Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-20

  1. ΗΠΑ: Εκκλησία και εκλογές
  2. Πολύτιμος βαθμός για ΠΑΟ
  3. Δίκες για Αμπού Γκράιμπ
  4. «Φρικιαστικές κακοποιήσεις» στο ρωσικό στρατό
  5. Αλλαγή σκηνικού για τους Τουρκοκύπριους
  6. Η άνοδος της θερμοκρασίας εμποδίζει την πρόοδο
  7. Μεγάλες οι δημοσιονομικές ανισορροπίες
  8. Δημοσιοποίηση συνεδριάσεων εξεταστικής
  9. Επίθεση κατά Τεγόπουλου, καλύτερα ο Συρίγος
  10. Έκθεση Γκαργκάνα και Συρίγος
  11. Ήττα με παράπονα στο Πριγκιπάτο
  12. Πιο «ισχυρή» η Αλ Κάιντα
  13. Ώρες αγωνίας για Βρετανίδα αξιωματούχο
  14. Παραίτηση της τουρκοκυπριακής «κυβέρνησης»
  15. Απαγωγή βρετανίδας στο Ιράκ
  16. Συλλήψεις στην Ισπανία

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 02:26 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Εκκλησία και εκλογές

Στις αμερικανικές εκλογές επικεντρώνονται οι βρετανικές εφημερίδες. Έντονα προβάλλεται σήμερα ο ρόλος που θα διαδραματίσουν σε αυτές οι ευαγγελικές εκκλησίες και γενικότερα η χριστιανική ακροδεξιά.

«Ο Στρατός του Θεού ακολουθεί τον Μπους« επιγράφεται άρθρο των Ταιμς.

«Αν ο Χριστός ψήφιζε θα προτιμούσε τον Τζορτζ Μπους, διδάσκει το εκκλησίασμα του ο ευαγγελιστής επίσκοπος Τζιμ Χενρι ο οποίος είναι πεπεισμένος πως σύσσωμοι οι 11.000 πιστοί της εκκλησίας «Υιός του Θεού« θα ψηφίσουν υπέρ του προέδρου επειδή είναι ο μόνος που εγγυάται την προστασία της οικογένειας από απειλές όπως οι ομοφυλόφιλοι και η έκτρωση, γράφουν οι Τάιμς

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι ευαγγελικές εκκλησίες έχουν σημαντική δύναμη και επιρροή σε πολιτείες-κλειδιά όπως η Φλόριντα, το Οχάιο, η Άιοβα, το Μισούρι και η Πενσιλβάνια.

Εξαίρεση

Ως ισχυρό ράπισμα για το στρατόπεδο Μπους εκτιμάται η επίθεση εναντίον του προέδρου που εξαπέλυσε μέσω τηλεοράσεως ο Πάτ Ρόμπερτσον, ιδρυτής της υπέρ συντηρητικής Χριστιανικής Συμμαχίας.

Όπως μεταδίδει η Σούζαν Γκόλντεμπέργκ της Γκάρντιαν, ο Ρόμπερτσον επετέθη κατά του προέδρου Μπους σε συνέντευξη του στο CNN λέγοντας πως τον είχε προειδοποιήσει για την καταστροφική έκβαση του πολέμου στο Ιράκ.

Η Γκάρντιαν αναφέρει επίσης ότι συγγενείς της οικογένειας Μπους, δηλώνουν κατά της επανεκλογής του προέδρου. Γι αυτό το λόγο δημιούργησαν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με το εξής μότο: «επειδή το αίμα είναι πιο αραιό από το πετρέλαιο και ρέει ευκολότερα, σας παρακαλούμε μη ψηφίσετε υπέρ του εξαδέλφου μας».

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν ότι ο Κέρι θέτει και πάλι το θέμα του Ιράκ αλλά και την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης Μπους που με τις πολιτικές της επιλογές έχει, επικίνδυνα, απομονώσει τη χώρα.

Η απάντηση του Μπους, γράφει η Ιντιπέντεντ είναι αν μη τι άλλο αφελής. Κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι σκοπεύει να «ξεπουλήσει» τις ΗΠΑ στους ξένους.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 22:08 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύτιμος βαθμός για ΠΑΟ

Ο αργεντίνος χαφ του Παναθηναϊκου πανηγυρίζει ένα γκολ από τον αγώνα με την Ρόζεμπεργκ

Μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα, ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε ισόπαλος με 2-2 απέναντι στην Άρσεναλ και έμεινε ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης.

Καλύτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού οι "πράσινοι", βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ, αλλά κατάφεραν να ισοφαρίσουν.

Oι "κανονιέρηδες" προηγήθηκαν δύο φορές με τους Λιούνγκμπεργκ (18`) και Ανρί (74`), αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε ισάριθμες φορές.

Με ένα εκπληκτικό γκολ του Εκι Γκονζάλες από 30 μέτρα (65`) και καρφωτή κεφαλιά του Ολισαντέμπε (82`).

Πάντως και στα δυο γκολ του Παναθηναϊκού μεγάλη ευθύνη φέρνει ο τερματοφύλακας της Αρσεναλ, Γιενς Λέμαν.

Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Κώστας Χαλκιάς, πραγματοποίησε δυο εκπληκτικές αποκρούσεις στο τέλος του αγώνα και διαφύλαξε τον πολύτιμο βαθμό για τους «πράσινους».

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαλκιάς, Κωνσταντινίδης, Βύντρα, Γκούμας, Κυργιάκος, Μόρις, Σκάτσελ, Μίτου (77΄ Επαλέ), Μπασινάς, Γκονζάλες (90΄ Σαπάνης), Κωνσταντίνου (64΄ Ολισαντέμπε)

ΑΡΣΕΝΑΛ: Λέμαν, Κόουλ, Λαουρέν, Κάμπελ, Τουρέ, Φαμπρέγας, Εντού, Πιρές, Λιούνγκμπεργκ, Ανρί, Ρέγες

Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Αϊντχόβεν κέρδισε εκτός έδρας την Ρόζεμπουργκ στη Νορβηγία με 2-1.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Δίκες για Αμπού Γκράιμπ

Ο αμερικανός λοχίας παραδέχθηκε την ενοχή του για τη κακοποίηση κρατουμένων

Στα αμερικανικά στρατοδικεία στο Ιράκ ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία κατά τριών ακόμη στρατονόμων που κατηγορούνται για τα κρούσματα κακοποίησης κατά ιρακινών κρατουμένων στις διαβόητες φυλακές του Αμπού Γκράιμπ.

Ένας εξ αυτών, ο λοχίας Ιβάν Φρέντερικ, παραδέχθηκε την ενοχή του και απολογούμενος είπε ότι δεν ενημέρωσε για τα κρούσματα κακοποίησης τους ανωτέρους του επειδή, όπως είπε, κανείς δεν ενδιαφερόταν.

Μέχρι στιγμής επτά στρατονόμοι και ένας στρατιώτης έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για τα βασανιστήρια στο Αμπου Γκράιμπ.

Ένας εξ αυτών τον περασμένο Μάιο καταδικάσθηκε με ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Μάχες στη Σαμάρα

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν από νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.

Από διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας σκοτώθηκε ένας μικρός Ιρακινός και τραυματίσθηκαν 11 αμερικανοί στρατιώτες και ο διερμηνέας τους.

Αμερικανός στρατιώτης στη Σαμάρα

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στη Σαμάρα άλλα τρία άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε άλλα σημεία της πόλης.

Στις αρχές Οκτωβρίου, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης από τους αντάρτες σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ιρακινές δυνάμεις.

Στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα.

Νωρίτερα, αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Φαλούτζα είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.

Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ είπε ότι είδε τις σορούς ενός ζευγαριού και των τεσσάρων παιδιών τους να ανασύρονται από τα χαλάσματα ενός σπιτιού.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 14:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Φρικιαστικές κακοποιήσεις» στο ρωσικό στρατό

Καταγγελίες για βιαιότητες κατά ρώσων στρατιωτών

Η διεθνής οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που καταγράφει λεπτομερώς κρούσματα φρικιαστικών κακοποιήσεων και βιαιοτήτων κατά νεοσύλλεκτων στο ρωσικό στρατό, όπως καταγγέλλει η οργάνωση.

Η έκθεση της οργάνωσης συμπεραίνει ότι η συστηματική κακοποίηση νεοσύλλεκτων όχι μόνο δεν μειώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε.

Η έκθεση γράφει ότι η αντιμετώπιση των νεοσύλλεκτων από τους παλιότερους στρατιώτες δεν διαφέρει και πολύ από δουλεία.

Σαν αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες λιποτακτούν κάθε χρόνο και εκατοντάδες σκοτώνονται ή αυτοκτονούν.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει τις ρωσικές αρχές ότι κάνουν τα «στραβά μάτια» για τα φαινόμενα αυτά και τις καλεί να δεσμευθούν να πάρουν μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στο ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές στη Δύση η ενδημική βία που επικρατεί στο ρωσικό στρατό είναι ένας από τους παράγοντες που έχει οδηγήσει στην μείωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στρατού μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.


Αλλαγή σκηνικού για τους Τουρκοκύπριους

Πάρις Ποταμίτης, Λευκωσία

Παραίτηση της κυβέρνησης τού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Σε περίοδο πολιτικής κρίσης εισήλθαν από σήμερα οι τουρκοκύπριοι μετά την υποβολή παραίτησης τής κυβέρνησης τού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην αυτόκλητη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Η υποβολή παραίτησης ήταν το αποτέλεσμα δύο παραγόντων.

Η απώλεια της πλειοψηφίας στη λεγόμενη Βουλή ήταν ο πρώτος, αφού τα συνεργαζόμενα κόμματα των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς μετά από τρεις απώλειες, βρέθηκαν με 23 στις 50 θέσεις στο σώμα ,να αποτελούν μειοψηφία.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η αποτυχία των συνεργαζομένων κομμάτων να διευρύνουν τη συνεργασία με άλλα μικρά μονοεδρικά κόμματα.

Διαδικαστικά η συνεργασία Ταλάτ-Σερντάρ Ντενκτάς θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι πού να υπάρξει διάδοχος κατάσταση.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η ανάθεση εντολής πρώτα στο κόμμα τού θεωρούμενου ως «ιέρακα» Ντερβίς Ερογλού ο οποίος διαθέτει 19 έδρες.

Αν αποτύχει να εξασφαλίσει πέραν των 25 εδρών, τότε η εντολή θα επανέλθει στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Αν αυτός και πάλιν αποτύχει τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές οι οποίες θα μπορούν να γίνουν τον Ιανουάριο τού 2004.

Κλειδί στο βέβαιο παρασκήνιο πού θα ακολουθήσει, θεωρείται ο Σερντάρ Ντενκτάς ο οποίος φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στον κ.Ταλάτ ότι δεν πρόκειται να συνεργασθεί με τον Ντερβίς Ερογλου, στοχεύοντας στις πρόωρες εκλογές.

Από τη συνέπεια ή όχι τού κ.Ντενκτάς, υιού τού παραδοσιακού ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, θα διαφανεί και το κατά πόσον θα επιχειρηθεί πράγματι μέσω εκλογών η ενίσχυση της τρέχουσας συνεργασίας με τον Μεχμέτ Αλι Ταλάτ ή μήπως με μια ξαφνική συνεργασία Ντενκτάς-Ερογλου, επιχειρηθεί ο παραμερισμός τού κ.Ταλάτ.

Ο ίδιος ο κ.Ταλάτ μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία τού BBC διαβεβαίωσε ότι οι εσωτερικές εξελίξεις ανάμεσα στους τουρκοκυπρίους δεν θα επηρεάσουν τις όποιες εξελίξεις στο κυπριακό.

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί παράγοντες υπεδείκνυαν πώς και για το κυπριακό και για το ποιος έχει την ευθύνη στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, βαρύνοντα λόγο έχει πάντοτε η Άγκυρα.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 11:22 (Ώρα Λονδίνου)

Η άνοδος της θερμοκρασίας εμποδίζει την πρόοδο

Η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα έχει δραματικές επιπτώσεις

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου εμποδίζει την ανθρώπινη πρόοδο και την ανάπτυξη των φτωχών χωρών.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πόρισμα έκθεσης που συντάχτηκε από ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Ομάδα για την Αλλαγή του Κλίματος και την Ανάπτυξη καλεί τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα και να περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Επίσης καλούν τις οικονομικά ισχυρές χώρες να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες να προσαρμοσθούν στις κλιματολογικές αλλαγές.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι στόχοι που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για την καταπολέμηση της φτώχειας μπορεί να μην επιτευχθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Μεταξύ των οργανώσεων που προσυπογράφουν την έκθεση είναι η Γκρίνπις, η Όξφαμ, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση και οι Φίλοι της Γης.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλες οι δημοσιονομικές ανισορροπίες

«Ιδιαίτερα ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και στο κόστος εργασίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νικόλαος Γκαργκάνας, που παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης την ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες είναι πολύ μεγάλες και υπονομεύουν τη μακροοικονομική σταθερότητα, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, διαβρώνοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος.

Ο κ. Γκαργκάνας επισήμανε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή «είναι επειγόντως αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες ανισορροπίες». Ζήτησε δε απο την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί και να εφαρμοστούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την ανάγκη η μεν κυβέρνηση, στην πολιτική μισθών στο δημόσιο τομέα, να επιτύχει συγκράτηση της ανόδου των μισθολογικών δαπανών, σταματώντας με τον τρόπο αυτό και την επιθυμητή συγκράτηση της ανόδου των αποδοχών και στους άλλους τομείς της οικονομίας.

Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ο κ. Γκαργκάνας ζητεί την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών, απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και μείωση του ιδίου του κράτους μέσω της συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοσιοποίηση συνεδριάσεων εξεταστικής

Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεών της, αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους, αποφάσισε ομοφώνως η εξεταστική επιτροπή της βουλής, που διερευνά τις υποθέσεις των αμυντικών προμηθειών στις ένοπλες δυνάμεις επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.

Η απόφαση αποτελεί «πρωτιά» για το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς ποτέ άλλοτε εξεταστική δεν δημοσιοποίησε τα των συνεδριάσεών της. Η μόνη αίρεση που τίθεται είναι σε έγγραφα ή καταθέσεις που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφαλείας, τα οποία απαιτούν πλήρη μυστικότητα.

Η απόφαση αυτή υπήρξε προϊόν του συναινετικού κλίματος, που επεκράτησε, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, η οποία ήταν και η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου. «Όλα προέκυψαν από ελεύθερη συζήτηση.

Μας άφησαν ελεύθερους - και εκφράζω την ευχή να πάμε έτσι, μέχρι τέλους» δήλωσε ο προεδρεύων, βουλευτής Β Πειραιά της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

Οι βουλευτές συναίνεσαν στο αίτημα για δημοσιότητα, που είχε διατυπωθεί από την αντιπολίτευση, αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα (ο κ. Τραγάκης είχε προτιμήσει την εκδοχή των μυστικών συνεδριάσεων).

Ενδεχόμενη είναι μάλιστα και η τηλεοπτική κάλυψη ορισμένων καταθέσεων - κάτι που θα αποφασίζεται ad hoc κατά την έναρξή τους.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δέχθηκαν να ξεκινήσει ο καθορισμός της ατζέντας της επιτροπής, την Τετάρτη και την Πέμπτη, χωρίς να τους έχουν δοθεί οι πλήρεις υπηρεσιακοί φάκελοι των υποθέσεων, όπως είχαν ζητήσει.

«Αποφασίσαμε να μη θέσουμε τη λήψη των φακέλων ως προϋπόθεση λειτουργίας της Επιτροπής, προκειμένου να μην κατηγορηθούμε για κωλυσιεργία», διευκρίνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως έγινε γνωστό, η διάθεση των συγκεκριμένων φακέλων αναμένεται άμεσα, ενώ θα ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ενημέρωση για την πορεία των προανακριτικών εξετάσεων για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις υποθέσεις - αν δε, κριθεί αναγκαίο, θα ζητηθεί και η συνδρομή των ρωσικών εισαγγελικών αρχών.


Επίθεση κατά Τεγόπουλου, καλύτερα ο Συρίγος

Την βεβαιότητά τους ότι οι δράστες της επίθεσης κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου είχαν την πρόθεση να τον δολοφονήσουν εξέφρασαν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών, οι γιατροί της κεντρικής κλινικής Αθηνών.

Ο εισαγγελέας επισκέφθηκε την Τρίτη τον κ. Συρίγο, ο οποίος είναι μάρτυρας σημαντικών δικαστικών υποθέσεων, στη συγκεκριμένη κλινική, στην οποία και συνεχίζει να νοσηλεύεται.

Εν τω μεταξύ, ασύλληπτοι παραμένουν οι δράστες της δολοφονικής απόπειρας κατά του κ. Συρίγου, η οποία έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιθέα.

Την Τρίτη, κλιμάκιο αξιωματικών, του τμήματος δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής της ασφάλειας Αττικής, πήρε κατάθεση από το δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Συρίγος δεν αναγνωρίζει κάποιον από τους δράστες και όπως είπε δεν θυμάται να έχει δεχθεί απειλές.

Εξάλλου, αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελούνταν από τρία γκαζάκια, ένα μπιτόνι με βενζίνι και στουπί τοποθέτησαν άγνωστοι έξω από το σπίτι του εκδότη της "Ελευθεροτυπίας", Κ. Τεγόπουλου, στην οδό Φωκυλίδου στο Κολωνάκι, το βράδυ της Τρίτης.

Περίπου στις εννέα το βράδυ άγνωστος τηλεφώνησε στην «Ελευθεροτυπία» και είπε ότι υπήρχε ένα δέμα έξω από το σπίτι του κ. Τεγόπουλου.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, εντόπισαν το πακέτο και εξουδετέρωσαν το μηχανισμό με ελεγχόμενη έκρηξη.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 08:33 (Ώρα Λονδίνου)

Έκθεση Γκαργκάνα και Συρίγος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα "φιλέτα" της Θεσσαλονίκης. Ποιες περιοχές τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσουν υπεραξία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αλλάζουν όλα στην Υγεία: Προσλήψεις και νέα επιδόματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα στην ιεραρχία του Δημοσίου. Με το "ξήλωμα" των... ισόβιων κομματικών γενικών διευθυντών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κατηγορώ" Γκαργκάνα κατά Σημίτη. Ο εκλεκτός του τέως πρωθυπουργού γκρεμίζει το μύθο των "εκσυγχρονιστών".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νονοί πλήρωσαν τους δολοφόνους. Ποιοι κρύβονται πίσω από την εγκληματική απόπειρα κατά του Φιλ. Συρίγου.

Η ΑΥΓΗ: Αποστολή δολοφονίας. Γενική καταδίκη της επίθεσης κατά του Φ. Συρίγου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Ελβετός αρχιλογιστής των Αγγελοπουλαίων Jean-Pierre Bozzolo καταγγέλλει: Μεθόδους μαφίας χρησιμοποιεί η Γιάννα!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οδηγίες λιτότητας από Τράπεζα Ελλάδος και ΕΕ. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης απολογείται στο Eurogroup για τα ελλείμματα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σε ποιες περιοχές έπεσαν μέχρι και 15% οι τιμές των ακινήτων. "Σταθεροποιείται πλέον η κτηματαγορά", λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΕΘΝΟΣ: Ομολογούν κίνδυνο εκτροχιασμού της Οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει σήμερα στο μικροσκόπιο τον Προϋπολογισμό, ενώ στην Αθήνα κτυπούν καμπανάκια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από καιρό είχαν αρχίσει κάποιοι εκστρατεία με λάσπη και μαχαιριές κατά των τολμηρών και αποκαλυπτικών δημοσιογράφων για να τους κλείσουν το στόμα και... Πανελλήνιο (Συ) ριγος ανατριχίλας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρα μαντάτα για την Οικονομία. Από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νικ. Γκαργκάνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγές και προσλήψεις στην Υγεία. Σχέδιο νόμου: Επίδομα ετοιμότητας στους εργαζομένους του ΕΚΑΒ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκτέλεσαν συμβόλαιο θανάτου". Συρίγος: Τα πρώτα λόγια του στους αστυνομικούς.

ΕΞΠΡΕΣ: "Με την έκθεση για την οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί: Αλλαγή νοοτροπίας".

ΕΣΤΙΑ: Τα φθηνότερα καύσιμα στην Ευρώπη. Εγκληματική η ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.

ESPRESSO: Όλη η αλήθεια για το "δηλητήριο του σκορπιού". Συγκλονιστικές αποκαλύψεις: 3 κυκλώματα θησαυρίζουν με την ανθρώπινη ελπίδα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο κόκκινο δάνεια 7,5 δισ. σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις. Στάση πληρωμών από δανειολήπτες-Σήμα κινδύνου για τις εμπορικές τράπεζες".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αφύπνιση για την Οικονομία. Καμπανάκι από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για ανταγωνιστικότητα, πληθωρισμό και επενδύσεις.

ΚΕΡΔΟΣ: "Απειλεί και τις τράπεζες η αύξηση των δανείων. Στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ έφτασαν τον Ιούνιο τα καθυστερούμενα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανάπτυξη 4% της ελληνικής οικονομίας. "Γενικά καλή" η εικόνα της οικονομίας υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΤτΕ: Ανοχύρωτη η χώρα απέναντι στις κρίσεις. Ο κ. Γκαργκάνας "δείχνει" ελλείμματα, πληθωρισμό και αγορά εργασίας".

ΤΑ ΝΕΑ: Σκούπες τέλος και 3η ευκαιρία για μετανάστες. Παράταση παραμονής ως τον Ιούνιο.

Η ΝΙΚΗ: Καταγγελίες διαφθοράς. Η ΔΑΚΕ αποκαλύπτει το... κράτος της Δεξιάς.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το νέο κύμα ακρίβειας σαρώνει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

TRAFFIC NEWS: Πήξαμε από γκέι στην TV. Η δήλωση Ιωαννίδη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επικίνδυνος εφησυχασμός της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με δηλώσεις Γκαργκάνα.

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: Ομαλή προσγείωση των τιμών στην Αθήνα. Αρχίζει η πτώση έπειτα από μία τριετία υψηλής ζήτησης.

City Press: Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδος: Επειγόντως λιτότητα για να... σωθούμε.

METRO: Ξέρει τους δράστες; Ήθελαν να σκοτώσουν τον Φίλιππο Συρίγο, λένε οι γιατροί.

Οικονομία- Έκθεση Γκαργκάνα

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "στο μικροσκόπιο βάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στην Αθήνα η ανησυχία κλιμακώνεται. Οι ιθύνοντες του υπ. Οικονομίας και της Τραπέζης της Ελλάδος ομολογούν κίνδυνο εκτροχιασμού".

Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "Την αποφυγή του εφησυχασμού από το σύνολο της κοινωνίας και την απαλλαγή από τον φόβο για τις διαρθρωτικές αλλαγές ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ενδιάμεση έκθεση που ο διοικητής της Ν. Γκαργκάνας υπέβαλε χθες στη Βουλή, η δημοσιονομική προσαρμογή χαρακτηρίζεται ως "επιτακτική και επείγουσα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "σε μια στιγμή αναγνώρισης της προβληματικότητας των δημοσίων οικονομικών και αξιολόγησης του νέου προϋπολογισμού από το συμβούλιο Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνας ζήτησε την αφύπνιση των πάντων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της οικονομίας μας".

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "οι "διαρθρωτικές αλλαγές" ("ελαστικά" εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, "εκούσιες αποχωρήσεις" εργαζομένων από το Δημόσιο κλπ) επανέρχονται στο προσκήνιο ως επιτακτικές από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα - συνιστά στους "κοινωνικούς εταίρους" συναίνεση για περιορισμό των μισθών, στην κυβέρνηση συγκράτηση δαπανών και άλλες μεθόδους λιτότητας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "το κλίμα που επικρατεί στην αγορά αυτές τις ημέρες συνόψισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Ν. Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την Ενδιάμεση Έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων στη χώρα μας, ο κ. Γκαργκάνας επεσήμανε ότι έχουν ξεπεραστεί οι φόβοι για την εμφάνιση "φούσκας" ανάλογης με αυτή που παρατηρήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών".

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "αποκλιμακώνονται οι τιμές των ακινήτων τους τελευταίους μήνες. Φθηνότερα τα σπίτια ιδίως στο Λεκανοπέδιο, ενώ αναμένονται και περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "καμπανάκια" και συστάσεις από τον διοικητή της ΤτΕ στην κυβέρνηση. Αναγκαίες οι παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό και αγορά εργασίας. Συγκρατημένες αυξήσεις, περικοπές δαπανών και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενέσεις για την Οικονομία. Κίνδυνος υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Φόβοι για συνέπειες στις τράπεζες από μη αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων".

Η City Press γράφει ότι "η λεγόμενη ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναδεικνύει μεγάλες διαφορές στην ανάλυση της οικονομικής πραγματικότητας μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνα και του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ισχυρό πλήγμα στο, υποτιθέμενο, "οικονομικό θαύμα" της προηγούμενης κυβέρνησης κατάφερε χθες ο εκλεκτός του κ. Σημίτη στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας. Ζήτησε επειγόντως δημοσιονομική προσαρμογή, δικαιώνοντας απόλυτα τις κινήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για την απογραφή".

Δολοφονική απόπειρα κατά Συρίγου

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "βαλτοί" με στόχο τη ζωή του, κτύπησαν τον Φίλιππο Συρίγο. Εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου, κατέθεσε στους αστυνομικούς, αφού άκουσε να τον φωνάζουν με το όνομά του. Οι αρχές ασφαλείας αναζητούν "πυξίδα" για να επικεντρώσουν την έρευνά τους, ενώ ελπίζουν να παρουσιαστούν και μάρτυρες".

Η METRO υποστηρίζει ότι "τους ηθικούς αυτουργούς που κρύβονται πίσω από την δολοφονική επίθεση εναντίον του, αλλά και έναν από τους δύο εκτελεστές του "συμβολαίου θανάτου" που είχε υπογραφεί με στόχο την εξόντωσή του, γνωρίζει ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος που δέχθηκε μαφιόζικη επίθεση το απόγευμα της Δευτέρας".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "συμβόλαιο θανάτου εκτελούσαν οι άγνωστοι κουκουλοφόροι εγκληματίες, οι οποίοι επετέθησαν προχθές στον δημοσιογράφο Φίλιππο Συρίγο. Αυτό προκύπτει από τον επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο μαχαίρωσαν και χτύπησαν το θύμα. Η πρώτη εντύπωση ότι οι δράστες ήταν χούλιγκαν εγκαταλείπεται ως εσφαλμένη. Ερώτημα παραμένει ποια μεγάλα συμφέροντα έστησαν την αποστολή δολοφονίας".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "στον κόσμο της νύχτας και στα γυμναστήρια που παράγουν "στρατούς φουσκωτών" έχουν απλώσει τον ιστό της έρευνας οι αξιωματικοί της Δίωξης Ανθρωποκτονιών για την επίθεση στο δημοσιογράφο Φίλιππο Συρίγο έξω από το κτίριο του SPOR FM στην Καλλιθέα. Επίθεση που λίγο έλειψε να τον στείλει στον άλλο κόσμο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "η δημοσιογραφία όσο και να θέλουν μερικοί να την μειώσουν ή να την κάνουν εξάρτημά τους, παραμένει και θα παραμένει λειτούργημα. ευτυχώς οι περισσότεροι λειτουργοί της παραμένουν πιστοί της. Δεν πτοούνται σε όποιον δημοσιογραφικό τομέα και αν δραστηριοποιούνται. Γενναίοι αρθρογράφοι χωρίς φόβο και πάθος δεν διστάζουν όταν η περίσταση το καλεί να στηλιτεύσουν δριμύτατα πράξεις ή παρανομίες των εκάστοτε κρατούντων, να καταδικάζουν με αποτροπιαστική διάθεση απρεπείς συμπεριφορές ισχυρών της εξουσίας και του πλούτου".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ήττα με παράπονα στο Πριγκιπάτο

Με δύο γρήγορα γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο η Μονακό εξασφάλισε τη νίκη και τους τρεις βαθμούς νικώντας τον Ολυμπιακό με 2-1 στο στάδιο "Λουί ΙΙ" του Πριγκιπάτου.

Ο Αργεντινός Χαβιέρ Πέδρο Σαβιόλα στο 3' και ο Ουρουγουανός Χαβιέρ Ερνέστο Τσεβαντόν στο 10' με δύο έξοχες ατομικές ενέργειες έδωσαν το προβάδισμα στην ομάδα των Μονεγάσκων, ενώ για την ομάδα του Πειραιά μείωσε στο 60' ο Κύπριος φορ, Γιάννης Οκκάς.

Ήταν το πρώτο εκτός έδρας γκολ μετά από τρία χρόνια για τους «ερυθρόλευκους» στο Τσάμπιονς Λίγκ.

Τελευταίος είχε σκοράρει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στην ήττα 3-1 από τη Λιλ τον Σεπτέμβριο του 2001.

Οι ερυθρόλευκοι διαμαρτύρονται για ένα ακόμη γκολ που πέτυχε ο Οκκάς με κεφαλιά στο 88' ισχυριζόμενοι ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή της γαλλικής εστίας, ωστόσο ο Ολλανδός διαιτητής Γιαν Βεγκερέεφ είχε διαφορετική άποψη.

Για τους "ερυθρόλευκους" η υπόθεση πρόκριση παραμένει ανοικτή, καθώς Λίβερπουλ και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια με τη λευκή ισοπαλία τους στο "Άμφιλντ Ρόουντ" δεν κατάφεραν να ξεφύγουν στη βαθμολογία του Α' ομίλου.

Α' όμιλος:

Μονακό - Ολυμπιακός 2-1

Σκόρερς οι Σαβιόλα 3', Τσεβαντόν 10' και Οκκάς 60'

Λίβερπουλ - Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 0-0

Β' όμιλος:

Ρεάλ Μαδρίτης - Ντιναμό Κιέβου 1-0

Σκόρερ Οουεν 34'

Μπάγιερ Λεβερκούζεν - Ρόμα 2-1

Σκόρερς οι Ρόκε Τζούνιορ 48', Κρζίνοβεκ 59' και Πόντε 26'

Γ' όμιλος:

Γιουβέντους - Μπάγιερν Μονάχου 1-0

Σκόρερ Νέντβεντ 74'

Άγιαξ - Μακάμπι Τελ Αβίβ 3-0

Σκόρερς οι Σονκ 4', Ντε Γιονγκ 21', Βαν ντερ Βάαρτ 33'

Δ' όμιλος:

Σπάρτα Πράγας - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0

Φενέρμπαχτσε - Λιόν 1-3

Σκόρερς οι Μάρσιο Νόμπρε 68' και Ζουνίνιο 55', Κρις 66', Φράου 87'


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου)

Πιο «ισχυρή» η Αλ Κάιντα

«Η Αλ Κάιντα επιστρατεύει πολλά νέα μέλη»

Οι πολεμικές επιχειρήσεις, πρωτίστως στο Ιράκ και δευτερευόντως στο Αφγανιστάν, ενίσχυσαν σημαντικά την θέση και επιχειρησιακή ικανότητα της Αλ Κάιντα, επισημαίνεται σε έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου με τίτλο «Στρατιωτική ισορροπία» που δόθηκε την Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Η έκθεση βασίζεται σε πηγές των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και αποκαλύπτει ότι οι ξένοι μαχητές που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ συνεργάζονται με σουνίτες πιστούς στον Σαντάμ Χουσεΐν αλλά και με σιίτες παραστρατιωτικούς.

Η εισβολή στο Ιράκ έχει διευρύνει την επιρροή της Αλ Κάιντα που δεν προλαβαίνει να εντάξει στους κόλπους της νέα μέλη, αναφέρει η έκθεση.

Το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών υπολογίζει ότι πάνω από 18.000 μέλη της Αλ Κάιντα έχουν βρει καταφύγιο σε 60 χώρες που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό διάκεινται θετικά απέναντί της.

Πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι η δράση και η τεχνογνωσία του τρομοκρατικού δικτύου έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα.

Η ανάλυση του βρετανικού «think tank» υπογραμμίζει ότι λόγω καλής οργάνωσης η Αλ Καιντα χρειάζεται τώρα λιγότερους χρηματικούς πόρους, τους οποίους διακινεί μέσω του ισλαμικού τραπεζικού συστήματος «χαουάλα».

Η έκθεση τονίζει πως η διόγκωση του αντάρτικου στο Ιράκ έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκαν οι συμμαχικές δυνάμεις πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Πριν απ αυτή η Αλ Κάιντα ήταν μετέωρη, τώρα έχει το Ιράκ όπου κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς δρουν τη στιγμή αυτή πάνω από 1000 μέλη του τρομοκρατικού δικτύου».

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Τζον Τσίπμαν τόνισε ότι θα πάρει πάνω από 5 χρόνια έως ότου οι νεότευκτες δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 07:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ώρες αγωνίας για Βρετανίδα αξιωματούχο

Στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα η κ. Χασάν εμφανίζεται με τα χέρια δεμένα

Η μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής Care διέκοψε τις εργασίες της στο Ιράκ μετά την απαγωγή της επικεφαλής από αγνώστους.

Η Βρετανίδα Μάργκαρετ Χασάν απήχθηκε στη Βαγδάτη το πρωί της Τρίτης.

Ώρες αργότερα, σε βίντεο που παρέλαβε το Αλ Τζαζίρα εμφανίζεται καταβεβλημένη αλλά εντελώς μόνη να επιδεικνύει την ταυτότητα της.

Η Μάργκαρετ Χασάν είναι παντρεμένη με Ιρακινό και εγκατεστημένη στο Ιράκ εδώ και 30 χρόνια.

Είναι μέλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης που εξυπηρετεί το λαό του Ιράκ εδώ και τριάντα χρόνια. Όλοι την αγαπούν

Ταχσίν αλί Χασάν

Ο σύζυγός της, Ταχσίν αλι Χασάν, δήλωσε ότι δεν έχει απολύτως καμία ένδειξη που να οδηγεί στην ταυτότητα των απαγωγέων.

«Δύο αυτοκίνητα ακινητοποίησαν το δικό της, έσυραν έξω τον οδηγό και τον συνοδό της και έφυγαν με μεγάλη ταχύτητα. Αυτά είναι όσα γνωρίζω από αυτόπτες μάρτυρες», δήλωσε συντετριμμένος ο Ταχσίν αλί Χασάν.

Η κ. Χασάν, γεννήθηκε στο Δουβλίνο, αλλά έχει διπλή, βρετανική και ιρακινή, υπηκοότητα λόγω του συζύγου της.

Ο Τζέφρι Ντένις, αντιπρόεδρος της Care στο Ιράκ εκφράζει την ελπίδα ότι η φήμη της Μάργκαρετ Χασάν στην τοπική κοινωνία και οι βαθιές ρίζες της στη χώρα θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση της.

«Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να πετύχουμε την απελευθέρωσή της. Είμαστε μια διεθνής οργάνωση αλλά η Μάργκαρετ είναι περισσότερο Ιρακινή παρά ξένη. Πιστεύουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει θετικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος.

Καμία επαφή

Μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ο κ. Χασάν τόνισε ότι η σύζυγός του δεν είχε ποτέ δεχθεί απειλητικά μηνύματα.

«Είναι μέλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης που εξυπηρετεί το λαό του Ιράκ εδώ και τριάντα χρόνια. Όλοι την αγαπούν».

Εκτιμάται ότι η Care απασχολεί περίπου τριάντα Ιρακινούς στα γραφεία της στη Βαγδάτη. Η οργάνωση απομάκρυνε όλους τους ξένους εργαζομένους από το Ιράκ τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, την ευθύνη για την απαγωγή της κ. Χασάν ανέλαβε ιρακινή οργάνωση, η οποία δεν έχει διατυπώσει ακόμη κανένα αίτημα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ακόμη εικόνες με το διαβατήριο, τις πιστωτικές κάρτες και την ταυτότητα της Μάργκαρετ Χασάν.

Αντιδρώντας ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τονι Μπλέρ, υπογράμμισε πως η απαγωγή του συγκεκριμένου ατόμου αποδεικνύει πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα.

«Βλέπετε με τι άτομα βρισκόμαστε αντιμέτωποι», δήλωσε ο κ. Μπλέρ.

Με αγάπη για το Ιράκ

Ο Βρετανός δημοσιογράφος, Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος γνώρισε την Μάργκαρετ Χασάν όταν εκείνη διενεργούσε εράνους για το Ιράκ μέσα από την εφημερίδα Ιντιπέντεντ, εξαίρει την προσωπικότητα και το έργο της γυναίκας αυτής.

Η Μάργκαρετ Χασάν ήταν σφοδρή επικρίτρια των κυρώσεων και του πολέμου στο Ιράκ. Εξέθεσε, μάλιστα, τις απόψεις της , πέρυσι, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι η επικεφαλής του Care μιλά άπταιστα αραβικά.

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 100 άτομα έχουν απαχθεί από ακραίους Ιρακινούς τους τελευταίους μήνες και δεκάδες απ αυτά έχουν εκτελεσθεί.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση της τουρκοκυπριακής «κυβέρνησης»

Πολιτική κρίση στην αυτοαποκαλούμενη τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Η αποκαλούμενη τουρκοκυπριακή κυβέρνηση μειοψηφίας παραιτήθηκε εγκαταλείποντας τις προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έκανε δεκτή την παραίτηση, όμως ο αποκαλούμενος πρωθυπουργός, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το σχήμα του κ. Ταλάτ παρέλυσε όταν έχασε, έστω και την οριακή πλειοψηφία που είχε, τον περασμένο Μάιο.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 03:00 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγή βρετανίδας στο Ιράκ

Αντιμέτωπος με νέα κρίση βρίσκεται ο Τόνι Μπλέρ τόσο με την εναντίωση πολλών κυβερνητικών βουλευτών στην αποστολή Βρετανών στρατιωτών στο επικίνδυνο τρίγωνο νότια της Βαγδάτης, όσο και με την απαγωγή, από Ιρακινούς εξτρεμιστές, μιας Βρετανίδας εργαζόμενης σε οργάνωση αρωγής.

Για το θέμα της αποστολής δύναμης 900 Βρετανών στρατιωτών σε περιοχή νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, η Ντειλι Τέλεγκραφ αποκαλύπτει πως η σχετική απόφαση ελήφθη μια εβδομάδα πριν την αναγγελία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμύνης πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα της κυβέρνησης Μπλέρ να παραπλανήσει το Κοινοβούλιο, επιρρίπτοντας της ευθύνης μιας καθόλα πολιτικής απόφασης στην στρατιωτική ηγεσία.

Απαγωγή Βρετανίδας

Η απαγωγή της Μάργκαρετ Χασάν, Βρετανίδας ιρλανδικής καταγωγής, παντρεμένης με Ιρακινό και επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής Care, στη Βαγδάτη, καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα όλων των βρετανικών εφημερίδων.

«Η όμηρος που αφιέρωσε τη ζωή της στο Ιράκ» είναι ο τίτλος των Τάιμς που αποκαλύπτουν ότι η μη κυβερνητική οργάνωση επικεφαλής της οποίας είναι η Μάργκαρετ Χασάν, έχει κινητοποιήσει θρησκευτικές και φυλετικές ομάδες σε μια προσπάθεια εντοπισμού της απαχθείσης.

Οπως υπογραμμίζουν οι Τάιμς, η οργάνωση δεν επιθυμεί την εμπλοκή κυβερνήσεων στην υπόθεση. Πάντως σύμφωνα με πηγές μέσα από το Ιράκ, οι απαγωγείς είναι μέλη σκληροπυρηνικής αντάρτικής ομάδας, ενδεχομένως και της Ταουΐμπ ι Τζιχάντ του τρομοκράτη Αλ Ζαρκάουι.

Στην Ιντιπέντεντ, ο γνωστός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ, πλέκει το εγκώμιο της Μαργκαρετ Χασάν,την οποία γνωρίζει προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια.

Ο βετεράνος δημοσιογράφος εξαίρει την συνεισφορά της στους απλούς ιρακινούς πολίτες θύματα των κυρώσεων και του πολέμου.

«Η κ. Χασάν είναι σφοδρή επικρίτρια των κυρώσεων και της αμερικανο-βρετανικής επιχείρησης κατά του Ιράκ. Κατήγγειλε μάλιστα την πολιτική αυτή από το το βήμα των ΗΕ. Είναι μια σημαντική προσωπικότητα στο Ιράκ, όπου ζει εδώ και 30 χρόνια και θεωρεί την χώρα αυτή πατρίδα της» γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ.

Αμερικανικές εκλογές

Στο κύριο άρθρο της η Γκάρντιαν παροτρύνει τον Ραλφ Νέιντερ, τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα αν θέλει να διαφυλάξει την αξιοπιστία του.

«Η συμμετοχή του Νέιντερ σε αυτές τις τόσο κρίσιμες από κάθε άποψη εκλογές θα πριμοδοτήσει την υποψηφιότητα Μπους. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ραλφ Νέιντερ θα διαγράψει όλα τα επιτεύγματά του στον τομέα της προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων και θα μείνει στην ιστορία με τη ρετσινιά του πολιτικού οπορτουνιστή» επισημαίνει το κύριο άρθρο της Γκάρντιαν.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρεται στο «λαβυρινθώδες» εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ, αμφισβητώντας την δημοκρατικότητα του όταν 12 πολιτείες από τις 50, ουσιαστικά κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατά τους Τάιμς, οι εκλογές αυτές θα κριθούν οριακά, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να μπλοκαριστεί η εκλογή προέδρου.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στις προτεραιότητες των κυρίων Μπους και Κέρι. Όπως γράφει η εφημερίδα το καλό χαρτί του Μπους θα είναι η Φλόριντα, λόγω αδελφού, ενώ ο Κέρι δίνει έμφαση στις πολιτείες της μέσης Αμερικής, Οχάιο και Πενσιλβάνια.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 05:06 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις στην Ισπανία

Η σύλληψη τη Δευτέρα και την Τρίτη ακραίων μουσουλμάνων που πιστεύεται ότι σχεδίαζαν μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία, απασχολεί πολλές από τις ισπανικές εφημερίδες.

Η Ελ Παΐς (El Pais) αποκαλύπτει ότι η ισλαμική οργάνωση σχεδίαζε, κατά πάσα πιθανότητα, την ανατίναξη του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη με μισό τόνο εκρηκτικά, τοποθετημένα σε φορτηγάκι.

«Θα ήταν αφελές», σχολιάζει η εφημερίδα, «να πιστέψουμε ότι η απειλή της τρομοκρατίας στην Ισπανία μετριάστηκε μετά την ομαδική αυτοκτονία των μουσουλμάνων που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου», όταν 191 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σιδηροδρομικό σταθμό της ισπανικής πρωτεύουσας.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι το προφίλ αυτών που έχουν συλληφθεί ταιριάζει με εκείνο των δραστών της 11ης Μαρτίου.

Πρόκειται για «φανατικούς μουσουλμάνους, οι οποίοι συχνάζουν σε τζαμιά, έχουν βεβαρημένο παρελθόν και είναι πρόθυμοι να καταστρέψουν ό,τι έχει σχέση με το Δυτικό κόσμο, εξαιτίας του μίσους τους για τους απίστους», γράφει η εφημερίδα.

Η ελβετική Λε Ταμ (Le Temps) επικαλούμενη πηγή στο υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, γράφει ότι ο αρχηγός των συλληφθέντων κρατείται από τις αστυνομικές αρχές της Ελβετίας.

«Πρόκειται για έναν ακραίο μουσουλμάνο από την Αλγερία, ο οποίος πιστεύεται ότι συνελήφθη πριν από πέντε εβδομάδες στην Ελβετία για παράνομη είσοδο στη χώρα και κατοχή πλαστών εγγράφων». Πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους συνεργάτες του στη Μαδρίτη.

Η Ελ Μούντο (El Mundo) εκφράζει φόβο για το ενδεχόμενο ακραία ισλαμικά στοιχεία και μέλη της οργάνωσης ΕΤΑ να συνεργάζονται.

«Αυτοί οι φόβοι είναι κάτι παραπάνω από βάσιμοι», σχολιάζει η εφημερίδα, «καθώς η ΕΤΑ και τα ακραία ισλαμικά στοιχεία έχουν κοινούς εχθρούς».

«Αυτή είναι η απειλή που αντιμετωπίζει η Δύση», γράφει η Λα Ραζόν (La Razon).

«Δεν πρόκειται για μια οργάνωση αλλά περισσότερο για ένα κίνημα χωρίς αρχηγούς, το οποίο εντάσσεται στο περιβάλλον γιατί τα μέλη του είτε πρόκειται για πολίτες, είτε για μετανάστες, γίνονται μέρος του συστήματος που θέλουν να χτυπήσουν».

Απολύσεις στη Γερμανία

Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Τζένεραλ Μότορς, μετά τα σχέδια της εταιρείας να προβεί σε 12 χιλιάδες απολύσεις.

Η Τάγκεσπίγκελ (Tagesspiegel) στο Βερολίνο εξετάζει το όφελος των εργατών από τις κινητοποιήσεις τους.

Προσωρινά μπορεί να κέρδισαν το σεβασμό, όμως θα είναι αδύνατο να σταματήσουν τη διαδικασία των απολύσεων, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Η Όπελ δεν είναι πια η Οπελ και συγκεκριμένα προϊόντα στη Γερμανία δεν μπορούν να συνεχίζουν να κατασκευάζονται με το ίδιο κόστος.»

Τόσο η διοίκηση της Όπελ, όσο και οι εργαζόμενοι «αναγνωρίζουν ότι η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της καταγράφοντας απώλειες».

Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) σχολιάζει ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων μπορεί να είναι σημαντικές, όμως τα σωματεία τους πρέπει να ενεργήσουν ψύχραιμα για να ενισχύσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία.

«Στο κάτω κάτω, η διοίκηση δεν είναι υποχρεωμένη να λάβει την άδεια των σωματείων για να κλείσει ένα εργοστάσιό της», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.