Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-07

  1. Πολύνεκρη επίθεση κατά Ισραηλινών
  2. Ανάμεικτες αντιδράσεις στη Κύπρο για Τουρκία
  3. Στη Γέλινεκ το Νόμπελ λογοτεχνίας
  4. Η Γαλλία απορρίπτει τις καταγγελίες
  5. Αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής
  6. Έκκληση Μπλερ για τη φτώχια στην Αφρική
  7. Το πόρισμα για το Ιράκ
  8. Στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κουφοντίνας
  9. Επεισόδια στο υπουργείο Πολιτισμού
  10. Απογραφικές οξύνσεις
  11. Κληρώνονται οι ολυμπιακές κατοικίες
  12. Αυστηρές ποινές για ΕΛΑ
  13. Σύγκρουση με τη διαπλοκή
  14. Πόλεμος κατά της διαπλοκής
  15. Αντιδράσεις στο πόρισμα των επιθεωρητών
  16. Νέα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας
  17. Βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν
  18. Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ: Άνοιξε η πόρτα για Τουρκία
  19. Αντιδράσεις στο πόρισμα των επιθεωρητών
  20. Το «τουρκικό ζήτημα»
  21. Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ: Άνοιξε η πόρτα για Τουρκία

Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 22:31 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση κατά Ισραηλινών

Πληροφορίες για πολλούς νεκρούς στη Τάμπα

Σύμφωνα με πηγές της αιγυπτιακής αστυνομίας τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τουλάχιστον 23 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Χίλτον στην αιγυπτιακή πόλη Τάμπα, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ που επικαλείται πηγές των σωμάτων ασφαλείας μετέδωσε ότι πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση».

Η Τάμπα βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Αιγύπτου.

Το Χίλτον είναι ένα από τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν τουρίστες από το Ισραήλ και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πολλοί θα γιόρταζαν το βράδυ τη τελευταία μέρα της εβραϊκής γιορτής του Σουκότ.

Το Ισραήλ έχει κατ' επανάληψη ζητήσει από τους πολίτες του να μην επισκέπτονται την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις ισλαμιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέρος του ξενοδοχείου τυλίχθηκε στις φλόγες. Κατά άλλες πληροφορίες έχει καταρρεύσει και οροφή στο χώρο που σημειώθηκε η έκρηξη.

Εκρήξεις και σε άλλα θέρετρα

Λίγο μετά την έκρηξη στη Τάμπα σημειώθηκαν εκρήξεις σε άλλες δυο θέρετρα στη χερσόνησο του Σινά που επίσης είναι δημοφιλή στους ισραηλινούς τουρίστες.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο οι εκρήξεις σημειώθηκαν στα θέρετρα Νουέιμπα και Ρας αλ-Σουλτάν που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Τάμπα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Χιλιάδες Ισραηλινοί πέρασαν τις διακοπές τους στη χερσόνησο του Σινά.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 20:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάμεικτες αντιδράσεις στη Κύπρο για Τουρκία

Πάρης Ποταμίτης, Λευκωσία

Ανάμεικτα αισθήματα στη Κύπρο για την πρόταση της Κομισίον για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα

Ανάμεικτα είναι τα αισθήματα στην Κύπρο όπως αυτά καταγράφονται από τοποθετήσεις κομμάτων, κυβέρνησης αλλά και τού τύπου σε σχέση με την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία.

Στη μια πλευρά της ζυγαριάς προκαλεί έντονη ενόχληση ότι γεγονός παραμένει πως η επιτροπή εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή χωρίς να σημειώνεται πουθενά η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη εδώ και 30 χρόνια κατοχή.

Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς υπάρχει η ελπίδα της Λευκωσίας ότι έστω και με τις αναφορές πού συμπεριελήφθησαν στην έκθεση, «δίδεται η βάση για να κτίσει η κυπριακή κυβέρνηση»,όπως χαρακτηριστικά σημείωνε προς την Ελληνική Υπηρεσία τού BBC στενός συνεργάτης του προέδρου Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσπάθεια της Λευκωσίας τώρα θα είναι να αξιοποιήσει το χρόνο μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου ούτως ώστε στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να συμπεριληφθούν, εί δυνατόν ρητά, θέματα όπως η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ή η ανάγκη εξεύρεσης λύσης τού Κυπριακού στη βάση τού διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Σε αυτή της την προσπάθεια η κυπριακή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εποικοδομητικές συμμαχίες εντός της Ένωσης. Αυτός θα είναι ο ένας μοχλός.

Ο δεύτερος είναι το δικαίωμα βέτο, το ενδεχόμενο άσκησης τού οποίου υπενθύμισε ξανά τη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι διακηρυγμένη πρόθεση τού προέδρου Παπαδόπουλου είναι κατ΄ αρχάς να μη χρειαστεί να ασκηθεί.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 17:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Γέλινεκ το Νόμπελ λογοτεχνίας

Στην αυστριακή συγγραφέα το Νόμπελ λογοτεχνίας

Στην αυστριακή συγγραφέα Ελφρίντε Γέλινεκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2004.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, η Γέλινεκ τιμάται για τη «μουσική ροή του λόγου και του αντίλογου στα μυθιστορήματα και τα θεατρικά της έργα».

Ένα από τα γνωστότερα έργα της Γέλινεκ ήταν το μυθιστόρημα «Η Δασκάλα του Πιάνου» που έγινε και κινηματογραφική ταινία πριν τρία χρόνια. Άλλα βιβλία της είναι τα: Γυναίκες ως Ερωμένες (Die Liebhaberinnen, 1975), Υπέροχες, Υπέροχες Εποχές (Die Ausgesperrten, 1980).

Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται με αμοιβή 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων, πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών η Γέλινεκ εξέφρασε την έκπληξη της προσθέτοντας όμως ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή».

Η Γέλινεκ είπε ότι δεν είναι καλά στην υγεία της και έτσι δεν πρόκειται να μεταβεί στη Σουηδία για να παραλάβει η ίδια το βραβείο τον Δεκέμβριο.

Όσο για τα σχέδια της για το άμεσο μέλλον η αυστριακή συγγραφέας ήταν λακωνική: «Θα εξαφανισθώ» είπε.

Πρόκειται για το πρώτο Νόμπελ που δίδεται ποτέ σε αυστριακό συγγραφέα.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γαλλία απορρίπτει τις καταγγελίες

Τους «ασκούς του Αιόλου» άνοιξε το πόρισμα του αμερικανού επιθεωρητή όπλων, Τσαρλς Ντέλφερ

Η Γαλλία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της στο Λευκό Οίκο για τις καταγγελίες ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν προσπάθησε να δωροδοκήσει γάλλους αξιωματούχους.

Η καταγγελία αυτή περιέχεται στο πόρισμα της αμερικανικής κυβερνητικής επιτροπής επιθεωρητών όπλων (Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ) , που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Τετάρτη και η οποία συμπεραίνει ότι το Ιράκ δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής πριν την αμερικανοβρετανική εισβολή.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον εξέφρασε την ανησυχία του Παρισιού για τις καταγγελίες που όπως είπε δεν επαληθεύονται.

Η Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ δημοσίευσε κατάλογο εταιρειών και προσώπων προς τα οποία ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε προτείνει πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές, ζητώντας την υποστήριξή τους για να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ.

Πολλά άτομα και οργανισμοί του καταλόγου αυτού προέρχονται από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα - τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο του Ιράκ.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει το όνομα του ακραίου εθνικιστή Ρώσου πολιτικού Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Σαρλ Πασκουά και του πρώην επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ «Ιρακινό πετρέλαιο για τρόφιμα», Μπένον Σεβάν ο οποίος είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξη..

Στον κατάλογο υπάρχει το όνομα της πρόεδρου της Ινδονησίας και 20 αμερικανικών εταιρειών.

Η έκθεση κατηγορεί επίσης της κυβερνήσεις της Τουρκίας, Συρίας, Ιορδανίας και Αιγύπτου για παράνομο εμπόριο πετρελαίου με το Ιράκ.

Ο ρώσος πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι μιλώντας στο BBC αρνήθηκε τη καταγγελία λέγοντας ότι το Ιράκ δεν του έδωσε ούτε σταγόνα πετρελαίου όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον οι καταγγελίες της Ομάδας Ερευνών για το Ιράκ είναι εντυπωσιακές μεν αλλά δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 16:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

Ευρεία σύσκεψη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής έγινε την Πέμπτη στο ΠΕΧΩΔΕ.

Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων, Γιώργο Σουφλιά, και με τη συμμετοχή της υπερνομάρχου Φώφης Γεννηματά, των τεσσάρων νομαρχών της Αττικής και του νομάρχη Πειραιά, του πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, και επικεφαλής λοιπών αρμοδίων φορέων, εξετάστηκε η κατάσταση και εξέλιξη των σχετικών έργων κι αποφασίστηκε να βρεθούν πόροι για την ολοκλήρωσή τους.

Aμέσως μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι υπάρχουν ευαίσθητες περιοχές στην Αττική που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν με τις πρώτες δυνατές νεροποντές.

Μεταξύ των περιοχών αυτών συμπεριλαμβάνονται τμήμα της εθνικής οδού, στο ύψος της Χαλυβουργικής, το δίκτυο του τραμ, στην περιοχή της Γλυφάδας, γειτονιές του Μοσχάτου και του Ρέντη, καθώς και περιοχές που εφάπτονται με τον ποταμό Ιλισσό.

Επίσης, περιοχές της ανατολικής αττικής, όπου εδώ και πολλά χρόνια, όπως είπε ο υπουργός, δεν έχει γίνει κανένα έργο.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σουφλιάς, έχουν εγκατασταθεί ήδη οι εργολάβοι που κατασκευάζουν αντιπλημμυρικά έργα στις λεωφόρους Βάρης και Μαραθώνος.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει αρχίσει ο καθαρισμός φρεατίων ομβρίων υδάτων από συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ, σε ολόκληρη την Αθήνα και τους δήμους, με πέντε εργολαβίες και την κεντρική ευθύνη να ανήκει στο Υπουργείο.

Παράλληλα, από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΥΔΑΠ, έχουν διατεθεί στους δήμους κονδύλια ύψους 2 εκατομ. ευρώ για τον καθαρισμό φρεατίων. Σημειώνεται ότι το κόστος για τον καθαρισμό του κάθε φρεατίου, ανέρχεται στα 25 ευρώ.

ο κ. Σουφλιάς είπε ότι υπάρχουν 120 χλμ. ρεμάτων στους δήμους της Αττικής και 300 χλμ. στην νοτιοανατολική Αττική και το κόστος για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά πάντως δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια.

Την ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων, έχουν οι νομάρχες, αλλά όπως είπε η υπερονομάρχης Αθηνών, Φώφη Γεννηματά, δεν υπάρχουν χρήματα για τον καθαρισμό τους.

«Δεν έχουμε ούτε καν τζιπ για να επέμβουμε αν υπάρξουν πλημμύρες», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πάντως ότι ο κ. Σουφλιάς υποσχέθηκε πώς θα βρεθεί χρηματοδότηση την επόμενη εβδομάδα.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 16:26 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Μπλερ για τη φτώχια στην Αφρική

Σχέδιο για τη καταπολέμηση της φτώχιας στην Αφρική ετοιμάζει ο Τόνι Μπλερ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, απηύθυνε έκκληση για ανάληψη διεθνούς δράσης για τη καταπολέμηση της φτώχιας στην Αφρική.

Ο κύριος Μπλερ προειδοποίησε ότι τυχόν ολιγωρία θα έχει συνέπειες για όλο το κόσμο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία στη πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής για την Αφρική, μια επιτροπή που συνεστήθη από την Βρετανία για να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια, τόνισε ότι η φτώχια και η αστάθεια είναι παράγοντες που ενισχύουν τη τρομοκρατία.

Ο κύριος Μπλερ υπογράμμισε ότι στην Αφρική υπήρχαν βάσεις της αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλές βάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα τόνισε, βάσεις που παραμένουν ανενόχλητες από αφρικανικές κυβερνήσεις.

Ο γραμματέας της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ουμάρ Κονάρε, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει την Αφρική σταματώντας την πολιτική των επιχορηγήσεων προς τα αγροτικά προϊόντα, μια πολιτική που όπως είπε απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων αγροτών στην Αφρική.

Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αφρικανική ήπειρο την οποία θα προσπαθήσει να εφαρμόσει με τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας όταν αναλάβει τη προεδρία του «ομίλου των 8» πλουσιότερων χωρών του πλανήτη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Το πόρισμα για το Ιράκ

Η Ομάδα Ερευνών του Ιράκ συμπεραίνει ότι το οπλοστάσιο όπλων μαζικής καταστροφής του ιρακινού καθεστώτος στην ουσία καταστράφηκε το 1991, αλλά ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήθελε να αναπτύξει εκ νέου τέτοια όπλα, μετά την ενδεχόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα του.

Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης είναι:

Στόχοι του Σαντάμ Χουσεΐν

Στόχος του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν η παραβίαση και τελικά η άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι κυρώσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα το δραστικό περιορισμό των εισαγωγών στο Ιράκ. Το πρόγραμμα «εισαγωγής τροφίμων με αντάλλαγμα την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου» των ΗΕ έδινε στην ιρακινή οικονομία την ώθηση που τόσο χρειαζόταν αλλά δεν ήταν αρκετό για να επιτρέψει στην ιρακινή ηγεσία να επαναρχίσει πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Άπαξ και ήταν σε θέση να αρχίσει τα προγράμματα επανεξοπλισμού του, πρόθεση του Σαντάμ ήταν να επικεντρωθεί στην παραγωγή τακτικών χημικών όπλων, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων.

Το βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη αυτών των όπλων ήταν η αντιπαλότητα με το Ιράν, μια χώρα με την οποία το Ιράκ πολέμησε επί οκτώ χρόνια τη δεκαετία του 80. Οι δευτερεύοντες σκοποί του Σαντάμ ήταν να αντιταχθεί ενεργά στο Ισραήλ και να βελτιώσει το κύρος του στον αραβικό κόσμο. Η έκθεση δεν διαπιστώνει πως ο ιρακινός ηγέτης ήθελε να αποκτήσει όπλα για να αντιταχθεί στις ΗΠΑ ή για να τα δώσει σε τρομοκράτες.

Η πίστη του Σαντάμ Χουσεΐν στην αξία που έχουν τα όπλα μαζικού ολέθρου πηγάζει από τις εμπειρίες του ιδίου τη δεκαετία του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90. Πίστευε ότι κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991, η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο οπλοστάσιό του απέτρεψε τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις από το να συνεχίσουν την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη, μετά την απελευθέρωση του Κουβέιτ.

Πυρηνικά όπλα

Ο Σαντάμ Χουσεΐν τερμάτισε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του το 1991, μετά τη λήξη του Πολέμου στον Περσικό, και έκτοτε δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν κάποια συντεταγμένη προσπάθεια επαναβίωσης του προγράμματος.

Ανώτατοι Ιρακινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Σαντάμ θα άρχιζε εκ νέου την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εάν τερματίζονταν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του μετά τον Πόλεμο.

Η Βαγδάτη έλαβε μέτρα ώστε να συγκαλύψει το πυρηνικό της πρόγραμμα από τις επαναλαμβανόμενες επιθεωρήσεις των ΗΕ, ανάμεσά τους την έκδοση συγκεκριμένων οδηγιών από τον Σαντάμ Χουσεΐν για την απόκρυψη και διατήρηση των σχετικών εγγράφων.

Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις Ιρακινοί επιστήμονες που ασχολούνταν με τον εμπλουτισμό ουρανίου κράτησαν αυτά τα έγγραφα και τεχνολογία στην κατοχή τους. Αν και αυτές οι κινήσεις ήταν φαινομενικά μεμονωμένες, οι άνθρωποι αυτοί ενεργούσαν πιστεύοντας και προσδοκώντας ότι στο μέλλον θα άρχιζε εκ νέου η προσπάθεια εμπλουτισμού ουρανίου.

Το ιρακινό καθεστώς απαγόρευσε σε επιστήμονες που ασχολούνταν στο σχετικό πυρηνικό πρόγραμμα να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους ή το Ιράκ. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 οι σημαντικότεροι επιστήμονες έλαβαν σημαντικές αυξήσεις στο μισθό τους ώστε να παραμείνουν στη θέση τους. Το καθεστώς πραγματοποίησε επίσης νέες επενδύσεις στον τομέα της πανεπιστημιακής έρευνας ώστε να διασφαλίσει ότι το Ιράκ θα εξακολουθούσε να έχει τη σχετική τεχνογνωσία.

Βιολογικό οπλοστάσιο

Η Βαγδάτη εγκατέλειψε το πρόγραμμα βιολογικών όπλων στα τέλη του 1995 καθώς φοβόταν ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποκαλυπτόταν. Εάν ανακαλυπτόταν το πρόγραμμα τότε θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για τη Βαγδάτη να ελευθερωθεί από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μετά το 1996 η Βαγδάτη είχε κάποιο πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων, ενώ ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν εξέφρασε κανένα ενδιαφέρον για τέτοια όπλα μετά το 96.

Το Ιράκ φαίνεται ότι κατέστρεψε όλα τα αποθέματα βιολογικών όπλων που έκρυβε το 1991 και 1992. Παρ όλα αυτά διατήρησε μερικά δείγματα που θα ήταν χρήσιμα εάν έπαιρνε την απόφαση να αρχίσει και πάλι το πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων. Παράλληλα στο Ιράκ υπήρχαν επιστήμονες που ήταν γνώστες του αντικειμένου.

Δεν βρέθηκαν στοιχεία σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ διέθετε κινητά εργαστήρια κατασκευής βιολογικών όπλων.

Χημικά όπλα

Το Ιράκ μονομερώς κατέστρεψε όλο το οπλοστάσιο χημικών όπλων το 1991 και δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι από τότε προσπάθησε να αναπτύξει τέτοια όπλα.

Πάντως ο Σαντάμ δεν εγκατέλειψε ποτέ τις επιδιώξεις του να αρχίσει και πάλι τις προσπάθειες για την ανάπτυξη χημικών όπλων μετά την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη.

Το καθεστώς του Σαντάμ οργάνωσε την χημική βιομηχανία της χώρας μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90 με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αρχίσει και πάλι πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων.

Ένα από τα παιδιά του Σαντάμ, ο Ουντάι, προσπάθησε να αποκτήσει χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής το 2003 αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τελικά τα κατάφερε.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 13:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» αποφασίστηκε να μεταφερθεί ο ισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικασθείς ως μέλος της «Ε.Ο. 17Ν», από την ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται.

Ο κρατούμενος, που βρίσκεται στην 19η ημέρα απεργίας πείνας, μεταφέρθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο νοσοκομείο των φυλακών, διότι παρουσιάζει συμπτώματα εξάντλησης.

Ζήτησε ο ίδιος τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ώστε να λάβει ιατρική υποστήριξη.

Ο κ. Κουφοντίνας έχει ξεκινήσει απεργία πείνας ζητώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης για τον ίδιο και τους συγκρατούμενούς του.

Τον ακολουθούν ένας εκ των συγκρατουμένων του κάθε εβδομάδα.

Πλην του κ. Κουφοντίνα απεργία πείνας πραγματοποιούν και οι Χριστόδουλος Ξηρός και Ηρακλής Κωστάρης.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της «Ε.Ο. 17Ν» δεν προαυλίζονται όπως οι λοιποί κρατούμενοι, αλλά ξεχωριστά, εντός ειδικού κλωβού και για μικρό χρονικό διάστημα.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 13:08 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισόδια στο υπουργείο Πολιτισμού

Δακρυγόνα και αφρό χρησιμοποίησε η αστυνομία για να εμποδίσει απολυμένους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού να εισέλθουν σε αυτό και να συναντήσουν τον υφυπουργό, Πέτρο Τατούλη.

Οι συμβασιούχοι, που είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ζητούσαν επιμόνως να δουν τον κ. Τατούλη και, περί την 12η μεσημβρινή, αποπειράθηκαν να σπρώξουν τη συρόμενη πόρτα της εισόδου του κτιρίου που στεγάζεται το υπουργείο.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν μπροστά στην πόρτα επετέθησαν βίαια στους συμβασιούχους, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα κι αφρό, ενώ άρπαξαν και τα πλακάτ που οι συμβασιούχοι κρατούσα.

Οι συμβασιούχοι απάντησαν πετώντας στους αστυνομικούς κουτάκια αναψυκτικών και μπουκάλια νερών. Δεν έλειψαν και μικρολυποθυμίες.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την παρέμβαση του υφυπουργού, κ. Τατούλη ο οποίος καταδίκασε τα επεισόδια και τόνισε ότι δεν είναι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος των μονίμων υπαλλήλων του υπουργείου, που συμπαραστέκονται στους συμβασιούχους.

Την ευθύνη κατά τον υφυπουργό Πολιτισμού -σύμφωνα με τον πρόεδρο, κ. Τσακοπιάκο- έχει ο αξιωματικός υπηρεσίας που έδωσε την εντολή.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει από συμβασιούχους και δεν ζήτησε προστασία.

Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια, αντιπροσωπεία των συμβασιούχων έγινε δεκτή από τον υφυπουργό και του εξέθεσαν τα προβλήματά τους.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσακοπιάκος δήλωσε ότι φάνηκε μία σπίθα εξεύρεσης λύσης για το πρόβλημα και υποστήριξε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τους συμβασιούχους.

Επισήμανε δε ότι σε καθημερινή βάση θα γίνεται ο αγώνας, ανανέωσε το ραντεβού για το πρωί της Παρασκευής στις 10.30 και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει άμεση θέση.

Κλειστοί παραμένουν σήμερα όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, Ακρόπολη, Επίδαυρος, Κνωσσός, Μυκήνες, Βεργίνα, ενώ υπολειτουργούν και οι περισσότερες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Απογραφικές οξύνσεις

Νέο κεφάλαιο στην σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την απογραφή, άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Με αφορμή τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Eurostat, Μισέλ Βαντέν Αμπέλε, σύμφωνα με τις οποίες ο τρόπος καταγραφής των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας υπήρξε καθ όλα σύννομος στο παρελθόν και έγινε με μέθοδο που χρησιμοποιούν και άλλα κράτη, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επετέθησαν στην κυβέρνηση.

Την αρχή έκανε ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ο οποίος είπε ότι «το ψέμα έχει κοντά πόδια και εδώ, τώρα, παραέχει κοντά πόδια».

Ακολούθως πήρε το λόγο ο πρώην υπουργός οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος για τις αμυντικές δαπάνες υπογράμμισε ότι «είναι ήδη πληρωμένες και καταγεγραμμένες στο δημόσιο χρέος. Η ΝΔ άλλαξε τα μεγέθη και τα μετέφερε από το λογαριασμό του χρέους στο λογαριασμό του ελλείμματος».

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ, αφού επί χρόνια διαστρέβλωνε τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά, τώρα επιχειρεί να διαστρεβλώσει τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η απογραφή, επεσήμανε ο υπουργός οικονομικών, απεκάλυψε «κολοσσιαία» αύξηση του δημοσίου χρέους κατά την τετραετία 2000-4, που έφθανε ορισμένες χρονιές μέχρι το 8%, οφειλόμενη στην αλλαγή του ενδοκυβερνητικού χρέους, το οποίο βρέθηκε λιγότερο σε σχέση με αυτό που είχε υποβληθεί στην Eurostat τον Απρίλιο κατά 3,9 δισ. ευρώ για το 2000, 5,0 δισ. ευρώ για το 2001, 5,3 δισ. ευρώ για το 2002 και 5,7 δισ. ευρώ για το 2003 και στις παλαιότερες ρυθμίσεις τόκων (κεφαλαιοποιήσεις) που έγιναν πριν το 2000 και οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στο δημόσιο χρέος (η συσσωρευμένη κεφαλαιοποίηση ήταν 5,5 δισ. Ευρώ).

Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «ένα μέρος των στρατιωτικών δαπανών εμφανιζόταν στον προϋπολογισμό. Ένα όμως σημαντικό μέρος, κυρίως αυτές που χρηματοδοτούνται με απευθείας δανεισμό δεν εμφανίζονταν στις δαπάνες του προϋπολογισμού».

Η αλλαγή υπολογισμού των αμυντικών δαπανών, δεν είναι το ουσιώδες, συνέχισε. Το μείζον είναι ότι «ένα μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών, δεν καταγραφόταν με καμία μέθοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003, είχαν δηλωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση παραλαβές οπλικών συστημάτων αξίας 774 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι παραλαβές ανήλθαν στα 2.116 εκατομμύρια και οι πληρωμές ξεπέρασαν τα 2.500 εκατομμύρια ευρώ.

Αποδεικνύεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, ακόμη και με τη μέθοδο που υποτίθεται ότι ακολουθούσε, απέκρυβε δαπάνες που ξεπερνούσαν τα 1.700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,1% του ΑΕΠ».

Απαντώντας, ο Νίκος Χριστοδουλάκης επικαλέστηκε επιστολή του εκπροσώπου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή δημοσιονομική επιτροπή, Πλούταρχου Σακελλάρη, όπου ρητώς αναφέρεται ότι «οι αμυντικές δαπάνες είναι πλήρως καταγεγραμμένες στο δημόσιο χρέος».

Στο επιχείρημα αυτό, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι «στη δημοσιονομική Επιτροπή, ασφαλώς και χρησιμοποιούσαμε διπλωματική γλώσσα».

Για το «χρέος που δεν εμφανίζεται πουθενά», ο κος Χριστοδουλάκης απάντησε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, για τις αμυντικές δαπάνες είχε γίνει χρήση τοκομεριδίων, σε γνώση όλων - τοκομεριδίων τα οποία η σημερινή κυβέρνηση «στοκάρει αναδρομικά χωρίς κανείς να της το έχει επιβάλλει.

Καταπίπτει λοιπόν και πάλι το θέμα της διαφάνειας και απομένει απλώς η αλλαγή της μεθοδολογίας, που κληρονόμησε πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς για την ελληνική οικονομία σε όλα τα μήκη και πλάτη».

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης, αναφέρθηκε και στη μεταφορά από την κυβέρνηση της καταγραφής των εσόδων του ΦΠΑ από το Δεκέμβριο του 2003 στον Ιανουάριο του 2004, «επιβαρύνοντας τεχνητά το έλλειμμα το 2003».

«Ο κ. Χριστοδουλάκης παραδέχθηκε ότι είχαν προαποφασίσει να επιβαρύνουν τα ελλείμματα του μέλλοντος με παραδόσεις αμυντικού εξοπλισμού. Πίστευαν ότι η ώρα της καταγραφής θα γινόταν από την επόμενη κυβέρνηση» ήταν η απάντηση του κ. Αλογοσκούφη.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Κληρώνονται οι ολυμπιακές κατοικίες

Την Πέμπτη θα ξεκινήσει, στο στάδιο ειρήνης και φιλίας, η κλήρωση για την απόδοση των κατοικιών του ολυμπιακού χωριού.

Στην ειδική τελετή έναρξης της διαδικασίας, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, θα παραβρεθούν ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), Άγγελος Οικονομόπουλος.

Την Πέμπτη θα αποδοθούν οι κατοικίες στους δικαιούχους χωρίς κλήρωση στις ειδικές κατηγορίες κατά προτεραιότητα όπως 59 δικαιούχοι συνταξιούχοι λόγω απολύτου αναπηρίας ή λόγω θανατηφόρου ατυχήματος, 99 δικαιούχοι πολύτεκνοι (με πέντε παιδιά και άνω) και 118 δικαιούχοι συνταξιούχοι λόγω τελεσίδικης αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω και που προστατεύουν τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί ή δικαιούχοι που προστατεύουν δύο ανάπηρα παιδιά.

Εν συνεχεία θα διοργανωθεί γιορτή, για όλους τους δικαιούχους του ΟΕΚ που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση, με συναυλία της Καίτης Γαρμπή.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή θα συνεχισθεί ή κλήρωση για τις υπόλοιπες κατηγορίες των δικαιούχων.

Δηλαδή, για 479 δικαιούχους που προστατεύουν από οκτώ μέλη οικογενείας και πάνω ή τέσσερα ανήλικα παιδιά, θα κληρωθούν 172 κατοικίες, για 1.050 δικαιούχους που προστατεύουν τέσσερα - πέντε μέλη οικογενείας, είχαν εισόδημα το έτος 2002 κάτω των 9.969,75 ευρώ και ημερομίσθια πάνω από 2.500, θα κληρωθούν 170 κατοικίες και για 16.054 δικαιούχους που προστατεύουν δύο-τρία μέλη οικογενείας, ανεξαρτήτως εισοδήματος και ημερομισθίων, αρκεί να έχουν τα βασικά, θα κληρωθούν 1.445 κατοικίες.

Οι δικαιούχοι ανάπηροι και θύματα πολέμου κατατάσσονται στην αμέσως ανώτερη κατηγορία από αυτή που δικαιούνται να καταταγούν, σύμφωνα με τα μέλη οικογενείας, το εισόδημα και τα ημερομίσθια.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αυστηρές ποινές για ΕΛΑ

Εξάντληση των προβλέψεων του νόμου και επιβολή πολυετών ποινών κάθειρξης για τους τέσσερις κριθέντες ως ενόχους στην «δίκη ΕΛΑ», πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο εισαγγελέας έδρας, Ελευθέριος Πατσής.

Ο κ. Πάτσης πρότεινε στο δικαστήριο να επιβάλει στους Κώστα Αγαπίου, Χρήστο Τσιγαρίδα, Ειρήνη Αθανασάκη και Αγγελέτο Κανά, 12ετή κάθειρξη για κάθε κατηγορία προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, 10ετή για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 21 εκρήξεις και μία απόπειρα έκρηξης κατά συρροή ποινή κάθειρξης 10 ετών, 11ετή για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 20 εκρήξεις και μία απόπειρα έκρηξης κατ΄ εξακολούθηση και, συνολικά, πρόστιμο 1.300 ευρώ σε έκαστο.

Η πρόταση του εισαγγελέα όσον αφορά την υπόθεση Βέλιου είναι ποινή κάθειρξης 17 ετών για απλή συνέργια στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού διοικητή Απόστολου Βέλιου και κάθειρξη 10 ετών για κάθε μία από τις 48 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Με τις συγχωνεύσεις των ποινών οι κατηγορούμενοι δεν αναμένεται να καταδικαστούν σε ποινή κάθειρξης πάνω από 25 χρόνια ο καθένας.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία διεκόπη για λίγο όταν, μετά τον εισαγγελέα, πήρε το λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά, Αλέξης Κούγιας.

Ο κ. Κούγιας προκάλεσε την αποχώρηση του εισαγγελέα όταν, μιλώντας για την προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, είπε ότι ο κ. Πάτσης προτείνει δωδεκαετή κάθειρξη «για μια στρακαστρούκα».

Με την επανέναρξη της διαδικασίας, ο κ. Κούγιας κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης του εισαγγελέα έδρας και καταχώρηση στα πρακτικά του περιστατικού που οδήγησε στην αποχώρηση του κ. Πάτση.

Ο εισαγγελέας, από την πλευρά του, ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά η φράση του κ. Κούγια ότι ο Εισαγγελέας τρέφει προσωπική εμπάθεια προς το πρόσωπό του.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ελισσάβετ Μπρίλλη, αφαίρεσε το λόγο από τον εισαγγελέα, λέγοντάς του ότι από τη στιγμή που έχει υποβληθεί αίτηση εξαίρεσής του, δεν έχει το λόγο. αμέσως μετά, το δικαστήριο αποσύρθηκε.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγκρουση με τη διαπλοκή

Αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, θέτοντας σαφείς κανόνες στη χώρα, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τους βουλευτές της ΝΔ που μετείχαν στο τρίτο θερινό τμήμα της βουλής, στους οποίους ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα το μεσημέρι της Τετάρτης, οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής μιλώντας για τη διαφθορά ήταν ιδιαίτερα υψηλοί.

Φέρεται να έκανε λόγο για σύγκρουση με τους «πέντε νταβατζήδες και τις πέντε συντεχνίες που κυβερνούν τον τόπο», αν και σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου «ο πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία».

Επίσης, ο κ. Καραμανλής μίλησε με τους βουλευτές για το θέμα των εξεταστικών επιτροπών, υπογραμμίζοντας ότι δεν προτίθεται να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή και πως μόνο στοιχειοθετημένες υποθέσεις θα οδηγούνται σε εξεταστική επιτροπή.

Εκτίμησε, δε, ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει η ΝΔ εξεταστική για την υπόθεση Ανωμερίτη.

Ακόμη, ανέφερε ότι δεν προτίθεται να ανοίξει το ασφαλιστικό, και συνέστησε στους βουλευτές να βρίσκονται σε στενή επαφή με τους ψηφοφόρους τους, να ακούν με προσοχή και συμπάθεια τα αιτήματά τους, όσο φορτικά και αν είναι.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Πόλεμος κατά της διαπλοκής

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η αλήθεια για τη σχολική στέγη. Θεσσαλονίκη: Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΣΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μετωπική με τα μεγάλα συμφέροντα. Καραμανλής προς βουλευτές: «Δεν κυβερνούν συντεχνίες και ΜΜΕ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 9 στους Δέκα δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς! Παγκόσμια έρευνα για την αξιοπιστία κατά επάγγελμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πόλεμο κήρυξε ο Καραμανλής. Στο στόχαστρο τα συμφέροντα που λυμαίνονται την Ελλάδα. «Δεν θα αφήσουμε 5 νταβατζήδες και 5 συντεχνίες να εξουσιάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Αν δεν βάλουμε κανόνες, τότε η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυτά είναι τα... άσπαστα αβγά. Οι αμετακίνητοι του ΠΑΣΟΚ , σε υπουργεία, Οργανισμούς και ΔΕΚΟ. Έκρηξη Καραμανλή: «Δεν θα αφήσουμε 5 διαπλεκόμενους να μας κάνουν κουμάντο».

Η ΑΥΓΗ: Τουρκία - Ευρώπη: τόσο κοντά, όσο μακριά. Με μεγάλες διαφωνίες η απόφαση στην Κομισιόν.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δώρο δισ σε δέκα οικογένειες μπαταχτσήδων. Τους χαρίζουν τα πανωτόκια από τα θαλασσοδάνεια. Αλλάζουν τον νόμο προς όφελος των μεγαλοοφειλετών!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Έκθετη η κυβέρνηση με τα ευρωψέματα για το έλλειμμα. Σάλος μετά τις αποκαλύψεις του γενικού διευθυντή της Eurostat. Για συνειδητή παραποίηση στοιχείων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι θα αλλάξει στο ασφαλιστικό. Αμετάβλητα τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

ΕΘΝΟΣ: Κάνουν όπισθεν στην ενοποίηση των Ταμείων. Παγώνει η ένταξη στο ΙΚΑ για ΔΕΚΟ - Τράπεζες. Ασφαλιστικό: Με πρόσχημα «μαύρη τρύπα» 22,6 δισ ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 2x5 =10! Νταβατζήδες και συντεχνίες κυβερνούν τον Τόπο. Χθες ο πρωθυπουργός μίλησε έξω από τα δόντια. Θύμισε τον θείο του σε εκρηκτικές διαστάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προανήγγειλε ρήξεις. Με κατεστημένο, διαπλοκή, διαφθορά και τις συντεχνίες. Δεν θα αφήσουμε πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες να κυβερνούν τη χώρα, προειδοποίησε ο Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τολμηρά σχέδια από τον Καραμανλή. Αιχμηρή γλώσσα από τον πρωθυπουργό για διαπλεκόμενα, διαφθορά. Σύγκρουση με τα πέντε παράκεντρα εξουσίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κυνηγός 5 νταβατζήδων. Καραμανλής: Ξέσπασε στου «Μπαϊρακτάρ» - Ονόματα γιοκ... Μίλησε και για 5 συντεχνίες που κυβερνούν -πάλι χωρίς ονόματα.

ΕΞΠΡΕΣ: Ασφαλιστικό αδιέξοδο. Προς αναβολή η ένταξη των 8 ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ.

ΕΣΤΙΑ: 50 χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Αλλά η πολιτεία απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ESPRESSO: Θέλουν να σταματήσουν την εκπομπή που θα βρίσκει δουλειά στους άνεργους. Πόλεμος ΓΣΕΕ - ALPHA. Η διαμάχη Χατζηνικολάου - Πολυζωγόπουλου και η στάση της Ράγιου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έγγραφη ομολογία για τις αλχημείες της απογραφής. Η αποκαλυπτική επιστολή του υπουργείου Οικονομίας στην Κομισιόν.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Δεν θα κάνουν κουμάντο πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες». Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έριξε το γάντι στις δεσμευτικές δυνάμεις του τόπου.

ΚΕΡΔΟΣ: Η Eurostat άναψε φωτιές. Σκληρή κόντρα Αλογοσκούφη - Χριστοδουλάκη.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Ναι» αλλά... υπό όρους η Τουρκία. Θετική εισήγηση της Κομισιόν. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Μetro: Μένουν τα κεκτημένα. Δεν ανοίγει το Ασφαλιστικό, επαναλαμβάνει η κυβέρνηση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ανοίγει ο 'φάκελος' ενοποίησης των Ταμείων. Εξετάζεται συγχώνευση οργανισμών ασφάλισης μισθωτών στο ΙΚΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Βουλιάζει αβοήθητο το ΙΚΑ. Ραγδαία επιδείνωση δείχνουν τα στοιχεία.

Η ΝΙΚΗ: «Οι πέντε νταβατζήδες» το άλλοθι Καραμανλή. Λεονταρισμοί με λόγια και όχι έργα. Ανοίγει ασφαλιστικό, επιταχύνει ιδιωτικοποιήσεις.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κοινωνική Ασφάλιση:Διαρκής καταλήστευση του ΙΚΑ.

City Press: Πολιτική ένταση μπροστά στην οικονομική κρίση. Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιονομική απογραφή των αμυντικών δαπανών.

TRAFFIC NEWS: Τατιάνα είσαι δικαστής ή εισαγγελέας; «Η κυρία έλεγε αυτά που ήθελε». Σκληρή αντιπαράθεση στον αέρα. «Αξιόλογη η Στεφανίδου, αλλά μην πατάει επί πτωμάτων».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μάχη στη Βουλή για την απογραφή.

Η ΧΩΡΑ: Το ραντεβού του Τεό με τον Εμφιετζόγλου. Γνωρίζει αυτές τις ενέργειες ο πρωθυπουργός; Πρωτοφανής παρέμβαση - σκάνδαλο του κυβερνητικού εκπροσώπου σε διαμάχη μεγαλοεργολάβων.

Διαπλεκόμενα - Προειδοποίηση Καραμανλή

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «τον πόλεμο στα οργανωμένα συμφέροντα και στις συντεχνίες που επιθυμούν να διαφεντεύουν τη χώρα κήρυξε ουσιαστικά χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ήταν σαφέστατο και είχε αποδέκτες συμφέροντα που λυμαίνονται την οικονομία και προσπαθούν να προκαλέσουν τριγμούς στην πορεία της χώρας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι «αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξεις με τη διαφθορά και τη διαπλοκή είναι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θέτοντας οριστικά τέλος στην παθογένεια που ταλανίζει τη χώρα και καθιστά αναξιόπιστο το πολιτικό σύστημα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι «αποφασισμένος να συγκρουστεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά εμφανίσθηκε και χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στο Γ΄Θερινό Τμήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να αποκτήσουν ρόλο στην πολιτική ζωή τα μεγαλοσυμφέροντα και η διαπλοκή».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «χθες ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, θύμισε σε εκρηκτικές διαστάσεις τον μακαρίτη τον Θείο Κωνσταντίνο. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος που συμμετείχαν στο Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής που τους είχε παραθέσει γεύμα και απαντώντας σ΄ερωτήσεις βουλευτών τι μέλλει γενέσθαι με τις Εξεταστικές και τη διαπλοκή, απάντησε με ύφος αποφασισμένου για σύγκρουση, λέγοντας επί λέξει: 'Πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες κυβερνούν αυτόν τον τόπου που αν τους αντιμετωπίσει κανείς, τότε ο τόπος μπορεί να κυβερνηθεί'. Τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και η σύγκρουση θεωρείται δεδομένη».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο κύριο άρθρο της επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «διαπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου υπάρχει και με τη γενική έννοια της σχέσης πολιτικών με οικονομικά συμφέροντα αλλά είναι δύσκολο να αποδειχθεί με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ας τρέξει, λοιπόν, να πάρει τα μέτρα του. Αυτά τα περί νταβατζήδων, προκαλούν, βέβαια ευθυμία, αλλά δεν έχουν αποτέλεσμα. Επιπλέον σίγουρα θα γνωρίζει ότι όπου υπάρχουν νταβατζήδες υπάρχουν και πόρνες».

Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι «σε φραστικές λεονταρισμούς περί σύγκρουσης με τους 'πέντε νταβατζήδες' -όπως είπε- της διαπλοκής, καταφεύγει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα μείζοντα προβλήματα διακυβέρνησης που αντιμετωπίζει η ΝΔ».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πιο επίσημο τρόπο, μπροστά σε 40 βουλευτές του κόμματός του έριξε χθες το γάντι στις δεσμευτικές δυνάμεις του τόπου δηλώνοντας έτοιμος για ρήξεις και μεγάλες αλλαγές. Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου αργά το βράδυ επιχείρησε να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις, μεταδίδοντας πως 'ο πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία', οι συνομιλητές του βουλευτές και υπουργοί ήταν απόλυτοι και σημείωναν πως το μήνυμα ήταν σαφές και ισχυρό. 'Δεν παίζει', δήλωναν χαρακτηριστικά και επέμειναν πως 'είναι αποφασισμένος να συγκρουσθεί'».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «'όπου χρειαστεί θα σπάσουμε αβγά', κατά τη διάρκεια γεύματος με βουλευτές της ΝΔ . 'Δεν θα ανεχθώ τη διαπλοκή', ξεκαθάρισε, χρησιμοποιώντας σύμφωνα με πληροφορίες σκληρή φρασεολογία ('πέντε νταβατζήδες'), η οποία πάντως διαψεύστηκε από το Μαξίμου. Μόνο στοιχειοθετημένες υποθέσεις θα παραπέμπονται σε εξεταστική επιτροπή. Δεν πρόκειται να ανοίξει το ασφαλιστικό».

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «πρωτοφανείς και πέρα από κάθε λογική οι ενέργειες του Θ. Ρουσόπουλου. Την ώρα που ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι θα συγκρουστεί και θα πατάξει τη διαφθορά και τους 'πέντε νταβατζήδες' της διαπλοκής, ο Τεό συναντιόταν με τον επιχειρηματία Πρ. Εμφιετζόγλου στο πρώην υπουργείο Τύπου και τον πίεζε να αποσύρει τις προσφυγές κατά του Μπόμπολα».

Οικονομία - Δήλωση γενικού διευθυντή Eurostat

Η Espresso αναφέρει ότι «την ώρα που στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έψαχναν απεγνωσμένα κονδύλια για να καλύψουν κάποιες μαύρες τρύπες της προηγούμενης πολιτικής κατάστασης και έκαναν λόγο για σειρά αποκρατικοποιήσεων ένας Ολλανδός διευθυντής της Eurostat, ο κ. Βαν ντεν Άμπεν, έβαζε για μια ακόμη φορά φωτιές στις σχέσεις κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο την Οικονομία, ενώ οι διαπληκτισμοί στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορούσε το συμβούλιο ανάπτυξης, χτύπησαν κόκκινο».

Η City Press γράφει ότι «νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιονομική απογραφή των αμυντικών δαπανών. Ο επικεφαλής της Eurostat θεωρεί σωστό τον τρόπο που τις υπολόγιζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη του γενικού διευθυντή της Eurostat. Χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης παρουσίασε στη Βουλή επίσημο έγγραφο προς την ΕΕ όπου αναφέρεται ότι 'αυτές οι δαπάνες είχαν καταγραφεί πλήρως στο δημόσιο χρέος'. Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρότατη εντός και εκτός της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για συνειδητή παραποίηση στοιχείων, που αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση».

Ασφαλιστικό

Η METRO γράφει ότι «δεν θα θιγούν, τουλάχιστον τώρα, τα κεκτημένα που υπάρχουν στο Ασφαλιστικό. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Αγγελόπουλος μιλώντας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΙΚΑ».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι «ανοίγει διάλογος για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, τον τρόπο ένταξης των οκτώ Ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ και την ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων, όπως ορίζει ο νόμος 3029/2002, και όχι για αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή αύξηση των εισφορών τόνισε χθες ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Νίκος Αγγελόπουλος μιλώντας στο 16ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ)».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι «η καταλήστευση του ΙΚΑ από το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, σε βάρος των εργαζομένων καλά κρατεί. Στοιχεία δείχνουν ότι η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως και οι οφειλές τους προς το Ίδρυμα στα 2,04 δισ. ευρώ».

Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι «με πρόσχημα το έλλειμμα 22,6 δισ, ευρώ που υπολογίζεται ότι θα προκύψει τα επόμενα 30 χρόνια, η κυβέρνηση κάνει όπισθεν στην ενοποίηση Ταμείων. Παγώνει την ένταξη ασφαλιστικών οργανισμών στο ΙΚΑ».

ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι «δραματικό σήμα κινδύνου για την πορεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας εξέπεμψαν χθες οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ. Ανακοίνωσαν ότι τα έσοδα μειώνονται, η εισφοροδιαφυγή διογκώνεται ενώ παραμένει η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων (φθάνει και τους 10 μήνες) και οι οφειλές προς το Ίδρυμα συνεχών αυξάνονται».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις στο πόρισμα των επιθεωρητών

Δεν διέθετε, αλλά ήθελε να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής ο Σαντάμ Χουσεΐν, λένε οι επιθεωρητές

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Μπους θεωρούν ότι εξασθένησαν ακόμα περισσότερο τα επιχειρήματα που οδήγησαν τη χώρα στον ιρακινό πόλεμο.

Αυτό μετά τη χθεσινή δημοσίευση της έκθεσης των Αμερικανών επιθεωρητών που διαπιστώνουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής όταν έγινε η εισβολή.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζέι Ροκφέλερ, υπογράμμισε ότι χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν ενώ το Ιράκ δεν συνιστούσε ποτέ σοβαρή απειλή.

Η έκθεση της Ομάδας Ερευνών του Ιράκ αναφέρει πάντως ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν σκόπευε να αναπτύξει στο μέλλον όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ δημοσίευσε επίσης κατάλογο εταιρειών και προσώπων προς τα οποία ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε προτείνει πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές, ζητώντας την υποστήριξή τους για να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ.

Πολλά άτομα και οργανισμοί της λίστας αυτής προέρχονται από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα - τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο του Ιράκ.

Αντιδράσεις στο πόρισμα

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι αυτό αποδεικνύει το ιρακινό καθεστώς αποτελούσε όντως απειλή για την Αμερική.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2003, μετά την εισβολή

Έχει έδρα την Ουάσινγκτον και γραφεία σε Βαγδάτη, Κατάρ

Αριθμεί πάνω από 1.200 επιθεωρητές από ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία

Ο πρώτος διευθυντής Ντέιβιντ Κέι παραιτήθηκε (Ιανουάριο 2003) λέγοντας «δεν θα βρεθούν όπλα»

Ο νυν διευθυντής Τσαρλς Ντίλφερ διορίστηκε από τη CIA και παρέδωσε έκθεση 1.200 σελίδων

Αλλά ο πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρήσεων ιρακινών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κ.κ. Μπλερ και Μπους θα παραδεχθούν τώρα ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν λανθασμένη επιλογή.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε πλέον το γεγονός ότι το Ιράκ δεν διέθετε αποθέματα όπλων μαζικού ολέθρου έτοιμα να χρησιμοποιηθούν την ώρα της εισβολής.

Όμως σύμφωνα με τον κ. Μπλερ η έκθεση που δημοσιεύθηκε δείχνει ότι οι κυρώσεις που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, που αποτελεί ένα από τους στενότερους συμμάχους της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ, δήλωσε ότι η έκθεση των επιθεωρητών δεν άλλαξε τίποτα και ότι «δεν νοιώθει ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη» επειδή ενέπλεξε τη χώρα του στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας

Τους 90 έφθασαν οι νεκροί και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες της ισραηλινής επιχείρησης

Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν το πρωί της Πέμπτης από οβίδα ισραηλινών αρμάτων μάχης στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του λέει ότι το άρμα μάχης που εξαπέλυσε την οβίδα στόχευε δύο άτομα που προσπαθούσαν να πυροδοτήσουν ρουκέτα εναντίον του.

Με τα δύο ανήλικα θύματα αυξάνονται σε 90 οι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο δεκαήμερο, αφότου ξεκίνησε η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ σε παλαιστινιακές περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο αυτοσχέδιες ρουκέτες τύπου Κασάμ εκτοξεύθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας και έπληξαν το πρωί της Πέμπτης την ισραηλινή πόλη Σντερότ. Μία κατοικία καταστράφηκε δίχως όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τα σχόλια ενός συμβούλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι ο Αριέλ Σαρόν έχει ουσιαστικά στόχο να ματαιώσει τα ειρηνευτικά σχέδια που προβλέπουν ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν Ντοβ Βάισγκλας είπε μάλιστα ότι η τακτική του κ. Σαρόν έχει λάβει την έγκριση του Τζορτζ Μπους, γεγονός που προκάλεσε αρνητική αντίδραση από το Λευκό Οίκο.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Μουλτάν

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στην πόλη Μουλτάν του Πακιστάν, με στόχο θρησκευτική συγκέντρωση οργάνωσης Σουνιτών Μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από εκατό τραυματίσθηκαν.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη και υποστηρικτές της οργάνωσης «Μιλάτ - Ι - Ισλάμι», η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου από τις πακιστανικές αρχές.

Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη αλλά οι υποψίες στρέφονται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις Σιϊτών Μουσουλμάνων που έχουν υποστεί παρόμοιες επιθέσεις.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ταλάτ Μαχμούντ Τάρικ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα με τηλεχειρισμό.

Το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από μια πολυσύχναστη διάβαση και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πολλοί Σουνίτες είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Ρασινταμπάντ της πόλης Μουλτάν για να τιμήσουν τη μνήμη του θρησκευτικού ηγέτη τους, Μαουλάνα Αζάμ Τάρικ, ο οποίος σκοτώθηκε πέρσι στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Το αυτοκίνητο ανατινάχτηκε την ώρα που το πλήθος διαλυόταν προκειμένου οι συγκεντρωμένοι να πάνε στα τεμένη για την πρωινή προσευχή.


Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ: Άνοιξε η πόρτα για Τουρκία

Συνέντευξη στον ανταποκριτή μας, Άρη Χατζηστεφάνου

«Η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ...Η πόρτα είναι ανοιχτή» προβλέπει ο κ. Ντεμιρέλ

«Ορόσημο» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την έκθεση προόδου της Κομισιόν ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Ο βετεράνος Τούρκος πολιτικός, δεν παρέλειψε να απονείμει εύσημα στον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σημείωσε ότι ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο Σιράκ, ο Σρέντερ και ο Καραμανλής έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

«Βρίσκομαι στην ενεργό πολιτική για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες και παρακολουθώ από κοντά τις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας» είπε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Και συμπλήρωσε: «Είχαμε καλές και κακές στιγμές αλλά φτάσαμε σε ένα σημαντικό σημείο.... Η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ και δεν έχει σημασία αν χρειαστεί άλλα 8 ή 10 χρόνια. Η πόρτα είναι ανοιχτή».

Άρχισε η πορεία προς Δυσμάς

Σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων, που προβλέπεται στην έκθεση, ο Ντεμιρέλ σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί σε μια χώρα πως αν αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο τέλος θα γίνει οπωσδήποτε μέλος. Στην έκθεση όμως αναφέρεται ότι απώτερος στόχος είναι η ένταξη».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει η έκθεση της Κομισιόν στις εσωτερικές ισορροπίες στην Άγκυρα ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι θα ενισχυθεί η θέση του Ερντογάν.

«Νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την επιτυχία και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει...κατέβαλε προσπάθεια και εκτιμούμε ό,τι έκανε» είπε ο Ντεμιρέλ.

Έλεγχοι προόδου εκατέρωθεν

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική στάση της Γαλλίας και τις προτάσεις του προέδρου Σιράκ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο τέλος των διαπραγματεύσεων επεσήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί σε δέκα χρόνια».

undefined

Η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ και δεν έχει σημασία αν χρειαστεί άλλα 8 ή 10 χρόνια. Η πόρτα είναι ανοιχτή

Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι στο ίδιο διάστημα δεν θα κριθεί μόνο η Τουρκία αλλά και η ΕΕ. «Θα πρέπει να δούμε αν σε δέκα χρόνια η ΕΕ θα προχωρά με επιτυχία. Γιατί δεν είναι εύκολο να λειτουργείς μια ένωση με 25 μέλη. Εμείς εκτιμούμε την προσπάθεια της για τη διεύρυνση αλλά έχει κα αυτή δύσκολο δρόμο μπροστά της» είπε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ο Τούρκος πολιτικός που είδε δυο φορές την κυβέρνησή του να ανατρέπεται από πραξικοπήματα διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής εκτροπής ή κυριαρχίας των φονταμενταλιστών σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

«Εισιτήριο με ημερομηνία αναχώρησης»

Άλλωστε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θεωρεί δεδομένο ότι οι 25 ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν ημερομηνία στις 17 Δεκεμβρίου. «Ο κύριος Σιράκ το είπε, ο Σρέντερ το είπε, ο Καραμανλής και τόσοι άλλοι το έχουν πει» σημείωσε ο Ντεμιρέλ και συμπλήρωσε:

«Ήταν σαφείς όταν έλεγαν ότι αν η έκθεση της Κομισιόν προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων αυτοί θα συμφωνήσουν. Έχουν δεσμευτεί».

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, ο Τούρκος πρώην πρόεδρος σημείωσε ότι «εάν [οι Ελληνοκύπριοι] δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα θα είναι πραγματικά ασήμαντο».

Ο ίδιος θεωρεί μάλλον απίθανό να συμβεί κάτι τέτοιο δεδομένης και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να συνεχίσουν σε αυτή την πορεία» κατέληξε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.


Αντιδράσεις στο πόρισμα των επιθεωρητών

Δεν διέθετε, αλλά ήθελε να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής ο Σαντάμ Χουσεΐν, λένε οι επιθεωρητές

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Μπους θεωρούν ότι εξασθένησαν ακόμα περισσότερο τα επιχειρήματα που οδήγησαν τη χώρα στον ιρακινό πόλεμο.

Αυτό μετά τη χθεσινή δημοσίευση της έκθεσης των Αμερικανών επιθεωρητών που διαπιστώνουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής όταν έγινε η εισβολή.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζέι Ροκφέλερ, υπογράμμισε ότι χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν ενώ το Ιράκ δεν συνιστούσε ποτέ σοβαρή απειλή.

Η έκθεση της Ομάδας Ερευνών του Ιράκ αναφέρει πάντως ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν σκόπευε να αναπτύξει στο μέλλον όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ δημοσίευσε επίσης κατάλογο εταιρειών και προσώπων προς τα οποία ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε προτείνει πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές, ζητώντας την υποστήριξή τους για να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ.

Πολλά άτομα και οργανισμοί της λίστας αυτής προέρχονται από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα - τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο του Ιράκ.

Αντιδράσεις στο πόρισμα

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι αυτό αποδεικνύει το ιρακινό καθεστώς αποτελούσε όντως απειλή για την Αμερική.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2003, μετά την εισβολή

Έχει έδρα την Ουάσινγκτον και γραφεία σε Βαγδάτη, Κατάρ

Αριθμεί πάνω από 1.200 επιθεωρητές από ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία

Ο πρώτος διευθυντής Ντέιβιντ Κέι παραιτήθηκε (Ιανουάριο 2003) λέγοντας «δεν θα βρεθούν όπλα»

Ο νυν διευθυντής Τσαρλς Ντίλφερ διορίστηκε από τη CIA και παρέδωσε έκθεση 1.200 σελίδων

Αλλά ο πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρήσεων ιρακινών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κ.κ. Μπλερ και Μπους θα παραδεχθούν τώρα ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν λανθασμένη επιλογή.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε πλέον το γεγονός ότι το Ιράκ δεν διέθετε αποθέματα όπλων μαζικού ολέθρου έτοιμα να χρησιμοποιηθούν την ώρα της εισβολής.

Όμως σύμφωνα με τον κ. Μπλερ η έκθεση που δημοσιεύθηκε δείχνει ότι οι κυρώσεις που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, που αποτελεί ένα από τους στενότερους συμμάχους της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ, δήλωσε ότι η έκθεση των επιθεωρητών δεν άλλαξε τίποτα και ότι «δεν νοιώθει ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη» επειδή ενέπλεξε τη χώρα του στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ.


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

Το «τουρκικό ζήτημα»

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες προβλέπουν ότι η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας θα δοκιμάσει τις αντοχές τόσο του υποψήφιου κράτους - μέλους όσο και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η παρισινή Λε Μοντ (Le Monde) γράφει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συνηθισμένος υποψήφιος, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ποτέ άλλοτε δεν τέθηκαν τόσες προϋποθέσεις, τόσες δικλείδες ασφαλείας πριν αρχίσει η ενταξιακή πορεία μιας χώρας.

Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι στο στρατόπεδο υπέρ της τουρκικής ένταξης συνωθούνται άτομα όλου του πολιτικού φάσματος της Ευρώπης, από τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές που δεν θέλουν να γίνει πραγματικότητα η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, έως τους πλέον φιλόδοξους φεντεραλιστές που πιστεύουν ότι η ΕΕ θα αποκτήσει γεωστρατηγική διάσταση με την εισδοχή της Τουρκίας.

Για την ελβετική εφημερίδα Λε Ταν (Les Temps) το «τουρκικό ζήτημα» - όπως το αποκαλεί θέτει ερωτήματα γεωγραφίας και χαρακτήρα για την Ευρώπης.

«Θέλουμε να έχουμε τα σύνορά μας στο Ιράκ και τη Συρία αύριο;» και «μπορούμε να αγκαλιάσουμε ένα μεγάλο μουσουλμανικό έθνος, εγκαταλείποντας την ιδέα της χριστιανικής λέσχης κρατών;» αναρωτιέται η εφημερίδα.

Διεύρυνση ή μεταλλαγή ;

Στη Γερμανία η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) θεωρεί ότι η εισδοχή της Τουρκίας θα θέσει τέρμα στο «ιστορικό σχέδιο Ευρώπη» που άρχισε τη δεκαετία του 50, μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

«Ο κόσμος μπορεί είτε να επιθυμεί είτε να θεωρεί ως αναπότρεπτη μια τέτοια εξέλιξη αλλά εάν έτσι έχουν τα πράγματα οι ευρωπαϊκοί λαοί θα πρέπει να ενημερωθούν ότι το θέμα δεν είναι πλέον η διεύρυνση αλλά η μεταμόρφωση της ΕΕ» επισημαίνει.

Και συμπληρώνει: «Η τουρκική ένταξη θα καταστρέψει το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, όπως το ξέρουμε».

Αντίθετη άποψη έχει η Ντι Ταγκεςζάιτουνγκ (Die Tageszeitung), που χαρακτηρίζει την έκθεση της Κομισιόν «καλή και σωστή», ζητώντας παράλληλα θάρρος από τους πολιτικούς ηγέτες ώστε να φέρουν εις πέρας το «μεγαλύτερο πολιτικό εγχείρημα της ΕΕ».

Υπαρξιακό δίλημμα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε (Die Presse) που εκτιμά ότι υφίσταται υπαρξιακή απειλή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Η πρόταση επιβολής μακροχρόνιου περιορισμού στην ελευθερία διακίνησης Τούρκων εργαζομένων δείχνει ότι το θέμα της τουρκικής ένταξης προσλαμβάνει παράλογες διαστάσεις» γράφει.

«Φαίνεται ότι η όλη διαδικασία έπαυσε να αφορά την καταγραφή και αξιολόγηση στοιχείων αλλά μάλλον αφορά πλέον τη συγκάλυψη με διαδικαστικά μέσα μια πολιτικής απόφασης που έχει ληφθεί προ πολλού» υποστηρίζει η εφημερίδα της Βιέννης που θεωρεί ότι κινητήριες δυνάμεις της τουρκικής ένταξης είναι για διαφορετικούς λόγους το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Ισπανική «συμπάθεια»

Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (El Pais) διαπιστώνει ότι η Ισπανία αποτελεί μία από τις λίγες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

«Ως Ισπανοί κατανοούμε τα επιχειρήματα της Άγκυρας γιατί το μονοπάτι προς την ΕΕ αποτελεί ισχυρότατο όργανο οικονομικού εκσυγχρονισμού και πολιτικών μεταρρυθμίσεων» σημειώνει η Ελ Παΐς κατακρίνοντας τις ασφαλιστικές δικλείδες που έθεσε στην ενταξιακή διαδικασία η Κομισιόν, «κάτι που δεν έχει συμβεί για καμία άλλη υποψήφια χώρα».

Η τσεχική Πράβο (Pravo) απευθύνει στους αναγνώστες της το ερώτημα: «Θέλουμε μια Ευρώπη σφιχτά ενωμένη, με αποκλειστική βάση την χριστιανική κληρονομιά μας, ή θέλουμε να δούμε χαλάρωση της;».

Και καταλήγει: «Οι Γερμανοί και Γάλλοι ηγέτες μιλούν για την ανάγκη να δώσουμε στην Τουρκία μια ευρωπαϊκή άγκυρα, αλλά κανένας ούτε ο πρόεδρος Σιράκ ούτε ο καγκελάριος Σρέντερ μπορεί να προβλέψει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί μελλοντικά η Τουρκία».


Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 04:27 (Ώρα Λονδίνου)

Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ: Άνοιξε η πόρτα για Τουρκία

Συνέντευξη στον ανταποκριτή μας, Άρη Χατζηστεφάνου

«Η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ...Η πόρτα είναι ανοιχτή» προβλέπει ο κ. Ντεμιρέλ

«Ορόσημο» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την έκθεση προόδου της Κομισιόν ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Ο βετεράνος Τούρκος πολιτικός, δεν παρέλειψε να απονείμει εύσημα στον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σημείωσε ότι ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο Σιράκ, ο Σρέντερ και ο Καραμανλής έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

«Βρίσκομαι στην ενεργό πολιτική για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες και παρακολουθώ από κοντά τις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας» είπε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Και συμπλήρωσε: «Είχαμε καλές και κακές στιγμές αλλά φτάσαμε σε ένα σημαντικό σημείο.... Η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ και δεν έχει σημασία αν χρειαστεί άλλα 8 ή 10 χρόνια. Η πόρτα είναι ανοιχτή».

Άρχισε η πορεία προς Δυσμάς

Σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων, που προβλέπεται στην έκθεση, ο Ντεμιρέλ σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί σε μια χώρα πως αν αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο τέλος θα γίνει οπωσδήποτε μέλος. Στην έκθεση όμως αναφέρεται ότι απώτερος στόχος είναι η ένταξη».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει η έκθεση της Κομισιόν στις εσωτερικές ισορροπίες στην Άγκυρα ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι θα ενισχυθεί η θέση του Ερντογάν.

«Νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την επιτυχία και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει...κατέβαλε προσπάθεια και εκτιμούμε ό,τι έκανε» είπε ο Ντεμιρέλ.

Έλεγχοι προόδου εκατέρωθεν

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική στάση της Γαλλίας και τις προτάσεις του προέδρου Σιράκ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο τέλος των διαπραγματεύσεων επεσήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί σε δέκα χρόνια».

undefined

Η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ και δεν έχει σημασία αν χρειαστεί άλλα 8 ή 10 χρόνια. Η πόρτα είναι ανοιχτή

Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι στο ίδιο διάστημα δεν θα κριθεί μόνο η Τουρκία αλλά και η ΕΕ. «Θα πρέπει να δούμε αν σε δέκα χρόνια η ΕΕ θα προχωρά με επιτυχία. Γιατί δεν είναι εύκολο να λειτουργείς μια ένωση με 25 μέλη. Εμείς εκτιμούμε την προσπάθεια της για τη διεύρυνση αλλά έχει κα αυτή δύσκολο δρόμο μπροστά της» είπε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ο Τούρκος πολιτικός που είδε δυο φορές την κυβέρνησή του να ανατρέπεται από πραξικοπήματα διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής εκτροπής ή κυριαρχίας των φονταμενταλιστών σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

«Εισιτήριο με ημερομηνία αναχώρησης»

Άλλωστε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θεωρεί δεδομένο ότι οι 25 ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν ημερομηνία στις 17 Δεκεμβρίου. «Ο κύριος Σιράκ το είπε, ο Σρέντερ το είπε, ο Καραμανλής και τόσοι άλλοι το έχουν πει» σημείωσε ο Ντεμιρέλ και συμπλήρωσε:

«Ήταν σαφείς όταν έλεγαν ότι αν η έκθεση της Κομισιόν προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων αυτοί θα συμφωνήσουν. Έχουν δεσμευτεί».

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, ο Τούρκος πρώην πρόεδρος σημείωσε ότι «εάν [οι Ελληνοκύπριοι] δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα θα είναι πραγματικά ασήμαντο».

Ο ίδιος θεωρεί μάλλον απίθανό να συμβεί κάτι τέτοιο δεδομένης και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να συνεχίσουν σε αυτή την πορεία» κατέληξε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.