Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-30

  1. Νέο πολιτικό πεδίο στη Βρετανία
  2. Ιστορικές προκρίσεις στο ΟΥΕΦΑ
  3. Στο νοσοκομείο ο Τόνι Μπλερ
  4. Σίγουρα εκλογές τον Ιανουάριο
  5. «Σφαγή» αθώων παιδιών στη Βαγδάτη
  6. Ανυποχώρητη η Μάικροσοφτ
  7. Εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας
  8. Τετράχρονη ιδιοφυϊα
  9. Αιματηρές επιχειρήσεις στην Γάζα
  10. Πράσινο φως στον Μπλέρ για το Ιράκ
  11. Νέες εκατόμβες στο Ιράκ
  12. Ρωσία: Ναι στο Πρωτόκολλο του Κιότο
  13. Οικονομικός δείκτης από το BBC
  14. Εξεταστική επιτροπή για εξοπλισμούς
  15. Η μάχη του προϋπολογισμού
  16. Ελληνική παραολυμπιακή αυλαία
  17. Προϋπολογισμός κι εξοπλισμοί
  18. Η Ρωσία επικυρώνει το Πρωτόκολλο του Κιότο
  19. Η ΕΕ συζητά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης
  20. Κύπρος: Διπλωματική δραστηριοποίηση
  21. Η Ρωσία θα επικυρώσει τη Συνθήκη για το Περιβάλλον
  22. Η μεγάλη τηλεοπτική μονομαχία

Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 01:29 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο πολιτικό πεδίο στη Βρετανία

Η υγεία του βρετανού πρωθυπουργού και η ανακοίνωση του ότι εάν επανεκλεγεί θα δεν θα επιδιώξει την πρωθυπουργία για τέταρτη συνεχόμενη φορά καθώς, η απόσυρση του φαρμάκου Vioxx και η απόφαση για την επικύρωση της Συνθήκης του Κιότο κυριαρχούν στις βρετανικές εφημερίδες.

Η Γκάρντιαν (Guardian) σημειώνει ότι ο κύριος Μπλερ «αναδιαμόρφωσε το πολιτικό τοπίο της Βρετανίας» με την ανακοίνωση του ότι θα δώσει τη μάχη για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εάν επανεκλεγεί θα εξαντλήσει τη θητεία του αλλά δεν πρόκειται αλλά δεν πρόκειται να διεκδικήσει την πρωθυπουργία για τέταρτη φορά.

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά», συνεχίζει η Γκάρντιαν, ο κύριος Μπλερ αποκάλυψε ότι πρώτον θα υποβληθεί σήμερα σε επέμβαση για τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και δεύτερον ότι αγόρασε σπίτι στο κεντρικό Λονδίνο «για τη ζωή μετά την Ντάουνιγκ Στριτ».

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η ανακοίνωση του Τόνι Μπλερ που είναι «πρωτοφανής» στην βρετανική πολιτική ιστορία ενέχει το κίνδυνο ότι η επόμενη θητεία του στην Ντάουνιγκ Στριτ θα υπονομευθεί από «τις μάχες των επίδοξων διαδόχων».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) παρατηρεί ότι εάν ο κύριος Μπλερ εξαντλήσει την επόμενη θητεία του τότε θα ξεπεράσει τα 11 χρόνια της θητείας της Μάργκαρετ Θάτσερ και θα «γίνει ένας από τους μακροβιότερους πρωθυπουργός της σύγχρονης εποχής».

Merck - Vioxx

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) και οι Ταιμς (Times) επικεντρώνονται στα πρωτοσέλιδα τους στην κατακόρυφη πτώση της αξίας των μετοχών της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Merck.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η αξία των μετοχών της Merck έπεσε κατά 27% μετά την απόφαση της εταιρείας να αποσύρει από την αγορά το παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας Vioxx καθώς εκφράσθηκαν φόβοι ότι η χρησιμοποίηση του αυξάνει το κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι η απόσυρση του Vioxx το οποίο χρησιμοποιούν 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα οδηγήσει στην μείωση της αξίας των μετοχών της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας από 50 έως 60 σεντς.

Συνθήκη Κιότο

H Ιντιπέντεντ (Independent) χαιρετίζει την απόφαση της Ρωσίας να επικυρώσει τη Συνθήκη του Κιότο για τις κλιματολογικές αλλαγές.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Συνθήκη του Κιότο αποτέλεσε ένα «εντυπωσιακό επίτευγμα» καθώς 150 χώρες το 1987 συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν «τον πρωτοφανή αυτό κίνδυνο» για την ανθρωπότητα.

Εάν κατέρρεε η συνθήκη τότε «η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τις πολυμερείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης θα κλονιζόταν». Παράλληλα θα επιβεβαίωνε τους φόβους αυτών ιδιαίτερα στις ΗΠΑ που υποστήριζαν ότι το Κιότο είναι «πολύ φιλόδοξο και δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί».

Η Ιντιπέντεντ πάντως σημειώνει ότι η Συνθήκη από μόνη της δεν «μπορεί να λύσει το πρόβλημα». Ακόμη και εάν οι χώρες που την υπέγραψαν τη σεβασθούν «οι εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα θα μειωθούν μόλις κατά 5% από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν το 1990», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) εκτιμούν ότι «εξασφαλίσθηκε η διεθνής συνεργασία για τη προστασία του περιβάλλοντος» μετά την απόφαση της Ρωσικής κυβέρνησης για την επικύρωση του Κιότο.

Πάντως η βρετανική εφημερίδα σημειώνει «ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς» καθώς η απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Δούμα.

Πάντως σημειώνει η εφημερίδα η απόφαση της Μόσχας αναδεικνύει «απομόνωση» των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των κλιματολογικών αλλαγών.

Δεν υπάρχει ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα αλλάξει την άποψη της για τη Συνθήκη του Κιότο εκτιμούν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ακόμη και εάν εκλεγεί ο Τζον Κέρι. Τουλάχιστον όμως η Ουάσιγκτον «μπορεί να πεισθεί ότι το πρόβλημα των κλιματολογικών αλλαγών είναι υπαρκτό».


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορικές προκρίσεις στο ΟΥΕΦΑ

Ιστορική πρόκριση για το Αιγάλεω στη Τουρκία (φάση από τον αγώνα της Αθήνας)

Ιστορικές στιγμές ζει το Αιγάλεω, που στην πρώτη εμφάνιση της ιστορίας του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εξασφάλισε την πρόκριση στους νεοσύστατους ομίλους του κυπέλλου UEFA.

Η ομάδα του Στεφάν Ντε Μολ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Γκεντσλέρμπιρλιγι στο στάδιο «19 Μαΐου» της Άγκυρας και πήρε την πρόκριση, χάρη στη νίκη του με 1-0 στην Αθήνα.

Η ελληνική ομάδα «χτύπησε»τους Τούρκους στις αντεπιθέσεις και τα κατάφερε περίφημα. Στο 6' ο Μανουσάκης αστόχησε από πολύ καλή θέση μετά την κεφαλιά-γύρισμα του Φριζενμπίχλερ, ενώ στο 42' ο Αγρίτης βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, όμως ο Ομέρ έδιωξε σε κόρνερ.

Ο Φωτάκης ανέλαβε την εκτέλεσή του και ο Γιώργος Μπάρκογλου, σκόρερ και στον πρώτο αγώνα, έγραψε το 0-1 και έφερε το Αιγάλεω «αγκαλιά» με την πρόκριση.

Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν νωρίς στο 2ο ημίχρονο, όταν στο 54', σε μια σέντρα στην περιοχή του Σιντιμπέ, ο Φρίζενμπίχλερ προσπάθησε να απομακρύνει με κεφαλιά, όμως έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Νίκησε την Γκόριτσα και τηνμοίρα της

ΑΕΚ

Υπό το σοκ της απόρριψης του αιτήματος για την υπαγωγή της στο άρθρο 44, η ΑΕΚ κατάφερε να νικήσει με 1-0 την Νόβα Γκόριτσα στη Ριζούπολη και να πάρει την πρόκριση για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Το γκολ ο Σοάρες στο 87ο λεπτό.

Άψογα στημένη η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο κατάφερε να ελέγχει άνετα τον αγώνα αλλά ήταν άτυχη στην τελική προσπάθεια. Στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε χώρο στην Γκόριτσα χωρίς η σλοβένικη ομάδα να γίνει επικίνδυνη. Κορυφαίος παίκτης της ΑΕΚ ο βραζιλιάνος Ασουνσάο.

Η δυσαρέσκεια των οπαδών της ΑΕΚ, για την δεύτερη απόρριψη του αιτήματος υπαγωγής στο "άρθρο 44" με την οποία θα διέγραφε ένα μεγάλο μέρος των οφειλών της, εκφράσθηκε ιδιαίτερα έντονα.

Αναρτήθηκαν δεκάδες πανό τα οποία είχαν τοποθετηθεί ανάποδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ανάμεσά τους υπήρχε και ένα τεράστιο πανό με πολιτικό μήνυμα («Όχι στη Νέα Δημοκρατία, το 44 είναι η αιτία»).

Επεισοδιακή πρόκριση για Πανιώνιο

Ο Πανιώνιος έγινε η τρίτη και τελευταία ελληνική ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Οι Νεοσμυρνιώτες στο «Φρίουλι», πήραν την πρόκριση, παρά την ήττα τους με 1-0 από Ουντινέζε, αφού στη Νέα Σμύρνη είχαν επικρατήσει με 3-1.

Ο Πανιώνιος ήταν τυχερός που κράτησε το «μηδέν» στο πρώτο μέρος, όλα όμως άλλαξαν στις αρχές του δευτέρου 45λεπτου. Στο 54΄ για την ακρίβεια, όταν ο Μάρεκ Γιανκουλόφσκι προέβη σε μια αψυχολόγητη ενέργεια (κλώτσησε τη μπάλα πάνω στον πεσμένο Παρόντι) και δικαίως αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του Μπένες.

Το γκολ των Ιταλών σημείωσε στο 83' ο Μάουρι.

Μετά από πέντε λεπτά καθυστερήσεων, το τελευταίο σφύριγμα έστειλε τον Πανιώνιο στους ομίλους, τη στιγμή που οι Ιταλοί επιτίθονταν στον διαιτητή, κυρίως για ένα πέναλτι που ζήτησαν στις καθυστερήσεις σε χέρι αμυντικού των «κυανέρυθρων» μέσα στην περιοχή.

«Αντίο» από ΠΑΟΚ

Με ήττα αποχαιρέτησε το κύπελλο UEFA ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, μετά την ήττα από την Άλκμααρ στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στην Τούμπα (3-2), ηττήθηκε και στην Ολλανδία με 2-1, για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA και έμεινε εκτός ομίλων της διοργάνωσης.

Ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα στο σκορ με τέρμα του Σαλπιγγίδη στο 8' ενώ τα τέρματα των Ολλανδών σημείωσαν οι Μπούσκερμολεν (10') και Μάτισεν (72').

Ο «δικέφαλος» προηγήθηκε μόλις στο 9' με τέρμα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη αλλά οι όποιες ελπίδες κράτησαν μόλις λίγα λεπτά.

Ο Ρολφ Φρίνγκερ κατάφερε να αλλάξει την ψυχολογία της ομάδας του, την έστησε με σαφείς επιθετικές διαθέσεις στον αγωνιστικό χώρο με σύστημα 4-3-3 αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του 3-2 του πρώτου ματς.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στο νοσοκομείο ο Τόνι Μπλερ

Δεν ανησυχεί ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εισέρχεται στο νοσοκομείο για μικροεπέμβαση που θα αποκαταστήσει τον φυσικό ρυθμό της καρδιακής λειτουργίας του.

Η επέμβαση γνωστή ως εκτομή δια καθετήρος, δεν συνιστά χειρουργική επέμβαση και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Ο κύριος Μπλερ αναμένεται να επιστρέψει στην εργασία του σε δύο ή τρείς ημέρες.

Μιλώντας στο ΒΒC ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτίθεται να εξαντλήσει την θητεία του και να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη τετραετία - στις προσεχείς εκλογές.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:02 (Ώρα Λονδίνου)

Σίγουρα εκλογές τον Ιανουάριο

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αγιάντ Αλάουι επανέλαβε και επέμενε στην άποψη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματισθεί τον Ιανουάριο και θα αποτελέσουν , όπως χαρακτηριστικά είπε, πλήγμα εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο κύριος Αλάουι μιλώντας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει έναν ιστορικής σημασίας αγώνα και ότι οι επόμενοι λίγοι μήνες θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δεν βλέπει ευνοϊκά την πρόταση της Γαλλίας για διεθνή διάσκεψη στην Αίγυπτο με θέμα το Ιράκ. Ο κύριος Αλάουι χαρακτήρισε τις συζητήσεις για μια πιθανή αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ , ως μουσική στα αυτιά των εξεγερμένων.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχτηκε ότι η βία που επικρατεί έχει πείσει ορισμένους Ιρακινούς ότι δεν θα ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας.

Όμως, σημείωσε, οι νέοι αστυνομικοί που εκπαιδεύονται και η επιστροφή πολλών προσφύγων δείχνει ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες επιτυχίας.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Σφαγή» αθώων παιδιών στη Βαγδάτη

Παιδιά στην πλειονότητά τους τα θύματα αυτή την φορά

Τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν στη νότια Βαγδάτη κατά φάλαγγας αμερικανικών αυτοκινήτων σκοτώνοντας 41 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 34 παιδιών.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν καθώς η φάλαγγα περνούσε κοντά σε μεγάλο πλήθος Ιρακινών που είχε συγκεντρωθεί για τα εγκαίνια συστήματος υδροδότησης.

Λίγο πριν έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο προκάλεσε τρείς θανάτους στην συνοικία Αμπου Γκράιμπ της δυτικής Βαγδάτης. Νωρίτερα ένας αμερικανός στρατιώτης βρήκε τον θάνατο από ρουκέτα που έπληξε την μονάδα του λίγο έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Φαλούτζα βορειο-δυτικά της Βαγδάτης, κέντρο της Σουνιτικής αντίστασης όπου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Χθες, εξαπέλυσαν επίθεση κατά σπιτιού που πιστεύεται ότι αποτελούσε κρησφύγετο των οπαδών του Αμπου αλ Ζαρκάουι που θεωρείται υπεύθυνος για τις απαγωγές αμερικανών και του βρετανού Κένεθ Μπίνγκλι. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο γυναίκες και ένα παιδί.

Εν τω μεταξύ ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία η ανταρτική οργάνωση Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ ισχυρίζεται ότι απήγαγε 10 άτομα- πρόκειται για την ίδια οργάνωση που κρατά ομήρους τους δυο Γάλλους δημοσιογράφους. Οι νέοι όμηροι είναι 2 Ινδονήσιες, 6 Ιρακινοί και 2 Λιβανέζοι.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ανυποχώρητη η Μάικροσοφτ

Τα προγράμματα λογισμικού της Μάικροσοφτ χρησιμοποιούνται από τους εννιά στους δέκα ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Η κολοσσιαία εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών, Μάικροσοφτ (Microsoft), δήλωσε ενώπιον ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι δεν προτίθεται να μοιραστεί τα τεχνολογικά μυστικά της με αντίπαλες εταιρίες.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε την εταιρία να μοιραστεί λεπτομέρειες για τα λογισμικά της προγράμματα με άλλες εταιρίες του τομέα, όταν έγιναν καταγγελίες πως έκανε κατάχρηση της μονοπωλιακής θέσης της στην αγορά.

Η Μάικροσοφτ προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας ανατροπή της απόφασης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα τις προκαλέσει μεγάλες ζημίες.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριελάμβανε επίσης και ένα πρόστιμο 497 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία κατά την οποία έχει ζητηθεί από μία εταιρία να παράσχει απόρρητα στοιχεία της τεχνολογίας της με τους αντιπάλους της», είπε ο δικηγόρος της Μάικροσοφτ, Ίαν Φόρεστερ.

Το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αναμένεται να αποφασίσει για την υπόθεση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όποια και να είναι η απόφαση όμως, η Μάικροσοφτ έχει υποσχεθεί ότι θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για την ανατροπή της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τρία χρόνια.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου)

Εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας

Μάστιγα έχει καταντήσει η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο

Τεράστιο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας εξάρθρωσε η αστυνομία της Αυστραλίας, που συνέλαβε σήμερα πάνω από 150 υπόπτους. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται αστυνομικοί, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας, αλλά και ένας ιδιοκτήτης βρεφονηπιακού σταθμού.

Η αστυνομία προέβη στην κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιέχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια πορνογραφικές φωτογραφίες, σε μερικές από τις οποίες εμφανίζονται νήπια δύο ετών να κακοποιούνται σεξουαλικά.

Ο επικεφαλής της αυστραλιανής υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Μάικ Φίλαν λέει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των φωτογραφιών αυτών προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά οι αστυνομικοί που πήραν μέρος στην επιχείρηση ανακάλυψαν σε προάστια αυστραλιανών πόλεων σπίτια που χρησιμοποιούνταν ως στούντιο για την παραγωγή πορνογραφικών ταινιών με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά.

«Αυτό που ανακαλύψαμε επίσης κατά τη διάρκεια της έρευνας είναι πόσο διαδεδομένη είναι η συγκεκριμένη κατηγορία εγκλημάτων.... Έχει διαβρώσει όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας» είπε ο Μάικ Φίλαν

Στο κύκλωμα εμπλέκονται άτομα που λόγω του επαγγέλματός τους έρχονται σε καθημερινή επαφή με ανηλίκους, λειτουργοί του συστήματος Υγείας, αξιωματούχοι του υπουργείου Παιδείας, δάσκαλοι - ακόμα και αστυνομικοί» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Φίλαν, ο οποίος στη συνέχεια δεσμεύθηκε ότι η επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος θα συνεχιστεί με περισσότερες συλλήψεις.

Οι σημερινές επιδρομές έγιναν μετά από πληροφορίες που έλαβαν τον περασμένο Μάρτιο οι αρχές ασφαλείας της Αυστραλίας από ανάλογη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Τετράχρονη ιδιοφυϊα

Η μικρή Μάρλα επί τω έργω

Ένα τετράχρονο κορίτσι έχει συνεπάρει τον καλλιτεχνικό κόσμο στη Νέα Υόρκη, καθώς οι ζωγραφιές της θυμίζουν αριστουργήματα του Πόλοκ και του Καντίνσκι.

Η Μάρλα Όλμστεντ από το Μπενγκχάμπτον της πολιτείας της Νέας Υόρκης άρχισε να ζωγραφίσει πριν ακόμη γίνει δύο χρόνων.

Χρησιμοποιώντας βούρτσες, σπάτουλες, μπουκάλια από κέτσαπ, ακόμη και τα δάκτυλά της, ζωγραφίζει τις δημιουργίες της σε καμβάδες αρκετά μεγάλου μεγέθους.

Η νεαρή καλλιτέχνης έχει ήδη πουλήσει περίπου 25 από τους πίνακές της για 40.000 δολάρια.

Η πρώτη έκθεση

Οι πίνακές της έχουν συνήθως απλούς τίτλους, όπως «Μάρλα»

Στη Νέα Υόρκη μάλιστα ανοίγει αυτές τις ημέρες η πρώτη έκθεσή της σε γνωστή γκαλερί.

Ο πατέρας της, Μαρκ Όλμστεντ, μιλώντας στο BBC είπε ότι η κόρη του είναι ανυποψίαστη για την καλλιτεχνική αξία των πινάκων της και ότι απλώς κάνει αυτό που της αρέσει.

Οι πίνακές της έχουν συνήθως πολύ απλούς τίτλους, όπως για παράδειγμα «Μάρλα».

Μερικές φορές όμως τα γράμματα στην υπογραφή της είναι αναποδογυρισμένα.

Από πατέρας βοηθός

Ο πατέρας της εξηγεί ότι της έδωσε βούρτσες και πινέλα λίγο πριν γίνει δύο χρονών, προκειμένου να μην τον παρενοχλεί όταν αυτός ασχολιόταν με τις δικές του ερασιτεχνικές δημιουργίες.

Η ομοιότητα με τον Τζάκσον Πόλοκ είναι εμφανής

«Τώρα έχω γίνει ο βοηθός της. Της δίνω τις βούρτσες που θέλει να χρησιμοποιήσει. Δεν μπορεί να εκτιμήσει όμως ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες αργούν πολύ να αποκτήσουν τον προσωπικό τους βοηθό», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας της μικρής Μάρλα.

Η ίδια, παρά τις παροτρύνσεις του πατέρα της, αρνήθηκε να μιλήσει στο BBC.

Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί όπου πρόκειται να γίνει η έκθεση είπε ότι οι έξι από τους δέκα πίνακες έχουν ήδη πουληθεί και ότι οι επόμενοι τέσσερις αναμένεται να πουληθούν για περίπου 8.000 με 10.000 δολάρια.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:53 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές επιχειρήσεις στην Γάζα

Πολλά τα θύματα της Ισραηλινής εισβολής

Οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης σκότωσε τουλάχιστον 7 Παλαιστινίους κατά την διάρκεια εισβολής στον πολυπληθή προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια στην Λωρίδα της Γάζας.

Συνεχίζονταν σήμερα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας οι συγκρούσεις στα πλαίσια της μεγάλης επιχείρησης που έχει ως στόχο να αποτρέψει Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών περιοχών.

Πρόκειται για την πρώτη εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων στην καρδιά του προσφυγικού καταυλισμού για περισσότερο από δύο χρόνια.

Τουλάχιστο 14 Παλαιστίνιοι και τρείς Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν διέταξε να διεισδύσουν περισσότερα στρατεύματα στην Λωρίδα της Γάζας μετά την χθεσινή επίθεση με ρουκέτα από Παλαιστίνιους στη Ισραηλινή πόλη Σντερότ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο παιδιά.

Με τη σειρά της η ενέργεια αυτή ακολούθησε Ισραηλινές επιθέσεις από τις οποίες σκοτώθηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:53 (Ώρα Λονδίνου)

Πράσινο φως στον Μπλέρ για το Ιράκ

Το κόμμα στηρίζει την πολιτική Μπλέρ στο Ιράκ

Το Εργατικό Κόμμα στηρίζει απόλυτα την πολιτική της κυβέρνησης Μπλέρ στο Ιράκ.

Μετά από μια έντονη συζήτηση, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου του κόμματος στο Μπράιτον, συζήτηση που αφορούσε πρόταση η οποία προέβλεπε την άμεση αποχώρηση των βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ,, η πλειοψηφία των συνέδρων συντάχθηκαν με την κυβέρνηση και καταψήφισαν την πρόταση.

Ηταν μια εξαιρετικά έντονη συζήτηση που ναι μεν δεν αλλάζει την πολιτική του Τόνι Μπλερ στο Ιράκ αλλά που είχε αρνητική επίπτωση στην ήδη τραυματισμένη εικόνα του βρετανού πρωθυπουργού, επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής στο Ιράκ ήταν δριμύτατοι. Πολλοί απ αυτούς κατέστησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για το λουτρό αίματος στο Ιράκ.

Τη συζήτηση προσπάθησε με κάθε μέσον αποφύγει η Νταουνινγκ Στριτ, η οποία είχε, προ του συνεδρίου αποδυθεί σε εκστρατεία άγρας ψήφων.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:23 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες εκατόμβες στο Ιράκ

Παιδιά στην πλειονότητά τους τα θύματα αυτή την φορά

Τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν στη νότια Βαγδάτη κατά φάλαγγας αμερικανικών αυτοκινήτων σκοτώνοντας πάνω από 30 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν καθώς η φάλαγγα περνούσε κοντά σε μεγάλο πλήθος Ιρακινών που είχε συγκεντρωθεί για τα εγκαίνια συστήματος υδροδότησης.

Λίγο πριν έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο προκάλεσε τρείς θανάτους στην συνοικία Αμπου Γκράιμπ της δυτικής Βαγδάτης. Νωρίτερα ένας αμερικανός στρατιώτης βρήκε τον θάνατο από ρουκέτα που έπληξε την μονάδα του λίγο έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Φαλούτζα βορειο-δυτικά της Βαγδάτης, κέντρο της Σουνιτικής αντίστασης όπου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Χθες, εξαπέλυσαν επίθεση κατά σπιτιού που πιστεύεται ότι αποτελούσε κρησφύγετο των οπαδών του Αμπου αλ Ζαρκάουι που θεωρείται υπεύθυνος για τις απαγωγές αμερικανών και του βρετανού Κένεθ Μπίνγκλι. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο γυναίκες και ένα παιδί.

Εν τω μεταξύ ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία η ανταρτική οργάνωση Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ ισχυρίζεται ότι απήγαγε 10 άτομα- πρόκειται για την ίδια οργάνωση που κρατά ομήρους τους δυο Γάλλους δημοσιογράφους. Οι νέοι όμηροι είναι 2 Ινδονήσιες, 6 Ιρακινοί και 2 Λιβανέζοι.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ρωσία: Ναι στο Πρωτόκολλο του Κιότο

Οι ΗΠΑ, που προκαλούν τη μεγαλύτερη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αποσύρθηκαν από το Πρωτόκολλο του Κιότο

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η συμφωνία και της Ρωσίας ήταν προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μας.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο θα τεθεί τώρα προς επικύρωση στο ρωσικό κοινοβούλιο και θεωρητικά μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Μέχρι τώρα η Μόσχα φαινόταν αναποφάσιστη. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε όμως καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει το Πρωτόκολλο του Κιότο παρά τη διαφωνία αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων είναι και ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Αντρέι Ιλαριόνοφ.

Ο πρόεδρος Πούτιν τάχθηκε υπέρ της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου τον Μάϊο

Ο πρόεδρος Πούτιν αποσαφήνισε τη στάση της Μόσχας τον Μάιο όταν μίλησε για την επιθυμία του να επικυρωθεί η συνθήκη και πρόσφατα δόθηκε εντολή στα αρμόδια υπουργεία της Ρωσίας να προετοιμαστούν για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου.

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασαν ανησυχίες για τις οικονομικές και πρακτικές συνέπειες που θα προκαλέσει η εφαρμογή των όρων της συνθήκης, ενώ οικονομολόγοι του Κρεμλίνου εξέφρασαν αμφιβολίες για το πως μπορεί η Ρωσία να μειώσει τις εκπομπές των επιβλαβών αερίων σε μια περίοδο που αναπτύσσεται η βιομηχανία της και όταν έχει θέσει στόχο τον διπλασιασμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της μέσα σε 10 χρόνια.

Καθοριστικός όμως παράγοντας για την απόφαση της κυβέρνησης ήταν τα πολιτικά οφέλη που θα αποκομίσει το Κρεμλίνο και όχι το οικονομικό κόστος.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίξει περισσότερο την προσπάθεια της Ρωσίας να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αν η Μόσχα επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα που προκαλεί τη μεγαλύτερη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αποσύρθηκαν από το Πρωτόκολλο του Κιότο πριν από τρία χρόνια, η εφαρμογή της συνθήκες εξαρτάται από την συμφωνία της Ρωσίας.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:43 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομικός δείκτης από το BBC

Νέα εργαλεία μετρήσεων της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζονται στο προσκήνιο

Με τις τιμές πετρελαίου να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, τις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο να έχουν αποτελματωθεί και την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης να παραμένει αβέβαιη, χρειάζονται όλο και περισσότερα εργαλεία για να καταγράψουν την κατάσταση των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Πλέον, υπάρχει ένα νέο εργαλείο για να μετρήσει τον παλμό της παγκόσμιας οικονομίας: ο οικονομικός δείκτης BBC Global 30, ο οποίος λειτουργεί σε συνεργασία με τον οικονομικό δείκτη του Λονδίνου, FTSE.

Ο νέος δείκτης καταγράφει όσα γίνονται στις τρεις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά αγορές του πλανήτη - σε εκείνες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Σε κάθε περιοχή, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε 10 βιομηχανικές κατηγορίες.

Στη συνέχεια, ο δείκτης αναδεικνύει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις - σύμφωνα με την αξία τους στο χρηματιστήριο - από κάθε κατηγορία και από κάθε περιοχή.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου

Στο δείκτη BBC Global 30 περιλαμβάνονται έτσι οι 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις και εταιρίες όλου του κόσμου.

Ο νέος δείκτης λαμβάνει υπόψιν του τις πληροφορίες των χρηματιστηρίων καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου - από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στην Ιαπωνία μέχρι το κλείσιμο στη Γουόλ Στριτ της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, η ανανέωση γίνεται μία φορά το χρόνο, κάθε Ιούνιο, καθώς συμπεριλαμβάνονται υπόψιν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές κάθε εταιρίας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνονται πολλοί παράγοντες, όπως οι ρυθμοί ανέλιξης μιας εταιρίας ή η επιρροή της σε τοπικό επίπεδο.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη οι συνήθεις εταιρίες, δηλαδή οι κολοσσιαίες τράπεζες, οι κοινοπραξίες και οι γιγαντιαίες εταιρίες πετρελαίου.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Εξεταστική επιτροπή για εξοπλισμούς

Η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα, για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής της βουλής που θα διερευνήσει το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κινήματος, Νίκος Αθανασάκης, το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να καταθέσει το ίδιο πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι σήμερα, δηλαδή και την περίοδο της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι συντηρεί κλίμα σκανδαλολογίας, ενώ επιρρίπτει ευθύνες σε δικαστικούς λειτουργούς για «επιλεκτικές διαρροές», καθώς και για «διατύπωση αξιολογικών κρίσεων», ενέργειες που κινούνται «έξω από το πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων».

Σε πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης και σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της οικονομίας, απέδωσαν, με δηλώσεις τους, το όλο θέμα οι πρώην υπουργοί Εθνικής ΄Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, επί υπουργίας του οποίου υπεγράφησαν οι «επίμαχες» συμβάσεις, δήλωσε ότι η προσπάθεια ήδη «έπεσε στο κενό» και ότι «από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν είχε ζημία, αλλά είχε σημαντικότατο όφελος τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της ισχύος, της αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Παπαντωνίου υπενθύμισε ότι ο ίδιος βρήκε υπογεγραμμένες τις δύο συμβάσεις. Για τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε τροποποιήσει όρους της σχετικής σύμβασης, η οποία, τροποποιημένη και χωρίς καμία αλλαγή, «υπεγράφη από τον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Ιούλιο του 2004, συνοδευόμενη από διθυραμβικές ανακοινώσεις στον τύπο».

Επίσης, σε δηλώσεις του σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, υποστήριξε ότι η υπόθεση είναι μεθοδευμένη από το υπουργείο ΄Αμυνας και ειδικότερα από τον γενικό γραμματέα, κ. Ζορμπά, που έστειλε επιλεγμένα έγγραφα στον Εισαγγελέα, ο οποίος απλά τα διαβίβασε στη Βουλή.

Εξάλλου, ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικρότησε την πρόταση του κόμματος του για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και προσέθεσε ότι «ο πολιτικός πολιτισμός μας και το ήθος μας, μας επιβάλλουν να ζητήσουμε την Εξεταστική Επιτροπή, για να χυθεί άπλετο φως. Για να υπάρχει διαφάνεια και να μην υπάρχει καμία σκιά στον πολιτικό βίο της χώρας και όχι για διασυρμό των πολιτικών μας αντιπάλων».


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Η μάχη του προϋπολογισμού

Με τον προϋπολογισμό για το 2005, ο οποίος θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών οικονομικών κι οικονομίας της ΕΕ στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ξεκινάει η εφαρμογή της πολιτικής ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και σηματοδοτείται η έναρξη «μιας εποχής αξιοπιστίας για τα δημόσια οικονομικά της χώρας», σύμφωνα με τον υπουργό, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Το προσχέδιο προβλέπει αύξηση των μισθών και των συντάξεων σε επίπεδα πάνω από τον πληθωρισμό, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί το κυβερνών κόμμα.

Κατά τον υπουργό οικονομικών η «περιστολή των δαπανών του Δημοσίου χωρίς αύξηση της φορολογίας, όπως γινόταν έως τώρα» είναι το βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου προϋπολογισμού.

«Κακοφτιαγμένη μακέτα» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση «μεταφέρει τα βάρη της λεγόμενης "ήπιας οικονομικής προσαρμογής" στα λαϊκά στρώματα, με την αύξηση των εμμέσων φόρων που αποτελεί την πιο άδικη μορφή φορολογίας.

Ο λαός καλείται να πληρώσει μέσω νέων φόρων 3 δισ. ευρώ (1 τρισ. δρχ), ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξήγγειλε μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

» υπουργείο οικονομικών απήντησε με ανακοίνωση του στην οποία αναφέρεται ότι «οι αρχιτέκτονες των πλασματικών προϋπολογισμών δεν μπορούν να μιλάνε για κακoφτιαγμένες μακέτες.».

Ο βουλευτής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι «οι ανισότητες του παρελθόντος δεν αντιμετωπίζονται αλλά διευρύνονται» καθώς ο προϋπολογισμός προδιαγράφει πολιτικές όπως «η περιοριστική εισοδηματική πολιτική, η διαγραφόμενη διεύρυνση των φορολογικών ανισοτήτων, οι άκρατες ιδιωτικοποιήσεις και η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών και ιδιαίτερα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Λιτότητα «βλέπει» να προδιαγράφεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού η γενική συνομοσπονδία εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, κ. Πολυζωγόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να γρηγορούν και χαρακτήρισε το σχέδιο «οικονομικό μίγμα εξαιρετικά επιβλαβές για τους εργαζόμενους».

«Η λιτότητα που προδιαγράφεται στο σχέδιο, αποκρύπτει την άγρια λιτότητα που στην πραγματικότητα θα ακολουθήσει με τη μέθοδο επικοινωνιακής παραπλάνησης που ακούει στο όνομα "ήπια προσαρμογή"», σχολίασε σχετικά.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκτίμησε ακόμα ότι αναμένεται επιθετική πολιτική αποκρατικοποιήσεων που θα δημιουργήσει προβλήματα στο πεδίο της απασχόλησης και της ανεργίας, ενώ κατηγόρησε την ΕΣΥΕ για "αλχημείες" προκειμένου, όπως έγινε και με την "απογραφή", να αυξήσει τεχνηέντως την ανεργία στο 12% από 8,9%.

Ο προϋπολογισμός του 2005 προβλέπει αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 7,4% έναντι 8,5% φέτος και την αύξηση των δαπανών μόλις κατά 4,8% έναντι αύξησης 11,5% φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια περιορισμού των κρατικών δαπανών.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ελληνική παραολυμπιακή αυλαία

Τις προσωπικές του ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια «για την ακατάβλητη προσπάθεια, τη δύναμη θέλησης και το ήθος» τους, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στα μέλη της ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας, με την οποία συναντήθηκε την Πέμπτη στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

«Με τη συμμετοχή σας βάλατε στις καρδιές όλων και ιδιαίτερα των νέων, τον Παραολυμπιακό αθλητισμό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι από τις 13 Αυγούστου έως προχθές που έσβησε και η φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Ανταποκριθήκαμε στις μεγάλες προκλήσεις, στείλαμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο για τις δυνατότητές μας, στείλαμε ένα μήνυμα πολιτισμού και ανθρωπισμού σε όλη την Oικουμένη, ενώ χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο αυτό και να χτίσουμε επάνω του», είπε.

Ο αρχηγός της ομάδας, Γιώργος Φουντουλάκης, δώρισε εκ μέρους των αθλητών στον πρωθυπουργό έναν ασημένιο κότινο και αναμνηστικά των παραολυμπιακών αγώνων, ενώ νωρίτερα, ο Αρης Πανανός, πρόεδρος της εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, δώρισε στον πρωθυπουργό το μπρελόκ της Ομοσπονδίας, το λάβαρό της και μία καρφίτσα.

Ο αθλητής του τένις Κωνσταντίνος Βαζούρας χάρισε στον κ. Καραμανλή ένα μπαλάκι τένις.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, η αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Κώστας Κουκοδήμος και ο πρώην γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρος Καπράλος.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός κι εξοπλισμοί

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ζητούνται άνδρες... Έρευνα: Απέχει από το σεξ το 50% των γυναικών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΝΑΙ στην ανάπτυξη, ΟΧΙ στα ελλείμματα. Προϋπολογισμός κοινωνικής ευαισθησίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προϋπολογισμός: Που πάνε μισθοί-συντάξεις. Μειώνονται τα φορολογικά βάρη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρίχνει το γάντι στα συμφέροντα ο Καραμανλής. Η ΝΔ προωθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη μαφία των εξοπλισμών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μου έδωσε ζωή και ελπίδα ο πρωθυπουργός. Η κινητικά ανάπηρη γυναίκα, Κατερίνα Αγγελοπούλου, ανοίγει την καρδιά της στην "Α".

Η ΑΥΓΗ: Προϋπολογισμός ανισοτήτων. Το προσχέδιο του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καρφώνει την Μαριέττα για την τραγωδία με τους μαθητές. Νέα αθλιότητα της Γιάννας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ώρα της λιτότητας. Διαψεύδονται οι προσδοκίες όσων ψήφισαν τις προεκλογικές υποσχέσεις για "παροχές". Τι δείχνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2005.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις 3,2% σε μισθούς και συντάξεις. Προϋπολογισμός: Λιγότερα βάρη στους μη έχοντες.

ΕΘΝΟΣ: Συνταγή Αλογοσκούφη με λιτότητα και φόρους. Προϋπολογισμός: Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό. 3 δισ. ευρώ η επιπλέον φορολογία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει για την προεδρία "πεπονόφλουδα" που λέγεται Σημίτης. Αν "τσιμπήσει" ο Καραμανλής αυτοκτονεί πολιτικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μειώνονται τα φορολογικά βάρη. Περικοπές δαπανών χωρίς αύξηση εσόδων προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ και ΟΓΑ. Προϋπολογισμός 2005: Δραστική μείωση δαπανών και συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λιτότητα ήπια και άγρια. Προϋπολογισμός: 3 χρόνια τούνελ και υπό τον έλεγχο της ΕΕ.

ΕΞΠΡΕΣ: "Το στοίχημα στις δαπάνες. Δημοσιονομική προσαρμογή με ήπιο τρόπο προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός".

ΕΣΤΙΑ: Τερατώδεις λογιστικές αλχημείες. Συνταρακτικά στοιχεία αποκαλύπτονται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού.

ESPRESSO: Η ερωτική ζωή των Ελληνίδων. Μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Άσκηση επί χάρτου ο προϋπολογισμός 2005. Ουτοπικές προβλέψεις για ανάπτυξη 3,9% και έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσγείωση στην πραγματικότητα. Ελπίδες και δυσκολίες του νέου προϋπολογισμού.

ΚΕΡΔΟΣ: "Κλειδί" οι δαπάνες. Αμφίβολο αν θα υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού".

Ο ΛΟΓΟΣ: Προϋπολογισμός με στόχο ...την περιστολή των δαπανών του δημοσίου. Συγκρατημένη αύξηση μισθών και συντάξεων.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στήριγμα η ανάπτυξη για τον προϋπολογισμό. Προϋπόθεση για την υλοποίησή του η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9%".

ΤΑ ΝΕΑ: Αυξήσεις 0,3% έγιναν οι... υποσχέσεις. Άγρια λιτότητα για μισθούς και συντάξεις.

Η ΝΙΚΗ: Μέρες του '89. Ο Καραμανλής στο δρόμο του Μητσοτάκη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προσχέδιο προϋπολογισμού 2005: Αντιλαϊκή ρότα ...ήπιας κλιμάκωσης.

TRAFFIC NEWS: Ποια είναι η κυρία Στεφανίδου; Βαριές κουβέντες από Μουρατίδη κατά Τατιάνας και Ανδρέα στην εκπομπή της Ελένης. Άρχισαν τα όργανα πριν βγει στον αέρα το Fame Story.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2005: Έτος δύσκολο για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.

Η ΧΩΡΑ: Τι φόρους θα πληρώσουμε. Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τα νοικοκυριά το 2005.

City Press: Εκτόξευση πυραύλων κατά... συναίνεσης.

METRO: Σφοδρή σύγκρουση. Από το θέμα των εξοπλισμών ξεκινά η πολιτική αναμέτρηση.

Προσχέδιο Προϋπολογισμού

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "ήπια δημοσιονομική πολιτική για το 2005 προοιωνίζονται η περικοπή - ρεκόρ (-16,1%) του ΠΔΕ (που μετά τη μακρόχρονη "Ολυμπιακή" προετοιμασία συρρικνούται στο 4,6% του ΑΕΠ) και ο στόχος συμπίεσης των πρωτογενών δαπανών στο +5,3%".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "αξιόπιστο "δείγμα γραφής" για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που έχει εξαγγείλει και πρόκειται να εφαρμόσει σε ορίζοντα τετραετίας δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον προϋπολογισμό του 2005".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στο δραστικό περιορισμό της σπατάλης, στη συγκράτηση του χρέους αλλά και στην υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων για την ενίσχυση οικονομικά ασθενών κοινωνικών ομάδων, αποσκοπεί ο Προϋπολογισμός του 2005, σύμφωνα με την κυβέρνηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η νέα κυβέρνηση, σπάζοντας τον καθρέφτη της παραπλάνησης, αναλαμβάνοντας πλήρως το κόστος κατάρρευσης του μύθου της "ισχυρής οικονομίας", κατευθύνεται σε αυστηρή διαχείριση, δεν υπόσχεται μεγάλες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αποδίδει με φειδώ φοροελαφρύνσεις, αποκρούει τα όποια αιτήματα για νέες προσλήψεις, κατευθύνεται σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 16% και οδηγείται σε σημαντική μείωση της εθνικής δαπάνης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά σε ελεγχόμενη πορεία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσωπο και ήπια προσαρμογή για τους φορολογούμενους, παρά τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις και τα γενικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε χθες η κυβέρνηση. Έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων".

Η Traffic News εκτιμά ότι "δραστική περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, μείωση του ελλείμματος αλλά και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, εντός ωστόσο, των ορίων αντοχής της οικονομίας προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2005 το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "δύο επιπλέον δισ. ευρώ το κόστος για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2005. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατέθεσε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης, δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος, αντιθέτως θα υπάρξουν γενναίες φοροαπαλλαγές και αύξηση του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα. Πάνω από το ύψος του πληθωρισμού οι αναπροσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "συγκρατημένες αυξήσεις πάνω από τα όρια του πληθωρισμού και πλήρη υλοποίηση όλων των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2005".

Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "η μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 2,8% του ΑΕΠ από 5,3% φέτος, η μείωση του δημόσιου χρέους στο 109,5% του ΑΕΠ από 112,1% του ΑΕΠ, η υλοποίηση των δεσμεύσεων σχετικά με την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και η ενίσχυση των τομέων πρώτης κυβερνητικής προτεραιότητας, είναι οι κεντρικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη".

Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "όσοι ανέμεναν ότι ο νέος προϋπολογισμός θα προέβλεπε παροχές με βάση τα προεκλογικώς υπεσχημένα διαψεύδονται. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε χθες τριετές πρόγραμμα "ήπιας προσαρμογής" με κύρια χαρακτηριστικά περικοπές των δαπανών και αλλαγές της φορολογικής κλίμακας η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των βαρών για τα μεσαία εισοδήματα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "προϋπολογισμό δύο ταχυτήτων, με ήπια αλλά και άγρια λιτότητα, παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Ο κ. Αλογοσκούφης παρέπεμψε και σε σχέδιο τριετούς "δημοσιονομικής προσαρμογής" που θα παρουσιαστεί τέλη Νοεμβρίου. Το προσχέδιο προβλέπει μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών, σφίξιμο μισθών και συντάξεων και μικρές αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Η κυβέρνηση ανησυχεί για το πετρέλαιο αλλά δήλωσε έτοιμη για μέτρα ενίσχυσης των οικονομικά αδυνάτων".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι " αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω από τον πληθωρισμό, αλλά και επιπλέον φορολογία συνολικού ύψους τριών δις ευρώ, προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό. Τη συνταγή του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη χαρακτηρίζουν τη λιτότητα και οι φόροι".

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "σε σκληρή λιτότητα για μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου κατέληξαν οι προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για βελτίωση των εισοδημάτων. Οι μισθολογικές αυξήσεις θα κινούνται στα όρια του προβλεπόμενου πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει "πάγωμα" στα φετινά επίπεδα".

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "σχέδιο προϋπολογισμού αμφίβολων στόχων, υπεραισιόδοξου ως προς τα έσοδα, τη μείωση των δαπανών και την αύξηση του ΑΕΠ παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης".

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "προϋπολογισμός λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα, αυστηρά κινούμενος στη λογική της ΟΝΕ και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, είναι ο προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομίας".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "με άλλα λόγια η Κυβέρνησις Σημίτη είχε φθάσει στο σημείο να μην εγγράφη στο δημόσιο χρέος ακόμη και ποσά που δανειζόταν από τράπεζες! Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τώρα την Κυβέρνηση, διότι με την δημοσιονομική απογραφή προεκάλεσε δυσμενή αντίκτυπο για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Αλλά και μόνον η ανάγνωσις των απιστεύτων αυτών μεθοδεύσεων, δείχνει οτι η αποκάλυψίς τους ήταν επιβεβλημένη. Ήταν ποτέ δυνατόν η σημερινή Κυβέρνησις να αποκρύψη τόσο τερατώδεις αλχημείες;"

Εξοπλισμοί

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "το θέμα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις στρατιωτικές προμήθειες, αποτελεί τη φυσική συνέχεια μιας πρωτοβουλίας της ανεξάρτησης δικαιοσύνης που διερεύνησε το θέμα παραπέμποντας στη Βουλή το πόρισμά της.

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "Μέρες του '89" ζωντανεύει η σημερινή ΝΔ που βαδίζοντας στα χνάρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιχειρεί να επαναφέρει τη χώρα στον αστερισμό της σκανδαλολογία και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής".

H CITY PRESS προσθέτει "στον αστερισμό των εξεταστικών Επιτροπών φαίνεται ότι θα κινηθεί η πολιτική ζωής της χώρας το επόμενο (μέχρι τις προεδρικές εκλογές;) διάστημα".

Το metro γράφει ότι "πολιτική αντιπαράθεση μέχρι...τελικής πτώσης, που ξεκινά από τις "γκρίζες" εξοπλιστικές συμβάσεις και πιθανολογείται ότι θα φτάσει στο θέμα του Χρηματιστηρίου και του Εθνικού Κτηματολογίου, ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, όταν συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ρωσία επικυρώνει το Πρωτόκολλο του Κιότο

Οι ΗΠΑ, που προκαλούν τη μεγαλύτερη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αποσύρθηκαν από το Πρωτόκολλο του Κιότο

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η συμφωνία και της Ρωσίας ήταν προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μας.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο θα τεθεί τώρα προς επικύρωση στο ρωσικό κοινοβούλιο και θεωρητικά μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Μέχρι τώρα η Μόσχα φαινόταν αναποφάσιστη. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε όμως καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει το Πρωτόκολλο του Κιότο παρά τη διαφωνία αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων είναι και ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Αντρέι Ιλαριόνοφ.

Ο πρόεδρος Πούτιν τάχθηκε υπέρ της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου τον Μάϊο

Ο πρόεδρος Πούτιν αποσαφήνισε τη στάση της Μόσχας τον Μάιο όταν μίλησε για την επιθυμία του να επικυρωθεί η συνθήκη και πρόσφατα δόθηκε εντολή στα αρμόδια υπουργεία της Ρωσίας να προετοιμαστούν για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου.

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασαν ανησυχίες για τις οικονομικές και πρακτικές συνέπειες που θα προκαλέσει η εφαρμογή των όρων της συνθήκης, ενώ οικονομολόγοι του Κρεμλίνου εξέφρασαν αμφιβολίες για το πως μπορεί η Ρωσία να μειώσει τις εκπομπές των επιβλαβών αερίων σε μια περίοδο που αναπτύσσεται η βιομηχανία της και όταν έχει θέσει στόχο τον διπλασιασμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της μέσα σε 10 χρόνια.

Καθοριστικός όμως παράγοντας για την απόφαση της κυβέρνησης ήταν τα πολιτικά οφέλη που θα αποκομίσει το Κρεμλίνο και όχι το οικονομικό κόστος.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίξει περισσότερο την προσπάθεια της Ρωσίας να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αν η Μόσχα επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα που προκαλεί τη μεγαλύτερη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αποσύρθηκαν από το Πρωτόκολλο του Κιότο πριν από τρία χρόνια, η εφαρμογή της συνθήκες εξαρτάται από την συμφωνία της Ρωσίας.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:18 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΕΕ συζητά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης

Λαθρομετανάστες στην Κρήτη

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στη Χάγη για να εξετάσουν μέτρα κατά της τρομοκρατίας και τις αμφιλεγόμενες προτάσεις για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής εκτός συνόρων ΕΕ για τους μετανάστες από τρίτες χώρες.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης προτάσεις για μια κοινή πολιτική στο θέμα της βίζας και την ενίσχυση της αστυνομικής υπηρεσίας της ΕΕ, της Europol.

Η αντιπαράθεση αναφορικά με τις προτάσεις δημιουργίας κέντρων υποδοχής για αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη, σε χώρες εκτός ΕΕ αναμένεται να επισκιάσει την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Οτο Σίλι, αναμένεται ότι θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» επαναφέροντας στη τράπεζα των διαπραγματεύσεων τις προτάσεις για την δημιουργία προσωρινών κέντρων υποδοχής εκτός Ευρώπης όπου οι αρχές της ΕΕ θα εξετάζουν τις αιτήσεις αυτών που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Κοινότητα είτε για πολιτικούς είτε για οικονομικούς λόγους.

Η Ιταλία υποστηρίζει τις προτάσεις του Γερμανού υπουργού ενώ έχουν ήδη προταθεί χώρες κυρίως στη βόρεια Αφρική όπως η Λιβύη και η Τυνησία για τη δημιουργία των προσωρινών αυτών κέντρων υποδοχής.

Την ιδέα είχε αρχικά προτείνει πριν από 15 μήνες η Μεγάλη Βρετανία, αλλά τώρα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επαναφέρει την πρόταση τονίζοντας ότι «η κατάσταση στη Μεσόγειο επιβάλει τη λήψη μέτρων. Πρέπει να σταματήσουμε τους μετανάστες να έρχονται παράνομα στην Ευρώπη διακινδυνεύοντας τη ζωή τους».

Ωστόσο, στις προτάσεις αυτές πρέπει να θεωρείται βέβαιη η έντονη αντίδραση αρκετών χωρών-μελών, των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: Διπλωματική δραστηριοποίηση

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου υπογράφει τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ

Αποδέχθηκε τελικά την Τετάρτη η Κύπρος το τροποποιημένο κατά τις επιδιώξεις της περιεχόμενο του Κανονισμού για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων με το ποσό των 259 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε καλύπτει τη Λευκωσία σε πολλά σημεία αυτού του σχεδίου κανονισμού αφού ρυθμίζει, σύμφωνα με τα συμφέροντα της, μια σειρά από εκκρεμότητες όπως το θέμα των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στο βόρειο, τουρκοκρατούμενο τμήμα της νήσου, το επίπεδο και τον τρόπο διαβουλεύσεων για την επένδυση των κοινοτικών αυτών πόρων μεταξύ των κοινοτικών υπηρεσιών και των αντίστοιχων κυπριακών, ζητήματα σχετικά με τους εποίκους κ.α.

Η αποδοχή από τη Λευκωσία αυτού του Κανονισμού, που θα οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Διπλωματικών Αντιπροσώπων της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη, θα απαλλάξει την κυβέρνηση της Λευκωσίας από ένα περιττό πολιτικό βάρος και θα της επιτρέψει να κινείται χωρίς πρόσθετες δυσκολίες από διπλωματικές πιέσεις για την επίτευξη του κύριου στόχου της που είναι η σύνταξη του δεύτερου Κοινοτικού Κανονισμού για την ελεύθερη διεξαγωγή του εμπορίου μεταξύ Τουρκοκυπρίων και κοινοτικών χωρών χωρίς τη μεσολαβητική παρουσία της Λευκωσίας .

Διακυβεύονται τόσο ζωτικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Κύπρου από την υιοθέτηση αυτού του κανονισμού ώστε αν αυτό γίνει παρά τη θέληση της ( μια απόφαση έγκρισης με ειδική πλειοψηφία των χωρών μελών ) τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η προσφυγή της Λευκωσίας για την ακύρωση της απόφασης, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με πολλές πιθανότητες να την κερδίσει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ενεργό συμπαράσταση της Μεγάλης Βρετανίας και μερικών άλλων κοινοτικών χωρών δεν θα επιχειρήσει να περάσει αυτόν τον Κανονισμό, διευρυμένο μάλιστα με το άνοιγμα των τουρκοκυπριακών λιμανιών και αεροδρομίων από τα οποία θα διεξάγεται το εμπόριο με τη βόρεια Κύπρο, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας στις 11 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί έντονα τις τελευταίες μέρες με τη συμπαράσταση και μερικών ακόμη κοινοτικών χωρών όπως το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, προκειμένου να ακυρώσει η Τουρκία την πρόσκληση της Τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στη σύνοδο των κρατών μελών της Κοινότητας και των 72 χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης που έχει προγραμματισθεί για τις 4 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ήδη μερικές κοινοτικές χώρες έχουν στείλει επιστολή στην ολλανδική προεδρία με την οποία ζητούν να επιμείνει αυτή στην Άγκυρα προκειμένου να ακυρωθεί η πρόσκληση των Τουρκοκυπρίων που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως έμμεση αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους από τους 25 της ΕΕ.

Η Κύπρος πιέζει έντονα τις κοινοτικές χώρες να αρνηθούν να πάρουν μέρος στη σύνοδο αν η Τουρκία επιμείνει στην επίσημη πρόσκληση των Τουρκοκυπρίων.

Οι εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κρίσιμες διότι η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην άποψη με το επιχείρημα ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει προσκληθεί με την ιδιότητα του «παρατηρητή των εργασιών της Ισλαμικής Διάσκεψης».


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ρωσία θα επικυρώσει τη Συνθήκη για το Περιβάλλον

Οι ΗΠΑ, που προκαλούν τη μεγαλύτερη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αποσύρθηκαν από το Πρωτόκολλο του Κιότο

Η ρωσική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα επικυρώσει την Πέμπτη το Πρωτόκολλο του Κιότο. Από το αν η Ρωσία επικυρώσει το Πρωτόκολλο εξαρτάται αν θα τεθεί σε ισχύ η συνθήκη για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μας.

Μέχρι τώρα η Μόσχα φαινόταν αναποφάσιστη. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει το Πρωτόκολλο του Κιότο όμως φαίνεται ότι διαφωνούν κάποια μέλη της κυβέρνησης.

Πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν αποσαφήνισε τη στάση της Μόσχας τον Μάιο όταν μίλησε για την επιθυμία του να επικυρωθεί η συνθήκη και δόθηκε εντολή στα αρμόδια υπουργεία της Ρωσίας να προετοιμαστούν για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου.

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης όμως εξέφρασαν ανησυχίες για τις οικονομικές και πρακτικές συνέπειες που θα προκαλέσει η εφαρμογή των όρων της συνθήκης.

Καθοριστικός όμως παράγοντας για το αν θα επικυρωθεί η συνθήκη είναι τα πολιτικά οφέλη που θα αποκομίσει το Κρεμλίνο και όχι το οικονομικό κόστος.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίξει περισσότερο την προσπάθεια της Ρωσίας να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αν η Μόσχα επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα που προκαλεί τη μεγαλύτερη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αποσύρθηκαν από το Πρωτόκολλο του Κιότο πριν από τρία χρόνια, η εφαρμογή της συνθήκες εξαρτάται από την συμφωνία της Ρωσίας.


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:51 (Ώρα Λονδίνου)

Η μεγάλη τηλεοπτική μονομαχία

Η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ σχολιάζεται εκτενώς από τις ευρωπαϊκές εφημερίδες. Όμως πολλές εφημερίδες επικεντρώνουν και σήμερα την προσοχή τους στον λόγο του Βρετανού πρωθυπουργού στο συνέδριο του κόμματος του.

Η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό ( Le Figaro ) ασχολείται με πρωτοσέλιδο άρθρο της με την τηλεοπτική αναμέτρηση των κ. Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι. «Μπορεί ο Κέρι να περάσει τον Μπους;» αναρωτιέται η Φιγκαρό.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι αν και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος Μπους προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, οι αναλυτές πιστεύουν πως καθοριστικό ρόλο για το εκλογικό αποτέλεσμα θα παίξει η σημερινή τηλεοπτική αναμέτρηση.

Το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η Λιμπερασιόν ( Liberation ) αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη της σελίδα στον Δημοκρατικό αντίπαλο του προέδρου Μπους. Την φωτογραφία του Τζον Κέρι συνοδεύει ο τίτλος «Μπους-Κέρι: Η τελική μονομαχία».

«Σήμερα, γράφει η Λιμπερασιόν, μέσα σε 90 λεπτά μπορεί να αποφασιστεί η μοίρα της αμερικανικής δημοκρατίας και κατ επέκταση και ολόκληρου του πλανήτη».

Πολιτικός αναλυτής σε μια άλλη γαλλική εφημερίδα, την Μοντ ( Le Monde ) υπογραμμίζει «τον ουσιαστικά αρνητικό χαρακτήρα» που κατά τη γνώμη του έχουν οι αμερικανικές προεδρικές αναμετρήσεις.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αναλυτή χαρακτηρίζονται από «απουσία λογικών επιχειρημάτων» και η συζήτηση επί των πολιτικών προγραμμάτων των υποψηφίων δεν έχει τόση σημασία όση «οι προσωπικές επιθέσεις» που κυριαρχούν στις τηλεοπτικές οθόνες.

Η δύσκολη λέξη «συγνώμη»

Η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα Μοντ ( Le Monde ) σημειώνει πως η ομολογία του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού κόμματος ότι οι πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσείν ήταν λανθασμένες, δεν ισοδυναμεί με «συγνώμη για την απόφαση να κηρύξει πόλεμο κατά του Ιράκ».

Σχόλιο της ευρωπαϊκής έκδοσης της εφημερίδας Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν ( International Herald Tribune ) συγκρίνει τη στάση του Τόνι Μπλερ έναντι των επικριτών του με αυτή του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

«Και οι δύο αντιμετωπίζουν το ίδιο πολιτικό πρόβλημα, έναν πόλεμο που δεν πάει καλά σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή» υπογραμμίζει το σχόλιο της εφημερίδα και συνεχίζει «ο κ.Μπλερ αναγνωρίζει την αξία των επικρίσεων και δεν προσπαθεί να προσποιηθεί ότι η κατάσταση στο Ιράκ εξελίσσεται καλά. Ίσως γιατί το κόμμα του τηρεί πιο κριτική στάση από τους Ρεπουμπλικανούς που υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές τον κ.Μπους και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ στο συνέδριο τους στη Νέα Υόρκη».

Η γερμανική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Ρούντσαου ( Frankfurter Rundschau ) εκτιμά ότι παρά το ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ, το Εργατικό κόμμα εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τόνι Μπλερ διότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει εναλλακτική ηγετική πρόταση.

«Κανένας από τους αντιπάλους του Μπλερ, ούτε και ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν δεν φαίνεται διατεθειμένος να προσπαθήσει να παραμερίσει τον μεγάλο Καίσαρα σ αυτή τη φάση του πολιτικού κύκλου» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.