Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-18

  1. Τα διλήμματα του Μπλερ
  2. Δύο σεφ ενώπιον δικαιοσύνης
  3. Ανησυχίες για το πετρέλαιο
  4. Φεύγει ο κλωβός, τέλος η απεργία πείνας
  5. Αναζητούνται τα κονδύλια του ΟΗΕ
  6. Βρετανικές ενισχύσεις στο Ιράκ
  7. Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα
  8. Σάλος για τον ομοφυλόφιλο ιερέα
  9. Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα
  10. Δεν ανοίγει το ασφαλιστικό
  11. Διώξεις για ντόπινγκ και τροχαίο
  12. Ανυποχώρητος ο Σαρόν
  13. Διακοπή συνομιλιών στη Φαλούτζα
  14. Διαψεύδει ο Ιακώβου
  15. Πρόεδρος κατά «ασυμβίβαστου»
  16. Ο Σεφέρης και το BBC
  17. Επαφές για την «Πάτρα 2006»
  18. Πάτησε κορυφή η ΑΕΚ
  19. Ανυποχώρητος ο Σαρόν
  20. Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα
  21. Πετρέλαιο και προεδρολογία
  22. Πρόταση ομοσπονδίας για το Νταρφούρ
  23. Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες
  24. Ανυποχώρητος ο Σαρόν
  25. Βόμβα καταστρέφει καφενείο της Βαγδάτης
  26. Η εξωτερική πολιτική Γερμανίας και Γαλλίας

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 02:41 (Ώρα Λονδίνου)

Τα διλήμματα του Μπλερ

Γύρω από τις αμερικανικές εκλογές και τα δύσκολα διλήμματα του Τόνι Μπλέρ περιστρέφεται το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων.

Η αποστολή 900 βρετανών στρατιωτών σε δύο επικίνδυνες περιοχές νότια της Βαγδάτης προκάλεσαν αντιδράσεις όχι μόνο από τους «συνήθεις υπόπτους» με άλλα λόγια τους εσωκομματικούς αμφισβητίες της πολιτικής Μπλέρ αλλά και από πολλούς βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, σημειώνει η Ιντιπέντεντ αναφερόμενη στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον Ρούπερτ Κόρνγουελ, διπλωματικό αναλυτή της εφημερίδας, η απόφαση του Τόνι Μπλερ να ενδώσει στο αίτημα του αμερικανικού Πενταγώνου για αποστολή στρατιωτών του στην «ζώνη του πυρός», συμβάλει θετικά στην επανεκλογή του Τζορτζ Μπους.

«Το τρίγωνο του θανάτου αναμένει τα βρετανικά στρατεύματα» αναφέρει ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς.

«Παρά τους υπαρκτούς κινδύνους 900 βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε μια περιοχή-φωτιά, μόλις το Κοινοβούλιο δώσει το πράσινο φως στο αίτημα της κυβέρνησης Μπους για αποστολή ενισχύσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα» υπογραμμίζουν οι Τάιμς του Λονδίνου.

Η Γκάρντιαν αποκαλύπτει , επικαλούμενη πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμύνης ότι η απόφαση αποστολής των βρετανών στρατιωτών στο Τρίγωνο του Θανάτου, νότια της Βαγδάτης, ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο, δίχως να ζητηθεί η γνώμη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Η κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Τα υπέρ και τα κατά για τον Τόνι Μπλέρ σε περίπτωση εκλογής του Τζορτζ Μπους ή του Τζον Κέρι, παραθέτει άρθρο των Φαινάνσιαλ Τάιμς.

«Όποιος κι αν εκλεγεί η κατάσταση για τον Μπλερ θα συνεχίσει να είναι δύσκολη. Μπορεί η επανεκλογή του Μπους να θεωρείται από πολλούς ως το μικρότερο κακό για τον Τόνι Μπλέρ, δεν είναι όμως επειδή θα κρατήσει ζωντανές δυσάρεστες αναμνήσεις που για τον βρετανό πρωθυπουργό το καλύτερο θα ήταν να ξεχαστούν.

«Αλλά και η νίκη Κέρι δεν είναι απαραίτητο ότι θα σηματοδοτήσει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική. Το μόνο παρήγορο είναι πως θα επαναδραστηριοποιήσει τις παραδοσιακές διεθνείς συμμαχίες των ΗΠΑ. Αλλά για τον Τόνι Μπλέρ ο Τζον Κέρι είναι άγνωστη ποσότητα κι αυτό δυσχεραίνει τη θέση του με δεδομένο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2005» υπογραμμίζουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ, υποστηρίζει ότι ακόμα περισσότερο και από την Φλόριντα, οι εκλογές στην Πενσυλβάνια ενδέχεται να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια από τις τρείς πολιτείες-κλειδιά, που όμως είναι απρόβλεπτη η συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε αντίθεση με την Φλόριντα που κλείνει προς τους Ρεπουμπλικανούς και το Οχάιο παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών.

Η Γκάρντιαν εστιάζει στις εκλογές της Φλόριντα και τα «Βρώμικα παιχνίδια του Τζεπ Μπους, αδελφού του προέδρου και κυβερνήτη της πολιτείας».

Η Ιντετιπέντεντ και οι Τάιμς στέκονται στην επίθεση του Τζορτζ Μπους κατά του Κέρι τον οποίο αποκαλεί ανίκανο να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας και να αντιπαρατεθεί δυναμικά με την διεθνή τρομοκρατία.

Και οι δύο εφημερίδες θεωρούν ότι ελλείψει άλλων επιτευγμάτων ο αμερικανός πρόεδρος εστιάζει στο ζήτημα της τρομοκρατίας, εκμεταλλευόμενος το κλίμα φόβου που εξακολουθεί να επικρατεί τρία χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 22:39 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο σεφ ενώπιον δικαιοσύνης

Οι δύο σεφ αρνούνται τις κατηγορίες εναντίον τους

Δύο από τους πιο διάσημους σεφ στην Ισπανία, ο Χουάν Μαρί Αρζάκ και ο Πέδρο Σουμπιτζάνα, παρουσιάσθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι έδωσαν χιλιάδες ευρώ στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, προκειμένου να μην γίνουν στόχοι τα εστιατόριά τους.

Στην Ισπανία, θεωρείται ποινικό αδίκημα η καταβολή χρημάτων για προστασία. Και οι δύο άνδρες αρνούνται τις κατηγορίες εναντίον τους.

Ο Χουάν Μαρί Αρζάκ είχε προετοιμάσει τη δεξίωση του γάμου για τον πρίγκιπα Φίλιππο φέτος.

Οι εν λόγω καταγγελίες έγιναν μετά τη σύλληψη 11 μελών της ΕΤΑ στις 3 Οκτωβρίου στη Νότια Γαλλία.

Ένας από τους υπόπτους είπε ότι οι δύο σεφ είχαν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να προστατευτούν από κάποιο χτύπημα της ΕΤΑ.

Ο δικαστής που συνάντησε τους δύο σεφ δεν απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τους.

Καταγγελίες όμως έχουν γίνει και για δύο ακόμη διάσημους σεφ της Ισπανίας.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 21:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για το πετρέλαιο

Η αύξηση των τιμών πετρελαίου προκαλεί ανησυχίες

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ έφθασαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες ότι τα αποθέματα πετρελαίου μπορεί να μην φθάσουν για τη χειμερινή περίοδο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφθασε τα 55 δολάρια και 33 σεντς το βαρέλι, ενώ κατόπιν έπεσε λίγο και έφθασε τα 53 δολάρια και 67 σεντς το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφθασε τα 50 δολάρια και 32 σεντς το βαρέλι, αλλά μετά έπεσε στα 48 δολάρια και 91 σεντς το βαρέλι.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου μπορεί να ξεπεράσει τα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εκτιμήσεις και προβλέψεις

Ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας που απαιτείται για τις βιομηχανίες μπορεί να επιφέρει κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, είπε ότι αν και οι τιμές πετρελαίου δεν απειλούν προς το παρόν την αμερικανική οικονομία, περαιτέρω αυξήσεις μπορεί να επιφέρουν πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούι, είπε ότι η ιαπωνική οικονομία αναρρώνει, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή στις τιμές του πετρελαίου.

Οι Ιάπωνες αναλυτές εκτιμούν ότι εάν υπάρξει κάμψη στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, λόγω των τιμών πετρελαίου, τότε μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.


Φεύγει ο κλωβός, τέλος η απεργία πείνας

Την αφαίρεση από τον χώρο όπου αυλίζονται οι καταδικασθέντες ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν» του υπολοίπου του συρμάτινου κλωβού, μετά από απόφαση του εισαγγελέα επόπτη των φυλακών, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να ανακοινώσουν, μέσω των συνηγόρων τους, ότι σταματούν την απεργία πείνας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος παραχώρησε ειδική συνέντευξη τύπου, «η Πολιτεία επιδεικνύει τη βούλησή της να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μετριοπάθειας» και «τιμωρεί τους παραβάτες του Νόμου - δεν τους εκδικείται».

Ο κ. Παπαληγούρας είπε ακόμη ότι οι συνθήκες κράτησης των καταδικασθέντων ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν» δεν είναι απάνθρωπες, αλλά «αντίθετα, διαβιούν σε εγκαταστάσεις που τους εξασφαλίζουν έως και καλύτερους όρους διαβίωσης, συγκριτικά με άλλους φυλακισμένους - και τούτο προκειμένου να πληρούνται οι απαραίτητοι όροι ασφάλειας, αλλά και προστασίας των ίδιων».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέσω της δικηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ δήλωσε πως «μετά από συνεννόηση με τους συγκρατούμενους του διακόπτει από σήμερα την απεργία πείνας».

«Κάτω από την πίεση εκείνου του κομματιού της κοινωνίας που εξακολουθεί να αντιστέκεται, τα πρώτα ρήγματα στην αδιαλλαξία του υπουργείου έχουν γίνει. Θα συνεχίσουμε όμως όλοι μαζί τον αγώνα για να σπάσει η απομόνωση και να καταργηθούν τα ειδικά κελιά όπου κι αν στήνονται» ανέφερε στη σχετική δήλωση, και προσέθετε ότι νοιώθει αλληλέγγυος «στους εκατοντάδες κρατούμενους που στις φυλακές της χώρας συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις άθλιες συνθήκες κράτησης, την κρατική αδιαφορία και την ακαμψία του συστήματος απέναντι τους».

Υπενθυμίζεται ότι, σε απεργία πείνας είχαν κατέβει επτά εκ των κρατουμένων, έξι εκ των καταδικασθέντων ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν» και ένας καταδικασθείς ως μέλος του ΕΛΑ.

Πλην του Δημήτρη Κουφοντίνα, απεργούσαν εντός των φυλακών οι Χριστόδουλος Ξηρός (24 ημέρες), Ηρακλής Κωστάρης (17 ημέρες), Σάββας και Βασίλης Ξηρός (11 ημέρες), Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (3 ημέρες) και εκ των καταδικασθέντων για την υπόθεση του ΕΛΑ, Χρήστος Τσιγαρίδας (7 ημέρες).

Ανακοινώσεις στις οποίες ζητούσαν να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς κράτησης των καταδικασθέντων στη «δίκη της 17Ν» είχαν εκδώσει ο ΣΥΝ, το μέτωπο ριζοσπαστικής αριστεράς και ο σύνδεσμος φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητούνται τα κονδύλια του ΟΗΕ

«Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε στοιχεία και λεπτομέρειες από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τις Υπηρεσίες Σχεδίων, UNOPS, σχετικά με τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στην Κύπρο πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, διευκρινίζοντας ότι εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη να ανακοινώσουν πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που διέθεσαν πριν από το δημοψήφισμα.

Πρόσθεσε ότι στην επιστολή του Αλβάρο Ντε Σότο προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, δεν δίνονται τέτοιες λεπτομέρειες και τόνισε ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν έκανε οποιαδήποτε σύνδεση του θέματος με χρηματισμό δημοσιογράφων.

Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν διέθεσε χρήματα για την εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα και τα μόνα χρήματα που διέθεσε ήταν για μετάφραση του σχεδίου Ανάν.

Στο ίδιο κλίμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να δώσουν στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ποσά που διέθεσαν πριν από το δημοψήφισμα, «ώστε να αποκαταστήσουν το δικό τους ρόλο, αλλά και τον καθένα στην Κύπρο».

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δικαιούνται να χρηματοδοτούν διάφορα προγράμματα, αλλά δεν δικαιούνται να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ενός κράτους. Είπε επίσης ότι η προσπάθεια να προπαγανδίζουν υπέρ μιας άποψης σε βάρος της άλλης αντίκειται στον καταστατικό χάρτη του διεθνούς οργανισμού.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 18:30 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικές ενισχύσεις στο Ιράκ

Τα βρετανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε πιο επικίνδυνες περιοχές

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζεφ Χουν, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων σε επικίνδυνες περιοχές κοντά στη Βαγδάτη.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο κ. Χουν είπε ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αναπτυχθούν μέσα στη Βαγδάτη ή στη Φαλούτζα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η ανάπτυξη των βρετανικών στρατευμάτων σε επικίνδυνες ζώνες γίνεται για να αποδεσμευθούν τα αμερικανικά στρατεύματα και να εστιάσουν την προσοχή τους σε εστίες ανταρτών.

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά και στην ίδια τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο κ. Χουν είπε ότι η Βρετανία δεν θα σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεών της εάν αρνηθεί το αίτημα της Ουάσινγκτον να στείλει στρατιώτες και στις επικίνδυνες περιοχές του Ιράκ.

Προθεσμίες αφοπλισμού στο Ιράκ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, υπογράμμισε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες να δοθούν χρήματα σε οργανώσεις ανταρτών προκειμένου αυτές να παραδώσουν τα όπλα τους.

Την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν εκατοντάδες όπλα

Την περασμένη εβδομάδα, το εν λόγω σχέδιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς τερματίσθηκαν έτσι οι συγκρούσεις με τους σιίτες μουσουλμάνους στη φτωχογειτονιά της Βαγδάτης, Σαντρ.

Η προθεσμία που έχει δοθεί στους αντάρτες στη Βαγδάτη για να παραδώσουν τα όπλα τους έχει παραταθεί μέχρι την Πέμπτη.

Ο κ. Αλάουϊ διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα αρχίσουν έρευνες για τον εντοπισμό παράνομων όπλων.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το εν λόγω σχέδιο θα εφαρμοσθεί και σε άλλες περιοχές του Ιράκ.


Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

Σε 15 από τους 67 νομούς της Φλόριντα αρχίζει από σήμερα η προσέλευση των ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ.

Διαφωνίες για την ασφάλεια

Ισοπαλία μετά τη μονομαχία

Τρίτη και τελευταία μονομαχία

Δεύτερη μονομαχία Μπους - Κέρι

Κόντρα υποψηφίων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ

Οι Εκλογές των ΗΠΑ στο Διαδίκτυο

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Υπό την πίεση των επιθέσεων του αντιπάλου του στις εκλογές, Τζον Κέρι και παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» στη χώρα.

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Αντιδικία για το στρατιωτικό παρελθόν του Κέρι

Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη

«Μάχη για μια ενωμένη Αμερική»

Ελλάδα και κυβέρνηση Μπους

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης, εξετάζει το πλέγμα των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Οι θέσεις των υποψηφίων

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

Ο Κάρτερ φοβάται τη Φλόριντα

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

O Tζεμπ Μπους υπεραμύνεται του ηλεκτρονικού συστήματος καταμέτρησης

Σε 15 από τους 67 νομούς της Φλόριντα άρχισε από το πρωί της Δευτέρας η προσέλευση των ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ, δύομισι εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη χώρα.

Παρατηρητές των εκλογών στην κατ'εξοχήν πολιτεία-κλειδί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης των ψήφων που αφήνει, όπως λένι, περιθώρια αλλοίωσης του αποτελεσματος.

Οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν τις ψήφους των αναποφάσιστων στην πολιτεία που καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα το 2000.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, έφτασε στη Φλόριντα την Κυριακή, ενώ ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Τζον Έντουαρντς, έκανε επίθεση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι προσπαθεί να κρατήσει τον κόσμο μακριά από τις κάλπες.

Σήμερα και ο πρόεδρος Μπους θα βρίσκεται στη Φλόριντα, στοχεύοντας στην ψήφο των αναποφάσιστων.

Οι αμερικανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη σώμα με σώμα, έχοντας σχεδόν το ίδιο ποσοστό.

Κατηγορίες για γνωστά κόλπα

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, αδελφός του προέδρου, απάντησε στους επικριτές του που τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να στερήσει τους πολίτες από την ψήφο.

«Κάναμε το παν για να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος έχει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους και κάναμε πιο εύκολο το σύστημα ψηφοφορίας».

Ο κ. Έντουαρντς κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι θα χρησιμοποιήσουν τα παλιά τους τεχνάσματα.

«Μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποια λίστα που έχει πολλά προβλήματα, ή να αποτρέψουν τον κόσμο από την κάλπη, ή να πούμε ότι κάποιος δεν έβαλε σταυρό, ότι και να κάνουν θα ξέρουμε ότι καταφεύγουν στα γνωστά τους κόλπα», είπε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών.

Η πολιτεία της Φλόριντα έκρινε, με διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων, την έκβαση των προεδρικών εκλογών το 2000.

Νέα ηλεκτρονική ψήφος

Μετά τις εκλογές οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν ότι η επαναληπτική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν έγινε κανονικά και ψηφοφόροι που θα ψήφιζαν τους Δημοκρατικούς δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Τα μηχανήματα επικύρωσης των ψηφοδελτίων στις εκλογές του 2000 ήταν η αιτία που καθυστέρησε, για διάστημα πλέον του ενός μηνός, να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα στη Φλόριντα.

Στις τωρινές εκλογές οι αρχές της Φλόριντα επένδυσαν πολλά εκατομύρια δολάρια για την αγορά νέων ηλεκτρονικών μηχανημάτων καταμέτρησης ψήφων τα οποία αντικατέστησαν τις μηχανές επικύρωσης των ψηφοδελτίων.

Η Λίντα Ροδρίγκες Τάσεφ, επικεφαλής ενός ανεξάρτητου οργανισμού παρακολούθησης της εκλογικής διαδικασίας, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία και του νέου συστήματος

«Δεν μας ικανοποιούν», λέει, «οι νέες μηχανές ηλεκτρονικής ψήφου, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν σε 67 νομούς της Φλόριντα».

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι λόγω της πρόωρης ψήφου αυτά τα μηχανήματα θα παραμείνουν εν ενεργεία για τις επομενες δύο εβδομάδες, γεγονός που εύλογα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορούν να γίνουν εσκεμμένες αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων», λέει η Λίντα Ροδρίγκες Τάσεφ.


Παρασκευή 08 Οκτωβρίου 2004 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

Σε 15 από τους 67 νομούς της Φλόριντα αρχίζει από σήμερα η προσέλευση των ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ.

Διαφωνίες για την ασφάλεια

Ισοπαλία μετά τη μονομαχία

Τρίτη και τελευταία μονομαχία

Δεύτερη μονομαχία Μπους - Κέρι

Κόντρα υποψηφίων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ

Οι Εκλογές των ΗΠΑ στο Διαδίκτυο

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Υπό την πίεση των επιθέσεων του αντιπάλου του στις εκλογές, Τζον Κέρι και παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» στη χώρα.

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Αντιδικία για το στρατιωτικό παρελθόν του Κέρι

Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη

«Μάχη για μια ενωμένη Αμερική»

Ελλάδα και κυβέρνηση Μπους

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης, εξετάζει το πλέγμα των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Οι θέσεις των υποψηφίων

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

Ο Κάρτερ φοβάται τη Φλόριντα

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Σάλος για τον ομοφυλόφιλο ιερέα

Ο Τζιν Ρόμπινσον χειροτονήθηκε στη θέση του επισκόπου του Νιου Χάμπσαϊρ

Η Αγγλικανική Εκκλησία ζήτησε από τους ανώτατους κληρικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν συγνώμη για τη χειροτονία ενός ομοφυλόφιλου ιερέα.

Η χειροτονία του ομοφυλόφιλου Τζιν Ρόμπινσον, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα επισκόπου, έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αναστάτωση ώστε ολόκληρη η Αγγλικανική Εκκλησία απειλείται με σχίσμα.

Ο προεδρεύων της αρμόδιας επιτροπής που χειρίστηκε το θέμα και Ιρλανδός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ρόμπιν Ίαμς, είπε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος να αποφασίσουμε ότι δεν μπορούμε να βαδίσουμε μαζί στο μέλλον».

Αίτημα για δημόσια συγνώμη

Η αρμόδια επιτροπή ζήτησε επίσης την αναστολή των δραστηριοτήτων για περαιτέρω χειροτονίες ομοφυλόφιλων υποψηφίων.

Η επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από την Αγγλικανική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν ένας ομοφυλόφιλος να ενταχθεί στο ποίμνιο του Ιησού Χριστού.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους κληρικούς των Ηνωμένων Πολιτειών να βρουν το χωρίο της Βίβλου που να επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Πάντως, η αρμόδια επιτροπή ζητά από τα μέλη της Αγγλικανικής Εκκλησίας να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης από τους 50 επισκόπους που παρέστησαν στη χειροτονία του Τζιν Ρόμπινσον, πέρυσι το Νοέμβριο, να απολογηθούν, λέγοντας όμως ότι δεν πρόκειται να εκδιωχθούν.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

O Tζεμπ Μπους υπεραμύνεται του ηλεκτρονικού συστήματος καταμέτρησης

Σε 15 από τους 67 νομούς της Φλόριντα αρχίζει από σήμερα η προσέλευση των ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ, δύομισυ εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη χώρα.

Παρατηρητές των εκλογών στην κατ'εξοχήν πολιτεία-κλειδί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης των ψήφων που αφήνει, όπως λένι, περιθώρια αλλοίωσης του αποτελεσματος.

Οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν τις ψήφους των αναποφάσιστων στην πολιτεία που καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα το 2000.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, έφτασε στη Φλόριντα την Κυριακή, ενώ ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Τζον Έντουαρντς, έκανε επίθεση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι προσπαθεί να κρατήσει τον κόσμο μακριά από τις κάλπες.

Σήμερα και ο πρόεδρος Μπους θα βρίσκεται στη Φλόριντα, στοχεύοντας στην ψήφο των αναποφάσιστων.

Οι αμερικανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη σώμα με σώμα, έχοντας σχεδόν το ίδιο ποσοστό.

Κατηγορίες για γνωστά κόλπα

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, αδελφός του προέδρου, απάντησε στους επικριτές του που τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να στερήσει τους πολίτες από την ψήφο.

«Κάναμε το παν για να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος έχει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους και κάναμε πιο εύκολο το σύστημα ψηφοφορίας».

Ο κ. Έντουαρντς κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι θα χρησιμοποιήσουν τα παλιά τους τεχνάσματα.

«Μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποια λίστα που έχει πολλά προβλήματα, ή να αποτρέψουν τον κόσμο από την κάλπη, ή να πούμε ότι κάποιος δεν έβαλε σταυρό, ότι και να κάνουν θα ξέρουμε ότι καταφεύγουν στα γνωστά τους κόλπα», είπε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών.

Η πολιτεία της Φλόριντα έκρινε, με διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων, την έκβαση των προεδρικών εκλογών το 2000.

Νέα ηλεκτρονική ψήφος

Μετά τις εκλογές οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν ότι η επαναληπτική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν έγινε κανονικά και ψηφοφόροι που θα ψήφιζαν τους Δημοκρατικούς δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Τα μηχανήματα επικύρωσης των ψηφοδελτίων στις εκλογές του 2000 ήταν η αιτία που καθυστέρησε, για διάστημα πλέον του ενός μηνός, να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα στη Φλόριντα.

Στις τωρινές εκλογές οι αρχές της Φλόριντα επένδυσαν πολλά εκατομύρια δολάρια για την αγορά νέων ηλεκτρονικών μηχανημάτων καταμέτρησης ψήφων τα οποία αντικατέστησαν τις μηχανές επικύρωσης των ψηφοδελτίων.

Η Λίντα Ροδρίγκες Τάσεφ, επικεφαλής ενός ανεξάρτητου οργανισμού παρακολούθησης της εκλογικής διαδικασίας, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία και του νέου συστήματος

«Δεν μας ικανοποιούν», λέει, «οι νέες μηχανές ηλεκτρονικής ψήφου, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν σε 67 νομούς της Φλόριντα».

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι λόγω της πρόωρης ψήφου αυτά τα μηχανήματα θα παραμείνουν εν ενεργεία για τις επομενες δύο εβδομάδες, γεγονός που εύλογα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορούν να γίνουν εσκεμμένες αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων», λέει η Λίντα Ροδρίγκες Τάσεφ.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 12:43 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν ανοίγει το ασφαλιστικό

Δεν πρόκειται να ανοίξει το ασφαλιστικό, δήλωσε ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε, το πρωί της Δευτέρας, με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο νόμος που ισχύει θα εφαρμοστεί, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει, κυρίως σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η συζήτηση η οποία γίνεται και θα συνεχιστεί θα αφορά το πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συστήματος αυτού χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, κατέληξε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε σχετικά ότι μένουν ανοιχτά αρκετά θέματα σε σχέση με το ασφαλιστικό και ότι ο υπουργός οικονομίας δεσμεύτηκε στη συνέχιση του διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων.

Μεταξύ των βασικών προβλημάτων είναι η εκκρεμότητα των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς το ΙΚΑ, του οποίου η λύση θα δώσει τη δυνατότητα να αποδοθούν και οι οφειλές του ΙΚΑ προς διάφορους οργανισμούς.

Στην συνάντηση του κ. Αλογοσκούφη με τη ΓΣΕΕ, έγινε ειδική αναφορά στον προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος έθεσε και το θέμα της ακρίβειας, καθώς η ΓΣΕΕ διαπιστώνει μια τάση ανατιμήσεων μέχρι 15%.

Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 40% είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος και πρόσθεσε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει επίδομα θέρμανσης στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους «λόγω της δυσβάστακτης αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης».

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό και αν χρειαστεί θα πάρει και άλλες.

Όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους θα συζητηθούν σε νέες συναντήσεις του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τον υπουργό.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διώξεις για ντόπινγκ και τροχαίο

Την ποινική δίωξη των ολυμπιονικών, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, για την αποφυγή ελέγχου ντόπινγκ και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, και του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου για πώληση παράνομων ουσιών, προτείνουν στο πόρισμά τους οι εισαγγελείς Σπύρος Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδωροπούλου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.

Επίσης, το πρακτορείο αποδίδει σε ραδιοφωνικό σταθμό πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο εισαγγελείς ζητούν και τη δίωξη των γιατρών του ΚΑΤ καθώς και δύο αυτοπτών μαρτύρων του τροχαίου της 13ης Αυγούστου.

Το πόρισμα για τους δύο ολυμπιονίκες και τις δραστηριότητες του προπονητή τους υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να αποφασίσει την άσκηση ή όχι ποινικών διώξεων.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ανυποχώρητος ο Σαρόν

Το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν δεν βρίσκει σύμφωνους τους Εβραίους εποίκους στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε έξι μαχητικούς Παλαιστίνιους σε τρία διαφορετικά επεισόδια μέσα και γύρω από την Γάζα.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν πέρασαν στη ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δύο άνδρες είχαν εισέλθει μέσα στην ζώνη ασφαλείας που χωρίσει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και σκοτώθηκαν σε αγρόκτημα κοντά σε ισραηλινή κοινοβιακή φάρμα.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ένας από τους οπλοφόρους ανατινάχθηκε μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε, που μπορεί να σημαίνει ότι έφερε εκρηκτικές ύλες.

Η οργάνωση Χαμάς είπε ότι ήταν μέλη της.

Επίσης, στη νότια Γάζα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστινίους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τοποθετούσαν εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η μαχητική οργάνωση, ισλαμική τζιχάντ ανακοίνωσε ότι ένας από τους δύο νεκρούς ήταν μέλος της.

Σε άλλη επίθεση, κοντά στη διάβαση Κισουφίμ, Ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με δύο Παλαιστίνιους που επιτέθηκαν σε στρατιωτικό όχημα.

Οι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

Συνάντηση Σαρόν-εποίκων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Εβραίων εποίκων, που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρησή τους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση των εκπροσώπων των Εβραίων εποίκων και του Αριέλ Σαρόν έλαβε χώρα σε έντονο κλίμα.

Ορισμένοι μάλιστα από τους εκπροσώπους των Εβραίων εποίκων χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του Αριέλ Σαρόν απαράδεκτη.

Οι ίδιοι μάλιστα είπαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι αποφασισμένος να διχάσει τη χώρα.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου

Σύμφωνα με το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν, οι 8.000 Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας θα απομακρυνθούν, ενώ θα ξεριζωθούν και οι οικισμοί που βρίσκονται στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Ο Αριέλ Σαρόν ισχυρίζεται ότι το εν λόγω σχέδιό του θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν.

Ο ίδιος πάντως δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει το σχέδιο απομάκρυνσης, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ωστόσο, το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας στις 25 Οκτωβρίου.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 05:26 (Ώρα Λονδίνου)

Διακοπή συνομιλιών στη Φαλούτζα

Oι ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις είναι στόχος των ανταρτών

Στο Ιράκ, ο μεσολαβητής για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους Ιρακινούς αντάρτες στη Φαλούτζα δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες διακόπτονται.

Ο Καλέντ αλ Τζουμεΐλί, σουνίτης κληρικός στην Φαλούτζα, αφέθηκε ελεύθερος μετά από ημέρες κράτησης από τους Αμερικανούς .

Ο σουνίτης κληρικός δήλωσε ότι στις συνομιλίες σημειώθηκε πρόοδος, σταματούν όμως λόγω της πολιτικής των Αμερικανών και της δικής του σύλληψης.

Η Φαλούτζα είναι στο επίκεντρο της αμερικανικής επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου ιρακινών πόλεων, ενόψει των ιρακινών εκλογών του Ιανουαρίου.

Έκρηξη που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από βόμβα τοποθετημένη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 20.

Η βόμβα εξερράγη σε καφενείο στη συνοικία όπου στεγάζονται διπλωματικές αποστολές στη Βαγδάτη.

Στο καφενείο, που βρίσκεται κοντά στην πρεσβεία της Αυστραλίας, συχνάζουν Ιρακινοί αστυνομικοί.

Η ιρακινή αστυνομία είναι συχνός στόχος των ανταρτών.

Οι αστυνομικοί έτρωγαν το βραδινό τους, μετά από μια μέρα νηστείας, όπως συνηθίζεται τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου.

Ξένες πρεσβείας και γραφεία διπλωματικών αποστολών βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης -- την συνοικία Τζαντιρίγια, στον ποταμό Τίγρη.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Διαψεύδει ο Ιακώβου

Διέψευσε κάθεται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για περιθωριοποίηση του κανονισμού για το απ ευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου.

Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και πάλι στις 10 Νοεμβρίου, στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της Ένωσης.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που θέλουν να προχωρήσει ο ένας κανονισμός και ο άλλος να αφεθεί για αργότερα και κάποιες που επιθυμούν τη συζήτηση και των δύο θεμάτων.

Όλα, τόνισε, θα συζητηθούν στις 10 Νοεμβρίου στην ΚΟΡΕΠΕΡ και απέρριψε τον ισχυρισμό που διατυπώνεται στο δημοσίευμα για συμμαχία των τριών χωρών εναντίον της Κύπρου.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ντενκτάς για όρους που τίθενται για την οικονομική ενίσχυση των τουρκοκυπρίων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι τουρκοκύπριοι δεν έχουν κυριαρχία και ότι «θέση της ευρωπαϊκής ένωσης είναι πως, οι περιοχές στο ψευδοκράτος είναι περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες λόγω της κατοχής δεν ελέγχονται».

Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει την προσπάθεια της Τουρκίας για να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, εάν αναγνωρίσει την Κύπρο ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμφωνήσει να επιτρέπει σε υπό κυπριακή σημαία πλοία να χρησιμοποιούν τα τουρκικά λιμάνια και σε αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών να πετούν σε τουρκικούς αεροδιάδρομους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο και η τουρκική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από μια μη ευχάριστη κατάσταση, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις αυτές, ή τουλάχιστον να προβεί σε μια δεσμευτική δήλωση ότι θα ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο μέχρι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόεδρος κατά «ασυμβίβαστου»

«Δεν είναι σωστό να υπάρχει ασυμβίβαστο. Στερεί την προσφορά της κοινωνίας στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται μόνο τα κομματικά στελέχη», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς και χαρακτήρισε τη διάταξη «καταστρεπτική».

Την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, επικρότησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Μητσοτάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: "εγώ το πολέμησα με πάθος και έχει δίκιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που είπε ότι είναι καταστροφικό, αλλά δυστυχώς πέρασε στο Σύνταγμα".

Ο κ. Στεφανόπουλος πραγματοποιεί από τη Δευτέρα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, όπου θα έχει και συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σεφέρης και το BBC

του Γιάννη Καραβίδα

Ο Γιώργος Σεφέρης το 1951 στο στούντιο του BBC

H σχεδόν τακτική συνεργασία του μεγάλου μας ποιητή με το BBC χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 50, όταν δηλ. υπηρετούσε ως σύμβουλος στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο.

Οι ραδιοφωνικές του ομιλίες από εκείνη την εποχή έχουν περιληφθεί τώρα στο δεύτερο και τον τρίτο τόμο των Δοκιμών του και αναφέρονται σε πολλά από τα αγαπημένα του θέματα, όπως ήταν, λ.χ., ο Άγγελος Σικελιανός, ο Καβάφης --δύο ποιητές που εκτιμούσε ιδαίτερα ο Σεφέρης-- οι σχέσεις ποίησης και κινηματογράφου και επίσης η ανακάλυψη από τον Σεφέρη του πρώτου Έλληνα που έγραψε τις εντυπώσεις του από την Αγγλία: πρόκειται για τον Νίκανδρο Νούκιο από την Κέρκυρα που είχε επισκεφθεί την Αγγλία από το καλοκαίρι του 1545 ώς την άνοιξη του 1546, δηλ. προς το τέλος της βασιλείας του Ερρίκου του Η.

Παρουσιάσεις του Σεφέρη στο BBC

Όμως, το BBC ήταν οικείος χώρος για τον Σεφέρη από τα τέλη κιόλας της δεκαετίας του 40: ένας από τους πρώτους του μεταφραστές στα αγγλικά ήταν ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης που εργαζόταν τότε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, στο Bush House.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Νάνος Βαλαωρίτης είχε μιλήσει στο BBC για την ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία που είχε στο εξωτερικό το βιβλίο Ο Βασιλιάς της Ασίνης και άλλα ποιήματα που είχε μεταφράσει ο ίδιος το 1948, σε συνεργασία με δύο Άγγλους ποιητές, τον Lawrence Durrell και τον Bernard Spencer.

Στη δεκαετία του 50 (αλλά και αργότερα) ακούστηκαν επίσης πολλές φορές από τη ραδιοφωνία του BBC απαγγελίες ποιημάτων του Σεφέρη από την ηθοποιό Έλσα Βεργή.

«Η εκπομπή μου στο ραδιόφωνο πληρώθηκε 58 λίρες»

Ο Γιάννης Καραβίδας μίλησε για τη σχέση του Σεφέρη με το ΒΒC σε εκδήλωση, το 2000, στο σπίτι όπου έμενε ο ποιητής όταν ήταν πρέσβυς στο Λονδίνο

Τον Δεκέμβριο του 59, όταν ο Σεφέρης υπηρετούσε ως πρέσβυς της Ελλάδος στο Λονδίνο, το Τρίτο Πρόγραμμα του BBC μετέδοσε ένα ημίωρο πρόγραμμα που ήταν αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο λογοτεχνικό του έργο.

Στο πρόγραμμα αυτό ακούστηκαν απαγγελίες ποιημάτων του, --από τον ίδιο στα ελληνικά και από τους γνωστούς ποιητές Louis MacNeice και Cecil Day Lewis στα αγγλικά.

Ο ίδιος ο Σεφέρης είχε εξηγήσει στους Άγγλους ακροατές του για ποιο λόγο αποφάσισε να δόσει τον τίτλο Μυθιστόρημα στη σειρά των 24 ποιημάτων που είχε εκδόσει το 1935: ήταν, είπε, τα δυό του συνθετικά που τον έκαναν να διαλέξει τον τίτλο αυτού του έργου --μύθος και ιστορία.

«Η εκπομπή μου στο ραδιόφωνο πληρώθηκε 58 λίρες», είχε γράψει τότε ο Σεφέρης με καμάρι στο ημερολόγιό του, «σπάνια ήμουν τόσο περήφανος για χρήματα που κέρδισα».

Το πρόγραμμα αυτό μεταδόθηκε ξανά στις 12 Ιουνίου 1960, λίγες δηλ. μετά την ανακήρυξη του Σεφέρη σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1961, ο Σεφέρης τιμήθηκε στο Λονδίνο με το βραβείο «Φόιλ» και, το 1963, με το βραβείο Νόμπελ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι χωρίς την ενεργό υποστήριξη όλων των ξένων (και ιδιαίτερα των Άγγλων) φίλων του, που μετέφρασαν και επίσης προώθησαν το έργο του στο εξωτερικό, η Σουηδική Ακαδημία δεν θα γνώριζε επαρκώς την ποίηση του Σεφέρη για ναποφασίσει να τον τιμήσει με το βραβείο Νόμπελ.

Η δήλωση κατά της χούντας

Αλλά και μετά το Νόμπελ συνεχίστηκε η συνεργασία του Γιώργου Σεφέρη με το BBC: o Σεφέρης, που είχε αποφασίσει να μη δημοσιεύσει νέα εργασία του σε εφημερίδες και περιοδικά μετά την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου 1967, αποφάσισε τον Μάρτιο του 1969 να λύσει τη σιωπή του και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο στρατιωτικό καθεστώς για την τραγωδία στην οποία οδηγούσε τη χώρα. Στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC έστειλε, λοιπόν, την ιστορική πλέον δήλωσή του κατά της χούντας.

Στα δύσκολα εκείνα για την Ελλάδα χρόνια ακούστηκαν πολλές φορές, από τις εκπομπές της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, ποιήματα του Σεφέρη από ηθοποιούς που ζούσαν τότε στο Λονδίνο.

Από την Ελληνική Υπηρεσία του BBC είχε επίσης ακουσθεί για πρώτη φορά, σε πρώτη εκτέλεση, και η καινούργια τότε δουλειά του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Σεφέρη --τραγούδια που είχε έρθει να τραγουδήσει στο μικρό τότε στούντιο μας η Μαρία Φαραντούρη. Τη συνόδευαν δύο στελέχη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC -o Τζον Θεοχάρης και, στο πιάνο, ο Χρήστος Πήττας.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Επαφές για την «Πάτρα 2006»

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού «Πάτρα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», Θάνο Μικρούτσικο, δέχθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μικρούτσικος δήλωσε ότι «έγινε μια πολύ διεξοδική, πολύ λεπτομερειακή συζήτηση».

«Ανέπτυξα στον Πρωθυπουργό τις απόψεις της ίδιας της πόλης γι αυτόν το θεσμό», είπε ο κ. Μικρούτσικος.

«Δεν είναι ένας θεσμός με γιορτές και πανηγύρια, αλλά ένας καθαρά αναπτυξιακός θεσμός.

»Του εξήγησα ότι, λόγω της συγκυρίας, υπάρχει πολύ μεγάλη αργοπορία. Με άκουσε πολύ προσεκτικά.

»Συμφώνησε στο αναπτυξιακό όραμα και είπε ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού, θα πάρει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό, δηλαδή χονδρικά μέσα στον επόμενο μήνα».


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου)

Πάτησε κορυφή η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ των «χιλίων προβλημάτων» φιγουράρει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τον Παναθηναϊκό, μετά την εντυπωσιακή νίκη της στο «Καυτατζόγλειο» με 2-1 επί του Ηρακλή.

Ο «γηραιός»κρατούσε τη νίκη μέχρι το 86ο λεπτό, η ΑΕΚ όμως έφερε τα πάνω κάτω.

Οι κυανόλευκοι προηγήθηκαν στο 44ο λεπτό. Μετά από άστοχη έξοδο του Μιχαηλίδη σε εκτέλεση κόρνερ, ο Κεϊτά με εντυπωσιακό «ψαλίδι»έγραψε το 1-0 για τους γηπεδούχους.

Στην επανάληψη, ο Ουρουγουανός τεχνικός Σέρτζιο Μαρκαριάν επέλεξε μάλλον συντηρητική τακτική ενώ η ΑΕΚ φαινόταν αποφασισμένη να «γυρίσει» τον αγώνα.. Η ισοφάριση για την «Ένωση» ήρθε στο 85' όταν ο Σολάκης ανατράπηκε στη μεγάλη περιοχή από τον Πουρσανίδη και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Κατσουράνης και διαμόρφωσε το 1-1.

Το συγκλονιστικό φινάλε και η νίκη για την ΑΕΚ ήρθε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού. Μετά από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά του Λυμπερόπουλου ο Σοάρες με κοντινό πλασέ έγραψε το 2-1.

Τέσσερις ημέρες πριν από την μάχη με την πρωταθλήτρια Αγγλίας Άρσεναλ, ο Παναθηναϊκός ανεδείχθη ισόπαλος 0-0 στην Λεωφόρο με το Αιγάλεω, μετά από ένα σχετικά μέτριο παιχνίδι με λίγες ευκαιρίες.

Απογοητευτικό «ντεμπούτο» για τον Τσέχο τεχνικό Ζντένεκ Σκάζνι, ο οποίος προσπάθησε να εμφυσήσει «επιθετικό πνεύμα» στην ομάδα αλλά ...εις μάτην.

Η ανάπτυξη του Παναθηναϊκού συνεχίζει να προβληματίζει. Αμφότερες οι ομάδες είχαν μετρημένες ευκαιρίες, από ένα δοκάρι, ενώ το «Σίτι» έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, ωστόσο η μπάλα σε εκτέλεση φάουλ του Εντουσέι στο 75ο λεπτό, κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Χαλκιά.

Ο Άγγελος Μπασινάς, o οποίος δεν συμμετείχε στην αποστολή του αγώνα με το Αιγάλεω, προπονήθηκε κανονικά και εκτός απρόοπτου θα παίξει κανονικά εναντίον της Άρσεναλ.

Χωρίς να εντυπωσιάσει ο Ολυμπιακός πήρε μια άνετη νίκη με 2-0 επί του «νεοφώτιστου» Εργοτέλη στο γήπεδο Καραϊσκάκη και αναχωρεί για το κρίσιμο ματς της 3ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μονακό σχετικάήρεμος.

Ο Γεωργιάδης με κοντινή προβολή στο 40ο λεπτό και ο Ανατολάκης με καρφωτή κεφαλιά στο 67ο πέτυχαν τα γκολ των «ερυθρολεύκων».

Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν χωρίς τους τιμωρημένους Νικοπολίδη, Γεωργάτο, αλλά και τον Οκκά τον οποίο προφύλαξε ο προπονητής του. Κέρδος για τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς αποτελεί κι η συμμετοχή του Τζόρτζεβιτς, που πήρε λεπτά συμμετοχής.

Ισοπαλία με σκορ 1-1στο Ελ Πάσο για τον ΠΑΟΚ και την Καλλιθέα.

Ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή και τις ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο αλλά δεν κατάφερε να ανοίξει το σκορ.

Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια ισόπαλες με 0-0.

Στην επανάληψη, το σκηνικό άλλαξε και η Καλλιθέα ήταν αυτή που μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο.

Οι γηπεδούχοι κατάφεραν μάλιστα να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο με το γκολ που πέτυχαν στο 49' λεπτό.

Ο Σαββίδης εκτέλεσε φάουλ και ο Τσίγκας με κεφαλιά άνοιξε το σκορ 1-0 για την ομάδα της Καλλιθέας.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ όμως κατάφερνα να πετύχουν το 1-1 στο 51ο λεπτό με κεφαλιά «ψαράκι» του Χρήστου Καρυπίδη.

Η Χαλκηδόνα νίκησε με 2-1 τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" με τέρμα του Ζαχαρόπουλου, επτά λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα.

Για την ομάδα του Γ. Χατζάρα, η ήττα ήταν οδυνηρή, αφού επιβεβαίωσε τις αδυναμίες της και την "κράτησε" στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Ο απολογισμός των "κιτρινόμαυρων" στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές προβληματίζει.

Έχει ηττηθεί σε τρεις αγώνες και έχει κερδίσει μόλις έναν βαθμό με αντίπαλο τον επίσης ουραγό Εργοτέλη.

Ο Άρης παρουσίασε ένα προβληματικό πρόσωπο με δυσκολίες στην ανάπτυξη και αρκετή δόση ανασφάλειας που διακρινόταν στις κινήσεις των παικτών του.

Στο τέλος, η ομάδα του Γ. Παράσχου χειροκροτήθηκε από τους 9.000 θεατές που παρακολούθησαν το παιχνίδι.

Ο Νίκος Μαχλάς, πέτυχε το "παρθενικό" του γκολ στο φετινό πρωτάθλημα.και ο ΟΦΗ έσπασε μια αρνητική παράδοση πέντε ετών απέναντι στον Πανιώνιο.

Η Κρητική ομάδα κέρδισε με σκορ 2-0 στο Ηράκλειο.

Το δρόμο για την νίκη των Κρητικών άνοιξε στο 41ο λεπτό της αναμέτρησης ο Τάσος Τριανταφύλλου εκμεταλλευόμενος με κοντινή κεφαλιά σέντρα του Ρουμπάκη.

Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 60' ο κορυφαίος της αναμέτρησης, Μαχλάς.

Ισόπαλο με σκορ 1-1 έληξε το παιχνίδι ανάμεσα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τη Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης ήταν μοιρασμένο για τις δύο ομάδες και δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει στους φιλάθλους.

Από το 30' λεπτό οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοση τους και κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 44' με μακρινό σουτ του Αλντίν Χατζί, ο οποίος αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα της Ξάνθης Αναστασόπουλο.

Η Ξάνθη στο 77' κέρδισε πέναλτι. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

Λευκή ισοπαλία για τον Ιωνικό και την Κέρκυρα στο γήπεδο της Νεάπολης, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

Το ματς που έληξε 0-0 δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ενώ οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες.

Καλύτερος σε γενικές γραμμές ήταν ο Ιωνικός, ο οποίος δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για να φτάσει στην κατάκτηση των τριών βαθμών.

Η Κέρκυρα αγωνίστηκε με επιθετικούς προσανατολισμούς, αλλά δεν κατάφερε τελικά να σκοράρει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4η αγωνιστική)

1.Παναθηναϊκός 10

2.ΑΕΚ 10

3.Ολυμπιακός 9

4.Χαλκηδόνα 9

5.Αιγάλεω 8

6.ΠΑΟΚ 7

7.Ξάνθη 7

8.Ηρακλής 6

9.ΟΦΗ 4

10.Καλλιθέα 4

11.Ιωνικός 4

12.Απόλλων Καλαμαριάς 4

13.Πανιώνιος 3

14.Κέρκυρα 2

15.Άρης 1

16.Εργοτέλης 1

Η Επόμενη αγωνιστική

Ξάνθη Εργοτέλης

Αιγάλεω Απόλλων Καλαμαριάς

Χαλκηδόνα Ολυμπιακός

Κέρκυρα Παναθηναϊκός

ΠΑΟΚ Άρης

Πανιώνιος Ιωνικός

ΑΕΚ Καλλιθέα

ΟΦΗ Ηρακλής


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ανυποχώρητος ο Σαρόν

Το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν δεν βρίσκει σύμφωνους τους Εβραίους εποίκους στη Λωρίδα της Γάζας

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο Παλαιστίνιους οπλοφόρους σε ισραηλινό έδαφος κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δύο άνδρες είχαν εισέλθει μέσα στην ζώνη ασφαλείας που χωρίσει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και σκοτώθηκαν σε αγρόκτημα κοντά σε ισραηλινή κοινοβιακή φάρμα.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ένας από τους οπλοφόρους ανατινάχθηκε μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε, που μπορεί να σημαίνει ότι έφερε εκρηκτικές ύλες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς μεταδίδει ότι η Παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση, Χαμάς, λέει ότι οι δύο νεκροί ήταν μέλη της.

Επίσης, παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι δύο μέλη της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Ισλαμική τζιχάντ, σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

Συνάντηση Σαρόν-εποίκων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Εβραίων εποίκων, που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρησή τους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση των εκπροσώπων των Εβραίων εποίκων και του Αριέλ Σαρόν έλαβε χώρα σε έντονο κλίμα.

Ορισμένοι μάλιστα από τους εκπροσώπους των Εβραίων εποίκων χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του Αριέλ Σαρόν απαράδεκτη.

Οι ίδιοι μάλιστα είπαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι αποφασισμένος να διχάσει τη χώρα.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου

Σύμφωνα με το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν, οι 8.000 Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας θα απομακρυνθούν, ενώ θα ξεριζωθούν και οι οικισμοί που βρίσκονται στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Ο Αριέλ Σαρόν ισχυρίζεται ότι το εν λόγω σχέδιό του θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν.

Ο ίδιος πάντως δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει το σχέδιο απομάκρυνσης, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ωστόσο, το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας στις 25 Οκτωβρίου.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

O Tζεφ Μπους υπεραμύνεται του ηλεκτρονικού συστήματος καταμέτρησης

Σε 15 από τους 67 νομούς της Φλόριντα αρχίζει από σήμερα η προσέλευση των ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ, δύομισυ εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη χώρα.

Παρατηρητές των εκλογών στην κατ'εξοχήν πολιτεία-κλειδί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης των ψήφων που αφήνει, όπως λένι, περιθώρια αλλοίωσης του αποτελεσματος.

Οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν τις ψήφους των αναποφάσιστων στην πολιτεία που καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα το 2000.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, έφτασε στη Φλόριντα την Κυριακή, ενώ ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Τζον Έντουαρντς, έκανε επίθεση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι προσπαθεί να κρατήσει τον κόσμο μακριά από τις κάλπες.

Σήμερα και ο πρόεδρος Μπους θα βρίσκεται στη Φλόριντα, στοχεύοντας στην ψήφο των αναποφάσιστων.

Οι αμερικανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη σώμα με σώμα, έχοντας σχεδόν το ίδιο ποσοστό.

Κατηγορίες για γνωστά κόλπα

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεφ Μπους, αδελφός του προέδρου, απάντησε στους επικριτές του που τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να στερήσει τους πολίτες από την ψήφο.

«Κάναμε το παν για να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος έχει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους και κάναμε πιο εύκολο το σύστημα ψηφοφορίας».

Ο κ. Έντουαρντς κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι θα χρησιμοποιήσουν τα παλιά τους τεχνάσματα.

«Μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποια λίστα που έχει πολλά προβλήματα, ή να αποτρέψουν τον κόσμο από την κάλπη, ή να πούμε ότι κάποιος δεν έβαλε σταυρό, ότι και να κάνουν θα ξέρουμε ότι καταφεύγουν στα γνωστά τους κόλπα», είπε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών.

Η πολιτεία της Φλόριντα έκρινε, με διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων, την έκβαση των προεδρικών εκλογών το 2000.

Νέα ηλεκτρονική ψήφος

Μετά τις εκλογές οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν ότι η επαναληπτική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν έγινε κανονικά και ψηφοφόροι που θα ψήφιζαν τους Δημοκρατικούς δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Τα μηχανήματα επικύρωσης των ψηφοδελτίων στις εκλογές του 2000 ήταν η αιτία που καθυστέρησε, για διάστημα πλέον του ενός μηνός, να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα στη Φλόριντα.

Στις τωρινές εκλογές οι αρχές της Φλόριντα επένδυσαν πολλά εκατομύρια δολάρια για την αγορά νέων ηλεκτρονικών μηχανημάτων καταμέτρησης ψήφων τα οποία αντικατέστησαν τις μηχανές επικύρωσης των ψηφοδελτίων.

Η Λίντα Ροδρίγκες Τάσεφ, επικεφαλής ενός ανεξάρτητου οργανισμού παρακολούθησης της εκλογικής διαδικασίας, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία και του νέου συστήματος

«Δεν μας ικανοποιούν», λέει, «οι νέες μηχανές ηλεκτρονικής ψήφου, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν σε 67 νομούς της Φλόριντα».

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι λόγω της πρόωρης ψήφου αυτά τα μηχανήματα θα παραμείνουν εν ενεργεία για τις επομενες δύο εβδομάδες, γεγονός που εύλογα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορούν να γίνουν εσκεμμένες αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων», λέει η Λίντα Ροδρίγκες Τάσεφ.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Πετρέλαιο και προεδρολογία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γολγοθάς. Δύσκολες μέρες για τους καταναλωτές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρόεδρος κοινή συναινέσει. Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 4.000 προσλήψεις για τα ΚΕΠ. Ως μόνιμο προσωπικό.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το πετρέλαιο "καίει" τον προϋπολογισμό. Βασικός πονοκέφαλος για κυβέρνηση-επιχειρήσεις-νοικοκυριά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο κρυφός φάκελος της Μαριέττας. Ηχηρά ονόματα στο κόλπο των μετεγγραφών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κύμα αισχροκέρδειας στην αγορά. Το πετρέλαιο βάζει φωτιά στην Οικονομία. Μέχρι 40% αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοροαπαλλαγές: Ποιες ενισχύονται και ποιες καταργούνται. Οι αλλαγές που φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση.

ΕΘΝΟΣ: Γαλάζια έφοδος σε εφορίες-τελωνεία-ΣΔΟΕ. Με κομματικά πιστοποιητικά η επιλογή των πρώτων 239 διευθυντών-τμηματαρχών. Έπονται άλλοι 2000 εκλεκτοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Εξεταστικές, ο Πρόεδρος και οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες περιπλέκουν τα πράγματα και τα κάνουν... "Πολιτικό σταυρόλεξο" για δυνατούς λύτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύμα ανατιμήσεων. Από την εκρηκτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για στεγαστικά και τιμές ακινήτων. Τράπεζες: Το πανόραμα δανείων και τι κρύβουν τα "ψιλά γράμματα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: OIL, OIL μάνα μου. Φωτιά η τιμή του πετρελαίου, ανάσα ο καλός μας ο... καιρός.

ΕΣΤΙΑ: Περικοπές μισθών στην Ευρώπη. Η μόνη λύσις για την εξυγίανση επιχειρήσεων.

ESPRESSO: Καταγγέλλουν καθηγητή για περίεργες απόψεις περί ηθικής. Ανάστατοι γονείς και μαθητές από θαυμαστή του Λιαντίνη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εφιάλτης ξανά με τα σκουπίδια. Κλειστή από χθες η χωματερή των Ταγαράδων.

ΤΑ ΝΕΑ: Βαρυχειμωνιά ανατιμήσεων. Από σήμερα 40% πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης.

TRAFFIC NEWS: Ο Φώσκολος απαντά στους επικριτές του. Η Καλομοίρα θυμίζει την Αλίκη.

Η ΧΩΡΑ: Στο σχέδιο 300.000 αυθαίρετα. Σύντομα οι εντάξεις με γρήγορες πολεοδομικές μελέτες.

City Press: Μητσοτάκης-Έβερτ: Οι πρώην υποδεικνύουν άλλες οικονομικές πολιτικές.

METRO: Ψάχνουν την... τιμή. "Σταυρόλεξο" η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "πληγές σε 3 μέτωπα, ανοίγει το ξέφρενο ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στο διεθνές Χρηματιστήριο του πετρελαίου, σειρά παίρνει η καθημερινότητα και ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να βιώσουμε στο πορτοφόλι μας, αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε μια πολύ αρνητική διεθνή συγκυρία με τον "μαύρο χρυσό" να οδηγείται προς τα 60 δολάρια το βαρέλι".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μπουρλότο στην αγορά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκαλεί η φρενήρης ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, που και αυτή τη φορά θα αποτελέσει το άλλοθι εκτόξευσης των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, για να θησαυρίσουν τα καρτέλ της αισχροκέρδειας στην πλάτη μισθωτών, συνταξιούχων και της αγροτιάς που κυριολεκτικά επιστρέφει στην εποχή της ξυλόσομπας".

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "με το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι αρχίζει η βαρυχειμωνιά των ανατιμήσεων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "ποδαρικό με 46 λεπτά το λίτρο κάνει σήμερα το θέρμανσης στα αστικά κέντρα, αλλά με περίπου 50 λεπτά στην επαρχία. Εταιρείες και έμποροι πετρελαίου προσπαθούν να προσελκύσουν καταναλωτές, με δέλεαρ "εκπτώσεις" στην τιμή, ενώ αναμένεται και εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "κατά 40% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι θα διατίθεται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης. Αιτία; Η ξέφρενη πορεία της τιμής του "μαύρου χρυσού", που "έπιασε" ήδη τα 55 δολάρια και απειλεί την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία".

Η METRO επισημαίνει ότι "σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες" αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το όριο στο οποίο θα καταλήξει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν από σήμερα οι καταναλωτές".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές πετρελαίου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα 4 μέτωπα που δημιουργεί η ξέφρενη κούρσα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία άγγιξε τα 55 δολάρια το βαρέλι".

Η Traffic News υπογραμμίζει ότι "με αυξήσεις-φωτιά θα αρχίσει από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τιμή που θα είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρυσι. Αύξηση που αποτελεί συνέπεια της "τρελής κούρσας" του "μαύρου χρυσού" στις διεθνείς αγορές, που άγγιξε τα 55 δολάρια το βαρέλι".

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "αυξημένη κατά 40% σε σχέση με το παρελθόν έτος θα είναι η τιμή του πετρελαίου θερμάνσεως που διατίθεται από σήμερα στα νοικοκυριά. Έτσι, η κατώτερη τιμή πωλήσεως θα διαμορφώνεται στα 46 λεπτά το λίτρο στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα κυμαίνεται από 48 έως 50 λεπτά το λίτρο".

Προεδρολογία

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να απομακρύνεται. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εξεύρεση συναινετικής λύσης και η εκτίμηση πολιτικών παρατηρητών είναι ότι ο Πρόεδρος θα προκύψει μέσα από διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "πληθαίνουν οι φήμες που κάνουν λόγο για συναίνεση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "ο 'χορός' της προεδρολογίας καλά κρατεί... Οι πρώτες λίστες με τους υποψήφιους προέδρου διακινούνται ήδη στα κομματικά επιτελεία, ενώ ταυτόχρονα άρχισε και ο 'χορός' των ...προξενητών".

Η ESPRESSO σημειώνει ότι "η πρώτη κίνηση στην πολιτική παρτίδα σκακιού που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε με φόντο τη συναίνεση. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που καθορίζουν τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, έδειξαν διατεθειμένοι να αφήσουν κατά μέρος το 'σκληρό ροκ' και να βρουν από ... κοινού τον διάδοχο του επιτυχημένου και δημοφιλούς Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "όσα γράφονται και λέγονται, είναι για να πιέσουν καταστάσεις. Υπάρχουν βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα, που επιδιώκουν εκλογές, ο καθένας για προσωπικούς του λόγους. Υπάρχουν κι άλλοι που φοβούνται τις Εξεταστικές και η προσφυγή στις κάλπες θα τους έδιωχνε το 'άγχος' ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "σκληρή παρτίδα σκακιού αποδεικνύεται η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ονοματολογία να έχει την τιμητική της, κάτι που δεν φαίνεται να παίρνει τέλος, μέχρι τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους".

Ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "σκληρότερα οικονομικά μέτρα ζητεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ συνομιλώντας το Σάββατο με δημοσιογράφους, διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες στο πεδίο της οικονομίας, αλλά όχι τόσο αποφασιστικές όσο θα ήθελε ο ίδιος, ενώ για τον πόλεμο κατά της διαπλοκής δήλωσε ότι 'η κυβέρνηση πρέπει να είναι υπεράνω' ".

Η CITY PRESS σημειώνει ότι "τον 'κώδωνα του κινδύνου' για την οικονομία της χώρας έκρουσαν προς την κυβέρνηση διαδοχικά δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ, μέσα στις τελευταίες ημέρες. Ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκκινούμενοι από διαφορετικές αφετηρίες, επί της ουσίας κάλεσαν την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόταση ομοσπονδίας για το Νταρφούρ

Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Oι ηγέτες του Σουδάν και τεσσάρων άλλων Αφρικανικών χωρών συμφώνησαν να εφαρμοστεί ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης στο Νταρφούρ, για να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην περιοχή.

Η συμφωνία επετεύχθη σε σύνοδο κορυφής στην Τρίπολη της Λιβύης.

Στην σύνοδο συμμετείχαν η Αίγυπτος, το Τσαντ, η Νιγηρία, η Λιβύη και το Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν είπε ότι η καλύτερη λύση είναι να εκλέγει το Νταρφούρ δική του κυβέρνηση και να έχει τον έλεγχο των εσωτερικών του θεμάτων.

Τη σύνοδο φιλοξένησε ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος είχε χωριστές συνομιλίες με τις ανταρτικές ομάδες του Νταρφούρ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Νταρφούρ, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν φύγει από τα σπίτια τους.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 06:52 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες

Η Λευκορωσία έχει απομονωθεί μετά την ανάδειξη του κ. Λουκασένκο

Δημοψήφισμα στη Λευκορωσία ενέκρινε την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης που έθετε όριο δύο θητειών για τον πρόεδρο της χώρας.

Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι πάνω από το 77% των ψηφοφόρων ψήφισε ναι στην επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος μπορεί να εκτίσει τώρα και τρίτη θητεία.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος από το 1994, έπρεπε να συγκεντρώσει πάνω από 50% για να κάνει τροποποίηση του συντάγματος.

Εν τω μεταξύ, επιτροπή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ερευνούν καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και νοθεία.

Φωτογραφίες του BBC

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το εάν οι εκλογές είναι ελεύθερες και δίκαιες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, απάντησε ότι η Δύση πρέπει να αντιμετωπίσει προηγουμένως τα δικά της προβλήματα με τις εκλογές και μετά να εκφέρει άποψη για τη Λευκορωσία.

Το BBC έχει στην κατοχή του φωτογραφίες που παρουσιάζουν σταυρωμένα ψηφοδέλτια υπέρ του κ. Λουκασένκο, τα οποία είχαν δοθεί σε διάφορους πολίτες.

Σε μία φωτογραφία, μία ηλικιωμένη κυρία λαμβάνει ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο κατά την άφιξή της στο εκλογικό τμήμα.

Μία άλλη φωτογραφία παρουσιάζει ορισμένα σταυρωμένα ψηφοδέλτια σε ένα τραπέζι εκλογικού τμήματος.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής στη Λευκορωσία είπε ότι οι εν λόγω καταγγελίες είναι αβάσιμες.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ανυποχώρητος ο Σαρόν

Το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν δεν βρίσκει σύμφωνους τους Εβραίους εποίκους στη Λωρίδα της Γάζας

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο Παλαιστίνιους οπλοφόρους σε ισραηλινό έδαφος κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δύο άνδρες είχαν εισέλθει μέσα στην ζώνη ασφαλείας που χωρίσει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και σκοτώθηκαν σε αγρόκτημε κοντά σε ισραηλινή κοινοβιακή φάρμα.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ένας από τους οπλοφόρους ανατινάχθηκε μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε, που μπορεί να σημαίνει ότι έφερε εκρηκτικές ύλες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς μεταδίδει ότι η Παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση, Χαμάς, λέει ότι οι δύο νεκροί ήταν μέλη της.

Συνάντηση Σαρόν-εποίκων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Εβραίων εποίκων, που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρησή τους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση των εκπροσώπων των Εβραίων εποίκων και του Αριέλ Σαρόν έλαβε χώρα σε έντονο κλίμα.

Ορισμένοι μάλιστα από τους εκπροσώπους των Εβραίων εποίκων χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του Αριέλ Σαρόν απαράδεκτη.

Οι ίδιοι μάλιστα είπαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι αποφασισμένος να διχάσει τη χώρα.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου

Σύμφωνα με το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν, οι 8.000 Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας θα απομακρυνθούν, ενώ θα ξεριζωθούν και οι οικισμοί που βρίσκονται στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Ο Αριέλ Σαρόν ισχυρίζεται ότι το εν λόγω σχέδιό του θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν.

Ο ίδιος πάντως δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει το σχέδιο απομάκρυνσης, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ωστόσο, το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας στις 25 Οκτωβρίου.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 05:26 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα καταστρέφει καφενείο της Βαγδάτης

Oι ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις είναι στόχος των ανταρτών

Έκρηξη που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από βόμβα τοποθετημένη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 20.

Η βόμβα εξερράγη σε καφενείο στη συνοικία όπου στεγάζονται διπλωματικές αποστολές στη Βαγδάτη.

Στο καφενείο, που βρίσκεται κοντά στην πρεσβεία της Αυστραλίας, συχνάζουν Ιρακινοί αστυνομικοί.

Η ιρακινή αστυνομία είναι συχνός στόχος των ανταρτών.

Οι αστυνομικοί έτρωγαν το βραδινό τους, μετά από μια μέρα νηστείας, όπως συνηθίζεται τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου.

Ξένες πρεσβείας και γραφεία διπλωματικών αποστολών βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης -- την συνοικία Τζαντιρίγια, στον ποταμό Τίγρη.


Η εξωτερική πολιτική Γερμανίας και Γαλλίας

Με την ανάλυση της γερμανικής και της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής ασχολούνται οι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η Γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει δόγμα στην εξωτερική πολιτική του Καγγελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο ίδιος ο κ. Σρέντερ, γράφει η εφημερίδα, διατείνεται ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική χαίρει άκρας εκτιμήσεως στο εξωτερικό, λόγω της στάσης που κράτησε η Γερμανία κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανική εξωτερική πολιτική μπορεί να εκτιμάται στην Τρίπολη, το Ανόι και το Πεκίνο, σίγουρα όμως δεν έχουν την ίδια άποψη οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Ο λόγος είναι ότι η γερμανική στάση σε εξωτερικά και ευρωπαϊκά ζητήματα «προκαλούν ενοχλήσεις και ως προς την μορφή και ως προς το περιεχόμενό τους».

Από την άλλη μεριά, η Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Franfurter Rundschau), παρατηρεί ότι διαμορφώνεται μια συνεπής γερμανική εξωτερική πολιτική.

«Οι πρόσφατες επισκέψεις του Καγγελαρίου στην Λιβύη και την Αλγερία καταδεικνύουν ό,τι διαφαινόταν εδώ και καιρό στις σχέσεις της Γερμανίας με την Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και, μέχρις ενός βαθμού, και με το Ιράν.

Είναι «η στρατηγική της αποδοχής όλων αυτών που μπορούν να σχηματίσουν μια διαχωριστική ζώνη ανάμεσα στην παλιά Ευρώπη και το ριζοσπαστικό ισλαμικό κόσμο».

Κριτική στη γαλλική εξωτερική πολιτική ασκείται από την γειτονική Ελβετία, όπου η γαλλόφωνη Λε Τάμ (Le Temps) της Γενεύης χαρακτηρίζει ακατανόητα τα σχέδια του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ.

Από τη μια, γράφει η εφημερίδα, ο κ. Σιράκ «ασπάζεται το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», κατά τη σύνοδο κορυφής που είχε στη Μαδρίτη με την ισπανική και τη γερμανική ηγεσία, από την άλλη, όμως, «επιτρέπει στον υπουργό Οικονομίας να ερεθίζει τον Γερμανό Καγγελάριο για οικονομικά θέματα».

Επιπλέον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ασία και την Κίνα, ο κ. Σιράκ τήρησε «σιγή στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και γύρισε με αριθμό συμβολαίων που πολλοί παρατηρητές κρίνουν απογοητευτικό».

«Μέχρι να εξηγήσει το όραμα της εξωτερικής του πολιτικής ο κ. Σιράκ, πολλοί θα αναρωτιούνται αν η Γαλλία έχει εξωτερική πολιτική», σχολιάζει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.