Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-08

  1. Ανασχηματισμός με επιστροφές
  2. Ήθελε αλλά δεν μπορούσε
  3. Αισιόδοξος ο Γκρίνσπαν
  4. Στην έρημο τα αποτυπώματα του Ηλιου
  5. Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι
  6. Στο πόδι όλη η Ιταλία
  7. Στο στόχαστρο οι Τσετσένοι οπλαρχηγοί
  8. Τραγικός θάνατος μεταλλωρύχων στην Τουρκία
  9. «Embedded»
  10. Δαυίδ... ετών 500
  11. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  12. Μακρύς ο δρόμος για την Ευρώπη
  13. Αναβάλλεται η απέλαση του Μπόμπι Φίσερ
  14. Πάνω από 1.000 οι αμερικανοί στο Ιράκ
  15. Επικηρύσσονται οι τσετσένοι οπλαρχηγοί
  16. Ανησυχία για τις δύο Ιταλίδες ομήρους
  17. Συνάντηση Καραμανλή Έβερτ
  18. Επιστολή Γκιουλ προς Σολάνα
  19. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  20. Δύο μέτωπα για Παπανδρέου
  21. Οικονομία και προεδρολογία
  22. Κατάθεση Θάνου
  23. Διαφωνίες για Τουρκία
  24. Τι σκέφτονται οι Ρώσοι πολίτες
  25. Εικόνες ομηρίας
  26. «Στο σχολείο του τρόμου»
  27. Ο νέος πόλεμος;

Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ανασχηματισμός με επιστροφές

Ο ανασχηματισμός του Τόνι Μπλερ με την επανεμφάνιση του πρώην υπουργού Υγείας, Άλαν Μίλμπερν σε ρόλο κλειδί μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

«Ο Μίλμπερν επιστρέφει για να ηγηθεί της προεκλογικής στρατηγικής των Εργατικών», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η οποία επισημαίνει ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Άλαν Μίλμπερν υπήρξε ανέκαθεν από τους βασικούς ανταγωνιστές του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν στο κυβερνών κόμμα.

Επιπλέον, η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι ο Άλαν Μίλμπερν είναι ο μοναδικός σοβαρός αντίπαλος του Γκόρτνον Μπράουν στη διεκδίκηση της εξουσίας μετά την αποχώρηση του Τόνι Μπλερ.

«Ο Μπλερ επαναφέρει τον Μίλμπερν ως επικεφαλής της πολιτικής γραμμής», γράφει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και διευκρινίζει στο πλαγιότιτλό της ότι «ο Μπράουν έχασε τη μάχη για το νέο μανιφέστο των Εργατικών».

Και για τη «Γκάρντιαν» ο μεγάλος κερδισμένος του ανασχηματισμού είναι ο πρώην υπουργός Υγείας, ο οποίος φαίνεται να επέστρεψε με τους δικούς του όρους. Ο τίτλος της εφημερίδας είναι: «Ο Μίλμπερν πιέζει και κερδίζει κεντρικό ρόλο στο κόμμα».

Και στο πλαγιότιτλο διευκρινίζει: «Ο Μπλερ αν και σάστισε με τα αιτήματα του φίλου του, τού εγγυήθηκε ένα ρόλο κλειδί στις εκλογές εις βάρος του άλλου εταίρου, του Μπράουν».

Ωστόσο η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι εάν ο Μίλμπερν ταυτιστεί με μια κακή προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα φέρει απώλειες στους Εργατικούς, τότε ο Γκόρντον Μπράουν θα καραδοκεί στη διπλανή πόρτα για να κάνει την κίνησή του».

«Ο Μίλμπερν δέχεται τον ρόλο του στις εκλογές, καθώς ο Μπλερ αδειάζει τον Μπράουν», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Ιντιπέντεντ» και υποστηρίζει ότι η κίνηση του Τόνι Μπλερ αναμένεται να δημιουργήσει δύο στρατόπεδα στο κυβερνών κόμμα, τους φίλα προσκείμενους στον Μπλερ και τους φίλα προσκείμενους στον Μπράουν.

Ο κόσμος θέλει Κέρι

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη προτιμάει τον Κέρι από τον Μπους, λέει δημοσκόπηση».

Πρόκειται για το δεύτερο πρωτοσέλιδο τίτλο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Το άρθρο επισημαίνει ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 35 χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες θεωρούνται εταίροι των ΗΠΑ.

«Εάν οι πολίτες της κόσμου είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών ο Τζον Κέρι θα επικρατούσε με άνεση», τόνισε ο Στίβεν Καλ, διευθυντής προγράμματος για τις τάσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

«Ούτε μια λίρα στην έρευνα»

«Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί απειλούν με περικοπή της έρευνας διαμαρτυρόμενοι για την τρομοκρατία των ζώων», διαβάζουμε στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς», η μόνη που δεν ασχολείται στο πρωτοσέλιδό της με τον ανασχηματισμό.

Πιο αναλυτικά, οι επικεφαλής ορισμένων εκ των μεγαλυτέρων φαρμακοβιομηχανιών στον κόσμο, όπως η ΓκλάξοΣμιθ Κλάιν (GSK) και η Άστρα Ζενέκα προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ ότι εάν δε λάβει μέτρα κατά των οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων δεν πρόκειται να διαθέσουν «ούτε μια λίρα στον τομέα της έρευνας».

Τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της GSK, δρ. Γκάρνιερ χαρακτήρισε τα μέλη των οργανώσεων για την προστασία των ζώων «απεχθείς θρασύδειλους».


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ήθελε αλλά δεν μπορούσε

Οι Έλληνες δεν κατάφεραν να ζήσουν στιγμές Πορτογαλίας στο Καραϊσκάκη

Ισόπαλες ανεδείχθησαν (0-0) η Ελλάδα και η Τουρκία στο μεταξύ τους παιχνίδι για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 2006 που διεξήχθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Το παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 35.000 θεατές.

Μετά και το ματς με την Τουρκία η εθνική Ελλάδας έχει μόλις ένα βαθμό και θέλει πάση θυσία τη νίκη στο Κίεβο με την Ουκρανία στις 9 Οκτωβρίου για να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Το παιχνίδι ήταν μέτριο από κάθε άποψη, αφού έλειπαν οι καλές φάσεις. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και έδειξαν ότι «έψαχναν»την ισοπαλία. Με αντεπιθέσεις προσπάθησαν να πάρουν το προβάδισμα του σκορ.

Η εθνική φάνηκε ανέτοιμη και με πολλά προβλήματα ανάπτυξης, παρουσιάζοντας ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της Πορτογαλίας. Δεν είχε ρυθμό στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και δεν απείλησε με ιδιαίτερες αξιώσεις την εστία του Ρουστού.

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας (80' Παπαδόπουλος) Κατσουράνης, Καψής, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Βρύζας, Χαριστέας, Γιαννακόπουλος (80' Τσιάρτας).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρουστού, Σερκάν, Ντενίζ, Σερβέτ, Ουμίτ, Οκάν (72' Χουσεϊν), Ιμπραήμ, Εμρέ, Καραντενίζ, Νιχάτ (92' Σερχάτ), Φατίχ (88' Χαμίτ).

Η βαθμολογία του ομίλου ύστερα από δύο αγώνες:

Γεωργία 4, Ουκρανία 4, Αλβανία 3, Τουρκία 2, Δανία 1, Ελλάδα 1, Καζακστάν 0. Το Καζακστάν και η Δανία έχουν από ένα παιχνίδι.

Η επόμενη αγωνιστική (9/10): Ουκρανία - Ελλάδα, Αλβανία - Δανία, Τουρκία - Καζακστάν. Ρεπό η Γεωργία.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιόδοξος ο Γκρίνσπαν

Σε καλή πορεία αλλά προσοχή, λέει ο Αλαν Γκρίσπαν για την αμερικανική οικονομία

«Η οικονομία έχει μπεί και πάλι σε ανοδική τροχιά τις τελευταίες εβδομάδες» υπογράμμισε σε ομιλία του στην οικονομική επιτροπή του αμερικανικού Κονγκρέσου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η εκτίμιση αυτή βασίζεται σε δύο παράγοντες: την αύξηση των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής και την κινητικότητα της αγοράς εργασίας.

Ο κ. Γκρίνσπαν πρόσθεσε ότι οι πρωτοφανείς αυξήσεις της τιμής πετρελαίου τον Αύγουστο, είχαν πολύ μικρή επίπτωση στον πληθωρισμό.

Παρόλα αυτά, ο διοικητης της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί αν δεν αλλάξει η σημερινή δημοσιονομική πολιτική.

«Θα πρέπει να περιορισθούν σημαντικά οι δαπάνες του δημοσίου» διευκρίνισε ο αμερικανός τραπεζίτης.

Ο κ. Γκρίνσπαν εκτιμά ότι οι μεγάλες πιέσεις για την αμερικανική οικονομία θα προκύψουν με την συνταξιοδότηση των παιδιών του baby boom, της γενιάς του 60, που θα καλύπτονται από το καθεστώς της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Στην έρημο τα αποτυπώματα του Ηλιου

Συνετρίβη διαστημικός θάλαμος που περιείχε σωματίδια αποκομμένα από τον Ήλιο

Άδοξο τέλος είχε η τριετής έρευνα της ΝΑΣΑ να περισυλέξει μικρά σωματίδια του Ηλιου μέ στόχο την ευρύτερη κατανόηση του ηλικαού μας συστήματος.

Η καψούλα που αποκολήθηκε από το διαστημόπλοιο Genesis και περιείχε τα σωματίδια του Ηλιου συνετρίβη στην έρημο των ΗΠΑ.

Αιτία της συντριβής ήταν τα αλεξίπτωτα που δεν ανοιξαν στην ώρα τους.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν από ελικόπτερο την κάθοδο του ειδικού θαλάμου με τα πολύτιμα ευρήματα, τον είδαν να τους προσπερνά και να συντρίβεται στην έρημο.

Πάντως η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το εγχείρημα που έως τώρα έχει κοστίσει 260 εκατ. δολάρια.

Σκοπός της αποστολής ήταν να δοθούν απαντήσεις στα αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα που αφορούν την προέλευση του Ηλίου.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:56 (Ώρα Λονδίνου)

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Κινδυνολογεί ο Τσένι

«Αν κάνουμε λαθεμένη επιλογή ο κίνδυνος είναι ότι θα μας χτυπήσουν και πάλι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι σε προεκλογική συγκέντρωση του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Άιοβα.

Η απάντηση των Δημοκρατικών ήλθε από τον Τζον Εντγουάρντς, υποψήφιο Αντιπρόεδρο του κ. Κέρι.

«Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο» σχολίασε ο Τζον Εντγουάρντς.

Πατριωτικές κορώνες

«Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι καλύτερα εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής του αιώνα μας, της τρομοκρατίας. Αν εκλεγεί ο κ. Κέρι, η χώρα θα επιστρέψει στην προ της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματικότητα με κίνδυνο να βιώσουμε και άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα» δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο κ. Τσένι υπεραμύνθηκε, επίσης, της απόφασης της κυβέρνησης Μπους να εμπλακεί σε πόλεμο στο Ιράκ.

«Απομακρύναμε από την εξουσία έναν ηγέτη που έκανε χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον των συμπατριωτών του και στήριζε την τρομοκρατία. Ο Σαντάμ Χουσείν βρίσκεται σήμερα στη φυλακή και έκεί θα μείνει για πάντα».

«Πατριδοκάπηλοι»

«Ο Τσένι και ο προιστάμενος του Μπους έχουν αποδείξει ότί δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα αρκεί να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν είναι ειδικότητα τους. Είναι ένα πολύ σοβαρό και οδυνηρό για τους Αμερικανούς ζήτημα για να το χρησιμοποιούν αβρόχοις ποσί για εκλογικά οφέλη» δήλωσε ο Τζοντ Εντγουαρντ, υποψίος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:23 (Ώρα Λονδίνου)

Στο πόδι όλη η Ιταλία

Οι δύο Ιταλίδες εργαζόμενες στο Ιράκ που απήχθησαν από ενόπλους

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο ιταλίδων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ.

Μετά την συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι τα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευση δήλωσαν πως αν και εξακολουθούν να αντιτίθενται στην εισβολή στο Ιράκ, θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να απελευθερωθούν οι δύο γυναίκες

Αλ Κάιντα

Ομάδα που αυτοαποκαλείται Ανσάρ αλ Ζαρκάουι έχει αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής των Σιμόνα Πάρι και Σιμόνα Τορέτα, των δύο Ιταλίδων που απάχθηκαν μέρα μεσημέρι από τα γραφεία οργάνωσης αρωγής στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένοπλοι εισήλθαν στα γραφεία της ιταλικής Μη Κυβερνητικής οργάνωσης Μαχνάζ Μπασάμ και πήραν μαζί τους τις δύο γυναίκες καθώς και δύο Ιρακινούς συνεργάτες της ίδιας οργάνωσης.

Οι δύο 29χρονες γυναίκες εργαζόταν στον τομέα ιατρικής βοήθειας της οργάνωσης και προμήθευαν τα νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας με οξυγόνο και πόσιμο νερό.

Η οργάνωση Ανσαρ Αλ Ζαρκάουι ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής των δύο Ιταλίδων με μήνυμα της σε ισλαμική ηλεκρονική σελίδα.

«Είναι η πρώτη μας επίθεση κατά ιταλικών στόχων» έγραφε η ανακοίνωση.

Πρόκειται για άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση και συμφωνα με πηγές της ιρακινής κυβέρνησης είναι πιθανότατα άλλο ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα

Στις 26 Αυγούστου εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του στο Ιράκ ο Ιταλός δημοσιογράφος, Έντζο Μπαλντόνι, μετά την άρνηση της Ρώμης να ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων για απόσυρση των δυνάμεών της από το Ιράκ.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:31 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο οι Τσετσένοι οπλαρχηγοί

Οι σκηνές στο βίντεο των δραστών είναι συγκλονιστικές

Αμοιβή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρουν οι ρωσικές αρχές για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη των ηγετών των Τσετσένων αυτονομιστών, Ασλάν Μασχάντοφ και Σαμίλ Μπασάγιεφ.

Η τραγωδία των ομήρων στη πόλη Μπεσλάν της Β.Οσετίας που αποδίδεται στους δύο Τσετσένους οπλαρχηγούς, ήταν το έναυσμα για την επικήρυξή τους.

Παράλληλα το Κρεμλίνο προτίθεται να εξαπολύσει σειρά προληπτικών επιθέσεων σε βάσεις Τσετσένων ανταρτών στην περιοχή του Καυκάσου.

Ο Ασλάν Μασχάντοφ είχε εκλεγεί πρόεδρος της Τσετσενίας το 1997. Το Κρεμλίνο και ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, αμφισβήτησαν την εκλογή του Τσετσένου ο οποίος πέρασε στην παρανομία και συμμάχησε με τον σκληροπυρηνικό Σαμίλ Μπασάγιεφ.

Εκτοτε, παρατηρείται η κλιμάκωση των επιθέσεων Τσετσένων σε ρωσικό έδαφος, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν μεγάλο αριθμό νεκρών.

Προληπτικές επιθέσεις

Εκτός από την επικήρυξη των ηγετών του Τσετσένου αντάρτικου, το Κρεμλίνο σχεδιάζει και σειρά άλλων κινήσεων για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προβεί σε προληπτικά χτυπήματα "εναντίον βάσεων τρομοκρατών" οπουδήποτε στον κόσμο, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις στο έδαφός της.

Παράλληλα, ο Βλαδίμιρ Πούτιν εξήγγειλε πλήρη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών.

και πρώην στέλεχος της Κα-Γκε-Μπε, Γκενάντι Ντούντκοφ.

«Είναι μάλλον προφανές τι θα πρέπει να κάνουμε μετά από αυτήν την τραγωδία. Πολλές φορές έχω πει ότι είναι επιτακτική η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Υπηρεσίων Ασφαλείας αν θέλουμε να κτυπήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία. Γνωρίζουμε τι οφείλουμε να πράξουμε και ελπίζω αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν πολύ σύντομα", δηλώνει ο Γκενάντι Ντούντκοφ βουλευτής και ένας από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου Πούτιν.

Παραιτείται η κυβέρνηση της Β.Οσετίας

Η κυβέρνηση της Β.Οσετίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προτίθεται να παραιτηθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, εξ αιτίας της σφαγής των ομήρων στο Μπεσλάν.

Ο Alexander Dzasokhov, Πρόεδρος της δημοκρατίας της Β. Οσετίας υποσχέθηκε ενώπιον χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Βλαδικαυκάς, ότι θα τιμωρηθούν αμείληκτα όλοι όσοι αποδειχθεί ότι συνεργάσθηκαν με τους τρομοκράτες ή όσοι επέδειξαν αμέλεια.

Το βίντεο του τρόμου

Την Τριτη, το ρωσικό κανάλι NTV μετέδωσε βιντεοταινία διάρκειας ενάμιση λεπτού, με ανατριχιαστικές εικόνες από το εσωτερικό του σχολείου, την ώρα που εκτυλισσόταν η ομηρία.

«Το βίντεο γυρίστηκε από τους ίδιους τους δράστες και δείχνει εικόνες από το γυμναστήριο. Φαίνεται ότι γυρίστηκε την ημέρα που οι ένοπλοι εισέβαλαν στο σχολείο, δηλαδή την πρώτη Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε τους δράστες να παγιδεύουν το κτίριο με εκρηκτικά, βλέπουμε στην κυριολεξία παντού καλώδια. Ένας από τους τρομοκράτες λέει πού πρέπει να σταθούν τα παιδιά. Μεταξύ των ομήρων κυκλοφορούν βαριά οπλισμένοι άνδρες, ένας εκ των οποίων φαίνεται να πατάει πάνω σε ένα πυροκροτητή» μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Παράλληλα, την Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ουστίνοφ, παραδέχθηκε για πρώτη φορά επισήμως ότι οι όμηροι ξεπερνούσαν τους 1200. Αρχικώς, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι οι όμηροι ήταν περίπου 350.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:10 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγικός θάνατος μεταλλωρύχων στην Τουρκία

Τα σωστικά συνεργεία βοηθούν έναν από τους επιζόντες εργάτες

Τουλάχιστον 19 νεκροί και 17 τραυματίες είναι ο απολογισμός φωτιάς που ξέσπασε απροσδόκητα σε στοά ορυχείων στην βόρειο-ανατολική Τουρκία.

Η έκρηξη που ακολούθησε την πυρκαγιά προκάλεσε την κατάρρευση της εισόδου του ορυχείου που βρίσκεται έξω από την κωμόπολη Κούρε κάπου 300 χλμ. βόρεια της 'Αγκυρας.

Ο πυκνός καπνός που ανεδύετο από τις στοές έκανε την είσοδο στο ορυχείο αδύνατη.

Τα πτώματα των 19 εργατών έχουν βρεθεί καθώς και οι 17 τραυματίες. Ωστόσο τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν στις υπόγειεςστοές όπου ένδέχεται να βρίσκονται και άλλοι μεταλλορύχοι.

Οι αρχές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς αν και η πιθανότερη αιτία ήταν ότι αυτή προκλήθηκε από οξυγονοκόληση που έγινε μέσα στη στοά, σε βάθος 150 μέτρων.

Η πυρκαγιά κατεσβέσθη μετά από τέσσερις ώρες και οι πυροσβέστες εισήλθαν μέσα στο ορυχείο φορώντας μάσκες οξυγόνου.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Embedded»

Οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο κέντρο των επιχειρήσεων των αμερικανικών και στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ

Το θεατρικό έργο «Ιμπέντεντ» πρωτοπαρουσιάστηκε την Τρίτη στο Λονδίνο, στα στούντιο Ριβερσάιντ. Η λέξη «embedded» αναφέρεται στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τον πόλεμο στο Ιράκ όντας ενσωματωμένοι στις βρετανικές και αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες.

Συγγραφέας του έργου δεν είναι άλλος από το βραβευμένο με Όσκαρ Αμερικανό ηθοποιό, Τιμ Ρόμπινς, γνωστό στο παγκόσμιο κοινό από ρόλους του σε ταινίες όπως το «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και «Τα μυστικά του ποταμού».

Το έργο ανεβάστηκε για πρώτη φορά στο Λος Άντζελες τον περασμένο Δεκέμβριο και αργότερα στη Νέα Υόρκη, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, εάν ιδίως λάβει κανείς υπόψη το ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης δε διάκειται ευμενώς σε αντιπολεμικούς υπαινιγμούς, την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται στο Ιράκ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το έργο δοκιμάζεται μπροστά στο απαιτητικότερο ευρωπαϊκό κοινό.

Όπως φαίνεται από τον τίτλο, το συγγραφέα απασχολεί ο ρόλος των δημοσιογράφων που δέχθηκαν να ενσωματωθούν στις δυνάμεις εισβολής, και να περιγράψουν τον πόλεμο υπό τα βλέμματα των στρατιωτικών τους «κηδεμόνων».

Μια από τις πρώτες σκηνές δείχνει μια ομάδα τέτοιων ρεπόρτερ να βαδίζουν σαν σε στρατιωτική παρέλαση και να φωνάζουν στον επιτηρητή τους, το συνταγματάρχη Χαρντσάνελ (Σκληροκάναλο σε ελεύθερη μετάφραση) «Κύριε, είμαστε σκουλήκια δημοσιογράφοι - Διατάξτε».

Εκτός όμως από τους ρεπόρτερ που ντύθηκαν κυριολεκτικά στο χακί, υπάρχουν στο Ιμπέντεντ και όσοι πολεμικοί ανταποκριτές είναι αποφασισμένοι να καταγράψουν την αλήθεια. Υπάρχουν βέβαια και τα εμπόδια που προβάλουν στο έργο τους οι στρατιωτικές αρχές.

Ο ίδιος ο Ρόμπινς μιλώντας για το έργο του, είπε ότι πρόκειται για μια «σάτιρα που θα πρέπει να κάνει το θεατή να γελάσει αλλά και να κατατρομάξει».

Πράγματι βλέποντας μέσα σε ένα κατάμεστο θέατρο την αντιπολεμική σάτιρα του Τιμ Ρόμπινς, μπορούμε να πούμε ότι τρομάξαμε και φρίξαμε, ιδίως με τους διάφορους χαρακτήρες που διαμορφώνουν τη λήψη των μεγάλων αποφάσεων όπως παραδείγματος χάριν την εισβολή σε μια φανταστική χώρα που λέγεται Γόμορα, με πρωτεύουσα τη Βαβυλώνα. Οι ομοιότητες με το Ιράκ είναι εξόφθαλμες.

Καθώς οι Αμερικανοί φαντάροι αποχαιρετούν τις οικογένειές τους φεύγοντας για τα Γόμορα, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας συνεδριάζει μια δράκα ανωτάτων στελεχών - που ο Τιμ Ρόμπινς ονομάζει Τσίκενχοκς -δηλαδή γεράκια με καρδιά κότας- αποτελούμενη από πέντε άνδρες και μία γυναίκα που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους ποτέ τους δε γνώρισαν από πρώτο χέρι τις κακουχίες του πολέμου, αλλά παρόλα αυτά στέλνουν χιλιάδες στρατιώτες στο μέτωπο.

Οι χαρακτήρες αυτοί εμφανίζονται επί σκηνής με μαύρα κουστούμια και τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα με μάσκες.

Όλοι μαζί ομνύουν στο όνομα του Λίο Στράους, στοχαστή και μέντορα των «Νεοσυντηρητικών».

Δόγμα του Στράους είναι το ότι μπορεί κανείς να «πει ψέματα ορμώμενος από ευγενή κίνητρα και υπηρετώντας το γενικότερο καλό».

Τα ονόματα των αντιηρώων αυτών είναι χαρακτηριστικά: ο Ραμ Ραμ, η Γκόντολα, ο Πάου Πάου, ο Γουλφ και ο Πέρλι Γουάιτ θυμίζουν τους υπέρμαχους της εισβολής στο Ιράκ.

Στο έργο η καμαρίλα αυτή στελεχών εξετάζει με κυνισμό ποιο από τα προσχήματα για την εισβολή στα Γόμορα θα εξασφαλίσει περισσότερους υποστηρικτές, συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο αναβολής της γενικής επίθεσης ώστε να μην συμπέσει με τους αγώνες πλέι οφ του γνωστού ΝΒΑ ή σε μια άλλη στιγμή επιχαίρει καθώς η πολεμική επιχείρηση διευκολύνει τη συγκάλυψη μεγάλων οικονομικών σκανδάλων -και αναφέρεται ονομαστικά στις υποθέσεις Ένρον, Γουέρλντκομ και Άρθουρ Άντερσεν.

Από την παράσταση δε λείπουν οι ηρωικές, οι επώδυνες αλλά και οι πικρές στιγμές, όπως όταν στρατιώτες επιστρέφουν στην πατρίδα χαραγμένοι με ψυχολογικές ουλές της αδιάκριτης σφαγής.

Όλοι οι διάλογοι αυτοί βασίζονται σε αυθεντικές επιστολές που έστειλαν στρατιώτες από το μέτωπο στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Υπάρχει βέβαια και ο θεατρικός εαυτός, το alter ego, της Αμερικανίδας στρατιώτη Τζέσικα Λιντς, που η ομηρία της σε ιρακινό νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε από τους μηχανισμούς πληροφόρησης του Πενταγώνου.

Αυτό είναι το «Ιμπέντεντ» του Τιμ Ρόμπινς, σε σκηνοθεσία του ίδιου, που ανεβαίνει καθημερινά στα στούντιο Ριβερσάιντ του Λονδίνου, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:02 (Ώρα Λονδίνου)

Δαυίδ... ετών 500

Ο Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγέλου

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση πεντακοσίων ετών από τα αποκαλυπτήρια ενός εκ των πιο διάσημων έργων τέχνης στον κόσμο, άρχισαν την Τετάρτη στη Φλωρεντία.

Πρόκειται για τον περίφημο Δαυίδ, το άγαλμα του νεαρού άνδρα που αναπαριστά τον ήρωα της Παλαιάς Διαθήκης.

Με ύψος τεσσάρων μέτρων, το αριστούργημα του Μιχαήλ Αγγέλου από λευκό μάρμαρο, προσελκύει περισσότερο από ένα εκατομμυρίο επισκέπτες ετησίως στην Γκαλέρια ντελ' Ακαντέμια, της όμορφης πόλης της Τοσκάνης, όπου εκτίθεται.

Τα πρώτα είκοσι χρόνια έκθεσής του, ο Δαυίδ χτυπήθηκε από κεραυνό και δέχθηκε συχνές επιθέσεις διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να έχει σπάσει το ένα του χέρι.

Οι εκδηλώσεις στη Φλωρεντία θα διαρκέσουν δύο μήνες.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την Ελλάδα μας. Όρθιοι μπροστά στην τηλεόραση τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο, χειροκροτούσαμε, χαιρόμαστε και νοιώθουμε ευτυχισμένοι που επιτέλους όλοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες των Ελλήνων να αποδείξουν στα πέρατα της γης τι θα πει ελληνικό πνεύμα, πολιτισμός και σεβασμός! Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά τι θα πει ελληνικό γλέντι και ζεστή ελληνική φιλοξενία. Είμαστε πρώτοι! Πάντα!

Lana Theodossis (California, USA)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Ίσως δεν υπάρχουν λόγια στην πλούσια συναισθημάτων ελληνική γλώσσα για να περιγράψουν τα συναισθήματα των καλοπροαίρετων Ελλήνων που αισθάνθηκαν το τι ελάμβανε χώρα τις ανεπανάληπτες εκείνες μέρες. Ένα τεράστιο εύγε σε όλους όσους εργάσθηκαν μα περισσότερο όλων στους γελαστούς εθελοντές. Ήταν όλοι τους ανεπανάληπτοι.

Παναγιώτης Αξαόπουλος (Ελλάς)

Άλλη μια φορά αυτός ο λαός απέδειξε ότι μπορεί και μαθαίνει στον κόσμο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα γράμματα!

Πάνος Μίχας (Αθήνα)

Ήταν ένα πραγματικό όνειρο που κράτησε 17 ημέρες ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξανάρχονται στη χώρα που τους γέννησε. Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο αποθεωμένη από τον κόσμο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 20χλ. βάδην.

Τhomas (Newcastle Upon Tyne, UK)

The Οlympics are over. Soon everything will be forgotten. The only thing the Greeks are going to remember is the cost for the Olympics 10.000.000.000 bilions dollars.

Elias (Toronto, Canada)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

For eighteen days we felt proud to be Greek. For eighteen days we remembered our strong heritage. For eighteen days we showed the world that we do exist. For us, immigrants, it was a justification to the ignorant population around us that we were the greatest contribution to every modern civilization. Too bad that the broadcasters of NBC did not spend some time to learn to pronounce the name of the the Greek stadiums and locations. Bravo to the motherland for an unforgettable eighteen days trip to history.

John Andrews (Arizona, USA)

The Athens 2004 Games were not only well organized but more importantly brought the Games home where they belong. Greece was very well prepared, and left the best impression an all its guests and citizens.

Stan Kontogiannis (USA)

Come back often and take hold of Athens!

Antje Mairhoefer (Athens)

Το συναίσθημα που έμεινε, είναι αμφίσημο. Δυστυχώς παρ όλο που προσπαθώ, αυτό που μένει είναι και καλό και πικρό. Καλό, διότι έδειξε η χώρα μας, ένα πρόσωπο που δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια και παρά τα εκατομμύρια που όλες οι κυβερνήσεις ξόδεψαν στην διαφήμιση να δείξουν. Έτσι οι αγώνες το έκαναν, από μόνοι τους. Κακό, διότι, διότι όλοι οι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και το μετέτρεψαν σε δικό τους θέμα και ντρέπομαι για αυτό. Μόνο ο Σουφλιάς, είπε, μίλησε και ανέφερε για όλους και καλά έκανε, παρ όλο που με τους σοσιαλιστές με χωρίζει μία άβυσσος. Καλό, διότι έμαθαν όλοι την φιλοξενία μας (...)

Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Κακό, διότι δώσαμε λάθος όνομα στον μαραθωνοδρόμο που είπε το «νικήσαμε» και του δώσαμε όνομα δρόμου στην Αθήνα, χωρίς λόγο και αιτία που όλοι υποστηρίζουμε. () Καλό, διότι όλη η υφήλιος είδε και γνώρισε την Ολυμπία. Αυτό το μαγικό, το παραδεισένιο μέρος της ελληνικής γης. Καλό, διότι συζητάνε ορισμένα αγωνίσματα να γίνονται μόνιμα σε όλες τις Ολυμπιάδες εκεί ()

Κακό, διότι έλειπαν από την τελετή λήξεως οι Νάνα Μούσκουρη, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Ντέμης Ρούσσος. Όλοι μαζί, από τους τραγουδήσαντες στην τελετή δεν πιάνουν ούτε το 3% της δημοτικότητας του ενός από τους τέσσαρις. Γιατί; Διότι αυτούς τους τραγούδησε όλη η οικουμένη. () Κακό, διότι έλειπαν οι αναφορές από την Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο την Τζίνα Μπαχάουερ () Καλό, διότι έμαθαν το σουβλάκι και τους έτρεχαν τα σάλια τους, όπως τα δικά μου.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα)

What a excellent environmnet, organisation and atmosphere. I am happy that my self and my family we had the chance to be there and get that wonderful feeling that made us proud to be greek. Congratulations to Greece, to Athens 2004 and above all to all Greeks who directly or indirectly made the dream of bringing the games back home a reality.

Kostas Ladas (London, UK)

On the coming 28th of October, on school parades, we will NOT remember that many of the Greek champions were not Greek nationals.

Georgios (Bristol, UK)

Superb organisation with no mistakes, excellent security conditions, but does it worth? Doping events and the fact that some scientists work for it will make the whole of athletics to loose a lot.

Costas Kyprianou (Cyprus)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news.

Thomas Economou (UK)

Όλα ήταν εντυπωσιακά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι τελετές έναρξης και λήξης, η Αθήνα, η Ελλάδα μας γενικώς. Μόνο που οι Έλληνες δείξαμε σε πολλά σημεία τον εγωισμό μας. Ίσως δεν καταλάβανε όλοι ότι αυτοί οι αγώνες ήταν αγώνες όλων τον ανθρώπων και όχι μόνο των Eλλήνων. Αλήθεια, εάν έχουμε την τύχη να διοργανώσουμε κάποιο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπως η Πορτογαλία και χάσουμε στον τελικό πώς θα φερθούμε στους νικητές;

Kώστας Σ. (Μόναχο, Γερμανία)

Όσοι χειμώνες και αν περάσουν, η καρδιά μας και τα μάτια μας θα χαμογελούν στο όνειρο, που οι τυχεροί ζήσαμε.

Νίκος Κοκκορής (Αθήνα)

Aυτό που θα θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα είναι τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μας έδωσαν οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους αλλά και η άψογη συντονισμένη οργάνωση των αγώνων. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Aυτό το παγκόσμιο Ελληνικό Καλοκαίρι, κατέδειξε την δύναμη ενός ολόκληρου λαού, χάραξε τις τύχες του, είδε, ένοιωσε, έκανε θαύματα, προσπέρασε με χαμόγελο, αγάπη αλλά και οίκτο όλους αυτούς τούς διάφορους 'δήθεν' και έδωσε σε όλο το κόσμο χαρά και κέφι αλλά και αξίες και αλήθειες ζωής.

Αντώνης (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας ήταν μαγευτική βαθύτατα πνευματική και "βουτηγμένη" στο διαχρονικό άρωμα και στο αθάνατο κι ασίγαστο κύμα της Θάλασσας του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ίδιο ενδεδυμένη με τα Ελληνικά χρώματα ήταν σαφώς και η Τελετή Λήξης, όπου αποδώθηκε και συνδυάστηκε αρμονικά o καθημερινός βίος του Ελληνα Αγρότη και της Ελληνίδας Αγρότισσας. Μία Τελετή - Πανηγύρι. Ένα ξεφάντωμα αφιερωμένο σ΄ όλάκερη την οικουμένη.

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι.

Λάνα Καντιάνη (USA)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους. Αν λοιπόν, κάτι θα ήθελα να κρατήσω ζωντανό στην κλονισμένη μνήμη μου σίγουρα θα επιθυμούσα να ήταν μερικά στιγμιότυπα από τις Τελετές έναρξεως καί λήξεως των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον ανεπνάληπτο, ευφυή και ταλαντούχο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τέλος, δεν θα λησμονούσα ποτέ τον Αγώνα της Τιμής που έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Τένις Λένα Δανιηλίδου με τη Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Η Λένα συγκίνησε για τη δύναμη της ψύχης, το αστείρευτο θάρρος, την ύψιστη πίστη της στο "Ευ Αγωνίζεσθαι". Παρά τους αφόρητους σωματικούς πόνους από τον τραυματισμό που προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα, δεν λύγησε...και Νικησε.

Bασίλης Λάππας (Βόλος)

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

Μακρύς ο δρόμος για την Ευρώπη

Η επίσκεψη Φερχόιγκεν στην Τουρκία έφερε τις διαφωνίες στο προσκήνιο

Μακρύ δρόμο έχει να διανύσει η Τουρκία για να φθάσει στο επίπεδο των ευρωπαικών χωρών, ακόμα κι αν πάρει τον Δεκέμβριο την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, επίτροπος για την διευρυνση της ΕΕ σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε στη Σμύρνη.

Κατά την τρίτη ημέρα της τετραήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία και λίγο πριν την σύνταξη της κρίσιμης έκθεσης της Κομισιόν που θα καθορίσει, τελικά αν τον Δεκέμβριο πάρει η Τουρκία ημερομηνία έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η δήλωση του κ. Φερχόιγκεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Διάσταση απόψεων

Η επίσκεψη του Γκίντερ Φερχόιγκεν στην Τουρκία έφερε στο προσκήνιο τις αντιπαραθέσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Εν όψει της έκθεσης Γερχόιγκεν, εντείνεται και η αντιπαράθεση των δύο τάσεων - αυτής που ευελπιστεί να γίνει δεκτή η Τουρκία στην λέσχη των 25 και σε αυτή που αντιτίθεται σφόδρα σε μια τέτοια προοπτική.

Την Τρίτη, ο Ολλανδός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Φόρων και Δασμών, Φριτς Μπόλκεσταϊν υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος , με την ένταξη της Τουρκίας, να καταρρεύσει η Ευρωπαική Ενωση.

Υπέρμαχοι

Υποστηρικτής της άμεσης ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα είναι Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, το οποίο την Τρίτη γνωμάτευσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν πάραυτα.

« Η πρόοδος της Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή. Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα δύο αυτά χρόνια έχουν συντελεσθεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι σε όλη την προηγούμενη δεκαετία» είπε ο πρόεδρος του ανεξάρτητου γνωμοδοτικού αυτού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάρτι Αχτισαάρι.

Πολέμιοι

Στην αντίπερα όχθη, στους πολέμιους της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, περιελήφθη με δηλώσεις του την Τρίτη και ο επίτροπος για την ενιαία αγορά, Φριτς Μπολκεστάιν προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθιστούσε αναπόφευκτη την ένταξη άλλων χωρών όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία.

Εξ' άλλου και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολλανδός πρωθυπουργός υπεστήριξε πως με την ένταξη της Ισλαμικής Τουρκίας ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ευρώπη σε «άψυχη μηχανή».

Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί τον ερχόμενο μήνα όταν θα δημοσιευθεί η επίμαχη έκθεση για τη Τουρκία και όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες ήδη άλλοι δύο επίτροποι -ο Αυστριακός Φραντς Φίσλερ και η Ισπανίδα Λογιόλα Ντε Παλάθιο - φέρονται αποφασισμένοι να εκφράσουν τις σοβαρές ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβάλλεται η απέλαση του Μπόμπι Φίσερ

Ο Μπόμπι Φίσερ θεωρείται από πολλούς διάνοια

Ο Μπόμπι Φίσερ, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι κέρδισε πίστωση χρόνου όσον αφορά το ένταλμα έκδοσης του στις ΗΠΑ, όπου εκρεμούν σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του.

Δικαστήριο στην Ιαπωνία, όπου μένει τον τελευταίο καιρό, επέτρεψε την παραμονή του διάσημου σκακιστή στη χώρα, έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη του με την αμερικανική κυβέρνηση που ζητά επιμόνως την έκδοση του.

Αγαπημένο παιδί της Αμερικής άλλοτε, ο Φίσερ καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για παραβίαση το διεθνούς εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1992.

Ο Φίσερ, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τόκιο λίγο πριν την επιβιβασή του σε πτήση προς τις Φιλιππίνες. Εντοπίστηκε από το διαβατήριο του που είχε λήξει.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την έκδοση του στις ΗΠΑ, ο πρώην πρωταθλητής, ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιαπωνία και δήλωσε έτοιμος να αποποιηθεί την αμερικανική υπηκοότητά του.

Επιβεβαίωσε, επίσης, φήμες που τον ήθελαν να παντρεύεται με την Μιγιόκο Βατάι, πρόεδρο του Σκακιστικού Συλλόγου της Ιαπωνίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Φίσερ υπογραμμίζει πως η αίτηση γάμου του με την κ. Βατάι έχει γίνει προσωρινά αποδεκτή από τις ιαπωνικές αρχές.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνω από 1.000 οι αμερικανοί στο Ιράκ

Πάνω από 1.000 νεκροί αμερικανοί είναι ο απολογισμός της επιχείρησης Ιράκ

Η κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αμερικανικλών στόχων στο Ιράκ, τα τελευταία 24ωρα, είχε βαρύ απολογισμό για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Το γεγονός αυτό έκανε το Αμερικανικό Πεντάγωνο να παραδεχθεί ότι από την επέμβαση στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 έως σήμερα σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Λευκός Οίκος απέτισε φόρο τιμής στους αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ.

Ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τους συγγενείς των θυμάτων υπογραμμίζοντας:

«Η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη. δεσμευόμαστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το Ιράκ, αποφάσεις που θα εγγυηθούν την σύντομη επιστροφή όλων των στρατιωτών μας στα σπίτια τους»

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι απόφαση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τις έως τώρα απώλειες της στο Ιράκ, αναζωπυρώνει, ουσιαστικά, τον δημόσιο διάλογο ΗΠΑ για το ορθόν ή όχι του πολέμου, δύο μόλις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ατέρμονη βία

Εν τω μεταξύ η βία στο Ιράκ δεν λέει να καταλαγιάσει. Επίκεντρα της ήταν την φορά αυτή η Πόλη Σαντρ, η συνοικία των Σιιτών της Βαγδάτης και η σουνιτική πόλη Φαλούτζα.

Την Τετάρτη, οι αμερικανικές δυνάμεις ξανάρχισαν να βομβαρδίζουν τη Φαλούτζα και σύμφωνα με πληροφορίες δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Την Τρίτη πάνω από 100 ιρακινοί αντάρτες σκοτώθηκαν στην πόλη που θεωρείται προπύργιο της σουνίτικής αντίστασης.

Παράλληλα, στη Βαγδάτη τουλάχιστον 40 ιρακινοί σκοτώθηκαν στην διάρκεια μαχών μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και μαχητών οπαδών του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:23 (Ώρα Λονδίνου)

Επικηρύσσονται οι τσετσένοι οπλαρχηγοί

Οι σκηνές στο βίντεο των δραστών είναι συγκλονιστικές

Αμοιβή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρουν οι ρωσικές αρχές για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη των ηγετών των Τσετσένων αυτονομιστών, Ασλάν Μασχάντοφ και Σαμίλ Μπασάγιεφ.

Η τραγωδία των ομήρων στη πόλη Μπεσλάν της Β.Οσετίας που αποδίδεται στους δύο Τσετσένους οπλαρχηγούς, ήταν το έναυσμα για την επικήρυξή τους.

Παράλληλα το Κρεμλίνο προτίθεται να εξαπολύσει σειρά προληπτικών επιθέσεων σε βάσεις Τσετσένων ανταρτών στην περιοχή του Καυκάσου.

Ο Ασλάν Μασχάντοφ είχε εκλεγεί πρόεδρος της Τσετσενίας το 1997. Το Κρεμλίνο και ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, αμφισβήτησαν την εκλογή του Τσετσένου ο οποίος πέρασε στην παρανομία και συμμάχησε με τον σκληροπυρηνικό Σαμίλ Μπασάγιεφ.

Εκτοτε, παρατηρείται η κλιμάκωση των επιθέσεων Τσετσένων σε ρωσικό έδαφος, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν μεγάλο αριθμό νεκρών.

Το βίντεο του τρόμου

Το ρωσικό κανάλι NTV μετέδωσε βιντεοταινία διάρκειας ενάμιση λεπτού, με ανατριχιαστικές εικόνες από το εσωτερικό του σχολείου, την ώρα που εκτυλισσόταν η ομηρία.

«Το βίντεο γυρίστηκε από τους ίδιους τους δράστες και δείχνει εικόνες από το γυμναστήριο. Φαίνεται ότι γυρίστηκε την ημέρα που οι ένοπλοι εισέβαλαν στο σχολείο, δηλαδή την πρώτη Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε τους δράστες να παγιδεύουν το κτίριο με εκρηκτικά, βλέπουμε στην κυριολεξία παντού καλώδια. Ένας από τους τρομοκράτες λέει πού πρέπει να σταθούν τα παιδιά. Μεταξύ των ομήρων κυκλοφορούν βαριά οπλισμένοι άνδρες, ένας εκ των οποίων φαίνεται να πατάει πάνω σε ένα πυροκροτητή» μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Παράλληλα, την Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ουστίνοφ, παραδέχθηκε για πρώτη φορά επισήμως ότι οι όμηροι ξεπερνούσαν τους 1200. Αρχικώς, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι οι όμηροι ήταν περίπου 350.

Παραιτείται η κυβέρνηση της Β.Οσετίας

Η κυβέρνηση της Β.Οσετίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προτίθεται να παραιτηθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, εξ αιτίας της σφαγής των ομήρων στο Μπεσλάν.

Ο Alexander Dzasokhov, Πρόεδρος της δημοκρατίας της Β. Οσετίας υποσχέθηκε ενώπιον χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Βλαδικαυκάς, ότι θα τιμωρηθούν αμείληκτα όλοι όσοι αποδειχθεί ότι συνεργάσθηκαν με τους τρομοκράτες ή όσοι επέδειξαν αμέλεια.

Προληπτικές επιθέσεις

Εκτός από την επικήρυξη των ηγετών του Τσετσένου αντάρτικου, το Κρεμλίνο σχεδιάζει και σειρά άλλων κινήσεων για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προβεί σε προληπτικά χτυπήματα "εναντίον βάσεων τρομοκρατών" οπουδήποτε στον κόσμο, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις στο έδαφός της.

Παράλληλα, ο Βλαδίμιρ Πούτιν εξήγγειλε πλήρη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών.

και πρώην στέλεχος της Κα-Γκε-Μπε, Γκενάντι Ντούντκοφ.

«Είναι μάλλον προφανές τι θα πρέπει να κάνουμε μετά από αυτήν την τραγωδία. Πολλές φορές έχω πει ότι είναι επιτακτική η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Υπηρεσίων Ασφαλείας αν θέλουμε να κτυπήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία. Γνωρίζουμε τι οφείλουμε να πράξουμε και ελπίζω αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν πολύ σύντομα", δηλώνει ο Γκενάντι Ντούντκοφ βουλευτής και ένας από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου Πούτιν


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία για τις δύο Ιταλίδες ομήρους

Οι δύο Ιταλίδες εργαζόμενες στο Ιράκ που απήχθησαν από ενόπλους

Ομάδα που αυτοαποκαλείται Ανσάρ αλ Ζαρκάουι έχει αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής των Σιμόνα Πάρι και Σιμόνα Τορέτα, των δύο Ιταλίδων που απάχθηκαν μέρα μεσημέρι από τα γραφεία οργάνωσης αρωγής στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένοπλοι εισήλθαν στα γραφεία της ιταλικής Μη Κυβερνητικής οργάνωσης Μαχνάζ Μπασάμ και πήραν μαζί τους τις δύο γυναίκες, μαζί με άλλους δύο Ιρακινούς συνεργάτες της ίδιας οργάνωσης.

Οι δύο 29χρονες γυναίκες εργαζόταν στον τομέα ιατρικής βοήθειας της οργάνωσης και προμήθευαν τα νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας με οξυγόνο και πόσιμο νερό.

Η οργάνωση Ανσαρ Αλ Ζαρκάουι ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής των δύο Ιταλίδων με μήνυμα της σε ισλαμική ηλεκρονική σελίδα.

«Είναι η πρώτη μας επίθεση κατά ιταλικών στόχων» έγραφε η ανακοίνωση.

Πρόκειται για άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση και συμφωνα με πηγές της ιρακινής κυβέρνησης είναι πιθανότατα άλλο ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα

Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ,Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να αναληφθεί διακομματική δράση για την διάσωση των δύο γυναικών.

Στις 26 Αυγούστου εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του στο Ιράκ ο Ιταλός δημοσιογράφος, Έντζο Μπαλντόνι, μετά την άρνηση της Ρώμης να ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων για απόσυρση των δυνάμεών της από το Ιράκ.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:10 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Καραμανλή Έβερτ

Συνάντηση μίας ώρας είχε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε κατόπιν ο κ. Έβερτ, οι δύο άνδρες συζήτησαν την πορεία της οικονομίας και την οικονομική πολιτική, για την οποία «υπήρξε συμφωνία» και «θα είναι αναπτυξιακή και όχι πολιτική λιτότητας».

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε άκαιρη την προεδρολογία, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν τους έξι μήνες που μας χωρίζουν από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να τους μετατρέπουμε σε προεκλογική περίοδο.

Ακόμη, ανέφερε ότι δε συζήτησε με τον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, αλλά εκτίμησε πως η διερεύνηση του θέματος προχωρά, σημειώνοντας ότι την ερχόμενη Τρίτη θα καταθέσει σχετικά στον αρμόδιο εισαγγελέα.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστολή Γκιουλ προς Σολάνα

Επιστολή προς τον Ύπατο Αντιπρόσωπο για θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, απέστειλε στις 31 Αυγούστου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», με την επιστολή ο κ. Γκιουλ ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να τηρήσει τις υποσχέσεις της» για έξοδο των Τουρκοκυπρίων από την απομόνωση.

Κατά τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, πρέπει να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν οι κανονισμοί για απευθείας εμπόριο της ΕΕ με Τουρκοκυπρίους, χωρίς τις αλλαγές που ζητά η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Η επιστολή επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν παρασκηνιακά από τις Βρυξέλλες στην τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της επιστολής που δημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος», αναφέρεται ότι «τα προσχέδια κανονισμού δεν μπορούσαν να υιοθετηθούν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου τον Ιούλιο» και ότι «οι τουρκοκύπριοι έχουν υποβληθεί άδικα στην απομόνωση και τον αποκλεισμό για δεκαετίες.

Είναι καιρός να τους ανακουφίσετε , καθώς έχουν αποδείξει την ισχυρή θέληση τους για μια λύση, όπως εκφράσθηκε μέσω του δημοψηφίσματος.

Η συνέχιση της απομόνωσης ανταμείβει την πλευρά που απέρριψε το σχέδιο Aνάν, ενώ η πλευρά που επέδειξε τη βούληση της για τη διευθέτηση του προβλήματος συνεχίζει να τιμωρείται.

Η τουρκική κοινή γνώμη και στην Κύπρο και την Τουρκία ανέμενε από την ΕΕ να τιμήσει τις υποσχέσεις της και να θέσει ένα τέλος στην απομόνωσή τους.

Περαιτέρω καθυστέρηση και απραξία θα περιχαρακώσουν μόνο την απογοήτευση και τη δυσπιστία. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν προσπάθειες προς την εξεύρεση μιας διεξόδου και υπέρβασης στις αντιρρήσεις που διατυπώνονται στους προτεινόμενους κανονισμούς.

Εκτιμούμε αυτές τις προσπάθειες. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε το καλύτερο δυνατό για έγκριση των κανονισμών, χωρίς να φέρετε οποιαδήποτε αλλαγή στα προτεινόμενα κείμενα της Επιτροπής, πρώτα στη συνεδρίαση της CΟREPER στις 2 Σεπτεμβρίου και έπειτα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 13 Σεπτεμβρίου».


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Άλλη μια φορά αυτός ο λαός απέδειξε ότι μπορεί και μαθαίνει στον κόσμο τον αθλητισμό τον πολιτισμό και τα γράμματα!

Πάνος Μίχας (Αθήνα)

Ήταν ένα πραγματικό όνειρο που κράτησε 17 ημέρες ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξανάρχονται στη χώρα που τους γέννησε. Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο αποθεωμένη από τον κόσμο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 20χλ. βάδην.

Τhomas (Newcastle Upon Tyne, UK)

The Οlympics are over. Soon everything will be forgotten. The only thing the Greeks are going to remember is the cost for the Olympics 10.000.000.000 bilions dollars.

Elias (Toronto, Canada)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

For eighteen days we felt proud to be Greek. For eighteen days we remembered our strong heritage. For eighteen days we showed the world that we do exist. For us, immigrants, it was a justification to the ignorant population around us that we were the greatest contribution to every modern civilization. Too bad that the broadcasters of NBC did not spend some time to learn to pronounce the name of the the Greek stadiums and locations. Bravo to the motherland for an unforgettable eighteen days trip to history.

John Andrews (Arizona, USA)

The Athens 2004 Games were not only well organized but more importantly brought the Games home where they belong. Greece was very well prepared, and left the best impression an all its guests and citizens.

Stan Kontogiannis (USA)

Come back often and take hold of Athens!

Antje Mairhoefer (Athens)

Το συναίσθημα που έμεινε, είναι αμφίσημο. Δυστυχώς παρ όλο που προσπαθώ, αυτό που μένει είναι και καλό και πικρό. Καλό, διότι έδειξε η χώρα μας, ένα πρόσωπο που δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια και παρά τα εκατομμύρια που όλες οι κυβερνήσεις ξόδεψαν στην διαφήμιση να δείξουν. Έτσι οι αγώνες το έκαναν, από μόνοι τους. Κακό, διότι, διότι όλοι οι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και το μετέτρεψαν σε δικό τους θέμα και ντρέπομαι για αυτό. Μόνο ο Σουφλιάς, είπε, μίλησε και ανέφερε για όλους και καλά έκανε, παρ όλο που με τους σοσιαλιστές με χωρίζει μία άβυσσος. Καλό, διότι έμαθαν όλοι την φιλοξενία μας (...)

Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Κακό, διότι δώσαμε λάθος όνομα στον μαραθωνοδρόμο που είπε το «νικήσαμε» και του δώσαμε όνομα δρόμου στην Αθήνα, χωρίς λόγο και αιτία που όλοι υποστηρίζουμε. () Καλό, διότι όλη η υφήλιος είδε και γνώρισε την Ολυμπία. Αυτό το μαγικό, το παραδεισένιο μέρος της ελληνικής γης. Καλό, διότι συζητάνε ορισμένα αγωνίσματα να γίνονται μόνιμα σε όλες τις Ολυμπιάδες εκεί ()

Κακό, διότι έλειπαν από την τελετή λήξεως οι Νάνα Μούσκουρη, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Ντέμης Ρούσσος. Όλοι μαζί, από τους τραγουδήσαντες στην τελετή δεν πιάνουν ούτε το 3% της δημοτικότητας του ενός από τους τέσσαρις. Γιατί; Διότι αυτούς τους τραγούδησε όλη η οικουμένη. () Κακό, διότι έλειπαν οι αναφορές από την Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο την Τζίνα Μπαχάουερ () Καλό, διότι έμαθαν το σουβλάκι και τους έτρεχαν τα σάλια τους, όπως τα δικά μου.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα)

What a excellent environmnet, organisation and atmosphere. I am happy that my self and my family we had the chance to be there and get that wonderful feeling that made us proud to be greek. Congratulations to Greece, to Athens 2004 and above all to all Greeks who directly or indirectly made the dream of bringing the games back home a reality.

Kostas Ladas (London, UK)

On the coming 28th of October, on school parades, we will NOT remember that many of the Greek champions were not Greek nationals.

Georgios (Bristol, UK)

Superb organisation with no mistakes, excellent security conditions, but does it worth? Doping events and the fact that some scientists work for it will make the whole of athletics to loose a lot.

Costas Kyprianou (Cyprus)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news.

Thomas Economou (UK)

Όλα ήταν εντυπωσιακά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι τελετές έναρξης και λήξης, η Αθήνα, η Ελλάδα μας γενικώς. Μόνο που οι Έλληνες δείξαμε σε πολλά σημεία τον εγωισμό μας. Ίσως δεν καταλάβανε όλοι ότι αυτοί οι αγώνες ήταν αγώνες όλων τον ανθρώπων και όχι μόνο των Eλλήνων. Αλήθεια, εάν έχουμε την τύχη να διοργανώσουμε κάποιο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπως η Πορτογαλία και χάσουμε στον τελικό πώς θα φερθούμε στους νικητές;

Kώστας Σ. (Μόναχο, Γερμανία)

Όσοι χειμώνες και αν περάσουν, η καρδιά μας και τα μάτια μας θα χαμογελούν στο όνειρο, που οι τυχεροί ζήσαμε.

Νίκος Κοκκορής (Αθήνα)

Aυτό που θα θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα είναι τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μας έδωσαν οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους αλλά και η άψογη συντονισμένη οργάνωση των αγώνων. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Aυτό το παγκόσμιο Ελληνικό Καλοκαίρι, κατέδειξε την δύναμη ενός ολόκληρου λαού, χάραξε τις τύχες του, είδε, ένοιωσε, έκανε θαύματα, προσπέρασε με χαμόγελο, αγάπη αλλά και οίκτο όλους αυτούς τούς διάφορους 'δήθεν' και έδωσε σε όλο το κόσμο χαρά και κέφι αλλά και αξίες και αλήθειες ζωής.

Αντώνης (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας ήταν μαγευτική βαθύτατα πνευματική και "βουτηγμένη" στο διαχρονικό άρωμα και στο αθάνατο κι ασίγαστο κύμα της Θάλασσας του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ίδιο ενδεδυμένη με τα Ελληνικά χρώματα ήταν σαφώς και η Τελετή Λήξης, όπου αποδώθηκε και συνδυάστηκε αρμονικά o καθημερινός βίος του Ελληνα Αγρότη και της Ελληνίδας Αγρότισσας. Μία Τελετή - Πανηγύρι. Ένα ξεφάντωμα αφιερωμένο σ΄ όλάκερη την οικουμένη.

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι.

Λάνα Καντιάνη (USA)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους. Αν λοιπόν, κάτι θα ήθελα να κρατήσω ζωντανό στην κλονισμένη μνήμη μου σίγουρα θα επιθυμούσα να ήταν μερικά στιγμιότυπα από τις Τελετές έναρξεως καί λήξεως των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον ανεπνάληπτο, ευφυή και ταλαντούχο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τέλος, δεν θα λησμονούσα ποτέ τον Αγώνα της Τιμής που έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Τένις Λένα Δανιηλίδου με τη Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Η Λένα συγκίνησε για τη δύναμη της ψύχης, το αστείρευτο θάρρος, την ύψιστη πίστη της στο "Ευ Αγωνίζεσθαι". Παρά τους αφόρητους σωματικούς πόνους από τον τραυματισμό που προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα, δεν λύγησε...και Νικησε.

Bασίλης Λάππας (Βόλος)

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:06 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο μέτωπα για Παπανδρέου

Τα δύο μέτωπα που έχει ανοικτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, το αντιπολιτευτικό και το εσωκομματικό, καταγράφηκαν κατά τη συζήτησή του με μέλη του κόμματός του, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Τρίτης.

Το αντιπολιτευτικό μέτωπο προς την κυβέρνηση, για την οποία «τελείωσε η παρατεταμένη περίοδος χάριτος» και πλέον «δεν έχει άλλοθι» ήταν το αναμενόμενο.

«Τους 6 μήνες που η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση, πίσω από τα ωραία λόγια είδαμε το πραγματικό της πρόσωπο είδαμε τη σκληράδα της δεξιάς που γνωρίζαμε», ανέφερε σχετικά. Το δεύτερο μέτωπο το οποίο κατέδειξε είναι εσωκομματικό.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για φαινόμενα αλαζονείας στο κόμμα του ακόμη και σήμερα, και υποσχέθηκε ότι «θα κάνει ότι μπορεί για να εκλείψουν, καθώς και για να λειτουργήσει ενιαία το ΠΑΣΟΚ».

Τόνισε επίσης ότι «η πορεία ανασυγκρότησης του κινήματος» έχει ως στόχο να το φέρει πιο κοντά στο λαό.

«Πρέπει να είμαστε πιο κοντά στο λαό», είπε, και «οι οργανώσεις να ξαναγίνουν το κύτταρο της ανθρωπιάς, των ανθρωπίνων σχέσεων και της επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών».

Το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Παπανδρέου έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και προεδρολογία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έγκλημα. Χαλκιδική: Εισαγγελέας για τη φωτιά στο Νέο Μαρμαρά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 1.335 προσλήψεις σε Οργανισμούς, Αυτοδιοίκηση. Όλες οι νέες εγκριτικές αποφάσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 60.000 ευρώ για αγορά στέγης. Στις 35.000 οικογένειες επαναπατρισθέντων ομογενών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μείωση φόρων για όλα τα νοικοκυριά. Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ποια αυθαίρετα μπαίνουν στο σχέδιο. Σε 15.000 στρ. νόμιμες οικοδομές από τον Ιανουάριο.

Η ΑΥΓΗ: Επιχείρηση συγκάλυψης της ρατσιστικής βίας. Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες- Αδρανεί η εισαγγελία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να ανοίξουν οι λογαριασμοί της Γιάννας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το ζητάει με αγωγή που κατέθεσε ο κουνιάδος της Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εμφύλιος στη ΝΔ για τα λάφυρα της νίκης. Κλαδικές εναντίον υπουργών, κόμμα εναντίον κυβέρνησης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών. 5,5% αύξηση στους μισθούς από το 2005.

ΕΘΝΟΣ: Εκπτώσεις και ....δόσεις σε παροχές και υποσχέσεις. ΔΕΘ: Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Τι θα ετεροχρονίσει και τι θα "ξεχάσει".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Τούρκοι θα επιδιώξουν....παραβίαση της εστίας μας. Αφού μας παραβιάζουν καθημερινά τον Εθνικό εναέριο χώρο μας, σήμερα το βράδυ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουντώνουν τα σενάρια για τη διαδοχή του Προέδρου. Ενώ μελετάται ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χαμένοι στο πόκερ της προεδρολογίας. ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Γιώργος δεν θέλει τον Σημίτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γαλάζιο παιδομάζωμα. Εμφύλιος στη ΝΔ για τα δικά τους παιδιά.

ΕΞΠΡΕΣ: " Καρότο άνευ μαστιγίου! Η οικονομική πολιτική το 2005".

ΕΣΤΙΑ: Αλλάζει ριζικά η τουριστική πολιτική. Κεντρικός στόχος η προσέλκυσις ξένων υψηλού εισοδήματος.

ESPRESSO: Ο ιδιωτικός στρατός των επωνύμων. Πόσοι και ποιοι φυλάνε τα "μεγάλα ονόματα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Γυρίζουν την ελληνική οικονομία οκτώ χρόνια πίσω, στο 1996. Πρώτο αποτέλεσμα μιας αδιαφανούς απογραφής: Έλλειμμα 5,3% , χρέος 110% του ΑΕΠ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο γόρδιος δεσμός της οικονομίας. Υπό το βάρος της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας, η κυβέρνηση αναζητεί αναπτυξιακή διέξοδο.

ΚΕΡΔΟΣ: "Στα πρόθυρα χρεοκοπίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Εξαιρετικά δύσκολη διαγράφεται και η επόμενη χρονιά".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Κλείνουν" τον Α΄κύκλο της προεδρολογίας. Πρόωρο χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το θέμα.

Μetro: Σε πρώτο πλάνο η Παιδεία. Δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα σχολεία, λέει η κυβέρνηση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Eurostat: Χειρότερα απ΄ό,τι...νομίζατε. 110% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος και 4,6% το έλλειμμα το 2003".

ΤΑ ΝΕΑ: Στα πράσα οι μυστικές προσλήψεις. Ένορκη Διοικητική Εξέταση στο υπουργείο Άμυνας. Διέρρευσαν εγκύκλιο σε γραφεία βουλευτών.

Η ΝΙΚΗ: Αναβάλλονται οι παροχές. Ο Σουφλιάς προετοίμασε το έδαφος για λιτότητα. Εξαγγελία - έκπληξη για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μοχλός αστυνομοκρατίας οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες. Τα πάντα παρακολουθούν τα "συστήματα ασφαλείας".

TRAFFIC NEWS: Σάλος με τα "χρυσά " πριμ στην ΕΡΤ. Τι καταγγέλλουν συνδικαλιστές. Σημαντικά ποσά προς φίλους και γνωστούς.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο αποψινός ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδα- Τουρκίας για όποιο αποτέλεσμα, ΦΙΛΙΑ.

Η ΧΩΡΑ: Βράζει η βάση της ΝΔ. Δικαιώνονται οι προβλέψεις της "ΧΩΡΑΣ" για την αντίδραση της αποκλεισμένης κοινωνίας.

City Press: Κομματικός καβγάς στα πίσω θρανία. Με απεργίες απειλούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν βελτιωθεί η κατάσταση στα σχολεία.

Πρωθυπουργός - ΔΕΘ - Οικονομία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "πακέτο μέτρων τα οποία θα ενισχύσουν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κ. Καραμανλής. Η "έκπληξη" αφορά στη μείωση των φόρων για τα φυσικά πρόσωπα που εισηγήθηκε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στην ομιλία του πρωθυπουργού θα υπάρχουν και σειρά από ανακοινώσεις που θα αφορούν στους πολύτεκνους αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες".

H ESPRESSO σημειώνει ότι "ανάπτυξη, υλοποίηση των υποσχέσεων και ισορροπημένες κινήσεις στην οικονομία είναι τα σημεία στα οποία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα επιμείνει στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η φράση "υλοποίηση με ορίζοντα 4ετίας" θα είναι το "κλειδί" των εξαγγελιών που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Καραμανλής θα παρατείνει τον χρόνο υλοποίησης των προεκλογικών του δεσμεύσεων, τις οποίες - ωστόσο- θα επαναλάβει τονίζοντας ότι ισχύουν στο ακέραιο".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ , "προπομπός της αναβολής υλοποίησης των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ στον τομέα της οικονομίας γίνεται ο Γιώργος Σουφλιάς προαναγγέλλοντας υπαναχώρηση από τα υπεσχημένα, με πρόσχημα ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που την εμφάνιζε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "με την οικονομική συγκυρία πιεστική, τη μεγέθυνση να δίδει σημάδια κόπωσης ήδη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα δημόσια οικονομικά στη χειρότερη δυνατή θέση, όπως καταδεικνύει η εκτίναξη των ταμειακών ελλειμμάτων τα 11 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση αναζητεί το άριστο μίγμα οικονομικής πολιτικής, που θα επιτρέπει τον έλεγχο των λογαριασμών του κράτους και ταυτοχρόνως θα ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα".

Εκλογή προέδρου- Σενάρια - Εκτιμήσεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "αρκετά πρόωρα άνοιξε στα δύο μεγάλα κόμματα η συζήτηση για τη διαδοχή του προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις των κ. Κ. Μητσοτάκη και Κ. Σκανδαλίδη, που έριξαν λάδι στη φωτιά. Οι συζητήσεις φουντώνουν παρασκηνιακά τόσο στηνκυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ δεν λείπουν και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά το γεγονός ότι Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την έκταση που έχει λάβει το θέμα, ακόμη και σε επίπεδο ονομάτων ως πιθανών υποψηφίων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "σιγή ασυρμάτου για το θέμα της προεδρολογίας από την κυβέρνηση. Όπως έγραφε χθες η "Β", η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, έκλεισε το θέμα και παρέπεμψε στις απαντήσεις που θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα τονίσει ότι το θέμα είναι πρόωρο και δεν τον απασχολεί αυτή τη στιγμή".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "πρόωρο χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προκύπτει και από τις σχετικές δηλώσεις που έκαναν χθες κορυφαία στελέχη μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Έτοιμος ακόμα και για πρόωρες εκλογές δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: "η πρόωρη προεδρολογία και οι πολιτικοί υπολογισμοί που τη συνοδεύουν δείχνουν ότι πάμε για μια σκληρή παρτίδα πόκερ, στην οποία μακροπρόθεσμα κερδισμένος θα είναι όποιος διαθέτει καλύτερη στρατηγική. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, γεγονός που του δίνει και το συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιλογή ενός προσώπου με ευρεία κοινωνική αποδοχή, που θα συμβολίζει τη νέα αντίληψη για τους θεσμούς και την εξουσία".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάθεση Θάνου

Οκτώ ώρες κατέθετε η ελληνίδα ολυμπιονίκης, Κατερίνα Θάνου, στους εισαγγελείς Σπύρο Μουζακίτη και Αθηνά Θεοδωροπούλου, που διερευνούν τα γεγονότα της 12ης Αυγούστου και ότι ακολούθησε.

Η κ. Θάνου μετά την κατάθεσή της δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι τελευταίες 25 ημέρες ήταν πολύ δύσκολες» για εκείνη και ότι πήγε να καταθέσει τα γεγονότα όπως τα έζησε.

«Έχω μαζί μου την αγάπη του κόσμου που με στηρίζει καθημερινά.

Τους ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάποια στιγμή όταν περάσουν όλα αυτά να καταφέρω να ανταποδώσω την αγάπη τους τρέχοντας και πάλι στους στίβους», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Θάνου επιβεβαίωσε την κατάθεση του Κώστα Κεντέρη, λέγοντας ότι το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου, όταν οι δύο αθλητές εισήλθαν στο ολυμπιακό χωριό με τον προπονητή τους, Χρήστο Τζέκο, κανείς δεν τους ενημέρωσε ότι αναζητούνται από την ΔΟΕ για έλεγχο ντόπινγκ.

Επίσης, είπε ότι το τροχαίο τους συνέβη έτσι ακριβώς όπως έχουν δηλώσει και ότι ουδέποτε έχουν κάνει χρήση αναβολικών.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνίες για Τουρκία

Η επίσκεψη Φερχόιγκεν στην Τουρκία έφερε τις διαφωνίες στο προσκήνιο

Η επίσκεψη του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν στην Τουρκία έφερε στο προσκήνιο τις αντιπαραθέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Την Τρίτη, ο Ολλανδός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Φόρων και Δασμών, Φριτς Μπόλκεσταϊν υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η Ευρώπη με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διίστανται οι απόψεις στους κόλπους της Ευρωπαικής Ένωσης όσον αφορά την πιθανότητα να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης του αρμοδίου επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν και εν όψη των προτάσεών του εντείνεται η αντιπαράθεση των δύο τάσεων - αυτής που ευελπιστεί να γίνει δεκτή η Τουρκία στην λέσχη των 25 και σε αυτή που αντιτίθεται σφόδρα σε μια τέτοια προοπτική.

Υπέρμαχοι

Φορέας της πρώτης άποψης είναι και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, το οποίο την Τρίτη γνωμάτευσε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν πάραυτα.

« Η πρόοδος της Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή. Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα δύο αυτά χρόνια έχουν συντελεσθεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία» είπε ο πρόεδρος του ανεξάρτητου γνωμοδοτικού αυτού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάρτι Αχτισάρι.

Πολέμιοι

Στην αντίπερα όχθη, στους πολέμιους της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, περιελήφθη με δηλώσεις του την Τρίτη και ο επίτροπος για την ενιαία αγορά, Φριτς Μπολκεστάιν προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθιστούσε αναπόφευκτη την ένταξη άλλων χωρών όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία.

Εξ' άλλου και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολλανδός πρωθυπουργός υπεστήριξε πως με την ένταξη της Ισλαμικής Τουρκίας ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ευρώπη σε «άψυχη μηχανή».

Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί τον ερχόμενο μήνα όταν θα δημοσιευθεί η επίμαχη έκθεση για τη Τουρκία και όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες ήδη άλλοι δύο επίτροποι -ο Αυστριακός Φραντς Φίσλερ και η Ισπανίδα Λογιόλα Ντε Παλάθιο - φέρονται αποφασισμένοι να εκφράσουν τις σοβαρές ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου)

Τι σκέφτονται οι Ρώσοι πολίτες

Μόσχα

Του Θανάση Αυγερινού

Σοκαρισμένη είναι η ρωσική κοινή γνώμη

Μπορεί οι αντιτρομοκρατικές διαδηλώσεις τα τελευταία 24ωρα στη Ρωσία να οργανώνονται με τη φανερή παρότρυνση των αρχών και με πρωτοβουλία δημοτικών και θρησκευτικών παραγόντων και να ικανοποιούσαν την προπαγανδιστική μηχανή του Κρεμλίνου, που προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο εκφράζουν πραγματικά συναισθήματα των Ρώσων πολιτών.

Η κοινή γνώμη της χώρας έχει σοκαριστεί από τα γεγονότα, προβληματίζεται για την επάρκεια των υπηρεσιών ασφαλείας και σαφώς ζητά την ενίσχυσή τους και επαναφορά στις γραμμές τους της παλαιάς πειθαρχίας και αποτελεσματικότητας.

Και στο δίλημμα Πούτιν ή Τσετσένοι αυτονομιστές, ασφαλώς επιλέγει να συσπειρωθεί γύρω από τον δημοφιλή πρόεδρό της, έναντι του οποίου δείχνει να κρατά στάση αναμονής, έως ότου ανακοινωθεί η δέσμη αντιτρομοκρατικών μέτρων που υποσχέθηκε στο διάγγελμά του.

Μέσα ενημέρωσης

Η σιωπηλή πλειοψηφία, που αποτελεί και το στήριγμα της ρωσικής εξουσίας, δεν διαβάζει κατά κανόνα εφημερίδες, άρα πολύ λίγο επηρεάζεται από τη δριμεία κριτική, που ασκεί μερίδα του Τύπου, η οποία μάλιστα διατηρεί σχέσεις εξάρτησης από ολιγάρχες τύπου Μπορίς Μπερεζόφσκι.

Δεν πιστεύει ιδιαίτερα στην ελευθερία του Τύπου, γιατί οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, με τη στήριξη του καθεστώτος Γέλτσιν και των ολιγαρχών, που θησαύρισαν από τις ιδιωτικοποιήσεις, την διέψευσαν.

Έχει επίσης κουραστεί να ακούει την ισοπεδωτική κριτική φιλελεύθερων πολιτικών όπως οι Νεμτσόφ και Χακαμάντα, οι οποίοι υπέστησαν συντριβή στις τελευταίες εκλογές.

Ενοχλείται μάλιστα και αμφισβητεί το ενδιαφέρον των ξένων, όταν ζητούν με τελεσιγραφικό τρόπο λογαριασμό για μια ακόμη τραγωδία, όπου το αίμα που χύνεται ανήκει σε Ρώσους πολίτες, καταλαβαίνοντας πολύ καλά την έκρηξη Πούτιν, γιατί δεν προσκαλούν τον Μπιν Λάντεν για διαπραγματεύσεις.

Κρίση Πούτιν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει μια απ τις δυσκολότερες κρίσεις της θητείας του, αλλά είναι αβέβαιο εάν οι περισσότεροι Ρώσοι αποδίδουν στον ίδιον προσωπικά την ευθύνη γι αυτό.

Ο Ρώσος ηγέτης παραμένει στην κοινή συνείδηση ο καλός Τσάρος με τους κακούς και διεφθαρμένους συμβούλους και φυσικά από τις κινήσεις του και μόνο θα εξαρτηθεί εάν και πως θα χειριστεί τη σημερινή κατάσταση, όπως κατάφερε να βγει αλώβητος από την κρίση του υποβρυχίου Κουρσκ και της κατάληψης του θεάτρου Νορντ-Οστ.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

Εικόνες ομηρίας

Οι σκηνές στο βίντεο των δραστών είναι συγκλονιστικές

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται από την κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος της πόλης Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας.

Η ομηρία εκατοντάδων παιδιών και ενηλίκων είχε τραγική κατάληξη αφού στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 330 ανθρώπων.

Την Τρίτη, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο διάρκειας 90 δευτερολέπτων, το οποίο φέρονται να είχαν γυρίσει οι ίδιοι οι απαγωγείς στις 1 Σεπτεμβρίου, την ημέρα, δηλαδή που εισέβαλαν στο σχολείο.

Βίντεο του τρόμου

Στο ερασιτεχνικό βίντεο διακρίνονται βαριά οπλισμένοι άνδρες να κινούνται ανάμεσα στους ομήρους. Ένας εκ των δραστών, μασκοφόρος, στέκεται δίπλα σ' ένα παιδί που τον κοιτάει γεμάτο απορία, καθώς το πόδι του απαγωγέα βρίσκεται πάνω σε κάτι που μοιάζει με πυροκροτητή.

Το γυμναστήριο, όπου κρατούνταν οι όμηροι, φαίνεται να είναι παγιδευμένο παντού με εκρηκτικούς μηχανισμούς συνδεδεμένους με καλώδια, καθώς και ένα εκτοξευτήρα ρουκετών.

Επίσης, ακούγονται οι φωνές των δραστών, οι οποίοι φαίνεται να μιλούν σε τοπική διάλεκτο.

Μια γυναίκα, ανάμεσα στους δράστες, φαίνεται να κρατάει ένα πιστόλι Μακάροφ, ενώ στο γυμναστήριο επικρατεί απόλυτη σιωπή.

Απειλές εκδίκησης

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ανάμεσα στους δράστες υπήρχαν και κάποιοι από τη γειτονική Ινγκουσετία.

Η Εκατερίνα Σοκιριάνσκαγια, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, τόνισε στο BBC ότι τα πνεύματα στα σύνορα Βόρειας Οσετίας - Ινγκουσετίας είναι τεταμένα κι ότι φαίνεται να έχουν ξυπνήσει παλαιότερα πάθη και μίση.

«Έχουμε μιλήσει με ανθρώπους από το Μπεσλάν, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι μόλις οι πατέρες τους τελειώσουν με τις κηδείες των αγαπημένων τους προσώπων θα πάρουν τα όπλα για να πολεμήσουν εναντίον της Ινγκουσετίας» είπε η Σοκιριάνσκαγια.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Στο σχολείο του τρόμου»

Οι εικόνες που κατέγραψαν με τις κάμερές τους οι ίδιοι οι καταληψίες του σχολικού συγκροτήματος της Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία κυριαρχούν στα βρετανικά πρωτοσέλιδα καθώς και η εφ όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου της Ρωσίας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πανομοιότυποι, ως επί το πλείστον, είναι οι τίτλοι των βρετανικών εφημερίδων που συνοδεύουν τις φωτογραφίες από το βίντεο των καταληψιών που δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, NTV.

«Η αδιανόητη φρίκη εντός του σχολείου νούμερο 1», είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ. «Μέσα στο σχολείο του τρόμου. Το φιλμ που γύρισαν οι απαγωγείς απεικονίζει την απελπιστική δοκιμασία των ομήρων», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Γκάρντιαν».

Εμείς ποτέ δε σας παροτρύναμε να καλέσατε τον Μπιν Λάντεν στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ ή το Λευκό Οίκο

Βλαντίμιρ Πούτιν

Και «Τα παιδιά ζαρώνουν από φόβο καθώς οι τρομοκράτες τοποθετούν τις βόμβες σ ένα ανατριχιαστικό βίντεο», είναι ο τίτλος στο κυρίως σώμα της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς».

Οι βρετανικές εφημερίδες «Ιντιπέντεντ» και «Γκάρντιαν» παραθέτουν, επίσης, μέρος των δηλώσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τις επικρίσεις που γράφτηκαν για το χειρισμό της κρίσης.

«Θα σας λέγαμε ποτέ ότι πρέπει να μιλήσετε με τον Μπιν Λάντεν?», είναι ο τίτλος του άρθρου της «Ιντιπέντεντ» και συνεχίζει, «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας προτρέπει να διαπραγματευτούμε με αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς ποτέ δε σας παροτρύναμε να καλέσατε τον Μπιν Λάντεν στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ ή το Λευκό Οίκο για να σας αναπτύξει τα αιτήματά του και εσείς να τα ικανοποιήστε ώστε να σας αφήσει στην ησυχία σας. Ωστόσο, εσείς μας λέτε ότι πρέπει να συνομιλούμε με τους πάντες ακόμα και με παιδοκτόνους», κατέληξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Ο Μπους είναι συνεπής, προβλέψιμος και ιδιαίτερα αξιόπιστος. Πιστεύω ότι ένας καλός και αξιοπρεπής άνθρωπος.»

Βλαντίμιρ Πούτιν

«Ένας ειλικρινής Πούτιν απονέμει εύσημα και επιρρίπτει ευθύνες», είναι ο τίτλος της Γκάρντιαν για τη συνέντευξη του προέδρου της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στον Τζορτζ Μπους ο κ. Πούτιν είπε: «Ο Μπους είναι συνεπής, προβλέψιμος και ιδιαίτερα αξιόπιστος. Πιστεύω ότι ένας καλός και αξιοπρεπής άνθρωπος.»

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, είπε: «Δεν επιθυμώ να δω την κηδεία του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπάρχει και είναι σημαντικό. Χρειαζόμαστε ασφάλεια.»

Τέλος αναφερόμενος στην Τσετσενία υποστήριξε: «Ήμουν υπέρ του δημοψηφίσματος στην Τσετσενία και αυτοί τάχθηκαν υπέρ της παραμονής τους στη Ρωσία.»

Η Τουρκία διχάζει την Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα επιβιώσει της τουρκικής εισβολής», διαβάζουμε στα διεθνή της «Τάιμς» στο δημοσίευμα που αναφέρεται στις δηλώσεις του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Φόρων και Δασμών, Φριτς Μπόλκεσταϊν.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα καταρρεύσει με την είσοδο της Τουρκίας και συνέκρινε το μεταναστατευτικό ρεύμα από την Τουρκία με την εισβολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του Φριτς Μπόλκεσταϊν προσπάθησε, πάντως, να διασκεδάσει τις δηλώσεις του Ολλανδού επιτρόπου», καταλήγει η «Τάιμς».

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς με τίτλο «Οι προειδοποιήσεις για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης επισκιάζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Φιτς Μπόλκεσταϊν ο Ολλανδός επίτροπος δεν αντιτίθεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, απλά εξέφρασε κάποιες ανησυχίες του, με τις οποίες συμφωνούν έξι ακόμα μέλη της Κομισιόν.

Στο ίδιο ύφος και ο τίτλος Ντέιλι Τέλεγκραφ: «Τα εκατομμύρια των Τούρκων απειλούν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει επίτροπος»

Ανασχηματισμός με εκσυγχρονιστές

«Μακριά τα χέρια σας από τον ανασχηματισμό», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» για τον ανασχηματισμό της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού είναι να έρθουν στο προσκήνιο οι εκσυγχρονιστές, οι οποίοι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στο Εργατικό Κόμμα μια τρίτη θητεία στην εξουσία.


Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ο νέος πόλεμος;

Η απαγωγή δύο Ιταλίδων που εργάζονταν σε οργανώσεις αρωγής στο Ιράκ, τόσο κοντά στα δραματικά γεγονότα του Μπεσλάν, ανησυχούν τον ευρωπαϊκό Τύπο που βλέπει το τέος του «κλασσικού» πολέμου.

Η ιταλική ΛΟυνιτά (L'unita) εκφράζει τη θλίψη της που τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της έκδοσής της δεν είχε «ακούσει ή διαβάσει» καμιά δήλωση της ιταλικής κυβέρνησης, που «τουλάχιστον να ενθαρρύνει και να συμπαραστέκεται στις δύο απαχθείσες και στις οικογένειες τους».

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) βλέπει αυτό το τελευταίο περιστατικό απαγωγής ως απόδειξη «ανάπτυξης μιας τρομοκρατικής στρατηγικής που χρησιμοποιείται από την ιρακινή αντίσταση και άλλες ξένες οργανώσεις που δρουν στη χώρα».

«Η αύξηση των απαγωγών, που συχνά ακολουθούνται από εκτελέσεις έχει σαφή στόχο να πλήξει την κοινή γνώμη στις χώρες [των ομήρων] και κατ επέκταση σε όλους του Ευρωπαίους» λέει η εφημερίδα.

Επικρίσεις και στήριξη

Στη Γερμανία η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) χαρακτηρίζει «μικρή αχτίδα ελπίδας» τη στάση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν που ζήτησε εξηγήσεις από τη Ρωσία σχετικά με την τραγωδία στο Μπεσλάν.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) διερωτάται «γιατί οι δυτικές πρωτεύουσες στηρίζουν με τόσο ενθουσιασμό τον Βλαντιμίρ Πούτιν» και γιατί «στο όνομα της αλληλεγγύης αποφεύγουν να θέσουν ορισμένα απλά ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της Ρωσίας στον Καύκασο».

Η εφημερίδα βρίσκει τρεις αιτίες που συμβαίνει αυτό: «γεωπολιτικά ενδιαφέροντα, πετροδολάρια και αλληλεγγύη κατά της τρομοκρατικής απειλής όλα μαζί δίνουν το ελεύθερο στο Κρεμλίνο να κάνει ό,τι θέλει».

Ο νέος πόλεμος

Στρατιωτικός αναλυτής στην ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) γράφει ότι «καμιά δυτική δύναμη ασφαλείας δεν θα μπορούσε να αποφύγει τη σφαγή» σε μια κατάσταση όπως αυτή στο Μπεσλάν.

«Πρέπει να αναλογιστούμε ότι η τρομοκρατία εξελίσσεται σε κανονικό όπλο του πολέμου και ότι από δω και στο εξής κάθε μεγάλη συγκέντρωση κόσμου θα αποτελεί πιθανό στόχο» λέει ο αρθρογράφος.

Στην ίδια τη Ρωσία, σχόλιο της Μοσκόβσκαγια Πράβντα (Moskovskaya Pravda) καλεί το Κρεμλίνο να πάρει μαθήματα από το Ισραήλ.

«Γιατί οι Παλαιστίνιοι αντάρτες δεν παίρνουν ποτέ ομήρους;» διερωτάται η εφημερίδα.

Η απάντηση, λέει, είναι προφανής: «Το Ισραήλ ποτέ μα ποτέ δεν έχει διαπραγματευτεί με απαγωγείς ομήρων».

«Κι αυτό σημαίνει ότι η κράτηση ομήρων δεν έχει πλέον νόημα για τους απαγωγείς» λέει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.