Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-06

  1. Πένθος και οργή
  2. Δεν πέρασε στα ημιτελικά η Δανηιλίδου
  3. Συνομιλίες για το μέλλον της Αλιτάλια
  4. Επιτυχής η επέμβαση στον Κλίντον
  5. Εκ των υστέρων ασφάλεια
  6. Συνομιλίες για το Κασμίρ
  7. Στην Τουρκία ο Φερχόιγκεν
  8. Οικονομία επαρκώς υγιής για διεκδικήσεις
  9. Ολυμπιακή λιτότητα
  10. Καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα
  11. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  12. Πολύνεκρη επίθεση στη Φαλούτζα
  13. Νόμιμο λιμάνι για τις δύο πλευρές
  14. «Προτεραιότητα η περιφέρεια»
  15. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  16. «Θα ξαναχτιστεί το σχολείο»
  17. Επεισόδια και Οικονομία
  18. Αισιοδοξία για τους Γάλλους ομήρους
  19. Εκλογικό «χαστούκι» προς Σρέντερ
  20. Διήμερο πένθος στη Ρωσία
  21. Προεκλογικό προβάδισμα Μπους
  22. Στην Τουρκία ο Φερχόιγκεν
  23. «Τα θύματα απαιτούν εκδίκηση»
  24. Το Κρεμλίνο στο στόχαστρο

Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πένθος και οργή

Το πένθος στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας σε συνδυασμό με τις καταγγελίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης για το χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση αλλά και τα «παιχνίδια εξουσίας» στο κυβερνών κόμμα της Βρετανίας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

«Εκκλήσεις για βοήθεια στην πόλη Μπεσλάν προς ανακούφιση των συγγενών των θυμάτων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», ο οποίος αναφέρεται σε μια πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο διεθνής οργανισμός αρωγής σκοπεύει να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες λίρες για την ανέγερση ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης τόσο για τους επιζώντες της κατάληψης του σχολείου όσο και για τους συγγενείς των θυμάτων.

Άλλοι τίτλοι για το ίδιο θέμα στο κυρίως σώμα της εφημερίδας είναι: «Το Κρεμλίνο πλήττει την ελευθερία του Τύπου, καθώς η διαμάχη για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων φουντώνει» και «Η επιδρομή στόχευε στον πόλεμο»

Στο ίδιο ύφος και το πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» με τίτλο: «Μετά το πένθος, έρχονται οι απειλές». Το άρθρο παραθέτει σειρά δηλώσεων πολιτών του Μπεσλάν, οι οποίοι υπόσχονται εκδίκηση.

«Ο πόνος του Μπεσλάν», είναι ο λιτός τίτλος της «Ιντιπέντεντ», ο οποίος συνοδεύεται από δεκάδες φωτογραφίες από το διήμερο εθνικό πένθος στη Ρωσία.

Σε άλλο δημοσίευμα, η ίδια εφημερίδα, αναφέρει: «Τα μέσα ενημέρωσης αποδοκιμάζουν το χειρισμό της πολιορκίας του σχολείου». Συγκεκριμένα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέκρυψαν από τους Ρώσους πολίτες την αλήθεια.

«Παιχνίδια εξουσίας»

Το δεύτερο θέμα στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων είναι οι εσωκομματικές διαμάχες στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα και τι σημαίνουν οι αιφνίδιες αποχωρήσεις και επανεμφανίσεις στελεχών της κυβέρνησης.

«Μπλερ και Μπράουν στα σπαθιά μ αφορμή τον ανασχηματισμό», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η οποία υποστηρίζει ότι η σχέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας και του υπουργού Οικονομικών δοκιμάζεται εκ νέου, καθώς ο Τόνι Μπλερ φαίνεται αποφασισμένος να παραχωρήσει στο στενό συνεργάτη του Άλαν Μίλμπερν «ανώτατο και σημαντικό αξίωμα στο υπουργικό συμβούλιο.»

Χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί τίποτα ο Άλαν Μίλμπερν, ο οποίος παραιτήθηκε πέρσι από υπουργός Υγείας, αναμένεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος.

«Τα παιχνίδια εξουσίας υποχρέωσαν υπουργό να παραιτηθεί». Η Γκάρντιαν αναφέρεται στην αιφνιδιαστική αποχώρηση του υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Άντριου Σμιθ, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα έπεσε θύμα της διαμάχης μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας, Τόνι Μπλερ και του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Τέλος ευημερίας

«Η αυτοπεποίθηση και η αίσθηση της ευημερίας υποχωρούν καθώς η Βρετανία σφίγγει το ζωνάρι», είναι το δεύτερο πρωτοσέλιδο θέμα των «Τάιμς».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας η αίσθηση ευημερίας στη βρετανική οικονομία φαίνεται να υποχωρεί πολύ πριν από την προκήρυξη των εκλογών καθώς από τη μια, οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους και από την άλλη η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για δάνεια.

Η δημοσκόπηση των Τάιμς έθεσε, επίσης, το ερώτημα: «πώς θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές διεξάγονταν αύριο;». Το 32% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα εμπιστευόταν την ψήφο του στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα, το 30% θα προτιμούσε τους Συντηρητικούς, το 26% τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς και ένα ποσοστό 26% θα πήγαινε στα λοιπά κόμματα.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν πέρασε στα ημιτελικά η Δανηιλίδου

Στην 62η της παγκόσμιας κατάταξης προσέκρουσε η Λένα Δανιηλίδου

Στους «16» του τουρνουά τένις Αμερικανικό Οπεν «έμεινε» η Λένα Δανιηλίδου, η οποία ηττήθηκε στη νέα Υόρκη με σετ 2-1(6-7, 6-4, 3-6) από την 62η στην παγκόσμια κατάταξη, Ιαπωνίδα, Σινόμπου Ασάγκοε.

Η Ασάγκοε θα είναι η χαμηλότερη της παγκόσμιας κατάταξης που θα πάρει μέρος στα προημιτελικά του μεγάλου τουρνουά, μετά τη Βίνους Γουίλιαμς, η οποία έφθασε στα τελικά το 1997 ενώ ήταν 66η.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνίδα τενίστρια (29η στην παγκόσμια κατάταξη)χάθηκε στο πρώτο σετ, όταν δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το μεγάλο της προβάδισμα και έχασε στο ταϊ-μπρεϊκ.

Στους άνδρες ο Βρετανός, Τιμ Χένμαν, προχώρησε στους «8» του Αμερικανικού Οπεν, για πρώτη φορά. Ο αντίπαλός του, Γερμανός Νίκολας Κίφερ, εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού το παιχνίδι, ενώ ο Χένμαν προηγείτο.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες για το μέλλον της Αλιτάλια

Τον κίνδυνο πτώχευσης αντιμετωπίζει η Αλιτάλια

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία Αλιτάλια διεξάγει συνομιλίες με τα συνδικάτα, επί σχεδίου που προβλέπει τη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας, προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευσή της.

Οι συνομιλίες είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ιταλικού αερομεταφορέα, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει εγγυήσεις για σύναψη δανείου ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι τα συνδικάτα θα αποδεχθούν τη μείωση των θέσεων εργασίας.

Τα συνδικάτα αποκρούουν κάθε πρόταση για απολύσεις και κατηγορούν τη διεύθυνση της Αλιτάλια ότι κινδυνολογεί για να προωθήσει μείωση του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Λα Στάμπα, το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του προσωπικού, που ανέρχεται τώρα στις 22000 εργαζομένους, κατά 5100.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζιανκάρλο Σιμόλι, δήλωσε ότι το σχέδιο εξυγίανσης πρέπει να εγκριθεί μέσα σε δέκα ημέρες.

Η Αλιτάλια παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο παθητικό της τάξης των 520 εκατομμυρίων ευρώ.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:18 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτυχής η επέμβαση στον Κλίντον

Λιγότερο ενεργή θα είναι η ανάμειξη του πρώην προέδρου στον προεκλογικό αγώνα των Δημοκρατικών

Με επιτυχία έγινε η πεντάωρη εγχείρηση μπάι-πας στον Μπιλ Κλίντον, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, στο οποίο νοσηλεύεται ο 58χρονος πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στον κ.Κλίντον έγινε εγχείρηση τετραπλού μπαϊ-πας, στη διάρκεια της οποία χρησιμοποιήθηκαν τμήματα από φλέβες των ποδιών του για να παρακαμφθούν φραγμένα καρδιακά αγγεία.

«Είναι καλύτερα να γίνει κάτι, πριν είναι αργά», είχε δηλώσει πριν την εγχείρηση ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα πόνους στο στήθος.

Το ιατρικό τιμ εκτιμά ότι ο κ. Κλίντον θα εγκαταλείψει το νοσοκομείο μέσα σε μία εβδομάδα.

Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο διαβίβασαν στον πρώην πρόεδρο τις ευχές τους , ενώ ευχές για ταχεία ανάρρωση διαβίβασαν και οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών, Τζορτζ Μους και Τζον Κέρι.

Όπως μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη ο ανταποκριτής του BBC, ο κ. Κλίντον δεν θα είναι ενδεχομένως μετά την εγχείρηση σε θέση να υποστηρίξει ενεργά την εκλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:09 (Ώρα Λονδίνου)

Εκ των υστέρων ασφάλεια

Μετά την κλοπή των πινάκων «Η κραυγή» και «Μαντόνα» ασκήθηκε έντονη κριτική στους υπεύθυνους του «Μουσείου Έντουαρντ Μουνχ» για το ανελλιπές, όπως τονίζονταν, σύστημα επιτήρησης των χώρων.

Εκπρόσωπος της πινακοθήκης δήλωσε ότι η αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας είχε αποφασιστεί πριν την κλοπή, τώρα όμως έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές με το ζήτημα συνομιλίες.

Να σημειωθεί ότι ο νορβηγικός Τύπος χαρακτήρισε την κλοπή των δύο πινάκων «ευκολότερη και από τη ληστεία περιπτέρου». Ο διευθυντής της πινακοθήκης πάντως υπέδειξε ότι κατά την κλοπή στις 22 Αυγούστου ο συναγερμός λειτούργησε αμέσως και η αστυνομία κατέφθασε μέσα σε λίγα λεπτά.

Η τύχη των δύο πινάκων του Έντουαρντ Μουνχ παραμένει άγνωστη, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει οι αστυνομικές έρευνες.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:23 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες για το Κασμίρ

«Μέτρια» η πρόοδος των συνομιλιών κατά τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας

Ο επικεφαλής της ινδικής αντιπροσωπείας, υπουργός Εξωτερικών, Νατγουάρ Σινγκ, χαρακτήρισε την πρόοδο των συνομιλιών μέτρια, αλλά δεσμεύθηκε για την διεύρυνση και εμβάθυνση του ειρηνευτικού διαλόγου, όπως είπε.

Ο Πακιστανός ομόλογός του, Μαχμούντ Καζούρι, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διμερείς διαφορές θα επιλυθούν εάν επιδειχθεί καλή θέληση εκατέρωθεν. Και οι δύο πάντως δεσμεύτηκαν στη συνέχιση του διαλόγου για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, καθώς και στη διατήρηση της εκεχειρίας.

Ωστόσο παραμένουν οι διαφωνίες σε μία σειρά θεμάτων. Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί την Ινδία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις της στο Κασμίρ, ενώ η ινδική πλευρά κατηγορεί το Πακιστάν για διείσδυση εξτρεμιστών στην επαρχία από το έδαφός του.

Το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων, ΡΤΙ, μετέδωσε ότι το Δελχί απέρριψε πρόταση της πακιστανικής πλευράς για συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αναγκαίες, καθώς υπάρχει ένας κατάλληλος μηχανισμός εξέτασης όλων των επίμαχων θεμάτων.

Αργότερα μέσα στο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, με τον Πακιστανό πρόεδρο, Περβέζ Μουσάραφ.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:26 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Τουρκία ο Φερχόιγκεν

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Κρίσιμη θεωρείται η επίσκεψη του Γερμανού επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ

Την τελευταία και πιο κρίσιμη επίσκεψή του στην Τουρκία με την ιδιότητα του επιτρόπου για τη διεύρυνση πραγματοποιεί ο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο Γερμανός επίτροπος θα περιοδεύσει σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και το Ντιγιάρμπακιρ, πρωτεύουσα των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, προκειμένου να αξιολογήσει ιδίοις όμμασι τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν είναι έτοιμη για την ένταξη και θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια.

Ερωτώμενος στην Άγκυρα εάν η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα αποτελεί αναγκαιότητα ή προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι το θέμα ποτέ δεν ετέθη ως προϋπόθεση και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος οψιφανής όρος ή απαίτηση», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο κ. Φερχόιγκεν πρόσθεσε ότι οι κοινοτικές χώρες και οι κοινοτικοί θεσμοί υποσχέθηκαν την άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, και πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τήρησε την υπόσχεσή της».

Πιο δυνατά όμως ηχούν στην Τουρκία οι χθεσινές δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών, Μπέρναρντ Μποτ, ο οποίος προέβλεψε ότι «η Τουρκία θα αρχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη χρονιά».

Λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη έκθεση της Κομισιόν, ο τουρκικός Τύπος είναι σε γενικές γραμμές αισιόδοξος. Παράλληλα όμως παρουσιάζει εφιαλτικά σενάρια για το τι θα συμβεί αν οι Βρυξέλλες κρατήσουν κλειστές τις πόρτες της Ένωσης.

Το σενάριο του πραξικοπήματος εμφανίζεται όλο και συχνότερα στον Τύπο ύστερα και από τις σχετικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων αναλυτών πάντως απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ποινικοποίηση της μοιχείας

Εν τω μεταξύ, σαρκαστικά σχόλια αλλά και έντονες πολιτικές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη μοιχεία.

Ακολουθώντας τη βιβλική εντολή ου μοιχεύσεις η Τουρκία κατάφερε να προκαλέσει την αντίδραση ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο πρώτος που δέχτηκε τα ευρωπαϊκά πυρά ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο άτυπο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στην Ολλανδία.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχολείστε», ιστεύεται ότι του είπαν ευρωπαίοι συνάδελφοί του.

Και αυτός αντιστρέφοντας το επιχείρημα απάντησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βλέπει τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται και όχι αυτές τις λεπτομέρειες.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία επαρκώς υγιής για διεκδικήσεις

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ακρίβειας και την βελτίωση των εργασιακών σχέσεων θα απαιτήσει η ΓΣΕΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα τόνισε ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει «σημαντική εσωτερική δυναμική» αν και είναι δέσμια του «ευρωπαϊκού πλαισίου της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής», από το οποίο πρέπει να αποδεσμευτεί.

Η φετινή ευήσια έκθεση, που και πάλι, ως είθισται, δόθηκε στη δημοσιότητα πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δίνει μια σχετικά αισιόδοξη εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτήν, ο ρυθμός αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων υπερδιπλασιάστηκε κατά το 2003 έναντι του 2002 (+12,6%, έναντι +5,7%),

το σημερινό επίπεδο παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στο 88% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 83% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, άλλαξε ο εξαγωγικός προσανατολισμός της χώρας, κατά την τελευταία δεκαετία, με μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ και αύξηση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Εξάλλου, ο κ. Πολυζωγόπουλος μετά την παρουσίαση, ζήτησε, η απογραφή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων να μη γίνει άλλοθι για ακύρωση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης.

Επίσης ζήτησε να μην αποσυνδεθούν οι επιδοτήσεις των επενδύσεων από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο νέο αναπτυξιακό νόμο και επανέλαβε με έμφαση τις θέσεις των συνδικάτων κατά της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Απαντώντας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τα συνδικάτα και υποσχέθηκε πολιτική εθνικής συνεννόησης.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακή λιτότητα

Περικοπές στον ολυμπιακό προϋπολογισμό μελετά το Πεκίνο

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 στο Πεκίνο μελετά το ενδεχόμενο περικοπής δαπανών 560 εκατομμυρίων εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η περικοπή των δαπανών εξετάζεται μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο δήμαρχος του Πεκίνου ότι θα χρειασθούν περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των απαιτούμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ενδεχόμενες περικοπές θα αφορούν το κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα κατασκευαστεί χωρίς συμπτυσσόμενη σκεπή.

Στην κινεζική πρωτεύουσα θα διατεθούν πάντως περισσότερα από 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής ενόψει των Αγώνων. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται έργα στο οδικό σύστημα, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, το αεροδρόμιο και στις μονάδες παραγωγής ενέργειας.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα

Σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν κατολισθήσεις

Ξεπερνούν σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς τους 90 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες στη νοτιο-δυτική Κίνα, ενώ δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις αυτού του χρόνου, που είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλες κατολισθήσεις σε ορεινά χωριά της επαρχίας. Δραματική είναι η κατάσταση στην πόλη Νταζχού της επαρχίας Σιχουάν, η οποία έχει αποκοπεί από τον κόσμο και οι αρχές της οποίας ζητούν από αέρος βοήθεια.

Καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη, εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων, εάν δεν ενταθούν οι προσπάθειες διάσωσης των πληγέντων.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στη Φαλούτζα

Μόνιμη εστία αντίστασης παραμένει η Φαλούτζα

Τουλάχιστον επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε οχηματοπομπή κοντά στην πόλη Φαλούτζα. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, νεκροί είναι και τρεις άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι τυλίχθηκαν στις φλόγες τουλάχιστον δύο στρατιωτικά οχήματα.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες των αμερικανικών δυνάμεων σε μία επίθεση τους τελευταίους πέντε μήνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πενταγώνου ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται στους 985.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πραγματοποιούν περιπόλους στη Φαλούτζα από τον περασμένο Απρίλιο, μετά την κατάληψη της πόλης και τις συγκρούσεις με Ιρακινούς μαχητές, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Παραμένει ελεύθερος ο αλ Ντούρι

Ιατρικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε άνδρα που συνελήφθη, επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για τον Ιζάτ αλ Ντούρι, τον υπ΄ αριθμό ένα καταζητούμενο στο Ιράκ.

«Εγκέφαλος» της αντίστασης θεωρείται ο αλ Ντούρι

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, ο άνδρας που συνελήφθη είναι συγγενής του αλ Ντούρι.

Ο αλ Ντούρι ήταν το «δεξί χέρι» του Σαντάμ Χουσεΐν και θεωρείται ο οργανωτικός νους της αντίστασης κατά των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τον έθεσαν στην 6η θέση της λίστας με τους καταζητούμενους του πρώην καθεστώτος.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Νόμιμο λιμάνι για τις δύο πλευρές

Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει ολοκληρώσει την πρότασή της, που προβλέπει την απόδοση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Χάγη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, «έχουν εκπονηθεί οι λεπτομέρειες και η πρόταση για την Αμμόχωστο είναι τώρα συμπληρωμένη», στηριγμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1979.

Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι έτσι γίνεται δυνατόν «να εξευρεθεί ένας νόμιμος τρόπος για την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου», ο οποίος να αποτελεί «λύση συναινετική στο θέμα των κανονισμών».

Διευκρίνισε επίσης ότι, σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης, το λιμάνι της Αμμοχώστου θα λειτουργεί στη βάση ενός οργανισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εκτιμήσουν το γεγονός ότι από τη μία θα έχουν την ευχέρεια για εξαγωγές εμπορευμάτων από τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια, βάσει του κανονισμού της πράσινης γραμμής, και, από την άλλη, θα είναι χρήσιμο και το λιμάνι της Αμμοχώστου, εάν αποδοθεί η κατεχόμενη πόλη και αρχίσει η ανοικοδόμηση της», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Προτεραιότητα η περιφέρεια»

Σειρά συναντήσεων και συσκέψεων είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ενόψει των εξαγγελιών του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε το πρωί με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και τον υπουργό Μεταφορών.

Μετά τη συνάντηση με το ΣΒΒΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία στη βόρεια Ελλάδα.

«Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ελληνική περιφέρεια. Και στην ελληνική περιφέρεια προτεραιότητα είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα», κατέληξε.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Καραμανλής θα προεδρεύσει σύσκεψης με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης, κ. Σιούφα, ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά και Επικρατείας, κ. Ρουσόπουλο.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων ... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλόνικη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα ξαναχτιστεί το σχολείο»

Η Εκκλησία της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, θα ξανακτίσει το σχολείο που καταστράφηκε στο Μπεσλάν, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος.

Κηρύσσοντας την Κυριακή στον άμβωνα του ναού της Παναγίας Κολοκυνθούς, ανέφερε επίσης ότι θα χτιστεί στο χώρο του νέου σχολείου και ένας ναός αφιερωμένος στον προστάτη των παιδιών Άγιο Στυλιανό.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εκτενώς στην τραγωδία του Μπεσλάν, κάνοντας λόγο για «αδίστακτους ανθρώπους που δολοφόνησαν παιδιά προκαλώντας τον αποτροπιασμό της ανθρωπότητας».

«Η βία και η τρομοκρατία, έχουν υψώσει θρασεία την κεφαλή. Όλοι απειλούμαστε. Πρέπει όμως να αναλύσουμε τις καταστάσεις και να βρούμε τα βαθύτερα αίτια της κακοδαιμονίας. Το κακό θα ξαναγίνει αν δεν επικρατήσει το θέλημα του Θεού», κατέληξε.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισόδια και Οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ιστορίες φρίκης. Φόβοι για 700 νεκρούς στο σχολείο της Μπεσλάν.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για γυναίκες, νέους. Πάνω από 50% η χρηματοδότηση μέσω του Γ΄ΚΠΣ. Νέα προγράμματα για να ιδρύσετε την επιχείρησή σας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πριμοδοτούνται 40.000 έκτακτοι. Για μόνιμη θέση στο Δημόσιο. Τέλη Σεπτέμβρη ο νόμος για αυξημένα μόρια στους συμβασιούχους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γκρίζοι Λύκοι" σε Τίρανα, Πόλη, Αθήνα. Εθνο-χούλιγκαν δυναμιτίζουν την ειρηνική συμβίωση των λαών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δάνεια: Τα 10 φθηνά στεγαστικά...Οδηγός επιτοκίων για όλες τις Τράπεζες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Επικίνδυνος παροξυσμός. Από Αλβανούς και Τούρκους. Ανθελληνικό ντελίριο σε Τίρανα και Αθήνα. Εισβολή των "Γκρίζων Λύκων " στο Φανάρι.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναία μέτρα για τις επιχειρήσεις. Πρώτο μέλημα Καραμανλή, η τόνωση της επιχειρηματικότητας.

ΕΘΝΟΣ: Ξέσπασμα φανατικών με αφορμή το ποδόσφαιρο. Προκλήσεις και βίαια επεισόδια από ακραία στοιχεία σε πολλές πόλεις Αλβανίας και Ελλάδας, με πρόσχημα ένα ματς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άλλα τα λόγια του πατρός άλλα της θυγατέρας. Ο Κώστας Μητσοτάκης προτείνει σφίξιμο του ζωναριού και εκλογές τον Μάρτη ενώ η Ντόρα ούτε λιτότητα, ούτε εκλογές βλέπει την άνοιξη ως σωστή επιλογή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εντείνεται η αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου. Την ώρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζητούσε να κατέβουν από το τρένο όσοι διαφωνούν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αποφάσεις για παροχές- φόρους. ΔΕΘ: Εξαγγελίες για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εθνικές ντόπες. Και νεκρός Αλβανός από θερμοκέφαλο στη Ζάκυνθο.

ΕΣΤΙΑ: Επικίνδυνα επεισόδια. Προκλητικές εκδηλώσεις Αλβανών κατά της Ελλάδος.

ESPRESSO: Το αβυσσαλέο μίσος των Αλβανών έφερε την αιματοχυσία. Ο φανατισμός των γειτόνων μας πήρε εθνικιστικές διαστάσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γ. Παπανδρέου κατά Ευ. Βενιζέλου. Για συστηματική διαφοροποίηση από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μetro: Έρχεται "μποναμάς". Πριμοδότηση για τους συμβασιούχους ετοιμάζει η κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ: Θρήνος και ...ρεζιλίκια. Ξεπερνούν τους 350 οι νεκροί στην Οσετία. Ελληνοαλβανικός "πόλεμος" για το ποδόσφαιρο.

TRAFFIC NEWS: Ρούλα Κορομηλά: Είμαι ο Γκάλης της TV. Εγώ άνοιξα το χορό των "χοντρών" μεταγραφών στην τηλεόραση.

Η ΧΩΡΑ: Όμηρος η κυβέρνηση των βαρόνων της διαπλοκής; Αντί για ρήξη και σύγκρουση με τη διαφθορά , ο πλήρης εναγκαλισμός.

City Press: Βία με αφορμή το ματς της Εθνικής. Εκτεταμένα επεισόδια ακολούθησαν τον αγώνα Αλβανίας- Ελλάδας (2-1) στα Τίρανα.

Επεισόδια μετά τον αγώνα Αλβανίας-Ελλάδας

Η City Press γράφει ότι "εκτεταμένα επεισόδια ακολούθησαν τον αγώνα Αλβανίας-Ελλάδας (2-1) στα Τίρανα. Συμπλοκές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έλληνας ομογενής σκότωσε Αλβανό στη Ζάκυνθο και τραυμάτισε άλλους δύο. Καθυστερημένη και ελλιπής παρέμβαση της ΕΛΑΣ. Το μείγμα εθνικισμού και χουλιγκανισμού χάλασε την ωραία εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "τα επεισόδια στην Αθήνα, αλλά και τις άλλες πόλεις, οι βίαιες αντιπαραθέσεις και το τραγικό συμβάν στη Ζάκυνθο, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την αντίστοιχη της Αλβανίας στα Τίρανα, δίνουν την αίσθηση ότι στην Ελλάδα επικρατεί κλίμα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας. Υπάρχουν άραγε ηθικοί αυτουργοί για όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου; Υπάρχουν βεβαίως. Είναι ορισμένοι μεγαλοπαράγοντες, κάποια ΜΜΕ, αλλά και πολιτικοί, που πυροδοτούν τον χουλιγκανισμό, δίνουν ιδεολογική κάλυψη και ταύτιση αθλητικών επιτυχιών και αποτυχιών με ιδέες εθνικιστικού περιεχομένου, που οδηγούν τα πλήθη σε πράξεις παραληρήματος ή στα όρια της "εθνικής τραγωδίας".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ακραία στοιχεία πρωτοστάτησαν στα επεισόδια σε πόλεις της Αλβανίας και της Ελλάδας. Αφορμή για το ξέσπασμα των φανατικών το ποδόσφαιρο".

Η Espresso σημειώνει ότι "με οργανωμένο σχέδιο χτύπησαν οι UCKάδες. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές πυροδότησαν τα βίαια επεισόδια και έδωσαν τη γραμμή για τις προκλήσεις, πετυχαίνοντας το στόχο τους: να σπείρουν το μίσος στους δύο λαούς".

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "τα προκλητικά επεισόδια που σημειώθηκαν πριν και μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελλάδος, πρέπει να μας προβληματίσουν πολλαπλώς. Εφ' ενός λόγω της συμπεριφοράς των Αλβανών φιλάθλων, που υποδηλώνει εχθρικές τάσεις κατά της Ελλάδος. Και αφ' ετέρου λόγω των σοβαρών εθνικών κινδύνων που συνεπάγεται πλέον η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού Αλβανών στην χώρα μας".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "οι εθνο-χούλιγκαν τριών "μεγάλων ιδεών" της Βαλκανικής συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο σταυροδρόμι του μίσους. Από τη μια, ήταν ο αλβανικός εθνικισμός (που ενισχύθηκε από το πολιτικό μάρκετινγκ που έκανε ο τυχοδιώκτης πρωθυπουργός Φάτος Νάνο) κι εκφράστηκε με αποδοκιμασίες στον ελληνικό Εθνικό Ύμνο μέσα στο γήπεδο. Από την άλλη, είναι ο τουρκικός εθνικισμός, που εξεφράσθη από μια δράκα "Γκρίζων Λύκων" που προέβησαν σε απρέπειες κατά του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "επικίνδυνες φωτιές επιχειρούν να ανάψουν, υποδαυλίζοντας θερμοκέφαλα εθνικιστικά σύνδρομα, στήνοντας "δρώμενα" προκλήσεων και ερεθίζοντας ψυχολογίες όχλου, οι εγκάθετοι των εντός και εκτός συνόρων ανθελληνικών κέντρων, που, αθόρυβα, καρτερικά και μεθοδικά απεργάζονται σχέδια τεχνητής κλιμάκωσης σωβινιστικών εντάσεων με τελικό στόχο την πρόκληση συνθηκών κοινωνικής αποσταθεροποίησης και τρόμου".

Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "η κυβέρνηση φάνηκε ανήμπορη να αντιδράσει και αρκέστηκε να καταδικάσει -κατόπιν εορτής- τις βιαιότητες, ενώ απέφυγε να πάρει θέση για τους υπευθύνους των επεισοδίων. Αντίθετα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης έριξε λάδι στη φωτιά. Η εκρηκτική ατμόσφαιρα ήρθε σε μια εποχή που οι σχέσεις Αθήνας-Τιράνων έχουν σχεδόν πλήρως εξομαλυνθεί. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βοηθούν τη γείτονα να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αλβανοί μετανάστες δουλεύουν νόμιμα στη χώρα. Πάντως το κλίμα του φανατισμού καλλιέργησε και η αλβανική πολιτική ηγεσία".

Κυβέρνηση - Οικονομία και ΔΕΘ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του για την επόμενη χρονιά θα δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από το βήμα της 69ης Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι, πάντως, εκείνη που θα κλέψει την παράσταση, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γενναία μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητα τόσο μέσω της αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου όσο και μέσω άμεσων φορολογικών ενισχύσεων για το σύνολο των επιχειρήσεων".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αυξήσεις λίγο πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ασθενών οικονομικά ομάδων του πληθυσμού προγραμματίζει η κυβέρνηση για το έτος 2005. Στη φορολογία των φυσικών προσώπων αναμένονται όμως επιβαρύνσεις".

Σύμφωνα με το metro, "πριμοδότηση της τάξης του 50% και άνω, θα λάβουν σύμφωνα με πληροφορίες οι συμβασιούχοι που θα διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή κινείται η λύση που θα δώσει η κυβέρνηση".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "πριμ 50% στους συμβασιούχους του δημοσίου τομέα που δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου προβλέπει διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς 35.000-40.000 έκτακτοι του Δημοσίου αναμένεται να επωφεληθούν από τη μοριοδότηση".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "μια νέα ευκαιρία θα έχουν το επόμενο διάστημα οι νέοι και οι γυναίκες για να ξεκινήσουν τη λειτουργία της δικής τους επιχείρησης, αφενός με χρηματοδότηση έως και 50% μέσω εθνικών και κοινοτικώνκονδυλίων και αφετέρου με ταχύτερες και απλούστερες γραφειοκρατικές διαδικασίες".

Οικουμενικό Πατριαρχείο - "Γκρίζοι Λύκοι"

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "Τούρκοι εθνικιστές κρατώντας ρόπαλα και πέτρες έστησαν εικονική δίκη έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αποφάσισαν "κρεμάλα στον Βαρθολομαίο". Τους διέλυσε η αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία για τους Γάλλους ομήρους

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, επισκέφθηκε και την Αίγυπτο όπου έγινε δεκτός από τον ομόλογό του, Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ

Αισιόδοξος δήλωσε ότι παραμένει σχετικά με την τύχη των δύο συμπατριωτών του δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο κ. Μπαρνιέ ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς των γαλλικών κομμάτων για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, που στόχο είχε να πείσει τα κράτη της περιοχής να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση των Κριστιάν Σεσνό και Ζορζ Μαλμπρουνό, που κρατούνται επί τρεις εβδομάδες όμηροι από ιρακινές ένοπλες οργανώσεις.

Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι έχει καλούς λόγους να πιστεύει ότι οι δύο άνδρες είναι σώοι και ότι μια ευτυχής κατάληξη της περιπέτειάς τους είναι πιθανή.

Η αισιοδοξία του Γάλλου αξιωματούχου ενισχύεται από τη θέση του σεΐχη Μεχντί αλ Σουμαϊντάιε, ενός κληρικού υψηλά ισταμένου στην ιεραρχία των Σιιτών του Ιράκ, ο οποίος εξέδωσε φετφά απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο Γάλλων ομήρων, επισημαίνοντας την αντίθετη θέση της Γαλλίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:18 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογικό «χαστούκι» προς Σρέντερ

Νέα προβλήματα προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα στο Γερμανό καγκελάριο

Στη Γερμανία το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών υπέστη ακόμη μια βαριά εκλογική ήττα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Η στήριξη για το κόμμα του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ μειώθηκε κατά 1/3 και έφτασε μόλις το 30,4% στις εκλογές για ανάδειξη κυβέρνησης στο νότιο ομόσπονδο κρατίδιο Σάαρλαντ.

Μεγάλοι νικητές των εκλογών της Κυριακής είναι:

αφενός μεν οι Χριστιανοδημοκράτες του νυν πρωθυπουργού, Πέτερ Μίλερ, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά τους φτάνοντας το 48 % περίπου σε σχέση με 45,5% πριν πέντε χρόνια.

αφετέρου δε η αποχή, που αυξήθηκε σε 43,4% των εγγεγραμμένων, από 32,3 % το 1999.

Εξάλλου τα δύο μεσαίας απήχησης κόμματα της Γερμανίας, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι κατορθώνουν μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 5 % και να εκλέξουν βουλευτές.

Σημαντική άνοδο στα εκλογικά ποσοστά γνώρισε και το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας που φτάνει στο 4% αλλά δεν εισέρχεται στην τοπική Βουλή.

Η απώλεια 15 ποσοστιαίων μονάδων αποτελεί για τους Σοσιαλδημοκράτες το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο αυτό εδώ και 44 χρόνια.

Τρεις μήνες πριν, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου το κυβερνών κόμμα είχε υποστεί επίσης μεγάλη καθίζηση, ενώ την ήττα γνώρισε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες και στις περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια του Αμβούργου και της Θουριγγίας.

Ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο μεταδίδει ότι οι εκλογείς φαίνεται να τιμωρούν την κυβέρνηση Σρέντερ τόσο για την οικονομική ύφεση που παρατηρείται όσο και για τις εξαιρετικά αντιδημοφιλείς προσπάθειες αναμόρφωσης των συντάξεων και περικοπής των κοινωνικών βοηθημάτων.

Το Σάαρλαντ υπήρξε στο παρελθόν προπύργιο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά κυβερνάται εδώ και πέντε χρόνια από τους Χριστιανοδημοκράτες, που είδαν τα εκλογικά τους ποσοστά να ενισχύονται.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διήμερο πένθος στη Ρωσία

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες ενός εκ των τριών συλληφθέντων απαγωγέων

Διήμερο εθνικό πένθος κήρυξαν για τη Δευτέρα και την Τρίτη οι αρχές της Ρωσίας, στη μνήμη των τουλάχιστον 335 νεκρών της τραγωδίας των ομήρων σε σχολείο της πόλης Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ ραδιόφωνα και τηλεόραση έχουν αναβάλλει τα ψυχαγωγικά τους προγράμματα.

Στην Μπεσλάν, εξάλλου, πραγματοποιούνται από την Κυριακή οι κηδείες των θυμάτων, στην πλειοψηφία τους παιδιά που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους που ζητούσαν την ανεξαρτησία της Τσετσενίας.

Ο ρωσικός Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση οικονομική βοήθεια, ώστε να προμηθευθεί φαρμακευτικό υλικό για τους περισσότερους από 400 τραυματίες που ακόμα νοσηλεύονται.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά, καθώς περίπου 200 άτομα αγνοούνται.

Εικόνες συλληφθέντος

Η ρωσική τηλεόραση, εν τω μεταξύ, μετέδωσε εικόνες ενός εκ των τριών απαγωγέων που συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ο άνδρας είχε δεμένα τα χέρια του και εκλιπαρούσε για τη ζωή τους λέγοντας ότι δεν είχε πυροβολήσει κανέναν όμηρο.

Είναι το πρώτο στοιχείο που δίνουν στη δημοσιότητα οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας που επιβεβαιώνει ότι όντως κρατούνται και ανακρίνονται τρεις από τους δράστες.

Οι τρεις απαγωγείς συνελήφθησαν τη στιγμή που επιχειρούσαν να διαφύγουν εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικρατούσε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο κτίριο του σχολείου.

Ο συλληφθείς, μάλιστα, φέρεται, σύμφωνα με τις αρχές, να είχε ξυρίσει τη γενειάδα του, ώστε να περάσει απαρατήρητος.


Προεκλογικό προβάδισμα Μπους

Δέκα ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Τζον Κέρι φέρεται να βρίσκεται ο Τζορτζ Μπους

Η απειλή της ήττας επικρεμάται πάνω από τον Τζον Κέρι υποψήφιο των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ, αν δεν φροντίσει να δώσει ώθηση στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε από ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά από δύο δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα και δείχνουν τον πρόεδρο Μπους να προηγείται του κ. Κέρι με 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Δευτέρα γιορτάζεται ως ημέρα της Εργασίας στις ΗΠΑ, μια ημέρα που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας.

Έτσι, λοιπόν, ξεκινά κατά κάποιον τρόπο η αντίστροφη μέτρηση για τους δύο μονομάχους.

Ο Τζορτζ Μπους θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του στο Μιζούρι, ενώ ο αντίπαλός του Τζον Κέρι, επέλεξε να περιοδεύσει σε τέσσερις πολιτείες, την Πενσιλβάνια, τη Δυτική Βιρτζίνια, το Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Τουρκία ο Φερχόιγκεν

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Κρίσιμη θεωρείται η επίσκεψη του Γερμανού επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ

Την τελευταία και πιο κρίσιμη επίσκεψή του στην Τουρκία με την ιδιότητα του επιτρόπου για τη διεύρυνση πραγματοποιεί ο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο Γερμανός επίτροπος θα περιοδεύσει σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και το Ντιγιάρμπακιρ, πρωτεύουσα των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, προκειμένου να αξιολογήσει ιδίοις όμμασι τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν είναι έτοιμη για την ένταξη και θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια.

Πιο δυνατά όμως ηχούν στην Τουρκία οι χθεσινές δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών, Μπέρναρντ Μποτ, ο οποίος προέβλεψε ότι «η Τουρκία θα αρχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη χρονιά».

Λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη έκθεση της Κομισιόν, ο τουρκικός Τύπος είναι σε γενικές γραμμές αισιόδοξος. Παράλληλα όμως παρουσιάζει εφιαλτικά σενάρια για το τι θα συμβεί αν οι Βρυξέλλες κρατήσουν κλειστές τις πόρτες της Ένωσης.

Το σενάριο του πραξικοπήματος εμφανίζεται όλο και συχνότερα στον Τύπο ύστερα και από τις σχετικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων αναλυτών πάντως απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ποινικοποίηση της μοιχείας

Εν τω μεταξύ, σαρκαστικά σχόλια αλλά και έντονες πολιτικές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη μοιχεία.

Ακολουθώντας τη βιβλική εντολή ου μοιχεύσεις η Τουρκία κατάφερε να προκαλέσει την αντίδραση ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο πρώτος που δέχτηκε τα ευρωπαϊκά πυρά ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο άτυπο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στην Ολλανδία.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχολείστε», ιστεύεται ότι του είπαν ευρωπαίοι συνάδελφοί του.

Και αυτός αντιστρέφοντας το επιχείρημα απάντησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βλέπει τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται και όχι αυτές τις λεπτομέρειες.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Τα θύματα απαιτούν εκδίκηση»

Η τραγωδία των ομήρων στη Ρωσία επισκιάζει για μία ακόμη ημέρα την επικαιρότητα στο βρετανικό Tύπο.

«Τα θύματα απαιτούν εκδίκηση», επισημαίνουν οι Τάιμς (Times) που πέρα από την ανείπωτη φρίκη επισημαίνουν τα λάθη και τις παραλείψεις των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Τάιμς θεωρούν ότι ο αριθμός των κομάντος που ανέλαβαν τη λεπτή επιχείρηση διάσωσης των ομήρων, ήταν πολύ μικρός.

Επιπλέον, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο κακός συντονισμός των ρωσικών ειδικών δυνάμεων ήταν μια από τις αιτίες της τραγωδίας.

«Το μεγαλύτερο λάθος ήταν η έλλειψη κεντρικού συντονισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ρωσικές αρχές δεν είχαν αντιληφθεί την εμβέλεια του εγχειρήματος. Για να είμαστε ειλικρινείς , οι τρομοκράτες κρατούσαν όλα τα χαρτιά. Σχεδιάζαν την επίθεση στο σχολείο, πιθανότατα, επί πολλούς μήνες, διέπονταν από απίστευτη βαρβαρότητα και ήταν έτοιμοι να πεθάνουν», γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου.

Στο άρθρο του εκδότη η Ιντεπέντεντ (Independent) καλεί τον πρόεδρο Πούτιν να σταθεί το ύψος των περιστάσεων και να καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Τσετσενίας.

Σε άλλο σημείο της ίδιας εφημερίδας, η αναλύτρια σε θέματα Ισλάμ, Γιασμίν Αλιμπχάι-Μπράουν πιστεύει ότι η δολοφονία 330 ανθρώπων ακυρώνει κάθε επιχείρημα των Τσετσένων και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον ισλαμικό κόσμο στο σύνολό του.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επικαλούνται εκτιμήσεις ειδικών στην ισλαμική τρομοκρατία που υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις στο σχολείο της νότιας Ρωσίας, αλλά και η άλλη πριν από δύο χρόνια σε θέατρο της Μόσχας αποδεικνύουν ότι έχει αλλάξει το modus operandi των τρομοκρατών.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι τρομοκράτες επιδιώκουν και θα επιδιώκουν στο εξής να προκαλούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες.

Η Γκάρντιαν (Guardian) επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ των τρομοκρατών με τη βοήθεια Bρετανού πανεπιστημιακού που εξειδικεύεται στα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής του Καυκάσου.

Ο Bρετανός ειδικός επισημαίνει ότι η ισότιμη συμμετοχή Tσετσένων γυναικών σε τρομοκρατικές ενέργεις όπως αυτή στην Β. Οσετία δεν είναι κάτι νέο.

«Το φαινόμενο της γυναίκας-αυτόχειρoς δεν είναι καινούριο. Είναι ιστορική πραγματικότητα στην τσετσενική κοινωνία που έχει ένα φυλετικό χαρακτήρα. Η αρπαγή ομήρων και οι βεντέτες είναι παλαιό φαινόμενο», υπογραμμίζει Bρετανός πανεπιστημιακός στηn Γκάρντιαν.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) θεωρεί ότι η σφαγή των παιδιών στην Μπεσλάν θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του προέδρου της Ρωσίας.

«Η μόνη πίεση που θα δεχθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τους βαθιά τραυματισμένους συμπατριώτες του, θα είναι να υιοθετήσει ακόμα πιο σκληρή στάση στην ανοιχτή πληγή της Τσετσενίας. Οι Ρώσοι συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρό τους επειδή εμπιστεύονται τη σκληρή πολιτική του έναντι της Τσετσενίας. Όλα τα περί του αντιθέτου, είναι εκτός πραγματικότητας», υποστηρίζει η Τέλεγκραφ.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:22 (Ώρα Λονδίνου)

Το Κρεμλίνο στο στόχαστρο

Ευρωπαϊκός Τύπος

Το θέμα που κυριαρχεί και στις σημερινές ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι η τραγική κατάληξη της υπόθεσης των Ρώσων ομήρων στη βόρεια Οσετία.

Η γαλλική Φιγκαρό (Le Figaro) επικεντρώνει το κύριο άρθρο της στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν, οι οποίες, όπως εκτιμά η εφημερίδα, αποτελούν προαγγελία μιας ακόμα πιο σκληρής πολιτικής της Μόσχας στην Τσετσενία.

«Ο κ. Πούτιν», συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, «δεν είπε ούτε κουβέντα για τις ανοργάνωτες ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

»Ενώ οι αρχές κατηγορούν τους απαγωγείς για το τραγικό τέλος, οι κάτοικοι του Μπεσλάν επιρρίπτουν τις ευθύνες στις δυνάμεις ασφαλείας», καταλήγει η Φιγκαρό.

Επίσης στη Γαλλία, η Λε Μοντ (Le Monde) δηλώνει ότι κατανοεί την καταδίκη των απαγωγέων από τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πολύ σωστά αρκετές κυβερνήσεις επέκριναν και τους ρωσικούς χειρισμούς.

«Δυστυχώς το Παρίσι δεν ήταν μεταξύ των τελευταίων», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Όπως σημειώνεται, ενώ η Γαλλία τάσσεται με έμφαση κατά της βίαιης καταστολής των τρομοκρατικών απειλών από το Ιράκ, σωπαίνει όταν παρόμοιες απειλές από την Τσετσενία καταπνίγονται στο αίμα.

«Προφανώς», συμπεραίνει με σαρκασμό η εφημερίδα, «η γαλλική κυβέρνηση πάσχει από σχιζοφρένεια και ο πρόεδρος Σιράκ αρέσκεται στη διπρόσωπη πολιτική, η οποία όμως πλήττει την αξιοπιστία του».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Λιμπερασιόν (Liberation), πάντα στη Γαλλία.

Με το πρωτοσέλιδο, τέσσερις εσωτερικές σελίδες και το κύριο άρθρο αφιερωμένα στην τραγωδία του Μπεσλάν, η εφημερίδα εκφράζει τη λύπη της που «μόνο λίγες φωνές καταδίκασαν το χειρισμό της υπόθεσης από τις ρωσικές αρχές».

Στη Γερμανία η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) γράφει ότι ο καγελάριος Σρέντερ δε φάνηκε όσο επικριτικός όφειλε έναντι των ρωσικών αρχών.

«Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ», συνεχίζει η εφημερίδα, «διακηρύσσει την αλληλεγγύη του προς μια Ρωσία που επί δέκα χρόνια διεξάγει ένα βάρβαρο και βρώμικο πόλεμο, με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο κατάφωρες, που επισκιάζουν το σκάνδαλο των φυλακών Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης».

Και εδώ αντιπαραβάλλεται η εκ διαμέτρου αντίθετη στάση που έχει υιοθετήσει η γερμανική κυβέρνηση στο Ιράκ.

«Αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζει και η Τάγκεστσάιτουνγκ (Der Tageszeitung) τη στάση του καγκελαρίου Σρέντερ.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, το Βερολίνο συμβάλλει στην κλιμάκωση της βίας στην περιοχή του Καυκάσου δίνοντας «το ελεύθερο στο Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει ό,τι θέλει και αναγνωρίζοντας τις προφανώς νοθευμένες εκλογές στην Τσετσενία».

Για τη Σταντάρτ (Der Standard) στην Αυστρία το δράμα των ομήρων αποδεικνύει πόσο μακρυά βρίσκεται ακόμα η Ρωσία από το μοντέλο της ανοιχτής κοινωνίας που αντιπροσωπεύουν οι ΗΠΑ.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ρωσικές αρχές δεν υπόκεινται σε δημόσια εποπτεία, γεγονός που συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τη ρωσική κοινωνία.

«Η βασικότερη πηγή του προβλήματος αυτού», κατά τη Σταντάρτ, «είναι η έλλειψη δυνατών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης».

Στην Ελβετία η Τριμπιούν της Γενεύης (Tribune de Geneve) εκτιμά σε αυστηρό τόνο ότι ούτε η αποτυχία μπορεί να σταματήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Ρώσος πρόεδρος είναι τόσο αδιάλλακτος που συμπεριφέρεται σαν εκτροχιασμένο τρένο σε αδιέξοδο», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, διερωτώμενη κατά πόσο η Μόσχα έχει προσπαθήσει όσο θα μπορούσε να βρει μια ειρηνική λύση στην Τσετσενία.

Για την τσέχικη Λίντοβε Νόβινι (Lidove Noviny) ο πρόεδρος Πούτιν και η χώρα υπέστησαν ένα βαρύ ψυχολογικό πλήγμα, που οδήγησε το σκληρό Ρώσο ηγέτη να παραδεχθεί μετά από πέντε χρόνια πανηγυρισμών για τις επιτυχίες της πολιτικής του, ότι η χώρα είναι «εντελώς απροετοίμαστη» για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Επίσης στην Τσεχία, η Χοσποντάρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny) σχολιάζει τις νέες μεθόδους, τα νέα αιτήματα και τους νέους στόχους της τρομοκρατίας.

«Κανένα από τα παραπάνω», επισημαίνει η εφημερίδα, «δεν μπορεί πλέον να συνοδεύεται από το επίθετο προβλέψιμος».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.