Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-05

  1. «Mακροχρόνια οφέλη» για την Αθήνα
  2. Ακρίδες απειλούν την Αφρική
  3. Νέο κύμα βίας πλήττει πόλεις του Ιράκ
  4. «Αισιόδοξα» τα Ηνωμένα Έθνη
  5. Με περιορισμούς η παρουσία δημοσιογράφων
  6. Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο στη Νατζάφ
  7. Ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ
  8. Αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία
  9. Νέες πιέσεις δέχεται η Γιούκος
  10. Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο
  11. «Φανταστικοί Αγώνες»
  12. Στον Ευαγγελισμό ο Μίκης
  13. Προστασία ζητά ο ΟΗΕ
  14. Ευθύνες στους Ολυμπιακούς για το έλλειμμα
  15. «Φανταστικοί Αγώνες»
  16. «Καμία ανοχή έναντι των απαγωγέων»
  17. Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου
  18. Οικονομία και Ρογκ
  19. «Πανόραμα»καταγγελιών
  20. «Καμία ανοχή έναντι των απαγωγέων»
  21. Tα προβλήματα του Μπαρόζο

Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 00:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Mακροχρόνια οφέλη» για την Αθήνα

βρετανικός Τύπος

Σε εξασέλιδο της αφιέρωμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναρωτιέται εάν «μια μικρή χώρα σαν της Ελλάδα θα αναλάβει ξανά την διοργάνωση των Αγώνων, ιδιαίτερα καθώς ο προγραμματισμός για ένα τέτοιο μεγάλο αθλητικό γεγονός γίνεται όλο και πιο πολυδάπανος και περίπλοκος».

Η Αθήνα «έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη με στόχο να πραγματοποιήσει καλούς αγώνες», γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι παρά τις ανησυχίες του υπόλοιπου κόσμου για τις καθυστερήσεις στα έργα και για την ασφάλεια, στην Ελλάδα κυριαρχεί η αισιοδοξία, που είναι «αποτέλεσμα της ώθησης που έδωσε στην εθνική υπερηφάνεια η νίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς απαριθμεί τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στην Αθήνα και σχολιάζει ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει δημιουργήσει «το πλαίσιο για να απολαύσει μακροχρόνια οφέληνα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού».

Τρομοκρατία

«Ανθρωποκυνηγητό καθώς πέντε μέλη της αλ Κάιντα διαφεύγουν» το πρωτοσέλιδο των Τάιμς (Times). Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τα πέντε μέλη της αλ Κάιντα «ήταν εμπλεγμένοι» στην σκευωρία τρομοκρατικής επίθεσης κατά του αεροδρομίου Χίθροου.

Οι πέντε διέφυγαν σύμφωνα με τους Τάιμς κατά τη διάρκεια της αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης της βρετανικής αστυνομίας το βράδυ της Τρίτης, αλλά, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Βρετανία.

Οι πέντε είναι πακιστανικής καταγωγής και σύμφωνα με τους Τάιμς είναι μέλη της ομάδας «του αρχηγού της αλ Κάιντα στη Βρετανία», γνωστός με τον κωδικό «Μπιλάλ» ο οποίος είναι μεταξύ των 12 που συνελήφθησαν την Τρίτη. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί η Γκάρντιαν (Guardian) που επικαλούμενη «πηγές και στις ακτές του Ατλαντικού» γράφει ότι ο Μπιλάλ ή Αμπου Μούσα αλ-Χίντι «είχε διοικητικό ρόλο στα υψηλότερα κλιμάκια» της αλ Κάιντα.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι οι πρόσφατες αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποτέλεσμα των συλλήψεων μελών της αλ Κάιντα στο Πακιστάν. Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ «δέχθηκε πιέσεις από τον πρόεδρο Μπους να εντείνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».Οι Τάιμς στο σχόλιο της σύνταξης χαιρετίζουν «τη ζωτική βοήθεια που προσέφερε το Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Τουρκία

«Βήματα προς τη δημοκρατία» κάνει η Τουρκία σύμφωνα με ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) από την Κωνσταντινούπολη. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην «επικείμενη» τοποθέτηση, για πρώτη φορά, πολιτικού προσώπου επικεφαλής του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Πρόκειται για καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που προσθέτει ότι σύμφωνα με το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας «θα περιορισθεί».


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 21:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ακρίδες απειλούν την Αφρική

Σύμφωνα με υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, τεράστια σμήνη από ακρίδες έχουν αρχίσει να κατακλύζουν περιοχές της Δυτικής Αφρικής και να προκαλούν τεράστια προβλήματα.

Οι ακρίδες καλύπτουν τώρα μία περιοχή της Αφρικής που έχει την ίδια έκταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες: οι ακρίδες έχουν καλύψει τις βορειοδυτικές πολιτείες του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνισίας και της Λιβύης και απειλούν τώρα την Μαυριτανία, τη Σενεγάλη, το Μάλι και τον Νίγηρα.

Υπάρχει μάλιστα μεγάλος κίνδυνος οι ακρίδες να πλήξουν ακόμη και το Σουδάν.

Πολλοί αγρότες στις πληγείσες περιοχές έχουν σταματήσει τη σπορά και υπάρχει κίνδυνος να υποστεί μεγάλες ζημίες η καλοκαιρινή σοδειά.


Νέο κύμα βίας πλήττει πόλεις του Ιράκ

Οι σιίτες πολιτοφύλακες δεν είναι πολλοί, αλλά είναι καλά εκπαιδευμένοι

Σιίτες παραστρατιωτικοί συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους στη Νατζάφ, στη Βασόρα κι επίσης στη Βαγδάτη.

Αμερικανικό ελικόπτερο κατερρίφθη στην ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων, Νατζάφ, κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στα αμερικανικά στρατεύματα και τους οπαδούς του ριζοσπάστη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Tραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης της Νατζάφ είχε ζητήσει τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων όταν οι αντάρτες επετέθησαν εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

undefined

Ο Σαντρ ανακοίνωσε πως μας δεσμεύει η εκεχειρία και οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να την τηρήσουν

Αχμέντ αλ-Σαϊμπάνι, εκπρόσωπος του Σαντρ στη Νατζάφ

Όμως, εκπρόσωποι του Μοκτάντα Αλ Σαντρ τόσο στη Νατζάφ όσο κι στη Βαγδάτη δήλωσαν πως επιθυμούν την ανανέωση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι πολιτοφύλακες του Μοκτάντα Αλ Σαντρ συγκρούστηκαν επίσης με βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στις συγκρούσεις που έγιναν στην πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ.

«Τζιχάντ»

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ δήλωναν ότι θα κήρυταν «τζιχάντ», δηλ. ιερό πόλεμο, κατά των βρετανικών δυνάμεων.

«Θα κηρύξουμε ιερό πόλεμο κατά των ξένων στρατευμάτων, όχι κατά της ιρακινής αστυνομίας και του ιρακινού στρατού», εφέρετο να δηλώνει ο Σεΐχης Σαάντ αλ-Μπάσρι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σαντρ Σίτι

Ένοπλοι συγκρούστηκαν επίσης με τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν έξι παραστρατιωτικοί, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν και πέντε Ιρακινοί άμαχοι.

Μαλαουίλ

Στο Μαλαουίλ, νοτίως της Βαγδάτης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από αστυνομικό τμήμα.

Στην ίδια περιοχή, ένοπλοι τραυμάτισαν θανάσιμα σύο αστυνομικούς.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Αισιόδοξα» τα Ηνωμένα Έθνη

Ο ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε πως το Σουδάν συμφώνησε με σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Νταρφούρ και μπορεί έτσι ν'αποφύγει την επιβολή κυρώσεων. «Αισιοδοξώ ότι δεν θα χρειαστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μέτρα κατά της κυβέρνησης του Χαρτούμ», δήλωσε ο ειδικός εντεταλμένος του διεθνούς οργανισμού στο Σουδάν, Γιαν Προνκ.

Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους, στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Ισμαήλ, συμφώνησαν ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα που έδιδε στο Σουδάν προθεσμία ενός μηνός για να σημειωθεί πρόοδος στον αφοπλισμό των Αράβων πολιτοφυλάκων στους οποίους επιρρίπτεται η ευθύνη για τον φόνο χιλιάδων κατοίκων του Νταρφούρ.

Αφρικανική Ένωση

Νωρίτερα, η Αφρικανική Ένωση είχε δηλώσει ότι τα πρώτα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης που αποστέλλει στο Σουδάν θα βρίσκονται στο Νταρφούρ την ερχόμενη εβδομάδα, αν και ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν επέμενε ότι δεν υπήρχε ακόμη οριστική συμφωνία επί του θέματος αυτού.

Eκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης εξήγησε στο BBC ότι σχεδιάζει να στείλει ειρηνευτική δύναμη 2.400 στρατιωτών στο Νταρφούρ και πως η Ρουάντα και η Νιγηρία προσέφεραν τα στρατεύματα που χρειάζονταν.

Η Ολλανδία προσέφερε επίσης οικονομική ενίσχυση στην Αφρικανική Ένωση η οποία δήλωσε πως συνεργάζεται επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την επιχείρηση που ανέλαβε.

Ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την Αφρικανική Ένωση.

Είχε προσθέσει, όμως, ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τελική συμφωνία για το αν θα επιτραπεί η είσοδος ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα του.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Με περιορισμούς η παρουσία δημοσιογράφων

Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης επέτρεψε σε δημοσιογράφους να παραστούν στη συνεδρίαση ενός από τα έκτακτα στρατοδικεία που έχουν συσταθεί στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Είναι η πρώτη φορά που μπορούν να οδηγηθούν ενώπιον αυτών των σττρατοδικείων οι κρατούμενοι του Γουαντάναμο, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 600.

Κρατούνται εκεί εδώ και δύο και πλέον χρόνια χωρίς να έχουν δικασθεί ή να τους επιτραπεί να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους.

Ανταποκριτής του BBC είδε ένα γενειοφόρο Αφγανό, 31 ετών, να οδηγείται ενώπιον τριών αξιωματικών του στρατού.

Ο κρατούμενος φορούσε χειροπέδες και ήταν αλυσσοδεμένος στο πάτωμα καθ'όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Τού διάβασαν εν συντομία τα στοιχεία που υπάρχουν εις βάρος του και του επέτρεψαν ακολούθως να προβεί ο ίδιος σε κάποια δήλωση.

Μιλώντας μέσω διερμηνέως, ο κρατούμενος αρνήθηκε πως ήταν μαχητής και, όπως είπε, οι Ταλεμπάν είχαν δόσει όπλα σε όλους.

«Παραδόθηκα μόνος μου στους Αμερικανούς γιατί πίστευα πως οι Αμερικανοί ήταν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε κι εξήγησε πως δεν πολέμησε κανένα. «Ποτέ πριν δεν είχα ακούσει πως οι Αμερικανοί είχαν κακομεταχειρισθεί κανένα.»

Ο κρατούμενος ρώτησε πότε θα γνωρίζει την απόφαση του στρατοδικείου κι αν θα σταλεί πίσω στη χώρα του.

Έπειτα, οδηγήθηκε έξω από την αίθουσα, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν, γιατί το στρατοδικείο θα συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι τα έκτακτα αυτά στρατοδικεία θα είναι δίκαια.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου--συγκεκριμένα, ο Γκόρντον Ίνγκλαντ-- δήλωσε πως το σύστημα που εφαρμόζεται στο Γουαντάναμο προκύπτει από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Όμως, οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τελείως διαφορετική άποψη.

Όπως υποστηρίζουν, κάθε άλλο παρά αμερόληπτη είναι η διαδικασία που ακολουθούν τα έκτακτα στρατοδικεία στο Γουαντάναμο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΒΒC, o Γκόρντον Ίνγκλαντ δήλωσε πως δεν αναμένει ν'αφεθούν πολλοί ελεύθεροι από τους 600 που κρατούνται στο Γουαντάναμο.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου)

Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο στη Νατζάφ

Στο Ιράκ, κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο στην ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων, Νατζάφ, κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στα αμερικανικά στρατεύματα και τους οπαδούς του ριζοσπάστη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Tραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης της Νατζάφ είχε ζητήσει τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων όταν οι αντάρτες επετέθησαν εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Οι πολιτοφύλακες του Μοκτάντα Αλ Σαντρ συγκρούστηκαν επίσης με βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

undefined

Θα κηρύξουμε ιερό πόλεμο κατά των ξένων στρατευμάτων, όχι κατά της ιρακινής αστυνομίας και του ιρακινού στρατού

Σεΐχης Σαάντ αλ-Μπάσρι

Απειλούν δε με νέα εξέγερση κατά των βρετανικών στρατευμάτων μετά τη σύλληψη τεσσάρων μελών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ κήρυξαν «τζιχάντ», δηλ. ιερό πόλεμο, κατά των βρετανικών δυνάμεων.

«Θα κηρύξουμε ιερό πόλεμο κατά των ξένων στρατευμάτων, όχι κατά της ιρακινής αστυνομίας και του ιρακινού στρατού», φέρεται να δηλώνει ο Σεΐχης Σαάντ αλ-Μπάσρι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στις συγκρούσεις που έγιναν στην πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ.

Εξάλλου, στο Μαλαουίλ, νοτίως της Βαγδάτης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από αστυνομικό τμήμα.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ

Η Αφρικανική Ένωση δήλωσε ότι τα πρώτα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης που αποστέλλει στο Σουδάν θα βρίσκονται στο Νταρφούρ την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν επιμένει ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία επί του θέματος αυτού.

Eκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε στο BBC ότι σχεδιάζει να στείλει ειρηνευτική δύναμη 2.400 στρατιωτών στο Νταρφούρ και πως η Ρουάντα και η Νιγηρία προσέφεραν τα στρατεύματα που χρειάζονταν.

Η Ολανδία προσέφερε επίσης οικονομική ενίσχυση στην Αφρικανική Ένωση η οποία δήλωσε πως συνεργάζεται επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την επιχείρηση που ανέλαβε.

Ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, δήλωσε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την Αφρικανική Ένωση.

Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τελική συμφωνία για το αν θα επιτραπεί η είσοδος ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα του.

Την Τετάρτη, διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του σουδάν, Χαρτούμ, κατηγόρησαν τα Ηνωμένα 'Εθνη και τον γενικό γραμματέα τους, Κόφι Ανάν, ότι συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και ότι κλιμακώνουν την κρίση στο Νταρφούρ.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 17:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία

Από το Νοέμβριο και μετά τα βασικά επιτόκια στη Βρετανία έχουν αυξηθεί πέντε φορές

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε για άλλη μια φορά τα βασικά επιτόκια κατά 0,25% τα οποία πλέον φθάνουν στο 4,75%.

Η εν λόγω απόφαση, η οποία είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές, λαμβάνεται καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό στους επόμενους μήνες.

Η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται επίσης ως προσπάθεια να υποχωρήσουν οι τιμές στην αγορά κατοικίας, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, όμως, ήθελε να λάβει μέτρα επίσης και για τον περιορισμό των ελλειμμάτων που υπάρχουν λόγω των απλήρωτων δανείων και των χρεών που υπάρχουν από πιστωτικές κάρτες στη χώρα.

Πέντε φορές αύξηση

Μέσα σε οκτώ μήνες, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει πέντε φορές κατά 0,25% τα βασικά επιτόκια.

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει αυτομάτως τις δόσεις των δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Αυτοί που αναμένεται να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πίεση είναι οι εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας που πληρώνουν στεγαστικά δάνεια.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι όσοι έχουν αποταμιεύσεις θα απολαμβάνουν μεγαλύτερους τόκους.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 18:42 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες πιέσεις δέχεται η Γιούκος

Η Γιούκος αντλεί 1,7 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανεκάλεσε την προηγούμενη απόφασή του που επέτρεπε στον πετρελαϊκό κολοσσό Γιούκος να έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του που έχουν παγώσει. H προηγούμενη απόφαση έδινε την ευκαιρία στην Γιούκος να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της.

Η τωρινή ανακοίνωση του υπουργείου, όμως, αναφέρει ότι είχε γίνει λάθος και πως όλα τα ποσά που εισέρχονται στους λογαριασμούς της εταιρείας α κατάσχονται για να εξοφληθούν έτσι τα χρέη της.

Η Γιούκος θα πρέπει μέχρι τα τέλη Αυγούστου να καταβάλει φόρους που ανέρχονται σχεδόν σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως μπορεί να αναγκασθεί να μειώσει, σε λίγες μέρες, κατά το ήμισι την παραγωγή της εάν δεν της επιτραπεί να έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Μειώθηκε σημαντικά η αξία των μετοχών της εταιρείας, αν και οι τελευταίες εξελίξεις δεν επηρέασαν σοβαρά την τιμή του πετρελαίου.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 15:26 (Ώρα Λονδίνου)

Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο

Στο Ιράκ, κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο στην πόλη Νατζάφ κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στα αμερικανικά στρατεύματα και τους οπαδούς του ριζοσπάστη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Tραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης της Νατζάφ είχε ζητήσει τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων όταν οι αντάρτες επετέθησαν εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Οι πολιτοφύλακες του Μοκτάντα Αλ Σαντρ συγκρούστηκαν επίσης με βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

Απειλούν δε με νέα εξέγερση κατά των βρετανικών στρατευμάτων μετά τη σύλληψη τεσσάρων μελών του.

Εξάλλου, στο Μαλαουίλ, νοτίως της Βαγδάτης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από αστυνομικό τμήμα.


«Φανταστικοί Αγώνες»

«Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που βρήκα μια τελείως αλλαγμένη, νέα Αθήνα.

»Η Αθήνα είναι έτοιμη και είμαι σίγουρος ότι οι αθλητές θα ζήσουν φανταστικούς αγώνες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρόγκ, μετά συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Και προσέθεσε, «είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα έχει κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και της προέδρου της Οργανωτικής των Ολυμπιακών «Αθήνα 2004», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρογκ απήντησε και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα δωροδοκίας μέλους της ΔΟΕ το οποίο παρουσίασε το BBC, λέγοντας "δεν ξέρουμε λεπτομέρειες, η Επιτροπή Ηθικής εξετάζει τα γεγονότα, απόψε θα δούμε το θέμα και θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες".


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Ευαγγελισμό ο Μίκης

Εσπευσμένα εισήχθη το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης, που έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στο Βραχάτι, παρουσίαζε ρίγη και υψηλό πυρετό.

Οι γιατροί διέγνωσαν χολοκυστίτιδα και δήλωσαν ότι σε λίγες ημέρες θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Προς το παρόν νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ευαγγελισμού, την οποία διευθύνει ο καθηγητής Χαράλαμπος Ρούσος.

Τηλεγραφήματα με ευχές για ταχείαν ανάρρωση απέστειλαν στον κ. Θεοδωράκη η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος πρόεδρος του ιδίου κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Προστασία ζητά ο ΟΗΕ

Την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στο Ιράκ, επικεφαλής «εμπροσθοφυλακής» του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι θα χρειασθούν 5000 στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης για την προστασία της αποστολής του Οργανισμού στο Ιράκ, η οποία αναλαμβάνει έργο σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών τον ερχόμενο χρόνο και τα προγράμματα ανοικοδόμησης της χώρας.

«Επιδιώκουμε την εξασφάλιση προστασίας από την πολυεθνική δύναμη», είπε ο κ. Ανάν, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επίσημες επιβεβαιώσεις από τις κυβερνήσεις των συγκεκριμένων χωρών.

Ήδη την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στο Ιράκ μικρή ομάδα συνεργατών του ΟΗΕ, υπό τον Πακιστανό διπλωμάτη, Ασράφ Γεχαντζίρ Κουάζι.

Ο ΟΗΕ αποχώρησε από το Ιράκ, μετά από δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου του στη Βαγδάτη τον Οκτώβριο του 2003.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ, στην πόλη Μαχαουίλ, 75 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, κοντά στην αρχαία Βαβυλώνα.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα, συμπίπτει χρονικά με νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην κοντινή πόλη Νατζάφ, μεταξύ αμερικανικών μονάδων και του κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Το ιρακινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι οκτώ.

Μαχητές του αλ Σαντρ επετέθησαν εναντίον αστυνομικού τμήματος και συγκρούστηκαν με Ιρακινούς αστυνομικούς, ενώ στη συνέχεια ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις Αμερικανοί πεζοναύτες.

Ο διοικητής της πόλης, Αντνάν αλ Ζουρούφι δήλωσε στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις επενέβηκαν για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς και να προστατεύσουν την πόλη.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 09:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ευθύνες στους Ολυμπιακούς για το έλλειμμα

Το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας επιβαρύνθηκε από το πρόσθετο κόστος που δημιούργησαν οι καθυστερήσεις στα ολυμπιακά έργα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνολικών εξόδων επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2003 και του 2004 και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το έλλειμμα να μεγαλώσει.

Ωστόσο, χαρακτήρισε «έτος προσαρμογής» για την Ελλάδα το 2005, οπότε θεωρεί ότι τότε είναι δυνατόν να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω από το 3% καθώς ο προϋπολογισμός του ερχόμενου έτους, που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, προβλέπει δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών.

«Ελέγχουμε την κατάσταση και θα καταθέσουμε έναν προϋπολογισμό, στον οποίο το έλλειμμα θα υποχωρήσει εύκολα», δήλωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας ότι δεν θα υπάρχει πια το κόστος των Ολυμπιακών αγώνων, θα υπάρξουν νέα έσοδα και θα περιορισθούν οι κρατικές δαπάνες.

Ο κ. Αλογοσκούφης προέβλεψε ακόμη νέο τριετές κύμα ιδιωτικοποιήσεων, που θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται από τα μέσα του 2005, και, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, προτιμά μάλλον επενδύσεις ξένων τραπεζών στην Ελλάδα παρά τη συγχώνευση ελληνικών όπως συζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 09:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Φανταστικοί Αγώνες»

«Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που βρήκα μια τελείως αλλαγμένη, νέα Αθήνα.

»Η Αθήνα είναι έτοιμη και είμαι σίγουρος ότι οι αθλητές θα ζήσουν φανταστικούς αγώνες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρόγκ, μετά συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Και προσέθεσε, «είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα έχει κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και της προέδρου της Οργανωτικής των Ολυμπιακών «Αθήνα 2004», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρογκ απήντησε και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα δωροδοκίας μέλους της ΔΟΕ το οποίο παρουσίασε το BBC, λέγοντας "δεν ξέρουμε λεπτομέρειες, η Επιτροπή Ηθικής εξετάζει τα γεγονότα, απόψε θα δούμε το θέμα και θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες".


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Καμία ανοχή έναντι των απαγωγέων»

Να αποτραπούν οι αποχωρήσεις στρατευμάτων -όπως των Φιλιππίνων- επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι κάθε μία από τις υπόλοιπες 31 χώρες θα εκδηλώσει δημόσια την υποστήριξη της προς την πολιτική των μη-παραχωρήσεων εντός των προσεχών ημερών.

«Όλοι μας πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να δηλώσουμε δημόσια την πολιτική μας και να τονίσουμε ότι δεν κάνουμε παραχωρήσεις στους τρομοκράτες και στους απαγωγείς. Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ένας από τους τρόπους για να αποθαρρύνουμε τη πρακτική τους. Καθιστούμε σαφές σε αυτούς που κρατούν ομήρους ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτε από αυτή τη τακτική», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος αποκάλυψε ότι την ιδέα της κοινής γραμμής στο ζήτημα, είχε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης των Φιλιππίνων τον περασμένο μήνα να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός Φιλιππινέζου ομήρου.

Την Τετάρτη δύο τούρκοι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων και τέσσερις Ιορδανοί αφέθησαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ξένοι όμηροι που εξακολουθούν να εξακολουθούν να κρατούνται από ανταρτικές ομάδες στο Ιράκ ανέρχεται στους 20.

Το πρακτορείο Ρόϊτερς μεταδίδει από την Άγκυρα ότι ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας, Κουρσάτ Τουτζμεν, δήλωσε πως πρέπει να συνεχισθούν τα δρομολόγια τουρκικών φορτηγών προς το Ιράκ.

Ο υπουργός υπογράμμισε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την προστασία των οδηγών, το συνδικάτο των οποίων είχε ανακοινώσει την αναστολή των δρομολογίων, μετά την εκτέλεση Τούρκου ομήρου από τους απαγωγείς του στο Ιράκ.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου

Η ανακοίνωση για αύξηση της παραγωγής «έριξε» τις τιμές του πετρελαίου

Στη νέα Υόρκη το πρωί της Πέμπτης η τιμή του πετρελαίου ανέρχονταν στα 42,90 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά επτά σεντς σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής την Τετάρτη.

Νωρίτερα την Τετάρτη, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 44 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του μπρεντ άγγιξε τα 43 δολάρια.

Η μείωση της τιμής οφείλεται στην χαλάρωση των περιορισμών στη λειτουργία του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος, στην οποία προχώρησαν οι ρωσικές αρχές αλλά κυρίως στην δέσμευση που ανέλαβε ο ΟΠΕΚ να αυξήσει τη παραγωγή του μαύρου χρυσού. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι τα μέλη του συμφώνησαν να αυξήσουν τη παραγωγή κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ έχει θέσει ως στόχο άντλησης από την 1η Αυγούστου, 26 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αναλυτές όμως εκτιμούν ότι η παραγωγή θα αγγίζει τα 30 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι ρωσικές αρχές έδωσαν την άδεια στην εταιρεία Γιούκος να χρησιμοποιήσει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς για την κίνηση των εξαγωγών και για άλλες της ανάγκες.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και Ρογκ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ποιοι έρχονται ποιοι φεύγουν. Αλλαγή φρουράς στα νοσοκομεία της Κεντρ. Μακεδονίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ακίνητα: Μεγάλες ευκαιρίες σε 23 περιοχές. Πού θα ανακαλύψετε το σπίτι που σας ταιριάζει.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 4 δισεκατομμύρια θα δουν τους Αγώνες! Η Ολυμπιάδα με αριθμούς.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μια ωραία στο ΕΣΥ. 32χρονη διορίστηκε πρόεδρος στο ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Παιδιά για σεξ με ...ενοίκιο! Φόβοι αύξησης των κρουσμάτων εμπορίας ανηλίκων στους Αγώνες.

Η ΑΥΓΗ: 7 δισ. ευρώ για τους Αγώνες! Νέα αύξηση σε μια εβδομάδα!. Εκτροχιάζεται το δημόσιο έλλειμμα:4% του ΑΕΠ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ακρίβεια και φτώχεια πνίγουν τον κόσμο. Ενώ ο Τουρισμός καταποντίζεται...Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η μάχη της γέφυρας. Πολιτική αντιπαράθεση για το Ρίο. Στις τελετές για την ολυμπιακή φλόγα και για τα επίσημα εγκαίνια.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέες προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στα ΚΕΠ. Σύντομα θα εκδοθούν οι προκηρύξεις.

ΕΘΝΟΣ: Οριστική η πτώση των βάσεων έως 1.000 μόρια. Πανελλαδικές: Χωρίς ανατροπές οι προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαζέψτε τις ανάγωγες λιμενοφυλακίνες. Ενώ η Αστυνομία είναι άψογη, το Λιμενικό έχει χάσει την ψυχραιμία του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οδηγός με τιμές Αγαθών και Υπηρεσιών. Από το υπουργείο Ανάπτυξης- Τυπωμένος σε έξι γλώσσες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όλα καλά και ....ακριβά. Στην τελική ευθεία χωρίς προβλήματα και εκκρεμότητες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα μυστικά της κρεβατο-κάμερας. Κλοιός ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο Λεκανοπέδιο.

ΕΞΠΡΕΣ:''Έλλειμμα άνω του 4%. Απαισιόδοξος ο Π. Δούκας".

ΕΣΤΙΑ: Ανασυγκρότησις της οικονομίας. Με άμεση εξυγίανση του δημοσίου τομέως.

ESPRESSO: Πρόβλημα με Μικρούτσικο. Άλλαξε τις αποφάσεις του κι έφερε αναταραχή. Ο Ανδρέας "κάνει νερά".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Εξαφάνισαν την ακρίβεια ...στα χαρτιά. "Φθηνή χώρα" η Ελλάδα σε 300.000 έντυπα του υπουργείου Ανάπτυξης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ετοιμότητα και αγωνία για απρόοπτα. Ζακ Ρόγκ: Η Αθήνα θα διοργανώσει φανταστικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΚΕΡΔΟΣ:''Μετρημένοι στα δάκτυλα οι Έλληνες επενδυτές. Δεν επενδύουν ελλείψει διαθεσιμων, ενώ προτιμούν την αποταμίευση".

Ο ΛΟΓΟΣ: Όλα έτοιμα για την Ολυμπιάδα. Αισιόδοξο μήνυμα από την κυβέρνηση και τη διυπουργική.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 2004 χρέη. Απογοητευτικές προβλέψεις για το δημόσιο έλλειμμα.

Μetro: Αντίπαλος το απρόοπτο. Σχεδόν τίποτε δεν μπορεί να χαλάσει τη μεγάλη γιορτή.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Χάνεται το πλεόνασμα της "άσπρης τρύπας". Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τους δημόσιους οργανισμούς".

ΤΑ ΝΕΑ: Τιμές μαϊμού δίνει η κυβέρνηση. Στους επισκέπτες του 2004.

Η ΝΙΚΗ: Προάγγελος λιτότητας. Κυβερνητικά σχέδια για συγκράτηση του ελλείμματος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πρακτοριάδα" 2004 με κόστος 1 δισ. ευρώ! Αφιέρωμα του "Ρ" στην "ασφάλεια" της Ολυμπιάδας.

TRAFFIC NEWS: "FAME STORY" για ηθοποιούς με τον Ανδρέα στον ALPHA. Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που θα παρουσιάζει ο Μικρούτσικος.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: STOP στην εμπορία ανθρώπων. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα.

Η ΧΩΡΑ: Πίνακες με τις εξπρές εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Ποια νομιμοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

City Press: BBC-CNN:Πανάκριβοι οι Ολυμπιακοί της Αθήνας .

Οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι " οι εξαιρετικά δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να επεκτείνει τον κύκλο των ρυθμίσεων και σε άλλα αντικείμενα πέραν της φορολογίας εισοδήματος. Στις αρχές Σεπτεμβρίου πρόκειται να ρυθμισθούν με ευνοϊκούς όρους και περίπου ένα εκατομμύριο εκκρεμείς υποθέσεις της φορολογίας ακινήτων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών γιατις οποίες υπήρχε αμφισβήτηση της φορολογητέας ύλης".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "αμέσως μετά τους Αγώνες και χωρίς καμία χρονοτριβή η Κυβέρνησις Καραμανλή οφείλει να αντιμετώπιση όλα τα προβλήματα. Ως προς το δημοσιονομικό, πρέπει να περιστείλει δραστικά τις σπατάλες. Και ως προς τα διαρθρωτικά πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες και πραγματικές αποκρατικοποιήσεις. Για να επιτευχθεί η ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, όλα πρέπει να ξεκινήσουν από τον δημόσιο τομέα. Αυτός είναι ο μέγας ασθενής, που επί χρόνια τορπιλίζει την ανάπτυξη".

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "κλίμα για την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας καλλιεργεί ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση, αναζητώντας άλλοθι τόσο στο υψηλό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και στη διεθνή οικονομική συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από την αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Στο 4,2% του ΑΕΠ διαμορφώνεται, τελικά, το τέσσερις φορές αναθεωρημένο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2003, με βάση και τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης της δημοσιονομικής απογραφής".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "η ακρίβεια και η φτώχεια αποτελούν το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η Χώρα και ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα αφού τα εισοδήματά τους παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα".

Εντάξεις στο σχέδιο πόλεως

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "εξακόσιες χιλιάδες αυθαίρετα πρόκειται να ενταχθούν άμεσα στα σχέδια πόλεων και να νομιμοποιηθούν. Με τις διαδικασίες εξπρές που λαμβάνονται ολοκληρώνονται οι σχετικές πολεοδομικές μελέτες και εντός του καλοκαιριού θα δοθεί οριστική λύση στο μείζον θέμα των αυθαιρέτων".

Ολυμπιακοί Αγώνες

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η ολυμπιακή εικόνα της Αθήνας, εντυπωσίασε τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι οι Αγώνες θα είναι φανταστικοί".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "βρήκα εντυπωσιακή αλλαγή, η Αθήνα είναι άλλη πόλη. Έχετε κάνει εξαιρετική προετοιμασία". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του ΔΟΕ Ζακ Ρογκ προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που τον υποδέχθηκε στο Μαξίμου με τις τιμές αρχηγού κράτους. Μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση δεν θα μπορούσαν να έχουν οι Έλληνες, όταν επανειλημμένα στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΔΟΕ απειλούσε με κόκκινη κάρτα".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "το μήνυμα ότι όλα είναι έτοιμα για την Ολυμπιάδα έστειλε χθες η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε για το θέμα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή".

Η Espresso σημειώνει ότι "ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή του κόσμου και την προσαρμογή που δείχνουν οι πολίτες της Αθήνας στην Ολυμπιακή προετοιμασία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διυπουργικής επιτροπής, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη σε όλα τα επίπεδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Η METRO εκτιμά ότι "το μόνο που μπορεί να επηρεάσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός. Η εκτίμηση αυτή κατατέθηκε χθες στη διευρυμένη σύσκεψη που συνήλθε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και παρουσία της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", Γιάννας Αγγελοπούλου".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "αδιάτρητη ομπρέλα ασφάλειας πάνω απ' όλη την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μόλις χθες τέθηκαν σε λειτουργία και τα σύγχρονα συστήματα C41. Τα συστήματα αυτά, σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επικοινωνιών, πληροφορικής και φυσικής ασφάλειας, παρέχουν άμεση πληροφόρηση όπως εικόνα, ήχο, δεδομένα, στους εξουσιοδοτημένους αστυνομικούς, προκειμένου να έχουν άμεση επίγνωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "στρατοκρατούμενη περιοχή θυμίζει η Αθήνα της "Ολυμπιακής Εκεχειρίας" και του "αρχαίου αθάνατου πνεύματος". Πράκτορες, ΝΑΤΟικοί, ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, ειδικό αερόπλοιο "Ζέπελιν" και ασφυκτική αστυνομική παρουσία σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και στις άλλες Ολυμπιακές πόλεις, είναι τα συστατικά του εκρηκτικού "κοκτέιλ" που λέγεται Ολυμπιακή ασφάλεια".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το κόστος αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε πρωτοφανές και ασφαλώς δυσβάσταχτο για μια μικρή χώρα. Πληρώσαμε, λοιπόν, και θα πληρώνουμε για τις επόμενες γενιές πολλά, είναι στο χέρι μας να βγάλουμε περισσότερα αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρονται για την Ελλάδα στο μεταολυμπιακό τοπίο".

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "κάθε μέρα το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ανεβαίνει. Πριν από μία εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομίας το υπολόγιζε στα 6 δισ. ευρώ. Χθες ο υφυπουργός Π. Δούκας ανακοίνωσε ότι θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,4 τρισ. δραχμές. Όταν ο αρχικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης Σημίτη μιλούσε για 1 τρισ. δραχμές".

Η City Press τονίζει ότι "μετά τις αμφιβολίες για την ποιότητα της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες ξεπεράστηκαν με την ουσιαστική ολοκλήρωση της προετοιμασίας, διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και έγκυρες ξένες εφημερίδες περνάνε στους υπολογισμούς του κόστους και του ενδεχόμενου οφέλους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το γενικό συμπέρασμα των ξένων σχολιαστών και αναλυτών είναι ότι η Ελλάδα ανέλαβε τεράστια οικονομικά βάρη χωρίς να έχει προγραμματίσει σωστά την οικονομική αξιοποίηση του ιστορικού γεγονότος".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθήσουν έστω και μία φορά κάποια μετάδοση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. στην κάλυψη των οποίων πρόκειται να εμπλακούν περισσότερα από 200 κανάλια από ισάριθμες χώρες".

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "τιμές μαϊμού δίνει η κυβέρνηση στους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων για το κόστος μιας σειράς αγαθών ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσιών κατά την περίοδο των Αγώνων. Από το ενημερωτικό φυλλάδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι οι τιμές σε πάρα πολλές περιπτώσεις βρίσκονται εντελώς εκτός πραγματικότητας. Και αποκαλύπτουν την έκταση της ακρίβειας στην αγορά που προσλαμβάνει ολυμπιακές διαστάσεις".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Πανόραμα»καταγγελιών

"πονοκέφαλος" για τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ οι καταγγελίες για διαφθορά «αθανάτων»

Στο πρόγραμμα «Πανόραμα» του BBC, που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αθλητικοί παράγοντες φέρονται να αποκαλύπτουν το ύψος της αμοιβής για μέλη της ΔΟΕ, με αντάλλαγμα την υποστήριξη τους προς την υποψηφιότητα του Λονδίνου για την ανάληψη των αγώνων του 2012.

Το πρόγραμμα, που ερεύνησε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής χρηματίζονται για να υποστηρίξουν υποψηφιότητες συγκεκριμένων πόλεων, ίδρυσε μια εικονική εταιρεία, η οποία, υποτίθεται, είχε στόχο την προώθηση της υποψηφιότητας του Λονδίνου και πλησίασε διάφορους μεσάζοντες, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε 124 μέλη της ΔΟΕ.

Ένας από τους μεσάζοντες, ο Γκαμπόρ Κομιάτι από την Ουγγαρία, υπαινίχθηκε απαθανατιζόμενος από κρυφή κάμερα, ότι μπορεί να εξασφαλίσει 20 ψήφους για την υποψηφιότητα της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο Κομιάτι είπε ότι η κάθε θετική για το Λονδίνο ψήφος, θα στοιχίσει 130 χιλιάδες λίρες. Όταν αργότερα οι παραγωγοί του προγράμματος αποκάλυψαν την ταυτότητας τους, ισχυρίσθηκε ότι γνώριζε ότι οι συνομιλητές του ήταν δημοσιογράφοι.

Με τη μεσολάβηση του μεσολάβηση του α Γκόραν Τάκατς οι δημοσιογράφοι προσέγγισαν και το μέλος της ΔΟΕ, Ιβάν Σλάβκοβ, από τη Βουλγαρία, ο οποίος σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν θα έπρεπε καν να συναντήσει ανθρώπους που προσπαθούν να επηρεάσουν την διαδικασία επιλογής. Ο κύριος Τάκατς είπε ότι ο Βούλγαρος «αθάνατος» θα βοηθήσει στη προσπάθεια να χρημαστιοσθούν άλλα μέλη της ΔΟΕ.

Και οι δυο υποστήριξαν αργότερα ότι συμφώνησαν να συναντηθούν για να αποκαλυφθεί μια πραγματική προσπάθεια διαφθοράς στους κόλπους της ΔΟΕ.

Καταγγελίες και στο παρελθόν

Οι νέες καταγγελίες -όπως καταγράφηκαν από το BBC - ίσως υπονομεύσουν για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη προς τη ΔΟΕ. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί τη δική της έρευνα για τις καταγγελίες του BBC, με στόχο να αποκαλύψει κατά πόσο η διαδικασία επιλογής της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 2012 έχει ήδη σπιλωθεί.

Η ΔΟΕ αντιμετώπισε καταγγελίες διαφθοράς στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1998, σε σχέση με την ανάθεση της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 στο Σολτ Λεϊκ Σίτυ των ΗΠΑ.

Εξι μέλη της ΔΟΕ απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και τέσσερα μέλη αναγκάσθηκαν να παραιτηθούν, μετά τις καταγγελίες ότι έλαβαν χρηματικά ανταλλάγματα για να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας της αμερικανικής πόλης.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Καμία ανοχή έναντι των απαγωγέων»

Να αποτραπούν οι αποχωρήσεις στρατευμάτων -όπως των Φιλιππίνων- επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι κάθε μία από τις υπόλοιπες 31 χώρες θα εκδηλώσει δημόσια την υποστήριξη της προς την πολιτική των μη-παραχωρήσεων εντός των προσεχών ημερών.

«Όλοι μας πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να δηλώσουμε δημόσια την πολιτική μας και να τονίσουμε ότι δεν κάνουμε παραχωρήσεις στους τρομοκράτες και στους απαγωγείς. Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ένας από τους τρόπους για να αποθαρρύνουμε τη πρακτική τους. Καθιστούμε σαφές σε αυτούς που κρατούν ομήρους ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτε από αυτή τη τακτική», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος αποκάλυψε ότι την ιδέα της κοινής γραμμής στο ζήτημα, είχε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης των Φιλιππίνων τον περασμένο μήνα να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός Φιλιππινέζου ομήρου.

Την Τετάρτη δύο τούρκοι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων και τέσσερις Ιορδανοί αφέθησαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ξένοι όμηροι που εξακολουθούν να εξακολουθούν να κρατούνται από ανταρτικές ομάδες στο Ιράκ ανέρχεται στους 20.


Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 04:45 (Ώρα Λονδίνου)

Tα προβλήματα του Μπαρόζο

Ευρωπαϊκός Τύπος

Η γερμανική Ζίντντόϊτσε Τσάιτουγκ αναφέρεται στον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για τον οποίο σημειώνει ότι βρίσκεται υπό πίεση σε ό,τι αναφορά την κατανομή των χαρτοφυλακίων στη νέα Κομισιόν.

Σε σχόλιο της εφημερίδας με τον τίτλο «Μόνος εναντίον 25», σημειώνεται ότι 88 ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μπαρόζο έχει περάσει με επιτυχία τις δύο πρώτες δοκιμασίες: Κάθε τρίτος επίτροπος μελλοντικά θα είναι γυναίκα, ενώ θα υπάρχει πολιτική ισορροπία στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με οκτώ σοσιαλδημοκράτες και οκτώ χριστιανοδημοκράτες, επτά φιλελεύθεροι, μία «πράσινη» και ένα Ιρλανδός ευρωσκεπτικιστής.

Η αυστριακή Στάνταρντ (der Standard) υπογραμμίζει επίσης ότι ο κ. Μπαρόζο τήρησε τη δέσμευσή του να δώσει περισσότερες θέσεις σε γυναίκες, πράγμα που, όπως γράφει ενισχύει τους φόβους για σύγκρουση αρμοδιοτήτων στη νέα Κομισιόν. Προβλήματα θα ανακύψουν, επισημαίνει η Στάνταρντ, στην εξωτερική πολιτική, καθώς θα υπάρχουν οκτώ ειδικοί για τον τομέα, και όταν τεθεί σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, εννέα, αφού προβλέπεται η ένταξη του Χαβιέρ Σολάνα στην Κομισιόν.

«Φάντασμα τρομοκρατίας»

Στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις αποκαλύψεις ότι είναι παλιές οι πληροφορίες βάσει των οποίων τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού τρεις πόλεις των ΗΠΑ, αναφέρεται η γαλλική Μοντ (Le Monde).

«Για άλλη μία φορά ο Τζορτζ Μπους, επανέφερε στο προσκήνιο το φάντασμα της τρομοκρατικής απειλής», γράφει η Μοντ.

Ο «βράχος» της αντιπαράθεσης

H παρουσία του βρετανού υπουργού Άμυνας, Τζεφ Χουν, στις εκδηλώσεις για τα 300 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας στο Γιβραλτάρ αποτελεί την Τρίτη, συνεχόμενη εχθρική χειρονομία του Λονδίνου έναντι της Ισπανίας, γράφει η ισπανική Ελ Παϊς (El Pais), υπό τον τίτλο «τριάντα χρόνια αποκλεισμού».

Πριν δύο χρόνια υπήρχαν προσδοκίες για συμφωνία μοιρασμού της κυριαρχίας στο Γιβραλτάρ, τώρα υπάρχουν αναίτιες προκλήσεις, γράφει η Ελ Παϊς.

Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν

Πολλές άλλες γαλλικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στο έργο και την προσωπικότητα του φωτογράφου Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, εμπνευστή του φωτογραφικού ρεπορτάζ, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 95 χρόνων.

Για τον ίδιο, η ελβετική Τριμπιούν ντε Ζενέβ (La Tribune de Geneve) σημειώνει ότι πολλοί θεωρούν ότι ο μεγάλος φωτογράφος «ήταν για τη φωτογραφία, ότι ήταν ο Μιχαήλ Άγγελος για τη γλυπτική και ο Ρέμπραντ για τη ζωγραφική».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.