Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-22

  1. Πιόνι στο ολέθριο παιχνίδι της διπλωματίας
  2. Ύστατη έκκληση ομήρου προς τον Μπλερ
  3. Παραίτηση Τσιτουρίδη
  4. Πρώτο κρούσμα ντόπινγκ στους Παραολυμπιακούς
  5. Συμφωνία για άρση του εμπάργκο κατά της Λιβύης
  6. Νατοϊκή στρατιωτική ακαδημία στο Ιράκ
  7. Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον Κατ Στήβενς
  8. Αϊτή: Κίνδυνος έξαρσης επιδημιών
  9. Επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
  10. Επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
  11. Κόντρα ΗΠΑ - Ιράκ για την αποφυλάκιση
  12. Κόντρα ΗΠΑ - Ιράκ για την αποφυλάκιση
  13. Παθητική η εξωτερική πολιτική
  14. Ανελέητο σφυροκόπημα της Σαντρ Σίτυ
  15. Προς ανέλκυση, σε πολιτικά έντονο κλίμα
  16. Ελληνοποιήσεις με πλαστά έγγραφα
  17. Εμπιστοσύνη στη δημόσια συγκοινωνία
  18. Οικονομία, ανασχηματισμός και ΠΑΣΟΚ
  19. Νέα ισχυρή έκρηξη και συμπλοκές στην Βαγδάτη
  20. Τέσσερις για μόνιμα μέλη του Σ.Α.
  21. Ανακολουθία λόγων και πράξεων στο ΟΗΕ
  22. Ελπίδες για τον Βρετανό όμηρο
  23. Νέα προβλήματα ο ποινικός κώδικας...

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:55 (Ώρα Λονδίνου)

Πιόνι στο ολέθριο παιχνίδι της διπλωματίας

Την εικόνα της έντονης διπλωματικής κινητικότητας γύρω από την υπόθεση ομηρίας του 62χρονου Κένεθ Μπίγκλι από το Λίβερπουλ, που ξεκίνησε με τη δήλωση του Ιρακινού υπουργού Δικαιοσύνης περί επικείμενης αποφυλάκισης της δρ. Ριχάμπ Τάχα, μίας εκ των κρατουμένων την απελυθέρωση των οποίων ζητούν οι απαγωγείς, παρουσιάζουν οι βρετανικές εφημερίδες.

Όλες μεταφέρουν την αγωνία της οικογένειας Μπίγκλι, αλλα και του ιδίου του ομήρου, όπως αποτυπώθηκε στην έκκληση του 62χρονου προς το Βρετανό πρωθυπουργό να πράξει ό,τι μπορεί, ώστε να σώσει τη ζωή του.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα τις δηλώσεις των εμπλεκομένων πλευρών, καταλήγοντας με τα λόγια μελών της οικογένειας του Βρετανού ομήρου περί «επί γης κόλασης».

Ο τίτλος της εφημερίδας που συνοδεύει τη φωτογραφία του Κένεθ Μπίγκλι είναι: «Πιόνι στο ολέθριο παιχνίδι της διπλωματίας».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, υπήρξε χθες μια αναλαμπή ελπίδας για την τύχη του Βρετανού ομήρου, παρά τις εκτελέσεις των δύο Αμερικανών συγκρατούμενών του, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράκ ανακοίνωσε ότι μία εκ των γυναικών επιστημόνων την αποφυλάκιση των οποίων ζητούν οι απαγωγείς, πρόκειται όντως να αφεθεί σύντομα ελέυθερη.

Ωστόσο, γράφει η εφημερίδα, ο Βρετανός όμηρος φαίνεται ότι πέφετει θύμα ενός «σκληρού διπλωματικού διαπληκτισμού» που φτάνει μέχρι τη ρίζα του καίριου ζητήματος της αυτοκυριαρχίας του Ιράκ.

Όπως αναφέρεται, οι προθέσεις της ιρακινής κυβέρνησης να απελευθερώσει τη μικροβιολόγο Ριχάμπ Τάχα, προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις των αμερικανικών αρχών, οι οποίες προφανώς εξακολουθούν να ορίσουν καταστάσεις, «παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως παρέδωσαν την εξουσία πριν από τρεις μήνες».

Η Γκάρντιαν (The Guardian) χρησιμοποιεί ως τίτλο τα λόγια του Βρετανού ομήρου: «Κύριε Μπλερ, δε θέλω να πεθάνω. Βοηθήστε με να δω ξανά τη συζυγο και το γιο μου».

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ενώ οι αμερικανικές αρχές εξέφρασαν την αντίρρησή τους στην αποφυλάκιση της Ιρακινής επιστήμονος, πριν από μόλις μία εβδομάδα είχαν εγκρίνει την απελευθέρωσή της, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της αναγκαιότητας κράτησης Ιρακινών «υψηλής σημασίας».

Παρόμοιος είναι ο τίτλος και της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία τονίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζει την οικογένεια Μπίγκλι για το χειρότερο.

Όπως γράφει ο συντάκτης, «παρά την προσωρινή αναλαμπή ελπίδας με την ανακοίνωση της πρόθεσης για απελευθέρωση της Ριχάμπ Τάχα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός ομόλογός του, ξεκαθάρισαν ότι δε γίνονται διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες».

Στο ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις της οικογένειας Μπίγκλι, η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για ανθρώπους μετέωρους μεταξύ ελπίδας και φόβου.

Στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι εξελίξεις σχετικά με την αποφυλάκιση της δρ. Ριχάμπ Τάχα σηματοδοτούν την πρώτη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης και των αμερικανικών αρχών.

Όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί να συγκατανεύσει στην αποφυλάκιση κορυφαίων φυσιογνωμιών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν πριν από τις εκλογές, απόφόβο μήπως μια τέτοια κίνηση εκλαμβανόταν ως υποχώρηση στα αιτήματα των τρομοκρατών.

Η άποψη της εφημερίδας είναι ότι σωστά δεν εγκρίνεται η υλοποίηση των αιτημάτων των απαγωγέων, καθώς η πρώτη υπαναχώρηση θα σημάνει τον πολλαπλασιασμό των απαιτήσεων ανθρώπων φανατικών, όπως ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ.

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι Τάιμς (The Times) που στο κύριο άρθρο τους σημειώνουν ότι «και η παραμικρή υποψία διαπραγματεύσεων με τρομοκράτες είναι βαθύτατα επικίνδυνη».

Οι Τάιμς επισημαίνουν ότι ενώ οι ελπίδες της οικογένειας του Κένεθ Μπίγκλι εξανεμίζονται, η κρίση με τους ομήρους στο Ιράκ βαθαίνει, καθώς άλλοι 20 Ιρακινοί και Αιγύπτιοι, μηχανικοί και σωματοφύλακες δύο αιγυπτιακών εταιρειών, έπεσαν θύματα απαγωγής.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην αποκάλυψη πληροφοριών περί σχεδίων απαγωγής και άλλων Βρετανών και Αμερικανών πολιτών από τη συνοικία Αλ Μανσούρ της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου και απήχθη ο κ. Μπίγκλι.

Το ίδιο θέμα, τέλος, προβάλλουν και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που γράφουν ότι το Λονδίνο ήταν χθες εξοργισμένο που δεν είχε πληροφορηθεί νωρίτερα την πρόθεση της ιρακινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποφυλάκιση της Ριχάμπ Τάχα, καθώς η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης του Ιράκ ακούστηκε σαν υποχώρηση στις επιθυμίες των απαγωγέων.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ύστατη έκκληση ομήρου προς τον Μπλερ

Τη βοήθεια του Τόνι Μπλερ φέρται να ζήτησε ο Βρετανός όμηρος

Βίντεο, το οποίο απεστάλη σε ισλαμικό δικτυακό τόπο, παρουσιάζει τον τρίτο όμηρο που απήγαγε η ισλαμική οργάνωση «Τουαχίντ αλ Τζιχάντ» να εκλιπαρεί για τη ζωή του.

Οι ισλαμιστές έχουν προειδοποιήσει ότι θα εκτελέσουν τον 62χρονο Βρετανό, Κένεθ Μπίνγκλεϊ εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δε δώσουν διαταγή για την αποφυλάκιση όλων των Ιρακινών γυναικών που κρατούνται σε φυλακές της χώρας.

Στο βίντεο ο Βρετανός όμηρος εκλιπαρεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ να καταβάλει προσπάθειες για να τον σώσει.

«Κύριε, Μπλερ είμαι ένα τίποτα για σας», φέρεται να λέει ο όμηρος στο βίντεο και προσθέτει, «σας παρακαλώ, μπορείτε να με βοηθείστε. Ξέρω ότι μπορείτε. Νομίζω, ότι αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία. Δε θέλω να πεθάνω. Δεν το αξίζω. Είστε ο μόνος στον κόσμο που μπορεί να με βοηθήσει. Σας παρακαλώ, βοηθείστε με να ξαναδώ τη γυναίκα, η οποία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα.»

Στο Λονδίνο, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αυθεντικότητα του βίντεο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ζήτημα και κρατά ενήμερη την οικογένεια του κ. Μπίνγκλεϊ», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου και πρόσθεσε, «όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης αλλά πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η συγκεκριμένη κατάσταση.»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο δήλωσε ότι η έκκληση του Βρετανού ομήρου δεν μπορεί να αλλάξει τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν πρέπει να βρεθούμε στη θέση να διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες», είπε ο Τζακ Στρο.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν Ιρακινές κρατούμενες στις φυλακές πλην δύο επιστημόνων, τις οποίες, όπως ανακοίνωσαν, δε σκοπεύουν ν΄ αποφυλακίσουν.

Ο Κένεθ Μπίνγκλεϊ και οι δύο Αμερικανοί όμηροι απήχθησαν στη Βαγδάτη πριν από μια εβδομάδα.

Οι δύο Αμερικανοί, Γιουτζίν Άρμστρονγκ και Τζακ Χένσλεϊ εκτελέστηκαν και οι σοροί τους βρέθηκαν στη Βαγδάτη.

Επικεφαλής της οργάνωσης «Τουαχίντ αλ Τζιχάντ» θεωρείται ο ιορδανικής καταγωγής, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος φέρεται να είναι ο σύνδεσμός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:29 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Τσιτουρίδη

Δεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σάββα Τσιτουρίδη. Ο κ. Τσιτουρίδης, που συνάντησε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε εξερχόμενος ότι υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους πολιτικής και προσωπικής ευθιξίας».

Λίγη ώρα μετά την αποδοχή της παραίτησης του κ. Τσιτουρίδη, ο υπουργός Επικρατίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος αφού εξήρε το έργο του απελθόντος ανακοίνωσε ότι υπουργός αναλαμβάνει ο έως σήμερα υφυπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος.

Η παραίτηση του κ. Τσιτουρίδη έγινε μετά το θέμα που προέκυψε ύστερα από ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σιλβάνας Ράπτη, στη Βουλή, περί φοιτητή, γιου υπουργού που μεταγράφηκε «για λόγους ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημόσιας Τάξης και στο κείμενό της αναφέρεται ότι «στην αρχή του καλοκαιριού το Πρυτανικό Συμβούλιο του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε, με εισήγηση ενός εκ των αvτιπρυτάνεων και όχι με εισήγηση του τμήματος, να κάνει δεκτή αίτηση μετεγγραφής φοιτητή - υιού υπουργού της Κυβερνήσεως, για λόγους ασφαλείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων!

Ο εν λόγω φοιτητής, του οποίου η πρώτη αίτηση μετεγγραφής είχε απορριφθεί, επανήλθε με ένσταση, στην οποία επικαλείτο λόγους ασφαλείας, εξ αιτίας της υπουργικής ιδιότητος του πατέρα του και σε συνδυασμό με την επικείμενη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων».

Κατόπιν, ερωτάται η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, εάν τελεί εν γνώσει της συγκεκριμένης απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου «δεδομένου ότι η υπουργική ιδιότητα γονέα φοιτητή δεν αποτελεί τυπικό λόγο μετεγγραφής» και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, «εάν είχε ζητηθεί παροχή υπηρεσιών ασφάλειας για μέλη οικογενειών του υπουργικού συμβουλίου, εάν θεωρεί ότι συντρέxoυν λόγοι ασφάλειας από τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα ώστε να διακινδυνεύει η ακεραιτότητα συγγενών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και εάν εκτιμά και ο ίδιος, όπως προφανώς και ο πατέρας του συγκεκριμένου φοιτητή, ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ασφαλείας εκτός πρωτευούσης δεν είναι επαρκείς για να προστατεύσουν τους πολίτες».

Η υπόθεση έγινε γνωστό ότι αφορά το γιο του κ. Τσιτουρίδη, Κυριάκο.

Ο παραιτηθείς υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «όλες οι ενέργειες έγιναν νόμιμα».

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, με την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ που κόστισε τη ζωή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλους 16 ανθρώπους, βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

Τις τελευταίες ημέρες, δε, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, φουντώνουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο έως σήμερα υφυπουργός κ. Ευάγγελος Μπασιάκος


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτο κρούσμα ντόπινγκ στους Παραολυμπιακούς

Η Αθήνα ήλπιζε ότι θα ολοκληρώσει τους αγώνες χωρίς κανένα κρούσμα ντόπινγκ

Δύο αθλητές της Άρσης Βαρών από την αποστολή του Αζερμπαϊτζάν αποκλείστηκαν από τους 12ους Παραολυμπιακούς της Αθήνας καθώς βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες.

«Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ στη Παραολυμπιάδα της Αθήνας που ήλπιζε ότι δε θα είχε κρούσματα σαν αυτά στο Σίδνεϊ πριν από τέσσερα χρόνια, όπου συνολικά 11 αθλητές είχαν αποκλειστεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών», ανέφερε ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα, Στιούαρτ Χιούζ.

Ο Γκουντούζ Ισμαΐλοφ βρέθηκε θετικός στη ουσία σταναζολόλη και ο συναθλητής του, Σάρα Αμπάνοβα βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία, νανδρολόνη.

Οι δύο αθλητές αποκλείστηκαν δια βίου από τη διοργάνωση, διότι είχαν τιμωρηθεί και παλαιότερα για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η Διεθνής Επιτροπή Παραολυμπιακών είχε δεσμευτεί ότι οι έλεγχοι σ΄ αυτούς τους Αγώνες θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Από την Παρασκευή περισσότεροι από 330 αθλητές έχουν υποβληθεί σε ελέγχους για τον εντοπισμό απαγορευμένων ουσιών.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:03 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για άρση του εμπάργκο κατά της Λιβύης

Η κίνηση εκλαμβάνεται ως «ανταμοιβή» για τον τερματισμό του προγράμματος ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να άρει το εμπάργκο για την πώληση όπλων που είχε επιβάλει πριν από 18 χρόνια, έπειτα από τις πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση της Ιταλίας.

Η Ιταλία έχει ζητήσει από τη Λιβύη να περιπολεί πιο αποτελεσματικά την ακτογραμμή της για να εμποδίσει το ρεύμα των λαθρομεταναστών που φθάνει κάθε μήνα στις ιταλικές ακτές από τη βόρειο Αφρική.

Προ ημερών οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, ήραν τις εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Λιβύης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η άρση του εμπάργκο θα ανακοινωθεί επισήμως τον επόμενο μήνα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «25» της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση, η οποία, όπως είπε, «προσφέρει στη Λιβύη τα απαραίτητα εργαλεία για την πιο αποτελεσματική αστυνόμευση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της, το οποίο θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.»

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 9.700 παράνομοι μετανάστες, οι περισσότεροι από τη βόρειο Αφρική, έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές το τρέχον έτος.

Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από την ΕΕ να επιτρέψει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως κιάλια και ειδικές λέμβους, για να βοηθήσει την αφρικανική χώρα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:31 (Ώρα Λονδίνου)

Νατοϊκή στρατιωτική ακαδημία στο Ιράκ

Η απόφαση ελήφθη αρχικώς στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης

Τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν να προχωρήσουν με τη δημιουργία στρατιωτικής ακαδημίας στο Ιράκ.

Η Γαλλία και το Βέλγιο προέβαλαν ενστάσεις την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, άλλαξαν γνώμη μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν για τον τρόπο λειτουργίας της αποστολής.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει ήδη περί τους 40 στρατιωτικούς εκπαιδευτές, αλλά έπειτα από τις πιέσεις που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, αυτή η συμβολική παρουσία θα διευρυνθεί σε αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικών εκπαιδευτών.

Η απόφαση για τη στρατιωτική εκπαίδευση των Ιρακινών ελήφθη από τους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης.

Η Γαλλία και το Βέλγιο, εκ των πλέον ένθερμων αντιπάλων του πολέμου στο Ιράκ, υποστήριξαν ότι η απόφαση αυτή είναι η απαρχή της ολοένα και μεγαλύτερης στρατιωτικής ανάμειξης του ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

Έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις η Γαλλία και το Βέλγιο έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι οι εκπαιδευτές της στρατιωτικής ακαδημίας δε θα συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επίσης η ακαδημία θα χρηματοδοτηθεί από τα κράτη μέλη που θα αποστείλουν εκπαιδευτές.


Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον Κατ Στήβενς

Ο Στήβεν Γεωργίου ή Κατ Στήβενς ή Γιουσούφ Ισλάμ ... φόβος και τρόμος για ΗΠΑ

Συναγερμός ασφαλείας σήμανε στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, όταν οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών αντελήφθησαν ότι σε πτήση από το Λονδίνο επέβαινε ο κυπριακής καταγωγής επιτυχημένος τραγουδιστής της ποπ τη δεκαετία του '70, Κατ Στίβενς, ο οποίος έχει ασπασθεί τη μουσουλμανική θρησκεία κι άλλαξε το όνομά του σε Γιουσούφ Ισλάμ.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν απαγορεύσει την είσοδο του Κατ Στίβενς στο έδαφος των ΗΠΑ επειδή το όνομά τιου ανεφέρετο σε κατάλογο ατόμων τα οποία παρακολουθούνται για λόγους ασφαλείας.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Στίβεν Γεωργίου, όπως ελέγετο κάποτε ο Κατ Στίβενς/Γιουσούφ Ισλάμ, προσγειώθηκε τελικά σε αεροδρόμιο του Μέιν στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Γιουσούφ Ισλάμ είχε απελαθεί από το Ισραήλ επειδή, σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες, υποστήριζε μαχητικές Ισλαμικές οργανώσεις.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αϊτή: Κίνδυνος έξαρσης επιδημιών

Κάτοικοι της Αϊτής δίνουν μάχη για λίγο πόσιμο νερό

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής προειδοποιεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος έξαρσης επιδημιών στο νησί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα «Τζίνι».

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 αγνοούμενοι.

«Έχουμε απευθύνει εκκλήσεις για βοήθεια, διότι η Αϊτή μόνη της δεν μπορεί ν αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Ζεράρ Λατορτού.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής επισκέφτηκε την πληγείσα πόλη, Κοναΐβες και αμέσως μετά δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο, Φρανς Ινφό: «Υπάρχει πρόβλημα με τις σορούς των θυμάτων. Υπάρχει κίνδυνος επιδημιών. Προσπαθήστε να φανταστείτε την κατάσταση: δεν υπάρχει ηλεκτρικό, τα νεκροτομεία δε λειτουργούν, δεν υπάρχει νερό».

Οι πολυήμερες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις μ αποτέλεσμα να απομονωθούν πολλές κοινότητες, καθώς οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και τα νερά των βροχών έχουν παρασύρει ολόκληρα σπίτια.

«Το ποτάμι κατέστρεψε το σπίτι μου και τώρα δεν έχω τίποτα», δήλωσε στο Ασοσιέτεντ Πρες η 18χρονη Κάτια Σίλμε, η οποία διανυκτέρευσε, χθες, μαζί με την οικογένειά της πάνω σε δέντρο.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι οι σοροί των θυμάτων πρέπει να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 175.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα, νερό και χρειάζονται άμεση βοήθεια.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που αναπτύχθηκε στην Αϊτή μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερνάρ Αριστίντ ήδη εργάζεται στο πλευρά των σωστικών συνεργείων για την ανακούφιση των θυμάτων της καταιγίδας.

Στο μεταξύ άλλη μια τροπική καταιγίδα ονόματι «Καρλ» κατευθύνεται προς το νησί.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ

Είναι η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας σε διάστημα τριών μηνών

Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι μαζί με την αυτουργό σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην εβραϊκή συνοικία Φρεντς Χιλ στην Ιερουσαλήμ.

Η δράστις, 18χρονη Παλαιστίνια, πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω της σε πολυσύχναστη διασταύρωση στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η ακραία ισλαμική οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.»

Ο τόπος της επίθεσης βρίσκεται πολύ κοντά στις παλαιστινιακές περιοχές της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου έχουν σημειωθεί παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν.

Ήταν η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εδώ και τρεις εβδομάδες και μόλις η δεύτερη βομβιστική επίθεση εντός του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν απάντησε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει στους Παλαιστίνιους ισλαμιστές με τη δύναμη των όπλων.

Τον περασμένο μήνα 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην ισραηλινή πόλη Μπερσίμπα - από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ από τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι η δράστις προσπάθησε να πλησιάσει σε στάση λεωφορείου αλλά την εντόπισε ένας αστυνομικός.

«Προσπάθησε να την εμποδίσει κι αυτή πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο Μοσέ Σουισά στο Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο τριών μελών τους.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ

Είναι η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας σε διάστημα τριών μηνών

Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Η δράστις πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω της σε πολυσύχναστη διασταύρωση στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η ακραία ισλαμική οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Ήταν η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εδώ και τρεις εβδομάδες και μόλις η δεύτερη βομβιστική επίθεση εντός του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν απάντησε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει στους Παλαιστίνιους ισλαμιστές με τη δύναμη των όπλων.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρα ΗΠΑ - Ιράκ για την αποφυλάκιση

Ο θάνατος του Τζακ Χένσλεϊ δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως

Αμερικανικές πηγές στη Βαγδάτη αναφέρουν ότι οι δύο Ιρακινές, οι οποίες κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις, δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθερες στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών και Σύμβουλος σε Θέματα Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ, Κασέμ Νταούντ υπογράμμισε ότι η αποφυλάκιση των Ιρακινών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των δύο γυναικών επιστημόνων, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε στους δημοσιογράφους ότι οι δικαστικές αρχές του Ιράκ έχουν κρίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την παράταση της κράτησης των δύο γυναικών και ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υπό όρους αποφυλάκισή τους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράκ δήλωσε στο BBC πώς θα αφεθεί αύριο ελεύθερη η δρ Ριχάμπ Ταχά, μία από τις δύο επιστήμονες, την αποφυλάκιση των οποίων ζητούν οι ένοπλοι απαγωγείς του Βρετανού ομήρου, Κένεθ Μπίγκλεϊ.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράκ δήλωσε στο BBC ότι η επικείμενη απελευθέρωση της Ριχάμπ Τάμπα, δε σχετίζεται με την υπόθεση ομηρίας.

Τα μέλη της ισλαμικής οργάνωσης «Τουαχίντ αλ Τζιχάντ» (σ.σ «Ενοποίηση και Ιερός Πόλεμος) πιστεύεται ότι έχουν ήδη εκτελέσει δύο Αμερικανούς ομήρους και ότι σύντομα πρόκειται να εκτελέσουν και τον τρίτο όμηρο, το Βρετανό, Κένεθ Μπίνγκλεϊ.

Το αίτημα των απαγωγέων είναι η αποφυλάκιση δύο Ιρακινών γυναικών που κρατούνται σε όλες τις φυλακές του Ιράκ που ελέγχονται από τους Αμερικανούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει ότι στις φυλακές κρατούνται μόνο δύο γυναίκες επιστήμονες του πρώην καθεστώτος.

Οι όμηροι

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τους απαγωγείς, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις μαζί τους δύσκολες.

Ο πρώτος Αμερικανός όμηρος, Γιουτζίν Άρμστρονγκ, 52 ετών, εκτελέστηκε τη Δευτέρα. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά η ακραία ισλαμική οργάνωση με μήνυμά της στο Ίντερνετ ανακοίνωσε την εκτέλεση του δεύτερου ομήρου, Τζακ Χένσλεϊ.

Ένα αποκεφαλισμένο σώμα, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στον Τζακ Χένσλεϊ, βρέθηκε στη Βαγδάτη. Ακόμα, όμως, δεν έχει διαπιστωθεί επισήμως η ταυτότητα του θύματος.

Δρ. Μικρόβιο και δρ Άνθραξ

Τη δεκαετία του 80 η δρ. Ριχάμπ Ταχά φέρεται να είχε ενεργό δράση στο άκρως απόρρητο βιολογικό πρόγραμμα με μικρόβιο όπως ο βάκιλος του άνθρακα και άλλα.

Η δεύτερη κρατούμενη, δρ. Αμάς ερευνητής στον τομέα της βιοτεχνολογίας, γνωστή ως η δρ. Άνθραξ και Χημική Σάλι, ήταν στον κατάλογο των Αμερικανών με τους 51 πλέον καταζητούμενους στο Ιράκ.

Εκπρόσωπος της ιρακινής δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Ριχάμπ Τάχα δε αποτελεί πλέον απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρα ΗΠΑ - Ιράκ για την αποφυλάκιση

Ο θάνατος του Τζακ Χένσλεϊ δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως

Αμερικανικές πηγές στη Βαγδάτη αναφέρουν ότι οι δύο Ιρακινές, οι οποίες βρίσκονται υπό τη φυσική και νομική επιμέλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθερες στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών και Σύμβουλος σε Θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κασέμ Νταούντ υπογράμμισε ότι η αποφυλάκιση των Ιρακινών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των δύο γυναικών επιστημόνων, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε στους δημοσιογράφους ότι οι δικαστικές αρχές του Ιράκ έχουν κρίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την παράταση της κράτησης των δύο γυναικών και ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υπό όρους αποφυλάκισή τους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράκ δήλωσε στο BBC πώς θα αφεθεί αύριο ελεύθερη η δρ Ριχάμπ Ταχά, μία από τις δύο επιστήμονες, την αποφυλάκιση των οποίων ζητούν οι ένοπλοι απαγωγείς του Βρετανού ομήρου, Κένεθ Μπίγκλεϊ.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράκ δήλωσε στο BBC ότι η επικείμενη απελευθέρωση της Ριχάμπ Τάμπα, δε σχετίζεται με την υπόθεση ομηρίας.

Τα μέλη της ισλαμικής οργάνωσης «Τουαχίντ αλ Τζιχάντ» (σ.σ «Ενοποίηση και Ιερός Πόλεμος) πιστεύεται ότι έχουν ήδη εκτελέσει δύο Αμερικανούς ομήρους και ότι σύντομα πρόκειται να εκτελέσουν και τον τρίτο όμηρο, το Βρετανό, Κένεθ Μπίνγκλεϊ.

Το αίτημα των απαγωγέων είναι η αποφυλάκιση δύο Ιρακινών γυναικών που κρατούνται σε όλες τις φυλακές του Ιράκ που ελέγχονται από τους Αμερικανούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει ότι στις φυλακές κρατούνται μόνο δύο γυναίκες επιστήμονες του πρώην καθεστώτος.

Οι όμηροι

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τους απαγωγείς, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις μαζί τους δύσκολες.

Ο πρώτος Αμερικανός όμηρος, Γιουτζίν Άρμστρονγκ, 52 ετών, εκτελέστηκε τη Δευτέρα. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά η ακραία ισλαμική οργάνωση με μήνυμά της στο Ίντερνετ ανακοίνωσε την εκτέλεση του δεύτερου ομήρου, Τζακ Χένσλεϊ.

Ένα αποκεφαλισμένο σώμα, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στον Τζακ Χένσλεϊ, βρέθηκε στη Βαγδάτη. Ακόμα, όμως, δεν έχει διαπιστωθεί επισήμως η ταυτότητα του θύματος.

Δρ. Μικρόβιο και δρ Άνθραξ

Τη δεκαετία του 80 η δρ. Ριχάμπ Ταχά φέρεται να είχε ενεργό δράση στο άκρως απόρρητο βιολογικό πρόγραμμα με μικρόβιο όπως ο βάκιλος του άνθρακα και άλλα.

Η δεύτερη κρατούμενη, δρ. Αμάς ερευνητής στον τομέα της βιοτεχνολογίας, γνωστή ως η δρ. Άνθραξ και Χημική Σάλι, ήταν στον κατάλογο των Αμερικανών με τους 51 πλέον καταζητούμενους στο Ιράκ.

Εκπρόσωπος της ιρακινής δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Ριχάμπ Τάχα δε αποτελεί πλέον απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Παθητική η εξωτερική πολιτική

Παθητική είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, κατά τον Γιώργο Παπανδρέου.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης στα μέτωπα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι μέσα στα πράγματα που αφορούν στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων.

«Εμείς προωθούσαμε τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παράλληλα όμως, προχωρούσαμε κάθε φορά και ένα βήμα τα δικά μας θέματα.

»Η κυβέρνηση έχει αποσυνδέσει όλα τα θέματα από την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας» είπε και δήλωσε άγνοια για τη στρατηγική της κυβέρνησης στην επίλυση των θεμάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπάρχει, συνέχισε, «πλήρες σκοτάδι».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνη που πριν ένα χρόνο κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξασφαλίζοντας την ομόφωνη απόφαση της δυτικής ομάδας, ύστερα από δουλειά πολλών ετών.

Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» την οικονομία και ότι «εφαρμόζει καταστροφική λογιστική».

Εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και ανέφερε ότι η κυβέρνηση τώρα αντιλαμβάνεται τα αποτελέσματα της απογραφής που η ίδια έκανε.

Ήδη, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, υπάρχουν δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο που ασκούν έντονη κριτική στην αξιοπιστία της χώρας, κάτι για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε και γενικότερη κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πολιτική της διακρίνεται από έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει έξι μήνες, σημείωσε, η κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας, ενώ τακτικές είναι οι παλινωδίες και οι υπαναχωρήσεις. Και αυτό «διαμορφώνει ένα κλίμα ανησυχίας».


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «πόλεμος» των μασκώτ

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ματς των αγώνων είναι αυτό μεταξύ των μασκώτ των ολυμπιακών και της μασκώτ των παραολυμπιακών. Σε πείσμα πολλών, ο Πρωτέας φαίνεται να κερδίζει, αν και λιγότερο χρησιμοποιημένος εμπορικά.

Βιομηχανικός σχεδιασμός για όλους

Λιγότερες οι τελικές συμμετοχές

«Θέλω να είμαι σημαιοφόρος»

Σε παραολυμπιακούς ρυθμούς η Αθήνα

Ξεκινά η παραολυμπιακή λαμπαδηδρομία

Δημοσιογράφε, που πας;

Τα προβλήματα του ΟΑΚΑ για άτομα με ειδικές ανάγκες

Η ιστορία των Παραολυμπιακών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών

Οι αριθμοί των Αγώνων

Μια διοργάνωση, μεγάλη σε μέγεθος και σημασία

Τα αγωνίσματα

Άρση Βαρών σε πάγκο

Σκοποβολή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

Ξιφασκία με αμαξίδιο

Τα αγωνίσματα

Γκόλμπολ

Ποδόσφαιρο

Τζούντο

Ράγκμπι με αμαξίδιο

Ιστιοπλοΐα

Τα αγωνίσματα

Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο

Τοξοβολία

Στίβος

Μπότσια

Ποδηλασία

Ιππασία

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ανελέητο σφυροκόπημα της Σαντρ Σίτυ

Πολλές οι απώλειες για τους Ιρακινούς αμάχους

Αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σφοδρές επιδρομές στο φτωχό προάστιο στα ανατολικά της Βαγδάτης γνωστό ως Σαντρ Σίτυ. Πληροφορίες ιρακινών πηγών αναφέρουν ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό σφυροκόπησαν την περιοχή τα μεσάνυχτα και πυρά πυροβόλων όπλων ακούγονταν περιοδικά κατά την διάρκεια της νύχτας.

Το προάστιο αυτό είναι ορμητήριο υποστηρικτών του Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ σαντρ και οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα λένε ότι έψαχναν για αποθήκες όπλων.

Εξ άλλου ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε στην δυτική Βαγδάτη. Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 15 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο νοσοκομείο Αλ Τζαμία.


Προς ανέλκυση, σε πολιτικά έντονο κλίμα

Δωδεκαμελής θα είναι η επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την ανάλκυση του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ, η πτώση του οποίου κόστισε τη ζωή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλους 16 ανθρώπους.

Στην επιτροπή μετέχουν στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΕΛΚΕΘΕ και του Ωκεανογραφικού πλοίου «Αιγαίο» καθώς και Αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο Υποναύαρχος Ι. Νάνος, του πολεμικού ναυτικού.

Εν τω μεταξύ, έντονο κλίμα επικράτησε στη συνεδρίαση της βουλής την Τρίτη, κατά τη συζήτηση ερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφερόταν ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης, την περασμένη Πέμπτη, ερώτησης της Άννας Διαμαντοπούλου για την πτώση του ελικοπτέρου, ο υπουργός εθνικής Άμυνας συνέκρινε το ατύχημα αυτό με την «πλημμελή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού» για την αναζήτηση του C-130 στο όρος Όθρυς.

Υπενθύμιζαν ότι το C-130 είχε πέσει το 1991 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, και ανέφεραν ότι τότε υφυπουργός Αμύνης ήταν ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Ο υπουργός απαντώντας προσήψε στους ερωτώντες βουλευτές ότι «σκοπίμως παραποιούν την αλήθεια» καθώς το 1991 δεν ήταν εκείνος υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και διευκρίνησε ότι όταν απαντούσε στην κα Διαμαντοπούλου, αναφερόταν «στις πολυήμερες έρευνες εντοπισμού του δυστυχήματος C-130 στο όρος Όθρυς όπου τότε δεν υπήρχαν εξελιγμένα δορυφορικά συστήματα εντοπισμού σε αντίθεση -όπως κατήγγειλα- με το σήμερα, όπου αν και είχαν παραγγελθεί, καθυστέρησαν απαράδεκτα να εγκατασταθούν προ έτους για λόγους που διερευνώνται».

Τέλος, κατηγόρησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για «τυμβωρυχία» και υπογράμμισε ότι «για να μη δημιουργηθούν επώδυνοι συναισθηματικοί συνειρμοί στους συγγενείς των θυμάτων εκείνης της τραγωδίας, όπως ακριβώς δεν προσδιόρισα τα ατυχήματα με τους πλέον των 100 νεκρών της προηγούμενης δεκαετίας, έτσι στη συνέχεια διέγραψα - ως έχει δικαίωμα κάθε αγορητής - τη λέξη «Όθρυς».»


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ελληνοποιήσεις με πλαστά έγγραφα

Σειρά παράνομων ελληνοποιήσεων με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών και ληξιαρχικών πράξεων γάμου, μελετά η εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Στην εισαγγελία παρεδόθησαν από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας τέσσερις φάκελοι με τα πλαστά στοιχεία ενώ παράλληλα, όπως έγινε γνωστό δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει μήνυση κατ αγνώστων για πλαστά πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης του δήμου, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορους φορείς.

Η αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας επικοινώνησε με τους δήμους και τις κοινότητες προκειμένου να πληροφορηθεί αν τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης που έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία, έχουν εκδοθεί από τους συγκεκριμένους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την έρευνα που έγινε με εντολή του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Γιώργου Τσιότρα, διαπιστώθηκε ότι έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση πλαστά έγγραφα.

Η περιφέρεια ζήτησε επίσης από το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών επιβεβαίωση για κατατεθείσες ληξιαρχικές πράξεις γάμου, που φέρονται να έχουν εκδοθεί από αυτό, οπότε απεδείχθη ότι οι πράξεις είναι πλαστογραφημένες.

Οι έρευνες για τη γνησιότητα των εγγράφων των φακέλων που είναι σε εκκρεμότητα συνεχίζονται ενώ ειδικοί έλεγχοι θα γίνονται και σε όσους φακέλους κατατίθενται στο μέλλον.

Ο κ. Τσιότρας διευκρίνισε ότι επειδή η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα, θα υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, με ενδεχόμενες τις διαμαρτυρίες των ομογενών.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:05 (Ώρα Λονδίνου)

Εμπιστοσύνη στη δημόσια συγκοινωνία

Από το πρωί στις 5.00 της Τετάρτης και για δώδεκα ώρες, όλες οι μετακινήσεις σε όλα τα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα στην Αθήνα γίνονται δωρεάν, μετά από απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη.

Η απόφαση, όπως ανέφερε ο υπουργός, ελήφθη στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» και έχει «εκπαιδευτικό χαρακτήρα» ώστε να αρχίσουν να εμπιστεύονται οι πολίτες τις δημόσιες συγκοινωνίες και να δοθεί «μια ευκαιρία στην πόλη να αναπνεύσει».

Στην «διαρκή προώθηση και ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς σε συνδυασμό με την αποθάρρυνση της χρήσης των Ι.Χ.» κάλεσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας.

Την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» γίνεται και η πρώτη συνάντηση στελεχών του υπουργείου μεταφορών με εκπροσώπους της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τον οριστικό σχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αθήνας, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπουργείο με φορείς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων.

Στη συνάντηση συμμετέχουν η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Θάνος Βεζυργιάννης και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Πέτρος Φιλίππου.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία, ανασχηματισμός και ΠΑΣΟΚ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σέιχ Σου: Τσιμέντο ....θα γίνει. Προ των πυλών ο αποχαρακτηρισμός 400 στρεμμάτων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Χρυσό" πακέτο για τους αγρότες. Μεγάλες φοροελαφρύνσεις, ρυθμίσεις-ανάσα των χρεών και αναδασμοί 300.000 στρεμμάτων το χρόνο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δάνεια και φοροελαφρύνσεις για αγροτική γη. Κίνητρα για νέους και παλαιούς αγρότες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θύελλα στη Βουλή. Μετωπική Σπήλιου-ΠΑΣΟΚ για τη διόρθωση πρακτικών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κάθαρση στη ΔΕΗ! Απομακρύνονται ο "πράσινος" Νέζης και επτά επιτελείς.

Η ΑΥΓΗ: Πάλι τα δάση στο στόχαστρο. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τον δασονόμο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Για 10 χρόνια θα καλυφθούν τα ελλείμματα του κράτους. Από τους φόρους για τα 119 τρισεκατομμύρια που θα πρέπει να πληρώσουν οι Αγγελοπουλαίοι για την αμύθητη περιουσία που κληρονόμησαν.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα παίρνουν πίσω. Κυβερνητική υποχώρηση σε τρία μέτωπα μετά τις αντιδράσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημόσιοι υπάλληλοι-Εκπαιδευτικοί: Ο χάρτης με τους μισθούς και τις συντάξεις για όλα τα επαγγέλματα.

ΕΘΝΟΣ: Ουραγοί στην Ευρώπη σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Έρευνα: Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παρακαλούμε τους Σκοπιανούς ν' ανοίξουν διάλογο και να μας πουν τι όνομα θέλουν να πάρουν μέσω του ΟΗΕ κι έχουμε κυβερνητικό "Αλτσχάιμερ" για Μακεδονία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δύσκολες ώρες για τον Γ. Παπανδρέου. Αμφισβητήθηκε ανοικτά στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζει ο χάρτης της αστυνόμευσης. ΕΛΑΣ: 11 μέτρα-ασπίδα για την ασφάλεια των πολιτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Που πέφτει το όρος Όθρυς; Σε κενό αέρος ο κ. Σπήλιος μπέρδεψε τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ...

ΕΞΠΡΕΣ: " Νέα σενάρια για τη ΔΕΗ. Υπό διερεύνηση το ενδεχόμενο νέας μετοχοποίησης".

ΕΣΤΙΑ: Αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Ολόκληρο το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό.

ESPRESSO: Πρωτοφανές: Άρπαξαν τα λεφτά των καταθέσεων. Ηλεκτρονικοί εισβολείς έσπασαν τους κωδικούς μεγάλης τράπεζας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Προϋπολογισμός- μακέτα έτοιμος για παρουσίαση. Υπεραισιόδοξοι στόχοι για αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών το 2005".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μαύρες τρύπες" στην οικονομία. Λίγο πριν από τον νέο προϋπολογισμό αναδεικνύεται το πρόβλημα των "άδειων ταμείων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η Ελλάδα και επισήμως στη λίστα των παραβατών. Δημοσιοποιούνται από την EUROSTAT τα στοιχεία για έλλειμμα και χρέος".

Ο ΛΟΓΟΣ: Αρνείται η κυβέρνηση ...το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Παρά την επίμονη φημολογία.

METRO: Ανάβει πράσινο για τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ. Είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στον Οκτώβριο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα σενάρια υποβάθμισης και πόσο κοστίζουν. Τουλάχιστον 20% επιπλέον ρίσκο στο δημόσιο χρέος μας".

ΤΑ ΝΕΑ: Χαρακίρι με την απογραφή στην Οικονομία. Βολές για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Η ΝΙΚΗ: Αλλαγές εκ θεμελίων. Καταργείται η σημερινή δομή του ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβέρνηση για ανεργία: Αποφασίζει επιδότηση κερδών αντί για προστασία των ανέργων.

TRAFFIC NEWS: Δεν περίμενα από τον Μάκη Κουρή τέτοια συκοφαντική επίθεση. Έξαλλη η Τατιάνα με τον εκδότη-δημοσιογράφο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Όχι Τσιόρτα στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Στον εισαγγελέα πλαστά έγγραφα.

Η ΧΩΡΑ: Προμήθεια-μαμούθ ένα μήνα πριν πέσει το Σινούκ. Έχει δίκιο ο έντιμος Σπήλιος που μιλάει για μιζαδόρους και δεν γνωρίζει τίποτα για συμφωνία μείωσης των εξοπλισμών με την Τουρκία.

City Press: Ζητείται κυβερνητικός συντονιστής. Σιούφας και Μεϊμαράκης υποψήφιοι για ειδικό ρόλο.

Οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την ώρα που το ενδιαφέρον της πολιτικής διατηρείται εγκλωβισμένο στα συντρίμμια του μοιραίου "Σινούκ", στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους άλλα, άκρως προβληματικά, αναδεικνύονται λίγες ημέρες πριν από την παρουσιάσει του νέου προϋπολογισμού για το 2005. Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των πραγματικών στοιχείων και δεδομένων, δαπάνες ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ παραμένουν χρηματοδοτικά ακάλυπτες και πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά".

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "η απογραφή αποδεικνύεται μπούμερανγκ με βαρύτατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Οι Ευρωπαίοι ζητούν τώρα σκληρά μέτρα λιτότητας ενώ αμφισβητούν αναδρομικά τα στοιχεία για την οικονομία- ακόμα και το αν σωστά μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "πιστή αντιγραφή των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπαγορεύουν την αδρή επιδότηση των επιχειρήσεων και την περικοπή των επιδομάτων των ανέργων, αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση που ετοιμάζει η κυβέρνηση".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "κυβερνητική υποχώρηση σε τρία μέτωπα σημειώθηκες χθες αφού προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις. Το πρώτο μέτωπο στο οποίο υπήρξε πισωγύρισμα ήταν εκείνο των ακινήτων. Το δεύτερο μέτωπο το οποίο....κατέρρευσε ήταν εκείνο που άνοιξε ο υπουργός Απασχόλησης λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις θα ήταν υποχρεωμένος να αναγγέλλουν στον ΟΑΕΔ τις προσλήψεις που θα προγραμματίζουν. Το τρίτο μέτωπο το οποίο φαίνεται να σπάει είναι εκείνο που άνοιξε με το πετρέλαιο θέρμανσης".

Κυβέρνηση- ανασχηματισμός

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "έντονα προβληματισμένος είναι τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από "κανιβαλικές" πολιτικές συμπεριφορές που δείχνουν στελέχη της κυβέρνησής του, χωρίς να το κρύβουν, όπως γράφεται στον Τύπο και όπως λέγεται σε πολιτικά πηγαδάκια, σαν να έψαχναν ευκαιρία για να εξωπεταχτεί από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο υπουργός Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Με τη δήλωση αυτή συμφώνησαν "με ένα στόμα" όλοι οι υπουργοί που έλαβαν μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής, θέλοντας να δώσουν τέλος στη σχετική παραφιλολογία. Ωστόσο, η συζήτηση κυριαρχεί στο πολιτικό παρασκήνιο".

Η City Press γράφει ότι "παρά την επίσημη διάψευση, συντηρείται κλίμα μελλοντικού ανασχηματισμού, ο οποίος οφείλεται στα προβλήματα συντονισμού που εμφανίζει η κυβέρνηση. Γενικότερη κυβερνητική αρρυθμία ενισχύει το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός θα ορίσει κάποιου είδους συντονιστή του κυβερνητικού έργου, για να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησής του".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "στόχο επίθεσης από το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε και χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με αφορμή τη διόρθωση των πρακτικών της Βουλής που αναφέρονταν στο δυστύχημα του C-130 στο όρος Όθρυς το 1991. Ο Σ. Σπηλιωτόπουλος έδωσε την απάντησή του, όπως και ο Θ. Ρουσόπουλος, που ξεκαθάρισε ότι δεν επίκειται ανασχηματισμός".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι " νέα γκάφα του υπουργού Άμυνας λίγες μέρες μετά τη θύελλα "Σινούκ". Στην προσπάθειά του να κάνει αντιπερισπασμό, μπέρδεψε.....βουνά, κυβερνήσεις και χρόνο. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την πτώση του C-130 στο όρος Όθρυς, ενώ το αεροπλάνο είχε πέσει το 1991 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Αργότερα "διόρθωσε" τα πρακτικά της Βουλής, τα οποία στη συνέχεια (χθες) χάθηκαν από το Διαδίκτυο!".

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε νέα φάση εισέρχεται η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ, ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα, λόγω της υπόθεσης Σινούκ, αλλά και της 67ης ΔΕΘ, όπου στο Κίνημα σίγησαν για λίγο τα πυρά και μπήκαν τα σπαθιά στα θηκάρια. Στην πρώτη όμως κρίσιμη συνεδρίαση του Κινήματος, όπως η χθεσινή της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης (ΕΣΥΑΝ), το ΠΑΣΟΚ... ξαναθυμήθηκε τον "παλαιό, καλό εαυτό του". Και "άστραψαν" πάλι τα "μαχαίρια" ενώ από τα πυρά δεν ξέφυγε ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ προωθεί ο Γ. Παπανδρέου, αφού στις σχετικές εισηγήσεις, αλλάζει εκ βάθρων η οργανωτική δομή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους ή την αρνητική τους θέση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας" Με τη φράση αυτή ανώτατοι διπλωματικοί κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν για άλλη μια φορά τη στήριξη που θα παρέχει η χώρα μας στην Τουρκία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη θέση αυτή αναμένεται να εκφράσει και ο υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, στο περιθώριο της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "αν και ανάμεσα στις δύο χώρες εξακολουθούν να υφίστανται ουσιαστικές διαφορές σε μείζονα ζητήματα, ο Πέτρος Μολυβιάτης με τον Τούρκο ομόλογό του αποφάσισαν την περαιτέρω εμπέδωση και διατήρηση του καλού κλίματος".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα ισχυρή έκρηξη και συμπλοκές στην Βαγδάτη

Σκηνές απο προηγούμενη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

Ισχυρή έκρηξη -πιθανότατα παγιδευμένου αυτοκινήτου- συγκλόνισε την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Τζαμιά, στη δυτική Βαγδάτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχουν σημειωθεί πολλοί τραυματισμοί.

Νωρίτερα, μάχες είχαν ξεσπάσει στην περιοχή της οδού Χάιφα στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν Αμερικανοί στρατιώτες επιχείρησαν να αποκλείσουν δύο γέφυρες που οδηγούν στην περιοχή.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τέσσερις για μόνιμα μέλη του Σ.Α.

Οι τέσσερις που φιλοδοξούν να καταστούν μόνιμα μέλη του Σ.Α.

Τέσσερις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις του πλανήτη, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ινδία, κατέθεσαν υποψηφιότητα για την κατάληψη μόνιμης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τέσσερις χώρες ζήτησαν και την απόδοση μιας μόνιμης θέσης σε κάποια αφρικανική χώρα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε στην γενική συνέλευση ότι η σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την σημερινή πραγματικότητα και όχι να διαιωνίζει την κατάσταση όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Σε άλλη προσφώνηση, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κοϊζούμι, είπε πως ο ρόλος της χώρας του στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν και οι προσπάθειες που καταβάλει για επίλυση του προβλήματος των πυρηνικών της Βορείου Κορέας της δίδουν το δικαίωμα μιας θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακολουθία λόγων και πράξεων στο ΟΗΕ

Τις ομιλίες ηγετών στην γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη καλύπτουν ευρύτατα οι σημερινές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Σε ανάλυση του λόγου του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο επιδίδονται οι εφημερίδες της Ιβηρικής και ανάλογα με την πολιτική τους απόκλιση συγχαίρουν ή επισημαίνουν την έλλειψη ρεαλισμού στις προτάσεις του.

Η Ελ Παΐς υπογραμμίζει την πίστη στην δύναμη του διαλόγου που χαρακτηρίζει τον Ισπανό σοσιαλιστή πρωθυπουργό κάτι, λέει, που τον ώθησε να ζητήσει την «σύσταση συμμαχίας των πολιτισμών» μια συμμαχία ανάμεσα στην Δύση και τον Αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Η εφημερίδα αντιπαραθέτει την ομιλία του κυρίου Θαπατέρο με αυτή του Αμερικανού προέδρου επισημαίνοντας ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός απευθύνονταν σε ολόκληρη την υφήλιο ενώ, ο κύριος Μπους μιλούσε «ουσιαστικά στους Αμερικανούς ψηφοφόρους».

Στο κύριο άρθρο της η συντηρητική ΑBC της Μαδρίτης εκτιμά ότι ο κύριος Θαπατέρο μετέφερε την μη ρεαλιστική θεώρησή του για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως της διεθνούς Ισλαμικής τρομοκρατίας και μάλιστα, όπως λέει, στην Νέα Υόρκη! Δεν είναι δυνατόν να νομίζει ότι τα θέματα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν με πολιτισμικό διάλογο. Αναμφίβολα ήταν σωστό να ζητήσει στενότερη διεθνή συνεργασία αλλά δεν θα πρέπει να καλεί τις χώρες που τώρα διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ να τα αποσύρουν.

Η Γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ λέει αναφερόμενη στην ομιλία του προέδρου Μπους πως δεν αντικατόπτριζε την πραγματικότητα στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε του πολέμου και μίλησε για διεύρυνση των ελευθεριών σε ολόκληρη την χώρα αλλά λέει η εφημερίδα υπήρχε τεράστιο χάσμα ανάμεσα στα λόγια του και την πραγματικότητα.

Η Ντι Πρέσε της Αυστρίας παραπονείται επίσης για την ανακολουθία λόγων και πράξεων του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν. Παραδέχεται πάντως ,πως ο κύριος Ανάν δεν έχει την εξουσία να υλοποιήσει τις ιδέες του.

Ειρωνικά είναι τα σχόλια της Γαλλικής Νουβέλ Ομπσερβατέρ για όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου την παραμονή της έναρξης της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Αξίζει συγχαρητηρίων ο κύριος Σιράκ λέει η εφημερίδα για την αγωνία του να μειώσει τις ανισότητες μεταξύ βορρά και νότου. «Μακάρι να είχαμε τέτοιο ηγέτη και στην χώρα μας»! λέει σαρκαστικά η εφημερίδα «για να εμποδίσει την κυβέρνηση που υποστηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις προνομιούχες τάξεις». Δυστυχώς, καταλήγει, ο Σιράκ της Νέας Υόρκης - ο επικεφαλής στον αγώνα κατά της φτώχειας, δεν έχει καμία σχέση με τον Σιράκ της Γαλλίας αυτού που επιτείνει τις ανισότητες αντί να τις μειώνει.

Η Ινφορμασιόν της Δανίας παίρνει τον Γάλλο πρόεδρο στα σοβαρά και έχει την δική της συμβολή προτείνοντας πιστωτική κάρτα που την ονομάζει «πιστωτική κάρτα κοινωνικής αντίληψης» η οποία θα βοηθήσει στην συλλογή πόρων για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αν όλοι μας δίνουμε ένα ελάχιστο ποσό για κάθε δοσοληψία μας τα ποσά που θα συγκεντρώνονται λέει η εφημερίδα θα είναι σεβαστά.

Τέλος σε συνέντευξή του στην γαλλική Μοντ ο εντολοδόχος πρόεδρος της κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει την αίσθηση ότι ο Γαλλογερμανικός άξονας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αρχίσει να χάνει την ισχύ του απαντά ότι Παρίσι και Βερολίνο είναι αναντικατάστατα και τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. « Όσοι παραπονούνται για τον γαλλογερμανικό παράγοντα, λέει, ξεχνούν τις συνέπειες μιας πιθανής απουσίας του». Τέλος, ο κύριος Μπαρόζο που αυτοχαρακτηρίζεται φίλος της Γαλλίας λέει ότι ορισμένες φορές εκπλήσσεται από το γεγονός ότι το Παρίσι ανησυχεί ότι θα χάσει την επιρροή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναρωτιέται αν αυτό δεν είναι μάλλον ένδειξη έλλειψης αυτοπεποίθησης εκ μέρους των Γάλλων.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ελπίδες για τον Βρετανό όμηρο

Ελπίδες τώρα για τον Βρετανό όμηρο μετά την δήλωση του ιρακινού υπουργού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράκ δήλωσε ότι προτίθεται να απελευθερώσει μία από τις δύο επιστήμονες, την αποφυλάκιση των οποίων ζητούν οι ένοπλοι απαγωγείς ενός Βρετανού ομήρου.

Η οργάνωση, ηγέτης της οποίας είναι ο Ιορδανός καταζητούμενος, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, έχει ήδη σκοτώσει τους δύο Αμερικανούς πολίτες που είχε απαγάγει μαζί με τον 62χρονο Βρετανό όμηρο Κένεθ Μπίνγκλεϊ.

Ο Ιρακινός υπουργός, πάντως, δήλωσε ότι η επικείμενη απελυθέρωση της Ριχάμπ Τάμπα, δε σχετίζεται με την υπόθεση ομηρίας.

Ο δεύτερος δολοφονηθείς αμερικανός πιστεύεται ότι είναι ο Τζακ Χένσλεϊ, ο οποίος απήχθη στη Βαγδάτη μαζί με άλλους δύο άνδρες την περασμένη εβδομάδα.

Ο ένας εξ αυτών, ο Αμερικανός Γιουτζίν Άρμοστρονγκ εκτελέστηκε, χθες, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από το Ίντερνετ και εμφάνιζε έναν μασκοφόρο πιθανότατα ο ίδιος ο αλ Ζαρκάουι να εκτελεί τον Αμερικανό όμηρο.

Η απειλή για την εκτέλεση του τρίτου ομήρου, του Βρετανού Κένεθ Μπίνγκλεϊ, ανανεώθηκε.

Αίτημα των απαγωγέων είναι η απελευθέρωση των Ιρακινών γυναικών που κρατούνται σε φυλακές του Ιράκ που ελέγχονται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Στο μήνυμα της δεύτερης εκτέλεσης οι απαγωγείς διευκρινίζουν ότι σύντομα θα παρουσιάσουν και το σχετικό βίντεο.

Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει εξακριβωθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε την εκτέλεση του Γιουτζίν Άρμστρονγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε νωρίτερα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγάντ Αλάουι.

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μόνο δύο Ιρακινές υπό κράτηση. Και οι δύο είναι επιστήμονες και φέρονται να είχαν ενεργή συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Τους τελευταίους 17 μήνες περισσότεροι από 100 αλλοδαποί έχουν πέσει θύματα απαγωγής στο Ιράκ.

Ανάμεσά τους δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι απήχθησαν πριν από σχεδόν ένα μήνα και δύο Ιταλίδες, μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης, οι οποίες απήχθησαν στις 7 Σεπτεμβρίου.


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα προβλήματα ο ποινικός κώδικας...

Νέες σκοτούρες απο τις αποκαλύψεις για τις πρόνοιες του κώδικα

Έως και ποινή κάθειρξης 15 χρόνων μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι τολμήσουν να προτείνουν απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, να παρουσιάσουν μια πρόταση για το κυπριακό που βλάπτει τα τουρκικά συμφέροντα ή να αναφερθούν στην γενοκτονία των Αρμενίων.

Αυτό υποστηρίζουν ποινικολόγοι που μελέτησαν το νέο ποινικό κώδικα που προωθεί η Τουρκία για να ικανοποιήσει όπως λέγεται τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον ίδιο δηλαδή κώδικα που θα περιελάμβανε ρυθμίσεις για την ποινικοποίηση της μοιχείας και οι οποίες τόσο εξόργισαν την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ραντικάλ, το αναθεωρημένο άρθρο 306 του Ποινικού κώδικα προβλέπει ότι «η υποστήριξη θέσεων που έρχονται σε αντίθεση με βασικά εθνικά συμφέροντα...θα αποτελεί αδίκημα». Και ως παράδειγμα σχετικού αδικήματος αναφέρεται «η δημοσίευση στον Τύπο θέσεων για απόσυρση στρατευμάτων από την Κύπρο και την πραγματοποίηση γενοκτονίας εις βάρος των Αρμενίων».

Οι ανώτατες ποινές, διαβάζουμε στη Ραντικάλ, θα επιβάλλονται όταν διεξάγεται προπαγάνδα από συντάκτες που αποδεικνύεται ότι έχουν χρηματισθεί.

Αρκετοί αναλυτές στην Τουρκία αναρωτιούνται τώρα γιατί η Ευρωπαϊκή επιτροπή επέλεξε να εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε ένα θέμα όπως η μοιχεία και όχι στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που αφορούν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.