Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-17

  1. Επιθέσεις αυτοκτονίας συνταράσσουν τη Βαγδάτη
  2. ΟΗΕ: Με προσοχή τα πυρηνικά του Ιράν
  3. Τέλος εποχής για την Τζάγκουαρ
  4. Ενωμένη η Ευρώπη κατά του AIDS
  5. Η ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ
  6. Σοβαρή ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ
  7. Αρχίζει το ματς!
  8. Κύπρος προειδοποιεί Τουρκία
  9. Κρίση στην Τουρκία για τη μοιχεία
  10. «Το απόστημα θα σπάσει»
  11. Βραδιά ελληνικών επιτυχιών στο ΟΥΕΦΑ
  12. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  13. Στο στόχαστρο η «Αθήνα 2004»
  14. Η τελευταία ευκαιρία για το ποδόσφαιρο
  15. Σινούκ, ασφαλιστικό και «Αθήνα2004»
  16. Ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί
  17. Βραδιά ελληνικών επιτυχιών στο ΟΥΕΦΑ
  18. Υποχωρεί ο Ιβάν, έρχεται η Τζίνι
  19. Βραδιά ελληνικών επιτυχιών στο ΟΥΕΦΑ
  20. Τσετσένοι πίσω από το Μπεσλάν
  21. Συμφωνία για ψήφισμα για το Ιράν
  22. «Όχι άλλες καθυστερήσεις στο Νταρφούρ»
  23. Τσετσένοι πίσω από το Μπεσλάν
  24. «Δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής»
  25. Οι εισβολείς του Κοινοβουλίου
  26. «Ο Ανάν σπάει τη σιωπή του»
  27. «Βομβιστής της Σαν στο Κοινοβούλιο»

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:06 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις αυτοκτονίας συνταράσσουν τη Βαγδάτη

Δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης. Στην πρώτη, ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 Ιρακινοί, κυρίως αστυνομικοί, και να τραυματισθούν δεκάδες.

Στόχος της επίθεσης αυτοκτονίας ήταν αστυνομική περίπολος στην πολυσύχναστη αγορά στην οδό Ρασίντ. Ο τόπος της επίθεσης βρίσκονταν κοντά στην οδό Χάιφα, όπου σε βομβιστική επίθεση την Τρίτη κατά του κεντρικού αστυνομικού τμήματος της πρωτεύουσας σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.

Από την τηλεόραση μεταδίδονταν εικόνες των προσπαθειών των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη στην οδό Ρασίντ, όπου έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα.

Η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε μερικές ώρες αργότερα όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε αυτοκινητοπομπή αστυνομικών και ανατινάχθηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί και να τραυματιστούν 37 άλλοι ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι

Νωρίτερα Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο βομβιστές αυτοκτονίας που οδήγησαν το αυτοκίνητό τους σε σημείο ελέγχου κοντά στον ποταμό Τίγρη.

Ώρες νωρίτερα αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση στην οδό Χάιφα, όπου με άρματα μάχης απέκλεισαν δρόμους εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Γαλλία και το Βέλγιο εξέφρασαν την τελευταία στιγμή τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο που προβλέπει διεύρυνση της αποστολής του ΝΑΤΟ η οποία εκπαιδεύει Ιρακινούς αξιωματικούς. Ανταποκριτές μεταδίδουν πως το Παρίσι ζητά εγγυήσεις ότι η αποστολή αυτή του ΝΑΤΟ θα είναι ανεξάρτητη από τις υπό Αμερικανική ηγεσία δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:38 (Ώρα Λονδίνου)

ΟΗΕ: Με προσοχή τα πυρηνικά του Ιράν

Θα πρέπει να διδαχθούμε απο την περίπτωση του Ιράκ...

Ο Μοχάμεντ Ελμπαραντέι δήλωσε στο ΒΒΣ ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα διπλωματικά μέσα όσον αφορά το θέμα των προθέσεων του Ιράν και αναφέρθηκε στο «μάθημα του Ιράκ» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο μετά την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών αφ ενός και της Γαλλίας , Βρετανίας και Γερμανίας αφ' ετέρου, να ζητήσουν από την Τεχεράνη να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν στα Ηνωμένα Έθνη καλεί το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Στο σχέδιο αναφέρεται ότι η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά θα αποφασίσει τον Νοέμβριο για το ποια περαιτέρω μέτρα θα λάβει κατά του Ιράν

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο του καρότου και της ράβδου, των κινήτρων και των αντικινήτρων και θα πρέπει να γίνεται μία μίξη των δύο αυτών στοιχείων που να μην απομακρύνει τα δύο μέρη αλλά ούτε να μπορούν να επαναπαύονται. Αυτή είναι η τέχνη του διπλωματίας» δήλωσε ο κύριος Ελμπαραντέι.

Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι εμπλουτίζει ουράνιο για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, εμμένοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί ειρηνικούς σκοπούς.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:35 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος εποχής για την Τζάγκουαρ

Στο τέλος της σεζόν η Τζάγκουαρ αποσύρεται από τη Φόρμουλα Ένα

Η μητρική της Τζάγκουαρ εταιρεία Φορντ επιβεβαίωσε ότι σταματά η παραγωγή του πολυτελούς αυτοκινήτου στο ιστορικό εργοστάσιο της Μπράουνς Λέιν στο Κόβεντρι, αν και ορισμένες εργασίες θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

Η συναρμολόγηση των μοντέλων της Τζάγκουαρ θα μεταφερθεί στο κοντινό εργοστάσιο του Μπρόμγουϊτς Κάστλ, αφού πρώτα περικοπούν εθελοντικά 400 θέσεις εργασίας.

Περίπου 425 εργαζόμενοι στην Τζάγκουαρ θα μεταφερθούν στη νέα τοποθεσία εργασίας, ενώ 310 θα παραμείνουν στο Κόβεντρι, με κύρια ασχολία την κατασκευή ξύλινων ταμπλό για τα αυτοκίνητα.

Εκτός από τους 400 εργαζομένους στο Κόβεντρι, άλλες 750 θέσεις εργασίας στον Όμιλο Τζάγκουαρ θα περικοπούν, οι περισσότερες εκ των οποίων επίσης με εθελουσία έξοδο των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ομίλου και παρά τις αντιδράσεις των σωματείων εργαζομένων, οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν αναγκαίες λόγω σοβαρών οικονομικών ζημιών.

Τονίζουν, ωστόσο, ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις και ότι τα πακέτα που προσφέρονται στους εργαζομένους που εθελοντικά θα αποχωρήσουν είναι τα πιο γενναιόδωρα που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, στο τέλος της σεζόν, η Φορντ θα πουλήσει την ομάδα της Τζάγκουαρ που συμμετέχει στα γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα, καθώς οι οικονομικές απαιτήσεις είναι δυσβάστακτες και η ομάδα δεν έχει κερδίσει ούτε έναν αγώνα από το 2001, οπότε άρχισε να αγωνίζεται.

Εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων εκτιμούν ότι η απόφαση της Φορντ μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την Τζάγκουαρ, ενώ σχεδόν σε κατάσταση σοκ βρίσκονται πολλοί κάτοικοι του Κόβεντρι, όπου παράγονται τα αυτοκίνητα από το 1951.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Τζάγκουαρ βρίσκεται στο DNA του Κόβεντρι και αντίστροφα.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ενωμένη η Ευρώπη κατά του AIDS

Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται κυρίως στην χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών και σεξ χωρίς προφύλαξη

Υπουργοί υγείας και ειδήμονες από όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες που συναντώνται στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της εξάπλωσης του AIDS, λένε ότι η γηραιά ήπειρος δεν θα πρέπει να εφησυχάζει.

Η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα υγείας δήλωσε ότι το AIDS είναι η πανώλης της εποχής μας και ότι δεν γνωρίζει σύνορα.

Σε πολλές από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τα κρούσματα του AIDS αυξάνονται με δραματικό ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στην Ρωσία την Ουκρανία και την Λευκορωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Η έκρηξη αυτή αποδίδεται στα υψηλά ποσοστά χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι ένα τοις εκατό του πληθυσμού στην Ουκρανία πάσχουν από AIDS ή είναι φορείς του ιού», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στο Κίεβο, Έλεν Φόουκς. Αυτό σημαίνει μισό εκατομμύριο άνθρωποι - στην πλειονότητά τους νέοι. Τα κρούσματα είναι περίπου 20 φορές περισσότερα απ' ότι πριν από 5 χρόνια.

Αλλά και στη δυτική Ευρώπη τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω του σεξ χωρίς προφυλάξεις. Οι ειδήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σε ορισμένες τουλάχιστον χώρες, ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης του εθνικού τους συστήματος υγείας.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:13 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ

Την απόφαση να ιδρύσει εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού της εταιρίας στις ΗΠΑ έλαβε η διοίκηση της ΦΑΓΕ, λόγω της μεγάλης αποδοχής των προϊόντων της στην Αμερική.

Η ΦΑΓΕ άρχισε να εξάγει προϊόντα στην αμερικάνικη αγορά προ τετραετίας. Η εμπορική επιτυχία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, γεγονός που οδήγησε στην ίδρυση της εμπορικής εταιρίας FAGE USA.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της και η πρόθεσή της να καλύψει τις ανάγκες σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ειδική αμερικάνικη νομοθεσία για τα εισαγόμενα προϊόντα, οδήγησε στην απόφαση για την ίδρυση του εργοστασίου.

Σε συνέχεια των πρώτων επαφών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, κλιμάκιο στελεχών της ΦΑΓΕ αναχωρεί για τις ΗΠΑ, για την επιλογή της καλύτερης λύσης.

Παράλληλα και μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου, έχουν κληθεί οι αρμόδιες αμερικάνικες υπηρεσίες για να εντάξουν την παραγωγή των προϊόντων της ΦΑΓΕ στον κατάλογο I.M.S. (Interstate Milk Shippers).

Αυτό θα εξασφαλίσει στην εταιρία το δικαίωμα να φθάνουν απρόσκοπτα τα προϊόντα της σε όλους τους Αμερικάνους καταναλωτές, κάνοντας την ΦΑΓΕ την πρώτη ευρωπαϊκή εταιρία, η οποία θα είναι πιστοποιημένη, να πουλά τα προϊόντα της σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Σοβαρή ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ρήξη με την Ευρώπη και κρίση στους κόλπους του κόμματός του

Ενώ όλοι ανέμεναν ότι οι τροπολογίες για τη μοιχεία θα αποσύρονταν η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να αναβάλει τη συζήτηση για το σύνολο του νέου ποινικού κώδικα.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν γνωστές το πρωί της Παρασκευής δια στόματος Ζαν Κριστόφ Φιλορί, του εκπροσώπου του επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. «Οι σχετικές ρυθμίσεις προκαλούν αμφιβολίες για τον προσανατολισμό της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη» είπε ο κ. Φιλορί για να λάβει λίγες ώρες αργότερα μια απρόσμενα σκληρή απάντηση από τον Τούρκο πρωθυπουργό.

«Εδώ είναι Τουρκία, εμείς είμαστε Τούρκοι και λαμβάνουμε τις αποφάσεις για τον εαυτό μας» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προειδοποίησε εμμέσως την ΕΕ να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη λίγο αργότερα και ο ίδιος ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν λέγοντας ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικές».

Οι απροσδόκητες εξελίξεις προκαλούν ένταση και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς ο Ερντογάν κατηγορείται ότι υπέκυψε στις πιέσεις των σκληροπυρηνικών στελεχών του κόμματός του. Μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου καταδικάζει τις κυβερνητικές επιλογές κάνοντας λόγο για υποκρισία του κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης.

Τα γεγονότα φαίνεται να έχουν αιφνιδιάσει και τους περισσότερους αναλυτές αλλά και ξένους διπλωμάτες που αδυνατούν να καταλάβουν τι ώθησε τον Ερντογάν σε αυτή τη στάση. Αν και οι περισσότεροι ανέμεναν ότι η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία θα ήταν θετική αρχίζουν τώρα να αναρωτιούνται ποια μορφή θα πάρει το τελικό κείμενο ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχίζει το ματς!

Με την ελπίδα ότι η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Εθνική Ελλάδας αλλά και η άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην αναβάθμιση του αθλήματος και θα σπάσουν τα «αποστήματα» του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεκινάει το πρωτάθλημα της πρώτης Εθνικής κατηγορίας.

Ο Ολυμπιακός, επιστρέφει, στο καινούργιο γήπεδο «Καραϊσκάκη». Η ΑΕΚ, μετά τους Παραολυμπιακούς, θα χρησιμοποιεί το ΟΑΚΑ, ενώ οι «μεγάλοι» της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής, θα «υποδέχονται» τους αντιπάλους τους στις ανακαινισμένες έδρες τους. Ο Παναθηναϊκός, κλασικά, θα αγωνίζεται στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Στην πρεμιέρα δεν υπάρχει το μεγάλο ντέρμπι, ξεχωρίζει πάντως η αναμέτρηση του Αιγάλεω με την ΑΕΚ.

Η αυλαία ανοίγει το Σάββατο με δύο ενδιαφέρουσες αγώνες. Στις 6 το απόγευμα η Ξάνθη θα υποδεχτεί στην ακριτική πόλη τον Άρη, ενώ μία ώρα αργότερα στην Κρήτη ο νεοφώτιστος Εργοτέλης θα αναμετρηθεί με τον Ηρακλή.

Την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, ο Απόλλων Καλαμαριάς θα φιλοξενήσει τον ΟΦΗ, ενώ στις 7 ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στην Τούμπα την Κέρκυρα.

Στο στρατόπεδο του Δικεφάλου το κλίμα είναι βαρύ μετά τη νέα ευρωπαϊκή ήττα.

Στις 9:15 το βράδυ της Κυριακής ρίχνονται στη μάχη του πρωταθλήματος Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν τον Ιωνικό και οι ερυθρόλευκοι την Καλλιθέα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

18:00 (Ξάνθη) Ξάνθη - Άρης

19:00 (Παγκρήτιο) Εργοτέλης - Ηρακλής

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

17:00 (Καλαμαριά) Απόλλων Καλαμαριάς - ΟΦΗ

19:00 (Αιγάλεω) Αιγάλεω - ΑΕΚ

19:00 (Νίκαια) Χαλκηδόνα - Πανιώνιος

19:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ - Κέρκυρα

21:15 (Απ. Νικολαΐδη) Παναθηναϊκός - Ιωνικός

21:15 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός - Καλλιθέα


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:41 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος προειδοποιεί Τουρκία

Συνέντευξη στον ανταποκριτή μας στην Λευκωσία Πάρι Ποταμίτη

Ο δρόμος της Τουρκίας για την Ευρώπη περνά από την Λευκωσία

Σοβαρά προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισλαμικής Διάσκεψης στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη δηλώνει ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, αν η Άγκυρα επιμείνει σε πρόσκληση και της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

«Είναι αδύνατον για τις αντιπροσωπίες της Ε.Ε. να βρίσκονται στη ίδια αίθουσα με έναν Σερντάρ Ντενκτάς ο οποίος παρουσιάζεται ως υπουργός εξωτερικών του Τουρκοκυπριακού κράτους. Τέτοιο κράτος δεν έχει αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κύριος Ιακώβου.

Το θέμα της προσπάθειας της Τουρκίας τόσο για αποφυγή των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και για αποκλεισμό της Κύπρου από κάθε βήμα στο οποίο η Τουρκία διαθέτει βέτο, έχει ήδη εγερθεί στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπουργών της Ένωσης δήλωσε ο κύπριος υπουργός εξωτερικών.

«Όποτε η Τουρκία έχει δυνατότητα να επιβάλλει την βούλησή της, το κάνει. Όμως, αυτό είναι ένα ακόμη καρφί στοσεντούκι της Τουρκικής αίτησης» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ιακώβου και προσέθεσε: «διότι δεν μπορεί να κάνει αυτές τις αυθαιρεσίες η Τουρκία και να αναμένει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα δεχθεί τα πάντα είτε με μεγαλοψυχία είτε ότι δεν θα τα λάβει υπόψη».

Όλα αυτά τα βέτο της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη στην τελική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας κατέληξε ο κύπριος υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:04 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίση στην Τουρκία για τη μοιχεία

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τη ψήφιση ολόκληρου του νέου ποινικού κώδικα εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια να εισαχθούν έστω και την τελευταία στιγμή ρυθμίσεις που θα καθιστούν τη μοιχεία ποινικό αδίκημα.

Θεωρείται άλλωστε από αναλυτές ως μια ακόμη υποχώρηση της κυβέρνησης Ερντογάν στα ισλαμικά στοιχεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «υποκρισία που θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Εν τω μεταξύ στην Άγκυρα έσκασε σαν βόμβα η δήλωση του Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπροσώπου του επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, ότι τέτοιες ενέργειες θα δυσχεράνουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Εφημερίδες όπως η Χουριέτ και η Σαμπάχ υποστηρίζουν ότι η ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα ίσως μετατεθεί για τα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Παρόλα αυτά τα φιλοευρωπαϊκά στοιχεία του κυβερνώντος κόμματος προειδοποιούν ότι η αναβολή ψήφισης του νέου ποινικού κώδικα μπορεί από μόνη της να δυναμιτίσει τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Το απόστημα θα σπάσει»

Σε άμεση διαθεσιμότητα ετέθη την Παρασκευή ανώτερος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που συνελήφθη χθες επ αυτοφώρω από όργανα να δωροδοκείται από εργολήπτη δημοσίων έργων.

Ο αξιωματικός ετέθη σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Βασίλη Μιχαλολιάκου, μετά από συνεννόηση με τον ευρισκόμενο στο εξωτερικό υπουργό, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

Επίσης, με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Γ. Αυλωνίτη, διενεργείται ήδη ένορκη διοικητική εξέταση.

Ο συλληφθείς μετά από καταγγελία του εργολήπτη αντιπτέραρχος, πρόκειται για αντισμήναρχο, ετέθη τέθηκε σε δωδεκάμηνη διαθεσιμότητα, την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή.

Ο αντισμήναρχος συνελήφθη επ' αυτοφώρω, χθες, από αστυνομικούς, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, να χρηματίζεται από επιχειρηματία, για ένα έργο που ανέλαβε ο τελευταίος στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι ο αγώνας «για την πάταξη της διαφθοράς και την επιβολή της απόλυτης διαφάνειας στα έργα και τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι αμείλικτος και συνεχής. Το απόστημα θα σπάσει».

Τέλος, επανέλαβε την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οι ελάχιστοι που προσβάλλουν με τις πράξεις τους το τιμημένο σώμα των αξιωματικών θα αποβληθούν. Η διαφάνεια θα λάμψει. Η αξιοκρατία θα επικρατήσει».


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:01 (Ώρα Λονδίνου)

Βραδιά ελληνικών επιτυχιών στο ΟΥΕΦΑ

Η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Γκόριτσα στο μινιμαλιστικό «Σπόρτι Παρκ» της Σλοβενίας κι είναι το φαβορί για την πρόκριση στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, στον επαναληπτικό της Αθήνας σε δύο εβδομάδες.

Τα συμπεράσματα για την ομάδα του Φερνάρντο Σάντος είναι αναμφισβήτητα θετικά και αποδεικνύουν ότι η νέα ΑΕΚ δεν θα είναι εύκολη «λεία» για τους αντιπάλους της, εγχώριους και Ευρωπαίους.

Οι νέοι παίκτες της αρχίζουν να «δένουν» με τους εναπομείναντες παλαιούς και συνθέτουν ένα δυνατό σύνολο.

Στον αγώνα, η «Ένωση» είχε τον απόλυτο έλεγχο και θα μπορούσε να γυρίσει νικήτρια από την Σλοβενία, αν ο Κατσουράνης ευστοχούσε και στο τέταρτο πέναλτι που εκτέλεσε, όπως στα προηγούμενα τρία!

Ο αρχηγός της Ένωσης χρειάσθηκε να χτυπήσει δύο φορές το πέναλτι που παραχώρησε ο Πους, στο 40' για να ισοφαρίσει.

Το ίδιο έγινε και στο 90', όταν ο σχολαστικός Ισπανός διαιτητής Κ. Νταβίλα έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Σρέμπνιτς επί του Λυμπερόπουλου. Την πρώτη φορά ο Κατσουράνης ευστόχησε, ο διαιτητής έδωσε επανάληψη, αλλά την δεύτερη φορά ο Πίριχ απέκρουσε.

Ιστορική νίκη για Αιγάλεω

Το Αιγάλεω μπόρεσε στο τέλος να κερδίσει με 1-0 την τούρκικη Γκεντσλερμπιρλιγί στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα. Έτσι έχει βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, ενώ αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ωραίο θέαμα που πρόσφερε.

Το μόνο αρνητικό στοιχείο της βραδιάς για το Αιγάλεω, ήταν η σχετικά μικρή προσέλευση των φιλάθλων.

Το 1-0 σημειώθηκε στο 13ο λεπτό. Ο Γιώργος Μπάρκογλου με θαυμάσια ενέργεια, πέρασε δύο ποδοσφαιριστές, μπήκε στην μεγάλη περιοχή και λίγο πριν σουτάρει, ανετράπη καθαρά από τον Ντεμς, με αποτέλεσμα ο Γερμανός διαιτητής Χέλμουτ Φλάισερ να σφυρίξει το πέναλτι που εκτέλεσε επιτυχημένα, ο ίδιος ο Μπάρκογλου, στοχεύοντας τη δεξιά γωνία του Γκάτκιτς.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, οι Τούρκοι ανέβασαν την απόδοση τους. Αιτία ίσως να ήταν, η ακόμη μεγαλύτερη οπισθοχώρηση του Αιγάλεω, που αντίθετα με το πρώτο ημίχρονο δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει καλά την μπάλα.

Η Γκεντσλερμπιρλιγκί έδειξε ότι βρίσκεται στα μέτρα του Αιγάλεω. Ωστόσο, οι Τούρκοι, μέσα στην έδρα τους, στο στάδιο «19 Μαΐου» χωρητικότητας 19.125 θεατών, αναμένονται αρκετά πιο δυνατοί.

Θυμήθηκε το ένδοξο

παρελθόν ο Πανιώνιος

Μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA έκανε ο Πανιώνιος.

Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 3-1 της Ουντινέζε στη Νέα Σμύρνη και απέκτησαν σημαντικό προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στο «Φρίουλι».

Η ελληνική ομάδα κυριάρχησε στον αγώνα. Στο 27', ύστερα από σέντρα του Μέσαρος, ο Ντοντ με κεφαλιά νίκησε τον Ντε Σάνκτις και ξεσήκωσε τους περίπου 8.000 φίλους της ομάδας.

Οι Ιταλοί απάντησαν, στην πρώτη επίσκεψή τους στα καρέ του Ντρόμπνι. Το σουτ του Πίντσι λίγο έξω από την περιοχή «έγραψε» το 1-1.

Ο Πανιώνιος ξαναβρήκε την αυτοκυριαρχία του, απέναντι σε μια μέτρια Ουντινέζε. Ο Τζιώλης στο 38' δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ντε Σάνκτις, όμως το ημίχρονο έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους γηπεδούχους.

Στο 45', μετά από εκτέλεση κόρνερ του Παρόντι, ο Τάκης Γιαννόπουλος με κεφαλιά έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους Νεοσμυρνιώτες.

Το τρίτο γκολ ήρθε στο 59', με τη γνωστή «συνταγή»: φάουλ του Παρόντι, από τα αριστερά, ο προωθημένος Γιαννόπουλος ξανά πιο ψηλά απ΄ όλους πήρε την κεφαλιά και έκανε το 3-1 μέσα σε αποθέωση.

Παραφωνία ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ στον πρώτο του αγώνα για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που διεξήχθη στην Τούμπα ηττήθηκε από την Άλκμααρ με 3-2. Έτσι η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έχει ελάχιστες ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης.

Στο 19' πέτυχε ο Φαν Γκάλεμ το πρώτο γκολ για τους Ολλανδούς. Στο 26' ο Γιασεμής άνοιξε στον Σαλπιγγίδη και αυτός από κοντά ισοφάρισε σε 1-1. Έξι λεπτά αργότερα ο Θεοδωρίδης εκτέλεσε φάουλ, ο Κούτσης βρήκε τον Βόκολο και αυτός με κεφαλιά έκανε το 2-1.

Στο 36' η Αλμααρ ισοφάρισε όταν ο Λάντζαατ με ψηλοκρεμαστό σουτ έξω από την περιοχή, «κρέμασε» τον Τοχούρογλου κάνοντας το 2-2. Το τελικό 2-3 έγινε στο 50' όταν μετά από σέντρα του Φαν Γκάλεμ ο Χούζεγκεμς πήρε την κεφαλιά, ο Τοχούρογλου απέκρουσε με δυσκολία, αλλά στην επαναφορά ο Μέερτινγκ πλάσε μπροστά στην κενή εστία.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Άγγελος Αναστασιάδης λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: «Δεν παίξαμε καλά. Δεν μπορέσαμε να πιάσουμε την απόδοση που έπρεπε. Τώρα είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για τη συνέχεια στο θεσμό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Σκέφτομαι ακόμη και να παραιτηθώ. Όμως αυτές είναι σκέψεις και δεν θέλω να πάρω αποφάσεις εν θερμώ».

Η άσχημη εμφάνιση του ΠΑΟΚ, δημιούργησε κλίμα δυσφορίας στην κερκίδα που αντέδρασε ακραία στην ήττα από την Αλκμάαρ. Οπαδοί λίγο πριν την λήξη του αγώνα, έβαλαν φωτιά στα καθίσματα της Θύρας 4 και στη συνέχεια δεν άφηναν την πυροσβεστική να πλησιάσει.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης μ αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 Ιρακινοί, κυρίως αστυνομικοί, και να τραυματισθούν δεκάδες.

Στόχος της επίθεσης αυτοκτονίας ήταν αστυνομική περίπολος στην πολυσύχναστη αγορά στην οδό Ρασίντ.

Ο τόπος της επίθεσης βρίσκεται κοντά στην οδό Χάιφα, όπου σε βομβιστική επίθεση την Τρίτη κατά του κεντρικού αστυνομικού τμήματος της πρωτεύουσας σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.

Από την τηλεόραση μεταδίδονται εικόνες των προσπαθειών των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη στην οδό Ρασίντ, όπου σπεύδουν δεκάδες ασθενοφόρα.

Ώρες νωρίτερα αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση στην οδό Χάιφα, όπου με άρματα μάχης απέκλεισαν δρόμους εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο η «Αθήνα 2004»

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες περί οικονομικών ατασθαλιών στην «Αθήνα 2004» διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αποφάσισε την εξέταση λόγω σειράς δημοσιευμάτων, στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Η Καθημερινή» και «Αυριανή», στα οποία δύο συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστικοί, πρώην μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διατέλεσαν και μέλη τις Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής (ΤΕΕ) της «Αθήνα 2004» καταγγέλλουν κακοδιαχείριση στα οικονομικά της.

Οι δύο δικαστικοί αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι μεγάλες προμήθειες της Οργανωτικής έγιναν πριν καν υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και ότι οι ίδιοι εκδιώχθηκαν από την ΤΕΕ ως «τιμωρία» λόγω των εκθέσεών τους περί υπογραφής επιζήμιων συμβάσεων με χορηγούς.

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Σπυροπούλου.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Η τελευταία ευκαιρία για το ποδόσφαιρο

Η τελευταία ευκαιρία για τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (ΑΑΕ) είναι ο νέος αθλητικός νόμος, κατά τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό.

Ο κ. Ορφανός μιλώντας σε ημερίδα για «τον αθλητικό τομέα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες» που οργάνωσαν ο ΟΠΑΠ και η αναπτυξιακή σύμπραξη «Συνεργασία αθλητικού επιχειρείν», τόνισε ότι οι ΑΑΕ πρέπει να αδράξουν αυτή την ευκαιρία «τόσο όσον αφορά τα μετοχικά κεφάλαια, όσο και τα χρέη προς το δημόσιο και το ΙΚΑ».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο νόμος έχει σκληρές προϋποθέσεις εφαρμογής (απαγόρευση μεταγραφών εάν δεν πληρωθούν δύο δόσεις, κτλ. και βέβαια το επόμενο καλοκαίρι όσοι είναι εκτός διαδικασίας ρύθμισης, δεν παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα).

»Θα υπάρξει παρακολούθηση, από κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για την εφαρμογή του νόμου, ώστε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Αν χρειαστεί να διαλυθούν και 30 ΑΑΕ, θα διαλυθούν».

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να κάνουμε πίσω», ανέφερε κατόπιν. «Με την καθιέρωση των τακτικών δικαστών στις πειθαρχικές επιτροπές, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει ισότητα απονομής δικαιοσύνης και δεν θα υπάρχουν πλέον φαινόμενα, κάποιες ομάδες να τιμωρούνται με αποκλεισμό 1, 2, 3 αγωνιστικών και κάποιες άλλες, για το ίδιο παράπτωμα, με χρηματικό πρόστιμο.

»Ένας άλλος τρόπος για τη σταδιακή επάνοδο του κόσμου στα γήπεδα, είναι η καθιέρωση της οικογενειακής κερκίδας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων αγωνιστικών χώρων. Ήδη υπάρχουν 7 νέα γήπεδα, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε τα 2-3 της Θεσσαλονίκης, που έγινε ένα πολύ καλό ρετουσάρισμα. Στόχος μας, είναι τα αθλητικά σωματεία σε όλη τη χώρα, να αποκτήσουν νέους αγωνιστικούς χώρους».


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

Σινούκ, ασφαλιστικό και «Αθήνα2004»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέος νόμος πλαίσιο για ΑΕΙ. Τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δάνεια χωρίς ρίσκο σε μικρομεσαίους. Εγγυητής το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα σε 1.034 Δήμους - Κοινότητες και σε 55 Νομαρχίες. Με το «Σχέδιο Θησέας» που φέρνει ο Προκ. Παυλόπουλος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συμβασιούχοι σε θέσεις διευθυντών. Ευνοϊκή ρύθμιση για περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους στο δημόσιο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Βόμβα στο Δημόσιο. Ποιους αφορά η περικοπή δαπανών. Κόβονται οι υπερωρίες, παγώνουν τα εκτός έδρας, μειώνονται τα «έξτρα».

Η ΑΥΓΗ: Η Κομισιόν επιμένει για τους συμβασιούχους. Απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκτελούν τη Γιάννα 2 κορυφαίοι δικαστές. Αποκαλύπτουν την λεηλασία του δημοσίου χρήματος με τις διάτρητες συμβάσεις του «2004».

ΤΟ ΒΗΜΑ: Έσοδα μηδέν!.. Ούτε ένα ευρώ επιπλέον στα ταμεία του κράτους τον Αύγουστο. Όλο και περισσότεροι οι κακοπληρωτές. Σε διάλυση οι εισπρακτικοί μηχανισμοί.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μόνιμοι όλοι οι υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου. Πολυνομοσχέδιο Παυλόπουλου ικανοποιεί τα χρόνια αιτήματα.

ΕΘΝΟΣ: Ανοίγουν το Ασφαλιστικό από 7 κερκόπορτες. Τι κρύβουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εν όψει των ανατιμήσεων οι καταναλωτές φοβούνται τον χειμώνα που έρχεται και τα πορτοφόλια κοιμούνται... ανήσυχα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψαλίδι στις δαπάνες. Δραματικό SOS από τον υφυπουργό Οικονομίας Πέτρο Δούκα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντοκουμέντο: Οι διάλογοι της αλήθειας. ΣΙΝΟΥΚ: Συγκλονιστικές συνομιλίες των ελεγκτών αποκαλύπτουν το χάος και 'απαντούν' στον αποπεμφθέντα Α/ΓΕΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακορντεόν το Ασφαλιστικό. Φάλτσο: Η κυβέρνηση το ανοιγοκλείνει.

ΕΞΠΡΕΣ: Σε επιφυλακή οι τράπεζες. Αυξάνονται οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

ΕΣΤΙΑ: Το ΔΝΤ προειδοποιεί. Τεράστια εμπόδια στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

ESPRESSO: Τι κρύβει ο βαρόνος της κόκας. Τον φέρνουν στην Ελλάδα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μαύρο - άσπρο» παίζουν με το ασφαλιστικό. Υπουργοί ανοίγουν το θέμα και υπουργοί σπεύδουν να το κλείσουν.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαριά σκιά πάνω στη διαχείριση του «2004». Από δύο ανώτερους δικαστικούς που ήλεγχαν τα οικονομικά του.

ΚΕΡΔΟΣ: Το ασφαλιστικό είναι πάντα ανοικτό. Δεν έκλεισε ποτέ το ζήτημα τονίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Αερομαχία» στη Βουλή... για τη συντριβή του Σινούκ. Έτοιμο το πόρισμα την επόμενη εβδομάδα.

METRO: Τέλος η αναμονή για πιστοποιητικά. Όλα τα στοιχεία του πολίτη σε έναν κωδικό αριθμό με το νέο Εθνικό Δημοτολόγιο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αλλάζουν όλα στους διαγωνισμούς των έργων. Εργολήπτες: Καταστροφικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους κατασκευαστές.

ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφτούλι με συντάξεις - Ασφαλιστικό. Μετά τον ΣΕΒ, μισόλογα από την κυβέρνηση.

Η ΝΙΚΗ: Ανοίγει το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα από ΔΝΤ-ΣΕΒ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επαίσχυντο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πολεμοκάπηλοι ευρω-ιμπεριαλιστές αποκαλύπτονται.

City Press: Να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων. Εκατοντάδες οικογενειακές τραγωδίες, από το σεισμό του 1999 μέχρι την πτώση του Chinook.

TRAFFIC NEWS: Fame Story με την Τατιάνα. Όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Άντζελα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: EXPO: Άμεσο ενδιαφέρον Κ. Καραμανλή. Πριν ακόμα λήξει η 69η ΔΕΘ.

Η ΧΩΡΑ: Δάνεια μέχρι 1,2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίους. Με εγγύηση του Δημοσίου στήριξη στις νέες επιχειρήσεις. Δ. Σιούφας: Οι τράπεζες έτοιμες να ανταποκριθούν στην προσπάθεια αυτή.

Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ «κρυφτούλι για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό άρχισε με μισόλογα η κυβέρνηση, μετά τον ΣΕΒ, με σκοπό την προετοιμασία της κοινής γνώμης».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ανοιγοκλείνει το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση με αντιφατικές δηλώσεις. Παρά τη δέσμευση Καραμανλή ότι δεν θα γίνει παρέμβαση στις συντάξεις, ο Θ. Ρουσόπουλος μίλησε γενικά για 'διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους', αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε: 'Ούτε συζήτηση ούτε νομοσχέδιο'. Όμως, ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι 'ο διάλογος δεν σταματά ποτέ'. Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ζητάει δέσμευση για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για 'προετοιμασία αλλαγής θέσης'».

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «τρόπους για να προχωρήσει σε επώδυνες αλλαγές του Ασφαλιστικού αναζητά η κυβέρνηση εν μέσω παλινωδιών. Επτά είναι οι κερκόπορτες που έχουν εντοπιστεί και τις οποίες προσπαθεί να προασπίσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και σημαντικά Ταμεία μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα».

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι «την έναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και δημοσίως ανήγγειλε χθες η κυβέρνηση, αφού, όπως αποκάλυψε ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας Ν. Αγγελόπουλος, στη σκιά των προβολέων της δημοσιότητας η συζήτηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει αρχίσει 'εδώ και πολύ καιρό'».

Σινούκ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι «νέες διαστάσεις στις έρευνες για τα αίτια της πτώσης του 'Σινούκ' προσδίδουν ευρήματα, τα οποία δημιουργούν υποψίες έκρηξης στο ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Το δυστύχημα φέρνει στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην παρτίδα των 7 'Σινούκ' που παρελήφθησαν το 2001. Σύμφωνα με πηγές του υπ. Άμυνας, άλλα τέσσερα ελικόπτερα της πατρίδας είχαν πρόβλημα στη διαδικασία εκκίνησης, ενώ στο ένα εξ αυτών αντικαταστάθηκε ο κινητήρας».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος διευκρίνισε ότι το πόρισμα της ΕΔΕ για την καθυστέρηση ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας θα είναι έτοιμο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να συντονιστεί».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «συγκλονιστική είναι η εικόνα που βγαίνει για τη μοιραία πτήση του Σινούκ και τις αιτίες που καθυστέρησε να διαπιστωθεί η πτώση του, μέσα από τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τους χειριστές των στρατιωτικών ραντάρ. Ο πύργος ελέγχου της Θεσσαλονίκης και το κέντρο ελέγχου του FIR Αθηνών (ΚΕΠΑΘ), στην πρωτεύουσα, ζήτησαν τρεις φορές (11.25, δύο φορές στις 12.15) από τους στρατιωτικούς στο Χορτιάτη να διευκρινίσουν εάν προσγειώθηκε το ελικόπτερο και πάντα έπαιρναν θετική απάντηση».

Η Espresso υπογραμμίζει ότι «για πάντα στο βυθό της Χαλκιδικής θα μείνει το κουφάρι του Σινούκ που εντοπίστηκε σε βάθος 860 μέτρων. Τα τρία κομμάτια του ελικοπτέρου βρίσκονται σε απαγορευτικό βάθος για να στηθεί μια επιχείρηση ανέλκυσής τους που ακόμα και εάν ήταν δυνατή θα είναι πολυδάπανη, με αστρονομικό κόστος».

Αθήνα 2004

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «ζήτημα σκανδαλώδους οικονομικής διαχείρισης από τη διοίκηση του 'ΑΘΗΝΑ 2004' εγείρουν δύο πρώην μέλη της Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής, επίτιμα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ήταν επιφορτισμένα μέχρι τις 20 του περασμένου Ιουλίου με τον έλεγχο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «με σκανδαλώδη τροπολογία, που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο Ολυμπιακό νομοσχέδιο και για την οποία εγκαλείται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, 'ξηλώθηκαν' από τις θέσεις τους δύο από τους τρεις δικαστικούς λειτουργούς της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, προς χάρη πλήρους ασυλίας της κυρίας Γιάννας, η οποία κατάφερε να απαλλαγεί από κάθε εποπτεία και έλεγχο επί των συμβάσεων (άνω των 500 εκατ. δρχ., όπως προβλέπει ο νόμος) του '2004' - κατασκευαστικών, προμηθειών και εξοπλισμού - και να αλωνίζει στην κυριολεξία, μοιράζοντας δουλειές δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την βούλησή της».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί

Με 140 κρατικές συμμετοχές και περισσότερους από 3.700 αθλητές, ξεκινούν την Παρασκευή στην Αθήνα οι μεγαλύτεροι Παραολυμπιακοί αγώνες στην ιστορία.

Στις 8.30 το βράδυ καταλήγει στο Ολυμπιακό στάδιο η Παραολυμπιακή λαμπαδηδρομία, αφού διασχίσει, την τελευταία ημέρα της, τους δήμους Νικαίας, Ρέντη, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου και Αιγάλεω.

Το ελληνικό κοινό αγκάλιασε με ενθουσιασμό τους αγώνες και μικρές ουρές σχηματίζονται τα απογεύματα στα περίπτερα πώλησης εισιτηρίων του «Αθήνα 2004».

Επισήμως και νομίμως, τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης έχουν εξαντληθεί από μέρες, αν και την Πέμπτη το απόγευμα έκαναν την εμφάνισή τους στη μαύρη αγορά.

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή του ΟΑΚΑ είναι ιδιαίτερα αυστηρά και η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εισιτήριο της τελετής έναρξης.


Βραδιά ελληνικών επιτυχιών στο ΟΥΕΦΑ

Ο Κατσουράνης αστόχησε σε πέναλτι

Η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Γκόριτσα στο μινιμαλιστικό «Σπόρτι Παρκ» της Σλοβενίας κι είναι το φαβορί για την πρόκριση στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, στον επαναληπτικό της Αθήνας σε δύο εβδομάδες.

Τα συμπεράσματα για την ομάδα του Φερνάρντο Σάντος είναι αναμφισβήτητα θετικά και αποδεικνύουν ότι η νέα ΑΕΚ δεν θα είναι εύκολη «λεία» για τους αντιπάλους της, εγχώριους και Ευρωπαίους.

Οι νέοι παίκτες της αρχίζουν να «δένουν» με τους εναπομείναντες παλαιούς και συνθέτουν ένα δυνατό σύνολο.

Στον αγώνα, η «Ένωση» είχε τον απόλυτο έλεγχο και θα μπορούσε να γυρίσει νικήτρια από την Σλοβενία, αν ο Κατσουράνης ευστοχούσε και στο τέταρτο πέναλτι που εκτέλεσε, όπως στα προηγούμενα τρία!

Ο αρχηγός της Ένωσης χρειάσθηκε να χτυπήσει δύο φορές το πέναλτι που παραχώρησε ο Πους, στο 40' για να ισοφαρίσει.

Το ίδιο έγινε και στο 90', όταν ο σχολαστικός Ισπανός διαιτητής Κ. Νταβίλα έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Σρέμπνιτς επί του Λυμπερόπουλου. Την πρώτη φορά ο Κατσουράνης ευστόχησε, ο διαιτητής έδωσε επανάληψη, αλλά την δεύτερη φορά ο Πίριχ απέκρουσε.

Ιστορική νίκη για Αιγάλεω

Το Αιγάλεω μπόρεσε στο τέλος να κερδίσει με 1-0 την τούρκικη Γκεντσλερμπιρλιγί στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα. Έτσι έχει βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, ενώ αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ωραίο θέαμα που πρόσφερε.

Το μόνο αρνητικό στοιχείο της βραδιάς για το Αιγάλεω, ήταν η σχετικά μικρή προσέλευση των φιλάθλων.

Το 1-0 σημειώθηκε στο 13ο λεπτό. Ο Γιώργος Μπάρκογλου με θαυμάσια ενέργεια, πέρασε δύο ποδοσφαιριστές, μπήκε στην μεγάλη περιοχή και λίγο πριν σουτάρει, ανετράπη καθαρά από τον Ντεμς, με αποτέλεσμα ο Γερμανός διαιτητής Χέλμουτ Φλάισερ να σφυρίξει το πέναλτι που εκτέλεσε επιτυχημένα, ο ίδιος ο Μπάρκογλου, στοχεύοντας τη δεξιά γωνία του Γκάτκιτς.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, οι Τούρκοι ανέβασαν την απόδοση τους. Αιτία ίσως να ήταν, η ακόμη μεγαλύτερη οπισθοχώρηση του Αιγάλεω, που αντίθετα με το πρώτο ημίχρονο δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει καλά την μπάλα.

Η Γκεντσλερμπιρλιγκί έδειξε ότι βρίσκεται στα μέτρα του Αιγάλεω. Ωστόσο, οι Τούρκοι, μέσα στην έδρα τους, στο στάδιο «19 Μαΐου» χωρητικότητας 19.125 θεατών, αναμένονται αρκετά πιο δυνατοί.

Θυμήθηκε το ένδοξο

παρελθόν ο Πανιώνιος

Μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA έκανε ο Πανιώνιος.

Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 3-1 της Ουντινέζε στη Νέα Σμύρνη και απέκτησαν σημαντικό προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στο «Φρίουλι».

Η ελληνική ομάδα κυριάρχησε στον αγώνα. Στο 27', ύστερα από σέντρα του Μέσαρος, ο Ντοντ με κεφαλιά νίκησε τον Ντε Σάνκτις και ξεσήκωσε τους περίπου 8.000 φίλους της ομάδας.

Οι Ιταλοί απάντησαν, στην πρώτη επίσκεψή τους στα καρέ του Ντρόμπνι. Το σουτ του Πίντσι λίγο έξω από την περιοχή «έγραψε» το 1-1.

Ο Πανιώνιος ξαναβρήκε την αυτοκυριαρχία του, απέναντι σε μια μέτρια Ουντινέζε. Ο Τζιώλης στο 38' δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ντε Σάνκτις, όμως το ημίχρονο έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους γηπεδούχους.

Στο 45', μετά από εκτέλεση κόρνερ του Παρόντι, ο Τάκης Γιαννόπουλος με κεφαλιά έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους Νεοσμυρνιώτες.

Το τρίτο γκολ ήρθε στο 59', με τη γνωστή «συνταγή»: φάουλ του Παρόντι, από τα αριστερά, ο προωθημένος Γιαννόπουλος ξανά πιο ψηλά απ΄ όλους πήρε την κεφαλιά και έκανε το 3-1 μέσα σε αποθέωση.

Παραφωνία ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ στον πρώτο του αγώνα για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που διεξήχθη στην Τούμπα ηττήθηκε από την Άλκμααρ με 3-2. Έτσι η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έχει ελάχιστες ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης.

Στο 19' πέτυχε ο Φαν Γκάλεμ το πρώτο γκολ για τους Ολλανδούς. Στο 26' ο Γιασεμής άνοιξε στον Σαλπιγγίδη και αυτός από κοντά ισοφάρισε σε 1-1. Έξι λεπτά αργότερα ο Θεοδωρίδης εκτέλεσε φάουλ, ο Κούτσης βρήκε τον Βόκολο και αυτός με κεφαλιά έκανε το 2-1.

Στο 36' η Αλμααρ ισοφάρισε όταν ο Λάντζαατ με ψηλοκρεμαστό σουτ έξω από την περιοχή, «κρέμασε» τον Τοχούρογλου κάνοντας το 2-2. Το τελικό 2-3 έγινε στο 50' όταν μετά από σέντρα του Φαν Γκάλεμ ο Χούζεγκεμς πήρε την κεφαλιά, ο Τοχούρογλου απέκρουσε με δυσκολία, αλλά στην επαναφορά ο Μέερτινγκ πλάσε μπροστά στην κενή εστία.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Άγγελος Αναστασιάδης λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: «Δεν παίξαμε καλά. Δεν μπορέσαμε να πιάσουμε την απόδοση που έπρεπε. Τώρα είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για τη συνέχεια στο θεσμό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Σκέφτομαι ακόμη και να παραιτηθώ. Όμως αυτές είναι σκέψεις και δεν θέλω να πάρω αποφάσεις εν θερμώ».

Η άσχημη εμφάνιση του ΠΑΟΚ, δημιούργησε κλίμα δυσφορίας στην κερκίδα που αντέδρασε ακραία στην ήττα από την Αλκμάαρ. Οπαδοί λίγο πριν την λήξη του αγώνα, έβαλαν φωτιά στα καθίσματα της Θύρας 4 και στη συνέχεια δεν άφηναν την πυροσβεστική να πλησιάσει.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχωρεί ο Ιβάν, έρχεται η Τζίνι

Οι ζημιές αναμένεται να ξεπεράσει τα τέσσερα διεσεκατομμύρια δολάρια

Οι νότιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών αποτιμούν το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα, Ιβάν.

Οι καταρρακτώδεις βροχές, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ανεμοστρόβιλοι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Σπίτια ισοπεδώθηκαν, γέφυρες κατέρρευσαν, δρόμοι πλημμύρισαν και περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμούν ότι οι ζημίες ξεπερνούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους κήρυξε τις περιοχές τεσσάρων πολιτειών (Φλόριντα, Αλαμπάμα, Λουιζιάνα και Μισισιπής) σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το οποίο σημαίνει ότι δικαιούνται ομοσπονδιακής οικονομικής βοήθειας.

Στο μεταξύ, καθοδόν προς τις Μπαχάμες και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται η τροπική καταιγίδα, Τζίνι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στη Δομινικανή Δημοκρατία.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:01 (Ώρα Λονδίνου)

Βραδιά ελληνικών επιτυχιών στο ΟΥΕΦΑ

Ο Κατσουράνης αστόχησε σε πέναλτι

Η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Γκόριτσα στομινιμαλιστικό «Σπόρτι Παρκ» της Σλοβενίας κι είναι το φαβορί για την πρόκριση στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, στον επαναληπτικό της Αθήνας σε δύο εβδομάδες..

Τα συμπεράσματα για την ομάδα του Φερνάρντο Σάντος είναι αναμφισβήτητα θετικά και αποδεικνύουν ότι η νέα ΑΕΚ δεν θα είναι εύκολη «λεία» για τους αντιπάλους της, εγχώριους καιΕυρωπαίους.

Οι νέοι παίκτες της αρχίζουν να «δένουν» με τους εναπομείναντες παλαιούς και συνθέτουν ένα δυνατό σύνολο.

Στον αγώνα, η «Ένωση» είχε τον απόλυτο έλεγχο και θα μπορούσε να γυρίσει νικήτρια από την Σλοβενία, αν ο Κατσουράνης ευστοχούσε και στο... τέταρτο πέναλτι που εκτέλεσε, όπως στα προηγούμενα τρία!

Ο αρχηγός της Ένωσης χρειάσθηκε να χτυπήσει δύο φορές το πέναλτι που παραχώρησε ο Πους, στο 40΄ για να ισοφαρίσει. Το ίδιο έγινε και στο 90', όταν ο σχολαστικός Ισπανός διαιτητής Κ. Νταβίλα έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Σρέμπνιτς επί του Λυμπερόπουλου. Την πρώτη φορά ο Κατσουράνης ευστόχησε, ο διαιτητής έδωσε επανάληψη, αλλά την δεύτερη φορά ο Πίριχ απέκρουσε.

Ιστορική νίκη για Αιγάλεω

Το Αιγάλεω μπόρεσε στο τέλος να κερδίσει με 1-0 την τούρκικη Γκεντσλερμπιρλιγί στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα. Έτσι έχει βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, ενώ αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ωραίο θέαμα που πρόσφερε. Το μόνο αρνητικό στοιχείο της βραδιάς για το Αιγάλεω, ήταν η σχετικά μικρή προσέλευση των φιλάθλων.

Το 1-0 σημειώθηκε στο 13ο λεπτό. Ο Γιώργος Μπάρκογλου με θαυμάσια ενέργεια, πέρασε δύο ποδοσφαιριστές, μπήκε στην μεγάλη περιοχή και λίγο πριν σουτάρει, ανετράπη καθαρά από τον Ντεμς, με αποτέλεσμα ο Γερμανός διαιτητής Χέλμουτ Φλάισερ να σφυρίξει το πέναλτι που εκτέλεσε επιτυχημένα, ο ίδιος ο Μπάρκογλου, στοχεύοντας τη δεξιά γωνία του Γκάτκιτς.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, οι Τούρκοι ανέβασαν την απόδοση τους. Αιτία ίσως να ήταν, η ακόμη μεγαλύτερη οπισθοχώρηση του Αιγάλεω, που αντίθετα με το πρώτο ημίχρονο δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει καλά την μπάλα.

Η Γκεντσλερμπιρλιγκί έδειξε ότι βρίσκεται στα μέτρα του Αιγάλεω. Ωστόσο, οι Τούρκοι, μέσα στην έδρα τους, στο στάδιο «19 Μαΐου» χωρητικότητας 19.125 θεατών, αναμένονται αρκετά πιο δυνατοί.

Θυμήθηκε το ένδοξο

παρελθόν ο Πανιώνιος

Μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA έκανε ο Πανιώνιος.

Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 3-1 της Ουντινέζε στη Νέα Σμύρνη και απέκτησαν σημαντικό προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στο «Φρίουλι».

Η ελληνική ομάδα κυριάρχησε στον αγώνα. Στο 27', ύστερα από σέντρα του Μέσαρος, ο Ντοντ με κεφαλιά νίκησε τον Ντε Σάνκτις και ξεσήκωσε τους περίπου 8.000 φίλους της ομάδας.

Οι Ιταλοί απάντησαν, στην πρώτη επίσκεψή τους στα καρέ του Ντρόμπνι. Το σουτ του Πίντσι λίγο έξω από την περιοχή «έγραψε» το 1-1.

Ο Πανιώνιος ξαναβρήκε την αυτοκυριαρχία του, απέναντι σε μια μέτρια Ουντινέζε. Ο Τζιώλης στο 38' δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ντε Σάνκτις, όμως το ημίχρονο έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους γηπεδούχους.

Στο 45', μετά από εκτέλεση κόρνερ του Παρόντι, ο Τάκης Γιαννόπουλος με κεφαλιά έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους Νεοσμυρνιώτες.

Το τρίτο γκολ ήρθε στο 59', με τη γνωστή «συνταγή»: φάουλ του Παρόντι, από τα αριστερά, ο προωθημένος Γιαννόπουλος ξανά πιο ψηλά απ΄ όλους πήρε την κεφαλιά και έκανε το 3-1 μέσα σε αποθέωση.

Παραφωνία ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ στον πρώτο του αγώνα για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που διεξήχθη στην Τούμπα ηττήθηκε από την Άλκμααρ με 3-2. Έτσι η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έχει ελάχιστες ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης.

Στο 19' πέτυχε ο Φαν Γκάλεμ το πρώτο γκολ για τους Ολλανδούς. Στο 26' ο Γιασεμής άνοιξε στον Σαλπιγγίδη και αυτός από κοντά ισοφάρισε σε 1-1. Έξι λεπτά αργότερα ο Θεοδωρίδης εκτέλεσε φάουλ, ο Κούτσης βρήκε τον Βόκολο και αυτός με κεφαλιά έκανε το 2-1.

Στο 36' η Αλμααρ ισοφάρισε όταν ο Λάντζαατ με ψηλοκρεμαστό σουτ έξω από την περιοχή, «κρέμασε» τον Τοχούρογλου κάνοντας το 2-2. Το τελικό 2-3 έγινε στο 50' όταν μετά από σέντρα του Φαν Γκάλεμ ο Χούζεγκεμς πήρε την κεφαλιά, ο Τοχούρογλου απέκρουσε με δυσκολία, αλλά στην επαναφορά ο Μέερτινγκ πλάσε μπροστά στην κενή εστία.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Άγγελος Αναστασιάδης λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: «Δεν παίξαμε καλά. Δεν μπορέσαμε να πιάσουμε την απόδοση που έπρεπε. Τώρα είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για τη συνέχεια στο θεσμό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Σκέφτομαι ακόμη και να παραιτηθώ. Όμως αυτές είναι σκέψεις και δεν θέλω να πάρω αποφάσεις εν θερμώ».

Η άσχημη εμφάνιση του ΠΑΟΚ, δημιούργησε κλίμα δυσφορίας στην κερκίδα που αντέδρασε ακραία στην ήττα από την Αλκμάαρ. Οπαδοί λίγο πριν την λήξη του αγώνα, έβαλαν φωτιά στα καθίσματα της Θύρας 4 και στη συνέχεια δεν άφηναν την πυροσβεστική να πλησιάσει.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:43 (Ώρα Λονδίνου)

Τσετσένοι πίσω από το Μπεσλάν

Οι ρωσικές αρχές έχουν επικηρύξει τους δύο Τσετσένους έναντι ανταμοιβής δέκα εκατομμυρίων δολαρίων

Ο επικεφαλής των Τσετσένων αυτονομιστών, Σαμίλ Μπασάγεφ ανέλαβε την ευθύνη της εισβολής στο σχολικό συγκρότημα της Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία, η οποία στοίχισε τη ζωή περισσοτέρων 300 ομήρων.

Η ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο των Τσετσένων αυτονομιστών, αναφέρει ότι η ομάδα «Ριγαντούς - Σαλίχιν» υπό τις οδηγίες του Σαμίλ Μπασάγεφ εκδήλωσε την εισβολή στο σχολείο της Μπεσλάν και τις βομβιστικές επιθέσεις στα δύο ρωσικά επιβατικά αεροσκάφη στις 24 Αυγούστου, καθώς και τις επιθέσεις στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας.

Οι ρωσικές αρχές έχουν προσφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του επικεφαλής των αυτονομιστών, Σαμίλ Μπασάγεφ και του πρώην προέδρου της υπό απόσχισης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ.

Ο Άσλαν Μασχάντοφ έχει αρνηθεί κάθε σχέση με την τριήμερη κατάληψη του σχολείου.

Η ομάδα «Ριγαντούς - Σαλίχιν» έχει συνδεθεί με πλειάδα επιθέσεων την τελευταία δεκαετία.

«Η επιχείρηση στο Μπεσλάν πραγματοποιήθηκε από το δεύτερο τάγμα μαρτύρων υπό τις οδηγίες του συνταγματάρχη Ορτσχόγεφ», ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα του επικηρυγμένου Σαμίλ Μπασάγεφ.

Ο Τσετσένος αυτονομιστής επέρριψε την ευθύνη της αιματηρής κατάληξης της κατάληψης στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι η τραγωδία συνέβη εξαιτίας της επιδρομής των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο σχολείο.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για ψήφισμα για το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία για την υιοθέτηση ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα ζητά από το Ιράν να τερματίσει αμέσως το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας οφείλει να αποφασίσει μέχρι το Νοέμβριο για τη λήψη μέτρων εναντίον του Ιράν.

Το κείμενο του ψηφίσματος εξετάζεται από τα υπόλοιπα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το προσχέδιο του ψηφίσματος αναμένεται να υιοθετηθεί είτε σήμερα Παρασκευή είτε αύριο το αργότερο.

Νωρίτερα ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν υποστήριζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις καταγγελίες τους προσπαθούν να εξαπατήσουν και να επηρεάσουν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι άλλες καθυστερήσεις στο Νταρφούρ»

Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

Έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Κόφι Ανάν ζητώντας την άμεση υιοθέτηση ψηφίσματος για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Ο Κόφι Ανάν υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει την πολυτέλεια περαιτέρω καθυστερήσεων ενόσω οι επιθέσεις κατά αμάχων συνεχίζοντας και η εκεχειρία καταπατείται τόσο από τον κυβερνητικό στρατό όσο και από τις πολιτοφυλακές.

Το προτεινόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισμα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στη κυβέρνηση του Σουδάν για την αναποτελεσματικότητά της στον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών που εξαπολύουν επιθέσεις κατά αμάχων.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Ντάνφορθ είπε ότι οι δηλώσεις Ανάν συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί η αίσθηση του επείγοντος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Κίνα και το Πακιστάν αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γαν Προνκ βρίσκεται στο Σουδάν για συνομιλίες με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:43 (Ώρα Λονδίνου)

Τσετσένοι πίσω από το Μπεσλάν

Οι ρωσικές αρχές έχουν επικηρύξει τους δύο Τσετσένους έναντι ανταμοιβής δέκα εκατομμυρίων δολαρίων

Ο επικεφαλής των Τσετσένων αυτονομιστών, Σαμίλ Μπασάγεφ ανέλαβε την ευθύνη της εισβολής στο σχολικό συγκρότημα της Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία, η οποία στοίχισε τη ζωή περισσοτέρων 300 ομήρων.

Η ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο των Τσετσένων αυτονομιστών, αναφέρει ότι η ομάδα «Ριγαντούς - Σαλίχιν» υπό τις οδηγίες του Σαμίλ Μπασάγεφ εκδήλωσε την εισβολή στο σχολείο της Μπεσλάν και τις βομβιστικές επιθέσεις στα δύο ρωσικά επιβατικά αεροσκάφη στις 24 Αυγούστου, καθώς και τις επιθέσεις στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας.

Οι ρωσικές αρχές έχουν προσφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του επικεφαλής των αυτονομιστών, Σαμίλ Μπασάγεφ και του πρώην προέδρου της υπό απόσχισης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής»

«Ο Μπους κρύβει την αλήθεια από τους Αμερικανούς στρατιώτες», κατήγγειλε ο Τζον Κέρι

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το προσχέδιο της έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων για το Ιράκ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα αυτή.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Ομάδας Ερευνών για το Ιράκ, Τσαρλς Ντούλφερ, αναφέρεται σε στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν σκόπευε να «επαναφέρει» στο μέλλον το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής.

Η έκθεση, επίσης, επισημαίνει ότι το Ιράκ παρήγαγε ποσότητες χημικών όπλων για δοκιμές και ότι υπήρχε ερευνητικό πρόγραμμα για τη χρησιμοποίηση του δηλητηρίου, ρικίνη σε πολιτικές δολοφονίες και όχι σε μαζικές εκκαθαρίσεις.

Ο προκάτοχος του Ντούλφερ στην Ομάδα Ερευνών, επιθεωρητής Ντέιβιντ Κέι υπέβαλε την παραίτησή του τον Ιανουάριο δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθος εκτιμήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων του Ιράκ.

Επιθέσεις ακριβείας

O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε από αέρος επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας εναντίον των πόλεων Φαλούτζα και Ραμαντί, σκοτώνοντας 60 αντάρτες.

Σε στρατιωτική ανακοίνωση οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται επιχειρήσεις ακριβείας εναντίον κτιρίων που χρησιμοποιούνται από οπαδούς του επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Ιατρικό προσωπικό στη Φαλούτζα ανέφερε πως υπάρχουν 14 τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλά γυναικόπαιδα.

Σε περιοχή δυτικά της Βαγδάτης τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

Δυσοίωνο μέλλον

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον παραδέχτηκαν πως υπάρχει όντως εμπιστευτική έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία είναι περισσότερο απαισιόδοξη από ό,τι εμφανίζει ο Λευκός Οίκος, σχετικά με τις προοπτικές για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Ιράκ.

Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, σχολιάζοντας τι μπορεί να συμβεί στο Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2005, αναφέρει τρία πιθανά σενάρια που κυμαίνονται από την «ασήμαντη σταθερότητα», ως τον «πολιτικό τεμαχισμό» και ακόμα και τον «εμφύλιο πόλεμο».

Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρόεδρο, Τζορτζ Μπους για απόκρυψη της αλήθειας από τον αμερικανικό λαό και τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ.

Ο Τζον Κέρι είπε χαρακτηριστικά ότι «ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζει στο φανταστικό κόσμο των επικοινωνιολόγων του».

Λεπτομέρειες της έκθεσης διέρρευσαν στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Δημοσίως η κυβέρνηση Μπους δεν λέει και πολλά για την έκθεση αυτή που παραμένει διαβαθμισμένη, λέει ο ανταποκριτής του BBC, Νικ Τσάιλντς, «στο παρασκήνιο οι επίσημοι παραδέχονται πως γενικά δεν περιγράφει ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα για το Ιράκ, τουλάχιστον ως το τέλος του 2005».

Η 50 σελίδων έκθεση εκπονήθηκε για λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή πριν από την πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων και των ιρακινών δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε πως η κατάσταση στο Ιράκ ήταν δύσκολη, αλλά επέμεινε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματισθεί.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:56 (Ώρα Λονδίνου)

Οι εισβολείς του Κοινοβουλίου

Η εισβολή στο βρετανικό κοινοβούλιο διαδηλωτών κατά τη συνεδρίαση για την απαγόρευση του κυνηγιού με σκυλιά, απασχολεί σχεδόν το σύνολο του βρετανικού Τύπου, που σχολιάζει δυσμενώς τα μέτρα ασφαλείας στο κοινοβούλιο.

«Η αστυνομία αγνόησε τρεις προειδοποιήσεις» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) που αναφέρει ότι σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, η αστυνομία αγνόησε τρεις προσπάθειες ενός πολίτη που αναγνώρισε έναν από τους εισβολείς και ειδοποίησε τις αρχές οι οποίες αδιαφόρησαν.

Η Τάιμς (The Times) αποκαλύπτει πως ένα νέο σχέδιο για την ασφάλεια του βρετανικού κοινοβουλίου, που μεταξύ άλλων προέβλεπε και τη δημιουργία μιας θέσης διευθυντή ασφαλείας, απορρίφθηκε ως αδύνατον λειτουργήσει, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Όπως λέει η εφημερίδα το σώμα που συμβουλεύει το Ουέστμινστερ για θέματα ασφαλείας του κοινοβουλίου απέρριψε το σχέδιο, που όπως φαίνεται έπεσε θύμα των εσωτερικών αντιπαραθέσεων των δύο αιθουσών του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Βασιλικός σύνδεσμος μεταξύ των εισβολέων στη Βουλή των Κοινοτήτων» λέει η Ιντιπέντεντ (The Independent) που σημειώνει ότι ένας εκ των συλληφθέντων εισβολέων είναι στενός φίλος και συνεργάτης του πρίγκιπα Κάρολου και των γιων του.

Οι οπαδοί του κυνηγιού με σκυλιά δεν εκπροσωπούν την κοινωνική διαστρωμάτωση της βρετανικής επαρχίας, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, αλλά «η πλειοψηφία τους είναι μια παρέα πλουσίων με καλές διασυνδέσεις, από τη νοτιοδυτική Αγγλία» λέει η Ιντιπέντεντ.

«Ο Χάιν στο κυνήγι για αποδιοπομπαίο τράγο» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφερόμενη στις προτάσεις του αρμόδιου υπουργού για το κοινοβούλιο, Πίτερ Χάιν για τη δημιουργία θέσης διευθυντή ασφαλείας που θα αντικαταστήσει τον παραδοσιακό φύλακα του κοινοβουλίου θέση με ιστορία 600 χρόνων και πλέον.

Ιράκ

Μόνο η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)φαίνεται να επικεντρώνεται στο πρωτοσέλιδό της στις εξελίξεις στο Ιράκ.

«Οι Ιρακινοί ηγέτες απορρίπτουν τις ανησυχίες σχετικά με τις εκλογές» στη χώρα λέει η εφημερίδα που σημειώνει ότι προτεραιότητα των σιιτών είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας.

Η Γκάρντιαν λέει πως οι «νέες απαγωγές ομήρων [στο Ιράκ, σημειώνονται ] καθώς αυξάνεται η ανησυχία στις ΗΠΑ».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκαλύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει τα χειρότερα στο Ιράκ ακόμα και έναν εμφύλιο πόλεμο.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Ο Ανάν σπάει τη σιωπή του»

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες επιχειρούν μια αποτίμηση των δηλώσεων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν για τη νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Στο γαλλικό Τύπο αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για την τύχη των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ.

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει την προσοχή στο πρόστιμο των 21 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος.

Τέλος μια ισπανική εφημερίδα αναφέρεται στη δημιουργία της πρώτης γαλλοϊσπανικής αντιτρομοκρατικής δύναμης.

Ανάν για Ιράκ

Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουντσχάου» (Frankfurter Rudschau) υποστηρίζει ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφερε να πείσει ούτε να εντυπωσιάσει με τη δήλωση ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν σύμφωνος με τις υπαγορεύσεις της χάρτας του ΟΗΕ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Κόφι Ανάν επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να διατυπώσει τις αμφιβολίες του.

Και καταλήγει ότι «ίσως να συνειδητοποίησε ότι έχει δώσει πολλές ψεύτικες υποσχέσεις».

Εν αντιθέσει η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρες» (Die Presse) επικροτεί το Γενικό γραμματέα και εκτιμά ότι οι δηλώσεις του είναι αποτέλεσμα «των προσωπικών του απογοητεύσεων».

«Τα σχόλια του αφήνουν μια πικρή γεύση στο στόμα», υποστηρίζει η «Ντι Πρες» και εξηγεί «διότι προέρχονται από έναν ταπεινωμένο επικεφαλής του ΟΗΕ, ο οποίος αισθάνεται ότι τον αγνοούν συνεχώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία».

Η γερμανική «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» (Der Tagesspiegel) χαρακτηρίζει υπερβολικό το θόρυβο γύρω από τις τελευταίες δηλώσεις Ανάν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο γενικός γραμματέας δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει τη μόνιμη άποψή του για τη χάρτα του ΟΗΕ και μάλιστα στην ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC για τη νομιμότητα του πολέμου, δίστασε εμφανώς να απαντήσει.

«Ήταν ολοφάνερο ότι του φάνηκε παράξενη η ερώτηση», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει «συνήθως ο γενικός γραμματέας προσέχει τα λόγια του, αλλά και αυτός κάνει λάθη καμιά φορά, τα οποία άθελά του αποκτούν ζωή».

Με την «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» διαφωνεί η «Ντι Ταγκετσάιτουνγκ» (Die Tageszeitung), η οποία πιστεύει ότι οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν δεν έγιναν κατά λάθος.

Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο, «Απλή γλώσσα την κατάλληλη στιγμή», η γερμανική εφημερίδα θεωρεί «απόλυτα σωστή την απόφαση του Κόφι Ανάν να σπάσει τη σιωπή του».

Γάλλοι όμηροι

«Το μυστήριο συνεχίζεται», είναι ο τίτλος της γαλλικής «Λε Φιγακρό», η οποία αναφέρεται στην απαγωγή των δύο Γάλλων δημοσιογράφων και ενός οδηγού στο Ιράκ, και αναρωτιέται «τι επιδιώκουν οι απαγωγείς;»

Η εφημερίδα αποδίδει την αδυναμία να δώσει μια απάντηση σε αυτήν την ερώτηση στο «πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την ιρακινή οργάνωση Ισλαμικός Στρατός αλλά και στη ανυπέρβλητη δυσκολία του να διακρίνεις τι είναι γεγονός και τι αποκύημα της φαντασίας στις ομιλίες και τις δηλώσεις που γίνονται στο Ιράκ».

«Απαγωγές, το όπλο του νέου πολέμου στο Ιράκ», είναι ο τίτλος της γαλλικής «Λε Μοντ».

Κομματική χρηματοδότηση

Την ικανοποίησή της εκφράζει η γερμανική εφημερίδα «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ» για την απόφαση συνταγματικού δικαστηρίου να επιβάλει πρόστιμο 21 εκατομμυρίων ευρώ στο αντιπολιτευόμενο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος.

«Σκάνδαλο», χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα το γεγονός ότι το CDU υποστήριζε ότι δεν υποχρεούτο να παρουσιάσει με ακρίβεια τους λογαριασμούς του.

Η «Ντι Βελτ» προτρέπει την αντιπολίτευση να αποδεχτεί το πρόστιμο και να προχωρήσει.

«Σίγουρα το CDU ανησυχεί τώρα για την οικονομική του δυνατότητα να οργανώνει εκστρατείες. Το πρόστιμο είναι ένα βαρύ φορτίο για ένα κόμμα που δεν έχει ουσιαστικές εμπορικές δραστηριότητες», υποστηρίζει η «Ντι Βελτ».

Γαλλία Ισπανία: Συμμαχία

Η ισπανική «Ελ Παις» χαρακτηρίζει τη γαλλοϊσπανική αντιτρομοκρατική δύναμη «πρωτοπόρα πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Η ομάδα πρόκειται να διεξάγει έρευνες για τις επιθέσεις της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ σε τουριστικούς στόχους και θα λειτουργήσει ως προπομπός μιας μελλοντικής αντιτρομοκρατικής ομάδας για την αντιμετώπιση του δικτύου της Αλ Κάιντα στην Ισπανία.


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Βομβιστής της Σαν στο Κοινοβούλιο»

Ο δημοσιογράφος της Σαν εργάστηκε για τρεις εβδομάδες ως σερβιτόρος

Δημοσιογράφος της βρετανικής λαϊκής εφημερίδας «Σαν» (Sun), κατάφερε να περάσει στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων «ψεύτικη βόμβα», μόλις μια μέρα μετά την επεισοδιακή εισβολή διαδηλωτών στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, ο δημοσιογράφος της εργαζόταν ως σερβιτόρος στο τμήμα τροφοδοσίας του κοινοβουλίου για τρεις εβδομάδες.

Ο δημοσιογράφος έπιασε δουλειά παρουσιάζοντας πλαστές συστατικές επιστολές.

Ο επικεφαλής σύνταξης της «Σαν», Γκρέιαμ Ντάντμαν επεσήμανε ότι οι «πλαστές συστατικές επιστολές δεν ελέγχθηκαν από κανέναν», και πρόσθεσε, ότι «ήταν κραυγαλέα ψεύτικες».

Στη συνέχεια πέρασε τον ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό με στόχο να καταδείξει τα προβλήματα ασφαλείας του κοινοβουλίου.

Ο αρμόδιος υπουργός, Πίτερ Χάιν, δήλωσε εξοργισμένος, αλλά εξήρε την πρωτοβουλία της εφημερίδας.

«Για να είμαι ειλικρινής η «Σαν» μάς έκανε χάρη αποκαλύπτοντας τον ερασιτεχνισμό και τον αναχρονισμό του κοινοβουλίου», υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός.

Η εφημερίδα, επίσης, δημοσιεύει φωτογραφίες του «ρεπόρτερ - σερβιτόρου» να σερβίρει τσάι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ.

Προχθές Τετάρτη, διαδηλωτές που αντιτίθενται στην κατάργηση του κυνηγιού με σκυλιά κατάφεραν να εισβάλουν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, δίνοντας το έναυσμα για σφοδρότατες επικρίσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.