Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-15

  1. Ο Μπλερ στην αντεπίθεση
  2. Αλάουι: «Θα εξοντώσω τους τρομοκράτες»
  3. Ζενίθ και ναδίρ του πλανήτη
  4. Αύξηση κερδών της Apple
  5. Αύξηση πωλήσεων για την Sony Ericsson
  6. Κύπρος: 30 χρόνια μετά το πραξικόπημα
  7. Πενήντα χρόνια χωρίς τη Φρίντα
  8. Χιλιάδες πρόσφυγες μεταφέρονται στο Τσαντ
  9. Ανακρίσεις για το Άφρικα
  10. Αναστασιάδης: «Θετική η πρόταση Παπαδόπουλου»
  11. Η Φλόγα στα νησιά
  12. Νέα επίθεση στο Ιράκ
  13. Και τελικά, ποιος φταίει;
  14. Ερωτηματικά για Μπλερ
  15. Μπλερ: Πληγώθηκε αλλά εμμένει

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2004 - 03:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπλερ στην αντεπίθεση

Ο βρετανικός Τύπος εξακολουθεί εξετάζει τις συνέπειες της έκθεσης Μπάτλερ, που ασχολήθηκε με τη συλλογή και χρήση των πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες και τη κυβέρνηση, πριν την εισβολή στο Ιράκ.

«Ο Μπλερ αποφασισμένος να απορρίψει τις εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο βρετανός πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην υποκύψει στις πιέσεις βουλευτών και δημοσίων υπαλλήλων, για να επιστρέψει σε μια πιο «παραδοσιακή» λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου όπως συνιστά η έκθεση Μπάτλερ.

Η σαφέστερη ένδειξη για αυτό, λέει η Γκάρντιαν επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, είναι πως το άτομο που προβλέπεται να αναλάβει την ηγεσία των υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας, δεν έχει τα προσόντα που συγκεκριμένα περιέγραψε ο λόρδος Μπάτλερ στην έκθεσή του ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των υπηρεσιών πληροφοριών από πολιτικές επιρροές.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) λέει πως ασκούνται «πιέσεις στον αρχικατάσκοπο για να παρατηθεί».

Όπως αναφέρει, ο αρχηγός της υπηρεσίας κατασκοπείας, της ΜΙ6, διαφώνησε με την αντικατάσταση του από τον ευρισκόμενο στο μάτι του κυκλώνα, επικεφαλής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τζον Σκάρλετ, επειδή αυτός «βρίσκεται πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον».

Με τίτλο «Τα καταδικαστικά στοιχεία» η Ιντιπέντεντ (The Independent) δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της παράγραφο από την έκθεση Μπάτλερ στην οποία φαίνεται πως η ΜΙ6 είχε αποσύρει, τον Ιούλιο του 2003, δύο εκθέσεις σχετικά με τα όπλα του Ιράκ, επειδή δεν ήταν ικανοποιημένη με τις πηγές τους.

Η εφημερίδα διερωτάται γιατί κανείς, από την ΜΙ6, την κυβέρνηση ή την Κοινή Επιτροπή Πληροφοριών (της οποίας ηγείται ο Τζον Σκάρλετ) δεν ενημέρωσε για αυτό την επιτροπή του λόρδου Χάτον που λίγο μετά την απόσυρση των εγγράφων εξέταζε τις συνθήκες θανάτου του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 20:14 (Ώρα Λονδίνου)

Αλάουι: «Θα εξοντώσω τους τρομοκράτες»

Προτεραιότητα για τον κύριο Αλάουι η καταπολέμηση της εξέγερσης

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ανακοίνωσε τα σχέδια του για τη δημιουργία ενός νέου σώματος ασφαλείας το οποίο θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες.

Ο κύριος Αλάουι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το νέο αυτό σώμα «θα εξοντώσει τις τρομοκρατικές ομάδες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ τόνισε ότι η ασφάλεια στο Ιράκ βελτιώνεται αλλά προειδοποίησε ότι η σταθεροποίηση της χώρας θα είναι μια μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια.

Υπογράμμισε επίσης ότι το νέο σώμα ασφαλείας θα λειτουργεί στα πλαίσια του νόμου και θα στελεχωθεί από ανθρώπους που «έχουν καθαρά χέρια» όπως είπε χαρακτηριστικά και δεν σχετίζονται με το προηγούμενο καθεστώς.

Ο κύριος Αλάουι προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους ότι το νέο σώμα ασφαλείας εγκαινιάζει την επιστροφή στις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Όμηροι

Εν τω μεταξύ ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα με πορτοκαλί περιβολή σαν και αυτές που φορούν οι ξένοι όμηροι που κρατούνται από ισλαμικές ομάδες.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι το πτώμα βρέθηκε στον ποταμό Τίγρη, βόρια της Βαγδάτης.

Η ταυτότητα του νεκρού δεν έχει γίνει γνωστή.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα μια εξτρεμιστική ομάδα ανακοίνωσε ότι αποκεφάλισε ένα Βούλγαρο όμηρο και απείλησε ότι θα σκοτώσει έναν ακόμη.

Εν τω μεταξύ αραβικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε βίντεο με έναν όμηρο από τις Φιλιππίνες.

Στο βίντεο ο όμηρος φέρεται να καθησυχάζει τους συγγενείς του αν και η φωνή του Αντζελο ντε λα Κρουζ δεν ακούγεται ενώ δεν υπάρχει ένδειξη για την ημερομηνία που τραβήχτηκε το βίντεο.

Η κυβέρνηση στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη μικρή δύναμη που έχει αναπτύξει στο Ιράκ μετά τις απειλές των απαγωγέων.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 17:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ζενίθ και ναδίρ του πλανήτη

Το προσδοκώμενο όριο ζωής σε πολλές αφρικανικές χώρες είναι χαμηλότερο από εκείνο της δεκαετίας του '60

Σε μερικές χώρες της Δύσης ο μέσος όρος ζωής αγγίζει τα 80 χρόνια, όμως σε πολλές χώρες της Αφρικής δεν φθάνει ούτε τα 33 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη για την ανάπτυξη.

Το προσδοκώμενο όριο ζωής σε πολλές χώρες της Αφρικής πιστεύεται ότι έχει περιορισθεί κυρίως λόγω της επιδημίας του έιτζ.

Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει μία κατάταξη χωρών ανάλογα με την ποιότητα ζωής και λαμβάνονται κυρίως υπόψη το προσδοκώμενο όριο ζωής και θέματα παιδείας.

Η έκθεση, εκτός από την ποιότητα ζωής, εξέτασε επίσης τομείς που έχουν σχέση με το εισόδημα, τις ανθρώπινες ελευθερίες και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι

Οι δέκα καλύτερες χώρες

1. Νορβηγία

2. Σουηδία

3. Αυστραλία

4. Καναδάς

5. Ολλανδία

6. Βέλγιο

7. Ισλανδία

8. Ηνωμένες Πολιτείες

9. Ιαπωνία

10. Ιρλανδία

Έκθεση ΗΕ

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για τέταρτη συνεχή χρονιά η Νορβηγία, ενώ τελευταία έρχεται η Σιέρα Λεόνε.

Η Νορβηγία λοιπόν θεωρείται η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς, αλλά δεύτερη έρχεται άλλη μία σκανδιναβική χώρα, η Σουηδία.

Ακολουθούν η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ολλανδία, οι οποίες καταλαμβάνουν την τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι 20 πρώτες χώρες στην κατάταξη είναι βιομηχανικές χώρες.

Ελλάδα και Κύπρος

Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά υψηλά - στην 24η θέση - ενώ η Κύπρος κατατάσσεται στην 30ή θέση.

Ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα αγγίζει τα 78 χρόνια, μόλις τρία χρόνια πιο κάτω από την Ιαπωνία, η οποία παρουσιάζει τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής (81 χρόνια).

Ο τομέας στον οποίο η Ελλάδα δεν τα πάει και τόσο καλά είναι το εισόδημα, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο των χωρών που βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις.

Στην Ελλάδα παρουσιάζεται επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό αλφαβητισμού, το οποίο φθάνει το 97% του πληθυσμού.

Η ζωή στη Σιέρα Λεόνε

Οι δέκα χειρότερες χώρες

168. Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό

169. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

170. Αιθιοπία

171. Μοζαμβίκη

172. Γκουϊνέα Μπισάου

173. Μπουρούντι

174. Μάλι

175. Μπουρκίνα Φάσο

176. Νίγηρας

177. Σιέρα Λεόνε

Έκθεση ΗΕ

Για έβδομη συνεχή χρονιά, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε, η οποία έχει περάσει μία δεκαετία εμφύλιου πολέμου.

Λίγες μόνο θέσεις πριν από τη Σιέρα Λεόνε βρίσκονται ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μπουρούντι.

Την εμφάνισή του στην κατάταξη των 177 χωρών κάνει για πρώτη φορά το Ανατολικό Τιμόρ, το οποίο βρίσκεται στην 158η θέση.

Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στις πρώτες και τις τελευταίες θέσεις των χωρών της κατάταξης παρουσιάζονται κυρίως στο προσδοκώμενο όριο ζωής.

Προσδοκώμενα όρια ζωής

Στη Νορβηγία, ένα παιδί που έχει γεννηθεί ανάμεσα στο 2000 και το 2005 έχει προσδοκώμενο όριο ζωής 78,9 χρόνια, ενώ στη Ζάμπια το όριο ζωής φθάνει μόλις τα 32,4 χρόνια.

Τα προσδοκώμενα όρια ζωής σε πολλές χώρες της Αφρικής είναι μάλιστα χαμηλότερα και από τη δεκαετία του '60.

Στην Αφρική ζουν τα 25 από τα 38 εκατομμύρια άτομα που είναι συνολικά φορείς του ιού HIV σε όλο τον κόσμο.

Οι φορείς του ιού HIV μάλιστα βρίσκονται στις πιο παραγωγικές ηλικίες, επισημαίνει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση κερδών της Apple

Οι πωλήσεις του iPod εκτοξεύθηκαν στα ύψη

Τα κέρδη αυτού του τριμήνου της Apple, το οποίο έληξε στις 26 Ιουνίου, εκτοξεύτηκαν από τα 19 εκατομμύρια δολάρια που ήταν πέρυσι στο ποσό των 61 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο μεταξύ, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την προηγούμενη χρονιά τα κέρδη δεν είχαν ξεπεράσει το ποσό των 1.55 δις. δολαρίων.

Η εταιρεία Apple, η οποία παράγει τις μουσικές συσκευές iPod, καθώς και πρωτότυπους υπολογιστές, δήλωσε ότι αυτό το τρίμηνο τα κέρδη της εταιρείας θα φθάσουν το ποσόν που στόχευαν.

Ανησυχίες

Η ανακοίνωση αυτή ίσως καθησυχάσει τους επενδυτές, ιδιαίτερα όσους έχουν εκφράσει ανησυχίες για μελλοντικά κέρδη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Χρηματιστήρια στην Αμερική, την Ευρώπη αλλά και στην Ασία «κάνανε κοιλιά», ύστερα από ανακοινώσεις της Γουόλ Στριτ ότι τα ακαθάριστα κέρδη της εταιρείας Ίντελ (Intel) θα είναι οριακά αυτή τη χρονιά.

Η Apple όμως, ήταν θετική για τις δικές της προβλέψεις.

Ηγετικό στέλεχος του οικονομικού τμήματος της εταιρείας, ο κ. Πίτερ Όπενχαιμερ, δήλωσε ότι «η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε δείχνει μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα μας».

Σύμφωνα με την έκθεση απολαβών, η Apple πούλησε 860.000 συσκευές iPod το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή περισσότερες από 304.000 συσκευές από ότι το προηγούμενο έτος.

Η ζήτηση για τους υπολογιστές «Mάκιντος» αυξήθηκε ιδιαίτερα το προηγούμενο εξάμηνο.

Οικονομικοί αναλυτές λένε πάντως, η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα με τους προμηθευτές της και αυτό μπορεί να επηρεάσει τα κέρδη της τους επόμενους μήνες.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 16:30 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση πωλήσεων για την Sony Ericsson

Η ζήτηση για κινητά με κάμερα εκτόξευσε τα κέρδη της εταιρείας

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Μάιος-Ιούνιος, το ακαθάριστο κέρδος της Sony Ericsson ήταν 113 εκατομμύρια ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι πέρυσι το ακαθάριστο κέρδος της εταιρείας είχε απώλειες ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Sony Ericsson, η οποία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, είπε ότι η αύξηση των κερδών οφείλεται στην τεράστια ζήτηση για τηλέφωνα με κάμερα.

Οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων της Sony Ericsson άγγιξαν το ποσό των 1.5 δις. ευρώ.

Πέρυσι, τα κέρδη της εταιρείας είχαν φθάσει τα 1.1 δις. ευρώ, δηλαδή τη φετινή χρονιά οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 34%.

Η εταιρεία επίσης, ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε τρία ακόμα νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων: Μεταξύ αυτών είναι ένα 'smartphone', που απευθύνεται σε επαγγελματίες, καθώς και άλλα δύο κινητά με κάμερα.

«Τεράστια ζήτηση»

Η ιδέα συνεργασίας μεταξύ της γιαπωνέζικης εταιρείας Sony με την σουηδική εταιρεία Ericsson γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2001. Από τότε η Sony Ericsson ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητών τηλεπικοινωνιών, όπως την Nokia, την Motorola και την Siemens.

«Τα κέρδη της εταιρείας έχουν αυξηθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης για κινητά με φωτογραφικές μηχανές και με άλλα πολυμέσα», λέει ο πρόεδρος της εταιρείας Sony Ericsson, ο κ. Μάιλς Φλιντ.

Και συνεχίζει: «Η εταιρεία έχει δημιουργήσει σταθερές βάσεις για τη συνεχή αύξηση των κερδών της εταιρείας».

Ο κ. Μάιλς Φλιντ λέει ότι ο μέσος όρος της τιμής πώλησης των προϊόντων της εταιρείας θα αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004.

«Τρίτη Γενιά»

Η εταιρεία επικεντρώνεται σε οπτικοακουστικές υπηρεσίες, σε παροχές βίντεο και παιχνιδιών, αλλά και σε τρίτης γενιάς κινητά (3G), τονίζει ο κ. Μάιλς Φλιντ.

Και επισημαίνει: «Η εξέλιξη των κινητών τρίτης γενιάς έχουν μεγάλη σημασία για την εταιρεία».


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: 30 χρόνια μετά το πραξικόπημα

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

Μαύρη, θλιβερή, αποφράδα και επάρατη είναι ορισμένοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους περιγράφεται η 15η Ιουλίου 1974, ημέρα του πραξικοπήματος που η τότε χούντα των Αθηνών οργάνωσε σε βάρος της Κύπρου και του νομίμου τότε προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

Τριάντα χρόνια μετά, όλοι στην Κύπρο μιλούν πια με σιγουριά για δίδυμο έγκλημα.

Θεωρούν δηλαδή, ότι το πραξικόπημα της χούντας και η τουρκική εισβολή που ακολούθησε μετά από πέντε ημέρες δεν ήταν παρά ενέργειες στα πλαίσια ενός κοινού σχεδίου.

Οι περισσότεροι δε πιστεύουν ότι και το πραξικόπημα τού 1967 στην Ελλάδα δεν είχε παρά ένα και μόνο στόχο: Την πτώση της Κύπρου.

Στις 08.20 το πρωί, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ήχησαν και πάλιν οι σειρήνες ενώ λίγο μετά πραγματοποιείτο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Στις 11.00 η Βουλή σε ειδική συνεδρία της και στην παρουσία τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου όσο και του σύσσωμου υπουργικού συμβουλίου, καταδίκασε το πραξικόπημα και τίμησε τούς πεσόντες της 15ης και της 20ης Ιουλίου 1974.

Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με βαριά την παρουσία της ανησυχίας λόγω της απουσίας λύσης στο Κυπριακό.

«Θα πρέπει να τονίζουμε συνεχώς ότι το ελληνοκυπριακό «Όχι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δεν ήταν άρνηση σε λύση αλλά μόνο απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου Ανάν», διακήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαιώνοντας όπως και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία ότι οι ελληνοκύπριοι παραμένουν δεσμευμένοι στην αναζήτηση μιας ισορροπημένης λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ζητούμενο πάντα ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή ηγεσία παραμένει η κατάληξη σε μια κοινή θέση για το ποιες αλλαγές θα πρέπει να επέλθουν στο σχέδιο Ανάν ούτως ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό.

Ένα θέμα που θα συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, το οποίο θα συνέλθει ξανά το απόγευμα σε μια διαδικασία διαβουλεύσεων που θα έχει συνέχεια την επόμενη περίοδο.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 17:19 (Ώρα Λονδίνου)

Πενήντα χρόνια χωρίς τη Φρίντα

'Εκθεση ζωγραφικής με έργα της Φρίντα Κάλο

Η Φρίντα Κάλο, η θρυλική ζωγράφος η οποία είχε μείνει παράλυτη από νέα, ύστερα από ένα δυστύχημα σε λεωφορείο, άφησε την τελευταία της πνοή στο Μεξικό στις 13 Ιουλίου 1954, σε ηλικία 47 χρόνων.

Όντας γνωστή για τις κομμουνιστικές της ιδέες, η Φρίντα ήταν παντρεμένη με τον καλλιτέχνη Ντιέγκο Ριβέρα και πολύ φίλη του Λίον Τρότσκι.

Η μνήμη της Φρίντα τιμάται με πέντε εκθέσεις ζωγραφικής και τέσσερα βιβλία.

Ας σημειωθεί ότι η ζωή της είχε γίνει ταινία, η οποία είχε τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ το 2002.

Κριτικές πάντως, λένε ότι η καλλιτέχνης είναι θύμα εμπορευματοποίησης.

Η 75χρονη ανιψιά της Φρίντα, η Ισόλντα Πινέδο Κάλο, διεξάγει πλειστηριασμό σε προσωπικά αντικείμενα της γιαγιάς της, όπως χρυσαφικά, εσάρπες και γυαλιά ηλίου.

Αμφιλεγόμενο βιβλίο

Τα αντικείμενα αυτά κοστολογούνται από εκατό δολάρια και πάνω- αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο ακριβοπληρωμένο έργο της Φρίντα είχε φθάσει το ποσό των τριακοσίων δολαρίων.

Όμως, η οικογένεια της Κάλο δεν διεκδικεί τα πνευματικά δικαιώματα των έργων της Φρίντα.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος της κ. Πανέδο Κάλο πάντως, δήλωσε ότι «η οικογένεια δικαιούται να χρησιμοποιεί το όνομα της Φρίντα για εμπορικούς σκοπούς».

Η εγγονή Πανέδο δημοσιεύει επίσης, ένα βιβλίο με τον τίτλο «Intimate Frida». Στο βιβλίο αυτό κατηγορείται ο σύζυγος της Φρίντα ότι τη βοήθησε να πεθάνει, αφού εκείνη είχε πέσει σχεδόν σε κόμμα από τα αναλγητικά του πόνου, τα οποία είχε πάρει.

«Αποκαλύπτουμε ένα μεγάλο μυστικό της οικογενείας», τονίζει η συγγραφέας, Μαρία ντε Άντα, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία του βιβλίου.

«Αρχικά η προσωπικότητά της έγινε θρύλος, έπειτα μύθος και σήμερα κατέληξε να θεωρείται εμπορικό όνομα», είπε η συγγραφέας, Χάντεν Χερέρα, η οποία έγραψε την βιογραφία της Φρίντα το 1992.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 14:47 (Ώρα Λονδίνου)

Χιλιάδες πρόσφυγες μεταφέρονται στο Τσαντ

Μέχρι στιγμής περίπου 15 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς καταυλισμούς

Χιλιάδες πρόσφυγες από την πολυτάραχη περιοχή Νταρφούρ στο Σουδάν μεταφέρονται σε ασφαλέστερους καταυλισμούς στο Τσαντ από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η αρμοστεία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άτομα έφθασαν στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές, οι πρόσφυγες δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Σουδάν παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκε πρόσφατα να ζητήσει τον αφοπλισμό των αραβικών παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στο Νταρφούρ.

«Οι πρόσφυγες μας έχουν δεχθεί επιθέσεις από αεροσκάφη, από παραστρατιωτικές οργανώσεις που λεηλάτησαν και έκαψαν τα σπίτια τους και σκότωσαν τους δικούς τους» είπε η Έλεν Κόε από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Τους τελευταίους μήνες περίπου ένα εκατομμύριο άτομα από το Νταρφούρ του Σουδάν έχουν μείνει άστεγα, μετά τις επιθέσεις εναντίον τους από τις αραβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που πιστεύεται ότι έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Σουδάν και των παραστρατιωτικών οργανώσεων έχουν φθάσει στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, για συνομιλίες σε σχέση με την εφαρμογή της εκεχειρίας.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακρίσεις για το Άφρικα

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν την Πέμπτη οι Απόστολος Μπούσιος, 28 ετών, Νικόλαος Γαβρήλης, 44 ετών, και Γεώργιος Μαραγκουδάκης, 57 ετών, από τα Χανιά, τρεις εκ των δέκα Ελλήνων που συμπεριλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία για την υπόθεση μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία στην Ευρώπη, με το ελληνικών συμφερόντων και υπό σημαία Μπελίζ αλιευτικό AFRICA I.

Οι κατηγορούμενοι, στους οποίος ασκήθηκε δίωξη για τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία και θα απολογηθούν αύριο.

Ως εγκέφαλος της σπείρας ναρκεμπόρων φέρεται από τις Ελληνικές αρχές ο βορειοελλαδίτης μεγαλοεπιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, 40 χρόνων, ιδιοκτήτης και των ποδοσφαιρικών ομάδων του Πιερικού και του Ποσειδώνα Νέων Πόρων.

Επίσης, καταζητείται ο στενός του συνεργάτης Νικόλαος Αντωνακάκης, 48 ετών. Ήδη το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει πολλούς λογαριασμούς εταιριών του Αλ. Αγγελόπουλου και του ίδιου προσωπικά με συνολικά ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ξεκίνησε έρευνα σε βάθος στα οικονομικά των φερόμενων ως μελών του κυκλώματος και του 40χρονου, διότι πιστεύεται ότι αποτελούν ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από εμπόριο κοκαΐνης.

Οι Αλ. Αγγελόπουλος και Ν. Αντωνακάκης, φέρεται να έχουν εντοπιστεί στο Βέλγιο. Ήδη εκδόθηκε το σχετικό διεθνές ένταλμα συλλήψεως και οι αρχές θεωρούν θέμα χρόνου την σύλληψη τους.

Οι υπόλοιποι πέντε που αναφέρονται στη δικογραφία, την οποία σχημάτισε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών της ελληνικής αστυνομίας και του Λιμενικού, είναι μέλη του πληρώματος του Africa κι κρατούνται ήδη στην Ισπανία.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος και ο εντοπισμός του 5,5 τόνων φορτίου κοκαΐνης έγινε προχθές τη νύχτα, όταν Ισπανοί τελωνειακοί σε συνεργασία με την αμερικάνικη Υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) και μετά από σήμα των ελληνικών αρχών, πραγματοποίησαν έλεγχο στο 25 μέτρων αλιευτικό ΑFRICA I, περίπου 100 μίλια από τις ακτές της Ισπανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο φόρτωσε την κοκαΐνη στα ανοικτά της Βραζιλίας από άλλο πλοίο και ξεκίνησε για την Ισπανία, όπου και θα «ξεφόρτωνε». Η κοκαΐνη είχε πακεταριστεί σε χαρτοκιβώτια εμφιαλωμένου νερού, με την ένδειξη «Όλυμπος Κατερίνης».


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αναστασιάδης: «Θετική η πρόταση Παπαδόπουλου»

«Ναι» στην πρωτοβουλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, για κατ ιδίαν συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων της χώρας, ώστε να εξεταστούν τρόποι επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, απαντά το ΔΗΣΥ.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ότι το ΔΗΣΥ είναι έτοιμο και ανοικτό να ακούσει και να πει τι είναι εκείνο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός διαλόγου για να επιτευχθούν κοινές θέσεις και αποφάσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν μπορεί να τεθεί ξανά σε δημοψήφισμα, ως ο ελάχιστος σεβασμός προς τη βούληση του λαού».

Προσέθεσε ότι πρέπει, στο πλαίσιο αυτό, να αποφασιστεί αν θα αναλάβει η Κυπριακή πλευρά πρωτοβουλίες ή θα περιμένει από τρίτους «που όπως φαίνεται δεν έχουν τέτοια πρόθεση» και επίσης να μη θιγούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων από τις όποιες αποφάσεις.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Η Φλόγα στα νησιά

Ο Γιάννης Πάριος λαμπαδηδρόμος στα στενά της Πάρου

Συνεχίζει το ταξίδι της εντός ελληνικών συνόρων η Ολυμπιακή Φλόγα, ξεκινώντας την Πέμπτη 15 Ιουλίου, από την Τήνο και την Άνδρο. Συνεχίζει «επισκεπτόμενη» τη Σάμο, τη Χίο, τις Οινούσσες και τη Μυτιλήνη, όπου θα «διανυκτερεύσει».

Την Παρασκευή, η φλόγα θα φτάσει στη Λήμνο και τη Θάσο και θα «διανυκτερεύσει» στην ακριτική Σαμοθράκη.

Την Τετάρτη πέρασε από τη Σίφνο, τη Σαντορίνη, τη Νάξο και την Πάρο, κι έγινε δεκτή με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις από τους κατοίκους των νησιών αλλά και από τους ξένους τουρίστες.

Πολλές γνωστές προσωπικότητες έλαβαν μέρος στη λαμπαδηδρομία μεταξύ των οποίων και ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Πάριος, ο οποίος μετέφερε την «Ολυμπιακή Φλόγα» στην Πάρο.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 08:06 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση στο Ιράκ

Ισχυρή έκρηξη βόμβας είχε σημειωθεί την Τετάρτη στη Βαγδάτη

Νέα έκρηξη βόμβας κοντά στη Βαγδάτη σήμερα το πρωί είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών αστυνομικών και τον τραυματισμό εννέα ατόμων.

Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά ανατινάχθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα της κωμόπολης Χαντίθα, βορειοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Από την έκρηξη υπέστησαν ζημιές ένα δημοτικό κτίριο και μια τράπεζα, καθώς και παρακείμενα καταστήματα.

Νεκρός ο κυβερνήτης της Μοσούλης

Την Τετάρτη, στο βόρειο Ιράκ ο κυβερνήτης της πόλης της Μοσούλης, Γιουσέφ Κασμόλα, σκοτώθηκε σε ένοπλη επίθεση που δέχθηκε αυτός και η συνοδεία του, ευρισκόμενοι καθοδόν προς τη Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι οι δράστες της επίθεσης πλησίασαν το όχημα του θύματος και αφού έριξαν μια χειροβομβίδα, στη συνέχεια άνοιξαν πυρ.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν και δύο συνοδοί του κυβερνήτη.

Επιθέσεις στη Βαγδάτη

Οι απαγωγείς έχουν σκοτώσει ήδη ένα Βούλγαρο όμηρο

Στην ιρακινή πρωτεύουσα άγνωστοι οπλοφόροι δολοφόνησαν ένα στέλεχος του υπουργείου Βιομηχανίας έξω από το σπίτι του ενώ λίγο αργότερα ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά πυροδοτήθηκε σπέρνοντας το θάνατο στην είσοδο της «Πράσινης Ζώνης» της περιοχής δηλαδή που στεγάζονται τα γραφεία της μεταβατικής κυβέρνησης και οι πρεσβείες ΗΠΑ και Βρετανίας.

Από την έκρηξη που έγινε το πρωί της Τετάρτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι σαράντα άνθρωποι.

Πρόκειται για την αιματηρότερη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη από τις 29 Ιουνίου, όταν οι κατοχικές δυνάμεις μεταβίβασαν μέρος των εξουσιών σε ιρακινά χέρια.

Η πλειοψηφία των θυμάτων της επίθεσης ήταν άμαχοι Ιρακινοί.

Αγωνία για τους ομήρους

Αγωνία επικρατεί για την τύχη τριών αλλοδαπών εργαζομένων που κρατούνται όμηροι από ενόπλους.

Μετά τον αποκεφαλισμό ενός Βούλγαρου ομήρου, εξέπνευσε τα μεσάνυκτα το τελεσίγραφο που έδωσαν οι απαγωγείς για τον άλλο Βούλγαρο που κρατούν χωρίς η κυβέρνηση της Σόφιας να ενδώσει στα αιτήματα τους.

Ο δεύτερος όμηρος που απειλείται, ένας Φιλιππινέζος οδηγός, δεν έχει δώσει σημεία ζωής, αν και η κυβέρνηση της Μανίλα, εξήγγειλε και άρχισε να εφαρμόζει την αποχώρηση της μικρής στρατιωτικής της δύναμης από το Ιράκ.

Στο μεταξύ οι Σαουδάραβες εργοδότες ενός Αιγυπτίου οδηγού που κρατείται όμηρος ανακοίνωσαν ότι ικανοποιήσουν ένα από τα αιτήματα των απαγωγέων αναστέλλοντας τις δραστηριότητες τους στο Ιράκ.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Φαϊσάλ Αλ Ναχίτ εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα σωθεί η ζωή του ομήρου, αν και δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα λύτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ζητούν οι απαγωγείς.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 02:33 (Ώρα Λονδίνου)

Και τελικά, ποιος φταίει;

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει και εξετάζει τις επιπτώσεις του πορίσματος της επιτροπής του λόρδου Μπάτλερ που ερεύνησε τον τρόπο συλλογής, αξιολόγησης και χρήσης των πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο, από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τα προϊστάμενά τους κυβερνητικά κλιμάκια, το διάστημα πριν την εισβολή στο Ιράκ.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) συνοψίζει στο πρωτοσέλιδο της:

«Η έκθεση Μπάτλερ:

Οι πληροφορίες: λανθασμένες

Ο φάκελος: προβληματικός

Ο ισχυρισμός για τα 45 λεπτά: λανθασμένος

Ο δρ Μπράιαν Τζόουνς [ΣΣ: που είχε διαφωνήσει με σημεία του φακέλου για το Ιράκ]: δικαιωμένος

Η σχέση Ιράκ και αλ Κάιντα: αναπόδεικτη

Το κοινό: παραπλανημένο

Τα επιχειρήματα υπέρ του πολέμου: διογκωμένα

Και ποιος φταίει: Κανείς»

Σε ανάλογους τόνους η Γκάρντιαν (The Guardian) λέει «Λιτανεία λαθών αλλά κανείς δεν ευθύνεται». «Οι πληροφορίες για το Ιράκ ήταν λανθασμένες και χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπος, αλλά ο Μπλερ καταφέρνει να βγει χαμογελαστός» λέει η εφημερίδα.

Η φωτογραφία του χαμογελαστού βρετανού πρωθυπουργού μετά την ομιλία του στο κοινοβούλιο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και στο πρωτοσέλιδο της Τάιμς (The Times) η οποία κάνει λόγο για ένα «Λανθασμένο κράμα κατασκόπων και πολιτικής προπαγάνδας».

«Σοβαρά λανθασμένος» ο φάκελος του Ιράκ, λέει το πρωτοσέλιδο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που δημοσιεύει τη φωτογραφία του λόρδου Μπάτλερ με τη χαρακτηριστική λεζάντα «Το παιχνίδι της μη απόδοσης ευθυνών».

«Ο φάκελος για το Ιράκ δεν περιέλαβε τις προειδοποιήσεις για τις λανθασμένες πληροφορίες, λέει ο Μπάτλερ» είναι ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 03:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά για Μπλερ

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Μπάτλερ που έδειξε ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η βρετανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ ήταν λανθασμένα, ο ευρωπαϊκός Τύπος εξετάζει τις επιπτώσεις για τον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) διερωτάται γιατί ο Τόνι Μπλερ δεν παραδέχεται τελικά πως η εισβολή στο Ιράκ ήταν λάθος.

Αντιθέτως, λέει, απαλλαγμένος από την καταγγελία ότι χειραγώγησε τις υπηρεσίες πληροφοριών, «με θράσος απαιτεί από το κοινοβούλιο να σταματήσουν πλέον οι συζητήσεις για την ακεραιότητά του».

Αλλά γιατί θα πρέπει να σταματήσουν; ρωτά η εφημερίδα του Βερολίνου. «Ακόμα κι αν ο λόρδος Μπάτλερ απάλλαξε τον Μπλερ, η αξιοπιστία του πρωθυπουργού έχει καταρρακωθεί» λέει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) εκτιμά ότι η έκθεση «έχει κλονίσει βαθύτατα την εμπιστοσύνη στην κρίση» του Τόνι Μπλερ.

Η γερμανική εφημερίδα, σημειώνει και αυτή, πως παρά τη λανθασμένη βάση στην οποία στήριξε την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο, ο Μπλερ εξακολουθεί να πιστεύει πως ο πόλεμος ήταν δικαιολογημένος.

«Ακόμα κι εκείνοι που δεν αμφισβητούν την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού, θα πρέπει τουλάχιστον να σκεφτούν την ικανότητα του να ηγείται της χώρας» λέει η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung).

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) εμφανίζεται προβληματισμένη από τις αντιφάσεις που βλέπει στην έκθεση.

Ο λόρδος Μπάτλερ, λέει η εφημερίδα της Μαδρίτης, δεν επιρρίπτει ευθύνες σε πρόσωπα κι επιπλέον συνιστά να μην παραιτηθεί ο επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας, Τζον Σκάρλετ.

«Δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τη συνέπεια αυτών των παρατηρήσεων» λέει η Ελ Παΐς.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 05:18 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλερ: Πληγώθηκε αλλά εμμένει

Ο Τόνι Μπλερ εμμένει πως, αν και δεν βρέθηκαν όπλα, ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υπεραμύνθηκε της απόφασης εισβολής στο Ιράκ, παρά τις σοβαρές ελλείψεις και σφάλματα στις πληροφορίες που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τον πόλεμο, όπως διαπίστωσε η έρευνα της επιτροπής του λόρδου Μπάτλερ, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε ότι, όπως έχει γίνει σαφές, το Ιράκ μάλλον δεν ήταν σε θέση να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον των αντιπάλων του - όπως υποστήριζαν πριν την εισβολή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Αλλά η ανυπαρξία τέτοιων όπλων δεν σημαίνει ότι η απόφαση για ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν λάθος, υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος παράλληλα αποδέχθηκε το όποιο μερίδιο ευθύνης του αναλογεί για τα σφάλματα που έγιναν όταν παρουσίασε τα «σαθρά» στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο στο κοινοβούλιο και στο βρετανικό λαό.

Σφάλματα και παραλείψεις

Αν και δεν απέδωσε προσωπικές ευθύνες, η έκθεση Μπάτλερ ήταν καταπέλτης για τις μυστικές υπηρεσίες

Η έκθεση της επιτροπής Μπάτλερ που δημοσιεύθηκε μετά από έρευνες πέντε μηνών επισημαίνει σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις στη συλλογή, αξιολόγηση και χρήση στοιχείων που περιλήφθησαν στον περιβόητο πλέον φάκελο για το Ιράκ, αλλά ταυτόχρονα επιρρίπτει ευθύνες συλλογικές και όχι ατομικές στις μυστικές υπηρεσίες και τα προϊστάμενα κυβερνητικά κλιμάκια, χωρίς να αμφισβητεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έδρασαν με καλή πίστη και δεν προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τα υπάρχοντα στοιχεία.

Ήδη οι μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τρόπους με τους οποίους θα ανταποκριθούν στην κριτική που τους ασκεί η επίσημη έκθεση για τα πεπραγμένα τους πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η βρετανική κατασκοπεία -ο κλάδος ΜΙ6 των μυστικών υπηρεσιών- ανακοίνωσε ότι εξετάζει τρόπους βελτίωσης των διαδικασιών της, υπό το φως της έκθεσης Μπάτλερ.

Ερωτηματικά για την αξιοπιστία

Η συλλογική απαλλαγή της κυβέρνησης Μπλερ δεν εμπόδισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου να εγείρουν ερωτήματα για την αξιοπιστία του πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, είχε προειδοποιήσει τον Μπλερ ότι το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, διερωτήθηκε, εάν στο μέλλον υπάρξει παρόμοια κρίση πώς θα μπορέσει ο βρετανικός λαός να εμπιστευθεί τον κ. Μπλερ.

Και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την ικανότητα του πρωθυπουργού να κρίνει ορθολογικά την απειλή του Ιράκ, και άσκησε κριτική στο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης που οδήγησε στη λήψη της απόφασης περί πολέμου από μια μικρή ομάδα κυβερνητικών στελεχών.

Προειδοποιήσεις Μπλιξ

Ο πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει κατ΄ ιδίαν τον Τόνι Μπλερ ότι δεν είχαν βρεθεί στοιχεία για όπλα μαζικού ολέθρου στο Ιράκ.

Μιλώντας στο BBC ο Χανς Μπλιξ συμφώνησε με την γνώμη της επιτροπής Μπάτλερ ότι τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από πληροφοριοδότες και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών θα έπρεπε να είχαν επαναξιολογηθεί υπό το φως των αναφορών από επιθεωρητές που μιλούσαν για ανυπαρξία όπλων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.