Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-24

  1. Nύχτα εφιάλτης
  2. Στους «4» η Πορτογαλία μετά από «θρίλερ» με πέναλτι
  3. Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
  4. Στο Σουδάν θα μεταβεί ο Πάουελ
  5. Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
  6. «Ήρωας» όπερας ο Καντάφι
  7. Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
  8. Ιράν: Ελεύθεροι οι οκτώ Βρετανοί
  9. Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
  10. Ο εισαγγελέας στον πρόεδρο
  11. Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
  12. Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
  13. Συνάντηση για Μεσανατολικό
  14. Έκρηξη βόμβας στην Άγκυρα
  15. Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
  16. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου
  17. Συναίνεση στα εξωτερικά
  18. 17Ν και παραιτήσεις στο Χρηματιστήριο
  19. Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
  20. Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
  21. Συνάντηση για Μεσανατολικό
  22. Συστάσεις ΕΕ για το έλλειμμα
  23. «Κερδισμένη» η Βρετανία από τη διεύρυνση

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 03:26 (Ώρα Λονδίνου)

Nύχτα εφιάλτης

Με τον αποκλεισμό της Εθνικής Αγγλίας από το Euro 2004, μετά την ήττα από την Πορτογαλία, ο βρετανικός τύπος περιγράφει την «νύχτα των βαστανιστηρίων» και τον «εφιάλτη των πέναλτι».

Για την Γκάρντιαν (Guardian), οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές «γεύτηκαν την γνώριμη πικρή συνταγή της ήττας σε μεγάλη διοργάνωση».

«Η ήττα», σχολιάζει η εφημερίδα, «εγείρει ερωτηματικά για την τύχη του Σουηδού προπονητή, Σβεν Γκόραν Έρικσον», η απόλυση του οποίου δεν θα είναι φτηνή, καθώς φέτος υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο.

Για τους Τάιμς (Times), ήταν «η παραδοσιακή νύχτα των βασανιστηρίων» του αγγλικού ποδοσφαίρου: «παράταση, κράμπα στα πόδια των ποδοσφαιριστών και τρόμος στις καρδιές των εκατομμυρίων φιλάθλων που παρακολουθούσαν τον αγώνα».

Η Ντέιλι Μίρορ, με ολοσέλιδη φωτογραφία του Ντέιβιντ Μπέκαμ να έχει πέσει στον αγωνιστικό χώρο με το κεφάλι του στο χώμα, έχει τίτλο «Μας έκλεψαν», εννοώντας ότι δεν θα έπρεπε να ακυρωθεί το γκολ του Κάμπελ στο 90ο λεπτό.

Το κόστος του πολέμου στο Ιράκ

«Έξι μέρες μέρες πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας, Ιρακινοί αντάρτες σκοτώνουν 85» είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (Independent).

Για την Γκάρντιαν (Guardian), oι χθεσινές επιθέσεις, με εξελιγμένο βαθμό σχεδιασμού, δείχνουν ότι οι αντάρτες είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν χάος ενόψει της μεταβίβασης της εξουσίας στο τέλος του μήνα.

Σε άλλο της άρθρο η εφημερίδα δημοσιεύει τα αποτελέσματα μελέτης δύο αμερικανικών κέντρων ερευνών, που αποτιμούν το κόστος του πολέμου στο Ιράκ για τους Αμερικανούς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει πάνω από 126 δις δολάρια, που σημαίνει ότι κάθε αμερικανική οικογένεια πληρώνει 3.400 δολάρια».

Η έκθεση των ινστιτούτων Institute for Policy Studies και Foreign Policy in Focus κάνει και απολογισμό των νεκρών: 11.317 Iρακινοί πολίτες και 6.370 Ιρακινοί στρατιώτες ή αντάρτες.

Από τη μεριά των συμμαχικών δυνάμεων οι νεκροί είναι 952, εκ των οποίων οι 853 είναι Αμερικανοί. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι 694, σκοτώθηκαν αφότου ο πρόεδρος Μπους κήρυξε την λήξη του πολέμου στο Ιράκ, πέρυσι τον Μάιο.

Επίσκεψη Μπακογιάννη

Η Γκάρντιαν (Guardian), σε ανταπόκριση από την Αθήνα, ενημερώνει τους αναγνώστες της για την επίσκεψη στο Λονδίνο της δημάρχου Αθήνας, Ντόρας Μπακογιάννη, που θα παρακολουθήσει τις τελετές για την άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σε άρθρο με τίτλο «τα δύο τρίτα των Ολυμπιακών εισιτηρίων απούλητα», η εφημερίδα γράφει ότι η δήμαρχος της Αθήνας θα υπογραμμίσει την μακρά και θερμή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία καλώντας τους Βρετανούς να έρθουν στους Ολυμπιακούς.

Η κ. Μπακογιάννη, γράφει η Γκάρντιαν, την παραμονή της επίσκεψής της είπε ότι η Αθήνα είναι ασφαλέστερη από το Λονδίνο όσον αφορά τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς δεν έχει ποτέ δεχτεί την απειλή επίθεσης από την Αλ Κάιντα και διατηρεί καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 23:48 (Ώρα Λονδίνου)

Στους «4» η Πορτογαλία μετά από «θρίλερ» με πέναλτι

Ο νικητής (Ρικάρντο) και ο χαμένος (Μπέκαμ), μετά το πέναλτι που έχασε ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας

«Τα όνειρα» των Άγγλων δεν «έλαβαν εκδίκηση» στη Λισαβόνα και για άλλη μία φορά αποχαιρέτησαν πρόωρα ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά, παρά τις καλές εντυπώσεις που άφησε σε όλα της τα παιχνίδια, και παρότι προηγήθηκε στο 3΄ με γκολ του άσσου της Λίβερπουλ, Μάικελ Όουεν.

Οι «οικοδεσπότες» Πορτογάλοι ισοφάρισαν στο 83΄ με τέρμα που πέτυχε ο Ποστίγκα και στην παράταση (105΄) πήραν το προβάδισμα με γκολ του Ρουί Κόστα.

Νωρίς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα λόγω τραυματισμού η μεγάλη ελπίδα των Άγγλων, ο Γουέιν Ρούνι

Στη συνέχεια ισοφάρισε το σκορ για την Αγγλία ο Φρανκ Λάμπαρντ (115΄), ενώ και οι δύο ομάδες είχαν κατά τη διάρκεια του κανονικού αγώνα και της παράτασης ευκαιρίες να σημειώσουν τέρματα.

Τραγικές φυσιογνωμίες για την αγγλική ομάδα ο αρχηγός της Ντέιβιντ Μπέκαμ που έχασε το πρώτο πέναλτι και ο Ντάριους Βασέλ το 7ο.

Το έβδομο πέναλτι για την Πορτογαλία εκτέλεσε με επιτυχία ο τερματοφύλακας Ρικάρντο, που είχε αποκρούσει προηγουμένως το πέναλτι του Βασέλ, αναδεικνυόμενος ως ο «χρυσός παίχτης» της αναμέτρησης.

Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά τον νικητή της συνάντησης Σουηδίας Ολλανδίας.

Οι συνθέσεις:

Πορτογαλία: Ρικάρντο, Ζόρζε Αντράντε, Κοστίνια (63' Σιμάο), Φίγκο (75' Ποστίγκα), Μιγκέλ (79' Ρουί Κόστα), Νούνο Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίσε, Ντέκο, Νούνο Γκόμες.

Αγγλία: Τζέιμς, Γκάρι Νέβιλ, Ασλει Κόουλ, Τζέραρντ (82' Χάργκριβς), Τέρι, Κάμπελ, Μπέκαμ, Σκόουλς (57' Φιλ Νέβιλ), Ρούνι (27' Βασέλ), Όουεν, Λάμπαρντ.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 00:24 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις των ανταρτών την Πέμπτη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ιράκ 89 νεκροί και 320 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συντονισμένων, κατά τα φαινόμενα, επιθέσεων που έγιναν σήμερα στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ--έξι ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στην μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Πληροφορίες από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ αναφέρουν ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 και να τραυματιστούν 216 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι δύο στρατιώτες τους σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην Μπακούμπα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όπου δέχθηκε επίθεση αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί βομβάρδισαν την πόλη.

Στην ίδια τη Βαγδάτη, εξάλλου, τέσσερις άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε βομβιστική επίθεση, όπως πιστεύεται, αυτοκτονίας, ενώ στη Φαλούτζα του δυτικού Ιράκ κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο, το πλήρωμα του οποίου όμως διεσώθη.

Όπως επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον στόχων των ανταρτών στη Φαλούτζα και τη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις μαχητικών αεροπλάνων, τα οποία χρησιμοποίησαν και βόμβες που κατευθύνονταν από δορυφόρο.

Κλιμάκωση των επιθέσεων προβλέπει ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Iράκ, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε, εν τω μεταξύ, πως οι σημερινές επιθέσεις είχαν ως στόχο τον ιρακινό λαό και την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας που έχει αρχίσει στη χώρα και κατέστης υπεύθυνους οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν. Συγχρόνως ο κ. Αλάουι προέβλεψε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν

«Πιθανώς αυθεντικό»

Αυθεντικό είναι «πιθανώς», σύμφωνα με την αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA το μαγνητοφωνημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από ισλαμική ιστοσελίδα και αποδίδεται στον Ιορδανό Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος φέρεται να είναι στέλεχος της Αλ Κάιντα και θεωρείται υπεύθυνος για μία σειρά επιθέσεων στο Ιράκ.

Μετά την τεχνική ανάλυση του μηνύματος, με το οποίο απευθύνονται απειλές κατά της ζωής του πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, θεωρείται πιθανό η φωνή που ακούγεται να είναι του αλ Ζαρκάουι, δήλωσε εκπρόσωπος της CIA.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 00:12 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Σουδάν θα μεταβεί ο Πάουελ

Απελπιστική κρίνεται η κατάσταση των προσφύγων από την περιοχή του Νταρφούρ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ανακοίνωσε ότι ο Κόλιν Πάουελ θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα το Χαρτούμ.

Όπως είπε ο κ. Μπάουτσερ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα εκφράσει στην κυβέρνηση του Σουδάν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το κύμα βίας που έχουν εξαπολύσει με κυβερνητική κάλυψη - αραβικές πολιτοφυλακές κατά του μαύρου πληθυσμού στην περιοχή του Νταρφούρ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τη δράση των πολιτοφυλακών στη δυτική επαρχία του Σουδάν, που έχει σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Η κατάσταση των προσφύγων κρίνεται απελπιστική.

Ο κ. Μπάουτσερ υπέδειξε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο Σουδανός πρόεδρος, Ομάρ αλ Μπασίρ, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών.

Η επίσκεψη του κ. Πάουελ θα μεταβεί και στην περιοχή Νταρφούρ- αποσκοπεί να συμβάλει και στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, που διαρκεί περίπου 20 χρόνια.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 00:32 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

Άρης Χατζηστεφάνου

Κωνσταντινούπολης

Τέσσερις νεκροί από έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

Τουλάχιστον 4 νεκροί και δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε το μεσημέρι σε λεοφωρείο στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινουπολης.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της πόλης, Μουαμέρ Γκουλέρ, το λεωφορείο δεν αποτελούσε τον τελικό στόχο του βομβιστή που πιθανότατα συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι έρευνες προσανατολίζονται σε παράνομη αριστερή οργάνωση.

Νωρίτερα εκρηκτικός μηχανισμός είχε τραυματίσει δυο αστυνομικούς έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον της Άγκυρας όπου θα καταλύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενώ η αστυνομία εντόπισε ωρολογιακό μηχανισμό στην πόλη Γιάλοβα τον οποίο και εξουδετέρωσε.

Επίσκεψη Μπους

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου και των ηγετών που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πάντως αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα του προέδρου ενώ παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Στην Κωνσταντινούπολη οχήματα της αστυνομίας σχηματίζουν αλυσίδες χιλιομέτρων έξω από τα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τις ξένες αποστολές ενώ είδη έχουν αποκλειστεί κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Οι σημερινές επιθέσεις φάνηκε να επισκιάζουν προς στιγμήν τη συζήτηση για την ατζέντα του αμερικανού προέδρου στην Τουρκία. Σημερινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κατά την παραμονή του ενδέχεται να ανακοινωθούν βήματα για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και ενδεχόμενη αναφορά του Τζορτζ Μπους στο κυπριακό καθώς η Άγκυρα περιμένει το αμερικανικό πακέτο για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

Πάντως σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές του Τζορτζ Μπους είναι το βόρειο Ιράκ και η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Τουρκία.

Σημερινό δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον μεταξύ άλλων ζητά την εγκατάσταση 18.000 στρατιωτών στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, ενίσχυση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ και του Μπατμάν και δημιουργία ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα στην Τραζπεζούντα.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 21:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Ήρωας» όπερας ο Καντάφι

Γοητευμένος από την προσωπικότητα του Λίβυου ηγέτη ο κιθαρίστας του βρετανικού συγκροτήματος

Το συγκρότημα Asian Dub Fundation - η μουσική του οείναι ένα μείγμα ροκ και ασιατικών ρυθμών- συνεργάζεται με την Εθνική Όπερα της Αγγλίας (ΕΝΟ) στην παρουσίαση το 2006 μιας όπερας με «ήρωα» τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

«Ο Καντάφι αποτελεί θέμα συζήτησης στη σύγχρονη εποχή και με την όπερα έχουμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε την ιστορία των τελευταίων χρόνων», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΝΟ, Σον Ντόραν.

Ο κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος, Τσαντρασόνικ, δήλωσε ότι είχε την ιδέα να κάνει κάτι για τον Καντάφι εδώ και αρκετά χρόνια. Η εικόνα του Καντάφι στον Τύπο ήταν φοβερά αρνητική. Τον είχαν δαιμονοποιήσει μέχρι το πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη, με το οποίο αποκαταστάθηκε.

«Γεγονός είναι πάντως», συνέχισε ο Βρετανός μουσικός, ότι (ο Καντάφι) προκαλεί φόβο, ταυτόχρονα όμως σαγηνεύει ο τρόπος με τον οποίο προώθησε εαυτόνστο προσκήνιο ολόκληρου του κόσμου».


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις των ανταρτών την Πέμπτη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ιράκ 89 νεκροί και 320 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συντονισμένων, κατά τα φαινόμενα, επιθέσεων που έγιναν σήμερα στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ--έξι ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στην μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Πληροφορίες από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ αναφέρουν ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 και να τραυματιστούν 216 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι δύο στρατιώτες τους σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην Μπακούμπα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όπου δέχθηκε επίθεση αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί βομβάρδισαν την πόλη.

Στην ίδια τη Βαγδάτη, εξάλλου, τέσσερις άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε βομβιστική επίθεση, όπως πιστεύεται, αυτοκτονίας, ενώ στη Φαλούτζα του δυτικού Ιράκ κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο, το πλήρωμα του οποίου όμως διεσώθη.

Κλιμάκωση των επιθέσεων προβλέπει ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Iράκ, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε, εν τω μεταξύ, πως οι σημερινές επιθέσεις είχαν ως στόχο τον ιρακινό λαό και την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας που έχει αρχίσει στη χώρα και κατέστης υπεύθυνους οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν. Συγχρόνως ο κ. Αλάουι προέβλεψε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν

«Πιθανώς αυθεντικό»

Αυθεντικό είναι «πιθανώς», σύμφωνα με την αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA το μαγνητοφωνημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από ισλαμική ιστοσελίδα και αποδίδεται στον Ιορδανό Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος φέρεται να είναι στέλεχος της Αλ Κάιντα και θεωρείται υπεύθυνος για μία σειρά επιθέσεων στο Ιράκ.

Μετά την τεχνική ανάλυση του μηνύματος, με το οποίο απευθύνονται απειλές κατά της ζωής του πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, θεωρείται πιθανό η φωνή που ακούγεται να είναι του αλ Ζαρκάουι, δήλωσε εκπρόσωπος της CIA.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Ελεύθεροι οι οκτώ Βρετανοί

Oι οκτώ Βρετανοί αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη το μεσημέρι

Οι ιρανικές αρχές άφησαν τελικά ελεύθερα οκτώ μέλη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία είχαν συλλάβει την περασμένη Δευτέρα όταν τα σκάφη στα οποία επέβαιναν εισήλθαν κατά λάθος στα ιρανικά χωρικά ύδατα--στον θαλάσσιο δίαυλο Σατ αλ-Αράμπ, που χωρίζει το Ιράν και το Ιράκ.

Οι οκτώ μεταφέρθησαν σήμερα αεροπορικώς στην Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ευχαρίστησε τον Ιρανό ομόλογό του, Καμάλ Χαραζί, όπως επίσης και τον Βρετανό πρέσβυ στην Τεχεράνη, Ρίτσαρντ Ντάλτον, και τους συνεργάτες του για τις συνομιλίες που είχαν και οι οποίες οδήγησαν στη διευθέτηση ενός θέματος που, όπως εκτιμούν πολοί παρατηρητές, θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 19:05 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις των ανταρτών την Πέμπτη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ιράκ 85 νεκροί και 320 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συντονισμένων, κατά τα φαινόμενα, επιθέσεων που έγιναν σήμερα στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ--έξι ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στην μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Πληροφορίες από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ αναφέρουν ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι δύο στρατιώτες τους σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην Μπακούμπα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όπου δέχθηκε επίθεση αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί βομβάρδισαν την πόλη.

Στην ίδια τη Βαγδάτη, εξάλλου, τέσσερις άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε βομβιστική επίθεση, όπως πιστεύεται, αυτοκτονίας, ενώ στη Φαλούτζα του δυτικού Ιράκ κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο, το πλήρωμα του οποίου όμως διεσώθη.

Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Iράκ, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε, εν τω μεταξύ, πως οι σημερινές επιθέσεις είχαν ως στόχο τον ιρακινό λαό και την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας που έχει αρχίσει στη χώρα.

Ανάλογη ήταν, εξάλλου, και η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πως δεν θα επιτραπεί σε κανένα να παρεμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 20:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ο εισαγγελέας στον πρόεδρο

Ο Τζορτζ Μπους είχε δεσμευτεί από την αρχή να καταθέσει για την υπόθεση Πλεϊμ

Η αποκάλυψη του ονόματος της πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ, ήταν το αντικείμενο της κατάθεσης που έδωσε στο Λευκό Οίκο στον εισαγγελέα Πάτρικ Φιτζέραλντ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Η διαρκείας 70 λεπτών κατάθεση του προέδρου έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για τα γεγονότα που οδήγησαν στη διαρροή στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο του ονόματος της Πλεϊμ, συζύγου του πρώην πρεσβευτή Τζόζεφ Γουίλσον, ο οποίος είχε εκφράσει έντονη κριτική στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η αποκάλυψη του ονόματος της συζύγου του, συνδέθηκε από επικριτές του κ. Μπους, με την κριτική στάση του πρώην διπλωμάτη έναντι του πολέμου.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή υπόθεση» τη διαρροή πληροφοριών από τη CIA, δήλωσε ότι στη συνάντηση του κ. Μπους με τον εισαγγελέα παρέστη νομικός σύμβουλος του προέδρου.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα κατέθεσαν στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Πλεϊμ πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η αποκάλυψη ονόματος πράκτορος μυστικής υπηρεσίας συνιστά στις ΗΠΑ ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

Άρης Χατζηστεφάνου

Κωνσταντινούπολης

Τέσσερις νεκροί από έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

Τουλάχιστον 4 νεκροί και δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε το μεσημέρι σε λεοφωρείο στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινουπολης.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της πόλης, Μουαμέρ Γκουλέρ, το λεωφορείο δεν αποτελούσε τον τελικό στόχο του βομβιστή που πιθανότατα συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι έρευνες προσανατολίζονται σε παράνομη αριστερή οργάνωση.

Νωρίτερα εκρηκτικός μηχανισμός είχε τραυματίσει δυο αστυνομικούς έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον της Άγκυρας όπου θα καταλύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενώ η αστυνομία εντόπισε ωρολογιακό μηχανισμό στην πόλη Γιάλοβα τον οποίο και εξουδετέρωσε.

Επίσκεψη Μπους

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου και των ηγετών που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πάντως αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα του προέδρου ενώ παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Στην Κωνσταντινούπολη οχήματα της αστυνομίας σχηματίζουν αλυσίδες χιλιομέτρων έξω από τα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τις ξένες αποστολές ενώ είδη έχουν αποκλειστεί κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Οι σημερινές επιθέσεις φάνηκε να επισκιάζουν προς στιγμήν τη συζήτηση για την ατζέντα του αμερικανού προέδρου στην Τουρκία. Σημερινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κατά την παραμονή του ενδέχεται να ανακοινωθούν βήματα για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και ενδεχόμενη αναφορά του Τζορτζ Μπους στο κυπριακό καθώς η Άγκυρα περιμένει το αμερικανικό πακέτο για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

Πάντως σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές του Τζορτζ Μπους είναι το βόρειο Ιράκ και η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Τουρκία.

Σημερινό δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον μεταξύ άλλων ζητά την εγκατάσταση 18.000 στρατιωτών στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, ενίσχυση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ και του Μπατμάν και δημιουργία ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα στην Τραζπεζούντα.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Έκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Ιράκ λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής σε ιρακινά χέρια, καθώς μπαράζ επιθέσεων συγκλόνισε τη Βαγδάτη, τη Μοσούλη και πόλεις που βρίσκονται στο «σουνιτικό τρίγωνο».

Στόχοι των επιθέσεων ήταν κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 69 άτομα - ανάμεσά τους και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες - ενώ έχουν τραυματισθεί πάνω από 270 άτομα, όπως ανακοίνωσαν Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι πιο αιματηρές επιθέσεις έγιναν στη Μοσούλη όπου αμερικανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον ανταρτών στους δρόμους της πόλης. Συγκρούσεις ξέσπασαν το μεσημέρι στη συνοικία αλ Σάχαχ όπου έσπευσαν αμερικανικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από μαχητικά ελικόπτερα ενώ οι αντάρτες απαντούσαν με πυρά αυτομάτων όπλων και αντιαρματικές ρουκέτες. Μάχες διεξάγονταν και στο κέντρο της πόλης.

Το πρωί πέντε βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Δεκαεπτά άτομα σκοτώθηκαν,ανάμεσά τους και 11 ιρακινοί αστυνομικοί ,και 26 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που μαίνονται από το πρωί στην Μπακούμπα ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους ιρακινούς αντάρτες ,σύμφωνα με απολογισμό νοσοκομειακών πηγών.

Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια ενέδρας ανταρτών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε από αμερικανική στρατιωτική πηγή.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται από το πρωί ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα και Ιρακινούς ενόπλους στην πόλη Ραμάντι - 100 χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας αλλά και στη Φαλούτζα, πόλη - προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης.

Επίσης στα νοτιοδυτικά περίχωρα της Βαγδάτης τέσσερα μέλη των ιρακινών παραστρατιωτικών δυνάμεων και ένας βομβιστής καμικάζι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας, όπως δήλωσε ιρακινός αξιωματικός.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 12:15 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση για Μεσανατολικό

Ο οδικός χάρτης και η πρωτοβουλία της Αιγύπτου στην ατζέντα της συνάντησης του Κουαρτέτου

Εκπρόσωποι των μεσολαβητών του αποκαλούμενου «Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή»--των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίας--συναντώνται την Πέμπτη στο αιγυπτιακό θέρετρο Τάμπα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην ομάδα των μεσολαβητών θα προστεθεί και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δηλ. ο ειδικός εντεταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή. Σε συνάντηση που είχε χθες στο Κάιρο με τον υπουργό εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, ο κ. Μπερνς δήλωσε πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να διατηρήσει την τάξη στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μία ενδεχόμενη αποχώρηση των Ισραηλινών από την περιοχή.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο BBC, ο παλαίμαχος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, τόνισε πως το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει την πρόταση της Αιγύπτου--να της δώσει, όπως είπε, την δέουσα προσοχή. Τί έχουμε να χάσουμε; αναρωτήθηκε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μπερνς αναμένεται να συζητήσει την αιγυπτιακή πρόταση, όπως και τον λεγόμενο «Οδικό Χάρτη για την Ειρήνη» με τα υπόλοιπα μέλη του Κουαρτέτου. Αργότερα, θα έχει συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών

Μεγάλη επιχείρηση, μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών, έχουν αναλάβει οι οι ισραηλινές δυνάμεις οι οποίες μπήκαν τη νύχτα στη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με άρματα μάχης και μπουλντόζες και κάνοντας έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Ναμπλούς, Μαχμούντ Αλούλ, οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούσαν και ανατίναζαν πόρτες και προέβαιναν σε σωρεία συλλήψεων. Τουλάχιστον ένα σπίτι κατεστράφη--οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως το ανατίναξαν όταν ανακάλυψαν πως υπήρχε εκεί μία ζώνη με εκρηκτικά.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας στην Άγκυρα

Άρης Χατζηστεφάνου

Κννσταντινούπολης

Οι βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία προπβληματίζουν τις διωκτικές αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις της Άγκυρας ύστερα από την έκρηξη μικρού αυτοσχέδιου μηχανισμού έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 αστυνομικοί.

Λίγο αργότερα η αστυνομία ανατίναξε για προληπτικούς λόγους και ύποπτο πακέτο έξω από το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο όμως αποδείχτηκε ότι ήταν άδειο.

Ή έκρηξη σημειώθηκε καθώς τουρκικές και ξένες αρχές ασφαλείας πραγματοποιούν τις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου αλλά και των ηγετών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Επαναλειτουργία της Χάλκης

Η επίσκεψη Μπους μονοπωλεί πλέον τα σχόλια των περισσότερων μέσων ενημέρωσης που επιχειρούν να προβλέψουν την ατζέντα των συζητήσεων.

Το σύνολο σχεδόν των εφημερίδων ανέφερε σήμερα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ενδέχεται να ανακοινώσει την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Μια κίνηση που όπως υποστήριζαν θα βοηθήσει τον αμερικανό πρόεδρο εν όψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Σε σχετικό δημοσίευμα της Μιλιέτ αναφέρονταν ότι η φόρμουλα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών προβλέπει τη λειτουργία της σχολής ως ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης με διάρκεια σπουδών δυο ετών.

Ο διευθυντής της σχολής η οποία θα υπάγεται απευθείας στο τουρκικό υπουργείο παιδείας θα διορίζεται από τον οικουμενικό πατριάρχη.

Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιούνται συγκεκριμένα βήματα για την επαναλειτουργία της σχολής αλλά δεν θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξει ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και ενδεχόμενη αναφορά του Τζορτζ Μπους στο κυπριακό καθώς η Άγκυρα περιμένει το αμερικανικό πακέτο για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

Ένα πακέτο, που όπως δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα, Πινχάς Αβίβι, θα επηρεάσει τη στάση αρκετών ακόμη χωρών.

«Δεν νομίζω ότι θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από τις ΗΠΑ και τίποτα λιγότερο από την ΕΕ» μας είπε ο πρέσβης του Ισραήλ.

Ενίσχυση αμερικανικών δυνάμεων

Πάντως σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές του Τζορτζ Μπους είναι η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Τουρκία.

Σημερινό δημοσιέυμα της Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον μεταξύ άλλων ζητά την εγκατάσταση 18.000 στρατιωτών στη νοτιανατολική Τουρκία (στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία), ενίσχυση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ και του Μπατμάν και δημιουργία ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα στην Τραζπεζούντα.

Αν και οι πληροφορίες θεωρούνται υπερβολικές από ορισμένους αναλυτές, ο Μουσταφά Αυντίν καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να προωθήσουν το σχέδιό τους αυτό μέσω του ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι επί του παρόντος η Άγκυρα επιχειρεί να μπλοκάρει τα αμερικανικά σχέδια για την προώθηση του ΝΑΤΟ στη μαύρη θάλασσα» μας είπε ο Τούρκος καθηγητής.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

Τουλάχιστον τρεις νεκροί από έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 7 τραυματίσθηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο την ώρα που περνούσε μπροστά από κέντρο αιμοδοσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, τουλάχιστον ένας αστυνομικός είχε τραυματισθεί σοβαρά από αυτοσχέδια βόμβα που εξερράγη κοντά στο ξενοδοχείο Χίλτον της Άγκυρας, στο ξενοδοχείο, σημειωτέον, όπου θα καταλύσει ο πρόεδρος Μπους το Σάββατο.

Ο κ. Μπους θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκους αξιωματούχους την Κυριακή και ακολούθως θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ που αρχίζει τη Δευτέρα.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου

Την παραίτησή του από όλες τις θέσεις που κατείχε στον όμιλο Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. υπέβαλε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Παναγιώτης Αλεξάκης, μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης της εταιρίας.

Ο κ. Αλεξάκης δήλωσε πως θα παραμείνει στις θέσεις που κατέχει έως ότου τα διοικητικά συμβούλια στα οποία συμμετέχει επικυρώσουν τις αλλαγές, εξέλιξη η οποία, όπως πρόσθεσε, προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιουνίου.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης, Ι. Γεωργάνας, το διοικητικό συμβούλιο και η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. θα αποφασίσουν για τον αντικαταστάτη του κυρίου Π. Αλεξάκη, ως το τέλος του μηνός.

Ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2003, καθώς το αποτέλεσμά της ήταν αρνητικό, μετά από συμψηφισμό ζημιών άλλων χρήσεων.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Συναίνεση στα εξωτερικά

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ Πέτρος Μολυβιάτης κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπή της Βουλής για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποσύνδεσε με την πολιτική που ακολουθεί, το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Ανδρέας Λοβέρδος), ανέφερε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά ουδέποτε, ούτε εγώ ούτε ο πρωθυπουργός είπαμε ότι αποσυνδέουμε τίποτα» είπε ο κ Μολυβιάτης, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει στον κ. Ε. Βενιζέλο που ζήτησε να μάθει αν έχει καταλήξει η κυβέρνηση ότι η Τουρκία τηρεί πλήρως τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ.

«Ας περιμένουμε πρώτα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι δεν συμφέρει τους τουρκοκύπριους να αναγνωριστούν ως ξεχωριστή οντότητα ενώ σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν με την προσθήκη όμως «λαμβανομένου υπόψιν του πλαισίου της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου».


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

17Ν και παραιτήσεις στο Χρηματιστήριο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βάσεις: Μέχρι και 700 μόρια η πτώση. Η συνολική εικόνα των γραπτών δείχνει τις τάσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέοι μισθοί στη ΔΕΗ. Τι θα γίνει με την ΑΤΑ. Αναλυτικοί πίνακες μετά την αύξηση 12,7%.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Τρωκτικά» στο Πεντάγωνο. Ο Σπηλιωτόπουλος αποκαλύπτει τα κυκλώματα. «Έτρωγαν» τα λεφτά των φαντάρων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πάρτυ αργόσχολων με χρυσούς μισθούς στο Πεντάγωνο! Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις απίστευτες σπατάλες του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΥΓΗ: Απόρρητο το σκεπτικό για την καταδίκη της «17Ν»! Δεν δίνουν στη δημοσιότητα τις χιλιάδες σελίδες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαγραφές κορυφαίων στελεχών μεθοδεύει ο Γιώργος. Στο στόχαστρο η ιστορική φρουρά του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Έκθεση βόμβα για Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Τι αποκαλύπτει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για τη ρύπανση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολυμπιακό επίδομα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Είκοσι ευρώ την ημέρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΕΘΝΟΣ: Σε τροχιά θανάτου από 15,5 χρονών. Στοιχεία - σοκ για την επέλαση ναρκωτικών στη νεολαία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Ντόρα κάνει προθέρμανση για να μπει στο παιχνίδι. Ο Καραμανλής την έχει ως Χρυσή αλλαγή» στην Ομάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ιδού πως βυθίσατε τη χώρα. Επιτέλους αποκαλύψεις από την κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σοφοκλέους κάθαρσις...Χρηματιστήριο: Διαφάνεια τώρα για να επιστρέψουν οι μικροεπενδυτές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φίμωτρο στην απόφαση για 17Ν. Πρωτοφανής απαγόρευση-κατακραυγή από το νομικό κόσμο.

ΕΣΤΙΑ: Έτσι χάθηκαν 15 χρόνια. Οι προγραμματικές δηλώσεις Ζολώτα του 1989.

ESPRESSO: Μετωπική σύγκρουση Μικρούτσικου - ΑΝΤ1. Τα «παιχνίδια», οι μυστικές επαφές και η οργή για το FAME STORY.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παραίτηση Αλεξάκη από ΧΑ. Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αλλαγή διοίκησης.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Ηπιότερες» οι συστάσεις της Κομισιόν....για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Περιθώριο ευελιξίας δίνει η Κομισιόν στην κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ: Κόκκινη κάρτα για ρύπανση, διοξίνες. SOS για Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

Η ΝΙΚΗ: Τι θέλουν να κρύψουν; Δεν δημοσιοποιούν το σκεπτικό της απόφασης για την 17Ν. Πρόσχημα η προστασία προσωπικών δεδομένων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τσακίζουν τα όνειρα ανεργία και ναρκωτικά. Άνεργοι το 80% όσων καταλήγουν στη χρήση ουσιών.

TRAFFIC NEWS: Όλη η Αθήνα στο γάμο του Νίκου και της Κρίστι. Ο Χατζηνικολάου σήμερα ολοκληρώνει την προσωπική του ευτυχία.

Η ΧΩΡΑ: Κρυφά δάνεια μαμούθ πήρε το ΠΑΣΟΚ. Στοιχεία-φωτιά στη Βουλή. Δεν άφησαν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους.

City Press: Τιμοκατάλογοι στα αεροδρόμια.

Μetro: Γαλάζιο καραβάνι στο δρόμο για Πορτογαλία. 6.000 Έλληνες θα δώσουν το παρών στον κρίσιμο αυριανό αγώνα με τη Γαλλία.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οδηγός για τα μεταπτυχιακά. Εκρηκτική ζήτηση με 336 προγράμματα στα ΑΕΙ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: EXPRO 2008:Πρώτη η Ελλάδα. Χθες στο Παρίσι. Στην τελική ευθεία της διεκδίκησης .

Δίκη 17Ν-Πόρισμα

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι «θύελλα αντιδράσεων στο νομικό κόσμο προκαλεί η αιτιολογία με την οποία ο πρόεδρος του Εφετείου Χαρίδημος Παπαδάκλης αρνήθηκε να δώσει προς δημοσιοποίηση το σκεπτικό της απόφασης της δίκης για την 17Ν. «Αντίκειται στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων», υποστήριξε. Οι καθηγητές Ιωαν. Μανωλεδάκης και Ηλ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός, δικηγόροι και πολιτικοί απορρίπτουν τον ισχυρισμό, μιλώντας για «συνταγματική επιταγή δημοσιοποίησης» ενώ δικαστικές πηγές χαρακτήριζαν τη στάση του κ. Παπαδάκη «τυπολατρική εμμονή».

Σύμφωνα με το Metro, «περίεργη εμπλοκή στη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης που εξέδωσε το δικαστήριο για την καταδίκη των μελών της «17Ν» σημειώθηκε χθες καθώς το σκεπτικό δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, όπως ήταν προγραμματισμένο».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «επικαλούμενες την «προστασία προσωπικών δεδομένων» οι δικαστικές αρχές αφήνουν χωρίς νομική και λογική υποστήριξη την απόφαση του Εφετείου προκαλώντας έτσι αντιδράσεις όχι μόνον από τους συνηγόρους των καταδικασμένων αλλά και από υποστηρικτές των αποφάσεων του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Εφετείου κ. Μαργαρίτης ανακοινώνοντας τις αποφάσεις, είχε αρνηθεί να παρουσιάσει το σκεπτικό και παρέπεμψε στο γραπτό κείμον της απόφασης».

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «μάλλον ακατανόητο είναι το σκεπτικό με το οποίο ο πρόεδρος του Εφετείου κ. Χαρ. Παπαδάκης αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα χθες όπως ήταν προγραμματισμένο το σκεπτικό της αποφάσεως της δίκης της «17 Νοέμβρη". Ο πρόεδρος του Εφετείου δεν έδωσε το σκεπτικό της αποφάσεως στους δημοσιογράφους υποστηρίζοντας - κατά την σχετική ειδησεογραφία- ότι αυτό θα ήταν αντίθετο στον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων".

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι «πλήθος αντιδράσεων αλλά και ερωτηματικά για το εάν υπάρχει τελικά κάτι που θέλουν να αποκρύψουν οι αρμόδιες Αρχές πυροδοτεί η χθεσινή αιφνιδιαστική απαγόρευση της δημοσιοποίησης του σκεπτικού της απόφασης που εξέδωσε το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση της 17Ν».

Μέτρα κατά της αισχροκέρδειας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι «η μάχη για τον έλεγχο της ακρίβειας οδηγεί την κυβέρνηση στην πρόσληψη 500 ανέργων με τα απαιτούμενα προσόντα οι οποίοι θα ενσωματωθούν στον αγορανομικό ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να αφομοιώσουν τις μεθόδους και τις γνώσεις των ειδικών και να ριχτούν σύντομα στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών και της πάταξης της αισχροκέρδειας».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «με ευχολόγια και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα ακρίβειας. Καθημερινά διαπιστώνεται το κενό πολιτικής της ΝΔ αφού τα φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεχίζουν να μαστίζουν την ελληνική αγορά».

Παραίτηση προέδρου Χρηματιστηρίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι «ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την αντικατάσταση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. χθες, κατά τη γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ, μητρικής εταιρείας του ΧΑ, ανακοινώθηκε η παραίτηση του προέδρου του Χρηματιστηρίου κ. Π. Αλεξάκη και σύμφωνα με πληροφορίες ο αντικαταστάτης του θα οριστεί έως το τέλος του μήνα. Προσωρινά καθήκοντα προέδρου του ΧΑ θα ασκεί ο κ. Ι. Γεωργάνας, πρόεδρος της ΕΧΑΕ».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «αντικαθίσταται εντός των προσεχών ημερών ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, η παραίτηση του οποίου ανακοινώθηκε χθες. Ολοκληρώνονται έτσι οι διοικητικές αλλαγές στο χώρο της κεφαλαιαγοράς. Ανοίγει πάλι ο φάκελος της Σοφοκλέους, με παραπομπή σε τακτική δικάσιμο θεσμικών οργάνων της περιόδου 1999-2000 και ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 06:54 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Μπαράζ συγχρονισμένων επιθέσεων πραγματοποίησαν ανταρτικές δυνάμεις στο Ιράκ κατά αστυνομικών τμημάτων σε πόλεις της χώρας, στο «τρίγωνο των σουνιτών» αλλά και στη Μοσούλη.

Δυο ισχυρές συγκλόνισαν το κέντρο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η μία τουλάχιστον έκρηξη προήλθε από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος.

Στη Μπακούμπα στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος της πόλης.

Παράλληλα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δυο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν σε μάχες στη πόλη.

Η Μπακούμπα θεωρείται προπύργιο της αντίστασης κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ραμαντί που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης αντάρτες επιτέθηκαν με ρουκέτες κατά αστυνομικών τμημάτων και άλλων κυβερνητικών κτηρίων.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα και τραυματίσθηκαν 13.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από τη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, αναφέρουν ότι ακούσθηκαν ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τη πόλη ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 06:54 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Μπαράζ συγχρονισμένων επιθέσεων πραγματοποίησαν ανταρτικές δυνάμεις στο Ιράκ κατά αστυνομικών τμημάτων σε πόλεις της χώρας, στο «τρίγωνο των σουνιτών».

Στη Μπακούμπα στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος της πόλης.

Παράλληλα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν σε ενέδρα των Ιρακινών στη πόλη.

Η Μπακούμπα θεωρείται προπύργιο της αντίστασης κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ραμαντί που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης αντάρτες επιτέθηκαν με ρουκέτες κατά αστυνομικών τμημάτων και άλλων κυβερνητικών κτηρίων.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα και τραυματίσθηκαν 13.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από τη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, αναφέρουν ότι ακούσθηκαν ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τη πόλη ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 05:44 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση για Μεσανατολικό

Ο οδικός χάρτης και η πρωτοβουλία της Αιγύπτου στην ατζέντα της συνάντησης του Κουαρτέτου

Εκπρόσωποι του αποκαλούμενου Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή εξετάζουν σήμερα στο αιγυπτιακό θέρετρο Τάμπα τις προοπτικές ειρήνευσης στην περιοχή.

Στην ομάδα των μεσολαβητών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ και την Ρωσία θα προστεθεί και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης στην Μέση Ανατολή.

Σε συνάντηση που είχε χθες στο Κάιρο με τον υπουργό εξωτερικών της Αιγύπτου, ο κ. Μπερνς έδωσε την υποστήριξη της χώρας του σε μια πρωτοβουλία της Αιγύπτου στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να κρατήσει υπό έλεγχο την Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή.

Ο κ. Μπερνς αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο αλλά και τον Οδικό Χάρτη με τα υπόλοιπα μέλη του Κουαρτέτου.

Αργότερα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 04:46 (Ώρα Λονδίνου)

Συστάσεις ΕΕ για το έλλειμμα

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Τα υπερβολικά ελλείμματα ανησυχούν την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις συστάσεις της για την μείωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εμφάνισε η Ελλάδα το 2003.

Ανάλογες συστάσεις για μείωση των ελλειμμάτων τους θα κάνει η Κομισιόν και σε άλλες έξι νέες χώρες-μέλη της Κοινότητας μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Η Κομισιόν θα απαιτήσει από την Ελλάδα να επαναφέρει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα το αργότερο μέσα στο 2005 στα αποδεκτά από το Σύμφωνο Σταθερότητας όρια που είναι κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. (ΑΕΠ).

Η Κομισιόν θα υιοθετήσει ένα κείμενο με ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο στη σημερινή του μορφή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες πολλών χωρών-μελών της ΕΕ.


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Κερδισμένη» η Βρετανία από τη διεύρυνση

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Ροντρίγκεζ Θαπατέρο ότι σκοπεύει να το θέσει σε δημοψήφισμα «στην πρώτη ευκαιρία».

Η El Pais χαιρετίζει τη σπουδή του πρωθυπουργού της Ισπανίας, γράφοντας ότι κάνει «πολύ σωστά» που βάζει την Ισπανία στην «εμπροσθοφυλακή» της διαδικασίας επικύρωσης «που μπορεί να ναυαγήσει σε περισσότερες από μία χώρες».

Η El Pais προειδοποιεί το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης να μην κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση αλλά «να συστρατευθεί» και να επιδείξει το «ίδιο πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Συντακτική Συνέλευση».

Στη Γαλλία, η Le Monde σχολιάζει την στάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος το οποίο όπως γράφει δεν «έχει ξεκάθαρη θέση» στο θέμα του Συντάγματος, αλλά «μια στάση αναμονής που αντικατοπτρίζει τις διαφωνίες στο Κόμμα».

Η στάση του ηγετικού στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Λορέν Φαμπιούς να επικρίνει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι απόρροια «των προεδρικών του φιλοδοξιών» αποφαίνεται η Le Monde.

Σε σχόλιο της η International Herald Tribune σημειώνει ότι το γεγονός ότι οι κύριοι Σιράκ και Σρέντερ απέτυχαν να πείσουν τους υπόλοιπους 23 εταίρους να υποστηρίξουν τον υποψήφιο τους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι «οι ισορροπίες στη διευρυμένη Ευρώπη έχουν αλλάξει».

«Η μεταστροφή της ΕΕ σε μια ένωση κρατών που συνεργάζονται σε ένα σύστημα μεταλλασόμενων συμμαχιών» -γράφει η International Herald Tribune «αντικατοπτρίζει το βρετανικό όραμα για την Ευρώπη».

Η σχετική επιρροή της Βρετανίας αυξήθηκε μετά τη διεύρυνση γράφει η εφημερίδα.

Βασανιστήρια

Η Berliner Zeitung δεν φαίνεται να έχει πεισθεί από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος που δείχνουν σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση - πως δεν είχε δοθεί ποτέ εντολή για βασανιστήρια κρατουμένων.

«Εκατοντάδες σελίδες δόθηκαν στη δημοσιότητα χωρίς όμως να πείθουν» γράφει η γερμανική εφημερίδα που προσθέτει «ότι εγείρονται νέα ερωτήματα με την δημοσίευση τους».

Η αυστριακή Der Standard εκτιμά ότι η δημοσίευση των εγγράφων αποσκοπεί στη «βελτίωση της εικόνας του Τζορτζ Μπους στην προεκλογική εκστρατεία», ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πολιτική του Αμερικανού προέδρου στο θέμα της τρομοκρατίας γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής.

Γιούρο 2004

Οι ιταλικές εφημερίδες ασχολούνται με τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας από το Γιούρο 2004.

Η La Repubblica γράφει ότι «ο αποκλεισμός προήλθε από δικά μας λάθη, όπως συνήθως γίνεται».

Η ιταλική εφημερίδα εκφράζει την ευχή ότι ο αποκλεισμός θα «υπονομεύσει τον μύθο» ότι η Ιταλία είναι η «ωραία κοιμωμένη» που «ανασταίνεται ξαφνικά μόλις περάσει ο πρώτος γύρος».

Η Il Sole 24 Hore σημειώνει ειρωνικά ότι «δεν ήταν δικό μας λάθος- ποτέ δεν είναι δικό μας λάθος. Π¨αντοτε η μοίρα φταίει που εμποδίζει τη καλύτερη ομάδα του κόσμου να κερδίσει».

«Όπως πάντοτε φροντίζουμε να ξεχνάμε τις απαράδεκτες εμφανίσεις της ομάδας μας και επικεντρωνόμαστε στην κακή μας τύχη και σε θεωρίες συνωμοσίας» γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.