Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-30

  1. Απόπειρα δολοφονίας στο Πακιστάν
  2. Τελεσίγραφο ΟΗΕ προς Σουδάν
  3. Τριπλή επίθεση καμικάζι στην Τασκένδη
  4. Χάουαρντ προς Έλληνες: «Μη θίγεστε»
  5. «Πωλούνται ψήφοι Αθανάτων»
  6. Πολύνεκρο δυστύχημα στο Βέλγιο
  7. Αιφνιδιαστικά στη Βαγδάτη
  8. Τριπλή επίθεση καμικάζι στην Τασκένδη
  9. Νέα δέσμη μέτρων από Λευκωσία υπέρ Τουρκοκυπρίων
  10. Αντίο, Ρένα!
  11. Απροσδόκητη επίσκεψη Πάουελ στη Βαγδάτη
  12. Δωδωναία φλόγα
  13. Μειωμένος ο τουρισμός στην Ελλάδα
  14. «Ναι στο τέμενος, όχι στο Κέντρο»
  15. Καλημέρα Ολυμπιακοί, αντίο Ρένα
  16. «Τα προβλήματα του Τζον Κέρι»
  17. Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη
  18. Ζέπελιν πάνω από την Αθήνα

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 21:23 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρα δολοφονίας στο Πακιστάν

Απόπειρα δολοφονίας του εντολοδόχου πρωθυπουργού στο Πακιστάν

Ο άνθρωπος που προορίζεται να αναλάβει την πρωθυπουργία του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ, επέζησε βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας το απόγευμα της Παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης με στόχο τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Αζίζ και τη συνοδεία του σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξη άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 20 άτομα, όπως λένε οι αρχές ασφαλείας.

Η επίθεση συνέβη κοντά στην πόλη Ατόκ της επαρχίας του Βορείου Παντζάμπ, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Πακιστανού πολιτικού από προεκλογική πολιτική συγκέντρωση.

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ισλαμαμπάντ ότι συνέλαβε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα, που συγκαταλέγεται στην κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων του αμερικανικού FBI.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το Πακιστάν είχε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία πάνω στην πρόταση της τελευταίας για αποστολή μουσουλμανικής δύναμης στο Ιράκ.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 20:18 (Ώρα Λονδίνου)

Τελεσίγραφο ΟΗΕ προς Σουδάν

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι στο Σουδάν συντελείται η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με 13 ψήφους υπέρ και δύο αποχές ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση του Σουδάν να αφοπλίσει εντός 30 ημερών τους Άραβες πολιτοφύλακες που κατηγορούνται για διάπραξη βιαιοπραγιών στην δυτική επαρχία Νταρφούρ.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, διέταξε κινητοποίηση των στρατευμάτων της χώρας του που σταθμεύουν στο γειτονικό Τσαντ, «ενόψει της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Νταρφούρ» όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Προϊόν συμβιβασμών»

Το ψήφισμα δεν απειλεί ρητώς με κυρώσεις το Σουδάν αλλά αναφέρεται σε ενδεχόμενη ανάληψη οικονομικής και διπλωματικής δράσης εναντίον της κυβέρνησής του εάν δεν σταματήσουν οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ.

Οι κυβερνήσεις της Κίνας και του Πακιστάν που απείχαν υποστηρίζουν ότι το Σουδάν δεν πρέπει να αντιμετωπίσει στη φάση αυτή το ενδεχόμενο κυρώσεων εφόσον χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να συμμορφωθεί προς τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών.

O Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Ντάνφορθ, δήλωσε ότι η απειλή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Χαρτούμ παραμένει εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό της βίας.

Πάντως σύμφωνα με πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η διατύπωση του ψηφίσματος είναι πολύ ελαστική και δεν διασφαλίζει τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι πενήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο στο Νταρφούρ, δεκάδες χιλιάδες βιασμοί και απαγωγές ανηλίκων αναφέρονται ενώ ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Τριπλή επίθεση καμικάζι στην Τασκένδη

Συγκλόνισαν την πόλη της Τασκένδης τρεις βομβιστικές επιθέσεις

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας συγκλόνισε σήμερα την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον πέντε άτομα.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο τις πρεσβείες του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και τη γενική εισαγγελία του Ουζμπεκιστάν, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές της αστυνομίας.

Ένας καμικάζι βομβιστής πυροδότησε τη ζώνη με εκρηκτικά που μετέφερε στην είσοδο της ισραηλινής πρεσβείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ουζμπέκοι εργαζόμενοι της και ο δράστης, όπως επιβεβαίωσε ο πρέσβης Ζβι Κοέν μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως όλοι οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στο Ουζμπεκιστάν είναι σώοι και αβλαβείς και πρόσθεσε πως ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ενημερώθηκε αμέσως για το συμβάν.

Στο μεταξύ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στο κτίριο της γενικής εισαγγελίας στην Τασκένδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζακίρ Αλμάτοφ και μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ας σημειωθεί ότι άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολλούς θανάτους από την έκρηξη αυτή.

Εξάλλου έκρηξη κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Τασκένδη δεν προκάλεσε θύματα - πλην του βομβιστή - ή τραυματίες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ένας άνδρας που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά αυτό-ανατινάχθηκε έξω από την πρεσβεία, ενώ αμερικανικές και τοπικές δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν αμέσως την περιοχή και σταμάτησαν την κυκλοφορία.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν» με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα.

Στιγμιότυπο από τη δίκη 19 υπόπτων Ισλαμιστών στην Τασκένδη

Οι επιθέσεις αυτές γίνονται καθώς από τις 26 Ιουλίου διεξάγονται στην Τασκένδη, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι δίκες 19 ατόμων που φέρονται να ανήκουν σε ισλαμικές οργανώσεις - προσκείμενες στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Οι υπόδικοι κατηγορούνται για την οργάνωση και διενέργεια βομβιστικών επιθέσεων στο Ουζμπεκιστάν, που προκάλεσαν το θάνατο 47 ατόμων στα τέλη Μαρτίου.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 19:05 (Ώρα Λονδίνου)

Χάουαρντ προς Έλληνες: «Μη θίγεστε»

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Σίδνεϊ, Γιώργου Διαμαντούλη

Τζον Χάουαρντ: «Δεν πρέπει να θίγονται οι Έλληνες από τα σχόλια για την ασφάλεια των Αγώνων»

Επανερχόμενος σε προηγούμενες δηλώσεις του που αφορούν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στο κατά πόσο οι Έλληνες μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Aυστραλών αθλητών που θα μεταβούν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε ότι τα σχόλιά του δεν θα πρέπει να θίγουν τους διοργανωτές.

«Η Ελλάδα και οι εκπρόσωποί της στην Αυστραλία δεν θα πρέπει να θίγονται από τα σχόλια για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Χάουαρντ αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ότι το θέμα της ασφάλειας των Αυστραλών στην Αθήνα είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης του, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Ο εκπρόσωπος τύπου του προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνει μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας The Australian ζήτησε να γίνεται εποικοδομητική κριτική στην Ελλάδα και τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργον αν οι αυστραλιανές αρχές εντοπίζουν συγκεκριμένα κενά να τα κάνουν γνωστά στoυς διοργανωτές.

Ο κ. Χάουαρντ μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Μελβούρνης υπογράμμισε ότι ήταν ξεκάθαρη η παρατήρησή του πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια.

Αναφερόμενος στην δήλωσή του ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι Αυστραλοί αθλητές και συνοδοί στην Αθήνα δεν θα γίνουν αντικείμενο τρομοκρατικής απειλής, ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι μία τέτοια εγγύηση θα ήταν παράλογη.

Η ανακίνηση του θέματος πάντα σύμφωνα με τον κύριο Χάουαρντ - δεν αποτελεί εκτίμηση ότι τώρα υπάρχει περισσότερη ανησυχία από ότι υπήρχε στο παρελθόν.

Εξάλλου σε ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιπ Ράντοκ δηλώνει ότι η Αυστραλία εξετάζει σε καθημερινή βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει από την Αθήνα και εκτιμά κατά πόσο απαιτούνται αλλαγές στην πολιτική της.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Πωλούνται ψήφοι Αθανάτων»

Σκάνδαλο «ολυμπιακών διαστάσεων» αποκαλύπτει εκπομπή του BBC

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αρχίζει έρευνα μετά από καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά μελών της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Την υπόθεση αποκάλυψαν δημοσιογράφοι της εκπομπής «Πανόραμα» του BBC που λένε ότι διαθέτουν πειστήρια ενοχής για ένα τουλάχιστον μέλος των «Αθανάτων», ο οποίος σύμφωνα με τις καταγγελίες ήταν πρόθυμος να δεχθεί χρηματικά ανταλλάγματα προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας του Λονδίνου.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι μετά από μυστική έρευνα που διήρκεσε ένα χρόνο, η εκπομπή «Πανόραμα» υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν διαφθορά μέσα στους κόλπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν ως σύμβουλοι - εκπρόσωποι επιχειρηματιών από το ανατολικό Λονδίνο, και κατήγγειλαν ότι επαγγελματίες ατζέντηδες τους υποσχέθηκαν ότι θα εξασφάλιζαν τη θετική ψήφο ορισμένων από τα 124 μέλη των Αθανάτων, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος» λέει.

«Το επίμαχο πρόγραμμα θα μεταδοθεί την επόμενη εβδομάδα [στις 4 Αυγούστου], αλλά τόσο η ΔΟΕ όσο και η λονδρέζικη επιτροπή διεκδίκησης των Αγώνων του 2012 ανήγγειλαν ότι θα δράσουν άμεσα προκειμένου να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπό τους».

Η ΔΟΕ ανέθεσε την έρευνα στην επιτροπή δεοντολογίας της, ενώ ο πρόεδρος του Λονδίνο 2012, Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα» μεταδίδει ο ανταποκριτής μας.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο δυστύχημα στο Βέλγιο

Εικόνες πύρινης κόλασης αντίκρυσαν τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή

Τουλάχιστον δεκαπέντε νεκρούς και 112 τραυματίες προκάλεσε έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο του Βελγίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η έκρηξη - που συνέβη κοντά στην πόλη Αθ, 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Βρυξελλών - οφείλεται σε διαρροή και ανάφλεξη σε υπόγειο αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και μέλη των πυροσβεστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή.

Πολεμικό πεδίο θύμιζε η βιομηχανική ζώνη μετά την έκρηξη

Περιγράφοντας το δυστύχημα ο Ζαν Ζακ Περέν είπε ότι την έκρηξη σε αγωγό μήκους έξι μέτρων επακολούθησε τεράστια πυρκαγιά σε εργοστάσιο της βιομηχανικής ζώνης Γκιζεσλάιν.

Στη συνέχεια κινητοποιήθηκαν τα σωστικά συνεργεία και οι αρχές έκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο της περιοχής, συστήνοντας στους περιοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και να έχουν κλειστά τα παράθυρα.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 17:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αιφνιδιαστικά στη Βαγδάτη

Είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας

O υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη.

Κατά τη διάρκεια της αστραπιαίας επίσκεψής του, είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ιράκ και με άλλους αξιωματούχους της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο κ. Πάουελ άδραξε την ευκαιρία να εκφράσει εκ νέου τη στήριξη της Ουάσιγκτον προς τη νεοσύστατη κυβέρνηση του Ιράκ.

Όμως, ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ Γιαουάρ δήλωσε ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσει την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αποστολή μουσουλμανικής δύναμης στο Ιράκ.

Επίσης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αναβολή του προγραμματισμένου για το Σάββατο εθνικού συμβουλίου για την ανοικοδόμηση πολιτικών δομών.

Ο ανταποκριτής του BBC που ακολουθεί τον κ. Κόλιν Πάουελ σε όλη του την περιοδεία στη Μέση Ανατολή επισημαίνει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στο Ιράκ ερμηνεύθηκε ως κίνηση στήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης η οποία δοκιμάζεται από τη βία.

Ο κ. Πάουελ είχε επίσης συναντήσεις με διοικητές και αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού στην ιρακινή πρωτεύουσα

Υποδοχή με βία

Η επίσκεψη του κ.Πάουελ συνέπεσε με επανάληψη των συγκρούσεων στη Φαλούτζα στην οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, έχουν καταφύγει πολλοί αντάρτες.

Τουλάχιστον δεκατρείς Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις, σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου της πόλης.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν κοινή περίπολος Αμερικανών πεζοναυτών και Ιρακινών στρατιωτών δέχθηκε επίθεση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν με οπλοπολυβόλα, άρματα μάχης και αεροπορικό βομβαρδισμό.

Εν τω μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν και στο κέντρο της Βαγδάτης.

Κρυφή επίσκεψη

Η επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ κρατήθηκε μυστική μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Την Πέμπτη ο κ. Παόυελ είχε συνάντηση με τον μεταβατικό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, στη Σαουδική Αραβία.

Και οι δύο άκουσαν με επιφύλαξη την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αποστολή αραβικών ή μουσουλμανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλγερίας, του Μπαχρέιν και της Τυνησίας συζήτησαν την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων τους στο ιρακινό έδαφος.

Τις συνομιλίες στην Τυνησία παρακολούθησαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Όμως ακραίες ισλαμικές οργανώσεις απειλούν με αντίποινα όσες χώρες συνεισφέρουν με στρατεύματα στην προτεινόμενη δύναμη.


Τριπλή επίθεση καμικάζι στην Τασκένδη

Συγκλόνισαν την πόλη της Τασκένδης τρεις βομβιστικές επιθέσεις

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας συγκλόνισε σήμερα την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον πέντε άτομα.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο τις πρεσβείες του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και τη γενική εισαγγελία του Ουζμπεκιστάν, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές της αστυνομίας.

Ένας καμικάζι βομβιστής πυροδότησε τη ζώνη με εκρηκτικά που μετέφερε στην είσοδο της ισραηλινής πρεσβείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ουζμπέκοι εργαζόμενοι της και ο δράστης, όπως επιβεβαίωσε ο πρέσβης Ζβι Κοέν μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως όλοι οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στο Ουζμπεκιστάν είναι σώοι και αβλαβείς και πρόσθεσε πως ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ενημερώθηκε αμέσως για το συμβάν.

Στο μεταξύ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στο κτίριο της γενικής εισαγγελίας στην Τασκένδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζακίρ Αλμάτοφ και μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ας σημειωθεί ότι άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολλούς θανάτους από την έκρηξη αυτή.

Εξάλλου έκρηξη κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Τασκένδη δεν προκάλεσε θύματα - πλην του βομβιστή - ή τραυματίες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ένας άνδρας που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά αυτό-ανατινάχθηκε έξω από την πρεσβεία, ενώ αμερικανικές και τοπικές δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν αμέσως την περιοχή και σταμάτησαν την κυκλοφορία.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν» με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα.

Στιγμιότυπο από τη δίκη 19 υπόπτων Ισλαμιστών στην Τασκένδη

Οι επιθέσεις αυτές γίνονται καθώς από τις 26 Ιουλίου διεξάγονται στην Τασκένδη, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι δίκες 19 ατόμων που φέρονται να ανήκουν σε ισλαμικές οργανώσεις - προσκείμενες στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Οι υπόδικοι κατηγορούνται για την οργάνωση και διενέργεια βομβιστικών επιθέσεων στο Ουζμπεκιστάν, που προκάλεσαν το θάνατο 47 ατόμων στα τέλη Μαρτίου.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 14:25 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα δέσμη μέτρων από Λευκωσία υπέρ Τουρκοκυπρίων

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Τις συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων θα διευκολύνει η νέα δέσμη μέτρων

Νέο - δεύτερο - πακέτο μέτρων καλής θέλησης και στήριξης των Τουρκοκυπρίων ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση με στόχο όπως δηλώθηκε την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών στην προοπτική επίτευξης μιάς τελικής λύσης.

Τα μέτρα πού εξήγγειλε η Λευκωσία αφορούν στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προσώπων και οχημάτων πέραν της γραμμής αντιπαράταξης.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε:

H εξαίρεση γιά Τουρκοκυπρίους εμπορευόμενους της υποχρεωτικής εγγραφής στο μητρώο Φόρου Προστιθέμενης αξίας,

η δυνατότητα απ΄ ευθείας λιανικής πώλησης αγαθών από Τουρκοκυπρίους στις ελεύθερες περιοχές,

η διοχέτευση των τουρκοκυπριακών προϊόντων χωρίς δασμούς στις περιοχές πού ελέγχει η κυπριακή κυβέρνηση προς εξαγωγή,

και τέλος η επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ γιά εμπορεύματα είτε Ελληνοκυπρίων είτε εισαγόμενα με τελικό αποδέκτη τούς Τουρκοκυπρίους.

«Πράσινο φως» σε τουρκοκυπριακά ΔΧ με άδεια

Πέραν αυτών εξαγγέλθηκε επίσης η μέσω ειδικής αδείας απελευθέρωση της διακίνησης τουρκοκυπριακών οχημάτων δημόσιας χρήσης σε όλη την επικράτεια.

Δηλαδή θα επιτρέπεται η διακίνηση και στις ελεύθερες περιοχές τουρκοκυπριακών φορτηγών,τουριστικών λεωφορείων και ταξί.

Τα μέτρα αυτά έχουν ήδη παρουσιαστεί στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έρχονται ως συνέχεια σειράς μέτρων πού είχε εξαγγείλει η κυπριακή κυβέρνηση, κυρίως σε θέματα ασφάλειας.

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ταλάτ

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση στα κατεχόμενα με τον «πρωθυπουργό» της αυτοαποκαλούμενης

Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ.

Σε κοινή δήλωση μετά την συνάντηση αναφέρεται ότι οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συστήσουν μόνιμη επιτροπή που θα χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τις διακοινοτικές σχέσεις.

Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα ο κ. Ταλάτ δεσμεύθηκε να εφαρμόσει όλες τις συμφωνίες στο θέμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Ανέφερε δε ότι το Γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασο θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με το λιμάνι Αμμοχώστου και την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την από κοινού λειτουργία του, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει αυτό καθώς «το λιμάνι βρίσκεται σε λειτουργία».


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο, Ρένα!

Η «τρελή σαραντάρα» των χρυσών χρόνων του ελληνικού κινηματογράφου, Ρένα Βλαχοπούλου, άφησε το απόγευμα της Πέμπτης, σε ηλικία 81 ετών, την τελευταία της πνοή στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Η Ρένα Βλαχοπούλου εισήχθη στο νοσοκομείο, ώστε να υποβληθεί σε εγχείρηση για διάτρηση στομάχου, την οποία είχε προκαλέσει εκτροπή του σακχαρώδους διαβήτη.

Τις τελευταίες μέρες είχε πέσει σε κώμα. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο θάνατος προήλθε από αιφνίδια ανακοπή της καρδιάς.

Στο πλευρό της ηθοποιού όλες αυτές τις ημέρες ήταν ο σύζυγός της Γ. Λαφαζάνης, συγγενείς και στενοί φίλοι της.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησε την μπριόζα κερκυραία, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη.

« Η Ρένα Βλαχοπούλου, η μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου, σφράγισε με το πηγαίο ταλέντο της μια ολόκληρη εποχή. Με την ποιότητα της τέχνης της, το μοναδικό της χαρακτήρα και το ήθος της κέρδισε την αγάπη των Ελλήνων. Οι ταινίες και τα τραγούδια της θα κρατούν για πάντα ζωντανή τη μνήμη της», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Καραμανλής για το θάνατο της Ρένας Βλαχοπούλου, εκφράζοντας στο σύζυγό της και τους οικείους της τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά δήλωσε: «Η Ρένα Βλαχοπούλου έδωσε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην υποκριτική τέχνη αλλά και στο τραγούδι, με το μπρίο και το εξαίρετο ταλέντο της. Το γέλιο που μας χάρισε απλόχερα θα συνεχίζει να μας το προσφέρει μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία». Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, τόνισε ότι θα μείνει για πάντα ζωντανή στη μνήμη μας και στην καρδιά μας.

«Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν μια λαμπρή ηθοποιός, από τους μεγάλους του κινηματογράφου και του θεάτρου μας, με γνήσια καλλιτεχνική φλέβα. Χάρισε γέλιο, χαρά και ψυχαγωγία σε όλους τους Έλληνες, που την αγάπησαν και θα τη θυμούνται πάντα μέσα από τις ταινίες της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Μεγάλη απώλεια για όλους μας. Ο κόσμος της επιθεώρησης, του τραγουδιού, του κινηματογράφου έχασε μια μεγάλη καλλιτέχνιδα. Θα τη θυμόμαστε με το κέφι της, το τραγούδι της, το γέλιο της, τους χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε μοναδικά στη μακρόχρονη καλλιτεχνική της πορεία», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΝ όπου εκφράζει «τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Ρένας Βλαχοπούλου, του ζεστού ανθρώπου, της μεγάλης καλλιτέχνιδας, με την έντονη παρουσία στον κινηματογράφο, το τραγούδι και το θέατρο».

«Όλοι όσοι είχαμε την τύχη να την γνωρίσουμε από κοντά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ανεπιτήδευτη, πληθωρική και γοητευτική Ρένα, την μεγάλη μας ηθοποιό που θα αποτελεί πρότυπο για όλους τους νεότερους καλλιτέχνες», δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ρένα Βλαχοπούλου, ιδιαίτερα υπερήφανη για την καταγωγή της, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1923.

Σπούδασε στο Ωδείο του Δραματικού Συλλόγου του νησιού και ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια. Ως μέλος μουσικών θιάσων περιόδευσε Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο κι Αμερική και σύντομα πέρασε και στην επιθεώρηση ως ηθοποιός.

Το 1953 συγκροτεί θεατρικό θίασο με τους Μαρίκα Κρεββατά, Ρένα Ντορ, Αλέκο Λιβαδίτη και Γ. Γαβριηλίδη. Κατακτά ολόκληρη την Ελλάδα με το πέρασμά της στον κινηματογράφο, όπου συνεργάζεται κυρίως με το Γιάννη Δαλιανίδη.

Οι ρόλοι της ως δυναμικής και ανεξάρτητης γυναίκας που ξέρει να κερδίζει τους αγώνες της ζωής την έκαναν ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 10:49 (Ώρα Λονδίνου)

Απροσδόκητη επίσκεψη Πάουελ στη Βαγδάτη

Ο κ.Πάουελ συζήτησε στη Τζέντα την πρόταση για ανάπτυξη μουσουλμανικής δύναμης στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, επισκέφθηκε απροσδόκητα τη Βαγδάτη.

Πιστεύεται ότι ο κ.Πάουελ θα έχει συνομιλίες με Ιρακινούς αξιωματούχους καθώς και με τον πρόεδρο του Ιράκ, Γκάζι Αλ Γιαουάρ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπαράμ Σαλέχ.

Την Πέμπτη ο κ.Πάουελ συζήτησε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Τζέντα, την πρόταση για ανάπτυξη πολυεθνικής μουσουλμανικής δύναμης στο Ιράκ, την οποία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα». Ο κ.Πάουελ είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Οι συνομιλίες που έχει στη Βαγδάτη αναμένεται να επικεντρωθούν στη συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ και τη σαουδαραβική πρόταση.

Συγκρούσεις στη Φαλούτζα

Η επίσκεψη του κ.Πάουελ συνέπεσε με επανάληψη των συγκρούσεων στη Φαλούτζα στην οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, έχουν καταφύγει πολλοί αντάρτες.

Τουλάχιστον 13 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις, σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου της πόλης.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν κοινή περίπολος Αμερικανών πεζοναυτών και Ιρακινών στρατιωτών δέχθηκε επίθεση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν με οπλοπολυβόλα, άρματα μάχης και αεροπορικό βομβαρδισμό.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Δωδωναία φλόγα

Το επί έτη κλειστό για το κοινό, αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης, για λίγες ώρες, ώστε να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα.

Από τα πρώτα σημεία αναφοράς του Ελληνικού πολιτισμού, τόπος που «βάφτισε» τον Δία στον οποίο προσεύχεται ο Αχιλλέας, η Δωδώνη υποδέχθηκε τον τελευταίο χθες λαμπαδηδρόμο στο αρχαίο θέατρο, συνοδευόμενο από εξήντα παιδιά που κρατούσαν κλάδους ελιάς.

Τριάντα πέντε ιέρειες ανέμεναν στον χώρο και η πρωθιέρεια στεφάνωσε τον λαμπαδηδρόμο, Παντελή Κολόκα, καθηγητή ολυμπιακής παιδείας, πριν εκείνος ανάψει το βωμό.

Ακολούθησαν απαγγελίες και συναυλία κλασσικής μουσικής, ενώ οι ιέρειες έραιναν το χώρο και τους θεατές με ροδοπέταλα.

Πριν φτάσει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, η ολυμπιακή φλόγα πέρασε από την Πίνδο και από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, όπου είχε οργανωθεί εντυπωσιακή γιορτή, την οποία έκλεισε συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Την Παρασκευή η Ολυμπιακή Φλόγα εγκαταλείπει την Ήπειρο για τη Θεσσαλία, και με λαμπαδηδρομία θα περάσει την άγρια ομορφιά της Κατάρας για να καταλήξει στην Καλαμπάκα.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου)

Μειωμένος ο τουρισμός στην Ελλάδα

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Τα προβλήματα της τουριστικής κίνησης δεν αφορούν μόνο στην Αθήνα και τους άλλους ολυμπιακούς προορισμούς, επεσήμανε στον Γιώργο Φελλίδη, ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων και Πρακτόρων, Σον Τίπτον.

«Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχουμε για την κίνηση Βρετανών επισκεπτών στην Ελλάδα, η τουριστική αγορά παρουσιάζει μια διόλου εύρωστη εικόνα. Οι κρατήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν μειωθεί κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στο σύνολο των ελληνικών τουριστικών προορισμών και όχι μόνο στην Αθήνα και την Αττική» είπε ο εκπρόσωπος της ABTA, της ομοσπονδίας Βρετανών τουριστικών πρακτόρων, μέλη της οποίας διακινούν πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες προς την Ελλάδα κάθε χρόνο.

Στην ερώτηση αν κατά τη γνώμη του η απομάκρυνση των Βρετανών επισκεπτών θα μπορούσε να αποδοθεί στην τιμή του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η χώρα μας, ή και σε άλλους παράγοντες που δρουν ανεξάρτητα, ο Σον Τίπτον της ΑBTA απάντησε ότι «το σύνολο των δυτικοευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου περνά μια ιδιαιτέρως δυσχερή φάση εφέτος, εξαιτίας πολλών παραγόντων».

Οι παράγοντες αυτοί είναι κατά τον Σον Τίπτον «πρώτα και κύρια το πολύ ισχυρό ευρώ, η ισοτιμία του οποίου έναντι της στερλίνας έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο της. Ο Βρετανός καταναλωτής δίνει μεγάλη σημασία στην τιμή του προϊόντος, και λόγω του ισχυρού ευρώ δεν μπορεί με τη στερλίνα του να αγοράσει το ίδιο επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών στην Ισπανία ή την Ελλάδα σε σχέση με τις πιο ανταγωνιστικές αγορές που άρχισαν να αναδύονται, όπως η Κροατία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Βουλγαρία».

Ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων και Πρακτόρων πιστεύει επίσης ότι «δεν είναι μόνο οι καλύτερες τιμές αλλά και το ότι εν μέρει οι νέοι αυτοί προορισμοί έχουν βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα υπηρεσιών που παρέχουν τα ξενοδοχεία τους στον επισκέπτη».

«Για παράδειγμα η Βουλγαρία εθεωρείτο από τους Βρετανούς ως χώρα με πολύ χαμηλό ποιοτικά τουρισμό, αλλά αυτό αλλάζει σιγά-σιγά με τις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, κάτι που μακροπρόθεσμα θα πρέπει να ανησυχήσει τις παραδοσιακά τουριστικές χώρες», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της βρετανικής ομοσπονδίας τουριστικών γραφείων και πρακτόρων, Σον Τίπτον.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι στο τέμενος, όχι στο Κέντρο»

Στο θέμα της ανέγερσης τεμένους στην Αττική αναφέρθηκε εκ νέου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, και τόνισε ότι η εκκλησία δεν έχει αντίρρηση για την ανέγερση τεμένους, αλλά έχει αντιρρήσεις για τη λειτουργία Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών.

Ο κ. Χριστόδουλος αφού υπενθύμισε ότι το θέμα της ανέγερσης τεμένους δεν είναι θέμα της Εκκλησίας, καθώς η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί συνταγματική επιταγή, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Διευκρινίζουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι αντίθετη στην ανέγερση τεμένους. Αντιτίθεται στην ανέγερση αυτού του Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών. Και αυτό το είπαμε από την αρχή, όταν ερωτηθήκαμε από την τότε κυβέρνηση για το ζήτημα».

Σχολιάζοντας, κατόπιν, την επιλογή της Παιανίας για την ανέγερση του τζαμιού, ανέφερε ότι αντιδράσεις δεν υπήρξαν από την Εκκλησία, αλλά «από μέρους κυρίως των κατοίκων της Παιανίας, οι οποίοι, όχι ότι δεν θέλουν οι μουσουλμάνοι να αποκτήσουν το χώρο της λατρείας του Θεού στον οποίο πιστεύουν, αλλά κρίνουν ότι η περιοχή τους, όπως όλοι ξέρουμε, δεν κατοικείται, κατά το πλείστον από μουσουλμάνους.

Ως εκ τούτου είναι και αυτό ένα θέμα που οι εκάστοτε αρμόδιοι θα πρέπει να εξετάσουν με τον δέοντα σεβασμό και την υπευθυνότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει την Πολιτεία απέναντι στα αιτήματα των πολιτών και των κατοίκων».


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

Καλημέρα Ολυμπιακοί, αντίο Ρένα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υστερία για το ΚΙΝΟ. Θεσσαλονίκη: Σαρώνει το νέο παιχνίδι του ΟΠΑΠ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρυθμίζονται τα χρέη χιλιάδων δανειοληπτών. Απόφαση-σταθμός για τον ΟΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πανηγύρια πάλι για την Κακιά Σκάλα. ...Αλλά τελείωσε μόνο η... μισή και στοίχισε τα διπλάσια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απόβαση VIP στους Ολυμπιακούς. Οι προσωπικότητες της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της τέχνης που έρχονται στην Αθήνα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αλλάζουν όλα στο δασονόμο. Αποκλειστική συνέντευξη του Ευαγγ. Μπασιάκου. Τι θα γίνει και πότε με τους συνεταιρισμούς.

Η ΑΥΓΗ: Ο Χριστόδουλος στέλνει τον Αριστοφάνη στα... θυμαράκια και το τζαμί στο... πουθενά. Έντονες αντιδράσεις για την απαγόρευση της παράστασης του "Πλούτου" του θιάσου Λαζόπουλου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σε βαθύ ύπνο το ΠΑΣΟΚ. Αδυνατούν να υπερασπιστούν ακόμα και τα μεγάλα έργα του Κ. Λαλιώτη που άλλαξαν την όψη της χώρας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και όμως προλάβαμε! Έτοιμα όλα τα ολυμπιακά έργα με τη σημερινή παράδοση του Προαστιακού.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σπάει η φούσκα στις τιμές των ακινήτων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές της κτηματαγοράς.

ΕΘΝΟΣ: Ξαφνικά χαμόγελα στην τελική ευθεία. Η Αθήνα έστω στο παρά 5' εμφανίζεται έτοιμη να κερδίσει το στοίχημα των Ολυμπιακών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χριστόδουλος τώρα: Ναι στο τέμενος. Ενώ ξεσήκωνε τον κόσμο και τους έβαλε να υπογράψουν για τις ταυτότητες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα διπλή μαχαιριά στην Ολυμπιακή Ελλάδα. Η Αυστραλία αναδεικνύεται σε κέντρο ανθελληνικών χτυπημάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χαμόγελα και παγίδες. Αθήνα 2004: -14 ημέρες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φως και σκότος. Αντιθέσεις: Εγκαίνια μεν, προβλήματα δε, ιδίως σε 3 Στάδια. Μπλακ άουτ χθες σε 42.000 τηλέφωνα και 50' στο μετρό.

ΕΞΠΡΕΣ:''Προσφορές και εξαγορές λόγω... εκπτώσεων στο ΧΑ".

ΕΣΤΙΑ: Ανανεωμένη η Νέα Δημοκρατία. Σε κυβερνητικό-κοινοβουλευτικό-κομματικό επίπεδο.

ESPRESSO: Αμαρτωλές κασέτες συνταράσσουν την εκκλησία. Τρίζει ο θρόνος Μητροπολίτη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Εθνική και ΟΠΑΠ εξέπληξαν τις αγορές. Τα οικονομικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγει το Ολυμπιακό Χωριό. Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το νέο τμήμα της Κακιάς Σκάλας με τις σήραγγες.

ΚΕΡΔΟΣ:''Ηλεκτρονικό "δίχτυ" της εφορίας σε 40 τομείς. Ξεκινά νωρίτερα η διασταύρωση στοιχείων".

Ο ΛΟΓΟΣ: Κ. Καραμανλής: Ισχύουν οι δεσμεύσεις μας. "Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο".

METRO: Παρελθόν η Κακιά Σκάλα. Με τις νέες σήραγγες οι οδηγοί θα φτάνουν στον προορισμό τους ταχύτερα κατά 30'.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Αυξάνουν οι επενδύσεις από και προς το εξωτερικό. Η Eurostat διαπιστώνει εισροές 740 εκατ. ευρώ το 2003".

ΤΑ ΝΕΑ: Χρυσά πρόστιμα και συγκοινωνιακό κομφούζιο. Αγωνία για Μετρό, τραμ, Προαστιακό.

Η ΝΙΚΗ: Ιερά λογοκρισία. Ο Χριστόδουλος καλύπτει τους σκοταδιστές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Εργασιακές σχέσεις "λάστιχο" και μισθοί πείνας. Νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη.

TRAFFIC NEWS: Πανικός από φίδια και σκορπιούς στο SURVIVOR. Έντρομες δύο παίκτριες αποχώρησαν από το παιχνίδι. Σε άγριες συνθήκες τα γυρίσματα στη Μαλαισία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Χόλιγουντ" η Ελλάδα. Με πρωτοβουλία του υπουργού Τουρισμού.

Η ΧΩΡΑ: Ποιες περιοχές μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. Αυθαίρετα: Με γρήγορες πολεοδομικές μελέτες προχωρούν οι νομιμοποιήσεις.

City Press: Η Ελλάδα φοράει τα καλά της. Ολοκληρώνονται τα έργα βασικής και ολυμπιακής υποδομής.

Νέα Δημοκρατία

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "περιθώρια χαλάρωσης δεν υπάρχουν, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο και με πάθος εργαζόμαστε για το χρέος μας προς τους πολίτες", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας μετά το 6ο συνέδριο του κόμματος".

Η Espresso αναφέρει ότι "κομμένη και ραμμένη στο πνεύμα των ολυμπιακών ημερών ήταν η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από το βήμα της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, που συνεδρίασε χθες για να εκλέξει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις και ευκαιρίες και έθεσε ως στόχο τις νέες νίκες στον τομέα της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "την πολιτική του κοινωνικού κέντρου, που διακρίνεται από την κοινωνική ευαισθησία και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος, περιέγραψε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες στη σύνοδο της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης", διακήρυξε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην πρώτη της συνεδρίαση μετά το 6ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, ζητώντας τους παράλληλα να δείξουν "απόλυτη προσήλωση στο λόγο που δώσαμε" προς τους Έλληνες πολίτες".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "ο πρωθυπουργός διεύρυνε το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης. Μίλησε για "μια γνήσια προοδευτική παράταξη". Η εκλογή όμως των 7 κοινοβουλευτικών μελών του νέου Πολιτικού Συμβουλίου "δια βοής" προκάλεσε την εύλογη αντίδραση πολλών στελεχών".

Ολυμπιακοί Αγώνες

Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "δεκατέσσερις ημέρες μας χωρίζουν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και η Αθήνα είναι πλέον έτοιμη να φιλοξενήσει τη μεγάλη συνάντηση 16.000 αθλητών και συνοδών από 202 χώρες. Σήμερα οι αρμόδιοι κόβουν την κορδέλα και του τελευταίου μεγάλου ολυμπιακού έργου".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με χαμόγελα αισιοδοξίας η Αθήνα, η Ελλάδα ολόκληρη, ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που επιστρέφουν στη γενέτειρά τους. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί ήδη σε επιφυλακή. Τα έργα ολοκληρώθηκαν. Τα πάντα είναι έτοιμα".

Η City Press υπογραμμίζει ότι "η Ελλάδα πλησιάζει στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από ένα μπαράζ εγκαινίων έργων βασικής και ολυμπιακής υποδομής που βελτιώνουν την εικόνα της και την καθημερινότητα του πολίτη. Τα πιο πολλά έργα κόστισαν περισσότερο του προβλεπόμενου και η κατασκευή τους καθυστέρησε δημιουργώντας οριακές καταστάσεις σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "η Αθήνα "άλλαξε πρόσωπο" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Σημαντικότατα έργα υποδομής, αναπλάσεις αρχαιολογικών χώρων και αισθητή βελτίωση του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς έφερε μαζί της η Ολυμπιάδα".

Θάνατος Ρένας Βλαχοπούλου

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "μια μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου η Ρένα Βλαχοπούλου, από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της εποχής αυτής, δεν είναι πια κοντά μας".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "είναι μάλλον η πρώτη φορά που μας έκανε να δακρύσουμε από λύπη, εκείνη που επί δεκαετίες ολόκληρες μας χάριζε απλόχερα το γέλιο. Η πιο αγαπημένη 'Χαρτοπαίκτρα', έχασε χθες το απόγευμα την ... παρτίδα για τη ζωή και η Κέρκυρα αποχαιρετά τη δική της Κόμισσα".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σχολιάζει ότι "πανελλήνια συγκίνηση με το άγγελμα του θανάτου της κόμισσας της Κέρκυρας, της καλής μας Ρένας Βλαχοπούλου, που έφυγε χθες πλήρης ημερών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει "'Πονάω, γιατρούλη μου...'. Με αυτή τη φράση η Ρένα Βλαχοπούλου εισήλθε την προηγούμενη εβδομάδα σε γνωστό νοσοκομείο με πολύ επιβεβαρημένη την υγεία της. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έδινε μάχη αυτή η γενναία γυναίκα, η τόσο ζωντανή, που έλεγες πως δεν μπορεί, κι αυτή τη μάχη θα την κερδίσει. Όμως αυτή τη φορά δεν ήταν έτσι".

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "η ανεπανάληπτη, κορυφαία κωμική ηθοποιός με το πηγαίο ταλέντο, Ρένα Βλαχοπούλου, έφυγε χθες στις 19.10 σε ηλικία 81 ετών έπειτα από νοσηλεία δεκατριών ημερών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών".

Το METRO προσθέτει ότι "ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του ελληνικού κινηματογραφικού γαλαξία, η Ρένα Βλαχοπούλου, έσβησε χθες, σε ηλικία 81 ετών, έπειτα από πολυήμερη άνιση μάχη με το θάνατο".

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "πολυαγαπημένη από γενεές Ελλήνων και σπάνιο ταλέντο στο τραγούδι, τον χορό και την υποκριτική, η Ρένα Βλαχοπούλου απεβίωσε χθες το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι " 'έφυγε' χθες, σε ηλικία 81 ετών, η ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου έπειτα από νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Το μπρίο, η ζωντάνια και η φινέτσα της Ρένας Βλαχοπούλου κόσμησαν την Τέχνη για παραπάνω από 60 χρόνια".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 05:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Τα προβλήματα του Τζον Κέρι»

Ευρωπαϊκός Τύπος

Στραμμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα η προσοχή των ευρωπαϊκών εφημερίδων καθώς ο Γερουσιαστής Τζον Κέρι ανακηρύχθηκε πλέον και επίσημα υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβριο.

«Η μάχη αρχίζει» υπογραμμίζει η γαλλική Λιμπερασιόν ( Liberation ) και συνεχίζει «το πιο δύσκολο πράγμα για τον Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης είναι να πείσει τον κόσμο ότι έχει τα προσόντα που χρειάζεται ένας πρόεδρος και το κύρος ενός αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων».

Η γαλλική εφημερίδα πιστεύει πως αυτό που πρέπει να ανησυχεί τους Δημοκρατικούς είναι ότι ο υποψήφιος τους «δεν έχει κερδίσει πολλά από τα προβλήματα του αντιπάλου του».

Ο Γερουσιαστής Κέρι, πιστεύει η Λιμπερασιόν πρέπει «να διαφοροποιηθεί από τον κ. Μπους σε θέματα οικονομικής πολιτικής, εσωτερικής ασφαλείας αλλά και στο Ιράκ».

«Πάνω από όλα, ο κ.Κέρι πρέπει να αποδείξει σε εκατομμύρια συμπατριώτες του ότι διαφέρει ουσιαστικά από τον Τζορτζ Μπους» καταλήγει το άρθρο της Λιμπερασιόν.

«Διχασμένη η κοινή γνώμη»

Η εφημερίδα Χοσπντάρσκε Νοβίνι ( Hospodarske Noviny ) της Τσεχίας δημοσιεύει σχόλιο το οποίο υποστηρίζει ότι «υπάρχει ένα σαφές ρήγμα στην αμερικανική κοινωνία» το οποίο αντανακλάται στο ίσο σχεδόν μοίρασμα των ψηφοφόρων ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η εφημερίδα, το 10% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο περιμένοντας από τον κ.Κέρι να ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους σε συγκεκριμένα ζητήματα «κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει» λέει η τσεχική εφημερίδα.

Η απειλή της τρομοκρατίας

Η γερμανική εφημερίδα Ντερ Ταγκεσπίγκελ ( Der Tagesspiegel) αναφέρει ότι οι απειλές εναντίον των χωρών της Ευρώπης που επανέλαβε οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα υπενθυμίζουν πως και η Γερμανία μπορεί να γίνει στόχος των τρομοκρατών.

«Θεωρείται βέβαιο ότι κάποια στιγμή η Αλ Κάιντα θα χτυπήσει ξανά στην Ευρώπη» γράφει η γερμανική εφημερίδα που εκτιμά πως οι χώρες που υποστήριξαν τον πόλεμο στο Ιράκ, η Βρετανία, η Ιταλία και η Πολωνία, κινδυνεύουν περισσότερο. «Όμως η επιλογή του στόχου εξαρτάται και από την παρουσία μελών ή συνεργατών».

«Δεν υπάρχει έλλειψη τέτοιων ανθρώπων στη Γερμανία» προειδοποιεί η Ντερ Ταγκεσπίγκελ και συνεχίζει «όσοι πιστεύουν ότι η Αλ Κάιντα δεν θα χτυπήσει τη Γερμανία επειδή η κυβέρνηση και ο λαός της αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ, απατώνται».


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη

Ο Τζον Κέρι, η σύζηγος του και ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία Τζον Έντουαρντς

«Είμαι ο Τζον Κέρι έτοιμος να αναλάβω καθήκοντα» δήλωσε ο Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης αρχίζοντας τον λόγο του στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος στη Βοστώνη.

Ο κ.Κέρι υποσχέθηκε να μην παραπλανήσει ποτέ την χώρα και για να την οδηγήσει σε πόλεμο.

«Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά μόνο αν παραμείνουμε πιστοί στα ιδανικά μας, κι αυτό αρχίζει με το να λέμε την αλήθεια στον αμερικανικό λαό» είπε ο κ.Κέρι ενθουσιάζοντας το ακροατήριο του.

Ο κ.Κέρι υποσχέθηκε επίσης να αγωνιστεί για μια πιο ισχυρή Αμερική, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι η δύναμη είναι «κάτι περισσότερο από σκληρά λόγια».

Ο λόγος του έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τους συνέδρους και αυτό είναι σημαντικό καθώς θεωρείται προϋπόθεση για την επιτυχή αναμέτρηση του με τον πρόεδρος Τζορτζ Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC Ρομπ Γουάτσον επισημαίνει ότι το ερώτημα είναι πλέον πόσο γνωστός είναι ο κ.Κέρι στους ψηφοφόρους και πόσο μπορεί να τους πέισει.

«Σκληρά λόγια»

Πριν αρχίσει ο λόγος του κ.Κέρι προβλήθηκε στην αίθουσα του συνεδρίου ταινία για τη ζωή του. Στη συνέχεια ο Τζον Κέρι εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τους συντρόφους του στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στους 4 χιλιάδες συνέδρους, στους δημοσιογράφους και στους τηλεθεατές που παρακολούθησαν τον λόγο του, ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου τις σημαντικότερες της ζωής τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, είναι μια χώρα που πολεμά κατά της τρομοκρατίας και μια χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Επικρίνοντας έμμεσα τον πρόεδρο Μπους ο Τζον Κέρι υποσχέθηκε ότι «δεν θα παραπλανήσει ποτέ τη χώρα για να την οδηγήσει σε πόλεμο» και ότι «θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία του Λευκού Οίκου».

«Σ αυτές τις δύσκολες μέρες υπάρχει ένας σωστός τρόπος και ένας λανθασμένος τρόπος να είσαι δυνατός. Η δύναμη είναι κάτι παραπάνω από σκληρά λόγια» τόνισε ο Τζον Κέρι.

Αρχίζει η μάχη

Με τον λόγο του ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου και τώρα αρχίζει η τρίμηνη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Ο κ.Κέρι, που δεν είναι ακόμη πολύ γνωστός στους συμπατριώτες του, ελπίζει ότι με τους προβολείς της δημοσιότητας στραμμένους επί 4 μέρες στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος, αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στις επόμενες μέρες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πριν από το συνέδριο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν υποχώρηση της δημοτικότητας του. Το 46% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς τον Τζον Κέρι ενώ το 48% προς τον Τζορτζ Μπους.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2004 - 04:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ζέπελιν πάνω από την Αθήνα

Ο βρετανικός τύπος

Με τίτλο «Το Ζέπελιν σκιάζει την Αθήνα» η Ντέιλι Τέλεγκραφ ( Daily Telegraph )αναφέρεται στην «δυσαρέσκεια των Αθηναίων που δεν θέλουν να τους κατασκοπεύουν».

Σε μια χώρα όπου οι μνήμες από τη χούντα παραμένουν νωπές και η καχυποψία προς τις αρχές είναι συνήθης, ο κόσμος δεν βλέπει το αερόπλοιο με καλό μάτι, λέει η Τέλεγκραφ.

«Αν και πολλοί αθλητές ή επίσημοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια των αγώνων... οι ντόπιοι αρχίζουν να αναρωτιούνται αν τα μέτρα δεν είναι υπερβολικά» λέει η εφημερίδα που συμπληρώνει ότι δεν είναι τόσο τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας που ενοχλούν τους Έλληνες, όσο η εκτεταμένη ανάπτυξη των συστημάτων παρακολούθησης που κάνει πολλούς να «νιώθουν πως συμμετέχουν σε κάποιο τεράστιας έκτασης πρόγραμμα τύπου Μεγάλου Αδελφού».

Και οι Αθηναίοι έχουν αρχίσει να αντιδρούν λέει η Τέλεγκραφ, σημειώνοντας τις διαδηλώσεις κατά της Ολυμπιάδας, την αναγραφή συνθημάτων στις κάμερες και την εκστρατεία του κινήματος κατά της Ολυμπιάδας, Αντι2004.

Απούλητα εισιτήρια, αδιάθετες κλίνες

Στην Ολυμπιάδα αναφέρεται και η Γκάρντιαν ( Guardian ) που λέει ότι η παραδοχή πως μόνο τα μισά εισιτήρια έχουν πουληθεί, «αυξάνει τις πιθανότητες να αγωνιστούν οι αθλητές μπροστά σε σχεδόν άδεια στάδια».

Παρά την αισιοδοξία που προσπαθούν να μεταφέρουν οι διοργανωτές ελπίζοντας πως ο κόσμος θα αγοράσει τα εισιτήρια την τελευταία στιγμή, λέει η εφημερίδα, ενδεικτικό της χαμηλής προσέλευσης είναι και το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν τις τιμές για να καλύψουν τις 5.000 αδιάθετες κλίνες.

Η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί και στις ΗΝωμένες Πολιτείες που παραδοσιακά έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό «ολυμπιακών τουριστών», η μία από τις δύο εταιρείες που έχουν άδεια να πωλούν εισιτήρια -η Κάρταν Τουρς- ανέφερε πως «την περασμένη εβδομάδα οι πωλήσεις ήταν κατά 20% μειωμένες σε σχέση με τους αγώνες του Σίδνεΐ» λέει η Γκάρντιαν.

«Ορισμένοι χορηγοί ανησυχούν στα αλήθεια πλέον, ότι οι αθλητές σε νέα ολυμπιακά αγωνίσματα όπως το τρίαθλο το τραμπολίνο και το τεκβοντό, θα αγωνιστούν μπροστά σε μια χούφτα θεατές» λέει η Γκάρντιαν που σημείωνε την διαφημιστική εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση για να πείσει τους Έλληνες να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Η ειρωνεία λέει η βρετανική εφημερίδα είναι πως τα εισιτήρια της Ολυμπιάδας της Αθήνας είναι από τα φτηνότερα που υπήρξαν ποτέ, καθώς οι διοργανωτές πήραν υπ όψιν τους, τους χαμηλούς ελληνικούς μισθούς.

«Σε ακούω Αμερική»

Στην πρώτη σελίδα της Γκάρντιαν ( Guardian )μια μεγάλη φωτογραφία του Τζον Κέρι, του υποψήφιου του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Νοέμβριο.

Η φωτογραφία δείχνει τον Γερουσιαστή Κέρι χαμογελαστό με το ένα χέρι του στο αυτί του σαν να προσπαθεί να ακούσει τον κόσμο στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Βοστώνη.

Το άρθρο που συνοδεύει τη φωτογραφία επισημαίνει πως οι σφυγμομετρήσεις μετά το συνέδριο θεωρούνται ενδεικτικές για την τύχη του υποψήφιου των Δημοκρατικών καθώς συνήθως η δημοτικότητα του κόμματος που πραγματοποιεί εθνικό συνέδριο ανεβαίνει λόγω και της προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης.

«Τα αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά και σχεδόν όλα δείχνουν ότι ο αγώνας για την προεδρία είναι στήθος με στήθος, έτσι οι δημοσκοπήσεις μετά το συνέδριο θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον» επισημαίνει το άρθρο της Γκάρντιαν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.