Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-14

  1. Καταστροφικός τυφώνας στις ΗΠΑ
  2. Όλα κρίνονται τη Δευτέρα
  3. Προσωρινά εκτός Ολυμπιακών Κεντέρης- Θάνου
  4. Καλή αρχή
  5. Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στη Νατζάφ
  6. Σφαγή προσφύγων στο Μπουρούντι
  7. Διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σχοινί
  8. Διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σχοινί
  9. Διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σχοινί
  10. «Ευχαριστούμε Ελλάδα!»
  11. Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας
  12. «Από τραγωδία σε θρίαμβο»
  13. Το ελληνικό φως έλαμψε!

Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Καταστροφικός τυφώνας στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 15 νεκροί από τον τυφώνα που έπληξε τη Φλόριντα

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη πολιτεία της Φλόριντα από τις καταστροφές που προκάλεσε στο πέρασμα του ο τυφώνας Τσάρλι.

Σωστικά συνεργεία «χτενίζουν» τις ακτές της Φλόριντα σε αναζήτηση αγνοουμένων.

Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε την πολιτεία της Φλόριντα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει τη Κυριακή στη πολιτεία για να ενημερωθεί για τις ζημιές.

Τυφώνας Τσάρλι

Οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν

Τζεμπ Μπους, Κυβερνήτης Φλόριντα

Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι των νοτιοδυτικών ακτών της αμερικανικής πολιτείας είχαν εκκενώσει την περιοχή, που επλήγη από ανέμους που ξεπερνούσαν σε ταχύτητα τα 200 χιλιόμετρα την ώρα και παλιρροιακά κύματα.

Ο τυφώνας Τσάρλι ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε της αμερικανική πολιτεία τα τελευταία 12 χρόνια έχει εξασθενήσει και κατευθύνεται προς την κατεύθυνση της Νότιας Καρολίνας.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 18:10 (Ώρα Λονδίνου)

Όλα κρίνονται τη Δευτέρα

Εκτός αποστολής οι δυο πρωταθλητές μέχρι νεωτέρας

Την απόφαση να αφήσει εκτός Ολυμπιακής αποστολής τους ολυμπιονίκες Κώστα Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ , έλαβε κατά πλειοψηφία η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ).

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεδρίαση τεσσερσήμισι ωρών και μειοψήφησε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Λάμπης Νικολάου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση, ο κ. Νικολάου δήλωσε: «Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΟΕ, η οποία εξέτασε το θέμα των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, άκουσε τα όσα είπαν ο αρχηγός της αποστολής, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, ο προπονητής των δύο αθλητών, Χρήστος Τζέκος, και ο δικηγόρος τους. Θέλοντας να διασφαλίσει το καλό κλίμα και την ηρεμία στην ελληνική ομάδα, αποφάσισε να τους θέσει κατά πλειοψηφία εκτός Ολυμπιακής αποστολής και μέχρι να αποφασίσει το αρμόδιο όργανο της ΔΟΕ» τη Δευτέρα.

Ο προπονητής των δύο αθλητών, Χρήστος Τζέκος, δήλωσε μετά την κατάθεσή του στην επιτροπή: «Εμείς έχουμε κινηθεί στο πλαίσιο της απόλυτης νομιμότητας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε».

Εκ μέρους του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου μίλησε ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Μου προκαλεί θλίψη και στενοχώρια που πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ο Λάμπης Νικολάου. Οι Κεντέρης και Θάνου δεν ζήτησαν εύνοια, αλλά δικαιοσύνη, όπως γίνεται με όλους τους αθλητές του πλανήτη. Δυστυχώς, όμως, η συμπεριφορά ορισμένων σε βάρος τους είναι προκλητική και άδικη. Δεν έχουν διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Δεν «πιάστηκαν» ντοπαρισμένοι».

Επίσης ανέφερε ότι οι «δεν αρνήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Οι Ολυμπιονίκες μας είναι «καθαροί» και δεν έχουν χρησιμοποιήσει καμία ουσία. Δεν έχουν παραβιάσει κανένα κώδικα του ντόπινγκ. Ο κ. Νικολάου έκανε λυσσαλέο αγώνα, για να διώξει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τους πρωταθλητές μας. Οι πάντες γνώρισαν ότι περίπου στις 15:30 της Πέμπτης θα ήταν στο Ολυμπιακό Χωριό. Εμειναν για 40 λεπτά εκεί, τους έβλεπαν από την υγειονομική επιτροπή, αλλά κανείς δεν πήγε να τους επιδώσει το έγγραφο. Αφότου έφυγαν, επιδόθηκε το έγγραφο στον κ. Παπαδογιαννάκη».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι τη Δευτέρα θα δοθούν στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 18:10 (Ώρα Λονδίνου)

Προσωρινά εκτός Ολυμπιακών Κεντέρης- Θάνου

Εκτός αποστολής οι δυο πρωταθλητές μέχρι νεωτέρας

Εκτός Ολυμπιακής αποστολής μένουν οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ και θα αποφασίσει σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων Ολυμπιονικών, που κατηγορούνται για άρνηση ελέγχου ντόπινγκ.

Την απόφαση αυτή πήρε κατά πλειοψηφία η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στη «μαραθώνια» συνεδρίασή της του Σαββάτου που διήρκεσε περισσότερες από 4 ώρες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου, δήλωσε: «Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΟΕ, η οποία εξέτασε το θέμα των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, άκουσε τα όσα είπαν ο αρχηγός της αποστολής, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, ο προπονητής των δύο αθλητών, Χρήστος Τζέκος, και ο δικηγόρος τους. Θέλοντας να διασφαλίσει το καλό κλίμα και την ηρεμία στην ελληνική ομάδα, αποφάσισε να τους θέσει κατά πλειοψηφία εκτός Ολυμπιακής αποστολής και μέχρι να αποφασίσει το αρμόδιο όργανο της ΔΟΕ», κάτι που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Ο κ. Νικολάου αποκάλυψε ότι ο ίδιος διαφώνησε με την απόφαση της ΕΟΕ τονίζοντας: «Μειοψήφησα εγώ. Πιστεύω ότι έπρεπε να πάρουμε αμέσως και από τους δύο αθλητές τις κάρτες συμμετοχής τους».


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 17:02 (Ώρα Λονδίνου)

Καλή αρχή

Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά βρίσκονται στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα για τους περισσότερους Έλληνες αθλητές την πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών αγώνων ενώ τρεις τουλάχιστον ελπίζουν σε μετάλλιο.

Στην ιστιοπλοΐα, πολύ καλά πάει το ελληνικό πλήρωμα στην κλάση 470 Γυναικών. Οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά βρίσκονται στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης με 3β. Η 3η και η 4η ιστιοδρομία θα διεξαχθεί αύριο

Στην Ιστιοπλοΐα-Finn ο Αιμίλιος Παπαθανασίου είναι δεύτερος στη γενική κατάταξη μετά τους δύο πρώτους αγώνες, με 7β.

Στο τζούντο γυναικών (-48κ.), που διεξάγεται στο κλειστό Άνω Λιοσίων, η Μαρία Καραγιαννοπούλου κατέκτησε τελικά την 5η θέση, αφού έφτασε ως το μικρό τελικό.

Στην Ιστιοπλοϊα-470 Ανδρών, την έβδομη θέση κατέλαβαν οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης, με 16β.

Στην Ιστιοπλοΐα-Yngling οι Κατερίνα Γιακουμίδου, Ελένη Δημητρακοπούλου και Ευτυχία Ματζαράκη βρίσκονται στη δέκατη θέση με 18 βαθμούς ποινής.

Στην ενόργανη γυμναστική εντυπωσικές ήταν οι παρουσίες των Βλάση Μάρα και Δημοσθένη Ταμπάκου.

Ο Βλάσης Μάρας εκτέλεσε εκπληκτικά το πρόγραμμά του στο μονόζυγο και συγκέντρωσε 9,725 βαθμούς, ενώ ο Δημοσθένης Ταμπάκος έκανε ένα άψογο πρόγραμμα στους κρίκους, το οποίο βαθμολογήθηκε με 9,850.

Πιστεύεται ότι και οι δυο αθλητές θα πάρουν το εισιτήριο για το τελικό στα αγωνίσματα τους.

Τέλος, στο χάντμπολ, η ελληνική ομάδα έχασε από τη Γερμανία, η οποία είναι και το φαβορί για το χρυσό, με 28-18.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 16:17 (Ώρα Λονδίνου)

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στη Νατζάφ

'Ενοπλοι υποστηρικτές του αλ Σαντρ εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο της Νατζάφ

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με τους ένοπλους υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Νατζάφ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης, Μουβάφακ αλ-Ρουμπάι, εξέφρασε την απογοήτευση του για την αποτυχία των προσπαθειών για το τερματισμό της κρίσης, αλλά δεν αποκάλυψε τους λόγους της αποτυχίας.

Μιλώντας στους οπαδούς του στο τέμενος του ιμάμη Αλί, όπου έχουν οχυρωθεί οι Σιίτες, ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ απαίτησε χθες την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ και την παραίτηση της «δικτατορικής» ιρακινής κυβέρνησης.

Ανοικτά μέτωπα

Την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές του Ιράκ συνεχίζονται οι μάχες. Αμερικανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον «εχθρικών θέσεων», όπως ανακοινώθηκε, στην πόλη Σαμάρα. Περίπου 50 Ιρακινοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Επίσης, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε τη νύχτα στην πόλη Χίλα, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων.

Εξάλλου, στην πόλη Ραμάντι ξέσπασαν βίαιες μάχες, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Ιρακινών μαχητών.

Εξ αιτίας της συνεχιζόμενης βίας, οι ιρακινές αρχές έκλεισαν τον κύριο αγωγό πετρελαίου στα νότια της χώρας, στην περιοχή της Βασόρας.

Αυξάνεται η επιρροή του Σαντρ

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη η αποτυχία των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια «πολύ κακή είδηση» για την μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

Κάθε μέρα που περνάει στη Νατζάφ χωρίς να ξεπερνιέται το αδιέξοδο ο αλ Σαντρ και οι ένοπλοι υποστηρικτές του αποκτούν περισσότερους οπαδούς στη χώρα.

Χιλιάδες σιίτες έχουν κατέβει σε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράκ εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους προς τον αλ Σαντρ.

Μεταξύ αυτών συνεχίζει ο ανταποκριτής μας είναι και πολλοί που αντιτίθενται στις μεθόδους του και τη στρατηγική του.

Παράλληλα πολλοί σουνίτες άρχισαν να εκφράζουν ανοικτά την συμπαράσταση τους προς τον σιίτη κληρικό για τη σθεναρή αντίσταση του κατά των Αμερικανών και της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για πανεθνική εξέγερση, τονίζει ο ανταποκριτής του BBC. Όμως συνεχίζει αιωρείται απειλητικά η πιθανότητα γενικευμένου χάους.

Σιστανί

Εν τω μεταξύ, ο ανώτερος σιίτης κληρικός, αγιατολά Αλί Σιστάνι, που εξέφρασε χθες τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στη Νατζάφ, υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς στο Λονδίνο.

Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 14:37 (Ώρα Λονδίνου)

Σφαγή προσφύγων στο Μπουρούντι

Χάρτης της περιοχής των συνόρων Λ.Δ.Κονγκό και Μπουρούντι

Τουλάχιστον 150 πρόσφυγες της φυλής Τούτσι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που βρίσκονταν σε προσφυγικό καταυλισμό στο γειτονικό Μπουρούντι, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ομάδας ανταρτών της φυλής Χούτου.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Εθνικές Απελευθερωτικές Δυνάμεις του Μπουρούντι.

Η οργάνωση των ανταρτών Χούτου υποστηρίζει ότι ανταπέδωσε πυρά που ακούστηκαν από τον προσφυγικό καταυλισμό, ενώ οι δυνάμεις της πραγματοποιούσαν επιχείρηση σε παρακείμενο στρατόπεδο.

Η αιματηρή επίθεση έγινε την ώρα που ο Κονγκολέζος αντιπρόεδρος, μέλος της φυλής Τούτσι, προσπαθούσε να πείσει τους ομοφύλους του να εποστρέψουν στην πατρίδα τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν κινδυνεύουν.

Όπως μεταδίδει όμως ο ανταποκριτής του BBC στην Κινσάσα, Αρνάουντ Ζάιτμαν, οι επιζώντες στον καταυλισμό κατηγορούν για τη σφαγή πολιτοφυλακές που έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης των Χούτου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από πέντε χρόνια εμφυλίου, αλλά το μήνυμα των ανταρτών Χούτου προς τους Τούτσι παραμένει: μείνετε μακριά», λέει ο ανταποκριτής του BBC.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σχοινί

Αεροφωτογραφία της Νατζάφ

Νέες απόπειρες οριστικού τερματισμού των σκληρών μαχών που μαίνονταν στη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ την τελευταία εβδομάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενώ στην πόλη έχει κηρυχθεί μία εύθραυστη προσωρινή παύση πυρός, Ιρακινοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ-Σαντρ, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στους οπαδούς του στο τέμενος του ιμάμη Αλί, όπου έχουν οχυρωθεί οι Σιίτες, ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ απαίτησε χθες την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ και την παραίτηση της «δικτατορικής» ιρακινής κυβέρνησης.

Ανοικτά μέτωπα

Την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές του Ιράκ συνεχίζονται οι μάχες. Αμερικανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον «εχθρικών θέσεων», όπως ανακοινώθηκε, στην πόλη Σαμάρα. Περίπου 50 Ιρακινοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Επίσης, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε τη νύχτα στην πόλη Χίλα, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων.

Εξάλλου, στην πόλη Ραμάντι ξέσπασαν βίαιες μάχες, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Ιρακινών μαχητών.

Εξ αιτίας της συνεχιζόμενης βίας, οι ιρακινές αρχές έκλεισαν τον κύριο αγωγό πετρελαίου στα νότια της χώρας, στην περιοχή της Βασόρας.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτερος σιίτης κληρικός, αγιατολά Αλί Σιστάνι, που εξέφρασε χθες τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στη Νατζάφ, υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς στο Λονδίνο. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή.


Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σχοινί

Αεροφωτογραφία της Νατζάφ

Νέες απόπειρες οριστικού τερματισμού των σκληρών μαχών που μαίνονταν στη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ την τελευταία εβδομάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενώ στην πόλη έχει κηρυχθεί μία εύθραυστη προσωρινή παύση πυρός, Ιρακινοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ-Σαντρ, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στους οπαδούς του στο τέμενος του ιμάμη Αλί, όπου έχουν οχυρωθεί οι Σιίτες, ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ απαίτησε χθες την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ και την παραίτηση της «δικτατορικής» ιρακινής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές του Ιράκ συνεχίζονται οι μάχες. Αμερικανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον «εχθρικών θέσεων», όπως ανακοινώθηκε, στην πόλη Σαμάρα. Περίπου 50 Ιρακινοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Επίσης, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε τη νύχτα στην πόλη Χιλά, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων.

Εξάλλου, στην πόλη Ραμάντι ξέσπασαν βίαιες μάχες, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Ιρακινών μαχητών.

Εξ αιτίας της συνεχιζόμενης βίας, οι ιρακινές αρχές έκλεισαν τον κύριο αγωγό πετρελαίου στα νότια της χώρας, στην περιοχή της Βασόρας.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτερος σιίτης κληρικός, αγιατολά Αλί Σιστάνι, που εξέφρασε χθες τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στη Νατζάφ, υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς στο Λονδίνο. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σχοινί

Αεροφωτογραφία της Νατζάφ

Νέες απόπειρες οριστικού τερματισμού των σκληρών μαχών που μαίνονταν στη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ την τελευταία εβδομάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενώ στην πόλη έχει κηρυχθεί μία εύθραυστη προσωρινή παύση πυρός, Ιρακινοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ-Σαντρ, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στους οπαδούς του στο τέμενος του ιμάμη Αλί, όπου έχουν οχυρωθεί οι Σιίτες, ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ απαίτησε χθες την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ και την παραίτηση της «δικτατορικής» ιρακινής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές του Ιράκ συνεχίζονται οι μάχες. Αμερικανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον «εχθρικών θέσεων», όπως ανακοινώθηκε, στην πόλη Σαμάρα. Περίπου 50 Ιρακινοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Επίσης, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε τη νύχτα στην πόλη Χιλά, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων.

Εξάλλου, στην πόλη Ραμάντι ξέσπασαν βίαιες μάχες, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Ιρακινών μαχητών.

Εξ αιτίας της συνεχιζόμενης βίας, οι ιρακινές αρχές έκλεισαν τον κύριο αγωγό πετρελαίου στα νότια της χώρας, στην περιοχή της Βασόρας.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτερος σιίτης κληρικός, αγιατολά Αλί Σιστάνι, που εξέφρασε χθες τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στη Νατζάφ, υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς στο Λονδίνο. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Ευχαριστούμε Ελλάδα!»

Μια περιήγηση στην ελληνική ιστορία, με κυρίαρχες τις αναφορές στη διάρκεια του ελληνικού πολιτισμού και την επιστροφή των αγώνων «στο σπίτι τους», όπως είπε και η πρόεδρος της «Αθήνα2004» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ήταν η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια τελετή που οδήγησε τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, να κλείσει την ομιλία του λέγοντας ελληνικά: «Ευχαριστούμε, Ελλάδα!».

Τα διαρκή παιγνίδια με το νερό και το φως, τα κυρίαρχα στοιχεία του ελλαδικού χώρου, η διαρκής παρουσία του ανθρώπου-δημιουργού που δρα στο πλαίσιο που καθορίζουν τα στοιχεία αυτά, αλλά και η συμμετοχή του κοινού και ο υπέρ πάντων υπεριπτάμενος έρως έδωσαν το στίγμα του υπερθεάματος πίσω από το οποίο βρίσκονταν ο ζωγράφος και χορογράφος, Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Ο ήχος του μπουζουκιού και των τυμπάνων, η μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και πολλών ακόμη ελλήνων συνθετών, τα πυροτεχνήματα και η Μπγιόρκ-θάλασσα που σκέπασε με το φόρεμα τους αθλητές των 202 κρατών που συμμετέχουν στους αγώνες αλλά και ο ήχος από τις πέντε καμπάνες που χτύπησαν μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κήρυξε επίσημα την έναρξη θα μείνουν αξέχαστα στους δισεκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολούθησαν από την τηλεόραση και στους 70.000 τυχερούς που είδαν στο Ολυμπιακό Στάδιο την τελετή έναρξης.

Οι θεατές είχαν αρχίσει να λαμβάνουν θέσεις από τις 5:30 το απόγευμα της Παρασκευής. Στις 7:30 ξεκίνησε το προεόρτιο θέαμα, με παρουσιαστές τον γνωστό παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα και την πρωθιέρεια Θάλεια Προκοπίου.

Τραγούδησαν για το κοινό ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Γιάννης Κότσιρας και η νεαρή Αρετή Κετιμέ που έκλεισε το πρώτο αυτό μέρος τραγουδώντας με το σαντούρι της «Μες του Αιγαίου τα νερά». Η αρχή της τελετής έναρξης ήταν Αιγαιοπελαγίτικη.

Το κέντρο του σταδίου ήταν μια «θάλασσα» που μέσα της άναψαν οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι από έναν «κομήτη» φωτός. Οι ήχοι από το «Ζεϊμπέκικο 2004» του Σταύρου Ξαρχάκου γεμίζουν το στάδιο, παιγμένοι από δεκάδες μπουζουκτσήδες.

Ένα χάρτινο καράβι πλέει στο νερό, και μεταφέρει ένα μικρό αγόρι, που, κρατώντας την ελληνική σημαία βγαίνει στη στεριά για να συναντήσει τον Κωστή Στεφανόπουλο, τη Γιάννα Αγγελοπούλου και τον Ζακ Ρογκ.

Ακολούθησε μια «παρέλαση» αρμάτων, αναδρομή σε όλες τις φάσεις του Ελληνικού πολιτισμού. Κατόπιν το νερό καθρέφτισε έναν γαλαξία και το νερό «χάθηκε» μες σε τρία λεπτά για να αρχίσει η παρέλαση των αθλητών των 202 κρατών, με πρώτο τον Πύρρο Δήμα, που κρατουσε την ελληνική σημαία με το ένα του χέρι.

Όταν, τελευταία, εισήλθε η Ελληνική αποστολή, μία φράση βγήκε από τα στόματα όλων των θεατών: «Ελ-λάς, Ελ-λάς». Η κατάσταση στο ΟΑΚΑ ήταν πραγματικά εκρηκτική. Ιδιαίτερα θερμά υποδέχθηκε το κοινό και τις εθνικές αποστολές της Κύπρου, της Κούβας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν και της Τουρκίας.

Το τραγούδι της Μπγιόρκ που ακολούθησε όπως κι η σύνδεση με το διαστημικό σταθμό επανέφεραν το στοιχείο της έκπληξης στην γιορτή. Λίγο αργότερα, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο Ζακ Ρογκ εκφώνησαν τις ομιλίες τους και κατόπιν, στις 23:46, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, από την εξέδρα των επισήμων κήρυξε την έναρξη των Αγώνων.

Την ολυμπιακή σημαία έφεραν στο ΟΑΚΑ οι έλληνες ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Λεωνίδας Κόκκας, Δημοσθένης Ταμπάκος, Μιχάλης Μουρούτσος, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Βαλέριος Λεωνίδης, Ηλίας Χατζηπαυλής και ο πρωταθλητής Ευρώπης Άγγελος Μπασινάς.

Η έπαρσή της ακολουθείται από την εκφώνηση του όρκου των αθλητών και των κριτών και ακολούθως η Ολυμπιακή Φλόγα μπαίνει στο γήπεδο, στον πυρσό που κρατά ο κορυφαίος έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών, Νίκος Γκάλης.

Η δάδα περνά από τα χέρια των Μίμη Δομάζου, Βούλας Πατουλίδου, Κάχι Καχιασβίλι, του ενθουσιώδους Ιωάννη Μελισσανίδη και, τέλος, του Νίκου Κακλαμανάκη που άναψε τον βωμό κλείνοντας την τελετή και περνώντας στην ιστορία ως ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος της μεγαλύτερης λαμπαδηδρομίας μέχρι σήμερα.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας

Η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων, είχε αρκετά παραλειπόμενα, αρκετά από τα οποία απέσπασαν, μάλιστα, το ενδιαφέρον του κοινού.

Οι αυθόρμητες εκδηλώσεις εθνικών ομάδων, αθλητών και επισήμων κατάφεραν να κλέψουν αρκετές φορές την παράσταση, κατά τη διάρκεια της παρέλασης των αθλητών.

Οι αθλητές της Ανδόρας μπήκαν στο στάδιο κρατώντας ένα γαλάζιο πανώ στο οποίο αναγράφονταν με λευκά γράμματα στα ελληνικά «Έλληνες σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη σας δημιουργία».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ εκδηλώθηκε, χαιρετώντας θερμά όταν περνούσαν οι συμπατριώτες του Βέλγοι. Ο «αγέλαστος βέλγος» χαμογέλασε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ο Βραζιλιάνος πρώην πρόεδρος της FIFA Ζοάο Χαβελάνζ, χειροκρότησε όρθιος την αποστολή της χώρας του.

Η ολυμπιακή αποστολή της Πορτογαλίας ανταμείφθηκε για την κακή απόδοση της εθνικής της ομάδας στον τελικό του EURO 2004, με την θερμότατη υποδοχή που της επεφύλαξαν οι Έλληνες στο ΟΑΚΑ.

Έντονη ήταν η παρουσία των βρετανών φιλάθλων, που καταχειροκρότησαν την εθνική τους αποστολή.

Όλο το στάδιο αποθέωσε την παλαιστινιακή ομάδα κατά την είσοδό της και οι αθλητές ανταπέδωσαν κουνώντας αδιάκοπα τις ασπρόμαυρες μαντήλες τους.

Με θερμότητα έγινε δεκτός ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη συζυγό του Νατάσα, αλλά και η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου όρθιοι χειροκροτούσαν επί ώρα τους Έλληνες αθλητές. Η κυρία Αγγελοπούλου, μάλιστα, ακολούθησε την κερκίδα, φωνάζοντας «Ελλάς-Ελλάς».

Την τελετή παρακολούθησαν 35 αρχηγοί κρατών και εστεμμένοι.

Εξ άλλου, η παρουσία των αστυνομικών ήταν διακριτική από την είσοδο στο ΟΑΚΑ και μετα. Το κοινό δεν ταλαιπωρήθηκε ενώ η ευγένεια των εθελοντών έχει κερδίσει τις καρδιές όλων. Τέλος, παρά τα όσα ακούγονταν, ο έλεγχος για ρούχα, μπουκαλάκια νερών κλπ προϊόντα από μη σπόνσορες ήταν ανύπαρκτος.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Από τραγωδία σε θρίαμβο»

Με τη φωτογραφία των Ολυμπιακών κύκλων να έχουν ανάψει από το φλεγόμενο κομήτη, στο ξεκίνημα της τελετής έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κυκλοφορούν στην πρώτη τους σελίδα οι Τάιμς του Λονδίνου (The Times).

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος που συνοδεύει την εντυπωσιακή φωτογραφία είναι: «Από τραγωδία σε θρίαμβο».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας αρχίζει το ρεπορτάζ του αναφέροντας ότι ντυμένη στα λευκά η πρόεδρος του Αθήνα 2004, έμοιαζε έντονα ως νύφη με γαμπρό τον ντυμένο στα μαύρα πρόεδρο της ΔΟΕ.

Αφού αναφέρεται σε ορισμένα σημεία της τελετής που κρίνει με διάθεση μάλλον ειρωνική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και η κλασική παιδεία δεν αποκλείει τα λάθη», ο Βρετανός δημοσιογράφος παραδέχεται ότι η χθεσινή τελετή ήταν ένας θρίαμβος των Ελλήνων, «μια τελετή με στιλ», κάτι που, όπως σημειώνει, ήταν μάλλον έκπληξη.

Στη συνέχεια η ανταπόκριση του Σάιμον Μπαρνς αναφέρεται στην υπόθεση Κώστα Κεντέρη χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή μία ημέρα «κυνισμού για τον αθλητισμό και την ανθρώπινη φύση».

Η πρωτοσέλιδη ανταπόκριση των Τάιμς από την Αθήνα, καταλήγει σημειώνοντας ότι αν και οι τελετές έναρξης στοχεύουν στο να ενθουσιάσουν τα πλήθη, στην ουσία πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες δίνονται όμως σε ακατάλληλο σκηνικό. «Τα αθλητικά στάδια», σημειώνει ο Σάιμον Μπαρνς, «προορίζονται για αγώνες, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολυμπιάδα που έχει νόημα ξεκινά σήμερα».

Μεγάλη έκταση καταλαμβάνει το αναλυτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου των Τάιμς, Λόρα Πικ, σχετικά με τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, φιλοξενώντας μάλιστα φωτογραφίες των χθεσινών πρωτοσέλιδων πολλών ελληνικών εφημερίδων.

«Το δράμα της υπόθεσης ντόπινγκ των Ελλήνων σπρίντερ ρίχνει μακριά σκιά στην εναρκτήρια ημέρα», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ που παραθέτει αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης από την άφιξη των δύο αθλητών στο Ολυμπιακό χωριό και έπειτα.

Η δημοσιογράφος αναφέρεται σε «σύγχιση και θεωρίες συνωμοσίας», με όλα τα στοιχεία ενός κλασικού ελληνικού δράματος, το οποίο θεωρείται από τους Έλληνες «εθνική κρίση με επικές διαστάσεις».

Η δημοσιογράφος φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του Έλληνα πρωταθλητή του ύψους, Λάμπρου Παπακώστα, ο οποίος σημειώνει ότι «ο Έλληνας θεατής θα προτιμούσε να παρακολουθήσει και Έλληνες σπρίντερ μεταξύ των ξένων».

Σε άλλο σχετικό ρεπορτάζ, δημοσιογράφος των Τάιμς μεταφέρει την εικόνα προβληματισμένων Ελλήνων φιλάθλων, οι οποίοι «θρηνούν για την καταστροφική αρχή των Αγώνων», λόγω της υπόθεσης των δύο αθλητών.

Στο κύριο άρθρο της, εξάλλου, η εφημερίδα χαρακτηρίζει την υπόθεση «περίεργη, σουρεαλιστική και ηράκλειων διαστάσεων». Παράλληλα, χαιρετίζει την πρόθεση της ΔΟΕ να είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις ντόπινγκ.

«Για τους Έλληνες», καταλήγει το άρθρο, «θα είναι δύσκολο να καταπιούν αυτό που έγινε και το οποίο ανεξάρτητα από την κατάληξη, έχει αμαυρώσει την εικόνα δύο εθνικών ηρώων. Όμως η Ελλάδα ανταπεξήλθε στην πρόκληση να είναι έτοιμη εγκαίρως, με ένα πάθος που δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί από όσους δεν είναι Αθηναίοι. Οι καλύτεροι Αγώνες όμως, θα είναι οι καθαροί Αγώνες».

Αναλυτικό ρεπορτάζ από το ΚΑΤ φιλοξενείται και στις αθλητικές σελίδες των Τάιμς, όπου ο Σάιμον Μπερνς και πάλι παρομοιάζει τον Κώστα Κεντέρη των Ελλήνων με την Κάθι Φρίμαν των Αυστραλών, επισημαίνοντας τη διάχυτη απογοήτευση στην Αθήνα και «την οργή για την προδοσία της ελπίδας, σε ένα δράμα εφάμιλλο των έργων του Ευριπίδη».

Οι Έλληνες, σύμφωνα με το Βρετανό δημοσιογράφο, απέθεσαν στους ώμους του Κεντέρη μεγαλύτερο βάρος από αυτό που άξιζε. «Επί 3 χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες ήρωες γκρεμίζονται. Και όταν γκρεμίζονται, γκρεμίζονται άσχημα».

Με την ίδια πρωτοσέλιδη φωτογραφία από την τελετή έναρξης, κυκλοφορεί και η Ιντιπέντεντ (The Independent), συνοδεύοντάς την με το μακρύ τίτλο: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ίσως ποτέ πριν δεν ξεκίνησαν τόσο όμορφα όσο χθες τη νύχτα. Μα όσο εντυπωσιακά και αν τον ντύσεις, ο εφιάλτης παραμένει εφιάλτης».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Τζέιμς Λότον, παρομοιάζει την είδηση σχετικά με τους δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες με «βράχο που έπεσε από τον Όλυμπο».

Στο σχετικό ρεπορτάζ με το ιστορικό της υπόθεσης και τις αντιδράσεις των Ελλήνων φιλάθλων ο ρεπόρτερ της Ιντιπέντεντ συνοψίζει γράφοντας ότι «οι Αγώνες αναστατώθηκαν από δύο Έλληνες ήρωες, έναν έλεγχο αντι-ντόπινγκ που δεν έγινε ποτέ και ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα».

Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου αντιμετωπίζουν έναν οδυνηρό αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στο κύριο άρθρο η εφημείδα εκτιμά ότι «το Ολυμπιακό ιδεώδες θα υπερβεί τα σκάνδαλα και τους στενόμυλαος εθνικισμούς».

«Η πραγματικότητα», αναφέρει το άρθρο, «απειλεί τους Αγώνες της Αθήνας, όπως κάθε ρομαντική ιδέα».

Η Γκάρντιαν (The Guardian) σημειώνει ότι η αναμονή τελείωσε, αλλά για τους οικοδεσπότες το Ολυμπιακό πνεύμα έχει ήδη πληγεί.

«Η υπόθεση Κεντέρη», σημειώνει ο απεσταλμένος της Γκάρντιαν, «υπενθύμισε ότι πέρα από την τρομοκρατική υπάρχει και μια άλλη απειλή που αιωρείται πάνω από τους Αγώνες, το ντόπινγκ».

Οι Αγώνες άνοιξαν εν μέσω σκανδάλου και φημών, επισηαμίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η ΔΟΕ και το ελληνικό κοινό απαιτούν απαντήσεις από τους Έλληνες σπρίντερ. Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στους χθεσινούς τίτλους των ελληνικών εφημερίδων, παρουσιάζοντας και την αγωνιστική ιστορία των δύο αθλητών.

Στις αθλητικές σελίδες η Γκάρντιαν παρουσιάζει το ιστορικό της υπόθεσης «από το Σικάγο μέχρι ένα νοσοκομείο των Αθηνών», ενώ επισημαίνει την αποφασιστικότητα του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, να πατάξει την απειλή του ντόπινγκ. Ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ είναι: «Το Ολυμπιακό ιδεώδες βρίσκει έναν υπερασπιστή στο πρόσωπο του Ρογκ».

Σύμφωνα με το συντάκτη, ο Βέλγος αθάνατος έχει επιτύχει περισσότερα στον τομέα αυτό τα τρία τελευταία χρόνια, από ό,τι ο προκάτοχός του σε τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με την Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν με την Ελλάδα να πηδά με στιλ το Ολυμπιακό εμπόδιο, αφήνοντας πίσω της τις ανησυχίες που υπήρχαν.

Η εφημερίδα φιλοξενεί πολλές φωτογραφίες στιγμιοτύπων της τελετής έναρξης, επισημαίνοντας την εθνική υπερηφάνεια που πλημμύρισε «ένα πλήθος που χόρευε, γελούσε, χειροκροτούσε».

«Οπτικά εκπληκτικές σκηνές, βαθιά αλληγορικές, κυριαρχούμενες από την έννοια της επιστροφής στο σπίτι, συνδυάζοντας το αρχαίο με το σύγχρονο», περιγράφει την τελετή ο απεσταλμένος της εφημερίδας.

Ακόμα περισσότερες φωτογραφίες από την τελετή έναρξης φιλοξενούνται στις αθλητικές σελίδες της Τέλεγκραφ, όπου γίνεται λόγος για «πύρρειο νίκη της Ελλάδας», σε συνδυασμό με την υπόθεση Κεντέρη Θάνου.

Τα σχόλια των απεσταλμένων της Τέλεγκραφ είναι διθυραμβικά. «Έστω και την τελευταία στιγμή οι Έλληνες πέτυχαν μια καταπληκτική τελετή έναρξης, βοηθώντας τον κόσμο να υποδεχθεί τους Αγώνες», γράφει ο δημοσιογράφος Τζιμ Γουάιτ, ενώ ο Ολυμπιονίκης λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, εκτιμά ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεισφέρει πολλά στην Ολυμπιακή κληρονομιά.

Σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Υπόθεση Κεντέρη», η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόφαση της ΔΟΕ να αναβάλλει την ακρόαση των δύο Ελλήνων αθλητών μέχρι τη Δευτέρα γέννησε κάποιες υποψίες περί «υποχώρησης της ΔΟΕ σε πιθανές ελληνικές πιέσεις», κάτι που όμως διαψεύδεται στο ίδιο ρεπορτάζ από δηλώσεις εκπροσώπου της Διεθνούς Υπηρεσίας Αντι-Ντόπινγκ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επικεντρώνουν το ρεπορτάζ τους από την Αθήνα στην αναμονή μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και οι δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες θα παρουσιαστούν ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Κώστας Κεντέρης έχει αποφύγει ορισμένους ελέγχους αντι-ντόπινγκ.

Σε άρθρο της, εξάλλου, η εφημερίδα σημειώνει ότι η δημοσιότητα της οποίας θα απολάβει η Ελλάδα από τους Αγώνες ίσως τη βοηθήσει να ανακουφιστεί από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που συνοδεύουν μια τέτοια διοργάνωση.

Ο συντάκτης χαρακτηρίζει μάλιστα τις προσπάθειες των Ελλήνων να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες σισσύφειες, καθώς μετά την ολοκλήρωση κάθε έργου, προέκυπτε κάτι άλλο, με τελευταίο εμπόδιο τα κρούσματα και τις φήμες περί ντόπινγκ.


Σάββατο 14 Αυγούστου 2004 - 10:04 (Ώρα Λονδίνου)

Το ελληνικό φως έλαμψε!

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μεγαλείο! Έκλεψε τις καρδιές μας η συγκλονιστική τελετή έναρξης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κωστής Παλαμάς-Ολυμπιακός Ύμνος: "Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουνε μαζί σου σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ήταν ένα όνειρο!... Η Ελλάδα φώτισε τον πλανήτη! Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι μαγεύτηκαν από την Ολυμπιακή τελετή-θαύμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μυσταγωγία πνεύματος και κάλλους. Η Ελλάδα μάγεψε 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μαγεία. Καταπληκτικό έργο Ελλήνων αθάνατο.

Η ΑΥΓΗ: Η Αθήνα πρωτεύουσα του κόσμου για 17 ημέρες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ξεφτίλα του αιώνα με Κεντέρη και Θάνου. Ήταν όλοι στο κόλπο: Κρεμάστε τους! Αμείλικτα ερωτήματα για την υπόθεση που συγκλόνισε τον κόσμο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαγεία και αίσθημα. Παγκόσμιο χειροκρότημα για την τελετή έναρξης των Αγώνων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σαν όνειρο. Παγκόσμια υπόκλιση στην Αθήνα.

ΕΘΝΟΣ: Αυτή είναι η Ελλάδα. Ο πλανήτης υποκλίθηκε στην Ιστορία και το σημερινό πρόσωπο της πατρίδας μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ολυμπιακοί Αγώνες: ...Και εγένετο φως!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Άφωνη η Υφήλιος. Η σύγχρονη Ελλάδα συγκλόνισε την ανθρωπότητα και απέδειξε ότι δεν είναι ψωροκώσταινα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρώτο χρυσό χωρίς σκιές. 48ωρη προθεσμία σε Κεντέρη-Θάνου για να απολογηθούν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Θρίαμβος. Ανεπανάληπτη τελετή-Ύμνοι από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

ΕΣΤΙΑ: Μεγαλειώδης η χθεσινή τελετή. Την παρακολούθησαν 4 δισ. θεατές σε όλο τον κόσμο.

ΕΞΠΡΕΣ:'' Κατάθεση πολιτισμού...Υψηλής αισθητικής η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων".

ESPRESSO: Οι δύο ήρωες που μας πλήγωσαν. Τέρμα το κρυφτούλι. Όλη η αλήθεια για Κεντέρη-Θάνου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Φως ελληνικό! Έκαψε το ελληνικό μέτρο στην ονειρική τελετή των αγώνων. Τα μάτια 4 δισ. ανθρώπων στραμμένα στην Αθήνα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ήταν όλα υπέροχα. Κερδίσαμε τις εντυπώσεις. Η τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπερθέαμα υψηλής αισθητικής.

ΚΕΡΔΟΣ:'' Πλημμύρισε Ελλάδα ο πλανήτης".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ:''Μαγεία .Το φως της τελετής έναρξης... σβήνει τις σκιές Κεντέρη- Θάνου. Υπερήφανη η Ελλάδα, άφωνη η υφήλιος από την παράσταση".

Ο ΛΟΓΟΣ: Το κέντρο του κόσμου. Κατέπληξε και συγκίνησε η τελετή έναρξης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φως ελληνικό.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Τελετή πολιτισμού και μήνυμα συναδέλφωσης. Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα με εκπληκτικό θέαμα".

ΤΑ ΝΕΑ: Όνειρο... σβήνει τον εφιάλτη με Κεντέρη-Θάνου.

Η ΝΙΚΗ: Το φως της οικουμένης. Η Ελλάδα σκόρπισε χθες βράδυ το φως της σε ολόκληρη την οικουμένη εντυπωσιάζοντας τον πλανήτη με τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Για την Ελλάδα ρε γαμώτο. Πάνω απ' όλα οι Αγώνες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολυμπιακοί Αγώνες των πολυεθνικών. Ντοπαρισμένα... τα "ολυμπιακά ιδεώδη".

ΤRAFFIC NEWS: Ντροπή. Το κρυφτούλι του Κεντέρη χάλασε τη φιέστα. Ο "γιος του Αιόλου" και η Θάνου πίκραναν τους Έλληνες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πάμφωτη η 28η Ολυμπιάδα.

Η ΧΩΡΑ: Ρεζιλίκι. Κεντέρης, Θάνου και Τζέκος σκότωσαν την Ολυμπιακή Ιδέα μέσα στη γενέτειρά της.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.