Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-11

  1. Επιστροφή στην Πόλη για την ΑΕΚ
  2. Στο στόχαστρο το υπουργείο Άμυνας
  3. Η ΕΕ άρει το εμπάργκο κατά της Λιβύης
  4. Στη Κνεσέτ η πρόταση για απόσυρση από Γάζα
  5. Αλλαγές στην έκθεση της ΕΕ ζητά η Τουρκία
  6. Υποστήριξη ΗΠΑ προς ΠΓΔΜ
  7. 1.174 έτη στον καθένα
  8. Ο κόσμος του αραβικού βιβλίου στη Φρανκφούρτη
  9. Πέθανε ο Κρίστοφερ Ριβ
  10. Μέτρα για το πετρέλαιο
  11. Τέλος στην εκλογολογία
  12. Ναι μεν αλλά
  13. Τουρκία και εξεταστική
  14. Αναβολή στην καταμέτρηση ψήφων
  15. Θα πληρώνουν περισσότερα
  16. Παραδίδουν τα όπλα
  17. Θα πληρώνουν περισσότερα
  18. Το βέτο επισείει η Γαλλία
  19. Στα Σκόπια ο Ράμσφελντ
  20. Υποψίες για διαβλητές εκλογές

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 23:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στην Πόλη για την ΑΕΚ

με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια μίλησε ο οικουμενικός πατριάρχης για το νέο πρόεδρο της ΑΕΚ

Σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της, η αποστολή της ΑΕΚ επισκέφτηκε στο Φανάρι τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έκρυψε την συγκίνηση του για την πρωτοβουλία της διοίκησης της ομάδος να επισκεφθεί και να εορτάσει τα 80 χρόνια παρουσίας της στην πόλη που την γέννησε.

«Χαιρόμεθα διότι η ΑΕΚ κατόρθωσε και έφθασεν είς την ηλικίαν των 80 ετών. Όχι, δεν εγήρασε! Δεν είναι γραία! Είναι απλώς μεγάλη εις ιστορίαν, είς επιτεύγματα, εις εμπειρίαν, είς προσφοράν προς την νεότητα, εις τίτλους και εις δόξαν. Συγχαίρομεν πατρικώς επί τη ευτυχεί αμφιετηρίδι και ελπίζομεν ότι τα οιαδήποτε προβλήματα που κατά καιρούς αναφύονται, ως τα επί του παρόντος οικονομικά, θα υπερπηδώνται» τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε λέγοντας:

«Πάντοτε θα ευρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι πέραν από το ποδόσφαιρον καθ' εαυτό θα διακρίνουν ότι η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα. Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν. Ζουν, εμπνέουν, ενθουσιάζουν, χαρίζουν χαράν. Μας έχει κυριολεκτικώς συγκινήσει η προσωπική περίπτωσίς σας, αγαπητέ κύριε Νικολαϊδη, και των ολίγων φίλων σας, οι οποίοι εις κρίσιμον στιγμήν δια την ΑΕΚ εσπεύσατε με στοργήν υιών προς μητέρα, να την βοηθήσετε, αντιπελαργούντες, να εξέλθει της τελευταίας κρίσεως και να συνεχίση την ωραίαν πορείαν της προσφοράς της προς την άλκιμον Ελληνικήν νεότητα».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε στον Ντέμη Νικολαϊδη έναν δίσκο, όπου στην μια πλευρά είχε τον δικέφαλο αετό και στην άλλη την σφραγίδα του πατριαρχείου και το αριθμό «80» σε περίοπτη θέση.

Το πρωί της Τρίτης η αποστολή θα επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά και το βράδυ η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τη Γαλατασαράι στο «Αλί Σαμί Γεν» σε παιχνίδι εορταστικού χαρακτήρα.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 00:42 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο το υπουργείο Άμυνας

Η κακοδιαχείριση του προϋπολογισμού για την άμυνα, η συνέχεια της εσωκομματικής κριτικής στον Μπλερ για το Ιράκ, το συνταξιοδοτικό και ο θάνατος του Κρίστοφερ Ριβ είναι τα βασικά θέματα στα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

Αμφισβήτηση εκ των έσω

«Οι ένοπλες δυνάμεις στρέφονται κατά του υπουργείου Άμυνας για τον τρόπο με τον οποίο χαραμίζονται τα λεφτά των Βρετανών φορολογούμενων», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς» (The Times).

Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει αποκλειστικά τα αποτελέσματα εσωτερικής σφυγμομέτρησης στο υπουργείο Άμυνας κατά την οποία το προσωπικό του υπουργείου και των ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε τις απόψεις του για την αποτελεσματικότητα και την οικονομική διαχείριση των κονδυλίων.

«Μόνο ένας στους επτά υπαλλήλους πιστεύει ότι τα 30 δισεκατομμύρια λίρες του προϋπολογισμού για την άμυνα δαπανώνται με σύνεση και μόνο ένας στους πέντε πιστεύει ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις είναι καλά εξοπλισμένες», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Και προσθέτει, ότι «το Συντηρητικό Κόμμα ζήτησε εξηγήσεις για τον πονηρό τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Άμυνας προσπάθησε όχι να αποκρύψει αλλά να υποβαθμίσει το πόρισμα της δημοσκόπησης.»

«Άλλη μια σαλάτα»

«Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος εναντίον Τόνι Μπλερ για το Ιράκ», είναι ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph), η οποία υποστηρίζει ότι η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος Μπλερ για την επόμενη τετραετία επισκιάστηκε από την έντονη εσωκομματική κριτική για τους χειρισμού του πρωθυπουργού στο θέμα του Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρόθεση της κυβέρνησης να τιμήσει τους αξιωματούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο του Ιράκ χαρακτηρίστηκε από βουλευτές του κόμματος ως «άλλη μια σαλάτα της Ντάουνιγκ Στριτ.»

Τα πάντα γύρω από τη σύνταξη

«Η συνταξιοδοτική κρίση» είναι ο τίτλος του ολοσέλιδου πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της «Ιντιπέντεντ» (Independent) για ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους Βρετανούς, ιδίως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το μέλλον σας αλλά ίσως να φοβάστε να ρωτήστε», είναι πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας που παραπέμπει στον τίτλο της ταινίας του Αμερικανού σκηνοθέτη, Γούντι Άλεν.

Μερικά από τα στοιχεία που δίνει η εφημερίδα: «5% του ΑΕΠ επενδύει η βρετανική κυβέρνηση στις συντάξεις», «το 18% των Βρετανών βρίσκεται πάνω από την ηλικία συνταξιοδότησης», «το 24% των εσόδων των ενηλίκων κάτω των 30 ετών ξοδεύονται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ψυχαγωγία και αλκοόλ» και «το 12% των ετήσιων απολαβών πρέπει να μπαίνει στη άκρη εάν ξεκινήστε την αποταμίευση για τη σύνταξή σας στα 25.»

Ρεκόρ για Μπρεντ

«Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές κοιτούν έντρομοι», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η οικονομική βρετανική εφημερίδα «Φαινάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) και προσθέτει στον πλαγιότιτλο, «στα 50 δολάρια το βαρέλι η τιμή του Μπρεντ», «οι οικονομολόγοι λένε ότι απειλείται η παγκόσμια οικονομία.»

Η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου σημειώθηκε με την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας και εν μέσω των ανησυχιών για την επίπτωση που θα έχουν οι καταστροφικοί τυφώνες στην παραγωγή του αμερικανικού πετρελαίου.

Αντίο Σούπερμαν

Και τρεις εφημερίδες αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους στο θάνατο του Αμερικανού ηθοποιού Κρίστοφερ Ριβ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια.

«Έφυγε ο Σούπερμαν και μεγάλος αγωνιστής», αναφέρει η «Γκάρντιαν» (Guardian). «Ο Σούπερμαν Ρίβ πέθανε: ο παράλυτος ηθοποιός δεν κατάφερε να ξυπνήσει από το κώμα», διαβάζουμε στη «ντέιλι Τέλεγκραφ» και η Τάιμς γράφει, Κρίστοφερ Ριβ: « το να σε φροντίζουν σα μωρό είναι μεγάλη ταπείνωση.»


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 17:29 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΕΕ άρει το εμπάργκο κατά της Λιβύης

Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για τη πώληση όπλων στη Λιβύη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο να άρουν το εμπάργκο στη πώληση όπλων στη Λιβύη.

Το εμπάργκο στην πώληση όπλων είχε επιβληθεί πριν 18 χρόνια.

Η άρση του εμπάργκο πραγματοποιείται μετά την απόφαση της Τρίπολης στις αρχές του χρόνου να αποκηρύξει τα όπλα μαζικής καταστροφής και να διακόψει το πρόγραμμα ανάπτυξης τους.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, χαιρέτησε την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών λέγοντας «ότι είναι μια καλή μέρα για την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».

Πάντως η υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη.

Ιδιαίτερα επισείουν τη προσοχή στην καταδίκη εις θάνατο ομάδας Βουλγάρων και παλαιστινίων γιατρών και νοσοκόμων οι οποίοι σύμφωνα με τη Λιβύη μόλυναν επίτηδες ασθενείς με τον ιό του HIV που προκαλεί AIDS.

Όμως οι υπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι με την άρση του εμπάργκο στη πώληση όπλων η Λιβύη θα αποκτήσει τα τεχνικά μέσα για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.

Μυανμάρ-Κίνα

Στην ίδια συνάντηση στο Λουξεμβούργο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να εντείνουν τις κυρώσεις τους προς το στρατιωτικό καθεστώς της Μυανμάρ - πρώην Βιρμανίας.

Οι υπουργοί παρέπεμψαν στο μέλλον την απόφαση για την άρση του εμπάργκο στη πώληση όπλων προς τη Κίνα που είχε επιβληθεί το 1989 μετά τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 18:46 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Κνεσέτ η πρόταση για απόσυρση από Γάζα

Την αντίδραση των εποίκων αναμένεται να φέρει το σχέδιο Σαρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την υπερψήφιση του σχεδίου του για την απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας σε δυο εβδομάδες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι παράλληλα θα φέρει στην βουλή σχέδιο νόμου που θα καταβάλει αποζημιώσεις στους εβραίους εποίκους που εγκαταλείπουν τη Γάζα.

Ο κύριος Σαρόν αντιμετωπίζει την έντονη αντίδραση των εποίκων αλλά και μεγάλου τμήματος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ.

Πάντως οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι το σχέδιο Σαρόν θα υπερψηφισθεί καθώς έχει την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, οι στρατιωτικοί επιτελείς του κυρίου Σαρόν προτείνουν στον πρωθυπουργό να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Σαρόν δεν θέλει να αναστείλει την επιχείρηση για να μην φανεί ότι υποχωρεί υπό την απειλή των παλαιστινιακών επιθέσεων.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγές στην έκθεση της ΕΕ ζητά η Τουρκία

Αλλαγές στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιζητά η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει για την ένταξη της χώρας στη Κοινότητα.

«Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι τα κράτη-μέλη θα καταλήξουν σε συμφωνία χωρίς όρους και δεν θα επιτρέψουν διακρίσεις εις βάρος μας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο κύριος Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να χειρισθεί το θέμα της υποψηφιότητας της χώρας του με τον ίδιο τρόπο που χειρίσθηκε προηγούμενες υποψηφιότητες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο η Άγκυρα θα επιδιώξει αλλαγές στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποψηφιότητα της σε δυο σημεία: να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας και να αρθούν οι επιφυλάξεις για την ελεύθερη μετακίνηση τούρκων εργαζομένων προς τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η Άγκυρα επιθυμεί όπως οι αλλαγές αυτές γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

Υποστήριξη ΗΠΑ προς ΠΓΔΜ

Νίκος Φραγκόπουλος, Σκόπια

Η διεύρυσνη των εξουσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης της αλβανικής μεονότητας προυπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλει η ΠΓΔΜ για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε σήμερα στα Σκόπια με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σκοπίων.

Ωστόσο ο κ. Ράμσφελντ κατέστησε σαφές ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία υλοποίησης της διεθνοτικής συμφωνίας της Oχρίδας, ιδιαίτερα, όπως τόνισε, από την τύχη του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η αναφορά αυτή του κ. Ράμσφελντ ερμηνεύεται ως ένα ισχυρό μήνυμα της Ουάσιγκτον, ενόψει του δημοψηφίσματος της 7ης Νοεμβρίου για τον πολύκροτο αυτό νόμο που ψήφισε τον Αύγουστο η Βουλή της ΠΓΔΜ σχετικά με τα νέα διοικητικά όρια των δήμων της χώρας και ο οποίος έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Με το νόμο αυτό, μεταξύ άλλων, παραχωρούνται ευρύτερες τοπικές εξουσίες στον αλβανικό πληθυσμό της χώρας , γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευση και των εθνικιστικών κύκλων.

Το θέμα της εφαρμογής ή της ακύρωσης του αμφιλεγόμενου νόμου θα τεθεί στο δημοψήφισμα.

Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοβσκι, τον πρωθυπουργό Χάρι Κόστοβ, και τον υπουργό Άμυνας, Βλάντο Μπούτσκοβσκι.

Κατά την συνάντησή των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, υπογράφηκε διμερή συμφωνία για την μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων.

Στην συμφωνία τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αναφέρονται ως «Κυβέρνηση των ΗΠΑ» καο «Κυβέρνηση της Μακεδονίας».

Η σημερινή συμφωνία, είναι η δεύτερη διμερής συμφωνία που υπογράφουν οι δύο χώρες, στην οποία η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως «Μακεδονία». Είχε προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας για την εξαίρεση των αμερικανών πολιτών από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2003.

Παρόλα αυτά τα επίσημα Σκόπια, στις δύο αυτές συμφωνίες, δεν αναφέρονται με το πλήρες συνταγματικό τους όνομα (δηλ. «Δημοκρατία της Μακεδονίας»), αλλά μόνο με το όνομα «Μακεδονία».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η «φόρμουλα» αυτή επιλέχθηκε από τις ΗΠΑ, ως μία «συμβιβαστική» λύση, έτσι ώστε, αφενός να επιβραβευθεί η ΠΓΔΜ για την αμέριστη υποστήριξη που έχει προσφέρει στις ΗΠΑ για την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και αφετέρου να μην υπάρξει ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, καθώς στις συμφωνίες αυτές, η ΠΓΔΜ δεν αναφέρεται με το συνταγματικό της όνομα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και ΠΓΔΜ, μετά το πέρας των επαφών του κ. Αμερικανού αξιωματούχου στα Σκόπια, δεν υπήρξε καμία αναφορά στο θέμα της ονομασίας, με την οποία αναφέρεται η ΠΓΔΜ στο κείμενο της συμφωνίας για την μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η χώρα του συντάσσεται με τις δυνάμεις της προόδου και συμμετέχει στην διεθνή αντιτρομοκρατική εκστρατεία, προσθέτοντας ότι η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της συμβολής της ΠΓΔΜ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής.

Επίσης, ο κ. Μπούτσκοβσκι ανέφερε ότι η χώρα του επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο σύντομα με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στην συμμετοχή της ΠΓΔΜ στην στρατιωτική αποστολή στο Ιράκ και χαρακτήρισε ως σημαντική την υπογραφή της συμφωνίας για την μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, επειδή, όπως ανέφερε, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ακόμη, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες από την κατάσταση στα Βαλκάνια και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι λαοί της περιοχής θα εκτιμήσουν την αξία της ειρήνης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία.

Ιράκ

Μιλώντας για την κατάσταση στο Ιράκ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτή εξομαλύνεται σταδιακά και πως η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει δυνατή την διεξαγωγή των εκλογών τον Ιανουάριο στην χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι ρόδινη και πως έχει επικρατήσει η ειρήνη. Όμως και στην περιοχή των Βαλκανίων και στο Αφγανιστάν η κατάσταση δεν ήταν εύκολη, αλλά εξομαλύνθηκε σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο θα συμβεί και στο Ιράκ» τόνισε ο κ. Ράμσφελντ κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια όπου ταξίδεψε από το Ιράκ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επέκρινε και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, λέγοντας ότι οι αναφορές τους επικεντρώνονται στα επεισόδια και την βία στο Ιράκ , και δεν παρουσιάζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 11:29 (Ώρα Λονδίνου)

1.174 έτη στον καθένα

Ποινές κάθειρξης κατά πολύ μεγαλύτερες εκείνων που πρότεινε ο εισαγγελέας έδρας, Ελευθέριος Πατσής, επέβαλε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων, στους τέσσερις καταδικασθέντες στη «δίκη του ΕΛΑ», Κώστα Αγαπίου, Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη.

Οι συνολικές ποινές αγγίζουν τα 1.174 έτη κάθειρξης για κάθε κατηγορούμενο, έναντι 972 που είχε προτείνει ο κ. Πατσής.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε να επιβληθούν στους κατηγορουμένους:

Για την κατηγορία της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών κατ' εξακολούθηση, ποινή κάθειρξης 28 ετών.

Για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 16 εκρήξεις, ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για την κάθε μία.

Για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε πέντε εκρήξεις, ποινή κάθειρξης 8 ετών και πρόστιμο 1.000 ευρώ για την κάθε μία.

Για την κατηγορία της απόπειρας έκρηξης ποινή κάθειρξης 6 ετών και πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 20 εκρήξεις κατ' εξακολούθηση, ποινή κάθειρξης 13 ετών και 1.000 ευρώ πρόστιμο.

Για την κατηγορία της μίας απόπειρας έκρηξης, κάθειρξη 6 ετών και πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Για την κατηγορία της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού διοικητή Απόστολου Βέλιου, κάθειρξη 18 ετών στον καθένα.

Για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 48 απόπειρες ανθρωποκτονιών, κάθειρξη 13 ετών για κάθε μία από τις απόπειρες.

Το δικαστήριο αναμένεται εντός της ημέρας να αποφασίσει τις συγχωνεύσεις των ποινών, που σύμφωνα με το νόμο δεν πρέπει να ξεπερνούν την 25ετή κάθειρξη για τον κάθε κατηγορούμενο.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ο κόσμος του αραβικού βιβλίου στη Φρανκφούρτη

Παντελής Βαλασόπουλος, Φρανκφούρτη

Περισσότεροι από 1000 συγγραφείς παρεβρίσκονται στην έκθεση της Φρανκφούρτης

Ο καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ εγκαινίασε την έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, μιλώντας για «ανοιχτό διάλογο με τον αραβικό κόσμο» και υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ένας πόλεμος πολιτισμών».

Όπως κάθε χρόνο η έκθεση βιβλίου είναι αφιερωμένη σε μια χώρα. Εφέτος τιμάται συνολικά ο αραβικός κόσμος, κάτι που έχει προκαλέσει και αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα στο λόγο του ο καγκελάριος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να υπάρξει ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ χριστιανικού και ισλαμικού κόσμου και η έκθεση αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι, όμως, καθήκον ολόκληρου του κόσμου αλλά και του αραβικού να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και ο φανατισμός...».

Από την άλλη πλευρά, κριτικοί λένε ότι στην έκθεση αυτή, οι αραβικές χώρες παρουσιάζουν συγγραφείς που είναι εγκεκριμένοι από τα καθεστώτα του αραβικού κόσμου, όπου εξακολουθεί να υφίσταται καθεστώς λογοκρισίας.

Διακόσοι Άραβεσ συγγραφείς στην έκθεση βιβλίου

Ο μεγάλος λογοτέχνης και κριτικός Μαρσέλ Ράιχ Ρανίτσκι, αναρωτήθηκε τι καινούργιο μπορεί να προσφέρει μια τέτοια αναφορά στο βιβλίο του αραβικού κόσμου.

Οι οργανωτές της έκθεσης από την πλευρά τους είπαν ότι στην Φρανκφούρτη παρουσιάζονται και πολλοί λογοτέχνες που στις πατρίδες τους είναι απαγορευμένοι ή ζουν στην εξορία.

Συνολικά, στην φετινή έκθεση βιβλίου συμμετέχουν 6692 εκθέτες από 112 χώρες και παρουσιάζουν 350.000 τίτλους βιβλίων.

Πάνω από 1000 συγγραφείς από ολόκληρο τον κόσμο θα βρεθούν αυτές τις ημέρες στη Φρανκφούρτη για να παρουσιάσουν έργα τους, ανάμεσά τους και 200 από τις αραβικές χώρες.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Κρίστοφερ Ριβ

Ο Ριβ αφιέρωσε μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του στην υποστήριξη της έρευνας του νωτιαίου μυελού

Όπως ανακοινώθηκε από το περιβάλλον του ο ηθοποιός ήταν παράλυτος από το λαιμό και κάτω μετά το ατύχημά του το 1995- πέθανε από καρδιακή προσβολή, ενώ προηγουμένως είχε πέσει σε κώμα.

Ο Κρίστοφερ Ριβ είχε κατορθώσει κατά καιρούς να κάνει προόδους κινώντας μέλη του σώματός του, ενώ το 1998 εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά στον κινηματογράφο στην επανέκδοση της ταινίας «Σιωπηλός μάρτυρας», που είχε γυρίσει πρώτος ο Άλφρεντ Χιτσκοκ.

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του στην υποστήριξη της έρευνας του νωτιαίου μυελού, ενώ σε ομιλία του στο Κογκρέσο ζήτησε τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που υφίστανται στις συνέπειες μεγάλων τραυμάτων.

Κάλεσε εξάλλου την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ να ενδιαφερθεί περισσότερο για θέματα κοινωνικού περιεχομένου, μιλώντας στην τελετή απονομής των όσκαρ το 1996.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα για το πετρέλαιο

Σε σειρά επαφών με φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε κατά το δυνατόν να συγκρατηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι γύρω στο 20% με 30%.

Τις επαφές ξεκινά από τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με στόχο η τιμή διάθεσης να διαμορφωθεί κάτω από τα 40 λεπτά το λίτρο.

Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά την Παρασκευή, 15 του μηνός.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος στην εκλογολογία

Κάθετα δήλωσε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Μιλώντας σε συνέδριο που οργανώνει στην Αθήνα η εφημερίδα Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζονται και δεν θα γίνουν εκλογές» καθώς με τις εκλογές του Μαρτίου η κυβέρνηση εξασφάλισε μια εξαιρετικά μεγάλη πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Ο,τιδήποτε άλλο λέγεται είναι εκ του πονηρού» είπε. «Καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να μην παρακολουθεί αυτήν την παραφιλολογία περί εκλογών».

Μιλώντας για το ζήτημα της διαφθοράς στην δημόσια ζωή, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη χώρα μας υπάρχουν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά είπε ότι θα καταπολεμηθούν με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα. «Κανόνες ίδιοι για όλους, ούτε να ευνοούν ορισμένους, ούτε να αποκλείουν άλλους» είναι το ζητούμενο, τόνισε.

Μιλώντας περί της οικονομίας, ο κ. Σιούφας ανάφερε και πάλι ότι «το νέο μεγάλο στοίχημα της οικονομικής πολιτικής που πρέπει να κερδηθεί είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας» και επέκρινε εμμέσως τις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι «δεν εκμεταλλευτήκαμε στο παρελθόν σημαντικές ευκαιρίες, ευνοϊκό περιβάλλον και τις ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε η απογραφή και αποκάλυψη του εύρους του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που υπήρχε ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των στόχων της.

«Θα πετύχουμε δραστικό περιορισμό του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους μέσω ήπιας προσαρμογής» είπε και εξήγγειλε ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο και τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα ανακοινωθούν εντός του έτους θα δημιουργηθεί ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα για πραγματοποίηση επενδύσεων, ενώ θα δοθούν και κίνητρα για αποταμιεύσεις, ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ναι μεν αλλά

Τις εκδηλώσεις για την 433η επέτειο από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου επέλεξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, για να πάρει θέση στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο κ. Στεφανόπουλος αφού αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ναυμαχίας της Ναυπάκτου και τη σημασία της νίκης ενωμένου ευρωπαϊκού χριστιανικού στόλου κατά της Οθωμανικής αρμάδας, επεσήμανε ότι οι Τούρκοι τότε προσπάθησαν με τη δύναμή τους να επεκταθούν στην Ευρώπη.

Προσέθεσε, δε, ότι «τώρα η Ενωμένη Ευρώπη είναι αυτή που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί σ' αυτήν. Η Τουρκία μέχρι πρότινος ήταν αντίπαλο κράτος για την Ελλάδα. Σήμερα οι οποιεσδήποτε διαφορές μπορούν να επιλυθούν σε κλίμα συνεννόησης.

»Οι Τούρκοι με την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσουν με βάση το διεθνές δίκαιο. Γι' αυτό η Ελλάδα θα βοηθήσει για την ένταξή της.

»Η Τουρκία όμως έχει υποχρεώσεις. Πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, να αποδώσει τη Σχολή της Χάλκης και τις περιουσίες των Ελλήνων ομογενών».


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία και εξεταστική

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στη γωνία οι εργαζόμενοι. Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λεφτά, μικρότερη άδεια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 5 «βόμβες» στα θεμέλια της διαπλοκής. Κατά μέτωπο σύγκρουση Καραμανλή με την αδιαφάνεια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με πλαίσιο νόμων στη γωνία οι διαπλεκόμενοι! Η κουβέντα του πρωθυπουργού περί «5 νταβατζήδων» σε φιλική συντροφιά, ήταν ό,τι θετικότερο στην 7μηνη διακυβέρνηση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αποζημίωση 4.500 ευρώ για λακκούβες. Δικαστικές αποφάσεις υποχρεώνουν το κράτος να πληρώσει τον πολίτη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έτσι χάθηκαν οι περιουσίες. Έφαγαν 130 δισ δρχ του Δημοσίου και 500 δισ δρχ των ιδιωτών σε 5 ημέρες. Ο Γ. Αλογοσκούφης καταθέτει στον ανακριτή!!!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πήρε χαρτί ότι σπούδασε επί 3 χρόνια σε Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας!!! Την εποχή που ο βουλευτής Στάθης Κουτμερίδης δούλευε στην Εφορία Σερρών...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ένας στους δύο Έλληνες σπεύδουν τώρα για ακίνητο. Έρευνα της ΚΑΠΑ Research για την Κτηματαγορά.

ΕΘΝΟΣ: Βέτο από τον Πρόεδρο για τα ελληνοτουρκικά. Ο Κ. Στεφανόπουλος έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και την κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νικήτας: Δημιουργούμε συνήγορο της υγείας. Σπάνια ακούσθηκε τόσο καθάριος λόγος και τόσες ξεκαθαρισμένες θέσεις από Έλληνα υπουργό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσηκώθηκαν οι κορυφαίοι στο ΠΑΣΟΚ εναντίον του Γιώργου. Διαπιστώνουν αναποτελεσματικότητα και κενά στην αντιπολιτευτική τακτική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαπλοκή διαφθορά και στο βάθος Πρόεδρος. Οι 90 ημέρες που θα κρίνουν το παιχνίδι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καιγόμαστε. Πετρέλαιο: 40% ακριβότερο από πέρυσι. Αμήχανη η κυβέρνηση.

ΕΣΤΙΑ: Βαρύ τίμημα πληρώνει η Ελλάς. Για την ένταξη στην ΟΝΕ με πλασματικά στοιχεία.

ESPRESSO: Μεγάλο κεφάλι πίσω από την κομπίνα στην τράπεζα. Υπόθεση ναρκωτικών περιπλέκει το μυστήριο. Εξαφανίστηκαν 5,9 εκ. ευρώ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αυξήσεις 7% στα δημοτικά τέλη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε αναζήτηση φόρων.

METRO: Θερμό φθινόπωρο. Αρχίζει αύριο στη Βουλή η μάχη για την Εξεταστική.

CITY PRESS: Πόλεμος εταιριών δοκιμάζει την οικονομία.

ΤΑ ΝΕΑ: Σκάνδαλο με 435 κρεβάτια σε αχρηστία. Ενώ τα ράντζα βασιλεύουν.

TRAFFIC NEWS: Τατιάνα - Μενεγάκη. Κόντρα για το Νο 1 στον ΑΝΤ1. Και οι δύο τηλεστάρ θέλουν να είναι το πρώτο όνομα του καναλιού.

Η ΧΩΡΑ: Απόρρητα με το τσουβάλι βγαίνουν από το Μαξίμου. "Μάτια" και "αυτιά" των βαρώνων κατασκοπεύουν το πρωθυπουργικό γραφείο.

Κυβέρνηση κατά διαπλοκής

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «ως τις αρχές του 2005 αναμένεται να κριθούν τρία βασικά ζητήματα για την κυβέρνηση Καραμανλή. Η συζήτηση για εξεταστική επιτροπή στο θέμα των εξοπλισμών αρχίζει αύριο στη Βουλή, το νομοσχέδιο για το 'βασικό μέτοχο' στα ΜΜΕ αναμένεται να κατατεθεί άμεσα ενώ η τελική εκτίμηση για το πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι πρόκειται για συναινετική λύση, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα».

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «συγκλονιστικές αποκαλύψεις της 'Χ' για τις πληροφορίες, τα στοιχεία, τα έγγραφα που φεύγουν από το Μαξίμου με παραλήπτες τις βαρωνίες της διαπλοκής. τα υγεία κανάλια δεν διστάζουν να θίγουν σε προσωπικό επίπεδο τον πρωθυπουργό και να δίνουν πλήρη και λεπτομερή αναφορά για τις καθημερινές συναντήσεις και συνομιλίες του».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «νομικό πλαίσιο που θα θωρακίσει την Πολιτεία έναντι της διαπλοκής προετοιμάζει με τατύχτατους ρυθμούς η κυβέρνηση βάσει των εντολών του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος είναι διατεθειμένος να συγκρουσθεί ανοιχτά με τα συμφέροντα και τα εξωθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να ελέγξουν την πολιτική ζωή και τη χώρα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι «αποστασιοποιημένη ήταν η στάση που τηρούσαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης από τις δηλώσεις Κεφαλογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ονόματα επιχειρηματιών ερωτηθείς για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Και αυτό τη στιγμή που υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως το ζήτημα της διαφάνειας είναι ζήτημα θεσμικό για την κυβέρνηση και όχι».

Σύμφωνα με τη CITY PRESS «η 'διαπλοκολογία' οδηγεί σε επιχειρηματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Οι εφημερίδες γεμάτες πρωτοσέλιδα για 'διαπλεκόμενους' επιχειρηματίες και υπουργούς. Νέο πλήγμα στο οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα από μια συζήτηση που ξέφυγε από το θεσμικό πλαίσιο. Οι καταγγελίες οδηγούν τους επενδυτές σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία».

Εξεταστική Επιτροπή

Το METRO γράφει ότι «τα ξίφη τους ετοιμάζονται να διασταυρώσουν από αύριο στη Βουλή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την εξεταστική επιτροπή για τις εξοπλιστικές συμβάσεις, που υπεγράφησαν επί θητείας Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Άμυνας».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Τουρκία

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, έστειλε ο Κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας στη Ναύπακτο με αφορμή την ιστορική επέτειο της καταστροφής της οθωμανικής αρμάδας από τον χριστιανικό στόλο. Τόνισε ότι η Άγκυρα, πριν καταστεί μέλος της ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η Traffic News προσθέτει ότι «μήνυμα προς την Άγκυρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας πριν γίνει μέλος της ΕΕ έστειλε από τη Ναύπακτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος υπενθύμισε στη γείτονα τις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας, οι οποίες απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, και την κάλεσε να ανταποκριθεί σε αυτές πριν γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 09:39 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβολή στην καταμέτρηση ψήφων

Kαταγγελίες για κακής ποιότητας μελάνη, με την οποία χρωμάτιζαν τοναντίχειρα των ψηφοφόρων

Σύμφωνα με καταγγελίες αντιπάλων του νυν προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, δεν λειτούργησε όπως έπρεπε το σύστημα με το οποίο επιχειρήθηκε να αποτραπεί η συμμετοχή ψηφοφόρων στην εκλογή διαδικασία, περισσότερες από μία φορά.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για κακή ποιότητα της μελάνης, με την οποία οι εκλογικές υπηρεσίες έβαφαν τον αντίχειρα των ψηφοφόρων, για να διασφαλίσουν ότι ο κάθε ένας απ αυτούς θα ψήφιζε μόνο μια φορά. Η μελάνη έβγαινε με ένα απλό πλύσιμο, αναφέρει ένας παρατηρητής των εκλογών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει από την Καμπούλ ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του προέδρου Καρζάι και του βασικού του αντιπάλου, Γιούνους Κανοονί, με πιθανό αποτέλεσμα να ξανανοίξουν οι κάλπες σε κάποιες περιοχές και να ψηφίσει και ο κ. Κανοονί, ο οποίος μποϊκοτάρισε τις εκλογές του Σαββάτου.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Αλμέιδα ε Σίλβα υπέδειξε ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει πως η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει μετά από δύο έως τέσσερις ημέρες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Πεπεισμένος για την επανεκλογή του, σε πιο μόνιμο ρόλο τη φορά αυτή, εμφαννίστηκε ο νυνπρόεδρος,Χαμιντ Καρζάι, μετά τις πρώτες στη χώρα εκλογές εδώ και 30 χρόνια.

«Ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει, είτε είμαι εγώ ή άλλος, αυτή είναι η πιο σημαντική ημέρα για την χώρα μας. Η Ημέρα που μετά από 3 δεκαετίες επεμβάσεων, εμφυλίων πολέμων, φτώχειας και τρόμου, ο λαός εκφράζεται ελεύθερα. Μέσα σε τρία χρόνια πετύχαμε τον εκδημοκρατισμό της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Θα πληρώνουν περισσότερα

«Απόδοση δικαιοσύνης» χαρακτήρισε την αύξηση των φόρων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Στα 16,6 % από το 1% αυξάνεται η φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενταθεί ο κρατικός έλεγχος στον τομέα της πετρελαιοβιομηχανίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες.

Ανακοινώνοντας το μέτρο ο κ. Τσάβες τόνισε ότι πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης που φέρνει την χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη απεξάρτηση της από το ξένο κεφάλαιο.

Η Βενεζουέλα είναι η υπ΄ αριθμόν πέντε πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου και η απόφαση της κυβέρνησης αιφνιδίασε τις εταιρείες, οι οποίες ανάμεναν ότι θα τηρούνταν τα υφιστάμενα συμβόλαια.

Απεργία στη Νιγηρία

Στη Νιγηρία ξεκίνησε από τη Δευτέρρα τετραήμερη γενική απεργία διαμαρτυρίας για την αύξηση κατά 25% της τιμής του πετρελαίου.

Πρόκειται για την τέταρτη γενική απεργία στην αφρικανική μέσα σε 18 μήνες, με αίτημα τη μείωση των τιμών.

Εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας δήλωσε ότι μετά από τον τερματισμό της απεργίας θα δοθεί στην κυβέρνηση η ευκαιρία να αλλάξει πολιτική και να αρχίσει συνομιλίες με τα συνδικάτα.

Παρότι η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής, τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 07:35 (Ώρα Λονδίνου)

Παραδίδουν τα όπλα

Πέντε ημέρες προθεσμία έχουν οι αντάρτες για να παραδώσουν τον οπλισμό τους

Στη συνοικία Σαντρ Σίτι, προπύργιο των οπαδών του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ στη Βαγδάτη αρχίζει τη Δευτέρα η παράδοση των βαρέων όπλων των ανταρτών στην ιρακινή αστυνομία.

Η παράδοση των όπλων αποτελεί μέρος της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων. Οι αντάρτες έχουν πέντε ημέρες στη διάθεσή τους για να παραδώσουν τα βαριά όπλα, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των αεροπορικών επιθέσεων. Η ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν και ότι θα αναλάβουν δυνάμεις της τις περιπολίες στη συνοικία της πρωτεύουσας.

Ενδεχομένως οι ΗΠΑ να είναι σε θέση να προβούν σε μείωση των δυνάμεων τους στο Ιράκ, μετά τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ. Προηγουμένως ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει ότι αναμένει να επιδεινωθεί η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα ενόψει των εκλογών. Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανέρχονται στις 135.000.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ισλαμική οργάνωση άφησε ελεύθερους 10 τούρκους που είχε απαγάγει, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για την οποία εργάζονταν ότι αποσύρεται από το Ιράκ. Από τουρκικής πλευράς η είδηση για την απελευθέρωση των ομήρων δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 08:25 (Ώρα Λονδίνου)

Θα πληρώνουν περισσότερα

«Απόδοση δικαιοσύνης» χαρακτήρισε την αύξηση των φόρων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Στα 16,6 % από το 1% αυξάνεται η φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών στη Βολιβία, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενταθεί ο κρατικός έλεγχος στον τομέα της πετρελαιοβιομηχανίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες.

Ανακοινώνοντας το μέτρο ο κ. Τσάβες τόνισε ότι πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης που φέρνει την χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη απεξάρτηση της από το ξένο κεφάλαιο.

Η Βενεζουέλα είναι η υπ΄ αριθμόν πέντε πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου και η απόφαση της κυβέρνησης αιφνιδίασε τις εταιρείες, οι οποίες ανάμεναν ότι θα τηρούνταν τα υφιστάμενα συμβόλαια.

Απεργία στη Νιγηρία

Στη Νιγηρία ξεκίνησε από τη Δευτέρρα τετραήμερη γενική απεργία διαμαρτυρίας για την αύξηση κατά 25% της τιμής του πετρελαίου.

Πρόκειται για την τέταρτη γενική απεργία στην αφρικανική μέσα σε 18 μήνες, με αίτημα τη μείωση των τιμών.

Εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας δήλωσε ότι μετά από τον τερματισμό της απεργίας θα δοθεί στην κυβέρνηση η ευκαιρία να αλλάξει πολιτική και να αρχίσει συνομιλίες με τα συνδικάτα.

Παρότι η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής, τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

Το βέτο επισείει η Γαλλία

«Είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, σε οποιαδήποτε φάση τους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδροςφ

Η Γαλλία κατέστησε σαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι , όποτε θεωρήσει απαραίτητο, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα βέτο κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος Ζάκ Σιράκ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

«Είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, σε οποιαδήποτε φάση τους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος την Κυριακή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ωστόσο, συνέχισε, μια τέτοια συζήτηση την παρούσα στιγμή είναι πρόωρη, αφού η υπόθεση της ένταξης θα διαρκέσει 10-15 χρόνια και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι η Τουρκία θα προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, υπαναχωρώντας από την αρχική του θέση, δήλωσε ότι η συζήτηση για την Τουρκία στην Εθνοσυνέλευση μπορεί να διεξαχθεί ανά πάσα στιγμή και όχι μόνο μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 06:23 (Ώρα Λονδίνου)

Στα Σκόπια ο Ράμσφελντ

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Η προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-ΠΓΔΜ βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών στα Σκόπια

Κατα την διάρκεια της επίσκεψης του Ντόναλντ Ράμσφελντ στα Σκόπια θα εξετασθεί η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΠΓΔΜ, ενώ θα υπογραφεί και διμερής αμυντική συμφωνία, στην οποία τα επίσημα Σκόπια θα αναφέρονται με το όνομα Μακεδονία.

Η προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα βρεθεί στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών του κ. Ράμσφελντ με την ηγεσία των Σκοπίων.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, θα υπογραφεί διμερής αμυντική συμφωνία στην οποία τα επίσημα Σκόπια θα αναφέρονται με το όνομα Μακεδονία.

Πρόκειται για την δεύτερη διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία τα Σκόπια αναφέρονται με το όνομα αυτό. Είχε προηγηθεί η συμφωνία για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2003.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η «φόρμουλα» αυτή επιλέχθηκε από την Ουάσιγκτον ως μία «συμβιβαστική» λύση, έτσι ώστε, αφενός να επιβραβευθούν τα Σκόπια για την αμέριστη υποστήριξη που έχουν προσφέρει για την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και αφετέρου να μην υπάρξει ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στην Αθήνα, καθώς στις συμφωνίες αυτές, τα Σκόπια δεν αναφέρεται με το πλήρες συνταγματικό τους όνομα (δηλ. ως Δημοκρατία της Μακεδονίας), αλλά μόνον ως Μακεδονία.

Τα Σκόπια, το τελευταίο διάστημα επιδιώκουν την όσο το δυνατό στενότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλους τους τομείς. Και τούτο διότι θεωρούν ότι με την ενεργή υποστήριξη της Ουάσιγκτον, θα μπορέσουν σύντομα να καταστούν χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην ενίσχυση της σταθερότητας στο εσωτερικό και θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην περιοχή.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Υποψίες για διαβλητές εκλογές

Η ισπανική ΑBC σημαίνει ότι ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης του Αφγανιστάν θα κουβαλάει το «στίγμα» της υποψίας ότι κέρδισε σε διαβλητές εκλογές.

Εξίσου λυπηρό όμως είναι, σημειώνει η εφημερίδα της Μαδρίτης ότι οι αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών προήλθαν από εκείνους τους πολιτικούς που ήξεραν ότι θα είναι οι χαμένοι της εκλογικής αναμέτρησης.

Η Ελ Παϊς (El Pais) εξαίρει τη συμμετοχή των γυναικών στην εκλογική διαδικασία, σημειώνοντας ότι αυτό από μόνο του αποτελεί σημαντικό γεγονός. Συγχρόνως η εφημερίδα αναφέρεται στα σχέδια αποχώρησης της διεθνούς δύναμης σταθερότητας, σημειώνοντας ότι θα αποτελούσε πρόωρο βήμα, καθώς η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται διεθνή προστασία.

H γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) επισημαίνει ότι εάν η δημοκρατία, έτσι όμως αναδείχτηκε από τις κάλπες, δεν μπορέσει να εδραιωθεί σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, αυτό θα οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στη σκληρή και περίπλοκη πραγματικότητα της χώρας, αλλά και στο γεγονός ότι είναι ανεπαρκείς οι διεθνείς προσπάθειες για ειρήνευση και ανοικοδόμηση.

Δεν έχει ανακοπεί ο δρόμος της Καμπούλ προς τη δημοκρατία, θα μπορούσε όμως να είναι ασφαλέστερος, εάν ο Τζορτζ Μπους δεν ακολουθούσε το δικό του δρόμο με την εμπλοκή του στο Ιράκ, γράφει η Λιμπερασιόν.

«Κοινή απάντηση στη βαρβαρότητα»

Η εφημερίδα του Βατικανού, L΄ Osservatore Romano (Λ΄ Οσερβατόρε Ρομάνο) αναφέρεται στην εκτέλεση από τους απαγωγείς του στο Ιράκ του Βρετανού μηχανικού, Κεν Μπίγκλι, σημειώνοντας πως οι δολοφόνοι του χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για να καταστήσουν την τρομοκρατία «γεγονός της καθημερινής ζωής».

Σε άρθρο της για το ίδιο θέμα η γαλλική Μοντ (Le Monde) καλεί τη διεθνή κοινότητα να δώσει ενιαία απάντηση στη βαρβαρότητα. «Η πολιτική του «ο καθένας για τον εαυτό του» όχι μόνον εξυπηρετεί τους στόχους των απαγωγέων, αλλά είναι συγχρόνως αναποτελεσματική , όπως φάνηκε στην τελευταία προσπάθεια για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων», τονίζει η Μοντ.

Ενωμένοι ακροδεξιοί

Τα σχέδια των ακροδεξιών της Γερμανίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του 2006 σχολιάζει η αριστερή εφημερίδα του Βεροιλίνου, Τάγκεστσαϊτουγκ (die Tageszeitung).

Ενισχυμένοι από τα τελευταία αποτελέσματα στις εκλογές ομόσπονδων κρατιδίων στα ανατολικά, τα δύο μεγαλύτερα σχήματα των ακροδεξιών που κατόρθωσαν να βρουν εκλογική πελατεία στο χώρο του κοινωνικού κέντρου όπως γράφει η εφημερίδα- επιχειρούν τώρα να καταρτίσουν κοινή λίστα υποψηφίων, ενώ επιδίδονται στην προσπάθεια να εμφανίσουν ένα ηπιότερο προφίλ.

Προσπαθούν να αποτινάξουν το στίγμα ότι είναι οι φωλιές των σκίνχεντ, γράφει η Τάγκεστσαϊτουγκ, υπογραμμίζοντας ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις και ο Τύπος, πρέπει να αντιπαρατεθούν με τους ακροδεξιούς.

«Τουρκικές παράπλευρες ζημίες»

Η Βελτ (die Welt), σε άρθρο του αρχισυντάκτη της υπό τον τίτλο «Τουρκικές παράπλευρες ζημίες» αναφέρεται για άλλη μία φορά στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί ημερομηνία για την Τουρκία δεν ήταν αποτέλεσμα νομιμοποιημένης επίτευξης πολιτικής συναίνεσης, αλλά αποτέλεσμα της γραφειοκρατικής λογικής εκτέλεσης καθηκόντων, σημειώνει η Βελτ, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς παράπλευρες ζημίες, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί πλέον να εμποδιστεί».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.