Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-17

  1. Στην επικίνδυνη ζώνη οι Βρετανοί
  2. Συνάντηση για τη λαθρομετανάστευση
  3. Το πετρέλαιο συμπαρασύρει τα πάντα
  4. Διάσκεψη για το Νταρφούρ στη Λιβύη
  5. Ανυποχώρητος ο Σαρόν
  6. Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες
  7. Σφίγγει ο κλοιός στη Φαλούτζα
  8. Ευγενής άμιλλα στην... κουζίνα
  9. Παπούτσι απ΄ τα ξένα
  10. Στρατιώτες και πύραυλοι «υπό τας διαταγάς» ΗΠΑ
  11. Σε πολιορκητική μέγγενη η Φαλούτζα
  12. Διακριτικό «παρών» από Κωνσταντόπουλο
  13. Το πετρέλαιο συμπαρασύρει τα πάντα
  14. Στις καλένδες το απ ευθείας εμπόριο Τουρκοκυπρίων
  15. Ακριβό μου πετρέλαιο
  16. Αποκαλύψεις για βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 02:32 (Ώρα Λονδίνου)

Στην επικίνδυνη ζώνη οι Βρετανοί

Η μετακίνηση περίπου 600 βρετανών στρατιωτών από την Βασόρα του Ν.Ιράκ στη Βαγδάτη, είναι το κύριο θέματα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Ο Χούν αντιμέτωπος με τους βουλευτές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επιτελών του υπουργείου Αμύνης» επισημαίνει ο τίτλος της Γκάρντιαν.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η μετακίνηση των βρετανών στρατιωτών νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, σε μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές του Ιράκ, προκαλεί σοβαρές αντιρρήσεις από την στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.

Κατά τους Τάιμς, η στρατιωτική ηγεσία της Βρετανίας θεωρεί ότι η μετακίνηση των 600 βρετανών στρατιωτών από την Βασόρα στη Βαγδάτη, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Μπλερ κατά κύριο λόγο για να βοηθήσει στη επανεκλογή του Τζορτζ Μπους.

«Η ηγεσία του στρατού εκφράζει σοβαρούς φόβους ότι η χείρα βοηθείας στον Μπους, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους βρετανούς στρατιώτες» γραφούν οι Τάιμς

Για το ίδιο θέμα , η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρει ότι οι στενοί συνεργάτες του Τόνι Μπλέρ και οι σύμμαχοί του στο κυβέρνηση αρνούνται ότι υπάρχει σχέδιο βοήθειας προς τον πρόεδρο Μπους και επιμένουν ότι η ανάπτυξη 600 βρετανών στρατιωτών στην περιοχή της Βαγδάτης υπαγορεύτηκε αποκλειστικά από επιχειρησιακούς λόγους.

Στην τελική ευθεία

Στόχος των Μπους και Κέρι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι της Φλόριντα, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι το παιχνίδι της εκλογής θα κριθεί και πάλι στην εν λόγω πολιτεία, όπως έγινε και στις εκλογές του 2000.

Η τύχη και αυτών των εκλογών θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των αναποφάσιστών. Η ταυτόχρονη εμφάνιση των Μπους και Κέρι στη Φλόριντα αξιολογήθηκε διαφορετικά από τα μέσα ενημέρωσης. Το Νιουσγουικ και η Ουάσινκτον Πόουστ δίνουν προβάδισμα στον πρόεδρο Μπους,, σε αντίθεση με το Ρόιτερ και το ABC που δίνουν την πρωτιά στον Κέρι.

Το κακό παιδί

Κάπως έτσι χαρακτηρίζουν την Ελλάδα οι Φαινάνσιαλ Τάιμς, αναφερόμενοι στον θόρυβο που προκάλεσε στην Ευρωπαική Ενωσημ η αποκάλυψη ότι το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας ήταν μεγαλύτερο από αυτό που δηλώθηκε στο 2000, την χρονιά που η χώρα μπήκε στην Ευροζώνη.

Ο αρθρογράφος της οικονομικής εφημερίδας επισημαίνει ότι η δήλωση ψεύτικων στοιχείων δεν είναι κάτι πρωτοφανές, γίνεται συστηματικά από πολλές χώρες, όμως η περίπτωση της Ελλάδος είναι ίσως η[πιο κραυγαλέα..

«Εδώ και χρόνια η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες σταθεροποίησης της Ευρωπαικής Ενωσης, γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Η οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αλλαγή του τρόπου ελέγχου των οικονομικών δεικτών κάθε χώρας-μέλους είναι επιτακτική, ωστόσο είναι αμφίβολο αν τελικά υπάρξει συναίνεση για το ζήτημα αυτό.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 00:08 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση για τη λαθρομετανάστευση

Στην Ιταλία καταφθάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες λαθρομετανάστες

Οι υπουργοί Εσωτερικών των πέντε μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χωρών πραγματοποποιούν συνομιλίες στη Φλορεντία, εξετάζοντας τρόπους για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στις συνομιλίες εξετάζονται οι προτάσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίες ζητούν να ιδρυθούν καταυλισμοί συγκέντρωσης προσφύγων στη Βόρεια Αφρική για εκείνους που επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη.

Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφεραν να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση της λαθρομετανάστευσης.

Διαφωνίες μέσα στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιτρέψει την είσοδο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη από πολιτικό άσυλο και να αποτρέψει τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, θα ιδρυθούν καταυλισμοί συγκέντρωσης προσφύγων όπου θα παρέχονται τα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής μέχρι την εξέταση της κάθε περίπτωσης.

Ανάλογες προτάσεις με τη Γερμανία και την Ιταλία έχει κάνει στο παρελθόν και η Βρετανία, αλλά με τις προτάσεις αυτές διαφωνούν η Γαλλία και η Ισπανία.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το εάν οι χώρες της Αφρικής θα μπορούσαν να προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους καταυλισμούς προσφύγων.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Το πετρέλαιο συμπαρασύρει τα πάντα

Η ξέφρενη πορεία του πετρελαίου, στις διεθνείς αγορές, που κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 55 δολάρια το βαρέλι, δημιουργεί πονοκέφαλο στο ευρύ κοινό αλλά και στην κυβέρνηση, καθώς σύντομα θα φανούν οι επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς ανόδου της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Ήδη, η νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να πυροδοτήσει κύμα αυξήσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε τουλάχιστον 20 βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, βάζοντας «φωτιά» στον πληθωρισμό. Στις ανατιμήσεις περιλαμβάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μεταφορές, προϊόντα σούπερ μάρκετ και οπωροκηπευτικά.

Ακριβότερο τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με πέρυσι θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά τη Δευτέρα. Η μέση τιμή του ορίστηκε στα 46 λεπτά το λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται, σε κάποιες περιοχές να φτάσει και τα 50 λεπτά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ζήτησε αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου θέρμανσης από τους εκπροσώπους των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας και των βενζινοπωλών στη διάρκεια σύσκεψης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 60% από την αρχή του χρόνου, γεγονός που χαρακτήρισε πρωτοφανές, ενώ τόνισε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρύνεται με τον ελάχιστο δυνατό φόρο που είναι 21 ευρώ ανά χίλια λίτρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτραπεί η μείωση των φόρων σε περιόδους έξαρσης των τιμών, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει τους συστηματικούς ελέγχους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 21:14 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη για το Νταρφούρ στη Λιβύη

Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Διάσκεψη για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν πραγματοποιούν πέντε ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Οι ηγέτες της Λιβύης, του Τσαντ, της Αιγύπτου, της Νιγηρίας και του Σουδάν καταθέτουν τις προτάσεις τους για το πως μπορούν να τερματισθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, τις οργανώσεις των ανταρτών και τις αραβικές πολιτοφυλακές.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άτομα, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ηγέτες των πέντε χωρών αναμένεται να συζητήσουν επίσης και την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Ενεργός ρόλος από Λιβύη

Η αποστολή στρατευμάτων από την Αφρικανική Ένωση καθυστέρησε λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Η διάσκεψη στην Τρίπολη πραγματοποιείται ενώ συνεχίζονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Νιγηρία μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και των ανταρτών.

Η Λιβύη έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για να βοηθήσει στον τερματισμό των συγκρούσεων και ζητάει την άμεση αποστολή στρατευμάτων στο Νταρφούρ.

Ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Γκαντάφι, ο οποίος προεδρεύει της διάσκεψης, αναμένεται να συναντήσει κατ' ιδίαν εκπροσώπους των ανταρτών από το Νταρφούρ.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 20:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ανυποχώρητος ο Σαρόν

Το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν δεν βρίσκει σύμφωνους τους Εβραίους εποίκους στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Εβραίων εποίκων, που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρησή τους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση των εκπροσώπων των Εβραίων εποίκων και του Αριέλ Σαρόν έλαβε χώρα σε έντονο κλίμα.

Ορισμένοι μάλιστα από τους εκπροσώπους των Εβραίων εποίκων χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του Αριέλ Σαρόν απαράδεκτη.

Οι ίδιοι μάλιστα είπαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι αποφασισμένος να διχάσει τη χώρα.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου

Σύμφωνα με το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν, οι 8.000 Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας θα απομακρυνθούν, ενώ θα ξεριζωθούν και οι οικισμοί που βρίσκονται στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Ο Αριέλ Σαρόν ισχυρίζεται ότι το εν λόγω σχέδιό του θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν.

Ο ίδιος πάντως δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει το σχέδιο απομάκρυνσης, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ωστόσο, το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας στις 25 Οκτωβρίου.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 18:37 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες

Η Λευκορωσία έχει απομονωθεί μετά την ανάδειξη του κ. Λουκασένκο

Καταγγελίες για εκλογική νοθεία έγιναν στη Λευκορωσία, όπου οι πολίτες συμμετέχουν σε δημοψήφισμα για να αποφασισθεί εάν ο νυν πρόεδρος της χώρας μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και για τρίτη θητεία.

Παράλληλα με το δημοψήφισμα, οι πολίτες της Λευκορωσίας ψηφίζουν και για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το εάν οι εκλογές είναι ελεύθερες και δίκαιες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο απάντησε ότι η Δύση πρέπει να αντιμετωπίσει προηγουμένως τα δικά της προβλήματα με τις εκλογές και μετά να εκφέρει άποψη για τη Λευκορωσία.

Φωτογραφίες του BBC

Το BBC έχει στην κατοχή του φωτογραφίες που παρουσιάζουν σταυρωμένα ψηφοδέλτια υπέρ του κ. Λουκασένκο, τα οποία είχαν δοθεί σε διάφορους πολίτες.

Σε μία φωτογραφία, μία ηλικιωμένη κυρία λαμβάνει ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο κατά την άφιξή της στο εκλογικό τμήμα.

Μία άλλη φωτογραφία παρουσιάζει ορισμένα σταυρωμένα ψηφοδέλτια σε ένα τραπέζι εκλογικού τμήματος.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής στη Λευκορωσία είπε ότι οι εν λόγω καταγγελίες είναι αβάσιμες.

Πάντως, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί τις εκλογές, έχει αναλάβει να διερευνήσει τις καταγγελίες.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Σφίγγει ο κλοιός στη Φαλούτζα

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης

Νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους Ιρακινούς αντάρτες πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Ιράκ, Φαλούτζα, την Κυριακή.

Αμερικανικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα άρματα μάχης πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον στόχων ανταρτών, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν με ρουκέτες.

Πυκνά σύννεφα καπνού τύλιξαν την περιοχή των συγκρούσεων, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τη διαφυγή ανταρτών.

Εκστρατεία πριν από τις εκλογές

Το βράδυ του Σαββάτου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα στην πόλη από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει μία εκστρατεία για να καταλάβουν τον έλεγχο στις περιοχές των ανταρτών εν όψει εκλογών τον Ιανουάριο.

Η Φαλούτζα βρίσκεται σε πολιορκία από την Πέμπτη και οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται κάθε μέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει την παρουσία τους σε πολλά σημεία της πόλης.

Άλλες εξελίξεις

Στην πόλη Λατιφίγια, νοτίως της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν εννέα Ιρακινοί αστυνομικοί.

Επίσης, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση όλμου στη φτωχογειτονιά της Βαγδάτης, Σαντρ.

Πιστεύεται ότι πίσω από την επίθεση κρυβόταν οργάνωση σιιτών εξτρεμιστών του Ιράκ.

Το βράδυ του Σαββάτου, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν από τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων σε μία περιοχή νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 14:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ευγενής άμιλλα στην... κουζίνα

Οι συμμετέχοντες καλούνται να μαγειρέψουν επιδεικνύοντας ευγενή αθλητική άμιλλα

Ομάδες μαγείρων από 32 χώρες συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ερφούρτη της Γερμανίας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Γαστρονομίας.

Οι διαγωνιζόμενοι σεφ θα μαγειρεύουν μέσα σε κουζίνες με γυάλινο τοίχωμα, ενώ στις εξέδρες θα βρίσκονται γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο που θα κρίνουν τα εδέσματα με βάση την πρωτοτυπία, την εμφάνιση και - κυρίως τη νοστιμιά τους.

Υπάρχουν βέβαια, όπως σε όλες τις Ολυμπιάδες, διαφορετικά αγωνίσματα, τα κρύα πιάτα, η μαγειρική για στρατιωτικές μονάδες και η ζαχαροπλαστική.

Η διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει περίπου 25 χιλιάδες θεατές και εραστές του καλού φαγητού.

Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι το πνεύμα της ευγενούς αθλητικής άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι μπορεί να μεταφερθεί στις κουζίνες, για παράδειγμα εάν κάποιος σεφ προσφέρει στον αντίπαλό του ένα μπαχαρικό που του λείπει.

Η «Ολυμπιάδα της Γεύσης» διεξάγεται ανελλιπώς στη Γερμανία κάθε τέσσερα χρόνια από το 1900, με εξαίρεση τις χρονιές του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρχικά σκοπός των διοργανωτών ήταν να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για τα αγαθά της γερμανικής κουζίνας, αλλά στην τελευταία γαστριμαργική Ολυμπιάδα το 2000, η Σουηδία απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, ενώ οι οικοδεσπότες ήρθαν μόλις έβδομοι.

Αλλά αυτή τη φορά η ομάδα μαγείρων του γερμανικού στρατού έχει ήδη δείξει τα γαστρονομικά της προσόντα.

Την παραμονή της έναρξης των Αγώνων μαγείρεψαν στην κεντρική πλατεία της Ερφούρτης και προσέφεραν σε περαστικούς κρέπες με χοιρινά φιλετάκια και γεμιστά άγρια μανιτάρια σε κρέμα γάλακτος.

Το ιδιαίτερο κλίμα των Ολυμπιακών Αγώνων Γαστρονομίας γίνεται φανερό και από το γεγονός ότι οι πολιτικοί, αθλητές και καλλιτέχνες που θα παραστούν στην τελετή έναρξης καλούνται να είναι ντυμένοι για την περίσταση με... σάκους από πατάτες.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 12:05 (Ώρα Λονδίνου)

Παπούτσι απ΄ τα ξένα

Εκατοντάδες είναι οι γάμοι που τελούνται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα, ενώνοντας με «αιώνια ιερά δεσμά» άνδρες και γυναίκες από την Ελλάδα με αλλοδαπούς και αλλοδαπές, σε πείσμα της λαϊκής ρήσης «παπούτσι απ' τον τόπο σου...», αναφέρει η εφημερίδα«Καθημερινή» βασιζόμενη σε στοιχεία του Ληξιαρχείου Αθηνών.

Από τη μία η είσοδος χιλιάδων οικονομικών μεταναστών στη χώρα και από την άλλη η αποδοχή της «διαφορετικότητας» που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση, η ένωση δύο διαφορετικών πολιτισμών μέσω του γάμου αποτελεί πλέον συνηθισμένο φαινόμενο τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η έρευνα της «Καθημερινής» στο Ληξιαρχείο Αθηνών, απ' όπου προκύπτει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το 10% των γαμήλιων τελετών που τελούνται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα αφορούν «μικτά ζευγάρια».

Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δεν αναφέρουν προβλήματα στις σχέσεις τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι σημασία έχουν οι εθνικότητες, όταν υπάρχουν κοινά όνειρα;». Ιδού η καλύτερη απάντηση στην ξενοφοβία και το ρατσισμό καταλήγει η εφημερίδα.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου)

Στρατιώτες και πύραυλοι «υπό τας διαταγάς» ΗΠΑ

Η ενδεχόμενη υπαγωγή βρετανικών στρατευμάτων σε αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ και οι πληροφορίες για επικείμενη εγκατάσταση πυραύλων της Ουάσινγκτον σε αγγλικό έδαφος δεσπόζουν στο βρετανικό Τύπο.

«Ο Μπλερ παραδίδει στις ΗΠΑ τον έλεγχο επί βρετανικών στρατευμάτων» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο των κυριακάτικων Τάιμς (The Sunday Times), που γράφουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει εντεινόμενη πολιτική κρίση μετά την αποκάλυψη σχεδίων για την αποστολή Βρετανών στρατιωτών υπό αμερικανική διοίκηση σε σημεία ανάφλεξης του κεντρικού Ιράκ.

Σύμφωνα με τη λονδρέζικη εφημερίδα ανώτατοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες και στρατιωτικές πηγές προειδοποιούν ότι μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο τους στρατιώτες.

«Ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι ενεργεί έτσι ώστε να στηρίξει το σύμμαχό του Τζορτζ Μπους ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 2ας Νοεμβρίου» αναφέρει η Σάντεϊ Τάιμς.

Πολιτική εκμετάλλευση

Εξίσου επικριτική για την κυβέρνηση εμφανίζεται στο θέμα η κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph), με τίτλο «ο Μπλερ χρησιμοποιεί τα στρατεύματα για να προωθήσει την εκστρατεία Μπους».

Μάλιστα σύμφωνα με την καλά δικτυωμένη στις ένοπλες δυνάμεις συντηρητική εφημερίδα ο ίδιος ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, στρατηγός Σερ Μάικλ Γουόκερ, αντιτίθεται στην ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών εκτός του τομέα επιχειρησιακού τους ελέγχου.

Εξάλλου ανώτατος αξιωματικός δηλώνει ανώνυμα στην Τέλεγκραφ: «Οι στρατιώτες αποδέχονται την ανάληψη επικίνδυνων αποστολών εν καιρώ πολέμου, δέχονται ότι υπάρχει περίπτωση να σκοτωθούν ή να τραυματισθούν, αλλά είναι τελείως απαράδεκτο εάν τους στείλουμε στη Βαγδάτη για να βοηθήσουν τον Τζορτζ Μπους να νικήσει στις επόμενες εκλογές».

Ενώ ο υπεύθυνος για θέματα Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκολας Σόουμς, διατυπώνει τις ανησυχίες του: «αυτό που με τρομάζει είναι η χρονική στιγμή που επελέγη για την αποστολή αυτή, το μήνα του Ραμαζανιού».

Περιπολίες σε σημεία ανάφλεξης

Ο Ομπζέρβερ (The Observer) τιτλοφορείται «Βρετανικά στρατεύματα πρόκειται να περιπολούν σε καίρια σημεία ανάφλεξης του Ιράκ» και προβλέπει ότι μια τέτοια ενέργεια θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να επιτεθούν στη Φαλούτζα.

Η εφημερίδα μεταφέρει τις εκτιμήσεις ανώτατων στρατιωτικών πηγών και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ότι εάν βρετανικά στρατεύματα βρεθούν να πολεμούν στο κεντρικό Ιράκ μπορεί να θεωρηθούν από τους Ιρακινούς ότι εφαρμόζουν τις σκληρές τακτικές των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε άρθρο του αρχισυντάκτη η εφημερίδα θεωρεί ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Τζον Κέρι «προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για όλους» ενώ «ο Τζορτζ Μπους δεν αξίζει να του δοθεί η ευκαιρία μιας δεύτερης θητείας» στο Λευκό Οίκο.

«Μυστική συμφωνία»

Όπως γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), η Βρετανία έχει συμφωνήσει «κατ' αρχήν» να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα για εγκατάσταση πυραύλων αναχαίτισης στη βάση ραντάρ του Φάιλινγκντέιλς, στην κομητεία Γιόρκσερ της βόρειας Αγγλίας.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας η συμφωνία αυτή κλείστηκε τον περασμένο Μάιο στην Ουάσινγκτον, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της βρετανικής πρεσβείας με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Βρετανοί διπλωμάτες ζήτησαν να μην γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα αυτό πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, που προβλέπονται για το 2005.

Τέλος η αρχισυνταξία της εφημερίδας απευθύνει στο αναγνωστικό κοινό το ερώτημα: «Ο πρωθυπουργός μας κάνει πλάτες στον κ. Μπους. Εμείς τι όφελος έχουμε από αυτή τη στάση;»


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Σε πολιορκητική μέγγενη η Φαλούτζα

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης

Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται από το πρωί της Κυριακής στη σουνιτική πόλη Φαλούτζα.

Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης αμερικανικά άρματα μάχης βομβαρδίζουν από το πρωί συνοικίες της πόλης ενώ οι αντάρτες απαντούν με όλμους και ρουκέτες.

Πυκνά νέφη καπνού υψώνονταν πάνω από την ανατολική συνοικία Ασκάρι και την Σουχάντα, ένα από τα νότια προάστια της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν όταν η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε την πόλη.

Σε ανακοίνωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων αναφέρεται ότι στόχος του βομβαρδισμού ήταν ένα φυλάκιο ενόπλων στη συνοικία Τζολάν, η οποία ελέγχεται από μαχητές του καταζητούμενου Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κλοιός γύρω από το σουνιτικό προπύργιο έχει σφίξει καθώς Αμερικανοί πεζοναύτες αποκλείουν όλες τις προσβάσεις προς την πόλη.

Στο μεταξύ δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν όταν τα ελικόπτερα που τους μετέφεραν κατέπεσαν κοντά στη Βαγδάτη, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πτώσης.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Διακριτικό «παρών» από Κωνσταντόπουλο

Προσεκτικός στις διατυπώσεις του για τα δύο μεγάλα κόμματα, για τον επτάμηνο απολογισμό του κυβερνητικού έργου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για «τις υπερβολές και τα λάθη του '89», εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ενώ τάσσεται εναντίον της πρόωρης κάλπης και υπέρ συναινετικής λύσης στο ζήτημα του προέδρου.

Για πρώτη φορά δημοσίως ο πρόεδρος του ΣΥΝ δηλώνει ένα διακριτικό «παρών» στις συζητήσεις για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας και επισημαίνει με νόημα ότι «και η αριστερά πρέπει να είναι παρούσα σ' αυτή τη διαδικασία» και μάλιστα «να επιδιώξει την μετατόπιση του άξονα της συναίνεσης σε όσο γίνεται προοδευτικότερη κατεύθυνση».

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι σενάρια τον φέρουν υποψήφιο για την προεδρία της δημοκρατίας, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΝ δηλώνει: «Είπα και προηγουμένως ότι τα δύο μεγάλα κόμματα οφείλουν να αναζητήσουν συναινετική λύση στο θέμα εκλογής προέδρου και να μην μπουν σε μια ακόμα εκλογική μάχη.

Και έχει σημασία η επιμονή κατ' αρχήν στα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί χωρίς τη δική τους σύμπραξη δεν μπορεί να διαμορφωθεί η απαιτούμενη από το σύνταγμα πλειοψηφία. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι και η αριστερά πρέπει να είναι παρούσα σ' αυτήν την διαδικασία και να επιδιώξει τη μετατόπιση του άξονα της συναίνεσης σε όσο γίνεται προοδευτικότερη κατεύθυνση. Το θέμα των προσώπων έπεται».

Ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στο ζήτημα της διαπλοκής στην συνέντευξη του στην κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, υπογραμμίζει «ότι η διαπλοκή καταργεί τη δημοκρατική αυτονομία της πολιτικής, ακυρώνει την κοινωνική και ηθική νομομοποίηση διακυβέρνησης και λαϊκής εντολής. Εκτρέφει νέες εξουσίες, που επιβάλλουν τον ανταγωνισμό συμφερόντων πάνω από τη δημοκρατική νομιμότητα και την κοινωνική ανάγκη. Τα θέλουν όλα, με μια ηγεμονική αντίληψη συσσώρευσης και μεγέθυνσης, χωρίς κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Να κοπεί, λοιπόν ο ομφάλιος λώρος», κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.


Το πετρέλαιο συμπαρασύρει τα πάντα

Η ξέφρενη πορεία του πετρελαίου, στις διεθνείς αγορές, που κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 55 δολάρια το βαρέλι, δημιουργεί πονοκέφαλο στο ευρύ κοινό αλλά και στην κυβέρνηση, καθώς σύντομα θα φανούν οι επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς ανόδου της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Ήδη, η νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να πυροδοτήσει κύμα αυξήσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε τουλάχιστον 20 βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, βάζοντας «φωτιά» στον πληθωρισμό. Στις ανατιμήσεις περιλαμβάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μεταφορές, προϊόντα σούπερ μάρκετ και οπωροκηπευτικά.

Ακριβότερο τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με πέρυσι θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά τη Δευτέρα. Η μέση τιμή του ορίστηκε στα 46 λεπτά το λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται, σε κάποιες περιοχές να φτάσει και τα 50 λεπτά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ζήτησε αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου θέρμανσης από τους εκπροσώπους των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας και των βενζινοπωλών στη διάρκεια σύσκεψης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 60% από την αρχή του χρόνου, γεγονός που χαρακτήρισε πρωτοφανές, ενώ τόνισε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρύνεται με τον ελάχιστο δυνατό φόρο που είναι 21 ευρώ ανά χίλια λίτρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτραπεί η μείωση των φόρων σε περιόδους έξαρσης των τιμών, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει τους συστηματικούς ελέγχους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Στις καλένδες το απ ευθείας εμπόριο Τουρκοκυπρίων

Εμπορεύματα από τα κατεχόμενα μπορούν να διακινούνται προς την ΕΕ μόνο μέσω ελληνοκυπριακών διαύλων

Νίκη της κυπριακής κυβέρνησης χαρακτηρίζει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Financial Times) την επ αόριστον αναβολή του κανονισμού για τις συναλλαγές με την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής έγκυρης εφημερίδας με τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι μπλοκάρουν σχέδιο της ΕΕ για τη βοήθεια της τουρκικής κοινότητας» η πρωτοβουλία της Κοινότητας για τον τερματισμό του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων εγκαταλείπεται, μετά την αντίσταση που προέβαλε στο σχέδιο η Κύπρος.

Σε άρθρο που υπογράφεται από τους ανταποκριτές της εφημερίδας σε Βρυξέλλες και Άγκυρα αναφέρεται ότι η συμφωνία που επετεύχθη ουσιαστικά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες και αναμένεται να υιοθετηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των «25», στις 22 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα διευθετήθηκε αυτό το μήνα σε έξι χωριστές συναντήσεις μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, με τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία να προωθούν την υιοθέτηση κανονισμού που θα απελευθέρωνε τις εμπορικές συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων, όπως σημειώνει το άρθρο.

Αλλά γράφει το δημοσίευμα - «Βρετανία, Γερμανία και Σουηδία τελικά δέχθηκαν ότι δεν μπορούσαν να πείσουν τους Ελληνοκυπρίους να μετακινηθούν από τις θέσεις τους».

Επίσης εκτιμάται ότι το ελληνοκυπριακό «Όχι» εξόργισε την Κομισιόν που επιθυμούσε να βγάλει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απομόνωση.

Οι Ελληνοκύπριοι μας κρατάνε στο χέρι βρίσκονται πλέον στην ΕΕ και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα

Ανώνυμη δήλωση αξιωματούχου της Κομισιόν στη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

«Αλλά παράλληλα [η άρνηση των Ελληνοκυπρίων] δείχνει τη διπλωματική δύναμη που διαθέτει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία ουσιαστικά διαθέτει το δικαίωμα προβολής βέτο στις κινήσεις συνδρομής των 200 χιλιάδων κατοίκων στο βορρά [της Κύπρου]» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το άρθρο η Κύπρος συμφώνησε στη χορήγηση κοινοτικής βοήθειας 259 εκατομμυρίων ευρώ στους Τουρκοκυπρίους, υπό τον όρο ότι τα χρήματα αυτά δεν θα διατεθούν σε περιοχές όπου κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι πριν την τουρκική εισβολή του 1974.

«Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μόνο το 15-20% των κατεχομένων θα μπορέσουν να λάβουν οικονομική βοήθεια, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πονοκεφαλιάζει για τον τρόπο διανομής των χρημάτων» αναφέρεται στο άρθρο.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ακριβό μου πετρέλαιο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Μήτσης): Ακίνητα -πώς διαμορφώνονται οι τιμές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 500 ευρώ πάνω το αφορολόγητο.

Η ΑΥΓΗ: Ο μαύρος χρυσός "απειλεί"...

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δωράκι 17.000.000 δολαρίων στον Μαμιδάκη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα σχέδια και οι στόχοι Καραμανλή-Παπανδρέου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ξεπαγώνει η μεταφορά συντελεστή.

Η ΕΠΟΧΗ: Τα κινήματα κερδίζουν το στοίχημα.

Η ΧΩΡΑ: Υπουργός έκλεισε στόματα για το έγκλημα Μαλιακός.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Άνοιξαν την ατζέντα για την εκλογή Προέδρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Δεν θα βγει τίποτα και θα τους επιστρέψουν εξαγνισμένους.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Τα ντοκουμέντα της διαπλοκής.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το προξενιό του Νίκου-Παρέμβαση Κωνσταντόπουλου στην υπόθεση της Προεδρίας, διεργασίες στα δύο μεγάλα κόμματα.

ESPRESSO: Μια γυναίκα εμπλέκεται στην "υπόθεση Παπακαλιάτη".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο πολιτικό τοπίο - Με συναίνεση ο Πρόεδρος.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Φωτιά" στα νοικοκυριά-Πονοκέφαλο δημιουργεί στην κυβέρνηση η ξέφρενη άνοδος του πετρελαίου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κρυφά ομόλογα είχε βγάλει ο Σημίτης!

Η ΝΙΚΗ: Σε δύο ταμπλό ο Καραμανλής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Από την ανασυγκρότηση στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

TRAFFIC ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ποδοσφαιριστής "ψάρευε" νεαρούς.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τελείωσε η περίοδος χάριτος.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέο δράμα σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκαλύψεις για βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο

Βασανισμούς κρατουμένων καταγγέλλουν ανωνύμως εργαζόμενοι στο Γκουαντάναμο

Βασανιστήρια των κρατουμένων που δεν συνεργάζονται με τους ανακριτές τους στο αμερικανικό στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο της Κούβας αποκαλύπτει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Μιλώντας υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας τους φρουροί της βάσης, πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών και άλλα άτομα που εργάστηκαν στη βάση του Γκουαντάναμο λένε ότι ορισμένοι από τους 600 εγκλείστους υπέστησαν μεθοδευμένη κακομεταχείριση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι οι κρατούμενοι που δεν συνεργάζονταν εξαναγκάζονταν να μείνουν μόνο με τα εσώρουχά τους, αλυσοδεμένοι στο πάτωμα, και υποχρεώνονταν να ακούν δυνατή μουσική από μεγάφωνα, κάτω από δυνατά φώτα, και ενώ τα κλιματιστικά μηχανήματα δούλευαν ακατάπαυστα έως και 14 ώρες.

Τις συνθήκες αυτές περιέγραψε στην εφημερίδα ένας στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος είπε ότι είδε με τα μάτια του τα βασανιστήρια, αλλά και άλλοι δεσμώτες που υποστήριξαν ότι συμμετείχαν σε αυτά.

Η στρατιωτική πηγή της εφημερίδας δήλωσε ότι αποφάσισε να προβεί σε αυτές τις αποκαλύψεις επειδή εξοργίστηκε με τη μεταχείριση που είχαν οι κρατούμενοι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι ο στρατός παρέχει μια «ασφαλή, ανθρωπιστική και επαγγελματική επιχείρηση κράτησης στο Γκουαντάναμο».

Υπενθυμίζεται ότι στην αμερικανική βάση κρατούνται επί σχεδόν τρία χρόνια (χωρίς να έχουν δικαστεί ή να γνωρίζουν το εύρος των εναντίον τους κατηγοριών) περίπου 600 άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.