Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-01

  1. «Πολυκέφαλη απειλή»
  2. Αμερικανική επίθεση στη Φαλούτζα
  3. Επιδρομή Ισραήλ στη Γάζα
  4. Ειρηνικός εσπερινός στον Άγιο Μάμαντα
  5. Επικρίσεις ΟΗΕ κατά Σουδάν
  6. Συνεχίζεται τη νύχτα το δράμα της ομηρίας
  7. Συνεχίζεται το δράμα των ομήρων
  8. Η εκθρόνιση ενός εκδότη
  9. Τιμή στους ολυμπιονίκες
  10. Επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα
  11. Ένοπλοι εισβάλουν σε ρωσικό σχολείο
  12. Ελπίδες για ειρηνικό εσπερινό
  13. Όλα καλά, αλλά
  14. Ντέρμπι για το αθλητικό νομοσχέδιο
  15. Λειτουργία στη Μόρφου
  16. Μιλόσεβιτς: Οι Σέρβοι δεν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου
  17. Νεπάλ: Συγκρούσεις μετά την εκτέλεση των ομήρων
  18. Σύλληψη πρώην υπουργού της πΓΔΜ
  19. Ντόπινγκ και οικονομία
  20. Ιράκ: Έκτέλεση 12 ομήρων από Νεπάλ
  21. Ένοπλοι εισβάλουν σε ρωσικό σχολείο
  22. Οι προοπτικές αξιοποίησης των Ολυμπιακών
  23. Ημέρα θανάτου
  24. «Το κουτί της Πανδώρας»

Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Πολυκέφαλη απειλή»

«Παιδιά στην πρώτη γραμμή του πολέμου της Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ταϊμς (The Times), στο κεντρικό σχόλιο της οποία υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από την αλλαγή τακτικής στο ζήτημα της Τσετσενίας.

Ίσως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατανοήσει ότι η πολιτική της επίδειξης δύναμης δεν έχει αποδώσει. «Μέσα σε δέκα χρόνια ο αγώνας των Τσετσένων για αυτονομία,, όχι μόνο δημιούργησε μεταστάσεις και μεταμορφώθηκε σε πολυκέφαλη απειλή, έχει συνδεθεί και με τους διεθνείς ισλαμιστές εξτρεμιστές». Ο Ρώσος πρόεδρος έχει περιθώριο για ελιγμούς (στην πολιτική του για την Τσετσενία) και πρέπει να το χρησιμοποιήσει, καταλήγει ο σχολιαστής της εφημερίδας Ταϊμς.

Οι τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες δείχνουν ότι η «κτηνώδης καταπίεση» στην Τσετσενία δεν μπορεί να σταματήσει την τρομοκρατία, γράφει στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent).

«Μακροπρόθεσμα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Πότιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο στην Τσετσενία και να αρχίσει συνομιλίες με θέμα τις προσδοκίες για αυτονομία της επαρχίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί μία πολιτική συμφωνία που θα οδηγήσει τη Τσετσενία στη διεξαγωγή εκλογών υπό διεθνή επίβλεψη. Εάν δεν συμβεί αυτό οι άνθρωποι στη Ρωσία θα είναι καταδικασμένοι να περιμένουν την επόμενη τρομακτική κρίση», γράφει ο σχολιαστής της Ιντιπέντεντ.

«Μαλακοί στόχοι»

Η αρχή του σχολικού έτους δεν ήταν μόνο στη Ρωσία αιματηρή, αλλά και στο Ισραήλ, καθώς και στο Ιράκ, επισημαίνει στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), υποδεικνύοντας τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Μπιρσέβα και την εκτέλεση των ομήρων από το Νεπάλ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ υπενθυμίζει τα λόγια ενός Ταλιμπάν για τους Αμερικανούς -«αυτοί αγαπούν την κόκα - κόλα, εμείς αγαπούμε το θάνατο»- για να δείξει τη «φιλοσοφία» των επιθέσεων αυτοκτονίας. Το καλύτερο εργαλείο αυτής της «νοσηρής φιλοσοφίας» είναι η επιλογή «μαλακών» στόχων για τη διεξαγωγή επιθέσεων αυτοκτονίας, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Άρθρο της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) ασκεί κριτική στον πρόεδρο Πούτιν τόσο για την πολιτική του στην Τσετσενία, όσο και σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου και τα ατομικά δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα, παραθέτοντας επικριτικές εκθέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Κλείνουν το ένα μάτι»

Οι μόνες που δεν ασκούν κριτική στον κ. Πούτιν είναι οι δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες «κλείνουν το ένα μάτι», εκφράζοντας αόριστα «ανησυχίες» για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι αυτό επειδή οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, χρειάζονται τη Ρωσία στο δικό τους πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Κυρίως όμως επειδή η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, στην παραγωγή φυσικού αερίου και η δεύτερη στην παραγωγή πετρελαίου, σημειώνει ο αρθρογράφος της Γκάρντιαν.

«Νέα κρίση για τον Πούτιν» γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς, (Financial Times) σημειώνοντας ότι οι τελευταίες επιθέσεις έπληξαν την δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου.

H εφημερίδα γράφει ότι στην κοινή γνώμη ενισχύονται οι φόβοι και για άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς και η δυσαρέσκεια για την αποτυχία των αρχών ασφαλείας να προστατέψουν τους πολίτες. Αναφέρει ακόμη ότι ο υπουργός Ατομικής Ενέργειας όρισε την ενίσχυση των δυνάμεων προστασίας των πυρηνικών σταθμών της χώρας, ενώ ματαιώνονται προγραμματισμένες εκδηλώσεις, στις οποίες αναμένονταν να συγκεντρωθούν πλήθη κόσμου.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:30 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανική επίθεση στη Φαλούτζα

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί επανηλημμένως κατά ιρακινών στόχων στη πόλη

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στη Φαλούτζα του Ιράκ τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς αμερικανικών αεροσκαφών.

Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι και παιδιά.

Η αμερικανική επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά κτηρίου σε κατοικημένη περιοχή της πόλης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το Ασσόσιέτεντ Πρες έξι άτομα τραυματίσθηκαν από την αμερικανική επιδρομή.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο για την επιδρομή.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένως επιτεθεί κατά της σουνιτικής πόλης της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτη.

Την περασμένη εβδομάδα πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 42 τραυματίσθηκαν όταν αμερικανοί πεζοναύτες εκτόξευσαν πυραύλους κατά στόχων στη Φαλούτζα.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:37 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδρομή Ισραήλ στη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες σε παλαιότερη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στη Λωρίδα της Γάζας πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πυραύλους κατά κτηρίου στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την αεροπορική επίθεση ακολούθησε επιδρομή από ξηράς με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα.

Η επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων ακολουθεί την επίθεση αυτοκτονίας κατά δυο λεωφορείων στη πόλη Μπιρσέμπα στα νότια του Ισραήλ που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 16 Ισραηλινών.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένως πραγματοποιήσει επιχειρήσεις κατά προσφυγικών καταυλισμών στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο την εξουδετέρωση μελών ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ειρηνικός εσπερινός στον Άγιο Μάμαντα

Οι πιστοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου

Εμφανής ήταν η βαθιά κατάνυξη και η συγκίνηση των εκατοντάδων κυπρίων που παρέστησαν τον πανηγυρικό εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντα στη Μόρφου.

Όλα κύλησαν ήρεμα και δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις και απειλές εξτρεμιστικών στοιχείων που δρουν στα βόρεια του νησιού.

Ήταν η πρώτη ακολουθία που έγινε στον μητροπολιτικό ναό της Μόρφου, τα τελευταία 30 χρόνια.

Του εσπερινού προέστη ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

Παρέστησαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και αρκετοί βουλευτές του Κόμματος του, όπως και βουλευτές του ΑΚΕΛ, των Ενωμένων Δημοκρατών.

Το καθεστώς της ούτως καλούμενης δημοκρατίας της βορείου Κύπρου δεν επέτρεψε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη να περάσει για να παρακολουθήσει τον πανηγυρικό εσπερινό γιατί δεν είχε ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Μετά τον εσπερινό, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι σιγά-σιγά θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όλους να προβληματιστούν σοβαρά για να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις και να βρεθεί ο δρόμος για επανένωση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι η παρουσία των πιστών στέλνει το μήνυμα ότι οι Άγιοι δεν γνωρίζουν σύνορα.

Ο δήμαρχος της Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, χαρακτήρισε την εκδήλωση στον Άγιο Μάμα ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των Μορφιτών στα πέρατα της οικουμένης.

Είπε επίσης ότι η παρουσία του ως Δημάρχου είναι για να στείλει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τη λευτεριά αυτού του τόπου και να ζήσουν μαζί.

Το πρωί της Πέμπτης, ανήμερα της εορτής του προστάτη της Μόρφου Αγίου Μάμαντος θα τελεσθεί στον ναό θεία λειτουργία.


Επικρίσεις ΟΗΕ κατά Σουδάν

Εγκαταλελειμμένο χωριό στο Νταρφούρ μετά την επέλαση παραστρατιωτικών

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το Νταρφούρ του Σουδάν υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του Σουδάν έχει πραγματοποιήσει μερική μόνο πρόοδο για να δώσει τέλος στη βία που μαστίζει τη περιοχή.

Η κυβέρνηση του Σουδάν δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για τη προστασία των προσφύγων που υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο - που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Χαρτούμ έχει αποτύχει να αφοπλίσει πλήρως τις Αραβικές φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες που θεωρούνται υπεύθυνες για τις ωμότητες στο Νταρφούρ.

Περισσότερο από ένα μήνας έχει περάσει από την διορία που έδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Χαρτούμ να πάρει μέτρα κατά αυτών των οργανώσεων, αλλά σύμφωνα με την έκθεση οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν εκπληρώθηκαν.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που συντάχθηκε από τον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα, προτείνει την ενίσχυση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Παρ΄ όλα αυτά η έκθεση δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά του Σουδάν.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η έκθεση του Οργανισμού θα δώσει την ευκαιρία σε ορισμένες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας να προωθήσουν ένα ιδιαίτερο αυστηρό σχέδιο ψηφίσματος ακόμη και οικονομικές κυρώσεις - κατά του Σουδάν.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:05 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται τη νύχτα το δράμα της ομηρίας

Μερικοί μαθητές κατάφεραν να διαφύγουν από το σχολείο

Εκατοντάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και μέλη ειδικών δυνάμεων έχουν περικυκλώσει το σχολείο στη Βόρεια Οσετία όπου συνεχίζεται τη νύχτα η ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων.

Μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο σχολείο στη πόλη Μπεσλάν, κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία, το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια τελετής για την νέα σχολική χρονιά.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η ομάδα των ενόπλων αποτελείται από 17 άτομα, άνδρες και γυναίκες, μερικοί από τους οποίους φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές οι όμηροι είναι από 200 έως και 400 και μεταξύ αυτών βρίσκονται μαθητές, γονείς και δάσκαλοι.

Χάρτης της περιοχής

Σύμφωνα με πληροφορίες ρώσοι διαπραγματευτές έχουν έρθει σε επαφή με τους ενόπλους και έχουν ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους.

Οι ένοπλοι που ζητούν την απελευθέρωση τσετσένων ανταρτών και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία, απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους και να ανατινάξουν το κτήριο εάν δεχθούν επίθεση.

Η πόλη Μπεσλάν βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορείως της Βλαντικαβκάζ, της πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας η οποία συνορεύει με την Τσετσενία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα το επεισόδιο αυτό δείχνει ότι η κρίση στη Τσετσενία «ξεφεύγει από τον έλεγχο».

Οι ρωσικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης έξω από σταθμό μετρό της Μόσχας και την σχεδόν ταυτόχρονη συντριβή δυο αεροσκαφών τη περασμένη εβδομάδα.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο πρέσβης της Ρωσίας, Αντρέι Ντενίσοβ, είπε ότι η το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η πρωτοβουλία της Μόσχας εξέπληξε τους διεθνείς παρατηρητές καθώς η Ρωσία επιμένει ότι το πρόβλημα στη Τσετσενία αποτελεί «εσωτερικό θέμα» και δεν επιθυμεί την διεθνοποίηση του.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται το δράμα των ομήρων

Μερικοί μαθητές κατάφεραν να διαφύγουν από το σχολείο

Συνεχίζεται το δράμα ομηρίας 100 και πλέον ανθρώπων - στην συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά - σε σχολείο της ρωσικής επαρχίας της Βόρειας Οσετίας κοντά στα σύνορα με τη Τσετσενία.

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν από ανταλλαγές πυροβολισμών όταν ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο σχολείο στη πόλη Μπεσλάν το πρωί της Τετάρτης.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι 17 ένοπλοι, άνδρες και γυναίκες, μερικοί από τους οποίους φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, εισέβαλαν στο σχολείο.

Πενήντα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν ενώ οι ένοπλοι άφησαν ελεύθερα άλλα 15 παιδιά.

Οι ένοπλοι που ζητούν την απελευθέρωση τσετσένων ανταρτών και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία, απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους εάν δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις του στρατού που έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

Χάρτης της περιοχής

Η πόλη Μπεσλάν βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορείως της Βλαντικαβκάζ, της πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας η οποία συνορεύει με την Τσετσενία.

Ο πρόεδρος Πούτιν διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στη Μόσχα όπου έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε στάση του μετρό.

Η κατάληψη όμως του σχολείου γίνεται μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε σταθμό του μετρό της Μόσχας που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και λίγες μέρες μετά τη συντριβή, σχεδόν ταυτόχρονα, δύο επιβατικών αεροπλάνων που εκτελούσαν εσωτερικές πτήσεις.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η εκθρόνιση ενός εκδότη

400 εκατ. δολ. απέσπασε παράνομα από την Χόλινγκερ ο Κόνραντ Μπλάκ

Για κατάχρηση 400 εκατ. δολαρίων κατηγορούνται διευθυντικά στελέχη του ομίλου Χόλινγκερ με επικεφαλής τον πρώην εκδότη της Ντειλι Τέλεγκραφ Κόνραντ Μπλάκ.

Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη περιέχεται στο πόρισμα μιας εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε η Χόλινγκερ, όσον αφοράτις δραστηριότητες του καναδικής καταγωγής εκδότου της Τέλεγκραφ.

Συμφωνα με την έκθεση «ο Λόρδος Μπλάκ και κάποιοι επίλεκτοι άνθρωποί του είχαν επιδοθεί σε συστηματιή κατάχρηση των πόρων της εταιρίας εκμεταλευόμενοι την θέση τους σε αυτήν.

Λεηλασία

Στην έκθεση της Χόλινγκερ έμφανίζονται όλες οι παράνομες πληρωμές που ελάμβαναν συστηματικά ο Λόρδος Μπλάκ και οι φίλοι του.

Μια αρχική έρευνα στις υποθέσεις της Χολινγκερ, μετά από αίτημα των μετόχων, είχε οδηγήσει στην παραίτηση του Κόνραντ Μπλάκ από την θέση του γενικού διευθυντού από τη Χόλινγκερ αλλά και του εκδότη από την εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, που ανήκει στον όμιλο.

Τον Μάιο του 2003, η Χόλινγκερ υπέβαλε μήνυση κατά του Λόρδου Μπλάκ και των συνεργατών του για ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.

«Επαίσχυντη λεηλασία» αποκαλούν τις ενέργιες του Λόρδου Μπλάκ και της παρέας του οι μέτοχοι της Χόλινγκερ.

Πάρτυ γενεθλίων

Μεταξύ των ποσών που απέσπασε προσωπικά ο Κόνραντ Μπλάκ είναι 3 με 4 εκατ. δολ. το χρόνο, από το 2000 έως το 2003, για συντήρηση του προσωπικού του αεροπλάνου, καθώς και αμύθητα ποσά για κοσμήματα της γυναίκας του Μπάρμπαρα Αμιέλ Μπλάκ.

Στις αγορές της κυρίας Μπλάκ τις οποίες χρέωνε στην Χόλινγκερ συμπεριλαμβάνονται 2.463 δολ. για αγορά τσαντών, 3.530 δολ. για αγορά μαχαιροπήρουνων καθώς και 42.870 δολ. για το πάρτυ γενεθλίων της σε ακριβό εστιατόριο της Ν.Υόρκης.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμή στους ολυμπιονίκες

Διαδοχικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Ολυμπιονικών, έγιναν την Τετάρτη στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και μέγαρο Μαξίμου.

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του, δεξιώθηκαν τους Ολυμπιονίκες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, στο πρόσωπό τους τιμήθηκαν όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, καθώς «είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή».

Ο πρωθυπουργός μίλησε χωριστά με κάθε έναν και έδειξε απόλυτα ενημερωμένος για την πορεία τους.

Τόνισε, κατόπιν, απευθυνόμενος σε όλους τους ότι φέρουν «βαριά ευθύνη» καθώς «αποτελούν πρότυπο για χιλιάδες νέους» της χώρας.

Οι αθλητές ζήτησαν να είναι δίπλα τους η πολιτεία στον αγώνα τους για νέες επιτυχίες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, και ο υφυπουργός, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, τίμησαν όσους ολυμπιονίκες είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του πολυνίκη της Άρσης Βαρών, Πύρρου Δήμα, ο οποίος είπε ότι «έχει πολλά πράγματα να κάνει στο μέλλον» και ότι «είναι στη διάθεση της πολιτείας».


Επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

Κανονικά και χωρίς αλλαγές στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Προς το παρόν, τόνισε, δεν έχει αλλάξει τίποτε, παρά τα τραγικά γεγονότα στη Μόσχα.

Ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Αφού πρώτα μεταβεί στο Άγιον Όρος, κατόπιν θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη όπου θα συναντηθεί, την Κυριακή, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Πετρου Μολυβιάτη.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως «επίσκεψη εργασίας». Στο Άγιον Όρος τον κ. Πούτιν θα υποδεχτεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοπλοι εισβάλουν σε ρωσικό σχολείο

Η αστυνομία και ο στρατός έχουν περικυκλώσει το σχολείο

Διακόσιοι μαθητές κρατούνται όμηροι από τους ένοπλους που κατέλαβαν γυμνάσιο στη Βόρεια Οσετία.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι 17 ένοπλοι, άνδρες και γυναίκες, μερικοί από τους οποίους φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, εισέβαλαν σε σχολείο στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας.

Τουλάχιστον 200 μαθητές και πιθανόν και ορισμένοι γονείς πιστεύεται ότι ήταν μέσα στο σχολείο καθώς ήταν η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η πόλη Μπεσλάν βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορείως της Βλαντικαβκάζ, της πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας η οποία συνορεύει με την Τσετσενία.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα αιτήματα των ενόπλων.

Η κατάληψη όμως του σχολείου γίνεται μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε σταθμό του μετρό της Μόσχας που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και λίγες μέρες μετά τη συντριβή, σχεδόν ταυτόχρονα, δύο επιβατικών αεροπλάνων που εκτελούσαν εσωτερικές πτήσεις.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές τι επιδιώκουν οι ένοπλοι όμως η επίθεση σημειώνεται δύο μόλις μήνες μετά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές στη γειτονική Ινγκουσετία.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ελπίδες για ειρηνικό εσπερινό

Οι πιστοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου

Στο δρόμο για τη Μόρφου και τον ναό του Αγίου Μάμαντα βρίσκονται ήδη δεκάδες πιστοί, παρά τις απειλές που διατυπώθηκαν από εξτρεμιστές στην ούτως καλούμενη δημοκρατία της βορείου Κύπρου.

Οι πιστοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου, ο οποίος θα λειτουργήσει το μητροπολιτικό αυτό ναό για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα τελεσθεί εσπερινός, ενώ το πρωί της Πέμπτης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάμα, θα τελεσθεί η θεία λειτουργία, στην οποία θα παραστεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα.

Θα παραστούν επίσης αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νικος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, όπως και ξενοι διπλωμάτες που θέλουν να δώσουν με την παρουσία τους μήνυμα υποστήριξης σε εκδηλώσεις που φέρνουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες.

Τέλος, στη Μόρφου θα πραγματοποιηθεί απόψε, μετά τον εσπερινό, συλλαλητήριο της τουρκοκυπριακής Πλατφόρμας οργανώσεων που υποστηρίζουν τη λύση και επανένωση της Κύπρου «αυτή η χώρα είναι δική μας».

Εξάλλου, στην Κύπρο μεταβαίνει για συνομιλίες ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ατζο Νικολάι. Ο κ. Νικολάι θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου)

Όλα καλά, αλλά

Άρτια ήταν η οργάνωση και η διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, συμφώνησαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησαν για την επιτυχία των αγώνων, πριν ξεκινήσει η αντιπαράθεση για το ύψος του κόστους της διοργάνωσης και τα μερίδια επιτυχίας των δύο τελευταίων κυβερνήσεων.

Η πρόεδρος του σώματος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη συμβολή του ελληνικού λαού που στάθηκε δίπλα σ αυτή την προσπάθεια «γνωρίζοντας το τεράστιο οικονομικό κόστος των αγώνων που κλήθηκαν και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για «τον ελληνικό λαό που αποδέχθηκε από το υστέρημά του να στηρίξει μια μεγάλη υπόθεση», και τόνισε ότι στις κυβερνήσεις της χώρας «επιμερίζεται η επιτυχία κατά το λόγο του χρόνου της κυβερνητικής τους θητείας». Ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας απαντώντας στον κ. Καστανίδη είπε ότι «ο λαός θα κάνει επιμερισμό ευθυνών και επαίνων».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος ζήτησε να γίνει συζήτηση για το κόστος και ποιος θα το αναλάβει, για το πώς θα αποδοθούν στην κοινωνία τα ολυμπιακά έργα και για το πώς θα αποσυρθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης που εμφανίστηκαν με αφορμή τους Αγώνες.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, σημείωσε ότι παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσον τα οφέλη από τους αγώνες θα ισοσκελίσουν το «υπέρμετρο κόστος». Ζήτησε επίσης να υπάρξει συζήτηση για την αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης της περιφέρειας, για την ασφάλεια που στοίχισε δύο φορές όσο η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων υπέρ του κοινωνικού συνόλου.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ντέρμπι για το αθλητικό νομοσχέδιο

Αυστηρότερες διατάξεις που θα αποδίδουν μεγαλύτερη ευθύνη στις ΠΑΕ για τη βία στα γήπεδα ζητήθηκαν από την αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου, που όπως ανακοινώθηκε θα καταψηφιστεί από την αντιπολίτευση επί της αρχής, προβλέπει σειρά σημαντικών μέτρων αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού.

Μεταξύ αυτών, την καθιέρωση των ονομαστικών εισιτηρίων, τη δημιουργία γραφείων ασφαλείας γηπέδων, την υποχρέωση των ομάδων να προσλάβουν προσωπικό ασφαλείας για την τάξη στους αγώνες, απαγόρευση της μετατροπής της ποινής φυλάκισης των χούλιγκανς σε χρηματικό πρόστιμο, στελέχωση της αθλητικής δικαιοσύνης με τακτικούς δικαστές και ρύθμιση των οφειλών των ΠΑΕ προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Δράμας, Χρήστος Αηδόνης, τόνισε ότι οι αυστηρότερες ποινές που προβλέπονται δεν εξασφαλίζεται ότι θα εφαρμόζονται.

Ζήτησε επίσης καταγραφή των υπόπτων για χουλιγκανισμό, την επιλογή των δικαστών με κλήρωση.

Είπε επίσης ότι η απαγόρευση μετατροπής της ποινής φυλάκισης των χούλιγκανς σε χρηματικό πρόστιμο, θα οδηγήσει σε αθώωσή τους, καθώς οι δικαστές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν να στέλνουν νέους ανθρώπους στη φυλακή.

Ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην προπονητής μπάσκετ, Γιάννης Ιωαννίδης, είπε ότι ο νόμος θα πρέπει να είναι πιο αυστηρός σε ό,τι αφορά το ποιος αναλαμβάνει τη διαχείριση ενός σωματείου, καθώς «η βία προέρχεται από ανθρώπους που ανέλαβαν τα σωματεία».

Επίσης τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ποινή στους διαιτητές. Να υπάρχει Επιτροπή δικαστών που να βλέπει το βίντεο. Όταν υπάρχει λάθος που να αλλοιώνει το αποτέλεσμα του αγώνα, ο διαιτητής να πάει να γίνει αγρότης, να κοιτάει τα κολοκυθάκια, τα ραπανάκια κλπ.».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Ορφανός, υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας ότι οι ΠΑΕ είναι ήδη ενοχλημένες από την αυστηρότητα των διατάξεών του (ειδικά σε ό,τι αφορά την αφαίρεση βαθμών), ενώ η κοστολόγηση των αθλητών, θα οδηγήσει στο να βγουν τα πραγματικά συμβόλαια των αθλητών στην επιφάνεια, αυξάνοντας και τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολόγηση.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Λειτουργία στη Μόρφου

Οι πιστοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου

Στο δρόμο για τη Μόρφου και τον ναό του Αγίου Μάμαντα βρίσκονται ήδη δεκάδες πιστοί, παρά τις απειλές που διατυπώθηκαν από εξτρεμιστές στην ούτως καλούμενη δημοκρατία της βορείου Κύπρου.

Οι πιστοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου, ο οποίος θα λειτουργήσει το μητροπολιτικό αυτό ναό για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα τελεσθεί εσπερινός, ενώ το πρωί της Πέμπτης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάμα, θα τελεσθεί η θεία λειτουργία, στην οποία θα παραστεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα.

Θα παραστούν επίσης αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νικος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, όπως και ξενοι διπλωμάτες που θέλουν να δώσουν με την παρουσία τους μήνυμα υποστήριξης σε εκδηλώσεις που φέρνουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες.

Τέλος, στη Μόρφου θα πραγματοποιηθεί απόψε, μετά τον εσπερινό, συλλαλητήριο της τουρκοκυπριακής Πλατφόρμας οργανώσεων που υποστηρίζουν τη λύση και επανένωση της Κύπρου «αυτή η χώρα είναι δική μας».

Εξάλλου, στην Κύπρο μεταβαίνει για συνομιλίες ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ατζο Νικολάι. Ο κ. Νικολάι θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Μιλόσεβιτς: Οι Σέρβοι δεν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

Ο Σλομποντάν Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκσολαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, δήλωσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ότι οι Σέρβοι δεν διέπραξαν τα εγκλήματα τα οποία κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε στη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990.

Ο κ. Μιλόσεβιτς συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα την αγόρευση του, διότι έχει αναλάβει να ασκήσει μόνος του την υπεράσπιση του, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι Σέρβοι είχαν επιδιώξει τη δημιουργία της Μείζονος Σερβίας.

Η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, που είχε διακοπεί για λόγους υγείας, άρχισε την Τρίτη με την τετράωρη αγόρευση της υπεράσπισης από τον ίδιο τον Σλομποντάν Μιλόσεβιτς.

Λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του η δίκη διεκόπη αρκετές φορές αλλά ο κ.Μιλόσεβιτς επιμένει ότι δεν χρειάζεται συνήγορο και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το δικαστήριο μπορεί όμως να αποφασίσει να ορίσει συνήγορο.

Ο κ.Μιλόσεβιτς κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο που έπαιξε στη διάρκεια των αιματηρών πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με αναλυτές η δίκη του Μιλόσεβιτς θεωρείται δοκιμασία του κύρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου διότι είναι μια από τις σημαντικότερες μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δίκη του κ.Μιλόσεβιτς άρχισε τον Φεβρουάριο του 2002 και το δικαστήριο επιθυμεί την ολοκλήρωση της μέχρι τον Οκτώβριο του 2005.

Επειδή έχει διακοπεί τόσες πολλές φορές το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει από τον κ.Μιλόσεβιτς να επιλέξει έναν δικηγόρο για να τον βοηθήσει στην υπεράσπιση του.

Πάντως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας είχε στη διάθεση του 4 ώρες για την αρχική κατάθεση της υπεράσπισης την Τρίτη και άκόμη μιάμιση ώρα να ολοκληρώσει, την Τετάρτη.

Ο κ.Μιλόσεβιτς έχει δηλώσει ότι θέλει να καλέσει ως μάρτυρες πάνω από 1600 άτομα στη διάρκεια των 150 ημερών που έχει στη διάθεση της η υπεράσπιση για να αναπτύξει τα επιχειρήματα της. Μεταξύ των μαρτύρων που θέλει να καλέσει είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Νεπάλ: Συγκρούσεις μετά την εκτέλεση των ομήρων

'Ενας όμηρος από το Νεπάλ εμφανίσθηκε σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές μέρες

Στην πρωτεύουσα του Νεπάλ Κατμαντού σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που επετέθηκαν σε ισλαμικό τέμενος και άλλα κτίρια διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση 12 συμπατριωτών τους από ακραίους ισλαμιστές στο Ιράκ.

Αραβική ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες που όπως υποστηρίζει απεικονίζουν την εκτέλεση των 12 ομήρων.

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι οι 12 τιμωρήθηκαν γιατί βοήθησαν τους Αμερικανούς στο πόλεμο τους κατά του Ισλάμ.

Το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις. Εάν επαληθευθεί η πληροφορία θα πρόκειται για την μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση ομήρων στο Ιράκ.

Επεισόδια στο Κατμαντού

Εκατοντάδες διαδηλωτές επετέθηκαν σε τέμενος στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.

Οι διαδηλωτές επετέθηκαν και εναντίον κτιρίων στα οποία έχουν τα γραφεία τους αερογραμμές χωρών της Μέσης Ανατολής καθώς και πρακτορεία εργασίας που στέλνουν προσωπικό σε ξένες χώρες.

«Θέλουμε εκδίκηση» φώναζαν οι διαδηλωτές καθώς εισέβαλλαν στο τέμενος Τζαμά στο κέντρο της πρωτεύουσας που εκείνη την ώρα ήταν άδειο.

Μερικοί διαδηλωτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 12 ομήρων και ορισμένοι λιθοβόλησαν το κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

Η κυβέρνηση, η οποία δέχεται επικρίσεις και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που δεν προέβη σε συγκεκριμμένες ενέργειες για την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα κατά των πρακτορείων που στέλνουν παράνομα εργάτες στο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα από τα γραφεία αυτά συνέχισαν να στέλνουν εκατοντάδες εργάτες στο Ιράκ παρά την απαγόρευση, μέσω Ιορδανίας και Κουβέιτ.

Το Νεπάλ, αν και είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, έχει απαγορεύσει στους υπηκόους του να εργάζονται στο Ιράκ και δεν έχει στείλει στρατεύματα.

Πριν δέκα μέρες μια ομάδα εργαζομένων από το Νεπάλ που επρόκειτο να εργασθούν ως μάγειροι και καθαριστές στο Ιράκ απήχθηκαν από ισλαμική ομάδα.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ένα πρόκειται για τους ίδιους που υποστηρίζεται ότι εκτελέσθηκαν.

Γάλλοι όμηροι

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν, μαζί με ηγετικές προσωπικότητες της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία προσευχήθηκε στο κεντρικό τζαμί του Παρισιού για την απελευθέρωση των δυο γάλλων ομήρων στο Ιράκ.

Τα ίχνη των δυο δημοσιογράφων χάθηκαν πριν μια εβδομάδα

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης, Νταλίλ Μπουμπακέρ, τόνισε ότι το Ισλάμ απορρίπτει επιθέσεις κατά αθώων και πρόσθεσε ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να τιμωρείται για την υποτιθέμενη στάση έναντι του Ισλάμ.

Η ισλαμική ομάδα που κρατά τους ομήρους ζητά να αρθεί ο νόμος που απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία της Γαλλίας κάτι όμως που έχει απορρίψει η γαλλική κυβέρνηση.

Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας όπου προσπαθεί να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δυο δημοσιογράφων.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Σύλληψη πρώην υπουργού της πΓΔΜ

Η αστυνομία της Κροατίας συνέλαβε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούμπε Μποσκόφσκι, που κατηγορείται ότι διέταξε τον Μάρτιο του 2002 τον φόνο επτά ανδρών από την Ασία.

Όταν σημειώθηκε το επεισόδιο στο οποίο σκοτώθηκαν οι επτά, ο κ.Μποσκόφσκι ήταν υπουργός Εσωτερικών και δήλωσε ότι τα θύματα ήταν ακραίοι Ισλαμιστές.

Ωστόσο, η εισαγγελία υποστηρίζει πως οι επτά Ασιάτες ήταν αθώοι και ότι το επεισόδιο στο όποιο βρήκαν τον θάνατο ήταν σκηνοθετημένο με στόχο να εμφανιστεί η πΓΔΜ ως ενεργό μέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που είχαν κηρύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ.Μποσκόφσκι, ο οποίος έχει και κροατική υπηκοότητα, αρνείται τις κατηγορίες.

Συνελήφθη στο χωριό Μπάλε της βορειο-δυτικής Κροατίας όπου είχε εγκατασταθεί από τον Μάιο όταν οι αρχές των Σκοπίων εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψη του.

Εναντίον έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι και αστυνομικοί, έχει ασκηθεί δίωξη για τη δολοφονία έξι Πακιστανών και ενός Ινδού.

Ο κ.Μποσκόφσκι λέει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι επτά σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις και διαψεύδει τις κατηγορίες εναντίον του.

Η νομοθεσία της Κροατίας δεν επιτρέπει την έκδοση υπηκόων της για να δικαστούν σε ξένες χώρες.

Ωστόσο, οι αρχές των Σκοπίων την Δευτέρα παρέδωσαν τον χειρισμό της υπόθεσης στην Κροατία και τώρα η εισαγγελία της χώρας αυτής θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον του κ.Μποσκόφσκι.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ντόπινγκ και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με μοριοδότηση 60.000 συμβασιούχοι. Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν καλύπτονταν από το ΠΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο νέος χάρτης των συγκοινωνιών. Τι αλλάζει στις ώρες και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 148 άνθρωποι νεκροί στην "καρμανιόλα του θανάτου". Εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων για το "Πέταλο του Μαλιακού".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σικέ παιχνίδι με το ντόπινγκ κοντρόλ. Ντοκουμέντο: Στο φως η ανοχή και η υποκρισία του διεθνούς ΣΕΓΑΣ (IAAF).

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τράπεζες: Όλοι στο ΙΚΑ. Η μεγάλη ανατροπή στο ασφαλιστικό.

Η ΑΥΓΗ: Όλη η αλήθεια για τους Αγώνες στον λαό! Η ριζοσπαστική Αριστερά σπάει τη δικομματική ολυμπιακή συναίνεση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 19 δισ. δωράκι της Γιάννας στην "Octagon" μόνο από τις προμήθειες των χορηγών. Τρόμαξε ο Καραμανλής από την μεγάλη ληστεία δημοσίου χρήματος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στο ψυγείο τα συνθήματα. Ούτε παροχές, ούτε εξεταστικές. Η Κυβέρνηση επιδιώκει ήπιο κλίμα εν όψει οικονομικής δυσπραγίας και προεδρικής εκλογής. Σε διακομματική επιτροπή η υπόθεση του ντόπινγκ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα. Την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για τα πρόστιμα.

ΕΘΝΟΣ: Με "καπέλο" έως 50% τα ενοίκια για φοιτητές. "Φωτιά" η στέγη για τους πρωτοετείς σε Αττική-Θεσσαλονίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απεσταλμένος του Αλέξιου στο Άγιο Όρος. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο μάτι του κυκλώνα. Ο Γ. Παπανδρέου άφησε έξω από νεότευκτο πολιτικό όργανο τον Ε. Βενιζέλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 11 αλλαγές για συγκοινωνίες ολυμπιακού επιπέδου. Μ. Λιάπης: Η "προίκα" των Αγώνων θα αξιοποιηθεί και την επόμενη μέρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αυτά τα έργα ποιος θα τα πάρει; 17 ολυμπιακές εγκαταστάσεις περιμένουν αξιοποίηση.

ΕΞΠΡΕΣ: " Οφέλη υπό όρους...Ενώ κορυφώνεται η αγωνία για το τελικό κόστος των Αγώνων".

ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ αποθρασύνεται. Απαιτεί από την Νέα Δημοκρατία να ζητήση συγγνώμη.

ESPRESSO: Η κλωνοποίηση φέρνει και την... ανάσταση νεκρών. Ο αμφιλεγόμενος Έλληνας επιστήμονας Π. Ζαβός ισχυρίζεται ότι την πέτυχε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Και τώρα, έλλειμμα 4,6% για το 2003 και 5% φέτος. Αμφισβητείται η αξιοπιστία της απογραφής, ερωτήματα για το αποτέλεσμα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελλείμματα, χρέος στα ύψη. Επιβάλλουν σφικτή οικονομική πολιτική - Στο 3,5% οι αυξήσεις στο Δημόσιο.

ΚΕΡΔΟΣ: " Πολιτική μείωσης κόστους από τρεις τράπεζες. Εθελουσία έξοδος 2.250 υπαλλήλων από ΕΤΕ, Εμπορική και Γενική".

Ο ΛΟΓΟΣ: Στη Βουλή το ντόπινγκ. Σύσταση διακομματικής επιτροπής από την κυβέρνηση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Λογαριασμός Ολυμπιακών διαστάσεων. Το έλλειμμα εκτοξεύεται, οι "ελεγκτές" συρρέουν.

METRO: Έλεγχοι για ουσίες. Στο στόχαστρο γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " 15,9% πάνω τα κέρδη εξαμήνου των εισηγμένων. Βελτίωση και στα συνολικά έσοδα από 1/1 έως 30/6 με +8,83%".

ΤΑ ΝΕΑ: +1.000 κάμερες σε δρόμους και γήπεδα! Ενισχύουν τον Μεγάλο Αδελφό. Τις αποσύρουν από ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Η ΝΙΚΗ: Υπαναχώρησε η ΝΔ. Διακομματική επιτροπή για την υπόθεση ντόπινγκ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δικομματική υποκρισία στη μετα-ολυμπιακή Ελλάδα. Σε εξέλιξη επιχείρηση συσκότισης.

TRAFFIC NEWS: "Έγδυσαν" τη Νάντια Κομανέτσι. Έκλεψαν όλα της τα κοσμήματα. Οργή και πίκρα από τη θρυλική Ρουμάνα. "Ποντικοί" ρήμαξαν το Ολυμπιακό Χωριό.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φόβος και τρόμος στον κόσμο. Αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών.

Η ΧΩΡΑ: Τι ισχύει με τα πρόστιμα στα αυθαίρετα. Αναλυτικά η απόφαση για τις χρηματικές ποινές και τον διακανονισμό.

City Press: Επίδειξη δύναμης της τρομοκρατίας.

Οι έλεγχοι για το ντόπινγκ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι " έκθεση- κόλαφος για τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου αποκαλύπτει ότι η IAF "κάνει τα στραβά μάτια" σε παρασπονδίες ομοσπονδιών υπέρ των αθλητών τους. Ο γενικός γραμματέας της IAAF κατηγορείται για παρασπονδίες, ενώ τονίζεται ότι το σύστημα αντιντόπινγκ της Διεθνούς Ομοσπονδίας δεν είναι διαφανές και υπονομεύεται από τις ίδιες τις εθνικές ομοσπονδίες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν την προσοχή τους στα εσωτερικά ζητήματα και κυρίως στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, που λυμαίνεται το χώρο του αθλητισμού".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τον έλεγχο του ντόπινγκ προτείνει η κυβέρνηση, με κύριο στόχο να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση που θα αφορά σε όλες τις πτυχές του ζητήματος ώστε από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν ένα μείζον θέμα που δηλητηριάζει τον ελληνικό αθλητισμό και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των αθλητών από τη σχολική ηλικία".

Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για ζητήματα για τα οποία αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνης, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τις χρηματοδοτήσεις σωματείων ανέφερε ότι αναμένεται το πόρισμα του εισαγγελέα".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ ,"η κυβέρνηση της ΝΔ υπαναχωρεί από τους αρχικούς λεονταρισμούς της αναφορικά με το ζήτημα των κρουσμάτων ντόπινγκ".

Το metro τονίζει ότι "σε αυστηρούς ελέγχους σε γυμναστήρια, αθλητικά σωματεία και ομοσπονδίες για τη διακίνηση απαγορευμένων ουσιών που βάζουν σε κίνδυνο τους πολίτες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, για να προστατεύσει την υγεία των αθλουμένων, ενώ παράλληλα θα συστήσει διακομματική επιτροπή για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ντόπινγκ".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "στο μικροσκόπιο των ελέγχων εισέρχονται αθλητές και γυμναστήρια. Η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής κατά του ντόπινγκ λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου".

Η πορεία της οικονομίας

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "οι προεκλογικές απειλές της ΝΔ για το "έγκλημα του Χρηματιστηρίου" και για τα "σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ" καθώς και οι υποσχέσεις σε κοινωνικές παροχές - οι οποίες είχαν ανασταλεί για να ενεργοποιηθούν, υποτίθεται, από την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων - μπαίνουν τώρα στο ψυγείο".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η καλή φήμη ασφαλώς μπορεί να προσελκύση ξένες επενδύσεις. Αλλά για να προτιμήσουν οι επενδυτές την Ελλάδα, πρέπει να είναι σίγουροι για την κερδοφορία των επενδύσεών τους. Και για να συμβή αυτό, πρέπει να καταστούμε ανταγωνιστικοί".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "δύο προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: το ποσοστό της οικονομικής λιτότητας, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος, και οι εξαγγελίες για τα έργα στη Βόρεια Ελλάδα".

Σύμφωνα με την ESPRESSO, "μαραθωνοδρόμοι" έχουν γίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες ώστε να αποφευχθούν κινητοποιήσεις τοπικών φορέων και κοινωνικών ομάδων στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ήδη η επιχείρηση της άρχουσας τάξης της χώρας, ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, των κυβερνώντων της ΝΔ και της "αντιπολίτευσης" στο ΠΑΣΟΚ, με βασικό στόχο τη συσκότιση της αλήθειας, τον αποπροσανατολισμό από το τι πραγματικά συμβαίνει και τι πρέπει να περιμένει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα, μέσα από μια καλά δουλεμένη προπαγάνδα".

Ολυμπιακά έργα-Αξιοποίηση

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για την αξιοποίηση των 17 ολυμπιακών εγκαταστάσεων, πολλές από τις οποίες αποτελούν το μήλον της Έριδος μεταξύ υπουργείων. Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος θα απευθύνει η κυβέρνηση, λέει στην "Ε" ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το πολιτικό, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα των υπερβάσεων κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, σύσταση ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Τζέκου-Κεντέρη-Θάνου, αλλά και σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη χρηστική και εμπορική αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ζήτησε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος".

Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "ενισχυμένος βγαίνει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Μεγάλος Αδελφός. Ήδη, οι τεχνικοί άρχισαν να ξηλώνουν τις περίπου 1.000 "σούπερ κάμερες" από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό αυτόν στους δρόμους -όπου είναι ήδη εγκατεστημένες 293 κάμερες- αλλά και στα γήπεδα".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "σε επιχείρηση συγκάλυψης, με πρωταγωνιστές τα δύο μεγάλα κόμματα, εξελίσσεται το θέμα του απολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα στο κλίμα ευφορίας και εισαγόμενης, μέσω των ξένων δημοσιευμάτων, "εθνικής αυτοεπιβεβαίωσης", κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ κατεβάζουν τους τόνους της μεταξύ τους σκιαμαχίας και ανακαλύπτουν πάλι την ολυμπιακή συναίνεση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "οι διθύραμβοι του διεθνούς Τύπου μπορεί να συνεχίζονται για την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το οικονομικό βάρος αποκαλυπτόμενο σιγά σιγά έρχεται να προσγειώσει τους υψιπετείς".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Έκτέλεση 12 ομήρων από Νεπάλ

'Ενας όμηρος από το Νεπάλ εμφανίσθηκε σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές μέρες

Αραβική ιστοσελίδα δημοσίευσε φωτογραφίες που όπως υποστηρίζει απεικονίζουν την εκτέλεση των 12 ομήρων από το Νεπάλ στο Ιράκ.

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι οι 12 τιμωρήθηκαν γιατί βοήθησαν τους Αμερικανούς στο πόλεμο τους κατά του Ισλάμ.

Το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις. Εάν επαληθευθεί η πληροφορία θα πρόκειται για την μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση ομήρων στο Ιράκ.

Επεισόδια στο Κατμαντού

Εκατοντάδες διαδηλωτές επετέθηκαν σε τέμενος στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.

«Θέλουμε εκδίκηση» φώναζαν οι διαδηλωτές καθώς εισέβαλλαν στο τέμενος Τζαμά στο κέντρο της πρωτεύουσας που εκείνη την ώρα ήταν άδειο.

Μερικοί διαδηλωτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 12 ομήρων και ορισμένοι λιθοβόλησαν το κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

Η κυβέρνηση, η οποία δέχεται επικρίσεις και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που δεν προέβη σε συγκεκριμμένες ενέργειες για την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα κατά των πρακτορείων που στέλνουν παράνομα εργάτες στο Ιράκ.

Το Νεπάλ, αν και είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, έχει απαγορεύσει στους υπηκόους του να εργάζονται στο Ιράκ και δεν έχει στείλει στρατεύματα.

Πριν δέκα μέρες μια ομάδα εργαζομένων από το Νεπάλ που επρόκειτο να εργασθούν ως μάγειροι και καθαριστές στο Ιράκ απήχθηκαν από ισλαμική ομάδα.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ένα πρόκειται για τους ίδιους που υποστηρίζεται ότι εκτελέσθηκαν.

Γάλλοι όμηροι

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν, μαζί με ηγετικές προσωπικότητες της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία προσευχήθηκε στο κεντρικό τζαμί του Παρισιού για την απελευθέρωση των δυο γάλλων ομήρων στο Ιράκ.

Τα ίχνη των δυο δημοσιογράφων χάθηκαν πριν μια εβδομάδα

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης, Νταλίλ Μπουμπακέρ, τόνισε ότι το Ισλάμ απορρίπτει επιθέσεις κατά αθώων και πρόσθεσε ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να τιμωρείται για την υποτιθέμενη στάση έναντι του Ισλάμ.

Η ισλαμική ομάδα που κρατά τους ομήρους ζητά να αρθεί ο νόμος που απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία της Γαλλίας κάτι όμως που έχει απορρίψει η γαλλική κυβέρνηση.

Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας όπου προσπαθεί να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δυο δημοσιογράφων.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοπλοι εισβάλουν σε ρωσικό σχολείο

Η αστυνομία και ο στρατός έχουν περικυκλώσει το σχολείο

Σύμφωνα με πληροφορίες 200 μαθητές κρατούνται όμηροι από τους ένοπλους που κατέλαβαν γυμνάσιο στη Βόρεια Οσετία.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι 17 ένοπλοι, άνδρες και γυναίκες, μερικοί από τους οποίους φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, εισέβαλαν σε σχολείο στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας.

Τουλάχιστον 200 μαθητές και πιθανόν και ορισμένοι γονείς πιστεύεται ότι ήταν μέσα στο σχολείο καθώς ήταν η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η πόλη Μπεσλάν βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορείως της Βλαντικαβκάζ, της πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας η οποία συνορεύει με την Τσετσενία.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα αιτήματα των ενόπλων.

Η κατάληψη όμως του σχολείου γίνεται μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε σταθμό του μετρό της Μόσχας που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και λίγες μέρες μετά τη συντριβή, σχεδόν ταυτόχρονα, δύο επιβατικών αεροπλάνων που εκτελούσαν εσωτερικές πτήσεις.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές τι επιδιώκουν οι ένοπλοι όμως η επίθεση σημειώνεται δύο μόλις μήνες μετά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές στη γειτονική Ινγκουσετία.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:54 (Ώρα Λονδίνου)

Οι προοπτικές αξιοποίησης των Ολυμπιακών

Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλιδη

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το θέμα που συζητείται είναι πλέον η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και αν οι Αγώνες θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Επιφυλάξεις όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα οφέλη των Ολυμπιακών της Αθήνας, εξέφρασε ο αναλυτής του Ινστιτούτου Ερευνών Πολιτικού Σχεδιασμού του Λονδίνου, Άντονι Βάιγκορ, ο οποίος μίλησε στον Γιώργο Μιχαϊλίδη.

«Οι Ολυμπιακές πόλεις γενικά επιδιώκουν να επωφεληθούν από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αύξηση του τουρισμού και προσέλκυση επιχειρηματικών και άλλων συνεδρίων, όμως στη περίπτωση της Αθήνας αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί» είπε ο Βρετανός αναλυτής.

Ο Άντονι Βάιγκορ επεσήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «ο τουρισμός από το εξωτερικό αλλά και ο εσωτερικός φαίνεται να υπέστη σημαντική μείωση» είπε και πρόσθεσε « το κόστος της διοργάνωσης ήταν εξαιρετικά υψηλό και λόγω του ότι όλα έγιναν την τελευταία στιγμή. Ένας άλλος παράγοντας είναι η τοπική οικονομία της Αθήνας είναι μικρή σε σχέση με άλλες Ολυμπιακές πόλεις».

Από την άλλη πλευρά ο Βρετανός αναλυτής πιστεύει πως ακριβώς λόγω της μικρής συγκριτικά οικονομίας της Αθήνας ο άμεσος αντίκτυπος των επενδύσεων είναι σημαντικός «φθάνει στα 4,1 % του εγχωρίου προϊόντος της πόλης - πολύ ψηλό ποσοστό σε σύγκριση με προηγούμενες Ολυμπιακές πόλεις» είπε ο Άντονι Βάιγκορ.

Όσον αφορά όμως τα μακροπρόθεσμα οφέλη, ο Βρετανός αναλυτής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του γιατί, όπως είπε, για την επίτευξή τους θα έπρεπε να είχε γίνει μακρόπνοος προγραμματισμός πολλά χρόνια πριν.

«Πολύ φοβάμαι ότι στην περίπτωση της Αθήνας είναι πλέον πολύ αργά» κατέληξε ο Άντονι Βάιγκορ του Ινστιτούτου Ερευνών Πολιτικού Σχεδιασμού.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα θανάτου

Συγκλονισμένο το Ισραήλ από την επιστροφή των βομβιστών αυτοκτονίας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian).

Mετά από σειρά αποτυχημένων ενεργειών, η Χαμάς κατόρθωσε να διαπεράσει το σύστημα ασφαλείας των Ισραηλινών, γράφει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι μόλις χθες είχε αποτραπεί επίθεση αυτοκτονίας στον μεθοριακό με τη Λωρίδα της Γάζας σταθμό του Ερές.

Σε άλλο της δημοσίευμα η Γκάρντιαν γράφει ότι οι ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις θα αναγκαστούν ενδεχομένως να επανεξετάσουν την τακτική τους, τη στιγμή μάλιστα που η επίσημη παλαιστινιακή ηγεσία, άρχισε να αναζητά νέες προοπτικές πάλης που δεν θα στηρίζονται στη χρήση βίας.

«Παρά τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις και η Χαμάς θα επιδοθεί στην αναζήτηση ενός ρόλου περισσότερο πολιτικού, ενόψει της αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας» προβλέπει το άρθρο της Γκάρντιαν.

Σε ανάλυσή της για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) σημειώνει ότι οι επιθέσεις της Τρίτης καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της κατασκευής του «τείχους προστασίας».

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων δεν πρόκειται να θέσουν τέρμα στη μακροχρόνια βία. «Είναι πολύ πιθανό οι βομβιστικές επιθέσεις να σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου κύκλου αντιποίνων», καταλήγει η ανάλυση της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Η εφημερίδα Ταϊμς (The Times) αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στην εκτέλεση των 12 ομήρων από το Νεπάλ. «Η υπόθεση των απαγωγών στο Ιράκ οξύνεται επικίνδυνα», γράφει η εφημερίδα που υπογραμμίζει επίσης το δράμα των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που απειλούνται επίσης με εκτέλεση από τους απαγωγείς τους.

Στις μέσα σελίδες, σε δημοσίευμα για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Μόσχα, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι από παρόμοια επίθεση είχαν σκοτωθεί τον Φεβρουάριο στο μετρό της Μόσχας 39 άνθρωποι και άλλοι πέντε από επίθεση γυναίκας-«καμικάζι» τον Δεκέμβριο, επίσης στη ρωσική πρωτεύουσα. Η εφημερίδα συνδέει την επίθεση της Τρίτης με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Τσετσενία, στις οποίες επικράτησε ο εκλεκτός της Μόσχας, Αλου Αλχάνοφ.

«Εταιρική κλεπτοκρατία»

H εφημερίδα Ιντιπέντεντ(The Independent) προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της τις πληροφορίες ότι ο πρώην επικεφαλής της Χόλιγκερ Ιντερνάσιοναλ, λόρδος Μπλακ, από κοινού με συνεργάτες του εισέπραξαν 400 εκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία του γιγαντιαίου συγκροτήματος μέσων ενημέρωσης. Η Ιντιπέντεντ γράφει ότι τα χρήματα διατέθηκαν για πλουσιοπάροχες γιορτές και αντίστοιχες αμοιβές του λόρδου Μπλακ και των φίλων του.

Το ίδιο θέμα έχει στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς (Financial Times), σημειώνοντας ότι ο λόρδος Μπλακ κατηγορείται για «εταιρική κλεπτοκρατία».

Στην πρώτη της σελίδα επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στους νέους αριθμούς που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη για τη διακίνηση ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο στις βιομηχανικές χώρες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 χρόνων

Δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή

Δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες φιλοξενεί η Ντέιλι Τέλεγραφ, δημοσιογράφος της οποίας τον επισκέφτηκε , συνοδεύοντας τον επικεφαλής του βρετανικού οργανισμού διεκδίκησης της διοργάνωσης από το Λονδίνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η επιτυχία των Αγώνων ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα άλλαξε πρόσωπο με έργα, τα οποία χωρίς την Ολυμπιάδα θα χρειάζονταν περισσότερα από δέκα χρόνια για να γίνουν.

Στον επικεφαλής του βρετανικού οργανισμού Σεμπάστιαν Κόε, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, αν το Λονδίνο επιλεγεί να διοργανώσει τους Αγώνες , θα πρέπει να αποφύγει το «μεγαλύτερο λάθος» των Ελλήνων, που ήταν ότι περίμεναν τρία χρόνια μέχρι να αρχίσουν την υλοποίηση των ολυμπιακών προγραμμάτων.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Το κουτί της Πανδώρας»

Ευρωπαϊκός Τύπος

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την τύχη των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ κράτησε το θέμα στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων που αναλύουν τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ.

Η εφημερίδα Λε Φιγκαρό ( Le Figaro ) εγκωμιάζει το ρόλο που παίζει ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων ομήρων που οι απαγωγείς τους απειλούν να σκοτώσουν αν η γαλλική κυβέρνηση δεν αποσύρει το νόμο που απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία.

Παρά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι ο Αλ Τζαζίρα «λειτουργεί σαν βήμα για τους ισλαμιστές, ο σταθμός πρωτοστατεί στην προσπάθεια συσπείρωσης του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου γύρω από το αίτημα απελευθέρωσης των ομήρων» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Η ελβετική εφημερίδα Τρίμπιουν Ντε Ζενέβ ( Tribune De Geneve ) δηλώνει κατάπληκτη από «την άνευ προηγουμένου» κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Γαλλίας από ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, η Χεζμπολά του Λιβάνου, η Ισπαμική Τζιχάντ και η Χαμάς των Παλαιστινίων.

Η ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι η απροσδόκητη αυτή αλληλεγγύη οφείλεται «στην έξυπνη πολιτική της Γαλλίας».

«Ενώ ο πρόεδρος Μπους λέει στον αραβικό κόσμο ότι είτε είστε μαζί μας είτε είστε εναντίον μας, το Παρίσι υπογραμμίζει τις πιθανές γέφυρες» τονίζει η ελβετική εφημερίδα.

«Η Γαλλία μόλις ανακάλυψε ότι δεν είναι άτρωτη αλλά ότι οι τρελοί του Θεού έχουν αποφασίσει πως στόχος τους είναι όλη η Δύση και όχι μόνο οι χώρες που έχουν ανάμειξη στη διένεξη» επισημαίνει σχόλιο της εφημερίδα Λε Νουβέλ Ομπσερβατέρ ( Le Nouvel Observateur ) του Παρισιού.

Η εφημερίδα αμφιβάλει αν οι απαγωγείς των δύο Γάλλων δημοσιογράφων θα συγκινηθούν από την αποδοκιμασία του αραβικού κόσμου.

«Το κουτί της Πανδώρας»

Η γερμανική Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ ( Frankfurter Allgemeine Zeitung ) πιστεύει πως ο πόλεμος στο Ιράκ «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας».

Η εφημερίδα παρατηρεί πως δύο μήνες μετά την μεταβίβαση της κυριαρχίας στην μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ, η «κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται από επιθέσεις εναντίον ξένων, απαγωγές και δολοφονίες».

«Η πρόσφατη δολοφονία 12 εργατών από το Νεπάλ αποτελεί το αποκορύφωμα» λέει η γερμανική εφημερίδα που εκτιμά ότι «η απόπειρα πίεσης της γαλλικής κυβέρνησης να καταργήσει το νόμο απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας» συνιστά μια «νέα διάσταση στη διένεξη».

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εντύπωση πως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας με ένα πόλεμο που υποτίθεται θα περιόριζε τη βία και την τρομοκρατία» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Ντι Βελτ ( Die Welt ) επισημαίνει ότι η απαγωγή των δύο Γάλλων δημοσιογράφων αποδεικνύει πως «στόχος των συμμοριών δολοφόνων στο Ιράκ δεν είναι η απελευθέρωση της χώρας». «Έχουν αρχίσει έναν ιδεολογικό, παγκόσμιο πόλεμο κατά κάθε τρόπου ζωής που διαφέρει από το δικό τους» καταλήγει η Ντι Βελτ.

Η ισπανική Ελ Μούντο ( El Mundo ) συμφωνεί ότι το «Ιράκ δεν φαίνεται να είναι πλέον το θέμα». «Η τρομοκρατία που αντιμετωπίζουμε δεν κάνει τον κόπο να δικαιολογήσει τις ενέργειες της επικαλούμενη την κατάσταση στο Ιράκ. Απλώς θέλει να επιβάλλει τη δική της φανατική θρησκευτική θεώρηση στον υπόλοιπο κόσμο» τονίζει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.