Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-23

  1. «Διπλωματική ήττα των ΗΠΑ»
  2. Αποχαιρετισμός στα «πάντσερ»
  3. Προς αίσιο τέλος
  4. Αμνηστία σε ισλαμιστές μαχητές
  5. Βατικανό κατά Κίνας
  6. Υποχώρηση ΗΠΑ για την ασυλία στρατιωτών
  7. EURO - παραλειπόμενα
  8. Μάχη για ένα εισιτήριο
  9. Κλειστόν λόγω βροχής
  10. Η κάθοδος των Βορείων
  11. «Αναμενόμενες οι απειλές»
  12. «Τρομονόμος»
  13. «Ανοιχτός ο φάκελος της 17Ν»
  14. Σημίτης για πρόεδρος
  15. Μάχη για ένα εισιτήριο
  16. Προς αίσιον τέλος
  17. «Δεν είχε εγκριθεί» ο βασανισμός κρατουμένων
  18. Αποφασισμένη η Νότια Κορέα
  19. Ο Ράμφσελντ είχε πει «ναι»
  20. Λιγότεροι Βρετανοί στην Ελλάδα
  21. «'Εγκλημα» η σφαγή στη Σρεμπρενίτσα
  22. Διεθνής κατακραυγή
  23. «Τηλεοπτική παρέλαση των κρατουμένων»
  24. «Καρκίνος» η ιδεολογία του Μπιν Λάντεν

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2004 - 02:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Διπλωματική ήττα των ΗΠΑ»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν στο θέμα της ασυλίας των στρατιωτών τους», το πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον «ενέδωσε στην οργή της διεθνούς κοινότητας για τα σκάνδαλα βασανιστηρίων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και εγκατέλειψε τη προσπάθεια να εξασφαλίσει την εξαίρεση των στρατιωτών της από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Πρόκειται γράφει η Ιντιπέντεντ- για «εντυπωσιακή μεταστροφή» για την κυβέρνηση Μπους που στο παρελθόν «δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) κάνουν λόγο για «διπλωματική ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Βασανιστήρια

Πρόκειται περί βασανιστηρίων, ότι και εάν ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει κεντρικό σχόλιο της Ιντιπέντεντ (Independent) αναφερόμενο στην δημοσιοποίηση εκατοντάδων σελίδων από έγγραφα που σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι το μέλημα του προέδρου Μπους «ήταν η ανθρώπινη συμπεριφορά έναντι των κρατουμένων».

Είναι δύσκολο να ορισθεί τι συνιστά βασανιστήριο, παραδέχεται η βρετανική εφημερίδα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ότι οι «κακοποιήσεις» κρατουμένων στο Ιράκ και Αφγανιστάν είναι όντως βασανιστήρια.

«Θα πρέπει να βγάζουν νύχια και να υποβάλουν τους κρατούμενους σε ηλεκτροσόκ για να θεωρηθούν βασανιστήρια;» αναρωτιέται η Ιντιπέντεντ.

BBC

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι το BBC πρόκειται να ανταγωνισθεί το αλ- Τζατζίρα καθώς προετοιμάζει ένα τηλεοπτικό σταθμό που θα εκπέμπει στα αραβικά σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το σχέδιο αυτό προέρχεται από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών «που επιθυμεί να δημιουργήσει ένα αντίβαρο» στους αραβικούς δορυφορικούς σταθμούς.

Γιούρο 2004

Η Γκάρντιαν (Guardian) σε κεντρικό της σχόλιο προσπαθεί να εξηγήσει το γεγονός ότι τρεις υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, αποχαιρέτησαν νωρίς το Γιούρο 2004.

Η Γκάρντιαν υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός αυτών των ομάδων έχει να κάνει με «την κούραση των ποδοσφαιριστών» από τις εσωτερικές διοργανώσεις όσο και από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι πιο ξεκούραστοι παίκτες προέρχονται από μικρά σωματεία. «Αυτό εξηγεί την επιτυχία της Ελλάδας, της Δανίας και της Τσεχίας», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

Υγεία

«Θα εξαφανίσουμε τις λίστες αναμονής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) που αναφέρεται στην υπόσχεση που έδωσε ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ.

Ο κύριος Χάουαρντ σε άρθρο του στην εφημερίδα υπόσχεται ότι θα εκμηδενίσει τη λίστα αναμονής την οποία χαρακτηρίζει «βρετανική ασθένεια» και σήμερα ανέρχεται στις 900 χιλιάδες.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σχολιάζει ότι στο παρελθόν το Συντηρητικό Κόμμα «δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμο» να δώσει εκλογικές μάχες στο θέμα της υγείας το οποίο «θεωρείται το ισχυρό ατού του Εργατικού Κόμματος».


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχαιρετισμός στα «πάντσερ»

Δεύτερη κατετάγη στον τέταρτο όμιλο η Ολλανδία και θα αντιμετωπίσει τη Σουηδία στα προημιτελικά

Δεν τα κατάφεραν αυτή τη φορά οι Γερμανοί, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1 από τους Τσέχους, που τερμάτισαν πρώτοι στον τέταρτο όμιλο με τρεις νίκες.

Στη δεύτερη θέση οι Ολλανδοί που επικράτησαν εύκολα με 3-0 των Λετονών, πανηγυρίζοντας στο τέλος την προκριση στα προημιτελικά

Γερμανία - Τσεχία 1-2

Ο παλιός διεθνής Άγγλος επιθετικός, Γκάρι Λίνεκερ, είχε δηλώσει μετά από μια ήττα της ομάδας του από τη Γερμανία, ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα ωραίο άθλημα όπου αγωνίζονται 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί».

Τη φορά αυτή, όμως, οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από έναν εκ των βασικών νόμων του ποδοσφαίρου: όποιος χάνει πολλές ευκαιρίες, στο τέλος δέχεται γκολ.

Εξασφαλίζοντας την πρόκριση με νίκη, οι Γερμανοί μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο απέναντι στους Τσέχους που είχαν ήδη διασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου.

Η γερμανική πίεση απέδωσε καρπούς στο 21ο λεπτό, όταν ο Μίχαελ Μπάλακ με ένα υπέροχο βολέ σημάδεψε σωστά τη δεξιά πάνω γωνία του τερματοφύλακα Μπλάζεκ.

Ωστόσο, ένας από τους παίκτες-αποκάλυψη της διοργάνωσης, ο Τσέχος επιθετικός Χάιντς, ισοφάρισε για την ομάδα του με αριστοιτεχνική απευθείας εκτέλεση φάουλ, οκτώ λεπτά αργότερα.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Γερμανοί άρχισαν από νωρίς ένα ανελέητο σφυροκόπημα του Τσέχου τερματοφύλακα.

Μεταξύ των πολλών χαμένων ευκαιριών, ξεχωρίζουν ένα δοκάρι του Μπάλακ και δύο αποτυχημένες απόπειρες του Σνάιντερ από εξαιρετικά ευνοϊκή θέση.

Στο 75ο λεπτό, μίλησε ο νόμος της μπάλας, όταν ο Μίλαν Μπάρος κατάφερε με διπλή προσπάθεια να νικήσει τον Όλιβερ Καν, γράφοντας το 2-1 για την Τσεχία και στέλνοντας πίσω στη Γερμανία τα «πάντσερ».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Τσέχοι, που παρατάχθηκαν ουσιαστικά με τη δεύτερη ομάδα τους, βάζοντας ως αλλαγή τον Χούμπσμαν έχουν χρησιμοποιήσει -όπως έκαναν και οι Ρώσοι- όλους τους παίκτες της αποστολής, πλην του τρίτου τερματοφύλακα.

Στον προημιτελικό της Κυριακής, οι Τσέχοι θα αντιμετωπίσουν τους Δανούς, ενώ ο νικήτής του ζευγαριού αυτού θα είναι ο αντίπαλος στα ημιτελικά του κερδισμένου από την αναμέτρηση της Γαλλίας με την ελληνική εθνική ομάδα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γερμανία: Καν, Φρίντριχ, Βερνς, Νοβότνι, Φρινγκς (Ποντόλσκι 45), Χάμαν (Κλόζε 79), Λαμ, Σνάιντερ, Μπάλακ, Σβάινστάιγκερ (Γιέρεμις 86), Κουράνι.

Τσεχία: Μπλάζεκ, Γίρανεκ, Μπολφ, Ρόζενχαλ, Μάρες, Γκάλασεκ (Χούμπσμαν 45), Πλάσιλ (Πομπόρσκι 70), Τάις, Βάζουτσεκ, Χάιντς, Λόκβεντς (Μπάρος 59).

Ολλανδία - Λετονία 3-0

Οι Ολλανδοί βρίσκονταν ένα βαθμό πίσω από τους Γερμανούς πριν την έναρξη της τελευταίας αγωνιστικής του τετάρτου ομίλου της πρώτης φάσης του Euro 2004.

Δύο λεπτά πριν την ισοφάριση των Τσέχων στον άλλον αγώνα, ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ είχε βάλει τους οράνιε μπροστά στο σκορ, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο Ντάβιντς.

Θέλοντας να εξασφαλίσουν τη νίκη οι Ολλανδοί συνέχισαν να πιέσουν την εστία της Λετονίας.

Η πίεση καρποφόρησε στο 35ο λεπτό όταν και πάλι ο Φαν Νίστελροϊ, με κεφαλιά αυτήν τη φορά, έδωσε προβάδισμα δύο γκολ στην Ολλανδία.

Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε έξι λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης ο Ρόι Μακάι, που είχε μπει ως αλλαγή στη θέση του σέντερ φορ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 70.

Οι Ολλανδοί θα αντιμετωπίσουν το Σάββατο για τα προημιτελικά τη Σουηδία του Χένρικ Λάρσον.

Οι συνθέσεις:

Ολλανδία: Φαν Ντερ Σάαρ, Ράιζιγκερ, Σατμ, Ντε Μπουρ, Φαν Μπρόκχορστ, Ζέεντορφ, Κοκού, Ντάβιντς (Σνέιντερ 77), Φαν Ντερ Μέιντε (Όφερμαρς 63), Φαν Νίστελροϊ (Μακάι 70), Ρόμπεν.


Προς αίσιο τέλος

Η ιρανική τηλεόραση έδειξε φωτογραφίες των συλληφθέντων

O εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μιλώντας στην τηλεόραση της χώρας του, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή για την απελευθέρωση των οκτώ μελών του βρετανικού πολεμικού ναυτικού που συνελήφθησαν τη Δευτέρα.

Οι οκτώ Βρετανοί συνελήφθησαν τη Δευτέρα στον θαλάσσιο δίαυλο Σατ αλ-Αράμπ, που χωρίζει το Ιράν και το Ιράκ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, μετά από έρευνες που διεξήχθησαν διεπιστώθη ότι τα βρετανικά σκάφη, που έκαναν συνήθεις περιπολίες στην περιοχή, είχαν εισέλθει κατά λάθος στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως και οι οκτώ θ'αφεθούν σήμερα ελεύθεροι.

Αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφωνίες όσον αφορά τη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος που θα γίνει από τις δύο χώρες, όπως επίσης και το πώς ακριβώς θα γίνει η απελευθέρωση των κρατουμένων.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 21:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αμνηστία σε ισλαμιστές μαχητές

Πολλοί είναι οι Σαουδάραβες καταζητούμενοι ως μέλη της Αλ Κάιντα

Ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας πρότεινε περιορισμένη αμνηστία για τους ισλαμιστές μαχητές που δρουν στη χώρα του, εφόσον παραδοθούν μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε για λογαριασμό του ο γιος, διάδοχος πρίγκιπας Αμπντουλάχ, χαρακτήρισε την προσφορά ως ευκαιρία για τους μαχητές «να επιστρέψουν στο Θεό».

«Όσοι παραδοθούν σε ένα μήνα θα είναι ασφαλείς», τονίστηκε στο βασιλικό μήνυμα, ωστόσο διευκρινίστηκε ότι όποιος έχει παραβιάσει δικαιώματα συνανθρώπων του «θα υποστεί τη μεταχείριση ανάλογη με το νόμο του Θεού».

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η πρόταση ερμηνεύεται ως προσφορά αμνηστίας σε όσους δε βαρύνονται από κατηγορίες δολοφονίας.

Η προσφορά του βασιλιά Φαχντ έρχεται πέντε ημέρες αφ ότου οι σαουδαραβικές αρχές ασφαλείας σκότωσαν έναν από τους κυρίους υπόπτους ως στέλεχος της Αλ Κάιντα, τον Αμπντούλ Αζίζ αλ-Μουρκίν.

Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε καίριο πλήγμα στη λειτουργική δομή της οργάνωσης.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 21:38 (Ώρα Λονδίνου)

Βατικανό κατά Κίνας

Πιστοί της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Κίνα

Το Βατικανό καταδίκασε ως παραβίαση των ατομικών θρησκευτικών ελευθεριών τις πρόσφατες συλλήψεις ρωμαιοκαθολικών επισκόπων στην Κίνα.

Σε σκληρή γλώσσα, το Βατικανό απαιτεί με διάβημα διαμαρτυρίας προς το Πεκίνο να δοθούν εξηγήσεις για τη σύλληψη τριών επισκόπων, ενέργεια που χαρακτηρίζεται παράδεκτη για μία ευνομούμενη χώρα.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει διακόψει τις σχέσεις της με το Βατικανό από τη δεκαετία του 1950.

Παράλληλα, υποχρεώνει τους περίπου 5 εκατομμύρια καθολικούς Κινέζους υπηκόους να έχουν εγγραφεί σε πατριωτικούς συλλόγους υπό κρατική επιτήρηση, εάν επιθυμούν να ασκούν δημοσίως τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 20:04 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχώρηση ΗΠΑ για την ασυλία στρατιωτών

Υπόλογοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου θα είναι πλέον και οι Αμερικανοί στρατιώτες

Οι ΗΠΑ απέσυραν ψήφισμα που είχαν καταθέσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επεδίωκε την ανανέωση της ασυλίας των στρατιωτών των αμερικανικών ειρηνευτικών δυνάμεων, έναντι διώξεων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Ο αναπληρωτής Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέιμς Κάνιγχαμ, δήλωσε ότι δε στάθηκε δυνατό για την Ουάσινγκτον να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για το ψήφισμα μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ αποσύρουν το ψήφισμα για να αποφύγουν «παρατεταμένες και διχαστικές αντιδικίες».

Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν από νωρίς καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να απόσχουν από οποιαδήποτε σχετικά ψηφοφορία.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι το μέτρο θα έπληττε την υπόληψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτηρίζοντας μια πιθανή ανανέωσή του «ατυχή», κυρίως μετά την αποκάλυψη των περιστατικών κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες.

Η κυβέρνηση Μπους είχε εκφράσει φόβους για πολιτικώς υποκινούμενες διώξεις εναντίον μελών των αμερικανικών δυνάμεων.

Πριν από δύο χρόνια, όταν συστάθηκε το δικαστήριο, οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να αποχωρήσουν από κάθε μακρόχρονη ειρηνευτική αποστολή, εφόσον οι στρατιώτες τους δεν αποκτούσαν ασυλία.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

EURO - παραλειπόμενα

Της απεσταλμένης μας στην Πορτογαλία, Ρόζυς Βουδούρη

Mε κομμένη την ανάσα

«Ζώντας» πάνω από δέκα μέρες με ανθρώπους από διάφορες χώρες, που έχουν διαφορετικές συνήθειες και ένα κοινό χαρακτηριστικό -την τρέλα για το ποδόσφαιρο-, παρατηρεί κανείς συμπεριφορές, βλέπει αντιδράσεις και ακούει απόψεις που αξίζει τον κόπο να καταγραφούν.

Η Πορτογαλία είναι μια χώρα που αγαπάει το ποδόσφαιρο μετά μανίας. Ίσως δεν έχει τη φήμη της Αγγλίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας στην Ευρώπη, ή των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά δείχνει αυτό τον καιρό στους φιλοξενουμένους της το μέγεθος της ενασχόλησης των κατοίκων με το «βασιλιά των σπορ».

Στην τηλεόραση δε βλέπει κανείς τίποτε άλλο εκτός από τους αγώνες και τα παραλειπόμενά τους: συνεντεύξεις με φιλάθλους, παράγοντες, αναλυτές, παίκτες και προπονητές, συνεχείς ζωντανές συνδέσεις και ολονύχτια πανηγύρια μετά την πρόκριση της «σελεσάο» στους «8».

Την ύλη των εφημερίδων και των πολιτικών σε μεγάλο βαθμό- μονοπωλεί το EURO 2004. Στις συζητήσεις των ανθρώπων (στα μαγαζιά, στους δρόμους, στα μέσα συγκοινωνίας, στα γραφεία) κυριαρχούν ο Φίγο, ο Ντέκο, ο Ρονάλντο και τα άλλα αστέρια της Πορτογαλίας.

Ο πρόεδρος

Το «γούρι» της εθνικής είναι, σύμφωνα με τον Τύπο, ο πρόεδρος της χώρας Ζορζ Σαμπάιο. Υπάρχουν και... αποδείξεις γι αυτό. Ο πρόεδρος, άλλως πως απησχολημένος, δεν πήγε στον εναρκτήριο αγώνα εναντίον της Ελλάδος. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους γνωστό.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος (δεξιά) έφερε γούρι στην ομάδα της χώρας του

Στον αγώνα Ελλάδος Ισπανίας, συνόδευσε το βασιλιά Χουάν Κάρλος και παρακολούθησε μαζί του το πρώτο ημίχρονο, στο οποίο οι Ισπανοί προηγήθηκαν με 1-0. Μετά έφυγε και ισοφάρισε ο Άγγελος Χαριστέας, περιπλέκοντας ανεπανόρθωτα την κατάσταση στον όμιλο.

Ο Σαμπάιο πήγε στους επόμενους δύο αγώνες της Πορτογαλίας. Ήταν και οι δύο νικηφόροι και η ομάδα προκρίθηκε στα προημιτελικά. Δύσκολα θα τον έπειθε κάποιος να μην παρακολουθήσει την επόμενη μεγάλη κόντρα.

Ρεχάγκελ, όπως Σουμάχερ

Το ενδιαφέρον των Γερμανών δημοσιογράφων για την Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ είναι σχεδόν ανάλογο με το ενδιαφέρον τους για τη γερμανική εθνική ομάδα.

Παρακολουθούν όλους τους αγώνες της και «προκαλούν» πάντοτε τα πιπεράτα σχόλια του συμπατριώτη τους στις συνεντεύξεις τύπου. Δε χάνουν μάλιστα ευκαιρία να σχολιάζουν με τους Έλληνες την «ειδική ποδοσφαιρική σχέση» που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες μέσω του έμπειρου τεχνικού.

Ελληνικό πανηγύρι

Ένας συνάδελφος της «Μπιλντ» προσπαθούσε, στη διάρκεια μιας τέτοιας συζήτησης, να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των Ελλήνων απέναντι στο Ρεχάγκελ και εντυπωσιάστηκε όταν πληροφορήθηκε ότι το παρατσούκλι του είναι «τρελός Γερμανός».

Θέλοντας να χαρακτηρίσει με λίγα λόγια τη δουλειά του στην εθνική Ελλάδος, την παρομοίασε με τα όσα έχει κάνει ο Μίχαελ Σουμάχερ για τη Φεράρι. Η Φεράρι ήταν πάντοτε μια καλή ομάδα, αλλά κάτι της έλειπε για να κυριαρχήσει. Ήταν τα μικρά πράγματα, οι λεπτομέρειες στην οργάνωση, που διόρθωσε ο Σουμάχερ πηγαίνοντας εκεί και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Έτσι και στην ελληνική ομάδα, υπήρχαν πολύ καλοί παίκτες και διάθεση για ένα... ξεπέταγμα, ήρθε ο Ρεχάγκελ και τα έβαλε όλα σε μία τάξη, μετατρέποντας την Ελλάδα πρώτη φορά σε ένα δυναμικό σύνολο, πιστεύει ο Γερμανός συνάδελφος. Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε και η ελληνική ομάδα να κυριαρχήσει στο ποδόσφαιρο, όπως η Φεράρι στη Φόρμουλα Ένα...

Ουαλοί στο Αλγκάρβ

Η Ουαλία δεν παίρνει μέρος στα τελικά του EURO 2004. Αποκλείστηκε από τη Ρωσία στα μπαράζ. Δείγμα Ρώσου παίκτη, το οποίο ελήφθη μεταξύ των δύο αγώνων, έδειξε ότι αυτός είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και τιμωρήθηκε.

Οι Ουαλοί ξεκίνησαν πολύμηνο αγώνα με προσφυγές, ζητώντας να τιμωρηθεί και η ρωσική ομοσπονδία και να αποκλειστεί η ομάδα από την τελική φάση. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, η Ουαλία θα έπαιρνε τη θέση της στον πρώτο όμιλο.

«Είμαστε δυο ...»

Όλες οι προσφυγές όμως απορρίφθηκαν και ο Ράιαν Γκιγκς και η «παρέα» του πήγαν διακοπές. Ωστόσο κάποιοι... προνοητικοί -και υπεραισιόδοξοι, όπως απεδείχθη,- φίλαθλοι έσπευσαν να κλείσουν εκδρομές για την Πορτογαλία προτού βγει η οριστική και αμετάκλητη απόφαση.

Όταν διεφάνη ότι η ομάδα τους δε θα έκανε το ταξίδι προς την Ιβηρική, οι φίλαθλοι αυτοί αποφάσισαν να μη χάσουν την ευκαιρία και ήρθαν, εξοπλισμένοι με σημαίες, κασκόλ, φανέλες κλπ. σα να έπαιρναν μέρος κανονικά στο τουρνουά.

Παρακολούθησαν μάλιστα όλα τα ματς του ομίλου, τοποθετώντας τα λάβαρά τους σε περίοπτες θέσεις και υποστηρίζοντας φυσικά με φανατισμό τους εκάστοτε αντιπάλους των Ρώσων, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα!

Οι Ρώσοι και η Τσέλσι

Ο αγώνας της Ελλάδας με τη Ρωσία ήταν από τους πιο «πολύχρωμους» του τουρνουά. Μεταξύ των 25.000 θεατών, υπήρχαν εκτός των Ρώσων και των Ελλήνων- πολλοί Άγγλοι (η πλειοψηφία των οποίων είναι εγκατεστημένη για το τουρνουά στο Αλγκάρβ), Σουηδοί, Δανοί, Γάλλοι, Ουαλοί (όπως προείπαμε), Γερμανοί, ακόμη και Λίβυοι (τουλάχιστον μία λιβυκή σημαία ανέμιζε στις κερκίδες).

Ίνδαλμα ο Μπέκαμ

Όλοι αυτοί είχαν συναντηθεί νωρίτερα στους δρόμους και τις παραλίες του κοντινού Φάρο, ενός θερέτρου που θυμίζει πολύ Ελλάδα.

Στο κέντρο του Φάρο, μπροστά από την ειδική για την περίσταση γιγαντοοθόνη, παρέες από διάφορες χώρες απολάμβαναν το μεσημεριανό φαγητό τους, με τη συνοδεία άφθονης μπύρας.

Ένας Άγγλος, μέλος πολυμελούς και πολύβουης παρέας, πλησιάζει τρεις Ρώσους που κάθονταν σε παρακείμενο τραπέζι και τους δίνει μια αγγλική σημαία, η οποία γράφει στη μέση με μεγάλα γράμματα «Τσέλσι». «For you, for you», λέει στον έναν από αυτούς. Αυτός τον κοιτάει, στην αρχή απορημένος.

Εν συνεχεία όμως, μόλις διαβάζει τι γράφει η σημαία, γελάει και λέει στον Άγγλο: «Ααα, Αμπραμόβιτς», αναφερόμενος στο Ρώσο ιδιοκτήτη της αγγλικής ομάδος. Παίρνει με ευχαρίστηση τη σημαία και ο Άγγλος αναχωρεί λάμποντας από χαρά.

Οι Γερμανοί και ο Καραγκούνης

Ο Γιώργος Καραγκούνης διακρίνεται για το πάθος του στον αγωνιστικό χώρο. Το πάθος αυτό του στοίχισε και τη συμμετοχή στον αγώνα με τη Ρωσία, αφού πήρε δύο κίτρινες κάρτες στους προηγούμενους και τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική.

Γερμανοί φίλαθλοι με περούκες εποχής

Στην αναμέτρηση με τη Ρωσία λοιπόν, «μετέφερε» το δυναμικό του ταμπεραμέντο στην κερκίδα. Καθισμένος -ή μάλλον όρθιος- σε μια άκρη των δημοσιογραφικών, φώναζε περισσότερο και από τον πιο «φωνακλά» φίλαθλο, χειρονομούσε, ενεθάρρυνε συνεχώς στους συμπαίκτες του και αγανακτούσε με τις χαμένες ευκαιρίες.

Στο ημίχρονο, έπιασε κουβέντα με τους Έλληνες που κάθονταν λίγο πιο κάτω και φωτογραφήθηκε με πολλούς από αυτούς. Κάποιοι Γερμανοί συνάδελφοι, του τηλεοπτικού δικτύου ARD, που κάθονταν κοντά του και δεν τον αναγνώρισαν, ρώτησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιος ήταν. Όταν κατάλαβαν ότι ήταν ο παίκτης που σημείωσε το πρώτο γκολ του τουρνουά, στη νίκη της Ελλάδος επί της Πορτογαλίας, έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

«Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο στη Γερμανία», μας είπε ένας από αυτούς και πρόσθεσε: «Κανένας παίκτης της εθνικής δε θα καταδεχόταν να καθήσει στην κερκίδα, τόσο κοντά στους φιλάθλους και να μιλάει μαζί τους στο ημίχρονο. Είναι όλοι τους υπερβολικά σνομπ».

Η έκπληξή τους ήταν τόσο μεγάλη ώστε σ όλο το δεύτερο ημίχρονο έριχναν κλεφτές ματιές προς τη μεριά του Καραγκούνη, καταγράφοντας τις αντιδράσεις του.

Μόλις τελείωσε ο αγώνας όμως, τον έχασαν. Χωρίς να τον πάρει κανείς είδηση, ο παίκτης της ελληνικής ομάδος έφυγε αστραπή για τον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσει πάντοτε με πάθος- με τους συμπαίκτες του και τον κόσμο.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη για ένα εισιτήριο

Χιλιάδες Έλληνες αναζητούν εισιτήριο για τον αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου την Παρασκευή για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου με τη Γαλλία.

H EΠO αναμένεται να εξασφαλίσει 8.000 εισιτήρια, τα οποία θα αρχίσει να τα διαθέτει από την Τετάρτη.

Η πώληση των εισιτηρίων όπως έγινε γνωστό από την ΕΠΟ θα γίνεται από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στο Στάδιο «1ης Mαΐου» (1o de Mayo) της Λισαβόνας, στην οδό Avenida De Roma, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λύνουν τις όποιες απορίες έχουν επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 00351-218482655 και 00351-218482653. Θα πρέπει πρώτα, όμως, να επικοινωνούν με το 210-9306083-4 για να εγγράφονται στη λίστα κρατήσεων των εισιτηρίων. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 135, 70 και 40 ευρώ.

Ρεχάγκελ : «Ελάτε στη Λισαβόνα»

Ο Γερμανός τεχνικός δήλωσε για τον αγώνα με τους «τρικολόρ»: «Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση από τον αγώνα με τη Ρωσία.

»Η Γαλλία είναι μεγάλος αντίπαλος και δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη. Να δείξουμε σε αυτόν το μεγάλο αντίπαλο γιατί περάσαμε στον επόμενο γύρο.

»Όσοι φίλαθλοι δεν το έχουν αποφασίσει και έχουν την οικονομική δυνατότητα, να έρθουν στην Πορτογαλία για να μας βοηθήσουν. Σε όσους δεν έρθουν, υπόσχομαι ότι θα δώσουμε τα πάντα, θα παίξουμε με πάθος».


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Κλειστόν λόγω βροχής

Ομπρέλες αντί για ρακέτες έκαναν την εμφάνισή τους στο Ουίμπλεντον, την τρίτη ημέρα του τουρνουά

Αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας οι αγώνες της τρίτης ημέρας του τουρνουά τένις του Ουίμπλεντον, καθώς η... παραδοσιακή βροχή στο Λονδίνο τις ημέρες της διοργάνωσης, δεν επέτρεψε ατους αθλητές να βγουν στα κορτ.

Το μεγαλύτερο... θύμα της βροχόπτωσης είναι ο Αργεντινός, Γκιγιέρμο Κορία, ο οποίος χρειάζεται μόλις δύο πόντους για να κλείσει νικηφόρα έναν από τους πιο αμφίρροπους μέχρι τώρα αγώνες του τουρνουά.

Το νούμερο 3 της διοργάνωσης και φιναλίστ του φετινού Ρολάν Γκαρός, είναι ισόπαλος με 2-2 σετ (6-4, 6-7, 6-3, 6-7) με τον Νοτιοαφρικανό, Ουέσλι Μούντι.

Στο τελευταίο σετ ο Κορία προηγείται με 5-3 γκέιμ, ενώ τη στιγμή που διεκόπη ο αγώνας (ήδη από την Τρίτη και πάλι λόγω βροχής) ήταν ισόπαλος με 30 πόντους στο ένατο γκέιμ.

Τη συνέχεια του αγώνα του περιμένει και ο Αμερικανός Άντι Ρόντικ (Νο 2 στον κόσμο), ο οποίος προηγείται με 4-2 γκέιμ στο πρώτο σετ, του Γέου-Τζούου Ουάνγκ από την Κινεζική Ταϊπέι.

Ο τρίτος των μεγάλων ονομάτων του οποίου ο αγώνας αναβλήθηκε είναι το «κακό παιδί» του βρετανικού τένις, Γκρεγκ Ρουσέντσκι, που αντιμετωπίσει τον Ιταλό, Ντάβιντε Σανγκουϊνέτι.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 22:39 (Ώρα Λονδίνου)

Η κάθοδος των Βορείων

Απαρηγόρητος ο σκόρερ των Ιταλών, Αντόνιο Κασάνο, για τον αποκλεισμό των ατζούρι από τη συνέχεια του Euro 2004

Το γκολ του Σουηδού Ματίας Γιόνσον, δύο λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του 90λεπτου στην αναμέτρηση με τη Δανία, έδωσε στις δύο σκανδιναβικές χώρες την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας.

Οι δύο ομάδες ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση με πέντε βαθμούς, όπως και η τρίτη, λόγω διαφοράς τερμάτων Ιταλία, που κέρδισε στον άλλο αγώνα του τρίτου ομίλου τη Βουλγαρία με 2-1.

Οι Ιταλοί γίνονται η πρώτη ομάδα από το 1980, οπότε και ίσχυσε το σύστημα των ομίλων, που εγκαταλείπουν το πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι έμειναν αήττητοι.

Δανία - Σουηδία 2-2

Πριν τον αγώνα, οι δύο πλευρές τόνιζαν ότι θα γίνει καθαρό παιχνίδι, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που επεσήμαναν ή τουλάχιστον σκέφτηκαν πως ένα 2-2 θα «βόλευε» και τις δύο ομάδες.

Η μοίρα, πάντως, και ο Ματίας Γιόνσον θέλησαν να γράψουν το τελικό 2-2 στον φωτεινό πίνακα του σταδίου Ντο Μπέσα στο Οπόρτο.

Οι 22 ποδοσφαιριστές μπήκαν πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Πρώτοι πανηγύρισαν οι Δανοί με το ομορφότερο ίσως μέχρι σήμερα γκολ της διοργάνωσης, ένα ψηλοκρεμαστό δυνατό σουτ του Τζον Νταλ Τόμασον, έξω από την περιοχή και αριστερά, που κατέληξε στο «Γ» του Ίσακσον, στο 28ο λεπτό.

Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, ο Χένρικ Λάρσον εκμεταλλεύτηκε άριστα το πέναλτι που κέρδισε από την ανατροπή του από τον τερματοφύλακα Σόρενσεν, ισοφαρίζοντας για τους Σουηδούς.

Όπως έδειξε, πάντως, το ριπλέι, η απόφαση του διαιτητή Μερκ ίσως ήταν πολύ αυστηρή.

Στο 66ο λεπτό, ο Τόμασον διπλασίασε τα τέρματα της Δανίας και τα προσωπικά του, για να έρθει δύο λεπτά πριν από το τέλος ο Ματίας Γιόνσον να εκμεταλλευτεί στιγμιαία αστάθεια του Σόρενσεν και να ισοφαρίσει σε 2-2, χαρίζοντας την πρώτη θέση στους Σουηδούς.

Στα προημιτελικά οι Δανοί θα αντιμετωπίσουν τους Τσέχους, που έχουν εξασφαλίσει την πρώτη θέση του τετάρτου ομίλου, ενώ οι Σουηδοί θα περιμένουν το δεύτερο στη βαθμολογία.

Οι συνθέσεις:

Δανία: Σόρενσεν, Χένρικσεν, Λάουρσεν, Ν.Γιένσεν (Μπόγκελουντ 45), Χέλβεγκ, Ντ.Γιένσεν (Πούλσεν 66), Γκράβεσεν, Γκρόνκγιερ, Τόμασον, Γιόργκενσεν (Ρόμενταλ 57), Σαντ.

Σουηδία: Ίσακσον, Μέλμπεργκ, Γιάκομπσον, Έντμαν, Νίλσον, Λιούνμπεργκ, Κάλστρομ (Βίλχελμσον 72), Άντερσον (Άλμπακ 81), Γιόνσον, Ιμπραήμοβιτς, Λάρσον.

Ιταλία - Βουλγαρία 2-1

Οι Ιταλοί, έχοντας στο μυαλό τους και την εξέλιξη του άλλου αγώνα του ομίλου, βρέθηκαν πίσω στο σκορ λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Ο διαιτητής έκρινε ότι ο Ματεράτσι κράτησε τον Μπερμπάτοφ στη μεγάλη περιοχή, καταλογίζοντας πέναλτι.

Το χτύπημα ανέλαβε ο Μάρτιν Πετρόφ, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα τον Μπουφόν.

Δύο λεπτά, όμως, από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, μετά από μια φάση διαρκείας στα καρέ του Ζντράβκοφ, ο Περότα ισοφάρισε με προβολή σε 1-1.

Οι Ιταλοί πίεζαν, καθώς ένα ακόμα γκολ θα τους έδινε την πρόκριση, αφού οι Δανοί προηγούνταν μέχρι το 88' με 2-1.

Το γκολ ήρθε τελικά στις καθυστερήσεις από τον Αντόνιο Κασάνο, λίγο νωρίτερα όμως οι Σουηδοί είχαν ισοφαρίσει στον άλλον αγώνα, θέτοντας τέρμα στις ελπίδες των Ιταλών.

Οι συνθέσεις:

Ιταλία: Μπουφόν, Πανούτσι, Νέστα, Ματεράτσι (Ντι Βάιο 83), Ζαμπρότα, Φιόρε, Πίρλο, Περότα (Όντο 68), Κασάνο, Ντελ Πιέρο, Κοράντι (Βιέρι 53).

Βουλγαρία: Ζντράβκοφ, Μποριμίροφ, Παζίν (Κότεφ 64), Ζάγκορτσιτς, Στογιάνοφ, Πέτκοφ, Γιάνκοβιτς (Μποζίνοφ 45), Χριστόφ (Ντιμιτρόφ 79), Λαζάροφ, Μ.Πετρόφ, Μπερμπάτοφ.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 17:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Αναμενόμενες οι απειλές»

Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε πως δεν λαμβάνει σοβαρά υπ'όψιν την απειλή που εκτόξευσε κατά της ζωής του, όπως πιστυεύεται, ένα ηγετικό στέλεχος της αλ-Κάιντα, ο ιορδανικής καταγωγής Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι.

Η απειλή, υπό μορφή ηχογραφημένου μηνύματος, περιέχεται στην ιστοσελίδα ακραίων ισλαμιστών.

Στην οργάνωση του αλ-Ζαρκάουι έχουν επιρριφθεί οι ευθύνες για σειρά δολοφονιών που έχουν γίνει στο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως ευθύνεται για τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και άλλες επιθέσεις που έχουν γίνει στη χώρα.

Το όνομά του έχει συνδεθεί επίσης και με τον πρόσφατο αποκεφαλισμό του Νοτιοκορεάτη ομήρου, Κιμ Σουν-ιλ.

Ο κ. Αλάουι, μιλώντας στο BBC, τόνισε πως οι απειλές κατά της ζωής του ήταν αναμενόμενες και πρόσθεσε πως είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι και να τον οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, ο Ιρακινός υφυπουργός Εξωτερικών, Χαμέντ αλ-Μπαγιάτι, είχε δηλώσει πως και άλλα μέτρα λαμβάνονται στον τομέα της ασφαλείας για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ αναφέρθηκε επίσης στην τύχη του πρώην ηγέτη της χώρας του, Σαντάμ Χουσεΐν: οι Αμερικανοί, είπε, θα τον παραδώσουν εντός των εβδομάδων στην ιρακινή κυβέρνηση.

Ο ίδιος, όμως, δεν ήταν σε θέση να πει τώρα πότε ακριβώς θα γίνει η δίκη.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 11:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Τρομονόμος»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ακίνητα: Πώς θα απαλλαγείτε από το φόρο. Για απόκτηση α΄ κατοικίας με αγορά ή αιτία θανάτου ή γονικής παροχής.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις 9.000 εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο! Οι 7.000 είναι επιτυχόντες διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και 2.000 αναπληρωτές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συναγερμός για την «ανεργία 2005». Η κυβέρνηση απογράφει τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ράλι για 60.000 νέες θέσεις εργασίας. Κίνητρα σε επιχειρήσεις για νέους, μακροχρόνια ανέργους και μητέρες.

Η ΑΥΓΗ: Ο τρομονόμος κατά του Συντάγματός μας! Κουβέλης: Πλήττεται η εθνική κυριαρχία, προσβάλλονται τα δικαιώματα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Με πέταξε στο δρόμο ο Σημίτης. Κραυγή απόγνωσης από το θύμα του μεγάλου ...σοσιαλιστή!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα 5+1 μαθήματα των νέων εξετάσεων. Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες από το μεθεπόμενο έτος. Η πρόταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9.000 προσλήψεις καθηγητών για το νέο σχολικό έτος. Όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

ΕΘΝΟΣ: Κλειδί για ΑΕΙ- ΤΕΙ το «έξυπνο» μηχανογραφικό. Οι συνδυασμοί, οι αλλαγές, τα νέα τμήματα και τα μόρια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα καμώματα της Γιάννας μας έκαναν διεθνώς ρεζίλι! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού STAR.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ασύλληπτα τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Δήλωση - βόμβα του υπουργού Δημόσιας Τάξεως Γ. Βουλγαράκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκπαιδευτικοί: Χαμηλώνει ο πήχης για τους διορισμούς. Νέα τροπολογία: Λιγότερες οι μονάδες επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα παράλογα του τρομονόμου. Ενστάσεις από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και τον ΔΣΑ.

ΕΣΤΙΑ: Ολυμπιακοί 1896. Έτσι νίκησε ο Λούης. Ένθετο το φύλλο με την περιγραφή του Μαραθωνίου.

ESPRESSO: Γιατί έφυγε η Μάρω. Όλο το παρασκήνιο από την ημέρα που έκανε το FAME STORY άνω κάτω. Ο ρόλος του Καραφώτη και η μυστική συνομιλία τους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δράσεις κατά της νέας ανεργίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει νέα πεδία απασχόλησης στην περιφέρεια και τους μικρομεσαίους.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πρώτο μέλημα η ενίσχυσης της απασχόλησης. Η αναμενόμενη ανεργία μετά τους Αγώνες στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής.

ΤΑ ΝΕΑ: Τι αλλάζει στις εξετάσεις Α' , Β' , Γ' Λυκείου. Το σχέδιο της κυβέρνησης.

Η ΝΙΚΗ: Νέος γύρος τρομολαγνείας. Μόνο από τη ΝΔ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Παπαληγούρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο σκουπιδοτενεκέ η θέση του νέου «τρομονόμου». Καμία νομιμοποίηση στη συνείδηση λαού και νεολαίας.

TRAFFIC NEWS: Φιάσκο του Ανδρέα στο FAME STORY. Κράτησε τη Μάρω στο παιχνίδι, ενώ ο κόσμος ψήφισε να φύγει. Τα μάζεψε κι έφυγε η Μάρω μετά το σάλο που ξέσπασε.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Ποια είναι τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Αναλυτικά όλη η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ.

City Press: Η ανάπτυξη πάει...περιφέρεια. Άγνωστος ο αριθμός των εργαζομένων στα ολυμπιακά έργα.

Μetro: Ευνοϊκή ρύθμιση για τους καθηγητές με τρία παιδιά. Θα θεωρούνται πολύτεκνοι και θα διορίζονται πλέον ανεξαρτήτως ΑΣΕΠ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΧΙ στην ανεργία. Εξαγγελίες χθες.

Κυβερνητικά μέτρα κατά της ανεργίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι «θορυβημένη ευλόγως από το αναμενόμενο κύμα «νέας ανεργίας» που θα προκύψει μετά την επικείμενη ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, στα οποία απασχολούνται, ανάλογα με τις εκτιμήσεις 7 με 25 χιλιάδες άτομα, εμφανίζεται κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται πλέον δέσμη μέτρων προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης».

Η CITY PRESS αναφέρει ότι «απαντήσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας τη μεταολυμπιακή περίοδο αναζητά η κυβέρνηση αλλά μέχρι στιγμής , όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των απασχολουμένων στα ολυμπιακά έργα, ούτε σκέψεις για το τι θα γίνει με τους μετανάστες».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «δεν υπάρχει θέμα της κυβερνητικής πολιτικής, στο οποίο να μην διαπιστώνεται η πλήρης ανευθυνότης της κυβερνήσεως Σημίτη - Παπανδρέου. Μήνες πριν από την πτώση της είχε εγκαταλείψει τα πάντα στην τύχη τους, ασχολούμενη με την επιβίωσή της. Ακόμη και το τεράστιο θέμα της ανεργίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, άφησε στην επόμενη κυβέρνηση. Δεν έκανε τίποτε απολύτως αν και εγνώριζε ότι με την ολοκλήρωση των έργων θα παρουσιαζόταν με μαθηματική ακρίβεια ζήτημα απασχολήσεως των εργαζομένων σε αυτά».

Συνταγματικότητα του Τρομονόμου

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα, αλλά και για την προστασία των ατομικών ελευθεριών, διατυπώνει σε γνωμοδότησή της για το νέο τρομονόμο που συζητείται, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται στη δυνατότητα να εκδίδονται Έλληνες πολίτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απλώς ως ύποπτοι ή ακόμη και αν το αδίκημά τους δεν διώκεται στην Ελλάδα. Όσο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, οι επιφυλάξεις της επιτροπής αναφέρονται στον 'ατυχή' ορισμό της τρομοκρατίας και την αόριστη διαφοροποίησή της από το κοινό έγκλημα. Ανάλογες επιφυλάξεις διαπυπώνει και ο Δ.Σ.Α.».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «ένα νέο γύρο τρομολαγνείας, εγκαινίασε χθες η κυβέρνηση της ΝΔ, αφενός με τον «τρομονόμο νο 2» που ψήφισε στη Βουλή και αφετέρου με τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, περί «ανοιχτού φακέλου 17Ν».

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «σοβαρές ενστάσεις για τη συνταγματικότητα του σχεδίου νέου «τρομονόμου» που συζητείται στη Βουλή εκφράζει η Επιστημονική Επιτροπή του Κοινοβουλίου μας. Στην έκθεσή της αμφισβητεί όλες τις ρυθμίσεις που εισάγονται με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση και διαφωνία του ΚΚΕ στο αντιδραστικό νομοθέτημα, που βάλλει ευθέως κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και θα αποτελεί μόνιμη απειλή ποινικοποίησης της λαϊκής δράσης, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής δράσης».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανοιχτός ο φάκελος της 17Ν»

Για αθέατες πλευρές της τρομοκρατίας που πρέπει να φωτιστούν έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Δημητρίου «Ένορκος στη δίκη της 17ης Νοέμβρη».

Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι «μέσα από τη διαδικασία εξάρθρωσης της 17Ν φωτίστηκε και μια αθέατη πλευρά που σχετίζεται με τη δράση και το ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας». Ωστόσο επισήμανε ότι η δίκη απάντησε σε πολλά ερωτήματα, όπως επίσης άφησε και πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

«Είναι βέβαιο ότι λύθηκαν απορίες, υπάρχουν φυσικά και πολλές άλλες που δεν έχουν απαντηθεί και που συντηρούν εξ αυτού και μόνον του λόγου το φάκελο 17Ν ανοιχτό και τις έρευνες να συνεχίζονται. Είναι γεγονός ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της οργάνωσης είναι εξαρθρωμένος, υπάρχουν όμως αθέατες πλευρές που πρέπει ακόμα να φωτιστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας Μιχάλης Δημητρίου είπε ότι ξέρουμε τη μισή αλήθεια της 17 Ν και παραμένουν ασύλληπτοι οι δράστες σε διάφορα επίπεδα.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, μίλησε και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμώντας ότι η υπόθεση της τρομοκρατίας δεν έχει απαντηθεί στο σύνολό της.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 11:58 (Ώρα Λονδίνου)

Σημίτης για πρόεδρος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ακίνητα: Πώς θα απαλλαγείτε από το φόρο. Για απόκτηση α΄ κατοικίας με αγορά ή αιτία θανάτου ή γονικής παροχής.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις 9.000 εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο! Οι 7.000 είναι επιτυχόντες διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και 2.000 αναπληρωτές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συναγερμός για την «ανεργία 2005». Η κυβέρνηση απογράφει τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ράλι για 60.000 νέες θέσεις εργασίας. Κίνητρα σε επιχειρήσεις για νέους, μακροχρόνια ανέργους και μητέρες.

Η ΑΥΓΗ: Ο τρομονόμος κατά του Συντάγματός μας! Κουβέλης: Πλήττεται η εθνική κυριαρχία, προσβάλλονται τα δικαιώματα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Με πέταξε στο δρόμο ο Σημίτης. Κραυγή απόγνωσης από το θύμα του μεγάλου ...σοσιαλιστή!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα 5+1 μαθήματα των νέων εξετάσεων. Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες από το μεθεπόμενο έτος. Η πρόταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9.000 προσλήψεις καθηγητών για το νέο σχολικό έτος. Όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

ΕΘΝΟΣ: Κλειδί για ΑΕΙ- ΤΕΙ το «έξυπνο» μηχανογραφικό. Οι συνδυασμοί, οι αλλαγές, τα νέα τμήματα και τα μόρια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα καμώματα της Γιάννας μας έκαναν διεθνώς ρεζίλι! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού STAR.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ασύλληπτα τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Δήλωση - βόμβα του υπουργού Δημόσιας Τάξεως Γ. Βουλγαράκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκπαιδευτικοί: Χαμηλώνει ο πήχης για τους διορισμούς. Νέα τροπολογία: Λιγότερες οι μονάδες επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα παράλογα του τρομονόμου. Ενστάσεις από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και τον ΔΣΑ.

ΕΣΤΙΑ: Ολυμπιακοί 1896. Έτσι νίκησε ο Λούης. Ένθετο το φύλλο με την περιγραφή του Μαραθωνίου.

ESPRESSO: Γιατί έφυγε η Μάρω. Όλο το παρασκήνιο από την ημέρα που έκανε το FAME STORY άνω κάτω. Ο ρόλος του Καραφώτη και η μυστική συνομιλία τους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δράσεις κατά της νέας ανεργίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει νέα πεδία απασχόλησης στην περιφέρεια και τους μικρομεσαίους.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πρώτο μέλημα η ενίσχυσης της απασχόλησης. Η αναμενόμενη ανεργία μετά τους Αγώνες στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής.

ΤΑ ΝΕΑ: Τι αλλάζει στις εξετάσεις Α' , Β' , Γ' Λυκείου. Το σχέδιο της κυβέρνησης.

Η ΝΙΚΗ: Νέος γύρος τρομολαγνείας. Μόνο από τη ΝΔ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Παπαληγούρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο σκουπιδοτενεκέ η θέση του νέου «τρομονόμου». Καμία νομιμοποίηση στη συνείδηση λαού και νεολαίας.

TRAFFIC NEWS: Φιάσκο του Ανδρέα στο FAME STORY. Κράτησε τη Μάρω στο παιχνίδι, ενώ ο κόσμος ψήφισε να φύγει. Τα μάζεψε κι έφυγε η Μάρω μετά το σάλο που ξέσπασε.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Ποια είναι τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Αναλυτικά όλη η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ.

City Press: Η ανάπτυξη πάει...περιφέρεια. Άγνωστος ο αριθμός των εργαζομένων στα ολυμπιακά έργα.

Μetro: Ευνοϊκή ρύθμιση για τους καθηγητές με τρία παιδιά. Θα θεωρούνται πολύτεκνοι και θα διορίζονται πλέον ανεξαρτήτως ΑΣΕΠ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΧΙ στην ανεργία. Εξαγγελίες χθες.

Κυβερνητικά μέτρα κατά της ανεργίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι «θορυβημένη ευλόγως από το αναμενόμενο κύμα «νέας ανεργίας» που θα προκύψει μετά την επικείμενη ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, στα οποία απασχολούνται, ανάλογα με τις εκτιμήσεις 7 με 25 χιλιάδες άτομα, εμφανίζεται κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται πλέον δέσμη μέτρων προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης».

Η CITY PRESS αναφέρει ότι «απαντήσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας τη μεταολυμπιακή περίοδο αναζητά η κυβέρνηση αλλά μέχρι στιγμής , όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των απασχολουμένων στα ολυμπιακά έργα, ούτε σκέψεις για το τι θα γίνει με τους μετανάστες».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «δεν υπάρχει θέμα της κυβερνητικής πολιτικής, στο οποίο να μην διαπιστώνεται η πλήρης ανευθυνότης της κυβερνήσεως Σημίτη - Παπανδρέου. Μήνες πριν από την πτώση της είχε εγκαταλείψει τα πάντα στην τύχη τους, ασχολούμενη με την επιβίωσή της. Ακόμη και το τεράστιο θέμα της ανεργίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, άφησε στην επόμενη κυβέρνηση. Δεν έκανε τίποτε απολύτως αν και εγνώριζε ότι με την ολοκλήρωση των έργων θα παρουσιαζόταν με μαθηματική ακρίβεια ζήτημα απασχολήσεως των εργαζομένων σε αυτά».

Συνταγματικότητα του Τρομονόμου

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα, αλλά και για την προστασία των ατομικών ελευθεριών, διατυπώνει σε γνωμοδότησή της για το νέο τρομονόμο που συζητείται, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται στη δυνατότητα να εκδίδονται Έλληνες πολίτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απλώς ως ύποπτοι ή ακόμη και αν το αδίκημά τους δεν διώκεται στην Ελλάδα. Όσο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, οι επιφυλάξεις της επιτροπής αναφέρονται στον 'ατυχή' ορισμό της τρομοκρατίας και την αόριστη διαφοροποίησή της από το κοινό έγκλημα. Ανάλογες επιφυλάξεις διαπυπώνει και ο Δ.Σ.Α.».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «ένα νέο γύρο τρομολαγνείας, εγκαινίασε χθες η κυβέρνηση της ΝΔ, αφενός με τον «τρομονόμο νο 2» που ψήφισε στη Βουλή και αφετέρου με τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, περί «ανοιχτού φακέλου 17Ν».

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «σοβαρές ενστάσεις για τη συνταγματικότητα του σχεδίου νέου «τρομονόμου» που συζητείται στη Βουλή εκφράζει η Επιστημονική Επιτροπή του Κοινοβουλίου μας. Στην έκθεσή της αμφισβητεί όλες τις ρυθμίσεις που εισάγονται με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση και διαφωνία του ΚΚΕ στο αντιδραστικό νομοθέτημα, που βάλλει ευθέως κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και θα αποτελεί μόνιμη απειλή ποινικοποίησης της λαϊκής δράσης, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής δράσης».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη για ένα εισιτήριο

Χιλιάδες Έλληνες αναζητούν εισιτήριο για τον αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου την Παρασκευή για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου με την Γαλλία.

H EΠO αναμένεται να εξασφαλίσει 8.000 εισιτήρια, τα οποία θα αρχίσει να τα διαθέτει από την Τετάρτη.

Η πώληση των εισιτηρίων όπως έγινε γνωστό από την ΕΠΟ θα γίνεται από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στο Στάδιο «1ης Mαΐου» (1o de Mayo) της Λισσαβόνας, στην οδό Avenida De Roma, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λύνουν τις όποιες απορίες έχουν επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 00351-218482655 και 00351-218482653. Θα πρέπει πρώτα, όμως, να επικοινωνούν με το 210-9306083-4 για να εγγράφονται στη λίστα κρατήσεων των εισιτηρίων. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 135,70 και 40 ευρώ.

Ρεχάγκελ : «Ελάτε στη Λισσαβόνα»

Ο Γερμανός τεχνικός δήλωσε για τον αγώνα με τους «τρικολόρ»: «Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση από τον αγώνα με την Ρωσία.

Η Γαλλία είναι μεγάλος αντίπαλος και δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη. Να δείξουμε σε αυτόν το μεγάλο αντίπαλο γιατί περάσαμε στον επόμενο γύρο.

Όσοι φίλαθλοι δεν το έχουν αποφασίσει και έχουν την οικονομική δυνατότητα, να έρθουν στην Πορτογαλία για να μάς βοηθήσουν. Σε όσους δεν έρθουν, υπόσχομαι ότι θα δώσουμε τα πάντα, θα παίξουμε με πάθος».


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Προς αίσιον τέλος

Η ιρανική τηλεόραση έδειξε φωτογραφίες των συλληφθέντων

O εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μιλώντας στην τηλεόραση της χώρας του, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή για την απελευθέρωση των οκτώ μελών του βρετανικού πολεμικού ναυτικού που συνελήφθησαν τη Δευτέρα.

Οι οκτώ Βρετανοί συνελήφθησαν τη Δευτέρα στον θαλάσσιο δίαυλο Σατ αλ-Αράμπ, που χωρίζει το Ιράν και το Ιράκ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, μετά από έρευνες που διεξήχθησαν διεπιστώθη ότι τα βρετανικά σκάφη, που έκαναν συνήθεις περιπολίες στην περιοχή, είχαν εισέλθει κατά λάθος στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως και οι οκτώ θ'αφεθούν σήμερα ελεύθεροι.

Αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφωνίες όσον αφορά τη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος που θα γίνει από τις δύο χώρες, όπως επίσης και το πώς ακριβώς θα γίνει η απελευθέρωση των κρατουμένων.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν είχε εγκριθεί» ο βασανισμός κρατουμένων

Οι ΗΠΑ έχουν επικριθεί για τις συνθήκες που επικρατούν στη βάση του Γουαντάναμο

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη σημοσιότητα εκατοντάδες έγγραφα, τα οποία ήταν μέχρι τώρα απόρρητα και τα οποία δείχνουν, όπως υποστηρίζει, ότι δεν επετράπη ποτέ ο βασανισμός στρατιωτικών κρατουμένων.

Τα έγγραφα αυτά δείχνουν, όμως, ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν ζητήσει την υιοθέτηση σκληρών μεθόδων τις οποίες όμως απέρριψε το Πεντάγωνο.

Όπως εκτιμά ένας από τους ανταποκριτές του BBC στην Ουάσινγκτον, ο Τζάστιν Γουέμπ, μπορεί τα έγραφα αυτά να καησυχάσουν ώς ένα βαθμό την αμερικανική κοινή γνώμη.

Ποτέ δεν διέταξα να γίνουν βασανισμοί--ποτέ δεν θα διατάξω να γίνουν βασανισμοί

Πρόεδρος Μπους

Προσθέτει όμως ότι τα έγγραφα αυτά δεν απαντούν πλήρως στις καταγγελίες ότι οι κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ είχαν τη σιωπηλή ενθάρρυνση της ηγεσίας.

Η σειρά των φωτογραφιών που δείχνουν τις κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή.

Μεταξύ των εγγράφων που δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα είναι και μία οδηγία του προέδρου Μπους στην οποία τονίζεται πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να συμπεριφέρονται ανθρώπινα σε όλους όσους κρατούνται στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Μία από τις φωτογραφίες από το Αμπού Γκράιμπ που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη

Πάντως, ένα άλλο έγγραφο--συγκεκριμένα του υπουργείου Δικαιοσύνης--υποστήριζε τον Αύγουστο του 2002 ότι ο βασανισμός και ακόμη η δολοφονία κρατουμένων μπορεί να δικαιολογηθούν ως αναγκαία μέτρα για την προστασία των ΗΠΑ.

Τα ιδια έγγραφα δείχνουν επίσης ότι το Πεντάγωνο είχε εγκρίνει αρχικά, αν και αργότερα άλλαξε γνώμη, ορισμένες μεθόδους ανάκρισης στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα που ξεπερνούσαν τα όρια αυτών που θεωρούνται γενικώς αποδεκτές.

Συγκεκριμένα, υπόμνημα του υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμφσελντ, το Νοέμβριο του 2002 ενέκρινε ορισμένες μεθόδους που παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης, όπως είναι ο εκφοβισμός κρατουμένων με σκύλους, οι ανακρίσεις επί 20 ώρες συνεχώς, ο εξαναγκασμός των κρατουμένων να φορούν κουκούλες, να ξερίζουν τα γένεια και το κεφάλι τους, να κυκλοφορούν γυμνοί,λ χωρίς ρούχα κ.ά.

Δύο μήνες αργότερα, ο κ. Ράμσφελντ, μετά από συβουλές νομικών του στρατού, απεφάσισε να μην εγκρίνει πλέον τη χρησιμοποίηση αυτών των μεθόδων.

Υπενθυμίζεται ότι οριασμένες από τις τεχνικές αυτές εφαρμόσθηκαν στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 10:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αποφασισμένη η Νότια Κορέα

Οι απαγωγείς αποκεφάλισαν τον νοτιοκορεάτη όμηρο

Μεγάλα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε ολόκληρη τη Νότια Κορέα μετά τον αποκεφαλισμό στο Ιράκ ενός Νοτιοκορεάτη ομήρου, του Κιμ Σουν-ιλ.

Ειδικές μονάδες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε τεμένη και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου, όπως επίσης σε αεροδρόμια και μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χαϊούν, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τον αποκεφαλισμό του συμπολίτη του στο Ιράκ λέγοντας ότι αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να στείλει κι άλλους στρατιώτες στο Ιράκ.

Οι απαγωγείς του Κιμ Σουν-ιλ είχαν αξιώσει από την κυβέρνηση της Σεούλ ν'αποσύρει τους 700 στρατιώτες που διατηρεί στο Ιράκ και να μη στείλει άλλους 3.000, όπως σχεδίαζε.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ εκτιμά πως περισσότεροι Νοτιοκορεάτες θα εκφράσουν τώρα την αντίθεσή τους στην αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ.

Τη δολοφονία του Κιμ Σουν-ιλ καταδίκασαν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο αμερικανικός στρατός πιστεύει πως ο ιορδανικής καταγωγής Αμπού Μουσαμπ αλ-Ζαρκάουι, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με την αλ-Κάιντα, παίζει ρόλο-κλειδί στις απαγωγές ξένων στο Ιράκ.

Φαλούτζα

Μετά την ανακάλυψη του πτώματος του Νοτιοκορεάτη, ο αμερικανικός στρατός έπληξε με πυραύλους κατοικία στη Φαλούτζα που, σύμφωνα με τον στρατηγό Μάρκ Κίμιτ, ήταν ένα από τα κρησφύγετα των συνεργατών του αλ-Ζαρκάουι.

Κατά πληροφορίες, από την επίθεση σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν αρκετοί άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, δύο Αμερικανοί στρατιώτες έβρισκαν τον θάνατο από επίθεση ανταρτών στα βόρεια προάστια της Βαγδάτης.

Νέα βόμβα

Εν τω μεταξύ, από έκρηξη βόμβας στην ιρακινή πρωτεύουσα, κοντά σε νοσοκομείο στο ανατολικό τμήμα της πόλης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Ιρακινοί μεταξύ των οποίων, όπως πιστεύεται, κι ένα παιδί.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ράμφσελντ είχε πει «ναι»

Οι ΗΠΑ έχουν επικριθεί για τις συνθήκες που επικρατούν στη βάση του Γουαντάναμο

Έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές αρχές δείχνουν ότι ο υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμφσελντ, είχε εγκρίνει την εφαρμογή σκληρών μεθόδων με στόχο των εκφοβισμό κρατουμένων στη βάση του Γουαντάναμο.

Επετρέπετο έτσι στους δεσμοφύλακες να γυμνώνουν τους κρατούμενους, να τους υποχρεώνουν να στέκονται στα πόδια τους επί ώρες, να μην τους αφήνουν να κοιμηθούν, να τους κρατούν μακριά από το φως ή και να τους φοβίζουν με σκυλιά.

Αλλά οι μέθοδοι αυτές, που είχαν εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2002, έπαψαν να χρησιμοποιούνται μερικές εβδομάδες αργότερα.

Ποτέ δεν διέταξα να γίνουν βασανισμοί--ποτέ δεν θα διατάξω να γίνουν βασανισμοί

Πρόεδρος Μπους

Ο Λευκός Οίκος στην Ουάσινγκτον έδωσε στη δημοσιότητα εκατοντάδες εγγράφων που ήταν μέχρι τώρα εμπιστευτικά και τα οποία δείχνουν, όπως υποστηρίζει, ότι οι μέθοδοι ανάκρισης στο Γουαντάναμο δεν συνιστούσαν βασανιστήρια.

Μπορεί έτσι να διαβάσει κανείς μηνύματα που είχαν ανταλλάξει ο κ. Ράμφσελντ, στρατιωτικοί διοικητές και το Πεντάγωνο για τη στάση που θα έπρεπε να υιοθετηθεί στη βάση του Γουαντάναμο κατά τη διάρκεια ανακρίσεων ατόμων για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη της αλ-Κάιντα.

Ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων του προέδρου Μπους, Αλμπέρτο Γκονζάλες, δήλωσε πως αν και η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει σκληρές τεχνικές ανάκρισης στη βάση του Γουαντάναμο και σε άλλες φυλακές, οι τεχνικές αυτές δεν ισοδυναμούν με βασανισμούς.

«Δεν διέταξα ποτέ να γίνουν βασανιστήρια», δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους στους δημοσιογράφους, «και ποτέ δεν θα δόσω τέτοια εντολή».

Πάντως, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Ρομπ Γουότσον, η δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων δείχνει πόσο ανησυχεί ο Λευκός Οίκος για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν για την κυβέρνηση Μπους οι αποκαλύψεις για τις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ.

Όμως, όπως προσθέτει ο Ρομπ Γουότσον, τα έγγραφα αυτά ελάχιστο φως ρίπτουν στο σκάνδαλο της κακοποίησης των κρατουμένων στο Ιράκ, αλλά αντιθέτως αναφέρονται στις μεθόδους που είχαν ακολουθηθεί στο Γουαντάναμο.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 03:59 (Ώρα Λονδίνου)

Λιγότεροι Βρετανοί στην Ελλάδα

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Λιγότεροι Βρετανοί άναμένεται να επισκεφθούν φέτος τον Παρθενώνα

Λιγότεροι Βρετανοί θα επισκεφθούν αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Βρετανίας.

Τα τουριστικά πακέτα για τη χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με πέρσι.

Οι αιτίες είναι πολλές, λέει η εκπρόσωπος των πρακτόρων, Φράνσις Τιούκ. «Ο πρώτος είναι η νέα τάση των Βρετανών να επιλέγουν ως προορισμό για τις διακοπές τους χώρες όπως η Βουλγαρία και η ΚροατίαΔεύτερον, διεξάγεται το Γιούρο 2004, οπότε πολλοί Βρετανοί, οι οποίοι βρίσκονται στην Πορτογαλία, δεν πρόκειται να κλείσουν τις διακοπές τους πριν ολοκληρωθούν τα παιχνίδια της Αγγλικής ομάδας».

Η εκπρόσωπος των βρετανών πρακτόρων επισημαίνει και το πρόβλημα της ακρίβειας. «Υπάρχει η αντίληψη ότι εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα είναι ένας ακριβός προορισμός. Ενώ πολλές από τις τιμές που έχουν ακουστεί δεν είναι αντιπροσωπευτικές των τιμών που βρίσκει κανείς έξω από την Αθήνα και στα νησιά».

Η Φράνσις Τιούκ πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα πράγματα να αλλάξουν ακόμα και την τελευταία στιγμή.

«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο κόσμος να κλείσει τις διακοπές του την τελευταία στιγμή. Μάλιστα τα τελευταία δυο χρόνια, υπάρχει μια τέτοια τάση».


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 06:30 (Ώρα Λονδίνου)

«'Εγκλημα» η σφαγή στη Σρεμπρενίτσα

Πάνω από επτά χιλιάδες βόσνιοι μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκαν Τσάβιτς, χαρακτήρισε ως την «πιο μελανή σελίδα της σερβικής ιστορίας» την σφαγή των βόσνιων μουσουλμάνων στην Σρεμπρενίτσα το 1995.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Τσάβιτς είπε ότι κατανοεί «τον πόνο» των συγγενικών προσώπων των μουσουλμάνων θυμάτων από το «έγκλημα» που διέπραξαν οι Σέρβοι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος σερβοβόσνιος πολιτικός φτάνει τόσο κοντά στο να ζητήσει συγγνώμη για την σφαγή της Σεμπρενίτσας.

Πάνω από επτά χιλιάδες βόσνιοι μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα, από τις δυνάμεις των σερβοβόσνιων και των σέρβων παραστρατιωτικών.

Πριν δυο εβδομάδες μια ειδική εξεταστική επιτροπή των σερβοβόσνιων παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι σερβικές δυνάμεις έλαβαν μέρος στην σφαγή.

Μέχρι τώρα συνεχίζει ο ανταποκριτής μας οι σερβοβόσνιοι πολιτικοί δεν παραδεχόντουσαν το εύρος της σφαγής ενώ πολλοί από αυτούς αρνούνταν την ύπαρξη της.

Η δήλωση του Ντράγκαν Τσάβιτς έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς ο ίδιος προέρχεται από το ίδιο πολιτικό κόμμα στο οποίο ανήκε και ο ηγέτης των σερβοβόσνιων στην εποχή του πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτζ.

Ο Κάρατζιτζ κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου που εδρεύει στη Χάγη για γενοκτονία για τη σφαγή της Σρεμπρενίτσα.

Όπως όμως σημειώνει ο ανταποκριτής μας οι δηλώσεις του σερβοβόσνιου προέδρου δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν τους μουσουλμάνους οι οποίοι απαιτούν την μια ανεπιφύλακτη συγνώμη.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 05:22 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνής κατακραυγή

Οι απαγωγείς αποκεφάλισαν τον νοτιοκορεάτη όμηρο

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χαϊούν, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τον αποκεφαλισμό του νοτιοκορεάτη ομήρου στο Ιράκ λέγοντας ότι αποτελούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος τόνισε όμως ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ενδώσει στη τρομοκρατία και θα τιμήσει την υπόσχεση να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ.

Το αποκεφαλισμένο πτώμα του 33χρονου Κιμ Σουν-ιλ βρέθηκε από αμερικανούς στρατιώτες στην οδική αρτηρία που συνδέει τη Βαγδάτη με την Φαλούτζα.

Νωρίτερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, είχε μεταδώσει βίντεο με τους εκτελεστές και το ίδιο το θύμα να εκλιπαρεί για τη ζωή του.

Οι απαγωγείς έστειλαν το ακόλουθο μήνυμα στο λαό της Νότιας Κορέας: «Σας προειδοποιήσαμε αλλά επιμένετε να υπακούετε στους ηλιθίους πολιτικούς σας. Επιμένετε να παραμένετε βουβοί μπροστά στις αποφάσεις του τύραννου σας. Απολαύστε, τώρα, τους καρπούς των πράξεων σας».

Οι απαγωγείς είχαν ζητήσει από τη Νότιο Κορέα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει στο Ιράκ και να ματαιώσει τα σχέδια της για αποστολή τριών χιλιάδων ενισχύσεων.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας όμως απέρριψε τα αιτήματα των απαγωγέων.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ μεταδίδει ότι η αναμένεται να ενταθεί η αντίδραση των πολιτών στην ανάπτυξη νοτιοκορεατικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Τον θάνατο του νοτιοκορεάτη καταδίκασαν τα Ηνωμένα Έθνη και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήρια του στη Σεούλ που «δεν υπαναχώρησε στις πιέσεις των τρομοκρατών».

Οι αμερικανοί πιστεύουν ότι οι απαγωγές και εκτελέσεις ξένων πολιτών είναι η στρατηγική την οποία επέλεξε συνειδητά ο Ιορδανός Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, στενός συνεργάτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Επίθεση στη Φαλούτζα

Μετά την ανακάλυψη του πτώματος του νοτιοκορεάτη, ο αμερικανικός στρατός έπληξε με πυραύλους κατοικία στη Φαλούτζα που σύμφωνα με τον στρατηγό Μάρκ Κίμμιτ ήταν ένα από τα κρησφύγετα των συνεργατών του αλ Ζαρκάουι.

Κατά πληροφορίες από την επίθεση σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν αρκετοί άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, δύο αμερικανοί στρατιώτες έβρισκαν τον θάνατο από επίθεση ανταρτών στα βόρεια προάστια της Βαγδάτης.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 02:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Τηλεοπτική παρέλαση των κρατουμένων»

Το σήριαλ με τους οκτώ βρετανούς πεζοναύτες που συνελήφθησαν από το Ιράν με τη κατηγορία ότι εισέβαλαν παράνομα στη χώρα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Το Ιράν παρελαύνει τους πεζοναύτες σε τηλεοπτική ομολογία» ο τίτλος των Τάιμς (Times) που αναφέρεται στην τηλεοπτική κάλυψη από την κρατική τηλεόραση του Ιράν της ομολογίας ενοχής και της συγνώμης που ζήτησαν οι βρετανοί πεζοναύτες.

Οι Τάιμς όπως άλλωστε και όλες οι βρετανικές εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες των πεζοναυτών με καλυμμένα τα μάτια τους όπως παρουσιάσθηκαν στην ιρανική τηλεόραση.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) στο κεντρικό της σχόλιο ρωτά το βρετανό πρωθυπουργό: «Γιατί κρατούνται οι άντρες μας κύριε Μπλερ;»

Το Ιράν - συνεχίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ «ουσιαστικά κρατά Βρετανούς ομήρουςΟ δημόσιος διασυρμός των στρατιωτών μας αποτελεί ράπισμα στο γόητρο των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και σίγουρα θα το εκμεταλλευθούν αυτό οι σιίτες εξτρεμιστές».

Η βρετανική εφημερίδα καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των πεζοναυτών. Ζητά από τον κύριο Μπλερ να «παγώσει» την πολιτική «επαναπροσέγγισης» με το Ιράν και να ζητήσει πολιτική και στρατιωτική βοήθεια από τον πρόεδρο Μπους.

Η Γκάρντιαν (Guardian) σχολιάζει ότι και οι δυο πλευρές «έχουν πολλά να χάσουν από την κλιμάκωση της κρίσης». Η Τεχεράνη «έχει κερδίσει πολλά από την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν του παραδοσιακού της εχθρού στη περιοχή - και έχει κάνει αισθητή τη παρουσία της μεταξύ των σιιτών του Ιράκ».

Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη συνεχίζει το σχόλιο της Γκάρντιαν «επιζητά μια διπλωματική επιτυχία στη περιοχή για να αποδείξει στην Ουάσιγκτον ότι οι ευαίσθητες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υποστηρίζει ότι το επεισόδιο είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής διένεξης στο Ιράν μεταξύ «σκληροπυρηνικών» και «μεταρρυθμιστών».

Από τη μια μεριά βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας που φαίνονται διατεθειμένα να συμβιβασθούν και από την άλλη βρίσκεται οι Επαναστατική Φρουρά που εμφανίζεται αδιάλλακτη και θέλει να οδηγήσει του οκτώ πεζοναύτες σε δίκη σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Αφγανιστάν

Η Γκάρντιαν (Guardian) αποκαλύπτει ότι ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν «βασάνιζε συστηματικά» Αφγανούς κρατούμενους.

Σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής εφημερίδας τουλάχιστον τρεις κρατούμενοι πέθαναν «σε ύποπτες συνθήκες» , ενώ σειρά πρώην κρατουμένων αποκάλυψαν βασανιστήρια και κακοποιήσεις που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς, ξεγύμνωμα και στέρηση ύπνου.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι «τα κρούσματα στην Αμπου Γκράιμπ» - η διαβόητη φυλακή της Βαγδάτης ακολουθούν το πρότυπο των ανακρίσεων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί από το πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σαρκοζί

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι «το ανερχόμενο αστέρι» της γαλλικής πολιτικής, ο υπουργός οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, απηύθυνε έκκληση για αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα ο κύριος Σαρκοζί ζήτησε η Γαλλία να απαγκιστρωθεί από την «αποκλειστική» συνεργασία με τη Γερμανία και να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι οι δηλώσεις αυτές μπορούν να εκληφθούν ως κριτική προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ που θεωρεί τον γαλλο-γερμανικό άξονα ως τον κινητήριο μοχλό της Ευρώπης.

Μπους

Η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι οι αμερικανοί ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους στο Ιράκ.

Στο πρωτοσέλιδο της η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δείχνει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, προηγείται με 53% του Τζορτζ Μπους που φτάνει στο 45%.

Η Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι «το πιο ανησυχητικό στοιχείο» για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Τζον Κέρι στο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», την εκστρατεία που ταυτίσθηκε με την προεδρία του Τζορτζ Μπους.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 03:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Καρκίνος» η ιδεολογία του Μπιν Λάντεν

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι οι επιθέσεις των ανταρτών στην Ιγκουσετία σηματοδοτούν κλιμάκωση των συγκρούσεων στην γειτονική Τσετσενία.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα το εύρος και ο συντονισμός των επιθέσεων υποδεικνύει ότι δεν ενορχηστρώθηκαν μόνο από τους Τσετσένους αντάρτες. Συμμετοχή πρέπει να είχαν και άλλες ανταρτικές ομάδες του Καυκάσου λέει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η αντίδραση της Μόσχας στην βία των Ισλαμιστών έχει αποτύχει.

Η Der Tagesspiegel γράφει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με «στρατιωτική ακρίβεια» και υποστηρίζει ότι οι αντάρτες ανήκουν σε «εθνικό δίκτυο τρομοκρατία;».

«Η ιδεολογία του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει εξαπλωθεί σαν το καρκίνο» γράφει η γερμανική εφημερίδα που προσθέτει ότι «αυτοί που έχουν μολυνθεί από το καρκίνωμα δρουν αυτόνομα και δεν στηρίζονται στη αλ Κάιντα».

Η αυστριακή Die Presse καλεί τη Μόσχα να αναθεωρήσει τη πολιτική της στη Τσετσενία.

«Το Κρεμλίνο θα πρέπει να επιδείξει περισσότερη φαντασία στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της Τσετσενίας και να αρχίσει να σκέπτεται και το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας για την επαρχία» γράφει η Die Presse.

Η αυστριακή εφημερίδα προσθέτει ότι η Μόσχα με τα «στυγνές μεθόδους» που χρησιμοποιεί στη περιοχή του Καυκάσου «οδηγεί τους Τσετσένους στην αγκαλιά των ισλαμιστώνΟ Μπιν Λάντεν περιμένει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον Καύκασο» προειδοποιεί η Die Presse.

Σύμφωνα με την El Pais οι επιθέσεις των αντρών αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της ρωσικής πολιτικής στη περιοχή.

Μετά από δέκα χρόνια πολέμου το Κρεμλίνο γράφει η ισπανική εφημερίδα- δεν έχει άλλες επιλογές στον Καύκασο.

Σύνοδος ΕΕ

«Η Ουάσιγκτον μπαίνει σε πειρασμό να πανηγυρίσει για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ» σημειώνει σε σχόλιο της η International Herald Tribune.

Όπως εξελίχθηκε το σενάριο στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να «είχε γραφτεί από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους» υποστηρίζει η εφημερίδα που σημειώνει την «οξύτατη αντιπαράθεση» μεταξύ αυτών που επιζητούν «μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και αυτούς που «επιζητούν λιγότερη και ταυτόχρονη διεύρυνση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.