Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-21

  1. «Η πιο μακριά ημέρα» για το Βρετανό όμηρο
  2. Ο αστυνόμος Χαρίτος στο Λονδίνο
  3. Εκτελέσεων συνέχεια στο Ιράκ
  4. Ο αστυνόμος Χαρίτος στο Λονδίνο
  5. Αϊτή: Έκκληση για βοήθεια
  6. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ
  7. Έντονη αντίδραση Αγγελοπούλου
  8. «Παγκόσμια φορολογία υπέρ φτωχών»
  9. Τρίτη δολοφονία παραστρατιωτικού ηγέτη
  10. Το Ιράν αψηφά την ΙΑΕΑ
  11. Καταδίκη Ερντογάν για Ευρώπη
  12. Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί
  13. Καταγγελίες για μαγειρέματα με το δημόσιο χρέος
  14. Πεντακόσιοι τουλάχιστον οι νεκροί στην Αϊτή
  15. Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί
  16. Έντονη αντίδραση Αγγελοπούλου
  17. Σίγησε η κιθάρα των Ραμόνς
  18. Δυνατή η ελληνική ομάδα
  19. Καπνοβιομηχανίες - ώρα μηδέν
  20. Αγώνας κατά της ανεργίας
  21. Τρίτη δολοφονία παραστρατιωτικού ηγέτη
  22. Καταδίκη Ερντογάν για Ευρώπη
  23. Βάρος στην απασχόληση
  24. Πεντακόσιοι τουλάχιστον νεκροί στην Αϊτή
  25. Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»
  26. Το Ιρακ κυριαρχεί στον ΟΗΕ
  27. Τρίτη δολοφονία παραστρατιωτικού ηγέτη
  28. Καταδίκη Ερντογάν για Ευρώπη
  29. "παγκόσμια φορολογία υπέρ φτωχών"

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2004 - 02:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Η πιο μακριά ημέρα» για το Βρετανό όμηρο

Μετά τη δολοφονία των δύο Αμερικανών ομήρων που είχαν πέσει θύματα απαγωγής μαζί με το συνάδελφό τους Κένεθ Μπίγκλι, από το Λίβερπουλ, ο Βρετανός όμηρος είναι πλέον ο μόνος που παραμένει εν ζωή.

Οι Τάιμς (Times) αναφέρονται στις αγωνιώδεις εκκλήσεις της οικογένειας του 62χρονου, η οποία χθες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ότι θα μπορούσε να μην τηρεί αδιάλλακτη στάση και να δεχθεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, ώστε να σώσει τη ζωή του ομήρου.

Όπως γράφουν οι Τάιμς, ο αδερφός του Κένεθ Μπίγκλι δήλωσε ότι τόσο ο κ. Μπλερ όσο και ο κ. Μπους θα έπρεπε να ντρέπονται. «Αν ο αδερφός μου σκοτωθεί", είπε ο Πολ Μπίγκλι, "το αίμα του θα είναι στα χέρια του Τόνι Μπλερ».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους Τάιμς, τηλεφώνησε στην οικογένεια Μπίγκλι και τους ζήτησε να τον εμπιστευθούν, καθώς και ο ίδιος είναι οικογενειάρχης.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) βλέπει ένα ασθενές φως ελπίδας σχετικά με το Βρετανό όμηρο, παρά τη δολοφονία και του δεύτερου Αμερικανού συγκρατούμενού του, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ιράκ δήλωσε στην εφημερίδα πως θα αποφυλακιστεί η μία από τις δύο γυναίκες που ζητούν να αφεθούν ελεύθερες οι απαγωγείς και πως θα εξεταστεί η απελευθέρωση και της δεύτερης.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό, η επικείμενη απελευθέρωση της Ριχάμπ Τάμπα, δε συνδέεται με την υπόθεση ομηρίας, αλλά προκύπτει ως αποτέλεσμα της υποδειγματικής συμπεριφοράς της κρατούμενης επιστήμονος.

Οι αποφυλακίσεις, ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλίσουν και την αμερικανική έγκριση, ενώ το Λονδίνο δηλώνει άγνοια για τις τελευταίες εξελίξεις.

Για την Ιντιπέντεντ (Τhe Independent) η σημερινή είναι «η πιο μακριά ημέρα», καθώς η αγωνία για το Βρετανό όμηρο φτάνει πλέον στο απώγειό της.

Αναφερόμενη στο τηλεφώνημα του Τόνι Μπλερ στην οικογένεια Μπλερ, η εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός εξήγησε πολλές φορές σε πολλά από τα μέλη της οικογένειας ότι οι δυνατότητές του να τερματίσει το δράμα τους είναι περιορισμένες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπόθεση του Βρετανού ομήρου εμποδίζει την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο πρωθυπουργός να θέσει τέρμα στις αντιδικίες που είχαν προκύψει στο εσωτερικό του κόμματός του σχετικά με τον πόλεμο του Ιράκ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφέρεται επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης του Ιράκ να απελευθερώσει τουλάχιστον τη μία από τις δύο κρατούμενες που έχουν υποδείξει οι απαγωγείς.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ριχάμπ Τάμπα, όπως και έτερη κρατούμενη, Χούντας Αμάς, ήταν από τις κεντρικές φυσιογνωμίες στο πρόγραμμα βιολογικών και χημικών όπλων που ανέπτυσσε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αλ Ζαρκάουϊ

Οι Τάιμς φιλοξενούν εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με την προσωπικότητα και τη δράση του ηγέτη της οργάνωσης Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ, που ευθύνεται για τις επίμαχες απαγωγές και τις εκτελέσεις ομήρων.

Ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, που γεννήθηκε το 1966 στην Ιορδανία, αρέσκεται, σύμφωνα με τους συντάκτες, να πωλεί σε DVD τις εκτελέσεις των ομήρων της οργάνωσής του.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο ίδιος ο Ζαρκάουϊ είναι ο φυσικός αυτουργός τουλάχιστον πέντε εκτελέσεων αλλοδαπών ομήρων.

Οι Τάιμς εκτιμούν ότι «το βασίλειο του τρόμου» που έχει επιβάλλει ο Ζαρκάουϊ ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για την ακυβερνησία που επικρατεί στο Ιράκ.

Παράλληλα, η εφημερίδα γράφει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ σχεδιάζουν μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με στόχο να κάμψουν την αντίσταση που συναντούν στη χώρα, πριν το τέλος του έτους.

Άξονας του σχεδίου είναι η εισβολή στην πόλη Φαλούτζα, προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Επικαλούμενη μάλιστα στρατιωτικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι σκοπός είναι «να εξαλειφθεί ο καρκίνος της Φαλούτζα».

Σε άρθρο, εξάλλου, του Σάιμον Τζένκινς, επισημαίνεται ότι η Βρετανία πρέπει να φύγει όσο το δυνατό συντομότερα από το Ιράκ και ότι η κυβέρνηση Μπλερ μένει σιγά-σιγά χωρίς δικαιολογίες για «ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει ποτέ ηγεσία κράτους».

Γενική συνέλευση Ηνωμένων Εθνών

Κύριο θέμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) είναι οι χθεσινές ομιλίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του προέδρου των ΗΠΑ από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η κατάσταση της διεθνούς ασφαλείας αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης των δύο ανδρών.

Το σχόλιο της εφημερίδας είναι ότι η θέση του κ. Μπους περί συγκυρίας που προσφέρει «τρομακτική ευκαιρία» αποκατάστασης της σταθερότητας στον κόσμο, ακουγόταν διαμετρικά αντίθετη με την προειδοποίηση του Κόφι Ανάν περί «ξεφτισμένου» διεθνούς δικαίου.

Οι Τάιμς συνοψίζουν τη χθεσινή επανρξη των εργασιών της γενική συνέλευσης του ΟΗΕ με τον τίτλο: «Ο Μπους ζητά την ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Ανάν επικρίνει τις ΗΠΑ».

Η Ιντιπέντεντ στο κύριο άρθρο της αναφέρει ότι ενώ ο κ. Μπους είχε την ευκαιρία να ζητήσει βοήθεια στο Ιράκ, «προτίμησε να κάνει κήρυγμα».

Λάθη στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία

«Μεγάλα λάθη στα οικονομικά στοιχεία που έχει παραδώσει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια, υποδεικνύουν ότι ίσως χώρα να μην είχε ποτέ το δικαίωμα να συμπεριληφθεί στην ευρωζώνη», γράφει η Γκάρντιαν.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου του Λαϊκού Κόμματος στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ίσως ήταν «πρόωρη».

Ο ευρωβουλευτής, Αλεξάντερ Ράντβαν, προσθέτει ότι η υπόθεση της Ελλάδας πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για αυστηρότερους ελέγχους στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που επιδιώκουν την ένταξή τους στη ζώνη του ευρωπαϊκού νομίσματος.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ο αστυνόμος Χαρίτος στο Λονδίνο

Ο δημιουργός του επιθεωρητή Χαρίτου στο Λονδίνο

Το συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Πέτρο Μάρκαρη, δημιουργό του επιθεωρητή Χαρίτου, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όσοι βρέθηκαν στο βιβλιοπωλείο «Μπόρντερς» του Λονδίνου.

Εκεί, ο Έλληνας συγγραφέας συνοδεία ελληνικού κρασιού παρουσίασε το «Νυχτερινό Δελτίο», το πρώτο έργο του που εκδίδεται στα αγγλικά μαζί με τον υπεύθυνο της μετάφρασης, Ντέιβιντ Κόνολι.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1995.

Ο Πέτρος Μάρκαρης επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Λονδίνο τον Ιούλιο, όπου συμμετείχε στο φεστιβάλ αστυνομικού μυθιστορήματος του Χάρογκεϊτ, με θέμα «Μιλώντας σε διαφορετικές γλώσσες».

Η χαρτόδετη αγγλική έκδοση του «Νυχτερινού Δελτίου» κυκλοφόρησε στα βρετανικά βιβλιοπωλεία τον Αύγουστο.

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Οικονομικά.

Η πρώτη του συγγραφική δουλειά, το 1965, ήταν για το θέατρο με το έργο: «η ιστορία του Αλή Ρέτζο».

Έχει συνεργαστεί με το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο στα εξής σενάρια των ταινιών του: «Μέρες του '36», «Μεγαλέξαντρος», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και «Μια αιωνιότητα και μια μέρα».

Έχει γράψει, επίσης, σενάρια για την τηλεόραση και έχει μεταφράσει πολλούς Γερμανούς θεατρικούς συγγραφείς, όπως Μπρεχτ και Γκέτε.

Έργα του Μάρκαρη έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Ο μεταφραστής του έργου του Μάρκαρη στα αγγλικά, Ντέιβιντ Κόνολι έχει ζήσει στην Ελλάδα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Υπήρξε επικεφαλής του μεταφραστικού τμήματος του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα και λέκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Έχει μεταφράσει έργα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών, όπως Νικηφόρο Βρεττάκο, Οδυσσέα Ελύτη, Κική Δημουλά και Νίκο Εγγονόπουλο.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:30 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτελέσεων συνέχεια στο Ιράκ

Η ισλαμική οργάνωση μ επικεφαλής της ιορδανικής καταγωγής, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι εκτέλεσε και δεύτερο Αμερικανό όμηρο, σύμφωνα μ ανακοίνωση της οργάνωσης σε ισλαμικό δικτυακό τόπο.

Ο δολοφονηθείς πιστεύεται ότι είναι ο Τζακ Χένσλεϊ, ο οποίος απήχθη στη Βαγδάτη μαζί με άλλους δύο άνδρες την περασμένη εβδομάδα.

Ο ένας εξ αυτών, ο Αμερικανός Γιουτζίν Άρμοστρονγκ εκτελέστηκε, χθες, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από το Ίντερνετ και εμφάνιζε έναν μασκοφόρο πιθανότατα ο ίδιος ο αλ Ζαρκάουι να εκτελεί τον Αμερικανό όμηρο.

Η απειλή για την εκτέλεση του τρίτου ομήρου, του Βρετανού Κένεθ Μπίνγκλεϊ, ανανεώθηκε.

Αίτημα των απαγωγέων είναι η απελευθέρωση των Ιρακινών γυναικών που κρατούνται σε φυλακές του Ιράκ που ελέγχονται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Στο μήνυμα της δεύτερης εκτέλεσης οι απαγωγείς διευκρινίζουν ότι σύντομα θα παρουσιάσουν και το σχετικό βίντεο.

Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει εξακριβωθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε την εκτέλεση του Γιουτζίν Άρμστρονγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε νωρίτερα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγάντ Αλάουι.

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μόνο δύο Ιρακινές υπό κράτηση. Και οι δύο είναι επιστήμονες και φέρονται να είχαν ενεργή συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Τους τελευταίους 17 μήνες περισσότεροι από 100 αλλοδαποί έχουν πέσει θύματα απαγωγής στο Ιράκ.

Ανάμεσά τους δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι απήχθησαν πριν από σχεδόν ένα μήνα και δύο Ιταλίδες, μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης, οι οποίες απήχθησαν στις 7 Σεπτεμβρίου.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ο αστυνόμος Χαρίτος στο Λονδίνο

Ο δημιουργός του επιθεωρητή Χαρίτου στο Λονδίνο

Το συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Πέτρο Μάρκαρη, δημιουργό του επιθεωρητή Χαρίτου, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν, όσοι βρέθηκαν στο βιβλιοπωλείο «Μπόρντερς» του Λονδίνου.

Εκεί ο Έλληνας συγγραφέας συνοδεία ελληνικού κρασιού παρουσίασε το «Νυχτερινό Δελτίο», το πρώτο έργο του που εκδίδεται στα αγγλικά μαζί με τον υπεύθυνο της μετάφρασης Ντέιβιντ Κόνολι.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1995.

Ο Πέτρος Μάρκαρης επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Λονδίνο τον Ιούλιο, όπου συμμετείχε στο φεστιβάλ αστυνομικού μυθιστορήματος του Χάρογκεϊτ, με θέμα «Μιλώντας σε διαφορετικές γλώσσες».

Η χαρτόδετη αγγλική έκδοση του «Νυχτερινού Δελτίου» κυκλοφόρησε στα βρετανικά βιβλιοπωλεία τον Αύγουστο.

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Οικονομικά.

Η πρώτη του συγγραφική δουλειά, το 1965, ήταν για το θέατρο με το έργο: «η ιστορία του Αλή Ρέτζο».

Έχει συνεργαστεί με το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο στα εξής σενάρια των ταινιών του: «Μέρες του '36», «Μεγαλέξαντρος», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και «Μια αιωνιότητα και μια μέρα».

Έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση και έχει μεταφράσει πολλούς Γερμανούς θεατρικούς συγγραφείς, όπως Μπρεχτ και Γκέτε.

Έργα του Μάρκαρη έχουν μεταφραστεί, επίσης, στα γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Ο μεταφραστής του έργου του Μάρκαρη στα αγγλικά, Ντέιβιντ Κόνολι έχει ζήσει στην Ελλάδα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Υπήρξε επικεφαλής του μεταφραστικού τμήματος του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα και λέκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Έχει μεταφράσει μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες στα αγγλικά όπως τον Νικηφόρο Βρεττάκο, Οδυσσέα Ελύτη, Κική Δημουλά και Νίκο Εγγονόπουλο.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:59 (Ώρα Λονδίνου)

Αϊτή: Έκκληση για βοήθεια

Τα νερά των βροχών έχουν παρασύρει ολόκληρα σπίτια στην Αϊτή

Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε στη διεθνή κοινότητα ο προσωρινός πρόεδρος της Αϊτής, Μπονιφάκε Αλεξάντρ, καθώς ο αριθμός των θυμάτων από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Τζίνι» συνεχώς αυξάνεται.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αϊτή. Εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής δήλωσαν στο BBC ότι έχουν μετρήσει 500 σορούς μόνο στην πόλη Γκοναϊβες στις βόρειες ακτές του νησιού.

«Και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ανησυχητικά», υπογράμμισε στο ΒΒC εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

Τα νερά από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις δύο ημερών έχουν παρασύρει ολόκληρα σπίτια.

Το έργο των σωστικών συνεργείων έχει μόλις ξεκινήσει και η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι δύσκολη και περιορισμένη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Χανς Χάβικ.

Η τροπική καταιγίδα «Τζίνι» στοίχισε τη ζωή 11 ανθρώπων στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία και κατευθύνεται βορειότερα στον Ατλαντικό.

Ο Χανς Χάβικ απέδωσε τον υψηλό αριθμό θυμάτων στην Αϊτή στην αποψίλωση των δασικών εκτάσεων του νησιού.

Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αϊτή από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, βοηθούν τα συνεργεία αρωγής.

Είχε προηγηθεί της «Τζίνι» ο τυφώνας «Ιβάν» που προκάλεσε, την περασμένη εβδομάδα, εκτεταμένες ζημίες στην Καραϊβική και στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ

«Ιράκ και Αφγανιστάν βρίσκονται στο δρόμο του εκδημοκρατισμού»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ σε ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην ετήσια γενική συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και σύμμαχοι τους, σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπους, κατάφεραν να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα της διεθνούς κοινότητας: δηλαδή, τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου άγγιξε μια πλειάδα θεμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχιζόμενη, όπως χαρακτηριστικά είπε «μάχη μεταξύ των δημοκρατικών κρατών και της τρομοκρατίας».

Τόνισε, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης της βίας και της καταπίεσης και ότι η αδιαφορία δεν είναι ασφαλής μέθοδος.

«Ο ιρακινός και ο αφγανικός λαός βρίσκονται στο δρόμο του εκδημοκρατισμού», υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους και πρόσθεσε, «όλοι μας ποντάρουμε στις δύο αυτές νεότερες δημοκρατίες του κόσμου».

Ο Τζορτζ Μπους επεσήμανε ότι τα πρώην καθεστώτα σε Ιράκ και Αφγανιστάν ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Μ αφορμή την τελευταία τραγωδία στο σχολικό συγκρότημα της ρωσικής πόλης Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία, ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι η αμερικανική ηγεσία είναι αποφασισμένη να συνδράμει στην καταστροφή των τρομοκρατικών δικτύων, όπου κι αν αυτά δραστηριοποιούνται.

Πρόσθεσε, ότι στόχος των ΗΠΑ είναι ο τερματισμός της τρομοκρατίας που υποκινείται από τις κυβερνήσεις ορισμένων κρατών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέφυγε στην έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ανακοίνωσε, επίσης, τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων της για την καταπολέμηση του Έιτζ, της φυματίωσης και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Είπε, ότι «ευθύνη μας είναι να επικρατήσουμε και όχι να υποχωρήσουμε. Να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο, μακριά από την τρομοκρατία».

Υποδείξεις σε

Ισραήλ και Παλαιστίνη

Αναφερόμενος στο μεσανατολικό ζήτημα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή οφείλουν να συμμορφωθούν με τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται μια δημοκρατική κυβέρνηση που δε θα έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Κάλεσε, όμως, και το Ισραήλ να παγώσει το πρόγραμμα εποικισμού και να κατεδαφίσει όλους τους παράνομους οικισμούς.

Σεβασμός

στο διεθνές δίκαιο

Την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης κήρυξε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε ότι τα κράτη, τα οποία επιδιώκουν να απονέμουν δικαιοσύνη οφείλουν να είναι τα ίδια νομοταγή.

Αναφερόμενος στο Ιράκ, ο Κόφι Ανάν έκανε έναν παραλληλισμό των θανάτων των ομήρων με τις κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές του Ιράκ που ελέγχονται από τους Αμερικανούς.

Ο Κόφι Ανάν επεσήμανε ότι και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:04 (Ώρα Λονδίνου)

Έντονη αντίδραση Αγγελοπούλου

Την άμεση αντίδραση της Γιάννας Αγγελοπούλου, προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» στο οποίο η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» κατηγορούνταν για «καταλήστευση δημοσίου χρήματος».

Η κυρία Αγγελοπούλου δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσει την τιμή και την υπόληψή της, αλλά και το έργο που προσέφεραν τα στελέχη και η διοίκηση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δημοσίευμα αλλά και όσα ανάλογα προηγήθηκαν «βάναυσα συκοφαντικά» και τόνισε ότι είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει «με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον κάθε προσπάθεια κατασυκοφάντησής της, με παράνομες μεθοδεύσεις που υπερβαίνουν τα όρια της καλόπιστης και επιθυμητής κριτικής».

Επίσης, η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες για την προστασία της αξιοπιστίας, τόσο της δικής της, όσο και των εκπροσώπων και των εργαζομένων της, από τους «δόλιους, συκοφαντικούς και ψευδείς» ισχυρισμούς που επιχειρούν να τους πλήξουν λίγες ημέρες μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Επιπλέον, αναφέρει ότι «δεν θα επιτρέψει καμία σκιά να πλανάται σχετικά με τη συνολική διαχείριση και δράση της εταιρίας».


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:41 (Ώρα Λονδίνου)

«Παγκόσμια φορολογία υπέρ φτωχών»

Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος των εκλογών της Kυριακής στα δύο κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας κατά τις οποίες οι κομμουνιστές αλλά και η άκρα δεξιά ενισχύθηκαν σημαντικά, συνεχίζουν να απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των Ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Η Γερμανική Σουντόϊτσε Τσάιτουνγκ εντοπίζει την ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, την Άντζελα Μέρκελ, ως την κυρίως χαμένη, εμμέσως, της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών στην Σαξονία υποχώρησε κατά 15 τοις εκατό χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία της οποίας έχαιρε.

Η εφημερίδα το αποδίδει στο γεγονός ότι η πολιτική του κόμματος αυτού σε πανεθνικό επίπεδο δεν είναι σαφής. «Πολύ λίγοι έχουν σαφή άποψη του τί ακριβώς πιστεύει η Άντζελα Μέρκελ» υποστηρίζει η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η Ντερ Στανταρντ της Αυστρίας επισημαίνοντας ότι οι απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών είναι πολύ πιό δραματικές απο ότι του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού.

Την απόλυτη συμφωνία της εκφράζει και η Πολίτικεν της Δανίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παρ όλο που το αποτέλεσμα συνιστά κόλαφο και για τα δυό μεγάλα κόμματα, αποδεικνύεται επίσης ότι το κόμμα του κυρίου Σρέντερ δεν συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του ενώ για τους Χριστιανοδημοκράτες το φιάσκο ήταν ολοκληρωτικό.

Για την Σουηδική Αφτονμπλάτετ τα κέρδη της ακροδεξιάς συνιστούν «γκρίζα σκιά πάνω απο την Γερμανία». Οι Ναζί μπαίνουν στο Γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά απο 36 χρόνια λέει η εφημερίδα.

Τέλος, η Φινλανδική Χελσίνκι Χουφβουντσταντσμπλάντετ συμπεραίνει ότι η παρουσία των δύο εκατομμυρίων Τούρκων στην Γερμανία εμμέσως επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν η ανεργία δεν περιορισθεί λέει η εφημερίδα τότε οι ξενοφοβικές δυνάμεις θα ενδυναμωθούν και καταλήγει με την προειδοποίηση ότι όπως στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ένωση κτίστηκε πάνω στον Γαλλογερμανικό άξονα, έτσι και το μέλλον δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς έναν λειτουργούντα Γερμανο-Τουρκικό άξονα.

Στη Γαλλία οι εφημερίδες που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως φανατικές οπαδοί το προέδρου Ζακ Σιράκ, παρ όλα αυτά του βγάζουν το καπέλο για την πρωτοβουλία του χθές στα Ηνωμένα Έθνη να καλέσει την διεθνή κοινότητα ώστε να προωθηθεί μία «κοινωνική αντίληψη της παγκοσμιοποίησης» και να ωφεληθούν όλοι απο το εμπόριο στη ελεύθερη αγορά.

Η Λιμπερασιόν γράφει ότι ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με τους προέδρους Λούλα και Λάγος της Βραζιλίας και της Χιλής αντίστοιχα και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροτντρίγκες Θαπατέρο στοχεύει στο να εξασφαλίσει απο τις πλούσιες χώρες επιπλέον 50 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στον τρίτο κόσμο. Η εφημερίδα ζητά να διευρυνθεί αυτή η ομάδα των ηγετών ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η παγκόσμια φορολογία υπέρ των φτωχών.

Με την ιδέα αυτή συμφωνεί και η Μοντ. "Για πρώτη φορά στην ιστορία γράφει, οι πλούσιες χώρες έχουν την δυνατότητα να εξαλείψουν την πείνα και να περιορίσουν την φτώχεια".

Τέλος, στην Ισπανία η Ελ Παΐς υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο η φτώχεια, αλλά και το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα παγκοσμίως ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, τις κοινωνίες αλλά και τα έθνη. «Αυτό δεν συνιστά μόνο ένα ηθικό σκάνδαλο αλλά και μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των ανεπτυγμένων χωρών» καταλήγει η Ισπανική εφημερίδα.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου)

Τρίτη δολοφονία παραστρατιωτικού ηγέτη

Πολλοί παραστρατιωτικοί δεν συμφωνούν με τον αφοπλισμό

Στην Κολομβία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οπλοφόροι δολοφόνησαν τον παραστρατιωτικό διοικητή που ηγείτο έξι χιλιάδων μαχητών στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές ο Μιγκέλ Αρογιάβε αναμένονταν να ανακοινώσει τον αφοπλισμό των ανδρών του μετά την αποχώρησή του από ασφαλές καταφύγιο όπου διεξήγε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Δεν έχει καταστεί σαφές τι ακριβώς συνέβει αλλά η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο κύριος Αρογιάβε και οι σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν από μέλη της οργάνωσής του που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Μιγκέλ Αρογιάβε είναι ο τρίτος παραστρατιωτικός ηγέτης που δολοφονείται ή εξαφανίζεται από τότε που άρχισαν οι συνομιλίες. Δεν είναι σαφές πως ο θάνατός του θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Άλλοι παραστρατιωτικοί ηγέτες απαιτούν να γίνουν διεξοδικές έρευνες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί αρκετές φορές λόγω του ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην διάρκεια της ποινής φυλάκισης που θα επιβληθεί στους πρώην μαχητές μετά τον αφοπλισμό τους.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:23 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράν αψηφά την ΙΑΕΑ

Το Ιράν δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει ακόμα και χωρίς τους επιθεωρητές

Το Ιράν ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος μετατροπής 37 τόννων ουρανίου σε αέριο που απαιτείται για τη διαδικασία του εμπλουτισμού.

Η εν λόγω απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Χολαμρέζα Αχαζαντέχ, αψηφά την απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για άμεση αναστολή του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Η διαδικασία εμπλουτισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την παραγωγή ενέργειας είτε για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί υποστήριξε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να αποκτήσει ειρηνική πυρηνική τεχνολογία ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει στον τερματισμό των επιθεωρήσεων από την Υπηρεσία Διεθνούς Ατομικής Ενέργειας.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει το κύρος της στη διεθνή κοινότητα και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη εμμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη Ερντογάν για Ευρώπη

Θα παζαρέψει με την κομισιόν μια ρύθμιση για το επίμαχο θέμα- την ποινικοποίηση της μοιχείας.

Με φαινομενική ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Άγκυρα τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να ξεχάσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας της χώρας.

«Δεν θα βάλουμε και τα κλάματα εάν δεν πάρουμε ημερομηνία το Δεκέμβριο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ, εξερχόμενος από σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου. Δήλωση που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως μια ακόμη αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων.

Πόσοι συμμερίζονται όμως την ψυχραιμία του κυβερνητικού εκπροσώπου; Το χρηματιστήριο ακολουθεί πτωτική πορεία, η πλειονότητα του τουρκικού Τύπου καταδικάζει τις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν ενώ αρκετά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών δυσκολεύονται να κρύψουν τον εκνευρισμό τους.

Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, αν και φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις, απέφυγε να σχολιάσει τις κινήσεις Ερντογάν. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν προετοιμάζεται για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις Βρυξέλλες και στην οποία ενδέχεται να συναντηθεί και με τον επίτροπο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θα παζαρέψει με την κομισιόν μια ρύθμιση για το επίμαχο θέμα- την ποινικοποίηση της μοιχείας. Θα προβάλλει μάλιστα ως επιχείρημα ότι και άλλες χώρες έχουν ιδιαιτερότητες στον ποινικό τους κώδικα.

Όπως η Ιρλανδία για τις εκτρώσεις και η Ολλανδία για τα ναρκωτικά. Οι ίδιες εφημερίδες, όμως, προειδοποιούν ότι το τουρκικό παζάρι δεν έχει καμία ελπίδα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή. «Στις Βρυξέλλες» έλεγε γνωστός σχολιαστής «ο Ερντογάν κατάφερε να εμφανίζεται όχι ως ο ηγέτης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αλλά ως φονταμενταλιστής ισλαμιστής με κρυφή ατζέντα».


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:10 (Ώρα Λονδίνου)

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί

Οι ασθενείς που έχουν λάβει αίμα πριν από το 1999 ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Περισσότεροι από 6.000 ασθενείς στη Βρετανία, θα λάβουν επιστολές από το υπουργείο Υγείας, οι οποίες τους προειδοποιούν για ενδεχόμενη έκθεσή τους στην ασθένεια Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, την παραλλαγή της νόσου των «τρελών αγελάδων» που προσβάλλει τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι ασθενείς ενδέχεται να προσβλήθηκαν έπειτα από μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων αίματος, τα οποία προέρχονταν από δότες που αργότερα ανέπτυξαν τη νόσο Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ.

Οι περισσότεροι από τους παραλήπτες των επιστολών είναι αιμοφιλικοί, οι οποίοι κάνουν συχνά μεταγγίσεις αίματος.

Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας ζητάει από τους παραλήπτες των επιστολών να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου, όπως να αποφεύγουν να δίνουν αίμα, ιστούς ή όργανα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά τους για να διαπιστωθεί το μέγεθος του κινδύνου, στο οποίο έχουν εκτεθεί οι ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζον Ριντ είχε ζητήσει το Δεκέμβριο την επανεξέταση του κινδύνου που διατρέχει ο βρετανικός πληθυσμός από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών μετά το θάνατο ενός ανθρώπου από τη νόσο Κρόιτσφελντ Γιάκομπ.

Ο εκλιπών προσεβλήθη από μετάγγιση αίματος, το οποίο προερχόταν από δότη ο οποίος ανέπτυξε την ασθένεια μετά την μετάγγιση.

Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα λεμφοκύτταρα, τα οποία πιστεύεται ότι είναι περισσότερο υπεύθυνα για την μεταφορά του μολυσματικού παράγοντα, έχουν αφαιρεθεί από το αίμα που χρησιμοποιείται για τις μεταγγίσεις από το 1999.

Η διαδικασία ονομάζεται λευκοαφαίρεση και στοιχίζει ετησίως περίπου 70 εκατομμύρια λίρες.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου Κρόιτσφελντ Γιάκομπ εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες για μαγειρέματα με το δημόσιο χρέος

του ανταποκριτή μας στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλου

Ιδιαίτερα φέρονται να εμφανίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

Για μαγειρέματα στους οικονομικούς δείκτες και ειδικά το δημόσιο χρέος, κατηγορεί την κυβέρνηση Σημίτη, σημερινό ρεπορτάζ, από τις Βρυξέλλες, της μεγάλης πολιτικής εφημερίδας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, το οποίο αναφέρει ως πήγες του, ανώνυμους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και Γερμανούς ευρωβουλευτές.

«Τέτοια κόλπα, έχουν τρομερές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ ,στο οποίο αναφέρεται ότι η Ελλάδα συστηματικά και επί σειρά ετών, έδινε ψεύτικα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της, προς τις Βρυξέλλες, ώστε να πετύχει την ένταξή της στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής Βέρνερ Λάνγκεν, μιλώντας στην εφημερίδα, ζητάει να επανεξετασθούν από επιτροπή, όλα τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας από το 1997, μέχρι το έτος 2000.

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ , η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Αθήνας διαπίστωσε ότι το δημόσιο χρέος για τα έτη 2000 έως 2002 ήταν δυο μονάδες υψηλότερο από ό,τι είχε παρουσιαστεί, στην Κομισιόν.

Οι αριθμοί αυτοί ερευνούνται τώρα, από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αφού όπως υποστηρίζει είχαν εκτιμηθεί λάθος, οι αμυντικές και κοινωνικές δαπάνες.

Επίσης, σημειώνεται ότι το νέο δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε υπολογιστεί εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο επίσης συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Ράντβαν, δηλώνει ότι «τέτοιες μέθοδοι μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες για τη σταθερότητα του ευρώ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να καταδικάσουμε την Ελλάδα.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:18 (Ώρα Λονδίνου)

Πεντακόσιοι τουλάχιστον οι νεκροί στην Αϊτή

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σ' ολόκληρη την Αϊτή από τις πλημμύρες που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα, Τζίνι.

Η πόλη Γκονάιβες στα βόρεια παράλια του νησιού έχει κυριολεκτικά βυθιστεί και η στάθμη του νερού συνεχώς ανεβαίνει.

«Έχουμε μετρήσει 500 σορούς στο νεκροτομείο της Γκονάιβες», δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Αϊτή και προειδοποίησε ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες.

Αγνοείται επίσης η τύχη άλλων στις βορειοδυτικές ακτές της νήσου.

Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αϊτή από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, βοηθούν τα συνεργεία αρωγής.

Η τροπική θύεαλλα «Τζίνι» είχε νωρίτερα προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες και πολλούς θανάτους στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία και στο Πουέρτο Ρίκο, που αποτελεί κοινοπολιτειακή περιοχή των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κήρυξε το Πουέρτο Ρίκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Παρασκευή.

Σχεδόν το ήμισι των κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περίπου 200.000 κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό.

Είχε προηγηθεί της «Τζίνι» ο τυφώνας «Ιβάν» που προκάλεσε, την περασμένη εβδομάδα, εκτεταμένες ζημίες στην Καραϊβική και στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:10 (Ώρα Λονδίνου)

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί

Οι ασθενείς που έχουν λάβει αίμα πριν από το 1999 ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Περισσότεροι από 6.000 ασθενείς στη Βρετανία, θα λάβουν επιστολές από το υπουργείο Υγείας, οι οποίες τους προειδοποιούν για ενδεχόμενη έκθεσή τους στην ασθένεια Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, την παραλλαγή της νόσου των «τρελών αγελάδων» που προσβάλλει τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι ασθενείς ενδέχεται να προσβλήθηκαν έπειτα από μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων αίματος, τα οποία προέρχονταν από δότες που αργότερα ανέπτυξαν τη νόσο Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ.

Οι περισσότεροι από τους παραλήπτες των επιστολών είναι αιμοφιλικοί, οι οποίοι κάνουν συχνά μεταγγίσεις αίματος.

Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας ζητάει από τους παραλήπτες των επιστολών να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου, όπως να αποφεύγουν να δίνουν αίμα, ιστούς ή όργανα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά τους για να διαπιστωθεί το μέγεθος του κινδύνου, στο οποίο έχουν εκτεθεί οι ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζον Ριντ είχε ζητήσει το Δεκέμβριο την επανεξέταση του κινδύνου που διατρέχει ο βρετανικός πληθυσμός από τη νόσο της σπογγώδης εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών μετά το θάνατο ενός ανθρώπου από τη νόσο Κρόιτσφελντ Γιάκομπ.

Ο εκλιπών προσεβλήθη από μετάγγιση αίματος δότη ο οποίος ανέπτυξε την ασθένεια μετά την μετάγγιση.

Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα λεμφοκύτταρα πιστεύεται ότι είναι περισσότερο υπεύθυνα για την μεταφορά του μολυσματικού παράγοντα έχουν αφαιρεθεί από το αίμα που χρησιμοποιείται για τις μεταγγίσεις από το 1999.

Η διαδικασία ονομάζεται λευκοαφαίρεση και στοιχίζει ετησίως περίπου 70 εκατομμύρια λίρες.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου Κρόιτσφελντ Γιάκομπ συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Έντονη αντίδραση Αγγελοπούλου

Την άμεση αντίδραση της Γιάννας Αγγελοπούλου, προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» στο οποίο η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» κατηγορούνταν για «καταλήστευση δημοσίου χρήματος».

Η κυρία Αγγελοπούλου δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσει την τιμή και την υπόληψή της, αλλά και το έργο που προσέφεραν τα στελέχη και η διοίκηση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δημοσίευμα αλλά και όσα ανάλογα προηγήθηκαν «βάναυσα συκοφαντικά» και τόνισε ότι είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει «με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον κάθε προσπάθεια κατασυκοφάντησής της, με παράνομες μεθοδεύσεις που υπερβαίνουν τα όρια της καλόπιστης και επιθυμητής κριτικής».

Επίσης, η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες για την προστασία της αξιοπιστίας, τόσο της δικής της, όσο και των εκπροσώπων και των εργαζομένων της, από τους «δόλιους, συκοφαντικούς και ψευδείς» ισχυρισμούς που επιχειρούν να τους πλήξουν λίγες ημέρες μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Επιπλέον, αναφέρει ότι «δεν θα επιτρέψει καμία σκιά να πλανάται σχετικά με τη συνολική διαχείριση και δράση της εταιρίας».


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σίγησε η κιθάρα των Ραμόνς

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1974 για να τιμηθεί με την είσοδό του στην Αίθουσα της Δόξας (Hall of Fame) του Ροκ εν Ρολ το 2002

Ο 55χρονος κιθαρίστας των Ραμόνς (The Ramones), Τζόνι Ραμόν, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Λος Άντζελες την Τετάρτη, περιστοιχιζόμενος από συγγενείς και φίλους, όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος, Αρτούρο Βέγκα.

Ο Τζόνι Ραμόν -πραγματικό όνομα Τζον Κάμινγκς- πάλευε με τον καρκίνο του προστάτη την τελευταία πενταετία.

Οι Ραμόνες υπήρξαν ένα από τα συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη μουσική επιρροή στο χώρο της ροκ, κατατασσόμενο στην πανκ μουσική.

Ο Τζόνι Ραμόν είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που πεθαίνει τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας μόνο επιζών τον Τόμι Ραμόν.

Ο τραγουδιστής Τζόι Ραμόν, ψευδώνυμο του Τζεφ Χάιμαν, πέθανε το 2001 από καρκίνο στα λεμφαγγεία.

Ο μπασίστας Ντι Ντι Ραμόν (πραγματικό όνομα Ντάγκλας Κόλβιν) έφυγε από τη ζωή τον επόμενο χρόνο από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Μόλις την περασμένη Κυριακή είχε διοργανωθεί εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με αφορμή την τριακοστή επέτειο από την ίδρυση των Ραμόνες.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Δυνατή η ελληνική ομάδα

Την 22η θέση κατέχει η Ελλάδα στη γενική κατάταξη μεταλλίων των Παραολυμπιακών αγώνων, με ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά και ένα χάλκινο στην τρίτη μέρα των αγώνων.

Τη Δευτέρα οι αθλήτριες της ελληνικής ομάδας Ανθή Καραγιάννη και Παρασκευή Καντζά, αποθεώθηκαν από ένα θερμότατο κοινό για την κατάκτηση δύο μεταλλίων στο γυναικείο στίβο.

Η Ανθή Καραγιάννη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 100μ. γυναικών (Τ13) και η Παρασκευή Καντζά το χάλκινο στο ίδιο αγώνισμα, αλλά σε άλλη κατηγορία (Τ11). Οι δύο αθλήτριες πραγματοποίησαν συγκινημένες κοινό γύρο του θριάμβου, κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Αμέσως μετά, η Ανθή Καραγιάννη, σε δηλώσεις της, αφιέρωσε το μετάλλιο της στον προπονητή της αλλά και όλους όσοι την βοήθησαν. Η Παρασκευή Καντζά το αφιέρωσε στον πατέρα της και τόνισε το ρόλο που έπαιξε η καλή ψυχολογία στην προσπάθειά της.

Αργυρό κατέκτησε στην κολύμβηση και ο παραολυμπιονίκης του Σίδνεϋ και της Ατλάντας, Κωνσταντίνος Φύκας, που αγωνίστηκε στα 100 μέτρα ελεύθερο (S8). Ο έλληνας αθλητής είχε ακυρωθεί λόγω κακής εκκίνησης στα 100μ. πεταλούδα, αλλά δεν πτοήθηκε, και έκανε χτες νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο ελεύθερο (1:00:37).

«Είμαι ικανοποιημένος από το ασημένιο μετάλλιο και βαθύτατα συγκινημένος. Με ικανοποίησε που ήλθε ο κόσμος. Γι' αυτούς κολύμπησα, για τον προπονητή μου, την οικογένειά μου και όσους με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό το μετάλλιο ήταν η πιο συγκινητική διάκριση της καριέρας μου αφού κατακτήθηκε μέσα στη χώρα μου. Η στιγμή θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην καρδιά μου. Είναι λίγες οι στιγμές που περνά καλά ένας αθλητής κι εγώ εδώ πέρασα τέλεια», δήλωσε μετά τη νίκη του ο κ. Φύκας.

Επίσης, αργυρό μετάλλιο στην δισκοβολία κατέκτησε ο Ευθύμιος Καλάρας, ενώ το χορό των ελληνικών μεταλλίων είχαν ξεκινήσει οι αθλητές της κολύμβησης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (χρυσό) και Γιάννης Κωστάκης (χάλκινο).


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

Καπνοβιομηχανίες - ώρα μηδέν

Το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία και στις... καπνοβιομηχανίες

Μια από τις μεγαλύτερες αγωγές στα δικαστικά χρονικά εκδικάζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον, με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μηνύει καπνοβιομηχανίες ζητώντας αποζημίωση 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, είναι αρκετό για να προκαλέσει την πτώχευση πολλών εκ των εταιρειών του τομέα της καπνοβιομηχανίας.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ισχυρίζεται ότι ανώτατα στελέχη των εταιριών αυτών συσκέφτηκαν σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης το 1953 και κατάρτισαν στρατηγική για να αντικρούσουν επιστημονικά δεδομένα πως η νικοτίνη προκαλεί εθισμό και είναι επιβλαβής.

Η προσφυγή που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες κατατέθηκε στα πλαίσια των διατάξεων νόμου που συνήθως χρησιμοποιείται εναντίον της μαφίας.

Ανώτατα στελέχη καπνοβιομηχανιών είχαν καταθέσει πριν δέκα χρόνια ότι πιστεύουν πως η νικοτίνη δεν εθίζει. Η υπεράσπισή τους λέει ότι οι καταθέσεις τους αυτές μπορεί να ήταν λανθασμένες αλλά οι ίδιοι πίστευαν ειλικρινά αυτά που κατέθεταν.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αγώνας κατά της ανεργίας

Σειρά σημαντικών μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ανακοίνωσαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, οι γενικοί γραμματείς Τάκης Κοντός και Σπύρος Βλιάμος και ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. Γιώργος Βερναδάκης, έδωσαν κοινή συνέντευξη για την κυβερνητική πολιτική, ανακοινώνοντας τις δέσμες μέτρων για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ήδη υπαρχόντων κρατικών οργανισμών για την απασχόληση (ΚΠΑ, ΟΑΕΔ) και την σωστή εφαρμογή του θεσμού των εργασιακών συμβούλων.

Στο ίδιο πλαίσιο, αντιμετώπισης της ανεργίας, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τόνιζαν τη Δευτέρα ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ως το τέλος του χρόνου στη βουλή, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση ελπίζει να ενισχύσει τον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών, που θίγονται άμεσα στην μετα - ολυμπιακή εποχή.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Οικονομίας διευκρίνησε ότι όποιες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων θα ισχύσουν από το 2006.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου)

Τρίτη δολοφονία παραστρατιωτικού ηγέτη

Πολλοί παραστρατιωτικοί δεν συμφωνούν με τον αφοπλισμό

Στην Κολομβία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οπλοφόροι δολοφόνησαν τον παραστρατιωτικό διοικητή που ηγείτο έξι χιλιάδων μαχητών στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές ο Μιγκέλ Αρογιάβε αναμένονταν να ανακοινώσει τον αφοπλισμό των ανδρών του μετά την αποχώρησή του από ασφαλές καταφύγιο όπου διεξήγε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Δεν έχει καταστεί σαφές τι ακριβώς συνέβει αλλά η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο κύριος Αρογιάβε και οι σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν από μέλη της οργάνωσής του που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Μιγκέλ Αρογιάβε είναι ο τρίτος παραστρατιωτικός ηγέτης που δολοφονείται ή εξαφανίζεται από τότε που άρχισαν οι συνομιλίες. Δεν είναι σαφές πως ο θάνατός του θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Άλλοι παραστρατιωτικοί ηγέτες απαιτούν να γίνουν διεξοδικές έρευνες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί αρκετές φορές λόγω του ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην διάρκεια της ποινής φυλάκισης που θα επιβληθεί στους πρώην μαχητές μετά τον αφοπλισμό τους.

[an error occurred while processing this directive]


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη Ερντογάν για Ευρώπη

Θα παζαρέψει με την κομισιόν μια ρύθμιση για το επίμαχο θέμα- την ποινικοποίηση της μοιχείας.

Με φαινομενική ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Άγκυρα τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να ξεχάσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας της χώρας.

«Δεν θα βάλουμε και τα κλάματα εάν δεν πάρουμε ημερομηνία το Δεκέμβριο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ, εξερχόμενος από σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου. Δήλωση που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως μια ακόμη αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων.

Πόσοι συμμερίζονται όμως την ψυχραιμία του κυβερνητικού εκπροσώπου; Το χρηματιστήριο ακολουθεί πτωτική πορεία, η πλειονότητα του τουρκικού Τύπου καταδικάζει τις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν ενώ αρκετά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών δυσκολεύονται να κρύψουν τον εκνευρισμό τους.

Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, αν και φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις, απέφυγε να σχολιάσει τις κινήσεις Ερντογάν. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν προετοιμάζεται για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις Βρυξέλλες και στην οποία ενδέχεται να συναντηθεί και με τον επίτροπο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θα παζαρέψει με την κομισιόν μια ρύθμιση για το επίμαχο θέμα- την ποινικοποίηση της μοιχείας. Θα προβάλλει μάλιστα ως επιχείρημα ότι και άλλες χώρες έχουν ιδιαιτερότητες στον ποινικό τους κώδικα.

Όπως η Ιρλανδία για τις εκτρώσεις και η Ολλανδία για τα ναρκωτικά. Οι ίδιες εφημερίδες, όμως, προειδοποιούν ότι το τουρκικό παζάρι δεν έχει καμία ελπίδα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή. «Στις Βρυξέλλες» έλεγε γνωστός σχολιαστής «ο Ερντογάν κατάφερε να εμφανίζεται όχι ως ο ηγέτης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αλλά ως φονταμενταλιστής ισλαμιστής με κρυφή ατζέντα».

[an error occurred while processing this directive]


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Βάρος στην απασχόληση

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 56.450 νέες θέσεις εργασίας. Υπουργείο Απασχόλησης: Μέτρα για την ανεργία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δέκαθλο κατά της ακρίβειας. Τα 10 νομοσχέδια Σιούφα για υγιή λειτουργία της αγοράς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Ανοίγουν» 56.450 θέσεις εργασίας! Νέα μέτρα για την απασχόληση ανακοίνωσε το υπουργείο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διπλό τεστ για δασκάλους - μαθητές. Πώς το υπουργείο Παιδείας θα αξιολογεί τα σχολεία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέα πρόσωπα στο Μαξίμου. Τι προτείνουν στον Καραμανλή οι υπουργοί.

Η ΑΥΓΗ: Η Θεσσαλονίκη στο έλεος δημαγωγών και ανεύθυνων. Οχετός αλληλοκαταγγελιών για τις πλημμύρες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πλήρωσαν 1 δραχμή φόρο οι Αγγελοπουλαίοι για τα 119 τρις. που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους; Ρωτάμε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, το ΣΔΟΕ και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινό να μας πουν.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Έκαναν άνω-κάτω την αγορά ακινήτων. Αναστάτωση, αβεβαιότητα και έντονες αντιδράσεις. Αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για τις αντικειμενικές αξίες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μόνιμη δουλειά για 50.000 ανέργους. Πιο ελκυστικά τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

ΕΘΝΟΣ: Εκτόξευση από 20-60% στις αντικειμενικές αξίες. Ακίνητα: Στόχος της κυβέρνησης, να συγκλίνουν το 2005 με τις τιμές της αγοράς ενόψει ΦΠΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Καραμανλής στήνει την... «γκιλοτίνα». Διαπίστωσε ότι επικοινωνιακά πάει κατά διαόλου το έργο της κυβέρνησης και για μερικούς υπουργούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 57.000 νέες θέσεις Απασχόλησης. Και επαγγελματικής κατάρτισης με 12 προγράμματα του ΟΑΕΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις . Οι προκηρύξεις για 2.099 θέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παιδεία επί ποδός. ΟΛΜΕ- ΔΟΕ μιλάνε για κενά και ακατάλληλα βιβλία.

ΕΞΠΡΕΣ: Χαμένες ευκαιρίες... Κρατικοδίαιτη η ελληνική οικονομία δεν προσελκύει ξένες επενδύσεις.

ΕΣΤΙΑ: Ανοίγει ο δρόμος για ξένα πανεπιστήμια. Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου διευκολύνουν την κυβέρνηση.

ESPRESSO: Τι θα δούμε στο ριάλιτι. 5 παίκτες έκαναν άνω - κάτω το SURVIVOR.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έκρηξη της ανεργίας 494.000 στην ουρά του ΟΑΕΔ. Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξετάσεις στο Δημοτικό για παιδιά και δασκάλους. Θα γίνονται ανά εξάμηνο στην Ε' και ΣΤ' τάξη με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

ΚΕΡΔΟΣ: Στροφή στις υπηρεσίες. Αλλαγή του μοντέλου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Ο ΛΟΓΟΣ: 10 μέτρα στήριξης της οικονομίας. Νομοσχέδια για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

ΜETRO: Η ανεργία στο στόχαστρο. Πρόγραμμα για 56.450 νέες θέσεις εργασίας έως τον Φεβρουάριο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αναπτυξιακές ενισχύσεις για τους μικρομεσαίους. Επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών από το νέο νόμο.

ΤΑ ΝΕΑ: Παιχνίδι με τις αντικειμενικές. Σύγχυση στην αγορά ακινήτων.

Η ΝΙΚΗ: Πολιτική κατευνασμού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ Ισχυρό για το λαό τη λαϊκή συμμαχία το σοσιαλισμό.

CITY PRESS: Η καθημερινότητα «βούλιαξε» στην πρώτη πλημμύρα.

TRAFFIC NEWS: Θα τα πω όλα για τη σχέση μου με τον Νίκο... κι έστειλε μήνυμα σε όσους έκαναν κακόβουλα σχόλια. Ξέσπασμα - όλεθρος από την Τατιάνα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η πλημμύρα έφερε αγανάκτηση και ανησυχία. Μαζί με την έμβια καταστροφή στην Κορώνεια.

Η ΧΩΡΑ: Που μπορούν να βρουν εργασία 60.000 άνεργοι. Αναλυτικοί πίνακες του ΟΑΕΔ με όλες τις νέες θέσεις.

Κυβέρνηση

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «η πτώση του Σινούκ ήταν μια φοβερή εμπειρία για τον πρωθυπουργό. Αντελήφθη πως ένα τραγικό γεγονός εντελώς τυχαίο, μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω σε μια κυβέρνηση. Επισημάνθηκε περίτρανα το κενό υπεύθυνης κυβερνητικής γραμμής. Η κυβέρνηση έχασε μεγάλο ποσοστό αξιοπιστίας, με την αργοπορία της ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας και με την απόπειρα συγκάλυψης της. Στον τομέα της γενικής ενημέρωσης και προβολής του κυβερνητικού έργου, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα. Το κύριο πρόβλημα είναι η επικοινωνιακή πολιτική, όταν συμβαίνουν κρίσεις».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι «σε καθημερινή βάση συνεδριάζει υπό τον Θ. Ρουσόπουλο η 'Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων', η οποία εντατικοποίησε τους ρυθμούς της, ιδιαιτέρως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπουργοί πρότειναν στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και νέα πρόσωπα, τα οποία θα συμμετέχουν στην Επιτροπή ώστε να ενισχυθεί η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την ESPRESSO, «προσπάθειες να μην υπάρχουν ή τουλάχιστον να μην είναι εμφανείς, αδυναμίες στην κυβερνητική δραστηριότητα καταβάλλονται πλέον από τη ΝΔ. Σχέδια 'επί χάρτου' εντάσσονται για τη βελτίωση της εικόνας που ενώ όλα πήγαιναν καλά, αιφνιδίως χάλασε... Ιδέες πέφτουν 'βροχή' και σε αυτές περιλαμβάνεται και εκείνη ενός ανασχηματισμού!».

Μέτρα για την Απασχόληση

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι «περίπου 57.000 νέες θέσεις απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης θα δημιουργήσουν τα 12 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινήσει σταδιακά εντός των επόμενων ημερών».

Το METRO αναφέρει ότι «μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005 θα ανοίξουν 56.450 νέες θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, οι θέσεις αυτές θα προκύψουν με την ενεργοποίηση μέτρων των Επιχειρηματικών Προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «πρόκειται για νέα προγράμματα συνολικής δαπάνης 382.450.000 ευρώ που απευθύνονται σε ανέργους και έχουν σκοπό την προώθησή τους στον ενεργό εργάσιμο βίο, ενώ παράλληλα εντάσσουν νέες πρακτικές με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας αλλά ακόμα και την πριμοδότηση συμβούλων εργασίας που θα καλύπτουν περισσότερους ανέργους».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «με τη νέα δέσμη μέτρων καταργούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον με μία υπεύθυνη δήλωση οι επιχειρήσεις και οι άνεργοι θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα προγράμματα. Δίνονται κίνητρα για τις γυναίκες επιχειρηματίες, οι οποίες θα μπορούν πλέον να ανοίξουν επιχείρηση με έδρα το σπίτι τους».

Υπουργείο Ανάπτυξης - Μέτρα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι «με δέκα νομοθετικές πρωτοβουλίες επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής αγοράς, στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότας των ελληνικών επιχειρήσεων, της διευκόλυνσης της έναρξης νέων επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων και της διασφάλισης της υγιούς λειτουργίας και του ανταγωνισμού, με παράλληλη προστασία των καταναλωτών. Το πλέγμα αυτών θα αποτυπωθεί σε δέκα συνολικά νομοσχέδια, τα οποία σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης να καταθέσει τους επόμενους μήνες στη Βουλή».

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «δέκα νομοσχέδια θα καταθέσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της οικονομίας και των εξαγωγών, όπως είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας».

Εξετάσεις Δημοτικό - Γυμνάσιο

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «αξιολόγηση έργου στα δημοτικά και τα γυμνάσια προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι οι εξετάσεις που θα δίνουν οι μαθητές στο τέλος της χρονιάς δεν θα κρίνουν μόνο την πρόοδο των μαθητών, αλλά και το έργο των εκπαιδευτικών».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «το προφίλ των εξετάσεων που έχει εξαγγείλει η ΝΔ ότι θα επαναφέρει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο περιέγραψε χθες η υπουργός Παιδείας: Διαγνωστικές, ανακεφαλαιωτικές, με θέματα από τράπεζα και με δομή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, θα διενεργούνται δύο φορές το χρόνο από την Ε' μέχρι τη Γ' Γυμνασίου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:18 (Ώρα Λονδίνου)

Πεντακόσιοι τουλάχιστον νεκροί στην Αϊτή

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σ' ολόκληρη την Αϊτή από τις πλημμύρες που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα, Τζίνι.

Η πόλη Γκονάιβες στα βόρεια παράλια του νησιού έχει κυριολεκτικά βυθιστεί και η στάθμη του νερού συνεχώς ανεβαίνει.

«Έχουμε μετρήσει 500 σορούς στο νεκροτομείο της Γκονάιβες», δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Αϊτή και προειδοποίησε ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες.

Αγνοείται επίσης η τύχη άλλων στις βορειοδυτικές ακτές της νήσου.

Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αϊτή από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, βοηθούν τα συνεργεία αρωγής.

Η τροπική θύεαλλα «Τζίνι» είχε νωρίτερα προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες και πολλούς θανάτους στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία και στο Πουέρτο Ρίκο, που αποτελεί κοινοπολιτειακή περιοχή των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κήρυξε το Πουέρτο Ρίκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Παρασκευή.

Σχεδόν το ήμισι των κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περίπου 200.000 κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό.

Είχε προηγηθεί της «Τζίνι» ο τυφώνας «Ιβάν» που προκάλεσε, την περασμένη εβδομάδα, εκτεταμένες ζημίες στην Καραϊβική και στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ καθώς οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν

Aνεβαίνει το θερμόμετρο στην προεδρική προεκλογική μάχη των Ηνωμένων Πολιτειώνκαθώς μέρα με τη μέρα οι δύο υποψήφιοι ανεβάζουν τους τόνους.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πέσει πλείστες όσες φορές έξω στην κρίση του και ότι οι συνέπειες αυτών των εσφαλμένων υπολογισμών είναι τεράστιες.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για άλλη μια φορά τόνισε ότι ο εκλογικός του αντίπαλος παραπλάνησε και εξαπάτησε τον αμερικανικό λαό όσον αφορά τους λόγους που προέταξε για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Πρόσθεσε, ότι η αμερικανική ηγεσία είπε ψέματα όσον αφορά τον αριθμό των Ιρακινών που έχουν στρατολογηθεί από το τέλος του πολέμου μέχρι σήμερα.

Υπενθύμισε ότι 1.000 και πλέον Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου και ζήτησε από τον Τζορτζ Μπους να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τα κράτη που ανήκουν στη «συμμαχία» καθώς και να εκπαιδεύσει καλύτερα το νεοσύστατο ιρακινό στρατό.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσε ότι το πρόγραμμα των Δημοκρατικών για το Ιράκ θα καταστήσει τον «κόσμο μας πιο επικίνδυνο».


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιρακ κυριαρχεί στον ΟΗΕ

Ο πόλεμος στο Ιράκ θα είναι απο τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης στον ΟΗΕ

Οι συνέπειες της εισβολής στο Ιράκ αναμένεται να ανακύψουν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνόδου της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που αρχίζει σήμερα στην Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος Μπους είναι ένας από τους πρώτους ομιλητές και η κυβέρνησή του αδημονεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

O διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC αναφέρει ότι η επιδείνωση της κατάστασης σ το Ιράκ θα απασχολήσει και τις 191 αντιπροσωπείες της συνέλευσης.

Ανώτατοι σύμβουλοι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά το θέμα της νομιμότητας του πολέμου στην εναρκτήρια ομιλία του και αναμένεται να τονίσει την ανάγκη της συμμόρφωσης με τους διεθνείς νόμους ως ιδέα κλειδί στις διεθνείς σχέσεις.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου)

Τρίτη δολοφονία παραστρατιωτικού ηγέτη

Πολλοί παραστρατιωτικοί δεν συμφωνούν με τον αφοπλισμό

Στην Κολομβία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οπλοφόροι δολοφόνησαν τον παραστρατιωτικό διοικητή που ηγείτο έξι χιλιάδων μαχητών στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές ο Μιγκέλ Αρογιάβε αναμένονταν να ανακοινώσει τον αφοπλισμό των ανδρών του μετά την αποχώρησή του από ασφαλές καταφύγιο όπου διεξήγε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Δεν έχει καταστεί σαφές τι ακριβώς συνέβει αλλά η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο κύριος Αρογιάβε και οι σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν από μέλη της οργάνωσής του που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Μιγκέλ Αρογιάβε είναι ο τρίτος παραστρατιωτικός ηγέτης που δολοφονείται ή εξαφανίζεται από τότε που άρχισαν οι συνομιλίες. Δεν είναι σαφές πως ο θάνατός του θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Άλλοι παραστρατιωτικοί ηγέτες απαιτούν να γίνουν διεξοδικές έρευνες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί αρκετές φορές λόγω του ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην διάρκεια της ποινής φυλάκισης που θα επιβληθεί στους πρώην μαχητές μετά τον αφοπλισμό τους.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη Ερντογάν για Ευρώπη

Θα παζαρέψει με την κομισιόν μια ρύθμιση για το επίμαχο θέμα- την ποινικοποίηση της μοιχείας.

Με φαινομενική ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Άγκυρα τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να ξεχάσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας της χώρας.

«Δεν θα βάλουμε και τα κλάματα εάν δεν πάρουμε ημερομηνία το Δεκέμβριο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ, εξερχόμενος από σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου. Δήλωση που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως μια ακόμη αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων.

Πόσοι συμμερίζονται όμως την ψυχραιμία του κυβερνητικού εκπροσώπου; Το χρηματιστήριο ακολουθεί πτωτική πορεία, η πλειονότητα του τουρκικού Τύπου καταδικάζει τις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν ενώ αρκετά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών δυσκολεύονται να κρύψουν τον εκνευρισμό τους.

Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, αν και φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις, απέφυγε να σχολιάσει τις κινήσεις Ερντογάν. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν προετοιμάζεται για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις Βρυξέλλες και στην οποία ενδέχεται να συναντηθεί και με τον επίτροπο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θα παζαρέψει με την κομισιόν μια ρύθμιση για το επίμαχο θέμα- την ποινικοποίηση της μοιχείας. Θα προβάλλει μάλιστα ως επιχείρημα ότι και άλλες χώρες έχουν ιδιαιτερότητες στον ποινικό τους κώδικα.

Όπως η Ιρλανδία για τις εκτρώσεις και η Ολλανδία για τα ναρκωτικά. Οι ίδιες εφημερίδες, όμως, προειδοποιούν ότι το τουρκικό παζάρι δεν έχει καμία ελπίδα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή. «Στις Βρυξέλλες» έλεγε γνωστός σχολιαστής «ο Ερντογάν κατάφερε να εμφανίζεται όχι ως ο ηγέτης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αλλά ως φονταμενταλιστής ισλαμιστής με κρυφή ατζέντα».


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:41 (Ώρα Λονδίνου)

"παγκόσμια φορολογία υπέρ φτωχών"

Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος των εκλογών της Kυριακής στα δύο κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας κατά τις οποίες οι κομμουνιστές αλλά και η άκρα δεξιά ενισχύθηκαν σημαντικά, συνεχίζουν να απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των Ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Η Γερμανική Σουντόϊτσε Τσάιτουνγκ εντοπίζει την ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, την Άντζελα Μέρκελ, ως την κυρίως χαμένη, εμμέσως, της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών στην Σαξονία υποχώρησε κατά 15 τοις εκατό χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία της οποίας έχαιρε. Η εφημερίδα το αποδίδει στο γεγονός ότι η πολιτική του κόμματος αυτού σε πανεθνικό επίπεδο δεν είναι σαφής. «Πολύ λίγοι έχουν σαφή άποψη του τί ακριβώς πιστεύει η Άντζελα Μέρκελ» υποστηρίζει η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η Ντερ Στανταρντ της Αυστρίας επισημαίνοντας ότι οι απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών είναι πολύ πιό δραματικές απο ότι του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού.

Την απόλυτη συμφωνία της εκφράζει και η Πολίτικεν της Δανίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παρ όλο που το αποτέλεσμα συνιστά κόλαφο και για τα δυό μεγάλα κόμματα, αποδεικνύεται επίσης ότι το κόμμα του κυρίου Σρέντερ δεν συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του ενώ για τους Χριστιανοδημοκράτες το φιάσκο ήταν ολοκληρωτικό.

Για την Σουηδική Αφτονμπλάτετ τα κέρδη της ακροδεξιάς συνιστούν «γκρίζα σκιά πάνω απο την Γερμανία". Οι Ναζί μπαίνουν στο Γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά απο 36 χρόνια λέει η εφημερίδα.

Τέλος η Φινλανδική Χελσίνκι Χουφβουντσταντσμπλάντετ συμπεραίνει ότι η παρουσία των δύο εκατομμυρίων Τούρκων στην Γερμανία εμμέσως επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν η ανεργία δεν περιορισθεί λέει η εφημερίδα τότε οι ξενοφοβικές δυνάμεις θα ενδυναμωθούν και καταλήγει με την προειδοποίηση ότι όπως στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ένωση κτίστηκε πάνω στον Γαλλογερμανικό άξονα, έτσι και το μέλλον δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς έναν λειτουργούντα Γερμανο-Τουρκικό άξονα.

Στη Γαλλία οι εφημερίδες που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως φανατικές οπαδοί το προέδρου Ζακ Σιράκ, παρ όλα αυτά του βγάζουν το καπέλο για την πρωτοβουλία του χθές στα Ηνωμένα Έθνη να καλέσει την διεθνή κοινότητα ώστε να προωθηθεί μία "κοινωνική αντίληψη της παγκοσμιοποίησης" και να ωφεληθούν όλοι απο το εμπόριο στη ελεύθερη αγορά.

Η Λιμπερασιόν γράφει ότι ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με τους προέδρους Λούλα και Λάγος της Βραζιλίας και της Χιλής αντίστοιχα και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροτντρίγκες Θαπατέρο στοχεύει στο να εξασφαλίσει απο τις πλούσιες χώρες επιπλέον 50 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στον τρίτο κόσμο. Η εφημερίδα ζητά να διευρυνθεί αυτή η ομάδα των ηγετών ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η παγκόσμια φορολογία υπέρ των φτωχών.

Με την ιδέα αυτή συμφωνεί και η Μοντ. "Για πρώτη φορά στην ιστορία γράφει, οι πλούσιες χώρες έχουν την δυνατότητα να εξαλείψουν την πείνα και να περιορίσουν την φτώχεια".

Τέλος, στην Ισπανία η Ελ Παΐς υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο η φτώχεια, αλλά και το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα παγκοσμίως ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, τις κοινωνίες αλλά και τα έθνη. «Αυτό δεν συνιστά μόνο ένα ηθικό σκάνδαλο αλλά και μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των ανεπτυγμένων χωρών» καταλήγει η Ισπανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.