Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-28

  1. Σαράντα χρόνια καρναβάλι
  2. «Γάλλοι όμηροι ισλαμικής οργάνωσης»
  3. Εκρηκτικά και στα δύο ρωσικά αεροπλάνα
  4. «Αργυρή» η Μυστακίδου
  5. Κατά της βίας τάσσονται οι σιίτες κληρικοί
  6. Εκρηκτικά και στα δύο ρωσικά αεροπλάνα
  7. Διακόπτονται οι συνομιλίες για το Νταρφούρ
  8. Διάψευση Ισραήλ για κατασκοπεία
  9. Δεν έρχεται ο Πάουελ στους Ολυμπιακούς
  10. Συνομιλίες ανταρτών - κυβέρνησης
  11. Βενιζέλος μαινόμενος
  12. Δεν έρχεται ο Πάουελ στους Ολυμπιακούς
  13. «Νεκρική σιγή»
  14. Η επόμενη μέρα
  15. Συνομιλίες και προειδοποιήσεις
  16. «Κατασκοπεία υπέρ Ισραήλ» μέσα στο Πεντάγωνο
  17. Ηρεμία στη Νατζάφ, αίμα σε άλλες ιρακινές πόλεις

Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 - 00:14 (Ώρα Λονδίνου)

Σαράντα χρόνια καρναβάλι

Το περίφημο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ στο δυτικό Λονδίνο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής.

Το θέμα του φετικού καρναβαλιού, που αρχίζει την Κυριακή, είναι «Ελευθερία και Δικαιοσύνη».

Εκπρόσωπος της διοργάνωσης δήλωσε ότι το καρναβάλι του 2004 είναι μια γιορτή για «ένα ελεύθερο Λονδίνο και έναν ελεύθερο κόσμο».

Το καρναβάλι, που διαρκεί δύο ημέρες, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η πορεία του καρναβαλιού θα είναι η ίδια με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του καρναβαλιού, πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή δρόμου στην Ευρώπη και τη δεύτερη στον κόσμο μετά το καρναβάλι του Ρίο.

Κάθε χρόνο περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετέχουν στο μεγάλο πάρτι στο δυτικό Λονδίνο αν και πέρσι η προσέλευση του κόσμου ήταν μειωμένη κατά 800 χιλιάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ έχει τις ρίζες του στις πολιτιστικές παραδόσεις του Τρινιντάντ, που φέτος γιορτάζει 170 χρόνια από την κατάργηση της δουλείας.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 23:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Γάλλοι όμηροι ισλαμικής οργάνωσης»

Τα ίχνη των δύο Γάλλων δημοσιογράφων χάθηκαν πριν οκτώ ημέρες

Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε το Σάββατο το βράδυ βίντεο που δείχνει δύο Γάλλους οι οποίοι σύμφωνα με το αραβικό κανάλι απήχθησαν στο Ιράκ από ισλαμική οργάνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει εάν οι δύο άνδρες είναι ο Ζορζ Μαλμπρουνό και ο Κριστιάν Σεσνό, Γάλλοι δημοσιογράφοι που απήχθησαν στο Ιράκ πριν οκτώ ημέρες.

Στο βίντεο φαίνονται δύο άνδρες που στέκονται μπροστά από ένα μαύρο πανό που φέρει το όνομα του Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ.

Ο παρουσιαστής του Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι απαγωγείς σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων ζητούν την άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας και άλλων θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο.

Η οργάνωση, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι, έδωσε στη γαλλική κυβέρνηση προθεσμία 48 ωρών για να ικανοποίησει τα αιτήματά τους.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρηκτικά και στα δύο ρωσικά αεροπλάνα

Ενενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή των δύο αεροσκαφών

Ίχνη εκρηκτικής ύλης βρέθηκαν στα συντρίμμια και των δύο αεροπλάνων που συνετρίβησαν την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν πλέον το διπλό δυστύχημα τρομοκρατική επίθεση.

Η συντριβή των δύο αεροσκαφών Τουπόλεφ έγινε με διαφορά λίγων λεπτών στη νότια Ρωσία προκαλώντας το θάνατο 90 ανθρώπων.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (FSB) ανακοίνωσε ότι η εκρηκτική ουσία έξοτζεν (που είναι γνωστότερη με τα αρχικά RDX) βρέθηκε και στα δύο αεροσκάφη.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι οι υποψίες στρέφονται εναντίον δύο γυναικών από την Τσετσενία, όπου διεξάγονται προεδρικές εκλογές την Κυριακή.

Πιστεύεται ότι και οι δύο γυναίκες, οι οποίες επέβαιναν στα αεροσκάφη, αγόρασαν τα εισιτήριά τους λίγο πριν πραγματοποιηθούν οι πτήσεις.

Ρώσοι ανακριτές λένε ότι κανένα συγγενικό του πρόσωπο δεν τις έχει αναζητήσει.

Αυστηροί έλεγχοι

Εν τω μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στις αερομεταφορές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ότι στο μέλλον όλοι οι επιβάτες, και των εσωτερικών πτήσεων, θα πρέπει να παρουσιάζουν το διαβατήριό τους όταν αγοράζουν τα εισιτήριά τους.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 16:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Αργυρή» η Μυστακίδου

Το 150 μετάλλιο χάρισε στην Ελλάδα η Έλλη Μυστακίδου

Το αργυρό μετάλλιο κέρδισε η Έλλη Μυστακίδου στον τελικό της κατηγορίας των 67 κιλών του ταεκβοντό, χαρίζοντας στην Ελλάδα το 150 ολυμπιακό μετάλλιο.

Η 27χρονη πρωταθλήτρια, που έδωσε μία εντυπωσιακή εμφάνιση, ηττήθηκε τελικά στον μεγάλο τελικό με 8-6 από την Κινέζα Βέιλ Λούο.

«Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο. Νοίωθω όμορφα και σιγά σιγά αρχίζω να το καταλαβαίνω ότι είμαι Ολυμπιονίκης. Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό», δήλωσε η Ελληνίδα αθλήτρια λίγο μετά το αγώνα.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 21:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κατά της βίας τάσσονται οι σιίτες κληρικοί

Η ανώτατη πνευματική ηγεσία των σιιτών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι τάσσεται ενάντια στην ένοπλη αντίσταση κατά των υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεων κατοχής.

Όμως ο σεΐχης Αλί Νατζάφ -ένας από τους τέσσερις ανώτατους κληρικούς- είπε ότι αν τα ξένα στρατεύματα παραμείνουν στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα εξαντληθούν τα περιθώρια για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες συναντήθηκαν την Κυριακή στην οικία του Μέγα Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι στη Νατζάφ.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι οι περισσότεροι σιίτες μουσουλμάνοι του Ιράκ θα ανταποκριθούν θετικά στο μήνυμα της πνευματικής ηγεσίας.

Την Παρασκευή, μετά την παρέμβαση του Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι επετεύχθη συμφωνία εκεχειρίας, που τερμάτισε τρεις εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων στη Νατζάφ ανάμεσα στους ένοπλους υποστηρικτές του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ και τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ανοικοδόμηση της Νατζάφ

Εν τω μεταξύ, ομάδα υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ μετέβη στη Νατζάφ.

Η αντιπροσωπεία της ιρακινής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι και τον διαβεβαίωσαν ότι τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της πόλης είναι έτοιμα.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι βρήκαν τη Νατζάφ σε κατάσταση ηρεμίας όμως τα κτίρια ήταν διάτρητα από τα βλήματα και οι δρόμοι σκεπασμένοι από συντρίμμια και πυρομαχικά.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρηκτικά και στα δύο ρωσικά αεροπλάνα

Ενενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή των δύο αεροσκαφών

Ίχνη εκρηκτικής ύλης βρέθηκαν στα συντρίμμια και των δύο αεροπλάνων που συνετρίβησαν την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας.

Η συντριβή των δύο αεροσκαφών Τουπόλεφ έγινε με διαφορά λίγων λεπτών στη νότια Ρωσία προκαλώντας το θάνατο 90 ανθρώπων.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (FSB) ανακοίνωσε ότι η εκρηκτική ουσία έξοτζεν (που είναι γνωστότερη με τα αρχικά RDX) βρέθηκε και στα δύο αεροσκάφη.

Μετά τον εντοπισμό εκρηκτικής ύλης στα συντρίμμια του αεροσκάφους, με αριθμό πτήσης Τu-154, την Παρασκευή, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής πράξης.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι οι υποψίες στρέφονται εναντίον δύο γυναικών από την Τσετσενία, όπου διεξάγονται προεδρικές εκλογές την Κυριακή.

Πιστεύεται ότι και οι δύο γυναίκες, οι οποίες επέβαιναν στα αεροσκάφη, αγόρασαν τα εισιτήριά τους λίγο πριν πραγματοποιηθούν οι πτήσεις.

Ρώσοι ανακριτές λένε ότι κανένα συγγενικό του πρόσωπο δεν τις έχει αναζητήσει.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Διακόπτονται οι συνομιλίες για το Νταρφούρ

Οι αντάρτες αποχώρησαν από τις συνομιλίες του Σαββάτου

Οι ανταρτικές ομάδες που δρουν στην περιοχή του Νταρφούρ αποχώρησαν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σουδάν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες επιθέσεις που πραγματοποίησαν, όπως ισχυρίζονται, οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον αμάχων.

Οι δύο ομάδες δήλωσαν ότι διακόπτουν για 24 ώρες τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές επαναλήφθηκαν το Σάββατο, αφού αναβλήθηκαν την Πέμπτη ώστε να δοθεί χρόνος στις οργανώσεις των ανταρτών για να προετοιμάσουν τα επιχειρήματά τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο ανταρτικές ομάδες σχετικά με την αποχώρησή τους από τις συνομιλίες του Σαββάτου αναφέρουν: «Αποφασίσαμε να μποϊκοτάρουμε τις συνομιλίες για 24 ώρες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις που έχουν στόχο άμαχους πολίτες».

Ελπίδες για αφοπλισμό

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στο δυτικό Σουδάν και, στη συνέχεια, τα αιτήματα πολιτικής φύσεως των ανταρτών.

Ανταποκριτής του BBC στη δυτική Αφρική μεταδίδει ότι η Αφρικανική Ένωση έχει αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία για αφοπλισμό τόσο των ανταρτικών ομάδων όσο και των αντιπάλων τους Αράβων πολιτοφυλάκων.

Οι πιέσεις για εξεύρεση λύσης ενισχύονται και από το φάσμα επιβολής κυρώσεων εναντίον του Σουδάν, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. εκτιμά ο ανταποκριτής μας.

Τη Δευτέρα τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να εξετάσουν κατά πόσο η κυβέρνηση του Χαρτούμ έχει αρχίσει να συμμορφώνεται με την απαίτηση της διεθνούς κοινότητας να αφοπλίσει την πολιτοφυλακή Τζαντζγουίντ που κατηγορείται για δολοφονίες χιλιάδων αμάχων στο Νταρφούρ και τον εκπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 17:42 (Ώρα Λονδίνου)

Διάψευση Ισραήλ για κατασκοπεία

Υπόθεση διαρροής απορρήτων εγγράφων από ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου διενεργούσε κατασκοπεία εις βάρος της Ουάσιγκτον και υπέρ του Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ανοησίες».

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως συνεργάζεται με έρευνα που διεξάγει το FBI μετά τις καταγγελίες ότι ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου διενεργούσε κατασκοπεία εις βάρος της Ουάσινγκτον και υπέρ του Ισραήλ.

Ανάμεσα στις πληροφορίες που φέρονται να διοχετεύθηκαν περιλαμβάνονται και απόρρητες εκθέσεις σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης Μπους έναντι του Ιράν.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS που πρώτο αποκάλυψε την έρευνα που διεξάγεται, λέει ότι ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία είναι αναλυτής του Πενταγώνου που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον υφυπουργό Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο αναλυτής αυτός διοχέτευσε τις πληροφορίες στην ισραηλινή κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής Αμερικανοισραηλινών Δημοσίων Υποθέσεων (A-I P A C), ενός πανίσχυρου οργανισμού άσκησης πολιτικής επιρροής.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγορείται για κατασκοπεία εναντίον της στενότερης συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν έρχεται ο Πάουελ στους Ολυμπιακούς

Persona non grata υπήρξε για ορισμένους Αθηναίους ο Κόλιν Πάουελ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επικαλούμενος «φόρτο εργασίας» ανέβαλε την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου θα ερχόταν για να παρακολουθήσει την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του τον Οκτώβριο.

Για την αναβολή της επίσκεψης ο κ. Πάουελ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του, Πέτρο Μολυβιάτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

«Η απόφαση του Κόλιν Πάουελ δεν έχει σχέση με τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που έγιναν την Παρασκευή, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρτις Κούπερ.

Ερωτηθείς τί είναι αυτό που κρατά τον κ. Πάουελ στην Ουάσινγκτον, ο κ. Κουπερ δήλωσε:

«Μεταξύ άλλων, υπάρχουν πολλά πράγματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιράκ, ιδιαίτερα στη Νατζάφ, και στο Σουδάν, που απαιτούν την στενή παρακολούθηση εκ μέρους του υπουργού».

Αντιδράσεις

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε για το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου,

αναρτήθηκε στην Ακρόπολη (από την πλευρά του πεζόδρομου της Διονυσίου Αεροπαγίτου), ένα τεράστιο πανό του ΚΚΕ.

Στο πανό αναγράφεται το σύνθημα: «Μην ξεχνάς στη Νατζάφ σφάζουν αμάχους, στην Παλαιστίνη χτίζουν τείχος. Πάουελ GO HOME».

Συγκέντρωσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ Ελλάδα διοργάνωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Αγώνα, η Αντιιμπεριαλιστική Αντιπολεμική Πρωτοβουλία, η Πρωτοβουλία Γένοβα και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση.


Συνομιλίες ανταρτών - κυβέρνησης

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Επαναλαμβάνονται από το Σάββατο οι συνομιλίες της κυβέρνησης του Σουδάν με δύο ανταρτικές ομάδες που δρουν στην περιοχή του Νταρφούρ.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξάγονται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα και αναβλήθηκαν την Πέμπτη ώστε να δοθεί χρόνος στις οργανώσεις των ανταρτών για να προετοιμάσουν τα επιχειρήματά τους.

Πρώτο θέμα των συνομιλιών θα είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στο δυτικό Σουδάν και αργότερα θα συζητηθούν τα αιτήματα πολιτικής φύσεως των ανταρτών.

Ανταποκριτής του BBC στη δυτική Αφρική μεταδίδει ότι η Αφρικανική Ένωση έχει αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία για αφοπλισμό τόσο των ανταρτικών ομάδων όσο και των αντιπάλων τους Αράβων πολιτοφυλάκων.

Οι πιέσεις για εξεύρεση λύσης ενισχύονται και από το φάσμα επιβολής κυρώσεων εναντίον του Σουδάν, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. εκτιμά ο ανταποκριτής μας.

Τη Δευτέρα τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να εξετάσουν κατά πόσο η κυβέρνηση του Χαρτούμ έχει αρχίσει να συμμορφώνεται με την απαίτηση της διεθνούς κοινότητας να αφοπλίσει την πολιτοφυλακή Τζαντζγουίντ που κατηγορείται για δολοφονίες χιλιάδων αμάχων στο Νταρφούρ και τον εκπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Βενιζέλος μαινόμενος

Τις έντονες αντιδράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε η απουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη, με θέμα το «μεταολυμπιακό» σκηνικό στην Ελλάδα και την τακτική που θ ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Βενιζέλος φανερά ενοχλημένος τόνισε ότι από τη στιγμή που έχουν καταργηθεί όλα τα όργανα ο πρόεδρος, ως μοναδικό όργανο του κινήματος, έπρεπε να είναι παρών σε μια τόσο σημαντική συζήτηση.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός φέρεται να είπε πως δεν μπορεί τα πολιτικά στελέχη να συζητούν και να συναποφασίζουν με υπαλλήλους του κόμματος. Οι συγκεκριμένες αναφορές του είχαν να κάνουν με την παρουσία στη σύσκεψη του διευθυντή του γραφείου του κ. Παπανδρέου, Β. Βαλασόπουλου και της συμβούλου του Τ. Μπιρμπίλη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα ο κ. Βενιζέλος ενοχλήθηκε όταν στελέχη του κόμματος του πρότειναν να γράψει ο ίδιος, ως γνώστης των θεμάτων, ένα κείμενο για τον πρόεδρο και φέρεται να είπε ότι δεν βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ για να «γράφει εκθέσεις ιδεών».


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν έρχεται ο Πάουελ στους Ολυμπιακούς

Persona non grata υπήρξε για ορισμένους Αθηναίους ο Κόλιν Πάουελ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επικαλούμενος «φόρτο εργασίας» ανέβαλε την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου θα ερχόταν για να παρακολουθήσει την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του τον Οκτώβριο.

Για την αναβολή της επίσκεψης ο κ. Πάουελ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του, Πέτρο Μολυβιάτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

«Η απόφαση του Κόλιν Πάουελ δεν έχει σχέση με τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που έγιναν την Παρασκευή, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρτις Κούπερ.

Ερωτηθείς τί είναι αυτό που κρατά τον κ. Πάουελ στην Ουάσινγκτον, ο κ. Κουπερ δήλωσε:

«Μεταξύ άλλων, υπάρχουν πολλά πράγματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιράκ, ιδιαίτερα στη Νατζάφ, και στο Σουδάν, που απαιτούν την στενή παρακολούθηση εκ μέρους του υπουργού».


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Νεκρική σιγή»

Η κατάσταση που αντίκρισαν οι δημοσιογράφοι στο κέντρο της ιρακινής πόλης Νατζάφ μετά την εκεχειρία απασχολεί τις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.

«Πρόκειται για ειρήνη αλλά σοροί των νεκρών υπάρχουν παντού» γράφει ανταποκριτής της Γκάρντιαν (the Guardian) από την πόλη των Σιιτών.

Μιλώντας του οι ένοπλοι Σιίτες πολιτοφύλακες λένε ότι εξακολουθούσαν να αντιστέκονται στους πολιορκητές παρά την συντριπτική υπεροπλία των υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεων, «για ένα και μόνο λόγο, για να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους».

Η βρετανική εφημερίδα αναγνωρίζει ότι τη μεγαλύτερη πυγμή στην επίλυση της κρίσης επέδειξε ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών του Ιράκ, Αγιατολάχ Σιστάνι.

«Αυτό που δεν κατάφεραν οι Αμερικανοί στη Νατζάφ με τα άρματα μάχης, το επέτυχε ο Μέγας Αγιατολάχ με μία [άοπλη] αυτοκινητοπομπή αναλαμβάνοντας με ήρεμο τρόπο τον έλεγχο του ιερού τεμένους» γράφει η Γκάρντιαν στο άρθρο της αρχισυνταξίας της.

«Δώρο Θεού»

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) έχει τίτλο στο σχετικό άρθρο «Οι προσκυνητές χαιρετίζουν την ειρήνευση στη Νατζάφ ως δώρο του Αλάχ».

Ενώ οι Τάιμς (The Times) σημειώνουν ότι οι δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγιατολάχ Σιστάνι και πορεύθηκαν ειρηνικά προς την ιερή πόλη, έμειναν άφωνοι από τις σκηνές βιβλικής καταστροφής που αντίκρισαν.

«Επικρατεί μια τεταμένη ειρήνη. Τώρα το Ιράκ αρχίζει να μετρά το κόστος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent).

Ο ανταποκριτή της στην πόλη Νατζάφ Ντόναλντ Μακιντάιρ μεταδίδει ότι για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες κάτοικοι της πόλης με τις οικογενειές τους τόλμησαν να βγουν από τα σπίτια τους και να πάνε στο τέμενος για την καθιερωμένη προσευχή.

Ενώ δεν παραλείπει να διαπιστώσει ότι πολλά από τα μέλη της σιιτικής πολιτοφυλακής δεν κατέθεσαν τα όπλα τους, αλλά αποσύρθηκαν από την περιοχή γύρω από το τέμενος.

Ο αντίκτυπος της κρίσης

Και η οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ασχολείται με την «επόμενη ημέρα» της εξέγερσης.

Ο τρόπος που τελείωσε η πολιορκία της χαρακτηρίζεται από τους αρχισυντάκτες της ως «ο καλύτερος λαμβανομένων υπόψιν των συνθηκών» που είχαν επικρατήσει.

«Αλλά γεγονός είναι ότι μαζί με την πόλη της Νατζάφ καταστράφηκαν και ό,τι τυχόν υπολείμματα εξουσίας είχαν απομείνει στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι» αποφαίνεται η βρετανική εφημερίδα.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

Η επόμενη μέρα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πετρέλαιο στο Ιόνιο...ζητά επενδυτές. 2 δισεκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δυο δισ. βαρέλια πετρέλαιο! Σε κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας! Αποκάλυψη του Γ. Σαλαγκούδη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καβγάς Βενιζέλου με Γιώργο. «Κρίση ντόπινγκ» στο ΠΑΣΟΚ για τα μυστικά κονδύλια.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Δώρο» 1 δισ. σε Τζέκο, Ιακώβου, Κεντέρη και Θάνου. Ορφανός: Στο φως αναλυτικά όλες οι επιχορηγήσεις.

Η ΑΥΓΗ: Μετάλλιο υποτέλειας! «Ανεπιθύμητος ο Πάουελ» διαδήλωσαν χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στον αέρα οι λίστες της ντροπής από το αμαρτωλό υφυπουργείο Αθλητισμού. 1,8 εκατ. ευρώ πήρε σε μια τριετία μόνο η «παράγκα της ντόπας» των Τζέκου - Ιακώβου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέοι (έμμεσοι) φόροι. Ακριβότερα τα τσιγάρα και τα ποτά. Στο τραπέζι και η φορολογία των καυσίμων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 10.800 διορισμοί στο Δημόσιο. Έξι σελίδες με όλα τα ονόματα των εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας.

ΕΘΝΟΣ: Λαβωμένη «Λέαινα» ανέβηκε στο βάθρο. Αθήνα 2004: Η Μιρέλα, με ....ακόντιο την ψυχή της, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αύριο βράδυ γίνεται η τελετή λήξης της Ολυμπιάδας και όπως έκαναν τις παλιές εποχές αφού τελειώσει ο γάμος η πεθερά θα δείξει ....το σεντόνι. Θα λογοδοτήσει ο «Αθήνα 2004» πού ξόδεψε και πώς ξόδεψε τα χρήματα του ελληνικού λαού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μετωπική Παπανδρέου - Βενιζέλου. Σε νέα φάση αντιπαράθεσης με αφορμή το ντόπινγκ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπόμνημα του ΣΕΓΑΣ «καίει» τον Τζέκο. Ευνοϊκά τα στοιχεία για Κεντέρη - Θάνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 28η....ΚΕΝΤΕΡΙΑΔΑ. Στη σκιά του Κεντέρη άρχισε και λήγει η Ολυμπιάδα.

ΕΣΤΙΑ: Τι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις. Τεράστιοι οι κίνδυνοι λεηλασίας τους.

ESPRESSO: Ο Τζέκος είχε βγάλει ξοφλημένη την κόρη μου. Ο πατέρας της Φανής Χαλκιά καταγγέλλει.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Αγώνες της πολιτικής. Από Δευτέρα μετά τους Ολυμπιακούς. ΔΕΘ, τουρισμός, ντόπινγκ στην κορυφή.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αυλαία των αγώνων ...με κομματικό «πόλεμο». Μεγαλώνει η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ.

Το Καρφί του Σαββατοκύριακου: Την κηδεία των Ολυμπιακών κάνει η ΝΔ. Από τη Δευτέρα. Η συνταγή θα έχει λάσπη, ούρα, ψέματα και διόγκωση του χρέους.

ΤΑ ΝΕΑ: Οι γυναίκες έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Μεγαλύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς. Μεγαλύτερη συμμετοχή στην ελληνική ομάδα. Τα περισσότερα μετάλλια σε Ελληνίδες από κάθε άλλη φορά.

Η ΝΙΚΗ: Απάντηση στη ΔΟΕ. Μήνυμα καταγγελίας οι ιαχές στο ΟΑΚΑ. Έντονη διαμαρτυρία για την επιλεκτική και προκλητική μεταχείριση Κεντέρη-Θάνου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης. Μαζικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ Αθήνας.

TRAFFIC NEWS: Ο Ανδρέας παίζει «διπλό παιχνίδι» στον ALPHA. Αυτό είναι το νέο τηλεπαιχνίδι του Μικρούτσικου.

Η ΧΩΡΑ: Δύσκολη χρονιά το 2005 για τους εργαζομένους. Ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας μιλά για σφιχτό προϋπολογισμό.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πού διορίζονται 4.608 καθηγητές. Αναλυτικοί πίνακες σε 12 σελίδες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επαναστατικό αθλητικό νομοσχέδιο. Κατετέθη στη Βουλή.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες και προειδοποιήσεις

Η επίσκεψη του Ιρακινού αντιπροέδρου στην Τεχεράνη αποτελεί προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή χωρίς τη συμμετοχή της Τεχεράνης στις σχετικές προσπάθειες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Χαταμί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποσχέθηκαν δημοκρατία στο Ιράκ αλλά επέβαλαν κατοχή στη χώρα και πρόσθεσε ότι το Ιράν στηρίζει την εθνική κυριαρχία του ιρακινού λαού.

Ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την προσπάθειες του Μέγα Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι για τον τερματισμό της κρίσης στην πόλη Νατζάφ.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης επισκέπτεται σήμερα την Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Μπαρχά Σάλεχ αναμένεται να προετοιμάσει την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι.

Το Ιράν άσκησε δριμεία κριτική στο Ιράκ γιατί αντιμετώπισε με σκληρά στρατιωτικά μέσα την εξέγερση των ομοθρήσκων Σιιτών στις πόλεις Νατζάφ, Βασόρα και Βαγδάτη.

Από την άλλη πλευρά η ιρακινή κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για παροχή όπλων στους ένοπλους Σιίτες πολιτοφύλακες.

Αλλά ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι στενές σχέσεις της ιρακινής κυβέρνησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες δυσχεραίνουν τη διαδικασία συμφιλίωσης ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Κατασκοπεία υπέρ Ισραήλ» μέσα στο Πεντάγωνο

Υπόθεση διαρροής απορρήτων εγγράφων από ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως συνεργάζεται με έρευνα που διεξάγει το FBI μετά τις καταγγελίες ότι ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου διενεργούσε κατασκοπεία εις βάρος της Ουάσινγκτον και υπέρ του Ισραήλ.

Ανάμεσα στις πληροφορίες που φέρονται να διοχετεύθηκαν περιλαμβάνονται και απόρρητες εκθέσεις σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης Μπους έναντι του Ιράν.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS που πρώτο αποκάλυψε την έρευνα που διεξάγεται, λέει ότι ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία είναι αναλυτής του Πενταγώνου που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον υφυπουργό Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο αναλυτής αυτός διοχέτευσε τις πληροφορίες στην ισραηλινή κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής Αμερικανοισραηλινών Δημοσίων Υποθέσεων (A-I P A C), ενός πανίσχυρου οργανισμού άσκησης πολιτικής επιρροής.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον έσπευσε να διαψεύσει τις καταγγελίες, χαρακτηρίζοντάς τις «ψευδείς και εξωφρενικές».

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγορείται για κατασκοπεία εναντίον της στενότερης συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών.


Σάββατο 28 Αυγούστου 2004 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ηρεμία στη Νατζάφ, αίμα σε άλλες ιρακινές πόλεις

Ηρεμία στο κέντρο της Νατζάφ, μετά από τρεις εβδομάδες συγκρούσεων

Δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας αναλαμβάνουν σταδιακά τον έλεγχο στο κέντρο της πόλης Νατζάφ μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που τερμάτισε τρεις εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε ένοπλους υποστηρικτές του ριζοσπάστη Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ και τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις.

Τα αμερικανικά στρατεύματα που είχαν περικυκλώσει το ιερό τέμενος του Ιμάμη Αλί εγκατέλειψαν τις προκεχωρημένες θέσεις τους αλλά συνεχίζουν να περιπολούν σε δρόμους της πόλης, κατόπιν αιτήματος της διορισμένης κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Ανταποκριτής του ΒBC μεταδίδει ότι η συμφωνία της μεταβατικής κυβέρνησης για παραχώρηση αμνηστίας στη σιιτική πολιτοφυλακή σημαίνει ότι ο Μοκτάντα Αλ Σαντρ εξακολουθεί να διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις.

Επίσης εκτιμάται ότι ο ριζοσπάστης Σιίτης κληρικός κέρδισε πολλούς υποστηρικτές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, που μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον.

Βία σε άλλες πόλεις

Πάντως τα βίαια επεισόδια δεν έχουν σταματήσει σε άλλες ιρακινές πόλεις. Μια ανώτατη πανεπιστημιακός δολοφονήθηκε στην πόλη Μοσούλη το πρωί του Σαββάτου.

Η Ιμάμ Αμπντούλ Γιούνις έπεσε σε ενέδρα αγνώστων ενόπλων την ώρα που μετέβαινε στο γραφείο της.

Συνεχείς οι επιθέσεις κατά αμερικανικών και κυβερνητικών στόχων

Η κ. Γιούνις ήταν επικεφαλής του μεταφραστικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο της βορειο-ιρακινής πόλης.

Αναλυτές λένε ότι η δολοφονία της φαίνεται να αποτελεί τμήμα της εκστρατείας για αποσταθεροποίηση της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης.

Νωρίτερα στην Μοσούλη εξερράγη αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά κοντά σε διερχόμενη αμερικανική φάλαγγα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον δέκα Ιρακινοί και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Αιματηρό επεισόδιο στη Φαλούτζα

Η αντιπαράθεση μεταξύ Σουνιτών και Αμερικανικών στρατευμάτων συνεχίστηκε στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Την Παρασκευή δύο άτομα σκοτώθηκαν και ένδεκα τραυματίσθηκαν - ανάμεσά τους και ένα εξάχρονο κορίτσι - όταν αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε ένα όχημα πάνω στο οποίο υπήρχε αντιαεροπορικό όπλο.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών δυνάμεων λένε ότι από το όχημα είχαν ριφθεί προηγουμένως πυρά με στόχο μαχητικό των ΗΠΑ που περιπολούσε πάνω από τη Φαλούτζα.

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι συνέλαβε στη Βαγδάτη οκτώ άτομα που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον κατοχικών στρατευμάτων στις οποίες τραυματίσθηκαν δέκα Αμερικανοί στρατιώτες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.