Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-04

  1. Ο «αρχηγός της αλ Κάιντα στη Βρετανία»
  2. Έκλεισε τα μάτια ο «φακός» του 20ου αιώνα
  3. Μαζική διαμαρτυρία στο Χαρτούμ
  4. Νέο ζενίθ δεκαπενταετίας
  5. Δωμάτιο με αραβική θέα
  6. Απελευθέρωση ομήρων εν μέσω συγκρούσεων
  7. Ιακώβου: «Αχρείαστος κανονισμός»
  8. Φτώχεια και Queen Mary ΙΙ
  9. Η φλόγα στους Δελφούς
  10. Διακοπή «δίκης ΕΛΑ»
  11. «Είμαστε πανέτοιμοι»
  12. Ολυμπιακοί και Έλλειμμα
  13. Στο δρόμο για τη Μαδρίτη ο Βιερά
  14. Καλπάζον έλλειμμα
  15. «Φωτογραφίες για διασκέδαση»
  16. Συμμορφώνεται το Χαρτούμ
  17. Συλλήψεις υπόπτων στη Βρετανία
  18. Συλλήψεις υπόπτων στη Βρετανία
  19. «Επιβεβλημένη η αναβάθμιση συναγερμού»
  20. «Το μεγαλύτερο εκλογικό ατού»

Πέμπτη 05 Αυγούστου 2004 - 00:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «αρχηγός της αλ Κάιντα στη Βρετανία»

βρετανικός Τύπος

Οι Τάιμς (Times) αποκαλύπτουν ότι ένας εκ των 13 ατόμων που συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στη Βρετανία ως ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών είναι ο «επικεφαλής της αλ Κάιντα στην Βρετανία».

Οι Τάιμς επικαλούνται πληροφορίες από Πακιστανούς αξιωματούχους οι οποίοι αποκάλυψαν ότι ο Μοχάμεντ Ναέμ Νουρ Χαν «βρισκόταν στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας για τρομοκρατική επίθεση κατά του αεροδρομίου Χίθροου».

Ο κύριος Χαν σύμφωνα με τις πηγές των Τάιμς ήταν από τα ηγετικά στελέχη της αλ Κάιντα και «έστελνε κρυπτογραφημένα μηνύματα σε όλα τα μέλη της αλ Κάιντα στο κόσμο».

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) «οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν συλληφθεί θα αφεθούν ελεύθεροι σε μια εβδομάδα».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η αστυνομία θα πρέπει εντός 14 ημερών θα πρέπει «είτε να απευθύνει κατηγορίες είτε να τους αφήσει ελεύθερους». Από την 11 Σεπτεμβρίου του 2001 σημειώνει η εφημερίδα- πραγματοποιήθηκαν 609 συλλήψεις στα πλαίσια του αντι-τρομοκρατικού νόμου. Από αυτούς κατηγορίες έχουν απευθυνθεί μόνο στους 61. Οι υπόλοιποι είτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι είτε έχουν καταδικασθεί με άλλες κατηγορίες.

Σκληρή κριτική κατ αυτών που αμφισβητούν την αξιοπιστία των αντιτρομοκρατικών συναγερμών εξαπολύουν στο σχόλιο της σύνταξης οι Τάιμς (Times). «Ο κυνισμός για τους συναγερμούς είναι της μόδας αλλά και ανόητος» γράφει η βρετανική εφημερίδα που σημειώνει ότι οι αρχές στην Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες «είναι θύματα των επιτυχιών τους».

«Επειδή τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και Βρετανία πολλοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και ότι οι πολιτικοί διατηρούν τον πόλεμο κατά τη τρομοκρατίας για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα». Αυτοί που έχουν τέτοιες απόψεις είναι «αφελείς» γράφουν οι Τάιμς που υποστηρίζει ότι επειδή η τρομοκρατία παραμένει άμεσος κίνδυνος «η στρατηγική των προληπτικών συλλήψεων και η άμεση δημοσιοποίηση των πληροφοριών είναι η σωστή στρατηγική».

Ολυμπιακοί

«Το φιάσκο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων αποκαλύπτεται με τη κλοπή των καρτών άδειας εισόδου» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) από την Αθήνα.

Η ανταπόκριση της εφημερίδας βασίζεται σε «πηγή που σχετίζεται με θέματα ασφαλείας» σύμφωνα με την οποία εκλάπησαν κάρτες άδειας εισόδου στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις από τα παρμπρίζ αφύλακτων αυτοκινήτων.

«Η κλοπή των καρτών εγείρει ανησυχίες ότι τρομοκράτες που μεταφέρουν αυτοκινητοβόμβες μπορούν να εισέλθουν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις» σημειώνει η ανταπόκριση της Ντέιλι Τέλεγκραφ που προσθέτει και έναν ακόμη λόγο για τις ανησυχίες που εκφράζει για την ασφάλεια. Επικαλούμενη ανώνυμη πηγή γράφει ότι «χιλιάδες υπάλληλοι έχουν προσληφθεί από την οργανωτική επιτροπή» χωρίς να έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για το παρελθόν τους.

Με τίτλο «οι απεργίες στην Αθήνα θέτουν τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς σε κίνδυνο» ανταπόκριση των Τάιμς (Times) αναφέρεται στην απεργία των ξενοδοχοϋπάλληλων, και των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) με τίτλο η «η Αθήνα πανικοβάλλεται από έκρηξη βόμβας και την απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων» αναφέρεται στην έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας «κοντά σε υποσταθμό της ΔΕΗ» λίγο έξω από την Αθήνα.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 22:34 (Ώρα Λονδίνου)

Έκλεισε τα μάτια ο «φακός» του 20ου αιώνα

Οι φωτογραφίες του Καρτιέ-Μπρεσόν έγιναν σύμβολα εποχής

Ένας από τους μεγάλους φωτογράφους - καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, απεβίωσε μόλις λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 96α γενέθλιά του, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Φίλοι του μεγάλου μαιτρ της «φωτογραφίας του δρόμου» λένε ότι πέθανε τη Δευτέρα στην πόλη Σερέστ της νότιας Γαλλίας και ετάφη στο τοπικό κοιμητήριο κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε σε στενό κύκλο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιβάλλοντός του ο δημιουργός εδώ και αρκετές ημέρες δεν ελάμβανε τροφή και ο οργανισμός του εξασθενούσε σταδιακά.

Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1908 στο Σαντελούπ, κοντά στο Παρίσι, σε εύπορη οικογένεια.

Πολυκύμαντη ιστορία

Αρχικά σπούδασε τέχνη και ασχολήθηκε με το ρεύμα του Σουρεαλισμού, στη συνέχεια έζησε για ένα χρόνο στην Αφρική ως κυνηγός αγρίων ζώων, πριν ασχοληθεί με το φωτογραφικό φακό τη δεκαετία του 30.

Γυρνώντας στο Παρίσι έφερε την επανάσταση στην φωτογραφική τέχνη βγαίνοντας ως δημιουργός έξω από το στούντιο, στο δρόμο, όπου άρχισε να αποθανατίζει ό,τι του προκαλούσε ενδιαφέρον, με τη βοήθεια της αγαπημένης του μηχανής χειρός 35 χιλιοστών Λάικα.

Και άρχισε να αφήνει το προσωπικό του στίγμα μεταμορφώνοντας τη φωτογραφία από ερασιτεχνική ενασχόληση σε καταξιωμένο επάγγελμα.

Παρίσι 1944: Μια φωτογραφία - μια εποχή

Εργάστηκε σε όλη την Ευρώπη και ορισμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του από τον ισπανικό εμφύλιο αποτελούν αριστουργήματα σύνθεσης και προσωπικής ευαισθησίας.

Αλλά το 1940 συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Ναζί. Δραπέτευσε τρία χρόνια αργότερα και κατέγραψε συγκλονιστικά στιγμιότυπα από την απελευθέρωση της Πόλης του Φωτός.

Ο μονήρης δημιουργός ήταν μαζί με τον Ρόμπερτ Κάπα και τον Ρίτσαρντ Σέιμουρ ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη του πρακτορείου Μάγκνουμ το 1947 και οι φωτογραφίες του εκτίθενται σε όλες τις γκαλερί τέχνης.

Για το Μάγκνουμ κάλυψε την πορεία του Μάο κατά τη διάρκεια της κινεζικής επανάστασης, το θάνατο του Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία, το κίνημα φυλετικής απελευθέρωσης στο Νότο των ΗΠΑ και όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του.

Μπροστά στο φακό του πόζαραν οι μεγάλοι του αιώνα, από τους προέδρους Χάρι Τρούμαν και Σαρλ Ντε Γκολ, μέχρι τους συναδέλφους του των εικαστικών τεχνών Ανρί Ματίς και Πάμπλο Πικάσο, και από τον συγγραφέα Τζέιμς Φόκνερ μέχρι την ντίβα του τραγουδιού Εντίθ Πιάφ.

Είναι αυτός που στην ουσία εφηύρε το φωτογραφικό ρεπορτάζ και την έννοια του «αποφασιστικής στιγμής» στην τέχνη του, που αναφέρεται στο κλάσμα δευτερολέπτου που μεταμορφώνει μια απλή εικόνα σε σύμβολο της εποχής της.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Μαζική διαμαρτυρία στο Χαρτούμ

Ξεπερνούν σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ το ένα εκατομμύριο οι εκδιωχθέντες από τις εστίες τους

Στο Σουδάν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία που διοργάνωσε η κυβέρνηση της χώρας στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ, προειδοποιώντας τη διεθνή κοινότητα να μην στείλει ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στη δυτική επαρχία Νταρφούρ.

Πολλοί από τους διαδηλωτές δήλωναν σε ξένους ανταποκριτές ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν σε ιερό πόλεμο προκειμένου να υπερασπιστούν τη χώρα τους εναντίον ξένων εισβολέων.

Ανταποκριτής του BBC στο Χαρτούμ μεταδίδει ότι το συγκεντρωμένο πλήθος κρατούσε πανώ με συνθήματα όπως «Το Νταρφούρ θα γίνει ο τάφος των ξένων».

Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή έχουν ήδη αναπτυχθεί γαλλικά στρατεύματα που βοηθούν στη διανομή επισιτιστικής και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδιαστιγμή η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε ότι αυξάνει την στρατιωτική δύναμη που σχεδιάζει να στείλει στην περιοχή από 300 σε 2.000 άνδρες.

Η κυβέρνηση του Σουδάν απειλείται με κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εάν δεν αφοπλίσει εντός μηνός την αραβική πολιτοφυλακή που σύμφωνα με κατοίκους της περιοχή ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες, βιασμούς, απαγωγές παιδιών και μαζικό κύμα προσφύγων.

Πάντως συνεργάτες ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στους καταυλισμούς των εκδιωχθέντων από το Νταρφούρ, κατήγγειλαν την Τρίτη ότι συνεχίζονται από κυβερνητικής πλευράς η άσκηση πιέσεων προς τους εκδιωχθέντες για να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Ταυτόχρονα υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν αυξημένη δραστηριότητα των αραβικής καταγωγής ενόπλων που ονομάζονται Τζαντζαγουίντ.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 17:34 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο ζενίθ δεκαπενταετίας

Νευρικότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές μαύρου χρυσού

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.

Στο Λονδίνο η τιμή αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα 41 δολάρια ανά βαρέλι (40.99 δολάρια), ενώ στο τέλος της συνεδρίασης έπεσε 34 σεντς (στα 40,65 δολάρια).

Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αμερικανικού αργού κυμαίνεται στα 44 δολάρια.

Οικονομικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 35% από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω ανησυχιών για μείωση της προσφοράς πετρελαϊκών αποθεμάτων τη στιγμή που η ζήτηση ολοένα αυξάνεται διεθνώς.

Εξάλλου εκπρόσωπος του προέδρου Μπους δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τμήμα των στρατηγικών αποθεμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καθησύχαζε τις διεθνείς αγορές και θα συνέβαλε στη μείωση των τιμών πετρελαίου, εκτιμάται από αναλυτές.

Αλλά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν, δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ότι «αυτά τα [στρατηγικά] αποθέματα υπάρχουν για ώρα ανάγκης».


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 18:05 (Ώρα Λονδίνου)

Δωμάτιο με αραβική θέα

Ένας από τους παραγωγούς του Αλ Τζαζίρα, ο Σαμίρ Καντέρ, μιλά στο ντοκιμαντέρ

Η κυβέρνηση Μπους το έχει αποκαλέσει το «στόμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν». Ο βρετανικός στρατός έχει χαρακτηρίσει ορισμένες από τις εκπομπές του «ελεεινές».

Η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν κατά καιρούς απαγορεύσει τη διέλευση δημοσιογράφων του από το έδαφός τους.

Ο λόγος βέβαια γίνεται για το αραβικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο καταφέρνει να γίνεται από μόνο του είδηση.

Το ντοκιμαντέρ «Αίθουσα τεχνικού ελέγχου» δίνει την ευκαιρία σε αυτούς που έχουν την απορία να μάθουν πως λειτουργεί αυτός ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός, που έχει κλέψει κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας.

Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ είναι ο Αμερικανός αραβικής καταγωγής Τζεχάν Νουγκάιμ, ο οποίος έχει ήδη δεχθεί διθυράμβους από τους κριτικούς για το ντοκιμαντέρ του για την εταιρία ίντερνετ, startup.com.

Το πάθος των εργαζομένων

Το νέο ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ζωή των δημοσιογράφων, των παραγωγών και των μεταφραστών του Αλ Τζαζίρα.

Στο φιλμ γίνεται εμφανές το πάθος με το οποίο δουλεύουν οι εργαζόμενοι του σταθμού.

Σκοπός τους είναι να προωθήσουν το διάλογο και την πολιτική μεταρρύθμιση σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Παράλληλα όμως, θέλουν να καταγράψουν όσα συμβαίνουν στο Ιράκ από την ιρακινή οπτική γωνία.

Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη προβληθεί στο Λονδίνο, όπου έχει κερδίσει την εκτίμηση κριτικών και κοινού.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 18:30 (Ώρα Λονδίνου)

Απελευθέρωση ομήρων εν μέσω συγκρούσεων

Χωρίς αμερικανικά στρατεύματα οι Ιρακινοί αστυνομικοί αντιμετώπισαν τους ενόπλους

Τουλάχιστον δώδεκα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και περίπου 40 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ανταρτών στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι σημειώνονταν ανταλλαγές πυρών και ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και πολλές συνοικίες της τρίτης σε μέγεθος ιρακινής πόλης.

Όπως ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται άμαχοι και δύο γυναίκες.

Ο ανταποκριτής του BBC Πίτερ Γκρέστε τονίζει ότι για πρώτη φορά η ιρανική αστυνομία αντιμετώπισε τους ενόπλους χωρίς να ζητήσει βοήθεια από αμερικανικά στρατεύματα ή άλλες κατοχικές δυνάμεις.

Αίσιο τέλος για έξι ομήρους

Ο διοικητής της επαρχίας Αλ Ανμπάρ του δυτικού Ιράκ παραιτήθηκε από τη θέση του, μετά την απελευθέρωση τριών υιών του από ενόπλους.

Νωρίτερα απελευθερώθηκαν τέσσερις Ιορδανοί όμηροι που είχαν πέσει θύμα απαγωγής την περασμένη εβδομάδα στη Φαλούτζα.

Στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ ανακοίνωσε ότι δύο Τούρκοι οδηγοί που είχαν απαχθεί από ενόπλους στο Ιράκ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Νέες ανησυχίες πάντως γεννώνται για την τύχη ορισμένων από τους δέκα χιλιάδες Τούρκους οδηγούς που μεταφέρουν εμπορεύματα στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Διεθνών Μεταφορών της Τουρκίας δήλωσε ότι μια μικρή ομάδα 4-5 οδηγών δεν έχει δώσει σημεία ζωής τις τελευταίες ημέρες.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 16:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ιακώβου: «Αχρείαστος κανονισμός»

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

«Δεν χρειάζεται ο κανονισμός της ΕΕ για το απευθείας εμπόριο με την κατεχόμενη Κύπρο»

«Αχρείαστο» θεωρεί η Λευκωσία τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το απ ευθείας εμπόριο με την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.

Ο κανονισμός αυτός κατέστη αχρείαστος μετά τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων πού εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση, εξήγησε ο κ. Ιακώβου.

Με βάση τα μέτρα αυτά οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν και να πωλούν σε Ελληνοκυπρίους και να εξαγάγουν προς τις κοινοτικές χώρες επί ίσοις όροις τα προϊόντα τους.

Οι δηλώσεις Ιακώβου έγιναν μετά από διαδοχικές συσκέψεις πού πραγματοποιήθηκαν πρώτα στο υπουργείο Εξωτερικών και κατόπιν στο προεδρικό μέγαρο παρουσία τού προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, με αντιπροσωπεία τού υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του, Γιώργο Γεννηματά.

Ο κανονισμός για το απ ευθείας εμπόριο είναι ένας από τούς δύο κανονισμούς πού προωθούν οι Βρυξέλλες γιά άρση όπως αναφέρεται της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων μετά τα δημοψηφίσματα της 24η Απριλίου.

Για τον πρώτο κανονισμό πού αναμένεται να συζητηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, το χρηματοδοτικό κανονισμό, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την πλήρη της υποστήριξη.

Αντίθετα για το απ ευθείας εμπόριο η Λευκωσία είχε εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι δυνατό να οδηγήσει σε ντε φάκτο αποδοχή ύπαρξης ξεχωριστής οντότητας στη βόρεια Κύπρο,κάτι πού όπως επισημαίνει δεν βοηθά στις προοπτικές επίτευξης μιάς τελικής διευθέτησης τού Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 15:41 (Ώρα Λονδίνου)

Φτώχεια και Queen Mary ΙΙ

Απελπισμένο αγώνα δρόμου θυμίζει πλέον η πρακτική των Ελλήνων ξενοδόχων, καθώς μειώνουν δραματικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις τιμές τους για τους Έλληνες τουρίστες μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής ασφυξίας, αφού χιλιάδες δωμάτια σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύουν να μείνουν στα «αζήτητα».

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ότι μερικά από τα καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα προσφέρουν τον Αύγουστο τα δωμάτιά τους σε τιμές 60-80 ευρώ με ημιδιατροφή.

Πληθαίνουν, παράλληλα, τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων σε όλους τους προορισμούς που μείωσαν τις τιμές τους σε 40-50 ευρώ το δωμάτιο.

Πρώτη φορά φέτος οι Έλληνες τουρίστες μπορούν να ελπίζουν ότι θα βρουν καλό ξενοδοχείο σε πολύ καλή τιμή, αφού όλες οι μονάδες αναγκάζονται να βάλουν νερό στο κρασί τους σε μια προσπάθεια να «παρακολουθήσουν» τις μειώσεις τιμών των «μεγάλων» της αγοράς.

Η άτακτη υποχώρηση των ξενοδόχων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατακόρυφη πτώση αφίξεων του Ιουνίου στους κύριους τουριστικούς προορισμούς (Ρόδος -12,48%, Κέρκυρα -12,18%, Ηράκλειο -11,45%).

Η πραγματική τους ανησυχία, όμως, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μη αδειούχους του Αυγούστου.

Κάθε χρόνο οι Έλληνες έσωζαν τις πληρότητες και χρυσοπλήρωναν τα δωμάτια, αλλά φέτος υπολογίζεται ότι τουλάχιστον έξι στους δέκα Αθηναίους θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα αζήτητα και το«Queen Mary ΙΙ»!

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία για την τελετή έναρξης των Αγώνων, παράλληλα αρχίζει να φεύγει σταδιακά και ο «αέρας» από τις τιμές των ξενοδοχείων της Αττικής καθώς τουλάχιστον 6.000 δωμάτια κινδυνεύουν να μείνουν στα «αζήτητα».

Αδιάθετες παραμένουν καμπίνες όλων των τύπων ακόμα και στη «ναυαρχίδα» του ολυμπιακού στόλου κρουαζιερόπλοιων, το υπερπολυτελές «Queen Mary ΙΙ», κάτι που φάνταζε αδιανόητο έως και πριν από μερικές εβδομάδες.

Κι ενώ τα δωμάτια ή οι καμπίνες στα πλοία κλείνονταν πριν από λίγο καιρό με δέσμευση για ελάχιστη παραμονή μιας βδομάδας τώρα «έπεσαν» στην αγορά δωμάτια διαθέσιμα ακόμα και, για μία νύχτα κατά την παραμονή ή και την έναρξη των Αγώνων!

Έτσι, μπορεί κανείς να βρει καμπίνες πολυτελείας με μπαλκόνι στο «Queen Mary ΙΙ» με υποχρεωτική παραμονή μόλις τριών ημερών με συνολική τιμή 2.799 ευρώ, ακόμα και στις 12 Αυγούστου.

Αντίστοιχα μια «απλή» εσωτερική καμπίνα στο ίδιο πλοίο κοστίζει 2.445 ευρώ εξασφαλίζοντας στους ενοίκους της διαμονή 5 ημερών.

Ακόμα και μία διανυκτέρευση μπορεί να κλείσει κανείς σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων όπως το «Holiday Inn» της Αττικής Οδού (580 ευρώ), το «Sofitel» στο αεροδρόμιο των Σπάτων (από 540 ευρώ), ενώ διαθέσιμες είναι ακόμα και σουίτες στο «Μεγάλη Βρετανία» της πλατείας Συντάγματος έναντι 5.060 ευρώ (περιλαμβάνει πέντε διανυκτερεύσεις).

Στο κέντρο της Αθήνας έβρισκε κανείς μέχρι δίκλινα δωμάτια (σε ένα από τα θεωρούμενα καλύτερα ξενοδοχεία Α' κατ. της Αθήνας) με 1.060 ευρώ για τρεις νύχτες, ή σε ξενοδοχεία της Εύβοιας.

Στο κάτω «όριο» της αγοράς βρίσκει κανείς δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία Γ' κατ. από τον Σκαραμαγκά μέχρι τη Γλυφάδα σε τιμές 120-140 ευρώ, όταν πριν από δύο μόλις βδομάδες ξενοδοχείο της ίδιας κατηγορίας στο κέντρο της Αθήνας διατυμπάνιζε «προσφορά» 450 ευρώ τη βραδιά.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Η φλόγα στους Δελφούς

Στο αρχαίο στάδιο των Δελφών «διανυκτέρευσε» η Ολυμπιακή φλόγα το βράδυ της Τρίτης.

Η πρώτη υποδοχή έγινε στις 20.30, όταν η Λαμπαδηδρομία έφτασε στο ναό της Προναίας Αθηνάς, υπό τους ήχους αυλού.

Ακολούθως, στην Κασταλία πηγή, οργανώθηκε χοροφωνητικό αρχαϊκό δρώμενο και κατόπιν η λαμπαδηδρομία πέρασε από το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, όπου είχε οργανωθεί απαγγελία στίχων του μεγάλου ποιητή.

Στο στάδιο του Απόλλωνα η Φλόγα εισήλθε υπό τους ήχους του Ορφικού ύμνου και παραδόθηκε στην επί 40 έτη χορογράφο των τελετών αφής, Μαρία Χορς, η οποία και άναψε το βωμό.

Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια Μάνου Χατζιδάκι και η βραδιά συνεχίστηκε με την απαγγελία ποιημάτων ως την ανατολή του ήλιου.

Κατά την λαμπαδηδρομία της Τρίτης, ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αφή της φλόγας στη Λιβαδειά, όπου το βωμό άναψε ο μεγάλος κουβανός αθλητής και σήμερα υφυπουργός αθλητισμού της Κούβας, Αλμπέρτο Χουαντορένα.

Ο κ. Χουαντορένα ήρθε μία μέρα νωρίτερα από την λοιπή κουβανική αποστολή, προκειμένου να είναι λαμπαδηδρόμος στη Λιβαδειά.

Κατά την αφή της φλόγας, είπε ελληνικά προς τους παρισταμένους «η φλόγα μας ενώνει τον κόσμο».

Την Τετάρτη η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει από την Άμφισσα, την Ιτέα, το Γαλαξίδι και τη Ναύπακτο.

Από τη Ναύπακτο θα μεταφερθεί με ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού στη Ζάκυνθο, όπου και θα διανυκτερεύσει.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Διακοπή «δίκης ΕΛΑ»

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση του ΕΛΑ, διέκοψε από την Τετάρτη τις συνεδριάσεις του, μετά από αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

Το δικαστήριο επρόκειτο να διακόψει την Παρασκευή 6 Αυγούστου, αλλά το αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής βρήκε σύμφωνους και τους συνηγόρους υπεράσπισης και έγινε αποδεκτό.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου με αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Είμαστε πανέτοιμοι»

Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αισιοδοξεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής μετά την επίσκεψη του, το βράδυ της Τρίτης, στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου.

«Όλοι μαζί τα καταφέραμε και φτάσαμε ως εδώ. Όλοι μαζί θα πετύχουμε τον κοινό στόχο και θα διοργανώσουμε εξαιρετικούς αγώνες υπό συνθήκες μέγιστης δυνατής ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έφτασε το βράδυ της Τρίτης στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, την πρόεδρο του «Αθήνα2004» Γιάννα Αγγελοπούλου και τους κ.κ. Σίμιτσεκ και Καπράλο.

Ο κ. Καραμανλής μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο χωρίς τη συνοδεία δημοσιογράφων, διότι ήδη έχουν ετοιμαστεί τα σκηνικά για την τελετή έναρξης.

Για τα έργα, τη σημασία τους και την μετολυμπιακή τους χρήση ενημερώθηκε από την κα Αγγελοπούλου.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακοί και Έλλειμμα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

Τα κεντρικά θέματα των εφημερίδων της Τετάρτης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κερδοσκοπία και ασυδοσία. Αγορά: Στενάζουν οι καταναλωτές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βάσεις: Ποιες σχολές είναι πρώτες σε ζήτηση. Που πέφτουν, που ανεβαίνουν.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αισχροκερδεί μία στις δύο επιχειρήσεις. Διαπιστώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μετράνε για τη σύνταξη ανεργία-κατάρτιση. Ερμηνευτική εγκύκλιος για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 9.500 διορισμοί εκπαιδευτικών. Όλη η εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά και τις ειδικότητες.

Η ΑΥΓΗ: Με ψέματα ο Μπους κήρυξε τον συναγερμό. Όπως αποκάλυψαν "Νιου Γιορκ Τάιμς" και "Ουάσιγκτον Ποστ".

ΑΥΡΙΑΝΗ: 40% αύξηση σε φάρμακο! Δωράκι δεκάδων δισ. από τον ΕΟΦ σε γνωστή φαρμακοβιομηχανία.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παίρνουν πίσω παροχές λόγω ελλειμμάτων. 8.746 εκατ. ευρώ μείον ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9.500 διορισμοί εκπαιδευτικών. Προσλήψεις για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στα σχολεία.

ΕΘΝΟΣ: Ολυμπιακό ναυάγιο με τουρισμό-ακρίβεια. 15% λιγότερο συνάλλαγμα από πέρσι, παρά τους αγώνες, και 630 επιχειρήσεις στον εισαγγελέα για αισχροκέρδεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στρατός-φτερά και ναυτικό βαστούν γερά τη λόγχη... της Γιάννας. Επί ποδός πολέμου οι ένοπλες δυνάμεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε επιφυλακή το στράτευμα. Τι προβλέπουν οι επιχειρήσεις "ΙΦΙΤΟΣ" και "ΒΑΛΚΑΝΙΟ" για την ασφάλεια των Αγώνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφάλεια έχουμε. Ολόκληρο το σχέδιο για την ολυμπιακή ομπρέλα προστασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στα όπλα και στα... πράσα. Ολυμπιακή επιστράτευση και ολυμπιακή αισχροκέρδεια.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ανεξέλεγκτη διόγκωση του ελλείμματος! Προϋπολογισμός 2004".

ΕΣΤΙΑ: Ολυμπιακοί 1896: Οι Αγώνες επέτυχαν! Δηλώσεις του Δ. Βικέλα και άρθρο του Ανδρ. Καρκαβίτσα.

ESPRESSO: Στόχος Κεντέρης και Θάνου. Ποιοι και γιατί ρίχνουν νέα λάσπη. Σκληρή απάντηση του ομοσπονδιακού προπονητή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού. Δραματική υστέρηση στα έσοδα και εκτίναξη δαπανών στο εξάμηνο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καραμανλής: Όλοι μαζί θα πετύχουμε. Θα στείλουμε σε όλο τον κόσμο μήνυμα για τις δυνατότητες της χώρας μας.

ΚΕΡΔΟΣ: "Δημοσιονομικός συναγερμός από έλλειμμα και υπερβάσεις. Το κρίσιμο στοιχείο είναι τι θα "αφήσουν " πίσω οι αγώνες".

Ο ΛΟΓΟΣ: 200 σχέδια ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οτιδήποτε πετάει χωρίς άδεια καταρρίπτεται.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Είμαστε έτοιμοι. Κ. Καραμανλής: Κάναμε το ανθρωπίνως δυνατόν.

METRO: "Ολυμπιακές" πιέσεις. Πονοκέφαλος οι κινητοποιήσεις σε ΕΚΑΒ-ξενοδοχεία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Σε ιδιωτικές εταιρείες υπηρεσίες του Δημοσίου. Με στόχο την εξοικονόμηση πόρων 30 εκ. ευρώ ετησίως".

ΤΑ ΝΕΑ: Στο βρόντο 318 εκατ. ευρώ λόγω τρομοϋστερίας. Χρησιμοποιούμε μόνο το μισό σύστημα ασφάλειας!

Η ΝΙΚΗ: "Χρυσό" οι κερδοσκόποι. Πλήθος αγορανομικών παραβάσεων ενόψει των Αγώνων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξενοδοχοϋπάλληλοι Αττικής: Διεκδικούν κατώτερο μισθό 1100 ευρώ.

TRAFFIC NEWS: Ελένη ή Τατιάνα "δίδυμο" με Μουρατίδη. Ντουέτο παρουσιαστών στο νέο Fame Story.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με μεγάλα έργα αρχίζει η μεγάλη 4ετία της Θεσσαλονίκης.

Η ΧΩΡΑ: Καμίνι η ακρίβεια "καίει" την Ελλάδα. Το πρώτο χρυσό μετάλλιο το παίρνουν η αισχροκέρδεια και οι τσουχτερές τιμές.

City Press: Προπαγάνδα με ντόπινγκ. Απαράδεκτη επίθεση της βρετανικής εφημερίδας "Independent" κατά Κεντέρη, Θάνου και Τζέκου.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "στην ομαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και το οποίο θα εκθέσει, διεθνώς, τη χώρα μας σ΄αυτή την ιστορική στιγμή. Ο κ. Καραμανλής χθες το απόγευμα επισκέφθηκε τον ολυμπιακό χώρο του ΟΑΚΑ, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις μετά την ολοκλήρωση των έργων".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επεξεργαστεί διακόσια διαφορετικά επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε καιρό ειρήνης σε τέτοια εγρήγορση για πρώτη φορά. Η κινητοποίηση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς είναι πρωτοφανής. Πενήντα τρεις και πλέον χιλιάδες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατεύσιμοι των τριών όλων και των δύο φύλων έχουν αναλάβει μαζί με τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας - αστυνομία- λιμενικό και πυροσβεστικό Σώμα την Ασφάλεια των Αγώνων".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "δραματική η κατάσταση στο μέτωπο της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ ήδη οι πρώτοι επισκέπτες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν. Ένα στα δύο εστιατόρια , σύμφωνα με τους ελέγχους , εντοπίστηκε να παρανομεί εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές του, ενώ ανησυχία εκφράζεται και για την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, η κίνηση τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και τα νησιά είναι εξαιρετικά μειωμένη".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "την ώρα που η εικόνα για την Ολυμπιακή Αθήνα μεταστρέφεται πλήρως στο εξωτερικό και πληθαίνουν τα θετικά σχόλια, καθώς ολοένα και περισσότεροι αθλητές αλλά και απεσταλμένοι διεθνών ΜΜΕ εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τις εγκαταστάσεις που συναντούν στη χώρα μας, μια σημαντική μερίδα Ελλήνων επιχειρηματιών εξακολουθεί να μην στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να επιδεικνύει κερδοσκοπικές διαθέσεις, αναδεικνυόμενη σε μείζονα απειλή για την επιτυχή έκβαση των Αγώνων".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "εφιάλτης έχουν γίνει για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η τουριστική κρίση και ο καλπασμός της ακρίβειας, λίγες μόλις μέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Διαπιστώνεται μείωση του εισαγόμενου συναλλάγματος. Εκατοντάδες επιχειρήσεις παραπέμπονται στον εισαγγελέα για αισχροκέρδεια".

H TRAFFIC NEWS τονίζει ότι " στροφή....180 μοιρών παρουσιάζουν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για την προετοιμασία των Αγώνων ενώ διθυραμβικά είναι τα σχόλια τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των αμερικανικών εφημερίδων για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις".

Κατά την ESPRESSO, "εκστρατεία λάσπης εις βάρος του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου ξεκινά στο παραπέντε των Ολυμπιακών Αγώνων το διεθνές κατεστημένο του στίβου. Με διαρροές προς μεγάλες ξένες εφημερίδες, αλλά και ανακίνηση παλιότερων δηλώσεων αθλητών, επιχειρούν να πλήξουν τους δύο κορυφαίους Έλληνες σπρίντερ την ώρα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους".

Η CITY PRESS προσθέτει ότι "τα επιθετικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας "Independent" σε βάρος Ελλήνων πρωταθλητών φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τη μάχη που θα δοθεί γύρω από το ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η πρόοδος στις τεχνικές ντόπινγκ και αντιντόπινγκ δημιουργεί μια αβεβαιότητα σε σχέση με τις αθλητικές εξελίξεις".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μόνον το ...μισό από το -πανάκριβο και πολύπλοκο - σύστημα C4I, που αγοράστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ύστερα από άγριες διεθνείς πιέσεις, χρησιμοποιείται τελικά από την ΕΛ. ΑΣ. Το υπόλοιπο αποδεικνύεται άχρηστο, αφού δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην ασφάλεια!".

Κυπριακό

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "επί τάπητος τίθενται σήμερα στη Λευκωσία οι εισηγήσεις των υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας για τον συντονισμό των χειρισμών τους αναφορικά με τα θέματα που εκκρεμούν τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στα Όργανα της ΕΕ, καθώς και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως έχει γίνει γνωστό, με το πέρας της επικοινωνιακής σύσκεψης οι αρμόδιοι φορείς θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "πολλά ερωτήματα προκαλεί η άφιξη στα κατεχόμενα νέων Τούρκων εποίκων, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η φυγή Τουρκοκυπρίων. Οι νέες αφίξεις εποίκων δεν προκαλούν ανησυχία μόνο στην ελληνοκυπριακή αλλά και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον "μανδύα" των εποχικών εργατών διαμορφώνονται προϋποθέσεις για νέο εποικισμό στα κατεχόμενα, καθώς αυτό το σενάριο έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν".

Δημοσιονομικό έλλειμμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών στο ά εξάμηνο του 2004, αυξάνοντας τις απαιτήσεις της προσαρμογής με τον προϋπολογισμό του 2005. Τα δημοσιοποιηθέντα χθες στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταδεικνύουν μεγάλη αύξηση των δαπανών κατά 12,7% και των πρωτογενών κατά 16,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παραλλήλως, σε ταμιακή βάση, το έλλειμμα εκτινάχθηκε σε 8,7 δισ ευρώ κατά 26% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι".

ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους που ανακοινώθηκαν χθες. Η προκλητική αυτή υπέρβαση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο τρέχων προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να χρηματοδοτήσει στο ακέραιο από το 2005 τις υπεσχημένες παροχές όσο αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις".

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "διογκώνεται ανεξέλεγκτα το έλλειμμα του τακτικού Προϋπολογισμού. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους διευρύνθηκε κατά 40,2% κυρίως λόγω των πρωτογενών δαπανών, ο ρυθμός αύξησης των οποίων ήταν τριπλάσιος του προβλεπομένου κάτι που οφειλόταν σε Ολυμπιάδα και επιδόματα. Παράλληλα, βραδύτερα του προϋπολογισθέντος στόχου αυξάνονταν τα κρατικά έσοδα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

Στο δρόμο για τη Μαδρίτη ο Βιερά

Συμπαίκτης του Ντέιβιντ Μπέκαμ στη Ρεάλ ενδέχεται να είναι σύντομα ο Πατρίκ Βιεϊρά (δ)

Το δρόμο για τη Μαδρίτη παίρνει κατά τα φαινόμενα ο 28χρονος Γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Πατρίκ Βιερά, στυλοβάτης μέχρι τώρα της πρωταθλήτριας Αγγλίας.

Παρότι τόσο η διοίκηση της ομάδας όσο και ο παίκτης αρνούνται να προβούν σε δηλώσεις για το θέμα που συντηρείται επί εβδομάδες στα μέσα ενημέρωσης, ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός Cadena SER -ανήκει σε όμιλο ο οποίος έχει επενδύσει στη Ρεάλ- μετέδωσε ότι η Άρσεναλ ζήτησε μερικές ημέρες προθεσμία για να βρει τον αντικαταστάτη του Βιερά. Επικρατέστερος θεωρείται ο παίκτης της Πόρτο Μανίσε.

Επίσημα από πλευράς Άρσεναλ έγινε στο ΒΒC Sport η δήλωση ότι «δεν γίνονται σχόλια, πριν αγορασθεί ή πωληθεί ένας παίκτης».

Ο ίδιος ο Βιερά μίλησε μόνο μία φορά για το θέμα σε Ισπανό ρεπόρτερ για να πει ότι «δεν μπορεί να πει τίποτα».

Η Άρσεναλ μπορεί να «χάσει» έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή, έχει όμως τη δυνατότητα να κάνει μεγάλα κέρδη στην περίπτωση μεταπήδησης του Βιερά στη Ρεάλ Μαδρίτης για το ποσό των 23 εκατομμυρίων.

Η απόκτησή του από την Μίλαν πριν οκτώ χρόνια, είχε κοστίσει στην ομάδα του Λονδίνου 3,5 εκατομμύρια στερλίνες.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 09:18 (Ώρα Λονδίνου)

Καλπάζον έλλειμμα

Σε 8.746 εκατομμύρια ευρώ έναντι ετήσιας πρόβλεψης 6.260 εκατομμυρίων ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η υπέρβαση της πρόβλεψης κατά 2.486 εκατομμύρια ευρώ οφείλεται στις πληρωμές για αποδοχές (λόγω του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο), για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος των ετών 2001 και 2002 (αναδρομικά), για την καταβολή των συντάξεων λόγω της εισοδηματικής πολιτικής του 2004, καθώς και για την καταβολή αυξημένων προκαταβολών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, συγκοινωνιακούς φορείς κ.ά.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν ότι με βάση τα δεδομένα αυτά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του έτους θα διαμορφωθεί στο 4% του ΑΕΠ και θα υπερβεί έτσι το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 07:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Φωτογραφίες για διασκέδαση»

Εκτελούσε δειαταγές ανωτέρων υποστηρίζει η Ίνγκλαντ

Η Λίντι Ίνγκλαντ έγινε γνωστή σε όλο το κόσμο από τις φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται να χλευάζει κρατούμενους που είναι γυμνοί και σε άλλη να σέρνει κρατούμενο από περιλαίμιο. Οι φωτογραφίες προκάλεσα διεθνή κατακραυγή και οργισμένες αντιδράσεις στις μουσουλμανικές χώρες.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η Ίγκλαντ κακοποίησε τους ιρακινούς «για πλάκα». Αντίθετα η ίδια υποστηρίζει ότι εκτελούσε διαταγές και ότι οι φωτογραφίες με τις κακοποιήσεις θα χρησιμοποιούνταν για «ψυχολογικές επιχειρήσεις» εναντίον των κρατουμένων, υποστήριξε η αμερικανίδα στρατιώτης.

Οι δικηγόροι της Ίνγκλαντ, που αν κριθεί ένοχη αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 38 χρόνια, δήλωσαν ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων της.

Η ακροαματική διαδικασία στην επιτροπή, ενώπιον της οποίας θα εμφανισθούν άλλοι επτά στρατιώτες, θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC η υπόθεση της Ίγκλαντ θα διαλευκάνει εάν και κατά πόσο η κακοποίηση των Ιρακινών κρατουμένων γίνονταν με την έγκριση υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματικών.

Καταγγελίες για κακοποιήσεις στο Γουαντάναμο

Οι βρετανικές εφημερίδες Γκάρντιαν και Ιντιπέντεντ προβάλλουν τις καταθέσεις πρώην κρατουμένων στην αμερικανική βάσης του Γκουαντάναμο στη Κούβα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι «ανακρίνονταν υπό την απειλή όπλου, και εξαναγκάζονταν να στέκονται γυμνοί μπροστά στους φρουρούς τους».

Περισσότεροι από 600 κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα

Στις καταγγελίες προβαίνουν τρεις Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στο Αφγανιστάν και μεταφέρθηκαν στο Γκουντάναμο, χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Οι τρεις άνδρες, που αφέθησαν ελεύθεροι πριν λίγους μήνες και επέστρεψαν στη Βρετανία, καταθέτουν τις εμπειρίες τους, όπως υποστηρίζουν, σε φάκελο 115 σελίδων που συνέταξαν οι δικηγόροι τους και θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Συμμορφώνεται το Χαρτούμ

Ξεπερνούν σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ το ένα εκατομμύριο οι εκδιωχθέντες από τις εστίες τους

Ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση του Σουδάν θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο κλήθηκε να αφοπλίσει τις αραβικές πολιτοφυλακές που δρουν στη δυτική επαρχία της χώρας, Νταρφούρ.

Οι πολιτοφύλακες καθίστανται υπεύθυνοι για το θάνατο χιλιάδων και την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Στην περιοχή του Νταρφούρ ζουν μαύροι.

Το Χαρτούμ συνειδητοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχίσει να υποστηρίζει τις πολιτοφυλακές, είπε ο κ. Ανάν, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μελετήσει περαιτέρω μέτρα, ενδεχομένως και την επιβολή κυρώσεων, εάν η σουδανική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε θέση διορία 30 ημερών στην κυβέρνηση του Σουδάν να συμμορφωθεί με το ψήφισμα.

Συνεργάτες ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στους καταυλισμούς των εκδιωχθέντων από το Νταρφούρ, καταγγέλλουν ότι συνεχίζονται από κυβερνητικής πλευράς οι προσπάθειες εκφοβισμού των εκδιωχθέντων για να επιστρέψουν στις εστίες τους.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις υπόπτων στη Βρετανία

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Μπλάκμπερν

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 13 υπόπτων ανδρών, κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι περισσότερες συλλήψεις εκτός Λονδίνου έγιναν στις κομητείες Χερφορντσερ, Μπέντφορντσερ και Λίνκολνσερ. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν κατονομάστηκε, αλλά πληροφορίες μιλούν για νεαρούς άνδρες ηλικίας 20-40 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, υπάρχουν υποψίες ότι οι συλληφθέντες ενέχονται σε «προετοιμασία και πρόκληση τρομοκρατικών ενεργειών».

Όπως ανακοινώθηκε η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνεχίζεται με επιδρομές και έρευνες σε οικίες υπόπτων.

Από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία, βάσει της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, περίπου 600 συλλήψεις, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε λιγότερα από 60 άτομα.

Συλλήψεις και στο Πακιστάν

Το πακιστανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός υπόπτου ως μέλους της Αλ Κάιντα, ο οποίος καταζητείται και έχει επικηρυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα εξάλλου με τα διεθνή πρακτορεία, ο ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου στη Λαχώρη είναι ο 25χρονος, Μοχάμαντ Ναεμ Καν, επονομαζόμενος Αμπου Τάλχα.

Σύμφωνα με Πακιστανό αξιωματούχο, ο επικηρυγμένος με πέντε εκατομμύρια δολάρια προετοίμαζε επίθεση στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις υπόπτων στη Βρετανία

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Μπλάκμπερν

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε απόψε ότι 13 άνδρες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο και στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης οι περισσότερες συλλήψεις εκτός Λονδίνου έγιναν στις κομητείες Χερφορντσερ, Μπέντφορντσερ και Λίνκολνσερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, υπάρχουν υποψίες ότι οι συλληφθέντες ενέχονται σε «προετοιμασία και πρόκληση τρομοκρατικών ενεργειών».

Όπως ανακοινώθηκε η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνεχίζεται με επιδρομές και έρευνες σε οικίες υπόπτων.

Κανένας από τους συλληφθέντες δεν κατονομάστηκε, αλλά πληροφορίες μιλούν για νεαρούς άνδρες ηλικίας 20-40 ετών.

Συλλήψεις και στο Πακιστάν

Το πακιστανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός υπόπτου ως μέλους της Αλ Κάιντα, ο οποίος καταζητείται και έχει επικηρυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα εξάλλου με τα διεθνή πρακτορεία, ο ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου στη Λαχώρη είναι ο 25χρονος, Μοχάμαντ Ναεμ Καν, επονομαζόμενος Αμπου Τάλχα.

Σύμφωνα με Πακιστανό αξιωματούχο, ο επικηρυγμένος με πέντε εκατομμύρια δολάρια προετοίμαζε επίθεση στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Επιβεβλημένη η αναβάθμιση συναγερμού»

Δεν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες για την κατάσταση επιφυλακής, δηλώνει ο υπουργός Εωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ

«Δεν κάνουμε πολιτικά παιχνίδια στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Πρόκειται για τις λεπτομερέστερες εδώ και πολύ καιρό πληροφορίες που έπεσαν στα χέρια μας εδώ και πολύ καιρόΗ κυβέρνηση οφείλει να λειτουργεί με την υπόθεση ότι μέλη της Αλ Κάιντα εξακολουθούν να βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Τόμ Ριτζ, υπογραμμίζοντας ότι αποστολή της κυβέρνησης είναι ο εντοπισμός των απειλών.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι η Αλ Κάιντα προετοιμάζει τις επιθέσεις της για πολλά χρόνια και το γεγονός ότι δεν έχει εκδηλωθεί επίθεση δεν σημαίνει ότι τα σχέδια της είναι ανενεργά.

Ωστόσο πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προβάλλει τον κίνδυνο επιθέσεων, για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες ου προέδρου, Τζορτζ Μους, εις βάρος του αντιπάλου τους στις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζον Κέρι.

Αξιωματούχοι πάντως επιβεβαίωσαν ότι κάποιες από τις πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις, που χρησιμοποιήθηκαν για να τεθούν υπό συναγερμό ανωτέρου επιπέδου περιοχές της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον και του Νιου Τζέρσεϊ, χρονολογούνται από το 2000 και το 2001, πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 05:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Το μεγαλύτερο εκλογικό ατού»

Ευρωπαϊκός Τύπος

«Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη στις τελευταίες απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα στις Ηνωμένες πολιτείες κυμαίνονται μεταξύ επίσημης ηρεμίας και ανεπίσημου κυνισμού», γράφει η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune).

«Δύο ημέρες μετά την αναβάθμιση του συναγερμού από την κυβέρνηση Μπους στο «πορτοκαλί» για πέντε εικονικούς οικονομικούς στόχους στη νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν προβαίνουν σε καμία αλλαγή των αποτιμήσεών τους για το μέγεθος του κινδύνου», γράφει η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν.

Η γαλλική Φιγκαρό (Le Figaro) αναφέρεται στην προβλεπόμενη θέσπιση θέσης Διευθυντή Εθνικής Ασφαλείας στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πιο σημαντική αναδιάρθρωση από την ίδρυση της CIA το 1947. Η Φιγκαρό σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη τη σωστή χρονική στιγμή, στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου, κεντρικό θέμα της οποίας είναι η ασφάλεια.

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει την τρομοκρατία «το μεγαλύτερο εκλογικό ατού» του Αμερικανού προέδρου. Εάν πραγματοποιηθεί επίθεση ο κ. Μπους «μπορεί κάθε στιγμή να υποστηρίξει ότι προσπάθησε να την αποτρέψει» και εάν δεν συμβεί τίποτε «μπορεί να υπερηφανευθεί ότι απέτρεψε τα σχέδια των τρομοκρατών», γράφει η Λιμπερασιόν.

Η ισπανική εφημερίδας Eλ Περιόντικο (El Periodico) σημειώνει ότι η συγκυρία για την πρόκληση ανησυχιών φαίνεται ότι εξυπηρετεί περισσότερο ανάγκες του προεκλογικού αγώνα του προέδρου Τζορτζ Μπους. Αναφερόμενη στα δημοσιεύματα ότι οι πληροφορίες περί χτυπημάτων της Αλ Κάιντα είναι παλιές, η εφημερίδα της Βαρκελώνης κάνει λόγο για υποψίες ότι το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ ότι διασπείρει φόβους στον πληθυσμό για να κερδίσει τις εκλογές εκμεταλλευόμενος το θέμα της εθνικής ασφάλειας.

«Η επανεκλογή του Μπους βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ΄ ότι το αμερικανικό έθνος», γράφει η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung). «Δεν μπορεί να χάσει το αξίωμά του ένας πρόεδρος όταν η χώρα είναι σε πόλεμο», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι η κατάσταση επιφυλακής αποσκοπεί να αναχαιτίσει το ρεύμα υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι.

Περί πετρελαίου

Μία άλλη γερμανική εφημερίδα, η Βελτ (die Welt), σχολιάζει τις καλπάζουσες τιμές του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι επηρεάζουν όχι μόνο την καταναλωτική διάθεση, αλλά κυρίως θέτουν υπό πίεση τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και των ασιατικών χωρών για να αυξήσουν τα επιτόκια. Υπάρχουν όμως πράγματι σοβαρές αιτίες για την αύξηση, γράφει ο σχολιαστής της Βελτ:

«Υπάρχουν οι τρομοκρατικές απειλές, τις οποίες οι αναλυτές καθιστούν υπεύθυνες για το ένα πέμπτο της αύξησης. Εκτός αυτού στη Ρωσία υπάρχει μία ανησυχητική εξέλιξη. Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου υποχρεώνεται να γονατίσει στην κρατική εξουσία, με μία διαδικασία «σαλαμοποίησης». Η Γιούκος συνεχίζει την άντληση πετρελαίου, παραμένει όμως ο φόβος για ενδεχόμενη, έστω και προσωρινή, διακοπή της παραγωγής και «τραβάει» τις τιμές προς τα πάνω. Ταυτόχρονα αυξάνει η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως. Οι «μηχανές των οικονομικών θαυμάτων», κυρίως στην Κίνα και την Ινδία χρειάζονται πετρέλαιο και οι χώρες του ΟΠΕΚ αδυνατούν να ανοίξουν ακόμη περισσότερο τις κάνουλες».

Αντιπαράθεση για το Γιβραλτάρ

Η ισπανική Λα Ρασόν (La Razon) αναφέρεται στο φραστικό πόλεμο μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το Γιβραλτάρ, όπου εορτάζονται την Τετάρτη τα 300 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.

Το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης καθιστά υπεύθυνη για την κρίση την κακή σχέση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέλο και Τόνι Μπλερ, γράφει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της.

Σε κεντρικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι το πρόβλημα επιβαρύνει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών της Ισπανίας που συνορεύουν με το Γιβραλτάρ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.