Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-08

  1. Αισιοδοξία πριν την Ολυμπιάδα
  2. Επίσκεψη-προειδοποίηση
  3. Επίθεση στη Γάζα
  4. Επίσκεψη-προειδοποίηση
  5. «Κι άλλα σπίτια για τους έποικους»
  6. Βομβιστικές επιθέσεις στο Καράτσι
  7. Υποστήριξη από τον Αραβικό Σύνδεσμο
  8. Λαμπαδηδρομία διασημοτήτων
  9. Δεν έχουν ... Ύμνο
  10. «Υποστήριξη από τον Αραβικό Σύνδεσμο»
  11. Επίσκεψη-έκπληξη
  12. Έφυγε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ
  13. 'Ομορφη Αθήνα
  14. Κόλαση η Νατζάφ
  15. Ασφαλής η Ελλάδα
  16. Στην τελική ευθεία
  17. Ψάχνουν για Υμνο
  18. Κόλαση η Νατζάφ
  19. Θύμωσαν οι Κινέζοι
  20. Εστία επιδημιών το Νταρφούρ

Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 02:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία πριν την Ολυμπιάδα

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Η Αθήνα μπορεί να σας εκπλήξει» λέει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ σε συνέντευξή του στη Γκάρντιαν (The Guardian).

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής υπενθυμίζει στη βρετανική εφημερίδα πως και πριν την Ολυμπιάδα του 2000 στο Σίδνεϊ είχαν υπάρξει σφοδρότατες επικρίσεις και υπήρχε αστάθεια με «τέσσερις εκτελεστικούς διευθυντές και τρεις προέδρους».

«Είχαμε μια, ας την χαρακτηρίσουμε, πυρετώδη προετοιμασία Πάντοτε έλεγα πως [οι Έλληνες] θα ολοκλήρωναν [τα έργα]στην ώρα τους και τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει ακριβώς αυτό. Είναι εξαιρετικά υπερήφανοι για τους Αγώνες που στο κάτω κάτω είναι δικό τους δημιούργημα. Κι αν είδατε τον ενθουσιασμό τους για το ποδόσφαιρο, πήρατε μια ιδέα για τον ενθουσιασμό που θα φέρουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε ο Ρογκ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ σημείωσε ότι στον τομέα της ασφάλειας «οι Έλληνες έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν» αλλά παραδέχτηκε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος «και τώρα δεν μένει παρά να ελπίζουμε».

Τέλος, ο Ζακ Ρογκ αναφερόμενος στους πιθανούς ολυμπιονίκες της Αθήνας, κάνει μεταξύ άλλων ειδική μνεία στον Πύρρο Δήμα που αγωνίζεται «για το τέταρτο χρυσό του μετάλλιο».

Μετάλλια

Η Ελλάδα πάντως αναμένεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος στα μετάλλια, σύμφωνα με μελέτη της Πράις Ουότερχαους Κούπερς (PricewaterhouseCoopers) στην οποία αναφέρεται η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η ανάλυση της εταιρείας βασίζεται σε μελέτη οικονομικών δεδομένων σχετικά με τον πλούτο, τον πληθυσμό της κάθε χώρας καθώς και τις προηγούμενες Ολυμπιακές επιδόσεις.

Η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα, αναμένεται να φτάσει στα 29 συνολικά μετάλλια, 16 περισσότερα από τα όσα είχε συγκεντρώσει στο Σίδνεϊ.

Κάθαρση

Σε άρθρο του στην Φαϊνάνσιαλ Τάιμς το μέλος της ΔΟΕ και ιδρυτικός πρόεδρος της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ, Ντικ Πάουντ, εκφράζει τη βεβαιότητα πως θα λάμψει ο μεσογειακός πολιτισμός.

«Φαίνεται πως για [τους Έλληνες] λειτουργεί το να είναι έτοιμοι στο παρά πέντε, ακόμα και αν ο υπόλοιπος κόσμος κοντεύει να πάθει συγκοπή» λέει.

Αναφερόμενος στα σκάνδαλα ντόπινγκ που έχουν ταλαιπωρήσει τον αθλητικό κόσμο, Πάουντ, λέει ότι η Ολυμπιάδα της Αθήνας μπορεί να «αποτελέσει την κάθαρση για όλα όσα έχουν συμβεί στον αθλητισμό και στους Ολυμπιακούς τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι η σύγχρονη κι όχι μόνο η αρχαία- μπορεί να αντεπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις του 21ου αιώνα. Και μπορεί να ενισχύσει το ρόλο της ως λίκνο των αρχαίων και σύγχρονων αγώνων, επικεντρώνοντας μας και πάλι στα αθλητικά ιδεώδη τις θεμελιώδεις αξίες που κυβερνούν τις σχέσεις δύο συναγωνιστών, για τους οποίους το πλεονέκτημα είναι απόρροια του ταλέντου και της προσωπικής ολοκλήρωσης και όχι το αποτέλεσμα μιας ένεσης που τους κάνει κάποιος επιστήμονας, γιατρός ή προπονητής που ενεργεί χωρίς ηθικές αναστολές».

Πρωτοσέλιδα

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται στην ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν, λέγοντας ότι πρόκειται για «αγώνα ενάντια στο χρόνο».

«Το Νταρφούρ είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο» λέει η εφημερίδα.

Η Τάιμς (The Times) αναφέρεται στην περιπέτεια μιας ομάδας που επιχειρούσε να σπάσει το ρεκόρ διέλευσης του Ατλαντικού με κουπιά, όταν έπεσε σε ένα κυκλώνα.

«Ακουγόταν σαν τρένο και μας χτύπησε σαν πύραυλος» λέει ένα από τα μέλη της ομάδας που διασώθηκε τελικά από ένα σκάφος που βρισκόταν κοντά.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 23:15 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη-προειδοποίηση

Η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη για την επανέναρξη των συγκρούσεων στη Νατζάφ

Συνεχίστηκαν για τέταρτη ημέρα οι συγκρούσεις στην ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων, Νατζάφ, ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και σε ενόπλους που παραμένουν πιστοί στον ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, που επισκέφθηκε την Κυριακή τη Νατζάφ, κάλεσε τους παραστρατιωτικούς να καταθέσουν τα όπλα και να φύγουν από την ιερή αυτή πόλη.

Αλλά λίγο μετά την αναχώρηση του κ. Αλάουι από την πόλη, αμερικανικά ελικόπτερα ανέλαβαν και πάλι δράση, πλήττοντας με ρουκέτες θέσεις των σιιτών παραστρατιωτικών.

Νέες συγκρούσεις έγιναν επίσης και σε μια περιοχή της Βαγδάτης, στην Σαντρ Σίτι.

H εσχάτη των ποινών

Μία μέρα μετά τη χορήγηση αμνηστίας για ελάσσονα αδικήματα, η κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε να επαναφέρει τη θανατική ποινή για σοβαρά εγκλήματα, όπως είναι οι δολοφονίες, οι απαγωγές, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Η θανατική ποινή είχε ανασταλεί μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο νέος νόμος θα ισχύσει και για τον πρώην δικτάτορα, σε περίπτωση που καταδικασθεί για εγκλήματα πολέμου.

Όμηρος

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι αγνοείται η τύχη ενός διπλωμάτη του στο Ιράκ και πως όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εντοπισθούν τα ίχνη του έχουν αποτύχει.

Νωρίτερα, Ιρακινοί αντάρτες είχαν ισχυρισθεί πως απήγαγαν έναν Ιρανό διπλωμάτη, τον Φερεϊντούν Τζαχανί.

Ο κ. Τζαχανί μετέβαινε από τη Βαγδάτη στην Κερμπάλα του κεντρικού Ιράκ για να αναλάβει τη νεοσυσταθείσα θέση του προξένου του Ιράν στην πόλη αυτή ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως σιίτες.

Νωρίτερα, βιντεοκασέτα που είχε δοθεί στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια, που έχει την έδρα του στο Ντουμπάι, από μία οργάνωση που που αυτοαποκαλείται Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ.

Η βιντεοταινία έδειχνε το διαβατήριο του Ιρανού προξένου, Φερεϊντούν Τζαχανί, τον οποίο κατηγορούσε ότι αναμοχλεύει τα εθνοτικά πάθη στην Κερμπάλα.

Τεταμένες σχέσεις

Η απαγωγή του Ιρανού διπλωμάτη γίνεται καθήν στιγμήν έχει αυξηθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο γείτονες χώρες.

Το Σάββατο, το Ιράκ ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων μελών των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς Ιρακινών αξιωματούχων ότι Ιρανοί διενεργούσαν κατασκοπεία και ευθύνονται για πράξεις δολιοφθοράς στο Ιράκ και έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις.

Τσαλάμπι

Οι ιρακινές αρχές εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψη του Αχμέντ Τσαλάμπι, πρώην μέλος του κυβερνώντος συμβουλίου, με την κατηγορία της πλαστογραφίας.

Ένταλμα επίσης εκδόθηκε και για τη σύλληψη του ανηψιού του Τσαλάμπι, Σάλεμ, ο οποίος προεδρεύει του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Σε δηλώσεις του από το Ιρά όπου βρίσκεται, ο Αχμέντ Τσαλάμπι χαρακτήρισε εξωφρενικές τις κατηγορίες, αλλά δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο Ιράκ για ν'αποδείξει την αθωότητά του.

Γελοίες χαρακτήρισε, από τη δική του πλευρά, τις κατηγορίες ο Σάλεμ Τσαλάμπι που βρίσκεται τώρα στο Λονδίνο.

Αυστραλία

Ομάδα 43 πρώην διπλωματών, ανώτατων στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων κατηγορούν, με ανοιχτή επιστολή, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ότι παρεπλάνησε σκόπιμα τον αυστραλιανό λαό για τους λόγους για τους οποίους έπρεπε η χώρα να εμπλακεί σε πόλεμο στο Ιράκ.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 21:35 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση στη Γάζα

Iσραηλινό ελικόπτερο έπληξε την Κυριακή, με δύο τουλάχιστον πυραύλους, τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στη Γάζα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων, επλήγη ένας μετασχηματιστής ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να προκληθεί «μπλακ άουτ».

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι στόχος ήταν χωράφι για την αποτροπή, όπως είπε, «εχθρικής δραστηριότητας».

Η Ράφα έχει βρεθεί συχνά, τις τελευταίες εβδομάδες, στο επίκεντρο των προσπαθειών του Ισραήλ να σταματήσει τη λαθραία εισαγωγή όπλων από την Αίγυπτο στη Γάζα.

«Σπίτια για έποικους»

Πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ, εν τω μεταξύ, αναφέρουν ότι το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 200 νέων κατοικιών σε μεγάλο εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη--στον οικισμό Αριέλ.

Την περασμένη εβδομάδα, είχε ακουσθεί ότι ύπάρχουν σχέδια που προβλέπουν την ανέγερση άλλων 600 κατοικιών στον μεγαλύτερο εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη--στον Μα'άλε Αντουμίν, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε πως η επέκταση του οικισμού Αριέλ συνιστά κατάφωρη παραβίαση του σημερινού σχεδίου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή--του γνωστού ως «Οδικού χάρτη για την ειρήνη».

Η εξέλιξη αυτή, είπε ο κ. Ερεκάτ, δείχνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν τηρεί καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στους Αμερικανούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι του «Οδικού χάρτη για την ειρήνη» απαγορεύουν τη δημιουργία νέων εβραϊκών οικισμών, ακόμη και την φυσιολογική ανάπττυξη όλων όσων ήδη υπάρχουν.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 20:51 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη-προειδοποίηση

Η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη για την επανέναρξη των συγκρούσεων στη Νατζάφ

Συνεχίστηκαν για τέταρτη ημέρα οι συγκρούσεις στην ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων, Νατζάφ, ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και σε ενόπλους που παραμένουν πιστοί στον ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, που επισκέφθηκε την Κυριακή τη Νατζάφ, κάλεσε τους παραστρατιωτικούς να καταθέσουν τα όπλα και να φύγουν από την ιερή αυτή πόλη.

Αλλά λίγο μετά την αναχώρηση του κ. Αλάουι από την πόλη, αμερικανικά ελικόπτερα ανέλαβαν και πάλι δράση, πλήττοντας με ρουκέτες θέσεις των σιιτών παραστρατιωτικών.

Νέες συγκρούσεις έγιναν επίσης και σε μια περιοχή της Βαγδάτης, στην Σαντρ Σίτι.

H εσχάτη των ποινών

Μία μέρα μετά τη χορήγηση αμνηστίας για ελάσσονα αδικήματα, η κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε να επαναφέρει τη θανατική ποινή για σοβαρά εγκλήματα, όπως είναι οι δολοφονίες, οι απαγωγές, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Η θανατική ποινή είχε ανασταλεί μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο νέος νόμος θα ισχύσει και για τον πρώην δικτάτορα, σε περίπτωση που καταδικασθεί για εγκλήματα πολέμου.

Όμηρος

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι αγνοείται η τύχη ενός διπλωμάτη του στο Ιράκ και πως όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εντοπισθούν τα ίχνη του έχουν αποτύχει.

Νωρίτερα, Ιρακινοί αντάρτες είχαν ισχυρισθεί πως απήγαγαν έναν Ιρανό διπλωμάτη, τον Φερεϊντούν Τζαχανί.

Ο κ. Τζαχανί μετέβαινε από τη Βαγδάτη στην Κερμπάλα του κεντρικού Ιράκ για να αναλάβει τη νεοσυσταθείσα θέση του προξένου του Ιράν στην πόλη αυτή ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως σιίτες.

Νωρίτερα, βιντεοκασέτα που είχε δοθεί στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια, που έχει την έδρα του στο Ντουμπάι, από μία οργάνωση που που αυτοαποκαλείται Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ.

Η βιντεοταινία έδειχνε το διαβατήριο του Ιρανού προξένου, Φερεϊντούν Τζαχανί, τον οποίο κατηγορούσε ότι αναμοχλεύει τα εθνοτικά πάθη στην Κερμπάλα.

Τεταμένες σχέσεις

Η απαγωγή του Ιρανού διπλωμάτη γίνεται καθήν στιγμήν έχει αυξηθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο γείτονες χώρες.

Το Σάββατο, το Ιράκ ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων μελών των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς Ιρακινών αξιωματούχων ότι Ιρανοί διενεργούσαν κατασκοπεία και ευθύνονται για πράξεις δολιοφθοράς στο Ιράκ και έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις.

Αυστραλία

Ομάδα 43 πρώην διπλωματών, ανώτατων στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων κατηγορούν, με ανοιχτή επιστολή, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ότι παρεπλάνησε σκόπιμα τον αυστραλιανό λαό για τους λόγους για τους οποίους έπρεπε η χώρα να εμπλακεί σε πόλεμο στο Ιράκ.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 21:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Κι άλλα σπίτια για τους έποικους»

Οι οικισμοί αποτελούν θέματα-κλειδιά στην ειρηνευτική διαδιασία

Πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 200 νέων κατοικιών σε μεγάλο εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη--στον οικισμό Αριέλ.

Την περασμένη εβδομάδα, είχε ακουσθεί ότι ύπάρχουν σχέδια που προβλέπουν την ανέγερση άλλων 600 κατοικιών στον μεγαλύτερο εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη--στον Μα'άλε Αντουμίν, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Έν μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε πως η επέκταση του οικισμού Αριέλ συνιστά κατάφωρη παραβίαση του σημερινού σχεδίου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή--του γνωστού ως «Οδικού χάρτη για την ειρήνη».

Η εξέλιξη αυτή, είπε ο κ. Ερεκάτ, δείχνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν τηρεί καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στους Αμερικανούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι του «Οδικού χάρτη για την ειρήνη» απαγορεύουν τη δημιουργία νέων εβραϊκών οικισμών, ακόμη και την φυσιολογική ανάπττυξη όλων όσων ήδη υπάρχουν.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 19:43 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστικές επιθέσεις στο Καράτσι

Τουλάχιστον 8 νεκροί και περίπου 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν στο Καράτσι του νοτίου Πακιστάν.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από εστιατόριο που βρίσκεται κοντά σε ισλαμικό σχολείο.

«Άκρως συντονισμένη» χαρακτήρισε η αστυνομία την οπίθεση που έγινε, όπως εξήγησε, με δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς και με στόχο να έχει όσο γίνεται περισσότερα θύματα.

Ειδικοί δήλωσαν πως εξουδέρωσαν μία τρίτη βόμβα.

Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, η αστυνομία ερευνά αν το ισλαμικό σχολείο, που βρίσκεται κοντά στο εστιατόριο, και το οποίο διοικείται από μία οργάνωση συντηρητικών σουνιτών μουσουλμάνων που υποστήριζε το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάνρ, ήταν ο στόχος των επιθέσεων.

Τον Μάιο, άγνωστοι δολοφόνησαν τον ηγέτη της οργάνωσης, Μουφτί Νιτζαμουντίν Σαμζάι, γνωστό υποστηρικτή των Ταλεμπάν.

Χιλιάδες οπαδοί του Μουφτί Νιτζαμουντίν Σαμζάι προκάλεσαν ταραχές μετά τη δολοφονία του.

Στο Καράτσι έχουν γίνει κι άλλες επιθέσεις στο παρελθόν, αλλά οι αρχές επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η επίθεση της Κυριακής εντάσσεται στη συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ ακραίων στοιχείων των σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων.

Το Καράτσι είναι η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, με πληθυσμό 14 εκατομμυρίων.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 17:17 (Ώρα Λονδίνου)

Υποστήριξη από τον Αραβικό Σύνδεσμο

To Νταρφούρ έχει χαρακτηρισθεί η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο

Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση του Χαρτούμ για να θέσει τέρμα στην ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

Αυτό τονίστηκε κατά την έναρξη της έκτακτης συνάντησης του οργανισμού στο Κάιρο.

Το ίδιο το Σουδάν είχε ζητήσει τη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου.

Όπως είχε τονίσει νωρίτερα ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, θα πρέπει να ληφθούν σαφείς αποφάσεις στο Κάιρο που να υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή, ενδεχομένως, διεθνών κυρώσεων.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προειδοποιήσει με πρόσφατο ψήφισμά τους την σουδανική κυβέρνηση πως εάν δεν λάβει μέτρα για να θέσει τέρμα στις επιθέσεις που δέχονται μη Άραβες στο Νταρφούρ μέσα σε διάστημα 30 ημερών, διατρέχει τον κίνδυνο να της επιβληθούν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Όπως επισημαίνει ένας από τους απεσταλμένους του BBC στις συνομιλίες, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανησυχεί μήπως η κρίση στο Νταρφούρ αποτελέσει πρόσχημα για διπλωματική ή/και στρατιωτική παρέμβαση στο Σουδάν.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Σουδάν για ν'αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί--χωρίς ν'απειλείται η κυριαρχία ή η εδαφική του αξκεραιότητα, τόνισε πως είναι κατά της επιβολής κυρώσεων στην αφρικανική αυτή χώρα.

Ο κ. Μούσα είχε επίσης χωριστές συνομιλίες νωρίτερα με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Πονκ, και τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ομάρ Κονάρε.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Λαμπαδηδρομία διασημοτήτων

Σε κοσμικό γεγονός έχουν μετατρέψει οι λαμπερές παρουσίες το πέρασμα της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας από την Στερεά Ελλάδα στην Πελοπόννησο.

Η λαμπαδηδρομία εγκαινιάζει ανεπίσημα την γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, την Κυριακή, τέσσερις ημέρες προ των επισήμων εγκαινίων της, που θα γίνουν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά.

Το πέρασμα της δάδας γίνεται στα χέρια διασημοτήτων από τους χώρους του αθλητισμού, της πολιτικής, της τέχνης.

Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και Πελοποννήσιος, κ. Κώστας Λαλιώτης, ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης εθνικής ποδοσφαίρου, Ότο Ρεχάγκελ, όλα τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας, ο διάσημος γάλλος ποδοσφαιριστής Ζινεντίν Ζιντάν (Ζιζού) και η τραγουδίστρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη, είναι μεταξύ των λαμπαδηδρόμων της διαδρομής, που θα καταλήξει στην Πάτρα όπου και θα «διανυκτερεύσει»η φλόγα.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 16:55 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν έχουν ... Ύμνο

Ο Ιβάν Μίλκοβιτς είναι μία από τις ελπίδες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην Ολυμπιάδα των Αθηνών

Λίγες μόνον ημέρες απομένουν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και ορισμένοι αθλητές της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν γνωρίζουν ποιός εθνικός ύμνος θ'ακουστεί στην Αθήνα αν πάρουν τυχόν κάποιο μετάλλιο.

Η ομοσπονδία Σερβίας Μαυροβουνίου δεν έχει ακόμη εγκρίνει το νέο της Εθνικό Ύμνο.

Μετά τη διάλυση της παλαιάς Γιουγκοσλαβίας, η Σερβία και το Μαυροβουνίου εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούσαν τον παλαιό Ύμνο της χώρας.

Συνέρχεται έτσι εκτάκτως στις 11 Αυγούστου η Βουλή για να εγκρίνει το νέο Εθνικό Ύμνο που θυμίζει ένα παλιό σερβικό τραγούδι κι ένα καινούργιο από το Μαυροβούνιο.

Αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, αν και πολλοί κάτοικοι συμφωνούν πως χρειάζεται να υπάρξει καινούργιος Εθνικός Ύμνος, δεν συμφωνούν με τον ύμνο που θα συζητήσει η Βουλή.

Όπως τού είπε ένας κάτοικος του Βελιγραδίου, «όλα έγιναν πολύ βιαστικά».


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 17:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Υποστήριξη από τον Αραβικό Σύνδεσμο»

To Νταρφούρ έχει χαρακτηρισθεί η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο

Η κυβέρνηση του Σουδάν εξέφρασε την ελπίδα πως η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο θα παράσχει υποστήριξη εναντίον μιας πιθανής ξένης επέμβασης στο θέμα του Νταρφούρ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, πριν αρχίσει η έκτακτη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, θα πρέπει να ληφθούν σαφείς αποφάσεις που να υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή, ενδεχομένως, διεθνών κυρώσεων.

Όπως επισημαίνει ένας από τους απεσταλμένους του BBC στις συνομιλίες, ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζει την ανησυχία πως η κρίση στο Νταρφούρ μπορεί ν'αποτελέσει πρόσχημα για διπλωματική ή/και στρατιωτική παρέμβαση.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, έχει ήδη ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Σουδάν για ν'αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ο κ. Μούσα είχε χωριστές συνομιλίεςνωρίτερα με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Πονκ, και τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ομάρ Κονάρε.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 16:28 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη-έκπληξη

Μία μέρα μετά τη χορήγηση αμνηστίας για ελάσσονα αδικήματα, η κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε να επαναφέρει τη θανατική ποινή για σοβαρά εγκλήματα, όπως είναι οι δολοφονίες, οι απαγωγές, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Εν τω μεταηλυ, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, επισκέφθηκε την ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, μια πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και ενόπλους που παραμένουν πιστοί στον ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Ο κ. Αλάουι κάλεσε τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα και να φύγουν από τη Νατζάφ.

Η μία πλευρά κατηγορεί την άλη για την επανέναρξη των συγκρούσεων στη Νατζάφ

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς από τη Νατζάφ, δύο αμερικανικά ελικόπτερα επετέθησαν εναντίον θέσεων των σιιτών παραστρατιωτικών, λίγες ώρες μετά την εντολή που έδωσε η κυβέρνηση στους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα.

Νέες συγκρούσεις έγιναν επίσης και σε μια περιοχή της Βαγδάτης, στην Σαντρ Σίτι.

Το Σάββατο, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για τις τελευταίες συγκρούσεις και πρόσθεσε πως ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να διευρύνει το ρόλο του ως μεσολαβητή στην παρολύσα κρίση.

Απαγωγή

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντάρτες απήγαγαν έναν Ιρανό διπλωμάτη στο Ιράκ.

Η ιρανική τηλεόραση ανέφερε ότι μέλη της ιρανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι ένας διπλωμάτης, ονόματι Φερεϊντούν Τζαχανί, έπεσε θύμα απαγωγής ενώ μετέβαινε από τη Βαγδάστη στην Κερμπάλα του κεντρικού Ιράκ ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως σιίτες.

Νωρίτερα, βιντεοκασέτα που είχε δοθεί στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια, που έχει την έδρα του στο Ντουμπάι, από μία οργάνωση που που αυτοαποκαλείται Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ, έδειχνε το διαβατήριο του Ιρανού προξένου, Φερεϊντούν Τζαχανί, τον οποίο κατηγορούσε ότι αναμοχλεύει τα εθνοτικά πάθη στην Κερμπάλα.

Τεταμένες σχέσεις

Η απαγωγή του Ιρανού διπλωμάτη γίνεται καθήν στιγμήν έχει αυξηθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο γείτονες χώρες.

Το Σάββατο, το Ιράκ ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων μελών των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Τεχεράνη ζήτησει αποδείξεις για τις καταγγελίες ότι Ιρανοί διενεργούσαν κατασκοπεία και ευθύνονταν για πράξεις δολιοφθοράς στο Ιράκ.

Αυστραλία

Ομάδα 43 πρώην διπλωματών, ανώτατων στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων κατηγορούν, με ανοιχτή επιστολή, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ότι παρεπλάνησε σκόπιμα τον αυστραλιανό λαό για τους λόγους για τους οποίους έπρεπε η χώρα να εμπλακεί σε πόλεμο στο Ιράκ.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ξαφνικά έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και από τους καλύτερους θεατρικούς ηθοποιούς της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ παραθέριζε στην Ερμιόνη. Η τελευταία σύντροφός του, ηθοποιός Νάντια Μουρούζη, μετέφερε τον 70χρονο ηθοποιό στο κέντρο υγείας Κρανιδίου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Απόφοιτος της σχολής του Εθνικού, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ξεκίνησε μικρός τόσο την θεατρική όσο και την κινηματογραφική του καριέρα, ως ένας από τους πολλά υποσχόμενους ζεν πρεμιέ της εποχής.

Η συνάντησή του, στα κινηματογραφικά πλατώ της ταινίας «Αστέρω», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη αποτελεί απαρχή της ιστορίας του διασημότερου ζευγαριού στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Γίνονται το γνωστότερο και πιο αγαπητό κινηματογραφικό ζευγάρι μετά την ταινία «Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο».

Το 1965 παντρεύονται. Ο θυελλώδης γάμος τους δεν κρατά πολύ. Αποκτούν ένα γιο, το Γιάννη. Μετά το διαζύγιό τους, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στρέφεται περισσότερο στο ποιοτικό θέατρο, που ήδη έχει υπηρετήσει είτε στο Εθνικό είτε με τον Κάρολο Κουν.

Οι πρωταγωνιστικές του ερμηνείες σε έργα το κλασσικού ρεπερτορίου και την αρχαία τραγωδία αποτελούν σημείο αναφοράς για τους νέους Έλληνες ηθοποιούς.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

'Ομορφη Αθήνα

βρετανικός Τύπος

Στον αστερισμό των ολυμπιακών της Αθήνας που ξεκινούν σε έξη ημέρες κινούνται οι βρετανικές εφημερίδες της Κυριακής.

Ένα διθυραμβικό άρθρο για την «αναγεννημένη Αθήνα» φιλοξενεί το ταξιδιωτικό ένθετο της Ομπζερβερ.

Υπογράφεται από την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Χελένα Σμιθ και φέρει τον τίτλο «Πως Ολυμπιακή Φλόγα λαμπρύνει την νέα Χρυσή Εποχή»

«Δεν υπάρχει ευρωπαική πρωτεύουσα που να μεταμορφώθηκε τελείως σε τόσο μικρό διάστημα. Σε αυτό συντέλεσαν τα 26 δις. Ευρώ της Ευρωπαικής Ενωσης αλλά ακόμη κι έτσι πρόκειται για μοναδικό επίτευγμα, υπογραμμίζει η Ομπζερβερ.

Μόνο καλά λόγια έχει να πει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας για την νέα Αθήνα.: Το νέφος εξαφανίστηκε, η πληθώρα των συγκοινωνιακών μέσων κάνουν πιο εύρυθμη την ζωή στην πρωτεύουσα. Το μετρό είναι το κάτι άλλο. Καθαρό, ακριβές, άρτια σχεδιασμένο, ένα πραγματικό μουσείο. Οι μεταμορφωμένες παραλίες του Σαρωνικού και τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά του, κάνουν την Αθήνα την μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που διαθέτει παραθεριστικά σημεία.

Με άλλα λόγια, μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες παραμονής στην ελληνική πρωτεύουσα η Χελένα Σμιθ δηλώνει ευθαρσώς ερωτευμένη με αυτή.

Η Τέλεγραφ της Κυριακής γράφει ότι στην Αθήνα βρίσκονται μέλη δύο ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Βρετανίας εξειδικευμένα σε αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις στην θάλασσα και τον αέρα. Οι ομάδες αυτές, που όπως γράφει η Τέλεγκραφ δεν θα έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο αλλά θα φέρουν και όπλα θα συντονίζονται από στελέχη των Μυστικών Υπηρεσιών της Βρετανίας του γνωστού ΜΙ6 τα οποία θα έχουν την έδρα τους στην βρετανική πρεσβεία της Αθήνας

Η Πρώτη Κυρία

Οι Τάιμς σκιαγραφούν το προφίλ της Γιάννας Αγγελοπούλου που όπως γράφουν πέτυχε το ακατόρθωτο δηλ. να οργανώσει τους Ολυμπιακούς της Ελλάδος.

Οι Τάιμς αναφέρονται εκτεταμένα στην προσωπική ζωή της κ. Αγγελοπούλου επισημαίνοντας ότι απώτερος στόχος της είναι η προεδρία της Δημοκρατίας

«αλλά δεν είναι δημοφιλής και υστερεί πολιτικά σε σύγκριση με την Ντόρα Μπακογιάννη» γράφουν οι Κυριακάτικοι Τάιμς.

Το αίνιγμα Κεντέρη

Στον Κώστα Κεντέρη, εστιάζει το αθλητικό ένθετο της Ιντιπέντεντ τον οποίο χαρακτηρίζουν «αίνιγμα» λόγω των περιορισμένων αθλητικών του εμφανίσεων τα τέσσερα χρόνια που μεσολαβούν μεταξύ των Ολυμπιάδων του Σίδνει και της Αθήνας.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του Καναλιού 4 για το ντόπινγκ που θα προβληθεί την Πέμπτη το βράδυ, δηλαδή την παραμονή της έναρξης των Αγώνων. Είναι μια βρετανο-αυστραλιανή παραγωγή και πιστεύεται ότι θα προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις.

Από την πλευρά της η Τέλεγκραφ εκτιμά ότι στους αγώνες της Αθήνας δεν θα υπάρξουν εντυπωσιακές επιδόσεις και ρεκόρ λόγω των αυστηρών μέτρων κατά του ντόπινγκ.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 07:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κόλαση η Νατζάφ

Στην ιερή πόλη των σιιτών του Ιράκ, Νατζάφ, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων αμερικανών πεζοναυτών και ανταρτών, μετέβη την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Η επίσκεψη Αλάουι στην πόλη που εδώ και τρείς ημέρες βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης στην πόλη με τον μεγαλύτερο θρησκευτικό συμβολισμό για στους σιίτες του Ιράκ.

Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι νεκροί των τριήμερων μαχών, συμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τους παραστρατιωτικούς οπαδούς του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ να εγκαταλήψουν την πόλη μέσα σε 24 ώρες.

Ανησυχούν τα ΗΕ

Την βαθεία του ανησυχία για την κατάσταση στη Νατζάφ, ιερή πολη των Σιιτών του Ιράκ που συγκλονίζεται από μάχες αμερικανών και ανταρτών, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο κ. Ανάν είπε ότι τα ΗΕ είναι έτοιμα να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν στην εξομάλυνση της κατάστασης.

«Ακόμα και την υστάτη ώρα μπορεί να επιτευχθεί ανακωχή και εμείς είμαστε διατεθημένοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν.

Στόχος η αποδυνάμωση των ανταρτών

Αμνηστία ενός μηνός εξήγγειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθού οι παραστρατιωτικέρς ομάδες που αντιστέκονται στην κυβέρνηση και του Αμερικανούς.

Από την αμνηστεία επωφελούνται άτομα που έχουν καταδικαστεί για ελαφρά ποινικά αδικήματα, όπως είναι η κατοχή ελαφρών όπλων και εκρηκτικών υλών.

Όπως είπε ο κ. Αλάουι, η νομοθεσία αυτή θα επιτρέψει σε πολλούς Ιρακινούς να επανενταχθούν στην κοινωνία των πολιτων παρά να θυσιάζουν τη ζωή τους για μια χαμένη υπόθεση.

Νατζάφ

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών και των Ιρακινών ανταρτών στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ.

Οι οπαδοί του σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ-Σαντρ, παραμένουν στην πόλη αψηφόντας διαταγή του δημάρχου της που του ζήτησε το Σάββατο να αποχωρήσουν εντός 24 ωρών.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες σε τοπικά εγκληματικά στοιχεία και σε οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Κλάδο ελαίας προς τον Μοκτάντα Αλ Σαντρ προσέφερε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι ο οποίος του πρότεινε να συμμετάσχει ενεργά στις πολιτικές διεργασίες .

Ιρανοί ηγέτες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις των Αμερικανών στα ιερά μνημεία των σιιτών.

Ο πρόεδρος Χαταμί του Ιράν δήλωσε πως όλοι οι μουσουλμάνοι και όχι μόνον οι σιίτες θεωρούν απολύτως απαράδεκτες τις επιθέσεις αυτές.

Αλ-Τζαζίρα

Η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό αλ-Τζαζίρα να κλείσει για ένα μήνα τα γραφεία του στη Βαγδάτη.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, η προθεσμία αυτή θα δώσει στον σταθμό τη δυνατότητα να αλλάξει την πολιτική του η οποία, όπως είπε, είναι να ενθαρρύνει τους κακοποιούς και τους εγκληματίες να αυξάνουν τις σραστηριότητές τους στο Ιράκ.

Το βράδυ του Σαββάτου, Ιρακινοί αστυνομικοί εισήλθαν στα γραφεία του αλ-Τζαζίρα, για να εφαρμόσουν την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, των αρχών.

«Εκτός Ιράκ»

Μία τουρκική εταιρεία δήλωσε πως αποσύρεται από το Ιράκ, λόγω των απειλών που έλαβε από τους απαγωγείς ενός από τους οδηγούς της ο οποίος κρατείται στο βόρειο Ιράκ.

Εκπρόσωπος της εταιρείας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απαγωγείς δεν θα πειράξουν τον οδηγό.

Αγνοείται η τύχη και άλλων Τούρκων οδηγών στο Ιράκ.

Ψεύτικο βίντεο

Ένας 21χρονος Αμερικανός εξήγησε πώς κατάφερε να ξεγελάσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πείθοντάς τα ότι ζηλωτές του Ισλάμ είχαν εκτελέσει έναν Αμερικανό στο Ιράκ.

Ο

Μπέντζαμιν Βάντερφορντ δήλωσε ότι μαγνητοσκόπησε την δική του, ψεύτικη εκτέλεση στο γκαράζ ενός φίλου του κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Το βίντεο κυκλοφορούσε επί μήνες στο Ίντερνετ και τελικά κάποιοι το είδαν σε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν ακραίοι ισλαμιστές.

Πολλοί ειδησογραφικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το BBC, αναφέρθηκαν στο βίντεο, πριν αποδειχθεί πως ήταν ψεύτικο.

Ο κ. Βάντερφορντ δήλωσε πως ήθελε να δείξει πόσο εύκολο είναι να παραπλανήσει κανείς τα μέσα ενημέρωσης.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ασφαλής η Ελλάδα

Θετική είναι η εικόνα της Ελλάδας σε πέντε μεγάλες και σημαντικές τουριστικές αγορές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Αθήνα 2004» στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Μάλιστα, η εικόνα της χώρας εμφανίζεται καλύτερη στις ΗΠΑ, όπου το 59,9% του πληθυσμού εμφανίζεται να τη θεωρεί ασφαλή τόπο για οικογενειακές διακοπές, ενώ στις Ευρωπαϊκές αγορές το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 40%.

Καλύτερα ενημερωμένοι για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας εμφανίζονται Γάλλοι και Γερμανοί και λιγότερο ενήμεροι οι Ισπανοί, ενώ είναι σημαντικό το συνολικό ποσοστό όσων εμφανίζονται βέβαιοι για την επιτυχία των αγώνων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εικόνα που είχαν για την Ελλάδα σύμφωνα με όσα είχαν δει, διαβάσει ή ακούσει γι αυτήν είναι πολύ θετική για το 53,7% στις ΗΠΑ, για το 47,7% των Βρετανών το 54,1% των Γερμανών, το 50,3% των Ισπανών και το 38,4% των Γάλλων.

Αρνητική γνώμη έχουν το 4,2% των Αμερικανών, το 4,5% των Βρετανών, το 1,6% των Γερμανών, το 4,1% των Ισπανών και το 2,8% των Γάλλων.

Η Αθήνα είναι πιο αγαπητή στους Ισπανούς, που σε ποσοστό 70,4% την χαρακτηρίζουν συναρπαστική πόλη. Συμφωνεί το 59,4% των Βρετανών, το 59,3% των Γάλλων, το 40,2% των Γερμανών, αλλά μόνο το 21,9% των Αμερικανών.

Στην απόλυτη επιτυχία των αγώνων πιστεύει ο 38% των Ισπανών, το 37% των Βρετανών, το 35,4% των Αμερικανών, το 32,6% των Γερμανών και το 29,3% των Γάλλων. Αποτυχία αναμένει το 5,4% στη Γαλλία και στην Ισπανία, 3,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία και 7,9% στις ΗΠΑ.

Τέλος, το 63,2% των Αμερικάνων και περισσότεροι από το 70% των ευρωπαίων γνωρίζουν ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν στην Ελλάδα (79,2% στη Γαλλία, 75,9% στη Γερμανία 71,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 55,7% στην Ισπανία). Δεν γνωρίζουν που θα γίνουν οι αγώνες το 26,8% στις ΗΠΑ, 14% στη Γαλλία, 16,5% στη Γερμανία, 22,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 40,4% στην Ισπανία.

Την έρευνα διενήργησε η MRB HELLAS την περίοδο 21 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2004, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Το δείγμα, με στρωματοποιημένη δειγματοληψίας, ήταν 1003 ατόμων στις ΗΠΑ, 503 στην Ισπανία, 503 στη Γερμανία, 500 στην Αγγλία και 501 στη Γαλλία.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Στο κέντρο του κόσμου. Δισεκατομμύρια βλέμματα στραμμένα από την Τετάρτη στην Ελλάδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Βάσεις: Πού θα κυμανθούν στις 60 περιζήτητες σχολές. Πτώση και σκαμπανεβάσματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όλη η Ελλάδα μια γιορτή. Κ. Καραμανλής: Είμαστε πανέτοιμοι για τους καλύτερους, αλλά και ασφαλέστερους Αγώνες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Όλος ο κόσμος στην Ελλάδα των θαυμάτων. Η χώρα μας κέρδισε το στοίχημα της προετοιμασίας.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: 1.000 ευρώ ο καθένας μας! Όλα έτοιμα, αλλά πανάκριβα.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Άδεια ταμεία μετά τους Ολυμπιακούς. Για θερμό φθινόπωρο με ακρίβεια και ανεργία ετοιμάζεται η κυβέρνηση.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Το στοίχημα της Αθήνας. Οι φιλοδοξίες, οι προσδοκίες και οι φόβοι. Η Ελλάδα πέρασε ήδη με επιτυχία το σκληρό τεστ της προετοιμασίας.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: 120.000 προσλήψεις μετά την Ολυμπιάδα. Η κυβέρνηση ανοίγει τις πόρτες του Δημοσίου από το Σεπτέμβριο.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Τα 8 ρεκόρ της Αθήνας. 5 ημέρες πριν την Τελετή Έναρξης η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει το (ακριβό) στοίχημα των Αγώνων.

Espresso της Κυριακής: Ποιοι θέλουν τον Κεντέρη στο «κλαμπ των Αθάνατων». Τον προτείνουν για τη ΔΟΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Φόβοι μόνο από προβοκάτσια. Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ολυμπιάδα από τρομοκρατικό χτύπημα, τα μέτρα ασφαλείας είναι τέτοια που ούτε κουνούπι δεν θα κινηθεί.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολυμπιονίκες με δανεικά. Χωρίς χρήματα από τον περασμένο Μάιο οι μισοί αθλητές και προπονητές της ελληνικής ομάδας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ένα καλό δίδαγμα. Για τα έργα στην Ελλάδα. Από τον Γάλλο κατασκευαστή της γέφυρας του Ρίου που μιλάει στην «Κ».

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: 5 «αγκάθια» στο... παρά πέντε των Αγώνων. Από ποιους παράγοντες θα κριθούν οι διοργανωτές.

ΝΙΚΗ: Στην τελική ευθεία. Συγκρατημένη αισιοδοξία λίγο πριν την έναρξη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Για το χρυσό ρε... γαμώτο. Έφθασε η δική μας γιορτή.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ολυμπιακό θαύμα» με νεκρούς- σακατεμένους και σκληρά εκμεταλλευόμενους εργάτες.

Traffic News Κυριακής: Ποιον θέλουν για παρουσιαστή του FAME STORY Τι έδειξε μυστική δημοσκόπηση του ΑΝΤ1.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Έξυπνες λύσεις για το καυτό 20ήμερο. Χρηστικός οδηγός για κόστος διαβίωσης, μετακινήσεις και εισιτήρια.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ολυμπιακοί ρυθμοί στη Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Αυθαίρετα: Ο νέος υπολογισμός ανέγερσης- διατήρησης. Τι λέει η κοινή υπουργική απόφαση του υπ. Οικονομικών και ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ψάχνουν για Υμνο

Προς αναζήτηση εθνικού ύμνου Σερβία και Μαυροβούνιο

Εξη ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και Σερβία και Μαυροβούνιο αναζητούν Εθνικό Υμνο.

Οι αθλητες της νεότευκτης Ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου δεν γνωρίζουν ακάμα με ποιον εθνικό ύμνο θα εκπροσωπηθούν.

Σερβία και Μαυροβούνιο χρησιμοποιούν ακόμα τον εθνικό ύμνο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας αλλά πολλοί και στις δύο εταίρους δεν είναι ικανοποιημένοι. Θέλουν τον δικό τους ύμνο.

Για τον λόγο αυτό τα Κοινοβούλια των δύο χωρών συνεδράζουν εκτάκτως στην αρχή της εβδομάδος για να επιλέξουν την μελωδία που θα τις εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 07:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κόλαση η Νατζάφ

Την βαθεία του ανησυχία για την κατάσταση στη Νατζάφ, ιερή πολη των Σιιτών του Ιράκ που συγκλονίζεται από μάχες αμερικανών και ανταρτών, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο κ. Ανάν είπε ότι τα ΗΕ είναι έτοιμα να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν στην εξομάλυνση της κατάστασης.

«Ακόμα και την υστάτη ώρα μπορεί να επιτευχθεί ανακωχή και εμείς είμαστε διατεθημένοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν.

Στόχος η αποδυνάμωση των ανταρτών

Αμνηστία ενός μηνός εξήγγειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθού οι παραστρατιωτικέρς ομάδες που αντιστέκονται στην κυβέρνηση και του Αμερικανούς.

Από την αμνηστεία επωφελούνται άτομα που έχουν καταδικαστεί για ελαφρά ποινικά αδικήματα, όπως είναι η κατοχή ελαφρών όπλων και εκρηκτικών υλών.

Όπως είπε ο κ. Αλάουι, η νομοθεσία αυτή θα επιτρέψει σε πολλούς Ιρακινούς να επανενταχθούν στην κοινωνία των πολιτων παρά να θυσιάζουν τη ζωή τους για μια χαμένη υπόθεση.

Νατζάφ

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών και των Ιρακινών ανταρτών στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ.

Οι οπαδοί του σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ-Σαντρ, παραμένουν στην πόλη αψηφόντας διαταγή του δημάρχου της που του ζήτησε το Σάββατο να αποχωρήσουν εντός 24 ωρών.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες σε τοπικά εγκληματικά στοιχεία και σε οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Κλάδο ελαίας προς τον Μοκτάντα Αλ Σαντρ προσέφερε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι ο οποίος του πρότεινε να συμμετάσχει ενεργά στις πολιτικές διεργασίες .

Ιρανοί ηγέτες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις των Αμερικανών στα ιερά μνημεία των σιιτών.

Ο πρόεδρος Χαταμί του Ιράν δήλωσε πως όλοι οι μουσουλμάνοι και όχι μόνον οι σιίτες θεωρούν απολύτως απαράδεκτες τις επιθέσεις αυτές.

Αλ-Τζαζίρα

Η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό αλ-Τζαζίρα να κλείσει για ένα μήνα τα γραφεία του στη Βαγδάτη.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, η προθεσμία αυτή θα δώσει στον σταθμό τη δυνατότητα να αλλάξει την πολιτική του η οποία, όπως είπε, είναι να ενθαρρύνει τους κακοποιούς και τους εγκληματίες να αυξάνουν τις σραστηριότητές τους στο Ιράκ.

Το βράδυ του Σαββάτου, Ιρακινοί αστυνομικοί εισήλθαν στα γραφεία του αλ-Τζαζίρα, για να εφαρμόσουν την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, των αρχών.

«Εκτός Ιράκ»

Μία τουρκική εταιρεία δήλωσε πως αποσύρεται από το Ιράκ, λόγω των απειλών που έλαβε από τους απαγωγείς ενός από τους οδηγούς της ο οποίος κρατείται στο βόρειο Ιράκ.

Εκπρόσωπος της εταιρείας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απαγωγείς δεν θα πειράξουν τον οδηγό.

Αγνοείται η τύχη και άλλων Τούρκων οδηγών στο Ιράκ.

Ψεύτικο βίντεο

Ένας 21χρονος Αμερικανός εξήγησε πώς κατάφερε να ξεγελάσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πείθοντάς τα ότι ζηλωτές του Ισλάμ είχαν εκτελέσει έναν Αμερικανό στο Ιράκ.

Ο

Μπέντζαμιν Βάντερφορντ δήλωσε ότι μαγνητοσκόπησε την δική του, ψεύτικη εκτέλεση στο γκαράζ ενός φίλου του κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Το βίντεο κυκλοφορούσε επί μήνες στο Ίντερνετ και τελικά κάποιοι το είδαν σε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν ακραίοι ισλαμιστές.

Πολλοί ειδησογραφικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το BBC, αναφέρθηκαν στο βίντεο, πριν αποδειχθεί πως ήταν ψεύτικο.

Ο κ. Βάντερφορντ δήλωσε πως ήθελε να δείξει πόσο εύκολο είναι να παραπλανήσει κανείς τα μέσα ενημέρωσης.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 07:24 (Ώρα Λονδίνου)

Θύμωσαν οι Κινέζοι

Το ποδόσφαιρο κινητοποιεί την κινεζική αστυνομία

Το φυσούν και δεν κρυώνει οι Κινέζοι μετά την ήττα που υπέστη η Εθνική τους από την παραδοσιακή αντίπαλλο Ιαπωνία μέσα στην έδρα της.

Με σκόρ 3-1 η Ιαπωνία κέρδισε το Σάββατο τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ασίας.

Ο τελικός διεξήχθη στο στάδιο των Εργατών στο Πεκίνο.

Με την λήξη του αγώνα, κινέζοι φίλαθλοι έκαψαν την ιαπωνική σημαία και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Πεκίνου φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ιαπωνίας.

Παρά την παρουσία 5.000 αστυνομικών ωρισμένοι κατόρθωσαν και επετέθησαν κατά ιαπόνων φιλάθλων τους οποίους εξύβρισαν και προπηλάκισαν.

Τον αγώνα παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες κινέζοι φίλαθλοι που γιουχάιζαν τους ιαπωνες ποδοσφαιριστές καθ΄όλη την διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού τους Υμνου και της απονομής του κυπέλλου.

Η Ιαπωνία ήταν νικήτρια και στην προηγούμενη διοργάνωση ενώ ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική Κίνας έπαιξε στον τελικό.

Το μίσος των Κινέζων για τους Ιάπωνες ανάγεται στην βάρβαρη κατοχή της χώρας τους από τον ιαπωνικό στρατό στη δεκαετία του '30.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 07:05 (Ώρα Λονδίνου)

Εστία επιδημιών το Νταρφούρ

To Νταρφούρ έχει χαρακτηρισθεί η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ξεριζώθηκαν απο τις εστίες τους στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν και ζούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, απειλούνται με επιδημίες, προειδοποιούν τα ΗΕ.

Αξιωματούχος του οργανισμού είπε στο BBC ότι στους προσφυγικούς καταυλισμούς παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας, διαρροικών και αναπνευστικών παθήσεων.

Εν τω μεταξύ ο οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση του Σουδάν συμφώνησε να ξεκινήσει συνομιλίες με δύο αντάρτικες οργανώσεις.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 23 Αυγούστου.

Προηγούμενη προσπάθεια για να πεισθούν κυβερνηση και αντάρτες να καθήσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, απέτυχαν εξ αιτίας της άρνησης των δύο αντάρτικών ομάδων, Απελευθερωτικό Μέτωπο του Σουδάν και το Κίνημα Ισότητας.

Αίτημα τους ήταν η αποστρατικοποίηση του Νταρφούς και η εξάρθρωση των αράβων παραστρατιωτικών που ευθύνονται για την κρίση στο δυτικό Σουδάν.

Κατηγορώ κατά της κυβέρνησης

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που ερεύνησε τις εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες στο Νταρφούρ επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Σουδάν.

«Η κυβέρνηση του Χαρτούμ ευθύνεται για πολλές εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες» αναφέρει σε έκθεση που συνέταξε η Άσμα Τζαχανγκίρ η οποία χαρακτηρίζει τις πράξεις αυτές εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την κ. Τζαχανγκίρ, η οποία είναι Πακιστανή δικηγόρος που ειδικεύεται σε θάματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλές από τις θηριωδίες διεπράχθησαν από μέλη της Δύναμης Λαϊκής Άμυνας που τελεί επισήμως υπό την διοίκηση του σουδανικού στρατού.

Το Χαρτούμ, πάντως, αρνείται πως υποστηρίζει τους αντάρτες Τζαντζουαΐντ στους οποίους επιρρίπτονται οι ευθύνες για ένα μεγάλο μέρος της βίας.

Όπως υποστηρίζει, προσπαθεί επί εβδομάδες να επιτύχει την απορρόφηση των ανταρτικών αυτών στοιχείων από την παραστρατιωτική Δύναμη Λαϊκής Άμυνας και την αστυνομία της χώρας.

Όμως, η ερευνήτρια του ΟΗΕ επιμένει πως συχνά είναι αδύνατο να ξεχωρίσει τους στρατιώτες από την Δύναμη Λαϊκής Άμυνας και την πολιτοφυλακή Τζαντζουαΐντ.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Παρασκευή ότι το υπουγικό συμβούλιο του Σουδάν ενέκρινε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Νταρφούρ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.