Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-10

  1. Άλλη μια δοκιμασία για τον Μπλέρ
  2. «Όχι» στην επανάληψη των εκλογών
  3. Ράμσφελντ: «Δεν είναι ρόδινη» η κατάσταση
  4. Θεσμικό πλαίσιο εναντίον της «διαπλοκής»
  5. Ξεκινά η μάχη για τα «εξοπλιστικά»
  6. Διαπλοκή και εκλογές
  7. Ο αντίκτυπος από την εκτέλεση του Μπίγκλεϊ
  8. Έφυγε ο Ζακ Ντεριντά
  9. Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη
  10. Στη Χάγη Σερβοβόσνιος συνταγματάρχης

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 02:27 (Ώρα Λονδίνου)

Άλλη μια δοκιμασία για τον Μπλέρ

Στις επιπτώσεις που ενδέχεται έχει για την κυβέρνηση Μπλέρ η τραγική υπόθεση του βρετανού ομήρου Κεν Μπίγκλι που αποκεφαλίσθηκε από τους απαγωγείς του στο Ιράκ, αναφέρονται οι βρετανικές εφημερίδες.

Η Γκάρντιαν προαναγγέλλει μια εξαιρετικά έντονη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων στην οποία ο Τόνι Μπλέρ θα κληθεί να απαντήσει σε σκληρά ερωτήματα τόσο για την υπόθεση Μπίγκλι όσο και για την ευρύτερη κατάσταση στο Ιράκ. Ερωτήματα που σύμφωνα με την εφημερίδα θα του θέσουν, πρώτοι απ όλους οι βουλευτές του ίδιου του κόμματός του.

Οι Τάιμς αναφέρονται στη βαρβαρότητα των εκτελεστών του Μπίγκλι που τον εξανάγκασαν να κάνει έκκληση για την ζωή του δευτερόλεπτα πριν τον αποκεφαλίσουν.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρεται στις σφοδρές επικρίσεις κατά του κ. Μπλέρ που εκφράζουν πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές μετά την εκφρασμένη πρόθεση του βρετανού πρωθυπουργού να απονείμει τιμητικούς τίτλους σε αξιωματούχους που του συμπαραστάθηκαν στην υπόθεση του Ιράκ.

Αναμονή έως τα 70

Τα πάνω-κάτω στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Βρετανίας θα φέρει έκθεση που έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας τεράστιας τρύπας στο ασφαλιστικό. Τρύπα ύψους 57 δισ. Στερλινών.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ προειδοποιεί ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι θα αναγκασθούν να εργασθούν ακόμα και έως τα 70 χρόνια τους για να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται σε αλλαγή ρότας στο ασφαλιστικό από την κυβέρνηση Μπλερσ στην περίπτωση επανεκλογής.

Οι Τάιμς επιμένουν ότι η τρύπα στο ασφαλιστικό δεν θα επηρεάσει την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης

Η Γκάρντιαν προειδοποιεί ότι εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα συνταξιοδότησης, εκτός κι αν δουλέψουν τουλάχιστον έως τα 65.

Η «καμπούρα» του Μπους

«Τα μάτια όλων στην τρίτη αναμέτρηση Μπους-Κέρι» επιγράφεται το άρθρο της Γκάρντιαν που αναφέρεται στην κρίσιμη εκλογική κούρσα στις ΗΠΑ. Κατά την αρθρογράφο Σουζάν Γκόλντενμπεργκ, η ψαλίδα ανάμεσα στους δύο υποψηφίου έχει κλείσει σε ανησυχητικό βαθμό για τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Οι Τάιμς αναρωτιούνται αν και στην Τρίτη και τελική τηλεοπτική αναμέτρηση, ο Τζορτζ Μπους θα είναι «καλωδιομένος», σαφής αναφορά στο αντικείμενο που φαίνεται να κουβαλά στην πλάτη του ο αμερικανός πρόεδρος κατά την δεύτερη τηλεοπτική συνάντηση με τον αντίπαλο του Τζον Κέρι . Ενα υπέρ-σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας με τους συμβούλους του που στην διάρκεια της αναμέτρησης του έδιναν κατευθύνσεις και απαντήσεις στα δύσκολα για τον πρόεδρο ερωτήματα.


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στην επανάληψη των εκλογών

Οι διεθνείς παρατηρητές απορρίπτουν τα επιχειρήματα 15 συνυποψηφίων για επανάληψη των εκλογών

Οι επίσημοι παρατηρητές των προεδρικών εκλογών του Σαββάτου στο Αφγανιστάν δήλωσαν ότι δεν δικαιολογούνται οι εκκλήσεις ορισμένων συνυποψήφιων για επανάληψη των εκλογών.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι αυτοί που θεωρούν ότι η εκλογική διαδικασία δεν ήταν αδιάβλητη θα πρέπει να μεταφέρουν τις απόψεις τους στην κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Οι 15 από τους 18 συνυποψήφιους για την προεδρία είχαν δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, λόγω του ότι το μελάνι με το οποίο «σημαδεύονταν» οι πολίτες προκειμένου να μην διπλοψηφίσουν, δεν ήταν ανεξίτηλο.

Ο προσωρινός πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, επανέλαβε ότι απορρίπτει τις εκκλήσεις για επανάληψη των εκλογών.

Ο κύριος Καρζάι μιλώντας στο BBC τόνισε ότι οποιοσδήποτε και εάν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, η εκλογική διαδικασία «ήταν πολύ επιτυχημένη».

Ο αφγανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι εκλογές σηματοδοτούν την «ανάδειξη της χώρας μετά από χρόνια πολέμου».

Οι Ταλεμπάν από την άλλη πλευρά απέρριψαν τις εκλογές και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν την ένοπλη αντίσταση τους.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά σε δυο περίπου εβδομάδες.


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 16:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ράμσφελντ: «Δεν είναι ρόδινη» η κατάσταση

Ο κ.Ράμσφελντ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πριν μεταβεί στο Ιράκ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Ιράκ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ρόδινη αλλά υποστήριξε ότι τα προβλήματα έχουν περιορισθεί σε μερικές μόνο επαρχίες της χώρας.

Σε ομιλία του σε αμερικανούς πεζοναύτες στην αεροπορική βάση της επαρχίας Ανμπάρ, ο κ. Ράμσφελντ πρόσθεσε ότι τα κρούσματα βίας πιθανόν να αυξηθούν μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να μειώσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ μετά τις εκλογές.

Ο αμερικανός υπουργός μετέβη στο Ιράκ για να συζητήσει με τους Αμερικανούς επιτελείς την εκστρατεία κατά της ιρακινής αντίστασης.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Χασίμ αλ- Σαχαλάν, ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία με τοπικούς παράγοντες για να εκδιωχθούν οι αντάρτες από τη Φαλούτζα.

Η Φαλούτζα αποτελεί το επίκεντρο της ιρακινής αντίστασης στην επαρχία Ανμπάρ.

Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές προηγούμενη συμφωνία για την απομάκρυνση των ανταρτών δεν υλοποιήθηκε.

Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

Νωρίτερα τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους τα περισσότερα θύματα ήταν περαστικοί.

Η επίθεση έγινε κοντά στο υπουργείο Πετρελαίου που είναι συχνά στόχος της ιρακινής αντίστασης.

Δεν αποκλείεται όμως στόχος της επίθεσης να ήταν Ακαδημία της Αστυνομίας που βρισκόταν επίσης κοντά.

Ιρακινός αστυνομικός είπε στο πρακτορείο Associated Press ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και σπουδαστές της Ακαδημίας.

Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε άλλη επίθεση αυτοκτονίας κατά αμερικανικής αυτοκινητοπομπής επίσης στη Βαγδάτη.


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου)

Θεσμικό πλαίσιο εναντίον της «διαπλοκής»

Στη καταπολέμηση της διαπλοκής στοχεύει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ και το «βασικό μέτοχο», καθώς προσβλέπει στην καταπολέμηση της διαπλοκής με την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει όρους ισονομίας και αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η μείωση του ποσοστού για το βασικό μέτοχο, ο αποκλεισμός συγγενικών και παρένθετων προσώπων από τα ΜΜΕ και η κατάργηση των off shore εταιριών αποτελούν τον κορμό του νομοσχεδίου που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση κατά τα μέσα Νοεμβρίου.

«Το σύστημα διαπλοκής στην Ελλάδα μοιάζει με ελβετικό τυρί, όπου ο καθένας μπαίνει και βγαίνει από όποια τρύπα θέλει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτή την κατάσταση. Οι τρύπες θα κλείσουν», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έναυσμα για τα όσα ειπώθηκαν στο γεύμα του πρωθυπουργού με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στου «Μπαϊρακτάρη» είχε δοθεί στην πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκινά η μάχη για τα «εξοπλιστικά»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή

Την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η ΝΔ με την πρόταση της ζητά να περιοριστεί η διερεύνηση στο περιεχόμενο των δύο δικογραφιών οι οποίες απεστάλησαν στη Βουλή και αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου κατά την οποία ήταν υπουργοί Άμυνας οι κ.κ. Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου.

Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στη πρόταση να επεκταθεί η έρευνα και για το χρονικό διάστημα της υπουργίας του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, 13 βουλευτές θα μετάσχουν στην Επιτροπή προεξοφλώντας και την απόφαση να προεδρεύσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Τραγάκης(πρόεδρος Εξεταστικής για την ΑΓΕΤ), με αντιπρόεδρο τον Ι. Γιαννέλη και γραμματέα τον Α.Λυκουρέζο.

Τους τρεις αυτούς θα πλαισιώνουν οι Χ. Ζώης, Ελ. Ζαγορίτης, Κ. Γκιουλέκας, η Ζ. Μακρή, Β. Πολύδωρας(μέλος της Εξεταστικής και της Προανακριτικής για το «σκάνδαλο Κοσκωτά»), Γ. Καλαντζής, Σ. Κεδίκογλου, Ν. Κορτσάρης, Β. Μαγγίνας και Τζ. Μαργαρίτης.

Το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται στην «μάχη για την σύσταση εξεταστικής» με τους Ευάγγελο Βενιζέλος και Ανδρέα Λοβέρδο καθώς και στελέχη που μετείχαν σε παλαιότερες επιτροπές, όπως οι κκ. Αλέκος Ακριβάκης, Γρηγόρης Νιώτης αλλά και γνώστες των τεκταινομένων στο υπουργείο Άμυνας, όπως ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.

Με ένα βουλευτή θα εκπροσωπούνται στην Εξεταστική Επιτροπή το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 13:35 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπλοκή και εκλογές

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Χρυσές ευκαιρίες οι 10 καλές περιοχές. Οι Δήμοι με την υψηλότερη ζήτηση το α' εξάμηνο του 2004.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" η μήτρα του νέου παρακράτους. Οι "νταβατζήδες" έγιναν αδίστακτα αρπακτικά με τα πράσινα φτερά...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Ρουλέτα για εκλογές. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Αλλαγές στην Εκπαίδευση. Οι εξετάσεις, η αξιολόγηση και τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Η υπουργός Παιδείας μιλάει στο "ΒΗΜΑ" για νέες ρυθμίσεις.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Αναγνώριση - εξπρές στα πτυχία εξωτερικού. Σε λίγες εβδομάδες θα δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Αναγκαστικό εξιτήριο για 73.000 εργαζόμενους. 13.000 θέσεις εργασίας χάνονται εθελουσίως σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακή, Τράπεζες και χρεώνουν με 4 δισ. ευρώ τα Ταμεία.

Espresso της Κυριακής: Έτσι πλασάρουν στην αγορά τα ναρκωτικά- χάπια. Αποκαλυπτικά στοιχειά στη δικαιοσύνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Ζητάει...ρέστα και βλέπει "τα χαρτιά" των νταβατζήδων. Εκεί που έφθασε το Πολιτικό πόκερ ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει πάσο.

Η ΕΠΟΧΗ: Γιορτάζουμε και σήμερα! Γιορτή "εποχής" στο Άλσος της Νέας Σμύρνης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ή τώρα ή ποτέ. Η σύγκρουση με τη διαπλοκή. Κρίσιμο το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου για τα ανοιχτά μέτωπα πολιτικής και οικονομίας.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Αύξηση 10% στις συντάξεις των στρατιωτικών. Αποκλειστικό: Πλήρης εξομάλυνση μέχρι τον Ιούνιο του 2006.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Ο Μπαϊρακτάρης δείχνει κάλπη;

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγάλο φοροφυγάδες η Γιάννα και ο Θόδωρος. Δεν έχουν πληρώσει -οι ...ψευτοευεργέτες- ούτε μία δραχμή φόρο από την αμύθητη περιουσία που κληρονόμησαν!!!!

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Της διαπλοκής το κάγκελο. Μετά τους "νταβατζήδες" , η ώρα της σύνθετης πραγματικότητας: Ο λαβύρινθος εργολάβων, προμηθευτών και ΜΜΕ.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εφαλτήριο νέων αγώνων. Μεγάλο συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Κυβερνητική "αντεπίθεση". Πολιτικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Τέλος off shore και συγγενείς. Αποκαλύπτουμε τις ρυθμίσεις για τον "βασικό μέτοχο".

ΝΙΚΗ: Ιδού η Ρόδος....Ο Καραμανλή αντιμέτωπος με τους "5 νταβατζήδες". Από αναβολή σε αναβολή η κατάρτιση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο.

Traffic News Κυριακής: Εμπόριο ωαρίων στη Β. Ελλάδα. Καταγγελία - σοκ. Κύκλωμα προσφέρει χιλιάδες ευρώ σε φοιτήτριες.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Επιχείρηση "καθαρά χέρια" από Καραμανλή. Μηδενική ανοχή σε εκδότες- εργολάβους.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Ντόμινο αυξήσεων. Το πετρέλαιο πυροδοτεί ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέος Πατριάρχης και Πάπας Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β'. Κρητικός από την Κίσσαμο Χανίων.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ο αντίκτυπος από την εκτέλεση του Μπίγκλεϊ

Τα γεγονότα πριν από τη δολοφονία του ομήρου Κένεθ Μπίγκλεϊ από τους Ιρακινούς απαγωγείς του και ο αντίκτυπος του θανάτου είναι τα θέματα που απασχολούν όλες τις κυριακάτικες εφημερίδες.

Η Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας τη στιγμή που τηρεί ενός λεπτού σιγή προς τιμή του Κένεθ Μπίγκλεϊ και αναφέρει στο άρθρο της τις πληροφορίες για την αποτυχημένη απόδραση του Βρετανού ομήρου.

Η Σάντεϊ Τάιμς θεωρεί ότι το μόνο θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η απάνθρωπη εκτέλεση του Μπίγκλεϊ είναι ο διπλασιασμός των προσπαθειών για τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ.

Στην εφημερίδα Ομπσέρβερ (Observer) ο δημοσιογράφος Τσαρλς Γκλας επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες που αρνήθηκαν να αποφυλακίσουν τις δύο γυναίκες επιστήμονες όπως ζητούσαν οι απαγωγείς για να αφήσουν ελεύθερο τον Μπίγκλεϊ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιντιπένταντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday) ο Τόνι Μπλερ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την κατάληξη της ομηρίας του Κένεθ Μπίγκλεϊ. Ωστόσο, υποστηρίζει η εφημερίδα «ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει το Ιράκ στη συνείδηση του».

Το πένθος του Λίβερπουλ

Η θλίψη και η αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι συμπολίτες του Βρετανού ομήρου καλύπτονται εκτενώς από τον τύπο.

Η εφημερίδα Ομπσέρβερ (Observer) υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου της Καθολικής εκκλησίας που χαρακτήρισε την εκτέλεση του Μπίγκλεϊ «το χειρότερο πράγμα που συνέβη στο Λίβερπουλ μετά την τραγωδία στο γήπεδο του Χίλσμποροου».

Ωστόσο, στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ ( Sunday Telegraph) ο σχολιαστης Άντονι Ντάνιελς καταδικάζει την εκτέλεση αλλά επικρίνει και τις αντιδράσεις σε αυτήν που τις εντάσσει «στον ολοένα και μεγαλύτερο συναισθηματισμό» που χαρακτηρίζει τη δημόσια ζωή.

Ιράκ και Μπλερ

Η εφημερίδα Ιντιπένταντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday) προβλέπει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει νέες επικρίσεις από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος στη σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα.

Αφορμή, σύμφωνα με το άρθρο, είναι το πόρισμα της έκθεση της Ομάδας Έρευνας για το Ιράκ σύμφωνα με το οποίο το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Χανς Μπλιξ, επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, ο οποίος επισημαίνει ότι η έκθεση «αποδεικνύει πως η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική από την εικόνα που παρουσίαζαν για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ανησυχίες για τις συντάξεις

Αρκετές κυριακάτικες εφημερίδες εκφράζουν ανησυχίες για ελλείμματα στο κρατικό ταμείο συντάξεων.

Η εφημερίδα Σάντεϊ Εξπρές (Sunday Express)πιστεύει πως «η κρίση είναι πολύ πιο σοβαρή από ότι πιστεύει ο κόσμος».

Η Ομπσέρβερ (Observer) θεωρεί ότι σχεδόν 13 εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν συνεισφέρουν αρκετά στα ασφαλιστικά τους ταμεία . Η έκθεση για τις συντάξεις θα δημοσιευθεί την Τρίτη και σύμφωνα με την εφημερίδα θα «προειδοποιεί ότι αν οι μεσήλικες δεν αυξήσουν τις εισφορές τους τότε θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα από τους φόρους για να καλυφθούν οι συντάξεις».


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ο Ζακ Ντεριντά

Ο Ντεριντά είχε διδάξει στη Σορβόννη και αμερικανικά πανεπιστήμια

Ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους φιλόσοφους, ο Γάλλος Ζακ Ντεριντά, γνωστός για τη «θεωρία της αποδόμησης», πέθανε σε ηλικία 74 ετών.

Ο Ζακ Ντεριντά έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος και υπέκυψε το βράδυ της Παρασκευής σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Γόνος εβραϊκής οικογένειας της Αλγερίας, δίδαξε στη Σορβόννη καθώς και σε αμερικανικά πανεπιστήμια και άρχισε να γίνεται γνωστός με δημοσιεύματα.

Ο Γάλλος φιλόσοφος αγωνίστηκε επίσης για τα δικαιώματα των μεταναστών στη Γαλλία, κατά του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής και για την αποφυλάκιση αντικαθεστωτικών στην κομμουνιστική τσεχοσλοβακία.

Η προσφορά του στη σύγχρονη φιλοσοφική σκέψη θεωρείται σημαντικότατη.

Η θεωρία του, η «θεωρία της αποδόμησης» είναι δυσκολονόητη αλλά τον καθιέρωσε σαν ένα από τους πιο γνωστούς φιλόσοφους του 20ου αιώνα.

Η «θεωρία της αποδόμησης» υποστηρίζει ότι κάθε κείμενο αποτελείται από στρώματα εννοιών, απόρροια πολιτιστικών και ιστορικών διαδικασιών, συνεπώς το νόημα του δεν είναι οριστικό αλλά συνάρτηση της ερμηνείας που του δίνει ο αναγνώστης του.

Έτσι μπορεί ένας αναγνώστης να διερευνήσει τα κρυμμένα νοήματα ενός κειμένου τα οποία μπορεί να μην γνωρίζει ούτε ο συγγραφέας.

Η θεωρία αυτή στρατηγικής ανάλυσης εφαρμόζεται στη λογοτεχνία, γλωσσολογία, φιλοσοφία και άλλες επιστήμες.

Οι επικριτές του Ντεριντά χαρακτήρισαν τις θεωρίες του από «παράλογες» ως «αντιδραστικές».

Όμως οι επικρίσεις δεν μείωσαν το κύρος του στους ακαδημαϊκούς κύκλους και ήταν τόσο γνωστός που το 2003 η ζωή του αποθανατίστηκε κινηματογραφικά σε ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ.


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη

Ο κ.Ράμσφελντ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πριν μεταβεί στο Ιράκ

Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη την Κυριακή, ενώ την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας πραγματοποιούσε απροσδόκητη επίσκεψη σε βάση πεζοναυτών.

Η πρώτη επίθεση έγινε κοντά στο υπουργείο Πετρελαίου που είναι συχνά στόχος της ιρακινής αντίστασης.

Δεν αποκλείεται όμως στόχος της επίθεσης να ήταν Ακαδημία της Αστυνομίας που βρισκόταν επίσης κοντά. Ιρακινός αστυνομικός είπε στο πρακτορείο Associated Press ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και σπουδαστές της Ακαδημίας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ οι νεκροί είναι 17.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση τηρείται η συμφωνία για κατάπαυση των εχθροπραξιών ανάμεσα στους Σιίτες και τις αμερικανικές δυνάμεις στη συνοικία Σαντρ της Βαγδάτης.

Στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής οι ένοπλοι οπαδοί του ριζοσπάστη Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ θα πρέπει να αρχίσουν να παραδίδουν τα όπλα τους τη Δευτέρα.

Απροσδόκητη επίσκεψη Ράμσφελντ

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μιλώντας στους διοικητές των αμερικανικών μονάδων στην αεροπορική βάση αλ Άσαντ, στην επαρχία αλ Ανμπάρ, είπε ότι είναι απίθανο να μπορεί να μειώσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ μέχρι τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Ιανουάριο.

Ο κ.Ράμσφελντ είχε επισκεφθεί το Ιράκ τον Μάιο όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Άμπου Γκράιμπ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την επαρχία αλ Ανμπάρ όπου πρόσφατα σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Σουνιτών ανταρτών.


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Χάγη Σερβοβόσνιος συνταγματάρχης

Πάνω από 7 χιλιάδες Μουσουλμάνοι εκτελέστηκαν στη Σρεμπρένιτσα

Ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου σε σχέση με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, Λιουμπίσα Μπεάρα παραδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Εναντίον του πρώην αξιωματικού του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για την ανάμειξη του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, πριν από δύο χρόνια.

Ο Λιουμπίσα Μπεάρα ήταν το 1995 αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας του σερβοβοσνιακού στρατού και υπεύθυνος για τους αιχμαλώτους πολέμου.

Κατηγορείται ότι με άλλους, μεταξύ των οποίων είναι και ο αρχηγός του σερβοβοσνιακού στρατού στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, για γενοκτονία.

Πάνω από 7 χιλιάδες Μουσουλμάνοι, άνδρες και ανήλικα αγόρια, εκτελέστηκαν από τους Σέρβους της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα και χιλιάδες Μουσουλμάνοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις αρχές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, ο Λιουμπίσα Μπεάρα παραδόθηκε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της πατρίδας του και της οικογένειας του.

Οι αρχές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου δέχονται μεγάλες πιέσεις να παραδώσουν κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Περίπου 15 ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν και πιστεύεται ότι κρύβονται στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.