Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-26

  1. Oι ερωτικές περιπέτειες του Σβεν ...
  2. Μεγάλη διαδήλωση στα Σκόπια
  3. Ιράκ: Ελεύθερος Αιγύπτιος διπλωμάτης
  4. Ιός έπληξε το Γκουγκλ
  5. Ένας Έλληνας έφερε τον πανικό στο ΝΑΤΟ
  6. H ΕΕ απειλεί με κυρώσεις το Σουδάν
  7. Ξεκίνησε το συνέδριο των Δημοκρατικών
  8. Αριθμός ρεκόρ κρατουμένων στις ΗΠΑ
  9. Η Γερμανία βρήκε προπονητή
  10. Νέος ιός έπληξε το Γκουγκλ
  11. Ένας Έλληνας έφερε τον πανικό στο ΝΑΤΟ
  12. Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ το Σουδάν
  13. ΕΕ: Αμετακίνητη στο θέμα των αγροτικών προϊόντων
  14. Στη Δυτική Μακεδονία η Φλόγα
  15. Χαμίντ Καρζάι για πρόεδρος
  16. Έτοιμοι για όλα
  17. Εντάσεις ενόψει συλλαλητηρίου
  18. Δολοφονία Ιρακινού αξιωματούχου
  19. ΕΕ: Άσκηση πιέσεων προς το Σουδάν
  20. Εγκλωβισμένος στο Ισραήλ
  21. Κάλεσμα προς τους αποδήμους
  22. Στη Δυτική Μακεδονία η Φλόγα
  23. Διχάζει την Εκκλησία το τζαμί
  24. Μετασυνεδριακός πυρετός
  25. Βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη
  26. «Πρόθυμο να συνεργαστεί» το Σουδάν
  27. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Βοστώνη
  28. «Πως περνάει o Σαντάμ;»
  29. H γέφυρα του Μόσταρ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 02:43 (Ώρα Λονδίνου)

Oι ερωτικές περιπέτειες του Σβεν ...

«Η Εθνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είναι έτοιμη να ζητήσει από τον Έρικσον να δώσει εξηγήσεις» , ο πηχυαίος τίτλος στην «Τάϊμς» .

Δεν αποκλείεται να συνέλθει έκτακτα η Ομοσπονδία για να συζητήσει το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με κεντρικό ήρωα τον προπονητή της εθνικής ομάδας , γράφει η «Τάϊμς».

Tα οργισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας ζητούν να ανακρίνουν τον Σβεν , γράφει η «Σαν».

Ο ηλικίας 56 ετών προπονητής της Εθνικής Αγγλίας κατηγορείται ότι παραπλάνησε την Ομοσπονδία όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Φαρία Αλάμ , τη 38χρονη γραμματέα του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ντέϊβιντ Ντέϊβις.

Σημειωτέον ότι η Αλάμ για ένα μικρό χρονικό διάστημα διατηρούσε ερωτικές σχέσεις και με τον Μάρκ Παλιός , διευθυντή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

«Ο Έρικσον πρέπει να φύγει ; »

Ο Ράσελ Κέμσον της εφημερίδας «Τάϊμς» αναρωτιέται αν ο Έρικσον μπορεί , μετά το νέο σκάνδαλο , να παραμείνει στο πηδάλιο της Εθνικής Αγγλίας.

Οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια που είναι προπονητής της Εθνικής Αγγλίας , ο Σβεν Γκόραν Έρικσον δεν μπόρεσε να εμψυχώσει τους παίκτες του και να τους παρακινήσει να κερδίσουν ένα σημαντικό τρόπαιο στη διεθνή σκηνή , παρατηρεί ο συντάκτης της «Τάϊμς».

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θέλει να διώξει τον Έρικσον χωρίς να του δώσει το ποσό των επτά εκατομμυρίων λιρών που δικαιούται ως αποζημίωση , γράφει η «Εξπρές».

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον θα απαιτήσει αποζημίωση ύψους 14 εςκατομμυρίων λιρών αν η Ομοσπονδία αποφασίσει να τον διώξει, υποστηρίζει η «Ντέίλι Μέϊλ».

«Σοβαρή κρίση αντιμετωπίζει ο Σβεν» , ο τίτλος στη «Ντέϊλι Μίρορ».

Τεράστιες πιέσεις δέχεται ο Σβεν Γκόραν Έρικσον ως προπονητής της Εθνικής Αγγλίας , επισημαίνει η «Μίρορ».

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον είναι πολύ πιθανό να εκδιωχθεί από τη θέση του και δεν αποκλείεται να χάσει και την αποζημίωση των επτά εκατομμυρίων λιρών , γράφει η «Σταρ».


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 03:04 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη διαδήλωση στα Σκόπια

Νίκος Φραγκόπουλος

Σκόπια

20.000 υπολογίζεται ότι ήταν ο αριθμός των Σλαβομακεδόνων διαδηλωτών χθες στα Σκόπια

Υπό ισχυρή βροχή, περίπου 20.000 Σλαβομακεδόνες, ζήτησαν στην χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σκόπια, την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στην Βουλή και το οποίο εξασφαλίζει αυξημένες τοπικές εξουσίες στους Αλβανούς της χώρας.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, με τους συγκεντρωμένους να αποδοκιμάζουν έντονα την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε.

Οι αρχηγοί της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης που μίλησαν στην συγκέντρωση κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «εθνική προδοσία» και ζήτησαν την παραίτηση της, ενώ απηύθυναν έκκληση για ενίσχυση της εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει σχετικά με την συλλογή 150.000 υπογραφών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη δημοψηφίσματος για το επίμαχο αυτό θέμα.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο που προσκρούει στις ισχυρές αντιδράσεις του σλαβομακεδονικού πληθυσμού, απορρέει από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στην διεθνοτική κρίση που είχε ξεσπάσει τότε στην χώρα, και είναι το μοναδικό που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Βουλή.

Τα επίμαχα σημεία του που προκαλούν την έντονη αυτή αντιπάραθεση, αφορούν την επέκταση των διοιηκτικών ορίων των δήμων Σκοπίων και Στούγκας, με την προσάρτιση σε αυτούς περιοχών με αμιγή αλβανικό πληθυσμό.

Έτσι στην μεν πρωτεύουσα της χώρας, ο αλβανικός πληθυσμός θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% (από 15% που είναι σήμερα) και η αλβανική θα αναγορευθεί σε επίσημη γλώσσα (ισότιμη με την σλαβομακεδονική), στην δε νοτιοδυτική πόλη Στρούγκα, οι Αλβανοί δημότες θα αποτελούν πλειοψηφία (στα νυν διοικητικά όρια του δήμου αυτού, πλειοψηφούν οι Σλαβομακεδόνες).

Ωστόσο η ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας φαίνεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στις εσωτερικές αντιδράσεις, ενώ διαθέτει και την ισχυρή υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία, δια στόματος του ύπατου εκπροσώπου της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, έχει αναφέρει ότι το νομοσχέδιο, αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας και ενισχύει την ευρωπαϊκή της προοπτική.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 22:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Ελεύθερος Αιγύπτιος διπλωμάτης

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης επιβεβαίωσε την απελευθέρωσή του από τηλεφώνου

Ελεύθερος αφέθηκε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, ο οποίος απήχθη την Παρασκευή στο Ιράκ από ένοπλους μέλη ακραίας ισλαμικής οργάνωσης.

Ο Μοχαμέντ αλ Κουτμπ, ο τρίτος πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αιγυπτιακής αποστολής στη Βαγδάτη, αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά την ανάγνωση ανακοίνωσης των απαγωγέων του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα.

Στο κείμενό τους οι απαγωγείς παρουσιάζουν τον όμηρό τους ως «θεοσεβούμενο και ηθικό άνθρωπο.»

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, απήχθη την Παρασκευή ενώ έβγαινε από τέμενος στο οποίο είχε μεταβεί για την προσευχή της Παρασκευής.

Οι απαγωγείς δήλωσαν ότι προέβησαν στην εν λόγω πράξη ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου να βοηθήσει την ιρακινή ηγεσία στον τομέα της ασφάλειας.

Η ισλαμική οργάνωση αρνήθηκε ότι άφησε τον Αιγύπτιο ελεύθερο έναντι χρηματικού ποσού.

Το ίδιο δήλωσε αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και ο Αιγύπτιος διπλωμάτης.


Ιός έπληξε το Γκουγκλ

Οι Βρετανοί χρήστες αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα

Κατέρρευσε για πολλές ώρες η αμερικανική μηχανή αναζήτησης, Γκουγκλ, η οποία επλήγη από ιό που προσβάλλει ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών εκτιμούν ότι πρόκειται για παραλλαγή του γνωστού ιού «μάι ντουμ» (my doom).

Εκπρόσωποι της Γκουγκλ επιβεβαίωσαν ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα σε μεγάλο αριθμό χρηστών στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές η μηχανή αναζήτησης λειτουργεί κανονικά.

Το Γκουγκλ είναι η πλέον δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, με περίπου 200 εκατομμύρια χτυπήματα την ημέρα.

Το Γκουγκλ είναι μία από τις αρκετές μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιεί ο ιός my doom για να βρίσκει έγκυρες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων στο Ίντερνετ.

Η παραλλαγή του my doom μεταδίδεται μέσω επισυναπτομένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας Έλληνας έφερε τον πανικό στο ΝΑΤΟ

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης

Ένας Έλληνας ειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή το στρατιωτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην πόλη Καστό κοντά στα βελγογαλλικά σύνορα ότι ομάδα ισλαμιστών φερομένων ως τρομοκρατών από την Ιταλία θα επιχειρούσε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του ΝΑΤΟ.

Οι συμμαχικές αρχές έκριναν σοβαρή και έγκυρη την πληροφορία του Έλληνα, ο οποίος εμφανίσθηκε ως αστυνομικός της Ίντερπολ και έθεσαν τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ σε συναγερμό που κράτησε ολόκληρο το Σαββατιοκύριακο και έληξε το πρωί.

Είναι άγνωστο για ποιο λόγο οι βελγικές αρχές σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ κατάφεραν να θεωρήσουν αξιόπιστη αυτήν την πληροφορία που τους οδήγησε στην κήρυξη ενός συναγερμού διάρκειας 60 ωρών.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

H ΕΕ απειλεί με κυρώσεις το Σουδάν

'Ενα εκατομμύριο άτομα έχουν εκπατριστεί

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη την επιβολή κυρώσεων στο Σουδάν εάν η ηγεσία της αφρικανικής χώρας δε λάβει μέτρα για τον τερματισμό των εθνοτικών συγκρούσεων.

Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στο Νταρφούρ οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας ζήτησαν, επίσης, από το Σουδάν να επιτρέψει την είσοδο επιπλέον οργανώσεων αρωγής στο Νταρφούρ για την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες πρόσφυγες.

Τέλος οι «25» ΥΠΕΞ συμφώνησαν να στείλουν κονδύλια 30 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για την περίθαλψη των προσφύγων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Σουδάν, εν μέσω των πιέσεων, είπε ότι πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσα από εποικοδομητικό διάλογο.

Τις δηλώσεις του έκανε στο Χαρτούμ, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο Νταρφούρ.

Ο πρόεδρος του Σουδάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει η εθνοτική βία, που έχει στοιχίσει τη ζωή 50.000 ανθρώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερνάρ Μποτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση στο Νταρφούρ δε βελτιωθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στο Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, αρχίζει σήμερα περιοδεία στην Αφρική και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο Σουδάν για το Νταρφούρ.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 21:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκίνησε το συνέδριο των Δημοκρατικών

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος του κόμματος, Τέρι Μακόλιφ

Ξεκίνησε στη Βοστώνη το τετραήμερο συνέδριο του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθεί στον Τζον Κέρι επισήμως το «χρίσμα» του προεδρικού υποψηφίου για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ομιλίες θα εκφωνήσουν δημοφιλείς βετεράνοι του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης είναι δρακόντεια, καθώς πρόκειται για το πρώτο συνέδριο κόμματος που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται στη Βοστώνη την Τετάρτη, ενώ την επομένη θα λάβει το «χρίσμα» του προεδρικού υποψηφίου.

Επί του παρόντος ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Τζον Έντουαρντς συνεχίζουν την προεκλογική τους περιοδεία.

Παραμονή του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος οι δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό προβάδισμα στον Τζον Κέρι με 46% έναντι 43% του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Περισσότεροι από 100 ανώτατοι αξιωματούχοι αναμένεται να πάρουν το λόγο στο συνέδριο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφωνίες και ότι όσοι ανέβουν στο βήμα θα έχουν πρώτα εγκριθεί από την ομάδα του Κέρι.

Διαδηλώσεις

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ενόψει του συνεδρίου.

Η πορεία ελεγχόταν αυστηρά από τις δυνάμεις ασφαλείας και δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Οι συμπλοκές έγιναν καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της πόλης, πριν από τη πορεία που είχε οργανώσει η αντιπολεμική οργάνωση Διεθνής Απάντηση.

Οι διαδηλωτές ήταν ένα ετερόκλιτο μίγμα.

«Ζώνη ελεύθερης έκφρασης»

Ο συγκεντρωμένος κόσμος, σε γενικές γραμμές φιλελεύθερων απόψεων, έδιωξε έναν άνδρα που φορούσε στολή ναζί.

Άτομα που είναι κατά των αμβλώσεων απομακρύνθηκαν από το πάρκο, μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, καθώς φιλονίκησαν με άλλους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές έκαναν την σύντομης διάρκειας πορεία τους και κατέληξαν στην «ζώνη ελεύθερης έκφρασης», που τους είχε παραχωρήσει η αστυνομία.

Έλεγχοι από ξηράς, θαλάσσης και αέρος

Η ζώνη που απέχει ένα τετράγωνο από το χώρο του συνεδρίου, περιβάλλεται από πλάκες τσιμέντου και συρματοπλέγματα.

Η αστυνομία θέλει να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνέδρων.

Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν 5.000 σύνεδροι, 15.000 καλεσμένοι και 15.000 δημοσιογράφοι.

Εκτός από τις συνεχείς περιπολίες στον αέρα, τη θάλασσα και τη ξηρά, έχουν αποκλειστεί πολλοί δρόμοι και έχουν κλείσει πολλοί σταθμοί του υπογείου.

Οι αρχές ανησυχούν ότι η Αλ Κάιντα μπορεί να οργανώσει μια ακόμη μαζική επίθεση μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξει τις εκλογές.

Επίσης, το FBI προειδοποιεί ότι εσωτερική ριζοσπαστική οργάνωση μπορεί να επιχειρήσει να διαταράξει τις εργασίες του συνεδρίου, πιθανόν με βομβιστικές επιθέσεις σε δημοσιογραφικά οχήματα.

Οι σύνεδροι θα μεταφέρονται με λεωφορεία στον συνεδριακό χώρο και θα πρέπει να περνούν μέσα από περιφράξεις ασφαλείας.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 23:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αριθμός ρεκόρ κρατουμένων στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση

Περίπου το 3,2% των Αμερικανών ενηλίκων, δηλαδή σχεδόν 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι, εκτίουν ποινές φυλάκισης ή βρίσκονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης το 2003 περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι προσήχθησαν ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση στα αυστηρά νομοθετικά μέτρα που ψηφίστηκαν τη δεκαετία του 90 εξαιτίας των οποίων καταδικάζονται σε φυλάκιση περισσότεροι άνθρωποι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στις πολιτείες του Τέξας και της Καλιφόρνιας παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Το 2003 σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των αποφυλακισθέντων με περιοριστικούς όρους ανήλθε στα 4,8 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 73.000 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από αυτούς το 38% κατέληξε πίσω στις φυλακές. Σύμφωνα με την έκθεση σχεδόν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι κρατούνται σε κρατικές και ομοσπονδιακές φυλακές.

Ο αριθμός των καταδικασθέντων που εκτίει ποινή φυλάκισης κυμαίνεται στα δύο εκατομμύρια.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το 41% των αποφυλακισθέντων με περιοριστικούς όρους είναι μαύροι και το 40% λευκοί.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 19:45 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γερμανία βρήκε προπονητή

Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν συμφώνησε ν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδος ποδοσφαίρου της Γερμανίας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο 39χρονος Γερμανός διαδέχεται στον πάγκο της εθνικής Γερμανίας, τον Ρούντι Φέλερ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μετά τον αποκλεισμό της ομάδος από τα προημιτελικά του Euro 2004.

Ο Γιούργκεν Κλίνσαμν έχει αγωνιστεί 109 φορές με τα χρώματα της εθνικής Γερμανίας, με την οποία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1990.

Οι βοηθοί του Κλίνσμαν στον πάγκο της εθνικής Γερμανίας θα είναι ο βετεράνος Γερμανός προπονητής, Χόλγκερ Οσιέκ και ο πρώην στράικερ, Όλιβερ Μπίρχοφ.

«Πρόκειται για πολύ μεγάλη τιμή», τόνισε ο Γιούργκεν Κλίνσμαν.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 20:21 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος ιός έπληξε το Γκουγκλ

Οι Βρετανοί χρήστες αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα

Κατέρρευσε για πολλές ώρες η αμερικανική μηχανή αναζήτησης, Γκουγκλ, η οποία επλήγη από ιό που προσβάλλει ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών εκτιμούν ότι πρόκειται για παραλλαγή του γνωστού ιού «μάι ντουμ» (my doom).

Εκπρόσωποι της Γκουγκλ επιβεβαίωσαν ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα σε μεγάλο αριθμό χρηστών στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές η μηχανή αναζήτησης λειτουργεί κανονικά.

Το Γκουγκλ είναι η πλέον δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, με περίπου 200 εκατομμύρια χτυπήματα την ημέρα.

Το Γκουγκλ είναι μία από τις αρκετές μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιεί ο ιός my doom για να βρίσκει έγκυρες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων στο Ίντερνετ.

Η παραλλαγή του my doom μεταδίδεται μέσω επισυναπτομένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας Έλληνας έφερε τον πανικό στο ΝΑΤΟ

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης

Ένας Έλληνας ειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή το στρατιωτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην πόλη Καστό κοντά στα βελγογαλλικά σύνορα ότι ομάδα ισλαμιστών φερομένων ως τρομοκρατών από την Ιταλία θα επιχειρούσε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του ΝΑΤΟ.

Οι συμμαχικές αρχές έκριναν σοβαρή και έγκυρη την πληροφορία του Έλληνα, ο οποίος εμφανίσθηκε ως αστυνομικός της Ίντερπολ και έθεσαν τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ σε συναγερμό που κράτησε ολόκληρο το Σαββατιοκύριακο και έληξε το πρωί.

Είναι άγνωστο για ποιο λόγο οι βελγικές αρχές σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ κατάφεραν να θεωρήσουν αξιόπιστη αυτήν την πληροφορία που τους οδήγησε στην κήρυξε ενός συναγερμού διάρκειας 60 ωρών.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ το Σουδάν

'Ενα εκατομμύριο άτομα έχουν εκπατριστεί

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη την επιβολή κυρώσεων στο Σουδάν εάν η ηγεσία της αφρικανικής χώρας δε λάβει μέτρα για τον τερματισμό των εθνοτικών συγκρούσεων.

Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στο Νταρφούρ οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας ζήτησαν, επίσης, από το Σουδάν να επιτρέψει την είσοδο επιπλέον οργανώσεων αρωγής στο Νταρφούρ για την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες πρόσφυγες.

Τέλος οι «25» ΥΠΕΞ συμφώνησαν να στείλουν κονδύλια 30 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για την περίθαλψη των προσφύγων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Σουδάν, εν μέσω των πιέσεων, είπε ότι πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσα από εποικοδομητικό διάλογο.

Τις δηλώσεις του έκανε στο Χαρτούμ, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο Νταρφούρ.

Ο πρόεδρος του Σουδάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει η εθνοτική βία, που έχει στοιχίσει τη ζωή 50.000 ανθρώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερνάρ Μποτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση στο Νταρφούρ δε βελτιωθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στο Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, αρχίζει σήμερα περιοδεία στην Αφρική και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο Σουδάν για το Νταρφούρ.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 19:12 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: Αμετακίνητη στο θέμα των αγροτικών προϊόντων

του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Ο επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί ηγείται των διαπραγματεύσεων της Ντόχα από πλευράς Κομισιόν

Δε θα γίνουν τα κεκτημένα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων παραγωγών βαμβακοπαραγωγών καθώς και όλων των άλλων κοινοτικών αγροτών από τις διαπραγματεύσεις που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του γύρου της Ντόχα με την επικείμενη σύνοδο του γενικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη σύναψη συμφωνίας πλαισίου ως προς τους κανόνες διεξαγωγής του εμπορίου συμπεριλαμβανομένου και του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με απόφαση στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις αυτές που θα πρέπει ν αρχίσουν στα τέλη της τρέχουσας και θα συνεχισθούν όλη την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, η ΕΕ δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον αγροτικό τομέα πέραν των όσων έχει η ίδια αποφασίσει στα πλαίσια της πρόσφατης μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η παρέμβαση του ΥΠΕΞ της Ελλάδος, Πέτρου Μολυβιάτη για το ελληνικό βαμβάκι εντάχθηκε στο γενικό διαπραγματευτικό πλαίσιο των «25», οι οποίοι, με επικεφαλής τη Γαλλία που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα αγροτικών προϊόντων μέσα στην Κοινότητα, εμμένουν σε διαπραγματεύσεις όχι πέραν των όσων προβλέπει η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Οι 25 υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν, επίσης, ότι για να προχωρήσει η ΕΕ σε διαπραγματεύσεις σχετικές με το «άνοιγμα» των αγροτικών αγορών, κάτι που σχετίζεται με τη σταδιακή κατάργηση των γεωργικών εξαγωγικών ενισχύσεων και τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες θα πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν και αυτές έμπρακτα στη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτική τους, δηλαδή στην αντίστοιχη προς την Κοινοτική κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων στα αγροτικά τους προϊόντα.

Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στα τέλη της εβδομάδας στη Γενεύη για να συζητήσουν εκ νέου το σχέδιο της κοινής θέσης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις αυτές σε σχέση πάντα με το προτεινόμενο από τον ΠΟΕ σχέδιο κοινής απόφασης των μελών του για τη συμφωνία πλαίσιο σχετικά με το εμπόριο που στη σημερινή μορφή του οι Κοινοτικοί απορρίπτουν ως απαράδεκτο.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Δυτική Μακεδονία η Φλόγα

Εξήντα μέρες από την έναρξη του παγκόσμιου ταξιδιού της, η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται τη Δευτέρα, από την Κεντρική προς την Δυτική Μακεδονία.

Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε εκ νέου το πρωί από τη Βέροια, πατρίδα του πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημητρίου Βικέλα, και θα καταλήξει το βράδυ στη Φλώρινα.

Ενδιάμεσοι σταθμοί, στην διαδρομή των 155 χιλιομέτρων που συνολικά θα διανύσουν 185 λαμπαδηδρόμοι, είναι η Νάουσα, η Σκύδρα και η Έδεσσα.

Στη Νάουσα υποδέχθηκαν τη φλόγα με παραδοσιακή γιορτή. Στη Σκύδρα θα γίνει δεκτή με κωδωνοκρουσία από όλες τις εκκλησίες.

Πενήντα μαθητές Δημοτικού θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το βωμό και περιστέρια θα απελευθερωθούν όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος Γιάννης Παντακίδης θα τον ανάψει.

Στην Έδεσσα, η έλευση της φλόγας θα γιορταστεί από κοινού με την ίδρυση στην πόλη τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στη Φλώρινα, μετά την τελετή διανυκτέρευσης, θα ακολουθήσει συναυλία με τον Στέλιο Διονυσίου.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου)

Χαμίντ Καρζάι για πρόεδρος

Ο προσωρινός πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Οκτωβρίου.

Η προθεσμία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν έληγε σήμερα Δευτέρα. Οι αντίπαλοι του Χαμίντ Καρζάι αναμένεται να είναι τουλάχιστον 20.

Ο προσωρινός πρόεδρος του Αφγανιστάν αισιοδοξεί ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα νομιμοποιήσει την εξουσία του.

Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι του Χαμίντ Καρζάι είναι οι Αμπντούλ Καρίμ Χαλίλι και ο Αχμάντ Ζία Μασούντ, αδελφός του δολοφονηθέντος ηγέτη των μουτζαχεντίν, Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου, οι οποίες ανεβλήθησαν δύο φορές εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας, θεωρούνται ορόσημο στις προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, δύο χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου.

Λαϊκή εντολή

Παρόλο που ο τελικός κατάλογος με τα ονόματα των προεδρικών υποψηφίων δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η πλειονότητα των διεθνών παρατηρητών εκτιμά ότι ο Χαμίντ Καρζάι θα πετύχει μια άνετη νίκη.

Ο Χαμίντ Καρζάι, πρώην επικεφαλής φατρίας των Παστούν στο νότιο Αφγανιστάν, ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού προέδρου το 2002 μετά την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Χαμίντ Καρζάι έχει επικριθεί από την αφγανική αντιπολίτευση για τη φιλοδυτική πολιτική που ακολουθεί.

Οι διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ο Χαμίντ Καρζάι επιζητεί απεγνωσμένα τη λαϊκή εντολή στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο πιο δημοφιλής και λαοφιλής αντίπαλος του καρζάι είναι ο στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντόσουμ, επικεφαλής φατρίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Από τους τουλάχιστον 20 προεδρικούς υποψηφίους μόνο μία είναι γυναίκα.

Οι βουλευτικές εκλογές έχουν αναβληθεί για λόγους ασφαλείας για το επόμενο έτος.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 17:17 (Ώρα Λονδίνου)

Έτοιμοι για όλα

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάνει στο παρελθόν ασκήσεις για ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης

Συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθεί κανείς σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή άλλου έκτακτου περιστατικού μεταδίδονται από την Δευτέρα 26 Ιουλίου, στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για μία κυβερνητική εκστρατεία, κόστους οκτώ εκατομμυρίων στερλινών που έχει στόχο να προετοιμάσει τον πληθυσμό της Βρετανίας για ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης ή έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα θα σταλούν σε όλα τα βρετανικά νοικοκυριά περίπου 25 εκατομμύρια ενημερωτικά φυλλάδια.

Κατεβάστε το φυλλάδιο σε αρχείο PDF (1MB)

Μέσα στις 22 σελίδες του φυλλαδίου δίνονται οδηγίες παροχής πρώτων βοηθειών, υπάρχουν μια σειρά από χρήσιμα τηλέφωνα και πρακτικές συμβουλές, όπως η αποθήκευση ξηράς τροφής σε κονσέρβες, νερού και μπαταριών.

Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η εκστρατεία αυτή γίνεται επειδή, όπως έδειξαν έρευνες το κοινό θα ήθελε να έχει υπόψη του ορισμένες πρακτικές συμβουλές και όχι επειδή υπάρχει αυξημένος ή συγκεκριμένος κίνδυνος επίθεσης.

Το κύριο μήνυμα του φυλλαδίου για την περίπτωση μεγάλων καταστροφών, λένε οι αρχές, συνοψίζεται στη φράση «επιστρέψτε σπίτι, μείνετε μέσα, παρακολουθήστε τις ειδήσεις» στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση για περαιτέρω συμβουλές.

Επιφυλάξεις

Αλλά ο σκιώδης υπουργός Οικονομίας του Συντηρητικού Κόμματος της αντιπολίτευσης είπε ότι η εκστρατεία πληροφόρησης δεν είναι απαραίτητο πως θα καθησυχάσει τον κόσμο αν δεν συνοδευτεί και από ασκήσεις.

«Είναι σαν να δίνεις οδηγίες αλλαγής λάστιχου σε ένα καινούριο αυτοκίνητο. Καλό είναι να τις διαβάσεις αλλά αν δεν αλλάξεις το λάστιχο δεν μπορείς να τις κατανοήσεις πλήρως» είπε ο Όλιβερ Λέτγουιν.

Και ο Μάικ Γκράνατ, που διετέλεσε μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του γραφείου πολιτικών αναγκών της κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες σε ομάδες, όπως οι επιβάτες του μετρό.

Συμπλήρωσε όμως ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στο φυλλάδιο είναι αρκετά συγκεκριμένες και απλές ώστε να διασφαλίζουν την γρήγορη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες βοηθείας.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

Εντάσεις ενόψει συλλαλητηρίου

Σκόπια, του ανταποκριτή μας, Νίκου Φραγκόπουλου

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στα Σκόπια μ΄ αφορμή την κατάθεση αμφιλεγόμενου κυβερνητικού νομοσχεδίου

Κλίμα έντασης παρατηρείται στα Σκόπια, ενόψει της αποψινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Το επίμαχο νομοσχέδιο που προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας των Σλαβομακεδόνων, προβλέπει την παραχώρηση ευρύτερων τοπικών εξουσιών στον αλβανικό πληθυσμό της χώρας.

Η αστυνομία έχει απαγορεύσει από χθες το βράδυ την κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από τη Βουλή, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας», ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Χάρι Κόστοφ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του έχει πληροφορίες για «συγκεκριμένους κύκλους», όπως είπε, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να προκαλέσουν επεισόδια και να εισβάλουν στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, η οποία ηγείται των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου, κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση,

καλώντας τους ταυτόχρονα να μη δώσουν αφορμή για επέμβαση της αστυνομίας.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτίριο της Βουλής και με βάση την κινητοποίηση που παρατηρείται, αναμένεται να είναι μεγάλη σε όγκο.

Σημειώνεται ότι αυτή πραγματοποιείται μόλις τρεις ημέρες μετά τα επεισόδια στην πόλη Στρούγκα, από τα οποία 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και 2.000 περίπου διαδηλωτών, κατά την διάρκεια επίσκεψης στην πόλη του υπουργού Άμυνας. Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που προκαλούν την έντονη αυτή αντιπαράθεση και καταδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας, αφορούν την επέκταση των διοικητικών ορίων των δήμων Σκοπίων και Στρούγκας, με την προσάρτηση σε αυτούς περιοχών με αμιγή αλβανικό πληθυσμό.

Έτσι στη μεν πρωτεύουσα της χώρας ο αλβανικός πληθυσμός θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% (από 15% που είναι σήμερα) και η αλβανική θα αναγορευθεί σε επίσημη γλώσσα (ισότιμη με την σλαβομακεδονική) στη δε πόλη της Στρούγκας, οι Αλβανοί δημότες θα αποτελούν πλειοψηφία (στα νυν διοικητικά όρια του δήμου αυτού, πλειοψηφούν οι Σλαβομακεδόνες).


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία Ιρακινού αξιωματούχου

Τον περασμένο μήνα άγνωστοι δολοφόνησαν τον κυβερνήτη της Μοσούλης

Άγνωστοι δολοφόνησαν Ιρακινό ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε ότι ο Μουσάμπ αλ Αγουάντι δολοφονήθηκε μαζί με τους δύο σωματοφύλακές του έξω από το σπίτι του στην περιοχή αλ Μπαγιά στη Βαγδάτη.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μοσούλη.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι ένα φορτηγό, γεμάτο ρουκέτες και όλμους, εξερράγη κοντά στις πύλες της βάσης.

Σκοτώθηκαν μία γυναίκα και ένα παιδί, όπως και ο βομβιστής.

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις Ιρακινοί φρουροί τραυματίστηκαν.

Σε άλλες εξελίξεις:

Ισλαμική οργάνωση, η οποία κρατεί επτά αλλοδαπούς ομήρους, ανακοίνωσε ότι έληξε η προθεσμία των διαπραγματεύσεων.

Άλλη ισλαμική οργάνωση απήγαγε δύο Πακιστανούς οδηγούς φορτηγού και έναν Ιρακινό πολίτη.

Τα μέλη μιας άλλης ισλαμικής οργάνωσης ανακοίνωσαν ότι απήγαγαν δύο Ιορδανούς οδηγούς και ζητούν από την ιορδανική εταιρεία, στην οποία εργάζονται οι όμηροι, να σταματήσει τις δραστηριότητές της στο Ιράκ.

Στη Βασόρα ένοπλοι σκότωσαν δύο Ιρακινές που εργάζονταν για τις βρετανικές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι ένοπλοι οδηγούσαν παράλληλα με το αυτοκίνητο των γυναικών την ώρα που πήγαιναν στη δουλειά τους, στο αεροδρόμιο της Βασόρας το οποίο ελέγχεται από τους Βρετανούς.

Όταν πλησίασαν το αυτοκίνητο των γυναικών, το γάζωσαν στις σφαίρες.

Δύο γυναίκες τραυματίστηκαν.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: Άσκηση πιέσεων προς το Σουδάν

'Ενα εκατομμύριο άτομα έχουν εκπατριστεί

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι θα εισηγηθούν την επιβολή κυρώσεων στο Σουδάν εάν η αφρικανική ηγεσία δε λάβει μέτρα για τον τερματισμό των εθνοτικών συγκρούσεων.

Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στο Νταρφούρ οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας ζήτησαν, επίσης, από το Σουδάν να επιτρέψει την είσοδο επιπλέον οργανώσεων αρωγής στο Νταρφούρ για την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες πρόσφυγες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Σουδάν, εν μέσω των πιέσεων, είπε ότι πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσα από εποικοδομητικό διάλογο.

Τις δηλώσεις του έκανε στη Χαρτούμ, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο Νταρφούρ.

Ο πρόεδρος του Σουδάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει η εθνοτική βία, που έχει στοιχίσει τη ζωή 50.000 ανθρώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερνάρ Μποτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση στο Νταρφούρ δεν βελτιωθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στο Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, αρχίζει σήμερα επίσκεψη στην Αφρική και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο Σουδάν για το Νταρφούρ.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 13:51 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκλωβισμένος στο Ισραήλ

Το Ισραήλ εξακολουθεί να θεωρεί τον πυρηνικό τεχνικό «επικίνδυνο» για την ασφάλεια της χώρας

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε αίτημα για την άρση των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί στον πυρηνικό τεχνικό, Μορντεχάι Βανούνου, ο οποίος είχε αποκαλύψει στον κόσμο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιορισμούς στην επικοινωνία και στις μετακινήσεις του Βανούνου, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο μετά από 18 χρόνια κράτησης.

Για την κυβέρνηση του Ισραήλ ο Βανούνου εξακολουθεί να γνωρίζει μυστικά που δε θέλουν να δοθούν στη δημοσιότητα επειδή μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην εθνική ασφάλεια

Κατά τον Μορντεχάι Βανούνου, οι περιορισμοί αυτοί καταπατούν τα πολιτικά του δικαιώματα.

«Επικίνδυνος για το Ισραήλ»

Ο Βανούνου ζήτησε από το δικαστήριο να αρθούν οι περιορισμοί που του απαγορεύουν να έρχεται σε επαφή με τον ξένο Τύπο, του απαγορεύουν να εγκαταλείψει τη χώρα και του επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις του μέσα στο ίδιο το Ισραήλ.

Ωστόσο, το δικαστήριο συμφώνησε με την κυβέρνηση πως ο Βανούνου παραμένει επικίνδυνος για την ασφάλεια επειδή μπορεί να γνωρίζει κι άλλα μυστικά που ίσως αποκαλύψει.

Το Ισραήλ δεν αποκαλύπτει αν έχει πυρηνικά όπλα αλλά γενικά, με βάση τα στοιχεία που είχε αποκαλύψει ο Βανούνου το 1986, εκτιμάται πως διαθέτει περί τις 200 πυρηνικές κεφαλές.

Ο Βανούνου υποστηρίζει πως δε διαθέτει στοιχεία και το μόνο που επιθυμεί είναι να ξαναρχίσει τη ζωή του στο εξωτερικό.

Όπως είπε, «η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει πως το Ισραήλ δεν είναι πραγματικά δημοκρατική χώρα και καταπατά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.»


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλεσμα προς τους αποδήμους

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους αποδήμους που αποφασίζουν να μεταφέρουν κεφάλαια από το εξωτερικό στην Ελλάδα προβλέπονται με τροπολογία σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν ειδικά για την προσέλκυση κεφαλαίων των αποδήμων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός κάλεσε «τους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα» καθώς, βάσει της νέας τροπολογίας, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου σε ελληνικές τράπεζες καταβάλλοντας φόρο μόνον 3% επί της αξίας τους κατά το χρόνο της μεταφοράς. Σε αυτό το 3% εξαντλούνται κι οι φορολογικές υποχρεώσεις όσων αποφασίσουν τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων τους.

Βάσει των δηλώσεων Αλογοσκούφη, η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη εάν επαναπατριστούν κεφάλαια πέντε δις ευρώ. Η πρόβλεψη του γενικού λογιστηρίου του κράτους για εισροή 20 δις ευρώ, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό «πολύ αισιόδοξη».

Η νέα ρύθμιση περί επαναπατριζομένων κεφαλαίων δεν αφορά μόνον φυσικά πρόσωπα αλλά και νομικά πρόσωπα φορολογικώς υπόχρεα στην Ελλάδα. Την παρακράτηση του φόρου θα κάνουν οι τράπεζες κατά την εισαγωγή των κεφαλαίων.

Η καταβολή του φόρου απαλλάσσει τον υπόχρεο από φορολογικές υποχρεώσεις και τυχόν φορολογικά αδικήματα που προέβλεπε ή προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η νέα ρύθμιση υπέχει ρόλο «αμνήστευσης αδικημάτων φορολογικού χαρακτήρα», αλλά τόνισε ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να ελέγχουν την νομιμότητα απόκτησης των κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί το ξέπλυμα χρήματος.


Στη Δυτική Μακεδονία η Φλόγα

Εξήντα μέρες από την έναρξη του παγκόσμιου ταξιδιού της, η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται τη Δευτέρα, από την Κεντρική προς την Δυτική Μακεδονία.

Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε εκ νέου το πρωί από τη Βέροια, πατρίδα του πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημητρίου Βικέλα, και θα καταλήξει το βράδυ στη Φλώρινα.

Ενδιάμεσοι σταθμοί, στην διαδρομή των 155 χιλιομέτρων που συνολικά θα διανύσουν 185 λαμπαδηδρόμοι, είναι η Νάουσα, η Σκύδρα και η Έδεσσα.

Στη Νάουσα υποδέχθηκαν τη φλόγα με παραδοσιακή γιορτή. Στη Σκύδρα θα γίνει δεκτή με κωδωνοκρουσία από όλες τις εκκλησίες.

Πενήντα μαθητές Δημοτικού θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το βωμό και περιστέρια θα απελευθερωθούν όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος Γιάννης Παντακίδης θα τον ανάψει.

Στην Έδεσσα, η έλευση της φλόγας θα γιορταστεί από κοινού με την ίδρυση στην πόλη τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στη Φλώρινα, μετά την τελετή διανυκτέρευσης, θα ακολουθήσει συναυλία με τον Στέλιο Διονυσίου.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 08:55 (Ώρα Λονδίνου)

Διχάζει την Εκκλησία το τζαμί

Εναντίον της ανέγερσης τζαμιού στην Αττική τάχθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος, κατά το κυριακάτικο κήρυγμά του στο ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο κ. Άνθιμος τόνισε ότι, για να γίνει τζαμί στην Ελλάδα θα πρέπει να επιτευχθεί η επαναλειτουργία, ως ορθοδόξου ναού, της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι δεν είναι αντίθετος στην ανέγερση τεμένους, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στους Ορθοδόξους η Αγια-Σοφιά. Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει «οι Σαουδάραβες που πιέζουν» για την ανέγερση τζαμιού στην Παιανία, να πιέσουν και την Τουρκία ώστε να επιτραπεί στους χριστιανούς να τελούν λειτουργίες στην ιστορική εκκλησιά της Πόλης.

Ο κ. Άνθιμος εμμέσως επετέθη και κατά της κυβερνήσεως, καταλογίζοντάς της ευθύνες αν προχωρήσει στην παραχώρηση 40 στρεμμάτων για την ανέγερση τζαμιού και κέντρου ισλαμικών σπουδών στην Παιανία. «Δεν γνωρίζω τι θα κάνει η παρούσα κυβέρνηση, αλλά αν εφαρμόσει την απόφαση να είναι και τέμενος και κέντρο σπουδών για όλη τη Μεσόγειο θα είναι μέγιστο λάθος», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Θεσσαλονίκης επετέθη και κατά του Ιωαννίνων Θεόκλητου, διότι ο τελευταίος ετάχθη υπέρ της ανέγερσης τζαμιού σε προχθεσινή του συνέντευξη. Είπε μάλιστα ότι η Εκκλησία δεν έχει οικόπεδα, αναφερόμενος στην πρόταση του Ιωαννίνων να δοθούν εκκλησιαστικά οικόπεδα προς ανέγερση τεμένους.

Υπενθυμίζεται ότι την ανέγερση και λειτουργία του κέντρου Ισλαμικών Σπουδών στην Παιανία θα διαχειρίζεται κοινωφελές ίδρυμα υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της ελληνικής Πολιτείας, ενώ τη χρηματοδότηση του έργου έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μετασυνεδριακός πυρετός

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βόρεια Ελλάδα: Μας... άλλαξε τα φώτα η ΔΕΗ. Ζημιές και προβλήματα από τις συνεχείς αυξομειώσεις τάσης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επανάσταση ποιότητας. Σε 140 ημέρες διακυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία πέτυχε όσα δεν μπόρεσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει πράξη σε 11 χρόνια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους. 35.000 "ημέτεροι" που ευνοούσε σκανδαλωδώς με χαριστικές αποσπάσεις το ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η άλωση του Κέντρου. Το 6ο Συνέδριο σφράγισε την ιδεολογική μετατόπιση της ΝΔ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 7 μηνύματα από τη βάση στον πρωθυπουργό. Μεϊμαράκης: Τομή το συνέδριο της ΝΔ για τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξέσπασε πόλεμος για τις μίζες. Με αποκαλύψεις-φωτιά για τα σκάνδαλα προμηθειών απειλεί ο Σπηλιωτόπουλος.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιο γρήγορα ξεχνά τώρα ο "Τειρεσίας". Λιγότερος ο χρόνος παραμονής στη "μαύρη λίστα".

ΕΘΝΟΣ: Κρατούν μετέωρους χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Σε ομηρία 11.500 οι οποίοι περιμένουν απόσπαση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βόγγηξαν οι μπουφέδες από την... επιδρομή λεμέδων και τσοκάρων. Έπιναν στην υγειά των... αγνοουμένων. Έτρωγαν για να ξεχάσουν την μισή Κύπρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελεσίγραφο σε υπουργούς και διοικητές-προέδρους Οργανισμών. Ο Καραμανλής από το έκτο συνέδριο αξιώνει απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο κέντρο της κοινωνίας. ΝΔ: Μέτρα υπέρ των πολλών από το βήμα του Συνεδρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κεντρώα "ΘΑ" και δεξιά αντίσταση. Συνέδριο ΝΔ: Με 2 πρόσωπα η κυβερνητική παράταξη.

ΕΣΤΙΑ: Σαφές στίγμα της νέας πολιτικής. Ανάπτυξις με νομιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

ESPRESSO: Κατερίνα Θάνου-Μιρέλα Μανιάνι: Αγωνία για τα δύο χρυσά κορίτσια. Το πρόβλημα και η μεγάλη μάχη που δίνουν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προσοχή στους διαπλεκόμενους. Μήνυμα Στεφανόπουλου στον πολιτικό κόσμο.

METRO: Στήριξη των αδυνάτων. Δέσμευση ανέλαβε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ.

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Γιώργος Παπανδρέου στα "ΝΕΑ": Αποκάλυψη τώρα για χούντα, Καραμανλή, Ανδρέα.

City Press: Μάχη με το χρόνο για την ανεργία. Κυβέρνηση και ειδικοί φοβούνται μετα-ολυμπιακή αύξηση του αριθμού των ανέργων.

TRAFFIC NEWS: Ετοιμη να πάει σε δικηγόρους η Τατιάνα. Γράφουν ότι χωρίζει, ενώ κάνει διακοπές στην αγκαλιά του άντρα της.

Η ΧΩΡΑ: Όλη η αλήθεια για τον Έβερτ και τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί δεν πήγε στο συνέδριο ο πρώην αρχηγός του κόμματος.

Συνέδριο ΝΔ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με σημαία το "νέο κοινωνικό κέντρο" και υποσχέσεις για ένα κράτος το οποίο δεν θα λειτουργεί ως "παράρτημα οιουδήποτε κόμματος", ο Κ. Καραμανλής κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να στηρίξουν τη στρατηγική του "μεσαίου χώρου" στο 6ο συνέδριο του κόμματος που έληξε χθες με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "επανάσταση ποιότητας". Με τις δύο αυτές λέξεις ο Κώστας Καραμανλής έστειλε ένα σαφές μήνυμα στα στελέχη της παράταξης και στην ελληνική κοινωνία από το βήμα του 6ου συνεδρίου".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ για την άλωση του Κέντρου επικύρωσε το έκτο ιστορικό Συνέδριο του κόμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου σφραγίστηκε η ιδεολογική μετατόπιση της φιλελεύθερης παράταξης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της Νέας Διακυβέρνησης. Ο Καραμανλής στο 6ο συνέδριο του κόμματος δεν περιέγραψε μόνο αρχές αλλά και πλαίσιο λύσεων και παρεμβάσεων για την οικονομία, την Παιδεία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "μια Επανάσταση Ποιότητας" σε όλους τους τομείς και με γνώμονα τον άνθρωπο και τα προβλήματά του είναι ο βασικός στόχος της Νέας Διακυβέρνησης και του πολιτικού πολιτισμού που πρεσβεύει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "αποφασισμένος ο Καραμανλής να αλλάξει στον ανασχηματισμό εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που φέρονται με έπαρση και αλαζονεία. Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του συνεδρίου άκουσε τα παράπονα από τη βάση για τις επιλογές που έγιναν στη στελέχωση δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και για ορισμένους υπουργούς που δεν σηκώνουν το τηλέφωνο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του, που έκλεισε τις εργασίες του 6ου Συνεδρίου της ΝΔ έδωσε το στίγμα της νέας διακυβέρνησης της χώρας. Υπογράμμισε ότι η πολιτική της ΝΔ ανήκει στο σύγχρονο κοινωνικό κέντρο και έκανε σύντομο απολογισμό του έργου της κυβέρνησης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι: "είναι ώρα που αποδεικνύουμε ότι η νέα διακυβέρνηση δεν εγκλωβίζεται σε πολιτικές συντηρητικής διαχείρισης. Καθοδηγεί τις εξελίξεις και δεν σέρνεται από αυτές. Δίνει λύσεις στα προβλήματα του πολίτη".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει ότι "ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με στόχο να δημιουργήσει ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον, να επιταχύνει την ανάπτυξη, να αυξήσει την απασχόληση και να μειώσει την ανεργία".

Η Espresso τονίζει ότι "κλίμα πρωτοφανούς ενότητας επικράτησε το τριήμερο στην Ανθούσα σε σημείο που κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία -έχοντας ζήσει τα πέτρινα χρόνια της ΝΔ - να αναρωτιούνται αν παρευρίσκονται σε γαλάζιο συνέδριο ή σε εκδήλωση άλλου κόμματος".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "οι αρχές και αξίες με βάση τις οποίες δεσμεύεται να ασκήσει την διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, πιστοποιούν την πρωτοπορία της έναντι του ΠΑΣΟΚ. Διότι βρίσκονται στον αντίποδα της πρακτικής που επί σειρά ετών ακολούθησε το κόμμα αυτό, για την οποία άλλωστε και έχασε την εξουσία. Αλλά και διότι υπερακοντίζουν και τον πολιτικό λόγο, τον οποίο σήμερα από την θέση της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως αρθρώνει το ΠΑΣΟΚ".

Πανωτόκια

Η Traffic news αναφέρει ότι "τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στο θέμα των πανωτοκίων, στη μείωση των ορίων διατήρησης δυσμενών οικονομικών στοιχείων στο σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και στην παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, κατατέθηκαν στη Βουλή, στο νομοσχέδιο "Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "μειωμένο χρόνο παραμονής δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές στη "μαύρη λίστα" του συστήματος "Τειρεσίας", κατά δύο με τρία χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που συμπεριλήφθη στη ρύθμιση για τα πανωτόκια".

Η METRO τονίζει ότι "ως δείγμα της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση θεωρούν τα στελέχη της τη ρύθμιση για τα πανωτόκια, που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναστολή έως το τέλος Δεκεμβρίου όλων των πλειστηριασμών σε βάρος οφειλετών, ενώ καθορίζει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους αγρότες".

Η City Press εκτιμά ότι "κυβέρνηση και ειδικοί φοβούνται μετα-ολυμπιακή αύξηση του αριθμού των ανέργων Η υπερχρέωση επιχειρήσεων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα απειλεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα πανωτόκια, η κυβέρνηση δίνει ισχυρά αλλά αμφιλεγόμενα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 08:18 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη

Τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Μοσούλη, όπως μεταδίδει το Associated Press (ΑP).

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς μεταδίδει ότι σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το αυτοκίνητο πιστεύεται ότι το οδηγούσε γυναίκα.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι πέντε αμερικανοί στρατιώτες και τρία μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο ανατινάχθηκε 50 μέτρα από την νότια πύλη της βάσης σε αεροδρόμιο κοντά στην Μοσούλη.

«Είμασταν μέσα στο αεροδρόμιο και ένα γκρι αυτοκίνητο Όπελ μπήκε στο αεροδρόμιο και ανατινάχθηκε τρία μέτρα από την πύλη» είπε στο ΑP ένας εργαζόμενος στη βάση.

«Ήταν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και σκοτώθηκαν τέσσερεις Ιρακινοί που εργάζονταν στη βάση», πρόσθεσε.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Πρόθυμο να συνεργαστεί» το Σουδάν

'Ενα εκατομμύριο άτομα έχουν εκπατριστεί

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, για να αντιμετωπίσει δραστικά την κατάσταση στη δυτική περιοχή της χώρας, Νταρφούρ.

Ο πρόεδρος του Σουδάν, εν μέσω των πιέσεων, είπε ότι πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσα από εποικοδομητικό διάλογο.

Τις δηλώσεις του έκανε στη Χαρτούμ, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο Νταρφούρ.

Ο πρόεδρος Μπασίρ είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει η εθνοτική βία, που έχει οδηγήσει στο θάνατο 50.000 ανθρώπους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερνάρ Μποτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση στο Νταρφούρ δεν βελτιωθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στο Σουδάν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, αρχίζει σήμερα επίσκεψη στην Αφρική και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο Σουδάν για το Νταρφούρ.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 07:27 (Ώρα Λονδίνου)

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Βοστώνη

Oι διαδηλωτές είναι οργισμένοι που αποκλείονται στην περιφραγμένη ζώνη

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίσει στη Βοστώνη το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ενόψει του συνεδρίου.

Η πορεία ελεγχόταν αυστηρά από τις δυνάμεις ασφαλείας και δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον ουρανό και πλοία του λιμενικού το λιμάνι της Βοστώνης, εν μέσω νέων απειλών για τρομοκρατική επίθεση.

Στο συνέδριο που θα διαρκέσει τέσσερεις ημέρες θα μιλήσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα, Τζον Κέρι.

Οι συμπλοκές έγιναν καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της πόλης, πριν από τη πορεία που είχε οργανώσει η αντιπολεμική οργάνωση Διεθνής Απάντηση.

Οι διαδηλωτές ήταν ένα ετερόκλιτο μίγμα.

«Ζώνη ελεύθερης έκφρασης»

Ο συγκεντρωμένος κόσμος, σε γενικές γραμμές φιλελεύθερων απόψεων, έδιωξε έναν άνδρα που φορούσε στολή ναζί.

Άτομα που είναι κατά των αμβλώσεων απομακρύνθηκαν από το πάρκο, μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, καθώς φιλονίκησαν με άλλους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές έκαναν την σύντομης διάρκειας πορεία τους και κατέληξαν στην «ζώνη ελεύθερης έκφρασης», που τους είχε παραχωρήσει η αστυνομία.

Έλεγχοι από ξηράς, θαλάσσης και αέρος

Η ζώνη που απέχει ένα τετράγωνο από το χώρο του συνεδρίου, περιβάλλεται από πλάκες τσιμέντου και συρματοπλέγματα.

Η αστυνομία θέλει να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνέδρων.

Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν 5.000 σύνεδροι, 15.000 καλεσμένοι και 15.000 δημοσιογράφοι.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Εκτός από τις συνεχείς περιπολίες στον αέρα, τη θάλασσα και τη ξηρά, έχουν αποκλειστεί πολλοί δρόμοι και έχουν κλείσει πολλοί σταθμοί του υπογείου.

Οι αρχές ανησυχούν ότι η αλ-Κάιντα μπορεί να οργανώσει μια ακόμη μαζική επίθεση μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξει τις εκλογές.

Επίσης, η FBI προειδοποιεί ότι εσωτερική ριζοσπαστική οργάνωση μπορεί να επιχειρήσει να διαταράξει τις εργασίες του συνεδρίου, πιθανόν με βομβιστικές επιθέσεις σε δημοσιογραφικά οχήματα.

Οι σύνεδροι θα μεταφέρονται με λεωφορεία στον συνεδριακό χώρο και θα πρέπει να περνούν μέσα από περιφράξεις ασφαλείας.

Ο Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Βοστώνη την Τετάρτη και η κορύφωση του συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 03:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Πως περνάει o Σαντάμ;»

Ο Σαντάμ Χουσεΐν περνάει τον καιρό του στην απομόνωση γράφοντας ποίηση , ασχολούμενος με την κηπουρική, διαβάζοντας το κοράνι και τρώγοντας αμερικάνικα μπισκότα, γράφει η «Γκάρντιαν».

Ένα από τα ποιήματα του Σαντάμ είναι για το μεγαλύτερο εχθρό του - τον πρόεδρο Μπους, σημειώνει η εφημερίδα.

Την καθημερινή ρουτίνα του πρώην ηγέτη του Ιράκ , ο οποίος περιμένει να δικασθεί κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και για γενοκτονία , περιέγραψε στον ανταποκριτή της «Γκάρντιαν» στη Βαγδάτη Μάϊκλ Χάουαρντ ο Ιρακινός υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μπαχτιάρ Αμίν.

Ο Μπαχτιάρ Αμίν επισκέφθηκε τον Σαντάμ Χουσεΐν στη φυλακή το περασμένο Σάββατο.

«Σε γενικές γραμμές στην υγεία του είναι καλά φαίνεται όμως ότι έχει χάσει το ηθικό του», παρατήρησε ο Ιρακινός υπουργός στον Βρετανό δημοσιογράφο.

Ο κ. Αμίν είπε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ έχει αρχίσει να παίρνει βάρος μετά από τη δίαιτα που είχε αρχίσει ο ίδιος και από την οποία είχε αδυνατίσει μερικά κιλά.

Τρομο - οδηγίες στους πολίτες

Ένα ενημερωτικό βιβλιαράκι, 22 σελίδων, που παρέχει οδηγίες στους πολίτες για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

«Αντίδραση στην τρομοκρατία με βάση την κονή λογική», ο πηχυαίος τίτλος στις εσωτερικές σελίδες της «Γκάρντιαν».

«Ένα ενημερωτικό έντυπο για κάθε σπίτι με βασικές και πρακτικές συμβουλές»: o υπότιτλος.

Το ενημερωτικό αυτό έντυπο θα κυκλοφορήσει σε 25 εκατ. αντίτυπα και θα διανεμηθεί τον Αύγουστο σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, σκοπός του φυλλαδίου δεν είναι να τρομοκρατήσει τον κόσμο αλλά να τον έχει σε επαγρύπνηση.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο έντυπο έχει εκδοθεί και από την κυβέρνηση της Αυστραλίας.


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004 - 05:28 (Ώρα Λονδίνου)

H γέφυρα του Μόσταρ

Ευρωπαϊκός Τύπος

Ο ευρωπαϊκός τύπος αναφέρεται εκτενώς στη σημασία των εγκανίων της αποκατάστασης της ιστορικής γέφυρας του Μόσταρ, που ανατινάχθηκε κατά τις σφοδρές μάχες Κροατών και Μουσουλμάνων το 1993.

«Η πόλη επιστρέφει σταδιακά στην καθημερινότητα», γράφει η Βοσνιακή Dnevni Avaz (Ντνέβνι Αβάζ), σε ρεπορτάζ από τους δρόμους του Μόσταρ.

«Κοιτάζοντας το τόξο της γέφυρας, οι πολίτες του Μόσταρ είδαν την επανενωμένη τους πόλη, χωρίς τις συγκρούσεις του πολέμου, που ευτυχώς ανήκουν στο παρελθόν».

Η ισπανική El Pais (Ελ Παΐς) σχολιάζει ότι η γέφυρα συνδέει ξανά τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες, αν και δεν τους επανενώνει».

H γέφυρα του Μόσταρ

«Εκτός από το Σεράγιεβο κανένα άλλο μέρος δεν σκιαγραφεί καλύτερα από το Μόσταρ ό,τι χάθηκε στον πόλεμο της Βοσνίας, την απερίγραπτη βαρβαρότητα που σήμανε το αιματηρό τέλος της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Τεράστιο χάσμα, γράφει η εφημερίδα, χωρίζει ακόμη τις δύο κοινότητες, όχι μόνο στην κουλτούρα και την θρησκεία, αλλά και στις καθημερινές ανάγκες, όπως το ηλεκτρικό.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ δείχνει καλύτερα από ο,τιδήποτε άλλο την εύθραυστη ισορροπία συμβίωσης των εθνοτήτων στη Βοσνία», γράφει η Ελ Παΐς και εκφράζει ανησυχίες για την πρόσφατη έξαρση της βίας στην γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

«Η γέφυρα του Μόσταρ μας θυμίζει ότι ο δύσκολος δρόμος προς την συμφιλίωση έχει μόλις αρχίσει στην πρώην Γιουγκοσλαβία», καταλήγει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.