Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-12

  1. Ιράκ και Ολυμπιάδα
  2. Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
  3. Διευρυμένα δικαιώματα στους Αλβανούς
  4. «Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο της Νατζάφ»
  5. Στα ύψη η τιμή του μαύρου χρυσού
  6. Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
  7. Μοίρασε την τράπουλα ο Μπαρόζο
  8. «Με στόχο την καταστολή της εξέγερσης»
  9. «Με στόχο την καταστολή της εξέγερσης»
  10. Το χρήσιμο «αριστούργημα»
  11. «Έφυγε» η Βάσω Μανωλίδου
  12. Ολυμπιακοί «αποκεφαλισμοί»
  13. Η συνέχεια επί της οθόνης
  14. Η γιορτή της Ακρόπολης
  15. Εκατόμβες θυμάτων στο Ιράκ
  16. Δυστύχημα από ανθρώπινο λάθος
  17. Άρωμα Θεσσαλονίκης ενόψει Ολυμπιακών
  18. Εγκρίθηκε ο σκοπιανός «Καποδίστριας»
  19. Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ
  20. Έπαινοι και Ζέπελιν

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004 - 03:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ και Ολυμπιάδα

Οι εξελίξεις στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ στο Ιράκ, απασχολεί την Γκάρντιαν (Guardian) στην πρώτη της σελίδα.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Νατζάφ περιγράφει την εικόνα μιας σχεδόν έρημης πόλης, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους, ήδη από τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονταν έξω από την πόλη.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι από την περιοχή του τεμένους του ιμάμη Αλί, όπου έχουν οχυρωθεί οι ένοπλοι οπαδοί του σκληροπυρηνικού κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ, βγαίνουν συνεχώς βαριά τραυματίες, καθώς συνεχίζεται η αμερικανική πολιορκία και οι συγκρούσεις.

Σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνονται οι αμφιβολίες της ιρακινής κυβέρνησης σχετικά με την ειλικρίνεια των προθέσεων του γειτονικού Ιράν να συνεργαστεί για τη σταθερότητα στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 30 Ιρανοί συνελήφθησαν στην πόλη Κουτ, συμμετέχοντες στην εξέγερση των Σιιτών της πόλης. Οι ιρακινές αρχές ερευνούν την πιθανή διασύνδεση των συλληφθέντων Ιρανών με τις αρχές της Τεχεράνης.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στα σύνορα των δύο χωρών εντοπίστηκαν δύο φορτηγά με όπλα, προερχόμενα από το Ιράν και με προορισμό τα μέλη του «Στρατού του Μεχντί» του Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις πολιορκούν τους αντάρτες σε ιρακινό τέμενος» είναι ο τίτλος και της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Όπως σημειώνεται, η προέλαση των αμερικανικών δυνάμεων στους δρόμους της παλιάς πόλης της Νατζάφ υποχρέωσε χιλιάδες μαχητές των δυνάμεων του Μοκτάντα αλ-Σαντρ να βρουν καταφύγιο στο τέμενος του ιμάμη Αλί, οι οποίοι προετοιμάζονται για μια «πιθανώς αιματηρή τελυταία πράξη αντίστασης» σε μια «πόλη φάνατσμα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, η Τέλεγκραφ τονίζει ότι αυξάνονται οι φόβοι για γενίκευση της εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ, καθώς ακόμα και σχετικά ήρεμα σημεία στην ιρακινή επικράτεια, μετατρέπονται σε εστίες έντασης.

Παράλληλα, η εφημερίδα τονίζει ότι στη Βασόρα σκοτώθηκε ένας Βρετανός στρατιώτης από έκρηξη βόμβας. Ήταν το δεύτερο θύμα των βρετανικών δυνάμεων σε διάστημα δύο ημερών και το 64ο συνολικά στο Ιράκ.

Οι τελευταίες επιθέσεις στη Βασόρα, εκτιμά ο ανταποκριτής της εφημερίδας, θα υποχρεώσουν τις βρετανικές δυνάμεις να υιοθετήσουν ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στους Ιρακινούς μαχητές του νοτίου Ιράκ, καθώς αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στους στρατιώτες να ανοίγουν πυρ κατά υπόπτων οπαδών του Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Ο ανταποκριτής των Τάιμς του Λονδίνου (The Times), Στίβεν Φάρελ, στέλνει την ανταπόκρισή του μέσα από το τέμενος του ιμάμη Αλί, όπου βρέθηκε μαζί με τα μέλη του Στρατού του Μεχντί.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος περιγράφει σκηνές έντασης καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έπλητταν τις θέσεις των σιιτών μαχητών, οι οποίοι, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής των Τάιμς «ετοιμάζονται να πεθάνουν», υπερασπιζόμενοι το τέμενος έναντι των αμερικανικών δυνάμεων.

Βρετανικό σύστημα σφαλμάτων υγείας

Οι Τάιμς, εξάλλου, αφιερώνουν την πρώτη τους σελίδα σε έκθεση ιατρικής ερευνητικής ομάδας σχετικά με την παροχή υπηρεσιών στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ένας στους δέκα ασθενείς στα βρετανικά νοσοκομεία πέφτει θύμα ιατρικών σφαλμάτων. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, οι «αδέξιοι γιατροί και νοσοκόμες» ευθύνονται άμεσα για το θάνατο 40 χιλιάδων ασθενών ετησίως.

Έρευνα στα οικονομικά του BBC

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) επιλέγει ως κύριο θέμα την πρόθεση του νέου προέδρου του Δ.Σ. του BBC να καλέσει ανεξάρτητους λογιστές, ώστε να διεξάγουν έκακτη έρευνα στα οικονομικά του ειδεσηεογραφικού οργανισμού.

Στόχος του Μάικλ Γκρέιντ, σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα, είναι να αναβαθμιστεί ο τρόπος που ο οργανισμός χειρίζεται τα ετήσια έσοδα των 3 εκατομμυρίων λιρών, έτσι ώστε να «κλείσουν τα στόματα» όσων κατηγορούν το BBC για αθέμιτο ανταγωνισμό, στη βάση των προσόδων από την καταβολή παγίων τελών από το βρετανικό κοινό.

Η νέα ομάδα των Ευρωπαίων επιτρόπων

Με την ανάληψη των χαρτοφυλακίων από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τις επιλογές του νέου προέδρου της Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ασχολούνται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

H εφημερίδα αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στην ανάθεση στο Βρετανό,αμφιλεγόμενο στη χώρα του, επίτροπο, Πίτερ Μάντελσον, του τομέα του εμπορίου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η τοποθέτηση του κ. Μάντελσον στο συγκεκριμένο τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το εμπόριο είναι από τις λίγες περιοχές δράσης όπου η Κομισιόν έχει ισχυρότερο λόγο από τα κράτη μέλη.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης τη «χαρά» του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ για τον τομέα ευθύνης του κ. Μάντλεσον

Ολυμπιακοί, έναρξη και υποψίες

Πολλά και εκτεταμένα είναι τα ρεπορτάζ των βρετανικών εφημερίδων που αναφέρονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καλύπτοντας τόσο το κλίμα ενόψει της πολυαναμενόμενης τελετής έναρξης, όσο και την υπόθεση των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε, δεν εμφανίστηκαν σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ.

Μεγάλη έκταση στην υπόθεση Κεντέρη δίνει η Γκάρντιαν, ήδη από την πρώτη σελίδα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο 31χρονος Ολυμπιονίκης θεωρούνταν μέχρι και χθες πιθανός πρωταγωνιστής στη σημερινή τελετή έναρξης, καθώς «για πολλούς Έλληνες αποτελεί το πρόσωπο των Αγώνων», πιθανότητα που σύμφωνα με την εφημερίδα απομακρύνεται λόγω της ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων από τη ΔΟΕ, όπως ο διετής αποκλεισμός από τους στίβους.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, «το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Αγώνες είναι η ανάμιξη ενός Έλληνα σταρ σε κάποιο σκάνδαλο».

Το ρεπορτάζ, πάντως, τονίζει τη δήλωση του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού, Ίστβαν Γκιουλάι, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του για τους ελέγχους ήταν ενήμερος ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής, αλλά όχι οι ίδιοι οι αθλητές, γεγονός που κατά τον Ούγγρο αξιωματούχο δε συνιστά άρνηση υποβολής σε έλεγχο.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι διοργανωτές έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα, όπως τη χαμηλή τουριστική κίνηση, τα πολλά εισιτήρια που δεν έχουν διατεθεί, τις εξαγγελίες για πιθανές απεργίες εργαζομένων και τους φόβους για τρομοκρατική επίθεση.

Σε ρεπορτάζ για το προφίλ του Κώστα Κεντέρη, ο Ντάνκαν Μακέι από την Αθήνα σημειώνει ότι μετά τους Αγώνες του Σίδνεϊ οι προσπάθειες να εντοπιστούν κάθε φορά τα ίχνη του Έλληνα Ολυμπιονίκη «έμοιαζαν πέρα από τις δυνατότητες όχι μόνο δημοσιογράφων, αλλά και των αρμοδίων ελληνικών αρχών». Παράλληλα, αναφέρεται ότι κοινός σύνδεσμος τόσο του Κώστα Κεντέρη, όσο και της Κατερίνας Θάνου είναι ο προπονητής, Χρήστος Τζέκος, για τον οποίο η Γκάρντιαν γράφει ότι έχει απορρίψει κατηγορίες σύνδεσης του ονόματός του με περιπτώσεις ντόπινγκ.

Στην Γκάρντιαν επίσης γράφει και ο παλαίμαχος Βρετανός πρωταθλητής των

μεσαίων αποστάσεων, Στιβ Κραμ, που συνοδεύει τη βρετανική αποστολή. Ο κ. Κραμ εκφράζει το θαυμασμό του για τη μεταμόρφωση του Ολυμπιακού Σταδίου, λέγοντας ότι «κοιτάζοντάς το σχεδόν άρχισα αυθόρμητα να χειροκροτώ». Έχοντας περιηγηθεί τις υπόλοιπες αθλητικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ο Στιβ Κραμ εκτιμά ότι η Αθήνα έχει ήδη κερδίσει το πρώτο μετάλλιο.

Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα, ο Λώρενς Ντόνεγκαν σημειώνει ότι «ναι μεν οι Έλληνες φημίζονται ότι τα κάνουν όλα την τελευταία στιγμή, αλλά οι κριτικές ήταν υπερβολικές».

Σύμφωνα με το Βρετανό δημοσιογράφο, «οι συχνά χαιρέκακες κριτικές από τον αμερικανικό και βρετανικό τύπο στηρίζονταν στο τερεότυπο του Νοτιοευρωπαίου που του αρέσει να περνά καλά, παρά να δουλεύει. Οι Έλληνες όμως ήταν από την αρχή σίγουροι πως στο τέλος η αντιμετώπιση από το διεθνή Τύπο θα μεταστραφεί», καταλήγει ο ανταποκριτή της Γκάρντιαν.

Στο κύριο άρθρο της, εξάλλου, η Γκάρντιαν εκτιμά ότι ίσως πρέπει να αλλάξει το σκεπτικό ανάθεσης των Αγώνων σε μια πόλη. Ίσως, σύμφωνα με την εφημερίδα, πρέπει να απορριφθούν οι μεγαλουπόλεις που επωμίζονται όλο το οικονομικο βάρος της διοργάνωσης.

Η Τέλεγκραφ σημειώνει ότι η σημερινή τελετή έναρξης θα είναι η ελληνική απάντηση στους επικριτές, «μια γιορτή της ελληνικής Ολυμπιακής ιστορίας».

Παράλληλα, η εφημερίδα παραθέτει πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η τελετή έναρξης.

Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνεται ότι παντού είναι διάχυτη η αίσθηση της προσμονής για την έναρξη των Αγώνων.

Στις αθλητικές της σελίδες, η Τέλεγκραφ αναφέρει ότι «οι Έλληνες επλήγησαν από την υπόθεση Κεντέρη, το μέλλον του οποίου φαίνεται δυσοίωνο».

«Η πιο φαντασμαγοική τελετή έναρξης όλων των εποχών», αναμένεται απόψε, σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ. Μια τελετή έναρξης που θα παρακολουθήσουν 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο.

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης πληροφορίες σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η τελετή. Η εφημερίδα, ωστόσο, αναφέρεται στις έντονες ανησυχίες, όπως σημειώνεται, για τη μικρή διάθεση εισιτηρίων.

Επίσης αναφέρεται ότι πολλοί Αθηναίοι είναι εκνευρισμένοι λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ενώ γίνεται αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετώπισε η τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα της Ολυμπιακής εθνικής ποδοσφαίρου.

Αναφερόμενη στην τελετή έναρξης, η εφημερίδα Τάιμς σημειώνει ότι η ανταμοιβή για οκτώ χρόνια κόπων για τους διοργανωτές, θα είναι το γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο. Και οι Τάιμς επισημαίνουν, εν τω μεταξύ, τα προβλήματα στην τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ελλάδας και Νοτίου Κορέας.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν τα αυξανόμενα κρούσματα ντόπινγκ, που προκαλούν ανησυχία στον αθλητικό κόσμο, ενώ προσθέτει ότι στην τελετή έναρξης θα παρευρεθούν περίπου 60 αρχηγοί κρατών.

Σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρεται στη μείωση των διαφημιστικών πινακίδων των χορηγών εταιρειών των Αγώνων.

Σύμφωνα με το συντάκτη, οι εταιρείες αποφάσισαν να ακολουθήσουν την τακτική «όσο πιο λίγο, τόσο πιο δυνατό το μήνυμα». Σε ειδικό ένθετο, πάντως, η εφημερίδα εκτιμά ότι αν και η εμπορευματοποίηση των Αγώνων έχει ίσως υπερκεράσει το αγωνιστικό κομμάτι, για τους αθλητές σε όλο τον κόσμο, οι Ολυμπιακοίο Αγώνες εξακολουθούν να αποτελούν τον υπέρτατο στόχο.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 21:02 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Η Ολυμπιακή Φλόγα καίει από το βράδυ της Πέμπτης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Παρόντες στον Ιερό Βράχο για την υποδοχή της Φλόγας ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπιουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, η δήμαρχος Αθηνίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου, ηγετικά στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ.π.ά.

Τελευταία λαμπαδηδρόμος ήταν η Ολυμπιακή πρωταθλήτρια του άλματος εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη.

Την Παρασκευή το πρωί, η Φλόγα των Αγώνων, θα ξεκινήσει το ταξίδι της μέσα από το κέντρο των Αθηνών και γύρω δήμους για να καταλήξει το απόγευμα στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την επίσημη έναρξη της Ολυμπιάδας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το ταξίδι της από την αρχαία Ολυμπία πριν από 78 ημέρες και επισκέφθηκε 33 πόλεις σε πέντε ηπείρους, διανύοντας απόσταση 78.000 χιλιομέτρων, πριν επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Διευρυμένα δικαιώματα στους Αλβανούς

Το κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπερψήφισε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που παραχωρεί διευρυμένα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία 61 ψήφων υπέρ (σε σύνολο 120 εδρών της σκοπιανής Βουλής), ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία.

Η νομοθεσία προβλέπει την διοικητική αναδιάταξη της χώρας με αλλαγή των ορίων ορισμένων δήμων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αλβανικής εκπροσώπησης σε πόλεις - κλειδιά.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν τμήμα της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη μετά από κοινοτική διαμεσολάβηση στην Οχρίδα το 2001.

Τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι το νομοσχέδιο δεν παραχωρεί αρκετά δικαιώματα στη μειονότητα τους.

Την ίδια ώρα μεγάλη μερίδα της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας εμφανίζεται αντίθετη στο νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί ως ένα βήμα για το διαμελισμό της χώρας.

Τον περασμένο μήνα πάνω από 20 χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 21:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο της Νατζάφ»

Τα αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα ελέγχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της Νατζάφ, μετά από μία ημέρα σφοδρών συγκρούσεων που είχαν ως στόχο να θέσουν τέρμα στην εξέγερση, που συνεχίζεται εδώ και μία εβδομάδα, των πολιτοφυλάκων του σιιτίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Πυκνά σύννεφα καπνού είχαν καλύψει για αρκετό διάστημα την πόλη, καθώς σχεδόν 4.000 στρατιώτες, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και αεροπλάνων, βομβάρδίζαν θέσεις των πολιτοφυλάκων σε μεγάλο νεκροταφείο κοντά στο ιερό μνημείο του Ιμάμη Αλί.

Οι πολιτοφύλακες απάντησαν με οβίδες και όλμους και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήλεγχαν τη νύχτα αυτή την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, που είχε τονίσει ότι το μνημείο αυτό δεν πρόκειτο να δεχθεί επιθέσεις, κάλεσε τους πολιτοφύλακες να καταθέσουν τα όπλα και να επανενταχθούν, όπως είπε, στην κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, ο υπουργός Άμυνας, Χαζίμ Σάλαν, τόνισε πως οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν μέχρι να φύγουν, όπως είπε, οι αντάρτες από τις ιερές περιοχές.

Εξήγησε στη συνέχεια πως τις τελευταίες μέρες συνελήφθησαν 1.200 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους δεν είναι Ιρακινοί.

Κατεσχέθησαν επίσης μεγάλες ποσότητες όπλων σε νεκροταφείο κοντά στο ιερό μνημείο του Ιμάμη Αλί.

Αντιδράσεις

Μόλις έγινε γνωστό ότι κλιμακώνονταν οι συγκρούσεις στη Νατζάφ, χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι πήραν μέρος σε διαδήλωση που έγινε στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.

Ένας Βρετανός στρατιώτης στη Βασόρα σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε--σε βομβιστική επίθεση που δέχτηκε η περίπολός τους.

Ο πλέον ανώτατος κληρικός των σιιτών του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Σιστάνι, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο για ιατρική θεραπεία, εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη του για ο,τι συμβαίνει στη Νατζάφ.

Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκληση για την άμεση διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Νατζάφ.

Ανάλογες εκκλήσεις έγιναν επίσης από την Αίγυπτο και το Ιράν.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για τον κίνδυνο που διατρέχουν άμαχοι λόγω των συγκρούσεων--όχι μόνο στη Νατζάφ αλλά και σε μία περιοχή της Βαγδάτης που είναι γνωστή με την επωνυμία Σαντρ Σίτι, όπως επίσης και στο Κουτ, στη Σαμάρα και στη Φαλούτζα.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 19:40 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη η τιμή του μαύρου χρυσού

Σε νέα ύψη έφτασε την Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου κυρίως λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται διεθνώς για την κατάσταση στο Ιράκ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε στη Νέα Υόρκη τα 45 δολάρια το βαρέλι--για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Όπως επισημαίνουν πολλοί παρατηρητές, αυξήθηκε η τιμή του μαύρου χρυσού παρά το γεγονός ότι η χώρα που εξάγει το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι πρόθυμη ν'αυξήσει και πάλι την παραγωγή της--αυτή τη φορά κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα--για να διατηρηθεί η σταθερότητα στις διεθνείς αγορές.

Οι ίδιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δύο είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στην εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα ύψη--η συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ και η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να περιβάλλει τον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα Γιούκος.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 21:02 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Η Ολυμπιακή Φλόγα καίει από το βράδυ της Πέμπτης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Παρόντες στον Ιερό Βράχο για την υποδοχή της Φλόγας ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπιουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, η δήμαρχος Αθηνίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου, ηγετικά στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ.π.ά.

Τελευταία λαμπαδηδρόμος ήταν η Ολυμπιακή πρωταθλήτρια του άλματος εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη.

Την Παρασκευή το πρωί, η Φλόγα των Αγώνων, θα ξεκινήσει το ταξίδι της μέσα από το κέντρο των Αθηνών και γύρω δήμους για να καταλήξει το απόγευμα στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την επίσημη έναρξη της Ολυμπιάδας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το ταξίδι της από την αρχαία Ολυμπία πριν από 78 ημέρες και επισκέφθηκε πέντε ηπείρους, διανύοντας απόσταση 78.000 χιλιομέτρων, πριν επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 18:17 (Ώρα Λονδίνου)

Μοίρασε την τράπουλα ο Μπαρόζο

Μοιράστηκαν τα χαρτοφυλάκια στους Κοινοτικούς Επιτρόπους

Στην ανάθεση των χαρτοφυλακίων της Ευρωπαικής Επιτροπής στους Επιτρόπους των χωρών-μελών προέβη την Πέμπτη ο νέος πρόεδρος της Χοζε Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

Όπως υπογράμμισε στην σχετική συνέντευξη τύπου ο κ. Μπαρόζο, προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες μοιράζοντας τα σοβαρά χαρτοφυλάκια όχι μόνο στα «παλαιά» μέλη της Κοινότητας αλλά και στα «νέα».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν επέδωσε εύσημα στους νέους Επιτρόπους υπογραμμίζοντας ότι όλοι τους είναι πρόσωπα αναγνωρισμένα από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και πολύ έμπειρα.

«Είναι μια ομάδα δυνατή και ισορροπημένη» είπε ο κ Μπαρόσο επισημαίνοντας επίσης ότι στη νέα Επιτροπή συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες απ΄ότι στο παρελθόν.

Η σύνθεση της νέας Ευρωπαικής Επιτροπής θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο την 1η Νοεμβρίου.

Τα πρόσωπα

Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, Πρόεδρος

Γκίντερ Φερχόιγκεν (Γερμανία), Αντιπρόεδρος, Επίτροπος αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία

Σιίμ Κάλας (Εσθονία), Αντιπρόεδρος, Επίτροπος αρμόδιος για Διοικητικά Θέματα

Ζακ Μπαρό (Γαλλία), Αντιπρόεδρος, Επίτροπος αρμόδιος για τις Μεταφορές

Φράνκο Μπουτιλιόνε (Ιταλία), Αντιπρόεδρος, Επίτροπος αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια

Μαργκότ Βάλστρομ (Σουηδία), Αντιπρόεδρος, Επίτροπος Θεσμικών Σχέσεων και Στρατηγικής της Επικοινωνίας

Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ (Αυστρία), Επίτροπος αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική της Ευρωπαϊκής Γειτονίας

Λουί Μισέλ (Βέλγιο), Επίτροπος αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια

Μάρκος Κυπριανού (Κύπρος), Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή

Μαριάν Φίσερ Μπέλ (Δανία), Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Χοακίν Αλμούνια (Ισπανία), Επίτροπος αρμόδιος για Χρηματοοικονομικά Ζητήματα

Φινλανδία: Όλι Ρεν, επίτροπος για τη Διεύρυνση

Πίτερ Μέντελσον (Μ.Βρετανία), Επίτροπος για το Εμπόριο

Σταύρος Δήμας (Ελλάδα), Επίτροπος για το Περιβάλλον

Λάζλο Κόβατς (Ουγγαρία), Επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια

Τσάρλι Μακρίβι (Ιρλανδία), Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες

Ινγκρίντα Ούντρε (Λετονία), Επίτροπος για την Φορολογία και την Τελωνειακή Ένωση

Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (Λιθουανία), Επίτροπος Οικονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού

Βιβιάν Ρέντινγκ (Λουξεμβούργο), Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορικής και Μέσα Ενημέρωσης

Τζόε Μποργκ (Μάλτα), Επίτροπος για την Αλιεία και την Ναυτηλία.

Νίλι Κρες (Ολλανδία), Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό

Ντανούτα Χέμπνερ (Πολωνία), Επίτροπος γαι την Περιφερειακή Πολιτική

Βλαντιμίρ Σπίντλα (Τσεχία), Επίτροπος για την Απασχόληση, τα Κοινωνικα Θεμάτα και Ίσες Ευκαιρίες.

Γιαν Φίγκελ (Σλοβακία), Επίτροπος για την Παιδεία την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.

Γιάνεζ Πότοτσνικ (Πολωνία), Επίτροπος για την Επιστήμη και την Έρευνα.


«Με στόχο την καταστολή της εξέγερσης»

Αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και αεροπλάνων, άρχισαν μεγάλη επιχείρηση στη Νατζάφ, με στόχο να θέσουν τέρμα στην εξέγερση, που συνεχίζεται εδώ και μία εβδομάδα, των πολιτοφυλάκων του σιιτίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Στόχος επιδρομής έγινε και το σπίτι του ίδιου του κληρικού στο κέντρο της Νατζάφ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν άδειο.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από την πόλη αυτή που είχε καλυφθεί από πυκνά σύννεφα καπνού, την ώρα που βομβαρδίζονταν θέσεις των πολιτοφυλάκων σε μεγάλο νεκροταφείο κοντά στο ιερό μνημείο του Ιμάμη Αλί.

Οι πολιτοφύλακες απάντησαν με οβίδες και όλμους.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, που είχε τονίσει ότι το μνημείο αυτό δεν πρόκειτο να δεχθεί επιθέσεις, κάλεσε τους πολιτοφύλακες να καταθέσουν τα όπλα και να επανενταχθούν, όπως είπε, στην κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, ο υπουργός Άμυνας, Χαζίμ Σάλαν, τόνισε πως οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν μέχρι να φύγουν, όπως είπε, οι αντάρτες από τις ιερές περιοχές.

Εξήγησε στη συνέχεια πως τις τελευταίες μέρες συνελήφθησαν 1.200 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους δεν είναι Ιρακινοί.

Κατεσχέθησαν επίσης μεγάλες ποσότητες όπλων σε νεκροταφείο κοντά στο ιερό μνημείο του Ιμάμη Αλί.

Αντιδράσεις

Μόλις έγινε γνωστό ότι κλιμακώνονταν οι συγκρούσεις στη Νατζάφ, χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι πήραν μέρος σε διαδήλωση που έγινε στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.

Ένας Βρετανός στρατιώτης στη Βασόρα σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε--σε βομβιστική επίθεση που δέχτηκε η περίπολός τους.

Ο πλέον ανώτατος κληρικός των σιιτών του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Σιστάνι, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο για ιατρική θεραπεία, εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη του για ο,τι συμβαίνει στη Νατζάφ.

Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκληση για την άμεση διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Νατζάφ.

Ανάλογες εκκλήσεις έγιναν επίσης από την Αίγυπτο και το Ιράν.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για τον κίνδυνο που διατρέχουν άμαχοι λόγω των συγκρούσεων--όχι μόνο στη Νατζάφ αλλά και σε μία περιοχή της Βαγδάτης που είναι γνωστή με την επωνυμία Σαντρ Σίτι, όπως επίσης και στο Κουτ, στη Σαμάρα και στη Φαλούτζα.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 19:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Με στόχο την καταστολή της εξέγερσης»

Αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και αεροπλάνων, άρχισαν μεγάλη επιχείρηση στη Νατζάφ, με στόχο να θέσουν τέρμα στην εξέγερση, που συνεχίζεται εδώ και μία εβδομάδα, των πολιτοφυλάκων του σιιτίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Στόχος επιδρομής έγινε και το σπίτι του ίδιου του κληρικού στο κέντρο της Νατζάφ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν άδειο.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από την πόλη αυτή που είχε καλυφθεί από πυκνά σύννεφα καπνού, την ώρα που βομβαρδίζονταν θέσεις των πολιτοφυλάκων σε μεγάλο νεκροταφείο κοντά στο ιερό μνημείο του Ιμάμη Αλί.

Οι πολιτοφύλακες απάντησαν με οβίδες και όλμους.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, που είχε τονίσει ότι το μνημείο αυτό δεν πρόκειτο να δεχθεί επιθέσεις, κάλεσε τους πολιτοφύλακες να καταθέσουν τα όπλα και να επανενταχθούν, όπως είπε, στην κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, ο υπουργός Άμυνας, Χαζίμ Σάλαν, τόνισε πως οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν μέχρι να φύγουν, όπως είπε, οι αντάρτες από τις ιερές περιοχές.

Εξήγησε στη συνέχεια πως τις τελευταίες μέρες συνελήφθησαν 1.200 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους δεν είναι Ιρακινοί.

Κατεσχέθησαν επίσης μεγάλες ποσότητες όπλων σε νεκροταφείο κοντά στο ιερό μνημείο του Ιμάμη Αλί.

Αντιδράσεις

Μόλις έγινε γνωστό ότι κλιμακώνονταν οι συγκρούσεις στη Νατζάφ, χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι πήραν μέρος σε διαδήλωση που έγινε στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.

Ένας Βρετανός στρατιώτης στη Βασόρα σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε--σε βομβιστική επίθεση που δέχτηκε η περίπολός τους.

Ο πλέον ανώτατος κληρικός των σιιτών του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Σιστάνι, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο για ιατρική θεραπεία, εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη του για ο,τι συμβαίνει στη Νατζάφ.

Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκληση για την άμεση διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Νατζάφ.

Ανάλογες εκκλήσεις έγιναν επίσης από την Αίγυπτο και το Ιράν.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για τον κίνδυνο που διατρέχουν άμαχοι λόγω των συγκρούσεων--όχι μόνο στη Νατζάφ αλλά και σε μία περιοχή της Βαγδάτης που είναι γνωστή με την επωνυμία Σαντρ Σίτι, όπως επίσης και στο Κουτ, στη Σαμάρα και στη Φαλούτζα.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 16:24 (Ώρα Λονδίνου)

Το χρήσιμο «αριστούργημα»

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στις 18:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης, μετά τα εγκαίνιά της από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε τη γέφυρα «τεχνολογικό και αισθητικό αριστούργημα», προσθέτοντας ότι «θέλεις δεν θέλεις, γνωρίζεις ή δεν γνωρίζεις από τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτό το έργο το θαυμάζεις. Ως πολιτικός μηχανικός αισθάνομαι υπερηφάνεια για όλους αυτούς τους τεχνικούς που εργάσθηκαν, μελέτησαν και κατασκεύασαν αυτό το έργο. Μακάρι να μπορούσα και εγώ να συμμετέχω ως μηχανικός στην κατασκευή του».

Ο υπουργός μετέφερε και πρωθυπουργικό χαιρετισμό, αναφέροντας ότι το βαρύ ολυμπιακό πρόγραμμα δεν επέτρεψε στον κ. Καραμανλή να παραβρεθεί στα σημερινά εγκαίνια.

Στην τελετή παρέστησαν κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι πρώην υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και Β. Παπανδρέου, ενώ στον αγιασμό χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξήραν την αναπτυξιακή σημασία του έργου, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και στο προεκλογικό υλικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως εκ των κορυφαίων επιτευγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας «Γέφυρα», Γάλλος μηχανικός Ζαν Πολ Τεσαντιέ, ο οποίος ανέφερε ότι γι' αυτόν τα εγκαίνια σηματοδοτούν το τέλος μιας προσωπικής του Οδύσσειας και επεσήμανε ότι η γέφυρα παραδόθηκε πέντε μήνες νωρίτερα και ολοκληρώθηκε χωρίς ατυχήματα.

Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο με συνεχές κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Είναι η μοναδική που εδράζεται σε βάθος έως 65 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο κάθε πυλώνας, ύψους μέχρι και 227 μέτρων, ζυγίζει περίπου 170.000 τόνους και η διάμετρος των βάθρων φθάνει τα 90 μέτρα.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Έφυγε» η Βάσω Μανωλίδου

Η Βάσω Μανωλίδου, μία από τις σημαντικότερες θεατρικές ηθοποιούς της Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, σε ηλικία 87 ετών.

Γεννήθηκε το 1917 και σπούδασε θέατρο στη σχολή του Εθνικού.

Έπαιξε τους περισσότερους από τους γυναικείους κλασσικούς ρόλους του διεθνούς δραματικού ρεπερτορίου, δίπλα σε άλλα «ιερά τέρατα» του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη, ο Μινωτής κι η Παξινού, ο Χορν κ.α. Η τελευταία της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1981.

Υπήρξε σύζυγος του καλλιτεχνικού επιχειρηματία Θεόδωρου Κρίτα και ξαδέλφη της ηθοποιού Μαίρης Αρώνη.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 10:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακοί «αποκεφαλισμοί»

Αποδεκτές έγιναν το πρωί της Πέμπτης, από τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Άγγελο Στάγκο, οι παραιτήσεις του γενικού διευθυντή τηλεόρασης της εταιρίας, Τζώνυ Καλημέρη και του διευθυντή λειτουργίας της ΕΤ1, Γιώργου Παπαμώκου.

Οι παραιτήσεις των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της κρατικής τηλεόρασης είχαν υποβληθεί το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη διακοπή λειτουργίας της ΕΤ1 κατά την απευθείας μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας - Κορέας.

Την παραίτησή του υπέβαλε και ο κ. Στάγκος στον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο οποίος όμως δεν την απεδέχθη. Ο κ. Ρουσόπουλος παραβρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στη σύσκεψη της ηγεσίας της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του καναλιού, η διακοπή οφείλονταν σε βλάβη που σημειώθηκε στον κεντρικό έλεγχο της ΕΤ1, και συγκεκριμένα «σε βραχυκύκλωμα στον πίνακα του master», που «είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλο το σύστημα του κεντρικού ελέγχου».


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Η συνέχεια επί της οθόνης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΣΕΠ: Νέα μαθήματα. Αιφνίδιες αλλαγές στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Και σαν πρώτα αντρειωμένη... Οι προβολείς ολόκληρης της Υφηλίου στραμμένοι στην Ελλάδα των θαυμάτων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συναντήσεις κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αφορμή την Ολυμπιάδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυτογκόλ από την ΕΡΤ. Ανησυχητικό μπλακ άουτ στην πρεμιέρα των μεταδόσεων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ρεκόρ 2004 τα Ολυμπιακά ακίνητα. Στα ύψη οι τιμές στις περιοχές των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η ΑΥΓΗ: Το μπλακ άουτ της ΕΤ-1 σκίασε την ευφορία. Χωρίς τηλεοπτικό σήμα στην Ελλάδα για μισή ώρα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άνοιγμα των καυτών κωδικών του Κόκκαλη αποφάσισαν γερμανικές και ελβετικές αρχές. Θύελλα προκαλεί η κίνηση του λογαριασμού Ρ 8785 της United Overseas Bank.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ισλαμική «ευλογία» στους Αγώνες της Αθήνας. Εγγυήσεις για την ασφάλεια από επιφανή θρησκευτικό ηγέτη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η πρόβα κράτησε κρυφό το μεγάλο μυστικό. Ελάχιστοι γνωρίζουν το δεκάλεπτο-έκπληξη.

ΕΘΝΟΣ: Λάμψη Ελλάδας σκοτάδι από ΕΡΤ. Η ανικανότητα της κρατικής τηλεόρασης σκίασε τη λαμπρή εικόνα της γιορτής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιτέλους «τετραγωνίσαμε» τους 5 κύκλους. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες και είμαστε πανέτοιμοι για την πιο λαμπρή Ολυμπιάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 66 ηγέτες στην Αθήνα. Αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και μέλη βασιλικών οικογενειών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πάθος για τα εισιτήρια. Οι πολίτες τα δίνουν όλα για να πετύχουν οι Αγώνες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έτοιμοι; Τρία μπακ - άουτ στο παρά 5'. Στην ΕΡΤ: διακοπή στην πρώτη της μετάδοση, στο Μετρό: έκλεισε η γραμμή προς το αεροδρόμιο, στην ενημέρωση: χωρίς δημοσιογράφους αύριο η δεξίωση του Προέδρου.

ΕΞΠΡΕΣ: Οδυνηρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας! Εμπορικό ισοζύγιο.

ΕΣΤΙΑ: Οι Αγώνες μας άλλαξαν! Η συμπεριφορά μας εξέπληξε και τους ξένους.

ESPRESSO: Έγινε κι αυτό: Κάμερες παρακολουθούν τους λουόμενους στον «Αστέρα».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συγχωνεύσεις τραπεζών προβλέπει η Kantor. Πολυπληθή και με χαμηλή απόδοση χαρακτηρίζει την τραπεζική αγορά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αστοχία στην πρεμιέρα. Μπλακ άουτ στην ΕΤ1 κατά την πρώτη ολυμπιακή μετάδοση Αγώνα.

ΚΕΡΔΟΣ: Αρχίζουν οι αγώνες για ξένες επενδύσεις. Εγκαινιάζεται σήμερα από τον Γ. Αλογοσκούφη το Athens Business Club.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αθήνα: Στολίδι του κόσμου. «Θα σας εκπλήξουμε», δήλωσε η Γ. Αγγελοπούλου για την τελετή έναρξης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το πρώτο λάθος. Η ΕΡΤ έχασε την εικόνα. Ενώ η διοργάνωση εξελίσσεται γενικώς άψογα.

METRO: Ολυμπιάδα εκπλήξεων. Υπόσχεση για μαγική εικόνα στην τελετή έναρξης των Αγώνων.

ΤΑ ΝΕΑ: Της... Κορέας στην πρόβα τζενεράλε της ΕΡΤ. «Κατέρρευσε» η ζωντανή μετάδοση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οίκαδε οι Ολυμπιακοί με παγκόσμιο μήνυμα. 650 Έλληνες αθλητές από χθες στο Ολυμπιακό Χωριό.

Η ΝΙΚΗ: Υποβαθμίζει το έργο του ΠΑΣΟΚ. Δικαιολογίες Καραμανλή οι συναντήσεις με ηγέτες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βαρύτατο τίμημα θα πληρώσει ο λαός. Τεράστιο το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.

CITY PRESS: Μεγάλη Βρετανία: Πράσινο φως για κλωνοποίηση εμβρύου.

TRAFFIC NEWS: Ρίχνουν Καϊλή το πρωί για να χτυπήσουν Παπαδάκη και Αυτιά. Η Εύα μπαίνει στη μάχη της τηλεθέασης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χθες πανηγυρική έναρξη των Ολυμπιακών από Θεσσαλονίκη. Ελλάδα - Κορέα 2-2 με πολλές χαμένες ευκαιρίες για την Ελλάδα που είχε και τρία δοκάρια.

Η ΧΩΡΑ: Κατάσταση πολιορκίας στην Αθήνα. Ξεκινά η μεγάλη γιορτή με κλειστούς δρόμους, αστυνομικούς σε κάθε γωνιά, βατραχανθρώπους, σκυλιά και το Ζέπελιν να μας παρακολουθεί.

Ολυμπιακοί Αγώνες

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι «με αγωνία, ο απανταχού της γης ελληνισμός αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητας, περιμένουν την τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, την Παρασκευή 13 Αυγούστου. Μια ιστορική ημέρα, καθώς πρόκειται αύριο το βράδυ να πραγματοποιηθεί μια εκπληκτική εναρκτήρια τελετή, που θα αφήσει άφωνους τα δισεκατομμύρια των τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια γιορτή που δεν θα μοιάζει με καμία μέχρι σήμερα...».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «όσο αναλυτικά και αν παρουσιάστηκε το σενάριό της, όσες 'απαγορευμένες' φωτογραφίες και αν διέρρευσαν, η Τελετή Έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων κρατάει ακόμη κρυφό το μεγάλο μυστικό της. Τα περίπου 10 λεπτά που δεν είδαν ούτε οι 70.000 θεατές προχθές το βράδυ στο ΟΑΚΑ, παραμένουν η μεγάλη έκπληξη της αυριανής εκδήλωσης που αναμένεται να συμπληρώσει τα μέγιστα στην εντύπωση που θα προκαλέσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ποιος ή ποια θα ανάψει το βωμό; Και με ποιο τρόπο; Τις απαντήσεις θα τις έχουμε όλοι αύριο...».

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, «την απόλυτη ικανοποίησή της για την πρόβα τζενεράλε της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών ΑΓώνων εξέφρασε η πρόεδρος της 'Αθήνα 2004' Γιάννα Αγγελοπούλου κατά την ενημέρωση της Οργανωτικής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι λειτούργησαν άψογα οι καίριοι τομείς, όπως η ασφάλεια, οι μεταφορές, καθώς και η είσοδος και έξοδος των 70.000 θεατών».

Το METRO σημειώνει ότι «Ολυμπιακούς Αγώνες με πολλές εκπλήξεις υποσχέθηκε χθες η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής 'Αθήνα 2004' Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου, δύο ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των Αγώνων».

H ESPRESSO τονίζει ότι «τα πιο λαμπερά ονόματα της Αθήνας μετέφεραν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στις γειτονιές της πρωτεύουσας, δύο 24ωρα πριν αυτή καταλήξει στο βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «σε φιάσκο κατέληξε η πρεμιέρα της ΕΡΤ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς σημειώθηκε 25λεπτο μπλακ άουτ στη μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας - Κορέας. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Αγγ. Στάγκος και ο διευθυντής προγράμματος κ. Τζ. Καλημέρης έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει σήμερα τις τελικές αποφάσεις».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «μείζονα κρίση προκάλεσε το χθεσινό μπλακ άουτ της ΕΤ-1, κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του πρώτου ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Ελλάδας - Κορέας, από τη Θεσσαλονίκη καθώς σκίασε την ευφορία των τελευταίων ημερών για τους Ολυμπιακούς».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «τη χειρότερη δυνατή πρεμιέρα στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων έκανε χθες η ΕΡΤ. Δέκα μόλις λεπτά από την έναρξη της πρώτης επίσημης μετάδοσης του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας - Νότιας Κορέας βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις του πρώτου κρατικού καναλιού προκάλεσε την κατάρρευση όλου του συστήματος κεντρικού ελέγχου. Το γεγονός προκάλεσε σοκ , ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και κορυφαία στελέχη της ΕΡΤ που είχε διορίσει το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να αντικατασταθούν».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι «τρομερό κάζο έπαθε η ΕΡΤ δύο ημέρες πριν από την επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο 'μέγας χορηγός' κλάταρε πριν καν σφυριχτεί η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων! Στο 'master control' της ΕΤ1 στην οδό Κατεχάκη έγινε γενικό βραχυκύκλωμα!».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι «ιστορικές χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός τις στιγμές που ζούνε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά την επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Χωριό, κάνοντας παράλληλα λόγο για 'ένα όραμα και έναν κρυφό πόθο', ο οποίος γίνεται σήμερα πραγματικότητα, αλλά και για 'τις δυνατότητες της χώρας μας και του λαού μας στη νέα εποχή'».

Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, «μας είχαν βάλει με την πλάτη στον τοίχο. Πρώτοι οι 'Αθάνατοι' επιθεωρητές που μας έδειχναν κίτρινες κάρτες. Ο Ξένος Τύπος έσπερνε με τα δημοσιεύματά του τα ζιζάνια της αμφιβολίας, πότε για το τελείωμα των έργων και πότε για την ασφάλεια. Κι εδώ στην Ελλάδα υπήρξαν γκρίνιες άλλες δικαιολογημένες και άλλες αδικαιολόγητες. Τώρα, όμως, δεν είναι ώρα για γκρίνιες. Παραμερίζουμε όλοι τις πικρίες, βάζουμε στο ψυγείο τα παράπονα και συντασσόμαστε με την 'Αθήνα 2004'. Η Ολυμπιάδα είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων».

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «έστω και καθυστερημένα, αναγκασθήκαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Την προχειρότητα αντικατέστησε η οργάνωσις. Την ασυδοσία, η πειθαρχία. Και την δυσπιστία κατά των ξένων, η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι κίνδυνοι του εγχειρήματος και οι πιεστικές προθεσμίες, μας ανάγκασαν να αλλάξουμε και οι ίδιοι!».

Η CITY PRESS αναφέρει ότι «το 'Queen Mary II' , που θεωρείται το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, και άλλα έξι υπερωκεάνια αυτού του επιπέδου ελλιμενίστηκαν ήδη στον Πειραιά, στέλνοντας μήνυμα ολυμπιακής λαμπρότητας και τουριστικής αναβάθμισης».

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι «σε μέγιστη αλλοίωση οδηγείται το πραγματικό νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων από την πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αρχαίοι Αγώνες καμία σχέση δεν είχαν με το σημερινό πολυέξοδο καταναλωτικό υπερθέαμα για το οποίο δαπανήθηκαν εκατοντάδες δισ. Την ίδια ώρα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη πεθαίνουν από πείνα όταν μόνο στο Ολυμπιακό Χωριό σερβίρονται καθημερινά 60.000 γεύματα. Αναρωτιέται λοιπόν ο πολίτης εάν η διοργάνωση θα αποβεί τελικά προς όφελός του».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «βαρύτατο θα είναι το τίμημα που θα πληρώνει όλο το επόμενο διάστημα ο ελληνικός λαός προκειμένου να καλυφθεί το υπέρογκο κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων».

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι «εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε χθες εκ μέρους του ισλαμικού κόσμου ένας από τους σημαντικότερους και γνωστότερους ηγέτες των μουσουλμάνων της Ευρώπης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Ιμάμηδων του Λονδίνου και καθηγητής της Κορανικής Θεολογίας κ. Ζάκι Μπαντάουι, που βρίσκεται στην Αθήνα. 'Δεν είστε στόχος οργανωμένων ομάδων. Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένο χτύπημα στην Αθήνα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ασφαλείς', δήλωσε κατηγορηματικά στο 'Βήμα' ο κ. Μπαντάουι».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «συμφωνούν όλοι ότι η Ελλάδα έπραξε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εμπεδώσει την ασφάλεια, έτσι όπως ουσιαστικά σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε από τους έντρομους συμμάχους, που βλέπουν παντού ύποπτους τρομοκράτες. Το ευχάριστο πάντως είναι ότι τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας δεν λειτουργούν σε βάρος της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας, την οποία ήδη άρχισαν να γεύονται οι ξένοι φίλοι».

Συναντήσεις πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες

Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει ότι «με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων οι ηγέτες του κόσμου θα περάσουν από σήμερα το κατώφλι του Μαξίμου, για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «ένα από τα χρυσά που θα πάρει η Αθήνα είναι αυτό των υψηλών προσκεκλημένων. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι αναμένονται περίπου τριάντα αρχηγοί κρατών, είκοσι έξι πρωθυπουργοί και δέκα μέλη βασιλικών οικογενειών».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι «την ικανοποίησή του για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένεται να εκφράσει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, στη συνάντηση που θα έχει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών του σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και δεν υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, προκαθορισμένες συναντήσεις, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Καραμανλής θα δεχθεί τον Βρετανό ομόλογό του κ. Τόνι Μπλερ, τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν καθώς και τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ζακ Σιράκ. Συνάντηση θα έχει και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και πατέρα του σημερινού προέδρου κ. Τζορτζ Μπους καθώς και με το νέο πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόσο αλλά και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας κ. Μπακλενέντεντ που την περίοδο αυτή προεδρεύει στην ΕΕ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η γιορτή της Ακρόπολης

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, θα διεξαχθεί η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ακρόπολη, το βράδυ της Πέμπτης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Έχουν, επίσης, προσκληθεί να παραστούν όσοι αρχηγοί κρατών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, η Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, αρχηγοί κομμάτων, πρώην Πρωθυπουργοί, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Την αφή στο βωμού της Ακροπόλεως θα πραγματοποιήσει η ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη.

Την τελετή υποδοχής της Φλόγας στον ιερό βράχο, όπου και θα «διανυκτερεύσει» το απολλώνιο φως το τελευταίο βράδυ πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων, οργανώνουν από κοινού η «Αθήνα2004» και ο Δήμος Αθηναίων.

Μετά την τελετή, οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού όπου θα παρακολουθήσουν συναυλία.

Η ολυμπιακή φλόγα «εγκατέλειψε» το πρωί της Πέμπτης τον Πειραιά. Στα χέρια 247 λαμπαδηδρόμων, μεταξύ των οποίων και οι Καρλ Λιούις, Παύλος Τσίμας, Χουάν Ρότσα, Βαλέριος Λεωνίδης, Καίτη Γαρμπή, Μιμή Ντενίση, Ζαν Κουστό, η φλόγα θα διασχίσει τα νότια προάστια πριν εισέλθει στο δήμο Αθηναίων.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατόμβες θυμάτων στο Ιράκ

Πολλοί από τους τραυματίες δεν ανήκουν στις εμπόλεμες πλευρές

Στο Ιράκ η ένοπλη αντιπαράθεση Σιιτών πολιτοφυλάκων με τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις προκαλεί εκατόμβες θυμάτων.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο 165 άτομα βρήκαν το θάνατο και σχεδόν 600 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια αμερικανικών βομβαρδισμών και συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε το πρωί το ιρακινό υπουργείο Υγείας.

Σφοδρή διμέτωπη επίθεση στην πόλη Νατζάφ εξαπέλυσαν τα αμερικανικά στρατεύματα με την υποστήριξη πυρών από άρματα μάχης και ελικόπτερα.

Ώρα μηδέν στην ιερή πόλη

Αμερικανοί πεζοναύτες προωθήθηκαν στο κέντρο της πόλης και απέκλεισαν τις προσβάσεις προς το ιερό τέμενος του Ιμάμη Αλί.

Αμερικανικά οχήματα διέτρεχαν τους δρόμους της ιερής πόλης των Σιιτών μεταδίδοντας από τα μεγάφωνα στα αραβικά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μείζων επιχείρηση για να απαλλαχθεί η πόλη από την σιιτική πολιτοφυλακή.

Σφίγγει ο κλοιός των αμερικανικών στρατευμάτων στη Νατζάφ

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειπαν την περιοχή.

Πάντως ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων, ταξίαρχος Ερβιν Λεσέλ, είπε ότι η επιχείρηση δεν έχει στόχο την κατάληψη των ιερών προσκυνημάτων στη Νατζάφ και τη γειτονική πόλη Κούφα.

Νωρίτερα σειρά εκρήξεων συγκλόνισε την ιερή πόλη των Σιιτών καθώς μαίνονταν μάχες μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών και ενόπλων υποστηρικτών του κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούγονταν συνεχείς ριπές οπλοπολυβόλων στις νότιες συνοικίες της πόλης και ότι καπνοί υψώνονταν πάνω από την περιοχή.

Δύο ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το νεκροταφείο της πόλης, η οποία θεωρείται προπύργιο των ανδρών του «Στρατού του Μεχντί».

Στο μεταξύ ο σφοδρός ολονύκτιος βομβαρδισμός της αμερικανικής αεροπορίας με στόχο Σιίτες μαχητές μέσα στην πόλη Κουτ του νοτίου Ιράκ και οι σφοδρές οδομαχίες που επακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 75 και να τραυματιστούν πάνω από 150 άτομα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Σε άλλες εξελίξεις

Χιλιάδες Σιίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βασόρας και στη συνοικία Καντιμίγια της Βαγδάτης διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Νατζάφ και χαρακτηρίζοντας τον διορισμένο πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι ως «άπιστο», ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές της πόλης τα θύματα είναι δύο αστυνομικοί, ένα μικρό παιδί και μία γυναίκα. Η επίθεση έγινε το βράδυ παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν κατέπεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 11:22 (Ώρα Λονδίνου)

Δυστύχημα από ανθρώπινο λάθος

Οκτώ νεκρούς και 88 τραυματίες ανέσυραν τα σωστικά συνεργεία από τα συντρίμμια των δύο συρμών

Στην Τουρκία τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν δύο ακόμη σορούς από τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών που συγκρούσθηκαν μετωπικά χθες κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Το δυστύχημα συνέβη σε σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στην πόλη Ιζμίτ και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε οκτώ νεκρούς και 88 τραυματίες.

Οι τουρκικές αρχές αποδίδουν το δυστύχημα στο ότι ο μηχανοδηγός του ενός επιβατικού συρμού παραβίασε κόκκινο φωτεινό σηματοδότη.

Οι δύο ατμομηχανές μετατράπηκαν σε μια μάζα σιδερικών και το πρώτο βαγόνι του δεύτερου τρένου εκτροχιάστηκε.

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε το πρώτο βαγόνι της υπερταχείας εκτινάχτηκε στον αέρα και πέρασε πάνω από τη μηχανή του τρένου.

Σημειωτέον ότι τον περασμένο μήνα σε εκτροχιασμό υπερταχείας στην ίδια γραμμή Άγκυρας - Κωνσταντινούπολης είχαν σκοτωθεί 38 άνθρωποι.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Άρωμα Θεσσαλονίκης ενόψει Ολυμπιακών

Της απεσταλμένης μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Λένας Χουρμούζη

Η Θεσσαλονίκη υλοποίησε μία σειρά από έργα λόγω των Ολυμπιακών

Δικαολογημένα ή μη οι Θεσσαλονικείς δεν τρέφουν όλοι τα καλύτερα των συναισθημάτων για την πρωτεύουσα των Αθηνών.

Τους ενοχλούν τ ανέκδοτα των νοτίων συμπατριωτών τους για την παχιά προφορά τους, τ ανέκδοτα για τις γραμματικές τους ιδιαιτερότητες, τ ανέκδοτα για τη γλυκιά και την αλμυρή μπουγάτσα.

Πάνω απ όλα οι Θεσσαλονικείς αισθάνονται κάπως παραμελημένοι από το κέντρο των αποφάσεων, την Αθήνα.

Όταν το 1997 η ΔΟΕ έδωσε στην Αθήνα το πράσινο φως για τη διοργάνωση της 28ης Ολυμπιάδας, αρκετοί Βορειοελλαδίτες είχαν αντιδράσει με δυσφορία υποστηρίζοντας ότι το βάρος της διοργάνωσης θα πέσει και στους δικούς τους ώμους.

Παραμερίζονται οι τοπικισμοί

Ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας οι τοπικισμοί φαίνεται να έχουν ξεχαστεί.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, «ζωντανή» διαφήμιση της Αθήνας.

Σε όλες τις κεντρικές οδούς έχουν τοποθετηθεί λάβαρα που προβάλλουν τόσο τη Θεσσαλονίκη όσο και την Αθήνα.

Κάτω από τις πινακίδες που δείχνουν την κατεύθυνση προς διάφορες περιοχές της πόλης, έχει προστεθεί και μια δεύτερη που αναγράφει, τι άλλο: «Αθήνα 2004».

Και γιατί όχι; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα έδωσαν στη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να υλοποιήσει μια σειρά από έργα και δράσεις, τα οποία θα μείνουν στη συμπρωτεύουσα.

Ολοκλήρωση έργων

Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 11 Αυγούστου, από τη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη στο ΟΑΚΑ φέρνει την πόλη στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας.

Έργα όπως η ανακαίνιση του ιστορικού Καυτατζογλείου σταδίου, η διαμόρφωση χώρων σταθμεύσης στη Χαριλάου, η ανάπλαση της αλάνας της Τούμπας είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης.

Αξιόλογο είναι επίσης το πρώτο Μουσείο Αθλητισμού, το οποίο εγκαινίασε προ ημερών ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ χαρακτηρίζοντάς το εφάμιλλο του ολυμπιακού μουσείου της Λοζάνης.

Τέλος, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει και είναι από μόνη της μια διαφήμιση για όλη την Ελλάδα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη διεκδικεί μαζί με άλλες τη διοργάνωση της Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης, της EXPO 2008.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκρίθηκε ο σκοπιανός «Καποδίστριας»

Το κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπερψήφισε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που παραχωρεί διευρυμένα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία 61 ψήφων υπέρ (σε σύνολο 120 εδρών της σκοπιανής Βουλής), ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία.

Η νομοθεσία προβλέπει την διοικητική αναδιάταξη της χώρας με αλλαγή των ορίων ορισμένων δήμων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αλβανικής εκπροσώπησης σε πόλεις - κλειδιά.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν τμήμα της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη μετά από κοινοτική διαμεσολάβηση στην Οχρίδα το 2001.

Τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι το νομοσχέδιο δεν παραχωρεί αρκετά δικαιώματα στη μειονότητα τους.

Την ίδια ώρα μεγάλη μερίδα της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας εμφανίζεται αντίθετη στο νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί ως ένα βήμα για το διαμελισμό της χώρας.

Τον περασμένο μήνα πάνω από 20 χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ

Πολλοί από τους τραυματίες δεν ανήκουν στις εμπόλεμες πλευρές

Στο Ιράκ η αντιπαράθεση Σιιτών πολιτοφυλάκων με τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις κατοχής συνεχίζεται αμείωτη.

Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε εκ νέου σήμερα την ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, όπου οι μάχες μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών και ενόπλων υποστηρικτών του κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ μαίνονται για όγδοη ημέρα.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ακούγονταν συνεχείς ριπές οπλοπολυβόλων στις νότιες συνοικίες της πόλης και ότι καπνοί υψώνονταν πάνω από την περιοχή.

Σύμφωνα με ανταποκριτές τα αμερικανικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό προωθούνται στο κέντρο της πόλης όπου έχουν οχυρωθεί οι Σιίτες πολιτοφύλακες.

Δύο ελικόπτερα πετούν πάνω από το νεκροταφείο της πόλης, η οποία θεωρείται προπύργιο των ανδρών του «Στρατού του Μεχντί».

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ λένε πως άρχισαν ασκήσεις από κοινού με Ιρακινούς στρατιώτες προετοιμάζοντας μεγάλη επιχείρηση εναντίον των σιιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Νατζάφ.

Στο μεταξύ ο σφοδρός ολονύκτιος βομβαρδισμός της αμερικανικής αεροπορίας με στόχο τους Σιίτες μαχητές που βρίσκονται στην πόλη Κουτ του νοτίου Ιράκ, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 56 και να τραυματιστούν πάνω από 110 άτομα, όπως ανακοίνωσε γιατρός του τοπικού νοσοκομείου.

Πάντως ο Μοκτάντα αλ Σαντρ κάλεσε την Τετάρτη τους οπαδούς του να συνεχίσουν την αντίσταση ανεξάρτητα από το εάν αυτός σκοτωθεί ή συλληφθεί.

Οπαδοί του αλ Σαντρ στο νότιο Ιράκ προειδοποίησαν να ανατινάξουν πετρελαιαγωγούς και άλλες εγκαταστάσεις εάν εξαπολυθεί μεγάλη επίθεση στη Νατζάφ.

Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν κατέπεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η πτώση του ελικοπτέρου δεν οφείλεται σε εχθρικά πυρά.


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 05:11 (Ώρα Λονδίνου)

Έπαινοι και Ζέπελιν

Ευρωπαϊκός Τύπος

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αναγνωρίζει τις προσπάθειες ολυμπιακής προετοιμασίας της διοργανώτριας χώρας, ενώ αναφέρεται και στην ελβετική εξω-αγωνιστική συμβολή.

Την παραμονή της επίσημης έναρξης των Αγώνων η παρισινή Λιμπερασιόν (Liberation) «βγάζει το καπέλο» στην Ελλάδα καθώς -όπως γράφει- «διέψευσε με θεαματικό τρόπο τους κακόβουλους υπαινιγμούς ότι δεν θα ήταν σε θέση να φιλοξενήσει μια τόσο μεγάλη παγκόσμια διοργάνωση.

«Με το να φιλοξενεί τους Αγώνες η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι κάτι περισσότερο από μία χώρα - μουσείο της αρχαίας ιστορίας, και δείχνει ότι ανήκει πλήρως στον 21ο αιώνα» γράφει το άρθρο της αρχισυνταξίας.

Εάν η Ελλάδα περάσει με επιτυχία αυτές τις εξετάσεις, αυτό θα το οφείλει κυρίως σε δύο γυναίκες, τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Γιάννα Αγγεποπούλου» εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

Και συνεχίζει συγκρίνοντας το σήμερα με την αρχαία Ελλάδα «όπου οι γυναίκες δεν μπορούσαν ούτε να αγωνιστούν αλλά ούτε και να απολαύσουν από τις εξέδρες τους Αγώνες».

Αγώνες «αστακοί»

Υπό τον τίτλο «οι περισσότερο φρουρούμενοι στην ιστορία Αγώνες» η ισπανική Ελ Παΐς κυκλοφορεί σήμερα με ειδικό ένθετο αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εφημερίδα της Μαδρίτης εκτιμά ότι η Αθήνα -εν μέσω εντυπωσιακών μέτρων ασφαλείας προετοιμάζεται για την μονομαχία του παγκοσμίου αθλητισμού με το ντοπάρισμα και τη διαφθορά.

Αγώνας για το πραγματικά χρυσό μετάλλιο

Στη Γενεύη η εφημερίδα Λε Ταν (Les Temps) εξετάζει τη συμβολή της Ελβετίας στους Αγώνες, από έξω-αγωνιστική σκοπιά, υπογραμμίζοντας ότι πίσω από κάθε πλευρά της άρτιας προετοιμασίας βρίσκεται κάποιος ελβετικός δάκτυλος.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο αερόπλοιο Ζέπελιν που ανήκει σε κοινοπραξία ελβετικής και αμερικανικής εταιρείας, και το οποίο όπως γράφει μπορεί να ακούει τις συζητήσεις υπόπτων αλλά και να διαβάζει το περιεχόμενο μιας εφημερίδας που κρατά ένας περαστικός από ύψος 500 μέτρων.

Η εφημερίδα φουσκώνει από υπερηφάνεια επισημαίνοντας ότι οι ανελκυστήρες στο Ολυμπιακό χωριό και τους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, αλλά και οι συρμοί του τραμ είναι ελβετικής κατασκευής.

Και συνεχίζει απαριθμώντας τα ελβετικά συστήματα χρονομέτρησης, αλλά και δευτερεύοντα προϊόντα όπως τα φιαλίδια όπου θα μαζεύονται τα δείγματα ούρων και αίματος των αθλητών για την εξέταση ντόπινγκ όλα ελβετικής κατασκευής.

Το κερασάκι στην τούρτα της ελβετικής συμβολής αποτελεί το συμβόλαιο ύψους 226 εκατομμυρίων δολαρίων που ανετέθη στην Ελβετία για να παράσχει το νέο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο των Αθηνών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.