Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-18

  1. Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους
  2. Κατηγορηματική η Βόρεια Κορέα
  3. Συνολικό βραβείο στον Γούντι Άλεν
  4. Πανδαισία ψυχής
  5. Στο στόχαστρο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας
  6. Προειδοποιήσεις προς Σουδάν
  7. Προθεσμία στο Ιράν
  8. Σκληρή κριτική Παπανδρέου
  9. Σκληρή κριτική Παπανδρέου
  10. Καταστροφές στη Θεσσαλονίκη από «μπουρίνι»
  11. Εισαγγελείς
  12. Πανδαισία ψυχής
  13. Διορία για τους ομήρους
  14. Στο στόχαστρο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας
  15. Στην άβυσσο του Ιράκ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:38 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Ο πρόεδρος Μπους θα εκφωνήσει λόγο στα ΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι μπορεί να ξεσπάσει ακόμη περισσότερη βία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν όσο πλησιάζουν οι εκλογές και στις δύο χώρες.

Παρ' όλα αυτά υποσχέθηκε να στηρίξει και τις δύο χώρες, προκειμένου να «επιταχύνει την πορεία της ελευθερίας στον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του προέδρου Μπους στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα έγιναν μετά τις τελευταίες επιθέσεις στο Ιράκ.

Πολλοί αναλυτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, λέγοντας ότι μπορεί να μην μπορέσουν να διεξαχθούν εκεί οι προγραμματισμένες εκλογές του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Βέλη κριτικής από Τζον Κέρι

Ο αντίπαλος του προέδρου Μπους, Τζον Κέρι, τον κατηγόρησε ότι σχεδιάζει να στείλει και άλλα στρατεύματα στο Ιράκ μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Οι βίαιες και απάνθρωπες επιθέσεις μπορεί να αυξηθούν ενόσω πλησιάζουν εκλογές

Τζορτζ Μπους

«Δεν θέλει να μας πει τις φήμες που κυκλοφορούν στο Κογκρέσο, ότι δηλαδή σχεδιάζει την αποστολή και άλλων στρατευμάτων στο Ιράκ μετά τις εκλογές», είπε ο Τζον Κέρι.

Τα σχόλια του Τζον Κέρι βασίσθηκαν σε πληροφορίες του Δημοκρατικού Τζον Μέρθα, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος ενημερώθηκε για το θέμα από αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Ο πρόεδρος Μπους, πάντως, υπογράμμισε ότι η βία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν πρόκειται να κάνει την κυβέρνησή του να λυγίσει.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:54 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορηματική η Βόρεια Κορέα

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματήσουν να επιδεικνύουν επιθετική πολιτική εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας.

Η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι ακολουθούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, η οποία - όπως έγινε γνωστό - είχε πραγματοποιήσει πειράματα με πυρηνική τεχνολογία πριν από χρόνια.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αποφάσισε να στείλει μία ομάδα επιθεωρητών στη Νότια Κορέα όταν έγινε γνωστό ότη η χώρα είχε προβεί στον εμπλουτισμό ουρανίου πριν από τέσσερα χρόνια.

Η Βόρεια Κορέα ακύρωσε τις συνομιλίες που είχαν στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό πριν από έναν μήνα, όταν έγινε γνωστό ότι η Νότια Κορέα είχε παραβιάσει επίσης τις συνθήκες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Κατά τις συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Κορέα προσπαθούσαν να διαπραγματευθούν με τη Βόρεια Κορέα, ζητώντας της να θέσει τέρμα στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η Νότια Κορέα υποστήριξε ότι οι προσπάθειές της να βρει πλουτόνιο και να εμπλουτίσει ουράνιο είχαν γίνει καθαρά για κοινωνικούς λόγους και όχι για στρατιωτικούς.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στη Σεούλ για τη συνεργασία της στις έρευνες για τα πειράματα πυρηνικής τεχνολογίας από τους επιθεωρητές όπλων, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Συνολικό βραβείο στον Γούντι Άλεν

Τον Γούντι Άλεν συνόδευσε στο φεστιβάλ η σύζυγός του

Βραβείο για το συνολικό του έργο στην Έβδομη Τέχνη απονεμήθηκε στον Γούντι Άλεν κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία.

Ο ίδιος ο Γούντι Άλεν, αποδεχόμενος το βραβείο, είπε ότι οι ταινίες του αποτελούν μία «θεραπεία για την αϋπνία».

Ο 68χρονος Γούντι Άλεν, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 30 ταινίες, παρευρέθηκε στο φεστιβάλ της Ισπανίας, όπου έγινε η πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Μελίντα και Μελίντα».

Το νέο φιλμ του Γούντι Άλεν πάντως δεν συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα μαζί με τις υπόλοιπες 19 ταινίες.

Το βραβείο παρέδωσε στον Γούντι Άλεν ο διάσημος Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ.

«Είμαι τελείως απαισιόδοξος»

«Όταν μου είπαν αρχικώς ότι θέλουν να μου δώσουν ένα βραβείο για το συνολικό μου έργο, ένιωσα ότι δεν θα μπορούσα να το αποδεχθώ. Στο κάτω κάτω τι έχω επιτύχει;» είπε ο Γούντι Άλεν.

Η τραγικότητα στη ζωή ενός κωμικού

Είμαι απολύτως απαισιόδοξος. Για μένα το ποτήρι είναι πάντα άδειο - όχι μισοάδειο - τελείως άδειο. Τα πάντα για μένα είναι είτε τραγικά είτε απολύτως τραγικά

Γούντι Άλεν

»Δεν είμαι επιστήμονας ούτε γιατρός και δεν έχω ανακαλύψει κάποια μαγική θεραπεία. Όμως, μετά σκέφτηκα τις ταινίες μου και συνειδητοποίησα ότι αποτελούν μία θεραπεία για την αϋπνία. Οπότε θα δεχθώ το βραβείο με χωρίς ένοχη συνείδηση», είπε με το γνωστό του χιούμορ ο διάσημος σκηνοθέτης.

Η νέα ταινία του Γούντι Άλεν, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι είναι νευρωτικός, αγγίζει τα όρια της τραγωδίας.

«Είμαι απολύτως απαισιόδοξος. Για μένα το ποτήρι είναι πάντα άδειο - όχι μισοάδειο - τελείως άδειο. Τα πάντα για μένα είναι είτε τραγικά είτε απολύτως τραγικά», είπε ο Γούντι Άλεν.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνει μία αναδρομή σε όλο το έργο του διάσημου σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πανδαισία ψυχής

Δεκάδες χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο, απόλαυσαν μια ξεχωριστή και εντυπωσιακή τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ένας πλάτανος 25 μέτρων και το φως, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της τελετής η οποία είχε ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Παρόντες στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

Στον χώρο των επισήμων, εκτός από τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκονταν η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας και της Δανίας.

Στην αρχή της τελετής, δεκάδες μικρά παιδιά, τα οποία κρατούσαν φαναράκια, πλησίασαν προς το δένδρο της γνώσης, όπως έχει ονομαστεί ο πλάτανος.

Όταν έφθασαν στο δένδρο, άναψαν χιλιάδες φωτάκια και ένας μεγαλοπρεπής ήλιος, σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων, αναδύθηκε για να ξεκινήσει το «Ταξίδι του ήλιου», η τελετή έναρξης των αγώνων.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χορευτές, κρατώντας μεγάλα διάφανα φτερά πεταλούδας, πραγματοποίησαν ένα εντυπωσιακό χορευτικό δρώμενο με κυκλικούς χορούς, σε χορογραφία της Αποστολίας Παπαδημάκη, γύρω από το δένδρο, το οποίο άλλαζε χρώματα συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Υπό τους ήχους αμέτρητων κρουστών οργάνων και τα ρυθμικά παλαμάκια εκατοντάδων ασπροντυμένων εθελοντών και των θεατών, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των εθνικών αποστολών.

Το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας, έγινε με εντυπωσιακό τρόπο. Ένας από τους αθλητές, πέταξε τη δάδα με τη Φλόγα από τη μια πλευρά του Σταδίου, η οποία ύστερα από πολλούς ελιγμούς άναψε τον επίγειο βωμό.

Στα 17 αγωνίσματα θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 3.000 αθλητές από 140 χώρες. Οι αγώνες θα μεταδοθούν από 44 ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, σε σαράντα χώρες.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

Οδυρμός των συγγενών των θυμάτων της επίθεσης αυτοκτονίας στο Κιρκούκ

Τουλάχιστον 23 θύματα είναι ο απολογισμός της ανατίναξης παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από το αρχηγείο της ιρακινής Εθνοφρουράς, στην πόλη Κιρκούκ, στα βόρεια της χώρας.

Είναι η πιο πρόσφατη από τις συχνές επιθέσεις κατά μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, που θεωρούνται συνεργοί των Αμερικανών.

Την Παρασκευή, ένας ακόμα βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το επίσης παγιδευμένο αυτοκίνητό του πάνω σε αστυνομικά οχήματα, σκοτώντας τρεις αστυνομικούς.

Στις αρχές της εβδομάδας, 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης, ενώ στην Μπακούμπα 12 εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα.

Επιθέσεις από αέρος και συλλήψεις

Νέες αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ τα ξημερώματα του Σαββάτου, συγκεκριμένα στην πόλη Φαλούτζα.

Από τους βομβαρδισμούς τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Ήταν η δεύτερη επίθεση στην πόλη σε διάστημα 24 ωρών.

Στη Βαγδάτη, εξάλλου, Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αποκλείσει κεντρική περιοχή απ' όπου πιστεύεται ότι οι αντάρτες εκτοξεύουν ρουκέτες και όλμους εναντίον της λεγόμενης Πράσινης Ζώνης, που ελέγχουν οι δυνάμεις κατοχής.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 63 ύποπτοι μαχητές, μεταξύ των οποίων Σύροι, Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι.

Διεθνής πτήση

Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ιράκ πραγματοποίησε την πρώτη διεθνή πτήση για το μοναδικό αεροσκάφος που λειτουργεί αυτή τη στιγμή, μετά από 14 χρόνια πολέμου και κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Το αεροσκάφος των Ιρακινών Αερογραμμών απογειώθηκε από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, με προορισμό τη Βαγδάτη.

Για το προσεχές μέλλον σχεδιάζεται και η καθιέρωση του δρομολογίου Βαγδάτη-Δαμασκός.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:54 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις προς Σουδάν

Τα ΗΕ απειλούν με κυρώσεις εάν η κυβέρνηση του Σουδάν δεν προστατεύσει τους πολίτες της

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απειλεί την κυβέρνηση του Σουδάν με κυρώσεις εάν συνεχισθεί η βία στην επαρχία Νταρφούρ.

Έντεκα χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, εννέα ψήφισαν κατά, ενώ τέσσερις χώρες δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Οι κυρώσεις μπορεί να έχουν στόχο τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, όπως γίνεται σαφές στο ψήφισμα.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Νταρφούρ, ενώ χιλιάδες άτομα πεθαίνουν κάθε μήνα.

Καταγγελίες γενοκτονίας

Το ψήφισμα ζητά να αυξηθεί η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης που έχει σταλεί στην περιοχή.

Παράλληλα, αναφέρει ότι θα συσταθεί μία διεθνής επιτροπή για να διερευνήσει εάν έχει λάβει χώρα γενοκτονία.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από την κυβέρνηση του Χαρτούμ να αφοπλίσει τις αραβικές πολιτοφυλακές των Τζαντζαουϊντ, οι οποίες οφείλονται για τη δολοφονία τουλάχιστον 50.000 ατόμων.

Η κυβέρνηση του Χαρτούμ κατηγορείται ότι υποστηρίζει τις αραβικές πολιτοφυλακές, στην προσπάθειά της να καταπνίξει το κίνημα των ανταρτών στο Νταρφούρ.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:27 (Ώρα Λονδίνου)

Προθεσμία στο Ιράν

Το Ιράν επιμένει ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με ψήφισμά της, ζήτησε από το Ιράν να «παγώσει» όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών όπλων σε όλες τις εγκαταστάσεις πυρηνικής τεχνολογίας το Νοέμβριο.

Το ψήφισμα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας πιστεύεται ότι δίνει έμμεση προθεσμία στο Ιράν μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, οπότε συνέρχεται και πάλι το συμβούλιο της επιτροπής.

Το εν λόγω ψήφισμα εξεδόθη έπειτα από μέρες εντατικών διαβουλεύσεων στη Βιέννη.

Αιτήματα και επιφυλάξεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες χώρες πιστεύουν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί τα προγράμματα εμπλουτισμού ουρανίου για να αναπτύξει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι το ψήφισμα στέλνει ένα μήνυμα στο Ιράν πως εάν συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνική τεχνολογία τότε θα κληθεί σύντομα να λογοδοτήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ψήφισμα υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες πιστεύουν ότι η Τεχεράνη δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψιν της τις προηγούμενες εκκλήσεις για τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου.

Ωστόσο, ορισμένα άλλα μέλη έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το ψήφισμα, ενώ το Ιράν επιμένει ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρή κριτική Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου θα επισημάνει τις κεφαλαιώδους σημασίας επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και τη χώρα της «αέναης» απογραφής που διεξάγει η κυβέρνηση, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χαρακτηρίσει την κυβέρνηση «περιορισμένης ευθύνης», η οποία επιδίδεται σε ανέξοδα «λόγια του αέρα», και θα την κατηγορήσει ότι διέψευσε τις δεσμεύσεις που η ίδια είχε αναλάβει προεκλογικά.

Μάλιστα αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή να εξηγήσει στους πολίτες πότε θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που σκόρπισε και από πού θα βρει τα χρήματα να χρηματοδοτήσει την υλοποίησή τους.

Επίσης θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε μυστικούς και αδιαφανείς δανεισμούς για να στηρίξει τις πολιτικές της.

Ειδικό κεφάλαιο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου θα αφορά την αδυναμία της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και στην υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου «Σινούκ», να διαχειριστεί μείζονες κρίσεις, ενώ θα τονίσει ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής φέρουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρή κριτική Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου θα επισημάνει τις κεφαλαιώδους σημασίας επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και τη χώρα της «αέναης» απογραφής που διεξάγει η κυβέρνηση, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία .

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χαρακτηρίσει την κυβέρνηση «περιορισμένης ευθύνης», η οποία επιδίδεται σε ανέξοδα «λόγια του αέρα», και θα την κατηγορήσει ότι διέψευσε τις δεσμεύσεις που η ίδια είχε αναλάβει προεκλογικά.

Μάλιστα αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή να εξηγήσει στους πολίτες πότε θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που σκόρπισε και από πού θα βρει τα χρήματα να χρηματοδοτήσει την υλοποίησή τους.

Επίσης θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε μυστικούς και αδιαφανείς δανεισμούς για να στηρίξει τις πολιτικές της.

Ειδικό κεφάλαιο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου θα αφορά την αδυναμία της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και στην υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου «Σινούκ», να διαχειριστεί μείζονες κρίσεις, ενώ θα τονίσει ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής φέρουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

Καταστροφές στη Θεσσαλονίκη από «μπουρίνι»

Καταστροφές προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου πλημμύρισαν δρόμοι, εκατοντάδες καταστήματα και ισόγεια διαμερίσματα, προκλήθηκαν συγκρούσεις οχημάτων, ενώ από τους κεραυνούς διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στη διάρκεια της νύχτας η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις γα άντληση νερών.

Από την ξαφνική νεροποντή πολλοί κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν προβλήματα στην κυκλοφορία, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Οι κεραυνοί προκάλεσαν αναστάτωση σε 5.500 θεατές οι οποίοι παρακολουθούσαν μουσική συναυλία στο ανοιχτό «Θέατρο Γης».

Πολλοί από τους θεατές επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία της αστυνομίας και σε περιπολικά και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη διάρκεια της νεροποντής, το τηλεφωνικό κέντρο της άμεσης δράσης δέχθηκε 520 κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ εκατοντάδες κλήσεις δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Εισαγγελείς

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βόμβα στο ΑΣΕΠ. Δικαιώνονται 3.500 επιτυχόντες του διαγωνισμού 1998.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προκαταρκτική εξέταση για τα προβληματικά ελικόπτερα. Εισαγγελέας για την αγορά των «Σινούκ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διώκονται για το μεγάλο σκάνδαλο του Λαυρίου. Στο «σκαμνί» η πασοκική διοίκηση της ΔΕΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι τράπεζες αλλάζουν πολιτική με τους καλοπληρωτές. Παγώνουν οι κατασχέσεις των ΙΧ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στον αέρα οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ! Βόμβα από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους επιλαχόντες του 1998.

Η ΑΥΓΗ: Εισαγγελείς ελέγχουν τη διαχείριση του «2004» μετά τις καταγγελίες των δύο ανώτατων δικαστικών-ελεγκτών. Τέλος του... 2005 θα τελειώσει ο έλεγχος, λέει η κυβέρνηση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί η συμμορία της Γιάννας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φορολογικοί έλεγχοι κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Οι προτάσεις για την κατάργηση και επανασύσταση του ΣΔΟΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δικαίωση τώρα για 3.500 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Διορίζονται άμεσα οι επιλαχόντες του 1998.

ΕΘΝΟΣ: Οι κίτρινες κάρτες του α' εξαμήνου. Τα διλήμματα του Καραμανλή και τι του δένει τα χέρια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΔΕΘ-Α χαριστώ στην κυβέρνηση από δω και πέρα. Σκληρή αναμένεται η απάντηση του Γ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό σήμερα το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξετάσεις για την Οικονομία. Τέλη Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομίας μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία πως θα ελέγχονται όλοι οι μικρομεσαίοι. Νομοσχέδιο:Νέο σύστημα αυτόματης περαίωσης/Θα ισχύσει από το 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιατροί καταθέτουν ως ύποπτοι για σκηνοθετημένο τροχαίο. Τσεκ-ΚΑΤ.

ΕΣΤΙΑ: Πολιτική οξύτης και πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ υπονομεύει την συναινετική εκλογή Προέδρου.

ESPRESSO: Εξαφάνιση μυστήριο πλούσιας Αθηναίας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εισαγγελέας στο «2004» Για τη διαχείριση των οικονομικών.

Στο ΚΑΡΦΙ: Τι έγινε; 45 ερωτήσεις απαντήσεις για το Σινούκ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Με εντολή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στον εισαγγελέα ο φάκελος προμήθειας των Σινούκ.

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Γ. Αλογοσκούφης στα ΝΕΑ ΦΠΑ 18% στα ακίνητα από 1.1.2006. Καταργείται ο φόρος μεγάλης περιουσίας.

Η ΝΙΚΗ: Μετά την αποπομπή του πτέραρχου η σειρά του στρατηγού... Και να ετοιμάζεται για παραίτηση ο... ναύαρχος;

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Άμα δεν έχεις δε νοσηλεύεσαι στα... δημόσια νοσοκομεία! Αποκαλυπτικά έγγραφα.

TRAFFIC NEWS: Ποταμός η Άντζελα στην εκπομπή της Λαμπίρη. Σιγά μην είναι Βουγιουκλάκη η Καλομοίρα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ολοκληρώνεται ο Ολυμπιακός θρίαμβος της Ελλάδας.

Η ΧΩΡΑ: Το ΣΔΟΕ θα λέγεται ΣΟΕ και θα γίνει πιο ευέλικτο. Λίστα με 11 μέτρα για τους ελέγχους της Εφορίας.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Πανδαισία ψυχής

Δεκάδες χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο, απόλαυσαν μια ξεχωριστή και εντυπωσιακή τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ένας πλάτανος 25 μέτρων και το φως, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της τελετής η οποία είχε ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Παρόντες στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

Στον χώρο των επισήμων, εκτός από τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκονταν η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας και της Δανίας.

Στην αρχή της τελετής, δεκάδες μικρά παιδιά, τα οποία κρατούσαν φαναράκια, πλησίασαν προς το δένδρο της γνώσης, όπως έχει ονομαστεί ο πλάτανος.

Όταν έφθασαν στο δένδρο, άναψαν χιλιάδες φωτάκια και ένας μεγαλοπρεπής ήλιος, σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων, αναδύθηκε για να ξεκινήσει το «Ταξίδι του ήλιου», η τελετή έναρξης των αγώνων.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χορευτές, κρατώντας μεγάλα διάφανα φτερά πεταλούδας, πραγματοποίησαν ένα εντυπωσιακό χορευτικό δρώμενο με κυκλικούς χορούς, σε χορογραφία της Αποστολίας Παπαδημάκη, γύρω από το δένδρο, το οποίο άλλαζε χρώματα συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Υπό τους ήχους αμέτρητων κρουστών οργάνων και τα ρυθμικά παλαμάκια εκατοντάδων ασπροντυμένων εθελοντών και των θεατών, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των εθνικών αποστολών.

Το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας, έγινε με εντυπωσιακό τρόπο. Ένας από τους αθλητές, πέταξε τη δάδα με τη Φλόγα από τη μια πλευρά του Σταδίου, η οποία ύστερα από πολλούς ελιγμούς άναψε τον επίγειο βωμό.

Στα 17 αγωνίσματα θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 3.000 αθλητές από 140 χώρες. Οι αγώνες θα μεταδοθούν από 44 ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, σε σαράντα χώρες.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Διορία για τους ομήρους

Οι τρεις όμηροι απήχθησαν από το σπίτι τους στη Βαγδάτη την Πέμπτη

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βιντεοταινία που απεικονίζει τονΒρετανό και τους τους δύο Αμερικανούς υπαλλήλους κατασκευαστικής εταιρείας που έπεσαν θύματα απαγωγής την Πέμπτη.

Οι τρεις άνδρες απήχθησαν μέσα από το σπίτι τους στη Βαγδάτη.

Στο βίντεο οι όμηροι είχαν καλλυμμένα τα μάτια και κάθονταν μπροστά από ενόπλους μασκοφόρους.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι ένοπλοι απαγωγείς έθεσαν διορία 48 ωρών για την απελευθέρωση των Ιρακινών γυναικών που κρατούνται στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης και στην πόλη Ουμ Κασρ, ειδάλλως απειλούν να εκτελέσουν τους τρεις ομήρους.

Ηγέτης της οργάνωσης των απαγωγέων, Ταουχίντ Ουάλ-Τζιχάντ, είναι ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ.

Αυτή τη στιγμή στο Ιράκ κρατούνται 17 όμηροι, μεταξύ των οποίων δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και δύο Ιταλίδες υπάλληλοι οργανώσεων αρωγής.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

Οδυρμός των συγγενών των θυμάτων της επίθεσης αυτοκτονίας στο Κιρκούκ

Τουλάχιστον 23 θύματα είναι ο απολογισμός της ανατίναξης παγιδευμένου ααυτοκινήτου έξω από το αρχηγείο της ιρακινής Εθνοφρουράς, στην πόλη Κιρκούκ, στα βόρεια της χώρας.

Είναι η πιο πρόσφατη από τις συχνές επιθέσεις κατά μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, που θεωρούνται συνεργοί των Αμερικανών.

Την Παρασκευή, ένας ακόμα βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το επίσης παγιδευμένο αυτοκίνητό του πάνω σε αστυνομικά οχήματα, σκοτώντας τρεις αστυνομικούς.

Στις αρχές της εβδομάδας, 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης, ενώ στην Μπακούμπα 12 εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα.

Επιθέσεις από αέρος και συλλήψεις

Νέες αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ τα ξημερώματα του Σαββάτου, συγκεκριμένα στην πόλη Φαλούτζα.

Από τους βομβαρδισμούς τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Ήταν η δεύτερη επίθεση στην πόλη σε διάστημα 24 ωρών.

Στη Βαγδάτη, εξάλλου, Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αποκλείσει κεντρική περιοχή απ' όπου πιστεύεται ότι οι αντάρτες εκτοξεύουν ρουκέτες και όλμους εναντίον της λεγόμενης Πράσινης Ζώνης, που ελέγχουν οι δυνάμεις κατοχής.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 63 ύποπτοι μαχητές, μεταξύ των οποίων Σύροι, Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι.

Διεθνής πτήση

Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ιράκ πραγματοποίησε την πρώτη διεθνή πτήση για το μοναδικό αεροσκάφος που λειτουργεί αυτή τη στιγμή, μετά από 14 χρόνια πολέμου και κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Το αεροσκάφος των Ιρακινών Αερογραμμών απογειώθηκε από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, με προορισμό τη Βαγδάτη.

Για το προσεχές μέλλον σχεδιάζεται και η καθιέρωση του δρομολογίου Βαγδάτη-Δαμασκός.


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στην άβυσσο του Ιράκ

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας και ο υπουργός Τζακ Στρο προσωπικά, είχαν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ένα χρόνο πριν από την επέμβαση στο Ιράκ, ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος στην ασιατική χώρα θα είχε ως συνέπεια μια μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης.

Οι προειδοποιήσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μυστικά κυβερνητικά έγγραφα τα οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Αυτός ακριβώς είναι και ο τίτλος της εφημερίδας: «Μυστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Μπλερ είχε προειδοποιηθεί για το χάος στο Ιράκ».

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών είχαν επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι με την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα χρειαζόταν μεγάλη δύναμη στρατιωτών στο Ιράκ «επί πολλά χρόνια».

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία είχε αποδοθεί στο γεγονός της απόλυτης σύνταξης του κ. Μπλερ με τον Τζορτζ Μπους.

Όπως αναφέρεται στη λεζάντα της πρωτοσέλιδης φωτογραφίας που απεικονίζει τους δύο ηγέτες, «ο Μπλερ είχε προειδοποιηθεί ότι ο Μπους ήθελε απλώς να τελειώσει ό,τι είχε αφήσει στη μέση ο πατέρας του».

Ο σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του κ. Μπλερ, σερ Ντέιβιντ Μάνινγκ, σε ένα από τα σημειώματά του προς τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράκ, γράφει: «μπορεί να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας, αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα την αποφύγουν».

Με τον τίτλο «Στην άβυσσο» η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα «στην εβδομάδα που κατέρρευσε το όνειρο του Ιράκ για ειρήνη».

Η εφημερίδα παραθέτει ορισμένα στοιχεία για την εβδομάδα που πέρασε, κατά την οποία χάθηκαν 300 πολίτες, 16 στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής, ο αριθμός των ομήρων έφτασε τους 17 και βρέθηκαν τρία αποκεφαλισμένα πτώματα.

Όπως τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Βαγδάτη, «εκεί όπου είχαν υποσχεθεί ελευθερία, βασιλεύουν το χάος και οι σφαγές.

Ενίσχυση βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ

«Η Βρετανία έτοιμη να στείλει περισσότερα στρατεύματα για τις εκλογές στο Ιράκ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς (The Times).

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και του Ιράκ στην αυριανή τους συνάντηση.

Ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα, έτοιμο για αναχώρηση προς το Ιράκ είναι ένα τάγμα δύναμης 680 στρατιωτών.

Ήδη στο Ιράκ υπάρχουν 9000 Βρετανοί στρατιώτες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κρούσματα βίας, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο κ. Μπλερ με το διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ, αντιστράτηγο Μπιλ Ρόλο.

Όπλα μαζικής καταστροφής

Η Γκάρντιαν (The Guardian) Αφιερώνει το μεγαλύτερο τμήμα της πρώτης σελίδας της στο τουρνουά γκολφ Ράιντερ Καπ και στις επιτυχίες των Ευρωπαίων αθλητών έναντι των Αμερικανών στην έναρξη της διοργάνωσης.

Μεγάλη έκταση όμως δίνεται και στο προσχέδιο της έκθεσης του επικεφαλής των Αμερικανών επιθεωρητών όπλων, Τσαρλς Ντίλφερ, για το Ιράκ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζει ότι τα μόνα βιολογικά ή χημικά όπλα που επεξεργαζόταν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν μικρές ποσότητες δηλητηριωδών αερί ων, που προορίζονταν πιθανότερα για επιλεκτικές παρά μαζικές δολοφονίες.

Αναφερόμενη, εξάλλου, σε κεντρικό άρθρο της στην κατάσταση στο Ιράκ, η Γκάρντιαν εκτιμά ότι οι προοπτικές σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη βία δεν είναι θετικές.

Όπως αναφέρεται είναι πιθανό το χείριστο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιρακινού εμφυλίου πολέμου. Ούτως ή άλλως, πάντως, εκτιμά η εφημερίδα, δύσκολα θα χαλιναγωγηθούν οι όλο και πιο έντονες διαφωνίες, ο κατακερματισμός της ιρακινής κοινωνίας και οι εξτρεμιστικές τάσεις.

Διατλαντικές κόντρες

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρουν στην πρώτη τους σελίδα ότι η Γαλλία και το Βέλγιο μπλόκαραν σχέδιο των ΗΠΑ για την ίδρυση νατοϊκών ακαδημιών εκπαίδευσης αξιωματικών στο Ιράκ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η αποφασιστική στάση Παρισίων και Βρυξελλών, αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι η Ευρώπη δεν επιθυμεί περαιτέρω ανάμιξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ.

Παραολυμπιακοί

Στην έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αναφέρονται οι Τάιμς, που επισημαίνουν ότι όλοι ελπίζουν σε μια γιορτή, όπως ακριβώς αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων, που «διέψευσε τους καταστροφολόγους και ανέδειξε την ένδοξη αθηναϊκή ζεστασιά και φιλοξενία».

Ωστόσο, η εφημερίδα επικεντρώνει το ρεπορτάζ της σε ένα περιστατικό που επισκίασε την έναρξη.

Πρόκειται για τον αποκλεισμό από τους Αγώνες του Καναδού πρωταθλητή των 200 μέτρων με αναπηρικό καροτσάκι, Ερλ Κόνορ, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο για τεστοστερόνη και νανδρολόνη.

Ο Κόνορ είχε αναδειχθεί κορυφαία αθλητική προσωπικότητα με ειδικές ανάγκες για φέτος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.