Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-27

  1. Από θρίαμβο σε τραγωδία
  2. Δολοφονία στελέχους της Αλ Κάιντα
  3. Ο Κάρτερ φοβάται τη Φλόριντα
  4. Παρελθόν ο Αναστασιάδης από ΠΑΟΚ
  5. Απελευθέρωση ομήρου στο Ιράκ
  6. Ματαιώνεται η τελετή λήξης
  7. «Από την Πρέσπα λίμνα»
  8. Αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν
  9. Εξαγωγές κακοποιών
  10. Παραίτηση Βούγια
  11. Παρελθόν ο Αναστασιάδης από ΠΑΟΚ
  12. Πολιτική κινητοποίηση
  13. Τραγωδία στην Εθνική
  14. Οικονομία και μετεγγραφές
  15. Νέοι και ωραίοι
  16. Μεταλλίων συνέχεια
  17. Θανατηφόρο τροχαίο
  18. Πράσινο φως στο αεροσκάφος
  19. Νεκρός ύποπτος για συνεργασία με την Αλ Κάιντα
  20. Απαισιόδοξος για το Ιράκ ο Πάουελ
  21. Δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας
  22. Πράσινο φως στο αεροσκάφος
  23. To Iράκ επισκιάζει το συνέδριο των Εργατικών

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:54 (Ώρα Λονδίνου)

Από θρίαμβο σε τραγωδία

«Ο Ελληνικός θρίαμβος μετατρέπεται σε τραγωδία» γράφει σε ολοσέλιδη ανταπόκριση οι Τάιμς (Times) με αφορμή το θάνατο των επτά μαθητών στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στα Καμμένα Βούρλα.

«Οι πιο επιτυχημένοι Παραολυμπιακοί Αγώνες βυθίσθηκαν στο πένθος», γράφει η βρετανική εφημερίδα που μεταφέρει την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής να ματαιώσει την αποψινή τελετή λήξης των αγώνων.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες «αποτέλεσαν ένα λαμπρό θρίαμβο» για τους τέσσερις χιλιάδες αθλητές που πήραν μέρος, γράφουν οι Τάιμς, που προσθέτουν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξουν εορταστικές εκδηλώσεις εν μέσω της εθνικής τραγωδίας με το θάνατο των μαθητών.

Τουρκία - Ε.Ε

Στο επίμαχο θέμα της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αναφέρονται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Η βρετανική εφημερίδα εστιάζεται στις αντιρρήσεις που εκφράζονται στη Γαλλία για το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στη Κοινότητα.

Δυο από στενότερους πολιτικούς συνεργάτες του προέδρου της Γαλλίας, ο υπουργός εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ και ο μελλοντικός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Νικολά Σαρκοζί, ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε σημειώνει η εφημερίδα.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υπογραμμίζουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε και να «παραμείνει εκτός εξ αιτίας του γαλλικού βέτο».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η επικείμενη απόφαση για το εάν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «αναδύεται σε πολιτικό θέμα» σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες «αποκρυσταλλώνοντας το σκεπτικισμό που υπάρχει προς την Ε.Ε και δυσκολεύοντας την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος».

Συνέδριο Εργατικού Κόμματος

Στην αποψινή ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος επικεντρώνονται τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. Η Γκάρντιαν (Guardian) υποστηρίζει ότι από την ομιλία αυτή «εξαρτάται το μέλλον του κυρίου Μπλερ».

«Μετά από μια δεκαετία πολιτικών θριάμβων στα συνέδρια του Εργατικού Κόμματος, ο κύριος Μπλερ που αντιμετωπίζει την επανάφλεξη του πολέμου στο Ιράκ και διογκούμενη έλλειψη λαϊκής εμπιστοσύνης θα εκφωνήσει λόγο που είτε θα περισώσει την πολιτική του σταδιοδρομία είτε θα φέρει πιο κοντά την τελική φάση της», γράφει η Γκάρντιαν.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για την σφυρηλατηθεί η ενότητα του Εργατικού Κόμματος «υπονομεύθηκε από τις νέες εσωκομματικές διαφωνίες που ξέσπασαν μεταξύ των υποστηρικτών του Τόνι Μπλερ και (του υπουργού Οικονομικών) Γκόρντον Μπράουν».


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:32 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία στελέχους της Αλ Κάιντα

Στο Πακιστάν πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει πολλά στελέχη της Αλ Κάιντα

Πλήγμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, τη δολοφονία ενός βασικού στελέχους της Αλ Κάιντα στο νότιο Πακιστάν.

Ο Αχμάντ Φαρούκι σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν, έπειτα από πολύωρες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Πακιστανούς στρατιώτες και οπαδούς του.

Τουλάχιστον τρεις άνδρες σκοτώθηκαν κατά τις ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους.

«Εξοντώσαμε ένα βασικό στέλεχος της τρομοκρατίας, κάποιον που συνιστούσε απειλή για την ανθρωπότητα», είπε ο πρόεδρος Μουσάραφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ολλανδία.

«Ζωντανός» ο Μπιν Λάντεν

Ο Φαρούκι καταζητείτο για τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Περβέζ Μουσάραφ και για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου, Ντάνιελ Περλ.

Ο πρόεδρος Μουσάραφ είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός, αλλά δεν είναι γνωστά τα ίχνη του.

Πακιστανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις ισλαμιστών εξτρεμιστών στη χώρα.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, υπολοχαγός Ντέιβιντ Μπάρντο, είπε ότι στελέχη της Αλ Κάιντα βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα στο Πακιστάν και όχι στο Αφγανιστάν.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κάρτερ φοβάται τη Φλόριντα

Ο Τζίμι Κάρτερ θα είναι ένας από τους κορυφαίους παρατηρητές των εκλογών

Οι εκλογικοί διακανονισμοί στη Φλόριντα δεν συνάδουν με τις βασικές διεθνείς προδιαγραφές και μπορεί να υπονομεύσουν τις αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ.

Ο κ. Κάρτερ υπογράμμισε επίσης ότι μπορεί να επαναληφθούν οι παρατυπίες που είχαν λάβει χώρα κατά τις εκλογές του 2000, κατά τις οποίες είχε προηγηθεί με ελάχιστη διαφορά ο Τζορτζ Μπους.

Ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος αναμένεται να είναι ένας από τους κορυφαίους παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας, κατηγόρησε τον ανώτατο αξιωματούχο των εκλογών στη Φλόριντα για μεροληψία.

Τα σχόλια του κ. Κάρτερ έγιναν λίγο πριν από την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους και τον αντίπαλό του, Τζον Κέρι.

Τα δύο βασικά θέματα της τηλεοπτικής αναμέτρησης αναμένεται να είναι ο πόλεμος στο Ιράκ και η εσωτερική ασφάλεια.

Ενδελεχής προετοιμασία

Και οι δύο αντίπαλοι έχουν ολοκληρώσει τις περιοδείες τους και τώρα βρίσκονται κεκλεισμένων θυρών με τους συμβούλους τους.

Πιστεύεται ότι οι δύο άνδρες μελετούν την επιχειρηματολογία και τις πρακτικές που θεωρούνται απαραίτητες για την παρουσίαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Θεωρείται αδιανότητο, σε κάθε δημοκρατική χώρα, να υπάρχουν δόλιες ή μεροληπτικές εκλογικές διαδικασίες

Τζίμι Κάρτερ

Και οι δυό τους έχουν πραγματοποιήσει ήδη εικονικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις με κάποιον ηθοποιό στη θέση του αντιπάλου τους.

Οι τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις αναμένετια να διεξαχθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Δεκάδες εκατομμύρια άτομα αναμένεται να τις παρακολουθήσουν.

Ο Τζον Κέρι αισιοδοξεί να φθάσει τον αντίπαλό του, Τζορτζ Μπους, ο οποίος προηγείται από 3% μέχρι 9% στις δημοσκοπήσεις.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Παρελθόν ο Αναστασιάδης από ΠΑΟΚ

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του Άγγελου Αναστασιάδη μετά την απογοητευτική εμφάνιση της ομάδας και την ήττα από τον Πανιώνιο για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, σε συνδυασμό με τον πρόωρο αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ και τον επικείμενο αποκλεισμό -όπως όλα δείχνουν- και από το UEFA.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει τα εξής:

«H ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι, μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα της ομάδας και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του προπονητή κ. Αναστασιάδη Άγγελου. Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κ. Αναστασιάδη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε τα τελευταία χρόνια και να του ευχηθεί καλή και πετυχημένη συνέχεια στην προπονητική του καριέρα».

Αντικαταστάτης του Α. Αναστασιάδη θα είναι πιθανότατα ο Αυστριακός (με ελβετικό διαβατήριο) Ρολφ Φρίνγκερ πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελβετίας, της Γκρασχόπερς και του Απόλλωνα Λεμεσού.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:15 (Ώρα Λονδίνου)

Απελευθέρωση ομήρου στο Ιράκ

Ο Φερεϊντούν Τζαχανί ήταν ο δεύτερος διπλωμάτης που έπεσε θύμα απαγωγής

Ένας Ιρανός διπλωμάτης που είχε πέσει θύμα απαγωγής στο Ιράκ τον Αύγουστο απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του.

Ο Φερεϊντούν Τζαχανί πήγε στην πρεσβεία του Ιράν στη Βαγδάτη το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με αξιωματούχους της πρεσβείας.

Ο κ. Τζαχανί είχε πέσει θύμα απαγωγής καθώς ταξίδευε από τη Βαγδάτη προς την Καρμπάλα, όπου επρόκειτο να αρχίσει να εργάζεται στο εκεί προξενείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση του κ. Τζαχανί έγινε κατόπιν πολλών διπλωματικών προσπαθειών και με τη διαμεσολάβηση της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο κ. Τζαχανί είναι ο δεύτερος ξένος διπλωμάτης που πέφτει θύμα απαγωγής στο Ιράκ.

Τον Ιούλιο, ένας εργαζόμενος της αιγυπτιακής πρεσβείας είχε πέσει θύμα απαγωγής της οργάνωσης Λέοντες της Ταξιαρχίας του Αλάχ.

Ένταση Βαγδάτης - Τεχεράνης

Η απελευθέρωση του Ιρανού διπλωμάτη έγινε έπειτα από μία περίοδο έντασης ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Τεχεράνη.

Ο Ιρανός διπλωμάτης είχε απηχθεί από μία οργάνωση που καλείται Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ.

Οι Ιταλίδες εργάζονται σε ανθρωπιστική οργάνωση

Μέλη της οργάνωσης, αλλά και της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης είχαν το Ιράν ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ και ότι προκαλεί ένταση στη Νατζάφ.

Στο Ιράκ κρατούνται ακόμη δύο Ιταλίδες εργαζόμενες σε μία ανθρωπιστική οργάνωση και ένας Βρετανός.

Περισσότεροι από 100 ξένοι υπήκοοι έχουν πέσει θύμα απαγωγής στο Ιράκ από το Μάρτιο και μετά.

Οι περισσότεροι έχουν απελευθερωθεί, αλλά τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν σκοτωθεί.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ματαιώνεται η τελετή λήξης

Στη ματαίωση του καλλιτεχνικού μέρους της τελετής λήξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που θα γινόταν την Τρίτη, προχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Η απόφαση ελήφθη λόγω του εθνικού πένθους για το τραγικό δυστύχημα που κόστισε την ζωή επτά μαθητών οι οποίοι κατευθύνονταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η τελετή θα περιοριστεί καθαρά σε όσα απαιτεί το πρωτόκολλο, δηλαδή την είσοδο των αθλητών, την ομιλία του προέδρου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, την παράδοση της σημαίας στην οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου και το σβήσιμο της φλόγας.

Οι κάτοχοι εισιτηρίων που λόγω της τροποποίησης του προγράμματος δεν θα παρακολουθήσουν την τελετή λήξης θα εισπράξουν το αντίτιμο που έχουν καταβάλλει, με την επίδειξη του στελέχους του εισιτηρίου τους, με διαδικασία που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ματαιώνεται η τελετή λήξης

Την απόφαση να ματαιώσει το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, μετά το τραγικό δυστύχημα στην Εθνική οδό, έλαβε η Οργανωτική Επιτροπή.

Μεταλλίων συνέχεια

«Ιπτάμενη» Ανθή

Χάλκινο ο Αγγουράκης

Πλούσιοι και φτωχοί

Επιτυχιών συνέχεια

Ο «πόλεμος» των μασκώτ

«Από την Πρέσπα λίμνα»

Η ολυμπιακή πορεία ενός παιδιού του εμφυλίου

Δημοσιογράφε, που πας;

Τα προβλήματα του ΟΑΚΑ για άτομα με ειδικές ανάγκες

Η ιστορία των Παραολυμπιακών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών

Τα αγωνίσματα

Άρση Βαρών σε πάγκο

Σκοποβολή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

Ξιφασκία με αμαξίδιο

Τα αγωνίσματα

Γκόλμπολ

Ποδόσφαιρο

Τζούντο

Ράγκμπι με αμαξίδιο

Ιστιοπλοΐα

Τα αγωνίσματα

Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο

Τοξοβολία

Στίβος

Μπότσια

Ποδηλασία

Ιππασία

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Από την Πρέσπα λίμνα»

Της ανταποκρίτριας της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Αθήνα, Λαμπρινής Χ. Θωμά

Ο Κρις Τρυφωνίδης μετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με τα εθνικά χρώματα του Καναδά. Η προσωπική του ιστορία είναι μία από τις πολλές που ξεκίνησαν στον ελληνικό εμφύλιο.

Μιλά ήρεμα, σιγανά, νοιώθει ντροπή που έχει ξεχάσει τα ελληνικά του. Μια γλώσσα που διδάχθηκε μόνο για τρία χρόνια, τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του.

«Γεννήθηκα στις Πρέσπες το 1946. Tρία χρόνια αργότερα εγώ και η μαμά μου πήγαμε στην Πολωνία κι η μητέρα μου πέθανε δύο χρόνια αργότερα, όταν ήμουν πέντε ετών. Με έβαλαν σε ορφανοτροφείο της Πολωνίας. Πέρασα οκτώ χρόνια εκεί και τότε ο κυανός σταυρός βρήκε τον πατέρα μου στον Καναδά. Κι έτσι πήγα. Ήταν το 1957».

Κι ο Κρις ήταν πια έντεκα χρονών, υποχρεωμένος να ξεχάσει «και τα πολωνικά, όπως ξέχασε τα ελληνικά» από τις δύσκολες συγκυρίες της ζωής του. Η μητέρα του ήταν Αλβανή, μου λέει, ο πατέρας Έλληνας. Ο τόπος που γεννήθηκε μέσα του έχει καταγραφεί ως «Πρέσπα λίμνα». Έτσι το λέει, με βαριά προφορά.

Δε θέλει να μιλήσει στο μικρόφωνο για τον τρόπο με τον οποίο έμεινε ανάπηρος. Όμως, τα προβλήματα που έφερε η αναπηρία στη ζωή του και τη θεραπεία τους μέσα από την ενασχόληση με τον αθλητισμό θέλει να τα μοιραστεί. Και θυμάται με ευγνωμοσύνη μια φίλη του, την Έντριαν Κόλμπυ.

«Όταν έμεινα ανάπηρος, έκανα μια φίλη στο κέντρο αποκατάστασης, στο GF Strong, την Έντριαν Κόλμπυ. Εκείνη, όταν βγήκε από το κέντρο άρχισε κολύμβηση. Εγώ τα πρώτα τρία χρόνια το είχα ρίξει στο αλκοόλ, αλλά εκείνη μου έλεγε είσαι καλός στο μπιλιάρδο, είσαι καλός στη σκοποβολή, πρέπει να ασχοληθείς με ένα από τα δύο. Προτίμησα τη σκοποβολή γιατί τότε το μπιλιάρδο δεν ήταν ολυμπιακό σπορ. Κι όπως λένε, τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ναι μια εδώ, ενώπιόν σας, να ρίχνω για τον Καναδά στην Ελλάδα».

Τον ενοχλεί η ζέστη αλλά όταν του προτείνουμε να σταματήσουμε, να πιει κάτι, αρνείται. «Θέλω να συνηθίσω. Είναι ωραίο που γύρισα σπίτι».

Χαμογελά συνεχώς, ντροπαλά, και μιλά ήρεμα, διηγούμενος τη ζωή του και τις παραολυμπιακές του εμπειρίες. Είναι οι τέταρτοι αγώνες του αυτοί πήρε μέρος πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς στη Βαρκελώνη και είναι ο 5ος γηραιότερος αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Θυμάται ως σημαντικότερη παραολυμπιακή του συμμετοχή τη Βαρκελώνη γιατί «ήταν η πρώτη μου κι είναι υπέροχη πόλη». Ο κ. Τρυφωνίδης είναι από τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη συμμετοχή. Τη μέρα που συναντηθήκαμε δεν τα πήγε πολύ καλά, αλλά δεν τον πειράζει.

Ο Λουκ Ρομπέρ από το γραφείο τύπου της καναδικής ομάδας, που τον συνοδεύει, λέει ότι δεν του έχει ξανατύχει τόσο αισιόδοξος και συνάμα ήρεμος άνθρωπος. Ο κ. Τρυφωνίδης συνδέει τη αισιοδοξία του με τα σπορ.

«Είναι μια φωτογραφία που την έχουν όλοι οι φίλοι μου στον κόσμο»

«Αν δεν ήταν το σπορ θα ήμουν πιθανότατα σπίτι και θα μεθοκοπούσα ή μπορεί και να μη βρισκόμουν πια σε τούτη τη γη. Μου έδωσε κάτι να προσδοκώ κι επειδή είμαι τελειομανής μου ταιριάζει η σκοποβολή».

Τον αποχαιρετώ, έχει θέσει από την αρχή αυστηρά το χρόνο της συνέντευξης ο ίδιος. Τον περιμένει η κόρη του, δε θέλει να αργήσει. Μαζεύω το μίνι ντισκ, τα μικρόφωνα, ετοιμάζω την τσάντα.

Στο δρόμο για την έξοδο από το ολυμπιακό κέντρο σκοποβολής στο Μαρκόπουλο, τον ακούω να με φωνάζει. «Έι, περίμενε! Θέλω να σου κάνω ένα δώρο». Βγάζει από το πορτοφόλι του τη φωτογραφία που στολίζει τη σελίδα. «Είναι προσωπικό δώρο», λέει κατεβάζοντας τα μάτια.

Είναι μια φωτογραφία της νιότης του, ποζάρει υγιής. Τον ρωτώ αν έχουμε το δικαίωμα δημοσίευσης, και λέει ότι μας επιτρέπει. «Είναι μια φωτογραφία που την έχουν όλοι οι φίλοι μου στον κόσμο». Και η Ελληνική Υπηρεσία του BBC, μεταξύ αυτών.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Ο Μοχάμαντ Χαταμί αναγκάσθηκε να ματαιώσει επίσκεψή του

Συγγνώμη από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Τουρκίας ζήτησε ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Αφορμή στάθηκε το πολιτικό πλήγμα που δέχτηκε όταν η συμβουλευτική συνέλευση του Ιράν, που ελέγχεται από τους συντηρητικούς αντιπάλους του, αμφισβήτησε δύο συμβόλαια τουρκικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα η Turkcell, ο τουρκικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών θα αναλάμβανε τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού δικτύου τηλεπικοινωνιών στο Ιράν.

Το εν λόγω συμβόλαιο - αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων - θα αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις από την εποχή της ιρανικής επανάστασης.

Ακόμη, υπό αμφισβήτηση τίθεται συμβόλαιο εργασιών στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε αναλάβει τουρκική κοινοπραξία.

Σχόλια για «πιέσεις» από ΗΠΑ

Οι Ιρανοί βουλευτές δεν ακύρωσαν ακόμη τις συμφωνίες αλλά έδωσαν στον εαυτό τους δικαίωμα βέτο για το συγκεκριμένο θέμα.

Άγκυρα και Τεχεράνη επιχειρούν τώρα να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τις εξελίξεις τονίζοντας ότι δεν θα επηρεάσουν τις τουρκο-ιρανικές σχέσεις.

Πάντως, τουρκικές εφημερίδες όπως η Μπιργκιούν συνδέουν τα προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς στην οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και με τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ.

Αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα, που είχαν μιλήσει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν- μια χώρα που σύμφωνα με την ορολογία του Τζορτζ Μπους εντάσσεται στον άξονα του κακού.

Τουρκικά δημοσιεύματα μάλιστα ανέφεραν στο παρελθόν, ότι ο Αμερικανός πρέσβης ζήτησε και πέτυχε να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ιράν.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:17 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαγωγές κακοποιών

Επιτυχής ήταν η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα στην Αλβανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, με την επιστροφή του, συμφώνησε με τον αλβανό ομόλογό του «τη χρηματοδότηση από Ελληνικής πλευράς της ανέγερσης μιας φυλακής στην Αλβανία όπου θα μεταφερθούν για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους Αλβανοί βαρυποινίτες που σήμερα κρατούνται στις Ελληνικές φυλακές».

Ο υπουργός εξήγησε ότι «η ανέγερση ανάλογης φυλακής στην Ελλάδα θα είχε πολύ ψηλότερο κόστος κατασκευής από ότι στην Αλβανία, όπου εργατικά και υλικά είναι φθηνότερα.

Επιπλέον, μετά την κατασκευή παύει να μας βαρύνει το κόστος λειτουργίας της φυλακής - το κόστος κράτησης - που θα εξακολουθούσε να μας βαρύνει αν οι κρατούμενοι παρέμεναν σε Ελληνική φυλακή».

Επίσης, οι δύο άνδρες αποφάσισαν την επιτάχυνση από τώρα των μεταγωγών Αλβανών κρατουμένων από την Ελλάδα στην Αλβανία προς έκτιση του υπόλοιπου της ποινής τους.

Η Ελλάδα θα επιχορηγεί το κόστος κράτησης των μεταγομένων στις Αλβανικές φυλακές που πρόδηλα είναι χαμηλότερο απ ό,τι στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει αδιαχώρητο στις ελληνικές φυλακές «όπου ο αριθμός των κρατουμένων είναι σήμερα σχεδόν διπλάσιος του προβλεπομένου αριθμού θέσεων».

Στο σύνολο των κρατουμένων, οι αλλοδαποί ανέρχονται σε 3.660 (ποσοστό 42,9%). Από αυτούς, οι 1.845 είναι Αλβανοί (50,4% επί του αριθμού των αλλοδαπών και 21,6% επί του συνολικού αριθμού των κρατουμένων).

Οι περισσότερες αξιόποινες πράξεις των Αλβανών κρατουμένων έχουν να κάνουν με ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες, ληστείες και κλοπές, με επακόλουθο την επιβολή μεγάλων ποινών - από 10 χρόνια και πάνω στις περισσότερες περιπτώσεις.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Βούγια

Την παραίτησή του από την θέση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, υπέβαλε τη Δευτέρα ο Σπύρος Βούγιας.

Η παραίτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, που έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα της διάστασης του θέματος που έλαβε το ζήτημα της μετεγγραφής της κόρης του στην Αρχιτεκτονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από εκείνη του πολυτεχνείου της Ξάνθης.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Βούγιας δηλώνει ότι στόχος της κίνησής του είναι να μη βαραίνει καμμία σκιά τον πολιτικό βίο της χώρας και θέτει εαυτόν στη διάθεση του κ. Παπανδρέου.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Παρελθόν ο Αναστασιάδης από ΠΑΟΚ

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του Άγγελου Αναστασιάδη μετά την απογοητευτική εμφάνιση της ομάδας και την ήττα από τον Πανιώνιο για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, σε συνδυασμό με τον πρόωρο αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ και τον επικείμενο αποκλεισμό -όπως όλα δείχνουν- και από το UEFA.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει τα εξής:

«H ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι, μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα της ομάδας και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του προπονητή κ. Αναστασιάδη Άγγελου. Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κ. Αναστασιάδη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε τα τελευταία χρόνια και να του ευχηθεί καλή και πετυχημένη συνέχεια στην προπονητική του καριέρα».

Αντικαταστάτης του Α. Αναστασιάδη θα είναι πιθανότατα ο Αυστριακός(με ελβετικό διαβατήριο) Ρολφ Ρίνγκερ πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελβετίας, της Γκρασχόπερς και του Απόλλωνα Λεμεσού.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική κινητοποίηση

Την εντολή να μεταβούν στον τόπο του τραγικού τροχαίου, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στους υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, Γιώργο Βουλγαράκη, Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη και Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου.

Μετά την ενημέρωσή του από τον κ. Βουλγαράκη, ζήτησε, ακόμη, την άμεση κινητοποίηση των κινητών μονάδων του ΕΚΑΒ και διέταξε να τεθούν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία «Παίδων» και ΚΑΤ, αν παραστεί ανάγκη να μεταφερθούν τραυματίες μαθητές στην Αθήνα.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής έδωσε εντολή στον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να βρίσκονται σε ετοιμότητα 4 ελικόπτερα, για τη μεταφορά τραυματιών.

Ήδη, ένας μαθητής που ακρωτηριάστηκε, μεταφέρεται στο ΚΑΤ με ελικόπτερο, μαζί με το άκρο του, το οποίο βρέθηκε και θα επιχειρηθεί να συγκολληθεί.

Οι συναντήσεις που είχε προγραμματίσει ο κ. Καραμανλής με τους κυρίους Βουλγαράκη και Κακλαμάνη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ενόψει του σχεδίου του προϋπολογισμού, αναβλήθηκαν.

Στην περιοχή του δυστυχήματος βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας, κατόπιν εντολής του προέδρου του κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στον δήμαρχο Φαρκαδώνας Τρικάλων για το θάνατο των παιδιών στο πολύνεκρο τροχαίο των Καμμένων Βούρλων.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία στην Εθνική

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δώδεκα σοβαρά, στη σύγκρουση λεωφορείου με νταλίκα, στην περιοχή Ασπρονέρι, κοντά στα Καμμένα Βούρλα.

Το λεωφορείο μετέφερε 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές, από το λύκειο του χωριού Φαρκαδώνα Τρικάλων, που πήγαιναν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το δυστύχημα συνέβη περίπου στις 10 το πρωί της Δευτέρας, στο 173ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Λαμίας κ. Γαλανός δήλωσε ότι πιθανόν ο οδηγός της νταλίκας έχασε τον έλεγχό της, ακολούθως ξεκόλλησε το συρόμενο και έτσι πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και επήλθε η πλαγιομετωπική σύγκρουση με το λεωφορείο. Η νταλίκα μετέφερε υαλοπίνακες.

Όλοι οι μαθητές και οι συνοδοί τους έχουν απεγκλωβιστεί από το λεωφορείο και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ χειρουργικές μονάδες από την Αθήνα έσπευσαν για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους σοβαρά τραυματίες.

Ο οδηγός του λεωφορείου, Δημήτρης Πεσλής, 29 ετών από το Μουζάκι και ο οδηγός της νταλίκας Αντώνης, Παρδαλάκης, 60 ετών, βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα των Καμμένων Βούρλων, στο πλαίσιο της προανάκρισης για το τροχαίο.

Η κυκλοφορία στην εθνική οδό έχει διακοπεί και έχει σχηματιστεί ουρά χιλιομέτρων έξω από τα Καμμένα Βούρλα.

Στον τόπο του δυστυχήματος βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, δυνάμεις της πυροσβεστικής και δεκάδες ασθενοφόρα.


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταλλίων συνέχεια

Ένα χρυσό και δύο αργυρά μετάλλια προστέθηκαν στην ελληνική συλλογή των Παραολυμπιακών Αγώνων. Στον τελικό των 100μ. την Δευτέρα ο Ιωάννης Πρώτος.

«Ιπτάμενη» Ανθή

Χάλκινο ο Αγγουράκης

Πλούσιοι και φτωχοί

Επιτυχιών συνέχεια

Ο «πόλεμος» των μασκώτ

Βιομηχανικός σχεδιασμός για όλους

Δημοσιογράφε, που πας;

Τα προβλήματα του ΟΑΚΑ για άτομα με ειδικές ανάγκες

Η ιστορία των Παραολυμπιακών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών

Οι αριθμοί των Αγώνων

Μια διοργάνωση, μεγάλη σε μέγεθος και σημασία

Τα αγωνίσματα

Άρση Βαρών σε πάγκο

Σκοποβολή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

Ξιφασκία με αμαξίδιο

Τα αγωνίσματα

Γκόλμπολ

Ποδόσφαιρο

Τζούντο

Ράγκμπι με αμαξίδιο

Ιστιοπλοΐα

Τα αγωνίσματα

Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο

Τοξοβολία

Στίβος

Μπότσια

Ποδηλασία

Ιππασία

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και μετεγγραφές

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 3.000 ευκαιρίες κατάρτισης με αμοιβή. Σε προγράμματα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Πράσινα» τερτίπια κατά της διαφάνειας. Ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Πανοζάχο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θα ξαναψήφιζαν ΝΔ οι Έλληνες. Παρά τη βρώμικη επίθεση του ΠΑΣΟΚ... Τα πρώτα «γκάλοπ».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανεργία 12% παρέλαβε η ΝΔ. Σοκ από την αποκάλυψη των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο του 2004.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αντεπίθεση ζητά η βάση της ΝΔ. Πρόεδροι ΝΩΔΕ, βουλευτές και στελέχη μιλούν στην «Α».

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκβιάζει δικαστές η μαφία των προμηθευτών! Παίδευσαν και τα τηλέφωνα στελεχών του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η ΒΡΑΔΙΝΗ: Η Ήπειρος έχει ανάγκη από επενδύσεις. «Πράσινα» τερτίπια κατά της διαφάνειας.

ΕΘΝΟΣ: Η ώρα του λογαριασμού για τους πολίτες. Προϋπολογισμός: Αυστηρή εισοδηματική πολιτική και φορολογικές επιβαρύνσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αναδομεί αιφνιδιάζει ανατρέπει. Πριν πάρουν σάρκα και οστά τα σχέδια έξω και μέσα από το κόμμα εναντίον του, ο Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γερμανική οβίδα εναντίον της Ελλάδος. Για τα ψεύτικα στοιχεία στην οικονομία από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μετεγγραφές μόνο για πολύτεκνους. Μ. Γιαννάκη: Έτοιμη η ρύθμιση για το νέο καθεστώς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόλεμος ελλειμμάτων, φτώχεια Προϋπολογισμού και ο Καραμανλής... Ψαλιδίζει τις υποσχέσεις του.

ΕΣΤΙΑ: Όγδοοι σε πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντυπωσιακά στοιχεία της Eurostat για το δημογραφικό.

ESPRESSO: Επτά ρήγματα απειλούν Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο Εγκέλαδος τρόμαξε και ξύπνησε μνήμες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Άνω κάτω η κτηματαγορά. Έντονες διακυμάνσεις στις τιμές ακινήτων στη Θεσσαλονίκη.

ΜETRO: Έψαχναν μια ώρα να βρουν... σεισμολόγο. Αναστάτωση από 4,7 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό και ενώ στο Αστεροσκοπείο ήταν μόνο φύλακας.

ΤΑ ΝΕΑ: Τη... λυπητερή μας στέλνει η Ευρώπη. Μέτρα λιτότητας λόγω απογραφής.

CITY PRESS: Μαριέττα Γιαννάκου: Αλλάζω τώρα το σύστημα μετεγγραφών.

TRAFFIC NEWS: Άγρια κόντρα Τατιάνας και Έλλης. Στον αέρα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Γιατί απείλησε να φύγει η Στάη.

Η ΧΩΡΑ: Πως ο Τεό «σφάζε» υπουργούς στα παράθυρα του MEGA. Αυτός θα χειρισθεί τον βασικό μέτοχο, την τηλεοπτική νομοθεσία και τη σύγκρουση με τη διαπλοκή;

Κυβέρνηση

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «στηρίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ οι πολίτες παρά τις βρώμικες επιθέσεις και τον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχεται το τελευταίο διάστημα από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από διάφορα ΜΜΕ. Την ίδια όμως στιγμή, δείχνουν να ζητούν περισσότερη δράση από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, εκτιμώντας σε ποσοστό που ξεπερνά το 51% πως ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα 'το Σύστημα ΠΑΣΟΚ'».

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «μικρές απώλειες καταγράφει η κυβέρνηση από τα δύο τελευταία επικοινωνιακά της ολισθήματα (πτώση του Σινούκ και υπόθεση Τσιτουρίδη), όπως προκύπτει από τις δύο δημοσκοπήσεις που διενήργησαν για λογαριασμό της εφημερίδας 'ΤΟ ΠΑΡΟΝ' οι εταιρίες RASS και Alco».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι «δυναμική απάντηση στις πρακτικές και τα σχέδια που εξυφαίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη ζητούν η βάση της ΝΔ και οι πολίτες που στήριξαν τις ελπίδες τους στη Νέα Διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει δυναμικά με εξεταστικές επιτροπές για το Χρηματιστήριο, τους εξοπλισμούς και τις υπερβάσεις στα δημόσια έργα. Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής ετοιμάζει την τελική αντεπίθεσή του αποκαλύπτοντας όλα τα στοιχεία που επιβαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «ο Κώστας Καραμανλής διεμήνυσε ήδη μέσω των στενών συνεργατών του σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη ότι στο εξής είναι υποχρεωμένοι να στρέψουν όλο το ενδιαφέρον και την προσοχή τους στους κρίσιμους τομείς που έχουν αναλάβει, αντικρούοντας με τον τρόπο αυτό τις σπασμωδικές κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και την άκρατη σκανδαλολογία των προηγούμενων ημερών από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι «από τη δημοσιονομική απογραφή που θα φέρει στο φως τις επικοινωνιακές απάτες των κυβερνήσεων Σημίτη μέχρι το νομοσχέδιο θα καταστήσουν σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ δεν ήταν κενές περιεχομένου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «οι στενοί συνεργάτες κατόπιν αυτών συνιστούν αναδομή εντός του Οκτωβρίου δημιουργία επικοινωνιακού επιτελείου, επαφή με το λαό και τα προβλήματά του και τον Μάρτιο προσφυγή στις κάλπες αφού πρώτα αποφευχθεί συναίνεση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια τέτοια κίνηση θεωρείται ως η σωστότερη διότι θα προλάβει πολλά».

Μετεγγραφές

Η CITY PRESS αναφέρει ότι «την άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τις μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προανήγγειλε από τη Βέροια, όπου μίλησε στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες για το θέμα και που οδήγησε στην παραίτηση τον υπουργό».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «μετεγγραφές μόνο για τα παιδιά των πολυτέκνων και των οικογενειών που συντηρούν 'τρία σπίτια' προβλέπει η πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που έχει στα χέρια της η υπουργός Παιδείας. 'Θα σας απαλλάξω από το βάρος των μετεγγραφών' διαβεβαίωσε η κ. Μ. Γιαννάκου τους πρυτάνεις, οι οποίοι ζήτησαν την πλήρη κατάργηση των μετεγγραφών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 'Ε.Τ' η υπουργός Παιδείας σχεδίαζε από καιρό νομοθετική παρέμβαση για το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων μετεγγραφής σε ομοειδές τμήμα άλλης πόλης».

Οικονομία

ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι «η ώρα του λογαριασμού της δημοσιονομικής απογραφής πλησιάζει και μεταφέρει στο μέτωπο της οικονομίας την πολιτική αντιπαράθεση. Οι Βρυξέλλες ζητούν τώρα την επιβολή από την κυβέρνηση μέτρων λιτότητας ενώ φωνές της Κεντροδεξιάς, όπως ο Γερμανός Ε. Στόιμπερ, ζητούν να επιστρέψει η Ελλάδα ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι πιέσεις αυτές αναμένεται να κλιμακωθούν έως τις 5 Νοεμβρίου, ημερομηνία-τελεσίγραφο για την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση».

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «η αυστηρή εισοδηματική πολιτική, αλλά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, είναι τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η ώρα του λογαριασμού φτάνει».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «τον μυθικό Προκρούστη αρχίζουν να υποδύονται ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του. Η φτώχεια του Προϋπολογισμού και οι επιπτώσεις της διεύρυνσης των ελλειμμάτων τους οδηγούν στο ψαλίδισμα των υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση των πολυτέκνων. Εκ του σύνεγγυς παρακολουθεί πλέον τις κρατικές δαπάνες η ΕΕ. Σημίτης και Παπανδρέου εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι η ευθύνη για τον σημερινό διασυρμό βαρύνει καθ' ολοκληρίαν την Κυβέρνηση Σημίτη. Το γεγονός ότι επέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της για τις μεθοδεύσεις τις οποίες ακολούθησε τότε».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι «κεραυνούς κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Έντμουντ Στόιμπερ, με αφορμή τις αποκαλύψεις της Eurostat για τη συστηματική παραποίηση κατά το παρελθόν, των μεγεθών του προϋπολογισμού για το έλλειμμα και το χρέος. Μάλιστα, ο Βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών προτείνει εμφατικά την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδος, ζητώντας να επιστραφούν τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αλλά και να 'παγώσει' η περαιτέρω εκταμίευση κοινοτικών πόρων έως το 2007».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Νέοι και ωραίοι

Νικηφόρα πέρασε από τη Θεσσαλονίκη και το ανακαινισμένο Χαριλάου («Κλεάνθης Βικελίδης» ονομάζεται πλέον) ο Ολυμπιακός. Στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 2ης αγωνιστικής επικράτησε με 1-0 του Άρη, διπλασιάζοντας έτσι τις νίκες του στο φετινό πρωτάθλημα.

Οι γηπεδούχοι έπαιζαν με δέκα παίκτες από το 39', μετά από αποβολή του Παπαδόπουλου ενώ δεν κατάφεραν να απειλήσουν τους αντιπάλους τους, που από το 59' είχαν προηγηθεί με τέρμα του Βραζιλιάνου Τζιοβάνι. Θερμή ατμόσφαιρα από 12.000 φίλους του Άρη.

Ο Παναθηναϊκός χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις στο παιχνίδι του επικράτησε της Ξάνθης με 3-1, παραμένοντας έτσι στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά το τέλος και της 2ης αγωνιστικής.

Ανοιχτά και χωρίς σκοπιμότητες αγωνίστηκαν οι φιλοξενούμενοι που «πάγωσαν» προσωρινά τη Λεωφόρο μόλις στο 3ο λεπτό. Τα γκολ του Παναθηναϊκού ο Μπασινάς (17', 64') και ο Σκάτσελ (22').

Στο δεύτερο μέρος, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε κατακόρυφα, καθώς ο Παναθηναϊκός έδειξε να κάνει συντήρηση δυνάμεων εν όψει του αγώνα με την Αϊντχόβεν.

Ο Πολωνός επιθετικός Μάρτσιν Μίετσελ, πέτυχε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης του Ηρακλή με την Χαλκηδόνα και χάρισε τους τρεις βαθμούς της νίκης στον «γηραιό», που αγωνίστηκε στο ανακαινισμένο και εντυπωσιακό Καυτατζόγλειο, έπειτα από δύο χρόνια.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν αποφάσισε να τον περάσει στον αγώνα στο 67' στη θέση του Σινιόρι. Το γκολ ήρθε στο 74' όταν ο Μουράτι πάσαρε υποδειγματικά στον Μίετσελ και ο Πολωνός δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Έπιασε το δυνατό σουτ, από πολύ δύσκολη θέση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Εμπέντε. Μέχρι εκείνη την στιγμή, τις εντυπώσεις αναμφισβήτητα είχε κερδίσει η Χαλκηδόνα.

Νίκη με 2-0 πέτυχε η ΑΕΚ επί της Κέρκυρας στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Το πρώτο τέρμα της συνάντησης σημείωσε ο Βούλγαρος, Ιβάν Ρούσεφ στο 43' με θαυμάσια εκτέλεση φάουλ, ενώ στο 88' ο Καμπάνταης με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

14.000 φίλαθλοι της ΑΕΚ δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα στη Ριζούπολη. Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ εντυπωσίασε (τηρουμένων των αναλογιών) με τον ρυθμό και το ασφυκτικό πρέσινγκ που επέβαλλε. Στην επανάληψη ωστόσο, παρουσιάσθηκε υποτονική και απροσδόκητα κουρασμένη.

Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής πέτυχε ο Πανιώνιος που κέρδισε 2-0 τον ΠΑΟΚ με τα γκολ που σημείωσε ο Σλοβάκος επιθετικός Μπρέσκα.

Στο 53΄ ο Μπρέσκα έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, σούταρε δυνατά, αιφνιδίασε τον Ατματζίδη και έστειλε την μπάλα στα δίκτυα.

Το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 68΄ όταν ο Παρόντι πάσαρε στον Σπυρόπουλο, που με τη σειρά του βρήκε τον Μπρέσκα ο οποίος από κοντά με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίκτυα της εστίας του ΠΑΟΚ.

Με πρωταγωνιστή της αναμέτρησης τον Ανέστη Αγρίτη το Αιγάλεω επιβλήθηκε με 1-0 του ΟΦΗ στο «Θ. Βαρδινογιάννης» και πέτυχε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, σε αντίθεση με τους Κρητικούς, που γνώρισαν τη δεύτερη ήττα τους σε ισάριθμους αγώνες.

Το τέλος της αναμέτρησης ήταν συγκλονιστικό, καθώς στις καθυστερήσεις ο Μαχλάς βρέθηκε σε πολύ καλή θέση, όμως ο Σιντιμπέ κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Χωρίς να δυσκολευθεί ιδιαίτερα, η Καλλιθέα επικράτησε του Εργοτέλη με 3-0. Στο 30ο λεπτό ο Σαββίδης βρήκε τον Τελκίνσκι που κινήθηκε από αριστερά και σούταρε δυνατά προς την εστία του Εργοτέλη.

Ο Χανιωτάκης δεν συγκράτησε την μπάλα και ο Ντραγκίσεβιτς δεν δυσκολεύθηκε να ανοίξει το σκορ με κεφαλιά. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Φάνης Γκέκας με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής, έστειλε την μπάλα για δεύτερη φορά στα δίκτυα του Χανιωτάκη.

Στο 65' και μετά από σύγχυση στα καρέ του Εργοτέλη, ο Καρατζάς βρέθηκε μόνος στο ύψος της μικρής περιοχής και με δυνατό σουτ διαμόρφωσε το 3-0.

Ο 23χρονος ταλαντούχος επιθετικός Αλέξης Γαβριλόπουλος οδήγησε τον Ιωνικό στην πρώτη του φετινή νίκη με 2-0 απέναντι στην Καλαμαριά.

Ο επιθετικός του Ιωνικού στο 39' κατάφερε με κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα ανοίγοντας το σκορ (1-0). Στο 61' ο Λιβεριανός Μακόρ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.

Βαθμολογία

1. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 6

2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6

3. ΗΡΑΚΛΗΣ 6

4. ΑΕΚ 4

5. ΑΙΓΑΛΕΩ 4

6. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 3

7. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3

8. ΞΑΝΘΗ 3

9. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 3

10. ΙΩΝΙΚΟΣ 3

11. ΠΑΟΚ 3

12. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 3

13. ΟΦΗ 0

14. ΑΡΗΣ 0

15. ΚΕΡΚΥΡΑ 0

16. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 0


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταλλίων συνέχεια

Ένα χρυσό μετάλλιο, από τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη, και δύο αργυρά, από τους Κωνσταντίνο Φύκα και Μαρία Καλπακίδου, όλους αθλητές της κολύμβησης, προσέθεσε στην συλλογή της η ελληνική ομάδα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Τα χρυσά του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη έγιναν δύο, μετά τη νίκη του την Κυριακή στα 100μ. ύπτιο ανδρών, καθώς εκείνος είχε ανοίξει με χρυσό (100μ. πεταλούδα) των χορό των ελληνικών μεταλλίων στην πρεμιέρα των αγώνων.

Χάρη στις τρεις αυτές νίκες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 36η θέση στον πίνακα μεταλλίων των Παραολυμπιακών της Αθήνας. Ελπίζει, δε, σε ένα ακόμη μετάλλιο τη Δευτέρα, καθώς ο Ιωάννης Πρώτος αγωνίζεται το απόγευμα στα 100μ. ανδρών (Τ13).


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Θανατηφόρο τροχαίο

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στη σύγκρουση λεωφορείου με νταλίκα, στην περιοχή Ασπρονέρι, κοντά στα Καμμένα Βούρλα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα θύματα είναι παιδιά. Το λεωφορείο μετέφερε 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές, από το σχολείο του χωριού Φαρκαδόνα Τρικάλων, που πήγαιναν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το δυστύχημα συνέβη περίπου στις 10 το πρωί της Δευτέρας, σε μία επικίνδυνη στροφή του εθνικού δρόμου. Άμεσα έφτασαν στην περιοχή ασθενοφόρα, τα οποία μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομείο της Λαμίας.

Στην περιοχή βρίσκεται ο υφυπουργός παιδείας Γιώργος Καλός, για το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πράσινο φως στο αεροσκάφος

To αεροπλάνο της Ολυμπιακής στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ

Τίποτε δεν βρέθηκε κατά τους εξονυχιστικούς ελέγχους στο αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μετά την αναγκαστική του προσγείωση στο βρετανικό αεροδρόμιο Στάνστεντ.

«Είμαστε απόλυτα ικαονοποιημένοι, δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Έσεξ.

Εξονυχιστικούς ελέγχους στο αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, διεξήγαγαν όλη τη νύχτα οι βρετανικές αρχές, μετά την αναγκαστική του προσγείωση στο βρετανικό αεροδρόμιο Στάνστεντ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για φάρσα.

Οι επιβάτες που διανυκτέρευσαν σε γειτονικό ξενοδοχείο έχουν μεταφερθεί στο αεροδρόμιο.

Το αεροσκάφος απομακρύνθηκε από τον ειδικό χώρο που έγινε ο έλεγχος, βρίσκεται τώρα στον κανονικό χώρο του αεροδρομίου και αναμένει οδηγίες για επικείμενη απογείωση.

Τα τορνέιντος

Όπως επισημαίνουν οι βρετανικές εφημερίδες, τα βρετανικά καταδιωκτικά τορνέιντος που συνόδευσαν τον ελληνικό αεροπλάνο έως την αναγκαστική του προσγείωση στο αεροδρόμιο Στάνστεντ στο Εσσεξ, δεν θα δίσταζαν να το καταρρίψουν στην περίπτωση που είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία και κατευθύνονταν προς το Λονδίνο.

Πάντως η ψυχραιμία με την οποία οι επιβάτες αντιμετώπισαν την όχι και τόσο ευχάριστη περιπέτειά τους, επισημαίνεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

undefined

Είναι τρομαχτικό να βγαίνεις από το αεροπλάνο και να βλέπεις τους πάντες με προτεταμένα όπλα να σε διατάζουν να πετάξεις ότι έχεις και δεν έχεις στο έδαφος

Επιβάτης

«Το μόνο που ξέρω ήταν ότι μας κατέβασαν από το αεροπλάνο είτε επειδή είχε τοποθετηθεί βόμβα ή γιατί κάποιος μέσα σ΄αυτό θα επιχειρούσε να ενεργοποιήσει κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό... Δεν γνωρίζουμε τίποτε περισσότερο», είπε ένας επιβάτης.

«Είναι τρομαχτικό να βγαίνεις από το αεροπλάνο και να βλέπεις τους πάντες με προτεταμένα όπλα να σε διατάζουν να πετάξεις ότι έχεις και δεν έχεις στο έδαφος», είπε ένας άλλος επιβάτης.

Ένας από τους επιβάτες ήταν ο Ρόμπερτ Σανταντρέα, πυροσβέστης από την Ν.Υόρκη που έζησε από πρώτο χέρι την τραγωδία των δίδυμων πύργων.

«Το περιστατικό αυτό επανέφερε μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου. Προσευχόμουν μέσα στο αεροπλάνο...δεν μπορω να κρύψω ότι είμουν κάπως νευρικός, αλλά όλοι οι συνεπιβάτες μου ήταν πολύ ψύχραιμοι.»

«Σ΄αυτό βεβαίως συνετέλεσε το γεγονός ότι βρισκόμασταν πάνω από την Βρετανία και σύντομα θα προσγειωνόμαστε. Αν είχαμε πάρει την προειδοποίηση ένω βρισκόμασταν πάνω από τον Ατλαντικό θα ήταν πολύ διαφορετικά... πιστεύω θα υπήρχε πανικός», είπε ο πυροσβέστης από τη Ν.Υορκη που επέβαινε στο αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Συναγερμός εν πτήσει

Ο συναγερμός για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση 411 από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, είχε σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Βρετανία, συνοδεία μαχητικών βρετανικών αεροσκαφών, στις 1729 ώρα Ελλάδος.

Ο πιλότος του αεροσκάφους είχε ειδοποιηθεί για προειδοποιητικά τηλεφωνήματα αγνώστων στην εφημερίδα «Έθνος», που έκαναν λόγο για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος.

Το συναγερμό σήμανε ο πιλότος του αεροπλάνου, που ειδοποιήθηκε για τα τηλεφωνήματα και ειδοποίησε τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ευρισκόμενος πάνω από το γαλλικό εναέριο χώρο.

Αμέσως τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής οι αρχές ασφαλείας της Βρετανίας και μαχητικά Τορνέιντος της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας συνόδευσαν το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, βορειανατολικά του Λονδίνου, όπου προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το συμβάν έληξε και τα μαχητικά επέστρεψαν στις βάσεις τους. Οι 301 επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν σώοι και αβλαβείς από το αεροσκάφος όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Στάνστεντ.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ύποπτος για συνεργασία με την Αλ Κάιντα

Mε 330.000 δολάρια ήταν επικηρυγμένος από τις πακιστανικές αρχές ο Φαρόοκι (επάνω, στο κέντρο)

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός καταζητούμενου που πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνος για σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς και για τον θάνατο του αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Πέρλ.

Ο υπουργός Ενημέρωσης του Πακιστάν ανακοίνωσε στο Ισλαμαμπάντ ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν στη νότια επαρχία Σιντ, τον Αμγιάντ Φαρόοκι, που ήταν ύποπτος ως ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Όπως ανακοινώθηκε ο Φαρόοκι σκοτώθηκε, μαζί με άλλους τρεις υπόπτους, στη διάρκεια τετράωρης μάχης στην πόλη Ναβαμπσχάν.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμη ότι συνέλαβαν τρεις άλλους υπόπτους για τρομοκρατική δράση.

Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές ο Φαρόοκι συμμετείχε σε δύο απόπειρες δολοφονίας του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ και στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Πεαρλ το 2002.

Οι πακιστανικές αρχές έχουν εντείνει το τελευταίο διάστημα τις επιχειρήσεις τους εναντίον υπόπτων για συνεργασία με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, κυρίως στις περιοχές των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:56 (Ώρα Λονδίνου)

Απαισιόδοξος για το Ιράκ ο Πάουελ

Συνεχίστηκαν την Κυριακή οι αμερικανικές επιθέσεις στη Φαλούτζα

Επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ αναμένει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ενώ στη Φαλούτζα ο αριθμός των νεκρών του Σαββατοκύριακου ξεπερνά τους 15.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι εξ αιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης οι ξένες δυνάμεις στο Ιράκ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να νικήσουν τους αντάρτες.

«Δεν μπορούμε έτσι απλά να φύγουμε και να ευχόμαστε να αλλάξει η κατάσταση», είπε ο κ. Πάουελ, εκτιμώντας την κατάσταση πιο απαισιόδοξα από τον πρόεδρο, Τζορτζ Μπους. Ο κ. Μπους είχε πει την Πέμπτη ότι η κατάσταση στο Ιράκ βελτιώνεται.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Αμερικανός υπουργός παραδέχτηκε ότι έχουν σημειώσει έξαρση τα αντιαμερικανικά αισθήματα στον μουσουλμανικό κόσμο, ελπίζει όμως, όπως είπε, να αλλάξει η κατάσταση,

εάν διεξαχθούν οι εκλογές στο Ιράκ.

Ρήγμα στην κυβέρνηση Μπους

Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι οι δηλώσεις Πάουελ δείχνουν ότι υπάρχει ρήγμα στη κυνέρνηση Μπους.

Ο Γερουσιαστής Τζο Μπίντερν είπε ότι ο πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι είναι απομονωμένοι ακόμη και μέσα στην ίδια τους την κυβέρνηση με την άρνησή τους να αποδεχτούν την πραγματικότητα στο Ιράκ.

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς παραθέτει δηλώσεις ανώτερων στρατιωτικών, σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανικός στρατός σκέπτεται να περικόψει τη δωδεκάμηνη διάρκεια της παραμονής των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, επειδή ανησυχεί ότι θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που κατατάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις.

Βόμβες στη Φαλούτζα

Άγνωστος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών τραυματίστηκαν στη Φαλούτζα από εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων, στα προάστια της πόλης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι αντάρτες επιχείρησαν να εμβολίσουν με τα αυτοκίνητα καταυλισμό της ιρακινής Εθνοφρουράς.

Στη Βαγδάτη αιγυπτιακή διπλωματική αντιπροσωπεία είχε συνομιλίες με σουνίτες κληρικούς, με στόχο την απελευθέρωση έξι Αιγυπτίων που απήχθηκαν από αγνώστους.

Δύο εκπρόσωποι της βρετανικής μουσουλμανικής κοινότητας βρίσκονται επίσης στη Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια μεσολάβησης για την απελευθέρωση του Βρετανού ομήρου, Κέν Μπίγκλι.

Ο αδελφός του ομήρου δήλωσε ότι έχει πληροφορίες ότι ο 62χρονος είναι εν ζωή.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:05 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας

Στην εναρμόνιση του δικαίου της Τουρκίας με τα ισχύοντα στην ΕΕ, αποσκοπεί ο νέος ποινικός κώδικας

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Παράλληλα ο κ. Σαρκοζί, που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον πρόεδρο Σιράκ, εξέφρασε μεγάλες επιφυλάξεις για την ένταξη μιας τόσο πολυπληθούς χώρας στην Ευρώπη.

«'Εχω επιφυλάξεις όσον αφορά την ένταξη της συγκεκριμένης χώρας. Κι όχι επειδή είναι χώρα μουσουλμανική αλλά λόγω του πληθυσμού της. Η Τουρκία ξεπερνά σε πληθυσμό όλες μαζί τις 10 νέες χώρες-μέλη», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Στην καλύτερη περίπτωση», συνέχισε ο κ. Σαρκοζί, «η ένταξη της Τουρκίας θά πάρει 15 χρόνια, αν βεβαιως όλα πάνε καλά».

«Το δεύτερο που έχω να επισημάνω και θα το πω δίχως υπεκφυγές και με πάσα ειλικρίνεια είναι ότι μια τόσο σημαντική απόφαση που αφορά την ένταξη της εν λόγω χώρας στην Κοινότητα θα πρέπει να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας τη γνώμη των Γάλλων πολιτών».

Ψηφίστηκε ο ποινικός κώδικας

Συμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δηλώσεις Σαρκοζί πάγωσαν την τουρκική ηγεσία και μετριασαν σαφώς το κύμα ευφορίας που την είχε κατέλαβει μετά την ψήφιση, χθες βράδυ, του νέου ποινικού κώδικά.

Με την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, η Τουρκία έκανε ένα ακόμη βήμα στην πορεία της να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να λάβει ημερομηνία έναρξης συνομιλιών με στόχο την ένταξη στην ΕΕ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ποινικοποίηση της μοιχείας, θέμα που είχε προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ.

«Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εναρμόνιση του δικαίου μας, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Κοκσάλ Τοπτάν.

Η ψηφοφορία διεξήχθη δέκα ημέρες πριν από την δημοσίευση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της έκθεσης προόδου των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.

Στις 16 Δεκεμβρίου η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα αποφασίσει στις Βρυξέλλες, βάσει της έκθεσης της Κομισιόν, εάν και πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για ένταξη της Τουρκίας.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πράσινο φως στο αεροσκάφος

To αεροπλάνο της Ολυμπιακής στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ

Τίποτε δεν βρέθηκε κατά τους εξονυχιστικούς ελέγχους στο αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μετά την αναγκαστική του προσγείωση στο βρετανικό αεροδρόμιο Στάνστεντ.

«Είμαστε απόλυτα ικαονοποιημένοι, δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Έσεξ.

Εξονυχιστικούς ελέγχους στο αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, διεξήγαγαν όλη τη νύχτα οι βρετανικές αρχές, μετά την αναγκαστική του προσγείωση στο βρετανικό αεροδρόμιο Στάνστεντ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για φάρσα.

Όπως επισημαίνουν οι βρετανικές εφημερίδες, τα βρετανικά καταδιωκτικά τορνέιντος που συνόδευσαν τον ελληνικό αεροπλάνο έως την αναγκαστική του προσγείωση στο αεροδρόμιο Στάνστεντ στο Εσσεξ, δεν θα δίσταζαν να το καταρρίψουν στην περίπτωση που είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία και κατευθύνονταν προς το Λονδίνο.

Πάντως η ψυχραιμία με την οποία οι επιβάτες αντιμετώπισαν την όχι και τόσο ευχάριστη περιπέτειά τους, επισημαίνεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

undefined

Είναι τρομαχτικό να βγαίνεις από το αεροπλάνο και να βλέπεις τους πάντες με προτεταμένα όπλα να σε διατάζουν να πετάξεις ότι έχεις και δεν έχεις στο έδαφος

Επιβάτης

«Το μόνο που ξέρω ήταν ότι μας κατέβασαν από το αεροπλάνο είτε επειδή είχε τοποθετηθεί βόμβα ή γιατί κάποιος μέσα σ΄αυτό θα επιχειρούσε να ενεργοποιήσει κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό... Δεν γνωρίζουμε τίποτε περισσότερο», είπε ένας επιβάτης.

«Είναι τρομαχτικό να βγαίνεις από το αεροπλάνο και να βλέπεις τους πάντες με προτεταμένα όπλα να σε διατάζουν να πετάξεις ότι έχεις και δεν έχεις στο έδαφος», είπε ένας άλλος επιβάτης.

Ένας από τους επιβάτες ήταν ο Ρόμπερτ Σανταντρέα, πυροσβέστης από την Ν.Υόρκη που έζησε από πρώτο χέρι την τραγωδία των δίδυμων πύργων.

«Το περιστατικό αυτό επανέφερε μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου. Προσευχόμουν μέσα στο αεροπλάνο...δεν μπορω να κρύψω ότι είμουν κάπως νευρικός, αλλά όλοι οι συνεπιβάτες μου ήταν πολύ ψύχραιμοι.»

«Σ΄αυτό βεβαίως συνετέλεσε το γεγονός ότι βρισκόμασταν πάνω από την Βρετανία και σύντομα θα προσγειωνόμαστε. Αν είχαμε πάρει την προειδοποίηση ένω βρισκόμασταν πάνω από τον Ατλαντικό θα ήταν πολύ διαφορετικά... πιστεύω θα υπήρχε πανικός», είπε ο πυροσβέστης από τη Ν.Υορκη που επέβαινε στο αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Οι επιβάτες οδηγήθηκαν για τη διανυκτέρευσή τους σε γειτονικό ξενοδοχείο.

Οι έλεγχοι στο αεροσκάφος συνεχίζονται.

Συναγερμός εν πτήσει

Ο συναγερμός για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση 411 από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, είχε σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Βρετανία, συνοδεία μαχητικών βρετανικών αεροσκαφών, στις 1729 ώρα Ελλάδος.

Ο πιλότος του αεροσκάφους είχε ειδοποιηθεί για προειδοποιητικά τηλεφωνήματα αγνώστων στην εφημερίδα «Έθνος», που έκαναν λόγο για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος.

Το συναγερμό σήμανε ο πιλότος του αεροπλάνου, που ειδοποιήθηκε για τα τηλεφωνήματα και ειδοποίησε τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ευρισκόμενος πάνω από το γαλλικό εναέριο χώρο.

Αμέσως τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής οι αρχές ασφαλείας της Βρετανίας και μαχητικά Τορνέιντος της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας συνόδευσαν το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, βορειανατολικά του Λονδίνου, όπου προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το συμβάν έληξε και τα μαχητικά επέστρεψαν στις βάσεις τους. Οι 301 επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν σώοι και αβλαβείς από το αεροσκάφος όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Στάνστεντ.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:12 (Ώρα Λονδίνου)

To Iράκ επισκιάζει το συνέδριο των Εργατικών

O Tόνι Μπλερ επιμένει ότι τα στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ

Το συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, που αρχίζει σήμερα στο Μπράιτον, επισκιάζεται από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, οι σύνεδροι κατάφεραν να βάλουν στην ημερήσια διάταξη συζήτηση και ψηφοφορία για τον προσδιορισμό ημερομηνίας για την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Προηγουμένως, ο κ. Μπλερ είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων ισοδυναμεί με παράδοση στους τρομοκράτες.

Η ψηφοφορία για το Ιράκ θα γίνει την Πέμπτη.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Μάργκαρετ Μπέκερ αρνήθηκε ότι η συζήτηση είναι πλήγμα για τον κ. Μπλερ.

«'Ηταν αναμενόμενο ότι θα γινόταν κάποια συζήτηση για το Ιράκ στο συνέδριο».

«Είναι όμως αλήθεια ότι αυτήν την εβδομάδα θέλουμε να αφιερώσουμε τον χρόνο μας συζητώντας κυρίως το μέλλον της ίδιας της Βρετανίας».

Χθες το βράδυ, ο αδελφός του Βρετανού ομήρου Κεν Μπίγκλυ είπε σε περιθωριακή συζήτηση στο συνέδριο ότι έχει πληροφορίες πως ο αδελφός του είναι ζωντανός.

Πρόσθεσε όμως ότι η «σιωπή» του κ. Μπλερ και η άρνησή του να απευθύνει στα αραβικά μέσα ενημέρωσης έκκληση για την απελευθέρωση του Μπεν Μπίγκλυ ισοδυναμεί με «φιλί του θανάτου».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.