Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-16

  1. Νίκη - ανάσα για τους οικοδεσπότες
  2. «Βήματα» στήριξης Ιράκ και Τουρκοκυπρίων
  3. Πιο κοντά στο όνειρο της πρόκρισης
  4. «Κανένα αποδεικτικό στοιχείο»
  5. Δυτική Όχθη: Καταστροφή ναών, αίμα και συλλήψεις
  6. Διεκόπη η δίκη Χανταρκόφσκι
  7. Οι προσδοκίες της Κύπρου
  8. Από έκπληξη, φαβορί
  9. Στις ΗΠΑ η Ολυμπιακή φλόγα
  10. Άρχισε η δίκη Χανταρκόφσκι
  11. Στόχος το πετρέλαιο
  12. Κατέπεσε Φάντομ στον Παρνασσό
  13. Κατετέθη ο «αντιτρομοκρατικός νόμος»
  14. 16 Ιουνίου: «Ημέρα του Μπλουμ»
  15. Τρομονόμος και αναλύσεις
  16. Ώρα Ισπανίας
  17. Στόχος το πετρέλαιο
  18. Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Ολυμπιακοί Αγώνες
  19. Οι Ευρωεκλογές και το Σύνταγμα
  20. Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Ολυμπιακοί Αγώνες

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 23:42 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη - ανάσα για τους οικοδεσπότες

Οι παίκτες της Πορτογαλίας έδωσαν από νωρίς το στίγμα των προθέσεών τους

Στην πέμπτη ημέρα της ποδοσφαιρικής εορτής του «Γιούρο 2004» οι οικοδεσπότες Πορτογάλοι παρέμειναν μέσα στο κυνήγι της πρόκρισης στα προημιτελικά της διοργάνωσης, νικώντας 2-0 τους Ρώσους στο στάδιο «Ντα Λουζ» της Λισσαβόνας.

Έτσι η Ρωσία γίνεται η πρώτη ομάδα που αποκλείεται και μαθηματικά από την επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Αυτό θεωρητικά ευνοεί την εθνική Ελλάδος που αντιμετωπίζει τη Ρωσία την επόμενη Κυριακή.

Αν και δεν «έπεισαν» με την απόδοσή τους για το ότι αποτελούν φαβορί, εντούτοις οι παίκτες του Λουίς Φελίπε Σκολάρι διατήρησαν την υπεροχή των κινήσεων καθόλη τη διάρκεια του αγώνα.

Το σκορ άνοιξε ο Μανίσε στο 7ο λεπτό με σουτ από το σημείο του πέναλτι μετά από εκτέλεση φάουλ του Λουίς Φίγκο.

Οι Ρώσοι υποχρεώθηκαν να αγωνιστούν με 10 παίκτες σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, λόγω αποβολής του βασικού τους τερματοφύλακα Οβτσίνικοφ, στο 45, επειδή έπιασε την μπάλα με τα χέρια εκτός της μεγάλης του περιοχής.

Αλλά παρά ταύτα οι Ρώσοι ήταν αυτοί που πίεζαν για το γκολ της ισοφάρισης αναγκάζοντας τους Πορτογάλους φιλάθλους να αποδοκιμάσουν τους παίκτες τους.

Πάντως η υπεροχή αυτή δεν είχε πρακτικό αντίκρυσμα, και την καλύτερη ευκαιρία έχασαν οι Πορτογάλοι στο 64ο λεπτό, όταν το πλασέ του Λουίς Φίγκο σταμάτησε στο αριστερό ρωσικό δοκάρι.

Το δεύτερο γκολ πέτυχε ο Ρούι Κόστα στο 89΄μετά από επέλαση από τα αριστερά και πάσα με εξωτερικό φάλτσο που του έδωσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 00:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Βήματα» στήριξης Ιράκ και Τουρκοκυπρίων

Υπουργοί Εξωτερικών από 57 ισλαμικές χώρες έλαβαν μέρος στην 31η Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης

Η Διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικών Κρατών εξήγγειλε ότι θα λάβει μέτρα για να τερματιστεί η «άδικη» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται - απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Στο σχετικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από 57 ισλαμικά κράτη αναφέρεται :

«Επαινούμε τον τουρκοκυπριακό λαό ο οποίος ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών για την πολιτική επανένωση της Κύπρου, που βασίζεται σε μια νέα διζωνική σχέση συνεργασίας των πολιτικά ισοτίμων συστατικών κρατών».

Στη συνέχεια η Διάσκεψη εγκωμιάζει και στηρίζει την έκθεση για το Κυπριακό που υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 28 Μαΐου.

Το σχετικό εδάφιο του ανακοινωθέντος καταλήγει ως εξής:

«Έχοντας υπόψιν τη ριζική μεταβολή των περιστάσεων στην Κύπρο μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, αποφασίσαμε να λάβουμε μέτρα για τον τερματισμό της άδικης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, και προσβλέπουμε στην ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς».

Επίσης η Διάσκεψη εκφράζει την υποστήριξή της στην ιρακινή κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση στις 30 Ιουνίου από τις κατοχικές δυνάμεις.

«Στηρίζουμε τα βήματα που λαμβάνονται προκειμένου να λήξει η κατοχή του Ιράκ» αναφέρεται σε ένα σημείο ενώ σε άλλο απευθύνεται έκκληση «ώστε η μεταβίβαση της εξουσίας να είναι πλήρης».

Πάντως στο ανακοινωθέν δεν συγκεκριμενοποιούνται ούτε τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων ούτε τα βήματα για την ενίσχυση της ιρακινής κυβέρνησης.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

Πιο κοντά στο όνειρο της πρόκρισης

Το πάθος για τη διάκριση ήταν εμφανές στα πρόσωπα των Ελλήνων διεθνών

Η Ελλάδα κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα πενθήμερο να κάνει την έκπληξη στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, αναδεικνυόμενη ισόπαλη 1-1 με τη μεγάλη Ισπανία και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ.

Ο Άγγελος Χαριστέας στο 66ο λεπτό χάρισε τον πολύτιμο βαθμό στην εθνική μας, δαμάζοντας τους «ταύρους» του Ινιάκι Σάεθ, που είχαν πάρει το προβάδισμα στο

σκορ με τέρμα του Φερνάντο Μοριέντες.

Στα πρώτα 25 λεπτά ο αγώνας ήταν σχετικά ισορροπημένος χωρίς μεγάλες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες.

Η Ισπανία διατηρούσε στην κατοχή της την μπάλα αλλά χωρίς να απειλήσει ουσιαστικά.

Μοιραίο για την Ελλάδα αποδείχθηκε το διπλό λάθος του Καψή στο 28', που έδωσε την ευκαιρία στους Ραούλ και Μοριέντες να συνδυαστούν, με τον τελευταίο να πλασάρει και να σημειώνει το 1-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο προπονητής της εθνικής μας, Ότο Ρεχάγκελ, ρίσκαρε πραγματοποιώντας μέσα σε λίγα λεπτά δυο αλλαγές, με τον Ντέμη Νικολαΐδη και Βασίλη Τσιάρτα να παίρνουν τις θέσεις των Γιαννακόπουλου και Καραγκούνη.

Το «στοίχημα» του σαφώς επιθετικού προσανατολισμού απέδωσε παρά την τεχνική ανωτερότητα που επεδείκνυαν οι «φούριας ρόχας» - στο 66ο λεπτό, όταν ο Τσιάρτας με το ευθύβολο αριστερό πόδι του βρήκε με μπαλιά 35 μέτρων τον Χαριστέα στην περιοχή των Ισπανών, ο οποίος από πλάγια σούταρε και πέρασε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Κασίγιας.

Οι κυριότερες στιγμές του αγώνα

Με υπερπροσπάθεια στο 8ο λεπτό ο Νικοπολίδης αποκρούει κόρνερ από τον Ετσεμπερία.

Στο 25 ο Βιθέντε εκτελεί φάουλ και ο συμπαίκτης του Ελγκέρα αντί να προωθήσει τη μπάλα από την ελληνική μικρή περιοχή στην εστία του Νικοπολίδη, την αποκρούει.

Ο Καραγκούνης δέχεται στο 27ο λεπτό κίτρινη κάρτα μετά τον πρώτο αγώνα και δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την εθνική μας στον τρίτο της αγώνα με τη Ρωσία.

Στο 28' ο Μοριέντες εκμεταλλεύεται πάσα του Ραούλ και με δεξί σουτ ανοίγει το σκορ για την Ισπανία.

Έξη λεπτά αργότερα η Ελλάδα χάνει μεγάλη ευκαιρία, με το Βρύζα να σουτάρει από το ύψος του πέναλτι και την μπάλα να κοντράρει στην πλάτη του Μαρτσένα.

Ο Νικολαΐδης παίρνει τη θέση του τραυματισμένου Γιαννακόπουλου στο 49.

Στο 52ο λεπτό ο Γερμανός τεχνικός ρισκάρει εκ νέου αντικαθιστώντας τον Καραγκούνη με τον Τσιάρτα.

Ένα λεπτό αργότερα ο Ζαγοράκης πραγματοποιεί εντυπωσιακή προσπάθεια και σουτάρει από το ύψος της περιοχής, αλλά πάνω στον Κασίγιας.

Στο 54ο λεπτό οι Ισπανοί χάνουν την μεγαλύτερη ίσως ευκαιρία να σφραγίσουν τη νίκη τους, με το Ραούλ να αστοχεί με κεφαλιά από πλεονεκτική θέση, μετά από σέντρα του Χοακίν.

Το γκολ της λύτρωσης έρχεται για την Ελλάδα στο 66΄, όταν ο Άγγελος Χαριστέας, με αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή, μετά από μακρινή μπαλιά του Τσιάρτα, ισοφαρίζει.

75' και ο Έλληνας πορτιέρο πραγματοποιεί εξαιρετική απόκρουση σταματώντας πάνω στη γραμμή καρφωτή κεφαλιά του Ελγκέρα.

Στο 84ο λεπτό ο Νικοπολίδης μπλόκαρε μακρινό σουτ του Βιθέντε.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου)

«Κανένα αποδεικτικό στοιχείο»

Στιγμιότυπο από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιτροπή που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βρήκε «κανένα αξιόπιστο στοιχείο» που να συνδέει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν με την οργάνωση Αλ Κάιντα.

Πάντως το 1994 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε συναντηθεί μια φορά με ανώτατο Ιρακινό αξιωματούχο στο Σουδάν, από τον οποίο και ζήτησε την παραχώρηση στρατοπέδων εκπαίδευσης μαχητών και την παροχή όπλων.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής στο αίτημα αυτό το τότε ιρακινό καθεστώς δεν απάντησε ποτέ.

Στην προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής που βασίζεται σε έρευνες και εξετάσεις μαρτύρων ενώπιον της αναφέρεται ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα εξέταζε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ιράκ αν και ήταν αντίθετος στον κοσμικό χαρακτήρα του μπααθικού καθεστώτος.

Κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς των κ.κ. Μπους και Τσέινι δεν βρήκε η επιτροπή

Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δύο πλευρές δεν εγκαθίδρυσαν ποτέ μια σχέση συνεργασίας.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους πριν πραγματοποιήσει την εισβολή στο Ιράκ.

Επίσης στην έκθεση διαπιστώνεται ότι το Πακιστάν βοήθησε το καθεστώς των Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν να παράσχει καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, παρά τις αντίθετες διεθνείς πιέσεις.

«Η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να παραμένει απειλή για τις ΗΠΑ, και σκοπεύει να προκαλέσει μαζικές ανθρώπινες απώλειες με το φιλόδοξο πρόγραμμα βιολογικών όπλων που ακολουθεί» αποφαίνεται η αμερικανική επιτροπή.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 15:58 (Ώρα Λονδίνου)

Δυτική Όχθη: Καταστροφή ναών, αίμα και συλλήψεις

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ισραηλινών - Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Μία χριστιανική εκκλησία και δύο μουσουλμανική τεμένη υπέστησαν υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυς - ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Οι ναοί υπέστησαν καταστροφές από έκρηξη δυναμίτιδας που είχαν τοποθετήσει στην περιοχή οι ισραηλινές δυνάμεις προκειμένου να ανατινάξουν εμπόδια από μπετόν που εμπόδιζαν τις περιπόλους τους.

Τα παράθυρα της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στην παλιά πόλη της Ναμπλούς έγιναν θρύψαλα από την ισχύ της έκρηξης ενώ καταστράφηκε επίσης και η κυρίως πύλη του ναού.

Μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία εκείνη την ώρα βρισκόταν και ο ιερέας Ζορζ Αγουάντ, ο οποίος κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα για έλλειψη σεβασμού προς τους χριστιανικές εκκλησίες και τα μουσουλμανικά τζαμιά.

«Οι στρατιώτες γνώριζαν ότι εδώ υπάρχει εκκλησία αλλά αυτό δεν τους απέτρεψε από το να τοποθετήσουν δυναμίτη. Εάν υπήρχε έστω και η ελάχιστη ρωγμή σε εβραϊκή συναγωγή θα είχε προκληθεί τεράστιο σκάνδαλο».

Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου σημειώνει ότι η ίδια εκκλησία φέρει σημάδια υλικών ζημιών και από παλαιότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών, το 2002 και 2003.

Επίσης ελαφρότερες ζημιές υπέστησαν το Μέγα Τέμενος της πόλης και το τέμενος Αλ Μπέικ, που χρονολογούνται από την οθωμανική εποχή, καθώς και παρακείμενα καταστήματα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε ότι γνωρίζει για τις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά υποστήριξε ότι ο στόχος των επιχειρήσεων δεν ήταν να πληγούν οι ιερές τοποθεσίες.

Εν ψυχρώ εκτέλεση στη Τζενίν

Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που εθεωρείτο ύποπτος για επιθέσεις και συνέλαβαν δεκάδες συμπατριώτες του στη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν επιδρομή σε εστιατόριο και πυροβόλησαν τον Ματζίντ Αλ Σαάντι, που καθόταν σε ένα από τα τραπέζια.

Ένας οδηγός ταξί που βρισκόταν δίπλα στον τόπο της επίθεσης τραυματίσθηκε σοβαρά από τους πυροβολισμούς.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου)

Διεκόπη η δίκη Χανταρκόφσκι

Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφερουν ότι διεκόπη η δίκη του πλουσιότερου Ρώσου επιχειρηματία, του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, που κατηγορείται για απάτη, κατάχρηση και φοροδιαφυγή.

Το δικαστήριο έλαβε αυτή την απόφαση για να δώσει την ευκαιρία σ'ένα μέλος της ομάδας των συνηγόρων υπεράσπισης να αναρρώσει από την εγχείριση που είχε υποβληθεί στο μάτι.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό πότε θα ξαναρχίσει η δίκη.

Ο πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού γίγαντα Γιούκος συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο και παρέμεινε προφυλακισμένος μέχρι την έναρξη της δίκης του.

Οπαδοί του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι πιστεύουν πως ο μεγιστάνας είναι αθώος

Ο κ. Χανταρκόφσκι είναι δημοφιλής στη Ρωσία και πολλοί οπαδοί του τον περίμεναν έξω από το δικαστήριο φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία του.

Εκτός αυτού, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται κι ένα άλο ανώτατο στέλεχος της Γιούγος, ο πλάτων Λεμπέντοφ.

Αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικασθούν σε κάθειρξη μέχρι και 10 ετών.

«Θα κριθούν ένοχοι. Γνωρίζουμε από τώρα την έκβαση της δίκης», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του κ. Χανταρκόφσκι, ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ. «Στόχος της δίκης είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση να θέσει υπό τον έλεγχό της την Γιούκος.»

Πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν αρνείται πως ο πρώην επικεφαλής της Γιούκος τιμωρείται για τις πολιτικές του φιλοδοξίας και για το γεγονός ότι δεν ακολουθεί πιστά τη γραμμή του Kρεμλίνου.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, πολλοί επενδυτές, τόσο Ρώσοι όσο και ξένοι, θα παρακολουθούν τη δίκη πολύ προσεκτικά για να δουν αν αποτελεί την αρχή μιας ευρύτερης εκστρατείας, από την πλευρά του κράτους, με στόχο ορισμένους από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

Οι προσδοκίες της Κύπρου

Tου ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράφοντας τη συνθήκη για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δύο δέσμες θεμάτων ενδιαφέρουν την Κύπρο σ αυτή τη σύνοδο κορυφής. Η πρώτη αφορά τα καθ' αυτό ευρωπαϊκά θέματα, δηλαδή κυρίως το Σύνταγμα της Ευρώπης και τη μεσογειακή συνεργασία. Η δεύτερη δέσμη έχει σχέση με τα μελετώμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης σε συνάντηση τού επιτρόπου της Ένωσης Γκίντερ Φερχόιγκεν με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης για τις Βρυξέλλες.

Το αγκάθι σ' αυτά τα μέτρα είναι το κατά πόσον θα νομιμοποιηθεί η λειτουργία είτε αεροδρομίων, είτε λιμανιών στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, δεδομένης από τη μία της πρόθεσης αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σπρώξουν προς αυτή την κατεύθυνση, από δε την άλλη της αντίθεσης της κυπριακής κυβέρνησης σε νομιμοποίηση λιμανιών που από το 1974 και την τουρκική εισβολή και κατοχή κηρύχθηκαν κλειστά.

Ειδικά τώρα για το λιμάνι της Αμμοχώστου και την ιδέα για επαναλειτουργία του λιμανιού υπό τον όρο της επιστροφής της κατεχόμενης κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος άφησε αναχωρώντας ανοιχτό το παράθυρο.

«Μακάρι να ήταν δυνατή η επαναλειτουργία του λιμανιού και η επιστροφή της ακατοίκητης περιοχής της Αμμοχώστου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος πρόεδρος - κάτι πού σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες θα μεταφερθεί ως ιδέα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω άλλων καναλιών.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 14:01 (Ώρα Λονδίνου)

Από έκπληξη, φαβορί

Αίσθηση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο -και κυρίως στην Πορτογαλία- έχει προκαλέσει η νίκη της Ελλάδος επί της διοργανώτριας στον πρώτο αγώνα του ΕURO 2004.

Ακούστε τη ανταπόκριση της απεσταλμένης μας Ρόζυ Βουδούρη

Ο προπονητής της εθνικής, Ότο Ρεχάγκελ τη χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη που έχει πετύχει ποτέ ελληνική ομάδα και ο Ζήσης Βρύζας, από τους πρωταγωνιστές του αγώνα, συμφωνεί:

«Σίγουρα είναι, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε νικήσει σε ανάλογη διοργάνωση. Εμείς παίζουμε το ποδόσφαιρο που παίζουμε και έχουμε καταφέρει να δέσουμε ως ομάδα και να ταιριάξουμε ως προσωπικότητες», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο παίκτης της Φιορεντίνα.

Ο Ζήσης Βρύζας πάντως δεν αισθάνεται άνετα με την ταμπέλα του φαβορί για την πρόκριση, την οποία μοιραία έχει τώρα η εθνική, και θεωρεί ότι της ταιριάζει καλύτερα «ο ρόλος του αουτσάιντερ».

«Παίξαμε με ψυχή»

Η άμυνα, βασικό εργαλείο στα πλάνα του Ότο Ρεχάγκελ, διέπρεψε και στη νίκη επί της Πορτογαλίας. Ο Τραϊανός Δέλλας ήταν από τους καλύτερους παίκτες και μας εξήγησε πώς η ομάδα ανέτρεψε τα προγνωστικά: «Παίξαμε με ψυχή γι αυτό κερδίσαμε. Αποδείξαμε σε όλους ότι δεν ήρθαμε εδώ για τουρισμό και ότι η δουλειά που κάνουμε όλο αυτό τον καιρό αποδίδει καρπούς», μας είπε ο κεντρικός αμυντικός της Ρόμα.

Κανείς πάντως στο γαλανόλευκο στρατόπεδο δεν διακινδυνεύει προγνωστικά. «Θα χαρούμε λίγο και θα συγκεντρωθούμε στον επόμενό μας στόχο, την Ισπανία», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα ο Ότο Ρεχάγκελ.

Ο Γερμανός προπονητής ήταν πάντως, άλλη μια φορά, ιδιαιτέρως εκδηλωτικός τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος του ματς. Πανηγύρισε με τους φιλάθλους σα μικρό παιδί και, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έλαμπε από χαρά. Η αίθουσα συνεντεύξεων ήταν γεμάτη δημοσιογράφους απ όλο τον κόσμο και πολλούς Γερμανούς- που έδειχναν απορία και θαυμασμό για τα όσα έχει πετύχει με την ελληνική ομάδα ο Ρεχάγκελ.

Έπαινοι Σκολάρι

Η εμφάνιση της Ελλάδος προκάλεσε κολακευτικά σχόλια από πολλές πλευρές. Ο προπονητής των Πορτογάλων, Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ο οποίος κατέκτησε με τη Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, απέδωσε την ήττα κατά ένα μέρος στα ατομικά λάθη και στη νευρικότητα των παικτών του, τόνισε όμως ότι η ελληνική ομάδα ήταν πολύ καλά οργανωμένη και ότι έπαιζε ήρεμα και χαλαρά, κάνοντας ειδική μνεία στην αμυντική της ικανότητα.

Η πορτογαλική τηλεόραση έδειχνε και ξανάδειχνε φάσεις από τον αγώνα και συνεντεύξεις με κόσμο σε ολόκληρη τη χώρα τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, ενώ οι εφημερίδες υπογραμμίζουν την έλλειψη πάθους από τους παίκτες της εθνικής τους και το δέσιμο των Ελλήνων.

Πανηγύρι στους δρόμους του Οπόρτο

Οι Έλληνες φίλαθλοι που βρέθηκαν στο στάδιο Ντραγκάο μέθυσαν από τη νίκη, ενώ οι Πορτογάλοι δέχθηκαν την ήττα με μεγάλη αξιοπρέπεια. Όχι μόνο δε σημειώθηκαν επεισόδια, αλλά όπου οι ντόπιοι συναντούσαν Έλληνες τους έδιναν συγχαρητήρια.

Στο Οπόρτο για τον αγώνα βρέθηκαν υποστηρικτές της εθνικής από μέρη τόσο μακρινά όσο ο Καναδάς και η Αυστραλία, αλλά και απόλη την Ευρώπη, την Κύπρο και φυσικά την Ελλάδα.

Στις κερκίδες του Ντραγκάο, οι Έλληνες φίλαθλοι έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα. Την παράσταση έκλεψαν δύο φίλοι από το Λουτράκι που εμφανίστηκαν με χλαμύδες, ως αρχαίοι Έλληνες:

«Αναρωτηθήκαμε με το φίλο μου, τι δε θα φορούσε κανείς άλλος και σκεφτήκαμε αυτό», μας είπε ο Δημήτρης και πρόσθεσε: «Πιστεύαμε ότι θα νικήσουμε, αλλά τώρα που το πετύχαμε η αίσθηση είναι φανταστική. Θα περάσουμε σίγουρα στον τελικό. Ραντεβού στις 4 Ιουλίου».

Οι δυο φίλοι φωτογραφήθηκαν με δεκάδες Πορτογάλους, ενώ αρκετοί Έλληνες έδιναν συνεντεύξεις σε ξένα δίκτυα.

Πολλοί από τους θεατές του εναρκτήριου αγώνα επέστρεψαν στις βάσεις τους, είναι όμως πολύ πιθανό να αντικατασταθούν από άλλους, καθώς η νίκη της εθνικής ομάδος «άνοιξε την όρεξη» στους φίλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

Στις ΗΠΑ η Ολυμπιακή φλόγα

Το Λος Άντζελες είναι ο πρώτος σταθμός της Ολυμπιακής φλόγας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πορεία προς το βορρά της αμερικανικής ηπείρου.

Η αποστολή θα πραγματοποιήσει τέσσερις στάσεις στις ΗΠΑ, ενώ στις εκδηλώσεις στην Ατλάντα και στη Νέα Υόρκη θα μετέχει και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

Περίπου 480 Αμερικανοί αναμένεται να συμμετάσχουν στη λαμπαδηδρομία των τεσσάρων πόλεων, ανάμεσα τους βρίσκονται γνωστές προσωπικότητες των σπορ και της τέχνης.

Οι τελευταίοι που προστέθηκαν στη λίστα είναι ο Τομ Κρουζ, ο Σιλβέστερ Σταλόνε και η Έλεν Ντε Τζέινερς, οι οποίοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα, όταν αυτή θα φθάσει στο Λος Άντζελες.

Πρωτότυπες εκδηλώσεις και συγκίνηση στο Μεξικό

H Ολυμπιακή φλόγα άναψε μετά από 36 χρόνια στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης του Μεξικού, εκεί όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι Αγώνες του 1968.

Οι Μεξικανοί υποδέχθηκαν τη Φλόγα με μία πρωτότυπη γιορτή. Στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου εκατοντάδες φοιτητές του αθλητικού πανεπιστημίου παρουσίασαν ένα πανόραμα 45 αθλημάτων.

Έτσι, τη στιγμή που ποδοσφαιριστές αντάλλασσαν μπαλιές, αθλητές της άρσης βαρών σήκωναν τη μπάρα, γυμνάστριες παρουσίαζαν ασκήσεις, ενώ παίκτες του μπάσκετ έκαναν θεαματικές κινήσεις δίπλα σε τοξοβόλους.

«Η άφιξη της φλόγας στο Μεξικό μας συγκινεί και μας θυμίζει τη διοργάνωση του 1968. Πιστεύω ότι η Αθήνα ανέλαβε τους Αγώνες με καθυστέρηση, αλλά επιτέλους ήρθε η ώρα οι Αγώνες να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους και να είναι μοναδικοί», δήλωσε ο κ. Νέλσον Βάρκας Μπασάνιας, υπουργός των Σπορ στην πολιτεία του Μεξικού.

Η Ενρικέτα Βασίλιο, η πρώτη γυναίκα που άναψε Ολυμπιακή φλόγα σε στάδιο, στο Μεξικό το 1968, ήταν η πρώτη λαμπαδηδρόμος. «Εύχομαι από την καρδιά μου επιτυχία στους Αγώνες της Αθήνας γιατί έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αναδεικνύουν τα μηνύματα ενότητας και της ειρήνης».

Ένα μεγάλο τμήμα της λαμπαδηδρομίας πραγματοποιήθηκε υπό βροχή, αλλά αυτό δεν απέτρεψε χιλιάδες κατοίκους της πόλης να παρακολουθήσουν, τις εκδηλώσεις.

Τελευταία λαμπαδηδρόμος ήταν μία γυναίκα 94 ετών που εργάζεται ακόμα ως εφημεριδοπώλης, ενώ στο παρελθόν έχει νικήσει σε πολλούς μαραθώνιους.

Όπως και στις προηγούμενες πόλεις, έτσι και στο Μεξικό, το γεγονός καλύφθηκε εκτενώς από τον τοπικό Τύπο, ενώ τηλεοπτικοί σταθμοί ακολουθούσαν τη διαδρομή ακόμη και με ελικόπτερα.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η αποστολή της Ολυμπιακής Φλόγας αναχώρησε για το Λος Άντζελες.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισε η δίκη Χανταρκόφσκι

Άρχισε στη Μόσχα η δίκη του πλουσιότερου Ρώσου επιχειρηματία, του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, με την κατηγορία της απάτης, της κατάχρησης και της φοροδιαφυγής.

Ο πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού γίγαντα Γιούκος συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο και παρέμεινε προφυλακισμένος μέχρι την έναρξη της δίκης του.

Ο κ. Χανταρκόφσκι είναι δημοφιλής στη Ρωσία και πολλοί οπαδοί του τον περίμεναν έξω από το δικαστήριο φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία του.

Εκτός αυτού, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται κι ένα άλο ανώτατο στέλεχος της Γιούγος, ο πλάτων Λεμπέντοφ.

Αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικασθούν σε κάθειρξη μέχρι και 10 ετών.

«Θα κριθούν ένοχοι. Γνωρίζουμε από τώρα την έκβαση της δίκης», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του κ. Χανταρκόφσκι, ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ. «Στόχος της δίκης είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση να θέσει υπό τον έλεγχό της την Γιούκος.»

Πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν αρνείται πως ο πρώην επικεφαλής της Γιούκος τιμωρείται για τις πολιτικές του φιλοδοξίας και για το γεγονός ότι δεν ακολουθεί πιστά τη γραμμή του Kρεμλίνου.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, πολλοί επενδυτές, τόσο Ρώσοι όσο και ξένοι, θα παρακολουθούν τη δίκη πολύ προσεκτικά για να δουν αν αποτελεί την αρχή μιας ευρύτερης εκστρατείας, από την πλευρά του κράτους, με στόχο ορισμένους από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος το πετρέλαιο

Νέο πλήγμα δέχθηκε η βιομηχανία πετρελαίου στο Ιράκ μετά τη δολοφονία του υπευθύνου ασφαλείας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, μία μέρα μετά τις επιθέσεις που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους δύο μεγαλύτερους αγωγούς πετρελαίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένοπλοι επετέθησαν εναντίον του Γαζί αλ-Ταλαμπανί έξω από το σπίτι του στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.

Πρόκειται για την τρίτη δολοφονία Ιρακινού κυβερνητικού αξιωματούχου μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Το Σάββατο, ολοφόροι τραυμάτισαν θανάσιμα στη Βαγδάτη τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μπασάν Κούμπα, ενώ την επομένη στόχος ήταν ανώτερος αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, ο Καμάλ αλ-Τζάρα.

Οι βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν χθες είχαν ως στόχους δύο μεγάλους αγωγούς πετρελαίου με αποτέλεσμα να διακοπούν αμέσως όλες οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τους δλύο τερματικούς σταθμούς του Ιράκ στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις αυτές θα χρειαστούν 10 ημέρες.

Η αναστολή των εξαγωγών θα στοιχίζει στο Ιράκ περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Το 90% των εισοδημάτων της ιρακινής κυβέρνησης προέρχεται από το πετρέλαιο και τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Οι νέες εξελίξεις αποτελούν έτσι τροχοπέδη για τα σχέδια των ιρακινών αρχών που προβλέπουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίοου σε δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τη μεταβατική κυβέρνηση.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 10:22 (Ώρα Λονδίνου)

Κατέπεσε Φάντομ στον Παρνασσό

Διθέσιο στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Φάντομ F-4 συνετρίβη στην περιοχή του Παρνασσού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική αποστολή με άλλα δύο αεροσκάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείο Αεροπορίας.

Νεκροί είναι ο επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος και ο υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίσθηκαν από ελικόπτερο έρευνας - διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας στις 4.45μμ, κοντά στη θέση Κελάρια.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί λίγο μετά τις 4 το απόγευμα από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος ερευνώνται από την Πολεμική Αεροπορία.

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν την ζωή τους, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Κατετέθη ο «αντιτρομοκρατικός νόμος»

Ο νόμος ενσωματώνει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής κοινότητας και σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα θα αποτελέσει σε τρεις εβδομάδες, το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της χώρας, που θα την θωρακίσει ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων.

Το νέο νομοσχέδιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την τρομοκρατία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης αποτυπώνει ουσιαστικά τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα έπρεπε σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει αναλάβει η τότε ελληνική κυβέρνηση να ενσωματωθεί εδώ και πολλούς μήνες στη νομοθεσία μας. Το νομοσχέδιο περιέχει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ομόφωνα όλες οι χώρες κράτη - μέλη της ΕΕ.

»Η καθυστέρηση αυτή -συνέχισε ο κ. Παπαληγούρας- απάδει στη χώρα μας η οποία έχει καταβάλλει βαρύ φόρο αίματος στην τρομοκρατία και θα όφειλε να επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στην καταπολέμηση της σύγχρονης αυτής μάστιγας, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων.

»Ο νέος νόμος προσπαθεί μία χρυσή τομή στη σύζευξη δύο βασικών αγαθών της ελευθερίας και της ασφάλειας», επισημαίνει ο κ. Παπαληγούρας.

Βάσει αυτού, ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης τιμωρείται με τουλάχιστον 10 χρόνια περισσότερα από ότι στον προηγούμενο νόμο, όπως και ο χρηματοδότης της οργάνωσης, ενώ επιμηκύνεται η παραγραφή των κακουργημάτων στα 30 χρόνια από 20 που ήταν μέχρι τώρα στη χώρα μας.

Για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ισχύει η αρχή του διπλού αξιόποινου, δηλαδή, οι πράξεις να διώκονται και στην Ελλάδα αλλά και σε όποια χώρα ζητά την έκδοση.

Ενώ, επιτρέπεται η προσαγωγή κατηγορουμένου χωρίς απαραίτητα να ελέγχεται το αξιόποινο, κάτι ίσως προκαλέσει ανησυχία για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, ξεκαθάρισε πως ό,τι αφορά τις εκδόσεις κατηγορουμένων στην Αμερική, θα ισχύουν οι διμερείς συμφωνίες, όπως μέχρι σήμερα.

ΠΑΣΟΚ: «Ενοποιούνται δύο άσχετα κεφάλαια»

«Η ενίσχυση της ασφάλειας θα πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κατοχυρωμένες ελευθερίες των ατόμων», δήλωσε ο συντονιστής του τομέα Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, με αφορμή την κατάθεση στην Βουλή του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα καταστολής, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα πραγματικά αίτια (π.χ. οικονομική εξαθλίωση χωρών του τρίτου κόσμου, θρησκευτικός φανατισμός, άσκηση πολεμικής βίας κ.α.).

Σε ότι αφορά το νόμο που κατατέθηκε σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτη η ενοποίηση δύο άσχετων μεταξύ τους κεφαλαίων (Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και διατάξεις που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας), δεδομένου ότι η επιλογή αυτή της κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη και θα έπρεπε να κατατεθούν και να ψηφιστούν χωριστά».

ΚΚΕ: «Ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δείχνει το αληθινό της πρόσωπο: Ενισχύει το νομοθετικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τον νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Με βάση το νομοσχέδιο, συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, οδών, απεργίες στην κοινή ωφέλεια και άλλες δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές, να τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές, να οδηγούν ακόμη και στη διάλυση των συνδικαλιστικών ή και πολιτικών φορέων που θα θεωρηθούν 'υπεύθυνοι' για τις πράξεις αυτές. Ως τρομοκρατική ομάδα χαρακτηρίζεται και το μεμονωμένο άτομο», επισημαίνεται.

Συνασπισμός: «Τα πάντα ονομάζονται τρομοκρατία»

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί προς ψήφιση τον νέο τρομονόμο, προφανώς σε συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση είχε ψηφίσει αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις στα πλαίσια της επέκτασης της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας», δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου του Συνασπισμού, Νίκος Βούτσης.

«Όταν τα πάντα πλέον ονομάζονται «τρομοκρατία», περιττεύει η ρητορεία πολιτικών και δημόσιων λειτουργών που σιωπούν για ανθρώπινα δικαιώματα, για ελευθερίες, για τεκμήρια αθωότητας και για τις στοιχειωδέστερες πρόνοιες του δικαιακού μας συστήματος», πρόσθεσε.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 09:40 (Ώρα Λονδίνου)

16 Ιουνίου: «Ημέρα του Μπλουμ»

H Iρλανδική Δημοκρατία τιμά τα 100 χρόνια από την «Ημέρα του Μπλουμ» (Bloomsday), την 16η Ιουνίου 1904, την ημέρα δηλ. κατά την οποία εκτυλίσσεται όλη η δράση του Οδυσσέα («Ulysses») του Τζέιμς Τζόις, ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα κεντρική φιγούρα του οποίου είναι ο Λεοπόλδος Μπλουμ.

Στο Δουβλίνο περιγράφεται η μυθιστορηματική δράση του κ. Μπλουμ, ενός σύγχρονου Οδυσσέα, και η πρωτεύουσα της Ιρλανδικής Δημοκρατίας αποφάσισε έτσι να διοργανώσει ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ προς τιμήν ενός μυθιστορήματος που, αν και συγκαταλέγεται από τους κριτικούς ανάμεσα στα 10 καλύτερα που έχουν ποτέ γραφτεί, δεν παύει να προβληματίζει τους αναγνώστες που το θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο.

«Oμολογώ πως ποτέ δεν κατάφερα να τελειώσω ολόκληρο τον Οδυσσέα, αλλά είμαι περήφανη που βγάλαμε ένα συγγραφέα με τόσο μεγάλη διεθνή ακτινοβολία», δήλωσε στο BBC η Λόρα Γουέλντον, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται στην Ιρλανδία για την «Ημέρα του Μπλουμ».

Oι 73 εκδηλώσεις που έχουν προγραμμισθεί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συναυλίες, περιπάτους, εκθέσεις ζωγραφικής και θεατρικές παραστάσεις.

Αντίλογος

Πάντως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: πριν από μήνες ένας διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας σχεδόν κατηγορήθηκε για πατροκτονία, όταν τόλμησε να στηλιτεύσει τη «βιομηχανία Τζόις» στην οποία ενέταξε τους εορτασμούς της «Ημέρας του Μπλουμ».

Ο Ρόντι Ντόιλ, συγγραφέας του Πάντι Κλαρκ χα χα χα και του Βαν, είχε δηλώσει ευθέως τον περασμένο Φεβρουάριο πως ο Οδυσσέας είναι ένα έργο «υπερβολικά μακρύ, υπερεκτιμημένο και καθόλου συναρπαστικό» και πρόσθεσε πως ο Τζόις χρειαζόταν να έχει «έναν καλό επιμελητή κειμένων»!

Η κ. Γουέλντον συμφωνεί πως το μυθιστόρημα του Τζόις είναι δύσκολο αλλά εξήγησε πως ένας από τους στόχους του φετινού φεστιβάλ είναι να φέρει τους αναγνώστες κοντύτερα στο έργο αυτό«να το διαβάσουν και να μην κλείσουν το βιβλίο από την 3η κιόλας σελίδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως σε όποια χώρα κι αν πάω, όλοι γνωρίζουν τον Τζέιμς Τζόις και μου μιλούν γιαυτόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, Μπέρτι Αχερν, και ανέφερε ως παράδειγμα τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Τζιανμπάο, που λατρεύει, όπως του είπε, το έργο του Τζόις.

Δεν ήταν πάντα εύκολα

Ο Τζόις πέθανε τον Ιανουάριο του 1941 στη Ζυρίχη.

Ποτέ δεν έκρυψε τη λύπη του για τα πυρά που δέχτηκε από την κριτική ένα άλλο έργο του, το Finnegans Wake.

Αλλά και με τον Οδυσσέα είχε προβλήματα στην Ιρλανδία: δεν μπορούσε να βρει εκδότη.

Κανείς δεν ήθελε να εκδώσει ένα έργο που εθεωρείτο πορνογραφικό το 1922, όταν κυκλοφόρησε τελικά.

Χειρόγραφη επιστολή του Τζόις

Η έκδοσή του είχε, άλλωστε, απαγορευθεί επί δεκαετίες ολόκληρες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, όχι όμως και στην Ιρλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι στην τιμή των 32 χιλιάδων λιρών πωλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον οίκο Κρίστι, εδώ στο Λονδίνο η επιστολή με την οποία το 1905 ο 23χρονος τότε Τζέιμς Τζόις ζητούσε από τον εκδοτικό οίκο Heinemman να εκδώσει το πρώτο μεγάλο του βιβλίο, τους Δουβλινέζους.

«Δεν πρόκειται για μια συλλογή τουριστικών εντυπώσεων», εξηγούσε εις μάτην.

Οι Δουβλινέζοι εκδόθηκαν τελικά το 1914, όταν ο Τζόις είχε ήδη εγκαταλείψει απογοητευμένος τη γενέτειρά του.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομονόμος και αναλύσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Άρχισε η μεταφορά συντελεστή δόμησης. Σε πέντε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φοροδιαφυγή Made in China. «Πνίγει» την εθνική μας οικονομία το παραεμπόριο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 2.500 ευρώ επίδομα για 60.000 ένστολους. Αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες. Σε 3 δόσεις το Ολυμπιακό «μπόνους».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις και επιδόματα για ένστολους. Από το 2005 οι νέοι μισθοί στους στρατιωτικούς.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Διακοπές 7 ημερών σχεδόν δωρεάν. Το θερινό πρόγραμμα για τον κοινωνικό τουρισμό.

Η ΑΥΓΗ: Αστυνομία χωρίς σύνορα, πολίτες χωρίς προστασία. Με νομοσχέδιο και στην Ελλάδα το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης».

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα πήρε στο κρανίο και ο Πάγκαλος. Για 1,5 ώρα έστησε ο Γιώργος τα 6 κορυφαία στελέχη του Συντονιστικού Οργάνου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προάγγελος λιτότητας το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Ο δανεισμός του Δημοσίου θα ξεπεράσει εφέτος τα 36 δισ. ευρώ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κινέζικη βόμβα στην αγορά ρούχων. Η «Β» ανοίγει το φάκελο του παραεμπορίου.

ΕΘΝΟΣ: Καθοδικές οι βάσεις σε 258 τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Πανελλαδικές: Τι δείχνει έως τώρα η αξιολόγηση των γραπτών από τα βαθμολογικά κέντρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσπάθεια Τουρκίας και Αναν στην Ισλαμική Διάσκεψη να δώσουν... Σήμερα το όνομα αύριο τη... χάρη στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα βρόντηξε ο Πάγκαλος. Έφυγε από τη σύσκεψη των συντονιστών επειδή τους έστησε ο Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δεσμεύσεις για επιδόματα και συντάξεις. Υπ. Οικονομικών: Σε 2 ή 3 δόσεις το ολυμπιακό πριμ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εν ονόματι της τρομοφοβίας. Νέος τρομονόμος απειλεί ατομικά δικαιώματα.

ΕΣΤΙΑ: Πανσπερμία κομμάτων. 18 μικρά κόμματα έλαβαν 317 χιλιάδες ψήφους!

ESPRESSO: Οι δύο γυναίκες του Ανδρέα και οι δίαιτές τους. Μαργαρίτα Παπανδρέου. Τα μυστικά της δίαιτας που άλλαξαν τη ζωή μου. Έτσι έχασε 25 κιλά η Δήμητρα. Μιλάει η διαιτολόγος της.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έτος υπερδανεισμού το 2004. Στα 36 δισ. ευρώ αντί των 29 το δανειακό πρόγραμμα, λόγω της σπατάλης των Ολυμπιακών.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Ναυμαχία» Υπουργού - Εφοπλιστών. Πλαφόν ζητά το ΠΑΣΟΚ.

METRO: Ολυμπιακό επίδομα για 60.000 ένστολους. Θα λάβουν έως και 2.500 ευρώ για τις πρόσθετες υπηρεσίες κατά τους Αγώνες.

ΤΑ ΝΕΑ: Αποθήκες ανθρώπων λόγων 2004! Για ζητιάνους, τοξικομανείς, λαθρομετανάστες.

Η ΝΙΚΗ: Πολιτικός εμπαιγμός. Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που ισχύουν προ πολλού. Άγνοια ή παιχνίδι εντυπώσεων από τους υπουργούς;

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωπαϊκό ένταλμα κατά των λαϊκών δικαιωμάτων. Νέο τρομο - νομοσχέδιο στη Βουλή.

CITY PRESS: Ψαλίδι στις αυξήσεις των στρατιωτικών. Ετεροχρονίζονται οι αυξήσεις στους μισθούς των αξιωματικών που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ.

TRAFFIC NEWS: Καυτά φιλιά και δώρα. Ρουσλάνα - Σάκης. Όλο το παρασκήνιο και πλούσιο φωτορεπορτάζ από τη θερμή συνάντηση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αλλάζουν ριζικά οι ένοπλες δυνάμεις. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα για την Ολυμπιάδα. Ούτε ευρώ δεν είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό.

Αντιτρομοκρατικός νόμος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «αντιτρομοκρατική καταιγίδα με το σχ. ν. που κατετέθη χθες στη Βουλή για να ψηφιστεί άρον άρον. Εν ονόματι της τρομοφοβίας πλήττονται ατομικές ελευθερίες και με την καθιέρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης επιτρέπεται, έστω και με προϋποθέσεις, η έκδοση Ελλήνων υπόπτων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές πράξεις και τελούμενες από ένα και μόνον άτομο».

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «με πρόσχημα την τρομοκρατία και επικαλούμενη την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση σπεύδει να ψηφίσει το νέο τρομονόμο. Χθες δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο, το οποίο αύριο θα συζητηθεί στην επιτροπή της Βουλής».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι «η τρομο - επέλαση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων εντείνεται. Η κυβέρνηση παρουσίασε χτες το νομοσχέδιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Με απόλυτη ωριμότητα, ο όρος 'τρομοκρατία' αποδίδεται σ΄αυτό ακριβώς που θεωρεί η άρχουσα τάξη ότι την τρομοκρατεί: Την έκφραση της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής δράσης».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «στην εξαγγελία μέτρων και δράσεων που εφαρμόζονται ήδη, με βάση νομοσχέδια που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, προχωρά η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και παράλληλα να αντικρούσει τις κατηγορίες που δέχεται για ακυβερνησία».

ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «τα πήρε στο κρανίο και ο Πάγκαλος με τα καμώματα του Γιώργου, ο οποίος για 1,5 ώρα έστησε στην Χαριλάου Τρικούπη τα στελέχη που συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο. Εκνευρισμένος ο Θόδωρος Πάγκαλος αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αρνούμενος να δεχθεί πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές προσβάλλουν κορυφαία στελέχη και ακυρώνουν κάθε έννοια πολιτικού πολιτισμού».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «με ένταση άρχισαν να εκδηλώνονται χθες οι πρώτοι κλυδωνισμοί στο ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της νέας εκλογικής συντριβής του κόμματος στις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου, δέχθηκε το πρώτο κύμα συντονισμένης αμφισβήτησης μετά τις εκλογές με σφοδρότερη την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Χρήστος Βερελής».

Κυπριακό

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «σε διπλωματική αντεπίθεση εντυπώσεων προχωρά η Άγκυρα, εξασφαλίζοντας έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ισλαμική Διάσκεψη και προαναγγέλλοντας απόσυρση κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν με ενδιαφέρον το προσεχές Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί και η σχέση της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι «στην διάσκεψη του Ισλαμικού Οργανισμού που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική κυβέρνηση και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ρίχνουν το βάρος της προσπάθειάς τους για έξοδο από τη διεθνή απομόνωση του ψευδοκράτους του Ραούφ Ντενκτάς. Αυτό το δημιούργημα της τουρκικής εισβολής του 1974, που προσπάθησε να του δώσει κρατική υπόσταση, αναγνωρίσιμη από την διεθνή κοινότητα, ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης, μέχρι σήμερα, τυγχάνει της διεθνούς απαξίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ώρα Ισπανίας

Εάν όλα κυλήσουν όπως την 7η Ιουνίου του 2003, όταν η Ελλάδα είχε περάσει θριαμβευτικά από την Σεβίλλη, ίσως οι Έλληνες παίκτες μπορέσουν σήμερα να θεμελιώσουν την πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2004 στην Πορτογαλία.

Ο Ότο Ρεχάγκελ παρουσιάστηκε προσγειωμένος και ήρεμος. «Μετά τη νίκη επί της Πορτογαλίας όλοι, ακόμα κι εμείς ελπίζουμε στην πρόκριση και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνεται. Μετά τη νίκη του Σαββάτου που απολαύσαμε από το βράδυ της Κυριακής συγκεντρωθήκαμε και ελπίζω αύριο να είμαστε σωματικά και πνευματικά προετοιμασμένοι».

Για την 11αδα δε θέλησε να αποκαλύψει τίποτα κατά την πάγια τακτική του, ενώ απέφυγε να αναφερθεί ξεχωριστά στην ποιότητα των Ισπανών ποδοσφαιριστών. Αρκέστηκε να πει πως «διαθέτουν εξαιρετικό σύνολο».

Σάεθ: «Αμυντική ομάδα - συμπαγές σύνολο η Ελλάδα»

Αρνήθηκε να αποκαλύψει την ενδεκάδα της Ισπανίας ο Ινιάκι Σάεθ, ο οποίος ανέφερε ότι η ελληνική ομάδα μπορεί να προσαρμόζεται στην αντίπαλη ομάδα:

«Δεν αποκαλύπτω την ενδεκάδα που θα παρατάξω αύριο. Ο λόγος είναι προφανές. Πιστεύω πως αν κάνω κάτι τέτοιο, ο Ότο Ρεχάγκελ θα προσαρμόσει το σύστημα με βάση αυτούς που θα παρατάξω. Το μόνο που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι πως αντί του Μπαράχα θα αγωνιστεί ο Αλόνσο. Η Ελλάδα είναι μία ομάδα που μπορεί να προσαρμοστεί στην αντίπαλο», συμπληρώνοντας:

Ο Ότο Ρεχάγκελ παρουσιάστηκε προσγειωμένος και ήρεμος

«Είναι μια ομάδα που δεν αγωνίζεται επιθετικά, καθώς έχει πρόβλημα στην ανάπτυξή της. Όταν το σκορ είναι 0 - 0 τα πράγματα είναι άνετα για αυτούς αλλά αν δεχτούν γκολ αντιμετωπίζουν προβλήματα.

»Στο παιχνίδι με τη Πορτογαλία, είδα για πρώτη φορά στη καριέρα μου, την Ελλάδα να αγωνίζεται τόσο καλά και πειθαρχημένα. Πρόκειται για ένα συμπαγές σύνολο που ξέρει να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει στον αγωνιστικό χώρο.

»Περιμένω πάντως να αγωνιστούν αμυντικά. Θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν το παιχνίδι μας και δεν νομίζω να έχουμε πολύ δουλειά στην άμυνα. Βέβαια δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε καθώς τις λίγες φορές που βρίσκονται στην επίθεση οι Έλληνες γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι».

Χωρίς προβλήματα η Εθνική Ελλάδας

Ο Γιώργος Καραγκούνης προπονήθηκε κανονικά χωρίς να αισθανθεί ενοχλήσεις και έθεσε εαυτόν στην διάθεση του Ότο Ρεχάγκελ.

Σχετικά με το σύστημα που θα ακολουθήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα παραταχθούν οι Ισπανοί. Αν ο Σάεθ παρατάξει την ομάδα του με έναν επιθετικό ο Ρεχάγκελ δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα.

Θα επιλέξει δύο κεντρικούς αμυντικούς (Δέλλας, Καψής) με το δεύτερο να μαρκάρει τον επιθετικό της Ρεάλ όπως έκανε με επιτυχία και στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στα προκριματικά.

Aν όμως ο Ισπανός εκλέκτορας προτιμήσει δύο επιθετικούς (Μοριέντες ή Τόρες) η ελληνική ομάδα θα επιστρέψει στην σιγουριά του 3-5-2. Σ' αυτήν την περίπτωση θέση στην εντεκάδα θα πάρει ένας εκ των Κατσουράνη ή Γκούμα και ο Μπασινάς θα θυσιαστεί στον βωμό του αμυντικής θωράκισης.

Τέλος, σε ότι αφορά το επιθετικό δίδυμο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει φανέλα βασικού ο Ντέμης Νικολαΐδης.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος το πετρέλαιο

Νέο πλήγμα δέχθηκε η βιομηχανία πετρελαίου στο Ιράκ μετά τη δολοφονία του υπευθύνου ασφαλείας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, μία μέρα μετά τις επιθέσεις που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους δύο μεγαλύτερους αγωγούς πετρελαίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένοπλοι επετέθησαν εναντίον του Γαζί αλ-Ταλαμπανί έξω από το σπίτι του στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.

Το θύμα ήταν εξάδελφος του Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτη της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, ενός δηλ. από τα δύο μεγαλύτερα κουρδικά κόμματα του Ιράκ.

Πρόκειται για την τρίτη δολοφονία Ιρακινού κυβερνητικού αξιωματούχου μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Το Σάββατο, ολοφόροι τραυμάτισαν θανάσιμα στη Βαγδάτη τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μπασάν Κούμπα, ενώ την επομένη στόχος ήταν ανώτερος αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, ο Καμάλ αλ-Τζάρα.

Οι βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν χθες είχαν ως στόχους δύο μεγάλους αγωγούς πετρελαίου με αποτέλεσμα να διακοπούν αμέσως όλες οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τους δλύο τερματικούς σταθμούς του Ιράκ στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις αυτές θα χρειαστούν 10 ημέρες.

Η αναστολή των εξαγωγών θα στοιχίζει στο Ιράκ περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Το 90% των εισοδημάτων της ιρακινής κυβέρνησης προέρχεται από το πετρέλαιο και τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Οι νέες εξελίξεις αποτελούν έτσι τροχοπέδη για τα σχέδια των ιρακινών αρχών που προβλέπουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίοου σε δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τη μεταβατική κυβέρνηση.


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Ολυμπιακοί Αγώνες

Στη ψηφοφορία για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα ο Τόνι Μπλερ προτίθεται να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών αυτή την εβδομάδα αν υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά της ΕΕ σε θέματα φορολογίας και εργασιακών σχέσεων, υπογραμμίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

«Ο Μπλερ απειλεί με βέτο τα σχέδια για τη φορολογία» , ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στην «Τάιμς».

Ο κ. Μπλέρ αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες και είναι βέβαιο ότι θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Σιράκ και τον καγκελάριο Σρέντερ εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα βρετανικά αιτήματα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα , σημειώνει η «Τάιμς».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αντιδράσει στις προτάσεις για την κατάργηση του βέτο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων όσον αφορά βασικά θέματα όπως είναι η φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα ενώ παράλληλα θα επιμείνει ο νέος συνταγματικός χάρτης της Ευρώπης να μην παρέχει νέα δικαιώματα που θα επιτρέψει στις βρετανικές εργατικές ενώσεις να αμφισβητήσουν τη βρετανική νομοθεσία για ζητήματα όπως είναι η μυστική ψηφοφορία των μελών και η παρεμπόδιση των εργαζομένων που επιθυμούν να προσέλθουν στο χώρο της εργασίας , γράφει η «Τάιμς».

Η σκληρή διαπραγματευτική στάση που θα ακολουθήσει ο κ. Μπλερ έγινε σαφής χθες όταν οι υπουργοί των Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας , Μπαρνιέρ και Φίσερ , στη σύνοδο του Λουξεμβούργου απέρριψαν το βρετανικό αίτημα για περαιτέρω παραχωρήσεις στο ευρωπαϊκό σύνταγμα , πληροφορεί τους αναγνώστές της η εφημερίδα «Τάιμς».

Ολυμπιακοί και χρέη

Ίσως χρειασθεί να παρέλθει μία δεκαετία πριν η Ελλάδα αποπληρώσει χρέη ύψους 36 δισεκατομμύριων ευρώ τα οποία εν μέρει οφείλονται στο υπερβολικό κόστος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, γράφει η «Γκάρντιαν».

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα , που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας , η Έλενα Σμιθ επισημαίνει ότι οι δαπάνες για την Ολυμπιάδα υπολογίζεται ότι τώρα θα ανέλθουν στο ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ αρχικά είχε υπολογισθεί ότι δεν θα ξεπερνούσαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Αθήνα δεν θα είναι η πρώτη πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς και που αναμένει να έχει οικονομικές απώλειες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976 στην κυριολεξία χρεοκόπησαν την πόλη του Μόντρεαλ που τους διοργάνωσε , σημειώνει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πρόσφατα πάντως το Σύδνεϊ , η Ατλάντα , η Βαρκελώνη , και η Σεούλ απεκόμισαν μεγάλα κέρδη από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών , προσθέτει η Έλενα Σμιθ.

Μετά τα τρομοκρατικά κτυπήμα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ , η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει το επιπρόσθετο βάρος της ασφάλειας , τονίζει η Σμιθ.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 995 εκατομύρια ευρώ για την προστασία των αγώνων , υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια της «Γκάρτντιαν».


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 05:53 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Ευρωεκλογές και το Σύνταγμα

Ένα βασικό στοιχείο που επανειλημμένα ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και δημοσκοπήσεων πριν από τις ευρωεκλογές είναι το γεγονός ότι για τον κοινό Ευρωπαίο πολίτη η ΕΕ είναι τόσο περίπλοκη με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να μη προσέλθουν στις κάλπες , γράφει η «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν».

Μία Ένωση η οποία έχει τόσο μεγάλες πολιτιστικές, πολιτικές και γλωσσικές διαφορές συμφωνεί σ ένα σημείο : κανείς να μην αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί - σημειώνει σε κύριο της άρθρο η εφημερίδα.

Αλλά γι' αυτούς που παρακολουθούν τις εξελίξεις , η περιορισμένη προσέλευση στις κάλπες είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο όταν μάλιστα οι κυβερνήσεις των χωρών μελών προσπαθούν να πλησιάσουν τους Ευρωπαίους πολίτες με το πρόχειρο σχέδιο συντάγματος , παρατηρεί ο αρθρογράφος της «Ιντενάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν».

Η ψηφοφορία για το Σύνταγμα

Η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» εκτιμά ότι η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες που καλούνται αύριο να αποφασίσουν για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ειδικότερα το μέγεθος της αποχής σε ορισμένες από τις νέες χώρες που πρόσφατα έγιναν μέλη της Κοινότητας θα δημιουργήσει προβλήματα στους επόμενους μήνες καθώς οι ηγέτες των χωρών αυτών θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες να πείσουν τους ψηφοφόρους να αποδεχθούν το νέο σύνταγμα , γράφει η «Λε Μοντ».

Ένα άλλο εμπόδιο για την επικύρωση της συνθήκης που θα αφορά το Σύνταγμα της Ευρώπης είναι η ενίσχυση των αντιευρωπαϊστών και των εθνικιστικών κινημάτων ειδικά στη Βρετανία και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης , υπογραμμίζει η «Λε Μοντ».


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Ολυμπιακοί Αγώνες

Στη ψηφοφορία για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα ο Τόνι Μπλερ προτίθεται να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών αυτό το Σαββατοκύριακο αν υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά της ΕΕ σε θέματα φορολογίας και εργασιακών σχέσεων, υπογραμμίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

«Ο Μπλερ απειλεί με βέτο τα σχέδια για τη φορολογία» , ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στην «Τάιμς».

Ο κ. Μπλέρ αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες και είναι βέβαιο ότι θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Σιράκ και τον καγκελάριο Σρέντερ εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα βρετανικά αιτήματα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα , σημειώνει η «Τάιμς».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αντιδράσει στις προτάσεις για την κατάργηση του βέτο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων όσον αφορά βασικά θέματα όπως είναι η φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα ενώ παράλληλα θα επιμείνει ο νέος συνταγματικός χάρτης της Ευρώπης να μην παρέχει νέα δικαιώματα που θα επιτρέψει στις βρετανικές εργατικές ενώσεις να αμφισβητήσουν τη βρετανική νομοθεσία για ζητήματα όπως είναι η μυστική ψηφοφορία των μελών και η παρεμπόδιση των εργαζομένων που επιθυμούν να προσέλθουν στο χώρο της εργασίας , γράφει η «Τάιμς».

Η σκληρή διαπραγματευτική στάση που θα ακολουθήσει ο κ. Μπλερ έγινε σαφής χθες όταν οι υπουργοί των Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας , Μπαρνιέρ και Φίσερ , στη σύνοδο του Λουξεμβούργου απέρριψαν το βρετανικό αίτημα για περαιτέρω παραχωρήσεις στο ευρωπαϊκό σύνταγμα , πληροφορεί τους αναγνώστές της η εφημερίδα «Τάιμς».

Ολυμπιακοί και χρέη

Ίσως χρειασθεί να παρέλθει μία δεκαετία πριν η Ελλάδα αποπληρώσει χρέη ύψους 36 δισεκατομμύριων ευρώ τα οποία εν μέρει οφείλονται στο υπερβολικό κόστος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, γράφει η «Γκάρντιαν».

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα , που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας , η Έλενα Σμιθ επισημαίνει ότι οι δαπάνες για την Ολυμπιάδα υπολογίζεται ότι τώρα θα ανέλθουν στο ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ αρχικά είχε υπολογισθεί ότι δεν θα ξεπερνούσαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Αθήνα δεν θα είναι η πρώτη πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς και που αναμένει να έχει οικονομικές απώλειες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976 στην κυριολεξία χρεοκόπησαν την πόλη του Μόντρεαλ που τους διοργάνωσε , σημειώνει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πρόσφατα πάντως το Σύδνεϊ , η Ατλάντα , η Βαρκελώνη , και η Σεούλ απεκόμισαν μεγάλα κέρδη από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών , προσθέτει η Έλενα Σμιθ.

Μετά τα τρομοκρατικά κτυπήμα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ , η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει το επιπρόσθετο βάρος της ασφάλειας , τονίζει η Σμιθ.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 995 εκατομύρια ευρώ για την προστασία των αγώνων , υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια της «Γκάρτντιαν».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.