Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-06

  1. Υπαναχώρηση του Μπλερ για το Ιράκ
  2. «Έφυγε» ο Τόμας Κλέστιλ
  3. Ιράκ: Φονικών εκρήξεων συνέχεια
  4. Ρογκ: «Επιτυχία ίσον εισιτήρια»
  5. To AIDS απειλεί την Ασία
  6. Υποψήφιος για Στρασβούργο με... προϋπηρεσία
  7. Ολιγοήμερη αναβολή στη δίκη Μιλόσεβιτς
  8. Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες
  9. «Πονοκέφαλος» οι δίκες δικτατόρων
  10. Χωρίς εφημερίδες λόγω απεργίας
  11. Ενωμένοι για τον Λευκό Οίκο
  12. «Μπορεί να μη βρεθούν ποτέ»
  13. «Συνεργαστήκαμε με τους Αμερικανούς»
  14. «Ούτε ναί, ούτε όχι»
  15. Χωρίς εφημερίδες λόγω απεργίας
  16. Αποθέωσαν τους ήρωες
  17. Mέτρα για το έλλειμμα
  18. Πέντε νεκροί στη Ναμπλούς
  19. «Νέα εποχή ηρώων»
  20. Τα προβλήματα υγείας του Μιλόσεβιτς
  21. Αλάουϊ: Συνεργασία με Αμερικανούς
  22. Εν αναμονή για Μιλόσεβιτς

Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 03:22 (Ώρα Λονδίνου)

Υπαναχώρηση του Μπλερ για το Ιράκ

Οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται στην αλλαγή στάσης του Τόνι Μπλερ όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ενώ μία από αυτές φιλοξενεί άρθρο του Κώστα Καραμανλή για τους Ολυμπιακούς.

Την παραδοχή του Τόνι Μπλερ ότι μπορεί να μην βρεθούν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η εφημερίδα θεωρεί ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή υπαναχώρηση του Τόνι Μπλερ εν αναμονή της έκθεσης που πρόκειται να δημοσιοποιήσει η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά εάν ήταν δικαιολογημένη η υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στα σχέδια για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Το ίδιο θέμα φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent), η οποία καταγράφει όλες τις διαφορετικές δηλώσεις του Τόνι Μπλερ από το Φεβρουάριο του 2003 μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας την εμφανή αλλαγή στάσης.

«Ο Τόνι Μπλερ ισχυρίζεται τώρα ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής μπορεί να μην βρεθούν ποτέ, λέγοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν μπορεί να τα κατέστρεψε», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η Τάιμς (Times) γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ παραδέχεται ότι η βεβαιότητά του για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ πριν από τον πόλεμο μπορεί να μην ήταν απολύτως τεκμηριωμένη.

Άρθρο του Κώστα Καραμανλή

Άρθρο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή φιλοξενεί η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), ο οποίος αναφερόμενος στη νίκη της Εθνικής Ελλάδος στην Πορτογαλία εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα διοργανώσουν με επιτυχία την Ολυμπιάδα.

«Η επιτυχία μας στο Euro 2004 αποτελεί ένδειξη της απόφασής μας να αλλάξουμε ρυθμούς και να προχωρήσουμε μπροστά», γράφει ο Κώστας Καραμανλής.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό διαβατήριο για τη διεθνή αναγνώριση και την απόφασή μας να πραγματοποιούμε με επιτυχία αυτά που έχουμε αναλάβει να κάνουμε», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Τέλος, η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει ότι ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, Θόδωρος Ζαγοράκης, έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Μπολόνια.

Το εν λόγω γεγονός επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ο νέος πρόεδρος της ΑΕΚ, Αλέξης Κούγιας.


Τετάρτη 07 Ιουλίου 2004 - 00:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Έφυγε» ο Τόμας Κλέστιλ

Δύο φορές επελέγη για πρόεδρος της Αυστρίας ο Τόμας Κλέστιλ

Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ, απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης στο γενικό νοσοκομείο της Βιέννης όπου νοσηλευόταν από την Δευτέρα με ανεπάρκεια σε πολλά από τα όργανά του.

Όπως δήλωσε ένας από τους θεράποντες ιατρούς του εκλιπόντος, ο Αυστριακός πρόεδρος πέθανε συνεπεία της καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ βρισκόταν στην κατοικία του, τρεις μόλις ημέρες πριν αποχωρήσει από την προεδρία της χώρας.

Ο Κλέστιλ είχε γεννηθεί στις 4 Νοεμβρίου 1932 και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα το 1969 και υπηρέτησε από διάφορα πόστα τη χώρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1987.

Το 1992 εξελέγη πρόεδρος της Αυστρίας με το Λαϊκό Κόμμα αλλά δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου, όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τη γραμματέα του, Μάργκοτ Τζόφλερ.

Η υπόθεση πάντως δεν επηρέασε την πολιτική του σταδιοδρομία, αφού το 1998 επανεκλέχθηκε πρόεδρος για άλλα έξι χρόνια, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας τα 2/3 των ψήφων (ποσοστό 63,42%).

Ειρωνεία της τύχης χαρακτηρίζεται το ότι ο κ. Κλέστιλ θα παρέδιδε την Πέμπτη την προεδρία της χώρας στο διάδοχό του, Χάιντς Φίσερ.

Από την περασμένη Δευτέρα τα καθήκοντα αρχηγού κράτους ασκεί ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 23:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Φονικών εκρήξεων συνέχεια

Συνεχείς επιθέσεις και εκρήξεις με στόχο Αμερικανούς στρατιώτες και Ιρακινούς

Στο Ιράκ έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον εννέα ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στη σουνιτική περιοχή Αλ Χαλές, κοντά στην πόλη Μπακούμπα, όπως ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών στο τοπικό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 35 τραυματίες ενώ το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι υπάρχουν πάνω από 10 νεκροί.

Νωρίτερα τρείς Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κοντά στη Φαλούτζα, πόλη - προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης που δέχθηκε εκ νέου χθες αμερικανική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 10 Ιρακινοί.

Το πράσινο φως για τον από αέρος βομβαρδισμό της πόλης έδωσε η μεταβατική κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι.

Σαμποτάζ σε αγωγό

Στο μεταξύ ένας αγωγός φυσικού αερίου στο βόρειο Ιράκ υπέστη εκτεταμένη βλάβη από ενέργεια δολιοφθοράς, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τη λειτουργία τους πολλές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέα δολιοφθορά στο ενεργειακό δίκτυο του Ιράκ

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν και πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε απόσταση 90 χιλιομέτρων νότια της πόλης Κιρκούκ.

Ο αγωγός που καταστράφηκε έχει διάμετρο 33 εκατοστών και είναι από αυτούς που εντάσσονται στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό του Ιράκ.

Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και επί πολλές ώρες μεγάλη πυρκαγιά δεν είχε ακόμα τεθεί υπό έλεγχο.

Σε άλλες εξελίξεις:

Έκρηξη σε δρόμο της πόλης Βασόρα με στόχο διερχόμενη αυτοκινητοπομπή φρουρών ασφαλείας σκότωσε έναν πολίτη και τραυμάτισε άλλα δύο άτομα.

Στη Βαγδάτη Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου που δεν σταμάτησε παρά τις σχετικές εντολές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ανήλικος επιβάτης, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές κατοχής.

Δύο Ιρακινοί αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σοβαρά όταν ριπές πυροβόλων όπλων γάζωσαν το όχημά τους στην περιοχή Λατιφίγια, νότια της ιρακινής πρωτεύουσας.


Ρογκ: «Επιτυχία ίσον εισιτήρια»

Αισιόδοξος για την εισπρακτική επιτυχία των Αγώνων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ

Ο προέδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κατάκτηση του τροπαίου στο Euro 2004 από την Ελλάδα θα συμβάλει ώστε οι επικείμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας να στεφθούν από επιτυχία.

«Η νίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου σίγουρα θα αυξήσει τον ενθουσιασμό των φιλάθλων και είμαι σίγουρος ότι τα εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων θα διατεθούν εγκαίρως» δήλωσε ο επικεφαλής των «Αθανάτων».

Ο κ. Ρογκ δήλωσε εξάλλου ότι όπως τον έχουν κατ΄ επανάληψη διαβεβαιώσει οι διοργανωτές - η πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων αγοράζουν τα εισιτήριά τους την τελευταία στιγμή.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής των «Αθανάτων» προέβλεψε ότι οι Αγώνες θα επιτύχουν και από εισπρακτικής πλευράς, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή της Αθήνας ως της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες τον Αύγουστο.

Κάναμε μια συγκεκριμένη επιλογή, επιμείναμε και νομίζω ότι τα δεδομένα τον προσεχή Αύγουστο θα μας δικαιώσουν, κατέληξε ο Βέλγος αθλητικός παράγοντας.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 17:29 (Ώρα Λονδίνου)

To AIDS απειλεί την Ασία

Το AIDS απειλεί την Ασία

Τριάντα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το AIDS αναφέρεται σε έκθεση της υπηρεσίας πρόληψης του AIDS του ΟΗΕ.

Μόνο τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν πέντε εκατομμύρια νέες περιπτώσεις.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε ετήσια βάση από την ανακάλυψη της νόσου στις αρχές του 80.

Η έκθεση των ΗΕ υπογραμμίζει ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην Ασία αν δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην ασιατική ήπειρο.

Παράλληλα η έκθεση του ΟΗΕ συνιστά πλήρη επαγρύπνηση στην υπό-σαχάριο Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, περιοχές στις οποίες το AIDS έχει πάρει μορφή επιδημική.

Περίπου 1.1 εκατ. φορείς του AIDS διαγνώσθηκαν το 2003 στην ασιατική ήπειρο.

Σημαντική αύξηση των ποσοστών της ασθένειας καταγράφονται στην Κίνα, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Τα ΗΕ προειδοποιούν ότι καθώς η Ασία φιλοξενεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού οπότε η αύξηση των κρουσμάτων AIDS θα προκαλέσει μια κρίση παγκοσμίων διαστάσεων.

Μια άλλη σοβαρή επισήμανση του διεθνούς Οργανισμού είναι ότι το 50% των φορέων και ασθενών είναι γυναίκες.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 18:56 (Ώρα Λονδίνου)

Υποψήφιος για Στρασβούργο με... προϋπηρεσία

Η διαδοχή του Πατ Κοξ προετοιμάζεται κατόπιν «τεχνικής» συμφωνίας ΕΣΚ - ΕΛΚ

Η παράταξη των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων συμφώνησε να προτείνει τον Ισπανό πρώην υπουργό Γιοσέπ Μπορέλ για επόμενο πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Στη σχετική ψηφοφορία των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών ο κ. Μπορέλ συγκέντρωσε 117 προτιμήσεις έναντι 66 του Βρετανού ευρωβουλευτή των Εργατικών, Τέρενς Γουΐν.

Ο κ. Μπορέλ έσπευσε να χαρακτηρίζει την επιλογή του ως αναγνώριση της επιρροής που έχει η ισπανική σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη.

Συνεργασία ΕΣΚ - ΕΛΚ

Καμία παράταξη δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Σώμα και έτσι αναμένεται ότι κατόπιν σχετικής «τεχνικής» συμφωνίας οι δύο μεγάλες ομάδες βουλευτών (το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) θα μοιραστούν την προεδρία.

Έτσι ο κ. Μπορέλ θα προεδρεύει στο Ευρωκοινοβούλιο τα πρώτα δυόμιση χρόνια και ο Γερμανός συντηρητικός ευρωβουλευτής, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, το υπόλοιπον της θητείας.

Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου.

Εάν τελικά επαληθευθούν οι προβλέψεις για μοίρασμα του προεδρικού θώκου μεταξύ ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και δεξιάς, ο κ. Μπορέλ θα γίνει ο τρίτος Ισπανός που καταλαμβάνει το αξίωμα.

Την περίοδο 1989 1992 πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν ο σοσιαλιστής Ενρίκε Μπαρόν, ενώ από το 1997 μέχρι το 1999 πρόεδρος του Σώματος ήταν ο Χοσέ Μαρία Ρόμπλες του Λαϊκού Κόμματος.

«Ιστορικό στέλεχος του PSOE»

Ο Γιόσεπ Μπορέλ είναι παλαιόθεν στέλεχος του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ισπανών σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διετέλεσε υπουργός Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Περιβάλλοντος και πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Εκπροσώπησε την ισπανική κυβέρνηση σε Συμβούλια υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήταν μέλος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 18:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ολιγοήμερη αναβολή στη δίκη Μιλόσεβιτς

Τα προβλήματα υγείας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς οδηγούν τη δίκη σε ολιγοήμερη διακοπή

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισε ότι η ενώπιόν του δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μπορεί να συνεχιστεί στις 14 Ιουλίου μόνο εάν η υγεία του κατηγορουμένου επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Προς τούτο το δικαστήριο διέταξε να υποβληθεί σε νέες καρδιολογικές εξετάσεις ο Σέρβος πολιτικός, ώστε να εξακριβωθεί εάν είναι σε θέση να αναλάβει από μόνος του την υπεράσπισή του.

Επίσης στα τέλη του μήνα η ακροαματική διαδικασία θα διακοπεί για έξη εβδομάδες ώστε να δοθεί χρόνος στον κ. Μιλόσεβιτς για ανάπαυση και προετοιμασία της υπερασπιστικής του γραμμής.

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας πάσχει από καρδιακά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση, και ορισμένοι παρατηρητές της δίκης αναρωτούνται κατά πόσο είναι σε θέση να κάθεται στο εδώλιο.

Πάντως οι δικαστές δεν θέλησαν να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να διορίσουν συνηγόρους του κατηγορουμένου, ο οποίος επέμενε προ δύο ετών στην έναρξη της δίκης του - να αναλάβει εξ ολοκλήρου την υπεράσπισή του.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες

Χρυσοστομίδης: Στόχος η οικονομική ενοποίηση της Κύπρου

Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν στις Βρυξέλλες οι προθέσεις της Επιτροπής σχετικά με σειρά θεμάτων που αφορούν την Κύπρο.

Μεταξύ αυτών, η Επιτροπή, δια στόματος του επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος του εμπορίου διαμέσου της πράσινης γραμμής, καθώς και επί του χρηματοδοτικού κανονισμού, που αφορά τη διάθεση 259 εκατομμυρίων ευρώ στους Τουρκοκυπρίους σε βάθος τριετίας.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του κ. Φερχόιγκεν, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συναντήθηκε με ομάδα Βρετανών βουλευτών που παρακολουθούν το Κυπριακό.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι «είναι μία σημαντική ημέρα αύριο στις Βρυξέλλες».

Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τύπου, σύμφωνα με τα οποία ενδέχεται να ανασταλεί η απόφαση για το απ ευθείας εμπόριο, ο υπουργός δήλωσε ότι καλωσορίζει, έστω και την τελευταία στιγμή, την πρόθεση της Επιτροπής και άλλων αντιπροσωπειών να κατανοήσουν πολλούς από τους προβληματισμούς της κυπριακής κυβέρνησης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, ύστερα από μεγάλη διπλωματική προσπάθεια και χωρίς τυμπανοκρουσίες, κατάφερε να αποτρέψει την άμεση εφαρμογή μέτρων, ζημιογόνων για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Στόχος είναι η οικονομική ενοποίηση της Κύπρου και όχι η λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε χωριστικές τάσεις», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


«Πονοκέφαλος» οι δίκες δικτατόρων

Περίπλοκα νομικά και ουσιαστικά ζητήματα προκύπτουν με αφορμή τις δίκες εγκλημάτων πολέμου

Με την δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε εξέλιξη και την επικείμενη δίκη του Σαντάμ Χουσείν τα φώτα της επικαιρότητος επικεντρώνονται σε μια από τις πιο «γκρίζες» περιοχές του Διεθνούς Δικαίου: Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ποιες επιπτώσεις , ενδεχομένως, να έχουν αυτές οι πολύκροτες δίκες;

Που μπορεί να οδηγηθεί η δίκη του Μιλόσεβιτς σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι ικανός να αντέξει τη διαδικασία, λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του;

Ή ακόμη αν ο Σαντάμ Χουσείν παρουσιάσει τον εαυτό του ως μάρτυρα, ως θύμα των ΗΠΑ, όπως πιθανότατα θα κάνει, ποια θα μπορούσε να είναι η απήχηση μιας τέτοιας εξέλιξης σε όλο τον αραβικό κόσμο;

Σε ένα από τα ζητήματα στα οποία όλοι οι νομικοί συγκλίνουν είναι ότι οι δραματικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, με τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, το Κοσιφοπέδιο και τη Μέση Ανατολή, έχουν επαναφέρει την διεθνή δικαιοσύνη στην μελέτη των συγκεκριμένων εγκλημάτων και στην αναζήτηση νέων νομικών εργαλείων για την εκδίκασή τους.

Όταν για πρώτη φορά συστήθηκε το Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία το 1993, κανείς δεν αναρωτήθηκε για τον βαθμό επιρροής που θα είχαν οι δίκες αυτές στον λαό της Σερβίας.

Στο Βελιγράδι και την Μπάνια Λούκα, οι δίκες των ηγετών τους που διεξάγονταν σε μια ξένη χώρα ήταν δίκες σκοπιμότητας, δίκες που επέβαλαν οι «νικητές».

Ήταν μια άποψη επικρατούσε ακόμα και οκτώ χρόνια αργότερα, τότε που προσάγονταν στη Χάγη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς .

«Άσκηση Δημοσίων Σχέσεων»

Η αντίληψη αυτή φαίνεται να αλλάζει τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας παραδέχθηκε δημόσια,την ευθύνη των συμπατριωτών του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου σφαγιάσθηκαν χιλιάδες μουσουλμάνοι, και ζήτησε συγνώμη.

Και στη Σερβία, το κύμα εθνικισμού που προκάλεσε η προσαγωγή του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο, δείχνει να υποχωρεί.

Κι αυτό είναι εμφανές στην ήττα που υπέστη στις πρόσφατες εκλογές στη Σερβία, ο εθνικιστής Τομισλάβ Νίκολιτς, ο οποίος αντιτίθεται σφόδρα στη δίκη του πρώην προέδρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του Ειδικού Δικαστηρίου του Ιράκ που θα αναλάβει να δικάσει τον πρώην πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της νέας ιρακινής κυβέρνησης είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας και η κλιμακούμενη βία. Το τελευταίο, επομένως που θα ήθελε αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλλάουι, είναι μια μακρόσυρτη δικαστική διαδικασία στην περίπτωση του Σαντάμ Χουσείν.

Ζητούμενο, επομένως, είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία, κι αυτό θα γίνει μόνο με λιγότερες κατηγορίες και λιγότερους μάρτυρες.

Αλλά η μάχη των εντυπώσεων είναι ακόμη πιο σημαντική από την δίκη αυτή καθ εαυτή.

Και η νέα ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επικίνδυνη πρόκληση: Είναι ζωτικό να πεισθεί η κοινή γνώμη στο Ιράκ αλλά και ευρύτερα στον Αραβικό Κόσμο, ότι οι δίκες του προέδρου και αξιωματούχων του ανατραπέντος καθεστώτος δεν έχουν καταστρωθεί στην Ουάσινκτον.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς εφημερίδες λόγω απεργίας

Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ζητά η ΕΣΗΕΑ

Δεν κυκλοφορούν την Τρίτη οι ελληνικές εφημερίδες, λόγω εικοσιτετράωρης προειδοποιητικής απεργίας της Ένωσης Συντακτών και άλλων σωματείων εργαζομένων στον Τύπο στις 5 Ιουλίου.

Αίτημα της Ένωσης είναι η άμεση υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2004.

Η Ένωση Συντακτών, παράλληλα, αξιώνει την αναπροσαρμογή του περιεχομένου της συλλογικής σύμβασης, προκειμένου, αφενός, οι προβλεπόμενες αποδοχές να ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και αφετέρου να διασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας.

Μέλημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών παραμένει και η βελτίωση της εργασιακής κατάστασης των νεοεισερχόμενων στον κλάδο, οι οποίοι -όπως αναφέρει η ομοσπονδία- στην πλειοψηφία τους εργάζονται υπό καθεστώς αλυσιδωτών συμβάσεων έργου, γεγονός που πρακτικά μεταφράζεται σε πλήρη ανασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση στοχεύει στη σταδιακή μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, «η προκήρυξη της απεργίας αποφασίστηκε μετά την αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών, τόσο ως προς το θέμα των αυξήσεων στις αποδοχές των δημοσιογράφων, όσο και ως προς το μείζον ζήτημα της επίλυσης βασικών θεσμικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο».


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ενωμένοι για τον Λευκό Οίκο

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζον Έντουαρντς, θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του για το αξίωμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Ο κ. Έντουαρντς ήταν μεταξύ των πολιτικών που, σαν τον κ. Κέρι, είχαν διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τζον Κέρι τονίζει τις προσπάθειες που είχε καταβάλλει ο κ. Έντουαρντς στην εκστρατεία του με στόχο τη γεφύρωση του μεγάλου χάσματος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα--ανάμεσα στους πλουσίους και στους φτωχούς.

Ο Τζον Έντουαρντς είναι αυτοδημιούργητος και, όπως δεν παύει να δηλώνει, στόχος του και ως δικηγόρος και ως πολιτικός ήταν ν'αγωνίζεται ανέκαθεν «για τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε».

Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στην Ουάσινγκτον, ο κ. Έντουαρντς θεωρείται μεταξύ των πολιτικών που κατανοούν τα προβλήματα των απλών πολιτών και πστεύεται έτσι πως θα βοηθησει τον Τζον Κέρι να περάσει το μήνυμά του στο εκλογικό σώμα.

Πολλοί παρατηρητές των αμερικανικών πραγμάτων επισημαίνουν επίσης πως ο κ. Έντουαρντς έχει κι άλλο προσόν που μπορεί ν'αποδειχθεί χρήσιμο για τον αντίπαλο του προέδρου Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου: προέρχεται από τον αμερικανικό Νότο--μία περιοχή των ΗΠΑ που χρειάζεται να κατακτήσει ο Τζον Κέρι.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Μπορεί να μη βρεθούν ποτέ»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε την Τρίτη ότι «μπορεί να μη βρεθούν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής» στο Ιράκ.

θα πρέπει να δεχθεί τώρα, όπως είπε, ότι «δεν βρήκαμε τέτοια όπλα και μπορεί να μην τα βρούμε».

Αλλ'αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι δεν συνιστούσε απειλή ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος, όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μπλερ, είχε παραβιάσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και μπορεί να είχε «απομακρύνει, κρύψει ή καταστρέψει» τα όπλα του.

Ο κ. Μπλερ προέβη στις δηλώσεις αυτές, απαντώντας σε ερωτήσεις επιτροπής του κοινοβουλίου--λίγο πριν δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα της έκθεσης για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιχείρημα της βρετανικής κυβέρνησης για να δικαιολογήσει την περσινή προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ στηριζόταν στις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν ανέπτυσσε χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Πριν από ένα μήνα, ένας Αμερικανός πρώην επιθεωρητής όπλων στο Ιράκ, ο Ντέιβιντ Κέι, είχε δηλώσει πως πλανάται ο κ. Μπλερ αν αναμένει να βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Συνεργαστήκαμε με τους Αμερικανούς»

Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ.

Στην επαρχία αυτή ανήκει η Φαλούτζα, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής τη Δευτέρα.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του συνεργάσθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση της αεροπορικής επιδρομής στη Φαλούτζα.

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Αλάουϊ αναφέρει ότι η κυβέρνησή του έθεσε στη διάθεση των Αμερικανών πληροφορίες των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών πριν από τις επιθέσεις.

Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC, η επίθεση αυτή δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέες ιρακινές αρχές όσον αφορά τις σχέσεις τους τους με τα αμερικανικά στρατεύματα και τον κίνδυνο που διατρέχουν--να θεωρηθούν από τον ιρακινό λαό ότι ακολουθούν κατά πόδας τους Αμερικανούς.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι στόχος ήταν ένα σπίτι, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι εχρησιμοποιείτο από οπαδούς του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ.

Επρόκειτο για την πέμπτη αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Φαλούτζα μέσα σε τρεις εβδομάδες.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Ούτε ναί, ούτε όχι»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έκανε σαφές την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της χώρας του όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα.

Ο κύριος Σαρόν δήλωσε ότι η πάγια πολιτική, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού γίνονται μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαράντεϊ που επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, ο κύριος ελ Μπάραντει είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει ν'αρχίσει συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Μ. Ανατολή.

Ο Ουζί Αράτ, σύμβουλος του ισρηλινού κοινοβουλίου σε θέματα ασφάλειας, μιλώντας την Τρίτη στο BBC, υπεραμύνθηκε της διφορούμενης πολιτικής της χώρας του στο θέμα των πυρηνικών.

«Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο κύριος ελ-Μπαράντεϊ περιμένει ότι το Ισραήλ θα αλλάξει την πολιτική του», επεσήμανε ο Ισραηλινός ειδικός. «Ο κύριος ελ-Μπαράντεϊ έχει δηλώσει ότι η πολιτική αυτή είναι κυριαρχικό διακαίωμα του Ισραήλ. Νομίζω ότι βαθειά μέσα του καταννοεί ότι η πολιτική μας είναι μια πολιτική χαμηλών τόνων και εγκράτειας. Γνωρίζω ότι οι αντίπαλοι μας στη περιοχή έχουν την αντίληψη ότι διαθέτουμε πυρηνική αποτρεπτική δύναμη. Αυτό είναι αρκετό και έτσι δεν χρειάζεται να ανακοινώσουμε εμείς τίποτε».


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς εφημερίδες λόγω απεργίας

Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ζητά η ΕΣΗΕΑ

Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι το κύριο αίτημα της απεργίας των εργαζομένων στον Τύπο, που άφησε χωρίς εφημερίδες τα περίπτερα την Τρίτη.

Eίδηση: Δεν κυκλοφορούν την Τρίτη οι ελληνικές εφημερίδες, λόγω εικοσιτετράωρης προειδοποιητικής απεργίας της Ένωσης Συντακτών και άλλων σωματείων εργαζομένων στον Τύπο στις 5 Ιουλίου.

Αίτημα της Ένωσης είναι η άμεση υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2004.

Η Ένωση Συντακτών, παράλληλα, αξιώνει την αναπροσαρμογή του περιεχομένου της συλλογικής σύμβασης, προκειμένου, αφενός, οι προβλεπόμενες αποδοχές να ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και αφετέρου να διασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας.

Μέλημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών παραμένει και η βελτίωση της εργασιακής κατάστασης των νεοεισερχόμενων στον κλάδο, οι οποίοι -όπως αναφέρει η ομοσπονδία- στην πλειοψηφία τους εργάζονται υπό καθεστώς αλυσιδωτών συμβάσεων έργου, γεγονός που πρακτικά μεταφράζεται σε πλήρη ανασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση στοχεύει στη σταδιακή μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, «η προκήρυξη της απεργίας αποφασίστηκε μετά την αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών, τόσο ως προς το θέμα των αυξήσεων στις αποδοχές των δημοσιογράφων, όσο και ως προς το μείζον ζήτημα της επίλυσης βασικών θεσμικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο».


Δευτέρα 05 Ιουλίου 2004 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αποθέωσαν τους ήρωες

O Γιούρκας Σεϊταρίδης και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος επιδεικνύουν το κύπελλο στο αεροδρόμιο

Oι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδος, κυπελλούχοι Ευρώπης, επέστρεψαν στην πατρίδα τους, με τον κόσμο να τους αποθεώνει.

Η τελετή υποδοχής έγινε στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, που φωτίστηκε με βεγγαλικά και πυροτεχνήματα.

Ο αρχηγός της Εθνικής Θοδωρής Ζαγοράκης είπε:

«Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την υποδοχή. Είμαστε χαρούμενοι γιατί σας κάναμε τόσο ευτυχισμένους όσο δεν το περιμέναμε»!

Από το μεσημέρι περίμεναν οι Έλληνες την άφιξη των ποδοσφαιριστών

O πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής είπε ότι είναι «μεγάλη στιγμή χαράς».

Πάνω από 100.000 άτομοα μέσα και γύρω από το στάδιο τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και φώναζας «Είναι Θεός ο Γερμανός», προς τιμήν του προπονητή της Εθνικής, Ότο Ρεχάγκελ, στον οποίο προσφέρθηκε η ελληνική υπηκοότητα.

Ο κ. Ρεχάγκελ είπε στο πλήθος: «οι Έλληνες μπορούν να είναι περήφανοι για την ομάδα τους».

Ο κόσμος τραφουδούσε και χόρευε όταν ήρθαν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές, πολλοί από τους οποίους έβγαλαν τις μπλούζες τους και τραγουδούσαν μπροστά στο πλήθος.

Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την υποδοχή. Είμαστε χαρούμενοι γιατί σας κάναμε τόσο ευτυχισμένους όσο δεν το περιμέναμε

Θοδωρής Ζαγοράκης, αρχηγός Εθνικής Ελλάδος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος απηύθυνε μήνυμα στους διεθνείς και τους έδωσε τον σταυρό της Ορθοδοξίας.

Η τελετή επρόκειτο να αρχίσει στις 8.30, αλλά η άφιξη των παιχτών καθυστέρησε δύο ώρες, καθώς το λεωφορείο τους δεν μπορούσε να κινηθεί από τον κόσμο που είχε κατακλύσει τους δρόμους, ανεμίζοντας την γαλανόλευκη.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, κυματίζοντας τη γαλανόλευκη, κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας και υποδέχτηκαν τους διεθνείς ποδοσφαιριστές σαν ήρωες.

Το αεροπλάνο «Μακεδονία» των Ολυμπιακών Αερογραμμών, στο οποίο επέβαιναν οι παίκτες, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, λίγο μετά τις 1900, ώρα Ελλάδος.

Μαζί με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο προπονητής τους Ότο Ρεχάγκελ και οι οικογένειές τους που τους συνόδευσαν στην Πορτογαλία.

Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν ο κόσμος που υποδέχτηκε τους διεθνείς ποδοσφαιριστές

Το αεροπλάνο πέρασε μέσα από αψίδα νερού, που είχαν σχηματίσει δύο πυροσβεστικές αντλίες, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης σήκωσαν ψηλά το τρόπαιο, πριν αναχωρήσουν για το Παναθηναϊκό Στάδιο, για την τελετή υποδοχής.

Παρόλο που η αστυνομία είχε σκοπό να απαγορεύσει την κυκλοφορία κατά τη διαδρομή από το αεροδρόμιο έως το στάδιο, 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν τους παίκτες.

Ο κόσμος που υποδέχτηκε τους διεθνείς ποδοσφαιριστές στο αεροδρόμιο ακολούθησε με μηχανές και αυτοκίνητο το λεωφορείο της Εθνικής στο Καλλιμάρμαρο.

Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο που ήθελε να δει να περνά το λεωφορείο με τους πρωταθλητές της Ευρώπης.

Η διέλευση του λεωφορείου ήταν αδύνατη και η αστυνομία άλλαξε την πορεία του για το στάδιο.

Το λεωφορείο με την Εθνική Ομάδα χρειάστηκε δύο ώρες για να φτάσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο από το αεροδρόμιο.

Tους παίκτες και την τεχνική ηγεσία της πρωταθλήτριας Eυρώπης εθνικής Eλλάδος θα δεχθεί την Tρίτη το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Kωστής Στεφανόπουλος.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Mέτρα για το έλλειμμα

Προειδοποίηση για επτά κράτη - μέλη της EE για το έλλειμμα

Προθεσμία έως τις 5 Nοεμβρίου έδωσε στην Eλλάδα το συμβούλιο υπουργών Oικονομίας και Oικονομικών της EE, προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Kατά τη σύνοδό τους στις Bρυξέλλες, οι 25 υπουργοί αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για το υπερβολικό έλλειμμα εναντίον της Ελλάδας, καθώς και έξι νέων μελών της ΕΕ (Τσεχίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Κύπρου και Μάλτας), επειδή το έλλειμμά τους υπερέβη το 2003 το όριο του 3% επί του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος.

«Συγχαρήκαμε την Ελλάδα για την νίκη της στο ευρωπαϊκό κύπελλο ποδοσφαίρου και αμέσως μετά μπήκαμε στη διαδικασία συζήτησης του υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ.

Το Ecofin υιοθέτησε -όπως αναμενόταν- τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε να αντιπετωπίσει με μεγαλύτερη επιείκεια τα νέα κράτη - μέλη, απευθύνοντάς τους συστάσεις σύμφωνες με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει βάσει των πολυετών δημοσιονομικών τους προγραμμάτων.

Η Τσεχία και η Ουγγαρία διαθέτουν τα μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια (ως το 2008) για την επίτευξη των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στην Κύπρο, την πλουσιότερη από τα δέκα νέα μέλη, δόθηκε η ίδια προθεσμία με την Ελλάδα, ως το 2005.

Οι επτά παραπάνω χώρες προστίθενται στον κατάλογο των κρατών που «υποφέρουν» από υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα, στον οποίον συγκαταλέγονται ήδη η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Σημειώνεται, ότι η Ιταλία απέφυγε το μέτρο της «έγκαιρης προειδοποίησης», δεδομένου ότι παρουσίασε μέτρα συμμόρφωσης με τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας εντός του 2004.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 07:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πέντε νεκροί στη Ναμπλούς

Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις στη Ναμπλούς

Τέσσερις Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκών στην πόλη Ναμπλούς το βράδυ της Δευτέρας.

Οι συμπλοκές έλαβαν χώρα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες κατεδίωκαν Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, περικύκλωσαν ένα κτίριο στον προσφυγικό καταυλισμό Εϊν Μπεϊτ Ιλμά.

Η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε από ελικόπτερο.

Ένας Παλαιστίνιος πανεπιστημιακός και ο 16χρονος γιος του ήταν ανάμεσα στα θύματα.

Πιστεύεται ότι οι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ήταν μέλη εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο ένας από τους οποίους σοβαρά.

Σε ένα άλλο περιστατικό, στη Λωρίδα της Γάζας, ένας 14χρονος σκοτώθηκε όταν ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στον καταυλισμό στην πόλη Ράφα.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 03:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Νέα εποχή ηρώων»

Με τους πανηγυρισμούς και τους εορτασμούς κατά την υποδοχή της Εθνικής Ελλάδος από την Πορτογαλία ασχολούνται τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

«Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα είναι φανταστικό και δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν τους αξίζει η νίκη τους», σχολιάζει ο αθλητικογράφος της Γκάρντιαν (Guardian).

«Το θέμα είναι όμως ότι οι αντίπαλοι της Ελλάδας την είχαν υποτιμήσει, για αυτό και έκαναν πολλά λάθη κατά τις αναμετρήσεις», επισημαίνει το άρθρο.

Ωστόσο, ο αθλητικογράφος εύχεται το στιλ και η τακτική της Ελλάδος να μην βρει μιμητές στην Αγγλία.

«Πεπαλαιωμένη μέθοδος»

«Πρόκειται για μία μέθοδο ποδοσφαίρου που ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία πριν από 15-20 χρόνια και η οποία δεν προκαλεί ενδιαφέρον», σχολιάζει η εφημερίδα.

η νίκη της Εθνικής Ελλάδος κάνει πολλούς Έλληνες να πιστεύουν ότι αφού κέρδισαν στην Πορτογαλία μπορούν να κάνουν τα πάντα και φυσικά να έχουν τα πάντα έτοιμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τάιμς (Times)

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρει ότι με τη λήξη της διοργάνωσης αρχίζει η προσπάθεια των ευρωπαϊκών ομάδων να βρουν νέους παίκτες.

Η εφημερίδα αναρωτιέται εάν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές θα γίνουν τώρα πιο δημοφιλείς, θέτοντας το ερώτημα σε μέλη ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές θα δεχθούν αρκετές προσφορές, αλλά κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η νίκη της Ελλάδος ήταν μία ομαδική νίκη και για αυτό δεν θα αναδειχθούν νέοι ποδοσφαιρικοί αστέρες.

Δημοφιλής ο Ρεχάγκελ

Το δημοσίευμα όμως υπογραμμίζει ότι αυτός που σίγουρα έχει γίνει πιο δημοφιλής και σίγουρα θα δεχθεί πολλές προτάσεις είναι ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, Ότο Ρεχάγκελ.

Ακόμη και οι τσολιάδες στο Σύνταγμα, οι οποίοι οφείλουν να παραμείνουν ακίνητοι, συμμετείχαν στο πάρτι που έλαβε χώρα

Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph)

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι πολλοί θεωρούν πως η νίκη της Εθνικής Ελλάδος στην Πορτογαλία μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης ιστορίας το 1896.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι οι σκηνές ενθουσιασμού και έκστασης που εκτυλίχθηκαν στην Ελλάδα θα καταφέρουν να τονώσουν την πληγωμένη περηφάνεια της χώρας, η οποία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Ακόμη και οι τσολιάδες στο Σύνταγμα, οι οποίοι οφείλουν να παραμείνουν ακίνητοι, συμμετείχαν στο πάρτι που έλαβε χώρα», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας.

Αρχαία και σύγχρονη ιστορία

«Η Ελλάδα ξεπερνά επιτέλους την αρχαία ιστορία της», είναι ο τίτλος του άρθρου της Ιντιπέντεντ (Ιndependent).

«Για τη γενέτειρα της δημοκρατίας η κληρονομιά της ιστορίας ήταν πάντα πολύ βαριά. Όμως με την επιστροφή των νικητών, οι Έλληνες μπορούν να προσβλέπουν σε μία νέα εποχή ηρώων», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Η Τάιμς (Τimes) κάνει λόγο για μία ψυχική ανάταση ένα πριν από τους Ολυμπιακούς και την κριτική που έχουν δεχθεί οι Έλληνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νίκη της Εθνικής Ελλάδος κάνει πολλούς Έλληνες να πιστεύουν ότι αφού κέρδισαν στην Πορτογαλία μπορούν να κάνουν τα πάντα και φυσικά να έχουν τα πάντα έτοιμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 04:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τα προβλήματα υγείας του Μιλόσεβιτς

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) αναφέρεται στα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές στη Χάγη κατά τη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι δικαστές αναθεωρούν ορισμένες στάσεις τους λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πρώην ισχυρός άνδρας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι εάν οι δικαστές υποχρεώσουν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να παρουσιασθεί και μετά αυτός έχει κάποιο καρδιακό έμφραγμα, τότε το κύρος τους θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Εάν όμως υποκύπτουν στις πιέσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνεχώς, τότε θα κάνουν πολλούς να πουν ότι η δίκη είναι μία φάρσα, λέει η εφημερίδα.

Η Ντερ Ντάγκεσπιγκελ (Der Tagesspiegel), από την άλλη πλευρά, προτείνει στους δικαστές να απαιτήσουν από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να κόψει το κάπνισμα.

Το δημοσίευμα μάλιστα υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΕ και Μπερλουσκόνι

Η ελβετική εφημερίδα Λε Ταμπ (Le Temps) αναφέρεται στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψουν στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να χειρισθεί η ίδια το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει μία νέα τάση στην κοινότητα να ακολουθούν τη δική τους γραμμή ορισμένες χώρες-μέλη.

Η ισπανική εφημερίδα Αβούι (Avui) πάντως πιστεύει ότι αυτό δεν αποδεικνύει την ενδυνάμωση των χωρών-μελών, αλλά την αδυναμία των Βρυξελλών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ουσιαστικά το θάρρος να ζητήσει από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τι πρόκειται να κάνει για αυτό το σοβαρό θέμα», γράφει η εφημερίδα.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αλάουϊ: Συνεργασία με Αμερικανούς

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή στη Φαλούτζα

Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του συνεργάσθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση της αεροπορικής επιδρομής στη Φαλούτζα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα.

Σε ανακοινωθέν του, ο Ιγιάντ Αλάουϊ είπε ότι η κυβέρνησή του προσέφερε πληροφορίες των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών πριν από τις επιθέσεις.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι στόχος ήταν ένα σπίτι, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι εχρησιμοποιείτο από οπαδούς του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ.

Επρόκειτο για την πέμπτη αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Φαλούτζα μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Διαμαρτυρίες στη Φαλούτζα

Ο Αλ Ζαρκάουϊ πιστεύεται ότι διοργανώνει το κίνημα αντίστασης στη Φαλούτζα.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ επισημαίνει ότι ο Ιγιάντ Αλάουϊ πρέπει να τηρήσει τις ισορροπίες, καθώς με τις ενέργειές του αυτές μπορεί να αποξενωθεί από το λαό που εκπροσωπεί.

Αυτοί που σκοτώθηκαν δεν ήταν τρομοκράτες, ήταν άμαχοι πολίτες

Κάτοικος στη Φαλούτζα

Στη Φαλούτζα, εξαγριωμένο πλήθος συγκεντρώθηκε γύρω από τα χαλάσματα σπιτιών που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Οι περισσότεροι από αυτούς εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την επιδρομή, λέγοντας ότι δεν σκοτώθηκαν τρομοκράτες, αλλά απλοί πολίτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μία γυναίκα και αρκετά παιδιά.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή για Μιλόσεβιτς

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήθελε να καλέσει στο βήμα, μεταξύ άλλων, και τον Βρετανό πρβωθυπουργό, Τόνι Μπλερ

Οι δικαστές της δίκης Μιλόσεβιτς αναμένεται να ανακοινώσουν την Τρίτη πως σκοπεύουν να χειρισθούν τα προβλήματα υγείας του κατηγορούμενου.

Τη Δευτέρα, η δίκη διεκόπη, καθώς εκφράσθηκαν σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της υγείας του πρώην ισχυρού άνδρα.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα την υπεράσπισή του, έπειτα από δύο χρόνια παρουσίασης των επιχειρημάτων της κατηγορούσας αρχής.

Ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχει αναλάβει μόνος του την υπεράσπισή του.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι το δικαστήριο οφείλει να επιβάλει έναν συνήγορο υπεράσπισης για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να τον ελαφρύνει από τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχει αναλάβει.

Το δικαστήριο ενδέχεται να εξετάσει ριζικά τη διαδικασία της δίκης λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την καρδιά του ο κ. Μιλόσεβις, ο οποίος έχει επίσης υψηλή πίεση.

Η δίκη άρχισε τον Φεβρουάριο του 2002 και ξανάρχισε μετά από διακοπή τεσσάρων μηνών, μετά την ολοκλήρωση της κατηγορούσας αρχής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.