Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-08

  1. Απελευθέρωση ομήρων στο Ιράκ
  2. Τηλεμαχία σε υψηλούς τόνους
  3. Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα για Ιράκ
  4. Συνελήφθη ο «εγκέφαλος της Μαδρίτης»
  5. Απελεθεύρωση ομήρων στο Ιράκ
  6. «Δεν αρκούν οι προθέσεις»
  7. Φερχόιγκεν: «το Κοζλοντούι κλείνει»
  8. Η Τουρκία ανακαλεί διπλωμάτες από το Ισραήλ
  9. Νέα επίθεση κατά δυτικού στη Σ. Αραβία
  10. Γαλλογερμανικό «ναι» στο ψήφισμα
  11. Στο 2,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Μάιο
  12. Τελική ειρήνη με «άφεση και συγνώμη»
  13. Η ώρα της τηλεμαχίας
  14. Τηλεμαχία
  15. Δρακόντεια μέτρα για τη Σύνοδο των Οκτώ
  16. Ύστατο αντίο στον Ρόναλντ Ρέιγκαν
  17. Στο στόχαστρο της Κομισιόν για τρομοκρατία
  18. Βραβείο Τόνι στην πρώην «σύζυγο» του Μπιλ Κόσμπι
  19. Δρακόντεια μέτρα για τη Σύνοδο των Οκτώ
  20. Επιχείρηση «σκούπα» κατά ισλαμιστών
  21. Εκρήξεις σε ώρα αιχμής
  22. Συμφωνία στο ψήφισμα για Ιράκ
  23. Κάλεσμα στις ευρωκάλπες
  24. «Τα μικρά κόμματα απειλούν τα μεγάλα»

Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 20:03 (Ώρα Λονδίνου)

Απελευθέρωση ομήρων στο Ιράκ

Μετά από επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων απελευθερώθηκαν οι τρεις Ιταλοί

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ επιβεβαίωσαν ότι μονάδα ειδικών δυνάμεων απελευθέρωσε τρεις Ιταλούς ομήρους και ένα Πολωνό που κρατούνταν από τον Απρίλιο.

Οι τρεις Ιταλοί είχαν συλληφθεί με ένα τέταρτο συνάδελφο τους κοντά στη Φαλούτζα. Ο τέταρτος συνάδελφος τους σκοτώθηκε από τους απαγωγείς όταν η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να ενδώσει στα αιτήματα τους που ήταν η αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε οι τέσσερις που απελευθερώθηκαν είναι καλά στην υγεία.

Πάντως όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι συνθήκες απελευθέρωσης των ομήρων δεν είναι σαφείς.

Πιστεύεται ότι η επιχείρηση ήταν αναίμακτη, αν και ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντζεζ, είπε ότι ορισμένοι από τους απαγωγείς συνελήφθησαν.

Η κυβέρνηση στην Ιταλία διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι κατέβαλε χρήματα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Τουρκική πρεσβεία στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι αντάρτες άφησαν ελεύθερο έναν από τους δυο τούρκους επιχειρηματίες που είχαν συλλάβει κοντά στη Φαλούτζα.


Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 00:33 (Ώρα Λονδίνου)

Τηλεμαχία σε υψηλούς τόνους

Στιγμιότυπο από την τηλεμαχία πριν τις εκλογές του Μαρτίου

Με αιχμές και σε ορισμένες περιπτώσεις σε υψηλούς σχετικά τόνους διεξήχθη η τηλεμαχία για τις ευρωεκλογές των πολιτικών αρχηγών των ελληνικών κομμάτων, το βράδυ της Τρίτης, σε διακαναλική σύνδεση. Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκε κυρίως στα εσωτερικά θέματα.

Κ. Καραμανλής: «Επανέρχεται η αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ»

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι η κυβέρνησή τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι η σημερινή αντιπολίτευση δε διδάχθηκε από τα λάθη της και ζητά από την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματα που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής, αρνήθηκε ότι οικειοποιείται τα έργα του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας θα παταχθούν, σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί η επιτροπή ανταγωνισμού. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε στον κυπριακό λαό τη λύση που ήθελε, χωρίς να του επιβληθεί έξωθεν η απόφαση. Για το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι δόθηκε η ευκαιρία στον κυπριακό λαό να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του, εκφράζοντας, παράλληλα, τον σεβασμό του στην απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να απορρίψει το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του προβλήματος. Επεσήμανε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να διατηρηθεί η δυναμική επίλυσης του προβλήματος και να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μια νέα προσπάθεια για λύση.

Ερωτηθείς σχετικά με το επίδομα ανεργίας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι είναι χαμηλό και ανέφερε ότι δεν θυμάται πόσο είναι ακριβώς. Σημείωσε ότι θα ενισχυθεί το επίδομα ανεργίας, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρκεί και χρειάζεται επιθετική πολιτική που θα γεννάει νέες θέσεις εργασίας.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός «επανέρχεται ο ξύλινος λόγος της αλαζονείας και της αυταρέσκειας». «Καλείται η ΝΔ να λύσει όλα τα στραβά που δημιούργησε διακυβέρνηση 20 χρόνων. Αυτό δεν το βρίσκω λογικό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Γ. Παπανδρέου: «Παλιάς κοπής λαϊκή Δεξιά»

Κληθείς να σκιαγραφήσει την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, αφού επισήμανε ότι «η ανανέωση είναι μια επιταγή, μια εντολή από το αποτέλεσμα των (βουλευτικών) εκλογών», είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στις ρίζες και τον ριζοσπαστισμό του, ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι θυμίζει «παλιάς κοπής λαϊκή δεξιά», αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ο ίδιος που κυβερνά αλλά οι υπουργοί του. Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι ένα κόμμα ισχυρό και θα είναι ένα κόμμα που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. «Κρατάμε ό,τι το καλύτερο και μαθαίνουμε από τα λάθη μας» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών».

Ο κ. Παπανδρέου ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όταν σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και τις κατηγορίες που ο ίδιος τις επιρρίπτει περί "ανικανότητας" και "τουρισμού στη Λουκέρνη", απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν κυβερνά», χειρίζεται τα θέματα με επιπολαιότητα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έχει δώσει. «Κυβέρνηση της ακρίβειας και της ανακρίβειας, αφού πολλά για τα οποία μιλούσε προεκλογικά δεν έχουν γίνει πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για δυσφήμιση της χώρας, έκανε λόγο για απογραφή «μαϊμού» με στόχο να μην τηρήσει η Νέα Δημοκρατία τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Α. Παπαρήγα: «Έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερα»

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αφού επεσήμανε ότι «την Ελλάδα θα τη βγάλει από την ΕΕ η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όταν θα έχει πετύχει νίκη στο επίπεδο της εξουσίας», επεσήμανε, σε ερώτηση για το ποια στάση θα κρατήσει το ΚΚΕ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αν προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία κάποιο πρόσωπο της Αριστεράς, ότι το θέμα είναι αν κάποιος αριστερός δέχεται να εκλεγεί πρόεδρος για να υπογράφει Προεδρικά Διατάγματα που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, ή σχετικά με πόλεμο.

Η κα Παπαρήγα πάντως προέβλεψε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα προτείνει εύκολα αριστερό πρόεδρο. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι θα ήταν θετικό αν η ΕΕ διασφάλιζε λύση του Κυπριακού ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος δεν είναι πιο ασφαλής με την ένταξή της στην ΕΕ.

Ν. Κωνσταντόπουλος «Όχι σε υποθέσεις για προεδρεία»

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε άνοιγμα προς τον αριστερό κόσμο του ΠΑΣΟΚ που δεν εκφράζεται από το κόμμα του. Ερωτηθείς, για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στην προεδρία της Δημοκρατίας, σχολίασε με μία ελαφρά αμηχανία ότι τα σενάρια είναι υποθετικά και εκτός πραγματικότητας. «Το θέμα της Προεδρίας είναι υπόθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα δυο κόμματα θα το λύσουν και θα αποφασίσουν αν θα πάει η χώρα σε εκλογές» τόνισε. Επισήμανε την ανάγκη το θέμα να λυθεί με συναίνεση και είπε ότι δεν τον αφορά προσωπικά.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας ούτε δεύτερος γύρος των εθνικών εκλογών, αλλά κρίνονται σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα Ευρωπαίων και Ελλήνων. Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να ενισχυθούν στην Ευρωβουλή οι δυνάμεις που λένε «ναι» στο Ευρωσύνταγμα, ούτε οι δυνάμεις που λένε «ναι» στη διάλυση της ΕΕ.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα για Ιράκ

Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα Γαλλίας και Γερμανίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα για το Ιράκ το οποίο επιχειρεί να διευθετήσει τις λεπτομέρειες για την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

Η συναίνεση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επήλθε μετά την υπαναχώρηση των Αμερικανών και Βρετανών να διασαφηνίσουν περισσότερο τη σχέση που θα διέπει την κυβέρνηση του Ιράκ και τις υπο-Αμερικανική διοίκηση συμμαχικές δυνάμεις στη χώρα.

Η Γαλλία και η Γερμανία επιζητούσαν το ψήφισμα να δίνει το δυνατότητα στην κυβέρνηση του Ιράκ να βάζει βέτο σε μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών.

Τελικά όμως αποδέχθηκαν μια πιο ήπια και χαλαρή διατύπωση που αναφέρεται σε «συνεργασία» μεταξύ των Ιρακινών και της «πολυεθνικής δύναμης».

Ο αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγροπόντε, δήλωσε ότι η ομόφωνη υπερψήφιση του σχεδίου δείχνει την «πλατιά διεθνή υποστήριξη για ένα ομόσπονδο, πλουραλιστικό και ενωμένο Ιράκ».

Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπους είχε εκφράσει την πεποίθηση του ότι το σχέδιο ψηφίσματος θα λάβει ομόφωνη υποστήριξη και θα αποδείξει ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να εργασθεί για «ένα δημοκρατικό Ιράκ». Ο κύριος Μπους πρόσθεσε ότι το νέο Ιράκ θα είναι ο «καταλύτης για αλλαγή σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι το ψήφισμα μεταφέρει «ολοκληρωτικά και αδιαίρετα» την κυριαρχία στους Ιρακινούς.

Ο κύριος Μπλερ υπογράμμισε ότι η «πολυεθνική δύναμη» στη χώρα βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει το «έργο της νέας κυβέρνησης και σταδιακά θα μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες της στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας».

Ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισε το ψήφισμα «ορόσημο μιας νέας αρχής για το Ιράκ».


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 19:20 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο «εγκέφαλος της Μαδρίτης»

Από τις επιθέσεις στη Μαδρίτη σκοτώθηκαν 191 άτομα

Τουλάχιστον 17 άτομα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές σε Ιταλία και Βέλγιο σε μια συντονισμένη επιχείρηση των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών.

Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται να είναι και ο συντονιστής των βομβιστικών επιθέσεων της Μαδρίτης κατά την οποία σχεδόν 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με Ισπανό αξιωματούχο πρόκειται για τον Ραμπέι Οσμάν Αχμέντ -γνωστός ως «Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος»- που πιστεύεται ότι συντόνισε τις επιθέσεις.

Ο Αχμέντ συνελήφθη στο Μιλάνο μαζί με ένα άλλο άτομο που πιστεύεται ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο οποίο διέμενε.

Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε μετά από στενή παρακολούθηση των κινήσεων και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του υπόπτου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι υπόλοιποι 15 συνελήφθησαν στο Βέλγιο και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές είναι Άραβες, βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Οι βελγικές αρχές υποστηρίζουν ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 20:03 (Ώρα Λονδίνου)

Απελεθεύρωση ομήρων στο Ιράκ

Μετά από επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων απελευθερώθηκαν οι τρεις Ιταλοί

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ επιβεβαίωσαν ότι μονάδα ειδικών δυνάμεων απελευθέρωσε τρεις Ιταλούς ομήρους και ένα Πολωνό που κρατούνταν από τον Απρίλιο.

Οι τρεις Ιταλοί είχαν συλληφθεί με ένα τέταρτο συνάδελφο τους κοντά στη Φαλούτζα. Ο τέταρτος συνάδελφος τους σκοτώθηκε από τους απαγωγείς όταν η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να ενδώσει στα αιτήματα τους που ήταν η αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε οι τέσσερις που απελευθερώθηκαν είναι καλά στην υγεία.

Πάντως όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι συνθήκες απελευθέρωσης των ομήρων δεν είναι σαφείς.

Πιστεύεται ότι η επιχείρηση ήταν αναίμακτη, αν και ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντζεζ, είπε ότι ορισμένοι από τους απαγωγείς συνελήφθησαν.

Η κυβέρνηση στην Ιταλία διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι κατέβαλε χρήματα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Τουρκική πρεσβεία στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι αντάρτες άφησαν ελεύθερο έναν από τους δυο τούρκους επιχειρηματίες που είχαν συλλάβει κοντά στη Φαλούτζα.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν αρκούν οι προθέσεις»

Η θέση του συντονιστής της ΕΕ σε θέματα τρομοκρατίας δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της Μαδρίτης

Ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα τρομοκρατίας, Γκις ντε Φρις τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποκτήσει ουσία και να γίνει αποτελεσματικός ο αγώνας της ΕΕ για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, καθυστερούν αισθητά στην εφαρμογή ορισμένων απαραίτητων μέτρων κατά της τρομοκρατίας, όπως για παράδειγμα, η εισαγωγή του ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως.

Το «ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως» παρέχει στις δικαστικές αρχές ενός κράτους μέλους τη δυνατότητα να ζητούν την έκδοση και παράδοση ενός υπόπτου για τρομοκρατικές και άλλες πράξεις με τρόπο λιγότερο χρονοβόρο από τον ισχύοντα.

Τα «μαύρα πρόβατα», σύμφωνα με την έκθεση, είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία, η Τσεχία και η Μάλτα.

Το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» όφειλε να είχε τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Η Γερμανία δεσμεύτηκε να έχει δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο Ολλανδός πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν συντονιστής της ΕΕ για θέματα τρομοκρατίας, Γκις ντε Φρις τόνισε ότι η τελική προθεσμία για την εναρμόνιση όλων των κρατών μελών αναφορικά με τα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα λήγει την επόμενη εβδομάδα και υπογράμμισε ότι πρέπει να σημειωθεί σημαντική επίσπευση των διαδικασιών.

«Η Ελλάδα μάς ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κάνει βήματα προόδου αναφορικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και άλλα νομικά εργαλεία. Ούτως ώστε αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα κοινοβούλιο αρκετών κρατών μελών βρίσκονται στο τελικό στάδιο της εφαρμογής των μέτρων. Ωστόσο, εκτιμώ ότι είναι δίκαιο να σημειώσουμε ότι εκκρεμούν πολλά ζητήματα. Η ταχύτητα εφαρμογής των μέτρων έχει φανερά επιταχυνθεί αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο», τόνισε ο Ολλανδός συντονιστής.

Για την επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιτρομοκρατικών μέτρων ο Γκις ντε Φρις πρότεινε τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης των μέτρων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

«Με αυτόν τρόπο η παρακολούθηση της προόδου καθίσταται εφικτή από τον καθένα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποτελεσματικότητά μας. Δεν αρκεί να ανακοινώνουμε τις προθέσεις μας, αλλά οφείλουμε να εφαρμόζουμε και τις αποφάσεις μας», κατέληξε ο Γκις ντε Φρις.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 13:40 (Ώρα Λονδίνου)

Φερχόιγκεν: «το Κοζλοντούι κλείνει»

Μπόικο Μπορίσοφ, Σόφια

Αίσθηση προκάλεσε ο αυστηρός τόνος του Γερμανού επιτρόπου

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης των προθεσμιών για το οριστικό κλείσιμο των αντιδραστήρων τρία και τέσσερα του βουλγάρικου πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι», όπως ζητούν πολιτικοί παράγοντες στη Βουλγαρία αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, επικαλούμενοι τα θετικά συμπεράσματα για την ασφάλεια των δύο μονάδων, στα οποία κατέληξε πρόσφατα η αποστολή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από επιθεώρηση του «Κοζλοντούι».

«Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν πρόθεση να ξανανοίγουν το κλειστό κεφάλαιο "Ενέργεια" στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι ούτε η βουλγάρικη κυβέρνηση θέλει αναδιαπραγμάτευση του κεφαλαίου αυτού. Συνεπώς, δεν υφίσταται ανάγκη η Κομισιόν να συζητάει με τη Βουλγαρία τα θέματα που έχουν σχέση με την πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τίποτε να συζητάμε.»

Αίσθηση προκάλεσε ο ασυνήθιστα σκληρός τόνος των δηλώσεων αυτών έστω και δια του στόματος του κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος δεν φημίζεται εδώ με ιδιαίτερη αφοσίωση στη διπλωματική γλώσσα.

Κατά ιδιόμορφη ειρωνεία της τύχης, ο Γερμανός επίτροπος ανήγγειλε την «θανατική καταδίκη» των τελευταίων δύο απαρχαιωμένων μονάδων του «Κοζλοντούι» σε δυο χρόνια από τώρα αμέσως μετά την παρασημοφόρηση του με τον μεγαλύτερο κρατικό παράσημο της Βουλγαρίας «Στάρα Πλανινά».

Ο πρόεδρος Γεώργι Παρβάνοφ, ο οποίος αδιαμφισβήτητα πρωτοστατεί στις τάξεις των πλέον ένθερμων υποστηρικτών της πρωτοβουλίας αναδιαπραγμάτευσης των δύο πυρηνικών μονάδων.

Η Βουλγαρία θα ενταχτεί στην Ενωμένη Ευρώπη την 1η Ιανουαρίου του 2007, κατά την πρόβλεψη του Γερμανού επιτρόπου.

Αναμένεται η χώρα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν στις προσεχείς μέρες.

Αλλά η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος όπως και το αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και δημόσια διοίκηση παραμένουν αχίλλειος πτέρνα της Σόφιας, όπως είπε ο κ. Φερχόιγκεν από τη βουλγάρικη πρωτεύουσα.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 14:13 (Ώρα Λονδίνου)

Η Τουρκία ανακαλεί διπλωμάτες από το Ισραήλ

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο Ερντογαν θεωρεί «κλειδί» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή το τέλος της αραβοϊσραηλινής διένεξης

Νέες διαστάσεις αποκτά η αντιπαράθεση Τουρκίας- Ισραήλ ύστερα από την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Τούρκο πρέσβη στο Ισραήλ, Φεριντούν Σινιρλίογλου και τον Γενικό πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, Χουσεΐν Αβνί Μπιτζακλί.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ανάκληση των πρεσβευτών καθώς επίσης και να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας με τους Παλαιστίνιους.

Είχε προηγηθεί δριμύ κατηγορώ του Τούρκου πρωθυπουργού για τις επιθέσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ εναντίον άμαχων παλαιστινίων.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «κρατική τρομοκρατία» αναφερόμενος στην πολιτική του Αριέλ Σαρόν.

Οι ανακλήσεις των πρεσβευτών ανακοινώθηκαν λίγες μόλις ώρες πριν από την αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ όπου θα παρακολουθήσει τη σύνοδο του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων χωρών.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι το αμερικανική επινόησης σχέδιο για την ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι καταδικασμένο να αποτύχει εάν δε τερματιστεί η αραβοϊσραιλινή διένεξη και η ένταση στο Ιράκ.

Ο τουρκικός Τύπος σημείωνε σήμερα ότι ο Ερντογάν είναι ενθουσιασμένος με το ενδεχόμενο να αναλάβει το ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ της Δύσης και του αραβικού κόσμου-ενθουσιασμό που δεν φαίνεται να συμμερίζεται όμως το στρατιωτικό κατεστημένο.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διπλωματική επίθεση προς το Ισραήλ αποτελεί και ένα άνοιγμα προς τον ισλαμικό κόσμο. Έρχεται μάλιστα λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Μια σύνοδος για την οποία η Άγκυρα έχει δυο συγκεκριμένους στόχους: Να αναλάβει Τούρκος αξιωματούχος την γενική γραμματεία του Οργανισμού και να αναβαθμιστεί το καθεστώς της λεγόμενης Τουρκικής δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 15:16 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση κατά δυτικού στη Σ. Αραβία

Ένας Αμερικανός σκοτώθηκε από επίθεση ενόπλων στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση κατά δυτικών στο Ριάντ τις τελευταίες τρεις μέρες.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στο Ριάντ», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή αλ Χαλίζ, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας.

Το ίδιο δίκτυο διευκρίνισε ότι το θύμα δέχθηκε την επίθεση κατά την έξοδό του από μια κλινική.

Εργαζόταν στην αμερικανική εταιρεία Βινέλ, τμήμα του ομίλου Νόρθροπ Γκράμαν, η οποία βοηθάει στην εκπαίδευση των της Εθνικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας.

Την Κυριακή, δημοσιογραφική ομάδα του BBC δέχθηκε επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εικονολήπτης και να τραυματισθεί σοβαρά ένας δημοσιογράφος.

Η κατάσταση του Φρανκ Γκάρντνερ παραμένει κρίσιμη .

Οι σαουδαραβικές αρχές αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι φέρονται να έχουν σχέση με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 14:53 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλογερμανικό «ναι» στο ψήφισμα

Το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Γαλλία και Γερμανία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ και Βρετανία ψήφισμα για το μέλλον του Ιράκ στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία και η Κίνα, αλλά δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, φαίνεται, επίσης να διάκεινται υπέρ του ψηφίσματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί ακόμα κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με το ψήφισμα, διευκρίνισε ότι η ψήφος της θα είναι θετική.

Ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόσκα Φίσερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβιβαστική συμφωνία που επετεύχθη.

«Ελπίζω τώρα να αποκατασταθεί η σταθερότητα στον τομέα της ασφάλειας του Ιράκ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι το ψήφισμα άλλαξε προς το καλύτερο.

Τροποποιήσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δέχθηκαν να προσθέσουν στο ψήφισμα τροποποίηση ώστε να δηλώνεται ρητά ότι οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ θα συνοδεύεται από τη συναίνεση της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

Αυτό ήταν το κύριο αίτημα της Γαλλίας. Μετά την αποδοχή του από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγρεπόντε, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο προσπάθησαν να λάβουν υπ' όψιν τους τις απόψεις των αντιπροσωπειών στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ.Νεγρεπόντε είπο ότι το σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα της Τρίτης και είναι βέβαιος ότι θα γίνει ομόφωνα αποδεκτό.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ δήλωσε ότι στέλνει το τροποποιημένο ψήφισμα στο Παρίσι και αναμένει οδηγίες.

Ο Γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκίντερ Πιούγκερ, δήλωσε ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση και η χώρα όπως και η Αλγερία, που είχαν υποστηρίξει την τροποποίηση της Γαλλίας, είναι ικανοποιημένες.

Νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ότι η σχέση που θα διέπει τις αμερικανικές δυνάμεις με την κυβέρνηση του Ιράκ περιέχεται στο παράρτημα του ψηφίσματος σε μορφή επιστολών που αντάλλαξαν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Οι επιστολές αυτές υπογραμμίζουν ότι το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργάζονται σε πνεύμα συνεργασίας με στόχο τη συναίνεση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι Ιρακινοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να έχουν βέτο στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η Ουάσιγκτον από την πλευρά της έχι καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί βέτο τρίτων.

Δηλώσεις Μπραχίμι

Πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα κράτη-μέλη άκουσαν τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και του ειδικού απεσταλμένου του στο Ιράκ, Λακτάρ Μπραχίμι,

Ο κύριος Μπραχίμι τόνισε ότι χρειασθούν τουλάχιστον οκτώ μήνες για την διεξαγωγή αξιόπιστων και αδιάβλητων εθνικών εκλογών.

Πρόσθεσε δε ότι θα περάσουν χρόνια και όχι μήνες για την ανασυγκρότηση του Ιράκ και την επιβολή της τάξης στη χώρα.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στο 2,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Μάιο

Αμετάβλητος στο 2,9% παρέμεινε τον Μάιο ο τιμάριθμος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι έφθανε το 3,8%. Σταθερός στο 3,1% παρέμεινε το Μάιο και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 0,4%, έναντι ενίσχυσης επίσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο επιβαρύνθηκε κατά 2 δέκατα από την αύξηση της τιμής της βενζίνης (5,7%), επιβάρυνση που αντισταθμίστηκε από την μικρότερη σε σχέση με πέρυσι (33%) αύξηση των τιμών των φρούτων (10,4%).

Σε δωδεκάμηνη βάση, η ΕΣΥΕ καταγράφει αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 18,9% ενώ κατά 17,2% υψηλότερες είναι οι τιμές του ελαιολάδου κατά 9,4% του ψωμιού, κατά 8,9% του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 8,1% του καπνού και κατά 6% αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές των ξενοδοχείων.

Στον αντίποδα, μειώσεις καταγράφονται σε ποσοστό 21,6% στις τιμές νωπών φρούτων, 16,3% στα νωπά λαχανικά και 3,4% στο κόστος των τηλεφωνικών υπηρεσιών.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 12:53 (Ώρα Λονδίνου)

Τελική ειρήνη με «άφεση και συγνώμη»

Εντός της εβδομάδας ενδέχεται, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, να μεταβούν στο Φανάρι οι τρεις νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες, Θεσσαλονίκης, Ελευθερούπολης και Κοζάνης, προκειμένου να υποβάλλουν τα σέβη τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Τόσο οι τρεις Μητροπολίτες όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, μετά το τέλος της εκκλησιαστικής κρίσης φέρονται να εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πριν από την ενθρόνισή τους, η οποία χρονικά έχει οριστεί στις 18, 19 και 20 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όχι μόνο παραιτήθηκε του αιτήματός του για συγνώμη εκ μέρους των τριών μητροπολιτών των λεγόμενων Νέων Χωρών, αλλά ζήτησε ο ίδιος συγνώμη από τους μητροπολίτες και όσους στεναχώρησε κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί μετά την απόφαση της νέας Ενδημούσης Συνόδου του Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε τα εξής:

«Ενώπιον της απροθυμίας των τριών μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Σερβίων και Κοζάνης να εκδηλώσουν την γνησία επιθυμία των να τύχουν της συγγνώμης της μητρός Εκκλησίας, και ενώπιον του ως εκ ταύτης κινδύνου αναζωπυρώσεως της κρίσεως εις τας σχέσεις των δύο Εκκλησιών την οποία ουδείς επιθυμεί, ζητούμεν εμείς προσωπικώς ως ο Πατριάρχης των συγγνώμη από αυτούς και από τους πάντας, διότι τους ελυπήσαμεν εν τη ασκήσει των καθηκόντων μας και ευχόμεθα εις τους όπως ποτέ εκλεγέντας καλήν ποιμαντορίαν».

Την ικανοποίησή τους γι' αυτή την εξέλιξη εξέφρασαν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

«Στις κρίσιμες ώρες εκείνο που προέχει είναι να προτάσσει κανείς τα μείζονα από τα ελάσσονα, τα σημαντικά από τα επουσιώδη. Τόσο ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και η ταπεινότητά μου υπερβαίνουμε την δοκιμασία με την αγάπη, την σωφροσύνη, την γενναιότητα και τη συγνώμη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για το μέλλον της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού», υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που τόσο ο Παναγιότατος όσο και ο μακαριότατος με την σώφρονα στάση τους έδωσαν τέλος σε μία κρίση που η συνέχισή της μόνο επιπτώσεις θα είχε για την Εκκλησία και το ΄Έθνος. Οι δύο πυλώνες της Ορθοδοξίας, έδωσαν το καλό παράδειγμα. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νομιμότητας συνέβαλε στην εκτόνωση της κρίσης και προσβλέπει στην αγαστή και αρραγή συνεργασία των δύο Προκαθημένων», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κα Μ. Γιαννάκου.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 11:52 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα της τηλεμαχίας

Στον απόηχο της σύγκρουσης κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μεγάλα έργα θα μεταδοθεί το βράδυ της Τρίτης, σε διακαναλικό δίκτυο, η τηλεοπτική αναμέτρηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση υπολογίζεται να κρατήσει περίπου 110 λεπτά και τόσο στα επιτελεία των κομμάτων όσο και στους δημοσιογράφους που θα πάρουν μέρος υπάρχει προβληματισμός για το μειωμένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σχετικά με τις ευρωεκλογές.

Την τηλεμαχία των εκλογών της 7ης Μαρτίου, που είχε διαρκέσει πάνω από δύο ώρες είχαν παρακολουθήσει 3.700.000 πολίτες.

Παπανδρέου: «Μη γυρίζετε πίσω»

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου βρέθηκε η οικονομία αλλά και η χρήση των έργων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε την παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει» για να χαρακτηρίσει την πρακτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, φοβάται να κυβερνήσει, φοβάται να πάρει αποφάσεις, ενώ δεν έχει προχωρήσει τίποτα από όσα έχει υποσχεθεί.

«Είναι μια κυβέρνηση που δεν τολμά, κάνει βήματα ασυντόνιστα, δεν ξέρει τι θέλει, ακολουθεί μια κλειστοφοβική πολιτική», επισήμανε.

Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε έκκληση: «Μη γυρίζετε πίσω τη χώρα κ. Καραμανλή, κύριοι της ΝΔ». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να μην μεταδίδει κλίμα ήττας και μιζέριας, γιατί αυτό βλάπτει τη χώρα.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Τηλεμαχία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι πρώτοι βαθμοί. Πανελλαδικές εξετάσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις σε εμπορικές, τουριστικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Εξαγγελίες του υπ. Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καραμανλής προς υπουργούς! Φορτσάρετε για να προλάβουμε τα έργα. Ενώ γίνεται αγώνας για την απορρόφηση του Γ΄ΚΠΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τεκμήρια τέλος για σπίτια, ΙΧ, σκάφη και πισίνες. Η φορολογική μεταρρύθμιση οδηγεί στην πλήρη κατάργησή τους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 4.970 προσλήψεις (σε Δημόσιο, Ολυμπιάδα, Πυροσβεστική) τον Ιούνιο! Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός για την εισαγωγή στην Αστυνομία.

Η ΑΥΓΗ: Μαζί με τις αριστερές δυνάμεις, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα. Ψήφο στο Συνασπισμό για να αλλάξει η Ευρώπη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαύρη τρύπα στη «Γενική». Βουλιάζουν οι Γάλλοι στα θαλασσοδάνεια του Τσαμουργκέλη. Τι κρύβουν οι συμβάσεις με Μπαλάφα και ΝΤΕΣΠΕΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρελό καλοκαίρι με καύσωνες και καταιγίδες. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο κίνδυνος για πλημμύρες. Προβλέψεις ότι αυτή η «παράξενη άνοιξη» θα κρατήσει ως τα τέλη Ιουνίου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ακίνητα: Πέφτουν οι τιμές μετά την Ολυμπιάδα. Παγωμένη η αγορά-Απούλητα τα σπίτια.

ΕΘΝΟΣ: Άνοιξαν 1.401 νέες θέσεις μονίμων στο Δημόσιο. Οι ειδικότητες σε Δήμους, Περιφέρειες, ΔΕΗ και Πυροσβεστική.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με δήλωσή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κλείνει Με... «χρυσόβουλο» την διένεξη Αθήνας - Φαναρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουλ τις μηχανές ζήτησε ο Καραμανλής. Επισπεύδονται οι διαδικασίες απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεκμήρια διαβίωσης τέλος από το 2005. Υπ. Οικονομικών: Πακέτο προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ντιμπέιτ για έργα και ημέρες. Η μάχη ξεκίνησε πριν από την αποψινή τηλεμαχία.

ΕΣΤΙΑ: Η σημερινή «τηλεμαχία». Θα καταδειχθεί ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ.

ESPRESSO: Ο «Μαύρος Μεσσίας» που ήρθε στην Αθήνα είναι επικίνδυνος. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν να πάρουν την ευλογία του. Καταγγελία από την Ιερά Σύνοδο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανακατανομή των πόρων από Ευρώπη. Για απορρόφηση 400 εκατ. ευρώ το μήνα προς ενίσχυση εταιριών της περιφέρειας.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Συναγερμός» για τους πόρους Γ΄ΚΠΣ. Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για την απορρόφηση 32 εκ. ευρώ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δολοφονικός αέρας στην πόλη. Καρκινογόνος ουσία στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης.

MetroRAMA: Το ντιμπέιτ «ζεσταίνει» το προεκλογικό κλίμα. Η σημερινή τηλεμαχία αναμένεται να τονώσει το χαμηλό ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

ΤΑ ΝΕΑ: Φακέλωμα μαμούθ για το 2004. Στο μικροσκόπιο πάνω από 500.000 Έλληνες.

Η ΝΙΚΗ: Διαπλοκή και σπατάλη. Καταγγελίες από τις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σοκ και δέος στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας. Περιοδεία του ΚΚΕ στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων.

City Press: Μεγάλα έργα: Καυγάς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με... τα λεφτά μας. Τα δύο μεγάλα κόμματα αδυνατούν να συμβάλλουν στην αναζήτηση ευρωπαϊκής προοπτικής και συγκρούονται για τα δημόσια έργα.

TRAFFIC NEWS: Ποιοι θέλουν να διώξουν τη Μάρω. Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα στο FAME STORY. Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας των παικτών.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αξιοποιήστε το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Εντολή Καραμανλή στο υπουργικό συμβούλιο.

Η ΧΩΡΑ: Σαφάρι για τις τιμές με 9 μέτρα-εξπρές. Σαρωτικοί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας.

Ευρωεκλογές - Κόμματα

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι «με επίκεντρο τα ολυμπιακά έργα και την «πατρότητά» τους θα γίνει η αποψινή «τηλεμαχία» κυρίως μεταξύ των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός θα κρατήσει χαμηλούς τόνους και θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση «τηρεί τις υποσχέσεις της» ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα την κατηγορήσει ότι οικειοποιείται τα έργα της προηγούμενης, όπως μάλιστα προβάλλονται στα τηλεοπτικά σποτ της ΝΔ. Η Αλέκα Παπαρήγα θα κινηθεί στη γραμμή της ανυπακοής στην ΕΕ, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα υποστηρίξει τη φιλοευρωπαϊκή φυσιογνωμία του κόμματός του».

Η City Press σημειώνει ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα αδυνατούν να συμβάλλουν στην αναζήτηση ευρωπαϊκής προοπτικής και συγκρούονται για τα δημόσια έργα. Η ΝΔ προβάλλει σαν δικά της τα έργα των κυβερνήσεων Σημίτη που συνήθιζε να καταγγέλλει σαν ανύπαρκτα. Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται το κυβερνητικό του έργο, το οποίο δεν πρόβαλε στις βουλευτικές εκλογές».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «η πορεία της προεκλογικής εκστρατείας επιβεβαιώνει περίτρανα αυτό που από την αρχή λέγαμε ότι η αναμέτρηση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχτεί ακόμα πιο δυνατή η φωνή του ΚΚΕ, ο άλλος πόλος, της ανυπακοής, της απειθαρχίας και της αντίστασης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ντόπια πλουτοκρατία. Μια ευκαιρία διόρθωσης της ψήφου των βουλευτικών εκλογών».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ πως φοβάται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μη γυρίσει τη χώρα πίσω, ενώ τόνισε πως το μοντέλο της ΝΔ για την οικονομία είναι ξεπερασμένο και το κόστος θα το πληρώσει ο λαός».

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «το μήνυμα ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή έστειλε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού στην Αθήνα. Με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, οι φίλοι του ΣΥΝ άκουσαν για την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών της αριστεράς μέσα από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ως τον μόνο πολιτικό φορέα που έχει εναλλακτική πολιτική για την Ευρώπη».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Δρακόντεια μέτρα για τη Σύνοδο των Οκτώ

Χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη νήσο Σι ανοικτά της Τζόρτζια

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος κορυφής του ομίλου των οκτώ πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου.

Οι συνομιλίες, στη νήσο Σι, θα επικεντρωθούν γύρω από το μέλλον του Ιράκ, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Μέση Ανατολή και η μείωση των χρεών των αναπτυσσομένων κρατών του κόσμου.

Είναι η δεύτερη σύνοδος των G8 από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αρχικώς, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εξέφρασε την επιθυμία η σύνοδος να ασχοληθεί κυρίως με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Μέση Ανατολή, καθώς σ΄ αυτήν συμμετέχουν ηγέτες του αραβικού κόσμου.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχει θέσει η σύνοδος είναι ιδιαίτερα μετριοπαθείς και συγκρατημένοι.

Οι ηγέτες της G8 δε θέλουν με τίποτα να δώσουν την εντύπωση ότι επιβάλλουν τις απόψεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

Στον κατάλογο των καλεσμένων του ομίλου των οκτώ είναι και ορισμένοι ηγέτες αφρικανικών κρατών.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί Σι είναι δρακόντεια και πολλοί από τους ντόπιους αποφάσισαν να φύγουν από το νησί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της συνόδου.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ύστατο αντίο στον Ρόναλντ Ρέιγκαν

Η Νάνσι Ρέιγκαν δίνει στο σύζυγό της το ύστατο αντίο

Η σορός του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρέιγκαν τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην προεδρική βιβλιοθήκη της Καλιφόρνιας, όπου συρρέουν χιλιάδες Αμερικανοί για να αποτίνουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα 40ου προέδρου των ΗΠΑ.

Η κηδεία του Ρόναλντ Ρέιγκαν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Η χήρα του εκλιπόντος, Νάνσι παρακολούθησε συγκινημένη την τελετή άφιξης του φέρετρου, το οποίο ήταν σκεπασμένο με την αστερόεσσα.

Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν απεβίωσε το Σάββατο στην οικία του στο Μπέβερλι Χιλς στο Λος Άντζελες σε ηλικία 93 ετών και έπειτα από δεκαετή μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πάνω στο φέρετρο υπήρχαν οι αγαπημένες καραμέλες του προέδρου, τις οποίες άφησαν κάποιοι από τους Αμερικανούς που πήγαν στη βιβλιοθήκη για να αποδώσουν τιμές στον Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ανάμεσα στους επίτιμους καλεσμένους ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέκερ, ο οποίος απεκάλεσε τον εκλιπόντα «ήρωα».


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 19:21 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο της Κομισιόν για τρομοκρατία

Παρά τις υποσχέσεις για επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων κατά της τρομοκρατίας, Ελλάδα και Ιταλία δεν έχουν ανταποκριθεί αναλόγως λέει έκθεση της Κομισιόν

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκθεση της Κομισιόν επιπλήττει 3 χώρες-μέλη μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων κατά της τρομοκρατίας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επίπληξη περιέχεται σε έκθεση που θα παρουσιασθεί την Τρίτη στο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών και δικαιοσύνης που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ιταλία δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τις οδηγίες για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2003, ενώ μετά τις επιθέσεις στην Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου οι υπουργοί των χωρών-μελών αποφάσισαν να επισπεύσουν την εφαρμογή του.

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι στο θέμα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης «η Ελλάδα και η Ιταλία τα πηγαίνουν πολύ άσχημα».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Γερμανία επισπεύδει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και έτσι είναι πιθανό να αποφύγει την επίπληξη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα είναι μεταξύ πέντε χωρών-μελών που ακόμη δεν εγκρίνει νομοθεσία που θα επιτρέπει την δημιουργία κοινών ερευνητικών ομάδων κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η πρωτοβουλία για τις κοινές ερευνητικές ομάδες αποτελεί ένα ακόμη μέτρο που αποφασίσθηκε στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον συντονιστή επί θεμάτων τρομοκρατίας, Γκις ντε Βρις, αυτές οι καθυστερήσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ο κύριος ντε Βρις υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν νόμους αλλά και να τους εφαρμόζουν με γρήγορα βήματα».


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 18:33 (Ώρα Λονδίνου)

Βραβείο Τόνι στην πρώην «σύζυγο» του Μπιλ Κόσμπι

Οι Χιού Τζάκμαν και Φιλίσια Ράσασντ ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς απονομής των βραβείων Τόνι

Η Φιλίσια Ράσαντ έγινε η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα ηθοποιός που τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο Τόνι για την ερμηνεία της στο έργο «A raisin in the sun».

Η Ράσαντ είναι ευρύτερα γνωστή ως η τηλεοπτική σύζυγος του γυναικολόγου, Μπιλ Κόσμπι στην ομώνυμη αμερικανική τηλεοπτική σειρά.

Το βραβείο του α΄ ανδρικού ρόλου απενεμήθη στον Αυστραλό ηθοποιό, Χιού Τζάκμαν, πρωταγωνιστής της κινηματογραφικής σειράς ταινιών Χ Men.

«Συχνά αναρωτιόμουν τι έπρεπε να κάνω για να μου συμβεί αυτό. Τώρα ξέρω», είπε η 55χρονη Φιλίσια Ράσαντ και πρόσθεσε, «θέλει προσπάθεια και χάρη. Υπεράνθρωπη προσπάθεια και χάρη.»

Η συμπρωταγωνίστρια της Ράσαντ, Όντρα Μακντόναλντ τιμήθηκε με το βραβείο Τόνι πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού.

«Ήταν μια χρονιά που δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για να ακουστεί η φωνή των Αφροαμερικανίδων ηθοποιών. Ίσως περισσότερο από ποτέ», τόνισε η Μακντόναλντ.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Δρακόντεια μέτρα για τη Σύνοδο των Οκτώ

Χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη νήσο Σι ανοικτά της Τζόρτζια

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος κορυφής του ομίλου των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου.

Οι συνομιλίες, στη νήσο Σι, θα επικεντρωθούν γύρω από το μέλλον του Ιράκ, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Μέση Ανατολή και τα χρέη των αναπτυσσομένων κρατών του κόσμου.

Είναι η δεύτερη σύνοδος των G8 από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αρχικώς, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εξέφρασε την επιθυμία η σύνοδος να ασχοληθεί κυρίως με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Μέση Ανατολή, καθώς σ΄ αυτήν συμμετέχουν ηγέτες του αραβικού κόσμου.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχει θέσει η σύνοδος είναι ιδιαίτερα μετριοπαθείς και συγκρατημένοι.

Οι ηγέτες της G8 δε θέλουν με τίποτα να δώσουν την εντύπωση ότι επιβάλλουν τις απόψεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

Στον κατάλογο των καλεσμένων του ομίλου των οκτώ είναι και ορισμένοι ηγέτες αφρικανικών κρατών.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί Σι είναι δρακόντεια και πολλοί από τους ντόπιους αποφάσισαν να φύγουν από το νησί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της συνόδου.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση «σκούπα» κατά ισλαμιστών

Συλλήψεις πραγματοποιούνται σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και της Ιταλίας πραγματοποιούν συντονισμένες επιδρομές κατά φερομένων ως μελών ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές στην Ιταλία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο τις ίδιες πηγές μετέδωσε νωρίτερα ότι η αστυνομία του Μιλάνου πραγματοποίησε δύο συλλήψεις υπόπτων ακραίων ισλαμιστών στο πλαίσιο της επιχείρησης «σκούπα» σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Οι συλληφθέντες φέρονται να συνδέονται με τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στην Μαδρίτη.

Η ιταλική αστυνομία, με ισπανικό ένταλμα συνέλαβε τον Οσμάν Σαϊντ Αχμέντ, γνωστός επίσης ο «Αιγύπτιος Μωάμεθ» παρόλο που πιστεύεται ότι είναι μαροκανικής καταγωγής.

Η ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον επικεφαλής του ακραίου ισλαμικού πυρήνα στο Μαρόκο.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις σε ώρα αιχμής

Η επίθεση στην Μπακούμπα σημειώθηκε κοντά σε αμερικανική βάση

Βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σε δύο ιρακινές πόλεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να τραυματισθούν εκατοντάδες.

Ανώτατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 100.

Ακολούθησε έκρηξη σε αμερικανική βάση στην Μπακούμπα με τέσσερα θύματα και 11 τραυματίες.

Ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομία έσπευσαν στην Μπακούμπα για να βοηθήσουν στην στη μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία.

Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος της αστυνομίας, Αλί Χουσεΐν διευκρίνισε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την κεντρική πύλη πρώην ιρακινής αεροπορικής βάσης, στην οποία καταλύουν τώρα οι αμερικανικές δυνάμεις.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η βόμβα στην Μοσούλη είχε ως στόχο τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας και έναν αξιωματούχο των τοπικών αρχών.

Ο στρατηγός Ίσα και ο επικεφαλής της επιτροπής για θέματα ασφαλείας τραυματίσθηκαν ελαφρά.

Την Κυριακή τουλάχιστον έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Βαγδάτη.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία στο ψήφισμα για Ιράκ

Το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δέχθηκαν να προσθέσουν στο ψήφισμα τροποποίηση ώστε να δηλώνεται ρητά ότι οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ θα συνοδεύεται από τη συναίνεση της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

Αυτό ήταν το κύριο αίτημα της Γαλλίας. Μετά την αποδοχή του από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγρεπόντε, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο προσπάθησαν να λάβουν υπ' όψιν τους τις απόψεις των αντιπροσωπειών στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ.Νεγρεπόντε είπο ότι το σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα της Τρίτης και είναι βέβαιος ότι θα γίνει ομόφωνα αποδεκτό.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ δήλωσε ότι στέλνει το τροποποιημένο ψήφισμα στο Παρίσι και αναμένει οδηγίες.

Ο Γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκίντερ Πιούγκερ, δήλωσε ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση και η χώρα όπως και η Αλγερία, που είχαν υποστηρίξει την τροποποίηση της Γαλλίας, είναι ικανοποιημένες.

Νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ότι η σχέση που θα διέπει τις αμερικανικές δυνάμεις με την κυβέρνηση του Ιράκ περιέχεται στο παράρτημα του ψηφίσματος σε μορφή επιστολών που αντάλλαξαν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Οι επιστολές αυτές υπογραμμίζουν ότι το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργάζονται σε πνεύμα συνεργασίας με στόχο τη συναίνεση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι Ιρακινοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να έχουν βέτο στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η Ουάσιγκτον από την πλευρά της έχι καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί βέτο τρίτων.

Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που στο παρελθόν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γιούρι Φεντότοφ, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος «έχει σημαντικά βελτιωθεί» αν και όπως είπε υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος αντανακλά τις προτάσεις που τέθηκαν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» από την Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δηλώσεις Μπραχίμι

Πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα κράτη-μέλη άκουσαν τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και του ειδικού απεσταλμένου του στο Ιράκ, Λακτάρ Μπραχίμι,

Ο κύριος Μπραχίμι τόνισε ότι χρειασθούν τουλάχιστον οκτώ μήνες για την διεξαγωγή αξιόπιστων και αδιάβλητων εθνικών εκλογών.

Πρόσθεσε δε ότι θα περάσουν χρόνια και όχι μήνες για την ανασυγκρότηση του Ιράκ και την επιβολή της τάξης στη χώρα.


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 05:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλεσμα στις ευρωκάλπες

Αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες προτρέπουν τους αναγνώστες τους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Η γερμανική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ ( Frankfurter Allgemeine Zeitung ) πιστεύει πως ο κύριος λόγος που πολλοί ψηφοφόροι αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές είναι το γεγονός ότι, σε τελευταία ανάλυση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορισμένες εξουσίες.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, το Ευρωκοινοβούλιο είναι «ο νόμιμος εκπρόσωπος των Ευρωπαίων πολιτών» και έχει «σημαντικό νομοθετικό και γνωμοδοτικό ρόλο».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα χρησιμοποιηθούν από τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας για να δικαιολογήσουν τις «πολιτικές τους και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να ψηφίσουμε».

Η σουηδική εφημερίδα Αφτονμπλάντετ ( Aftonbladet ) επίσης προτρέπει τους αναγνώστες της να ψηφίσουν αλλά το επιχείρημα της είναι ότι «η αποχή ευνοεί τη δεξιά».

Μάλιστα η σουηδική εφημερίδα επικαλείται βρετανική δημοσκόπηση που προβλέπει ότι η δεξιά παράταξη στο Ευρωκοινοβούλιο θα βγει ενισχυμένη από τις εκλογές.

«Για πρώτη φορά το Συμβούλιο Υπουργών, το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κυριαρχούνται από φιλελεύθερους και συντηρητικούς πολιτικούς» προειδοποιεί η σουηδική εφημερίδα.

Η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό ( Le Figaro ) αναρωτιέται με πρωτοσέλιδο τίτλο της «Τι σημαίνει να είσαι Γάλλος» και πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ξεκινάει συζήτηση επί του θέματος εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής διότι ανησυχεί με «τον φόβο της παρακμής που έχει γίνει εθνικό σπορ στη Γαλλία».

Η Φιγκαρό θεωρεί ότι «ο φόβος της παρακμής υπάρχει σε όλα τα παλαιά έθνη της Ευρώπης αλλά φαίνεται να ταλαιπωρεί περισσότερο τους Γάλλους».

Ωστόσο, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα «οι Γάλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έχουν μια διεθνή αποστολή . και διατηρούν ανέγγιχτα τα μεγαλόπνοα όνειρα τους».

«Το πνεύμα της παραλίας Ομάχα»

«Παρά τις βαθιές διαφωνίες που θα μπορούσαν να είχαν εκτροχιάσει την γαλλο-αμερικανική προσέγγιση στους εορτασμούς για την απόβαση στη Νορμανδία, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ κατάφερε να τονίσει την ευγνωμοσύνη και οι Αμερικανοί έφυγαν ικανοποιημένοι» εκτιμά η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ ( Le Monde ).

Όμως η Λε Μοντ αναρωτιέται για πόσο καιρό «θα κρατήσει αυτό το καλό κλίμα» για να δώσει την απάντηση ότι «η ψηφοφορία για το μέλλον του Ιράκ αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δείξει πόσο θα κρατήσει αυτό το νέο πνεύμα συνεργασίας».

«Το μέλλον θα δείξει αν το πνεύμα της παραλίας Ομάχα θα κυριαρχήσει στη νέα γαλλο-αμερικανική συνεργασία» είναι το συμπέρασμα της Μοντ.

Αισιοδοξεί στο ζήτημα αυτό η ισπανική Ελ Παίς ( El Pais ) η οποία λέει ότι «οι εορτασμοί της 60ης επετείου από την απόβαση άνοιξαν την πόρτα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξασφαλίσει συμφωνία στο θέμα του Ιράκ».

«Όσο για την κυβέρνηση της Μαδρίτης, ο πρωθυπουργός Θαπατέρο δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει ένα συναινετικό ψήφισμα ακόμη και αν δεν καλύπτει όλους τους στόχους που έχει ο ίδιος θέσει» λέει η ισπανική εφημερίδα.

Η Σύνοδος του Ομίλου των 8

Η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ( Liberation ) επισημαίνει ότι ορισμένοι αναλυτές θεωρούν τις συνόδους του Ομίλου των 8 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών «ένα κλαμπ για τους ηγέτες των χωρών αυτών όπου τίποτα δεν αποφασίζεται και τίποτα δεν εξετάζεται σε βάθος».

Ο ρωσικό όμως τύπος αντιμετωπίζει την σύνοδο στην πολιτεία της Γεωργίας των ΗΠΑ πιο σοβαρά.

Για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτν η σύνοδος είναι μιας ευκαιρία « να εδραιώσει τη θέση της Ρωσίας στον όμιλο των πλέον ισχυρών κρατών και επίσης να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις ειδικότερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες» υποστηρίζει η εφημερίδα Νεζαβισιμάγα Γκαζέτα ( Nezavisimaya Gazeta ).


Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 04:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Τα μικρά κόμματα απειλούν τα μεγάλα»

Το σύστημα της ταχυδρομικής ψήφου πάσχει, οι ψηφοφόροι αδιαφορούν, οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων ανησυχούν και ο βρετανικός τύπος άρχισε να ασχολείται με τις εκλογές δύο μέρες πριν από τη διεξαγωγή τους.

Η εφημερίδα Ιντιπένταντ ( Independent ) δημοσιεύει άρθρο για τις θέσεις των τεσσάρων πρώτων κομμάτων, δηλαδή του Εργατικού, του Συντηρητικού, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του κόμματος της Ανεξαρτησίας.

Το άρθρο αναφέρει ότι η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος ελάχιστα ασχολήθηκε με ευρωπαϊκά θέματα αλλά πρόβαλλε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι Εργατικοί, λέει το άρθρο, δεν περιμένουν πολλά από τις εκλογές ενώ αντίθετα οι Συντηρητικοί είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι με τις προοπτικές τους μέχρι που οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόροι τους θα τους εγκαταλείψουν για το κόμμα της Ανεξαρτησίας το οποίο συμφωνα με μια δημοσκόπηση μπορεί να συγκεντρώσει ως και 21% των ψήφων.

«Οι μικροί απειλούν τους μεγάλους»

«Οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί απειλούνται από τα περιθωριακά κόμματα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς ( Times ) που δημοσιεύει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μόνο το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα κάνει τον κόπο να ψηφίσει. Το Εργατικό κόμμα θα συγκεντρώσει γύρω στο 25% των ψήφων, θα χάσει δηλαδή γύρω στις δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 1999.

Όμως, ο μεγάλος χαμένος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα είναι το Συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα συγκεντρώσει 24% των ψήφων ενώ το 1999 είχε λάβει το 36%.

Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών διατηρεί την Τρίτη θέση με 16 18% των ψήφων και τέταρτο έρχεται το κόμμα της Ανεξαρτησίας που επιδιώκει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο θα λάβει γύρω στο 13% ενώ το 1999 είχε λάβει το 7% των ψήφων.

Η εφημερίδα Τάιμς προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος είναι δύσκολες καθώς σε 4 εκλογικές περιφέρειες καθιερώθηκε πειραματικά, το σύστημα της ταχυδρομικής ψήφου. Το πείραμα δεν φαίνεται να εξελίσσεται καλά καθώς σύμφωνα με την Τάιμς δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια δεν έχουν φθάσει ακόμη στους ψηφοφόρους.

Το κόμμα της Ανεξαρτησίας απειλεί τους Συντηρητικούς

Σε άλλο της άρθρο η εφημερίδα Τάιμς σχολιάζει τις πιέσεις που δέχεται ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ και από τους φιλοευρωπαίους και από τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματος του.

Η φιλοευρωπαϊκή παράταξη στο Συντηρητικό κόμμα κατηγορεί τον κ.Χάουαρντ ότι προσπαθεί να ανταγωνιστεί το κόμμα της Ανεξαρτησίας επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και το προτεινόμενο σύνταγμα.

«Ο Αόρατος άνδρας της εκλογικής μάχης»

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο της Ντέιλι Τέλεγκραφ ( Daily Telegraph ) το Συντηρητικό κόμμα υποστηρίζει ότι ο «αόρατος άνδρας» είναι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ διότι δεν εμφανίστηκε στο τελικό τηλεοπτικό διαφημιστικό του Εργατικού κόμματος για τις ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές που διεξάγονται την Πέμπτη στη Βρετανία.

Η ερμηνεία που δίνουν οι Συντηρητικοί για την απουσία του από το διαφημιστικό και για το ότι το όνομα του Τόνι Μπλερ σπάνια αναφέρεται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των Εργατικών, είναι ότι το κόμμα του εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου δημοφιλής και συνεπώς απωθεί αντί να προσελκύει τους ψηφοφόρους.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια εκτίμηση όμως θεωρούν ότι το γεγονός ότι ο Τόνι Μπλερ δεν είναι δημοφιλής οφείλεται στη στάση του στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο κ.Μπλερ στην τελευταία δημόσια εμφάνιση του ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην μετατρέψουν τις εκλογές σε δημοψήφισμα για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ( Financial Times ) ο κ.Μπλερ θα ζητήσει από τους Μουσουλμάνους ψηφοφόρους να έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική του στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή.

Επιστολή δύο σελίδων που υπογράφεται από τον Βρετανό πρωθυπουργό θα σταλεί σε χιλιάδες Μουσουλμάνους που το Εργατικό κόμμα πιστεύει ότι είναι ψηφοφόροι του, επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

«Εφιάλτης, αλλά για ποιόν;»

Η εφημερίδα Ιντιπένταντ ( Independent ) εκτιμά ότι οι ευρωεκλογές που υποτίθεται θα ήταν εφιαλτικές για τον Τόνι Μπλερ αποδεικνύονται κακό όνειρο για τους Συντηρητικούς.

Το σχετικό άρθρο της Ιντιπένταντ αναφέρει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε δύο τρόπους για να αυξήσει τη συμμετοχή στις εκλογές, καθιέρωσε την ταχυδρομική ψήφο σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες που παραδοσιακά ψηφίζουν τους Εργατικούς και ανέβαλε τις δημοτικές εκλογές για να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές.

«Οι Εργατικοί ακόμη και αν εξασφαλίσουν το ίδιο ποσοστό ψήφων με τις προηγούμενες εκλογές είναι πολύ πιθανό να χάσουν έδρες διότι μειώθηκε ο αριθμός των Ευρωβουλευτών της Βρετανίας από 87 σε 78», επισημαίνει το άρθρο του καθηγητή Τζον Κέρτις.

«Όλα αυτά θα έπρεπε να λειτουργούσαν υπέρ των Συντηρητικών, όμως ένα από τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι ότι όποια η δυσαρέσκεια με το Εργατικό κόμμα δεν ισοδυναμεί με ενθουσιασμό για τους Συντηρητικούς. Η αξιωματική αντιπολίτευση, στις ευρωεκλογές, στερείται γοητείας» είναι το συμπέρασμα του άρθρου του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Στράθκλαϊντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.