Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-29

  1. «Ευχαριστούμε»
  2. Νέος πρόεδρος στην Τσετσενία
  3. Μοναδική ελληνική αυλαία
  4. Έκρηξη στο Αφγανιστάν
  5. Κινητοποιείται η Γαλλία για τους δύο ομήρους
  6. Έκρηξη στο Αφγανιστάν
  7. «Αργυρό» φινάλε
  8. Επεισόδια στο Μοναστηράκι
  9. Μεταολυμπιακές σκέψεις
  10. Ζακ Ρoγκ: «Εξαιρετικοί αγώνες»
  11. Συγκρούσεις ΗΠΑ - ανταρτών σε όλο το Ιράκ
  12. Απομνημονεύματα εναντίον Μπλερ
  13. Διπλός ολυμπιακός θρίαμβος
  14. Προεδρικές κάλπες στην Τσετσενία

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2004 - 02:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Ευχαριστούμε»

«Η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο δύο υπέροχες εβδομάδες αθλητισμού», γράφει στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Ταϊμς (The Times).

Ήταν μία υπέροχη Ολυμπιάδα, για την οποία τα εύσημα και τους επαίνους κερδίζουν επάξια οι Έλληνες. Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες και διέψευσε εκείνους που αμφισβητούσαν τις δυνατότητές της, κάνοντας μια υπεράνθρωπη τελική προσπάθεια και χαρίζοντας στη συνέχεια στον κόσμο δύο εβδομάδες αθλητισμού «στον υπερθετικό βαθμό», σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.

Εάν υπήρξαν πράγματα που επιδέχονται κριτικής, δεν αφορούν άμεσα τους οικοδεσπότες. Προφανώς οι υψηλές θερμοκρασίες εμπόδισαν πολλούς να παραβρεθούν στους αγώνες, πράγμα για το οποίο όμως ευθύνεται η ΔΟΕ και κυρίως τα τηλεοπτικά δίκτυα που επέμειναν να διεξαχθεί ο Μαραθώνιος την ώρα της υψηλής τηλεθέασης και να μη συμπέσουν οι Αγώνες με την ποδοσφαιρική σαιζόν. Αυτά όμως, όπως και οι ζητωκραυγές υπέρ του Κώστα Κεντέρη στην κούρσα των 200 μέτρων, είναι ήσσονος σημασίας. « Η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή και τώρα την κατάλληλη επανάληψη. Για όλα αυτά υπάρχει μία ελληνική λέξη: ευχαριστούμε», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας Ταϊμς.

«Η Αθήνα λέει αντίο μέσα σε μία χρυσή λάμψη» γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph), που δημοσιεύει τεράστια φωτογραφία από την τελετή λήξης, ενώ αφιερώνει τα περισσότερα δημοσιεύματά της στην επιτυχή συμμετοχή των Βρετανών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ντέιλι Τέλεγραφ σημειώνει ότι οι Αγώνες ήταν εκπληκτικοί, παρότι υπήρχαν άδειες θέσεις στα στάδια την πρώτη εβδομάδα. Είναι αλήθεια επίσης, γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας, ότι η Αθήνα έχει τώρα τόσες αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και το συνολικό κόστος των Αγώνων ξεπέρασε κατά πολύ τον προϋπολογισμό.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

«Μετά τα πυροτεχνήματα ο κόσμος πρέπει να στοχαστεί για το αμαυρωμένο ιδεώδες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ(Τhe Independent). Στο δημοσίευμα της ίδιας σελίδα της εφημερίδα αναφέρεται στο κόστος των αγώνων, αλλά και στις υποθέσεις ντόπιγκ. Χαρακτηριστικά γράφει για τις αποδοκιμασίες των Αμερικανών αθλητών στην κούρσα των 200 μέτρων:

«Ήταν μία έκφραση διαμαρτυρίας κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠA; Όχι. Οι Έλληνες που διαμαρτύρονταν είπαν ότι υπάρχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι ήρωες του έθνους που φιλοξενούσε τους αγώνες είχαν παραδοθεί στην ντροπή. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ήταν οι βασικοί χρηματοδότες των Αγώνων, είχαν ευνοϊκότερη μεταχείριση». Σε σχόλιο της Ιντιπέντεντ εξάλλου με τον τίτλο «Η Αθήνα δικαιώθηκε», εξαίρεται η επιτυχής διοργάνωση των Αγώνων.

«Ο λογαριασμός»

«Οι Έλληνες ελπίζουν ακόμη στο χρυσό» γράφει η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) αναφερόμενη στο κόστος των Αγώνων και υποδεικνύοντας ότι πολύ λίγες διοργανώτριες χώρες είχαν κάποιο οικονομικό κέρδος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικά εάν ήταν υποχρεωμένες να κάνουν έργα υποδομής. Το Μόντρεαλ για παράδειγμα θα αποπληρώσει το κόστος των Αγώνων το 2006. Οι δαπάνες για τους Αγώνες συνέβαλαν στη διαμόρφωση του δημοσίου ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του 4% που παρουσίαζε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και ήταν ο υψηλότερος στην ΕΕ, οφείλονταν κατά ένα τέταρτο σύμφωνα με αναλυτές- στα ολυμπιακά έργα, γράφει η Γκάρντιαν.

Στο κόστος των Αγώνων αναφέρεται και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς (Financial Times), η οποία ωστόσο εξαίρει την επιτυχή διοργάνωση. Το μόνο σημείο κριτικής είναι ότι δεν ήταν όπως οι Αγώνες του Σίδνεϊ, οι οποίοι θα παραμείνουν ορόσημο για τους Ολυμπιακούς του μέλλοντος, γράφει η εφημερίδα.

«Οι Έλληνες θα πρέπει να απολαύσουν τη δόξα των υπέροχων προσπαθειών τους. Ναι, υπήρχαν διοργανώσεις με χαμηλή συμμετοχή θεατών, τα στάδια όμως ήταν φανταστικά, η ασφάλεια διακριτική και οι Έλληνες θαυμάσιοι οικοδεσπότες. Αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα είναι να σκεφτούν πως θα πληρώσουν το λογαριασμό των 7 δισεκατομμυρίων λιρών», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς.


Δευτέρα 30 Αυγούστου 2004 - 00:28 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος πρόεδρος στην Τσετσενία

Ο Αλού Αλχάνοφ είχε υποστηριχθεί από το Κρεμλίνο

Ο Αλού Αλχάνοφ, υπουργός Εσωτερικών της Τσετσενίας, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη ρωσική αυτόνομη δημοκρατία, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80%.

Ο εκτελών καθήκοντα προέδρου Σεργκέι Αμπράμοφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι ο κ. Αλχάνοφ κερδίζει πάνω από το 50% των ψήφων.

Ο Τσετσένος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έχει υποστηριχθεί από το Κρεμλίνο, ήταν ο επικρατέστερος από τους επτά υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα.

Οι Τσετσένοι αυτονομιστές χαρακτήρισαν τη διεξαγωγή των εκλογών «φάρσα» και ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται την επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή.

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί τον Αχμάντ Καντίροφ ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι τον περασμένο Μάιο.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Τεταμένη ατμοσφαίρα

Οι εκλογές διεξήχθησαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς οι αυτονομιστές αντάρτες ενέτειναν τις επιθέσεις τους ενόψει των εκλογών.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 80%

Παρά τα αυξημένα μέτρα, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας, Γκρόζνι.

Ένας νεαρός καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του έξω από ένα εκλογικό τμήμα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο περισσότεροι από διακόσιοι αντάρτες επέδραμαν κατά κυβερνητικών και ρωσικών στρατιωτικών στόχων στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας.

Εξάλλου η ανεύρεση εκρηκτικών υλών στα συντρίμμια δύο επιβατικών αεροσκαφών που κατέπεσαν στη νότια Ρωσία την περασμένη Τρίτη με αποτέλεσμα το θάνατο 90 ατόμων, αποδίδεται σε τρομοκρατική ενέργεια αν και επισήμως δεν έχουν κατηγορηθεί Τσετσένοι αντάρτες.


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Μοναδική ελληνική αυλαία

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν αξέχαστοι και ονειρεμένοι»

Με το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού να «λούζει» το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

Υπό τους ήχους της μουσικής του Διονύση Σαββόπουλου και με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής να συμπράττουν επί σκηνής, το στάδιο ξεσηκώθηκε.

Με μουσική, χορό και έθιμα που διατηρούν ανεξίτηλο το στίγμα του ελληνικού πολιτισμού, η Ελλάδα αποχαιρέτησε τους δικούς της αγώνες, που θα περάσουν στην ιστορία από τους πλέον επιτυχημένους, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις Ολυμπιονικών, αθλητών, στελεχών της ΔΟΕ, πολιτικών και απλών ανθρώπων που πήραν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.

Ακολούθησαν τα εύσημα του Ζακ Ρογκ, «ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν αξέχαστοι και ονειρεμένοι» και την υποστολή της Ολυμπιακής σημαίας, η Ολυμπιάδα της Ελλάδας έκλεισε θριαμβευτικά, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Πεκίνο.

«Αγαπητοί Έλληνες φίλοι, κερδίσατε. Πετύχατε το δύσκολο στόχο», διακήρυξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ στα Ελληνικά, καταχειροκροτούμενος από τους 75.000 θεατές αλλά και τα δισεκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολουθούσαν την τελετή σε όλο τον κόσμο.


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 19:46 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο Αφγανιστάν

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, έξω από την αμερικανική εταιρεία σωμάτων ασφαλείας Ντίνκορπς.

Σωματοφύλακες της εταιρείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη - δύο Αμερικανοί, δύο Αφγανοί και τρεις Nεπαλέζοι.

Οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από θρυμματισμένα γυαλιά και συντρίμμια αυτοκινήτων ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί πολλά κτίρια.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που επικοινώνησε με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερ, είπε ότι τη βόμβα τοποθέτησε σε αυτοκίνητο ένας από τους μαχητές τους. Ο βομβιστής αυτοκτονίας πέθανε στην επίθεση.

Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι έλαβε τηλεφωνήματα από εκπροσώπους των Ταλιμπάν, οι οποίοι είπαν ότι η επίθεση είχε στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις και όχι τους Αφγανούς.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιθέσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο.

Νωρίτερα, τουλάχιστον επτά παιδιά σκοτώθηκαν και 14 άτομα τραυματίσθηκαν μετά από έκρηξη βόμβας μέσα σε θρησκευτικό σχολείο στη νοτιοανατολική επαρχία Πακτία.


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητοποιείται η Γαλλία για τους δύο ομήρους

Eντείνονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο ομήρων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ μεταβαίνει εσπευσμένα στη Μέση Ανατολή με στόχο την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που απήχθηκαν στο Ιράκ.

Ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των δύο ανδρών.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν έκτακτες υπουργικές συσκέψεις με θέμα τον τρόπο αντίδρασης στην απαγωγή των δύο δημοσιογράφων από Ιρακινούς ενόπλους μέλη του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Στρατού».

Τα ίχνη των δημοσιογράφων Ζορζ Μαλμπρουνό και Κριστιάν Σεζνό χάθηκαν πριν από εννέα ημέρες.

Νωρίτερα το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βίντεο στο οποίο εμφανίζονται οι δύο άνδρες όμηροι.

Σύμφωνα με το αραβικό κανάλι, οι απαγωγείς προκειμένου να απελευθερώσουν τους ομήρους απαιτούν από τη γαλλική κυβέρνηση να καταργήσει την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας, που επέβαλε στα δημόσια σχολεία.

Οι απαγωγείς έχουν δώσει προθεσμία στη γαλλική κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει ότι οι πιθανότητες να ενδώσει η κυβέρνηση στο αίτημα των απαγωγέων είναι πολύ μικρές.

Ο Άνγκους Ρόξμπουργκ του BBC συμπληρώνει ότι στη οι Γάλλοι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι και φοβούνται το ενδεχόμενο επιθέσεων από Ιρακινούς ενόπλους, επειδή η χώρα τάχθηκε ανοιχτά κατά του πολέμου στο Ιράκ.


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 19:46 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο Αφγανιστάν

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, έξω από την αμερικανική εταιρεία σωμάτων ασφαλείας Ντίνκορπς.

Σωματοφύλακες της εταιρείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη - δύο Αμερικανοί, δύο Αφγανοί και τρεις υπήκοοι του Νεπάλ.

Οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από θρυμματισμένα γυαλιά και συντρίμμια αυτοκινήτων ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί πολλά κτίρια.

Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν, που επικοινώνησε με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερ, είπε ότι τη βόμβα τοποθέτησε σε αυτοκίνητο ένας από τους μαχητές τους. Ο βομβιστής αυτοκτονίας πέθανε στην επίθεση.

Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι έλαβε τηλεφωνήματα από εκπροσώπους των Ταλεμπάν, οι οποίοι είπαν ότι η επίθεση είχε στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις και όχι τους Αφγανούς.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιθέσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο.

Νωρίτερα, τουλάχιστον επτά παιδιά σκοτώθηκαν και 14 άτομα τραυματίσθηκαν μετά από έκρηξη βόμβας μέσα σε θρησκευτικό σχολείο στη νοτιοανατολική επαρχία Πακτία.


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Αργυρό» φινάλε

Το 16ο ολυμπιακό μετάλλιο χάρισε στην Ελλάδα ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των +80 κιλών στο τάε κβο ντο, χαρίζοντας στην Ελλάδα το 16ο, και τελευταίο, μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε στον τελικό από τον Κορεάτη Ντάε Σουνγκ Μουν με χτύπημα νοκ-άουτ στον πρώτο γύρο.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Γάλλος Πασκάλ Τζεντίλ που νίκησε τον Ιορδανό Ιμπραΐμ Καμάλ με σκορ 6-2.

Στα ημιτελικά ο Νικολαΐδης μπόρεσε να κερδίσει τον Ιμπραήλ Καμάλ από την Ιορδανία με 6-4.


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισόδια στο Μοναστηράκι

Πέντε άτομα συνελήφθησαν τα ξημερώματα από την αστυνομία στην πλατεία Μοναστηρίου στην Αθήνα κατηγορούμενα για πρόκληση εκτεταμένων επεισοδίων.

Σύμφωνα με την γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής, νεαροί Έλληνες άρχισαν να πετούν αναίτια βόμβες μολότοφ στα καταστήματα αλλά και σε διερχόμενους.

Επίσης, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως άλλα οκτώ άτομα, τα οποία στη συνέχεια αποχώρησαν, καθώς δεν προέκυψαν σε βάρος τους ενοχοποιητικά στοιχεία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 14:14 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταολυμπιακές σκέψεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Είμαστε πια πρωταθλητές. Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου, οι άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις, η υπέροχη τελετή έναρξης αλλά και τα πολλά μετάλλια των πρωταθλητών μας, καταξίωσαν τη χώρα μας στη συνείδηση ολάκερου του κόσμου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το παρακράτος της "ντόπας" διχάζει το ΠΑΣΟΚ. Έρχονται φθινοπωρινές αυξήσεις μισθών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: 7.000 αθλητές από το παράθυρο στα ΑΕΙ. Αποκάλυψη: Φάμπρικα φοιτητών χωρίς...εξετάσεις γνώσεων.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Το χρυσό κύκλωμα. (Επάγγελμα: έλληνας ολυμπιονίκης). Κέρδη από μισθούς και χορηγίες-διορισμοί στο Δημόσιο.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Η Φλόγα μας θα καίει για πάντα. Η Ελλάδα έκλεισε τα στόματα όσων των αμφισβήτησαν.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας. Τι θα προσπαθήσει να κερδίσει η Ελλάδα μετά τους πετυχημένους (και ακριβοπληρωμένους) αγώνες.

Espresso της Κυριακής: Τηλεοπτικός πόλεμος. Οι κόντρες των TV stars. Αλλάζει όλο το σκηνικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Από αύριο αρχίζουν τον Μαραθώνιο οι δικαστικοί λειτουργοί για να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου και Φεύγουν οι αφέτες έρχονται οι εφέτες.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θετικός απολογισμός. Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Το μεγάλο στοίχημα των Αγώνων αφήνει κέρδη. Πρόκληση υπερχρέη, μεταολυμπιακή κατάθλιψη.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Ακίνητα σε ποιες περιοχές εκτοξεύονται οι τιμές. Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης του Real Estate.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Και τώρα ο λογαριασμός...Θολό το μετα-ολυμπιακό τοπίο. Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τον εαυτό τους κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρόμαξε τον Πάουελ η λαϊκή οργή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν τόλμησε να έρθει στην Αθήνα για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χάπι END. Τελετή λήξης. Αντίο με νότες στους επιτυχείς αγώνες- Ανοιχτοί οι λογαριασμοί με το ντόπινγκ.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αρνητικός τελικός απολογισμός για τα λαϊκά στρώματα.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Δύσκολος Σεπτέμβρης....για την κυβέρνηση. Μετά τους Αγώνες τα προβλήματα ζητούν λύσεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Την τύχη του Πάχτα θα' χει ο Λιάνης! Πάει να προλάβει θύελλα ο Γιώργος...

ΝΙΚΗ: Τώρα αρχίζει ο αγώνας. Από αύριο κλιμακώνεται η κόντρα ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Σε πανηγυρικό κλίμα η Τελετή Λήξης.

Traffic News Κυριακής: Γιώργος Αυτιάς: Μετά την TV πάω για τη Βουλή.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Βαρύ "κατηγορώ" Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ μετά τις αποκαλύψεις της κυβέρνησης για το ντόπινγκ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Μετά τη λάμψη στο ....ταμείο. Με μια λαμπρή τελετή ολοκληρώνονται απόψε οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απόψε με τη λήξη της 28ης Ολυμπιάδας. Μέγας εορτασμός χαράς. Για την ευτυχή ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας και για τις πολλές ελληνικές νίκες.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ζακ Ρoγκ: «Εξαιρετικοί αγώνες»

Ευχαριστημένοι από τους Αγώνες οι ιθύνοντες της ΔΟΕ

Για εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγες ώρες πριν από την τελετή λήξης της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης.

«Είμαστε όλοι πανευτυχείς για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα. Όλα ήταν εξαιρετικά. Είχαμε τις καλύτερες εμπειρίες των τελευταίων χρόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την ασφάλεια στη χώρα μας ο πρόεδρος της ΔΟΕ συμπλήρωσε:

«Είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Το Ολυμπιακό Χωριό και οι εγκαταστάσεις ήταν εξαιρετικές, το κοινό ζεστό και ο αριθμός πάνω από τον αρχικό στόχο. Οι άνθρωποι ήταν εξαιρετικοί οικοδεσπότες».

Όσον αφορά στις υποθέσεις ντόπινγκ τόνισε: «Η προσπάθεια ξεκίνησε από το Σολτ Λέικ όπου βρέθηκαν 7 κρούσματα. Στο Σίδνεϊ βρέθηκαν 11. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 22 και ο κατάλογος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Θεωρώ επιτυχία της ΔΟΕ τους ελέγχους αντιντόπινγκ και ελπίζω οι έλεγχοι να επεκταθούν με τη συνεργασία του WADA. Όνειρο μου να γίνουν κάποτε Αγώνες με μηδενικά θετικά αποτελέσματα, αν και ξέρω ότι αυτό είναι αδύνατον».

Πρότυπα και διαψεύσεις

Ο κ. Ρογκ μίλησε και για την υπερπροσπάθεια του Πύρρου Δήμα να κατακτήσει το τέταρτο Ολυμπιακό του μετάλλιο. «Πέρασα από όλα τα αθλήματα και κάποιες προσπάθειες με συγκίνησαν ιδιαίτερα ως άνθρωπο και ως πρώην αθλητή. Συγκινήθηκα με τον Δήμα όταν κατέκτησε το μετάλλιο και τον Κορζενιόφσκι», είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ ήταν απόλυτος απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε δική του τηλεφωνική υπόδειξη για έλεγχο στους Κώστα Κεντέρη Κατερίνα Θάνου, γεγονός που έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής: «Φυσικά, ούτε που ξέρω τον κύριο, ούτε έχω τηλεφωνηθεί μαζί του. Αν έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις καλά θα είναι να επισκεφτεί άμεσα κάποιον ψυχίατρο».

Απόλυτα επιτυχημένους χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και η διευθύντρια επικοινωνίας της ΔΟΕ, Ζιζέλ Ντέϊβις σε συνέντευξη Τύπου, ενώ τόνισε ότι περιμένει να είναι το ίδιο πετυχημένη και η τελετή λήξης.

«Η Αθήνα 2004 είναι βέβαιη ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της μέχρι και το τέλος των αγώνων», τόνισε η κ. Ντέϊβις.

Και συμπλήρωσε: «Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική. Ο κόσμος χειροκροτούσε ζεστά. Είναι κάτι που δεν το βρίσκεις και δεν το συναντάς συνέχεια».


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 15:09 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις ΗΠΑ - ανταρτών σε όλο το Ιράκ

Στόχος επίθεσης γίνονται καθημερινά τα αμερικανικά στρατεύματα

Στο Ιράκ συνεχίζονται αιματηρές συγκρούσεις και επιθέσεις παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία που απηύθυναν από την πόλη Νατζάφ κυβερνητικοί αξιωματούχοι και θρησκευτικοί ηγέτες των Σιιτών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι στρατεύματά τους σκότωσαν δύο Ιρακινούς ενόπλους σε ξεχωριστά επεισόδια κοντά στην πόλη της Μοσούλης.

Συγκεκριμένα οι φονικές συγκρούσεις έλαβαν χώρα ανάμεσα σε αντάρτες και Αμερικανούς πεζοναύτες κοντά στην πόλη Τελ' Αφάρ, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματισθεί πάνω από τριάντα άτομα - ανάμεσά τους και άμαχοι.

Οι συγκρούσεις στην περιοχή της Μοσούλης άρχισαν σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό όταν μονάδες τους δέχθηκαν επίθεση και ανταπέδωσαν τα πυρά.

Πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι αμερικανικά στρατεύματα μάχονται με ένοπλους υποστηρικτές του ριζοσπάστη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ, στη σιιτική συνοικία της πόλης.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα επτά άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές.

Βομβαρδισμοί στη Φαλούτζα

Εξάλλου το βράδυ του Σαββάτου αμερικανικά αεροσκάφη και άρματα μάχης βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές στην πόλη Φαλούτζα, όπου προηγουμένως είχαν ξεσπάσει σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Ιρακινούς αντάρτες και Αμερικανούς πεζοναύτες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σε ανταποκριτές ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν πολλά άτομα και καταστράφηκαν πολλά σπίτια.

Στην πόλη Μπακούμπα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίσθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλάκιο ελέγχου κυκλοφορίας.

Επίσκεψη υπουργών στη Νατζάφ

Ο υπουργός Επικρατείας του Ιράκ Κασίμ Νταούντ είπε ότι οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τη διαδικασία αφοπλισμού των Σιιτών πολιτοφυλάκων στην πόλη Νατζάφ θα πρέπει να αποτελέσουν μοντέλο ειρήνευσης σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Νταούντ μετέβη στη Νατζάφ μαζί με άλλους τέσσερις υπουργούς που επιθεώρησαν τις ζημιές και εξέτασαν τα σχέδια ανοικοδόμησης της πόλης ύστερα από τρεις εβδομάδες μαχών που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.


Απομνημονεύματα εναντίον Μπλερ

Ο κ. Μπλερ έγινε στόχος κριτικής του πρώην γενικού διευθυντή του BBC Γκρεγκ Ντάικ

Στη Βρετανία δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, εξαπέλυσε ο πρώην γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ.

Ο κ. Ντάικ υπήρξε στο παρελθόν πολιτικός φίλος και οικονομικός δωρητής προσωπικά του Βρετανού πρωθυπουργού αλλά και του Εργατικού Κόμματος.

Παραι τήθηκε μετά τη αντιδικία μεταξύ κυβέρνησης και δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών που οδήγησαν τελικά τη χώρα στην ιρακινή σύρραξη.

Αποσπάσματα από το βιβλίο απομνημονευμάτων του κ. Ντάικ άρχισαν να δημοσιεύονται την Κυριακή στις εφημερίδες Μέιλ ον Σάντει (Mail on Sunday) και Ομπζέρβερ (Οbserver).

Σε αυτά ο κ. Μπλερ χαρακτηρίζεται είτε ως ανίκανος γιατί δεν είχε έγκυρη πληροφόρηση, είτε ως ψεύτης όταν δήλωνε ότι το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν μπορούσε να εξαπολύσει όπλα μαζικής καταστροφής κατά της Βρετανίας μέσα σε διάστημα 45 λεπτών.

Ο κ. Ντάικ γράφει ότι η κοινή γνώμη της χώρας και τα μέσα ενημέρωσης πλανήθηκαν σχετικά με τις δυνατότητες του ιρακινού οπλοστασίου και υποστηρίζει ότι «η Ιστορία δεν πρόκειται να σταθεί στο πλευρό του Τόνι Μπλερ».

Υπενθυμίζεται ότι στο κέντρο της υπόθεσης ήταν οι εκμυστηρεύσεις του πρώην κυβερνητικού συμβούλου, δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι (που στη συνέχεια αυτοκτόνησε) σε δύο δημοσιογράφους του BBC σχετικά με τις επιφυλάξεις που υπήρχαν σε κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών για τον περιβόητο «Φάκελο του Ιράκ», βάσει του οποίου επιχειρήθηκε να πεισθεί το κοινοβούλιο και η κοινή γνώμη για την ιρακινή απειλή.

Ο κ. Ντάικ αποδίδει τη διαμάχη ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό στην προσωπική εκστρατεία «εκφοβισμού» που διηύθυνε ο σύμβουλος επικοινωνίας του κ. Μπλερ, Άλιστερ Κάμπελ.

Σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο λέει ότι ο κ. Ντάικ δικαιούται να έχει τις απόψεις του, με τις οποίες δεν συμφωνεί η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής δύο έρευνες που διενεργήθηκαν για το θέμα από επιτροπές με προϊστάμενους ανώτατους δικαστικούς και κρατικούς λειτουργούς(Χάτον και Νιλ) απήλλαξαν την κυβέρνηση από κάθε τι το επιλήψιμο.


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλός ολυμπιακός θρίαμβος

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος εγκωμιάζει την αθλήτρια των 800 και 1.500 μέτρων Κέλι Χολμς για τα δύο χρυσά της μετάλλια, ενώ δεν λείπουν οι θετικές αναφορές στους Αγώνες της Αθήνας.

Υπό τον τίτλο «Αθήνα 2004 Η ετυμηγορία» ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ομπζέρβερ (Observer) Κέβιν Μίτσελ αποφαίνεται ότι «τα καλά και τα άσχημα που παρατηρήθηκαν [στην 28η Ολυμπιάδα] διέψευσαν την άποψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι νεκροί».

«Αυτοί οι Αγώνες υπήρξαν πολύ καλοί, πολύ καλύτεροι απ όσο προέβλεπαν οι εξ επαγγέλματος κυνικοί Η υποδομή λειτούργησε θεσπέσια, η προσέλευση θεατών αν και περιορισμένη αρχικά στη συνέχεια αυξήθηκε και η πόλη [της Αθήνας], αν και έλειπε ο μισός της πληθυσμός, αγκάλιασε τους επισκέπτες με όσο ενθουσιασμό θα περίμενε κανείς από οικοδεσπότη που καλείται να φιλοξενήσει αυτό το περίεργο -βικτωριανής έμπνευσης- φαινόμενο του Ολυμπισμού» γράφει ο σχολιαστής της Ομπζέρβερ.

Και προσθέτει ότι το ολυμπιακό κίνημα, όπως κατάφερε να υπερκεράσει τον «υποκριτικό ερασιτεχνισμό των αθλητών» έτσι και τώρα φαίνεται ικανό να ξεπεράσει τις παρενέργειες κάθε αθλητικού καρναβαλιού που γίνεται επί 3 εβδομάδες, με 10 και πλέον χιλιάδες αθλητές και τα διεθνή ΜΜΕ.

Στη συνέχεια αναφέρεται στο περιώνυμο πρόβλημα του «γιγαντισμού» των Αγώνων, προβλέποντας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να περιορίσει το μέγεθος τους, θα υπάρξουν σίγουρα στο Πεκίνο πιέσεις για μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση.

«Περήφανη Αθήνα αναδύεται θριαμβευτικά»

Με τον παραπάνω τίτλο ο αθλητικός σχολιαστής της Σάντει Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) Τζέιμς Μόσοπ απονείμει έπαινο στην ολυμπιακή οικοδέσποινα.

«Ακόμα και ένα διπλό σκάνδαλο αναβολικών δεν μπόρεσε να αποσπάσει την προσοχή μας από την πολύ καλή δουλειά [των διοργανωτών].

«Φτάσαμε εν μέσω κύματος ανησυχιών και αναχωρούμε με τη χαρά που μας έδωσε η Αθήνα κατά τη διάρκεια των ΑγώνωνΝαι, υπήρξε μια φοβισμένη αρχή που μύριζε απαγορευμένες ουσίες, αλλά όλα δούλεψαν ρολόι με την ζεστή ανθρώπινη αποτελεσματικότητα που προσέγγιζε την επιτυχημένη διοργάνωση του Σίδνει» γράφει ο δημοσιογράφος της Τέλεγκραφ.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα δύο ερωτηματικά που αφήνουν οι Αγώνες το οικονομικό κόστος για τους κατοίκους και το θέμα των αναβολικών ο Τζέιμς Μόσοπ καταλήγει:

«Οι επισκέπτες αφήνουν πίσω τους μία πόλη που έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται υπερήφανη. Το βιβλίο παραπόνων είναι σχεδόν άδειο».

Το «χρυσό» κορίτσι από το Κέντ

Η φωτογραφία του θριάμβου της Κέλι Χολμς στα 1.500 μέτρα του στίβου μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Η Ιντιπέντεντ ον Σάντει (The Independent on Sunday) τιτλοφορείται: «Ονειρικό διπλό: Η Κέλι Χολμς τρέχει προς την Ιστορία με το δεύτερο χρυσό της μετάλλιο».

Η Σάντει Τέλεγκραφ χαρακτηρίζει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της αθλήτριας ως «ένδοξο επίλογο στο ελληνικό θέατρο των θαυμάτων».

«Τα κατάφερε !» αναφωνεί η Σάντει Εξπρές (Sunday Express).

Για την εφημερίδα Νιουζ οφ δε Γουόρλντ (News Of The World) πρόκειται για «επίδοση που προκαλεί δέος».

«[Η Κέλι] έτρεξε με μεγαλοπρέπεια και μεθοδικότητα» αποφαίνεται η Μέιλ ον Σάντει (Mail on Sunday).

Για την Ντέιλι Στάρ (Daily Star) η αθλήτρια έγινε η «νέα Βασίλισσα του στίβου».

Οι κυριακάτικοι Τάιμς (Sunday Times) επισημαίνουν ότι η πρωτιά της 34χρονης Κέλι ήταν μια νίκη απέναντι στους συνεχείς τραυματισμούς της, στην ατυχία και την απογοήτευση.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Χολμς αναδύθηκε μέσα από τα έγκατα της απελπισίας όταν το 1996 φεύγοντας με πατερίτσες από την Ατλάντα κυριολεκτικά πέταξε τα αθλητικά της παπούτσια στα σκουπίδια.

Και καταλήγει: «Θα τιμηθεί ως το χρυσό κορίτσι της Βρετανίας εφ όρου ζωής».


Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικές κάλπες στην Τσετσενία

Οι εκλογές διεξάγονται σε τεταμένη ατμόσφαιρα

Άνοιξαν οι κάλπες στη Τσετσενία για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ρωσική αυτόνομη δημοκρατία.

Ο νέος πρόεδρος θα διαδεχθεί στο αξίωμα τον Αχμάντ Καντίροφ ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι τον περασμένο Μάιο.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι από τους επτά υποψήφιους επικρατέστερος θεωρείται ο Τσετσένος υπουργός Εξωτερικών, Αλού Αλχάνοφ, που έχει υποστηριχθεί από το Κρεμλίνο.

Στις εκλογές έχουν δικαίωμα να μετέχουν 587.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων και οι 8.000 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν μόνιμα στην Τσετσενία.

Φόβοι για επιθέσεις στις κάλπες

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων έχουν τοποθετηθεί ανιχνευτές μετάλλων και 14.000 αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπολίες σε συνεργασία με τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι εκλογές διεξάγονται σε τεταμένη ατμόσφαιρα καθώς οι αυτονομιστές αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους ενόψει των εκλογών.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο περισσότεροι από διακόσιοι αντάρτες επέδραμαν κατά κυβερνητικών και ρωσικών στρατιωτικών στόχων στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας, Γκρόζνι.

Εξάλλου η ανεύρεση εκρηκτικών υλών στα συντρίμμια δύο επιβατικών αεροσκαφών που κατέπεσαν στη νότια Ρωσία την περασμένη Τρίτη με αποτέλεσμα το θάνατο 90 ατόμων, αποδίδεται σε τρομοκρατική ενέργεια αν και επισήμως δεν έχουν κατηγορηθεί Τσετσένοι αντάρτες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.