Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-21

  1. Iσραήλ: Συνεχίζει την ανέγερση του τείχους
  2. Βρέθηκε το κεφάλι του Τζόνσον
  3. Aνατροπή στις μαύρες τρύπες
  4. Αισιόδοξα τα ελληνικά νοικοκυριά
  5. Σύντομα τέμενος στην Αθήνα
  6. Ο θρίαμβος σε γραμματόσημα
  7. Η Ασφάλεια σε ελληνικά χέρια
  8. Αργοί ρυθμοί στην εξοικείωση με το τραμ
  9. «Ολυμπιακών» διαστάσεων προβλήματα στον τουρισμό
  10. Ο Ριβάλντο στον Ολυμπιακό!
  11. Ανησυχίες για την ασφάλεια στο Ιράκ
  12. Ψήφισμα εναντίον του τείχους στη Δ.Όχθη
  13. Έρευνα κατά Πινοτσέτ για απάτη
  14. Συμπλοκή αστυνομίας με εξτρεμιστές στο Ριάντ
  15. «Με το μανδύα της Θάτσερ»
  16. «Ζήτω ο πρόεδρος»!

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 21:56 (Ώρα Λονδίνου)

Iσραήλ: Συνεχίζει την ανέγερση του τείχους

Αποφασισμένοι να συνεχίζουν την ανέγερση του τείχους δηλώνουν οι Ισραηλινοί, παρά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την κατασκευή του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Οχθη παρά τη νέα καταδικαστική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καλεί τη χώρα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να προχωρήσει στην κατεδάφιση του τείχους.

Το Ισραήλ έκανε λόγο για «επαίσχυντη στήριξη της απόφασης από την ΕΕ και κυρίως από τη Γαλλία».

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο καλεί το Ισραήλ να γκρεμίσει το λεγόμενο τείχος ασφαλείας που κτίζει στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Εκτός του Ισραήλ, μεταξύ των έξι χωρών που καταψήφισαν την πρόταση ήταν και οι ΗΠΑ.

Τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεχόμενα ορισμένες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, τάχθηκαν χωρίς αποκλίσεις υπέρ του ψηφίσματος.

Το σχέδιο ψηφόσματος, που δεν έχει δεσμευτική ισχύ για το Ισραήλ, συνετάχθη μετά από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στις αρχές του μήνα, ότι το ισραηλινό τείχος είναι παράνομο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το ψήφισμα ως μονόπλευρο. Αντίθετα, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος το χαρακτήρισε ως υπέροχο αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι αν το Ισραήλ δεν αποδεχθεί το ψήφισμα, η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι αποφάσεις του οποίου είναι δεσμευτικές.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το τείχος ανεγείρεται για την αποτροπή επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστινίους.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 21:42 (Ώρα Λονδίνου)

Βρέθηκε το κεφάλι του Τζόνσον

Στην έφοδο, σκοτώθηκαν δυο καταζητούμενοι ένοπλοι μαχητές

Αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν άνδρες των σαουδαραβικών ειδικών δυνάμεων, όταν σε έφοδο που πραγματοποίησαν σε βίλα στο Ριάντ βρήκαν το κεφάλι του Αμερικανού ομήρου, Πολ Τζόνσον.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το κεφάλι του 49χρονου Πολ Τζόνσον, που αποκεφαλίστηκε από τους απαγωγείς του, μια ένοπλη ομάδα υποστηρικτών της «αλ Κάιντα» και του Οσάμα μπιν Λάντεν, βρέθηκε στο ψυγείο μιας βίλας, στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

Στην ίδια έφοδο, σκοτώθηκαν δυο καταζητούμενοι ένοπλοι μαχητές και κατασχέθηκε άγνωστη ποσότητα οπλισμού, που περιελάμβανε κι έναν πύραυλο εδάφους- αέρους.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 18:17 (Ώρα Λονδίνου)

Aνατροπή στις μαύρες τρύπες

Οι μαύρες τρύπες του διαστήματος: ο Χώκιν λέει ότι δεν καταστρέφονται τα πάντα

Ο επιστήμονας Στήβεν Χώκιν παρουσίασε μια νέα θεωρία για τις μαύρες τρύπες του διαστήματος.

Ο διάσημος φυσικός, παράλυτος εδώ και χρόνια από ανίατη ασθένεια, είπε ότι οι απόψεις που είχε διατυπώσει μέχρι τώρα για τις μαύρες τρύπες ήταν λανθασμένες.

Σε συνέδριο για την παγκόσμια έλξη στο Δουβλίνο, ο κ. Χώκιν είπε ότι έχει αναθεωρήσει την άποψη ότι οι μαύρες τρύπες καταστρέφουν τα πάντα που πέφτουν μέσα τους.

Τώρα ο Στήβεν Χώκιν πιστεύει ότι μπορεί να αφήνουν πληροφορίες να βγουν από το εσωτερικό τους.

Η νέα του θεωρία μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του «πληροφοριακού παραδόξου της μαύρης τρύπας», αινίγματος της σύγχρονης φυσικής.

Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το παρελθόν και μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον

Στήβεν Χώκιν

Ο κ. Χώκιν παρουσίασε τις απόψεις του σε κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Γενικής Σχετικότητας και Βαρύτητας, σε διάλεξη με τίτλο «Το Πληροφοριακό Παράδοξο για τις Μαύρες Τρύπες».

Λόγω της αναπηρίας του, ο κ. Χώκιν έδωσε τη διάλεξη μέσα από ειδικό μηχάνημα που συνδέεται με κομπιούτερ.

Με τις νέες απόψεις του, αναθεωρεί τη θεωρία που διατύπωσε το 1975 και που θεωρείται ρηξικέλευθη για την μελέτη των μαύρων τρυπών.

Η μαύρη τρύπα, έλεγε, είναι ένα αντικείμενο από το οποίο είναι αδύνατο να διαφύγει ό,τι πέσει μέσα.

Τώρα όμως ο Χώκιν πιστεύει ότι μπορεί να μην χάνονται τα πάντα.

Ο Στήβεν Χώκιν υποστήριζε τη θεωρία του επί 30 χρόνια

Το 1975, ο Χώκιν υπολόγισε ότι όταν σχηματίζεται η μαύρη τρύπα, εκπέμπει ενέργεια και αρχίζει να χάνει μάζα, αποβάλλοντας την «ακτινοβολία Χώκιν».

Η μαθηματική του περιγραφή της συνεχώς συρρικνούμενης μαύρης τρύπας διαμόρφωσε τη σχέση ανάμεσα στη βαρύτητα και την εντροπία -- ένα μέτρο για το πώς η χαμηλή ενέργεια αλλάζει από τη μια μορφή στην άλλη.

Τα μόνα που έχει η μαύρη τρύπα έχει μάζα, πεδίο και στροφορμή.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ύλη μέσα στη μαύρη τρύπα και όταν η μαύρη τρύπα εξαφανίζεται, χάνεται και ό,τι υπάρχει μέσα της.

«Πιστεύαμε ότι όταν πέσει κάτι στη μαύρη τρύπα χάνεται για πάντα και η μόνη πληροφορία που μένει είναι η μάζα και η στροφορμή του», είπε στο ΒΒC o Καθηγητής Μαθηματικών στο Κέιμπριτζ.

«Η ακτινοβολία Χώκιν έμοιαζε να είναι τυχαία και απροσδιόριστη, έτσι φαινόταν ότι όλες οι πληροφορίες για το τι είχε πέσει μέσα της είχε χαθεί».

Θα προβλέπουμε το μέλλον

Αυτό όμως αντιβαίνει στους νόμους της κβαντομηχανικής, που ορίζει ότι ποτέ δεν μπορεί να χαθεί εντελώς μια πληροφορία.

Το αν όμως η πληροφορία έχει ή δεν έχει χαθεί έχει σημαντικές πρακτικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις.

«Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι για το παρελθόν ή να προβλέψουμε ακριβώς το μέλλον. Πολλοί, λοιπόν, ήθελαν να πιστεύουν ότι η πληροφορία μπορούσε να διαφύγει από τη μαύρη τρύπα και υπέθεταν ότι δεν γνώριζαν πώς μπορεί να διαφύγει», είπε ο Στήβεν Χώκιν.

Η νέα θεωρία του καθηγητή Χώκιν για τις μαύρες τρύπες είναι ότι ποτέ δεν καταστρέφεται ό,τι πέφτει μέσα. Αντίθετα, αυτό που θα πέσει μέσα στη μαύρη τρύπα συνεχίζει να εκπέμπει ακτινοβολία για μεγάλες περιόδους και τελικά ανοίγει για να αποκαλύψει την πληροφορία που βρίσκεται μέσα του.

«Σκέπτομαι αυτό το πρόβλημα εδώ και τριάντα χρόνια, τώρα όμως έχω την απάντηση», εξήγησε.

«Η μαύρη τρύπα μοιάζει να σχηματίζεται, αργότερα όμως ανοίγει και απελευθερώνει τις πληροφορίες που έπεσαν μέσα της, και έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το παρελθόν και μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον».


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 14:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιόδοξα τα ελληνικά νοικοκυριά

Για πρώτη φορά από το 2000, το κλίμα απαισιοδοξίας που φαινόταν πως είχε παγιωθεί στα ελληνικά νοικοκυριά μεταβλήθηκε, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε την Τετάρτη στην επικαιρότητα η εταιρία ICAP.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των νοικοκυριών που θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί, από 50,5% το 2003, έπεσε στο 30,7% το 2004.

Το φετινό ποσοστό είναι το χαμηλότερο της τελευταίας τετραετίας και συνοδεύεται από αύξηση 7,3% των νοικοκυριών που πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί η θέση τους (συνολικά 20,5% των νοικοκυριών, έναντι 13,2% του 2003).

Στην ίδια έρευνα, 34,7% των νοικοκυριών παρουσιάζονται να πιστεύουν ότι τα οικονομικά τους ούτε θα βελτιωθούν αλλά ούτε θα επιδεινωθούν το τρέχον έτος.

Το αντίστοιχο ποσοστό το 2003 ήταν 30,2%. Ωστόσο, το ποσοστό της αβεβαιότητος που ήταν στο 6,2% πέρυσι, ανέβηκε φέτος στο 14,2%.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές της ICAP, οι βασικές αιτίες για τη διαμόρφωση του νέου κλίματος είναι τρεις: τα νοικοκυριά σήμερα δίνουν λιγότερη σημασία στον πληθωρισμό ως παράγοντα επιδείνωσης των οικονομικών τους, αισιοδοξούν ότι θα αποκτήσουν νέες πηγές εισοδήματος από εργασία και αναμένουν αύξηση του διαθέσιμου ονομαστικού εισοδήματος.

Η έρευνα της ICAP πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15 Μαρτίου - 5 Απριλίου 2004, πολύ κοντά στις βουλευτικές εκλογές, σε δείγμα 600 νοικοκυριών αστικών κέντρων της χώρας και βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο, με προσωπικές συνεντεύξεις στις κατοικίες των ερωτώντων.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

Σύντομα τέμενος στην Αθήνα

Στο καταληκτικό τους στάδιο βρίσκονται οι σύνθετες νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την ανέγερση τεμένους και Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκου.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει προ καιρού την απόφαση να διευκολύνει τη δημιουργία Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, το οποίο θα περιλαμβάνει και τέμενος, για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων που διαμένουν ή φιλοξενούνται ως επισκέπτες στη χώρα.

Είπε επίσης ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύ σύντομα, ώστε το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών να αρχίσει να λειτουργεί.

Υπενθυμίζεται ότι την ανέγερση και λειτουργία του κέντρου θα διαχειρίζεται κοινωφελές ίδρυμα υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της ελληνικής Πολιτείας.

Η χρηματοδότηση του έργου έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ο θρίαμβος σε γραμματόσημα

Την «καταγραφή σε γραμματόσημα» της μεγάλης νίκης της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Euro 2004 ως ενός «σημαντικού γεγονότος που θα παραμείνει εσαεί στη μνήμη του ελληνικού λαού», ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Νεράντζης, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο των ΕΛΤΑ ’γγελο Μπρατάκο.

Τη νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων, που φέρει τον τίτλο «Εθνική Ομάδα - Πρωταθλήτρια Ευρώπης Euro 2004» αποτελούν τέσσερα γραμματόσημα, αξίας 0,47, 0,65, 1,00 και 2,88, τα οποία απεικονίζουν το Κύπελλο και τους πανηγυρισμούς των παικτών της Εθνικής.

Ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ αναφερόμενος στην έκτακτη αυτή έκδοση είπε ότι τα Ταχυδρομεία θέλησαν μ αυτό τον τρόπο «να τιμήσουν τους πρωταγωνιστές που μας έκαναν ως λαός και έθνος να ξεχειλίζουμε από υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση».


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ασφάλεια σε ελληνικά χέρια

Κάθετα διέψευσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων που έφεραν την Ελλάδα να υποκύπτει σε πιέσεις άλλων κυβερνήσεων και να αποδέχεται τη συμμετοχή ξένων ειδικών δυνάμεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι «την αποκλειστική ευθύνη της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν οι ελληνικές Αρχές, οι οποίες έχουν κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον. Το αίτημα της χώρας μας για διεθνή συνδρομή που έχει επισήμως διατυπωθεί είναι απολύτως σαφές και δημοσιοποιημένο από την πρώτη στιγμή».

Διευκρίνισε επίσης ότι ναι μεν «οι επισκέψεις των ηγετών των διαφόρων κρατών διέπονται από ένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο ασφάλειας που στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και είναι ανεξάρτητο από το γεγονός που επιβάλλει τη μετακίνησή τους» αλλά «για την ασφάλεια των αθλητικών αποστολών αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι ελληνικές Αρχές Ασφάλειας».

Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι ανάλογα δημοσιεύματα ξεκινούν «από καθημερινές και συχνά αντιφατικές διαρροές από κύκλους, στελέχη ή αξιωματούχους» και «όπως φαίνεται θα πληθαίνουν όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων».


Αργοί ρυθμοί στην εξοικείωση με το τραμ

Δύο τροχαία ατυχήματα, ευτυχώς χωρίς θύματα, είναι ο απολογισμός της έλλειψης εξοικείωσης των Αθηναίων οδηγών με το νέο μεταφορικό μέσο που άρχισε να λειτουργεί από τη Δευτέρα στην πόλη, το τραμ.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Τετάρτης τραμ παρέσυρε Ι.Χ. αυτοκίνητο επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο Ελληνικό, με ευθύνη του οδηγού του Ι.Χ. ο οποίος πέρασε από διάβαση χωρίς να πραγματοποιήσει έλεγχο. Ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο.

Επίσης, το πρωί της Τρίτης δύο νεαροί που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα παρασύρθηκαν από τραμ στην οδό Αρδήττου, πάλι σε διάβαση την οποία δεν έλεγξε ο οδηγός, και τραυματίστηκαν ελαφρά.

Εν τω μεταξύ, η προθυμία του κοινού να δοκιμάσει το νέο μέσο κατά τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας του, οπότε και παρείχε τις υπηρεσίες του δωρεάν, οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις, που πολλές φορές ξεπερνούσαν τα σαράντα λεπτά.

Από την Τετάρτη, το τραμ αρχίζει την κανονική εμπορική λειτουργία του. Το εισιτήριο κοστίζει 60 λεπτά για τους ενήλικες, 30 λεπτά για τους νέους κάτω των 18 ετών και 40 λεπτά για όσους συνεχίζουν με αυτό διαδρομή την οποία ξεκίνησαν με άλλο συγκοινωνιακό μέσο ή χρησιμοποιούν το τραμ για λιγότερες από πέντε στάσεις.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Ολυμπιακών» διαστάσεων προβλήματα στον τουρισμό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συμβασιούχοι: Πώς θα γίνουν μόνιμοι. Όλη η εγκύκλιος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συμβασιούχοι: Ποιοι μονιμοποιούνται στο Δημόσιο. Έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σούπερ μάρκετ τα... ΚΕΠ. Δραστικά μέτρα του Απ. Ανδρεουλάκου για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρχίζουν διορισμοί. Ποια υπουργεία κάνουν προσλήψεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η λύση για τους συμβασιούχους. Όλη η εγκύκλιος για τις μονιμοποιήσεις.

Η ΑΥΓΗ: Τουριστική βουτιά εν όψει Ολυμπιακών. Αδιάθετα ένα στα έξι δωμάτια ξενοδοχείων στην Αθήνα!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας για τις μίζες στα καζίνο. Για μία ακόμη φορά το καρτέλ του τζόγου βρίσκεται πίσω από το λάδωμα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας και 800 εκατ. ευρώ! Δραματικές οι συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης στον τουρισμό.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα: Μία ακόμα ευκαιρία για διακανονισμό. Ανάσα για 200.000 ιδιοκτήτες.

ΕΘΝΟΣ: Στα παρά 5' τρέχουν για τουρισμό - ακρίβεια. Η κυβέρνηση στήνει επιτροπές-οι ξενοδόχοι εξαγγέλλουν μειώσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρχίζει αύριο το συνέδριο στην αίθουσα με ανθο... δέσμες προτάσεων. Ενώ ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γραμματέα της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολόκληρη η εγκύκλιος για τους συμβασιούχους. Ενώ στη Βουλή ο Πρ. Παυλόπουλος κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για φαυλοκρατία στη Δ. Διοίκηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μόνιμοι όλοι στο Δημόσιο. Υπ. Εσωτερικών: Τι προβλέπει η ερμηνευτική εγκύκλιος του Προεδρικού Διατάγματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετωπική για τα «δικά μας παιδιά». Βουλή: Στο στόχαστρο το νομοσχέδιο Παυλόπουλου.

ΕΞΠΡΕΣ: Σοβαρές οι απειλές για τον ελληνικό τουρισμό. ΣΕΤΕ: Όπως δείχνουν οι αριθμοί και οι τάσεις.

ΕΣΤΙΑ: Το αίσχος της Εθνικής Οδού. Καταλυτική η σύγκρισις με την Αττική Οδό.

ESPRESSO: Το μεγάλο κόλπο του Αγγελόπουλου. Σήκωσε όλα τα δισ. από τις Τράπεζες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σωσίβιο στις προσφορές αναζητούν οι ξενοδόχοι. Ένα στα έξι δωμάτια κενό στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς τουρίστες η Ελλάδα. ’δειες κλίνες στην Αθήνα λίγο πριν από τους Αγώνες.

ΚΕΡΔΟΣ: Γλιτώνουν από τα πανωτόκια όχι όμως κι από την εφορία. Αδιευκρίνιστος ο τρόπος φορολόγησης των οφειλών που διαγράφονται.

Ο ΛΟΓΟΣ: Εκεχειρία στις τιμές. Ομάδα παρακολούθησης και ελέγχου της αγοράς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βήμα - βήμα η μονιμοποίηση. Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τους συμβασιούχους.

METRO: Ολυμπιακό μέτωπο κατά της ακρίβειας. Συμφωνία κυρίων επιτεύχθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο υπ. Ανάπτυξης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με παρέμβαση Καραμανλή η λύση στα πανωτόκια. Αναζητείται χρυσή τομή για εφαρμογή της ρύθμισης στην πράξη.

ΤΑ ΝΕΑ: ’ρπα - κόλλα κλείνουν ολυμπιακές τρύπες. Ανησυχία στην κυβέρνηση και το «2004».

Η ΝΙΚΗ: Καυτό φθινόπωρο στο Δημόσιο. Απεργιακές κινητοποιήσεις προανήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκατόμβη νεκρών στο βωμό του κέρδους. ’λλοι 4 εργάτες έχασαν χτες τη ζωή τους.

CITY PRESS: Η Ελλάδα ξανά στο Ευρωδικαστήριο για το Περιβάλλον.

TRAFFIC NEWS: Ο Κυριακού θέλει και τη Ρούλα. Η μεγάλη επιστροφή Νο 2.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι συμβασιούχοι παίρνουν οδηγίες. Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο.

Η ΧΩΡΑ: Βουλιάζει ο τουρισμός σε όλη την Ελλάδα. 6.000 δωμάτια άδεια στα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Συμβασιούχων του δημοσίου

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι «συμβασιούχοι του δημόσιου τομέα σπεύσατε! Το υπουργείο Εσωτερικών συνέταξε και απέστειλε στις κατά τόπους υπηρεσίες την εγκύκλιο με βάση την οποία θα γίνει και η μετατροπή των συμβάσεων. Δίνονται λεπτομερείς εξηγήσεις για τις κατηγορίες των εργαζομένων που μονιμοποιούνται και καλούνται (όσοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις) να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «τέλος στο καθεστώς των εκτάκτων και στη διαρκή -πολλές φορές ισόβια- ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων και των οικογενειών τους βάζει με χθεσινή εγκύκλιό του ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος. Με αυτή καλεί τους δημοσίους φορείς να καλύπτουν εφεξής τις ανάγκες τους σε προσωπικό με τακτικούς υπαλλήλους ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «στην κατάργηση των συμβασιούχων προχώρησε ο υπ. Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Με την ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε για την υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος επισημαίνει ότι από τη στιγμή που θα γίνουν οι μετατροπές των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα σταματήσουν και οι προσλήψεις των συμβασιούχων σε όλους τους φορείς του Δημοσίου».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι «οι συμβασιούχοι του Δημοσίου προετοιμάζονται για την αυριανή 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει και θα συνοδευτεί από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, στη Λεωφόρο Β. Σοφίας. Παράλληλα προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων».

Τουρισμός - Αγορά

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της οξύτατης κρίσης που έχει ξεσπάσει στον τουριστικό κλάδο σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και μείωση κατά 35% των τιμών σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, καφέδες και αφεψήματα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι αφίξεις ξένων τουριστών εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά 8% σε σχέση με πέρυσι και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην Αθήνα, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, μένουν κενές 6.000 ξενοδοχειακές κλίνες».

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2004 οι αφίξεις στους έξι δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας (Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ζάκυνθος) εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό από 1,25% ως 9,42% σε σχέση με την - κακή - περυσινή χρονιά. Ελπίδες ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό διαφαίνονται από το 2005, με την προϋπόθεση ότι θα επιτύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «με πρόσχημα την 'ομαλή' λειτουργία της αγοράς στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και πιστή στην πολιτική της πλήρους 'απελευθέρωσης' των αγορών, η κυβέρνηση ανέθεσε την προστασία των καταναλωτών από τους κερδοσκόπους στους μεγαλέμπορους κι άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, με επικεφαλής... το ΣΕΒ».

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι «η παταγώδης τουριστική αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων αποκαλύφθηκε χθες, όταν ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου δήλωση πως παραμένουν αδιάθετα 6.000 δωμάτια στην πρωτεύουσα (επί συνόλου 35.000) λίγες μόνον εβδομάδες πριν από την έναρξη των Αγώνων».

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «σε επιχειρήσεις... άρπα - κόλλα καταφεύγουν οι αρμόδιοι για να κλείσουν όπως-όπως τις ολυμπιακές τρύπες. Λίγες ημέρες πριν από τους Αγώνες, αρχίζουν δελεαστικές προσφορές από ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια, ενώ συζητείται ως και η... αναφύτευση του ΟΑΚΑ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι «ομάδα Εποπτείας της Αγοράς δημιουργούν από κοινού υπουργείο Ανάπτυξης και 22 φορείς της αγοράς. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια μαραθώνιας σύσκεψης, με στόχο την Ολυμπιακή Εκεχειρία στις τιμές ενόψει των Αγώνων».

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι «για μία παραδοσιακά τουριστική χώρα όπως η Ελλάς, οι επισημάνσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι εφιαλτικές. Αντί αυξήσεως της τουριστικής κινήσεως που λόγω Ολυμπιακών Αγώνων οι πάντες προσδοκούσαν, αναμένεται εφέτος μείωσις της τάξεως του 8% σε σχέση με πέρυσι. Τούτο σημαίνει ανεργία για 20.000 άτομα και απώλειες εσόδων κατά 800εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,7 μονάδα του ΑΕΠ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ριβάλντο στον Ολυμπιακό!

Οι υπογραφές απομένουν ώστε να αποκτηθεί ο Ριβάλντο από τον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβόλαιό του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή θα έχει διάρκεια δύο ετών ενώ οι ετήσιες οικονομικές απολαβές του 32χρονου διεθνούς άσου θα ανέρχονται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Λούβαρης, κινήθηκε με άκρα μυστικότητα τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να διαπραγματευτεί και να ολοκληρώσει την μετεγγραφή του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή.

Ο Ριβάλντο αγωνίστηκε στη Βραζιλία με τα χρώματα της Παλμέιρας, ενώ στην Ευρώπη ήρθε για λογαριασμό της Λα Κορούνια.

Οι εμφανίσεις του δεν άφησαν ασυγκίνητους τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι κινήθηκαν για να τον αποκτήσουν το 1998.

Στο «Καμπ Νόου» ο βιρτουόζος μέσος έφτασε στο απόγειο της καριέρας του μαγεύοντας όλους όσους τον παρακολουθούσαν και έγινε ο ηγέτης των «μπλαουγκράνα».

Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με τους Καταλανούς, καθώς και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2002 με την «σελεσάο» στην Κορέα και την Ιαπωνία.

Το καλοκαίρι του 2002 πήρε μετεγγραφή για την Μίλαν, όπου όμως δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις συνθήκες του ιταλικού ποδοσφαίρου και δεν προσέφερε όσα θα μπορούσε.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για την ασφάλεια στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι

O Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, προειδοποίησε ότι η αστάθεια που επικρατεί στο Ιράκ μπορεί να αγγίξει και τις γειτονικές χώρες.

Η δήλωση του Ιρακινού κυβερνητικού αξιωματούχου έγινε λίγο πριν την έναρξη συνάντησης για την ασφάλεια, που πραγματοποιείται στο Κάιρο με τη συμμετοχή του Ιράκ, πέντε γειτονικών χωρών και της Αιγύπτου.

Ο κ. Ζεμπάρι κάλεσε τους γείτονες του Ιράκ να ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων, για να αποτραπεί η διείσδυση ξένων μαχητών στη χώρα.

Συνέντευξη Φισκ στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στον Τάσο Κοκκινίδη, ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ, Ρόμπερτ Φισκ, εκτίμησε ότι η μεταβατική κυβέρνηση και οι Αμερικανοί ελέγχουν ένα πολύ μικρό κομμάτι του Ιράκ, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζονται.

Ο κ. Φισκ έκανε λόγο για κατάσταση ανάλογη με εκείνη στο Αφγανιστάν. «Οι Αμερικανοί βρίσκονται κλεισμένοι στις βάσεις τους και μετακινούνται από βάση σε βάση. Η επιδίωξη των Αμερικανών με την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς ήταν να προστατέψουν αμερικανικές ζωές και να στείλουν τους Ιρακινούς αστυνομικούς και τα σώματα ασφαλείας στην γραμμή πυρός. Αυτό όμως δεν γίνεται», είπε ο Ρόμπερτ Φισκ, προσθέτοντας: «Ταξίδεψα περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης και διαπίστωσα ότι η ιρακινή αστυνομία έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της. Τα σημεία ελέγχου που είχαν στήσει είναι αφύλακτα», τόνισε ο Βρετανός δημοσιογράφος, υποστηρίζοντας ότι η ιρακινή αντίσταση ελέγχει όχι μόνο το αποκαλούμενο σουνιτικό τρίγωνο αλλά το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Ιράκ.

Ο κ. Φισκ κατέληξε λέγοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζεται σχετικά με την ασφάλεια στο Ιράκ είναι κατά πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα. «Ουσιαστικά εμείς οι δημοσιογράφοι αλλά και οι κυβερνήσεις που υποστήριξαν τον πόλεμο δίνουν μία διαστρεβλωμένη εικόνα για τη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ. Υποστηρίζουν ότι σε γενικές γραμμές επικρατεί ηρεμία».

»Μεταδίδουν βέβαια τις ειδήσεις για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη αλλά δεν ακούγεται τίποτα για βομβιστικές επιθέσεις σε άλλες πόλεις του Ιράκ γιατί απλά δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι. Η εικόνα είναι διαστρεβλωμένη. Η μεταβατική κυβέρνηση ελέγχει τη Βαγδάτη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Βασόρα και ορισμένα τμήματα του Κουρδιστάν. Η υπόλοιπη χώρα ελέγχεται από δυνάμεις εχθρικές προς τους Αμερικανούς», είπε ο Ρόμπερτ Φισκ.

Νεκρός στρατιώτης

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων του Ιράκ ανακοίνωσε το θάνατο ενός στρατιώτη από έκρηξη βόμβας το πρωί στην Ντουλουίγια, 72 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

’λλοι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά την Τρίτη.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ψήφισμα εναντίον του τείχους στη Δ.Όχθη

Αποφασισμένοι να συνεχίζουν την ανέγερση του τείχους δηλώνουν οι Ισραηλινοί, παρά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο καλεί το Ισραήλ να γκρεμίσει το λεγόμενο τείχος ασφαλείας που κτίζει στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Εκτός του Ισραήλ, μεταξύ των έξι χωρών που καταψήφισαν την πρόταση ήταν και οι ΗΠΑ.

Τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεχόμενα ορισμένες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, τάχθηκαν χωρίς αποκλίσεις υπέρ του ψηφίσματος.

Το σχέδιο ψηφόσματος, που δεν έχει δεσμευτική ισχύ για το Ισραήλ, συνετάχθη μετά από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στις αρχές του μήνα, ότι το ισραηλινό τείχος είναι παράνομο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το ψήφισμα ως μονόπλευρο. Αντίθετα, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος το χαρακτήρισε ως υπέροχο αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι αν το Ισραήλ δεν αποδεχθεί το ψήφισμα, η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι αποφάσεις του οποίου είναι δεσμευτικές.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το τείχος ανεγείρεται για την αποτροπή επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστινίους.

Αναταραχής συνέχεια στην Παλαιστίνη

Στη Ραμάλα άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι τον βουλευτή και πρώην υπουργό της παλαιστινιακής κυβέρνησης του Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμρ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, δήλωσε εν τω μεταξύ ότι παραμένει προσωρινά στη θέση του, ανακαλώντας προηγούμενη απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, κάλεσε από το Κάιρο την Παλαιστινιακή Αρχή να δώσει περισσότερες εξουσίες στον πρωθυπουργό.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα κατά Πινοτσέτ για απάτη

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση, ο στρατηγός Πινοτσέτ δεν μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη για τις κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, λόγω προβλημάτων υγείας

Ποινική έρευνα σχετικά με κατηγορίες οικονομικής απάτης, κατάχρησης και δωροληψίας άρχισε στη Χιλή, σε βάρος του πρώην δικτάτορα, Αουγούστο Πινοτσέτ.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο κ. Πινοτσέτ έκρυψε πολλά εκατομμύρια δολάρια σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τις σχετικές κατηγορίες κατέθεσαν στο Εφετείο επισήμως δύο δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Κάρμεν Χερτς και ο Αλφόνσο Ινσούνσα.

Οι δύο δικηγόροι βασίστηκαν στη δημοσίευση έκεθεσης της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία κατηγορεί την αμερικανική τράπεζα Ριγκς, με έδρα την Ουάσινγκτον, ότι βοήθησε το στρατηγό Πινοτσέτ να κρύψει 8 εκατομμύρια δολάρια και να γλιτώσει το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων, μετά από τη σύλληψή του το 1998, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Εκπρόσωπος του ηλικιωμένου στρατηγού είχε απορρίψει την περασμένη εβδομάδα τις κατηγορίες.

Ο γιος του, Μάρκο Αντόνιο, δήλωσε ότι τα χρήματα στους λογαριασμούς προήλθαν από σκληρή δουλειά και δωρεές υποστηρικτών του Πινοτσέτ.

Την έρευνα ανέλαβε ο δικαστής Σέρχιο Μουνιός.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 08:45 (Ώρα Λονδίνου)

Συμπλοκή αστυνομίας με εξτρεμιστές στο Ριάντ

Το σκηνικό της ανταλλαγής πυρών στο Ριάντ που έχει γίνει θέατρο πολυάριθμων επιθέσεων

Οι αρχές ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν δύο και τραυμάτισαν τρεις υπόπτους ισλαμιστές σε ανταλλαγή πυρών, στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν σφοδρά πυρά, κατά τη διάρκεια έρευνας σε περιοχή της συνοικίας Βασιλιάς Φαχντ, όπου υπήρχαν υποψίες για δραστηριότητες εξτρεμιστών.

Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης ότι συνελήφθησαν η σύζυγος και τα τρία παιδιά του καταζητούμενου Σαλέχ αλ ’ουφι, ο οποίος θεωρείται επικεφαλής του πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Τον τελευταίο χρόνο στη Σαουδική Αραβία, σε μια σειρά επιθέσεων που συνδέονται με τη Αλ Κάιντα, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 90 άτομα.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 04:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Με το μανδύα της Θάτσερ»

Βρετανικές εφημερίδες

«Χαρείτε για το Ιράκ: οργή για την παραπομπή Μπλερ στη Θάτσερ» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent).

Παραμονές της 10χρονης επετείου του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε στη Βουλή των Κοινοτήτων τη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ από το 1982 για να αντιμετωπίσει την κριτική που του ασκείται για τον πόλεμο στο Ιράκ, καλώντας τους βουλευτές να χαρούν για την απελευθέρωση του Ιράκ.

Η τότε πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει ακριβώς τα ίδια λόγια, ανακοινώνοντας στις 25 Απριλίου την ανακατάληψη της Νότιας Γεωργίας των νησιών Φόκλαντ.

Στην πρώτη της σελίδα η Ιντιπέντεντ παραθέτει αριθμούς και στοιχεία για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος χαράς και πανηγυρισμών.

Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ 60 Βρετανοί στρατιώτες, ενώ τραυματίσθηκαν 2.200.

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι το 55% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλερ είπε ψέματα και ότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής.

Στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «χαρά», όσο ο κ. Μπλερ δε ζητά συγνώμη για την «παραπλάνηση», όπως σημειώνεται, σε σχέση με τον πόλεμο.

«Χρησιμοποίησε τον μανδύα της Θάτσερ για να υπερασπίσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ», γράφει για τον Βρετανό πρωθυπουργό στην πρώτη της σελίδα και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Ένας εριστικός Τόνι Μπλερ αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη για τον πόλεμο και κρύφτηκε κάτω από τον μανδύα της Μάργκαρετ Θάτσερ, καλώντας τους βουλευτές να πανηγυρίσουν για την απελευθέρωση του Ιράκ», προσθέτει η εφημερίδα.

«Παρότι αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι εσκεμμένα επιχείρησε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη και το Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ», γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) σημειώνει ότι ο Τόνι Μπλερ δεν διαθέτει «πίστωση».

«Ο πρωθυπουργός μπορεί να ελπίζει ότι θα επιστρέψει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και θα έχει αφήσει το ζήτημα του Ιράκ πίσω του. Εάν το πιστεύει αυτό, κάνει λάθος», γράφει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν.

«Ανάγκη νέων κυβερνητικών θεσμών»

Στην πρώτη της σελίδα η Γκάρντιαν προβάλλει ανάλυση που έγινε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες πολιτείες χάνουν το ενδιαφέρον τους στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής και στη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Στην ίδια ανάλυση προβάλλεται το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στο Μεσανατολικό αναφέρεται και το κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς (The Financial Times).

«Ο αναβρασμός στη Γάζα, μεγεθύνει την αναγκαιότητα για νέους κυβερνητικούς θεσμούς. Προσφέρει επιπλέον το τέλειο βήμα στον Γιασέρ Αραφάτ, τον αποδυναμωμένο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να χρησιμοποιεί επιδέξια τα παλαιστινιακά κέντρα εξουσίας προς όφελός του», γράφει στο σχόλιό του στη Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς, ο Τζέφρι ’ρονσον, διευθυντής του αμερικανικού Ιδρύματος για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η τραγωδία του Νταρφούρ

Στην τραγωδία που διαδραματίζεται στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ, αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Τάιμς (Τimes).

Η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch ότι διαθέτει ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση του Χαρτούμ στηρίζει τις αραβικές πολιτοφυλακές που σκοτώνουν και εκδιώκουν τους μαύρους κατοίκους του Νταρφούρ.

Σε κεντρικό της σχόλιο με τον τίτλο «Ψέματα και υποκρισία» η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι είναι πλέον καιρός να αντιπαρατεθεί η διεθνής κοινότητα με το Σουδάν για το ζήτημα του Νταρφούρ.

«’σχετα ποια είναι τα αίτια της διένεξης, η συστηματική βία και οι εθνικές εκκαθαρίσεις διαψεύδουν κάθε δικαιολογία ή εξήγηση. Το Σουδάν υποστηρίζει ότι καταστρέφεται ο αραβικός πολιτισμός και ότι τραβάει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των εθνικών ομάδων. Πρόκειται για μία αναληθή, άσχετη παρέκβαση. Αυτό που η διεθνής κοινότητα καθυστερημένα προσπαθεί να κάνει, είναι να σώσει ανθρώπινες ζωές από τον αφανισμό. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος πλέον», σημειώνει ο σχολιαστής της εφημερίδας Τάιμς.


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2004 - 04:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Ζήτω ο πρόεδρος»!

Ευρωπαϊκός Τύπος

Η Ελ Παίς (El Pais), από τη χώρα καταγωγής του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ισπανία, χαρακτηρίζει την εκλογή του Χοσέπ Μπορέλ ως «τον καρπό των περίπλοκων εξισορροπιστικών ενεργειών που ανέκαθεν διέκριναν το ευρωκοινοβούλιο».

Η εφημερίδα χαιρετίζει την απόφαση των μελών του ευρωκοινοβουλίου με τον τίτλο «Ζήτω ο πρόεδρος».

Αν και αναγνωρίζει ότι το πρώην μέλος της κυβέρνησης των Ισπανών σοσιαλιστών δεν έχει μεγάλη πείρα σε ευρωπαϊκά θέματα, σημειώνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια είχε εμπλακεί ενεργά στις εργασίες της συντακτικής συνέλευσης προετοίμαζε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνει η εφημερίδα, είναι η επικύρωση του συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας και η σύνταξη του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013.

Παράλληλα, καταλήγει η Ελ Παίς, ο κ. Μπορέλ και τα υπόλοιπα μέλη του ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να προσδώσουν περισσότερο κύρος στο ρόλο τους.

Απογοητευμένες από την εκλογή Μπορέλ δηλώνουν οι πολωνικές εφημερίδες.

Η Ριζεζποσπόλιτα (Rzeczpospolita) θεωρεί ότι χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να σφραγιστεί μια «γνήσια ενότητα» της Ευρώπης, ενότητα την οποία εξασφάλιζε η υποψηφιότητα του Πολωνή ευρωβουλευτή, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ.

Η εκλογή του Χοσέπ Μπορέλ, εκτιμά η εφημερίδα, θα ενισχύσει την κατηγοριοποίηση των μελών της Ε.Ε. σε «παλαιά» και «νέα».

Στο ίδιο πνεύμα και η Τριμπούνα (Trybuna), επίσης από την Πολωνία.

Σε σχόλιο συντάκτη της αναφέρεται ότι είναι πολύ άδικο να αποφασίζουν οι ισχυροί για την τάξη του κόσμου και τους θεσμούς.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν προκαθορισμένο από τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε.», σημειώνει η Τριμπούνα.

Η σουηδική Σιντσβένσκα Ντάγκμπλαντ (Sydsvenska Dagblad) εστιάζει στις προοπτικές του νέου ευρωκοινοβουλίου, αναφέροντας ότι το έργο του δυσχεραίνεται από την απειρία πολλών εκ των νέων μελών του.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εφημερίδα, από τους 19 Σουηδούς ευρωβουλευτές, μόνο 6 έχουν προηγούμενη πείρα από το σώμα.

Η Φιγκαρό (Le Figaro) στη Γαλλία, εξάλλου, σημειώνει ότι αν και ο Χοσέπ Μπορέλ εξελέγη χωρίς δυσκολία, δεν έλαβε πολλές ψήφους από το στρατόπεδο των συντηρητικών δυνάμεων.

Επέτειος της απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ

Στη Γερμανία η ομιλία του καγκελαρίου Σρέντερ στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 ετών από την απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από ομάδα στρατιωτικών αξιωματικών, προκαλεί διάφορες αντιδράσεις.

Η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) σχολιάζει ο κ. Σρέντερ χειρίστηκε μία ιστορική επέτειο έτσι ώστε να δικαιολογήσει τις δικές του πολιτικές επιλογές.

Η εφημερίδα αποδίδει αυτή την «καπηλεία», όπως αναφέρει, μιας ιστορικής επετείου, στο ότι ο Γερμανός καγκελάριος «δε διαθέτει ίχνος από τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν ορισμένους άντρες πριν από 60 χρόνια σε μια γενναία πράξη με σχεδόν σίγουρες τις επαχθείς συνέπειες για τους ιδίους».

Η εφημερίδα θεωρεί ότι ο κ. Σρέντερ επιχείρησε να νομιμοποιήσει τη σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική μέσω των σκέψεων και των ενεργειών των Γερμανών πριν από 60 χρόνια.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εκτίμηση της Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ απέφυγε τον πειρασμό να δικαιολογήσει τις σημερινές του πολιτικές επιλογές, κάνοντας οποιονδήποτε ιστορικό παραλληλισμό.

Επιπλέον, η Τάγκεστσάιτουνγκ χαρακτηρίζει την ομιλία Σρέντερ ως «την πρώτη του καλή ομιλία σχετικά με τη γερμανική ιστορία».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.