Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-05

  1. Η «Φράνσις» πλήττει τη Φλόριντα
  2. Το Πατριαρχείο απαντά στις απειλές
  3. Εκλογικό «χαστούκι» προς Σρέντερ
  4. Η Ρωσία πενθεί και αναζητά ευθύνες
  5. Συνέντευξη Μπακογιάννη εφ όλης της ύλης
  6. Επεισοδιακή νύκτα με φόνο
  7. «Πιάσαμε τον Αλ Ντούρι»
  8. Το πρόσωπο της φρίκης
  9. Σύλληψη αλ Ντούρι
  10. «Τελευταίος αποχαιρετισμός»
  11. Κηδείες θυμάτων

Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:22 (Ώρα Λονδίνου)

Η «Φράνσις» πλήττει τη Φλόριντα

Ανέμους ταχύτητας 170 χιλιομέτρων και βροχοπτώσεις έφερε ο τυφώνας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κήρυξε τμήματα της πολιτείας Φλόριντα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω μείζονος καταστροφής καθώς πλήττεται για δεύτερη φορά από τυφώνα μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Ο τυφώνας Φράνσις έχει ενσκήψει στα παράλια της Φλόριντα συνοδευόμενος από σφοδρές βροχοπτώσεις και ανέμους ταχύτητας 170 χιλιομέτρων την ώρα.

Συγκεκριμένα η καταστροφική ισχύς του τυφώνα έχει παρασύρει γραμμές ηλεκτροδότησης, στέγες σπιτιών και έχει ξεριζώσει δέντρα.

Την ίδια ώρα σχεδόν τρία εκατομμύρια κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Πολλοί κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο σε δημόσια κτίρια

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σε ορισμένα σημεία της πολιτείας έπεσε ένα μέτρο βροχής, και συνέστησαν σε εκατομμύρια κατοίκους να μην επιστρέψουν στις εστίες τους καθώς οι ανεμοθύελλες και οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Η έλευση του τυφώνα Φράνσις οδήγησε στη μαζικότερη επιχείρηση εκκένωσης στα χρονικά της Φλόριντα, καθώς σχεδόν τρία εκατομμύρια κάτοικοι μετακινήθηκαν από τα παράλια της πολιτείας στο εσωτερικό.


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:02 (Ώρα Λονδίνου)

Το Πατριαρχείο απαντά στις απειλές

Στόχος υβριστικών συνθημάτων έγινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

«Βαθιά θλίψη» εκφράζει το Φανάρι για την «υποκινούμενη» βίαιη διαδήλωση που σημειώθηκε την Κυριακή έξω από τον Πατριαρχικό Οίκο στην Κωνσταντινούπολη.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη βίαιη διαδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή έξω από το ναό Αγίου Γεωργίου της Κωνσταντινούπολης από μέλη εθνικιστικής οργάνωσης.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει βαθιά θλίψη για τα συμβάντα που παρατηρήθηκαν και σημειώνει:

«Όσα συνέβησαν εδώ έγιναν με την υποκίνηση κύκλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως αναφέρεται επίσης «τα συμβάντα θα μπορούσαν να λάβουν σοβαρότατες διαστάσεις αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν κατά τρόπο έγκαιρο και αποφασιστικό».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Υπογραμμίζουμε εκ νέου ότι πιστεύουμε στην ένταξη της χώρας [Τουρκίας] στην ΕΕ και ότι, όπως πάντα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα της».

Αστυνομία εναντίον όχλου

Το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 200 Τούρκοι εθνικιστές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Πατριαρχικό Οίκο στην Κωνσταντινούπολη και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη

Οι διαδηλωτές σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν στο κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, τους λεγόμενους «Γκρίζους Λύκους» και ανταποκρίθηκαν σε άρθρο που είχε δημοσιευθεί την περασμένη Πέμπτη στην εφημερίδα «Γενί Τσάρ» για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Φανάρι.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «η Τουρκία δεν διαιρείται, έξω ο Βαρθολομαίος», πέταξαν πέτρες προς τον εξωτερικό τοίχο του Πατριαρχείου και σε ορισμένες περιπτώσεις κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς το συγκρότημα.

Μάλιστα σε μια στιγμή έβαλαν φωτιά και έκαψαν ομοίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πάντως η τουρκική αστυνομία αντέδρασε με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα, εμπόδισε την ομάδα εθνικιστών να πλησιάσουν στο Πατριαρχείο και σε μία περίπου ώρα οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν.

Την ώρα της διαδήλωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος βρισκόταν στη νήσο Αντιγόνη των Πριγκιπονήσων, όπου χοροστατούσε σε θεία λειτουργία του τοπικού ναού.


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:53 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογικό «χαστούκι» προς Σρέντερ

Νέα προβλήματα προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα στο Γερμανό καγκελάριο

Στη Γερμανία το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών υπέστη ακόμη μια βαριά εκλογική ήττα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Η στήριξη για το κόμμα του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ μειώθηκε κατά 1/3 και έφτασε μόλις το 30,4% στις εκλογές για ανάδειξη κυβέρνησης στο νότιο ομόσπονδο κρατίδιο Σάαρλαντ.

Μεγάλοι νικητές των εκλογών της Κυριακής είναι:

αφενός μεν οι Χριστιανοδημοκράτες του νυν πρωθυπουργού, Πέτερ Μίλερ, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά τους φτάνοντας το 48 % περίπου σε σχέση με 45,5% πριν πέντε χρόνια.

αφετέρου δε η αποχή, που αυξήθηκε σε 43,4% των εγγεγραμμένων, από 32,3 % το 1999.

Εξάλλου τα δύο μεσαίας απήχησης κόμματα της Γερμανίας, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι κατορθώνουν μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 5 % και να εκλέξουν βουλευτές.

Σημαντική άνοδο στα εκλογικά ποσοστά γνώρισε και το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας που φτάνει στο 4% αλλά δεν εισέρχεται στην τοπική Βουλή.

Η απώλεια 15 ποσοστιαίων μονάδων αποτελεί για τους Σοσιαλδημοκράτες το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο αυτό εδώ και 44 χρόνια.

Τρεις μήνες πριν, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου το κυβερνών κόμμα είχε υποστεί επίσης μεγάλη καθίζηση, ενώ την ήττα γνώρισε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες και στις περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια του Αμβούργου και της Θουριγγίας.

Ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο μεταδίδει ότι οι εκλογείς φαίνεται να τιμωρούν την κυβέρνηση Σρέντερ τόσο για την οικονομική ύφεση που παρατηρείται όσο και για τις εξαιρετικά αντιδημοφιλείς προσπάθειες αναμόρφωσης των συντάξεων και περικοπής των κοινωνικών βοηθημάτων.

Το Σάαρλαντ υπήρξε στο παρελθόν προπύργιο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά κυβερνάται εδώ και πέντε χρόνια από τους Χριστιανοδημοκράτες, που είδαν τα εκλογικά τους ποσοστά να ενισχύονται.


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ρωσία πενθεί και αναζητά ευθύνες

Έγιναν οι πρώτες κηδείες των θυμάτων στο Μπεσλάν

Στη Βόρεια Οσετία άρχισαν οι κάτοικοι του Μπεσλάν άρχισαν να κηδεύουν τα πρώτα από τα εκατοντάδες θύματα μικρά παιδιά και ενήλικους ομήρους που σφαγιάστηκαν μετά την κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος από ενόπλους.

Την ώρα που το χώμα σκέπαζε τα μικρά φέρετρα ορισμένων θυμάτων υπό τον ήχο του θρήνου των γυναικών, νέοι τάφοι σκάβονταν παραδίπλα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Ο αριθμός των θυμάτων της ομηρίας έχει φτάσει τα 335 άτομα -χωρίς να υπολογίζονται οι απαγωγείς που βρήκαν το θάνατο κατά την έφοδο των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας - και δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς αγνοείται η τύχη περίπου 200 ατόμων.

Ορισμένοι γονείς δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να διαπιστώσουν εάν τα παιδιά τους συγκαταλέγονται στους νεκρούς ή έχουν τραυματισθεί και νοσηλεύονται σε κάποιο από τα νοσοκομεία της περιοχής.

Στο μεταξύ σε ολόκληρη τη Ρωσία η Δευτέρα και Τρίτη έχουν κηρυχθεί ημέρες εθνικού πένθους, ενώ η κοινή γνώμη της χώρας έχει αναπάντητα ερωτήματα, όσον αφορά τους χειρισμούς των αρχών ασφαλείας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάληψη του σχολείου, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές

Ανθρωποκυνηγητό για «συνεργούς»

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας άνδρας ύποπτος σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές για συμμετοχή στην αιματηρή επιχείρηση κατάληψης του σχολείου του Μπεσλάν.

Το Μπεσλάν είναι μια πόλη που την σκέπασε ο πόνος, μεταδίδουν οι ανταποκριτές

Το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης έδειξε τον άνδρα να οδηγείται με χειροπέδες μέσα σε ένα δωμάτιιο από μασκοφόρους των ρωσικών επίλεκτων δυνάμεων, και να ορκίζεται ότι ο ίδιος προσωπικά δεν σκότωσε κανέναν από τους ομήρους.

«Αυτός ο άνθρωπος συμμετείχε προσωπικά στην επίθεση, είναι μέλος της σπείρας», δήλωσε ο γενικός αντιεισαγγελέας Σεργκέι Φριντίνσκι, ενώ προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα απαγγελθούν εναντίον του συλληφθέντος συγκεκριμένες κατηγορίες.

Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας αρχικά έλεγαν ότι η ομάδα των ενόπλων περιελάμβανε 32 άτομα, εκ των οποίων τρία συνελήφθησαν ζωντανά. Αργότερα όμως ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν όλοι οι ένοπλοι και ότι κρατούνται τρεις ύποπτοι συνεργοί τους.


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέντευξη Μπακογιάννη εφ όλης της ύλης

Παρούσα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας δήλωσε η Δήμαρχος Αθηναίων

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», υποστήριξε ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι πρόσωπο που να προέρχεται από τη ΝΔ, αφού, όπως τόνισε, «θα πρέπει να συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας».

Ακόμη, διαφώνησε με τον πατέρα της και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε πρόωρες εκλογές την άνοιξη για το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ο παραγωγικός μηχανισμός της οικονομίας δεν αντέχει επώδυνα μέτρα.

Κάλεσε, επίσης, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, να μην προβεί σε πολλές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ώστε να μην αναγκαστεί να τις επαναλάβει του χρόνου.

Παράλληλα, όμως, επέκρινε έντονα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως προχωρεί χωρίς πυξίδα και ότι αυτό, κάποια στιγμή, παύει να είναι εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.

«Πολλοί ήταν εκείνοι που έβαζαν στοίχημα ότι θα εγκαταλείψω τον δήμο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά όπως βλέπετε είμαι ακόμη εδώ», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή της να παραμείνει στο μέγαρο της πλατείας Κοτζιά.

Ταυτόχρονα, όμως, δήλωσε αποφασισμένη να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας.


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:59 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισοδιακή νύκτα με φόνο

Οι πανηγυρισμοί μετά τον αγώνα Αλβανίας - Ελλάδας κατέληξαν σε επεισόδια

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλβανίας - Ελλάδος σε αρκετές περιοχές της χώρας καθώς υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών οπαδών.

Το πιο αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στη Ζάκυνθο, όπου ο Παναγιώτης Κλάδης -ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα- επιτέθηκε εναντίον παρέας Αλβανών με μαχαίρι στο χωριό Τσιλιβί του νησιού και χτύπησε τρεις από αυτούς.

Ένας 20χρονος πέθανε λίγη ώρα αργότερα, ενώ άλλοι δύο 22 και 32 ετών μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Αντιπαράθεση στην Ομόνοια

Στην Αθήνα, τραυματίσθηκαν τέσσερις Αλβανοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, και ένας Έλληνας, ο οποίος διεκομίσθη στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Επίσης Αλβανοί έκαψαν με φωτοβολίδα ένα ΙΧ αυτοκίνητο και προξένησαν φθορές σε άλλα έξι στο σταθμό Πελοποννήσου.

Στην πλατεία Ομονοίας διμοιρίες των ΜΑΤ απώθησαν Αλβανούς που είχαν συγκεντρωθεί για να πανηγυρίσουν προκειμένου να μην σημειωθούν επεισόδια με Έλληνες οπαδούς.

Ένα μηχανάκι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον σε ένα αυτοκίνητο με Αλβανούς έσπασαν τα τζάμια.

Ένταση υπήρξε και στην Κέρκυρα, όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Αλβανών.


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Πιάσαμε τον Αλ Ντούρι»

Ο Αλ Ντούρι είχε βοηθήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να ανέλθει στην εξουσία

Το ιρακινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως συνελήφθη ο Ιζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντούρι, ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν στο ανατραπέν καθεστώς.

Πάντως η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, καθώς σε νεώτερη ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτή την ώρα διενεργούνται έλεγχοι DNA για να πιστοποιηθεί η ταυτότητα του συλληφθέντος.

Η επιχείρηση για τη σύλληψη του Αλ Ντούρι έγινε στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν και σ' αυτή συμμετείχαν μέλη της ιρακινής εθνοφρουράς με την υποστήριξη αμερικανικών δυνάμεων.

Συμφωνα με ιρακινές πηγές ο Αλ Ντούρι συνελήφθη την ώρα που του παρεχόταν ιατρική βοήθεια σε κλινική του Τικρίτ.

Περίπου 70 οπαδοί του μπααθικού καθεστώτος σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις που προηγήθηκαν της σύλληψής του Αλ Ντούρι, και άλλα 80 άτομα συνελήφθησαν, όπως είπε Ιρακινός επίσημος.

Ο Αλ Ντούρι είναι ο πλέον καταζητούμενος Ιρακινός από τις αμερικανικές δυνάμεις, που έχουν υποσχεθεί αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψη ή θανάτωσή του.

Στο μεταξύ ο Ιρακινός υπουργός Επικρατείας, Κασίμ Νταούντ, που επισκέπτεται το Κουβέιτ δήλωσε ότι «η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και της κλίκας του» θα αρχίσει πριν από τη διεξαγωγή γενικών εκλογών, τον Ιανουάριο του 2005.

Μαζικές συλλήψεις

Εξ άλλου σε μεγάλη επιχείρηση στη Λατιφίγια, νότια της Βαγδάτης, συνελήφθησαν περίπου 500 άτομα, που πιστεύεται ότι συνδέονται με την ιρακινή αντίσταση.

Ιρακινοί επίσημοι λένε πως ανάμεσα στους συλληφθέντες δεν υπάρχουν ξένοι μαχητές.

Κατά την επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν και αμερικανικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν 12 αστυνομικοί.

Στο βόρειο Ιράκ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ταλαφάρ, κοντά στη Μοσούλη, όπου το Σάββατο είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 13 άτομα.


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:21 (Ώρα Λονδίνου)

Το πρόσωπο της φρίκης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Εξαγγελίες ανάσα στη ΔΕΘ. Το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταργούνται έκτακτοι και συμβασιούχοι. Διορισμοί εξειδικευμένου προσωπικού.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Μυστική έρευνα για νέο Πρόεδρο. Στα χέρια του Καραμανλή. Πριν από τα Χριστούγεννα το όνομα του υποψήφιου.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Η ρωσική τραγωδία. Εκατοντάδες οι νεκροί - οργή, θρήνος και ερωτήματα. Ο Πούτιν απολογείται και απειλεί...

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Φθηνά ενοίκια για τους φοιτητές. Προσφορές που δίνουν λύση στο πρόβλημα της στέγης.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Παράνοια δίχως όρια. Τραγικός απολογισμός: Τους 322 φτάνουν οι νεκροί, περισσότεροι από 700 οι τραυματίες.

Espresso της Κυριακής: Τα 20 πράγματα που έγιναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν μάθαμε ποτέ. Το απόλυτο παρασκήνιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Σχεδόν μόνος σέρνει τον αραμπά ο Καραμανλής. Ενώ ο Γιώργος δείχνει αποφασισμένος να στριμώξει στη γωνία την Κυβέρνηση, ελάχιστοι υπουργοί έχουν καταλάβει πού βρίσκονται και τι πρέπει να κάνουν.

Η ΕΠΟΧΗ: Να σταματήσουμε το φονικό χέρι. Να μην εθιστούμε στον κόσμο της φρίκης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Όραμα μιας άλλης Ελλάδας. Το μεταολυμπιακό σχέδιο Καραμανλή. Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιφέρεια.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Διορισμοί: Τα χρυσά κλειδιά για τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Πώς να εξασφαλίσετε μια μόνιμη θέση στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Η μεγάλη ανατριχίλα. Πάνω από 300 οι νεκροί της Οσετίας - 700 τραυματίες.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Εθνικός διασυρμός. Σέρνονταν στο γήπεδο γιατί δεν πήραν το πριμ. Γίναμε ρεντίκολο των Αλβανών.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μάνα, κουράγιο. Σοκ και δάκρυα από το λουτρό αίματος στην Οσετία. Η τρομοκρατία στην καρδιά της Ευρώπης.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία "άξιος" συνεχιστής του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Πραγματική αποτίμηση της οικονομίας. Με το βλέμμα στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Και νέα δώρα στον Μπόμπολα! Ζήτω η διαπλοκή που θα κτύπαγε ο Καραμανλής.

ΝΙΚΗ: Τα κεφάλια μέσα... Τελείωσε το "μεγάλο" ελληνικό καλοκαίρι.

Traffic News Κυριακής: Καυτό τρίο επωνύμων σε ροζ βίντεο. Πρωταγωνίστρια γνωστή σταρ. Δίνουν όσο όσο για να δουν μερικές σκηνές.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Οι νέοι μισθοί σε Δημόσιο-δήμους. Αναλυτικοί πίνακες με τις αποδοχές από 1ης Ιανουαρίου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Ήρθε η ώρα της Β. Ελλάδας. Παρέμβαση του "ΑτΚ" για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σιδερένια γροθιά κατά της τρομοκρατίας θέλει ο Πούτιν.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου)

Σύλληψη αλ Ντούρι

Ο αλ Ντούρι είχε βοηθήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να ανέλθει στην εξουσία

Το ιρακινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως συνελήφθη ο Ιζάτ Ιμπραΐμ αλ Ντούρι, ο δεύτερος της τάξει μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν στο ανατραπέν καθεστώς του Ιράκ.

Ο αλ Ντούρι ήταν από τους πλέον καταζητούμενους από τους Αμερικανούς, μπααθιστές ηγέτες.

Συνελήφθη την ώρα που του παρεχόταν βοήθεια σε κλινική στην περιοχή της Τικρίτ.

Περίπου 70 οπαδοί του σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις για τη σύλληψή του, είπε Ιρακινός επίσημος.

Οι επίσημοι λένε πως κάνουν ιατρικές εξετάσει για να πιστοποιήσουν την ταυτότητά του.

Μαζικές συλλήψεις

Εξ άλλου σε μεγάλη επιχείρηση στη Λατιφίγια, νότια της Βαγδάτης, συνελήφθησαν περίπου 500 άτομα, που πιστεύεται ότι συνδέονται με την ιρακινή αντίσταση.

Ιρακινοί επίσημοι λένε πως ανάμεσα στους συλληφθέντες δεν υπάρχουν ξένοι μαχητές.

Κατά την επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν και αμερικανικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν 12 αστυνομικοί.

Στο βόρειο Ιράκ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ταλαφάρ, κοντά στη Μοσούλη, όπου το Σάββατο είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 13 άτομα.


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Τελευταίος αποχαιρετισμός»

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος εξακολουθεί να αφιερώνει τα πρωτοσέλιδά του στην επίθεση στο Μπεσλάν.

Η Σάντεϊ Τέλγκραφ (The Sunday Telegraph) επιρρίπτει ευθύνες στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι θάνατοι στο ρωσικό σχολείο μπορεί να φτάσουν τους 500, καθώς οι οικογένειες [των θυμάτων] καταριούνται τον Πούτιν» λέει ο πηχυαίος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας που μεταξύ άλλων επικαλείται δηλώσεις πρώην συναδέλφου του Πούτιν και μέλους της KGB, που τη διαβεβαιώνει πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι αδιάφορος για τον ανθρώπινο πόνο.

Η Σάντεϊ Μίρορ (The Sunday Mirror) είναι μεταξύ σειράς εφημερίδων που αναφέρουν καταγγελίες ότι οι Τσετσένοι αυτονομιστές βίασαν ορισμένα από τα πιο μεγάλα κορίτσια, με εκατοντάδες παιδιά να ακούνε τις κραυγές τους.

Η Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) δημοσιεύει την μαρτυρία ενός δεκάχρονου που είδε ένα φίλο του να δολοφονείται από τους Τσετσένους, επειδή είχε ζητήσει νερό.

Η Ομπσέρβερ (The Observer) με τίτλο «Ο τελευταίος αποχαιρετισμός» αναφέρεται στο δράμα των κατοίκων της Μπεσλάν.

Η εφημερίδα εκτιμά πως με τη Ρωσία να μην δείχνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί, η τσετσενική κρίση θα επιδεινωθεί.

Η κυριακάτικη Ιντιπέντεντ (The Independent on Sunday) αναφέρει πως ήδη η οργή και η επιθυμία για εκδίκηση σιγοβράζουν στη Βόρεια Οσετία.

«Οι πατεράδες θα θάψουν τα παιδιά τους και μετά τα σαράντα θα πάρουν τα όπλα τους και θα αναζητήσουν εκδίκηση» είπε ένας νεαρός στον ανταποκριτή της εφημερίδας.


Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Κηδείες θυμάτων

Πολλά άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται

Κηδεύονται τα πρώτα θύματα της αιματηρής κατάλήξης, του περιστατικού ομηρίας στην πόλη Μπεσλάν της Νότιας Ρωσίας.

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδρομή ένοπλης ομάδας Τσετσένων αυτονομιστών , σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας, ξεπερνά τους 330.

Τα μισά από τα θύματα είναι παιδιά.

Ορισμένοι από τους διασωθέντες ομήρους, λένε ότι οι δράστες είχαν κρύψει όπλα και εκρηκτικά στο σχολείο, πριν την επίθεση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας της Βόρειας Οσετίας είπε ότι περίπου 400 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ορισμένα από αυτά με σοβαρά τραύματα.

Στη Ρωσία, έχει κηρυχθεί διήμερο πένθος που αρχίζει τη Δευτέρα.

Αδιάλλακτος Πούτιν

Προηγουμένως, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τους Ρώσους να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν την κοινή απειλή της τρομοκρατίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε πως οι αρχές δεν ήταν προετοιμασμένες για την επίθεση.

Όπως είπε, η Μόσχα δεν κατάφερε να αναγνωρίσει ή να αντιδράσει αποτελεσματικά στις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η ομιλία του ρώσου προέδρου διέλυσε κάθε υποψία ότι θα εμφανιζόταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Διπλωματική διαμάχη

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να επιλύσει τη διπλωματική διένεξη με τη Μόσχα, που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρντ Μποτ.

Ο Μποτ σε δήλωση εκ μέρους των υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας, είχε πει, ότι οι ρωσικές αρχές θα έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις για το πώς έγινε δυνατή αυτή η καταστροφή.

Ο Ολλανδός υπουργός είπε ότι πρόκειται για παρεξήγηση και εξέφρασε την ελπίδα πως το θέμα θα ξεκαθαρίσει σε απ' ευθείας συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιταμή, απεχθή, και βαθιά προσβλητική.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.