Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-28

  1. Iράκ: Χαπάκια για τους Βρετανούς στρατιώτες
  2. ΗΠΑ -Κύπρος σε συμφωνία για την ασφάλεια
  3. Νέα εκτέλεση ομήρων
  4. Έκκληση Ανάν για το Σουδάν
  5. Ευνοϊκό ευρωπαϊκό βούλευμα για την Κύπρο
  6. Νέα τιμή ρεκόρ του πετρελαίου
  7. Ένας γκέι στους Σίμσονς
  8. Εγκλωβισμένοι στα σύνορα
  9. «Θηριωδίες» στο Νταρφούρ
  10. Στη δημοσιότητα το πόρισμα
  11. Πύρινη κόλαση στη Μπακούμπα
  12. «Απερίγραπτες κτηνωδίες» στο Νταρφούρ
  13. «Ένοχοι οι τέσσερις»
  14. «Στην τελική ευθεία»
  15. Χρεωμένα νοικοκυριά στην πρώτη σελίδα
  16. Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ
  17. Φοβερές ακρότητες στο Νταρφούρ του Σουδάν
  18. Ο Κλίντον στηρίζει τον Κέρι
  19. Σεξ, ασθένειες και το μέλλον του Σβεν...
  20. Επαναπατρισμός Γάλλων κρατουμένων στο Γουαντάναμο
  21. Προειδοποιήσεις Σουδάν
  22. Πύραυλοι Πάτριοτ στην Αθήνα

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2004 - 01:51 (Ώρα Λονδίνου)

Iράκ: Χαπάκια για τους Βρετανούς στρατιώτες

Ο βρετανικός τύπος

Το «Προβιτζίλ» είναι ένα χάπι που βοηθάει τους πιλότους και τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης να παραμένουν άγρυπνοι για πολλές μέρες , γράφει η «Γκάρντιαν».

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε αγοράσει χιλιάδες χάπια «Προβιτζίλ» πρίν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αν το χάπι αυτό χρησιμοποιηθεί από άτομα χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος τότε τα άτομα αυτά δεν κοιμούνται επί αρκετές μέρες , υπογραμμίζει η Γκάρντιαν.

Ορισμένες άλλες χώρες στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει αμφεταμίνες για να κρατήσουν τους στρατιώτες τους άγρυπνους στο πεδίο της μάχης αλλά η χημική αυτή ουσία προκαλεί εθισμό και μπορεί να κάνει τους χρήστες επιθετικούς και βίαιους.

Η χρήση οποιασδήποτε χημικής ουσίας από το Βρετανικό στρατό όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα , σημειώνει η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Ισλαμικά κολέγια και τρομοκρατία

Υπουργοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για δύο κολέγια που εκπαιδεύουν ιμάμιδες για τα βρετανικά τζαμιά και τα οποία λέγεται ότι διατηρούν δεσμούς με ακραίες Ισλαμικές οργανώσεις , γράφει η «Τάϊμς».

Ο πρύτανις του κολεγίου Μάρκφιλντ , κοντά στο Λέστερ , είναι ο καθηγητής Χουρσίντ Άχμαντ ο οποίος είναι πάραλληλα και αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου Ισλαμικού κόμματος στο Πακιστάν που υποστηρίζει ακραίες θέσεις.

Ο καθηγητής Άχμαντ δημόσια έχει εκφράσει την υποστήριξή του για το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν .

Στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών διδάσκει Αραβικά ο Γιουσούφ αλ - Καραντάουι ο οποίος θεωρεί ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια και οποίος έχει πολλές φορές υπεραμυνθεί των επιθέσεων αυτοκτονίας στην Παλαιστίνη , επισημαίνει η «Τάϊμς».

Ανησυχίες για το «μαύρο χρυσό»

«Οι φόβοι για τη Γιούκος εξωθούν την τιμή του πετρελαίου σε νέα ύψη» , ο πηχυαίος τίτλος στη «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έφθασαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών καθώς αυξάνονται οι φόβοι για διακοπές στον τομέα της προσφοράς.

Η αύξηση των τιμών σημειώνεται ενώ η Γιούκος , μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετελαίου , απειλεί ότι θα σταματήσει την παραγωγή.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για το αν και κατά πόσο τα αποθέματα σε πετρέλαιο είναι επαρκή ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση που συνεχίζει να αυξάνει , γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 21:33 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ -Κύπρος σε συμφωνία για την ασφάλεια

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

(Φωτ. Αρχείου)

Συμφωνία με βάση την οποία οι ΗΠΑ θα μπορούν να ανακόπτουν και να ερευνούν πλοία ουσιαστικά για λόγους τρομοκρατίας, συζητούν η αμερικανική και η κυπριακή κυβέρνηση.

Την Τετάρτη έγινε η πρώτη συνάντηση ομάδας διπλωματών του Στέητ Ντιπάρτμεντ πού βρίσκονται στην Κύπρο με το γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Σώτο Ζακχαίο.

Η πρόταση των Αμερικανών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η υπογραφή μιάς διμερούς συμφωνίας.

Δεδομένου όμως ότι το ίδιο θέμα η Ουάσιγκτων συζητά και με άλλες χώρες αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Λευκωσία αντιπρότεινε τη σύναψη μιάς πολυμερούς συμφωνίας.

Συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία αυτή θα μπορούν να είναι από τη μία οι πλέον ισχυρές χώρες όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ενώ από την άλλη θα είναι οι πλέον ναυτιλιακά ισχυρές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και ο Παναμάς.

Το πλαίσιο της συμφωνίας θα είναι η αποτροπή διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής όπως τα χημικά ή τα βιολογικά όπλα.

Τυπικά με βάση τη συμφωνία αυτή όλες οι συμβαλλόμενες χώρες θα έχουν το δικαίωμα να ανακόπτουν και να ερευνούν πλοία των άλλων συμβαλλομένων χωρών, εφ όσον θα έχουν εύλογες υποψίες ότι υπάρχει κάτι παράνομο.

Η πρωτοβουλία πάντως ανήκει στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν το θέμα με διάθεση θετικής κατάληξης.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 22:29 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα εκτέλεση ομήρων

Οι συγγενείς έλεγαν ότι δεν καταλάβαιναν τα αίτια της απαγωγής

Ακραία ισλαμική οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε δύο Πακιστανούς που κρατούσε ομήρους.

Την είδηση μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, προσθέτοντας ότι διαθέτει βίντεο με τις σορούς των δύο ανδρών, αλλά δεν πρόκειται να το μεταδώσει.

Η οργάνωση που ονομάζεται Ισλαμικός Στρατός απειλούσε να εκτελέσει τους Πακιστανούς εργάτες εάν η κουβετιανή εταιρεία στην οποία απασχολούνταν δεν εγκατέλειπε τα συμφέροντά της στο Ιράκ.

Οι δύο άνδρες, ένας οδηγός φορτηγού και ένας μηχανικός, χάθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Μία άλλη ακραία οργάνωση κρατά ομήρους επτά οδηγούς λεωφορείων, τρεις εκ των οποίων είναι Ινδοί

Στο κενό οι εκκλήσεις

Την Τρίτη η κυβέρνηση του Πακιστάν απηύθυνε έκκληση στον Ισλαμικό Στρατό να απελευθερώσει τους Αζάντ Χουσεΐν Χαν και Σατζάντ Ναΐμ, λέγοντας ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα και δεν πρέπει να τιμωρηθούν.

«Η πίστη μας, το Ισλάμ, διδάσκει τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Οι ζωές τους δεν πρέπει να χαθούν», έλεγε η κυβέρνηση του Πακιστάν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αρνήθηκε ότι οι δύο άνδρες εργάζονταν για τις αμερικανικές δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι το Πακιστάν δεν έχει δεσμευθεί να στείλει στρατό στο Ιράκ.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Ανάν για το Σουδάν

Οι υπηρεσίες αρωγής λένε πως εξαντλούνται τα εφόδια για τους πρόσφυγες

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε έκκληση σε αρκετές κυβερνήσεις να βοηθήσουν οικονομικά για να απαλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συγκεντρώσει λιγότερα και από τα μισά χρήματα που χρειάζονται για την ανακούφιση του ενός εκατομμυρίου προσφύγων.

Τώρα, ο κ. Αννάν με επιστολές του σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και του Περσικού ζητά από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δωρεές τους.

Αμερικανή αξιωματούχος που επισκέφθηκε έξι καταυλισμούς στο Τσαντ δήλωσε ότι οι συνθήκες εκεί είναι ακραίες.

Εν τω μεταξύ, νέες αποκαλύψεις για θηριωδίες εις βάρος αμάχων ήλθαν στο φως της δημοσιότητας.

Βαρβαρότητα

Έκθεση παρατηρητών της Αφρικανικής Ένωσης αναφέρει ότι Άραβες πολιτοφύλακες επετέθηκαν στις αρχές Ιουλίου σε χωριό της περιοχής Νταρφούρ όπου έδεσαν με αλυσίδες και έκαψαν ζωντανούς άμαχους.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 50 χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των διωγμών που υφίστανται από τις φιλοκυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές.

Στη σύσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης που έγινε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, αποφασήστηκε να προετοιμαστούν σχέδια για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Σουδάν.

Είναι η πρώτη φορά που η Αφρικανική Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης σε χώρα μέλος.

Προειδοποιήσεις του Σουδάν

Το Σουδάν προειδοποίησε με αντίποινα αν αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της εθνοτικής βίας.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς από ύποσιτισμό και ασθένειες αν η διεθνής κοινότητα δεν στείλει άμεσα βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ είπε ότι η κυβέρνησή του έχει την ευθύνη του αφοπλισμού των ένοπλων ομάδων και της σύλληψης των Τζαντζαγουίντ, των Αράβων παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και οι οποίοι ευθύνονται για τη βία.

Τα σχόλια του Σουδανού υπουργού Εξωτερικών γίνονται καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στο Χαρτούμ.

Η Βρετανία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής δύναμης στο Σουδάν ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στο Χαρτούμ.

Αλλά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποβάθμισε τον ενδεχόμενο πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.

Σε δηλώσεις του Κάιρο, ο κ.Πάουελ είπε ότι είναι πρόωρο να συζητούνται τέτοιες ενέργειες.

Ο αρχηγός της μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης στο Νταρφούρ, Αμπντ αλ-Ουαχίντ Μοχάμαντ Αμπντάλ Νουρ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει στρατεύματα το συντομότερο δυνατόν.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 20:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ευνοϊκό ευρωπαϊκό βούλευμα για την Κύπρο

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Ισχυρό χαστούκι στην Κομισιόν έδωσε η νομική υπηρεσία του συμβουλίου των Υπουργών της Κοινότητας χαρακτηρίζοντας ως παράνομα όλα τα σχέδιά της για την κοινοτική οικονομική και εμπορική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων χωρίς την έγκριση της νόμιμης κυβέρνησης της Λευκωσίας.

Η νομική υπηρεσία του συμβουλίου των Υπουργών γνωστοποίησε στα κράτη μέλη ότι το σχέδιο κανονισμού που είχε εκπονήσει η Επιτροπή για την ελεύθερη διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ κατεχομένων και κοινοτικών χωρών στηρίζεται σε λάθος νομική βάση.

Η Κομισιόν για να αποφύγει ένα βέτο των Ελληνοκυπρίων στην υιοθέτηση αυτού του κανονισμού είχε θέσει ως νομική βάση το άρθρο 133 της Κοινοτικής συνθήκης με το οποίο αυτός εγκρίνεται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Η νομική υπηρεσία του συμβουλίου σημειώνει στη γνωμοδότηση της ότι αυτό το άρθρο «δεν ισχύει για την Κύπρο διότι αφορά στο εμπόριο της Κοινότητας με τις τρίτες , μη κοινοτικές χώρες».

Σύμφωνα πάντα με τη γνωμοδότηση αυτή, η «βόρεια κατεχόμενη Κύπρος δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μια τρίτη χώρα αλλά αποτελεί τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας» και έχει ενταχθεί και αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά λόγω του δημοψηφίσματος δεν ισχύει σε αυτό η κοινοτική νομοθεσία.

«Το μόνο κράτος που μπορούν να αναγνωρίσουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει επίσης η νομική υπηρεσία του συμβουλίου.

Ως προς το σχέδιο του δεύτερου κανονισμού της Κομισιόν για τη χορήγηση αναπτυξιακής οικονομικής βοήθειας στους Τουρκοκυπρίους ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ, η νομική υπηρεσία του συμβουλίου διατυπώνει μια ουσιαστική επιφύλαξη.

Πιο συγκεκριμένα, γράφει στην ίδια γνωμοδότησή της ότι «οι κοινοτικοί πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμβάλουν στην καταπάτηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας» των Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η Λευκωσία επιθυμεί να γνωρίζει εκ των προτέρων μέσω ποιών καναλιών θα δοθούν αυτά τα χρήματα στους Τουρκοκύπριους και πως θα διανεμηθούν στους κατοίκους της βόρειας Κύπρου.

Η γνωμοδότηση αυτή της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου των Υπουργών ανατρέπει στην ουσία όλα τα σχέδια της Κομισιόν και μιας σειράς κρατών μελών που επεδίωκαν με αυτούς τους δύο κανονισμούς να «τιμωρήσουν» τους Ελληνοκύπριους που είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι δύο κανονισμοί θα επανέλθουν - τροποποιημένοι πλέον κατά τις επιδιώξεις των Ελληνοκυπρίων - στο τραπέζι των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων δηλαδή στην επιτροπή των μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων πριν φθάσουν προς έγκριση στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 17:16 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα τιμή ρεκόρ του πετρελαίου

Οι αναλυτές λένε ότι τα προβλήματα της Γιούκος επηρεάζουν την αγορά

Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 43 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του εδώ και 14 χρόνια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική αγορά ενεργεί νευρικά μετά το ενδεχόμενο η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Γιούκος» να σταματήσει την παραγωγή της.

Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου η τιμή του μαύρου χρυσού αυξήθηκε κατά 36 σεντς.

Ο ΟΠΕΚ έχει αυξήσει την παραγωγή του προκειμένου να αντιμετωπίσει την υψηλή ζήτηση, ενώ νέα αύξηση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται τον Αύγουστο.

Η εταιρεία «Γιούκος» αντλεί το ένα πέμπτο του πετρελαίου της Ρωσίας, που ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία.

Εάν η Γιούκος αναγκαστεί να σταματήσει τη παραγωγή, τότε η αγορά είναι δυνατό να συρρικνωθεί κατά 1.7 εκατομμύριο βαρέλια.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας είπε ότι ο ΟΠΕΚ δε διαθέτει πλέον πολλά αποθέματα ώστε να βοηθήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 17:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας γκέι στους Σίμσονς

Οι Σίμσονς αναμένεται να εμφανιστούν και σε ταινία

Καθώς ένας από τους χαρακτήρες της γνωστής τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων Σίμσονς, θα αποκαλυφθεί σε μελλοντικό επεισόδιο πως είναι ομοφυλόφιλος, οι φίλοι της δημοφιλούς σειράς αναρωτιούνται για το ποιος θα είναι.

Όπως είπε ο παραγωγός της σειράς, Αλ Τζιν, σε ένα συνέδριο βιβλίων κόμικς, «το Σπρίνγκφιλντ θα νομιμοποιήσει τους γάμους σε άτομα του ιδίου φύλου».

«Ο Όμηρος θα γίνει ιερέας, συμπληρώνοντας μια φόρμα στο Ίντερνετ. Κι ένας γνωστός παλαιός χαρακτήρας της σειράς θα ανακοινώσει πως είναι ομοφυλόφιλος. Αλλά δεν σας αποκαλύπτω ποιος θα είναι» είπε ο Τζιν.

Στο παρελθόν, με επίσης μυστηριακό τρόπο είχε προαγγελθεί ο θάνατος ενός εκ των χαρακτήρων της σειράς.

Όπως αποκαλύφθηκε, επρόκειτο για την Μοντ, σύζυγο του γείτονα του Όμηρου, Νεντ Φλάντερς.

Εικασίες

Ήδη οι εικασίες δίνουν και παίρνουν στους δικτυακούς τόπους των φίλων της εκπομπής για τον μυστηριώδη ομοφυλόφιλο χαρακτήρα.

Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ο Σμίδερς, ο αφοσιωμένος βοηθός του κ. Μπερνς ενώ άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι η μία ή ίσως και οι δύο κουνιάδες του Ομήρου.

Ο δημιουργός των Σίμσονς, Ματ Γκρένινγκ, αστειευόμενος στο συνέδριο για τα βιβλία κόμικς στο Σαν Ντιέγκο είπε ότι «είναι ο Όμηρος».

Στο επεισόδιο που θα μεταδοθεί στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο, η πόλη του Σπρίνγκφιλντ, νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων ζευγαριών ένα θέμα ιδιαίτερα καυτό στις ΗΠΑ αυτή την περίοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο Γκρένινγκ είπε ακόμα ότι σχεδιάζεται και μια ταινία με τους Σίμσονς, αλλά είπε ότι δεν πρόκειται να την γυρίσουν πριν τελειώσει η τηλεοπτική σειρά.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 19:14 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα

Το Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την άρση των περιοριστικών μέτρων στη Γάζα και την επιστροφή των περίπου 2.500 Παλαιστίνιων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι οργανώσεις, που έθεσαν το αίτημά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, λένε ότι κάποιοι Παλαιστίνιοι περίμεναν μέχρι και δύο εβδομάδες για να διασχίσουν το φυλάκιο της Ράφα.

Πιστεύεται ότι πολλοί από αυτούς επιστρέφουν από το Κάιρο στο οποίο κατέφυγαν για ιατρική περίθαλψη.

Οι ισραηλινές αρχές, όμως, έκλεισαν το πέρασμα για να εμποδίσουν τη διέλευση εξτρεμιστών, όπως λένε.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Γάζα, Άλαν Τζόνστον, μεταδίδει ότι η περιοχή των συνόρων έχει μετατραπεί σε φυλακή για χιλιάδες Παλαιστίνιους, δίνοντας στη λέξη κλειστοφοβία μια νέα διάσταση.

Ακόμα ασθενείς

Η Μασκίτ Μπεντέλ, εκπρόσωπος των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ισραήλ δήλωσε στο BBC ότι οι συνθήκες στα σύνορα με την Αίγυπτο είναι απάνθρωπες.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας περιμένουν κάτω από αντίξοες συνθήκες την είσοδό τους στη Γάζα, χωρίς να τους προσφέρονται είδη πρώτης ανάγκης.

Υπάρχουν μόνο τέσσερις ανδρικές και τέσσερις γυναικείες τουαλέτες για όλους ενώ κάποιοι από τους «εγκλωβισμένους» είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι αφού επιστρέφουν από εγχειρήσεις στην Αίγυπτο.

Περίπου το 20% των Παλαιστινίων που ταξιδεύουν στην Αίγυπτο καταφεύγουν σε νοσοκομεία και όταν επιστρέφουν στα σύνορα είναι ακόμα σε αναπηρικές καρέκλες, είπε η εκπρόσωπος.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών.

Οι Αιγυπτιακές αρχές προσφέρουν νερό στους Παλαιστίνιους, το οποίο όμως η κ. Μπεντέλ λέει ότι είναι «πολύ βρόμικο».

Οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους δεν είχαν ιδέα ότι θα εφαρμόζονταν νέα περιοριστικά μέτρα και δεν διαθέτουν άλλα χρήματα για να αγοράσουν φαγητό και νερό.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν το στρατό του Ισραήλ να βρει ένα τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.

Το Ισραήλ πρότεινε την επιστροφή 250 Παλαιστινίων ανά ημέρα από διαφορετικό πέρασμα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε την πρόταση ως ανεπαρκή, είπε η κ. Μπεντέλ.

Τα ισραηλινά μέτρα δημιουργούν προβλήματα ακόμα και σε όσους σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Επιχειρηματίες, φοιτητές και όσοι άλλοι θέλουν να φύγουν από την περιοχή πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους έπ αόριστον.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

«Θηριωδίες» στο Νταρφούρ

Οι υπηρεσίες αρωγής λένε πως εξαντλούνται τα εφόδια για τους πρόσφυγες

Έκθεση παρατηρητών της Αφρικανικής Ένωσης αναφέρει ότι Άραβες πολιτοφύλακες επετέθηκαν στις αρχές Ιουλίου σε χωριό της περιοχής Νταρφούρ όπου έδεσαν με αλυσίδες και έκαψαν ζωντανούς άμαχους.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 50 χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των διωγμών που υφίστανται από τις φιλοκυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές.

Στη σύσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης που έγινε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, αποφασήστηκε να προετοιμαστούν σχέδια για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Σουδάν.

Είναι η πρώτη φορά που η Αφρικανική Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης σε χώρα μέλος.

Προειδοποιήσεις του Σουδάν

Το Σουδάν προειδοποίησε με αντίποινα αν αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της εθνοτικής βίας.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς από ύποσιτισμό και ασθένειες αν η διεθνής κοινότητα δεν στείλει άμεσα βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ είπε ότι η κυβέρνησή του έχει την ευθύνη του αφοπλισμού των ένοπλων ομάδων και της σύλληψης των Τζαντζαγουίντ, των Αράβων παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και οι οποίοι ευθύνονται για τη βία.

Τα σχόλια του Σουδανού υπουργού Εξωτερικών γίνονται καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στο Χαρτούμ.

Η Βρετανία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής δύναμης στο Σουδάν ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στο Χαρτούμ.

Αλλά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποβάθμισε τον ενδεχόμενο πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.

Σε δηλώσεις του Κάιρο, ο κ.Πάουελ είπε ότι είναι πρόωρο να συζητούνται τέτοιες ενέργειες.

Ο αρχηγός της μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης στο Νταρφούρ, Αμπντ αλ-Ουαχίντ Μοχάμαντ Αμπντάλ Νουρ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει στρατεύματα το συντομότερο δυνατόν.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

Στη δημοσιότητα το πόρισμα

Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών του μπλακ - άουτ της 12ης Iουλίου 2004, παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Aνάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι, όπως καταδεικνύει και το πόρισμα, η διακοπή ρεύματος δεν ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς ή σκόπιμων ενεργειών και παραλείψεων αλλά οφείλονταν κυρίως στην μη ολοκλήρωση σχετικών έργων.

Κατά την παρουσίαση του πορίσματος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι επενδύσεις ενίσχυσης του δικτύου ηλεκτροδότησης που έγιναν το τελευταίο διάστημα και τα έργα που θα παραδοθούν τις προσεχείς ημέρες, εγγυώνται την ασφαλή και επαρκή ηλεκτροδότηση της χώρας όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Oλυμπιακών Aγώνων αλλά για ολόκληρο το 2004.

Παράλληλα, είπε, μετά το 2005 θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Nότιο σύστημα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, πέντε είναι οι αιτίες πίσω από το μπλακ άουτ της 12ης Ιουλίου:

Η έντονη ανισοκατανομή παραγωγής και κατανάλωσης μεταξύ Bορρά και Nότου (το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βρίσκεται στο Bορρά, ενώ το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης στο Nότο)

Οι καθυστερήσεις στην ενίσχυση του δικτύου

Βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο τη συγκεκριμένη ημέρα σε κυκλώματα του νομού Αττικής και δεν επισκευάστηκαν έγκαιρα λόγω έλλειψης προσωπικού, το οποίο απασχολούνταν στα ολυμπιακά έργα

O ανθρώπινος παράγοντας, που ευθύνεται για τον βραδύ ρυθμό ανταπόκρισης του συστήματος αποκοπής φορτίων και

Διακοπή της λειτουργίας ή υπολειτουργία λόγω βλαβών σε μονάδες παραγωγής ρεύματος, τη συγκεκριμένη ημέρα.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 14:16 (Ώρα Λονδίνου)

Πύρινη κόλαση στη Μπακούμπα

Πάνω από 160 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα του Ιράκ, στην πόλη Μπακούμπα.

Την Τετάρτη σημειώνεται ακριβώς ένας μήνας από την παράδοση της εξουσίας στην μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι ο καμικάζι οδήγησε το αυτοκίνητο μέσα στην πολυσύχναστη αγορά και ενώ έξω από το αστυνομικό τμήμα σχηματίζονταν ουρές από άνδρες που σκόπευαν να καταταγούν στις δυνάμεις ασφαλείας.

Περισσότεροι από 160 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί σε παρόμοιες επιθέσεις από την ημέρα της μεταβίβασης της εξουσίας, στις 28 Ιουνίου.

Σε άλλα επεισόδια βίας στο Ιράκ, επτά Ιρακινοί στρατιώτες και 35 αντάρτες σκοτώθηκαν σε σφοδρή μάχη, νότια της Βαγδάτης.

Πύρινη κόλαση

Μεταξύ των θυμάτων είναι και 21 επιβάτες ενός μικρού ιδιωτικού λεωφορείου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι υγείας.

«Είδα ένα αυτοκίνητο να προσπερνά το μικρό λεωφορείο και να πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο κόσμο», λέει ο Ριάντ Αμπντούλ Λατίφ, αξιωματικός στο αστυνομικό τμήμα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι είχαν φτάσει το πρωί στο αστυνομικό τμήμα για να καταταγούν αλλά εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τους κάποιοι έπρεπε να περιμένουν απ έξω.

Μετά την έκρηξη, οι αστυνομικοί μετέφεραν τους τραυματίες με τα αστυνομικά οχήματα στο νοσοκομείο.

Ανθρώπινες σοροί καίγονταν και η θέα ήτα μακάβρια, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, μεταδίδει ότι η Μπακούμπα είναι μια πόλη με μικτό πληθυσμό Σουνιτών και Σιιτών και έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων μετά την υπό την αιγίδα των Αμερικανών εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Οι αντάρτες συχνά επιτίθενται εναντίον στόχων που συνδέονται με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

«Απερίγραπτες κτηνωδίες» στο Νταρφούρ

Οι υπηρεσίες αρωγής λένε πως εξαντλούνται τα εφόδια για τους πρόσφυγες

Έκθεση παρατηρητών της Αφρικανικής Ένωσης αναφέρει ότι Άραβες πολιτοφύλακες επετέθηκαν στις αρχές Ιουλίου σε χωριό της περιοχής Νταρφούρ όπου έκαψαν ζωντανούς άμαχους.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 50 χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των διωγμών που υφίστανται από τις φιλοκυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές.

Στη σύσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης που έγινε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, αποφασήστηκε να προετοιμαστούν σχέδια για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Σουδάν.

Είναι η πρώτη φορά που η Αφρικανική Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης σε χώρα μέλος.

Προειδοποιήσεις του Σουδάν

Το Σουδάν προειδοποίησε με αντίποινα αν αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της εθνοτικής βίας.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς από ύποσιτισμό και ασθένειες αν η διεθνής κοινότητα δεν στείλει άμεσα βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ είπε ότι η κυβέρνησή του έχει την ευθύνη του αφοπλισμού των ένοπλων ομάδων και της σύλληψης των Τζαντζαγουίντ, των Αράβων παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και οι οποίοι ευθύνονται για τη βία.

Τα σχόλια του Σουδανού υπουργού Εξωτερικών γίνονται καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στο Χαρτούμ.

Η Βρετανία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής δύναμης στο Σουδάν ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στο Χαρτούμ.

Αλλά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποβάθμισε τον ενδεχόμενο πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.

Σε δηλώσεις του Κάιρο, ο κ.Πάουελ είπε ότι είναι πρόωρο να συζητούνται τέτοιες ενέργειες.

Ο αρχηγός της μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης στο Νταρφούρ, Αμπντ αλ-Ουαχίντ Μοχάμαντ Αμπντάλ Νουρ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει στρατεύματα το συντομότερο δυνατόν.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Ένοχοι οι τέσσερις»

Ο εισαγγελέας Ελευθέριος Πάτσης

Ένοχοι για τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της κατοχής εκρηκτικών πρέπει να κηρυχθούν οι Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη και Αγγελέτος Κανάς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας στη «δίκη του ΕΛΑ».

Κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελέας Ελευθέριος Πάτσης πρότεινε επίσης τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από ηθική αυτουργία σε απλή συνέργια για τις κατ εξακολούθηση εκρήξεις, τις ανθρωποκτονίες του αστυνομικού Απόστολου Βέλιου και του Αρεοπαγίτη Αναστάσιου Βενάρδου και πάνω από 70 απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Τέλος, ζήτησε να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του δημοσιογράφου Κυριάκου Διακογιάννη.

Αν η εισαγγελική πρόταση για μετατροπή της κατηγορίας γίνει δεκτή από τους δικαστές οι τέσσερις κατηγορούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της ισοβίου καθείρξεως.

Ο εισαγγελέας διαχώρισε τον πέμπτο κατηγορούμενο Μιχάλη Κασσίμη, για τον οποίο ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος μόνο για το αδίκημα της άμεσης συνέργιας στην απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου, τον Ιούνιο του 1987.

Τέλος, ο κύριος Πατσής χαρακτήρισε αληθή τα στοιχεία που προέρχονται από τα αρχεία της Στάζι, ενώ ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν εμπλακεί στα δίχτυα της διεθνούς τρομοκρατίας, πιστεύοντας ότι θα κατέστρεφαν τον καπιταλισμό.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Στην τελική ευθεία»

Διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο του «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου και την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά είχε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Η συνάντηση εργασίας του πρωθυπουργού με την κυρία Αγγελοπούλου κράτησε περίπου μία ώρα.

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» σχολίασε τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα ολόκληρη θα δώσει την απάντησή της τις ημέρες των Αγώνων».

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την ολυμπιακή προετοιμασία και από την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία έφτασε στο Μαξίμου συνοδευόμενη από το Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρο Καπάλο.

Όπως έγινε γνωστό, στην μιάμισης ώρας συνάντηση «ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες».

Αμέσως μετά, η κυρία Πετραλιά δήλωσε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και στέλνουμε ένα μήνυμα προόδου και επιτυχίας».


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Χρεωμένα νοικοκυριά στην πρώτη σελίδα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ευρω - δίπλωμα εργασίας και σπουδών. Για χιλιάδες παλιούς και νέους αποφοίτους ΙΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πως θα υπολογίσετε τη σύνταξη που θα πάρετε. Νέα εγκύκλιος των ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αφανίζουν τα ελληνόπουλα ηρωίνη, κόκα και έκσταση. Στοιχεία - σοκ του υπουργείου Δημ. Τάξης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι 3+3 όροι για τους συμβασιούχους σε ΔΕΚΟ - ιδιωτικό τομέα. Οι ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παναγιωτόπουλου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΕΙ - ΤΕΙ: Ποιοι μπαίνουν και με τι βαθμούς. Οι τελευταίες ακριβείς εκτιμήσεις για όλες τις σχολές.

Η ΑΥΓΗ: Θύμα της τρομοϋστερίας το στρατηγείο του ΝΑΤΟ! 60 ώρες συναγερμός στις Βρυξέλλες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 15 τρισ. τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες. Με καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ζουν οι περισσότεροι Έλληνες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πάνω - κάτω τα ακίνητα. Μείωση των τιμών στην Αθήνα κατά 2,6% τον Απρίλιο. Τι δείχνουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για αγορές και κατασκευές.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναία αύξηση έως 5.000 ευρώ στο εφάπαξ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού από το νέο έτος.

ΕΘΝΟΣ: «Πράσινο» για το διαγωνισμό πρόσληψης εκπαιδευτικών. Τον Δεκέμβριο στη μάχη 90.000 υποψήφιοι για 11.000 θέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χωρίς φόβο και πάθος προς την φίλτατη υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου: Καταργήσατε τις εξετάσεις σε μια «καταργημένη» ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα μυστικά για τη σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση. Επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων και αυτοκινητιστών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μόνιμοι οι συμβασιούχοι και των ΔΕΚΟ. Υπ. Απασχόλησης: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ιδιωτικό τομέα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κέρδη -ζ ημίες από τα ολυμπιακά έργα. Έρευνα «Ε»: Ανάσα στις συγκοινωνίες αλλά το πράσινο...

ΕΞΠΡΕΣ: Αύξηση 31% έως 34% στα κέρδη των τραπεζών.

ΕΣΤΙΑ: Τεράστια πρόοδος στην ασφάλεια. Υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

ESPRESSO: Οι επιθυμίες της Ρένας (Βλαχοπούλου) στις δύσκολες ώρες. Οι γιατροί έχασαν κάθε ελπίδα για τη ζωή της.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η υπερχρέωση αρχίζει να πιέζει τα νοικοκυριά. Πυκνώνουν τα κρούσματα αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων στην Αττική. Σταθερή πτωτική τάση το α' 4μηνο καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΚΕΡΔΟΣ: Δανείζονται ακατάπαυστα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αύξηση των προσωπικών δανείων ανήλθε το Μάιο στο 61,9%.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πέφτουν οι τιμές ακινήτων. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

METRO: Στο κόκκινο ο δανεισμός. Η υπερχρέωση των Ελλήνων τείνει να ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Στα όπλα» εν όψει Ολυμπιάδας. Σε ετοιμότητα χιλιάδες άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Επιταχύνεται ο ρυθμός δανεισμού νοικοκυριών. Λελογισμένος ο ρυθμός αύξησης των επιχειρηματικών πιστώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ: Χρέη θηλιά για επιχειρήσεις, νοικοκυριά. Ωρολογιακή βόμβα ο υπερδανεισμός.

Η ΝΙΚΗ: Νέα έκρηξη δανεισμού. Στα 109 δισ. ευρώ τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντιδράσεις για το φακέλωμα. Απαράδεκτο και επικίνδυνο καθεστώς.

CITY PRESS: Τράπεζα της Ελλάδος: Νέο ρεκόρ δανεισμού των νοικοκυριών.

TRAFFIC NEWS: Ο Ανδρέας θα σπρώξει το δελτίο του Νίκου. Σε «ειδικό ρόλο» ο Μικρούτσικος στον ALPHA. Στόχος η πρώτη θέση στις ειδήσεις.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χαρμόσυνο μήνυμα Καραμανλή. Προς τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η ΧΩΡΑ: Τα δάνεια πνίγουν τα νοικοκυριά. Υπερχρεωμένοι στις τράπεζες ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Κεντρική Επιτροπή ΝΔ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «ο εσωκομματικός συσχετισμός δυνάμεων που προέκυψε από το συνέδριο, δηλαδή την 'απόλυτη κυριαρχία' του Κ. Καραμανλή, και η 'εκπροσώπηση' της Ντ. Μπακογιάννη αναμένεται να αποτυπωθούν, εκτός απροόπτου, και στο Πολιτικό Συμβούλιο, που εκλέγεται αύριο από τη νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ».

Η Espresso γράφει ότι «ρόλο ουσιαστικού καθοδηγητικού οργάνου αποκτά το υποβαθμισμένο μέχρι σήμερα Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ στο παρασκήνιο η ηγετική ομάδα προωθεί τα στελέχη της επιλογής της».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «σκληρή μάχη θα δώσουν οι υποψήφιοι για μια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης -ως μόνος υποψήφιος- αναμένεται να εκλεγεί γραμματέας του κόμματος δια βοής».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «οριστικοποίησε χθες την υποψηφιότητά της για μία εκ των επτά εξωκοινοβουλευτικών θέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο η Ντόρα Μπακογιάννη. Σήμερα το απόγεμα λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο κόμμα και κυβέρνηση επιδιώκουν την πλήρη ανανέωσή του».

H City Press εκτιμά ότι «με την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να διεκδικήσει μια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ αποκτά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του καθοδηγητικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «με κομματικές πρακτικές που ουδόλως συμπλέουν 'με την πολιτική συμπεριφορά την οποία υπαγορεύει το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο', στο οποίο ο Κ. Καραμανλής τοποθετεί τη ΝΔ, οδεύει το κυβερνών κόμμα στην εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου του».

ΠΑΣΟΚ

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι «στην αντεπίθεση πέρασε το ΠΑΣΟΚ, τόσο για το θέμα της 'καταιγίδας' άσχετων τροπολογιών που προωθεί άρον-άρον η κυβέρνηση, όσο και για το θέμα της παύσης των διευθυντών και προϊσταμένων γραφείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τα καθήκοντά τους».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «το διάλογο για την Πολιτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή άνοιξαν οι συντονιστές της Ομάδας Εργασίας για τη Διακήρυξη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Καρτάλης, Χάρης Παμπούκης, η οποία έχει συσταθεί εν όψει του συνεδρίου του κόμματος».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι «να επιδείξουν έργο, τη στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ... 'δεν κουνιέται φύλλο', και να κινητοποιήσουν τα κομματικά στελέχη για να ασχοληθούν με την πολυσυζητημένη ανασυγκρότηση, που εξελίσσεται πάντως σε ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, προσπάθησαν, χθες, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο Χ. Καρτάλης και ο Χ. Παμπούκης, που είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη νέα Πολιτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ».

Υπερδανεισμός νοικοκυριών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «εκρηκτική αύξηση κατά 61,9% παρουσιάζουν τα προσωπικά δάνεια, τα οποία κατά τα φαινόμενα καλύπτουν τις υπερβάσεις των πιστωτικών καρτών, καταδεικνύοντας έντονες τάσεις υπερχρέωσης μερίδας των νοικοκυριών με περιορισμένες εισοδηματικές δυνατότητες».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι «υπερχρεωμένα εμφανίζονται τα ελληνικά νοικοκυριά, το ταμείο των οποίων βαρύνεται με 15 τρισ. δρχ. Το μέγεθος του προβλήματος του δανεισμού της αγοράς καταμαρτυρούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος».

ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι «ωρολογιακή βόμβα αποτελεί ο υπερδανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Πάνω από 50 επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου είναι υπερχρεωμένες, ενώ τα χρέη των νοικοκυριών από προσωπικά δάνεια έφθασαν τον Μάιο στο 61,9%».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «με επιταχυνόμενο ρυθμό συνεχίστηκε και το Μάιο η αύξηση του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κυρίως των τελευταίων. Η οφειλή του ιδιωτικού τομέα έφθασε τα 108,83 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 66,7% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος και είναι αυξημένο κατά 17,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2003».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 11:08 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ

Πάνω από 160 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικού τμήματος στο κέντρο της πόλης Μπακούμπα που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυματίσθηκαν δεκάδες άνθρωποι καθώς, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους σημειώθηκε όταν στην περιοχή υπήρχαν πολλοί περαστικοί.

Έξω από το αστυνομικό τμήμα είχε εξάλλου σχηματισθεί ουρά από άτομα που ήθελαν να καταταγούν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, μεταδίδει ότι η Μπακούμπα είναι μια πόλη με μικτό πληθυσμό Σουνιτών και Σιιτών και έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων μετά την υπό την αιγίδα των Αμερικανών εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Οι αντάρτες συχνά επιτίθενται εναντίον στόχων που συνδέονται με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Πάνω από 160 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις εναντίον βάσεων των δυνάμεων ασφαλείας από τα τέλη Μαίου όταν ανέλαβε την εξουσία η βεταβατική ιρακινή κυβέρνηση.

Συγκρούσεις νότια της Βαγδάτης

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ιρακινές δυνάμεις και αντάρτες ξέσπασαν νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Αξιωματικοί της πολυεθνικής δύναμης που έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις στο πλευρό των ιρακινών στρατιωτών είπαν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε στρατιώτες της κυβερνητικής δύναμης και πολλοί περισσότεροι τραυματίσθηκαν.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κόντα στην πόλη Σουαρίγια.

Εκπρόσωπος της πολωνικής δύναμης είπε ότι σκοτώθηκαν πολλοί αντάρτες και ότι στις συγκρούσεις πήραν μέρος αμερικανικές ειδικές δυνάμεις καθώς και ουκρανικές μονάδες.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Φοβερές ακρότητες στο Νταρφούρ του Σουδάν

Οι υπηρεσίες αρωγής λένε πως εξαντλούνται τα εφόδια για τους πρόσφυγες

Έκθεση παρατηρητών της Αφρικανικής Ένωσης αναφέρει ότι Άραβες πολιτοφύλακες επετέθηκαν στις αρχές Ιουλίου σε χωριό της περιοχής Νταρφούρ όπου έκαψαν ζωντανούς άμαχους.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 50 χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των διωγμών που υφίστανται από τις φιλοκυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές.

Στη σύσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης που έγινε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, αποφασήστηκε να προετοιμαστούν σχέδια για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Σουδάν.

Είναι η πρώτη φορά που η Αφρικανική Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης σε χώρα μέλος.

Προειδοποιήσεις του Σουδάν

Το Σουδάν προειδοποίησε με αντίποινα αν αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της εθνοτικής βίας.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς από ύποσιτισμό και ασθένειες αν η διεθνής κοινότητα δεν στείλει άμεσα βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ είπε ότι η κυβέρνησή του έχει την ευθύνη του αφοπλισμού των ένοπλων ομάδων και της σύλληψης των Τζαντζαγουίντ, των Αράβων παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και οι οποίοι ευθύνονται για τη βία.

Τα σχόλια του Σουδανού υπουργού Εξωτερικών γίνονται καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στο Χαρτούμ.

Η Βρετανία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής δύναμης στο Σουδάν ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στο Χαρτούμ.

Αλλά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποβάθμισε τον ενδεχόμενο πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.

Σε δηλώσεις του Κάιρο, ο κ.Πάουελ είπε ότι είναι πρόωρο να συζητούνται τέτοιες ενέργειες.

Ο αρχηγός της μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης στο Νταρφούρ, Αμπντ αλ-Ουαχίντ Μοχάμαντ Αμπντάλ Νουρ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει στρατεύματα το συντομότερο δυνατόν.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κλίντον στηρίζει τον Κέρι

Tον Μπιλ Κλίντον κάλεσε στο βήμα η σύζυγός του, Χίλαρι

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, υποσχέθηκε να υπηρετήσει ως «απλός στρατιώτης» τον Τζον Κέρι στην μάχη του για την διεκδίκηση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπιλ Κλίντον, ένας από τους δημοφιλείς βετεράνους της πολιτικής μίλησε στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και ο πρώην Αμερικανός προέδρος Τζίμι Κάρτερ.

Ωστόσο, η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι υποχωρεί η υποστήριξη των ψηφοφόρων προς τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος.

Συγκεκριμμένα, η δημοσκόπηση δείχνει πλως το 46% των ψηφοφόρων υποστηρίζει τον κ.Κέρι ενώ το 48% τον Τζορτζ Μπους. Πολλοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για τις πολιτικές του κ.Κέρι.

Συσπείρωση Δημοκρατικών

Ο κ. Κλίντον απευθύνθηκε στον κόσμο που παρακολουθεί στη Βοστώνη το συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθεί στον Τζον Κέρι επισήμως το «χρίσμα» του προεδρικού υποψηφίου για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Σήμερα σας μιλώ ως πολίτης που θέλω να ενώσω τις προσπάθειές μου μαζί σας.... ως απλός στρατιώτης στη μάχη για το μέλλον μας», είπε ο κ. Κλίντον.

Ο Τζον Κέρι επέλεξε υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τζον Έντουαρντς στην αρχή του μήνα

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να φτάσει στη Βοστώνη την Τετάρτη και να λάβει το χρίσμα την Πέμπτη.

Μέχρι τότε, μαζί με τον άνθρωπο που έχει επιιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, τον Τζον Έντουαρντς, συνεχίζει την προεκλογική του περιοδεία σε όλη τη χώρα.

«Ο Τζον Κέρι και ο Τζον Έντουαρντς είναι καλοί άνθρωποι με καλές ιδέες», είπε ο κ. Κλίντον υπό τις επεφημίες των Δημοκρατικών συνέδρων.

Ο κ. Κλίντον χαρακτήρισε τον κ. Κέρι «γενναίο, καλό άνθρωπο που ξέρει πώς να οδηγεί ένα πλοίο μέσα από τη τρικυμία».

Δριμεία κριτική στον Μπους

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης του Ρεπουμπλικάνους του Τζορτζ Μπους ότι απομονώνουν τη χώρα στη διεθνή σκηνή, λέγοντας ότι η Αμερική δεν μπορεί να σκοτώσει ή να φυλακίσει όλους τους εχθρούς της».

«Η δύναμη και η σοφία δεν είναι αντιδιαμετρικές αξίες», είπε ο κ. Κλίντον και πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «χρειάζονται μια διαιρεμένη Αμερική, εμείς όμως όχι».

Τον κ. Κλίντον κάλεσε στο βήμα η σύζυγός του, Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι, που αποκάλεσε τον κ. Κέρι «σοβαρό άνθρωπο για μια σοβαρή δουλειά».

Προηγουμένως, ένας άλλος πρώην Αμερικανός πρόεδρος, ο Τζίμι Κάρτερ είπε: «μονομερείς πράξεις... έχουν απομονώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα κράτη εκείνα που χρειαζόμαστε να έχουμε μαζί μας για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία».

Ο κ. Κάρτερ είπε ότι ο πρόεδρος Μπους διέλυσε την καλή διάθεση του κόσμου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πού είχε δημιουργηθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, «με σειρά λαθών και κακών υπολογισμών».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης είναι δρακόντεια, καθώς πρόκειται για το πρώτο συνέδριο κόμματος που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Παραμονή του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος οι δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό προβάδισμα στον Τζον Κέρι με 46% έναντι 43% του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Περισσότεροι από 100 ανώτατοι αξιωματούχοι αναμένεται να πάρουν το λόγο στο συνέδριο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφωνίες και ότι όσοι ανέβουν στο βήμα θα έχουν πρώτα εγκριθεί από την ομάδα του Κέρι.

Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν 5.000 σύνεδροι, 15.000 καλεσμένοι και 15.000 δημοσιογράφοι.

Εκτός από τις συνεχείς περιπολίες στον αέρα, τη θάλασσα και τη ξηρά, έχουν αποκλειστεί πολλοί δρόμοι και έχουν κλείσει πολλοί σταθμοί του υπογείου.

Οι αρχές ανησυχούν ότι η Αλ Κάιντα μπορεί να οργανώσει μαζική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξει τις εκλογές.

Επίσης, το FBI προειδοποιεί ότι εσωτερική ριζοσπαστική οργάνωση μπορεί να επιχειρήσει να διαταράξει τις εργασίες του συνεδρίου, πιθανόν με βομβιστικές επιθέσεις σε δημοσιογραφικά οχήματα.

Οι σύνεδροι θα μεταφέρονται με λεωφορεία στον συνεδριακό χώρο και θα πρέπει να περνούν μέσα από περιφράξεις ασφαλείας.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 05:26 (Ώρα Λονδίνου)

Σεξ, ασθένειες και το μέλλον του Σβεν...

Στη Βρετανία η έξαρση των αφροδίσιων νοσημάτων έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας , υπογραμμίζει η εφημερίδα Τάϊμς (Times) στην πρώτη της σελίδα.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας , σε σχέση με πέρσι , έχουμε αύξηση κατά 9% των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω μόλυνσης του τραχήλου της μήτρας (χλαμύδια) ενώ ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από σύφιλη αυξήθηκε κατά 28%.

«Το μήνυμα κάνετε ασφαλές σεξ δεν έχει περάσει», ο πηχυαίος τίτλος του σχετικού άρθρου στην Τάϊμς.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 10% των νέων , ηλικίας από 16 μέχρι 24 ετών , είναι πιθανό να είναι φορείς του χλαμυδίου - του μικροοργανισμού δηλαδή που ζει και πολλαπλασιάζεται μέσα σε ζωικά κύτταρα και αποτελεί βασική αιτία μολύνσεων της ουρύθρας και του τραχήλου της μήτρας , γράφει η Τάϊμς.

Η αρχή του τέλους για τον Σβεν ;

«Πανικός στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για το σκάνδαλο Φαρία» , ο τίτλος της ίδιας εφημερίδας.

Το άρθρο αναφέρεται στις τεράστιες πιέσεις που δέχεται ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας Σβεν Γκόραν Έρικσον για να αποχωρήσει από τη θέση του μετά τις αποκαλύψεις για τις ερωτικές σχέσεις που διατηρούσε με τη Φαρία Αλάμ γραμματέα του γενικού διευθυντή της Ομοσπονδίας Μαρκ Παλιός.

Σημειωτέον ότι η Αλάμ πριν «μπλέξει» με τον Έρικσον για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε σχέσεις και με τον Παλιός.

«Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον είναι καταδικασμένος» , γράφει η Εξπρές (Express) που επισημαίνει ότι ο Παλιός τον άφησε τελείως «ακάλυπτο».

«Οκτώ μέρες έχει για να σώσει το κεφάλι του» , σημειώνει η Σταρ (Star) αναφερόμενη στις πιθανότητες που έχει ο Σουηδός τεχνικός να διατηρήσει τη θέση του στο πηδάλιο της Εθνικής Αγγλίας.

Aνθεί το εμπόριο του οπίου

Η συγκομιδή του οπίου στο Αφγανιστάν φέτος θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών σύμφωνα με το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών , υπογραμμίζει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα στους δρόμους της Βρετανίας να έχουμε μία πλημμύρα ηρωίνης , γράφει η εφημερίδα.

Οι εκτιμήσεις του Φόρεϊν Όφις σε μεγάλο βαθμό θα δυσαρεστήσουν τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ένας από τους βασικούς λόγους για την εισβολή στο Αφγανιστάν ήταν η μείωση της προσφοράς ηρωίνης.

Η αύξηση της παραγωγής οπίου ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν μετά την επέμβαση των Αμερικανών και των Βρετανών στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλεμπάν όταν ήταν στην εξουσία είχαν κατορθώσει να περιορίσουν τον αριθμό των καλλιεργητών οπίου , σημειώνει ο συντάκτης της Ιντιπέντεντ.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Επαναπατρισμός Γάλλων κρατουμένων στο Γουαντάναμο

Ευρωπαϊκός Τύπος

Πολλά θέματα εσωτερικής επικαιρότητας καλύπτει ο ευρωπαϊκός τύπος και το θέμα που κυριαρχεί στις γαλλικές εφημερίδες είναι η επιστροφή τεσσάρων από τους έξι ή επτά Γάλλων που κρατούνται εδώ και δύο χρόνια χωρίς δίκη στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Η εφημερίδα Μοντ ( Le Monde ) επισημαίνει σε άρθρο του συντάκτη της ότι « η μοίρα των ανθρώπων αυτών εξαρτάται από τη δικαιοσύνη αν κριθούν αθώοι τότε η αξιοπιστία του αγώνα κατά της τρομοκρατίας του προέδρου Μπους θα υποστεί νέο πλήγμα».

Το άρθρο της Μοντ επισημαίνει επίσης ότι «η ιστορία έχει αποδείξει πως οι χώρες που επιλέγουν να πολεμήσουν την τρομοκρατία ή την καταπίεση με μη δημοκρατικά μέσα είναι καταδικασμένες στην αποτυχία». Το άρθρο καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν την αλλαγή και έτσι « ο σεβασμός για το νόμο, που έχουν ξεχάσει για αμφισβητούμενους λόγους στην Ουάσινγκτον, θα γίνει ξανά το θεμέλιο της αμερικανικής δημοκρατίας».

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η αριστερής τοποθέτησης Λιμπερασιόν ( Liberation ) χαιρετίζει την επιστροφή των Γάλλων κρατουμένων με τον τίτλο «Επιστροφή στη Ζώνη του Νόμου».

Το άρθρο του συντάκτη της εφημερίδας επισημαίνει ότι «οι μυστικές διαδικασίες που τηρούνται για την κράτηση υπόπτων στο Γουαντάναμο, που μοιάζουν με αυτές της Ιεράς Εξέτασης, σημαίνουν ότι δεν υπάρχει κάνενας τρόπος να γνωρίζουμε τα στοιχεία εναντίον τους».

Το άρθρο εκφράζει την άποψη ότι είναι η ιδανική ευκαιρία για τη Γαλλία να αποδείξει πως είναι ένα καλλίτερο μοντέλο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ισπανο-μαροκινή δύναμη στην Αϊτή

Η εφημερίδα Ελ Παίς ( El Pais ) την απόφαση της Ισπανίας και του Μαρόκου να στείλουν από κοινού δύναμη στην Αϊτή για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής.

Η απόφαση, που ελήφθη μόλις δύο χρόνια μετά την κρίση για την διαφιλονικούμενη νησίδα Περεχίλ στη Μεσόγειο «κατέπληξε τους πάντες» επισημαίνει η Ελ Παίς.

«Λίγες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να υπογραμμίσουν καλλίτερα την στροφή στην εξωτερική πολιτική της Ισπανίας που έκανε η κυβέρνηση Θαπατέρο» τονίζει η Ελ Παίς.

«Η κυβέρνηση Θαπατέρο αποδεικνύει την βούληση της να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Μαρόκο» λέει η Ελ Παίς ενώ μια άλλη εφημερίδα της Μαδρίτης, η Ελ Ραθόν ( El Razon ) τονίζει πως «η εξέλιξη είναι αναμφίβολα μια θετική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Ισπανίας».

Η Αυστρία διορίζει επίτροπο

Η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε ( Die Presse ) αμφιβάλει αν ο διορισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της υπουργού Εξωτερικών Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ είναι η καλλίτερη επιλογή για την Αυστρία.

Η Ντι Πρέσε αναγνωρίζει ότι η κ. Φερέρο-Βαλντνερ είναι έμπειρη διπλωμάτης αλλά εκφράζει αμφιβολίες για «το πολιτικό της ένστικτο» όταν θα βρεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια άλλη αυστριακή εφημερίδα, η Ντερ Στάνταρντ ( Der Standard ) εκφράζει ανησυχίες για τη δήλωση του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σούσελ ο οποίος είπε ότι δεν έχεο ακόμη σκεφθεί ποιος θα διαδεχθεί στο υπουργείο των Εξωτερικών την κ.Φερέρο-Βάλντνερ.

«Η δήλωση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με τρεις τρόπους. Είτε λέει αλήθεια οπότε είναι επιπόλαιος, είτε πιστεύει πως είμαστε ηλίθιοι και πιστεύουμε ότι μα λέει, είτε νομίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία συζήτηση για την επιλογή του» υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Σουδάν

Οι υπηρεσίες αρωγής λένε πως εξαντλούνται τα εφόδια για τους πρόσφυγες

Το Σουδάν προειδοποίησε με αντίποινα αν αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της εθνοτικής βίας.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 50 χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των δωγμών που υφίστανται από τις φιλοκυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς από ύποσιτισμό και ασθένειες αν η διεθνής κοινότητα δεν στείλει άμεσα βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ είπε ότι η κυβέρνησή του έχει την ευθύνη του αφοπλισμού των ένοπλων ομάδων και της σύλληψης των Τζαντζαγουίντ, των Αράβων παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και οι οποίοι ευθύνονται για τη βία.

Τα σχόλια του Σουδανού υπουργού Εξωτερικών γίνονται καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στο Χαρτούμ.

Η Βρετανία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής δύναμης στο Σουδάν ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στο Χαρτούμ.

Αλλά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποβάθμισε τον ενδεχόμενο πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.

Σε δηλώσεις του Κάιρο, ο κ.Πάουελ είπε ότι είναι πρόωρο να συζητούνται τέτοιες ενέργειες.

Ο αρχηγός της μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης στο Νταρφούρ, Αμπντ αλ-Ουαχίντ Μοχάμαντ Αμπντάλ Νουρ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει στρατεύματα το συντομότερο δυνατόν.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 04:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πύραυλοι Πάτριοτ στην Αθήνα

Το κόστος των μέτρων ασφαλείας στην Αθήνα είναι το υψηλότερο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Δεκάδες πύραυλοι Πάτριοτ αναπτύχθηκαν γύρω από την Αθήνα και σε άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας καθώς ολοκληρώνονται τα μέτρα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ανάπτυξη των πυραύλων Πάτριοτ είναι μέρος των μέτρων ασφαλείας για την Ολυμπιάδα που κόστισαν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκατοντάδες κάμερες παρακολούθησης έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή της Αθήνας ενώ στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τρία ελικόπτερα και ένα αερόπλοιο Ζέπελιν, εξοπλισμένα με μηχανήματα παρακολούθησης, θα αναλάβουν υπηρεσία σε εικοσιτετράωρη βάση, δήλωσε πηγή της ελληνικής αστυνομίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς..

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών πυραύλων Πάτριοτ άρχισε την 1η Ιουλίου και ότι μαζί με άλλους αντιαεροπορικούς πυραύλους θα αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτετ Πρες μετέδωσε ότι πύραυλοι Πάτριοτ έχουν αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη και στη Σκύρο.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι εκπρόσωπος της Ελληνικής Αεροπορίας είπε πως ρωσικοί πύραυλοι τύπου S 300 προστατεύουν το Ηράκλειο της Κρήτης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.