ΤΑ ΝΕΑ: Το άγνωστο «πραξικόπημα» Αλογοσκούφη. Το παρασκήνιο της απογραφής. Αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων.

Η ΝΙΚΗ: Αλλεπάλληλες γκάφες. Η οικονομία δέσμια της απογραφής Αλογοσκούφη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση: Πανελλαδική κινητοποίηση της αγροτιάς. Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα το Σάββατο 13 Νοέμβρη.

TRAFFIC NEWS: Επιστρέφει το «Μισό - Μισό» στην τηλεόραση. Η Λιάνη ύστερα από χρόνια στο ρόλο της παρουσιάστριας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προκαλεί επικίνδυνα η Τουρκία την Ελλάδα με νέες παραβιάσεις.

Η ΧΩΡΑ: Δάνεια και κάρτες εξπρές, χωρίς δικαιολογητικά. Με ποιους τρόπους ευνοούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 10:34 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα έκκληση για την Χασάν

Την απελευθέρωση της Χασάν ζήτησε ο διευθυντής της CARE

Η ανθρωπιστική οργάνωση , CARE, απηύθυνε νέα έκκληση για την απελευθέρωση της διευθύντριας του προγράμματος της στο Ιράκ που κρατείται όμηρος.

Ο διευθυντής της CARE μιλώντας σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο τόνισε ότι η Μάργκαρετ Χασάν εργαζόταν για τριάντα ολόκληρα χρόνια στο Ιράκ με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των απλών ιρακινών.

Οι απαγωγείς έδωσαν χθες στη δημοσιότητα βιντεοταινία στη οποία η κυρία Χασάν που έχει βρετανική, ιρλανδική και ιρακινή υπηκοότητα εκλιπαρεί τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ.

Συλλήψεις στη Φαλούτζα

Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε ένα ανώτατο στέλεχος της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης «Ταουχίντ και Τζιχάντ» κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Φαλούτζα.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η οργάνωση αυτή της οποίας ηγείται ο ιορδανός εξτρεμιστής Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι ευθύνεται για βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ καθώς και για τον αποκεφαλισμό ξένων ομήρων.

Βόμβα στο Ραμαντί

Έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε έξω από αμερικανική στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται και από την Ιρακινή εθνοφρουρά κοντά στη πόλη Ραμαντί -δυτικά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 ιρακινοί αστυνομικοί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Την ώρα της έκρηξης γινόταν εκπαίδευση ιρακινών αστυνομικών στη βάση.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

Οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές μετά το πόλεμο του 1999

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο για να αναδείξουν τα νέα μέλη της εθνοσυνέλευσης.

Πρόκειται για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές μετά το πόλεμο του 1999.

Η εθνοσυνέλευση έχει περιορισμένες αρμοδιότητες καθώς το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται υπό την κηδεμονία των Ηνωμένων Εθνών από το 1999 όταν επενέβησαν οι Νατοϊκές δυνάμεις.

Τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν αυτά της ασφάλειας και του πολιτικού καθεστώτος που θα διέπει την επαρχία η οποία εξακολουθεί θεωρητικά να αποτελεί κομμάτι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στη πρωτεύουσα της επαρχίας, Πρίστινα μεταδίδει ότι η αλβανική πλειοψηφία επιζητά την ανεξαρτησία ενώ η σερβική μειονότητα που εκφράζει φόβους για την ασφάλεια της επιθυμεί όπως το Βελιγράδι αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι Σέρβοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται στην συντριπτική τους πλειοψηφία να μποϋκοτάρουν τις εκλογές.

Τον περασμένο Μάρτιο 19 Σέρβοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ενορχήστρωσαν αλβανοί εξτρεμιστές.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 08:33 (Ώρα Λονδίνου)

Μείωση «κυανοκράνων» στη Κύπρο

Τον Ιούνιο του 2005 θα επανεξετασθεί το θέμα των κυανοκράνων στη Κύπρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τη μείωση της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο (UNFICYP) κατά 30%.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενέκριναν ομόφωνα τη σχετική πρόταση του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν στην οποία τονίζεται ότι η κατάσταση στο νησί είναι αρκετά σταθερή για να επιτρέπει τη μείωση της δύναμης των κυανοκράνων.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η ειρηνευτική δύναμη στη Κύπρο θα μειωθεί από 1220 στρατιώτες που είναι σήμερα στους 860.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την παράταση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2005 όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επανεξετάσει τη κατάσταση στη Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέας Μαυρογιάννης, είπε «εάν ο ΟΗΕ πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει την αποστολή του με λιγότερο προσωπικό σεβόμαστε την απόφαση του».


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αγωνία για τη βρετανίδα όμηρο

Η δραματική έκκληση της Μάργκαρετ Χασάν που κρατείται όμηρος στο Ιράκ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Με τίτλο «Βρείτε την» η Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) γράφει ότι οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες «έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να βρουν τα ίχνη της βρετανίδας ομήρου».

«Δεν θέλω να πεθάνω σαν τον Μπίγκεϊ» γράφει σε άλλη της σελίδα η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενη στην απεγνωσμένη έκκληση της Χασάν.

Η Γκάρντιαν (Guardian) επιλέγει ως τίτλο το σημείο της έκκλησης το οποίο αναφέρεται στα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

«Ζητήστε από τον Μπλερ να μην μεταφέρει στρατεύματα στη Βαγδάτη» είπε η βρετανίδα όμηρος αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση της βρετανικής κυβέρνηση να στείλει 850 στρατιώτες από τη Βασόρα νότια της Βαγδάτης όπου μαίνονται σκληρές συγκρούσεις.

Οι Τάιμς (Times) πάντως εκτιμούν ότι οι απαγωγείς της Χασάν μάλλον δεν είναι οι φανατικοί ισλαμιστές της ομάδας «Ταουχίντ και Τζιχάντ» που εκτέλεσαν τον Κένεθ Μπίγκλεϊ. «Το βίντεο προσφέρει λόγους για αισιοδοξία», εκτιμούν οι Τάιμς.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι οι συνθήκες κράτησης της Χασάν «φαίνεται να είναι πολύ καλύτερες» σε σχέση με αυτές του Μπίγκλεϊ.

Παράλληλα, η βρετανίδα όμηρος δεν φορά την χαρακτηριστική πορτοκαλί φόρμα με την οποία ντύνει τους ομήρους τους η «Ταουχίντ και Τζιχάντ». Δεν είναι δεμένη ούτε της έχουν επικαλυφθεί τα μάτια, σχολιάζουν οι Τάιμς.

Στο κεντρικό τους σχόλιο οι Τάιμς υποστηρίζουν ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει τη πορεία που ακολούθησε κατά την ομηρία του Μπίγκλεϊ».

Ο Τόνι Μπλερ «δεν μπορεί να ενδώσει ή να κάνει υποχωρήσεις σε αυτούς που είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν αποτροπιαστικές μεθόδους», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Αγγλικό ποδόσφαιρο

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επισημαίνουν τη μείωση της προσέλευσης φιλάθλων στα αγγλικά γήπεδα. Ο μέσος όρος εισιτηρίων για την αγγλική πρέμιερσιπ έχει πέσει κατά 1,600 φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ένας λόγος για την πτώση των εισιτηρίων μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το πρωτάθλημα Αγγλίας «είναι προβλέψιμο καθώς οι ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού».

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να ανησυχεί, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας μιλώντας στην εφημερίδα τόνισε ότι «είναι ακόμη νωρίς να βγουν συμπεράσματα» και πρόσθεσε ότι το περασμένο χρόνο τα αγγλικά γήπεδα στην πρέμιερσιπ «ήταν γεμάτα κατά 95%», το μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας σε όλη την Ευρώπη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.