Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-28

  1. Μερική συγνώμη Μπλερ
  2. Μικρή κάμψη στις τιμές πετρελαίου
  3. Ιστορική νίκη με μεγάλη αντίπαλο
  4. Ομιλία Μπλερ για Ιράκ στους Εργατικούς
  5. Χλιαρή κάλυψη των ευρωπαϊκών επιφυλάξεων
  6. Ελεύθεροι οκτώ όμηροι στο Ιράκ
  7. Νέος συναγερμός για βόμβα σε αεροσκάφος
  8. Υποψήφια για Όσκαρ «Η πτώση»
  9. Πρωθυπουργική παρέμβαση
  10. Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου
  11. Πολιτικές ευθύνες
  12. Στη μνήμη των μαθητών
  13. Η Ιορδανία αμφισβητεί τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ
  14. Εθνικό πένθος
  15. Πένθος για το τροχαίο
  16. Στη μνήμη των μαθητών
  17. Η Ιορδανία αμφισβητεί τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ
  18. Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου
  19. Η Βαγδάτη στο Μπράιτον
  20. Η Ιορδανία αμφισβητεί τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:33 (Ώρα Λονδίνου)

Μερική συγνώμη Μπλερ

Στις βρετανικές εφημερίδες δεσπόζει η ομιλία του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας και πιο συγκεκριμένα οι αναφορές του στο πόλεμο στο Ιράκ.

«Κατηγορείστε εμέναέως ένα σημείο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent) που αναφέρεται στη μερική παραδοχή λάθους από τον Τόνι Μπλερ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Η Ιντιπέντεντ υπογραμμίζει ότι την ίδια ώρα που δυο βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη Βασόρα του νότιου Ιράκ ο βρετανός πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η «πολιτική του στο Ιράκ» οδήγησε «στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης» προς το πρόσωπο του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Τάιμς (Times) που γράφουν ότι με τη μερική συγγνώμη του ο Τόνι Μπλερ προσπαθεί να «κινητοποιήσει το Εργατικό Κόμμα για τη Τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη».

Η Γκάρντιαν (Guardian) με τίτλο «ο Μπλερ αρνείται να ζητήσει συγγνώμη» αποκαλύπτει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός τη τελευταία στιγμή απέσυρε τη λέξη «συγνώμη» από την ομιλία του.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) με τίτλο «ο Μπλερ ζητά συγγνώμη για τα στοιχεία σχετικά με το Ιράκ» γράφει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «ζητά συγγνώμη για τους ισχυρισμούς για τα όπλα μαζικής καταστροφής» αλλά όχι για «την ανατροπή του Σαντάμ».

Πετρέλαιο

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) εκτιμούν ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου που χθες ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι οφείλεται «στην νευρικότητα της αγοράς».

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό σημειώνει η εφημερίδα στο κεντρικό της σχόλιο που προσθέτει ότι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση της τιμής, όπως παραδείγματος χάριν, η πολιτική κρίση στο ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Γιούκος, μπορεί να «λυθεί σε μια νύχτα».

Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει πάντως ότι «ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει ότι στο μέλλον η διάθεση πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δεν θα γίνεται από περιοχές στις οποίες επικρατεί σταθερότητα όπως από την Αλάσκα ή τη Βόρειο Θάλασσα αλλά από ασταθείς και επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη».

Αρθρογράφος της Ιντιπέντεντ (Independent) εκτιμά ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου «είναι θετική» διότι μακροπρόθεσμα «προτρέπει τους μεγάλους καταναλωτές να εξοικονομήσουν ενέργεια».

Μλάντιτς

Οι Σέρβοι εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη σύλληψη του σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς γράγει σε ανταπόκριση της από το Βελιγράδι η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει τις φήμες που διαδόθηκαν ότι ο Μλάντις «έχει ήδη συλληφθεί» και η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μόλις «παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης».

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή «εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η Ουάσιγκτον» στη Σερβία για να συνεργασθεί πλήρως με το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Αν δεν συλληφθεί ο Μλάντις τότε οι Αμερικανοί ίσως διακόψουν την οικονομική βοήθεια που παρέχουν και ίσως μπλοκάρουν τη πρόσβαση των Σέρβων σε άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς γράφει η βρετανική εφημερίδα.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:20 (Ώρα Λονδίνου)

Μικρή κάμψη στις τιμές πετρελαίου

Η πιθανότητα διακοπής της ροής μαύρου χρυσού από τα κοιτάσματα της Νιγηρίας προκαλεί ανησυχίες

Μικρή κάμψη σημείωσαν οι τιμές του μαύρου χρυσού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού προηγουμένως είχαν ξεπεράσει το φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Έτσι η τιμή διαμορφώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα 49,85 δολάρια, από τα 50 δολάρια και 47 σεντς που είχε φτάσει το βαρέλι αμερικανικού αργού πετρελαίου στις συναλλαγές το βράδυ της Δευτέρας.

Το καρτέλ πετρελαιοεξαγωγών χωρών του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι οι ανεξέλεγκτα υψηλές τιμές απειλούν την παγκόσμια οικονομία αλλά δεν μπορεί να λάβει δραστικά μέτρα για τη μείωση των τιμών.

Οι αγορές αποδίδουν τις πρόσφατες ανατιμήσεις του πετρελαίου στις ανησυχίες για πιθανή διακοπή της ροής μαύρου χρυσού από τις πετρελαιοπηγές της Νιγηρίας.

Πάντως νωρίτερα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη και ικανή να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου ανταποκρινόμενη στην αυξημένη ζήτηση, σε μια προσπάθεια ανακοπής των ανοδικών τάσεων της τιμής του μαύρου χρυσού.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί Ναΐμι, δήλωσε ότι οι πετρελαιοπηγές Αμπού Σαφά και Αλ Κατίμπ, όπου η άντληση πετρελαίου άρχισε πρόσφατα, θα μπορούσαν να προσφέρουν στις διεθνείς αγορές ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια επιπλέον σε καθημερινή βάση, ανεβάζοντας τη συνολική ημερήσια παραγωγή της χώρας σε 11 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο νέος κύκλος ανόδου των τιμών πετρελαίου είχε αρχίσει τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο πρώτων υλών της Νέας Υόρκης και συνεχίστηκε σήμερα στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική νίκη με μεγάλη αντίπαλο

Εντυπωσιακή απόδοση είχαν οι παίκτες του Ολυμπιακού απέναντι στη Λίβερπουλ

Η ευρωπαϊκή επιστροφή του Ολυμπιακού στο νέο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στέφθηκε από μια πολύ μεγάλη νίκη επί της αγγλικής Λίβερπουλ, στη 2η αγωνιστική ημέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αντιμετωπίζοντας την πλέον επιτυχημένη ιστορικά αγγλική ομάδα που σημειωτέον δεν είχε χάσει ποτέ σε ελληνικό έδαφος, οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς πίεσαν σε όλο το γήπεδο τους αντιπάλους τους και μάλιστα έχασαν σωρεία ευκαιριών για ευρύτερη νίκη(δύο φορές στο 5ο και στο 75ο λεπτό οι Οκκάς και Στολτίδης έστειλαν τη μπάλα στο δοκάρι του Ντούντεκ).

Από την άλλη πλευρά οι «Κόκκινοι» του μεγάλου αγγλικού λιμανιού δεν φάνηκαν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του αγώνα και απογοήτευσαν.

Το νικητήριο και χρυσό τέρμα για τον Ολυμπιακό πέτυχε ο Ιεροκλής Στολτίδης, στο 17ο λεπτό, με κεφαλιά ύστερα από ωραία σέντρα του Ριβάλντο που εκτέλεσε φάουλ.

Οι «Ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω αποβολής (δεύτερη κίτρινη) του Τάσου Πάντου στο 84΄.

Έτσι, ο Ολυμπιακός τέθηκε επικεφαλής του 1ου ομίλου και πραγματοποίησε πολύ μεγάλο βήμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

«Με αυτή τη νίκη ελπίζουμε σε πρόκριση, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί», δήλωσε ο Ντ. Μπάγεβιτς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα.

Στα υπόλοιπα παιγνίδια της διοργάνωσης τα αποτελέσματα ήταν:

Μονακό Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 2-0

Δυναμό Κιέβου - Μπάγερ Λεβερκούζεν 4-2

Ρεάλ Μαδρίτης Ρόμα 4-2

Μπάγερν Μονάχου Άγιαξ 4-0

Γιουβέντους Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-0

Σπάρτα Πράγας Λιόν 1-2

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Φενερμπαχτσέ 6-2


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ομιλία Μπλερ για Ιράκ στους Εργατικούς

Στο τέλος οι σύνεδροι χειροκρότησαν παρατεταμένα τον κ. Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι μπορεί να ζητήσει συγγνώμη επειδή τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για το ιρακινό οπλοστάσιο αποδείχθηκαν λαθεμένα, αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για την πτώση του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που διεξάγεται στο παραλιακό θέρετρο του Μπράιτον ο κ. Μπλερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος είναι καλύτερος με τον Σαντάμ Χουσεΐν στη φυλακή.

Και προειδοποίησε ότι ο βρετανικός τρόπος ζωής απειλείται από ένα νέο είδος παγκόσμιας τρομοκρατίας που βασίζεται στη διαστρέβλωση των διδαγμάτων του Ισλάμ.

Αλλά όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός η απειλή της τρομοκρατίας μπορεί να εξαλειφθεί με τον εκδημοκρατισμό χωρών όπως το Ιράκ.

Υποσχέθηκε δε ότι θα αποτελέσει προσωπική του προτεραιότητα η αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, μόλις διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η ομιλία του κ. Μπλερ διεκόπη δύο φορές μετά τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε από μέλη του Εργατικού Κόμματος, τα οποία αντιτιθέμενα στην πολιτική κατοχής του Ιράκ, φώναζαν «έχετε αίμα στα χέρια σας κύριε Μπλερ».

Πάντως οι υποσχέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και η αναφορά του σε επιτεύγματα της κυβέρνησής του όπως η μείωση της ανεργίας, η συνεχής οικονομική ανάπτυξη, οι επενδύσεις στους τομείς Υγείας και Παιδείας και η προστασία των ασθενών εισοδηματικά τάξεων του εξασφάλισαν το χειροκρότημα των συνέδρων στο τέλος της ομιλίας του.

Παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού, οι σύνεδροι κατάφεραν να βάλουν στην ημερήσια διάταξη συζήτηση και ψηφοφορία για τον προσδιορισμό ημερομηνίας για την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:59 (Ώρα Λονδίνου)

Χλιαρή κάλυψη των ευρωπαϊκών επιφυλάξεων

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Άρη Χατζηστεφάνου

Η Τουρκία αναμένει τη θετική εισήγηση της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Να καλύψει την ανησυχία της επιχειρεί η πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα για τα αρνητικά μηνύματα που φτάνουν καθημερινά σχετικά με την πορεία της προς την ΕΕ.

Ο τουρκικός Τύπος στην πλειονότητά του καλύπτει αποσπασματικά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων και συχνά αποκρύπτει τα αρνητικά σχόλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες εφημερίδες είχαν χαρακτηρίσει ως θετικές ακόμη και τις δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ όπου έθεσε το ρητορικό ερώτημα: Θα αφήσουμε το ισλαμικό ποτάμι να κατακλύσει τις όχθες του κοσμικού ποταμού;

Ακόμη και το αίτημα των υπουργών Oικονομικών και Eξωτερικών της Γαλλίας να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας, με δυσκολία βρήκε λίγο χώρο στα σημερινά φύλλα του τουρκικού Τύπου.

Ελάχιστοι είναι οι αναλυτές όπως ο Μουράτ Γιετκίν της εφημερίδας Ραντικάλ ή ο Σάμι Κοέν της εφημερίδας Μιλιέτ που προειδοποιούν ότι οι ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρώπη μπορεί να αντιστραφούν.

Πολιτικοί όπως ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που στηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ενώ ακόμη και ο Ζακ Σιράκ δέχεται τις καθημερινές πιέσεις του Νικολά Σαρκοζί, του υπουργού οικονομικών που εποφθαλμιά τη θέση του.

Όσο για τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, λίγοι μέσα στην Τουρκία φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα αλλάξει πόστο σε περίπου ένα μήνα.

Αρκετοί πολιτικοί στην Άγκυρα, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι αρνητικές δηλώσεις όπως αυτές του Σαρκόζι, του Ραφαρέν ή του Μπαρνιέ από τη Γαλλία έχουν απλώς ως στόχο να καθησυχάσουν τη γαλλική κοινή γνώμη ενόψει των κρίσιμων δημοψηφισμάτων για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι οκτώ όμηροι στο Ιράκ

Ελεύθερες οι δύο Ιταλίδες όμηροι που κρατούνταν επί τρεις εβδομάδες στο Ιράκ

Απελευθερώθηκαν στο Ιράκ οι δύο Ιταλίδες που είχαν απαχθεί από ενόπλους και κρατούνταν όμηροι για τρεις εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι οι δύο γυναίκες, Σιμόνα Πάρι και ΣιμόναΤορέτα, που εργάζονταν σε ανθρωπιστική οργάνωση, παραδόθηκαν σε αντιπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη, και αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εντός των επομένων ωρών.

Ο κ. Μπερλουσκόνι είπε επίσης ότι οι δύο Ιταλίδες ήταν σώες και αβλαβείς.

Απελευθερώθηκαν επίσης και δύο Ιρακινοί που είχαν απαχθεί μαζί με τις δύο γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν σε πρόγραμμα σχολικής επιμόρφωσης και υδροδότησης.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Μαργκερίτα Μπονιβέρ, είπε ότι η ιταλική επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού διαδραμάτισε σπουδαιότατο ρόλο στην απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων.

Στο μεταξύ μια αιγυπτιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν στο Ιράκ τέσσερις υπάλληλοί της που κρατούνταν όμηροι.

Συνολικά τριάντα αλλοδαποί που εργάζονταν στο Ιράκ ανάμεσά τους αρκετοί από αραβικές χώρες κρατούνται ακόμα όμηροι, μαζί με αριθμό Ιρακινών πολιτών.

Την ίδια ώρα περίπου τριάντα όμηροι έχουν δολοφονηθεί μέχρι τώρα από τους απαγωγείς τους.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος συναγερμός για βόμβα σε αεροσκάφος

Δύο συναγερμοί για βόμβα εντός τριημέρου στην ίδια πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών

Αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που κατευθυνόταν από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας, μετά από προειδοποίηση για βόμβα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Το αεροσκάφος τύπου Ερμπάς Α340 βρισκόταν εν πτήσει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό όταν άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία αθηναϊκής εφημερίδας προειδοποιώντας ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα και δίνοντας διορία μίας ώρας για την έκρηξή της.

Το αεροσκάφος οδηγήθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας και την πυροσβεστική σε μια απομονωμένη ζώνη του αεροδρομίου, και στη συνέχεια οι 295 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματός τους του άρχισαν να απομακρύνονται.

«Αυτό που πρόκειται να γίνει μετά την απομάκρυνση των επιβατών είναι ο έλεγχος ασφαλείας των ιδίων και των αποσκευών τους και στη συνέχεια εναπόκειται στην αστυνομία τι θα κάνει με το αεροσκάφος» είπε η εκπρόσωπος.

Οι εναλλακτικές λύσεις είναι είτε να αρχίσει ο έλεγχος αμέσως είτε να αναμένουμε την παρέλευση του χρόνου της πτήσης και μετά να γίνουν οι έρευνες, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή είχε κηρυχθεί ξανά συναγερμός όταν αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εκτελούσε το ίδιο δρομολόγιο μετά από παρόμοια προειδοποίηση πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου.

Στην έρευνα που επακολούθησε τότε δεν βρέθηκε τίποτα και η πτήση συνέχισε με καθυστέρηση 18 ωρών το δρομολόγιο της.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:18 (Ώρα Λονδίνου)

Υποψήφια για Όσκαρ «Η πτώση»

Ο Μπρούνο Γκαντζ στο ρόλο του Άντολφ Χίτλερ

Λίγο πριν την αυτοκτονία του ο υπουργός προπαγάνδας του Γ΄Ράιχ, Γιόζεφ Γκέμπελς, έκανε την παρατήρηση ότι θα ήταν καλό να γυρίσει κάποιος ένα έγχρωμο φιλμ για τις τελευταίες ημέρες της δικτατορίας.

Εξήντα χρόνια μετά, o σκηνοθέτης Όλιβερ Χίρσμπιγκελ ο παραγωγός Μπερντ Άιχιγκερ του έκαναν το χατίρι και κατόρθωσαν με το φιλμ «Η πτώση» (Der Untergang) να δείξουν «απομυθοποιώντας και με διεισδυτικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες του Άντολφ Χίτλερ και του Γ΄ Ράιχ», αναφέρεται στο αιτιολογικό της κριτικής επιτροπής, που επέλεξε την ταινία να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στο Λος Άντζελες για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Το φιλμ που γνωρίζει στη Γερμανία ρεκόρ εισπράξεων (700.000 εισιτήρια την πρώτη εβδομάδα) αποτέλεσε το αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης με κεντρικά ερωτήματα κατά πόσο υπάρχει ηθική νομιμοποίηση για να δείξει κάποιος με τα μέσα του κινηματογράφου την ανθρώπινη πλευρά του ανθρώπου που αιματοκύλισε τον κόσμο και κατά πόσο επίσης λειτουργεί εξ αντικειμένου εξωραϊστικά για τα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ.

Ωστόσο η γενική αντιμετώπιση από τα μέσα ενημέρωσης ήταν κατά κανόνα θετική στη Γερμανία, επιφυλακτική όμως έως αρνητική στη Γαλλία και τη Βρετανία. Πρωταγωνιστής της ταινίας, στο ρόλο του Άντολφ Χίτλερ, είναι ο Μπρούνο Γκαντζ, γνωστός και από την ερμηνεία του στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η αιωνιότητα και μία ημέρα».

Στην παρατήρηση του Γκέμπελς, μιλώντας στο περιοδικό Στερν, ο Ελβετός ηθοποιός υπενθυμίζει ότι μέχρι τώρα ήταν ταμπού στη Γερμανία η μεταφορά της ζωής των ηγετικών φυσιογνωμιών του ναζισμού, ενώ ο παραγωγός της ταινίας 0-ο ίδιος που χρηματοδότησε και την ταινία «Το όνομα του Ρόδου» σημειώνει πως ήταν τόσο μεγάλη η αποστροφή από τα συμβάντα στο Γ΄ Ράιχ, ώστε να μη θέλει κανείς να δώσει ένα πρόσωπο στο κακό». Έπρεπε, τονίζει ο κ. Άιχινγκερ, να ξεπεράσουμε το φόβο ότι θα μας κατηγορούσαν για εξωραϊσμό των εγκλημάτων των ναζιστικών εγκλημάτων.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Όλιβερ Χίρσμπιγκελ διεκδικεί το Όσκαρ. Το 2002 το θρίλερ του «Το πείραμα» δεν κατόρθωσε να περάσει στην τελική διεκδίκηση. Τα εφετικά Όσκαρ θα απονεμηθούν στις 27 Φεβρουαρίου.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωθυπουργική παρέμβαση

Η οδική ασφάλεια και η αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων απασχόλησαν την Τετάρτη την κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις και, αφού εξέφρασε την οδύνη του για το πολύνεκρο τροχαίο, τόνισε ότι στην οδική ασφάλεια «οι πρόχειρες παρεμβάσεις και τα αποσπασματικά μέτρα είναι ατελέσφορα».

Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής για την οδική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων και τόνισε ότι ήδη επέβαλε «νέους ρυθμούς για την ταχεία ολοκλήρωση όλων των έργων ώστε, το δυνατό συντομότερα, το εθνικό οδικό δίκτυο να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μιας χώρας- μέλους της ΕΕ».

Ακόμη, είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του αποφάσισε την αυστηρότερη αστυνόμευση του οδικού δικτύου, κυρίως μάλιστα των σημείων που έχουν χαρακτηριστεί ως «υψηλής επικινδυνότητας».

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ανέλαβε να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο συγκρότησης Τροχαίας Εθνικών Οδών, ενώ τοποθετούνται κάμερες στα σημεία «υψηλής επικινδυνότητας», για τον συνεχή έλεγχο της κυκλοφορίας και τον άμεσο εντοπισμό των παραβατών του ΚΟΚ.

Επίσης, αναθεωρείται το σύστημα ελέγχου των διπλωμάτων οδήγησης βαρέων οχημάτων και ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες ελέγχου τέτοιων οχημάτων.

Τέλος, γίνονται αυστηρότερες οι κυρώσεις για τους παραβάτες του ΚΟΚ, ενώ ειδικά για τα βαρέα οχήματα οι κυρώσεις θα αφορούν, όταν αυτό επιβάλλεται, όχι μόνο τους οδηγούς τους, αλλά και τις επιχειρήσεις στις οποίες αυτά ανήκουν.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η προσφορά του πετρελαίου στην αγορά είναι επαρκής

Το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι ξεπέρασε το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 20 χρόνων.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην αγορά της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της νύχτας η τιμή του μαύρου χρυσού έφτασε τα 50 δολάρια και ένα σεντς το βαρέλι.

Η νέα άνοδος αύξηση της τιμής οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στις ανησυχίες για την παραγωγή του πετρελαίου στο Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Νιγηρία.

Ανταρτική οργάνωση στη Νιγηρία που μάχεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη περιοχή όπου βρίσκονται οι πλούσιες πετρελαιοπηγές στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα προειδοποίησε τις πετρελαικές εταιρείες να σταματήσουν τη παραγωγή.

Η οργάνωση απείλησε με ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της κυβέρνησης της Νιγηρίας από τις αρχές Οκτωβρίου.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων ενώ η πετρελαϊκή εταιρεία, Shell, έχει αναγκασθεί να αποσύρει πάνω από 200 υπαλλήλους της.

«Τα προβλήματα στην Νιγηρία έχουν επιδεινωθεί», λέει ο Ρόμπερτ Λάφιν, της εταιρείας GNI-Man Financial.

«Πρόκειται για μείζον πρόβλημα επειδή η Νιγηρία παράγει αργό πετρέλαιο και δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα αργού στην αγορά».

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αποδίδεται και στις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στην σαουδαραβική αστυνομία και τους μαχητικούς ισλαμιστές στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτικές ευθύνες

Τις δύο δικογραφίες για τις εξοπλιστικές συμβάσεις «ΤOR Μ 1» και «T P Q -37» παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, και διαβίβασε στη Βουλή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Οι έρευνες της εισαγγελίας πρωτοδικών για τις συμβάσεις προμήθειας των «ΤOR Μ 1» συνεχίζονται.

Έντονα αντέδρασε στην κατάθεση των δικογραφιών ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης, Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος είπε πως «η προσπάθεια συκοφάντησης θα καταπέσει και οι συκοφάντες θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα».

Ανέφερε, επίσης, ότι όλες οι αποφάσεις και οι διαδικασίες για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν αδιάβλητες, συλλογικές και ελεγχόμενες με πλήρη διαφάνεια και επετέθη στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η κρίση που την διαπερνά, την οδηγεί σε κινήσεις και επιλογές απροσανατολισμού που δυστυχώς πλήττουν βαρύτατα το στράτευμα αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν αφήνει αιχμές για συνεργασία δικαστικών λειτουργών με την κυβέρνηση για τα έρθει το πόρισμα στη Βουλή ο κ. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι με τα λεγόμενα του απαντά πολιτικά σε μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Στη μνήμη των μαθητών

Με την μαύρη κορδέλα του πένθους ρίχτηκαν χτες στη μάχη των τελικών των παραολυμπιακών αγώνων οι έλληνες αθλητές.

Οι νίκες και οι επιτυχίες -περισσότερες από ποτέ, μες σε μία μέρα- δεν κατόρθωσαν να ελαφρύνουν το κλίμα, καθώς οι αθλητές δεν μπορούσαν να ξεχάσουν ότι οι νεαροί μαθητές που σκοτώθηκαν στο πολύνεκρο τροχαίο, στο Μαλιακό, πήγαιναν στην Αθήνα για να τους χειροκροτήσουν.

Τα ελληνικά μετάλλια, το χρυσό του Χρήστου Ταμπαξή στα 50μ. ύπτιο (κατηγορίας S1), τα αργυρά των Αλέξανδρου Ταξιλδάρη (50μ. ύπτιο, κατηγορία S1), Χαράλαμπου Ταϊγανίδη (50μ. ελεύθερο, κατηγορία S13), Μαρίας Καλπακίδου (50μ. ύπτιο, κατηγορία S2) και Ανθής Καραγιάννη (400μ., κατηγορία T13) και το χάλκινο του Γιώργου Καπελλάκη (50μ. ελεύθερο, κατηγορία S2), αφιερώθηκαν στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση μεταξύ νταλίκας και του λεωφορείου που τους μετέφερε, και στις οικογένειές τους.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ιορδανία αμφισβητεί τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ αμφισβητεί τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ

O βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας προειδοποίησε ότι ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν εκλογές στο Ιράκ λόγω του χάους που επικρατεί, όπως είπε.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας είναι ένας τους σημαντικότερους συμμάχους των Ηνωμενων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική Λε Φιγκαρό, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ τόνισε ότι οι μοναδικοί που θα ωφεληθούν από τις εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο είναι οι εξτρεμιστές.

Τα σχόλια του Ιορδανού μονάρχη αναμένεται να θορυβήσουν την Ουάσιγκτον που επιμένει στην διεξαγωγή των εκλογών παρά τα κενό ασφαλείας που επικρατεί στο Ιράκ.

Όπως σχολιάζει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, η Ιορδανία είναι μία από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, οι έντονες επιφυλάξεις που εκφράζει ο βασιλιάς Αμπντουλάχ δημιουργούν διπλωματικό πρόβλημα για τους Αμερικανούς.

Ο Ιορδανός μονάρχης στη συνέντευξη του τονίζει ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν αδιάβλητες εκλογές σε κατάσταση χάους και προσθέτει ότι οι εκλογές θα πρέπει να είναι αξιόπιστες για να προωθηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί στο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο ακόμη και εάν δεν στηθούν κάλπες σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Βομβαρδισμοί στη Φαλούτζα

Στο Ιράκ, συνεχίζονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Φαλούτζα κατά κτιρίων -που σύμφωνα με τους αμερικανούς - χρησιμοποιούνται από μαχητές του καταζητούμενου ισλαμιστή Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι.

Σύμφωνα με αμερικανικό στρατιωτικό ανακοινωθέν στόχος των βομβαρδισμών ήταν εξττρεμιστές που προετοίμαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Οι αμερικανικές επιθέσεις στη Φαλούτζα συνεχίζονται επί εβδομάδες και ιατρικές πηγές λένε ότι πολλοί άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση στη Βασόρα.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:14 (Ώρα Λονδίνου)

Εθνικό πένθος

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί ολόκληρη η χώρα, μετά το τραγικό τροχαίο, που κόστισε τη ζωή σε επτά μαθητές.

Την Τετάρτη τα σχολεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστά παραμένουν και την Τρίτη τα σχολεία στη Φαρκαδώνα Τρικάλων, στο λύκειο της οποίας φοιτούσαν οι άτυχοι μαθητές.

Με απόφαση της κυβέρνησης, οι κηδείες των επτά μαθητών θα γίνουν δημοσία δαπάνη.

Παράλληλα, η «Αθήνα 2004», ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω του πένθους το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης των παραολυμπιακών αγώνων.

Εν τω μεταξύ, σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι κάτοικοι της περιοχής του Μαλιακού, όπου συνέβη το πρωί της Δευτέρας η μοιραία σύγκρουση, μεταξύ νταλίκας φορτωμένης υαλοπίνακες και του λεωφορείου του ΚΤΕΛ που μετέφερε μαθητές και καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδώνας στους παραολυμπιακούς αγώνες.

Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία της Λαμίας παρέμειναν κλειστά την Τρίτη, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο 210ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, για την κατάσταση του δρόμου.

Όπως ανακοινώθηκε, στο σημείο του δυστυχήματος έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 450 άνθρωποι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παράλληλα στο 225ο χιλιόμετρο στο ύψος της Στυλίδας, οι φορείς της Στυλίδας προχωρούν σε κλείσιμο του δρόμου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Η συμμετοχή των κατοίκων στις εκδηλώσεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Παρατυπίες και από τους δύο οδηγούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο οδηγός της νταλίκας όσο και του λεωφορείου είχαν προβεί σε σειρά παρατυπιών και παρανομιών.

Ο 21 ετών Δημήτρης Πεσλής, οδηγός του λεωφορείου, που βάσει των ως τώρα στοιχείων, δε φέρει ευθύνη για το ατύχημα, οδηγούσε με δίπλωμα Δ' κατηγορίας.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, για ένα χρόνο θα έπρεπε να κινείται μόνο σε ακτίνα 50 χλμ από την έδρα του αυτοκινήτου και να οδηγεί μικρότερα οχήματα.

Η προϋπόθεση αυτή δεν αναγραφόταν πουθενά στο δίπλωμα του οδηγού γεγονός που κίνησε και τις υποψίες του υπουργείου μεταφορών.

Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι το ταχύμετρο του λεωφορείου ήταν «πειραγμένο».

Η νταλίκα, την οποία οδηγούσε ο 60χρονος Αντώνης Παρδαλάκης, φέρεται να ήταν υπερβολικά φορτωμένη και πηγές αναφέρουν ότι ξεπερνούσε περισσότερο από ένα τόνο το επιτρεπόμενο όριο του φορτίου της (υαλοπίνακες).

Υπενθυμίζεται ότι η νταλίκα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούσθηκε με το λεωφορείο, ανατρέποντάς το.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ζήτησε χθες από τους αρμόδιους υπουργούς την πλήρη διαλεύκανση του τροχαίου αλλά και την άμεση ολοκλήρωση των μελετών για τα σημεία «δολοφόνους» των εθνικών οδών. Το θέμα απασχολεί και την κυβερνητική επιτροπή της Τρίτης.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 θα έχουν ολοκληρωθούν τα έργα της παράκαμψης της εθνικής οδού στο πέταλο του Μαλιακού. Ο κ.Σουφλιάς πρόσθεσε επίσης ότι ο δρόμος μέχρι τη Στυλίδα θα αποτελεί έναν σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο.

Τα συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων του πολύνεκρου αυτού τροχαίου απέστειλε σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο της δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, απέστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Στο τηλεγράφημα σημειώνεται ότι «μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων και τους Ελληνες αδελφούς πενθούν όλοι οι Κύπριοι».

Στη Λάρισα οι σοροί

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μεταφέρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι σοροί των επτά μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, καθώς το νοσοκομείο της Λαμίας δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των νεκροψιών.

Αν και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας δεν εφημέρευε τέθηκε αμέσως σε ετοιμότητα το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών - προσήλθαν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι - για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων που συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Με την ολοκλήρωση κάθε νεκροψίας οι συγγενείς παρελάμβαναν τη σορό προκειμένου να μεταβούν στους τόπους καταγωγής, και να ετοιμαστούν για τις κηδείες.

Από τους υπόλοιπους μαθητές, οι περισσότεροι ελαφρά τραυματίες παρέμειναν προληπτικά, και για να τους παρασχεθεί ψυχολογική βοήθεια, στο νοσοκομείο της Λαμίας, και λαμβάνουν εξιτήριο το μεσημέρι της Τρίτης.

Εκτός κινδύνου βρίσκονται δύο μαθητές που υπέστησαν βαρείς τραυματισμούς.

Η 15χρονη Αρετή Γεωργίου νοσηλεύεται στο περιφερειακό νοσοκομείο Λάρισας με κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις και μετατραυματική αμνησία κατά την ιατρική ανακοίνωση και στην εντατική του ΚΑΤ νοσηλεύεται ο συνομήλικός της Κωνσταντίνος Αμπλιανίτης, που τελικά δεν έγινε δυνατό να επανασυγκοληθεί το αριστερό του χέρι, καθώς υπήρχαν στοιχεία σύνθλιψης και εξέλκωσης.

Στο γενικό νοσοκομείο της Αθήνας νοσηλεύεται η 15χρονη Βασιλική Κιόση με σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, για την οποία θεωρούνται κρίσιμες οι ημέρες ως την Τετάρτη.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πένθος για το τροχαίο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έγκλημα. Νέα θυσία παιδιών στο βωμό της αδιαφορίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γιατί ξανά; Στο πέταλο του Μαλιακού αναβίωσε η τραγωδία και η φρίκη των Τεμπών. Εφτά ακόμη αγγελούδια δεν θα γυρίσουν ποτέ από τη σχολική εκδρομή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Και άλλο αίμα στο "Πέταλο του Θανάτου". 7 μαθητές νεκροί και 30 τραυματίες!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 500 νεκροί ζητούν ένοχο. Οργή για το χαμό των 7 παιδιών και την αδιαφορία της πολιτείας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο σκαμνί Άκης-Γιάννος. Φωτιά το εισαγγελικό πόρισμα για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η ΑΥΓΗ: Επτά νέα "γιατί"... Η θυσία των Τεμπών δεν μας δίδαξε.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμφύλιος για μίζες στην Βουλή. Σε κατάσταση πολιτικής και δικαστικής ομηρίας το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εθνική Νεκροταφείου... Πώς και γιατί σκοτώθηκαν οι επτά μαθητές. 108 νεκροί και 374 τραυματίες από το 2001 ως σήμερα στην ίδια περιοχή.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαρκές έγκλημα. Μία ακόμα τραγωδία με μαθητές στο πέταλο του Μαλιακού.

ΕΘΝΟΣ: Έγκλημα διαρκείας. Τραγωδία: Ένα ανθρώπινο λάθος στο "πέταλο του θανάτου" κόστισε τη ζωή σε επτά μαθητές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η επανάληψη της τραγωδίας των Τεμπών στον Μαλιακό, χθες, που άδικα χύθηκε το αίμα των παιδιών "διέσωσε" κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θρήνος. Επτά μαθητές νεκροί και 33 τραυματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ως εδώ! Όχι άλλες "θυσίες" στους εργολάβους. Πέταλο Μαλιακού: Υπέρβαρη νταλίκα- λαιμητόμος για 7 μαθητές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέο έγκλημα στο πέταλο του θανάτου. 11 χρόνια χαμένα για μια καρμανιόλα - 7 μαθητές χάθηκαν χθες.

ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόβλεψη για 40 δολ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το πετρέλαιο".

ΕΣΤΙΑ: Βαρύτατες ευθύνες για το τροχαίο. Παντελής απουσία μέτρων για δρόμους-οχήματα-οδηγούς.

ESPRESSO: 7 παιδιά νεκρά στο "πέταλο" του θανάτου. Μας κοροϊδεύουν οι υπεύθυνοι για το δρόμο-καρμανιόλα. Οι φονιάδες κυκλοφορούν ελεύθεροι! Κανένας φταίχτης μεγάλης τραγωδίας δεν έχει πληρώσει ως τώρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υποχωρεί η ανάπτυξη. Σκληρή προσγείωση το 2005".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το "πέταλο" του θανάτου. Τραγωδία τύπου Τεμπών στο Ασπρονέρι του Μαλιακού με επτά παιδιά νεκρά.

ΚΕΡΔΟΣ: "Έγκλημα διαρκείας. Έως πότε το ανίκανο κράτος θα σκοτώνει τα παιδιά μας;"

Ο ΛΟΓΟΣ: Τραγωδία με 7 μαθητές νεκρούς. Η ιστορία επανελήφθη στα Καμένα Βούρλα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στοίχημα ανάπτυξης με ιδιωτικά κεφάλαια το 2005. Ελπίδες και για αύξηση των εξαγωγών την επόμενη χρονιά".

ΤΑ ΝΕΑ: Έγκλημα διαρκείας. Συγκλονίζει το νέο πολύνεκρο δυστύχημα με μαθητές.

Η ΝΙΚΗ: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο. Νταλίκα συγκρούστηκε με μαθητικό λεωφορείο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έγκλημα εκ προμελέτης. Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες. Είκοσι χρόνια καθυστερούν τα έργα στο "πέταλο" του Μαλιακού κόλπου.

TRAFFIC NEWS: Ποια είναι η Τσίλα του SURVIVOR. Η στριπτιζέζ που θα αναστατώσει τους άνδρες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ...Έγκλημα χωρίς τιμωρία. Η Ελλάδα θρηνεί πάλι αδικοχαμένους μαθητές.

Η ΧΩΡΑ: 7 αγγελούδια θυσία στο μινώταυρο των εργολάβων. Πάνω από 400 νεκροί σε 5 χρόνια στην καρμανιόλα του Μαλιακού.

City Press: Τα 7 αίτια της τραγωδίας. Προγραμματισμένο δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού, με επτά μαθητές νεκρούς.

METRO: Εγκληματική αμέλεια. Βυθίστηκε στο πένθος η Ελλάδα για το χαμό 7 μαθητών στην καρμανιόλα της Εθνικής.

Πολύνεκρο τροχαίο

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η Ελλάδα του 2004, που κομπορρημονεί για τον "παγκόσμιο θαυμασμό" που απέσπασε για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εξακολουθεί, δυστυχώς να θρηνεί τα παιδιά της στην άσφαλτο".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "ο θάνατος βασιλεύει στο πέταλο του Μαλιακού. Ο θρήνος, τα δάκρυα, οι κατάρες που έχουν "ποτίσει" τα 80 χιλιόμετρα της "επικράτειάς " του, δεν κατάφεραν ούτε αυτή τη φορά να εμποδίσουν τη νέα τραγωδία που χτύπησε κατάστηθα τη χώρα μας".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ , "από χθες η Ελλάδα ζει μια τραγωδία, πανομοιότυπη εκείνης που ζήσαμε πριν ενάμισι χρόνο στα Τέμπη. Η μόνη διαφορά, ευτυχώς, είναι ο αριθμός των νεκρών μαθητών. Αυτή τη φορά, ήταν στο γνωστό θανατηφόρο πέταλο του Μαλιακού και συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα. Μαθητές από το Λύκειο Φαρκαδόνας Τρικάλων, έρχονταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "20 χρόνια μπλοκάρουν τα έργα στην περιοχή, ενώ ρούφηξαν τρισεκατομμύρια από τον ελληνικό λαό. Εγκληματική η συμπεριφορά των οδηγών φορτηγών που τρέχουν σαν δαιμονισμένοι στην εθνική".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στη στροφή του Ασπρονερίου, από τα μέσα της δεκαετίας του '50, 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Χθες "θυσιάστηκαν" άλλα επτά παιδιά. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια, στον Κόλπο του Μαλιακού χάθηκαν 500 άνθρωποι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Όμως, η εγκληματική αμέλεια και τα πολλαπλά συμφέροντα αποδείχθηκαν ισχυρότερα".

Το metro σημειώνει ότι "μόνο "έγκλημα εκ προμελέτης" μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή τραγωδία, που γράφτηκε στην εθνική οδό με το αίμα αθώων παιδιών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η νέα τραγωδία στο φονικό πέταλο του Μαλιακού με θύματα 15χρονα παιδιά, βύθισε στο πένθος τη χώρα και προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη, που ζητεί ευθύνες. Εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί την τελευταία 10ετία κατά την οποία εξελίσσεται το θρίλερ της εργολαβικής διαχείρισης των έργων".

Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "η μετατροπή του φονικού πετάλου του Μαλιακού σε σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο σέρνεται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 στα εργοληπτικά γραφεία. Τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την κατασκευή του ιδιαίτερα κρίσιμου τμήματος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης έχουν κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων πολιτών. Δεν είναι δυνατόν εδώ και μερικά χρόνια ν΄ακυρώνεται ο ένας διαγωνισμός μετά τον άλλο, επειδή ο ένας εργολάβος δεν συμφωνεί με την ανάθεση του έργου στον άλλο. Οι "φονικές " καθυστερήσεις βαρύνουν τους εργολάβους που προσφεύγουν συνεχώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάροντας τα έργα και παραπέμποντας στο μέλλον την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η χθεσινή τραγωδία στο "πέταλο" του Μαλιακού ήταν αναμενόμενη. Επί 20 χρόνια τα σημεία -καρμανιόλες του εθνικού δρόμου παραμένουν με μια στενή λωρίδα ανά κατεύθυνση και χωρίς διαχωριστικό στηθαίο. Τον ρόλο της στη χθεσινή τραγωδία έπαιξε και η ελλιπής αστυνόμευση αφού οι τροχονόμοι ήταν απασχολημένοι γιατί ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μαζί με αυτά και η "απαραίτητη " νταλίκα, με τον οδηγό να τρέχει πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, καθώς και η έλλειψη ζωνών ασφαλείας".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ένα έγκλημα διαρκείας φέρνει με δραματικό τρόπο στο φως το τραγικό τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε χτες το πρωί με νεκρούς επτά μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας, στο φονικό "πέταλο" του Μαλιακού, όπου 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία τετραετία".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "είκοσι χρόνια καθυστερούν τα έργα στο "πέταλο" του Μαλιακού κόλπου. Ανύπαρκτα, ουσιαστικά τα μέτρα για την -όσο το δυνατόν- ασφαλή κατάσταση του υπάρχοντος δρόμου . Συλλαλητήριο και συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού σήμερα το πρωί".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "δικαιολογίες για τις επί τόσα χρόνια "ασκήσεις επί χάρτου" με προτάσεις για λύσεις, που δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστούν όπως αυτή για "υποθαλάσσια διαδρομή" δεν αντέχουν σε κριτική. Ευθύνες όμως έχουν και οι φορείς της Φθιώτιδας που αντιδρούσαν σε άλλες λύσεις, υποστηριζόμενοι και από τους τοπικούς βουλευτές, με το επιχείρημα ότι θα προκαλούσε οικονομικό μαρασμό του νομού η παράκαμψη περιοχών του. Σε κάθε περίπτωση πάντως τεράστια είναι και η ευθύνη των οδηγών που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας ή κάνουν παράνομες προσπεράσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Όταν ο δρόμος είναι καρμανιόλα, η προσοχή και η ευθύνη είναι μεγαλύτερες".

Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους γράφουν ότι "αποτελεί ντροπή για το κράτος το ότι κάθε φορά που προκαλείται ένα δυστύχημα, όπως το χθεσινό, σπεύδει και ανακοινώνει μέτρα και έργα που θα αλλάξουν την κατάσταση αλλά που τα ξεχνά μόλις περάσουν οι πρώτες εντυπώσεις. Το χθεσινό δυστύχημα στις στροφές του Μαλιακού είναι έγκλημα διαρκές. Όπως θα είναι και το επόμενο που με μαθηματική βεβαιότητα θα συμβεί".

Η Espresso επισημαίνει ότι "ένοχοι χωρίς τιμωρία! Δεκάδες φονιάδες, που έκλεισαν σπίτια, βύθισαν στο πένθος ολόκληρες οικογένειες και σκόρπισαν τον σπαραγμό σε συγγενείς και φίλους, κυκλοφορούν ελεύθεροι, μακριά από τα δίχτυα του νόμου. Κανένας φταίχτης δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα, έστω και ένα μέρος από την τραγωδία που έχει προκαλέσει".

Η City Press υπογραμμίζει ότι "πολυετής καθυστέρηση στην κατασκευή της ΠΑΘΕ στην περιοχή του Μαλιακού. Έλλειψη στοιχειωδών μέτρων (διαπλάτυνση, διαχωριστικές μπάρες) για να γίνει ο συγκεκριμένος δρόμος λιγότερο επικίνδυνος. Τυπική μόνο αστυνόμευση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους οδηγούς νταλίκας. Υπερφόρτωση της μοιραίας νταλίκας. Κακός υπολογισμός της κατανομής του φορτίου. Υπερβολική ταχύτητα. Έλλειψη επαρκών ζωνών ασφαλείας στο πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές".

Η ΑΥΓΗ διερωτάται "γιατί κανένας δεν ελέγχει τις νταλίκες και τα φορτία τους; Γιατί δεν γίνονται συνεχώς έλεγχοι γι α υπερβολική ταχύτητα στα κρίσιμα τμήματα της εθνικής οδού; Γιατί πρέπει να περιμένουμε έως το 2007 για να φτιαχτεί μέρος του "φονικού πετάλου"; Γιατί δεν λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα όταν κατά χιλιάδες ταξιδεύουν μαθητές, όπως για τους Παραολυμπιακούς; Γιατί οι μεταφορές-μετακινήσεις μας πρέπει να γίνονται οδικά και δεν χρησιμοποιείται περισσότερο ο σιδηρόδρομος;"

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "είναι σαφές λοιπόν ότι αν η πολιτεία είχε λάβει τα στοιχειώδη αυτά μέτρα ως προς τα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών, ως προς την καταλληλότητα των οχημάτων και ως προς την επιβολή αυστηροτάτων κυρώσεων κατά των παρανομούντων οδηγών (πρωτίστως των επαγγελματιών) το χθεσινό τραγικό δυστύχημα θα είχε μάλλον αποφευχθή".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να υπάρξει πλήρης και σε βάθος διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στη νέα τραγωδία στο Ασπρονέρι, με θύματα αθώους μαθητές, που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο ΟΑΚΑ, χθες το πρωί".

Εξοπλιστικά προγράμματα-Δικαιοσύνη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η Βουλή παίρνει πλέον τη σκυτάλη για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Άμυνας του ΠΑΣΟΚ κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου στις προμήθειες των οπλικών συστημάτων TOR M-1 και TPQ-37. Από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί εξ αντικειμένου η αναμενόμενη αποστολή στην Βουλή, του πορίσματος για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την περίοδο από το 1999 έως το 2003".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "πόρισμα-φωτιά για τα εξοπλιστικά προγράμματα διαβιβάζει στη Βουλή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός. Στο πόρισμα, από το οποίο αναδύεται οσμή μίζας, "φωτογραφίζονται" οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου, οι οποίοι θα καθίσουν στο σκαμνί της Βουλής για να αποφασιστεί η άρση της ασυλίας τους".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Στη μνήμη των μαθητών

Με το μαύρο περιβραχιόνιο του πένθους ρίχτηκαν χτες στη μάχη των τελικών των παραολυμπιακών αγώνων οι έλληνες αθλητές.

Οι νίκες και οι επιτυχίες -περισσότερες από ποτέ, μες σε μία μέρα- δεν κατόρθωσαν να ελαφρύνουν το κλίμα, καθώς οι αθλητές δεν μπορούσαν να ξεχάσουν ότι οι νεαροί μαθητές που σκοτώθηκαν στο πολύνεκρο τροχαίο, στο Μαλιακό, πήγαιναν στην Αθήνα για να τους χειροκροτήσουν.

Τα ελληνικά μετάλλια, το χρυσό του Χρήστου Ταμπαξή στα 50μ. ύπτιο (κατηγορίας S1), τα αργυρά των Αλέξανδρου Ταξιλδάρη (50μ. ύπτιο, κατηγορία S1), Χαράλαμπου Ταϊγανίδη (50μ. ελεύθερο, κατηγορία S13), Μαρίας Καλπακίδου (50μ. ύπτιο, κατηγορία S2) και Ανθής Καραγιάννη (400μ., κατηγορία T13) και το χάλκινο του Γιώργου Καπελλάκη (50μ. ελεύθερο, κατηγορία S2), αφιερώθηκαν στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση μεταξύ νταλίκας και του λεωφορείου που τους μετέφερε, και στις οικογένειές τους.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ιορδανία αμφισβητεί τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ αμφισβητεί τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ

O βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας προειδοποίησε ότι ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν εκλογές στο Ιράκ λόγω του χάους που επικρατεί, όπως είπε.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας είναι ένας τους σημαντικότερους συμμάχους των Ηνωμενων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική Λε Φιγκαρό, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ τόνισε ότι οι μοναδικοί που θα ωφεληθούν από τις εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο είναι οι εξτρεμιστές.

Τα σχόλια του Ιορδανού μονάρχη αναμένεται να θορυβήσουν την Ουάσιγκτον που επιμένει στην διεξαγωγή των εκλογών παρά τα κενό ασφαλείας που επικρατεί στο Ιράκ.

Όπως σχολιάζει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, η Ιορδανία είναι μία από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, οι έντονες επιφυλάξεις που εκφράζει ο βασιλιάς Αμπντουλάχ δημιουργούν διπλωματικό πρόβλημα για τους Αμερικανούς.

Ο Ιορδανός μονάρχης στη συνέντευξη του τονίζει ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν αδιάβλητες εκλογές σε κατάσταση χάους και προσθέτει ότι οι εκλογές θα πρέπει να είναι αξιόπιστες για να προωθηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί στο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο ακόμη και εάν δεν στηθούν κάλπες σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Βομβαρδισμοί στη Φαλούτζα

Στο Ιράκ, συνεχίζονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Φαλούτζα κατά κτιρίων -που σύμφωνα με τους αμερικανούς - χρησιμοποιούνται από μαχητές του καταζητούμενου ισλαμιστή Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι.

Σύμφωνα με αμερικανικό στρατιωτικό ανακοινωθέν στόχος των βομβαρδισμών ήταν εξττρεμιστές που προετοίμαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Οι αμερικανικές επιθέσεις στη Φαλούτζα συνεχίζονται επί εβδομάδες και ιατρικές πηγές λένε ότι πολλοί άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η προσφορά του πετρελαίου στην αγορά είναι επαρκής

Το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι ξεπέρασε το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 20 χρόνων.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην αγορά της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της νύχτας η τιμή του μαύρου χρυσού έφτασε τα 50 δολάρια και ένα σεντς το βαρέλι.

Η νέα άνοδος αύξηση της τιμής οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στις ανησυχίες για την διάθεση στην αγορά του πετρελαίου από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Νιγηρία.

Ανταρτική οργάνωση στη Νιγηρία που μάχεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη περιοχή όπου βρίσκονται οι πλούσιες πετρελαιοπηγές στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα προειδοποίησε τις πετρελαικές εταιρέιες να σταματήσουν τη παραγωγή.

Η οργάνωση απείλησε με ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της κυβέρνησης της Νιγηρίας από τις αρχές Οκτωβρίου.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων ενώ η πετρελαϊκή εταιρεία, Shell, έχει αναγκασθεί να αποσύρει πάνω από 200 υπαλλήλους της.

«Τα προβλήματα στην Νιγηρία έχουν επιδεινωθεί», λέει ο Ρόμπερτ Λάφιν, της εταιρείας GNI-Man Financial.

«Πρόκειται για μείζον πρόβλημα επειδή η Νιγηρία παράγει αργό πετρέλαιο και δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα αργού στην αγορά».

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αποδίδεται και στις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στην σαουδαραβική αστυνομία και τους μαχητικούς ισλαμιστές στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:31 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βαγδάτη στο Μπράιτον

H πρόταση σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ και το γεγονός ότι το Ιράκ σκιάζει το συνέδριο των Εργατικών στο Μπράιτον σχολιάζονται εκτενώς στον ευρωπαϊκό τύπο.

Η ελβετική Λε Ταμπ (Le Temps) γράφει ότι το συνέδριο του βρετανικού κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο Μπράιτον είναι η «ευκαιρία που περίμενε το αντιπολεμικό στρατόπεδο για να περάσει στην αντεπίθεση».

«Με τις βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έχει κάθε λόγο να φοβάται τις συνέπειες της διαμάχης για το Ιράκ που επηρεάζει τη δημοτικότητά του και την εμπιστοσύνη του κόσμου -- όχι μόνο των οπαδών του κόμματός του, αλλά και γενικά του εκλογικού σώματος».

Και αυτός είναι ο λόγος, εκτιμά η εφημερίδα, που «ο Τόνι Μπλερ προσπαθεί απεγνωσμένα να επικεντρώσει τη συζήτηση σε εσωτερικά θέματα».

Η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) εκτιμά ότι η χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν στο συνέδριο άφησε τον πρωθυπουργό εκτεθειμένο.

«Ο κ. Μπράουν καρπώθηκε ο ίδιος τα θέματα για τα οποία ήθελε να μιλήσει ο Τόνι Μπλερ και του άφησε μόνο ένα θέμα, το Ιράκ».

«Ο Μπλερ καλείται να εξηγήσει την τραγική κατάσταση στο Ιράκ και γιατί έπρεπε να γίνει πόλεμος. Το Εργατικό Κόμμα όμως δεν ανέχεται άλλο τις δικαιολογίες του πρωθυπουργού».

Η διάσκεψη για το Ιράκ

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) αναφέρεται στην πρόταση της Ουάσιγκτον για την σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ και παραθέτει τους όρους που έθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

«Αν γίνει τέτοια διάσκεψη, στην ημερήσια διάσκεψη θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ», φέρεται να είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Στη διάσκεψη θα πρέπει να συμμετάσχουν «όλες οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις, και αυτές που επέλεξαν τον δρόμο της ένοπλης ιρακινής αντίστασης», υπογράμμισε ο κ. Μπαρνιέ.

Στην Ισπανία, η Ελ Παΐς (El Pais) γράφει ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι τόσο «απελπιστική που η διάσκεψη, μια απόπειρα της Ουάσιγκτον να ανακτήσει τουλάχιστον την διπλωματική πρωτοβουλία, δεν πρόκειται να επιλύσει τίποτε».

Η Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) γράφει ότι η διάσκεψη πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να θέσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που μόνο μια διεθνώς συμφωνημένη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, η μεταβίβαση της εξουσίας σε ένα ανεξάρτητο Ιράκ και η έγκριση πολιτικής και οικονομικής βοήθειας θα προλάβουν μια εν δυνάμει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή, την ανάφλεξη όλης της Εγγύς και Μέσης Ανατολής».


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ιορδανία αμφισβητεί τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ αμφισβητεί τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ

O βασιλιάς Αμπτουλάχ της Ιορδανίας προειδοποίησε ότι ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν εκλογές στο Ιράκ λόγω του χάους που επικρατεί, όπως είπε.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας είναι ένας τους σημαντικότερους συμμάχους των Ηνωμενων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική Λε Φιγκαρό, ο βασιλιάς Αμπτουλάχ τόνισε ότι οι μοναδικοί που θα επωφεληθούν από τις εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο είναι οι εξτρεμιστές.

Τα σχόλια του Ιορδανού μονάρχη αναμένεται να θορυβήσουν την Ουάσιγκτον που επιμένει στην διεξαγωγή των εκλογών παρά τα κενό ασφαλείας που επικρατεί στο Ιράκ.

Όπως σχολιάζει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, η Ιορδανία είναι μία από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, οι έντονες επιφυλάξεις που εκφράζει ο βασιλιάς Αμπτουλάχ δημιουργούν διπλωματικό πρόβλημα για τους Αμερικανούς.

Ο Ιορδανός μονάρχης στη συνέντευξη του τονίζει ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν αδιάβλητες εκλογές σε κατάσταση χάους και προσθέτει ότι οι εκλογές θα πρέπει να είναι αξιόπιστες για να προωθηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί στο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο ακόμη και εάν δεν στηθούν κάλπες σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.