Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-11

  1. Ταραχές στο Αφγανιστάν εν όψη εκλογών
  2. Ο χρυσός λέων στην «Βέρα Ντρέικ»
  3. Τζαμάικα : Ο θλιβερός απολογισμός
  4. Ισραηλινή υποχώρηση στην Γάζα
  5. 9/11 εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα
  6. Νεκρός ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  7. Αναδρομική έκθεση Νταλί στην Βενετία
  8. Βρέθηκαν συντρίμμια του Σινούκ
  9. Αγνοείται Σινούκ που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  10. Έκθεση με χρώμα
  11. «Μνημείο ασαφειών η ομιλία Καραμανλή»
  12. Μια Έκθεση με αντιπαραθέσεις
  13. Καταδίκη για την υπόθεση Αμπου Γκράιμπ
  14. Tρίτη θλιβερή επέτειος
  15. Στο έλεος του «Ιβάν»
  16. «Επιστροφή στη 10η Σεπτεμβρίου»

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ταραχές στο Αφγανιστάν εν όψη εκλογών

Ο Κάν ανθίσταται καιρό τώρα στις απόπειρες ελέγχου της περιοχής Χεράτ

Δύο νεκροί στο Δυτικό Αφγανιστάν, στην περιοχή Χεράτ, σε διαδήλωση υποστηρικτών του τοπικού ηγέτη κατά του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Οι ταραχές κατά την διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι σημειώθηκαν λόγω της απόφασης του Αφγανού προέδρου να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη της περιοχής Ισμαήλ Κάν.

Πλήθος υποστηρικτών του κραύγαζαν συνθήματα κατά του προέδρου Καρζάι και των Αμερικανών όταν Αφγανοί και Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πύρ εναντίον ομάδας που τους πετροβολούσε.

Ο πρόεδρος Καρζάι που αντιμετωπίζει εκλογές τον ερχόμενο μήνα επιχειρεί να περιορίσει την εξουσία των ισχυρών τοπικών φυλάρχων.

Ο Ισμαήλ Κάν έχει αρνηθεί θέση υπουργού στην κυβέρνηση Καρζάι και ανθίσταται στις προσπάθειες του Αφγανού προέδρου να περιλάβει την περιοχή υπό τον έλεγχό του.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ο χρυσός λέων στην «Βέρα Ντρέικ»

Θριαμβεύτρια του φεστιβάλ σε ρόλο...καθαρίστριας

Η ταινία του Μάικ Λι απέσπασε το σημαντικότερο βραβείο του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας.

Η ταινία του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη αναφέρεται στο θέμα των αμβλώσεων στην δεκαετία του 50.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ιμέλντα Στόντον κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο ρόλο της μιας καθαρίστριας που αναλαμβάνει να κάνει αμβλώσεις όχι για ίδιο οικονομικό όφελος άλλα επειδή συμμερίζεται το δράμα των γυναικών και θέλει να τις βοηθήσει.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απέσπασε ο εξαιρετικός Χαβιέρ Μπαρντέμ για την ερμηνεία του στην ταινία που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Πρόκειται για την ταινία του ταλαντούχου Ισπανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Αμενάμπαρ «Έξω στην θάλασσα» που αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός άνδρα που διεκδικεί το δικαίωμα στον θάνατο.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:40 (Ώρα Λονδίνου)

Τζαμάικα : Ο θλιβερός απολογισμός

...προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν

Η Τζαμάικα αρχίζει να μετρά το κόστος του πλέον ισχυρού τυφώνα που την έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια ο οποίος προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να ξεριζώσουν δένδρα και να παρασύρουν στέγες κτιρίων που δημιουργώντας εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις μέσα στις κατοικημένες περιοχές.

Κύματα ύψους έξι μέτρων έπληξαν τις παράκτιες περιοχές της πλημμυρίζοντας χωρία και πόλεις. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Πολλοί λίγοι κάτοικοι έχουν τολμήσει ακόμη να βγούν από τα σπίτια τους ενώ μικρός μόνο αριθμός αστυνομικών περιπολεί στην πρωτεύουσα Κίνγκστον για να αποφευχθούν κλοπές σε καταστήματα. Έχουν ήδη αναφερθεί λεηλασίες και πυροβολισμοί. Η κυβέρνηση εξ άλλου έχει θέσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινή υποχώρηση στην Γάζα

Ισραηλινά τάνκ εναντίον Παλαιστινίων νεαρών που τα πετροβολούν

Οι Ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή του Παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια είχαν ως στόχο να αποτρέψουν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον Εβραίων εποίκων.

Η Ηγεσία του Ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για απλή αναδιάταξη των δυνάμεών της αλλά ανταποκριτές μεταδίδουν ότι είναι εμφανής η μείωση του αριθμου των στρατευμάτων και των τεθωρακισμένων οχημάτων στην περιοχή.

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς, περιλαμβανομένων και δύο παιδιών. Επίσης ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ηγετικό στέλεχος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. Οι γιατροί λένε ότι περίπου εκατό άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Παρά την εκτεταμένη επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού οι επιθέσεις των Παλαιστινίων με ρουκέτες δεν σταμάτησαν. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι οι βολές ρουκετών κατά Εβραίων εποίκων συνιστούν πλέον κεντρική στρατηγική του αγώνα τους ενάντια στην συνεχιζόμενη Ισραηλινή κατοχή.

Η τελευταία αυτή Ισραηλινή εισβολή στην Γάζα - η μεγαλύτερη των τελευταίων 6 μηνών πραγματοποιήθηκε μετά την διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Ισραηλινή πόλη Μπερ Σεβά στις 31 Αυγούστου που έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου)

9/11 εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα

Τρία χρόνια απο το συγκλονιστικό τρομοκρατικό χτύπημα

Εκδηλώσεις στη μνήμη των περίπου 3 χιλιάδων θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων.

Στη Νέα Υόρκη οι συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Ο πρόεδρος Μπους απέτισε φόρο τιμής στα θύματα ευρισκόμενος στον Λευκό Οίκο και στην συνέχεια στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρούν πάντα επιθετική στάση έναντι των τρομοκρατίας για να την πατάξουν.

Στο Εθνικό κοιμητήριο Άρλιγκτον της Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των περίπου 180 θυμάτων της επίθεσης στο Πεντάγωνο.

Aγωγή κατά Σαουδικής Αραβίας

Αγωγή κατά της Σαουδικής Αραβίας για τις ζημίες που υπέστη, καταθέτουν οι λιμενικές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ, στις οποίες ανήκαν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Από την επίθεση στους πύργους σκοτώθηκαν 84 συνεργάτες των υπηρεσιών.

Στην ανανέωση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την τρομοκρατία, προέβη την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς Πολίτες για τη συνεχιζόμενη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:12 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος μετέβαινε με την συνοδεία του επισήμως για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος με την ευκαιρία σημαντικής θρησκευτικής εορτής.

Όπως έγινε γνωστό το ελικόπτερο απογειώθηκε από τα Μέγαρα στις 9¨30 ώρα Ελλάδας το πρωί του Σαββάτου και εξέπεμψε το τελευταίο σήμα στις 10:50 σε απόσταση 15 μιλίων από τις Καρυές.

Στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιο Όρος επέβαιναν επίσης:

Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος

Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος

Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος

Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά

Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου

Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος

Ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη

Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη

Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη

Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη

Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,

Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ

Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου

Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης

Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και

Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.

Σινούκ, ο τύπος του μοιραίου ελικοπτέρου

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Πατριάρχης Πέτρος υπηρέτησε την ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με όλη την ψυχή του και όλες τις δυνάμεις του. Αλλά και οι άλλοι απολεσθέντες είμαι βέβαιος ότι υπήρξαν άνθρωποι σημαντικοί, που υπηρέτησαν με αφοσίωση την Εκκλησία και τη χώρα».

Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας δήλωσε ότι ο θάνατος του 55 ετών Πατριάρχης Πέτρος αποτελεί σημαντικότατη απώλεια καθώς ο μακαριστός είχε εμφυσήσει νέα πνοή στην Ορθόδοξη εκκλησία της Αφρικής από τότε που εξελέγη πριν επτά χρόνια


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:36 (Ώρα Λονδίνου)

Αναδρομική έκθεση Νταλί στην Βενετία

Ο πίνακας σύμβολο της τραγωδίας του Ισπανικού εμφυλίου

Περισσότερα από 300 έργα του ιδιοφυούς Ισπανού θα εκτίθενται στο Παλάτσο Γκράσι στην Βενετία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Τα σημαντικότερα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί συγκεντρώθηκαν από 130 πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές σε 15 χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Βατικανό, ενώ τα μεγέθη τους ποικίλουν, από τον 4.5 μέτρων πίνακα του «Ονείρου της Αφροδίτης» μέχρι προσωπογραφίες μεγέθους φωτογραφίας διαβατηρίου.

«Ο Νταλί θα ήταν γοητευμένος από την παρουσίαση των έργων του σε κλασσικό βενετσιάνικο Παλάτι στο Μεγάλο Κανάλι, ένα τόπο που αγάπησε και θα του έφερνε τόσες γλυκές μνήμες» δήλωσε ο αρχιτέκτονας Όσκαρ Τουσκέτς Μπλάνκα, που σχεδίασε την έκθεση.

Επίκεντρο της έκθεσης θα είναι η διάσημη σύνθεση «Μαλακή Κατασκευή με Βρασμένους Φασίολους» που αντιπροσωπεύει την τραγωδία του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου όσο και η «Γκουέρνικα» του Πικάσο.

Ο πολυτάλαντος Ισπανός δεν ήταν μόνο ζωγράφος αλλά και γλύπτης, σκηνοθέτης, συγγραφέας και σκηνογράφος. Είχε επίσης επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την ψυχανάλυση και της νέες ανακαλύψεις στην Φυσική και την Χημεία.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου)

Βρέθηκαν συντρίμμια του Σινούκ

Συντρίμμια του ελικοπτέρου τύπου «Σινούκ» της Πολεμικής Αεροπορίας, η τύχη του οποίου αγνοούνταν από τις 11.35 και στο οποίο επέβαιναν συνολικά 16 άτομα- 5μελές πλήρωμα και 12 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος, εντοπίστηκαν από σωστικά συνεργεία.

Το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου καταγράφηκε στις 11:35, περίπου 20 χιλιόμετρα από τις Καρυές του Αγίου Όρους.

Για το συμβάν ενημερώθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος και μετέβη στο Άγιο Όρος, τόπο προορισμού του Πατριάρχη και της συνοδείας του.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αγνοείται Σινούκ που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας τύπου Σινούκ με τετραμελές πλήρωμα που μεταφέρει 12 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αφρικής Πέτρο, αγνοείται από τις 11.35 του Σαββάτου.

Το ελικόπτερο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατευθυνόταν στο Άγιο όρος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης με την συμμετοχή αεροσκαφών της Πολεμικής αεροπορίας.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

Έκθεση με χρώμα

Με σημαντικές καινοτομίες και με ένα συνολικό «φρεσκάρισμα» στους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι διαθέτουν περισσότερο χρώμα και καλό κλιματισμό, υποδέχεται τους επισκέπτες της, η 69η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τοποθετημένη στην καρδιά της πόλης, με εκθεσιακούς χώρους 180.000 τ.μ. εκ των οποίων 48.780 τ.μ. στεγασμένων χώρων, καθώς και μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών, η ΔΕΘ αποτελεί κάθε χρόνο την ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα ανοίγει στις 10 το πρωί και θα κλείνει στις 10.

Η φετινή ΔΕΘ, που θα λειτουργήσει ως τις 19 Σεπτεμβρίου, έχει ως στόχο να προχωρήσει και πέρα από το αμιγώς εμπορικό σκέλος, δελεάζοντας ξανά το ευρύ κοινό να την επισκεφτεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ενσωματώνει δελεαστικά εκθεσιακά αφιερώματα και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Με τους Έλληνες και ξένους εκθέτες να προσεγγίζουν τους 1.070, αλλά και με 17 επίσημες διεθνείς συμμετοχές, η φετινή 69η ΔΕΘ σχεδιάζεται να λειτουργήσει και ως «θερμοκοιτίδα» κλαδικών εκθέσεων.

Οι εκθετήριοι χώροι καλύπτουν έκταση 43.399 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων οι στεγασμένοι καταλαμβάνουν 30.718 τ.μ και οι υπαίθριοι τα υπόλοιπα 12.681.

Οι διεθνείς συμμετοχές είναι οι εξής: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Λίβανος, Νότιος Αφρική, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Συρία, Ταϊβάν και Τουρκία.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Μνημείο ασαφειών η ομιλία Καραμανλή»

«Η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ είναι μνημείο ασαφών διακηρύξεων, αντιφάσεων, ανακριβειών και ιδιοποιήσεων έργων και διακηρύξεων του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην εκδήλωση.

«Ο κ. Πρωθυπουργός γενικά διακηρύσσει ιδέες όπως η «αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας», η «βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αναβάθμιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων κάθε περιοχής» ή όπως η «ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας» και πολλά άλλα, για την υλοποίηση των οποίων δεν μπαίνει στον κόπο να υποδείξει ούτε το ελάχιστο μέτρο εφαρμογής», πρόσθεσε.

Ο κ. Καστανίδης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ιδιοποιείται έργα του ΠΑΣΟΚ ή ανακοινώνει δράσεις που έχουν ήδη συντελεστεί.

«Δεν γνωρίζει ότι το Κέντρο του ΟΗΕ για θέματα Δημόσιας Διοίκησης λειτουργεί ήδη εδώ και μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μην μπορεί να εξαγγέλει την «ενεργοποίησή» του;

Δεν γνωρίζει ότι ήδη στην ανατολική Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε με το σημαντικό έργο του ένα πόλο καινοτομικής δραστηριότητας;», συμπλήρωσε.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Μια Έκθεση με αντιπαραθέσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα Εποχή. Μετρό, θαλάσσια σύνδεση και σεβασμός στη Θεσσαλονίκη οι δεσμεύσεις Καραμανλή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ήλθε η ώρα της περιφέρειας. Λαμπρά εγκαίνια της ΔΕΘ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επίδομα εξομάλυνσης στους ένστολους. Δικαστική απόφαση - σταθμός αποκαθιστά την αδικία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι θα δώσει ο Καραμανλής σε μισθωτούς, συνταξιούχους. Όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η ΑΥΓΗ: Τρία χρόνια τρομο-Μπους. Μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΧΑΑμός για τον κωδικό (21605) της γυναίκας του Έβερτ. Ξέσπασε εμφύλιος στη ΝΔ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πετρελαιοκίνητα ΙΧ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Με ειδικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση αίρει την απαγόρευση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ. Ευκαιρία τώρα για χιλιάδες οφειλέτες.

ΕΘΝΟΣ: Αλχημεία υπουργού με τα στεγαστικά δάνεια. Εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη μείωση επιτοκίων του ΟΕΚ, η οποία όμως ισχύει από το 2003!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λάθος Νικήτα! Έπρεπε να διατηρήσεις ως υπουργό τον κ. Στεφανή. Ενώ 20 χρόνια αλώνιζαν τον τόπο όπως γούσταραν, όσο γούσταραν για ό,τι γούσταραν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Όμηρος του Σημίτη ο Γ. Παπανδρέου. Τι αποκάλυψε η συνάντηση στο σπίτι του τέως πρωθυπουργού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αύξηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες. Κ. Καραμανλής: Στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη της περιφέρειας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υποσχέσεις σε 3 τέρμινα. Αοριστολογίες Καραμανλή στη ΔΕΘ για έργα και τομές.

ΕΣΤΙΑ: Γενναίες τομές στην Παιδεία. Να δημιουργηθούν τα σχολεία και πανεπιστήμια του 2010.

ESPRESSO: Τον ντύνουν στο χακί μετά το σάλο. Κύκλωμα πίσω από το σκάνδαλο Παπακαλιάτη. Επενέβη ο εισαγγελέας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με δύναμη στην Περιφέρεια. Η κυβέρνηση μεταφέρει το πεδίο ανάπτυξης στην άλλη Ελλάδα - Μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη.

στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Κοσκινίζει αλλά δεν φουρνίζει. Καραμανλής στη ΔΕΘ. Τι έδωσε πέρυσι το ΠΑΣΟΚ σε αγρότες, συνταξιούχους. Τι δίνει εφέτος και με δόσεις η Νέα Δημοκρατία.

Ο ΛΟΓΟΣ: Κώστας Καραμανλής: Ανάπτυξη στην περιφέρεια. Δεκατρείς παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου.

ΤΑ ΝΕΑ: Αεροδρόμιο ξανά στο Ελληνικό! Πιέζει το υπουργείο Άμυνας. Για επισκευές στρατιωτικών αεροπλάνων.

Η ΝΙΚΗ: Παροχές το ...2008. "Μακροπρόθεσμο" το πρόγραμμα Καραμανλή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγωνιστικό συλλαλητήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

TRAFFIC NEWS: Εισαγγελέας στην υπόθεση Παπακαλιάτη. Ζήτησε τις κασέτες από τον ALTER και τον ALPHA.

Η ΧΩΡΑ: Ώρα για έργα. Καραμανλής: Τέρμα τα λόγια, δεν είναι υπόσχεση , αλλά απόφαση. 13 μέτρα - σταθμός στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: "κούκλα" αλλά από το 2008! 69η ΔΕΘ: Εξαγγελίες Καραμανλή για μετρό, υποθαλάσσια, πάρκινγκ, αεροδρόμιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Άρχισε η μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη για την υπόθεση Αμπου Γκράιμπ

Περίπου 50 άτομα ενδέχεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων

Σε φυλάκιση εννέα μηνών και απόλυση από το στράτευμα καταδικάστηκε από στρατοδικείο στη Βαγδάτη ο 24χρονος αναλυτής των μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών, Άρμιν Κρουζ, ο οποίος είχε προηγουμένως παραδεχθεί την ενοχή του.

Ο Κρουζ -είναι ο πρώτος Αμερικανός στρατιωτικός που καταδικάζεται για το σκάνδαλο που αποκαλύφτηκε με τη δημοσίευση φωτογραφιών που δείχνουν Ιρακινούς κρατουμένους να κακοποιούνται- είπε στο δικαστήριο ότι αναγνωρίζει ότι διέπραξε λάθη, με το να κακοποιεί και να εξευτελίζει κρατούμενους.

Για την υπόθεση που συγκλόνισε τον κόσμο είναι κατηγορούμενοι άλλοι επτά Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν ως δεσμοφύλακες στις διαβόητες φυλακές Αμπου Γκράιμπ στη Βαγδάτη.

Έκθεση του αμερικανικού στρατού τον τελευταίο μήνα ανέφερε ότι 23 συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών και άλλοι τέσσερις Αμερικανοί πολίτες ανέχονταν ή προέτρεπαν σε κακοποιήσεις Ιρακινών. Στην ίδια έκθεση αναφέρονταν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή ή πειθαρχική δίωξη για το σκάνδαλο στην Αμπου Γκράιμπ.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

Tρίτη θλιβερή επέτειος

Αγωγή κατά της Σαουδικής Αραβίας καταθέτουν οι ιδιοτήτες των δίδυμων πύργων

Στη Νέα Υόρκη συγκεντρώνονται οι συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στο κοιμητήριο Άιρλιγκτον της Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ καταθέσει στέφανο, στη μνήμη των περίπου 180 θυμάτων της επίθεσης στο Πεντάγωνο.

Aγωγή κατά Σαουδικής Αραβίας

Αγωγή κατά της Σαουδικής Αραβίας για τις ζημίες που υπέστη, καταθέτουν οι λιμενικές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ, στις οποίες ανήκαν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Από την επίθεση στους πύργους σκοτώθηκαν 84 συνεργάτες των υπηρεσιών.

Στην ανανέωση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την τρομοκρατία, προέβη την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς Πολίτες για τη συνεχιζόμενη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Στο έλεος του «Ιβάν»

Xιλιάδες τουρίστες εγκατέλειψαν τη Τζαμάϊκα

Από τον ισχυρότερο μέχρι τώρα τυφώνα πλήττεται η Τζαμάικα. Όπως μεταδίδεται από τους θυελλώδεις ανέμους έχουν ξεριζωθεί δένδρα και καταστράφηκαν σπίτια, ενώ στις παράκτιες περιοχές από τα κύματα δεκάδων μέτρων έχουν πλημμυρίσει οικισμοί και διεκόπη το ηλεκτρικό ρεύμα.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, μετά την έκκληση της κυβέρνησης προς τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

Παρότι η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στρατιωτικές δυνάμεις περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίνγκστον, σε πολλές περιοχές γίνονται λεηλασίες. Από τον τυφώνα Ιβάν έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους στο χώρο της Καραϊβικής τουλάχιστον 27 άνθρωποι.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνγκστον μεταδίδει ότι οι αρχές ελπίζουν να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η νύχτα, ενώ το μέγεθος της καταστροφής θα είναι ορατό το πρωί.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η επόμενη χώρα που θα πληγεί από τον τυφώνα Ιβάν θα είναι η Κούβα, καθώς και τα νοτιοανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Ταϊμς, ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, χαρακτήρισε -με αφορμή τον τυφώνα στην Καραϊβική- το φαινόμενο του θερμοκηπίου τη σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και ότι θα θέσει το θέμα στην πρώτη θέση της ατζέντας, όταν η χώρα του αναλάβει την προεδρία της G8 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Επιστροφή στη 10η Σεπτεμβρίου»

«Δεν θα έπρεπε να είχαμε επιτρέψει σε 19 δολοφόνους να αλλάξουν τον κόσμο», είναι ο τίτλος άρθρου του Ρόμπερτ Φισκ, που καλύπτει την πρώτη σελίδα της Ιντιπέντεντ (The Independent).

O αρθρογράφος παραπέμπει στην κατάσταση που δημιουργήθηκε διεθνώς, μετά τις επιθέσεις στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και την Πενσυλβανία, αναφερόμενος εκτενώς στην «απελευθέρωση», όπως γράφει, του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Στο κεντρικό σχόλιο της Ιντιπέντεντ σημειώνεται ότι στα τρία χρόνια μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ έχουν αλλάξει «τα πάντα και τίποτα».

Μπορεί ο κόσμος να έχει αλλάξει, τρία χρόνια όμως μετά την 11η Σεπτεμβρίου βρισκόμαστε ενώπιον πολλών, ίδιων πραγμάτων. Ο κόσμος δεν είναι πιο ειρηνικός και η κατοχή του Ιράκ έχει συμβάλλει στην αύξηση της δυσαρέσκειας κατά των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Υπάρχει στρατολόγηση νέων τρομοκρατών και νέες τρομοκρατικές ομάδες παίρνουν υπόσταση σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. Υπό αυτή την έννοια, έχουμε επιστρέψει στην 10η Σεπτεμβρίου 2001, γράφει ο σχολιαστής της Ιντιπέντεντ.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου διατάραξαν τις σχέσεις με τους συμμάχους τους και προκάλεσαν ρήγμα και στο εσωτερικό, γράφει σχολιαστής της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς (Financial Times).

Για να είναι επιτυχής ο αγώνας των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας πρέπει να επανεξετάσουν το ρόλο τους στο Ιράκ, όπου λαμβάνει μορφή ένα ακραίος φονταμενταλισμός που δεν υπήρχε πριν τον πόλεμο. Πρέπει επίσης να σταματήσει η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων για το θέμα, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς, υπενθυμίζοντας ότι όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκανε μία σχετική υπαναχώρηση λέγοντας πως ενδεχομένως να μην είναι δυνατόν να κερδηθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ο Δημοκρατικός Τζον Κέρι τον κατηγόρησε για αδυναμία.

«Όχι λόγια»

Στο ζήτημα του Νταρφούρ αφιερώνει το κεντρικό της σχόλιο με τον τίτλο «δράση, όχι λόγια» η εφημερίδα Γκάρντιαν (Τhe Guardian), με αφορμή την αντιπαράθεση εάν θα πρέπει να χαρακτηρισθούν γενοκτονία οι διώξεις που υφίσταται ο μαύρος πληθυσμός της δυτικής επαρχίας του Σουδάν.

Η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που κάνει λόγο για γενοκτονία, φέρει τις ΗΠΑ ένα βήμα μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση,. Το ζητούμενο όμως δεν είναι οι ορισμοί, αλλά η δράση για την αποτροπή της ανθρωπιστικής τραγωδίας. Ο χρόνος είναι λίγος και οι άνθρωποι πεθαίνουν. Τα λόγια, όπως και να ηχούν, δεν είναι αρκετά, υπογραμμίζει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν.

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times), αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα -με αφορμή τον τυφώνα Ιβάν στην Καραϊβική- στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, προβάλλοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ότι αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Ο κ. Μπελρ, γράφει η εφημερίδα, σκοπεύει να θέσει το θέμα στην πρώτη θέση της ατζέντας, όταν η Βρετανία αναλάβει την προεδρία της G8 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδικαλιστική προειδοποίηση προς Εργατικούς

Την προειδοποίηση των συνδικάτων προς τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, προβάλλει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph). Οι Εργατικοί κινδυνεύουν να χάσουν τις εκλογές του επόμενου χρόνου, εξαιτίας της ευρέως διαδεδομένης απογοήτευσης των υποστηρικτών του, αλλά και της «αυτάρεσκης» πεποίθησης του κόμματος ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο συνδικαλιστικός ηγέτης Ντέρεκ Σίμπσον.

Ο ίδιος τονίζει στη Ντέιλι Τέλεγκραφ ότι η υποστήριξη των συνδικάτων στους Εργατικούς και τον Τόνι Μπλερ θα εξαρτηθεί από τη διάθεση του πρωθυπουργού να επανακτήσει την επαφή του με τους εργαζόμενους. Ο κ. Σίμπσον δεν αποκλείει, μία μερίδα των ψηφοφόρων των Εργατικών να προτιμήσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας δημοσιεύεται συνέντευξη της συζύγου του πρωθυπουργού, Τσέρι, η οποία υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί την παραίτηση του κ. Μπλερ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.