Compact version |
|
Monday, 23 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-07-24
Κυριακή 25 Ιουλίου 2004 - 00:22 (Ώρα Λονδίνου) Λουίς Ετσεβερία Ανώτατος δικαστής στο Μεξικό αρνήθηκε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Λουίς Ετσεβερία, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία φοιτητών το 1971. Ο κ. Ετσεβερία, που σήμερα είναι 82 ετών, διετέλεσε πρόεδρος του Μεξικού από το 1970 έως το 1976. Είναι ο πρώτος ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία του Μεξικού που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο σύλληψης. Όμως ο δικαστής Σεζάρ Φλόρες αποφάσισε ότι ούτε ο πρώην πρόεδρος αλλά ούτε και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας διέπραξαν «γενοκτονία». Πιστεύεται ότι δεκάδες φοιτητές σκοτώθηκαν από την επίθεση στην Πόλη του Μεξικού. Πρόκειται για ένα μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία του «βρόμικου πολέμου» μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αριστερών ανταρτών που ξέσπασε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Τη σύλληψη του κ. Ετσεβερία είχε ζητήσει ένας εισαγγελέας, ο Ινάτσιο Καρίλο, ο οποίος είχε αναλάβει να ερευνήσει τα γεγονότα του «βρόμικου πόλεμου». Δεν είναι γνωστό πόσοι ακριβώς άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια της 10ης Ιουνίου 1971 στα χέρια των Χελκόνες, μιας παραστρατιωτικής ομάδας που λέγεται ότι συστάθηκε από το τότε κυβερνών κόμμα. Όμως ο κ. Καρίλο είπε ότι οι νεκροί ήταν δεκάδες και ότι ο θάνατός τους συνιστά «γενοκτονία». Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, οι κατήγοροι ίσως να ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστή Φλόρες.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 23:20 (Ώρα Λονδίνου) Κλειστό το εργαστήριο του Λος Άλαμος Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ διέταξε το ενεργειακό κέντρο του Λος Άλαμος να σταματήσει όλες τις εργασίες οι οποίες διεξάγονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών δίσκων παρόμοιων με αυτών που εξαφανίστηκαν από το εργαστήριο πυρηνικών όπλων. Δεκαεννέα εργαζόμενοι στο κέντρο τους Λος Άλαμος απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ το FBI ερευνά την υπόθεση. Δύο δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, στους οποίους βρίσκονταν αποθηκευμένα αρχεία υψίστης ασφαλείας του εργαστηρίου, χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες. Πιστεύεται ότι οι συγκεκριμένοι δίσκοι περιέχουν απόρρητες πληροφορίες καθώς και μυστικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν σταματήσει όλες οι δραστηριότητες του εργαστηρίου. Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σπένσερ Άμπραχαμ, διέταξε όλα τα τμήματα που χρησιμοποιούν παρόμοιους δίσκους να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Περίπου οχτώ χιλιάδες άτομα απασχολούνται στο εργαστήριο του Λος Άλαμος και οι διευθυντές καλούν σε συνεντεύξεις έναν προς έναν τους υπαλλήλους τους για να διαπιστώσουν εάν η εκπαίδευσή τους σε θέματα ασφαλείας είναι ικανοποιητική. Εδώ και πέντε χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες για να καλυφθούν τα κενά ασφαλείας που διαπιστώνονται συχνά στο εργαστήριο. Όμως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι απογοητευτική, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 22:10 (Ώρα Λονδίνου) Κύπρος:«Ενίσχυση του τουρκικού στρατού» Η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορεί την Τουρκία για ενίσχυση των στρατευμάτων της στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Την καταγγελία διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κούλης Μαυρονικόλας. Ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ενισχύει τα στρατεύματά του στην αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα ο Κύπριος υπουργός είπε ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η Τουρκία έχει στείλει επιπλέον τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες, όπως επίσης πυρομαχικά και άρματα μάχης Ο κ. Μαυρονικόλας επεσήμανε ότι αυτές οι κινήσεις της Άγκυρας μπορούν να προκαλέσουν ένταση στο διαιρεμένο νησί, καθώς μάλιστα έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την τριακοστή επέτειο από την τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου) Ατιμώρητος ακόμα ο θάνατός της Η Καζεμί πέθανε από εγκεφαλικές κακώσεις Ιρανικό δικαστήριο απάλλαξε μυστικό πράκτορα του Ιράν από την κατηγορία της δολοφονίας Ιρανό-Καναδής δημοσιογράφου. Ο δικηγόρος του θύματος δήλωσε στο BBC ότι το δικαστήριο δεν είχε επαρκή στοιχεία για να καταδικάσει τον πράκτορα, Μοχάμεντ Ρέζα Αχμαντί. Η δημοσιογράφος, Ζαχρά Καζεμί, πέθανε στο Ιράν και ενώ κρατείτο από τις ιρανικές αρχές. Είχε συλληφθεί καθώς τραβούσε φωτογραφίες έξω από τις φυλακές της Τεχεράνης. Η υπόθεση προκάλεσε ένταση στις σχέσεις του Καναδά με το Ιράν και η Οτάβα ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Τεχεράνη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το δικαστήριο του Ιράν απαγόρευσε σε Καναδούς διπλωμάτες να παρακολουθήσουν τη δίκη, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ο θάνατος της δημοσιογράφου έγινε αιτία να μεγαλώσει και το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης των μεταρρυθμιστών και του σκληροπυρηνικού δικαστικού σώματος, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για συγκάλυψη της υπόθεσης. Ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος, Μοχάμεντ Χαταμί εξέφρασε την πεποίθηση πως ο κ. Αχμαντί είναι αθώος και κάλεσε τους δικαστές να εντοπίσουν τον «πραγματικό ένοχο». Η ανταποκρίτρια του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι οι δικηγόροι της οικογένειας Καζεμί έχουν 20 ημέρες στη διάθεσή τους για να ασκήσουν έφεση. Ζητούν μάλιστα το διορισμό νέου ανακριτή και τη διεξαγωγή της δίκης σε περιφερειακό δικαστήριο.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου) «Κανένα πρόβλημα» για τον Αραφάτ Μασκοφόροι κατέλαβαν διοικητικό κτίριο Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ επιμένει ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει καμία κρίση. Την ίδια ώρα στη Γάζα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ανεργία και τη διαφθορά. Ο κ. Αραφάτ τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα» μεταξύ του ιδίου και του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμέντ Κουρέια, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες στον τομέα της ασφάλειας Ο κ. Αραφάτ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις αφού στη Γάζα ξέσπασαν νέα επεισόδια με επιθέσεις εναντίον κτιρίων της Παλαιστινιακής Αρχής. Ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε κοντά στην πόλη της Γάζας, ενώ νοτιότερα, στην Χαν Γιουνίς, μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ Ακσά κατέλαβαν κυβερνητικό κτίριο απαιτώντας εργασία. Όχι στο συγγενή Οι εξεγέρσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής ξέσπασαν πριν από μια και πλέον εβδομάδα με τους διαδηλωτές να απαιτούν από τον Γιασέρ Αραφάτ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις δυνάμεις ασφαλείας και να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι διαδηλώσεις και η αναρχία ανάγκασαν τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, να υποβάλει την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον Γιασέρ Αραφάτ. Έτσι, ο κ. Κουρέια συμφώνησε να παραμείνει στα καθήκοντά του, έστω και προσωρινά. Την περασμένη εβδομάδα, μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας. Αντιδρούσαν στο διορισμό στενού συγγενή του Γιασέρ Αραφάτ στη θέση του επικεφαλής ασφάλειας στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή του, αλλά ακόμα και αυτό δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές, καθώς ο Μούσα Αραφάτ εξακολουθεί να έχει την γενική εποπτεία στον τομέα της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας. Μάχη ισχύος Δεκάδες κουκουλοφόροι εισέβαλαν τα ξημερώματα σα γραφεία της τοπικής διοίκησης στη Χαν Γιουνίς, απαιτώντας από τον Γιασέρ Αραφάτ να απολύσει τον Μούσα Αραφάτ. Η ομάδα των εισβολέων αποχώρησε ειρηνικά, λίγες ώρες αργότερα, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι σύντροφοί τους που είχαν απολυθεί από τον Μούσα Αραφάτ θα επαναπροσληφθούν. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Μπάρμπαρα Πλετ, επισημαίνει ότι αυτές οι αναταραχές εκλαμβάνονται από πολλούς αναλυτές ως μια μάχη ισχύος, λίγο πριν το Ισραήλ αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα, τον επόμενο χρόνο. Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή κατοχή της Γάζας συνεχίζεται. Ο στρατός είπε ότι κατεδάφισε ή κατέστρεψε αρκετά εγκαταλελειμμένα κτίρια στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Οι Παλαιστίνιοι όμως λένε ότι οι Ισραηλινοί κατεδαφίστηκαν έξι σπίτια και πενήντα άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου) Ο Αιγύπτιος όμηρος εμφανίστηκε γονατιστός μπροστά από τους απαγωγείς του Ο διορισμένος προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι κάλεσε την Αίγυπτο να μην υποχωρήσει στα αιτήματα των απαγωγέων που έχουν πάρει όμηρο στη Βαγδάτη έναν Αιγύπτιο διπλωμάτη. Ο κ. Αλάουι είπε ότι ο μόνος τρόπος συνεννόησης με τους τρομοκράτες είναι η σύλληψη και η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ, είχε πει ότι η κυβέρνησή του δεν σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ. Ο Γκάιτ είπε ότι ο απαχθείς, Μοχάμεντ Μαμντούχ Κουτμπ, εργαζόταν «για να οικοδομήσει αδελφικές σχέσεις μεταξύ του ιρακινού και του αιγυπτιακού λαού». Η οργάνωση που απήγαγε τον όμηρο την Παρασκευή είπε ότι ο Αιγύπτιος διπλωμάτης απήχθη επειδή η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσφέρθηκε να παράσχει βοήθεια σε θέματα ασφαλείας στη διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ. Το Ιράκ είχε επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή αιγυπτιακών στρατευμάτων στα πλαίσια δύναμης του ΟΗΕ, αλλά η Αίγυπτος λέει πως δεν σκέφτεται να στείλει μάχιμες δυνάμεις. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Κάιρο επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα του. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η Αίγυπτος αρνήθηκε να στείλει μάχιμες δυνάμεις αλλά προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Επίσκεψη Αλάουι Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο οποίος βρίσκεται στη Συρία, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και με ανώτατους αξιωματούχους στη Δαμασκό. Ο κ. Αλάουι, με το πέρας των συνομιλιών, δήλωσε ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να συστήσουν μια κοινή επιτροπή που θα επιβλέπει την ασφάλεια των συνόρων, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως στασιαστές εισέρχονται στο Ιράκ μέσω της Συρίας. Ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μοχάμεντ Νατζί Ότρι, είπε ότι η κυβέρνηση του κ. Άσαντ είναι πρόθυμη να συμβάλει στην ασφάλεια και στην σταθερότητα του Ιράκ.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 17:17 (Ώρα Λονδίνου) Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της Τουρκίας Δύο μηχανοδηγοί και ο επικεφαλής του πληρώματος του μοιραίου τρένου οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης όπου αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους. Κατηγορούνται για αμέλεια μετά τον εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας, το βράδυ της Πέμπτης, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι. Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας είπε ότι το τρένο είχε ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο ταχύτητας, όμως η υπεράσπιση των τριών ισχυρίζεται ότι οι οδηγοί είχαν λάβει οδηγίες να συντομεύσουν τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, η ένωση εργαζομένων στους σιδηροδρόμους καταγγέλλει ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι πολύ παλιό. Διαφωνούν για την ταχύτητα Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι o Κοξάλ Κοσκούν, που είχε την ευθύνη της καινούριας αμαξοστοιχίας και οι μηχανοδηγοί Φικρέτ Καραμπουλούτ και Ρετσέπ Σονμέζ κατηγορούνται για αμέλεια. Η ταχεία εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Παμούκοβα, στη νοτιο-δυτική Τουρκία, στις 19.45 τοπική ώρα, την Πέμπτη. Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Άγκυρα Κωνσταντινούπολη, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. Πρόκειται για μια γραμμή που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων ανέβασε αρχικά τον αριθμό των νεκρών στους 139, ενώ λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νεκροί ήταν περισσότεροι από 35. Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας δήλωσε ότι το τρένο ταξίδευε πάνω από το όριο των 80χλμ/ώρα, ξεπερνώντας τα 138χλμ/ώρα. Όμως ο συνήγορος των κατηγορουμένων είπε ότι οι σιδηροδρομικές αρχές είχαν δώσει εντολή στο πλήρωμα να ανεβάσει την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας πάνω από τα 130χλμ/ώρα. Παλιό δίκτυο Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τα εργατικά σωματεία κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης κρατικών ευθυνών. «Κατηγορούν το προσωπικό για υπερβολική ταχύτητα», λέει ο Γιαβούζ Ζεγκερέκ, πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων στους σιδηροδρόμους. «Όμως δεν μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου μέσα σε πέντε ώρες χωρίς να παραβείς τους υπάρχοντες κανονισμούς». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους για να συζητήσει για το τραγικό περιστατικό. Αργότερα απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει την παραίτηση αρμοδίων.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου) Μασκοφόροι κατέλαβαν διοικητικό κτίριο Νέα επεισόδια στη Γάζα με επιθέσεις εναντίον κτιρίων της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασερ Αραφατ. Ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε κοντά στην πόλη της Γάζας, ενώ νοτιότερα, στην Χαν Γιουνίς, μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ Ακσά κατέλαβαν κυβερνητικό κτίριο απαιτώντας εργασία. Οι εξεγέρσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής ξέσπασαν πριν από μια και πλέον εβδομάδα με τους διαδηλωτές να απαιτούν από τον Γιασέρ Αραφάτ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις δυνάμεις ασφαλείας και να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι διαδηλώσεις και η αναρχία ανάγκασαν τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, να υποβάλει την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον Γιασέρ Αραφάτ. Έτσι, ο κ. Κουρέια συμφώνησε να παραμείνει στα καθήκοντά του, έστω και προσωρινά. Την περασμένη εβδομάδα, μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας. Αντιδρούσαν στο διορισμό στενού συγγενή του Γιασέρ Αραφάτ στη θέση του επικεφαλής ασφάλειας στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή του, αλλά ακόμα και αυτό δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές, καθώς ο Μούσα Αραφάτ εξακολουθεί να έχει την γενική εποπτεία στον τομέα της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας. Μάχη ισχύος Δεκάδες κουκουλοφόροι εισέβαλαν τα ξημερώματα σα γραφεία της τοπικής διοίκησης στη Χαν Γιουνίς, απαιτώντας από τον Γιασέρ Αραφάτ να απολύσει τον Μούσα Αραφάτ. Η ομάδα των εισβολέων αποχώρησε ειρηνικά, λίγες ώρες αργότερα, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι σύντροφοί τους που είχαν απολυθεί από τον Μούσα Αραφάτ θα επαναπροσληφθούν. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Μπάρμπαρα Πλετ, επισημαίνει ότι αυτές οι αναταραχές εκλαμβάνονται από πολλούς αναλυτές ως μια μάχη ισχύος, λίγο πριν το Ισραήλ αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα, τον επόμενο χρόνο. Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή κατοχή της Γάζας συνεχίζεται. Ο στρατός είπε ότι κατεδάφισε ή κατέστρεψε αρκετά εγκαταλελειμμένα κτίρια στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Οι Παλαιστίνιοι όμως λένε ότι οι Ισραηλινοί κατεδαφίστηκαν έξι σπίτια και πενήντα άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 17:16 (Ώρα Λονδίνου) Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της Τουρκίας Δύο οδηγοί και ένα διοικητικό στέλεχος των τουρκικών σιδηροδρόμων οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης όπου αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους. Κατηγορούνται για αμέλεια μετά τον εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας, το βράδυ της Πέμπτης, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι. Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας είπε ότι το τρένο είχε ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο ταχύτητας, όμως η υπεράσπιση των τριών ισχυρίζεται ότι οι οδηγοί είχαν λάβει οδηγίες να συντομεύσουν τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, η ένωση εργαζομένων στους σιδηροδρόμους καταγγέλλει ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι πολύ παλιό. Διαφωνούν για την ταχύτητα Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι o Κοξάλ Κοσκούν, που είχε την ευθύνη της καινούριας αμαξοστοιχίας και οι οδηγοί Φικρέτ Καραμπουλούτ και Ρετσέπ Σονμέζ κατηγορούνται για αμέλεια. Η ταχεία εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Παμούκοβα, στη νοτιο-δυτική Τουρκία, στις 19.45 τοπική ώρα, την Πέμπτη. Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Άγκυρα Κωνσταντινούπολη, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. Πρόκειται για μια γραμμή που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων ανέβασε αρχικά τον αριθμό των νεκρών στους 139, ενώ λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νεκροί ήταν 37 άνθρωποι. Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας δήλωσε ότι το τρένο ταξίδευε πάνω από το όριο των 80χλμ/ώρα, ξεπερνώντας τα 138χλμ/ώρα. Όμως ο συνήγορος των κατηγορουμένων είπε ότι οι σιδηροδρομικές αρχές είχαν δώσει εντολή στο πλήρωμα να ανεβάσει την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας πάνω από τα 130χλμ/ώρα. Παλιό δίκτυο Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τα εργατικά σωματεία κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης κρατικών ευθυνών. «Κατηγορούν το προσωπικό για υπερβολική ταχύτητα», λέει ο Γιαβούζ Ζεγκερέκ, πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων στους σιδηροδρόμους. «Όμως δεν μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου μέσα σε πέντε ώρες χωρίς να παραβείς τους υπάρχοντες κανονισμούς». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους για να συζητήσει για το τραγικό περιστατικό. Αργότερα απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει την παραίτηση αρμοδίων.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 12:43 (Ώρα Λονδίνου) Επαναστατικές θέσεις από Θεόκλητο Υπέρ της άμεσης έναρξης διαλόγου για τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος τάσσεται ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Πιστεύω σε έναν βελούδινο χωρισμό που θα συντελέσει σε δημιουργικές πορείες με όραμα στο μέλλον», αναφέρει και εκτιμά ότι διαφορετικά θα είναι επώδυνος και βίαιος ο χωρισμός. Ο μητροπολίτης Θεόκλητος υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι «η Εκκλησία κατήντησε πρακτορείο πωλήσεως εισιτηρίων για αιώνια εκδρομή» και δηλώνει ότι τρομάζει από την έχθρα των λεγόμενων θρησκευόμενων που αποτελούν κίνδυνο για την Εκκλησία. Προτείνει ακόμη να παραχωρήσει η Εκκλησία οικόπεδα για να χτιστούν τζαμιά στην Αθήνα και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός κάποιοι συνάνθρωποί μας και εδώ να λατρεύουν το Θεό τους και να ασκούν ελεύθερα σε τόπους ιερούς και πέρα από προσβλητικές συνθήκες τα καθήκοντά τους;». Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων αναφέρεται επίσης στα πρόσωπα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Για μεν τον πρώτο σημειώνει πως είναι ό,τι υψηλότερο έχουμε στην οικουμένη, «ο ύπατος εκκλησιαστικός ρόλος διακονίας του κοινού οικουμενικού μας πνεύματος». Χαρακτηρίζει δε τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ως χαρισματικό άνθρωπο και ευάλωτο στις συναισθηματικές φορτίσεις ενώ δηλώνει ότι η Ιεραρχία «τον φορτώνει με ευθύνες που δεν του ανήκουν και έτσι εύκολα μπορεί να τον εκθέτει». Τέλος ,προτείνει να ζητηθεί από την πολιτεία η θέσπιση της πολιτικής κηδείας και τάσσεται υπέρ της αλλαγής του τρόπου εκλογής των Μητροπολιτών. «Η παρακμή έχει ουσιαστικά διαβάλλει το παρόν νομικίζον σύστημα εκλογής», αναφέρει και προσθέτει: «Η Ιεραρχία από τον κατάλογο να εκλέγει τους πέντε ή έξι, με υποχρέωσή της, τουλάχιστον οι δύο να προέρχονται από την προς πλήρωση Μητρόπολη. Μετά ας αφήσουμε στον Θεό έναν έσχατο ρόλο δια κληρώσεως να αναδειχτεί ο Επίσκοπος».
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου) Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα με ομιλίες συνέδρων το 6ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο εκθεσιακό κέντρο στην Ανθούσα. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ συγκαλεί συνέδριο και ταυτόχρονα το κόμμα βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας μετά από δύο και πλέον δεκαετίες. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του κατά την πρώτη μέρα του 6ου Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, οριοθέτησε το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας στο μεσαίο χώρο. «Είμαστε η παράταξη του μεσαίου χώρου, εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού κέντρου», ξεκαθάρισε και σημείωσε ότι επενδύει στην κοινωνική συναίνεση και προωθεί την εθνική συνεννόηση. Για τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος, επανέλαβε ότι το κράτος δεν κομματικοποιείται και το κόμμα δεν κρατικοποιείται. Έδωσε και πάλι έμφαση στα θέματα διαφάνειας υπογραμμίζοντας, «δεν χρωστάμε γραμμάτια σε κανέναν, δεν ανεχόμαστε διαπλοκές». Οικονομία, Παιδεία και Πολιτισμός, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο οποίος παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης για τα πανωτόκια, που περιέχει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους αγρότες και «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ανακοίνωσε ότι μειώνεται η δυσμενής καταγραφή στον Τειρεσία για δυο-τρία χρόνια εκείνων που έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους. Υποσχέθηκε συγκροτημένη πολιτική για την επιστροφή κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο Εξωτερικό. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι στο διάστημα που πέρασε από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει δείγματα γραφής, αλλά υπογράμμισε ότι επιβάλλεται εγρήγορση και αυταπάρνηση. «Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι και δεν είναι η διαιώνιση μας στα κυβερνητικά κλιμάκια αλλά η χρησιμότητά μας για τον τόπο και τους πολίτες», είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ενώ αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είπε ότι η οικονομία, η παιδεία, η κρατική οργάνωση και η δημόσια υγεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που έχουν αφήσει πίσω τους οι προκάτοχοι της Νέας Δημοκρατίας. Ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, έχει ως πολιτικοιδεολογικό στίγμα το δημοκρατικό φιλελευθερισμό και το κοινωνικό κέντρο, σημειώνοντας ότι «είναι ο χώρος όπου κυριαρχούν οι αυθεντικές ιδέες της προόδου και της δημοκρατίας και αναδεικνύεται ο διάλογος, η συνεννόηση, η συνύπαρξη, η συνεργασία και η σύνθεση». Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αποτινάξουμε από το δημόσιο βίο, το λαϊκισμό που έντεχνα καλλιεργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, αναδεικνύοντας δυστυχώς «σε αξίες» τα όποια ελαττώματα του λαού μας. Το συνέδριο της ΝΔ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και την αναμενόμενη επανεκλογή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στη θέση του Γραμματέα της Ν.Δ.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου) Το αρχαίο Δίον, θα φωτίσει η Ολυμπιακή Φλόγα, μετά από την πορεία της στη Θεσσαλονίκη, από την οποία έφυγε λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου και περνώντας από την Πέλλα, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια και το Λιτόχωρο, σε μια διαδρομή συνολικά 177 χιλιομέτρων, στην οποία τρέχουν περισσότεροι από 250 λαμπαδηδρόμοι, θα φτάσει στην αρχαία πόλη των Μακεδόνων. Ενθουσιώδης υποδοχή επιφυλάχτηκε στην Ολυμπιακή Φλόγα στο Λευκό Πύργο, όπου διανυκτέρευσε πριν συνεχίσει το μακρύ ταξίδι της στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο λαμπαδηδρόμος που μεταλαμπάδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα στα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας μπάσκετ, ήταν ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούδας, που διάνυσε μια απόσταση 300 μ. στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. «Πιστεύω ότι είναι μια από τις συγκλονιστικότερες ημέρες της ζωής μου. Είναι ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής που πήρα στην καριέρα μου. Η Ολυμπιακή Φλόγα αντιπροσωπεύει την ειρήνη, τη συνύπαρξη των λαών. Αυτή πρέπει να φωτίζει τα μυαλά όλων αυτών που διοικούν τον κόσμο. Είθε το πνεύμα του αθλητισμού να γίνει κατανοητό από όλους», δήλωσε. Το βωμό άναψαν στις 8.35 μ.μ. τα μέλη της Εθνικής ομάδας του μπάσκετ. Υποδεχόμενος την Ολυμπιακή Φλόγα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και βετεράνος αθλητής του στίβου Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Θεσσαλονικείς υποδεχόμαστε σήμερα με σεβασμό και αξιοπρέπεια, με δέος και μεγαλοπρέπεια, με σωφροσύνη και ευλαβικότητα, με χαρά και συγκίνηση τη Φλόγα, που άναψε, επιτέλους, για εμάς, για τους δικούς μας Αγώνες». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δίνει στην ανθρωπότητα τους καλύτερους και τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτέλεσμα της πανεθνικής προσπάθειας και έτσι να ανταποκριθούμε στο εθνικό χρέος απέναντι στο ιδεώδες που επαναπατρίζεται, αλλά και στη διεθνή πρόκληση για την αναγέννηση του Ολυμπισμού στα νάματα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος».
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου) Ο διορισμός του πρώην συνεργάτη του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, και δις αποπεμφθέντος από την κυβέρνηση, Πίτερ Μάντελσον, στη θέση του νέου κοινοτικού επιτρόπου της Βρετανίας σχολιάζεται ευρύτατα στα βρετανικά πρωτοσέλιδα. «Ο κόσμος μου έλεγε να εγκαταλείψω την πολιτική, αλλά ποτέ δεν συμφώνησα» λέει ο ίδιος ο Μάντελσον σε συνέντευξή του στην Γκάρντιαν (the Guardian). Με δόση αυτοκριτικής ο επονομαζόμενος από τους αντιπάλους του «Πρίγκιπας του Σκότους» λέει ότι εργάστηκε για την αναμόρφωση του Εργατικού Κόμματος με «τρόπο που κάποιοι θα χαρακτήριζαν απειλητικό και άλλοι ασυμβίβαστο, αλλά χωρίς να σκέφτομαι πως στο μέλλον ως εκλεγμένος πολιτικός με βλέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο, θα χρειαζόμουν περισσότερους φίλους παρά εχθρούς. »Θα εφαρμόσω αυτό το μάθημα στη νέα μου δουλειά με τους νέους μου συναδέλφους» είπε ο Πίτερ Μάντελσον. Η Γκάρντιαν παραδέχεται ότι σύσσωμος ο Τύπος είχε ξεγράψει νωρίς τον Μάντελσον, όταν αποπέμφθηκε το 2001 για ένα σκάνδαλο (για το οποίο απαλλάχθηκε αργότερα από εσωτερική έρευνα) και δημοσιεύει τα σχόλια των εφημερίδων από το 2001. Όπως έλεγε τότε η Γκάρντιαν, «Αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει επιστροφή Ακόμα κι ο Ιησούς Χριστός δεν αναστήθηκε δυο φορές. Και δεν υπάρχει περίπτωση να αναστηθεί και πάλι ο Μάντελσον». Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφέρεται στις αντιδράσεις μεταξύ των Εργατικών, με τίτλο «Οργή στους Εργατικούς για την επιστροφή του Μάντελσον» ενώ η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) λέει ότι ακόμα «και αυτοί που τον συμπαθούν δείλιαζαν στο ενδεχόμενο επιστροφής του». Ντόπινγκ Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στις καταγγελίες του πρώην συζύγου της αμερικανίδας σπρίντερ, Μάριον Τζόουνς, ότι έπαιρνε αναβολικά. «Η ταχύτερη γυναίκα στον κόσμο έπαιρνε [απαγορευμένες] ουσίες κατά την Ολυμπιάδα» λέει η εφημερίδα. «Σε κρίση ο αμερικανικός αθλητισμός» κατά την Ιντιπέντεντ.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2004 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η Φλόγα του κόσμου - Θεσσαλονίκη: Μέγα πλήθος, μέγα πάθος. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πανωτόκια - Τέλος στην ομηρία. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πανωτόκια - Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία. AΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το όραμά μου για την Πατρίδα μας. Ο Καραμανλής μεταβάλλει τη ΝΔ σε παράταξη του κοινωνικού κέντρου. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα δάνεια - οι τιμές και οι περιοχές ευκαιρίας. Η ΑΥΓΗ: Με 150 πράκτορες θα έλθει η αμερικανική ομάδα. Έγγραφο του Κογκρέσου για τους Ολυμπιακούς. ΑΥΡΙΑΝΗ: 5 δισ ξόδεψε η Γιάννα. Από λεφτά των Αγγελοπουλαίων για την προσωπική της προβολή!!! ΤΟ ΒΗΜΑ: Πανωτόκια: οι ρυθμίσεις. Τριπλάσια, το πολύ, του κεφαλαίου η οφειλή. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλοι οι Έλληνες μαζί στη νέα εποχή. ΕΘΝΟΣ: Χιλιάδες όμηροι του συντελεστή δόμησης. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η... νταμπλούχος ΝΔ σχεδιάζει την επόμενη... σεζόν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεκάθαρες κουβέντες από Καραμανλή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλής - Το όραμά μου για τη νέα Ελλάδα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καμπανάκι για λουκέτα ανεργία. Υπερχρεωμένες, χρηματιστήριο, επενδύσεις, τράπεζες. ΕΣΤΙΑ: 30 χρόνια Δημοκρατίας. Τι δρομολογήθηκε στις 24 Ιουλίου 1974. ESPRESSO: Γυναικολόγος έκλεψε και πούλησε το μωρό μας! Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο κοινωνικό Κέντρο. Μανιφέστο αρχών από Καραμανλή. Ο ΛΟΓΟΣ: Το όραμά μου - Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Συνέδριο. ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η κυβέρνηση... παρακολουθεί. Πάμε για μετάλλιο ακρίβειας. ΤΑ ΝΕΑ: Γκρεμίστε τα ιερά ταμπού στην Εκκλησία. Ανατρεπτική εξομολόγηση Θεόκλητου. Η ΝΙΚΗ: Πρώτοι τριγμοί στην κυβέρνηση. Η ανεύθυνη σκανδαλολογία «τρώει» τον Ρεγκούζα. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τράπεζες - ληστές και... με το νόμο - επιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά. TRAFFIC NEWS: Ομαδικά όργια στο Ιόνιο. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λάμψη Ολυμπιακή σ' όλη τη Θεσσαλονίκη. Η ΧΩΡΑ: Πανωτόκια τέλος ανάσα και με τον Τειρεσία. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ο Αιγύπτιος όμηρος εμφανίστηκε γονατιστός μπροστά από τους απαγωγείς του Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την απαγωγή ενός Αιγυπτίου διπλωμάτη στη Βαγδάτη. Ο Γκάιτ είπε ότι ο απαχθείς, Μοχάμεντ Μαμντούχ Κουτμπ, εργαζόταν «για να οικοδομήσει αδελφικές σχέσεις μεταξύ του ιρακινού και του αιγυπτιακού λαού». Η οργάνωση που απήγαγε τον όμηρο την Παρασκευή είπε ότι ο Αιγύπτιος διπλωμάτης απήχθη επειδή η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσφέρθηκε να παράσχει βοήθεια σε θέματα ασφαλείας στη διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Κάιρο επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα του. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η Αίγυπτος αρνήθηκε να στείλει μάχιμες δυνάμεις αλλά προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Επίσκεψη Αλάουι Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, βρίσκεται στην Συρία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ για να συζητήσουν περιφερειακά θέματα ασφαλείας καθώς και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Συρία στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Κατά πληροφορίες ο Αλάουι ζητά τη βοήθεια της Δαμασκού για να σταματήσει η είσοδος ξένων σαμποτέρ στο Ιράκ καθώς και την αποδέσμευση ιρακινών λογαριασμών που βρίσκονται παγωμένοι σε συριακές τράπεζες.
|