Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-27

  1. Χάλκινο από την Μανιάνι
  2. Έργο τέχνης στα σκουπίδια
  3. Nέες εξουσίες στο διευθυντή της CIA
  4. Ηρεμία στη Νατζάφ
  5. Βήματα πίσω για την αμερικανική οικονομία
  6. Αποχωρούν οι Αμερικανοί
  7. Θηρία ναι μεγαθήρια όχι
  8. Καλά καικακά νέα
  9. «Κεντέρης! Ελλάς!»
  10. Βόμβα στη Μόρφου
  11. Συνάντηση κορυφής για τον αθλητισμό
  12. Κεντέρης και Πάουελ
  13. Στο «μικροσκόπιο» ο Αμπράμοβιτς
  14. Ασημένιο με δάκρυα!
  15. Τέλος της εξέγερσης;
  16. «Τρομοκρατική πράξη» η συντριβή αεροπλάνου
  17. «Αναποτελεσματικά» τα μέτρα για τρομοκρατία
  18. Η «τελευταία ελπίδα» για το Ιράκ
  19. Πορεία στο ιερό τέμενος μετά τη συμφωνία

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 21:55 (Ώρα Λονδίνου)

Χάλκινο από την Μανιάνι

Ακόμα ένα μετάλλιο για την Ελλάδα από την Μιρέλα Μανιάνι

Το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό χάρισε στην Ελλάδα η Μιρέλα Μανιάνι, στέλνοντας το ακόντιο της στα 64 μέτρα και 29 εκατοστά, στην τελευταία της προσπάθεια.

Την πρώτη θέση είχε εξασφαλίσει νωρίς η Κουβανή αθλήτρια Ολέιντιζ Μενέντεζ, η οποία απειλούνταν μόνο από ισοφάριση του ισχύοντος (71,54) ή από νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Η Μενέντεζ έριξε 71 μέτρα και 53, κι η βολή της αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ.

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Γερμανίδα Στέφι Νέριους, με 65 μέτρα και 82 εκατοστά.

Η δεύτερη αθλήτρια που έριξε με τα ελληνικά χρώματα, Σάββα Λύκα, κατέκτησε την 9η θέση, με 60 μέτρα και 91 εκατοστά.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 21:07 (Ώρα Λονδίνου)

Έργο τέχνης στα σκουπίδια

Η σακούλα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εγκατάστασης του Μέτζγκερ

Μία σακούλα σκουπιδιών που αποτελούσε μέρος καλλιτεχνικής εγκατάστασης που εκτίθεται στην γκαλερί Tέιτ Μπρίτεν (Tate Britain) στο Λονδίνο, κατέληξε κατά λάθος στον κάλαθο των αχρήστων.

Το καλλιτεχνικό δημιούργημα πέταξε, κατά λάθος, καθαρίστρια της λονδρέζικης γκαλερί.

Η σακούλα, που έμοιαζε να είναι γεμάτη με άχρηστα χαρτιά και χαρτόνια, ήταν μέρος του έργου του Γερμανού καλλιτέχνη Γκουστάβ Μέτζγκερ.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ο οποίος είναι 78 ετών και ζει στο ανατολικό Λονδίνο, το έργο συμβολίζει την «προσωρινή ύπαρξη» της τέχνης.

Τελικά, η πολύτιμη, από καλλιτεχνική άποψη, σακούλα βρέθηκε αλλά ο καλλιτέχνης προτίμησε να την αντικαταστήσει με μία καινούργια δημιουργία του.

Η γκαλερί δεν αποκάλυψε εάν θα αποζημιώσει τον καλλιτέχνη.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 20:10 (Ώρα Λονδίνου)

Nέες εξουσίες στο διευθυντή της CIA

Ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί στις προτάσεις της έκθεσης για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπους θα δώσει αυξημένες εξουσίες στο διευθυντή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), που θα του επιτρέπουν να έχει μεγαλύτερο έλεγχο άλλων μυστικών υπηρεσιών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, δήλωσε ότι οι αρμοδιότητες του διευθυντή της CIA διευρύνονται προσωρινά, μέχρις ότου το Κογκρέσο δημιουργήσει μόνιμη θέση επικεφαλής όλων των εθνικών μυστικών υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση έπεται σχετικής πρότασης που είχε κάνει η ανεξάρτητη επιτροπή που είχε συσταθεί για να διερευνήσει τα αίτια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συστήσει επίσης εθνικό κέντρο κατά της τρομοκρατίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι στόχος του προέδρου Μπους είναι να δώσει την εικόνα ισχυρού ηγέτη όσον αφορά στα θέματα εθνικής ασφάλειας, στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αρχίζει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 19:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ηρεμία στη Νατζάφ

Οι οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ κατέθεσαν τα όπλα

Αρχίζει να αποκαθίσταται η τάξη στην ιερή πόλη του Ιράκ, Νατζάφ, μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους ένοπλους υποστηρικτές του ριζοσπάστη ηγέτη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Μετά την επίτευξη εκεχειρίας, που πραγματοποιήθηκε με την παρέμβαση του πνευματικού ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, Αγιατολά Αλί Σιστάνι, οι πολιτοφύλακες του Αλ Σαντρ κατέθεσαν τα όπλα και εγκατέλειψαν το ιερό τέμενος του ιμάμη Αλί, το οποίο πολιορκούσαν.

Παράλληλα άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Νατζάφ.

Λίγο μετά την ανάληψη του ελέγχου της πόλης από τις ιρακινές αρχές, η αστυνομία ανακάλυψε αρκετά πτώματα σε κτίριο που βρίσκεται στο τμήμα της παλιάς πόλης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Μοκτάντα Αλ Σαντρ είχε δημιουργήσει εκεί έκτακτο ισλαμικό δικαστήριο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί η ταυτότητα των πτωμάτων και οι συνθήκες θανάτου τους.


Βήματα πίσω για την αμερικανική οικονομία

Απογοητευτικοί οι ρυθμοί της αμερικανικής οικονομίας

Υποχώρηση κατά 2.8% σημειώνει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Κύριος παράγοντας για αυτή την εξέλιξη θεωρείται η δραστική μείωση του καταναλωτικου δείκτη.

Τα μάτια των οικονομολόγων είναι στραμμένα στο τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου για να διαπιστωθεί κατά πόσο η τάση αυτή είναι παροδική ή έχει πιο μακροπρόθεσμη εμβέλεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτού αυξήθηκε μόνο κατά 1.6% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για τα πιο χαμηλά ποσοστά την τελευταία τριετία.

Παράλληλα ο ρυθμός εξαγωγών ήταν μόλις 6.1% πολύ χαμηλότερος του αναμενόμενου 14.1%.

Η μοναδική καλή είδηση είναι ότι ο βασικός πληθωρισμός, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους ενέργιας και ειδών διατροφής, ήταν μόλις 1.7%, στο όριο δηλαδή που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα για την αύξηση των επιτοκίων.

Ο Γκρίνσπαν προειδοποιεί

«Η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο» σχολίασε ο Άλαν Γκρίνσπαν, διοικητής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Προειδοποίηση που δεν φαίνεται να ευνοεί την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπους, ο οποίος χρίζεται, το Σαββατοκύριακο, και επισήμως υποψήφιος του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος.

Ένα από τα δυσεπίλυτα προβλήματα της οικονομίας είναι η αγορά εργασίας που μετά την απώλεια 1.1 εκατ. θέσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν φαίνεται να έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης.

Το μόνο ατού που διαθέτει η κυβέρνηση του κ. Μπους, οι τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπουμερανγκ αφού έχει γίνει ένα από τα πιο δηλητηριώδη βέλη στη φαρέτρα του Τζον Κέρι, του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

«Με φορολογικές ελαφρύνσεις τρισεκατομυρίων δολαρίων οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιώτεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» είναι το κεντρικό προεκλογικό σκόγκαν του δημοκρατικού στρατοπέδου.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχωρούν οι Αμερικανοί

Τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Νατζάφ

Άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη ιερή πόλη του Ιράκ, Νατζάφ, ενώ οι υποστηρικτές του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, παρέδωσαν τον έλεγχο του ιερού τεμένους του ιμάμη Αλί στις θρησκευτικές αρχές της χώρας.

Η παράδοση του τεμένους έγινε μετά από την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στον Μοκτάντα αλ Σαντρ και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράκ, αγιατολά αλί Σιστάνι.

Η εκεχειρία τερματίζει τη ένοπλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε σιίτες πολιτοφύλακες και τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις που συνεχιζόταν εδώ και τρεις εβδομάδες, με επίκεντρο την πόλη της Νατζάφ.

Χιλιάδες σιίτες προσέρχονται για προσευχή στο ιερό τέμενος του Ιμάμη Αλί καθώς η συμφωνία που επετεύχθη για τον τερματισμό των συγκρούσεων φαίνεται ότι έχει μπει σε εφαρμογή.

Ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ έδωσε εντολή στους οπαδούς του να εγκαταλείψουν το μαυσωλείο του ιμάμη Αλι και να παραδώσουν τα όπλα, σύμφωνα με έκκληση που μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα μέσα στο τέμενος.

Νωρίτερα χιλιάδες σιίτες άρχισαν ειρηνική πορεία προς το ιερό τέμενος, μετά την επίτευξη συμφωνίας αργά τη νύκτα ανάμεσα στον Μέγα Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι και τον Μοκτάντα αλ Σαντρ, για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Οι ένοπλοι αντάρτες που εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκονταν οχυρωμένοι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του τεμένους καλωσόρισαν τους πιστούς και τους επέτρεψαν την είσοδο.

Την ίδια ώρα άνδρες της ιρακινής αστυνομίας άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις σε στρατηγικά σημεία και αμερικανικά θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού απομακρύνονται από την πόλη, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Δολοφονία Ιταλού ομήρου

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Κιάμπι, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την εκτέλεση Ιταλού ομήρου στο Ιράκ.

Ένζο Μπαλντόνι

Το Υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι Ιταλοί διπλωμάτες είδαν ένα βίντεο στο οποίο ο όμηρος, Ένζο Μπαλντόνι, αντιστάθηκε στους απαγωγείς και μετά πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Ο Μπαλντόνι ήταν δημοσιογράφος που παράλληλα εργαζόταν για τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

Τα ίχνη του εξαφανίσθηκαν τη περασμένη εβδομάδα μεταξύ Βαγδάτης και Νατζάφ.

Ο οδηγός του είχε βρεθεί νεκρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαγωγείς του δημοσιογράφου που αυτοαποκαλούνται «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» λένε ότι σκότωσαν τον όμηρο γιατί η Ιταλία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε το θάνατο του ομήρου ως «πράξη βαρβαρότητας».


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Θηρία ναι μεγαθήρια όχι

Δύσκολους, αναμφισβήτητα, αντιπάλους θα αντιμετωπίσουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στον 1ο όμιλο και θα έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο απέναντι στις Λα Κορούνια, Λίβερπουλ και Μονακό ενώ ο Παναθηναϊκός που έτυχε ευνοϊκότερης κλήρωσης, θα αντιμετωπίσει τις Άρσεναλ, Αϊντχόφεν και Ρόζενμποργκ για τον 5ο όμιλο.

Ειδικότερα, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε στον πέμπτο όμιλο, με τις ομάδες της Άρσεναλ, της Αϊντχόβεν και της Ρόζενμποργκ, με την οποία και θα ξεκινήσει τους αγώνες του ομίλου στην Αθήνα.

Ο Ολυμπιακός στον πρώτο όμιλο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, τη Λίβερπουλ και τη Μονακό. Ο πρώτος αγώνας της πειραϊκής ομάδας θα διεξαχθεί στην Ισπανία, με την ομάδα της Λα Κορούνια.

Στον δεύτερο όμιλο κληρώθηκαν η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ρόμα, η Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Δυναμό Κιέβου.

Τον τρίτο όμιλο αποτελούν η Μπάγερν Μονάχου, η Γιουβέντους, ο Άγιαξ και η Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Στον τέταρτο όμιλο βρίσκονται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λυών, η Σπάρτακ Πράγας και η Φενέρμπαχτσέ.

Στον έκτο όμιλο κληρώθηκαν η Μπαρτσελόνα, η Μίλαν, η Σέλτικ και η Σαχτιόρ, ενώ στον έβδομο όμιλο θα αναμετρηθούν η Βαλένθια, η Ίντερ, η Βέρντερ Βρέμης και η Άντερλεχτ.

Τον όγδοο και τελευταίο όμιλο αποτελούν οι Πόρτο, Τσέλσι, Παρί Σαιντ Ζερμέν και Σπαρτάκ Μόσχας.

Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

Άρσεναλ

Έτος ίδρυσης: 1886

Πόλη: Λονδίνο

Γήπεδο: Highbury (38.500)

Προπονητής: Αρσέν Βενγκέρ

Τίτλοι: 13 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα, 2 Λιγκ Καπ, 1 Κύπελλο Εκθέσεων, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων

Για ακόμη μια φορά η Άρσεναλ στον δρόμο του Παναθηναϊκού

Μια κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα στο δρόμο των «πρασίνων». Οι περίφημοι «κανονιέρηδες» βρίσκονται στην καλύτερη περίοδο των τελευταίων χρόνων. Οι φιλοδοξίες τους φθάνουν ασφαλώς στην κορυφή της Ευρώπης.

Η πληθωρική παρουσία του Τιερί Ανρί και του Ισπανού Ρέγιες, ο οποίος δείχνει να προσαρμόζεται μετά από την πρώτη δύσκολη χρονιά του στο «Χαίμπουρι» θα είναι καθοριστικές στην εφετινή σεζόν. Επιτυχία ασφαλώς η παραμονή του αρχηγού της ομάδας, Πατρίκ Βιεϊρά, παρά το ότι ο Γάλλος βρέθηκε μια ανάσα από την Μαδρίτη και την Ρεάλ.

H προϊστορία με ελληνικές ομάδες

1981: Παναθηναϊκό (ΟΥΕΦΑ) 2-0 εκτός, 1-0 εντός

1998: Παναθηναϊκό (CL) 2-1 εντός, 3-1 εκτός

1999: ΠΑΟΚ (ΟΥΕΦΑ) 0-1 εκτός, 1-1 εντός

2002 : Παναθηναϊκό (CL) 0-1 εκτός, 2-1 εντός

Αϊντχόφεν

Ημερομηνία Ίδρυσης: 13 Αυγούστου 1913

Γήπεδο: Philips Stadium (36.000)

Προπονητής: Guus Hiddink

Τρόπαια: 17 Πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 7 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 Πρωταθλητριών.

Η Αϊντχόφεν, έχασε φέτος τον περίφημο Ματίας Κέζμαν αλλά στο «Φίλιπς» έφθασαν ο μέσος Φιλίπ Κοκού από τη Μπαρτσελόνα και ο πορτιέρο Ζιτεμπίερ. Έχει δώσει το παρόν οκτώ φορές σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς να έχει καταφέρει να μετρήσει έστω μία πρόκριση. Εκτός από τον Ματέγια Κέζμαν, αποχώρησαν ο Ντένις Ρόμενταλ, όσο και ο Αριέν Ρομπέν.

Ρόζενμποργκ

Γήπεδο: Lerkendal (21.166)

Προπονητής: Ola By Rise

Τρόπαια: 18 Πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα

Μία ιδιαίτερα γνωστή ομάδα στο ελληνικό φίλαθλο κοινό από τους αγώνες της με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Δεν πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στο πρωτάθλημα αλλά πάντοτε αποτελεί ένα ευχάριστο ερωτηματικό εάν και σε καμιά περίπτωση δεν είναι η ομάδα έκπληξη του πρόσφατος παρελθόντος.

Προϊστορία με ελληνικές ομάδες

Προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ

1996-97: Παναθηναϊκός - Ρόζενμποργκ 1-0, 0-3.

Όμιλος Τσάμπιονς Λιγκ

1997-98: Ολυμπιακός - Ρόζενμποργκ 1-5, 2-2.

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού

Λα Κορούνια

Έτος ίδρυσης: 1906

Έδρα: Ριαθόρ (χωρητικότητα 34.771)

Τίτλοι: πρωταθλήματα: 1 (2000), Κύπελλα: 2 (1995, 2002) σούπερ Καπ Ισπανίας: 3 (1995, 2000, 2002)

Προπονητής: Χαβιέ Ιρουρέτα

Πρόεδρος: Αουγκούστο Σέζαρ Λεντόιρο

Ιδιαίτερα πρωτότυπη η πολιτική της ισπανικής ομάδας(πολύ γνωστής στο ελληνικό κοινό). Στην πρόσφατη μεταγραφική περίοδο δεν ήρθε κανείς παίκτης στην ομάδα,

ενώ αποχώρησαν οι Ρούμπεν Κάστρο (Αλμπαθέτε, δανεικός), Μόμο Καμπρέρα (Αλμπαθέτε, δανεικός) και Νουρεντίν Ναϊμπέτ (Τότεναμ).

Λίβερπουλ

Έτος ίδρυσης: 1892

Έδρα: Άνφιλντ (χωρητικότητα: 45.362)

Τίτλοι: 18 πρωταθλήματα, Λιγκ Καπ: 7, Πρωταθλητριών: 4 Εκθέσεων / ΟΥΕΦΑ: 3, Ευρωπαϊκό .Σουπερ Καπ: 2

Προπονητής: Ραφαέλ Μπενίτεθ

Πρόεδρος: Ντέιβιντ Μούρς

Νέα εποχή για την ιστορική αγγλική ομάδα μετά την αποχώρηση του Ζεράρ Ουγιέ και την έλευση του Ράφα Μπενίτεθ. Η παρουσία του Τζιμπρίλ Σισσέ γεμίζει με αισιοδοξία τους «κόκκινους». Ο Γάλλος θα είναι μαζί με τον Μίλαμ Μπάρος το δίδυμο κρούσης της ομάδας που δεν θα παίζει όμως ο Μάικλ Οουεν, ο οποίος μετακόμισε στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Στην πρόσφατη μεταγραφική περίοδο ήρθαν επίσης στην ομάδα οι Χοσέμι Τσάμπι Αλόνσο, Λουϊς Γκαρσία και Αντόνιο Νούνιεθ.

Αποχώρησαν οι Μάρκους Μπάμπελ (Στουτγκάρδη), Ντάνι Μέρφι (Τσάρλτον), Μάικλ Οουεν (Ρεάλ Μαδρίτης), Εμίλ Χέσκι (Μπέρμιγχαμ), Μπρούνο Σεϊρού (Μαρσέιγ, δανεικός), Αλού Ντιαρά (Λανς, δανεικός), Αντονί Λε Ταλέκ (Σεντ Ετιέν, δανεικός), Γκρεγκορί Βινιάλ (Ρέιντζερς, δανεικός) και Ελ Χατζί Ντιουφ (Μπόλτον, δανεικός)

Μονακό

΄Έτος Ίδρυσης: 1924

Γήπεδο: Louis II

Προπονητής: Didier Deschamps

Τίτλοι: 7 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ

Διανύει μάλλον μεταβατική περίοδο μετά την εντυπωσιακή περυσινή χρονιά. Έχει αποδυναμωθεί σημαντικά μετά την αποχώρηση έξι βασικών παικτών. Ο αρχηγός Λουντοβίκ Ζουλί μετακόμισε στην Ισπανία και την Μπαρτσελόνα, ενώ στην Ρεάλ Μαδρίτης, επέστρεψε ο πρώτος σκόρερ του περυσινού Τσάμπιονς Λιγκ, Φερνάντο Μοριέντες. Ο αριστερός χαφ, Ζερόμ Ροτέν μετακόμισε μαζί με τον Εντουάρντ Σισσέ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Δανεικός στην γαλλική ομάδα ήταν ο Ούγκο Ιμπάρα από την Πόρτο, ο οποίος επέστρεψε στην Πορτογαλία, αλλά έφυγε για την Εσπανιόλ. Τέλος ο Ντάντο Πρσο θα συνεχίσει την καριέρα του στην Σκοτία.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 13:41 (Ώρα Λονδίνου)

Καλά καικακά νέα

Μόνο η ΑΕΚ, από τις ελληνικές ομάδες, έχει λόγους να χαμογελάει με την κλήρωση του κυπέλλου Ουέφα.

Η «Ένωση», που μετείχε στο γκρουπ των «ισχυρών», κληρώθηκε με αντίπαλο την Γκόριτσα από τη Σλοβενία, με το πρώτο ματς να διεξάγεται στη Σλοβενία και ο επαναληπτικός στην Αθήνα.

Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ μετά την αποτυχημένη προσπάθεια στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, θα διεκδικήσει τη πρόκριση στους ομίλους του UEFA με αντίπαλο την ολλανδική Άλκμααρ.

Δύσκολη η κλήρωση για το Αιγάλεω που κληρώθηκε με τη Γκεντσλερμπιρλίγκι, μία ομάδα που εντυπωσίασε στο περσινό πρωτάθλημα της Τουρκίας.

Τη χειρότερη κλήρωση από όλες τις ελληνικές ομάδες είχε ο Πανιώνιος, που καλείται να αντιμετωπίσει την ιταλική Ουντινέζε, με το πρώτο ματς στη Νέα Σμύρνη.

Οι αγώνες της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ θα διεξαχθούν στις 16 και 30 Σεπτεμβρίου.

Τα υπόλοιπα ζευγάρια

Γκράτσερ (Αυστρία)-Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)

Λάτσιο (Ιταλία)-Μεταλούργκ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία)-Μπεσίκτας (Τουρκία)

Σέλμπουρν (Ιρλανδία)-Λιλ (Γαλλία)

Χαρτς (Σκωτία)-Μπράγκα (Πορτογαλία)

Αούστρια Βιένης (Αυστρία)-Λέγκια Βαρσ.(Πολονία)

Μπάνσκα Μπίστριτσα (Σλοβακία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)

Παρτιζάν (Σερβία/Μαυρ.)-Ντιναμό Βουκ. (Ρουμανία)

Πάρμα (Ιταλία)-Μάριμπορ (Σλοβενία)

Σαραγόσα (Ισπανία)-Σίγκμα Ολομουτς (Τσεχία)

Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία)-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)

Νιούκαστλ (Αγγλία)-Χαποέλ Μπνέι Σαχνίν (Ισραήλ)

Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)

Ουτρέχτη (Ολλανδία)-Τζουργκάρντεν (Σουηδία)

Μίλγουολ (Αγγλία)-Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)

Σάλκε (Γερμανία)-Λιεπάγιας Μεταλ. (Λετονία)

Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Ντίπρο (Ουκρανία)

Τέρεκ Γκρόζνι (Ρωσία)-Βασιλεία (Ελβετία)

Οντ Γκρένλαντ (Νορβηγία)-Φέγενορντ (Ολλανδία)

Ααλμπρογκ (Δανία)-Οσέρ (Γαλλία)

Σεβίλη (Ισπανία)-Μαδέιρα (Πορτογαλία)

Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Μπόχουμ (Γερμανία)

Ερ. Αστέρας (Σερβία/Μαυρ.)-Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης (Ρωσία)

Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)-Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)

Ουϊπεστ (Ουγγαρία)-Στουτγκάρδη (Γερμανία)

Μακάμπι Πετάχ Τίκβα (Ισραήλ)-Χέρενβεν (Ολλανδία)

Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Μπέβερεν (Βέλγιο)

Ντιν. Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Ελφσμποργκ (Σουηδία)

Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία)-Ααχεν (Γερμανία)

Μίντλεσμπρο (Αγγλία)-Μπάνικ Οστράβα (Τσεχία)

Μπριζ (Βέλγιο)-Σατορού (Γαλλία)

Βέντσπιλς (Λετονία)-Αμίκα Βρόνκι (Πολωνία)

Σοσό (Γαλλία)-Στάμπεκ (Νορβηγία)

Ρέιντζερς (Σκωτία)-Μαρίτιμο (Πορτογαλία)

Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Χάμαρμπι (Σουηδία)


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Κεντέρης! Ελλάς!»

Με τις ιαχές «Κεντέρης, Κεντέρης!» και «Ελλάς, Ελλάς!» οι 60.000 θεατές που βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ, εμπόδισαν επί επτά λεπτά την έναρξη του τελικού των 200 μέτρων ανδρών.

Το κοινό έμοιαζε έτοιμο να συνεχίσει μέχρι την αναβολή της κούρσας, αλλά οι αντιδράσεις του μεγάλου Φρανκ Φρέντερικς, που είχε ενώσει τις παλάμες σε παρακλητική στάση κοιτώντας τις κερκίδες, ηρέμησε τους περισσότερους.

Ο αθλητής της Ναμίμπια που ολοκληρώνει με την καριέρα του με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας ήταν κι ο μόνος που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό όταν πήρε θέση στη βαλβίδα.

Μετά την κούρσα, και την ανάδειξη ως νικητών των τριών αμερικανών (Σον Κρόφορντ, 19.79, Μέρναρντ Ουΐλιαμς 20.01 και Τζάστιν Γκάτλιν 20.03), ακολούθησαν αποδοκιμασίες από την πλειονότητα των θεατών.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα στη Μόρφου

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου. Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης των Τουρκοκυπρίων, οι ζημιές είναι μεγάλες.

Καταστράφηκαν η είσοδος, τα παράθυρα και η στέγη του ναού, ενώ ζημιές υπέστησαν και καταστήματα της περιοχής. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της ούτως αποκαλούμενης Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας, Οσκάντ Μουράτ, στους εξωτερικούς τοίχους του ναού γράφτηκαν αισχρά συνθήματα.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, δήλωσε συγκλονισμένος από την βομβιστική επίθεση, και ανέφερε ότι αυτοί που προέβησαν στην απαράδεκτη ενέργεια επιδιώκουν τη διχοτόμηση και εργάζονται σε βάρος της Κύπρου και του λαού της, ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Εκτιμάται ότι δράστες της τοποθέτησης του, βασισμένου στο ΤΝΤ, εκρηκτικού μηχανισμού είναι στελέχη ακραίων τουρκικών οργανώσεων που δρουν στα κατεχόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ραούφ Ντεκτάς είχε πρόσφατα προτρέψει τους τουρκοκυπρίους να αντιδράσουν στη λειτουργία που έχει προγραμματισθεί να τελεσθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, εορτή του Αγίου Μάμαντα, από το Μητροπολίτη Νεόφυτο.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 10:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση κορυφής για τον αθλητισμό

Όλα τα θέματα που αφορούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και όλα όσα βγήκαν στην επιφάνεια θα συζητηθούν μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αναφέροντας ότι η προτεραιότητα παραμένει η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών αγώνων με επιτυχία.

Κύρια θέματα της συνάντησης αποτέλεσαν το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, την οικονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού.

Μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου για τον καταμερισμό ευθυνών στο θέμα της πιθανολογούμενης χορήγησης απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές και τις, φερόμενες ως παράνομες, χρηματοδοτήσεις μέσω αθλητικών σωματείων «βιτρίνας», ο υφυπουργός είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να αποδώσει ευθύνες.

«Οι εισαγγελείς θα βρουν τι έχει συμβεί και δεν μπορώ να δώσω στοιχεία από τη στιγμή που διεξάγεται εισαγγελική έρευνα. Πάντως, ο λαός θα μάθει τι έγινε».

Τέλος, ερωτώμενος για τις αποδοκιμασίες των θεατών στο ΟΑΚΑ προς τους δρομείς των 200 μέτρων το βράδυ της Πέμπτης, απήντησε ότι ναι μεν ο ίδιος δε θα φώναζε αλλά «ο λαός εκφράζεται όπως αισθάνεται».


Τρίτη 24 Αυγούστου 2004 - 15:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ειδήσεις

Ασημένιο με δάκρυα!

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι ελληνίδες στον τελικό της υδατοσφαίρισης. Δάκρυα κι απογοήτευση για τη δεύτερη θέση, μετά έναν συγκλονιστικό αγώνα. Στις ιταλίδες το χρυσό.

«Έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν»

Αποθέωση της Φανής

Καθαρή η Μπανγκό Έτον

Χάλκινο στην Ελληνορωμαϊκή

Ασημένιο από το «γιό του ανέμου»

Και τώρα για το χρυσό

Τα μυστικά του beach volley

Σε εικόνες: Έλεγχος ντόπινγκ

Όλα τα βήματα για καθαρή άμιλλα

Αθήνα 2004

Πίνακας Μεταλλίων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα

Άρση βαρών: Τέλος εποχής ;

Να εγκαταλείψει την θέση του προπονητή της εθνικής ομάδας άρσης βαρών σκέφτεται ο Χρήστος Ιακώβου. «Τώρα στο Πεκίνο, για τους Έλληνες» δηλώνει ο Καχιασβίλι, μετά την ακύρωσή του.

Ο μεγάλος αποχαιρετισμός

Χρυσός στίβος

Χάλκινα ελληνικά κουπιά

Χρυσή Πηγή;

Άλμα από ασήμι

Iαπωνίδα σε ρόλο... Φειδιππίδη

«Ντοπαρισμένη» στην Αρχαία Ολυμπία

Πέντε αρσιβαρίστες «ντοπέ»

Κεντέρης και Πάουελ

Η «φωνή λαού» υπέρ Κεντέρη στο Ολυμπιακό Στάδιο, οι αθλητικές επιχορηγήσεις, το ασημένιο των κοριτσιών της υδατοσφαίρισης και η επίσκεψη Πάουελ στην Αθήνα, είναι τα βασικά θέματα του Τύπου της Παρασκευής.

Γιορτή υπό τη σκιά καταγγελιών

Τίτλοι από χρυσάφι

Άνοδος και πτώση ειδώλων

Τα μετάλλια στην ψηλότερη θέση

Κατάρρευση της Ράντκλιφ λόγω καύσωνα

Το κύκνειο άσμα του Πύρου

Ολυμπιακές καφετερίες

Μπύρα με μεζέ, ή απλά φραπέ στις ολυμπιακές πλατείες της Αθήνας, οι οποίες αυτό το καλοκαίρι αρχικώς με το Euro 2004 και τώρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες γέμισαν κόσμο.

Προς την τελετή λήξης

Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας

«Ευχαριστούμε Ελλάδα!»

Η γιορτή της Ακρόπολης

Εναρκτήριο λάκτισμα

Το Απολλώνιο υπό το Αττικό Φως

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Κεντέρης και Πάουελ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Πως διαμορφώνονται από την 1η Σεπτεμβρίου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 8 ερωτήματα για την "πράσινη ομερτά". Καίει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ο φάκελος του ντόπινγκ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο:Προσλήψεις 25.000 με διαδικασίες εξπρές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 11 εμβάσματα από 4 υπουργούς για Τζέκο και Σία. Πώς κινήθηκε ο τροφοδότης λογαριασμός της "παράγκας" από Φούρα μέχρι Λιάνη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φεύγουν 5.000 από τον ΟΤΕ. Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και νοικοκύρεμα ζητεί ο νέος διοικητής.

Η ΑΥΓΗ: Καμιά εκεχειρία με τον υπουργό του πολέμου. Στην Αθήνα ο Κόλιν Πάουελ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άγρια κόντρα για τη ντόπα. Μετωπική κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η μεγάλη μοιρασιά για την ολυμπιακή περιουσία. Τι αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Δεν πωλείται μεν αλλά παραχωρείται.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολυμπιακό Επίδομα σε 33.300 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Από επτακόσια έως 2.300 ευρώ.

ΕΘΝΟΣ: Δοξάστε τις! Αθήνα 2004: Συγκλονιστικός τελικός από τις γοργόνες μας που ράγισαν καρδιές, λυγίζοντας στην παράταση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Τζε(νγ)κος Χαν του ντόπινγκ "λιανίζει " το ΠΑΣΟΚ. Ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου επιτρέπει ν΄αγωνισθούν οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συναγερμός για τον Πάουελ. Πραγματικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η επίσκεψή του στην Αθήνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίδομα σε 33.300 στρατιωτικούς. Υπ. Άμυνας: Η τελική ρύθμιση για το ολυμπιακό πριμ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπράβο γοργόνες! Κρίμα ρε μάγκες. Ασημένιες μετά από φοβερή μάχη με τις Ιταλίδες.

ΕΞΠΡΕΣ: "Στον "αέρα" οι εγκαταστάσεις. Μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

ΕΣΤΙΑ: Το "φιάσκο" με τον τουρισμό. Περιορισμένος αριθμός των ξένων θεατών στους Αγώνες.

ESPRESSO: Φανή Χαλκιά:Τα μυστικά της ζωής της. Γιατί εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία. Ο ρόλος του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιοι και πώς θα πάρουν μπόνους για επενδύσεις. Το σχέδιο Γ. Αλογοσκούφη για τον νέο αναπτυξιακό νόμο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελικός στη σκιά Κεντέρη. Οι έντονες αποδοκιμασίες του κοινού χρωμάτισαν την κούρσα των 200 μέτρων.

ΚΕΡΔΟΣ: "Σε συναγερμό η κυβέρνηση για τα δημόσια έσοδα. Σημαντική υστέρηση κατά 100 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο".

Ο ΛΟΓΟΣ: Το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο ....σε ομαδικό άθλημα. Έχασαν στην παράταση οι "γοργόνες" της εθνικής πόλο.

Μetro: Ελεύθεροι να αγωνίζονται. Παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο για Κεντέρη - Θάνου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων. Με μοριοδότηση θα κρίνονται οι προτάσεις των επιχειρήσεων".

ΤΑ ΝΕΑ: Φωνή λαού....τραυμάτισε τον τελικό. Αποδοκιμασίες από 70.000 για ΔΟΕ- ΗΠΑ. "Ελλάς, Ελλάς" και "Κεντέρης, Κεντέρης" κυριάρχησαν στον τελικό των 200 μέτρων.

Η ΝΙΚΗ: Οργή λαού στο ΟΑΚΑ. Ζητωκραυγές για Κεντέρη από χιλιάδες θεατές. Αίτημα για ισότιμη μεταχείριση όλων των αθλητών από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όλοι αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί συγκέντρωση και πορεία. Από τα Προπύλαια στην Αμερικανική Πρεσβεία.

TRAFFIC NEWS: Ψάχνουν "Καλομοίρες" σε όλο τον κόσμο. Σαφάρι για το Fame Story. Μεταξόπουλος και Γούναρης σε ειδικές αποστολές.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετα-Ολυμπιακή Μάχη στη Βουλή.

Η ΧΩΡΑ: Συνέταιροι του Τζέκου Ιακώβου, Κεντέρης και Θάνου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών , είχαν κοινή εταιρία.

City Press: Και έκρηξη υπέρ Κεντέρη στο στάδιο. Τα συνθήματα υπέρ του Ολυμπιονίκη και τα σφυρίγματα κατά των "υπεύθυνων" για τον αποκλεισμό του καθυστέρησαν την εκκίνηση των 200 μέτρων 10 περίπου λεπτά.

Τελικός 200μ ανδρών-Αποδοκιμασίες

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "η "φωνή λαού" που υψώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο υπέρ του Κώστα Κεντέρη, του οποίου το όνομα φώναζαν 70.000 φίλαθλοι, συνιστά την απάντηση των Ελλήνων φιλάθλων στα δύο μέτρα και σταθμά που έχουν υιοθετήσει οι ταγοί του Ολυμπιακού κινήματος, μεροληπτώντας υπέρ των μεγάλων αθλητικών δυνάμεων και κυρίως των Αμερικάνων".

Η City Press γράφει ότι "τα συνθήματα υπέρ του Ολυμπιονίκη και τα σφυρίγματα κατά των "υπευθύνων" για τον αποκλεισμό του καθυστέρησαν την εκκίνηση των 200 μέτρων 10 περίπου λεπτά. Το πρωτοφανές γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά από διεθνή ΜΜΕ και δείχνει τη σύγχυση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινή γνώμη".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "ήταν μια ιδιαίτερη, καθαρά ελληνική, αντίδραση, με φόρτιση εθνική και συναισθηματική, η οποία μετέτρεψε τη βραδιά σε εφιάλτη για τους συμμετέχοντες και σε πικρό κατηγορητήριο για τη βιομηχανία των υπεραθλητών και την υποκρισία ομοσπονδιών και "αθανάτων".

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "οι εντυπωσιακές χθεσινοβραδινές εκδηλώσεις υπέρ του Κεντέρη δεν αποτελούν δικαίωση για τον Έλληνα Ολυμπιονίκη, ούτε φυσικά παραγράφουν τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιοι. Αποτελούν όμως ένα σαφέστατο μήνυμα δυσπιστίας προς τη ΔΟΕ. Γιατί βέβαια η συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι το φαινόμενο των αναβολικών αποτελεί πλέον τον κανόνα και μόνον κατ' εξαίρεση ορισμένοι αθλητές πληρώνουν τη νύφη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "γέμισε χθες βράδυ και πάλι το Ολυμπιακό στάδιο, αλλά αρκετοί απ' όσους είχαν εξασφαλίσει εδώ και καιρό εισιτήρια (για να δουν Κεντέρη), μπέρδεψαν λιγάκι τα πράγματα. Μήπως πήγαν στο Στάδιο για να δουν ντέρμπι γαύρων και βάζελων κι όχι τελικό Ολυμπιάδας στα 200 μέτρα; Όπως και να 'χει, αρκετός κόσμος (ευτυχώς όχι όλος) κατάφερε μέσα σε 10 λεπτά να ποδοσφαιροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ρεζιλέψει διεθνώς τη χώρα. Λες κι έφταιγαν ο Κρόφορντ, ο Γουίλιαμς και ο Γκάτλιν, τα τρία Αμερικανάκια, που έλειπε από την εκκίνηση ο Κώστας Κεντέρης".

Επίσκεψη Πάουελ - Αντιδράσεις

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "προκαλεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ με την απόφασή του να έρθει στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων την Κυριακή το βράδυ. Προκαλεί, γιατί έρχεται ενώ μαίνονται μάχες στο Ιράκ με εκατόμβη θυμάτων καθημερινά".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "οι Έλληνες κομμουνιστές, οι εργαζόμενοι, η νεολαία δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητη την πρόκληση που συνιστά αυτή η επίσκεψη. Ο Κόλιν Πάουελ πρέπει να νιώσει ότι η πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε πραγματικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αλλά και την "ΑΘΗΝΑ 2004" εξελίσσεται η επικείμενη επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ στην ελληνική πρωτεύουσα. "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να ολοκληρωθούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και ηρεμίας, όπως ακριβώς κύλησαν μέχρι τώρα" επισημαίνουν κυβερνητικοί και διπλωματικοί παράγοντες, επισημαίνοντας ότι πιθανά παρατράγουδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνουν αμέσως τον γύρο του κόσμου και τελικά θα αμαυρώσουντην εικόνα της χώρας".

Τζέκος- Επιχορηγήσεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με έντεκα εμβάσματα που εκδόθηκαν υπό μορφή έκτακτης επιχορήγησης και έφεραν την υπογραφή τεσσάρων μελών της κυβέρνησης Σημίτη, πριμοδοτήθηκε μέσω του σωματείου "Αίας" ο προπονητής Χρήστος Τζέκος, οι αθλητές Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου κι ένας ακόμη προπονητής. Τα εμβάσματα αξίας 1,5 εκατ. ευρώ περιέχει ο φάκελος τον οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος ξεκαθάρισε χθες ότι οι διαδικασίες που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του για να ενισχύσουν τον Χρήστο Τζέκο "είναι έξω από το πλαίσιο του νόμου".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "οι αποκαλύψεις της "Αυριανής" για τα εκατομμύρια που δίνονται στον κ Τζέκο, μέσω σωματείων -σφραγίδων και προπονητικών κέντρων, χωρίς όργανα γυμναστικής καθώς και η πανηγυρική επιβεβαίωσή τους από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και την εισαγγελική έρευνα, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα, που άναψε το φυτίλι του πολιτικού καυγά προϊδεάζοντας για γενίκευση της σύγκρουσης από την προσεχή Δευτέρα, όταν πια δεν θα υπάρχει και το άλλοθι της ολυμπιακής εκεχειρίας".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "σε θρίλερ με πολλές προεκτάσεις εξελίσσεται η υπόθεση του Χρ. Τζέκου, ο οποίος φέρεται να συνεργαζόταν επιχειρηματικά με τους δυο αθλητές του Κ. Θάνου και Κ. Κεντέρη, καθώς και με τον Χρ. Ιακώβου. Μεταξύ των πελατών του ήταν και εταιρίες του Ιπποδρόμου, γεγονός που επιβεβαιώνει τη φημολογία για εκτεταμένο ντόπινγκ στους ιπποδρομιακούς αγώνες. Μιλώντας στο Κανάλι 10 και στην εκπομπή του Γ. Τράγκα "Χωρίς Αναισθητικό" ο γ. Κουράκης αποκάλυψε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν για τα προπονητήρια-σφραγίδες".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "το 1,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στο φάκελο Ορφανού προς τον εισαγγελέα, είχε ως αποδέκτες εταιρίες και φυσικά πρόσωπα και όχι αθλητικά σωματεία όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Η υπόθεση έχει προκαλέσει εντονότατους τριγμούς και στο εσωτερικού του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχει ανεξαρτητοποιήθηκε, σε άρθρο του κατηγορεί τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Λιάνη ότι "διέπραξε το μεγαλύτερο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ανάστατο είναι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις αποκαλύψεις πέρα από το σχέδιο "Κόροιβος" και τις επιδοτήσεις από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη, με εκατομμύρια ευρώ στον Χρήστο Τζέκο. Αναμένεται, μετά τη λήξη των Αγώνων, όπου θα σταματήσει η πολιτική εκεχειρία, να σπάσουν κι άλλα αποστήματα".

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "οι αποκαλύψεις έχουν λάβει, μορφή χιονοστιβάδας. Μετά τις πληροφορίες για την εμφάνιση στις λίστες πελατών του Χρήστου Τζέκου ιδιωτικών κλινικών, αθλητών και γυμναστηρίων, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις καυτές - όπως αποδεικνύεται- λίστες έχουν βρεθεί και άνθρωποι του ιπποδρόμου! Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, εμφανίζεται ως πελάτης - αγοραστής σκευασμάτων του Τζέκου μεγάλος εκτροφέας αλόγων με κτήμα στην Ανδραβίδα".

Ολυμπιακοί Αγώνες-Ελληνικές διακρίσεις

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ράγισαν καρδιές χθες οι γοργόνες του πόλο. Κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο μετά από συγκλονιστικό αγώνα στον τελικό, λυγίζοντας στην παράταση. Στον στίβο, χολή και λάσπη εκτοξεύτηκαν από τους "καθαρούς" των ξένων ΜΜΕ για τη Φανή Χαλκιά, ενώ οι Αμερικανοί κέρδισαν τα 200μ με απόντα, αλλά "νικητή" τον Κώστα Κεντέρη".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "πάλεψε έως το τελευταίο δευτερόλεπτο η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών, αλλά δεν κατάφερε να πατήσει στην κορυφή του βάθρου των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Παρά την πίκρα της ήττας, οι Ελληνίδες αθλήτριες έγραψαν ιστορία, κερδίζοντας το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για την Ελλάδα σε ομαδικό άθλημα. Μόνο για αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια, καθώς έφεραν την ελληνική υδατοσφαίριση πολύ ψηλά".

Η Espresso γράφει ότι "η εθνική μας ομάδα πόλο των γυναικών έφτασε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε. Κι όμως, στις Ελληνίδες αθλήτριες μόνο μπράβο και συγχαρητήρια αξίζουν. Η προσπάθεια που έκαναν σε όλο το ολυμπιακό τουρνουά ήταν συγκλονιστική".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "η Εθνική πόλο πρόσθεσε χθες ακόμη ένα ασημένιο μετάλλιο στη συγκομιδή της χώρας μας. Σήμερα η Μανιάνι και η Λίκα ρίχνονται στη μάχη της διάκρισης καθώς αγωνίζονται στον τελικό του ακοντισμού. Η Μιρέλλα μπορεί στον προκριματικό να έδειξε ότι δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση ωστόσο μπορεί να ανέβει στο βάθρο. Στον τελικό της υπερπήδησης εμποδίων μετέχει ο Αντώνης Πετρής. Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της θα βρεθεί η εθνική πόλο των ανδρών".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 07:38 (Ώρα Λονδίνου)

Στο «μικροσκόπιο» ο Αμπράμοβιτς

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διερευνά τις σχέσεις Αμπράμοβιτς με ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Η εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ) ερευνά κατά πόσο ο μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της λονδρέζικης Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, διατηρεί οικονομικούς δεσμούς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η Τσέλσι κληρώθηκε χθες να αγωνιστεί στον ίδιο προκριματικό όμιλο με το ρωσικό σύλλογο, στα πλαίσια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Εάν διαπιστωθεί ότι ο κ. Αμπράμοβιτς έχει υπό τον έλεγχό του και τις δύο ομάδες, μία από αυτές μπορεί να αποκλεισθεί από τη διοργάνωση.

Η ΟΥΕΦΑ έχει ανησυχήσει γιατί πρόσφατα η ΤΣΣΚΑ υπέγραψε συμβόλαιο χορηγίας της από την πετρελαϊκή εταιρεία Σιμπνεφτ Όιλ, της οποίας ο κ. Αμπράμοβιτς είναι πλειοψηφών μέτοχος.

Εκπρόσωπος της Τσέλσι δήλωσε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων καθώς -όπως είπε - ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι δεν έχει μετοχές της μοσχοβίτικης ομάδας.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ασημένιο με δάκρυα!

Τη μεγαλύτερη επιτυχία της υδατοσφαίρισης στην μεταπολεμική ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα, ένα αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο, κατέκτησε η ομάδα των γυναικών.

Μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στην παράταση και έληξε με σκορ 10-9, τα κορίτσια του Κούλη Ιωσηφίδη εγκατέλειψαν απογοητευμένα και δακρυσμένα τον υγρό στίβο, παρά τη διάκρισή τους και το διπλό λόγο χαράς: το ασημένιο τους είναι και το πρώτο ελληνικό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Η προσπάθεια των παικτριών της ομάδας υδατοσφαίρισης έκλεψε την καρδιά των φιλάθλων στο ολυμπιακό κολυμβητήριο, καθώς ξεπέρασαν τον εαυτό τους κι έφτασαν να προηγούνται, λίγο πριν το τέλος, με 7-9.

Η πολύ μεγαλύτερη εμπειρία των ιταλίδων, ωστόσο, σε συνδυασμό με την κούραση που είχε αρχίσει να καταβάλει και τις δύο ομάδες, έκριναν τον αγώνα.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος της εξέγερσης;

Οι σιιτές ένοπλοι επέτρεψαν στους οπαδούς του Σιστάνι να εισέλθουν στο ιερό τέμενος

Στο Ιράκ προς αναίμακτο τέλος βαίνει η ένοπλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε σιίτες πολιτοφύλακες και τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις που συνεχιζόταν εδώ και τρεις εβδομάδες, με επίκεντρο την πόλη της Νατζάφ.

Χιλιάδες σιίτες προσέρχονται για προσευχή στο ιερό τέμενος του Ιμάμη Αλί καθώς η συμφωνία που επετεύχθη για τον τερματισμό των συγκρούσεων φαίνεται ότι έχει μπει σε εφαρμογή.

Ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ έδωσε εντολή στους οπαδούς του να εγκαταλείψουν το μαυσωλείο του ιμάμη Αλι και να παραδώσουν τα όπλα, σύμφωνα με έκκληση που μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα μέσα στο τέμενος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι σιίτες πολιτοφύλακες άρχισαν να καταθέτουν τα όπλα τους.

Νωρίτερα χιλιάδες σιίτες άρχισαν ειρηνική πορεία προς το ιερό τέμενος, μετά την επίτευξη συμφωνίας αργά τη νύκτα ανάμεσα στον Μέγα Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι και τον Μοκτάντα αλ Σαντρ, για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Οι ένοπλοι αντάρτες που εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκονταν οχυρωμένοι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του τεμένους καλωσόρισαν τους πιστούς και τους επέτρεψαν την είσοδο.

Την ίδια ώρα άνδρες της ιρακινής αστυνομίας άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις σε στρατηγικά σημεία και αμερικανικά θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού απομακρύνονται από την πόλη, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Δολοφονία Ιταλού ομήρου

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Κιάμπι, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την εκτέλεση Ιταλού ομήρου στο Ιράκ.

Ένζο Μπαλντόνι

Το Υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι Ιταλοί διπλωμάτες είδαν ένα βίντεο στο οποίο ο όμηρος, Ένζο Μπαλντόνι, αντιστάθηκε στους απαγωγείς και μετά πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Ο Μπαλντόνι ήταν δημοσιογράφος που παράλληλα εργαζόταν για τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

Τα ίχνη του εξαφανίσθηκαν τη περασμένη εβδομάδα μεταξύ Βαγδάτης και Νατζάφ.

Ο οδηγός του είχε βρεθεί νεκρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαγωγείς του δημοσιογράφου που αυτοαποκαλούνται «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» λένε ότι σκότωσαν τον όμηρο γιατί η Ιταλία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε το θάνατο του ομήρου ως «πράξη βαρβαρότητας».


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Τρομοκρατική πράξη» η συντριβή αεροπλάνου

'Ιχνη εκρηκτικών υλών βρέθηκαν στα συντρίμμια αεροσκάφους

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας αποκάλυψαν ότι βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών υλών σε ένα από τα δυο αεροπλάνα που συνετρίβησαν τη Τετάρτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 89 άνθρωποι.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων 'Ιντερφαχ μεταφέρει δηλώσεις εκπροσώπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ο οποίος δηλώνει ότι η συντριβή του αεροσκάφους τύπου Τουπόλεφ με αριθμό πτήσης 10-47 που συνετρίβη κοντά στη πόλη Ροστόβ-ον-Ντον ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής πράξης.

Τα ίχνη εκρηκτικών στάλθηκαν σε εργαστήρια για περαιτέρω αναλύσεις.

Ο εκπρόσωπος της FSB πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία έχει στα χέρια της πληροφορίες που θα βοηθήσουν να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να υποδηλώνουν δολιοφθορά στο άλλο αεροπλάνο.

Ρώσοι ανακριτές εξετάζουν τα στοιχεία δυο γυναικών που επέβαιναν στα αεροσκάφη. Έχει επιβεβαιωθεί ότι η μία εκ των δυο ήταν κάτοικος της Τσετσενίας.

Οι σωροί των δυο γυναικών δεν έχουν βρεθεί, ενώ κανένα συγγενικό τους πρόσωπο δεν τις έχει αναζητήσει.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 05:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Αναποτελεσματικά» τα μέτρα για τρομοκρατία

Τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας αποδεικνύονται σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές.

Σε έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας η ομάδα ειδικών που ερευνά τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών δικτύων αναφέρει ότι καμιά χώρα δεν έχει αναφέρει έως τώρα ότι παρεμπόδισε πωλήσεις όπλων στην Αλ Κάιντα ή ότι σταμάτησε κάποιο άτομο που φέρεται ως μέλος της οργάνωσης από το να εισέλθει στη χώρα.

Επίσης η έκθεση διαπιστώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχουν αναγκάσει τις τρομοκρατικές ομάδες να αλλάξουν ριζικά τους τρόπους λειτουργίας ή χρηματοδότησής τους.

Η έκθεση φέρνει ως παράδειγμα τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, όπου οι βομβιστές είχαν προμηθευθεί τις εκρηκτικές ύλες από τοπικά λατομεία και τις πυροδότησαν με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Η επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει νέες μεθόδους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Η σχετική έκθεση θα συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη την προσεχή Δευτέρα.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 04:15 (Ώρα Λονδίνου)

Η «τελευταία ελπίδα» για το Ιράκ

Ευρωπαϊκός Τύπος

Πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν την διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του πνευματικού ηγέτη των σιιτών Αγιατολά Αλί Σιστάνι για τον τερματισμό της κρίσης στη Νατζάφ.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι η διαφαινόμενη επιτυχία της πρωτοβουλίας αναδεικνύει την ανικανότητα της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παραδεχθεί την αδυναμία της με πιο εντυπωσιακό τρόπο», γράφει η γερμανική εφημερίδα που προσθέτει ότι «όταν ο Ιγιάντ Αλάουι ανέλαβε την εξουσία είχε υποσχεθεί ότι θα πάρει σκληρά μέτρα κατά των εξτρεμιστών».

Η Franfurter Rundschau σημειώνει ότι οι ελπίδες του ιρακινού λαού βρίσκονται στα χέρια του Αλί Σιστάνι. «Θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και παράλληλα να ζητήσει υπομονή».

Η πλειοψηφία των σιιτών κρατά στα χέρια της το κλειδί για ένα διαφορετικό Ιράκ, επισημαίνει η εφημερίδα που προσθέτει ότι οι σιίτες «θα πρέπει να πείσουν τους εξτρεμιστές ότι με τη βία δεν υπάρχει μέλλον για δημοκρατία».

Η αυστριακή Der Standard γράφει ότι ούτε ο αμερικανικός στρατός ούτε η κυβέρνηση του Ιράκ ελέγχουν τη κατάσταση.

Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι η θέση του Αλί Σιστάνι «έχει ενισχυθεί» και ότι σύντομα πρόκειται να ανακοινώσει τις προτιμήσεις του για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στο Ιράκ.

Η ισπανική El Periodico χαιρετίζει την διαμεσολάβηση του πνευματικού ηγέτη των σιιτών, για τον οποίο γράφει ότι «αποτελεί την τελευταία ελπίδα για τη χώρα».

Κοσσυφοπέδιο

Η γερμανική Der Tagesspiegel διερωτάται εάν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «απέτυχαν στην αποστολή τους» όταν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου επιτέθηκαν κατά της σερβικής μειοψηφίας τον Μάρτιο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Υπουργείο Αμύνης αναγκάσθηκε να πραγματοποιήσει αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής, στον εξοπλισμό και στην εκπαίδευση της ειρηνευτικής δύναμης.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπήρχαν «δομικά προβλήματα» στην ειρηνευτική δύναμη αλλά προσθέτει ότι και ανώτατοι αξιωματικοί «έχουν διαπράξει σοβαρά λάθη».

Η Der Tagesspiegel επικαλούμενη ανώνυμες πηγές γράφει ότι η «έξαρση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι ειρηνευτικές δυνάμεις παρέμβαιναν πιο αποφασιστικά».

Ούγγροι αθλητές

Η ουγγρική Magyar Hirlap αναφερόμενη στους Ούγγρους αθλητές που αποβλήθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας γράφει ότι «το γόητρο του ουγγρικού αθλητισμού έχει κυλιστεί στο βούρκο».

Η ουγγρική εφημερίδα καλεί τους αθλητικούς παράγοντες που προσπάθησαν να υπερασπισθούν τους αθλητές «να κλείσουν το στόμα τουςοι αθλητές δικαίως αποβλήθηκαν καθώς παρέβησαν τους κανονισμούς».

Η Magyar Hirlap εκφράζει τη συμπάθεια της προς τους φιλάθλους «η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα προτιμούσε οι Ούγγροι αθλητές να καταλάμβαναν της 8η ή την 16η θέση» χωρίς να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004 - 05:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πορεία στο ιερό τέμενος μετά τη συμφωνία

Προς ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη Νατζάφ

Προς αναίμακτο τέλος βαίνει η ένοπλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε σιίτες πολιτοφύλακες και τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις που συνεχιζόταν εδώ και τρεις εβδομάδες με επίκεντρο την πόλη της Νατζάφ.

Ανάμεσα σε κτίρια που φέρουν σημάδια από τις πρόσφατες οδομαχίες χιλιάδες σιίτες πορεύθηκαν το πρωί προς το ιερό τέμενος του Ιμάμη Αλί, μετά την επίτευξη συμφωνίας αργά τη νύκτα ανάμεσα στον Μέγα Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι και τον ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Την ίδια ώρα άνδρες της ιρακινής αστυνομίας άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις σε στρατηγικά σημεία και αμερικανικά θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού απομακρύνονται από την πόλη, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, Μέγας Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι, που μετέβη χθες στην ιερή πόλη πέτυχε συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπος της σιιτικής πολιτοφυλακής η συμφωνία προβλέπει ότι

ο Μοκτάντα Αλ Σαντρ θα μεταβιβάσει τον έλεγχο του τεμένους στον Αγιατολάχ Σιστάνι και ότι όλος ο «στρατός του Μεχντί» θα καταθέσει τα όπλα.

Επίσης οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν τη Νατζάφ και η ιρακινή αστυνομία θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια της πόλης είπε ο εκπρόσωπος του Αλ Σαντρ.

Στη Βαγδάτη υπουργοί της διορισμένης κυβέρνησης λένε ότι αποδέχονται το σχέδιο ειρήνευσης του Αγιατολάχ Σιστάνι, και ότι θα επιτρέψουν στον Μοκτάντα Αλ Σαντρ και στην πολιτοφυλακή του να φύγουν από το τέμενος.

Δολοφονία Ιταλού ομήρου

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Ιταλός δημοσιογράφος που κρατείτο όμηρος δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του.

Νωρίτερα το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα δήλωσε ότι έλαβε βίντεο που δείχνει τη δολοφονία του Έντσο Μπαλντόνι, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι απαγωγείς του δημοσιογράφου που αυτοαποκαλούνται «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» λένε ότι σκότωσαν τον όμηρο γιατί η Ιταλία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε το θάνατο του ομήρου ως «πράξη βαρβαρότητας».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.