Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-07

  1. Ρωσία: Παρ ολίγον στο σφυρί η Γιούκος
  2. Νέα μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ
  3. Προς άρση της απομόνωσης Τουρκοκυπρίων
  4. Άρθρο Καραμανλή για Ολυμπιακούς
  5. Η Ελλάδα στις «Μεγάλες Δυνάμεις»
  6. Φυσικό «φάρμακο» για την επάρατο
  7. Με όπλο την Τέχνη
  8. Έως ένα ευρώ πάνω τα εισιτήρια των πλοίων
  9. Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στην Πάρνηθα
  10. «Ούτε ναί, ούτε όχι»
  11. «Κατά του θρησκευτικού μίσους»
  12. Νέα μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ
  13. Τι εισόδημα έχετε;
  14. Στην Aθήνα ο Όσβαλντ
  15. H φιέστα στο Kαλλιμάρμαρο
  16. Aλογοσκούφης: Όχι νέοι φόροι
  17. Χρεωκοπία λόγω... κακοποιήσεων
  18. Εντοπισμός ραδιενεργού υλικού στο Ιράκ
  19. Αρχίζει η εκστρατεία των Δημοκρατικών
  20. «Έξυπνη η κίνηση του Κέρι»
  21. Αρχίζει η εκστρατεία των Δημοκρατικών

Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 21:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ρωσία: Παρ ολίγον στο σφυρί η Γιούκος

Στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών ο πετρελαϊκός γίγας Γιούκος

Στη Μόσχα δικαστικοί επιμελητές λένε ότι άρχισαν την εκτέλεση απόφασης δικαστηρίου που διατάσσει την πετρελαϊκή εταιρεία Γιούκος να πληρώσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι διαφυγόντων φόρων και προστίμων.

Οι κλητήρες σφράγισαν ένα υποθηκοφυλακείο της ρωσικής πρωτεύουσας ερευνώντας για τα περιουσιακά στοιχεία του ενεργειακού κολοσσού, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχαν θέσει οι φορολογικές αρχές στη Γιούκος για να καταβάλει τις οφειλές της.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας έχουν «παγώσει» και η διοίκησή της προειδοποιεί ότι οι απαιτήσεις της εφορίας ισοδυναμούν με πτώχευση.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η άσκηση πιέσεων προς την Γιούκος συμπίπτει χρονικά με την εκστρατεία του Κρεμλίνου για παραδειγματική τιμωρία του μεγαλομετόχου της, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, ο οποίος αναμίχθηκε στην πολιτική ενάντια στον πρόεδρο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας η διοίκηση της εταιρείας επιμένει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ελιγμών και διακανονισμού με την κυβέρνηση.

Συνήγορος του υπόδικου και προφυλακισμένου κ. Χανταρκόφσκι δήλωσε ότι ο πελάτης του πρότεινε να ξεπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 11:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες ενός νέου νόμου για την ασφάλεια της χώρας, ο οποίος δίδει διευρυμένες εξουσίες στον πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, για ν'αντιμετωπίσει τους αντάρτες.

Θα είναι έτσι δυνατή η επιβολή στρατιωτικού νόμου σε συγκεκριμένες περιοχές και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας και των δημοσίων συγκεντρώσεων.

Θα επιτρέπεται επίσης η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της αλληλογραφίας που διακινείται μέσω των ταχυδρομείων.

Συνέχεια στα βίαια επεισόδια

Συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, αμείωτη η βία στο Ιράκ.

Οβίδες έπεσαν στο κέντρο της Βαγδάτης, κοντά στο γραφείο που χρησιμοποιεί το κόμμα του κ. Αλάουι.

Επίσης, ένας φωτογράφος δήλωσε πως είδε αμερικανικά ελικόπτερα να ανοίγουν πυρ εναντίον κτιρίου επίσης στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Βαγδάτη, δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 10 τραυματίσθηκαν σε συγκούσεις που έγιναν στους δρόμους της πόλης, όταν αντάρτες επετέθησαν εναντίον μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και Αμερικανών στρατιωτών.

Στο μεταξύ μια πρωτοεμφανιζόμενη ιρακινή μαχητική οργάνωση προειδοποίησε τα αραβικά κράτη να μην αποστείλουν στρατεύματα στο Ιράκ, ειδάλλως «θα αντιμετωπίσουν τη μοίρα των Αμερικανών στρατιωτών».

Η βιντεοκασέτα που έστειλαν στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια οι αυτοαποκαλούμενες «Ταξιαρχίες Ισλαμικής Οργής», απευθύνεται σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Μπαχρέιν και η Υεμένη που προσέφεραν υπό όρους στρατεύματα στις υπό αμερικανική διοίκηση κατοχικές δυνάμεις.


Προς άρση της απομόνωσης Τουρκοκυπρίων

Βοήθεια για την τουρκοκυπριακή κοινότητα προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να συνδράμει τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου δίνοντας στη δημοσιότητα τις προτάσεις εμπορικής και οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους.

Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν περιλαμβάνονται η χορήγηση κονδυλίων ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2006 και η παροχή ευκολιών στους Τουρκοκυπρίους ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται απευθείας με τις χώρες - μέλη της Κοινότητας.

«Σκοπός του πακέτου βοηθείας είναι να βγει η τουρκοκυπριακή κοινότητα από τη διεθνή απομόνωση» δήλωσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος επίτροπος Διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Και συμπλήρωσε: «Επίσης θα οικοδομήσει νέες γέφυρες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και έτσι θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για επανένωση της Κύπρου».

Η δέσμη βοηθείας συνίσταται στην υιοθέτηση τριών κανονισμών:

πρώτος κανονισμός αφορά τη χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 259 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2004 - 2006,

Ο δεύτερος τη θέσπιση καθεστώτος πιστοποίησης για τα προϊόντα που προέρχονται από το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Νήσου

και ο τρίτος τον καθορισμό ειδικών κανόνων για προϊόντα που διέρχονται την Πράσινη Γραμμή μεταξύ της κατεχόμενης και ελεύθερης Κύπρου.

Ο κανονισμός για την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων πρέπει να υιοθετηθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο των υπουργών, ενώ ο κανονισμός για το απ' ευθείας εμπόριο με ενισχυμένη πλειοψηφία.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

Άρθρο Καραμανλή για Ολυμπιακούς

Έτοιμη η Ελλάδα να καλωσορίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην κοιτίδα τους, διαβεβαιώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Η λονδρέζικη εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ φιλοξενεί άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου έδωσε δείγματα για το τι σημαίνει το «ευ αγωνίζεσθαι» και αποτελεί «μοναδικό διαβατήριο για την παγκόσμια αναγνώριση της αποφασιστικότητας μας να επιτύχουμε».

Αναφερόμενος στον πρωτόγνωρο θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ο Κώστας Καραμανλής γράφει: «Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές απέδειξαν ότι εάν εργασθούμε συστηματικά, με επιμονή και αποφασιστικότητα, μπορούμε να έχουμε εκπληκτικά επιτεύγματα».

Και προσθέτει: «Η επιτυχία μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2004 είναι πράγματι μία ακόμη ένδειξη της απαρασάλευτης απόφασης μας να επιταχύνουμε το ρυθμό μας και να προχωρήσουμε μπροστά».

«Το να οργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένας στόχος που έχει ενώσει όλους τους Έλληνες. Τοποθετώντας τον εαυτό μου επικεφαλής της Ολυμπιακής προετοιμασίας η πρόθεσή μου ήταν να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ότι παρά τις υπερβολικές και άδικες επικρίσεις όλα τα Ολυμπιακά έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.

Σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια «χάσαμε πολύτιμο χρόνο» στον τομέα της ολυμπιακής προετοιμασίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα «δουλεύει υπερωρίες» και «έχοντας καταβάλει πρωτοφανή κονδύλια, προσπάθειες και τεχνογνωσία κατασκεύασε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο υποδομής αθλητικών, μεταφορικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων».

Και τονίζει: «Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς θα είναι χώρα με περισσότερη εμπειρία, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία» και «θα έχει αποδείξει ότι μεσαίου μεγέθους χώρες μπορούν να φέρουν επιτυχώς εις πέρας παγκόσμιου βεληνεκούς διοργανώσεις».


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 16:59 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα στις «Μεγάλες Δυνάμεις»

Η Εθνική Ελλάδας ανέβηκε 21 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ΦΙΦΑ

Στην 14η θέση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κατάταξης έφθασε η Ελλάδα μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο Euro 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ότο Ρεχάγκελ, ανέλαβε τον Αύγουστο του 2001 την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η Ελλάδα βρισκόταν στην 56η θέση του πίνακα που συντάσσει η ΦΙΦΑ.

Ενώ πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου η Ελλάδα ήταν στην 35η θέση.

Στα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων σημειώνεται επίσης ότι και η αντίπαλος της Ελλάδας στον ημιτελικό Τσεχία «σκαρφάλωσε» από την ενδέκατη στην τέταρτη θέση, ενώ η οικοδέσποινα του Euro 2004 Πορτογαλία ανέβηκε δέκα σκαλοπάτια και βρίσκεται στην 12η θέση.

Η χώρα - κοιτίδα του ποδοσφαίρου Αγγλία βρίσκεται στην όγδοη θέση (από 13η) ενώ έκπληξη θεωρείται η ανέλιξη της ομάδας ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία χάρη στα αποτελέσματα πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, βρέθηκε από την ένατη στην έβδομη θέση.

Την κορυφή του πίνακα καταλαμβάνει η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, εμπρός από την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία και την Ισπανία.

Έτσι η κορυφή του πίνακα της ΦΙΦΑ διαμορφώνεται ως εξής (σε παρένθεση η θέση κάθε ομάδας στις αρχές Ιουνίου, πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα):

1 (1): Βραζιλία - 835 βαθμοί

2 (2): Γαλλία - 813 βαθμοί

3 (3): Ισπανία - 792 βαθμοί

4 (11): Τσεχία - 762 βαθμοί

5 (5): Ολλανδία - 748 βαθμοί

6 (4): Μεξικό - 743 βαθμοί

7 (9): ΗΠΑ - 735 βαθμοί

8 (13): Αγγλία - 733 βαθμοί

9 (10): Ιταλία - 729 βαθμοί

10 (5): Τουρκία - 723 βαθμοί

11 (5): Αργεντινή - 722 βαθμοί

12 (22): Πορτογαλία - 715 βαθμοί

12 (8): Γερμανία - 715 βαθμοί

14 (35): ΕΛΛΑΔΑ - 710 βαθμοί

15 (15): Δανία 706 βαθμοί

16 (12): Καμερούν 702 βαθμοί

16 (14): Ιρλανδία 702 βαθμοί

18 (16): Νιγηρία 697 βαθμοί

19 (18): Σουηδία 686 βαθμοί

20 (20): Νότια Κορέα 670 βαθμοί


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 18:09 (Ώρα Λονδίνου)

Φυσικό «φάρμακο» για την επάρατο

Συμβάλει στην πρόληψη καρκίνου του εντέρου η κατανάλωση γάλακτος, λένε Αμερικανοί ερευνητές

Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του εντέρου, τονίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με επιστήμονες του νοσοκομείου Μπράιχαμ & Γούμενς, η κατανάλωση δύο ποτηριών γάλακτος την ημέρα μείωσε κατά 12% τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του εντέρου.

Η γενική αυτή έρευνα βασίστηκε σε δέκα προηγούμενες έρευνες και τα πορίσματά της δημοσιεύονται στο περιοδικό του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου (National Cancer Institute).

Στη διάρκεια των ερευνών αυτών εξετάστηκαν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων οι πέντε χιλιάδες είχαν ήδη προσβληθεί από καρκίνο του εντέρου.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη επάρατος νόσος είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου παγκοσμίως.

Η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων διαπιστώνει ότι η αύξηση κατανάλωσης κατά ένα ή περισσότερα γραμμάρια ασβεστίου την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του εντέρου κατά 15% σε γυναίκες και 10% σε άνδρες.

Η έρευνα πάντως, διευκρινίζει ότι το γάλα συμβάλει περισσότερο στη μείωση του κινδύνου σε σχέση με τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν όμως, ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο προσβολής από άλλα είδη καρκίνου, όπως το καρκίνο του στήθους και τον προστάτη.

«Ενδιαφέροντα ευρήματα»

Ο επικεφαλής κλινικών ερευνών της Βρετανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Cancer Research UK), Ρίτσαρντ Σάλιβαν, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ερευνών ως «ενδιαφέροντα».

Παρόλα αυτά τόνισε ότι «οι επιδημιολογικές έρευνες κάνουν συχνά ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, οι οποίες τελικά αποδεικνύονται ανακριβείς».

«Δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση στον κόσμο ότι η κατανάλωση γάλακτος επί καθημερινής βάσεως θα τους προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου» λέει και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν πειστικά τεκμήρια που να δικαιολογούν αυτό το πόρισμα».

Ο δρ. Σάλιβαν προτείνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο καρκίνος του εντέρου είναι να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και σε ίνες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα λίπη και το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας.

Επισημαίνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες του κάθε λαού δικαιολογούν τις διαφορές στα ποσοστά των προσβληθέντων από καρκίνο ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του ασθενούς.

Ως γνωστόν το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και προηγούμενες έρευνες (σε ζώα) επιβεβαίωναν ότι το συστατικό αυτό προστατεύει κατά του καρκίνου.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 15:02 (Ώρα Λονδίνου)

Με όπλο την Τέχνη

Φαρενάιτ 9/11: Η ατραξιόν αυτου του καλοκαιριού

Ξεκινά στη Βρετανία η προβολή της πολλά αναμενόμενης ταινίας ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μούρ, Φαρενάιτ 9/11.

Ταινία κόλαφος για την αμερικανική κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους .

Σε συνέντευξη του στο BBC ο Μάικλ Μουρ, στρέφει, για άλλη μια φορά τα πυρά του εναντίον του Τζορτζ Μπους αλλά και του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

«Είναι προφανές πως ο Μπούς είναι ηλίθιος αλλά ο Μπλέρ δεν είναι... Ο Μπους απαλλάσσεται λόγω βλακείας αλλά ο Μπλέρ... τι δικαιολογία μπορεί να επικαλεσθεί; Τι ακριβώς νομίζετε πως θα πετυχαίνατε κ. Μπλέρ με το να αναμιχθείτε σε αυτή την καθ όλα παράνομη εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα;

Βολές κατά των μέσων ενημέρωσης

Από το στόχαστρο του αμερικανού δημιουργού δεν ξεφεύγουν ούτε τα μέσα ενημέρωσης:

«Κατά τη γνώμη μου τα μέσα ενημέρωσης είχαν σημαντικό μερίδιο στην εκστρατεία δαιμονοποίησης των Ιρακινών. Και έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Για να δικαιολογήσουν την βρώμικη επιχείρηση τους παρουσίασαν τους ιρακινούς ως έθνος αποκτηνωμένων πολιτών. Ενός λαού που δεν του άξιζε σεβασμός. Η ταινία μου δείχνει τα πραγματικά θύματα του πολέμου...»

«Κανείς δεν αντιλέγει πως ο Σαντάμ Χουσείν ήταν χασάπης. Αλλά ακόμη και στα χρόνια της δικτατορίας του τα παιδιά στο Ιράκ πετούσαν τους χαρταετούς τους, οι ιρακινοί απολάμβαναν τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας. Σήμερα δεν υπάρχει καθημερινότητα και δεν είναι, βεβαίως, ο Σαντάμ και οι δικοί του άνθρωποι που πληρώνουν το τίμημα αλλά οι απλοί πολίτες, τα παιδιά, οι γυναίκες οι αδύναμοι που έχουν πέσει, κατά χιλιάδες, στο βωμό της ανήθικης πολιτικής της κυβέρνησης Μπους»

'Υψιστος στόχος

«Εχω βάλει σκοπό της ζωής μου να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Είναι καταστροφική για τον κόσμο, καταστροφική για την ίδια την Αμερική.» λέει ο Μαικλ Μουρ και εκφράζει την ελπίδα ότι η ταινία του θα συνεισφέρει στην επίτευξη αυτού του στόχου:

Το ελπίζω και το εύχομαι... Αυτό που γνωρίζω προς το παρόν είναι ότι το Φαρενάιτ 9/11 πουλάει πολύ ποπ-κορν... Τον Νοέμβριο θα φανεί αν έχουμε κάτι πετύχει»


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 14:10 (Ώρα Λονδίνου)

Έως ένα ευρώ πάνω τα εισιτήρια των πλοίων

Συμφωνία Κεφαλογιάννη - εφοπλιστών

Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τους πλοιοκτήτες της ακτοπλοΐας σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης θα κυμανθούν από 17 λεπτά έως και 1 ευρώ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη με γνώμονα το συμφέρον του επιβατικού κοινού και ότι ο διάλογος με τους εφοπλιστές θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ύψος της αύξησης θα προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση με κριτήριο το μήκος της διαδρομής. Έτσι, τα εισιτήρια των φέρι που εκτελούν τη διαδρομή Ρίο - Αντίρριο θα αυξηθούν κατά 17 λεπτά, ενώ για ταξίδια με προορισμό την Κρήτη και άλλα νησιά, οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με ανατιμήσεις που θα κυμαίνονται από 80 λεπτά έως και ένα ευρώ, αναλόγως και της ηλικίας του πλοίου.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Απειλείται ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, στην πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, που ξέσπασε την Τετάρτη στην Πάρνηθα.

Η φωτιά, που επεκτάθηκε σε παρακείμενη κατοικημένη περιοχή, κατέκαψε περισσότερα από 15 σπίτια.

Η πυρκαγιά, που απειλεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, ξέσπασε στις 12:50 το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Μετόχι, δασική περιοχή κοντά στο τελεφερίκ της Πάρνηθας.

Οι δυνατοί άνεμοι, εντάσεως έως και 7 μποφόρ, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση στην περιοχή, κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης, για το οποίο επιστρατεύθηκαν ελικόπτερα, αεροσκάφη, περισσότερα από 35 πυροσβεστικά οχήματα, 110 πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Παρότι, επισήμως, η αιτία της εκδήλωσης της πυρκαγιάς παραμένει άγνωστη, τόσο ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, όσο και ο Δήμαρχος Μενιδίου δήλωσαν ότι η φωτιά ξεκίνησε ταυτόχρονα σχεδόν σε 7 διαφορετικά σημεία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Εν τω μεταξύ, η επικείμενη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύξηση της θερμοκρασίας, που ενδέχεται το Σαββατοκύριακο να φθάσει στους 40 βαθμούς, έχει θέσει σε επιφυλακή την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στις λεγόμενες περιοχές υψηλού κινδύνου.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Ούτε ναί, ούτε όχι»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έκανε σαφές την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της χώρας του όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα.

Ο κύριος Σαρόν δήλωσε ότι η πάγια πολιτική, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού γίνονται δύο ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαράντεϊ που επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, ο κύριος ελ Μπάραντει είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει ν'αρχίσει συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Μ. Ανατολή.

Τώρα, όμως, ο κ. ελ-Μπαράντεϊ δηλώνει πως δεν θα πιέσει τους Ισραηλινούς να υπογράψουν τη συνθήκη για την μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Όπως εξήγησε, θα ενθαρρύνει το Ιαραήλ να αρχίσει διάλογος στην περιοχή που θα οδηγήσει στην απαλλαγή της Μέσης Ανατολής από τα πυρηνικά όπλα.

Ο Ουζί Αράτ, σύμβουλος του ισρηλινού κοινοβουλίου σε θέματα ασφάλειας, μιλώντας την Τρίτη στο BBC, υπεραμύνθηκε της διφορούμενης πολιτικής της χώρας του στο θέμα των πυρηνικών.

«Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο κύριος ελ-Μπαράντεϊ περιμένει ότι το Ισραήλ θα αλλάξει την πολιτική του», επεσήμανε ο Ισραηλινός ειδικός. «Ο κύριος ελ-Μπαράντεϊ έχει δηλώσει ότι η πολιτική αυτή είναι κυριαρχικό διακαίωμα του Ισραήλ. Νομίζω ότι βαθειά μέσα του καταννοεί ότι η πολιτική μας είναι μια πολιτική χαμηλών τόνων και εγκράτειας. Γνωρίζω ότι οι αντίπαλοι μας στη περιοχή έχουν την αντίληψη ότι διαθέτουμε πυρηνική αποτρεπτική δύναμη. Αυτό είναι αρκετό και έτσι δεν χρειάζεται να ανακοινώσουμε εμείς τίποτε».


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

«Κατά του θρησκευτικού μίσους»

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσπαθήσει και πάλι να θεσπίσει νόμο που θα χαρακτηρίζει έγκλημα την υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε πως θρησκευτικοί και πολιτικοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται τις ανασφάλειες των συνανθρώπων τους για να δημιουργήσουν δυσαρέσκεθα και προκαταλήψεις.

Ο κ. Μπλάνκετ εξήγησε πως το νέο νομοσχέδιο έχει ως στόχο και αυτούς που υποκινούν το μίσος κατά του χριστινανισμού, μιλώντας για «ιερό πόλεμο» ή ή τζιχάντ, αλλά κι εκείνους που υποκινούν το μίσος κατά του Ισλάμ.

Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν--συγκεκριμένα το 2001, αλλά χωρίς επιτυχία--να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή ανάλογο νομοσχέδιο.

Αλλά όπως δήλωσε ο κ. Μπλάνκετ, ελπίζει πως αυτή τη φορά επαρκής αριθμός βουλευτών θα υποστηρίξει το νέο νομοσχέδιο, γιατί, όπως επεσήμανε, τα κρούσματα θρησκευτικής προκατάληψης πολλαπλασιάζονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βρετανικής εφημερίδας, της Σαν (sun): "Ήρθε η προσωποποίηση του κακού" γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη σε μουσουλμάνο κληρικό, γνωστό για τους εμπρηστικούς του λόγους, που έφτασε στη Βρετανία.

Επισημαίνεται ότι οι ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας εδώ στη Βρετανία εξέφρασαν ήδη την οργή τους γιατί, όπως υποστηρίζουν, η κυβέρνηση επέτρεψε την είσοδο και πάλι στη χώρα ενός Άραβα λογίου ο οποίος είχε προβεί σε αντι-εβραϊκές δηλώσεις στη Μέση Ανατολή.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 11:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες ενός νέου νόμου για την ασφάλεια της χώρας, ο οποίος δίδει διευρυμένες εξουσίες στον πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, για ν'αντιμετωπίσει τους αντάρτες.

Θα είναι έτσι δυνατή η επιβολή στρατιωτικού νόμου σε συγκεκριμένες περιοχές και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας και των δημοσίων συγκεντρώσεων.

Θα επιτρέπεται επίσης η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της αλληλογραφίας που διακινείται μέσω των ταχυδρομείων.

Αμείωτη βία

Συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, αμείωτη η βία στο Ιράκ.

Οβίδες έπεσαν στο κέντρο της Βαγδάτης, κοντά στο γραφείο που χρησιμοποιεί το κόμμα του κ. Αλάουι.

Επίσης, ένας φωτογράφος δήλωσε πως είδε αμερικανικά ελικόπτερα να ανοίγουν πυρ εναντίον κτιρίου επίσης στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Βαγδάτη, δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 10 τραυματίσθηκαν σε συγκούσεις που έγιναν στους δρόμους της πόλης, όταν αντάρτες επετέθησαν εναντίον μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και Αμερικανών στρατιωτών.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τι εισόδημα έχετε;

Ένα νέο σύστημα όσον αφορά την επιβολή προστίμων άρχισε να ισχύει στη Νορβηγία.

Το ύψος του προστίμου θα εξαρτάται από το εισόδημα αυτού που περιέπεσε στο πταίσμα--θα είναι δηλ. υψηλό για τους πλουσίους και χαμηλότερο για τους φτωχούς.

Κι η αρχή έγινε με μία Νορβηγίδα η οποία καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 500.000 κορωνών (κάπου 60.000 ευρώ) γιατί οδηγούσε υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα της εν λόγω κυρίας, ούτε με τι ασχολείται επαγγελματιοκά.

Το μόνο που ξέρουμε είναι πως το εισόδημά της ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια κορώνες (κάπου 700.000 ευρώ) το χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πιει 11 ποτήρια κρασί σε μπαρ του Όσλο πριν μπει στο αυτοκίνητό της.

Χτύπησε δε τρία αυτοκίνητα στο δρόμο, ενώ συνεπλάκη και μ'έναν αστυνομικό.

Όπως έγραψε η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Νορβηγία, η Βέρντενς Γκανγκ (Verdens Gang), το δικαστήριο είχε επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο να την στείλει στη φυλακή για τις πράξεις της αυτές, αλλά τελικά αποφάσισε να της επιβάλει μόνο πρόστιμο, υπό τον όρο όμως ότι θα ζητήσει τη βοήθεια ειδικών για ν'αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει με το αλκοόλ.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Aθήνα ο Όσβαλντ

Kαι θέματα της οργανωτικής επιτροπής θα συζητήσει ο Nτ. Όσβαλντ

Tην πρόοδο της Oλυμπιακής προετοιμασίας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, που επισκέπτεται την Tρίτη την Aθήνα.

O κ. Όσβαλντ θα έχει συναντήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου, καθώς και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

O πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση που γίνεται κάθε πρωί εδώ και αρκετές ημέρες στο Κέντρο Επιχειρήσεων Αγώνων, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των λειτουργικών τομέων.

Το απόγευμα, θα μετάσχει σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού υπό την προεδρία της κ. Πετραλιά, ενώ την επομένη το πρωί κλιμάκιο της ΔΟΕ, της οργανωτικής επιτροπής και του υπουργείου Πολιτισμού θα επισκεφθεί ορισμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επίσκεψη του κ. Όστβαλντ στην Αθήνα δεν αφορά τόσο τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά θέματα που αφορούν κυρίως την οργανωτική επιτροπή, όπως οι τεχνολογικές υποδομές, η λειτουργία των εγκαταστάσεων, η διαπίστευση, το πρόγραμμα μεταφορών της Ολυμπιακής οικογένειας κ.λπ.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

H φιέστα στο Kαλλιμάρμαρο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ενός θριάμβου μύρια έπονται. Τα συν και τα πλην της επόμενης μέρας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ελλάς ολέ, ολέ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Και τώρα καθαρίστε τη βρωμιά του ποδοσφαίρου. Απόφαση Καραμανλή για να γίνει το άθλημα γιορτή και πολιτισμός.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ωράριο και υπερωρίες στο τραπέζι του διαλόγου. Συνέντευξη : Ο Π. Παναγιωτόπουλος ανοίγει μέσω της «Α» το εργασιακό πρόβλημα της χώρας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις.1.694 σε ΕΛΤΑ, ΕΘΕΛ και ΤΡΑΜ. Όλες οι προκηρύξεις για τις νέες θέσεις που υπάρχουν στο Δημόσιο.

Η ΑΥΓΗ: Πάγωσε τον κόσμο το «καπέλωμα» στο Στάδιο. Λαοθάλασσα στην υποδοχή των πρωταθλητών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Ελλάδα σε νέα τροχιά με την συνταγή Ρεχάγκελ. Εθνικό ξέσπασμα βάζει τέλος στη μιζέρια και το σύνδρομο της ψωροκώσταινας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καλοκαίρι ευφορίας βλέπει η κυβέρνηση. Παράταση στην περίοδο χάριτος δίνει η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος. Θρίαμβος αντί απολογίας Αλογοσκούφη στο Eco/Fin.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα αναγνωρίσετε χρόνια προϋπηρεσίας για να πάρετε σύνταξη. Οδηγός για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΕΘΝΟΣ: 2.277 θέσεις σε δημόσιο μόνιμων και εποχικών. Οι προκηρύξεις για ΔΕΚΟ, Δήμους, ΕΣΥ, Πανεπιστήμια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ένα μήνα μπάλα με νίκες και Ρωμαϊκούς θριάμβους και εορτάσαμε θεάματα με τον άρτον... Tι γίνεται; Δυο μήνες περιθώριο ακόμα στην κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρεις ντιρεκτίβες της Ευρώπης προς Ελλάδα. Μειώστε σε χρόνο μηδέν, έλλειμμα, χρέη. Πληρώνουμε τις διαχειριστικές αμαρτίες της ΠΑΣΟΚοκρατίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποθέωση και... GREEK μπάχαλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μυριάδες γκολ και επίσημο αυτογκόλ. Μέγα πλήθος, μέγα πάθος στην υποδοχή της Εθνικής αλλά κάποιοι βρήκαν ευκαιρία.

ΕΞΠΡΕΣ: Ανεξέλεγκτες οι δαπάνες. Σύμφωνα με την πορεία του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο.

ΕΣΤΙΑ: Πρωταθλητές και στην οικονομία. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έδειξαν τον δρόμο.

ESPRESSO: Θρίλερ με Ότο! 1 δισ. του δίνουν οι Γερμανοί. Όλο το παρασκήνιο της προσπάθειας για την παραμονή του.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σανίδα σωτηρίας για το έλλειμμα οι εκκρεμείς. Προσδοκία για έσοδα 4,4 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση παλαιών υποθέσεων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ένωσαν τους Έλληνες. Νέοι λαϊκοί ήρωες οι παίκτες της Εθνικής. Μέγα πάθος, μέγα πλήθος στην υποδοχή τους. Παρ΄ολίγον φιάσκο στο Καλλιμάρμαρο.

ΚΕΡΔΟΣ: Η Ελλάδα τίμησε τους δημιουργούς του ονείρου. Ιδιαίτερα έντονος ο ανταγωνισμός για τους μικρούς.

Ο ΛΟΓΟΣ: Η Ελλάδα σε Νιρβάνα. Η χώρα τίμησε τους ημίθεους. Χιλιάδες κόσμου σε παραλήρημα αποθέωσαν τους παίκτες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το αίνιγμα Οτο Ρεχάγκελ. Παλλαϊκό αίτημα η παραμονή του. Πιέζουν οι Γερμανοί.

ΜETRORAMA: Τους λάτρεψαν σαν Θεούς. Θεϊκή υποδοχή των πρωταθλητών σε μία φιέστα που δεν συγκίνησε πολλούς.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οι ακάλυπτες επιταγές σε νέα ύψη με 428 εκατομ. ευρώ. Αύξηση 11,86% στο πρώτο εξάμηνο φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ: Χρυσή κερκίδα - φάουλ οι διοργανωτές. Πίνγκ πόνγκ ευθυνών για τη φιέστα.

Η ΝΙΚΗ: Παγκόσμια αναγνώριση. Τιμές από το λαό και την Πολιτεία στους πρωταθλητές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τραπεζικά χαράτσια σε βάρος των εργαζομένων. Ασύδοτοι οι τραπεζίτες.

CITY PRESS: Ότο Ρεχάγκελ: Η Ελλάδα βρήκε το Γερμανό της. Δημόσιος έπαινος στον προπονητή της εθνικής ποδοσφαίρου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

TRAFFIC NEWS: Έκρηξη και μαγεία στην υποδοχή των ηρώων. Έκαναν ένα την ελληνική κοινωνία και αναπτέρωσαν την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Το μήνυμα του Ρεχάγκελ ήταν για όλους. Να σέβεστε τους αντιπάλους σας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αποθέωση στην υποδοχή της Εθνικής Πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004.

Η ΧΩΡΑ: «Να σέβεστε τους αντιπάλους σας». Το μήνυμα του Γερμανού Ότο Ρεχάγκελ στην «παράγκα» του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ελληνικής κοινωνίας.

Yποδοχή εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημάρχου Αθηναίων, η τελετή υποδοχής της εθνικής ομάδας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τη Δευτέρα το βράδυ, μετεβλήθη σε βήμα κηρύγματος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ο πλέον άσχετος άνθρωπος με την αθλητική υπόθεση πρωταγωνίστησε στην εκδήλωση δημοσίων σχέσεων, απένειμε μετάλλια, 'ευλόγησε' την ομάδα και εκνεύρισε πολλούς φιλάθλους, οι οποίοι κουρασμένοι και από την ανοργανωσιά της φιέστας, εγκατέλειψαν το στάδιο. Παρών και αμίλητος ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «οι τραγελαφικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο κατά την υποδοχή της πρωταθλήτριας Ευρώπης εκνεύρισαν σε αφάνταστο βαθμό τους διεθνείς και τον Ότο Ρεχάγκελ αλλά για όσους έκαναν τον κόπο να πάνε στο Καλλιμάρμαρο για τη φιέστα που διοργάνωση η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «ο κόσμος έτρεξε αυθόρμητα να πανηγυρίσει την πρωτόγνωρη επιτυχία της εθνικής ομάδας παρέα με τους πρωταγωνιστές, αλλά ο Χριστόδουλος με τα σταυρουδάκια του και τα περί Ορθοδοξίας, η Ντόρα και η Φάνη Πάλλη - Πετραλια με τα μετάλλιά τους έβαλαν αυτογκόλ και δεν άφησαν τον κόσμο να ακούσει τους 23 ποδοσφαιριστές που τίμησαν την Ελλάδα και να γιορτάσουν όλοι μαζί την επιτυχία».

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι «απανωτά φάουλ έκαναν οι διοργανωτές της φιέστας στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την υποδοχή της εθνικής ομάδας. Η 'χρυσή κερκίδα' με τους περισσότερους από διακόσιες χιλιάδες βρέθηκε μπροστά σε ένα κακοστημένο σόου επίδοσης μεταλλίων, ύστερα από πολύωρη αναμονή - συνέπεια της αποτυχίας των αστυνομικών μέτρων. Την αποτυχημένη διοργάνωση ακολούθησε πινγκ πονγκ για το ποιος φέρει τις ευθύνες».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι «οι πολίτες βγήκαν στο δρόμο να προϋπαντήσουν τους νικητές, τους δικούς τους νέους λαϊκούς ήρωες, μεταδίδοντας παντού στον κόσμο ότι τούτη η χώρα που τόσο αμφισβητήθηκε με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί και μάλιστα καλά. Ήταν ένα ξέσπασαν μοναδικό που μόνο η εμπλοκή - για λίγα δράμια δημοσιότητας-την κάθε λογής εξουσιαστών μπορούσε να χαλάσει όπως παρ' ολίγον να συμβεί με την ανοργανωσιά της εκδηλώσεις στο Καλλιμάρμαρο».

Πτυχία ΚΕΣ

Σύμφωνα με το METRORAMA, «θα ακολουθήσει τη γραμμή της ΕΕ στο θέμα της αναγνώρισης των τίτλων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών η ελληνική κυβέρνηση. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από όσα είπε κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Πάτρα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 08:59 (Ώρα Λονδίνου)

Aλογοσκούφης: Όχι νέοι φόροι

Λεπτομέρειες το Σεπτέμβριο υποσχέθηκε ο Γ. Aλογοσκούφης

Στην περιοστολή των δαπανών θα εστιάσει η κυβέρνηση τις προσπάθειές της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Γιώργος Aλογοσκούφης, αποκλείοντας την επιβολή νέων φόρων.

Aναφερόμενος στη σύσταση του συμβουλίου υπουργών Oικονομίας της ΕΕ προς την Eλλάδα για τη μείωση του ελλείμματος, ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι η επιλογή της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες συνέστησε υπομονή έως τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Eν τω μεταξύ, οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένες κατά 14,7% κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ο στόχος του προϋπολογισμού για τις δαπάνες ήταν αύξηση 4,9%.

Tα έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 7,7%, ενώ ο στόχος ήταν 9,4%, και το έλλειμα ανέρχεται σε 6,55 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 6,26 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2004.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 07:42 (Ώρα Λονδίνου)

Χρεωκοπία λόγω... κακοποιήσεων

Ο αρχιεπίσκοπος Τζον Βλάζνι δήλωσε ότι δεν έχουν μείνει πολλά χρήματα

Μία ρωμαιοκαθολική αρχιεπισκοπή στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να κηρύξει χρεωκοπία, καθώς έχει καταβάλει τεράστια ποσά σε άτομα που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν κακοποίηση από ιερείς.

Η αρχιεπισκοπή στο Πόρτλαντ του Όρεγκον είναι η πρώτη που πράττει κάτι τέτοιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν κλείσει η αρχιεπισκοπή, τότε θα αναβληθεί η έναρξη της δίκης ενός ιερέα που κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση περισσότερων από 50 αγοριών.

Ανάλογα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες επισκοπές ρωμαιοκαθολικών, οι οποίες πούλησαν την ακίνητη περιουσία τους για να ανταπεξέλθουν.

Χιλιάδες τα θύματα

Περισσότεροι από 4.000 ιερείς κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση

Το Φεβρουάριο του 2004, έκθεση που εκπονήθηκε για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 4.000 ιερείς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση τα τελευταία 50 χρόνια.

Περισσότερα από 10.000 παιδιά, στην πλειοψηφία τους αγόρια, πιστεύεται ότι έχουν κακοποιηθεί.

Ορισμένοι όμως θεωρούν ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς δεν δηλώνονται όλες οι περιπτώσεις κακοποίησης.

Η αρχιεπισκοπή στο Πόρτλαντ έχει καταβάλει αποζημιώσεις σε 130 άτομα, πληρώνοντας τίμημα 53 εκατομμυρίων δολαρίων.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 08:07 (Ώρα Λονδίνου)

Εντοπισμός ραδιενεργού υλικού στο Ιράκ

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ χαρακτήρισε απολύτως επιτυχημένη την επιχείρηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι απομάκρυναν περίπου δύο τόνους ραδιενεργού υλικού από το Ιράκ κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Πιστεύεται ότι επρόκειτο για μεγάλη ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ απομακρύνθηκαν επίσης ποσότητες και άλλων ραδιενεργών υλικών.

«Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Σπένσερ Άμπρααμ.

Ο κ. Άμπρααμ υπογράμμισε ότι πλέον οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να λάβουν υπό τον έλεγχό τους επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά.

Μετακίνηση με στρατιωτικό αεροσκάφος

Τα ραδιενεργά υλικά εντοπίσθηκαν σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράκ και μετακινήθηκαν από 20 ειδικούς του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στις 23 Ιουνίου.

Στην επιχείρηση απομάκρυνσής τους από το Ιράκ χρησιμοποιήθηκε στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ συνεργάσθηκε και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε προειδοποιηθεί για την επιχείρηση, η οποία έλαβε χώρα πριν από τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Η μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράκ είναι στην περιοχή Τουβάιθα, νοτίως της Βαγδάτης.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 04:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχίζει η εκστρατεία των Δημοκρατικών

Ο Τζον Έντουαρντς είναι αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζον Κέρι, και ο υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου, Τζον Έντουαρντς, αναμένεται να αρχίσουν σύντομα την εκστρατεία τους για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Η προεκλογική τους εκστρατεία, η οποία θα περιλαμβάνει την περιοδεία σε πολλές πολιτείες, θα αρχίσει από το Κλίβελαντ στο Οχάιο.

Οι πρώην αντίπαλοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών συναντήθηκαν στην Πενσιλβανία, μετά την ανακοίνωση του Τζον Κέρι ότι προτείνει για υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Τζον Έντουαρντς.

Ο κ. Έντουαρντς ήταν μεταξύ των πολιτικών που - όπως και ο Τζον Κέρι - είχαν διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Αυξημένη δημοτικότητα στο νότο

Οι Δημοκρατικοί αισιοδοξούν ότι η δημοτικότητα του κ. Έντουαρντς θα προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και τους κατοίκους του αμερικανικού νότου, που συνήθως τάσσονται υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

Μήνυμα του Τζον Κέρι

Ο Τζον και εγώ θα πραγματοποιήσουμε την πιο εμπνευσμένη προεδρική προεκλογική εκστρατεία στην Αμερική και θα πολεμήσουμε για να οδηγήσουμε το έθνος μας σε μία νέα και καλύτερη κατεύθυνση

Το μήνυμα εστάλη στους οπαδούς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο κ. Έντουαρντς, 51 χρόνων, είναι αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μόνο μία θητεία στην αμερικανική γερουσία.

Όσοι του ασκούν κριτική ισχυρίζονται ότι ο πρώην δικηγόρος δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τζον Έντουαρντς έχει μεγάλη επιρροή στον αμερικανικό νότο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο Τζον Έντουαρντς «είναι χαρισματικός και έχει την ικανότητα να μιλάει στην καρδιά του λαού».

Ο Τζον Κέρι πιστεύει ότι ο Τζον Έντουαρντς έχει μεγάλη απήχηση στους μεσοαστούς και σε εκείνους που επιθυμούν να ανέλθουν στη μεσαία τάξη.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 04:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Έξυπνη η κίνηση του Κέρι»

Με τις εξελίξεις στο αμερικανικό προεκλογικό μέτωπο και την παραδοχή του Τόνι Μπλερ ότι μπορεί να μην βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) χαρακτηρίζει «στρατηγικά έξυπνη» την κίνηση του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, να ορίσει ως υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Τζον Έντουαρντς.

«Με τον Έντουαρντς, ο οποίος μπορεί να κερδίσει τους αναποφάσιστους, οι Δημοκρατικοί αποτελούν απειλή για τους Ρεπουμπλικανούς, κάτι που το ξέρουν ήδη οι τελευταίοι», γράφει το δημοσίευμα.

Με αυτή του την κίνηση ο Τζον Κέρι είναι σαν να έχει ήδη στα χέρια του το εισιτήριο της επιτυχίας

Λε Ταμπ (Les Temps)

«Σωστή και έξυπνη κίνηση» χαρακτηρίζει την απόφαση του Τζον Κέρι και η ισπανική Ελ Παϊς (El Pais).

Η εφημερίδα θεωρεί ότι ο Τζον Έντουαρντς θα κερδίσει την ψήφο του εκλογικού σώματος στον αμερικανικό Νότο, όπου ο Κέρι δεν είναι και τόσο δημοφιλής.

Η ελβετική Λε Ταμπ (Le Temps) πιστεύει ότι ο Τζον Κέρι έχει προβεί στην «καλύτερη δυνατή επιλογή».

«Με αυτή του την κίνηση ο Τζον Κέρι είναι σαν να έχει ήδη στα χέρια του το εισιτήριο της επιτυχίας» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η παραδοχή του Τόνι Μπλερ

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) χαρακτηρίζει «στρατηγική κίνηση» την παραδοχή του Τόνι Μπλερ ότι μπορεί να μην βρεθούν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η μέχρι πρότινος βεβαιότητα του Τόνι Μπλερ για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ απλώς τον γελοιοποιούσε στα μάτια των ψηφοφόρων.

Η εφημερίδα τονίζει πάντως ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει ζητήσει συγνώμη.

Η ελβετική Λε Ταμπ (Le Temps) πιστεύει ότι επρόκειτο για μία «καλομελετημένη κίνηση» του Τόνι Μπλερ, ο οποίος δεν θέλει να σταθεί το Ιράκ εμπόδιο στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ωστόσο, η εφημερίδα θεωρεί ότι ακόμη και αν το θέμα του Ιράκ δεν είναι πλέον στο προσκήνιο, τα προβλήματα του Τόνι Μπλερ δεν τελειώνουν, καθώς υπάρχουν σοβαρά θέματα στον χώρο της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών στη Βρετανία.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 04:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχίζει η εκστρατεία των Δημοκρατικών

Ο Τζον Έντουαρντς είναι αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζον Κέρι, και ο υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου, Τζον Έντουαρντς, αναμένεται να αρχίσουν σύντομα την εκστρατεία τους για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Η προεκλογική τους εκστρατεία, η οποία θα περιλαμβάνει την περιοδεία σε πολλές πολιτείες, θα αρχίσει από το Κλίβελαντ στο Οχάιο.

Οι πρώην αντίπαλοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών συναντήθηκαν στην Πενσιλβανία, μετά την ανακοίνωση του Τζον Κέρι ότι προτείνει για υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Τζον Έντουαρντς.

Ο κ. Έντουαρντς ήταν μεταξύ των πολιτικών που - όπως και ο Τζον Κέρι - είχαν διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Αυξημένη δημοτικότητα στο νότο

Οι Δημοκρατικοί αισιοδοξούν ότι η δημοτικότητα του κ. Έντουαρντς θα προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και τους κατοίκους του αμερικανικού νότου, που συνήθως τάσσονται υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

Μήνυμα του Τζον Κέρι

Ο Τζον και εγώ θα πραγματοποιήσουμε την πιο εμπνευσμένη προεδρική προεκλογική εκστρατεία στην Αμερική και θα πολεμήσουμε για να οδηγήσουμε το έθνος μας σε μία νέα και καλύτερη κατεύθυνση

Το μήνυμα εστάλη στους οπαδούς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο κ. Έντουαρντς, 51 χρόνων, είναι αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μόνο μία θητεία στην αμερικανική γερουσία.

Όσοι του ασκούν κριτική ισχυρίζονται ότι ο πρώην δικηγόρος δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τζον Έντουαρντς έχει μεγάλη επιρροή στον αμερικανικό νότο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο Τζον Έντουαρντς «είναι χαρισματικός και έχει την ικανότητα να μιλάει στην καρδιά του λαού».

Ο Τζον Κέρι πιστεύει ότι ο Τζον Έντουαρντς έχει μεγάλη απήχηση στους μεσοαστούς και σε εκείνους που επιθυμούν να ανέλθουν στη μεσαία τάξη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.