Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-14

  1. Ο ίρακινός εμφύλιος
  2. Ανησυχίες σε ΗΠΑ και ΕΕ για τη Ρωσία
  3. Αθώοι οι «παπαράτσι» της Νταϊάνα
  4. Καμία γραπτή συμφωνία
  5. Στη Sony το «λιοντάρι που βρυχάται»
  6. «Άνθρωπος του Λευκού Οίκου»
  7. Απεσύρθη το νομοσχέδιο για τη μοιχεία
  8. Πλημμύρες άνευ προηγουμένου
  9. Ασάφεια για την ποινικοποίηση της μοιχείας
  10. Πρεμιέρα γιασεντόνι
  11. Πολύνεκρη έκρηξη στη Βαγδάτη
  12. Κύμα επιθέσεων στο Ιράκ
  13. Αρνητική η προοπτική του χρέους
  14. Στις πτέρυγες το πρόβλημα;
  15. Δεκάδες νεκροί στη Βαγδάτη
  16. Στις πτέρυγες το πρόβλημα;
  17. Η Κύπρος αποχαιρετά τον Αλεξανδρείας
  18. Οικονομία, Παιδεία και Σινούκ
  19. Δεκάδες νεκροί στη Βαγδάτη
  20. Νέα απειλή απέλασης Αραφάτ
  21. Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  22. Το Ιράκ διχάζει ΗΠΑ - Τουρκία
  23. Μπλέρ: Δεν απολογούμαι για το Ιράκ
  24. Ευρωπαϊκός άξονας

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ο ίρακινός εμφύλιος

Η τραγική περίπτωση του Ιράκ που διολισθαίνει καθημερινά στην αιματοχυσία και το χάος είναι το βασικό θέμα όλων των βρετανικών εφημερίδων.

«Το Ιράκ στο κατώφλι του εμφυλίου πολέμου» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο άρθρο της Γκάρντιαν.

«Οι καθημερινές επιθέσεις κατά ιρακινών πολιτών αποκαλύπτουν την δυσάρεστη πραγματικότητα: Δεν πρόκειται για αντίσταση αλλά για εμφύλιο«

Τους τελευταίους μήνες, ειδικά δε μετά την μεταβίβαση της εξουσίας σε μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση, η ιρακινή αντίσταση στράφηκε εναντίον όλων όσων συνεργάζονται με τους Αμερικανούς- τους αστυνομικούς, όσους θέλουν να ενταχθούν στο νεοσύστατο αστυνομικό σώμα, τους διερμηνείς, τους κυβερνήτες και τους κάθε τύπου δημοσίους λειτουργούς. Πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν εμφύλιο πόλεμο» εκτιμά η Γκάρντιαν

Κατά την Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο πιο δημοφιλής στόχος των ανταρτών είναι οι αστυνομικοί. Οι επιθέσεις που δέχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, λειτουργεί αρνητικά στην ευρύτερη ανασυγκρότηση των θεσμών στο μετά πολεμικό Ιράκ. Είναι τόσο μεγάλη η πίεση και οι απειλές που δέχονται όλοι όσοι τολμούν να καταταχθούν στην νέα αστυνομία , ώστε οι περισσότεροι οδηγούνται στην παραίτηση λίγο μετά την πρόσληψή τους.

«Κάθε φορά που ο μεταβατικός πρωθυπουργός ή μέλη της κυβέρνησης αναφερθούν στην βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ξέρουμε τι να περιμένουμεεκρήξεις και μαζικούς θανάτους αθώων» λέει στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ένας νεαρός αστυνομικός στη Βαγδάτη.

«Κόλαση στην οδό Χάιφα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ που επισημαίνει ότι η επιλογή της συγκεκριμένης οδού από τους αντάρτες οφείλεται στην χωροταξία της. Με τα ψηλά κτίρια και τα στενά δρομάκια της αποτελεί ιδανικό πεδίο δράσεως.» επισημαίνει η Ιντιπέντεντ και προσθέτει πως, η ίδια περιοχή επί προεδρίας Σαντάμ Χουσείν ήταν άνδρο κακοποιών.

«Μήπως οι αντάρτες έχουν πάρει το πάνω χέρι;» αναρωτιόνται οι Τάιμς.

«Πάνω από δύο μήνες από τη μεταβίβαση της εξουσίας, ο καλοκαιρινός μήνας του μέλιτος για τον πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλλάουι έχει οριστικά παρέλθει. Οι αντάρτες πολεμούν ίσος προς ίσον με τις αμερικανικές δυνάμεις στην καρδιά της Βαγδάτης, ολόκληρες πόλεις έχουν γίνει απαγορευμένες ζώνες για τους Αμερικανούς, ενώ στρατηγικής σημασίας οδικές αρτηρίες βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών»

Αγχωμένος ο Μπλέρ

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος με τον βρετανό Πρωθυπουργό να προσπαθεί να κρατήσει τα ηνία του κόμματος και των Συνδικαλιστικών Ενώσεων, υποσχόμενος ότι εφεξής θα ασχοληθεί μόνο με εσωτερικά προβλήματα, έρχεται σήμερα ένας από τους πιο στενούς φίλους του ο Μέλβιν Μπράκ λίγο δημοσιογράφος λίγο κριτικός τέχνης, λίγο συγγραφέας και Λόρδος με την μαγική μπαγκέτα του κ. ΜΠλέρ για να πεί ότι ο βρετανός Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος στις αρχές του χρόνου να παραιτηθεί, όχι υπό το βάρος των πολιτικών προβλημάτων και ειδικά της κακής τροπής του πολέμου στ Ιράκ, αλλά για καθαρά προσωπικούς λόγους.

Η συνέντευξη του Λόρδου Μπράκ στο κανάλι ITV φιλοξενείται από όλες τις εφημερίδες.

« Δεν ήταν οι πιέσεις της πολιτικής αλλά της οικογένειας που έκαναν το στρές του Τόνι αφόρητο, σε βαθμό που να θέλει να παραιτηθεί» είπε ο στενός φίλος του βρετανού Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την Γκάρντιαν ήταν η Σερί, η σύζυγός του που έπεισε τον Μπλέρ να παραμείνει πρωθυπουργός, ενώ οι Τάιμς αποκαλύπτουν ότι σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε και ο υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν, ο κυριότερος εσωκομματικός αντίπαλος του Τόνι Μπλέρ. Ο κ. Μπράουν είπε στον Πρωθυπουργό πως η αιφνίδια παραίτηση του θα δημιουργούσε κενό εξουσίας, εσωκομματικούς κραδασμούς και πιθανή ήττα των Εργατικών στις εκλογές του επόμενου έτους.

Πάντως, κατά την Ιντιπέντεντ και την Τέλεγκράφ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε την πληροφορία λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ πρόθεση ή ακόμα και σκέψη για να παραιτηθεί.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες σε ΗΠΑ και ΕΕ για τη Ρωσία

Σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές αλλαγές που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τραγωδία του Μπεσλάν θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των αντιτρομοκρατικών μέτρων και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι επιθυμία της αμερικανικής ηγεσίας είναι να έχει συνομιλίες επί του θέματος με τις ρωσικές αρχές.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, στα σχολεία της Ευρώπης και άλλου τηρήθηκε σήμερα Τρίτη ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σχολικού συγκροτήματος της Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία.

Στη Ρωσία ανακοινώθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα λάβουν χρηματική ενίσχυση της τάξεως των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Πρόκειται για αύξηση 27% του προϋπολογισμού για την ασφάλεια.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αθώοι οι «παπαράτσι» της Νταϊάνα

Στο τούνελ Άλμα σημειώθηκε το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή της προγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι αλ Φαγέντ

Αθωώθηκαν από το εφετείο του Παρισίου οι τρεις φωτογράφοι που κατηγορούνταν για πρόκληση δυστυχήματος και προσβολή της ιδιωτικής ζωής της εκλιπούσης πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία έχασε τη ζωή της πριν από επτά χρόνια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.

Οι Ζακ Λανγκβίν, Κριστιάν Μαρτίνες και Ερίκ Σασερί είχαν κριθεί σε πρώτο βαθμό αθώοι το Νοέμβριο του 2003 όσον αφορά την κατηγορία της προσβολής της ιδιωτικής ζωής της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του δεσμού της, Ντόντι αλ Φαγέντ.

Κατά της πρωτόδικης απόφασης είχε υποβάλει ένσταση, η εισαγγελία του Παρισιού και ο πατέρας του Ντόντι, η πλευρά του οποίου παραβρέθηκε στο εφετείο ως πολιτική αγωγή.

Οι τρεις φωτορεπόρτερ ήταν ανάμεσα στους δεκάδες που παρακολουθούσαν με τις κάμερες τους τη μοιραία βραδιά το ζεύγος.

Οι φωτογραφίες τους, οι οποίες κατασχέθηκαν και δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, απαθανάτισαν την έξοδο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι αλ Φαγέντ από το ξενοδοχείο Ριτζ των Παρισίων λίγο πριν τη σύγκρουση στο τούνελ Άλμα της γαλλικής πρωτεύουσας.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:15 (Ώρα Λονδίνου)

Καμία γραπτή συμφωνία

Προφορική χαρακτήρισε τη συμφωνία ο κυβερνητικός εξοπλισμός για τις περικοπές των εξοπλιστικών δαπανών

Διευκρινίσεις για την αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, περί συμφωνίας για την διμερή περικοπή των εξοπλιστικών κονδυλίων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, έδωσε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό της υπόθεσης των διμερών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία αλλά προφορική και ότι «στην πολιτική υπάρχουν γραπτές συμφωνίες που δεν τηρούνται και προφορικές που τηρούνται».

Απέδωσε, δε την προφορική αυτή συμφωνία στις καλές σχέσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Καραμανλή και του Τούρκου ομολόγου του, κ. Ερντογάν.

Η διευκρίνηση του κ. Ρουσόπουλου αφορούσε το θέμα που προέκυψε από δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

Ο τελευταίος όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Άλφα, αν ισχύουν όσα ο κ. Καραμανλής δήλωσε στη ΔΕΘ κι αν υπάρχει γραπτή συμφωνία είπε ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει καμία τέτοια συμφωνία και παρέπεμψε στον πρωθυπουργό.

Αξιόπιστες πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφεραν ότι στο εν λόγω ζήτημα «υπάρχει κοινή κατανόηση, μια συμφωνία κυρίων, αλλά όχι γραπτό κείμενο.»

Ο υπουργός Επικρατείας απήντησε και σε προηγούμενη σχετική δήλωση της συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία είχε πει ότι «προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τη διάσταση δηλώσεων μεταξύ του Πρωθυπουργού της χώρας και του υπουργού του επί της άμυνας».

Ο κ. Ρουσόπουλος ζήτησε από την κα Διαμαντοπούλου «να μη διαστρεβλώνει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, για να ανακαλύπτει, δήθεν, μείζονα πολιτικά θέματα». «Η επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα σαφής βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία επετεύχθη μετά την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης» συνέχιζε ο κ. Ρουσόπουλος και σημείωνε ότι «στα εθνικά θέματα δεν επιτρέπεται να υπεισέρχονται λογικές κομματικού καιροσκοπισμού».


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Sony το «λιοντάρι που βρυχάται»

Η αγορά DVD είναι ο κύριος λόγος της εξαγοράς της MGM

Η διάσημη MGM μετά από 80 χρόνια πορείας που συνέδεσαν το όνομά της με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του παγκόσμιου εμπορικού κινηματογράφου θα ανήκει πλέον σε όμιλο εταιρειών, με επικεφαλής την Σόνυ, η οποία συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προηγουμένως ο Αμερικανικός κολοσσός των Μέσων Ενημέρωσης - η Time Warner - είχε αποσύρει την προσφορά της. Η ΜGM, που ιδρύθηκε το 1928, είναι μία από τις επτά μεγαλύτερες κινηματογραφικές εταιρείες στον κόσμο.

Tο λιοντάρι που βρυχάται είναι το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, που κάποτε ένα στέλεχός της είχε υπερηφανευθεί ότι διέθετε περισσότερους κινηματογραφικούς αστέρες από ότι ολόκληρος ο ουρανός.

Στα αρχεία της είναι καταχωρημένα περισσότερα από 4.000 φιλμ, απο τις κλασσικές ταινίες «Όσα παίρνει ο άνεμος» και το επικό «Μπεν Χουρ», μέχρι τον «Μάγο του Οζ», τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, του Ρόζ Πάνθηρα και την σειρά «Ρόκι».

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από τις δυνατότητες μελλοντικών παραγωγών οι παλιές αυτές ταινίες θα αποδειχθούν εξαιρετικά προσοδοφόρες στην ιλιγγιωδώς αναπτυσσόμενη αγορά των DVD.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Άνθρωπος του Λευκού Οίκου»

Ο διορισμός του Πόρτερ Γκος θεωρείται δεδομένος

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και μέλος της επιτροπής Πληροφοριών, Τζέι Ρόκεφελερ χαρακτήρισε «άνθρωπο του Λευκού Οίκου» το νέο διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA).

Ο γερουσιαστής, Τζέι Ρόκεφελερ υποστήριξε ότι ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Πίτερ Γκος πρώην αξιωματούχος της CIA και πιστός υποστηρικτής του Λευκού Οίκου δεν είναι αρκετά ανεξάρτητος και αμερόληπτος για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία επλήγη σημαντικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Πάντως, ο Πόρτερ Γκος δήλωσε στην επιτροπή της γερουσίας ότι θα εργαστεί ακατάπαυστα για την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο διορισμός του Πόρτερ Γκος στο πηδάλιο της CIA θα εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής διαδέχεται τον Τζορτζ Τένετ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούλιο πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής Πληροφοριών για 11η Σεπτεμβρίου.

Μια έκθεση που έκανε λόγο για καίρια θεσμικά λάθη στον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:50 (Ώρα Λονδίνου)

Απεσύρθη το νομοσχέδιο για τη μοιχεία

Έντονα αντέδρασαν στην ποινικοποίηση της μοιχείας οι γυναικείες οργανώσεις της χώρας

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μοιχείας, στη συζήτηση που γίνεται σήμερα στην Εθνοσυνέλευση γαι την αλλαγή του ποινικού κώδικα.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε ότι το κόμμα του συμφώνησε με το κυβερνών «Κόμμα για την Ανάπτυξη και τη Δικαιοσύνη» σε κοινή πλατφόρμα τροποποιήσεων για τον ποινικό κώδικα - πιο εναρμονισμένη στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Τουρκία, Τζόνι Ντάιμοντ επισημαίνει ότι ουδέποτε στο παρελθόν η τουρκική ηγεσία αναγκάστηκε να αποσύρει δημοσίως ένα νομοσχέδιο εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σχέδιο αντέδρασαν, επίσης, οι φιλελεύθεροι της Τουρκίας και πολλές γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω νόμος επιβαρύνει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης, επεσήμαιναν ότι μ' αυτόν το σχέδιο η Τουρκία παίρνει μια κατεύθυνση περισσότερο ισλαμική παρά ευρωπαϊκή.

Ο παρών ποινικός κώδικας της Τουρκίας βασίστηκε στον ιταλικό ποινικό κώδικα του 1926 του Μπενίτο Μουσολίνι και πρόκειται για ένα κώδικα που περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Πλημμύρες άνευ προηγουμένου

Το νέο κύμα πλημμύρων έχει ήδη προκαλέσει ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

Λουκέτο έβαλαν οι αρχές του Μπανγκλαντές σ΄ όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες στην πρωτεύουσα Ντάκα, καθώς η πόλη πλήττεται από το χειρότερο κύμα πλημμύρων των τελευταίων δεκαετιών.

Σχεδόν όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες έχουν πλημμυρίσει και οι αρχές της χώρας κάνουν λόγο για πλημμύρες «άνευ προηγουμένου.»

Η πρωθυπουργός, Χαλέντα Ζία συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε είναι η άμεση αποκατάσταση της παροχής γκαζιού, ρεύματος και των τηλεπικοινωνιών.

Παρόμοιες πλημμύρες έπληξαν την υπόλοιπη χώρα τον Ιούλιο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 600 ανθρώπους.

Οι μετεωρολόγοι χαρακτήρισαν το παρών κύμα κακοκαιρίας χειρότερο από αυτό του Ιουλίου.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ασάφεια για την ποινικοποίηση της μοιχείας

Έντονα αντέδρασαν στην ποινικοποίηση της μοιχείας οι γυναικείες οργανώσεις της χώρας

Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αποσύρει το επίμαχο σχέδιο για την ποινικοποίηση της μοιχείας, στη συζήτηση που γίνεται σήμερα στην Εθνοσυνέλευση γαι την αλλαγή του ποινικού κώδικα.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε ότι το κόμμα του συμφώνησε με το κυβερνών «Κόμμα για την Ανάπτυξη και τη Δικαιοσύνη» να παρουσιάσουν τις τροποποιήσεις ως κοινή πρόταση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η ανακοίνωση σημαίνει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αποσύρει την πρόταση για ποινικοποίηση της μοιχείας, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σχέδιο αντέδρασαν, επίσης, οι φιλελεύθεροι της Τουρκίας και πολλές γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω νόμος επιβαρύνει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης, επεσήμαιναν ότι μ' αυτόν το σχέδιο η Τουρκία παίρνει μια κατεύθυνση περισσότερο ισλαμική παρά ευρωπαϊκή.

Ο παρών ποινικός κώδικας της Τουρκίας βασίστηκε στον ιταλικό ποινικό κώδικα του 1926 του Μπενίτο Μουσολίνι και πρόκειται για ένα κώδικα που περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες.


Πρεμιέρα γιασεντόνι

Πρεμιέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ για τον Παναθηναϊκό.

Οι πράσινοι θα υποδεχτούν στις 21:45 την Τρίτη, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τη Ρόζεμποργκ στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης.

«Το μόνο αποτέλεσμα που υπάρχει για εμάς είναι η νίκη που θα μας δώσει αέρα για τη συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά προς τους παίκτες του ο Ιτζάκ Σουμ.

Ο Ισραηλινός τεχνικός φαίνεται να έχει καταλήξει στους 9 από τους 11 που θα χρησιμοποιήσει στον αγώνα με τη Ρόζεμποργκ ενώ εκτός αποστολής έμεινε ο Ρενέ Χένρικσεν.

Επίσης, αποκλείστηκαν οι τραυματίες Ολισαντέμπε, Σανμαρτεάν και οι Μπικόφσκι, Κοτσόλης, Τζόρβας, Οξύζογλου.

Εκτός αποστολής έμειναν τέλος οι Ραγκουέλ και Ζουτάουκας που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην πρώτη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με ελπίδες στο Ριαθόρ ο θρύλος

Στην Ισπανία βρίσκεται η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, καθώς στο «Ριαθόρ» ανοίγει για τους ερυθρόλευκους η αυλαία του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ομάδα του Πειραιά θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη στις 21:45 (ώρα Ελλάδος), τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πριν την αναχώρηση της αποστολής από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δήλωσε:

«Η Ντεπορτίβο έχει κάποια προβλήματα και αυτά θα επιδιώξουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την κατάσταση και να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στο παιχνίδι θα είμαστε καλύτεροι από ότι στα τελευταία φιλικά».

Ο Σερβοέλληνας τεχνικός δεν θέλησε ωστόσο τα ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά την ενδεκάδα που θα παρατάξει στο γήπεδο, ενώ υπενθυμίζεται πως εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Τζόρτζεβιτς, Μάριτς και Φιλιππάκος, όπως επίσης οι Πατσατζόγλου, Μπούτσεκ, Κουλουχέρης, Ταραλίδης και Ντακόλ.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:19 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη έκρηξη στη Βαγδάτη

Καταναλωτές και πολίτες που έψαχναν για δουλειά ήταν τα θύματα της επίθεσης

Ισλαμική οργάνωση με επικεφαλής τον φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπού Μούσα αλ Ζαρκάουϊ ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στη Βαγδάτη με μήνυμά της στο διαδίκτυο.

Από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων.

Εν τω μεταξύ, στη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν σε επίθεση ενόπλων, που άνοιξαν πυρ σε λεωφορείο που μετέφερε τους αστυνομικούς στη δουλειά τους.

Άλλες εξελίξεις:

Έκρηξη σημειώθηκε σε αγωγό πετρελαίου κοντά στην Μπεϊτζί, βορείως της Βαγδάτης. Ο προσωρινός υπουργός Ενεργείας του Ιράκ δήλωσε ότι η έκρηξη έχει προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σ ολόκληρη την ώρα. Προβλήματα, των οποίων η αποκατάσταση, όπως είπε ο Ιρακινός υπουργός, είναι ζήτημα ωρών.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά περιπόλου κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Η πολιορκία της Ταλ Αφάρ λύθηκε και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στην πόλη κατοικούν κυρίως Τουρκομάνοι και η Τουρκία απείλησε με λύση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ εάν δε σταματούσαν οι επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων.

Πυρ και ερείπια

Η έκρηξη της Τρίτης ήταν η πλέον πολύνεκρη μετά την επίθεση του Ιουλίου στο αστυνομικό τμήμα της Μπακούμπα, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 68 ανθρώπους.

Τα περισσότερα από τα θύματα στην οδό Χάιφα της Βαγδάτης είναι άμαχοι πολίτες. Τουλάχιστον 114 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Ένας από τους ανταποκριτές του BBC στη Βαγδάτη μετέδωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε σε ολόκληρη την πόλη και ότι επίσης προκάλεσε κρατήρα 2,5 μέτρων.

Τουλάχιστον οκτώ καταστήματα καταστράφηκαν και δεκάδες αυτοκίνητα.

Λαϊκή οργή

Οργισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο της έκρηξης και φώναζαν συνθήματα κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ.

«θεωρώ υπεύθυνη την κυβέρνηση του Αγάντ Αλάουι γι΄ αυτό που έγινε, διότι δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», δήλωσε ο Αλί Αμπούλ Αμίρ στο Ασοσιέτεντ Πρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Φαλάχ Νακίμπ ήταν ο αποδέκτης όλων των παραπόνων καθώς μετέβη στον τόπο της έκρηξης.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος καταδίκασε τους δράστες της επίθεσης, οι οποίοι, όπως είπε, «επιθυμούν την καταστροφή του Ιράκ.»

Την Κυριακή, στην ίδια περιοχή της οδού Χάιφα, κύριο εμπορικό κέντρο της Βαγδάτης και επίκεντρο της ιρακινής αντίστασης, αρκετοί άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων.

Οι επιθέσεις με όλμους και πυραύλους είναι σύνηθες φαινόμενο στην οδό Χάιφα.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Κύμα επιθέσεων στο Ιράκ

Πολλά από τα θύματα ήθελαν να καταταγούν στην ιρακινή αστυνομία

Ιρακινοί επίσημοι λένε πως έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην καρδιά της Βαγδάτης σκότωσε 47 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 100 άλλα.

Η έκρηξη διέλυσε μια εμπορική περιοχή κοντά στο κύριο αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα σε μεγάλη ακτίνα, καθώς και για ένα μεγάλο κρατήρα στο οδόστρωμα.

Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν πτώματα ανάμεσα από διαλυμένους πάγκους των εμπόρων.

Τη στιγμή της έκρηξης πολλοί άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στο αστυνομικό τμήμα όπου εγγράφονταν υποψήφιοι για ένταξη στις δυνάμεις ασφαλείας.

Την Κυριακή, στην ίδια περιοχή της οδού Χάιφα, κύριο εμπορικό κέντρο της Βαγδάτης και επίκεντρο της ιρακινής αντίστασης, αρκετοί άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων.

Στα βόρεια της Βαγδάτης, στην Μπακούμπα, 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων, που άνοιξαν πυρ σε λεωφορείο που μετέφερε τους αστυνομικούς στη δουλειά τους.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

Αρνητική η προοπτική του χρέους

Στην απόφαση να αναθεωρήσει την προοπτική του χρέους της Ελλάδας από «σταθερή» σε «αρνητική» ανακοίνωσε ο οίκος Στάνταρντ εν Πουρς (Standard & Poor's Ratings Services) του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, αιτία είναι «η εντεινόμενη επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών και της έλλειψης προόδου στη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ».

Παρά ταύτα, η Στάνταρντ εν Πουρς διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας σε Α+ (όσον αφορά το μακροπρόθεσμο) και σε Α-1 (όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο) αντίστοιχα.

Η εταιρία επισημαίνει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης, από 106% που ήταν το 2000, όταν η χώρα ετοιμαζόταν να εισέλθει στην ΟΝΕ, αναμένεται πλέον να αυξηθεί στο 11% του ΑΕΠ στο τέλος του 2004.

«Η παραδοσιακά ελλιπής πειθαρχία στον τομέα των δαπανών έχει πρόσφατα επιδενωθεί από τη μείωση των κρατικών εσόδων ως ποσοστού του ΑΕΠ», δήλωσε ο αναλυτής της εταιρίας Μόριτς Κρέμερ.

«Συνεπώς το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει το 5,4% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα θα είναι κοντά στο 6% του ΑΕΠ. Κατά προσέγγιση 1% του ΑΕΠ από το έλλειμμα του 2004 σχετίζεται με μη τρέχουσες δαπάνες για τους Ολυμπιακούς αγώνες».

Η ανακοίνωση του διεθνούς οίκου επισημαίνει, επίσης, ότι «η νέα κυβέρνηση διαθέτει μια ισχυρή (λαϊκή) εντολή και προτίθεται να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2005, κάτι που είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά όχι αδύνατο αν υπάρχει η πολιτική βούληση για αποφασιστική δράση ώστε να περικοπούν οι τρέχουσες (δημόσιες) δαπάνες».

«Μια αποτυχία να διευθετηθούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες με διαρθρωτικά μέτρα διαρκείας και ιδιαίτερα να περιορισθούν οι τρέχουσες δαπάνες, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστωτικής αξιολόγησης μέσα σε ένα ή δύο χρόνια», δήλωσε ο κ. Κρέμερ.

«Αντίστροφα», πρόσθεσε, «η προοπτική θα ξαναγίνει σταθερή αν οι διαρθρωτικές βελτιώσεις του προϋπολογισμού οδηγήσουν σε μια σαφώς διακριτή τάση προς τα πρωτογενή πλεονάσματα του τέλους της δεκαετίας του '90 (γύρω στο 6% του ΑΕΠ) και αν η αναλογία του δημοσίου χρέους (προς το ΑΕΠ) ακολουθήσει μια ταχεία και μόνιμη μείωση».


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

Στις πτέρυγες το πρόβλημα;

Σοβαρές υπόνοιες για κατασκευαστικά προβλήματα στο ελικόπτερο τύπου Σινούκ, που κατέπεσε το Σάββατο προκαλώντας το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλων 16 ανθρώπων, δημιουργεί η συνεχιζόμενη έρευνα.

Ήδη, από την εισαγγελία Αθηνών έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την προμήθεια των συγκεκριμένων ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, είναι πιθανόν να ήταν ελαττωματικές τρεις πτέρυγες του ελικοπτέρου.

Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια εταιρία Μπόινγκ, με έγγραφό της προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στις 20 Φεβρουαρίου 2003, υπεδείκνυε την εκτέλεση ημερήσιας επιθεώρησης, τη χρήση μέχρι τη συμπλήρωση 300 ωρών λειτουργίας και ενημέρωσή της πριν ή με τη συμπλήρωση των 300 ωρών για να δοθούν, μετά από επιθεώρηση, οδηγίες διατήρησης, αφαίρεσης ή αντικατάστασης των επηρεαζόμενων πτερύγων.

Λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 2003, ο αντιπρόσωπος της εταιρίας στην Ελλάδα ενημέρωσε ότι το όριο για την επιθεώρηση ανεβαίνει από τις 300 στις 320 ώρες πτήσεως. Στις 23 Ιανουαρίου 2004 τεχνικοί της εταιρείας επιθεώρησαν το ελικόπτερο και έκριναν κατάλληλες τις πτέρυγες για περαιτέρω χρήση.

Στις 11 Σεπτεμβρίου το ελικόπτερο είχε συμπληρώσει 386 ώρες πτήσεως και θα περνούσε στην επόμενη φάση επιθεώρησης μετά από 14 ώρες πτήσης.

Συνέχιζε να πραγματοποιεί πτήσεις παρότι πριν την τελευταία επιθεώρηση είχε διαπιστωθεί πρόβλημα (ισχυρές δονήσεις) όταν η ταχύτητά του ξεπερνούσε τους 200 κόμβους.

Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης συνέστησε δύο επιτροπές για τη διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του ελικοπτέρου.

Η μία έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην ενημέρωση, ενώ η δεύτερη ερευνά τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τα αίτια πτώσης του ελικοπτέρου Σινούκ, παρήγγειλε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, Ζήσης Γερασόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις από το προσωπικό του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία», από το προσωπικό στα ραντάρ Χορτιάτη και Λάρισας, καθώς και από τον πύργο ελέγχου του στρατιωτικού αεροδρομίου Αθηνών.

Εξάλλου, από το πρωί της Τρίτης βρίσκεται στην περιοχή της πτώσης του Σινούκ το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ελληνικού κέντρου θαλασσίων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με το οποίο μεταφέρονται τα βαθυσκάφη και ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός για τον εντοπισμό των συντριμμάτων του ελικοπτέρου.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί στη Βαγδάτη

Έκρηξη σημειώθηκε σε κέντρο στρατολόγησης, έξω από αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τις επίσημε πηγές υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες.

Αμερικανοί αξιωματικοί λένε ότι επρόκειτο για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

Στις πτέρυγες το πρόβλημα;

Σοβαρές υπόνοιες για κατασκευαστικά προβλήματα στο ελικόπτερο τύπου Σινούκ, που κατέπεσε το Σάββατο προκαλώντας το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλων 16 ανθρώπων, δημιουργεί η συνεχιζόμενη έρευνα.

Ήδη, από την εισαγγελία Αθηνών έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την προμήθεια των συγκεκριμένων ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, είναι πιθανόν να ήταν ελαττωματικές τρεις πτέρυγες του ελικοπτέρου.

Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια εταιρία Μπόινγκ, με έγγραφό της προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στις 20 Φεβρουαρίου 2003, υπεδείκνυε την εκτέλεση ημερήσιας επιθεώρησης, τη χρήση μέχρι τη συμπλήρωση 300 ωρών λειτουργίας και ενημέρωσή της πριν ή με τη συμπλήρωση των 300 ωρών για να δοθούν, μετά από επιθεώρηση, οδηγίες διατήρησης, αφαίρεσης ή αντικατάστασης των επηρεαζόμενων πτερύγων.

Λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 2003, ο αντιπρόσωπος της εταιρίας στην Ελλάδα ενημέρωσε ότι το όριο για την επιθεώρηση ανεβαίνει από τις 300 στις 320 ώρες πτήσεως. Στις 23 Ιανουαρίου 2004 τεχνικοί της εταιρείας επιθεώρησαν το ελικόπτερο και έκριναν κατάλληλες τις πτέρυγες για περαιτέρω χρήση.

Στις 11 Σεπτεμβρίου το ελικόπτερο είχε συμπληρώσει 386 ώρες πτήσεως και θα περνούσε στην επόμενη φάση επιθεώρησης μετά από 14 ώρες πτήσης.

Συνέχιζε να πραγματοποιεί πτήσεις παρότι πριν την τελευταία επιθεώρηση είχε διαπιστωθεί πρόβλημα (ισχυρές δονήσεις) όταν η ταχύτητά του ξεπερνούσε τους 200 κόμβους.

Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης συνέστησε δύο επιτροπές για τη διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του ελικοπτέρου.

Η μία έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην ενημέρωση, ενώ η δεύτερη ερευνά τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

Εξάλλου, από το πρωί της Τρίτης βρίσκεται στην περιοχή της πτώσης του Σινούκ το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ελληνικού κέντρου θαλασσίων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με το οποίο μεταφέρονται τα βαθυσκάφη και ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός για τον εντοπισμό των συντριμμάτων του ελικοπτέρου.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:20 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κύπρος αποχαιρετά τον Αλεξανδρείας

Σε λαϊκό προσκύνημα είναι από το πρωί της Τρίτης η σορός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών

Με ειδική ναυλωμένη πτήση, θα μεταβούν από την Κύπρο στο Κάιρο πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες της μεγαλονήσου, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του Πατριάρχη Πέτρου.

Την πρωτοβουλία έλαβε ο επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, καθώς δεν έγινε δυνατό να κανονιστεί να σταματήσει στη Λάρνακα η πτήση που θα μεταφέρει τη σορό του μακαριστού Πατριάρχη από την Αθήνα στο Κάιρο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, με τη πτήση αυτή θα μεταβούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, εκτός από τον επίσκοπο Κύκκου, ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο πρόεδρος της βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, που είναι εξάδελφος του μακαριστού Πατριάρχη.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν θα μεταβεί στο Κάιρο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Εν τω μεταξύ, τελείται την Τρίτη η κηδεία του ηγουμένου της ιεράς μονής Μαχαιρά, Αρσένιου.

Η μονή, όντας ακέφαλη, αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την ενθρόνιση του νέου ηγουμένου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Αρσένιο, λόγω της αδυναμίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου να εκτελεί τα καθήκοντά του.

Η ενθρόνιση νέου ηγουμένου γίνεται μετά την επικύρωση της εκλογής του από τον Αρχιεπίσκοπο.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία, Παιδεία και Σινούκ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανευθυνότητα και σαπίλα..."Σπασμένο τηλέφωνο" μεταξύ κρατικών υπηρεσιών. Ποιες ευθύνες "δείχνει" το σχέδιο πτήσης του μοιραίου "Σινούκ".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Επικίνδυνο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος! Αποκάλυψη - βόμβα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φρικτές υποψίες για τα αίτια! Συγκλονίζει η τραγωδία της πτώσης του ελικοπτέρου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βρόμικα παιχνίδια στο Πεντάγωνο. Οργή Σπηλιωτόπουλου για όσους καπηλεύονται πολιτικά την τραγωδία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις 1.983 μόνιμοι και εποχικοί. Όλες οι νέες θέσεις στο Δημόσιο. Οι διαγωνισμοί και οι προθεσμίες.

Η ΑΥΓΗ: Προβληματικό Σινούκ σε προβληματικό υπουργείο! Η κυβέρνηση αρνείται τις πολιτικές ευθύνες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι μίζες σκότωσαν τον Πατριάρχη. Συγκλονιστικά ντοκουμέντα από 3 άκρως απόρρητα έγγραφα-φωτιά.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση σε περιδίνηση. Υπουργικές διαμάχες για την τραγωδία με το ελικόπτερο στο Αιγαίο. Τι αναφέρει χθεσινή εμπιστευτική έκθεση του ΓΕΣ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χρυσά σπίτια για 2.292 οικογένειες. Στις 9 και 10 Οκτωβρίου η κλήρωση για τις ολυμπιακές κατοικίες.

ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα το σύστημα στο φως οι ευθύνες. Εγκληματική αδράνεια και δυσλειτουργία σε δεκάδες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ελαττωματικά τα ελικόπτερα. Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της τελευταίας κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πετούσε με ελάττωμα σε 3 πτερύγια. Ντοκουμέντο: Το παρέλαβαν το 2001 με πρόβλημα στους έλικες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κράτος - Σινουκ. Ατελείωτο μπαλάκι οι ευθύνες. Επέμβαση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης για να λυθεί ο γρίφος των καθυστερήσεων.

ΕΞΠΡΕΣ: " Λάβετε μέτρα...Σε ήπιους τόνους, αλλά σαφείς οι υποδείξεις του ΔΝΤ".

ΕΣΤΙΑ: Έκρυβαν χρέη 6 τρις δραχμών! Τώρα αποκαλύπτεται η "δημιουργική λογιστική".

ESPRESSO: Να πέσουν κι άλλα κεφάλια. Εγκληματικές οι ευθύνες. Έστειλαν στο θάνατο 17 ζωές. Έγγραφα φωτιά αποκαλύπτουν. Ήταν ελαττωματικό το Σινούκ. Η ελλιπής ενημέρωση του ΓΕΣ στην ΥΠΑ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πρώτη υποβάθμιση της οικονομίας από την S&P. Standard & Poor's: Ακούσαμε την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και..."

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διοίκηση σε ελεύθερη πτώση. Η τραγωδία του "Σινούκ" ανέδειξε τα μακροχρόνια βάρη.

ΚΕΡΔΟΣ: "Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ για τις συντάξεις των Ελλήνων . Συστάσεις στην κυβέρνηση για αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Εγκληματική " η ολιγωρία του μηχανισμού. Πυκνώνουν τα ερωτηματικά για την τραγωδία. Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης.

Μetro: Αλλαγές μετά το πόρισμα. Η αρχή έγινε με την Αεροπορία-Δύο επιτροπές για το Σινούκ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Απειλή υποβάθμισης πιστοληπτικής θέσεις. Η S&P αλλάζει την αξιολόγηση της οικονομίας σε "αρνητική" από "σταθερή".

ΤΑ ΝΕΑ: Κεφάλια ζητούσαν Καραμανλής - ΝΔ. Ενώ τώρα αυτο-αθωώνονται.

Η ΝΙΚΗ: Λένε ψέματα. Εκτεθειμένοι Καραμανλής - Σπηλιωτόπουλος- Λιάπης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα προς τους εργαζόμενους:Στα δικά σας χέρια η ελπίδα...

TRAFFIC NEWS: Μια γυναίκα πίσω από την απαλλαγή του Παπακαλιάτη. Ποιος "έκλεισε τα μάτια" στους νόμους; Τι αναζητά τώρα με την ΕΔΕ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δοκιμασία για την ιστορική εκκλησία του Ευαγγελιστή Μάρκου. Χάθηκε η ηγεσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 3.000 νέες θέσεις στο Δημόσιο και στην Υγεία. Σε 3 σελίδες όλες οι προκηρύξεις μέσω του ΑΣΕΠ.

City Press:"Ιπτάμενα φέρετρα" για VIPs. Σοβαρό τεχνικό πρόβλημα και ελλείψεις στη συντήρηση είχε το Chinook.

Πτώση Σινούκ-Ευθύνες

H ESPRESSO επισημαίνει ότι "ένα απίστευτο γαϊτανάκι παραλείψεων, λανθασμένων χειρισμών και λαθών αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα γύρω από το τραγικό δυστύχημα του Σινούκ. Λάθη και παραλείψεις που αν δεν προκάλεσαν, τουλάχιστον συντέλεσαν στην τραγωδία και το χαμό τόσων ανθρώπων".

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής ζητούσαν κεφάλια στις τραγωδίες του Φάλκον και του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ (όπως φαίνεται και από τις τότε δηλώσεις τους) . Σήμερα, όμως άλλαξαν τακτική και αυτο-αθωώνονται μετην ίδια ευκολία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "ανοικτό άφησε χθες η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες καρατομήσεις, εάν προκύψουν ευθύνες για την τραγωδία με το ελικόπτερο Σινούκ, που κόστισε τη ζωή σε δεκαεπτά ανθρώπους, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε ότι νέος αρχηγός της Αεροπορίας τοποθετείται ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ξέσπασε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, εναντίον όλων όσοι επιχειρούν να του βάλουν τρικλοποδιές, μέσα κι έξω από το υπουργείο, με αφορμή την πτώση του Σινούκ".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες "καρατομήσεις" στις Ένοπλες Δυνάμεις, εφ΄όσον διαπιστωθούν ευθύνες, αφήνει η κυβέρνηση, ενώ ο υπ. Άμυνας διευκρινίζει ότι ο κ. Παπανικολάλου αποπέμφθηκε λόγω της καθυστέρησης στην ενημέρωση του υπουργού".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "εικόνα χάους επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ομολόγησε χθες ο υπουργός. Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος παραδέχθηκε ότι πληροφορήθηκε τελευταίος και με δυόμισι ώρες καθυστέρηση την πτώση του "Σινούκ".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ, "το βαθυσκάφος "Θέτις" και ένα ρομπότ θα βρεθούν σε λίγο στο σημείο, όπου κατέπεσε το μοιραίο "Σινούκ" για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες εντοπισμού της ατράκτου, όπου είναι εγκλωβισμένα πτώματα. Για τα αίτια της τραγωδίας έχουν συσταθεί τρεις επιτροπές, ενώ νέος αρχηγός αεροπορίας τοποθετήθηκε ο υποπτέραρχος Γ. Αυλωνίτης".

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι " πολιτικές ευθύνες υπάρχουν όταν μια κυβέρνησις ή μέλη της βαρύνονται με άστοχες ενέργειες ή παραλείψεις. Και στην περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος με το Σινούκ, τέτοιες ευθύνες δεν φαίνεται να υπάρχουν".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "εντολή για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης του τραγικού δυστυχήματος με το ελικόπτερο τύπου "Σινούκ", το οποίο στοίχισε τη ζωή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, έδωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "σε περιδίνηση λίγες μέρες μετά το δυστύχημα του "Σινούκ". Χθες παρενέβη εισαγγελέας Στρατοδικείου, για να ξεκαθαριστεί ποιος τελικά είχε την ευθύνη της πτήσης και γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση. Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατού Ξηράς και ΓΕΕΘΑ".

Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "από το απόγειο της δόξας στην καταστροφή, από τα εύσημα των πάντων στην οδύνη της απώλειας επιφανών λειτουργών της Ορθοδοξίας, από μια τέλεια διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς γεγονότος, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο πλήρες αλαλούμ μιας πτήσης που ουδείς υπεύθυνος παρακολουθούσε".

Ελληνική οικονομία

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "κριτική με ταυτόχρονη σύσταση για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων, διατυπώνεται στο προσχέδιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομία, που επιδόθηκε χθες στον υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "αυξάνει το αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα ,ενώ καθιερώνεται ενιαία φορολογική κλίμακα για τις οικογένειες. Αρκετές οι ελαφρύνσεις και στην απόκτηση στέγης".

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "τέσσερα καμπανάκια για την ελληνική οικονομία κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του. Κρατικό έλλειμμα, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις και πιστωτική επέκταση αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες για τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "σε μέγκενη βρέθηκε χθες η ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard &Poors έδειξε "κίτρινη κάρτα" στην Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει "σκληρά μέτρα" με περιορισμό μισθών, πάγωμα προσλήψεων και περικοπή δαπανών και να ανοίξει το ασφαλιστικό αφού "μετά το 2010 υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν τα Ταμεία να πληρώνουν συντάξεις".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ποτά, τσιγάρα κα) καθώς και στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων το 2005 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος δεν απέκλεισε να γίνουν αλλαγές και στη φορολογία του πετρελαίου".

Νέα σχολική χρονιά

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "γέμισαν και πάλι χτες χαμόγελα και φωνές τα σχολικά προαύλια και τα κουδούνια των σχολείων σήμαναν την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς. Κι ενώ ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, απηύθυνε τις τυπικές ευχές και συμβουλές, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά κι αυτή με τεράστιες ελλείψεις, με τα γνωστά προβλήματα στο περιεχόμενο και τη δομή της εκπαίδευσης".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "το πρώτο κουδούνι κτύπησε χτες στα σχολεία όλης της χώρας, σημαίνοντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που συνοδεύεται όμως από πολλά προβλήματα. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία κάνει λόγο για 2.800 κενά εκτός των εκπαιδευτικών που θα πρέπει να προσληφθούν για τα ολοήμερα σχολεία, ενώ οι εκπρόσωποι των καθηγητών αναφέρουν ότι περίπου 5.000 είναι οι θέσεις που παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς".

Το Metro σημειώνει ότι "το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ακούστηκε χθες για περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές, που επέστρεψαν στα σχολικά θρανία. Εκτός από τις ευχές, πάντως, δεν έλειψε και η πολιτική αντιπαράθεση για την Παιδεία".

Η City Press τονίζει ότι "η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ξεκίνησαν χθες τη νέα σχολική χρονιά καταγγέλλοντας σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς".

Η Traffic News εκτιμά ότι "το πρώτο κουδούνι για 1.500.000 μαθητές, σε 15.000 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα, ήχησε χθες το πρωί, παράλληλα με τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς".

Η Αυριανή γράφει ότι "εικόνα εγκατάλειψης παρουσίαζε χθες η πρώτη ήμέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς το 13ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά, πρώην Πολυκλαδικό στο οποίο δεν έγινε ούτε ένα στοιχειώδες βάψιμο από τους υπεύθυνους του Δήμου ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί στη Βαγδάτη

Έκρηξη σημειώθηκε σε κέντρο στρατολόγησης, έξω από αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τις επίσημε πηγές υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες.

Αμερικανοί αξιωματικοί λένε ότι επρόκειτο για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα απειλή απέλασης Αραφάτ

Εμμένει στις απειλές κατά του Αραφάτ ο Σαρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επανέλαβε πως το Ισραήλ θα απελάσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, από τις Παλαιστινιακές περιοχές.

Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα, Γιεντιότ Αχρονότ (Yediot Ahronot), ο Σαρόν είπε ότι η απέλαση θα γίνει σε μια «βολική στιγμή».

Όπως είπε, δεν βλέπει καμιά διαφορά μεταξύ του Αραφάτ και των ηγετών της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς, τους οποίους έχει δολοφονήσει το Ισραήλ.

Ανάλογες δηλώσεις είχαν κάνει προ ημερών ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μόφαζ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Σιβάν Σαλόμ.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει σαφές ότι διαφωνούν με την δολοφονία ή την απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ, αλλά οι ανταποκριτές σημειώνουν πως τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού γίνονται σε μια στιγμή που συζητιούνται έντονα τα σχέδιά του για απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τη Δευτέρα, το δεξιό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, αποφάσισε να αναβάλει την λήψη απόφασης σχετικά με το αν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λόγω του σχεδίου.

Το κόμμα αυτό αποτελεί τον κύριο σύμμαχο των εβραίων εποίκων, στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Βομβιστική επίθεση

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως ένας Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας, που επέβαινε σε ποδήλατο, πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

Τη Δευτέρα οι Ισραηλινοί δολοφόνησαν στέλεχος ακραίας παλαιστινιακής οργάνωσης και δύο ακόμα άτομα, στη Δυτική Όχθη.

Η μαχητική οργάνωση, Ταξιαρχία των Μαρτύρων του αλ Ακσά, που συνδέεται με την Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ, είπε ότι θα πάρει εκδίκηση.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:27 (Ώρα Λονδίνου)

Λουτρό αίματος στο Ιράκ

Δεκάδες τα θύματα των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Φαλούτζα

Μετά το λουτρό αίματος τη Δευτέρα στη Βαγδάτη και στο Ραμαντί, όπου πάνω από 100 άτομα έχασαν την ζωή τους σε μάχες Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών ανταρτών, η προσοχή των αμερικανικών βομβαρδιστικών στράφηκε για μια ακόμη φορά προς την Φαλούτζα, ένα από τα κέντρα της σουνιτικής αντίστασης.

Κατά πληροφορίες η τελευταία αεροπορική επίθεση εναντίον της Φαλούτζα προκάλεσε πάνω από 20 θανάτους σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να πλήξουν κρησφύγετο των οπαδών του υπ αριθμό ένα καταζητούμενου, Αμπού Μουσάντ αλ Ζαρκάουι, εκπροσώπου της αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές της πόλης η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών.

Η Φαλούτζα βρίσκεται στα χέρια των παραστρατιωτικών από τότε που οι Αμερικανοί έλυσαν την πολιορκία της πόλης, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Η νέα επιχείρηση στοχεύει στην ανάκτηση του ελέγχου της πόλης από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η ανακατάληψη της Φαλούτζα εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδίου για την ανάκτηση του έλεγχου πόλεων, όπως το Ραμαντί και η Σαμάρα, που θεωρούνται προπύργια της ιρακινής αντίστασης, λέει ο ανταποκριτής του BBC.

Όχι στο διάλογο

Καθώς μαίνονται οι μάχες στο Ιράκ, ο προσωρινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι απέκλεισε κάθε διάλογο με τους ένοπλους παραστρατιωτικούς.

«Συναντήθηκα αρκετές φορές με ομάδες από τη Φαλούτζα αλλά δεν προτίθεμαι να ξεκινήσω διαπραγμάτευση μαζί τους αν δεν ικανοποιήσουν το βασικό μας αίτημα: να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να διαλυθούν επειδή πρόκειται για παράνομες ομάδες που δρουν στο περιθώριο του νόμου και της κοινωνίας του Ιράκ» είπε ο Αλάουι.

Μίνι σύνοδος

Ο τραγικός απολογισμός των τελευταίων ημερών στο Ιράκ απασχόλησε και τους ηγέτες της Ισπανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, Χοσέ Ροντρίγκεζ Ζαπατέρο, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ζακ Σιράκ που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Μαδρίτη.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας σχολίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την μίνι σύνοδος.

«Δίχως να θέλω να το παίξω κατήγορος, η κατάσταση στο Ιράκ γίνεται καθημερινά όλο και πιο κρίσιμη... έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν μπορούμε να το ξανασφραγίσουμε... κι αυτό φοβούμαι ότι θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις» είπε οι Ζακ Σιράκ.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:58 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ διχάζει ΗΠΑ - Τουρκία

Δεκάδες τα θύματα των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Φαλούτζα

Η Τουρκία απειλεί να σταματήσει την συνεργασία της με τις ΗΠΑ στο Ιράκ αν ο αμερικανικός στρατός δεν σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του στην πόλη Ταλ Αφάρ που κατοικείται κυρίως από Τουρκομάνους.

Η πόλη αυτή, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, έχει, τελευταία μπει στο στόχαστρο των Αμερικανών που θεωρούν ότι έχει μετατραπεί σε άντρο ξένων μαχητών, που μπαίνουν κρυφά στη χώρα για να επανδρώσουν την ένοπλη αντίσταση.

Την προειδοποίηση μετέφερε προσωπικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιούλ στον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ.

Αν η Άγκυρα υλοποιήσει την απειλή της, δημιουργούνται σειρά προβλημάτων για την Ουάσινγκτον επειδή εκτός από την επιμελητειακή υποστήριξη που παρέχει, η Τουρκία είναι, προπαντός, η πιο σημαντική δίοδος επικοινωνίας του Ιράκ με τη Δύση, λέει ο ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα, Τζόνι Ντάιμον.

Αν δε, υπολογισθεί και βάση του Ιντσιρλίκ, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα θελήσουν να διαταράξουν την σχέση τους με την παραδοσιακή τους σύμμαχο, λέει ο ανταποκριτής του BBC.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:05 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλέρ: Δεν απολογούμαι για το Ιράκ

Eνα αστείο και συνάμα γραφικό επεισόδιο που συνέβη προαύλιο του παλατιού Μπάκινγχαμ, μονοπωλεί σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Μάλιστα, η φωτογραφία του μοναχικού διαδηλωτή με στολή του Μπάτμαν να είναι σκαρφαλωμένος στο περβάζι της βασιλικής κατοικίας και κρατά πανό που γράφει «Πατεράδες ζητούν δικαίωση» ενώ από κάτω ομάδα αστυνομικών τον περιμένει να πέσει σαν ώριμο φρούτο, είναι αναμφισβήτητα μια κωμική νότα μέσα σε μια ειδησεογραφία στην οποία κυριαρχούν οι εξελίξεις στο Ιράκ, το συνέδριο των Εργατικών, οι αμερικανικές εκλογές και η νέα πολιτική ασφαλείς του Βλαδίμιρ Πούτιν.

Μπάτμαν στο Παλάτι

«Διαδηλωτής αποδιοργανώνει το σύστημα ασφαλείας του Παλατιού» γράφει η Γκάρντιαν που επισημαίνει ότι η ηγεσία της μητροπολιτικής αστυνομίας θα πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το πως ο Τζέισον Χάτς, αυτό είναι το όνομα του διαδηλωτή-μπάτμαν, πέτυχε να διεισδύσει στο Μπάκινγχαμ με τέτοια ευκολία.

«Ο Μπάτμαν και ο Ρόμπιν κουρελιάζουν το σύστημα ασφαλείας του Μπάκινγχαμ» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου των Ταιμς

«Παρά την ανανέωση των μέτρων ασφαλείας του Παλατιού, δύο φορές φέτος ο Τζέισον Χάτς, μέλος της ομάδος «Οι πατεράδες ζητούν δικαίωση» μπόρεσε να αποφύγει την αστυνομία και τους ένοπλους φρουρούς και να αναρριχηθεί στην πρόσοψη του Μπάκινγχαμ» αναφέρει η Ντέιλι Τέλεγκραφ

Θα ήταν άδικο μετά από μια τόσο καλά οργανωμένη εισβολή στο πλέον καλά φρουρούμενο κτίριο της Βρετανίας, το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, ο 33χρονος διαδηλωτής να μη βρεί το δίκιο του που είναι, όπως ο ίδιος καταγγέλει , το δικαίωμα να βλέπει τα 4 παιδιά του, επισημαίνει η Ιντιπέντεντ.

Ο Μπλέρ ελκύει ακόμα

Το Συνέδριο του Εργατικού Κόμματος προσελκύει, και όχι άδικα τα φώτα της δημοσιότητος, ιδιαίτερα μετά τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ.

«Πιέσεις στον Μπλέρ από τις Εργατικές Ενώσεις για να απορρίψει το αμερικανικό μοντέλο διακυβέρνησης» γράφει η Τέλεγκραφ που στέκεται σε απόψεις συνδικαλιστών ότι τελικά ο Μπλέρ έχει αρχίσει και ακούει τους συνομιλητές του.

«Είμαι εδώ και σε απόλυτη επαφή με τον κόσμο, είπε ο Μπλέρ μπροστά σε ένα σιωπηλό ακροατήριο, σε μια προσπάθεια να παραμερίσει το πρόβλημα του Ιράκ που τόσο πολύ του έχει στοιχίσει και να ξαναβάλει στο τραπέζι τα μεγάλα ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους Βρετανούς» επισημαίνουν οι Τάιμς αναφερόμενοι στην χθεσινή εμφάνιση του Τόνι Μπλέρ στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.

Πιο επικριτικό για τον βρετανό Πρωθυπουργό το άρθρο της Γκάρντιαν:

«Ο Μπλέρ αρνείται να ζητήσει συγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ γράφει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι ο βρετανός Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το θέμα του Ιράκ τον έχει αποσπάσει από σοβαρά προβλήματα των βρετανών πολιτών αλλά όπως τόνισε θα ήταν ανειλικρινές να ζητήσει τώρα συγνώμη».

«Ο Τερμινέιτορ Τόνι αποτυγχάνει να ξεσηκώσει τους συντρόφους» γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς μεταφέροντας άριστα το κλίμα της άδηλης δυσαρέσκειας που επικρατούσε στο ακροατήριο καθ΄όλη την διάρκεια της ομιλίας του Τόνι Μπλέρ στο συνέδριο των Εργατικών.

Πάντως η έγκριτη εφημερίδα δεν παραλείπει να τονίσει ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα στη σχέση του κ. Μπλέρ με τις Εργατικές Ενώσεις, από την πρώτη ημέρα του συνεδρίου κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συνδικαλιστών των μεγαλύτερων Ενώσεων.

Αυτό επιτεύχθηκε μόνο μετά την προσωπική δέσμευση ότι προτεραιότητά του στο εξής θα είναι η εσωτερική ατζέντα, τα προβλήματα των πολιτών και η εφαρμογή της χάρτας των δικαιωμάτων των εργαζομένων που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και τα συνδικάτα το καλοκαίρι.


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκός άξονας

Στη τριμερή συνάντηση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Ροντρίγκεζ Ζαπατέρο, του καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, στη Μαδρίτη αναφέρονται οι ισπανικές εφημερίδες.

Η Ελ Παΐς (El Pais) αναφέρεται στις δηλώσεις του Ζαπατέρο πως η Ισπανία «επιστρέφει τελικά στην καρδιά της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ανάλογους τόνους, σχόλιο της εφημερίδας συμφωνεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι αυτή η σύνοδος κορυφής «σηματοδοτεί την επιστροφή της Ισπανίας στον κεντρικό άξονα.. τον οποίο δεν έπρεπε ποτέ να είχε εγκαταλείψει».

Επιφυλακτικότερη η επίσης μαδριλένικη Ελ Μούντο (El Mundo) λέει πως «συμμαχία που εμφανίστηκε χτες στη Μαδρίτη έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές δοκιμασίες στο μέλλον».

«Θα διαπιστώσουμε πόσο δυνατή ήταν η χειραψία των τριών ηγετών χτες και τι είδους συνέπειες θα αντιμετωπίσει η Ισπανία ως αποτέλεσμα της ψύχρανσης των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της διάστασης με τους Μπλερ και Μπερλουσκόνι».

Κίνηση Πούτιν

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για ενίσχυση της κεντρικής εξουσίας, με δικαιολογία τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αποτελούν «ριζοσπαστικές αλλαγές στο ρωσικό πολιτικό σύστημα» και οδηγούν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης ενός «ρωσικού αυταρχικού κράτους».

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) που θεωρεί ότι «μοναδικός λόγος για ενίσχυση της κάθετης διοικητικής δομής είναι η διατήρηση της εξουσίας από αυτήν».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.