Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-23

  1. Η έκκληση μιας μητέρας για έλεος
  2. Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ
  3. Επίθεση Ρουσόπουλου κατά ΠΑΣΟΚ
  4. Πλούσιοι και φτωχοί
  5. Επιτυχίες βλέπει ο Αλλάουι
  6. Διαψεύδει τη Βραζιλία η ΙΑΕΑ
  7. Φερχόιγκεν: «Κανένα πρόβλημα»
  8. Παραίτηση Τσιτουρίδη
  9. Aγωνία για τους ομήρους
  10. Οικονομικοί έλεγχοι Eurostat στην Αθήνα
  11. Επίθεση Ρουσόπουλου κατά ΠΑΣΟΚ
  12. Παραίτηση Τσιτουρίδη
  13. Προθεσμία για Κεντέρη - Θάνου
  14. Επιτυχιών συνέχεια
  15. Η Βραζιλία αρνείται επιθεωρήσεις
  16. Παραίτηση Τσιτουρίδη
  17. Τσιτουρίδης και Οικονομία
  18. Στις Βρυξέλλες για την διεύρυνση ο Ερντογάν
  19. Ανάν: Βοήθεια για την Αϊτή
  20. Αντιφάσεις στο θέμα των ομήρων

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 02:39 (Ώρα Λονδίνου)

Η έκκληση μιας μητέρας για έλεος

Ενώ το δράμα της οικογένειας Μπίγκλεϊ από το Λίβερπουλ συνεχίζεται για δεύτερη πλέον εβδομάδα, η 86χρονη μητέρα του ομήρου Κένεθ Μπίγκλεϊ εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως, απευθύνουσα έκκληση προς τους απαγωγείς να δείξουν έλεος και να αφήσουν το γιο της να επιστρέψει σώος στο σπίτι του.

Η αγωνιώδης και συγκινητική έκκληση της Λιλ Μπίγκλεϊ αποτελεί το κύριο θέμα της εφημερίδας Γκάρντιαν (Guardian) που συνοδεύει τον τίτλο «Η έκκληση μια μητέρας για έλεος», με φωτογραφία της μητέρας του Βρετανού ομήρου, πλαισιωμένης από τους άλλους δύο γιους της.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η οικογένεια του Βρετανού ομήρου αρνείται να σωπάσει, ενώ ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τηλεφώνησε για δεύτερη φορά στους αδελφούς του Κένεθ Μπίγκλεϊ, για να τους εξηγήσει ότι το περιθώριο κινήσεών του είναι περιορισμένο.

Έκκληση στους απαγωγείς απηύθυνε και η Ταϊλανδή σύζυγος του ομήρου, ενώ ο αδερφός του δήλωσε ότι η οικογένεια αποφάσισε να αγνοήσει τις προτροπές της κυβέρνησης να μην αναμιχθεί στις προσπάθειες απελευθέρωσης του 62χρονου.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στη μεταφορά της Λιλ Μπίγκλεϊ στο νοσοκομείο, λόγω δυσφορίας από την ένταση της χθεσινής ημέρας.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι «αντίθετα με τη γαλλική κυβέρνηση που μετέτρεψε σε δημόσιο θέαμα την προσπάθειά της να σώσει τη ζωή των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ, ο κ. Μπλερ αποφεύγει να δώσει στους τρομοκράτες περισσότερη δημοσιότητα από όση χρειάζεται και να προβεί σε σχόλια».

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, ο αρχηγός των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, αρνήθηκε να επιχειρήσει την πολιτική εκμετάλλευση της δύσκολης προκειμένης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στον κ. Μπλερ.

Σε άρθρο, εξάλλου, του Τζόναθαν Στιλ της Γκάρντιαν, ο συντάκτης αναρωτιέται μήπως οι αμερικανικές αρχές δεν επιθυμούν την αποφυλάκιση της μικροβιολόγου Ριχάμπ Τάχα, που θα ικανοποιούσε μερικώς τα αιτήματα των απαγωγέων του Βρετανού ομήρου, γιατί φοβούνται ότι θα αποκαλύψει στοιχεία για τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με το Σαντάμ Χουσεΐν σε βιολογικά πειράματα τη δεκαετία του 1980.

Με πρωτοσέλιδες φωτογραφίες του πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, να γελά κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον και της συζύγου του Βρετανού ομήρου στο Ιράκ, με εμφανή τα ίχνη της αγωνίας στο πρόσωπό της, κυκλοφορεί η σημερινή Ιντιπέντεντ (the Independent).

Ο τίτλος που συνοδεύει τις δύο φωτογραφίες είναι: «Παράλληλοι κόσμοι. Στη μία πλευρά του κόσμου ο Ιρακινός πρωθυπουργός χειροκροτείται στο αμερικανικό Κογκρέσο και γίνεται πανηγυρικά δεκτός από τον Τζορτζ Μπους. Στην άλλη, μια σύζυγος περιμένει την είδηση που τρέμει».

Η εισαγωγή του ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι χαρακτηριστική: «Μεγάλες περιοχές της χώρας βρίσκονται στα χέρια ανταρτών, οι αμερικανικές δυνάμεις γίνονται στόχος καθημερινών επιθέσεων και ο Κεν Μπίγκλεϊ είναι αντιμέτωπος με μια επικείμενη εκτέλεση, αλλά για τους κκ. Μπους και Αλάουϊ όλα αυτά δεν είναι παρά μικρά αμπόδια στο σίγουρο μονοπάτι του Ιράκ προς την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας, αναφερόμενος στις χθεσινές ομιλίες των δύο πολιτικών ηγετών στην Ουάσινγκτον, γράφει ότι φάνηκε σαφέστατα πόσο αλληλένδετες είναι οι τύχες των δύο ανδρών. Όπως μάλιστα παρατηρεί, οι κκ. Μπους και Αλάουϊ έχουν το ίδιο στιλ.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλήσεις της οικογένειας του Βρετανού ομήρου, η Ιντιπέντεντ γράφει ότι η οικογένεια Μπίγκλεϊ μάχεται για να σώσει μια ζωή, οπλισμένη μόνο με τα μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Τόνι Μπλερ σιγεί, φοβούμενος ότι ίσως προκαλέσει τους τρομοκράτες, αλλά ετοιμάζεται παράλληλα να υπερασπιστεί τη θέση του αν κάτι δεν πάει καλά.

Σε άρθρο του στην Ιντιπέντεντ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, επισημαίνει ότι η σύγχιση σχετικά με την αποφυλάκιση της Ιρακινής επιστήμονος Ριχάμπ Τάχα, ξεκαθάρισε τουλάχιστον την κατάσταση αναφορικά με το ποιος ελέγχει το Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση, γράφει ο κ. Κουκ, έλαβε την απότομη υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αυτή που θα αποφασίσει ποιοί Ιρακινοί κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι και πότε.

Χαρακτηρίζει επίσης ενδιαφέρουσα την τοποθέτηση του κ. Μπλερ την περασμένη εβδομάδα ότι στο Ιράκ έχει ξεκινήσει μια δεύτερη σύρραξη ενάντια σε διεθνείς τρομοκράτες.

«Αν αφήσουμε στην άκρη πως ο νέος πόλεμος συνδέεται άμεσα με την απόφαση εισβολή στο Ιράκ, έχει ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός τουλάχιστον παραδέχεται τη σοβαρή κατάσταση στο Ιράκ.

»Όσο για το ότι αντιμετωπίζουμε τη διεθνή τρομοκρατία, είναι μία ακόμα ενδιαφέρουσα παραδοχή. Δεν υπήρχαν δηλαδή διεθνείς τρομοκράτες στο Ιράκ, μέχρι που εισβάλαμε στη χώρα και δημιουργήσαμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη της Αλ Κάιντα», γράφει ο Ρόμπιν Κουκ.

Οι Τάιμς (The Times) γράφουν ότι οι ηγέτες απορρίπτουν συμφωνίες ενώ οι οικογένειες εκλιπαρούν για έλεος.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας από την πόλη του Βρετανού ομήρου, το Λίβερπουλ, ο κόσμος είναι θυμωμένος με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, για τη θυσία ενός συμπολίτη τους σε «έναν πόλεμο που κανείς δε θέλει».

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο «δίλημμα των μοναχικών διαδρόμων της εξουσίας».

Όπως γράφει η συντάκτρια της εφημερίδας, το προχθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Βρετανού ομήρου προς τον Τόνι Μπλερ περιελάμβανε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν το Βρετανό πρωθυπουργό να συγκινηθεί, δηλαδή αναφορές στο θεό, τη σύζυγο, την οικογένεια και τα παιδιά.

Το πρόβλημα για τον κ. Μπλερ, σύμφωνα με τους Τάιμς, δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και συναισθηματικό, ωστόσο ο κ. Μπλερ θα ακολουθήσει την πολιτική της αυστηρής στάσης απέναντι σε τρομοκράτες.

Μείωση φόρων και πολιτική συντάξεων

Με τα σχέδια των Συντηρητικών για περικοπή φόρων επιλέγει να ασχοληθεί στο κεντρικό της θέμα η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph).

Σε περίπτωση νίκης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στις προσεχείς γενικές εκλογές, ο ηγέτης του Μάικλ Χάουαρντ προσανατολίζεται στην άρση του φόρου κληρονομιάς, ενώ μελετά σχέδια για την περικοπή άλλων έμμεσων φόρων, όπως αυτός στα καύσιμα.

Σε ένα άλλο οικονομικό θέμα, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποιεί σε έκθεσή του το Λονδίνο ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη μισθολογική πολιτική, στο σύστημα συνταξιοδότησης και οριμένους κανονισμούς της αγοράς εργασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρει η έκθεση του οργανισμού, τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας.

Ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα

Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρει ότι η Ελλάδα δέχθηκε προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ίσως αντιμετωπίσει νομικές κυρώσεις για την παρουσίαση λανθασμένων στοιχείων σχετικά με τους δείκτες δημοσίου ελλείματος και χρέους.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην απόφαση για διενέργεια ελέγχου στους δημοσιονομικούς δείκτες που παρουσίασε η Αθήνα πριν το 2000, οπότε και εξασφάλισε την είσοδό στη ζώνη του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει αναθερμάνει τη συζήτηση για το ρόλο και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, γνωστής ως Γιούροστατ (Εurostat).

Σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους, η υπηρεσία θα πρέπει στο εξής να έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα οικονομικά πεπραγμένα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:29 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ

Η κοινή πρόταση αποσκοπεί στην αύξηση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στα 10

Η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Ινδία συντονίζουν στα Ηνωμένα Έθνη τις προσπάθειές τους για την κάλυψη, από κοινού με μία ακόμη χώρα από την Αφρική των θέσεων μονίμων μελών του ενδεχομένως διευρυμένου Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ίδιες χώρες επιδιώκουν την αύξηση των μη μονίμων μελών.

Στις προσπάθειες αυτές αντιτίθεται η Ιταλία, με το επιχείρημα ότι διασπούν τον ΟΗΕ και αποκλείουν ίσως τις αραβικές χώρες από το όργανο, ενώ την αντίθεσή τους εκφράζουν η Γαλλία και η Βρετανία, δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν την ανάληψη μιας θέσης μονίμου μέλους από την Ιαπωνία, είναι όμως επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά άλλες δυνητικά υποψήφιες χώρες.

«Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας στην εισδοχή της Ιαπωνίας, θα πρέπει όμως να περιμένουμε την έκθεση εκείνων που μελετούν την όλη υπόθεση, προκειμένου να δούμε ποια είναι η καλύτερη δυνατή αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Η έκθεση αυτή θα παραδοθεί στον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τον Δεκέμβριο.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση Ρουσόπουλου κατά ΠΑΣΟΚ

Δεν είχε εγγράψει η προηγούμενη κυβέρνηση στον προϋπολογισμό την αγορά 45 αεροσκαφών τύπου Φάντομ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

«Την αλήθεια είπε ο κ. Αλογοσκούφης», είπε, αναφερόμενος σε δήλωση του υπουργού Οικονομίας. Επίσης, παρουσίασε τα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής «που έκανε η Eurostat» σημειώνοντας τις σχετικές αποκλίσεις.

Ειδικότερα, «σε ό,τι αφορά το έλλειμμα σύμφωνα με τα προηγούμενα στοιχεία το 2000 βρισκόταν στο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ ενώ μετά τη δημοσιονομική απογραφή απεκαλύφθη ότι βρισκόταν στο 4,1% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα το 2003 εμφανιζόταν στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ ήταν στο 4,6% και το 2004 εμφανιζόταν στο 1,2% ενώ είναι στο επίπεδο του 5,3% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος επίσης το 2000 εμφανιζόταν στο επίπεδο του 106,2% ενώ ήταν στο 114% του ΑΕΠ, το 2003 στο 102,4% ενώ ήταν στο 109,9% και το 2004 στο 97,7% ενώ ήταν στο 112,1% του ΑΕΠ».

Εξηγώντας την μέθοδο απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «γινόταν είτε με τη μη εγγραφή των κονδυλίων για τις στρατιωτικές δαπάνες, είτε με τις τεχνητές διορθώσεις της λεγόμενης 'άσπρης τρύπας', του πλεονάσματος των κοινωνικών ταμείων.

»Και η διόρθωση του δημόσιου χρέους οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις τόκων δεν είχαν καταγραφεί στον προϋπολογισμό και ότι απεκρύβη ένα δημόσιο χρέος της τάξης των 20,9 δις ευρώ».

Ερωτώμενος γιατί ο κ. Αλογοσκούφης δεν προσκόμισε στοιχεία ετών προ του 2000, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η σκοπιμότητα της δημοσιονομικής απογραφής έχει να κάνει με τη «δέσμευση της κυβέρνησης υπέρ της διαφάνειας» κι επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί για τα περαιτέρω απ΄ τον αρμόδιο υπουργό.

Τέλος, τόνισε ότι «οι λογιστικές αλχημείες για τις οποίες μιλούσε η κυβέρνηση και καταγράφονταν στις ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (τις οποίες διέσυρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή) δίνουν στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο, έλεγε ψέμματα για τα δημόσια οικονομικά και δεν είναι σε θέση να ασκήσει πειστική αντιπολίτευση».


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Πλούσιοι και φτωχοί

Στο παραολυμπιακό χωριό οι αθλητές χωρίζονται σε έχοντες και μη έχοντες, οι αθλητές από την υπό τη Σαχάρα Αφρική δεν έχουν καν αναπηρικά καροτσάκια, οι αθλητές από τις προηγμένες οικονομικά χώρες έχουν ο καθένας το δικό του μάνατζερ.

Επιτυχιών συνέχεια

Ο «πόλεμος» των μασκώτ

Βιομηχανικός σχεδιασμός για όλους

Λιγότερες οι τελικές συμμετοχές

«Θέλω να είμαι σημαιοφόρος»

Σε παραολυμπιακούς ρυθμούς η Αθήνα

Δημοσιογράφε, που πας;

Τα προβλήματα του ΟΑΚΑ για άτομα με ειδικές ανάγκες

Η ιστορία των Παραολυμπιακών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών

Οι αριθμοί των Αγώνων

Μια διοργάνωση, μεγάλη σε μέγεθος και σημασία

Τα αγωνίσματα

Άρση Βαρών σε πάγκο

Σκοποβολή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

Ξιφασκία με αμαξίδιο

Τα αγωνίσματα

Γκόλμπολ

Ποδόσφαιρο

Τζούντο

Ράγκμπι με αμαξίδιο

Ιστιοπλοΐα

Τα αγωνίσματα

Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο

Τοξοβολία

Στίβος

Μπότσια

Ποδηλασία

Ιππασία

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πλούσιοι και φτωχοί

Λαμπρινή Χ. Θωμά

Ανταποκρίτρια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

«Ως κορυφαίους αθλητές» αντιμετωπίζουν οι Νεοζηλανδοί την αντιπροσωπεία τους στην Παραολυμπιάδα

Με την είδηση της άφιξης των πρώτων παραολυμπιακών ομάδων στο παραολυμπιακό χωριό της Αθήνας, έγιναν γνωστές και οι πρώτες ακυρώσεις. Ενώ αναμένονταν πάνω από 145 ομάδες, τελικά ήρθαν 135.

Οι περισσότερες ακυρώσεις ήταν από κράτη της υπό τη Σαχάρα Αφρικής, μερικά από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου.

Ο κύριος Λάμπης Κωνσταντινίδης είναι ο προϊστάμενος του τμήματος σχέσεων με τις αφρικανικές επιτροπές της «Αθήνα 2004». Εργάστηκε σκληρά για να μπορεί η Αθήνα να υπερηφανεύεται ότι έχει τις περισσότερες συμμετοχές από Αφρικανικές χώρες στην ιστορία των Παραολυμπιακών. Και πάλι όμως δεν κατάφερε να φέρει όσες θα ήθελε.

«Αρχικά ο σκοπός μας ήταν ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών στο σύνολο των χωρών, κι ειδικά από την Αφρική όπου λόγω αντικειμενικών δυσκολιών έχουμε πάντα τη μικρότερη συμμετοχή.

»Αρχικά 34 χώρες έδειξαν όλη την καλή διάθεση να έρθουν. Δυστυχώς χρηματικοί λόγοι επέτρεψαν μόνο στις 29 να συμμετάσχουν από τις οποίες οι 20 χάρη στο δικαίωμα της ελευθέρας συμμετοχής».

Το δικαίωμα αυτό διεκδίκησε από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή η «Αθήνα 2004», και σήμαινε ότι οι αθλητές ορισμένων εκ των φτωχότερων κρατών του κόσμου δεν χρειαζόταν να περάσουν προκριματικούς για να συμμετάσχουν. Και πάλι, όμως, ακόμη κι όταν έφτασαν στην Αθήνα, η κατάσταση δεν ήταν εύκολη.

Οι Αφρικανοί αθλητές έχουν συχνά να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση

«Μιλάμε για χώρες που δεν έχουν χρήματα για τις στολές, που έχουν έλθει ν' αγωνιστούν χωρίς αμαξίδιο σε σπορ που το απαιτούν. Χώρες στις οποίες ο απεσταλμένος προπονητής είναι και γραμματέας και υποστήριξη. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίστηκαν και στην μεταξύ μας συνεργασία. Είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη υποστήριξης στο ολυμπιακό χωριό», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Δίπλα του, ο Χαρούνα Ουσμάνε, επικεφαλής της αποστολής του Νίγηρα, συμφωνεί. Εξηγεί, σα να λέει το φυσικότερο πράγμα του κόσμου, ότι το ποσό των 2.300 ευρώ που κόστιζε κάθε εισιτήριο για την έλευση στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της χώρας του, όπου οι πολίτες επιβιώνουν με λιγότερο από ενάμισι δολλάριο τη μέρα.

Ο Δόκτωρ Φρεντ Σόρελς, προπονητής και συνοδός της παραολυμπιακής ομάδας του Νίγηρα, παλαιότερα προπονητής της παραολυμπιακής ομάδας της Ζιμπάμπουε, περιγράφει την δύσκολη κατάσταση στην Αφρική για το παραολυμπιακό κίνημα.

«Εκεί έχουμε άλλα προβλήματα που ο ανεπτυγμένος κόσμος δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται. Οι αθλητές μας μπορούν να αγωνιστούν μόνο σε αθλήματα που δεν χρειάζονται προσθετική ή αμαξίδιο. Διότι, πολύ απλά το κόστος της προσθετικής ή του αμαξιδίου δεν μπορούν να το σηκώσουν».

Ωστόσο, η ανάπτυξη του παραολυμπιακού κινήματος είναι ζωτικής σημασίας για τους ανάπηρους στην Αφρική, λέει. «Οι ανάπηροι ζουν με το στίγμα. Θεωρούνται σημαδεμένοι από το Θεό. Όταν όμως φέρουν μετάλλια, το κλίμα αλλάζει, ειδικά στις χώρες που οι ολυμπιακές συμμετοχές δεν κατάφεραν ποτέ να φέρουν μετάλλια».

Το οικονομικό κόστος, όμως, ακόμη κι όταν έρθει το πρώτο μετάλλιο, παραμένει δυσβάστακτο. Ευτυχώς, οι παραολυμπιακές επιτροπές ορισμένων εκ των πλουσίων κρατών έχουν ευαισθητοποιηθεί. «Η γαλλική παραολυμπιακή επιτροπή πλήρωσε τα έξοδα της ομάδας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας». Ένα πρόγραμμα «υιοθεσίας» ομάδων θα βοηθούσε

Στον αντίποδα

Αν στην Αφρική ακόμη και το αμαξίδιο αποτελεί πολυτέλεια κι οι ανάπηροι αθλητές απλώς μαθαίνουν να περπατούν με τα χέρια, στη Νέα Ζηλανδία το παραολυμπιακό κίνημα ανθεί όσο και το Ολυμπιακό.

Δύσκολη η συμμετοχή σε αθλήματα με αμαξίδιο για πολλές αφρικανικές χώρες

Κατά τον επικεφαλής της αθλητικής ομάδας της χώρας στην Αθήνα, Γκρεγκ Χομπς, η κοινωνική αποδοχή των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του παραολυμπιακού αθλητισμού.

«Βοηθά να βγάζεις τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες έξω, στην κοινότητα. Βοηθά τους άλλους ανθρώπους να κατανοήσουν το πρόβλημα. Αν αντί να κλείνεις τους αναπήρους στο σπίτι, στα ιδρύματα, όπως παλιά, τους κάνεις ορατούς στην κοινότητα, οι άλλοι νοιώθουν όλο και πιο άνετα με όσους έχουν ειδικές ανάγκες.

»Εξ αυτού έχουμε και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους Παραολυμπιακούς. Νομίζω ότι το ένα δημιουργεί το άλλο. Η ανοικτή κοινωνία της Νέας Ζηλανδίας βοηθά να συμμετάσχουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και εμείς δημιουργούμε τις ευκαιρίες συμμετοχής».

Η ιστορία του νεοζηλανδέζικου παραολυμπιακού κινήματος έχει τις ρίζες της στα προγράμματα επανένταξης αναπήρων, όμως σήμερα είναι ένα αυτόνομο, αφιερωμένο στον αθλητισμό, κίνημα.

«Το παραολυμπιακό κίνημα στηρίχθηκε αρχικά κυρίως στα προγράμματα επανένταξης που επικεντρώνονται στις ειδικές ανάγκες και όχι στον αθλητισμό. Με τα χρόνια όμως, αυτό άλλαξε και πήρε τα πρωτεία ο πρωταθλητισμός. Οι ειδικές ανάγκες δεν έχουν πια σχέση με τη δουλειά μας.

Η ολυμπιακή επιτυχία βοηθά στην αλλαγή της εικόνας των ατόμων με ειδικές ανάγκες

»Βεβαίως, το γεγονός ότι οι αθλητές μας είναι άτομα με ειδικές ανάγκες τους επιτρέπει τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς, αλλά εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως κορυφαίους αθλητές». Κι ο καθένας τους έχει γύρω του μια πλήρη ομάδα υποστήριξης: προπονητές, γιατροί, ψυχολόγοι, μάνατζερς βοηθούν στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων.

Η Νέα Ζηλανδία της ανοικτής κοινωνίας έχει και τον πλούτο που της επιτρέπει να προσφέρει στους αθλητές της. Ρωτάμε τον κ. Χομπς αν τελικά οι Παραολυμπιακοί αποτελούν αγώνες των πλουσίων κρατών του κόσμου μας.

«Δυστυχώς η πραγματικότητα λέει ότι με το κόστος που έχει η συμμετοχή στους αγώνες, με τις διαρκείς μετακινήσεις και την ανάγκη παρουσίας των αθλητών στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα για άτομα με ειδικές ανάγκες, την ανάγκη να προπονούνται διαρκώς για να φτάνουν σε υψηλές επιδόσεις, ο παραολυμπιακός αθλητισμός κοστίζει πια σχεδόν όσο κι ο ολυμπιακός.

»Τα κράτη πρέπει να σπαταλήσουν πολλά χρήματα για να φτάσουν σε υψηλές επιδόσεις, να έχουν παρόντες τους αθλητές τους στις μεγάλες διοργανώσεις. Κι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι όπως οτιδήποτε άλλο: για να είσαι ανταγωνιστικός, για να φτάσεις σε υψηλά επίπεδα, πρέπει να έχεις χρήματα να ξοδέψεις, δυστυχώς».


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:21 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτυχίες βλέπει ο Αλλάουι

Θα διεξαχθούν οι εκλογές τον Ιανουάριο, διαβεβαιώνει ο Ιγιάντ Αλάουι (α)

Η απόφαση των ΗΠΑ να εισβάλουν στο Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της χώρας από τον τρόμο που έσπειρε το τυραννικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, είπε ο ιρακινός μεταβατικός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο αμερικανικό Κογκρέσο, που του επιφύλαξε θερμή υποδοχή.

Ο ίδιος και η πλειοψηφία του ιρακινού λαού αισθάνονται για το λόγο αυτό ευγνωμοσύνη είπε ο κ. Αλάουι, σημειώνοντας πως η απόφαση για τη στρατιωτική επέμβαση δεν ήταν εύκολη, αλλά η μόνη σωστή.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του κερδίζουν τον πόλεμο και ότι θα διεξαχθούν κανονικά τον ερχόμενο Ιανουάριο οι εθνικές εκλογές.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ομιλία του κ. Αλάουι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τόνισε ότι η κατάσταση στο Ιράκ εισήλθε σε μία αποφασιστική φάση.

Ενδεχομένως να κλιμακωθεί η βία ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου, είπε ο κ. Μπους, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες, που είναι, όπως είπε, «μέρος της παγκόσμιας τρομοκρατικής απειλής».


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:21 (Ώρα Λονδίνου)

Διαψεύδει τη Βραζιλία η ΙΑΕΑ

Toν Οκτώβριο θα μεταβεί στη Βραζιλία ομάδα ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) διαψεύδει ότι συμφωνήθηκε διακανονισμός με τη Βραζιλία, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

«Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, παραμένουμε όμως στις συζητήσεις με τις αρχές της Βραζιλίας για το όλο θέμα, δήλωσε στη Βιέννη ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας, Μαρκ Γκβοτζντέκι.

«Μπορείτε να το ερμηνεύσετε όπως θέλετε, παραμένουμε όμως στο επίπεδο των συζητήσεων καιμία ομάδα ειδικών θα μεταβεί στις 18 Οκτωβρίου στη Βραζιλία για να αναζητήσει τρόπους επαλήθευσης ότι η χώρα δεν παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες με το πυρηνικό της πρόγραμμα», είπε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί στη Μπραζίλια ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον έλεγχο από την ΙΑΕΑ των αγωγών που οδηγούν στον πυρήνα των εγκαταστάσεων στην πόλη Ρεσέντε, όχι όμως και των μηχανισμών αυτών καθ΄ αυτών.

Η Διεθνής Υπηρεσία επιδιώκει τον έλεγχο της διαδικασίας διάλυσης υλικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων.

Η Βραζιλία είχε αρνηθεί τις επιθεωρήσεις, με το επιχείρημα ότι επιθυμεί να προστατεύσει την πυρηνική της τεχνογνωσία και να αποτρέψει απόπειρες βιομηχανικής κατασκοπείας.

Αμερικανοί διπλωμάτες επιρρίπτουν στη Βραζιλία ότι με την άρνησή αποστέλλει ένα αρνητικό μήνυμα, τη στιγμή που παραμένουν οι διεθνείς ανησυχίες για τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φερχόιγκεν: «Κανένα πρόβλημα»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει ν'αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας του

Ο κοινοτικός επίτροπος, που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και δήλωσε πως δεν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα: «καταφέραμε», είπε, «να βρούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα που παρέμεναν ανοικτά».

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε πως δεν υπάρχουν εμπόδια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συγκληθεί και πάλι την Κυριακή η Εθνοσυνέλευση για να συζητήσει το νέο ποινικό κώδικα, ενώ αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίμαχη διάταξη για την ποινικοποίηση της μοιχείας δεν θα υπάρχει στο νέο κώδικα.

undefined

Ελάχιστοι βουλευτές θα επιμείνουν στην ποινικοποίηση της μοιχείας

Eμίν Σιρίν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν δήλωσε στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες ότι ο νέος ποινικός κώδικας δεν θα περιλαμβάνει την επίμαχη διάταξη για την ποινικοποίηση της μοιχείας που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινότητας

Όπως ανεμένετο, τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στη βελγική πρωτεύουσα είχαν άμεσο αντίκτυπο στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το οποίο σημείωσε την Πέμπτη άνοδο ρεκόρ.

undefined

Κατά τη δική μου άποψη, δεν υπάρχουν άλλοι όροι τους οποίους πρέπει να πληροί η Τουρκία

Γκίντερ Φερχόιγκεν

Ας σημειωθεί ότι, μιλώντας λίγες ώρες νωρίτερα στο ΒΒC, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Eμίν Σιρίν, είχε προεξοφλήσει πως δεν θα υπάρξει πλέον κανένα πρόβλημα.

«Η κατάσταση τώρα είναι πολύ σαφής», δήλωσε στο ΒΒC o Eμίν Σιρίν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να δώσει ημερομηνία στην Τουρκία, αλλ'αυτό θα εξαρτηθεί από την έγκριση, από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, του νέου ποινικού κώδικα, χωρίς τη διάταξη που ποινικοποιεί τη μοιχεία, κι αυτό ακριβώς θα πράξει η Βουλή. Ο κ. Ερδογάν θα πράξει αναλόγως. Ως μέλος του κοινοβουλίου μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι ελάχιστοι οι βουλευτές που θα επιμείνουν στην ποινικοποίηση της μοιχείας.»


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:09 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Τσιτουρίδη

Δεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σάββα Τσιτουρίδη. Ο κ. Τσιτουρίδης, που συνάντησε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε εξερχόμενος ότι υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους πολιτικής και προσωπικής ευθιξίας».

Λίγη ώρα μετά την αποδοχή της παραίτησης του κ. Τσιτουρίδη, ο υπουργός Επικρατίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος αφού εξήρε το έργο του απελθόντος ανακοίνωσε ότι υπουργός αναλαμβάνει ο έως σήμερα υφυπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος.

Η παραίτηση του κ. Τσιτουρίδη έγινε μετά το θέμα που προέκυψε ύστερα από ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σιλβάνας Ράπτη, στη Βουλή, περί φοιτητή, γιου υπουργού που μεταγράφηκε «για λόγους ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημόσιας Τάξης και στο κείμενό της αναφέρεται ότι «στην αρχή του καλοκαιριού το Πρυτανικό Συμβούλιο του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε, με εισήγηση ενός εκ των αvτιπρυτάνεων και όχι με εισήγηση του τμήματος, να κάνει δεκτή αίτηση μετεγγραφής φοιτητή - υιού υπουργού της Κυβερνήσεως, για λόγους ασφαλείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων!

Ο εν λόγω φοιτητής, του οποίου η πρώτη αίτηση μετεγγραφής είχε απορριφθεί, επανήλθε με ένσταση, στην οποία επικαλείτο λόγους ασφαλείας, εξ αιτίας της υπουργικής ιδιότητος του πατέρα του και σε συνδυασμό με την επικείμενη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων».

Κατόπιν, ερωτάται η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, εάν τελεί εν γνώσει της συγκεκριμένης απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου «δεδομένου ότι η υπουργική ιδιότητα γονέα φοιτητή δεν αποτελεί τυπικό λόγο μετεγγραφής» και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, «εάν είχε ζητηθεί παροχή υπηρεσιών ασφάλειας για μέλη οικογενειών του υπουργικού συμβουλίου, εάν θεωρεί ότι συντρέxoυν λόγοι ασφάλειας από τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα ώστε να διακινδυνεύει η ακεραιτότητα συγγενών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και εάν εκτιμά και ο ίδιος, όπως προφανώς και ο πατέρας του συγκεκριμένου φοιτητή, ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ασφαλείας εκτός πρωτευούσης δεν είναι επαρκείς για να προστατεύσουν τους πολίτες».

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος

Η υπόθεση έγινε γνωστό ότι αφορά το γιο του κ. Τσιτουρίδη, Κυριάκο. Ο παραιτηθείς υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «όλες οι ενέργειες έγιναν νόμιμα».

Σε ανακοίνωσή του για την παραίτηση Τσιτουρίδη, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι αυτή «δεν μπορεί να καλύψει τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία της κυβέρνησης και των υπουργών της, προβλήματα που γίνονται και θα γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά».

Αναφερόμενος στο θέμα Τσιτουρίδη, ο βουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε τη θλίψη του για τη στάση συναδέλφων του βουλευτών, «οι οποίοι στήνουν reality show σε βάρος μιας οικογένειας, επιχειρούν να ποδοπατήσουν τα προσωπικά δεδομένα ενός νέου και να φορτώσουν σε ένα 18χρονο το βάρος της κομματικής αντιπαράθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, με την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ που κόστισε τη ζωή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλους 16 ανθρώπους, βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

Τις τελευταίες ημέρες, δε, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, φουντώνουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού.


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτυχιών συνέχεια

Ένα ακόμη ασημένιο, στη σφαιροβολία, από τον Γιώργο Καραμηνά, για την ελληνική ομάδα. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι πωλήσεις εισιτηρίων των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ο «πόλεμος» των μασκώτ

Βιομηχανικός σχεδιασμός για όλους

Λιγότερες οι τελικές συμμετοχές

«Θέλω να είμαι σημαιοφόρος»

Σε παραολυμπιακούς ρυθμούς η Αθήνα

Ξεκινά η παραολυμπιακή λαμπαδηδρομία

Δημοσιογράφε, που πας;

Τα προβλήματα του ΟΑΚΑ για άτομα με ειδικές ανάγκες

Η ιστορία των Παραολυμπιακών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών

Οι αριθμοί των Αγώνων

Μια διοργάνωση, μεγάλη σε μέγεθος και σημασία

Τα αγωνίσματα

Άρση Βαρών σε πάγκο

Σκοποβολή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

Ξιφασκία με αμαξίδιο

Τα αγωνίσματα

Γκόλμπολ

Ποδόσφαιρο

Τζούντο

Ράγκμπι με αμαξίδιο

Ιστιοπλοΐα

Τα αγωνίσματα

Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο

Τοξοβολία

Στίβος

Μπότσια

Ποδηλασία

Ιππασία

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:19 (Ώρα Λονδίνου)

Aγωνία για τους ομήρους

«Οι ΗΠΑ υπονόμευσαν την απελευθέρωση του Μπίγκλι», καταγγέλλει ο αδελφός του

Κατηγορηματικά αντίθετη με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων είναι και η ιρακινή κυβέρνηση.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, επανέλαβε στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται, πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τους αγνώστους που ζητούν την απελευθέρωση δύο Ιρακινών γυναικών που κρατούνται στις φυλακές.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου, ο Βρετανός όμηρος είχε απευθύνει προσωπική έκκληση προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των απαγωγέων. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, κατέστησε σαφές ότι η βρετανική κυβέρνηση δε θα διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς, που απειλούν να σκοτώσουν τον 62χρονο μηχανικό, Κεν Μπίγκλι.

Ο αδελφός του Μπίγκλεϊ, κατηγόρησε την αμερικανική πλευρά ότι υπονόμευσε την απελευθέρωσή του, με την άρνησή της να αφήσει ελεύθερη τη μία από τις δύο γυναίκες που κρατούνται στο Ιράκ. Mιλώντας στο ΒΒC, o Πολ Μπίγκλεϊ είπε ότι υπήρχε κάποια ελπίδα, μετά τη εξαγγελία Ιρακινών υπουργών ότι η κρατούμενη θα αφεθεί ελεύθερη.

Με μήνυμά της στο ίντερνετ εξάλλου, οι απαγωγείς υποστηρίζουν ότι εκτέλεσα τις δύο Ιταλίδες που είχαν απαγάγει πριν από δύο εβδομάδες στη Βαγδάτη, επειδή η Ρώμη δε συμμορφώθηκε προς το αίτημα απόσυρσης των στρατευμάτων της από το Ιράκ. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:45 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομικοί έλεγχοι Eurostat στην Αθήνα

Θα εξετασθούν οι προϋπολογισμοί του 1997, 98 και 99

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat, αποστέλλει επιθεωρητές στην Ελλάδα για να διερευνήσουν τα πρό της εισαγωγής του ευρώ οικονομικά στοιχεία, αλλά η ελληνική συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο γενικός διευθυντής της Eurostat Μίχελ Βάντεν Αμπέελε δήλωσε ότι η ομάδα των επιθεωρητών θα αναλύσει τα στοιχεία των προϋπολογισμών από το 1997 έως το 1999 - την περίοδο λίγο πριν την εισδοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει ξανά το θέμα της συμμετοχής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Προηγουμένως εκπρόσωπος της Eurostat είχε επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα για χρόνια ανακοίνωνε έλλειμμα μικρότερο από το πραγματικό.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση Ρουσόπουλου κατά ΠΑΣΟΚ

Δεν είχε εγγράψει η προηγούμενη κυβέρνηση στον προϋπολογισμό την αγορά 45 αεροσκαφών τύπου φάντομ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

«Την αλήθεια είπε ο κ. Αλογοσκούφης», είπε, αναφερόμενος σε δήλωση του υπουργού Οικονομίας. Επίσης, παρουσίασε τα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής «που έκανε η Eurostat» σημειώνοντας τις σχετικές αποκλίσεις.

Ειδικότερα, «σε ό,τι αφορά το έλλειμμα σύμφωνα με τα προηγούμενα στοιχεία το 2000 βρισκόταν στο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ ενώ μετά τη δημοσιονομική απογραφή απεκαλύφθη ότι βρισκόταν στο 4,1% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα το 2003 εμφανιζόταν στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ ήταν στο 4,6% και το 2004 εμφανιζόταν στο 1,2% ενώ είναι στο επίπεδο του 5,3% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος επίσης το 2000 εμφανιζόταν στο επίπεδο του 106,2% ενώ ήταν στο 114% του ΑΕΠ, το 2003 στο 102,4% ενώ ήταν στο 109,9% και το 2004 στο 97,7% ενώ ήταν στο 112,1% του ΑΕΠ».

Εξηγώντας την μέθοδο απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «γινόταν είτε με τη μη εγγραφή των κονδυλίων για τις στρατιωτικές δαπάνες, είτε με τις τεχνητές διορθώσεις της λεγόμενης 'άσπρης τρύπας', του πλεονάσματος των κοινωνικών ταμείων.

»Και η διόρθωση του δημόσιου χρέους οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις τόκων δεν είχαν καταγραφεί στον προϋπολογισμό και ότι απεκρύβη ένα δημόσιο χρέος της τάξης των 20,9 δις ευρώ».

Ερωτώμενος γιατί ο κ. Αλογοσκούφης δεν προσκόμισε στοιχεία ετών προ του 2000, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η σκοπιμότητα της δημοσιονομικής απογραφής έχει να κάνει με τη «δέσμευση της κυβέρνησης υπέρ της διαφάνειας» κι επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί για τα περαιτέρω απ΄ τον αρμόδιο υπουργό.

Τέλος, τόνισε ότι «οι λογιστικές αλχημείες για τις οποίες μιλούσε η κυβέρνηση και καταγράφονταν στις ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (τις οποίες διέσυρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή) δίνουν στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο, έλεγε ψέμματα για τα δημόσια οικονομικά και δεν είναι σε θέση να ασκήσει πειστική αντιπολίτευση».


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:29 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Τσιτουρίδη

Δεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σάββα Τσιτουρίδη. Ο κ. Τσιτουρίδης, που συνάντησε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε εξερχόμενος ότι υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους πολιτικής και προσωπικής ευθιξίας».

Λίγη ώρα μετά την αποδοχή της παραίτησης του κ. Τσιτουρίδη, ο υπουργός Επικρατίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος αφού εξήρε το έργο του απελθόντος ανακοίνωσε ότι υπουργός αναλαμβάνει ο έως σήμερα υφυπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος.

Η παραίτηση του κ. Τσιτουρίδη έγινε μετά το θέμα που προέκυψε ύστερα από ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σιλβάνας Ράπτη, στη Βουλή, περί φοιτητή, γιου υπουργού που μεταγράφηκε «για λόγους ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημόσιας Τάξης και στο κείμενό της αναφέρεται ότι «στην αρχή του καλοκαιριού το Πρυτανικό Συμβούλιο του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε, με εισήγηση ενός εκ των αvτιπρυτάνεων και όχι με εισήγηση του τμήματος, να κάνει δεκτή αίτηση μετεγγραφής φοιτητή - υιού υπουργού της Κυβερνήσεως, για λόγους ασφαλείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων!

Ο εν λόγω φοιτητής, του οποίου η πρώτη αίτηση μετεγγραφής είχε απορριφθεί, επανήλθε με ένσταση, στην οποία επικαλείτο λόγους ασφαλείας, εξ αιτίας της υπουργικής ιδιότητος του πατέρα του και σε συνδυασμό με την επικείμενη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων».

Κατόπιν, ερωτάται η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, εάν τελεί εν γνώσει της συγκεκριμένης απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου «δεδομένου ότι η υπουργική ιδιότητα γονέα φοιτητή δεν αποτελεί τυπικό λόγο μετεγγραφής» και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, «εάν είχε ζητηθεί παροχή υπηρεσιών ασφάλειας για μέλη οικογενειών του υπουργικού συμβουλίου, εάν θεωρεί ότι συντρέxoυν λόγοι ασφάλειας από τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα ώστε να διακινδυνεύει η ακεραιτότητα συγγενών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και εάν εκτιμά και ο ίδιος, όπως προφανώς και ο πατέρας του συγκεκριμένου φοιτητή, ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ασφαλείας εκτός πρωτευούσης δεν είναι επαρκείς για να προστατεύσουν τους πολίτες».

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος

Η υπόθεση έγινε γνωστό ότι αφορά το γιο του κ. Τσιτουρίδη, Κυριάκο. Ο παραιτηθείς υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «όλες οι ενέργειες έγιναν νόμιμα».

Σε ανακοίνωσή του για την παραίτηση Τσιτουρίδη, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι αυτή «δεν μπορεί να καλύψει τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία της κυβέρνησης και των υπουργών της, προβλήματα που γίνονται και θα γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά».

Αναφερόμενος στο θέμα Τσιτουρίδη, ο βουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε τη θλίψη του για τη στάση συναδέλφων του βουλευτών, «οι οποίοι στήνουν reality show σε βάρος μιας οικογένειας, επιχειρούν να ποδοπατήσουν τα προσωπικά δεδομένα ενός νέου και να φορτώσουν σε ένα 18χρονο το βάρος της κομματικής αντιπαράθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, με την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ που κόστισε τη ζωή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλους 16 ανθρώπους, βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

Τις τελευταίες ημέρες, δε, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, φουντώνουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Προθεσμία για Κεντέρη - Θάνου

Προθεσμία για να καταθέσουν τη Δευτέρα ζήτησαν και έλαβαν, από τους εισαγγελείς Σπύρο Μουζακίτη και Αθηνά Θεοδωροπούλου, οι ολυμπιονίκες Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου.

Οι δύο πρωταθλητές είχαν κληθεί την Πέμπτη εκ νέου στην Εισαγγελία με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη των αδικημάτων της παρακώλυσης ελέγχου ντόπινγκ και της ψευδούς καταμήνυσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου τους Μιχάλη Δημητρακόπουλου η κατηγορία που ερευνάται για τους δυο αθλητές δεν στοιχειοθετείται και είναι νομικά έωλη. Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι «η παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ είναι πειθαρχικό και όχι ποινικό αδίκημα το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί καθώς οι δυο αθλητές δεν απέφυγαν τον έλεγχο ντόπινγκ».

Σε ότι αφορά το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, είπε, αυτό μπορεί να στοιχειοθετηθεί όταν αναφέρεται σε δήλωση ενώπιον αρχής. Όπως ανέφερε, οι αθλητές ελέγχονται γιατί δήλωσαν ψευδώς σύμφωνα με τους εισαγγελείς ότι έπεσαν θύματα τροχαίου.

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, η δήλωση των αθλητών έγινε στο νοσοκομείο το οποίο δεν αποτελεί αρχή, ενώ για την υπόθεση διενήργησε έλεγχο αυτεπάγγελτα η Τροχαία.

Τέλος, σχετικά με τους γιατρούς του ΚΑΤ που από τους εισαγγελείς ελέγχονται για τη διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς ιατρικής γνωμάτευσης, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνωμότησαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και τόνισε ότι οι γιατροί έκαναν απλώς το καθήκον τους.

Η κα Κατερίνα Θάνου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι έχει την αγάπη του κόσμου, ότι έχει επιλέξει το δρόμο της σιωπής και τόνισε ότι υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν την αλήθεια για ό,τι συνέβη.

Ο Κώστας Κεντέρης απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις. Οι δυο αθλητές φέρονται ότι δεν προτίθενται να εμφανιστούν ενώπιον των εισαγγελέων τη Δευτέρα, αλλά θα καταθέσουν μέσω του δικηγόρου τους υπομνήματα.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτυχιών συνέχεια

Ένα ακόμη μετάλλιο προστέθηκε στην ελληνική συλλογή των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο Γιώργος Καραμηνάς κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία ανδρών της κατηγορίας F52 (αθλητές με εγκεφαλική παράλυση), με καλύτερη βολή στα 8.51μ.

Το μετάλλιο ήταν το 4ο για τα ελληνικά χρώματα στο στίβο και το 3ο ασημένιο, μετά την Ανθή Καραγιάννη και τον Μάκη Καλαρά (χάλκινο πήρε η Παρασκευή Καντζά).

Εν τω μεταξύ, κάθε προσδοκία ξεπέρασαν οι πωλήσεις εισιτηρίων Παραολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Αθήνα 2004» έως το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν πωληθεί 654.133 εισιτήρια, με έσοδα 6.608.600 Ευρώ, έναντι στόχου 400.000 εισιτηρίων με έσοδα 4.000.000 Ευρώ.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βραζιλία αρνείται επιθεωρήσεις

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος θέλει να διαφυλάξει την πυρηνική τεχνολογία της χώρας του

Η Βραζιλία τερμάτισε την διένεξή της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας οργάνου των Ηνωμένων Εθνών - επιτρέποντας τελικά την επιθεώρηση των νέων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου.

Η υπηρεσία για τα πυρηνικά των Ηνωμένων Εθνών επιθυμούσε να ελέγξει αν η Βραζιλία παρέβαινε τους κανονισμούς για την διάδοση υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αρνήθηκε τις επιθεωρήσεις για να προστατεύσει, όπως ισχυρίζεται , την πυρηνική τεχνολογία της χώρας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τώρα ότι η Διεθνής Υπηρεσία πυρηνικής Ενέργειας μπορεί να επιθεωρήσει τους αγωγούς που οδηγούν στην περιοχή του μηχανισμού στην καρδιά των εγκαταστάσεων και όχι τα μηχανήματα αυτά καθ αυτά.

Αμερικανοί διπλωμάτες τόνιζαν ότι η άρνηση της Βραζιλίας να δεχθεί τις επιθεωρήσεις θα έστελνε ένα κακό μήνυμα την στιγμή που εκφράζονται ανησυχίες για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:29 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Τσιτουρίδη

Δεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σάββα Τσιτουρίδη. Ο κ. Τσιτουρίδης, που συνάντησε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε εξερχόμενος ότι υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους πολιτικής και προσωπικής ευθιξίας».

Λίγη ώρα μετά την αποδοχή της παραίτησης του κ. Τσιτουρίδη, ο υπουργός Επικρατίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος αφού εξήρε το έργο του απελθόντος ανακοίνωσε ότι υπουργός αναλαμβάνει ο έως σήμερα υφυπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος.

Η παραίτηση του κ. Τσιτουρίδη έγινε μετά το θέμα που προέκυψε ύστερα από ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σιλβάνας Ράπτη, στη Βουλή, περί φοιτητή, γιου υπουργού που μεταγράφηκε «για λόγους ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημόσιας Τάξης και στο κείμενό της αναφέρεται ότι «στην αρχή του καλοκαιριού το Πρυτανικό Συμβούλιο του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε, με εισήγηση ενός εκ των αvτιπρυτάνεων και όχι με εισήγηση του τμήματος, να κάνει δεκτή αίτηση μετεγγραφής φοιτητή - υιού υπουργού της Κυβερνήσεως, για λόγους ασφαλείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων!

Ο εν λόγω φοιτητής, του οποίου η πρώτη αίτηση μετεγγραφής είχε απορριφθεί, επανήλθε με ένσταση, στην οποία επικαλείτο λόγους ασφαλείας, εξ αιτίας της υπουργικής ιδιότητος του πατέρα του και σε συνδυασμό με την επικείμενη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων».

Κατόπιν, ερωτάται η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, εάν τελεί εν γνώσει της συγκεκριμένης απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου «δεδομένου ότι η υπουργική ιδιότητα γονέα φοιτητή δεν αποτελεί τυπικό λόγο μετεγγραφής» και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, «εάν είχε ζητηθεί παροχή υπηρεσιών ασφάλειας για μέλη οικογενειών του υπουργικού συμβουλίου, εάν θεωρεί ότι συντρέxoυν λόγοι ασφάλειας από τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα ώστε να διακινδυνεύει η ακεραιτότητα συγγενών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και εάν εκτιμά και ο ίδιος, όπως προφανώς και ο πατέρας του συγκεκριμένου φοιτητή, ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ασφαλείας εκτός πρωτευούσης δεν είναι επαρκείς για να προστατεύσουν τους πολίτες».

Η υπόθεση έγινε γνωστό ότι αφορά το γιο του κ. Τσιτουρίδη, Κυριάκο. Ο παραιτηθείς υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «όλες οι ενέργειες έγιναν νόμιμα».

Σε ανακοίνωσή του για την παραίτηση Τσιτουρίδη, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι αυτή «δεν μπορεί να καλύψει τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία της κυβέρνησης και των υπουργών της, προβλήματα που γίνονται και θα γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά».

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, με την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ που κόστισε τη ζωή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλους 16 ανθρώπους, βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

Τις τελευταίες ημέρες, δε, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, φουντώνουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο έως σήμερα υφυπουργός κ. Ευάγγελος Μπασιάκος


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Τσιτουρίδης και Οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρικυμία στην κυβέρνηση. Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η αποπομπή του Σ. Τσιτουρίδη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανοίγει ο δρόμος του ανασχηματισμού. Αποφασισμένος να μην κάνει «εν θερμώ» κινήσεις ο πρωθυπουργός.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όλοι κατά της διαπλοκής. Διακομματικό ξέσπασμα στη Βουλή.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σάββα, έθιξες τις αρχές που πιστεύω. Ο Καραμανλής έστειλε το μήνυμα και απομάκρυνε τον Τσιτουρίδη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα κρυφά τεφτέρια του ΠΑΣΟΚ. Άγνωστα χρέη δισ κληρονόμησε η κυβέρνηση.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση υπό πίεση. Μετά το αλαλούμ με το «Σινούκ» νέο πλήγμα για τη ΝΔ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έδιωξε νύχτα τον Τσιτουρίδη για την παράνομη μετεγγραφή του γιου του. Αγρίεψε ο Καραμανλής.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Οικονομία έρμαιο της πολιτικής αντιδικίας. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης κατέστησαν αναξιόπιστη τη χώρα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μετεγγραφή σε νέο ήθος. Δυναμική απόφαση από τον Κώστα Καραμανλή. Παραιτήθηκε ο Σάββας Τσιτουρίδης για λόγους πολιτικής και προσωπικής ευθιξίας.

ΕΘΝΟΣ: Καρατόμηση Τσιτουρίδη εν μέσω νευρικής κρίσης. Ζήτησε και πέτυχε «σεμνά και ταπεινά» την κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφή του γιου του για λόγους ασφαλείας!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επισήμανε στον πρωθυπουργό να προσέξουμε... Να μην κάνουμε το κόμμα τελεία και την κυβέρνηση... παύλα!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παραίτηση υπουργού για λόγους προσωπικής ευθιξίας. Χρυσή ευκαιρία Καραμανλή για ανασχηματισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μήνυμα ήθους και πυγμής από Καραμανλή. Κυβέρνηση: Παραίτηση - αποπομπή Τσιτουρίδη για τη μετεγγραφή του γιου του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποπομπή υπουργού για λόγους... ασφαλείας. Η δεύτερη μετά Σπηλιωτόπουλο παραίτηση έγινε δεκτή από Καραμανλή.

ΕΞΠΡΕΣ: Οι συνέπειες στα δημοσιονομικά. Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής.

ΕΣΤΙΑ: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάς στην 15η θέση με 19.000 δολάρια μετά την Σλοβενία.

ESPRESSO: Κολαστήριο ψυχών στη «φωλιά του κούκου». Ξεφτίλισαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επέμβαση εισαγγελέα στο Ψυχιατρείο Κρήτης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η Ελλάδα στο Ευρω - δικαστήριο με κατηγορητήριο την απογραφή. Πρωτοφανής πρόταση του επιτρόπου Χ. Αλμούνια μετά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποπομπή Τσιτουρίδη από τον Καραμανλή. Άμεση και δυναμική απόφαση του πρωθυπουργού για θέμα ηθικής τάξεως.

ΚΕΡΔΟΣ: Βαθύ το ρήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ο ΛΟΓΟΣ: Έντιμος αλλά... Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση Τσιτουρίδη.

ΜETRO: Παραίτηση λόγο... υιού. Αποχώρησε από την κυβέρνηση ο Σάββας Τσιτουρίδης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Χωρίς περιθώρια τώρα η οικονομική πολιτική. Παραδοχή Αλογοσκούφη για αδυναμία υλοποίησης δεσμεύσεων.

ΤΑ ΝΕΑ: Σκάνδαλο Τσιτουρίδη. Αναγκάστηκε να τον διώξει ο Καραμαμανλής.

Η ΝΙΚΗ: Άρχισε το ξήλωμα. Η πρώτη παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο Τσιτουρίδης «πλήρωσε» για το γιο του και το «Σινούκ».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμένα νέο βάρος στις πλάτες του λαού. Συνεχίζουν την υποκριτική διαμάχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τους οικονομικούς δείκτες, ενώ τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης επεξεργάζονται τα αντιλαϊκά σενάρια για το 2005.

CITY PRESS: «Σεμνή και ταπεινή» αποπομπή Τσιτουρίδη.

TRAFFIC NEWS: Επιχειρηματίας έπιασε τη γυναίκα του με νεαρό κροίσο... Και χωρίζει μετά από άγριο ξυλοδαρμό. Σοκ στην υψηλή κοινωνία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ντροπή για τον δυτικό πολιτισμό μας. Πεθαίνουν 30.000 μικρά παιδιά κάθε μέρα από ασθένειες και υποσιτισμό.

Η ΧΩΡΑ: Εντάξει φαγώθηκε ο Σάββας. Με τους βαρώνους της διαπλοκής και τις σχέσεις με κάποιους άλλους στην κυβέρνηση τι γίνεται;

Παραίτηση Σάββα Τσιτουρίδη

Το METRO γράφει ότι «την παραίτηση οδήγησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββα Τσιτουρίδη, η αποκάλυψη που έγινε μετά από σχετική ερώτηση, την οποία κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, για τη μετεγγραφή του γιου του Κυριάκου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο»

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «με την αποπομπή του -επιτυχημένου στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης- Σ. Τσιτουρίδη για τη μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα σε όλους ότι 'η σεμνότητα και η ταπεινότητα' δεν είναι λόγια αλλά θέση και εντολή».

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, «χωρίς δεύτερη σκέψη, ο πρωθυπουργός απομάκρυνε από την κυβέρνηση έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Το μήνυμα του κ. Καραμανλή είναι σαφές».

H ESPRESSO προσθέτει ότι «όταν ο Κώστας Καραμανλής επέμενα ότι 'τα φαινόμενα αλαζονείας θα χτυπηθούν στη ρίζα τους' αλλά και οι 'ύποπτες ενέργειες, απ΄όποιον και αν προέρχονται' φαίνεται πως το εννοούσε... Αργά χθες το βράδυ, το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά με την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββα Τσιτουρίδη!».

H CITY PRESS τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής απέπεμψε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επειδή έκρινε ότι η μετεγγραφή του υιού Τσιτουρίδη έγινε με απαράδεκτο τρόπο που εξέθεσε την κυβέρνηση. Πήγε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο για λόγους... ολυμπιακής ασφάλειας. Είχε απορριφθεί η πρώτη αίτηση μετεγγραφής που στηρίχθηκε σε 'λόγους υγείας' αλλά ο υπουργός επέμεινε και οι πρυτανικές Αρχές υποκλίθηκαν στην πολιτική εξουσία προκαλώντας πολιτικό σκάνδαλο. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με ερώτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «δεν είχε δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα με την πολιτική του παρουσία και ως βουλευτής και ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντιθέτως, εθεωρείτο από τα έντιμα και εργατικά στελέχη του κόμματός του. Ωστόσο τα προτερήματα του Σάββα Τσιτουρίδη δεν έφταναν για να τον... 'γλιτώσουν' από το πολιτικό -και ηθικό- ζήτημα που δημιουργήθηκε αιφνιδιαστικά χθες το απόγευμα από την κυβέρνηση».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να αντιστρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος της εξαιτίας των πλασματικών οικονομικών στοιχείων που κατέθετε επί μακρόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαπέλυσε λυσσαλέα επίθεση εναντίον του κ. Τσιτουρίδη. Η αντίδραση του Κώστα Καραμανλή αλλά και του ίδιου του παραιτηθέντος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν άμεση».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «με την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββα Τσιτουρίδη και την άμεση αντικατάστασή του από τον υφυπουργό του Ευάγγελο Μπασιάκο, έπεσε η αυλαία της πρώτης μείζονος ενδοκυβερνητικής κρίσης που ξεκίνησε από τη μοιραία πτώση του Σινούκ. Η αποφασιστικότητα με την οποία κινήθηκε χθες ο πρωθυπουργός έδωσε ένα διαφορετικό στίγμα στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει και υπό καθεστώς πίεσης, καθώς οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα από τα ΜΜΕ επέβαλε τη λήψη μιας σκληρής απόφασης, για έναν στενό και μέχρι εκείνη τη στιγμή εξαιρετικά επιτυχημένο συνεργάτη του».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «αγρίεψε ο πρωθυπουργός και με συνοπτικές διαδικασίες απέπεμψε νύκτα τον υπουργό Γεωργίας Σάββα Τσιτουρίδη επειδή ζήτησε και πέτυχε την μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο επικαλούμενος λόγους ασφαλείας».

Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι «εν μέσω κυβερνητικής νευρικής κρίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης καρατομήθηκε χθες το απόγευμα. Αφορμή αποτέλεσε η κατ΄εξαίρεση μετεγγραφή του φοιτητή γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο, που ο ίδιος 'σεμνά και ταπεινά' ζήτησε και πέτυχε. Ο αποπεμφθείς υπουργός πλήρωσε και ολόκληρο το αλαλούμ που ακολούθησε την πτώση του 'Σινούκ'».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «μείζον πολιτικό πλήγμα αποτελεί για την κυβέρνηση η χθεσινή απόλυση του υπουργού Γεωργίας Σάββα Τσιτουρίδη από τον Κ. Καραμανλή μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το σκάνδαλο της μετεγγραφής του γιου του υπουργού από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο».

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «πριν κοπάσει η κρίση που είχε ξεσπάσει με την κυβερνητική ανεπάρκεια στην υπόθεση 'Σινούκ' , νέο πρόβλημα επιδεινώνει την εικόνα της κυβέρνησης και εμφανίζει τον πρωθυπουργό να ενεργεί υπό πίεση».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, «η αποπομπή ουσιαστικά του κ. Τσιτουρίδη έστω και έπειτα από την κατάθεση του ίδιου του πρώην υπουργού της παραίτησής του για λόγους 'πολιτικής και προσωπικής ευθιξίας' ήταν επιβεβλημένη. Τα τελευταία γεγονότα οι κακοί χειρισμοί και οι ατυχείς συγκυρίες είχαν αποδομήσει μέρος της εικόνας της κυβέρνησης και τα βέλη άρχιζαν απειλητικά να αγγίζουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «από τον Σάββα Τσιτουρίδη που είναι φανερό ότι 'πλήρωσε' όχι μόνο τη δική του γκάφα αλλά και τα συσσωρευμένα λάθη που έγιναν κατά το μοιραίο για την κυβερνητική εικόνα τελευταίο δεκαπενθήμερο, αρχίζει ουσιαστικά ένα ξήλωμα υπουργών που ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει για την ώρα πόσο μεγάλες διαστάσεις θα πάρει και πότε θα εκδηλωθεί υπό τη μορφή ανασχηματισμού».

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι «ο Καραμανλής είχε προειδοποιήσει τα στελέχη του να επιδεικνύουν σεμνότητα και ταπεινότητα. Στο πρώτο σοβαρό παράπτωμα ηθικής τάξεως έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σ. Τσιτουρίδη. Τα ερωτήματα όμως εξακολουθούν να είναι πολλά για τις σχέσεις ορισμένων στελεχών με τους βαρώνους της διαπλοκής».

Οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «τεράστιες διαφορές στο ύψος των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2000-2004, αποκαλύπτει η δημοσιονομική απογραφή, στοιχεία της οποίας παρουσιάσθηκαν χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «χρέη που ξεπερνούν τα 12,2 δισ. ευρώ είχε κρύψει σε 'διπλά βιβλία' η κυβέρνηση Σημίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Στα νοσοκομεία έχουν σωρευτεί χρέη άνω των 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στον τομέα των εξοπλιστικών δαπανών πληρωμές μεγάλου ύψους μετατέθηκαν στο μέλλον, προκειμένου να εμφανίζεται τεχνητά μειωμένο το έλλειμμα».

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ανέσυρε από το χρονοντούλαπο και τα δημόσια ελλείμματα του 2000 για να 'φορτώσει' πολιτικά την κακή κατάσταση της οικονομίας στο ΠΑΣΟΚ. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δημοσιονομικής απογραφής από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη χθες στη Βουλή δημιούργησε μείζον πολιτικό ζήτημα. Αυτόματα η ελληνική οικονομία τέθηκε υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ δόθηκε το δικαίωμα στους Ευρωπαίους να ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε ποτέ τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «καμιά άλλη θυσία δεν μπορούν να καταθέσουν οι εργαζόμενοι! Την κατηγορηματική αυτή απάντηση έδωσε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την, περί των οικονομικών ελλειμμάτων, ειδησεογραφία. Την ίδια ώρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τη μεταξύ τους ανούσια και υποκριτική αντιπαράθεση γύρω από τους οικονομικούς δείκτες, αδιαφορώντας για τα προβλήματα των εργαζομένων που συνεχώς οξύνονται».

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «η Ελλάς βρίσκεται στην 15η θέση των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ως προς τα κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που το έτος 2003 ανήλθε σε 79% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Στις Βρυξέλλες για την διεύρυνση ο Ερντογάν

Δύσκολο το έργο του Τούρκου πρωθυπουργού

Συνάντηση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση γίνεται μετά από μία εβδομάδα έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, σχετικά με την αναβολή ψήφισης του νέου ποινικού κώδικα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις της καθυστέρησης αυτής στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, δήλωσε από το Παρίσι ότι η Τουρκία έχει σημειώσει μεν πρόοδο, αλλά χωρίς να πληροί ακόμα όλα τα κριτήρια για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάν: Βοήθεια για την Αϊτή

Κάτοικοι της Αϊτής δίνουν μάχη για λίγο πόσιμο νερό

Έκκληση για την παροχή διεθνούς βοήθειας στην Αϊτή απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι φονικές πλημμύρες που προκάλεσε στο πέρασμά της από τις βορειοδυτικές περιοχές της νησιωτικής χώρας η τροπική καταιγίδα Τζίνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αϊτής προειδοποιεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος έξαρσης επιδημιών. «Έχουμε απευθύνει εκκλήσεις για βοήθεια, διότι η Αϊτή μόνη της δεν μπορεί ν αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζεράρ Λατορτού.

Ο κύριος Λατορτού επισκέφτηκε την πληγείσα πόλη, Κοναΐβες και αμέσως μετά δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο, Φρανς Ινφό: «Υπάρχει πρόβλημα με τις σορούς των θυμάτων. Υπάρχει κίνδυνος επιδημιών. Προσπαθήστε να φανταστείτε την κατάσταση: δεν υπάρχει ηλεκτρικό, τα νεκροτομεία δε λειτουργούν, δεν υπάρχει νερό».

Οι πολυήμερες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις μ αποτέλεσμα να απομονωθούν πολλές κοινότητες, καθώς οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και τα νερά των βροχών έχουν παρασύρει ολόκληρα σπίτια.

«Το ποτάμι κατέστρεψε το σπίτι μου και τώρα δεν έχω τίποτα», δήλωσε στο Ασοσιέτεντ Πρες η 18χρονη Κάτια Σίλμε, η οποία διανυκτέρευσε, χθες, μαζί με την οικογένειά της πάνω σε δέντρο.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι οι σοροί των θυμάτων πρέπει να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 175.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα, νερό και χρειάζονται άμεση βοήθεια.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που αναπτύχθηκε στην Αϊτή μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερνάρ Αριστίντ ήδη εργάζεται στο πλευρά των σωστικών συνεργείων για την ανακούφιση των θυμάτων της καταιγίδας.

Στο μεταξύ άλλη μια τροπική καταιγίδα ονόματι «Καρλ» κατευθύνεται προς το νησί.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιφάσεις στο θέμα των ομήρων

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του Λονδίνου η έκκληση του Βρετανού ομήρου στο Ιράκ γράφει η Γαλλική Λε Μόντ. Ο κύριος Μπλέρ λέει η εφημερίδα βρίσκεται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται όλοι οι πολιτικοί που είναι αποφασισμένοι να μην διαπραγματευθούν με τρομοκράτες ακόμη και αν είναι να σώσουν την ζωή ενός συμπατριώτη τους.

Η Μοντ όμως αντιπαραβάλει την συμπεριφορά του Τόνι Μπλερ με αυτή του Γάλου προέδρου που απευθύνθηκε προσωπικά στους απαγωγείς των δύο γάλλων δημοσιογράφων η τύχη των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται.

Η Ισπανική Ελ Παίς υποστηρίζει ότι οι απαγωγείς εκμεταλλεύονται τις αντιφάσεις της διεθνούς κοινότητας και δίνει ως παράδειγμα την σοβαρή ένταση στις γαλλο-αμερικανικές σχέσεις με αφορμή την υπόθεση των γάλλων ομήρων. Αυτή η σύγχυση που επικρατεί, καταλήγει η εφημερίδα σηματοδοτεί την νίκη της στρατηγικής των οργανώσεων της τρομοκρατίας και της προπαγάνδας τρόμου στην οποία επιδίδονται μέσω του Ιντερνετ.

Σε ένα άλλο θέμα επικεντρώνεται εφημερίδες σε Ελβετία και Ουγγαρία. Η Λε Ταμ της Γενεύης συγχαίρει την πρωτοβουλία των ηγετών των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας να καταχωρήσουν ολοσέλιδη διαφήμιση με την οποία εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τους αισχρούς τρόπους τους οποίους μετέρχεται η άκρα δεξιά για να αντιταχθεί στα σχέδια να δοθεί Ελβετική υπηκοότητα σε νεαρούς μετανάστες.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και η Νεπζαμπαντσάγκ της Βουδαπέστης που ζητά από τους δημοσιογράφους της χώρας της να μην δίνουν το οξυγόνο της δημοσιότητας στην άκρα δεξιά. Η σιωπή των ΜΜΕ είναι η χειρότερη τιμωρία για τους Ναζί, λέει η εφημερίδα αναφερόμενη στην κάλυψη πορείας μερικών δεκάδων ακροδεξιών που προκάλεσε δυσανάλογες αντιδράσεις από χιλιάδες Εβραίους πολίτες της χώρας που κατέβηκαν στους δρόμους φορώντας κίτρινα αστέρια.

Στην Γερμανία η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ χαρακτηρίζει καταστροφική για την Αμερικανική κυβέρνηση την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Σύμφωνα με την εφημερίδα η εξέλιξη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τον λόγο της κήρυξης πολέμου εναντίον του Ιράκ. Εξ άλλου, λέει η εφημερίδα, αποδεικνύει ότι η θεωρία του Ντόμινο των νεο-συντηρητικών συμβούλων του προέδρου Μπούς δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

Αντίθετα με ότι πίστευε η Ουάσιγκτον, η εισβολή στο Ιράκ δεν οδήγησε στον εκδημοκρατισμό της μέσης Ανατολής.

Για την Φρανκφούρτερ Ρούντσαου η απόφαση της Τεχεράνης να αγνοήσει την προτροπή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ήταν εύκολη. Η κυβέρνηση του Ιράν συμπεριφέρεται έτσι αφού μπορεί να ισχυρισθεί ότι άλλες πολύ πιό ισχυρές κυβερνήσεις παίζουν παιχνίδια με το κύρος των Ηνωμένων Εθνών και δεν επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό σε αυτόν. Πάντως στόχός της Τεχεράνης, κατά την εφημερίδα είναι η περιφερειακή ηγεμονία.

Στην Γαλλία η Φιγκαρό αναφέρεται στην χθεσινή παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2005 από τον υπουργό οικονομικών Νικολά Σαρκοζύ. Η εφημερίδα λέει ότι είναι ο γάλλος υπουργός θα πρέπει να υπεραμυνθεί των επιλογών του κατά την συζήτηση στην βουλή του πρώτου και τελευταίου του προϋπολογισμού αφού αμέσως μετά θα υποβάλει την παραίτησή του για να αναλάβει την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος του προέδρου Σιράκ.

Για την επιλογή του αυτή ο κύριος Σαρκοζύ δέχεται δριμεία επίθεση απο την Λιμπερασιόν που τον κατηγορεί ότι μόνο μέλημά του είναι η προώθηση της καριέρας του ενώ για τον προϋπολογισμό λέει ότι είναι ένα μίγμα δημοσίων σχέσεων και άκρατου συντηρητισμού.

Τέλος για το θέμα της Γερμανικής αίτησης να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Γερμανική Ταγκεσπίγκελ εκφράζει τις επιφυλάξεις της . Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι η μόνιμη θέση θα αυξήσει τις προσδοκίες για μεγαλύτερη εμπλοκή στην διεθνή σκηνή περιλαμβανομένων θεμάτων στρατιωτικής φύσης. Είναι η κοινωνία μας προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο; διερωτάται η εφημερίδα. Μια πιό σωστή στάση θα ήταν να μοιραστούμε αυτή την θέση με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγει η Γερμανική εφημερίδα.

Αντίθετα η Αυστριακή Ντι Πρέσε υποστηρίζει το αίτημα της Γερμανίας λέγοντας ότι η σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας που συστάθηκε το 1945 δεν αντικατοπτρίζει την σημερινή πραγματικότητα. Η αίτηση του Βερολίνου καταλήγει η εφημερίδα είναι εν μέρει και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το Παρίσι και το Λονδίνο δεν θα απεμπολούσαν ποτέ την θέση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπέρ μιας κοινής Ευρωπαϊκής αντιπροσώπευσης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.