Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-07

  1. Το πέρασμα της Αφροδίτης
  2. Επίθεση Ισραήλ νότια της Βηρυτού
  3. Κοντά στο ψήφισμα για Ιράκ
  4. Στο στόχαστρο της Κομισιόν για τρομοκρατία
  5. Πολύ κοντά το ψήφισμα για Ιράκ
  6. Βραβείο Τόνι στην πρώην σύζυγο του Μπιλ Κόσμπι
  7. Ανθρωποκυνηγητό στη Σαουδική Αραβία
  8. Συμφωνία για τη διάλυση των πολιτοφυλακών
  9. Ρόλο κλειδί επιδιώκει η Αίγυπτος
  10. Καταδικάσθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ρουάντα
  11. Επιστολές Παπαδόπουλου στον ΟΗΕ
  12. Αναμετρήσεις σε «μπαλκόνια» και τηλεοράσεις
  13. Υπέρ της «ευρωπαϊκής Τουρκίας»
  14. Εν αναμονή εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ
  15. Ανεβαίνει το πετρέλαιο, πέφτουν οι αερογραμμές
  16. Συμφωνία για τη διάλυση των πολιτοφυλακών
  17. Συνέδριο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
  18. Mείωση της παρουσίας των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα
  19. Μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Τσάβεζ
  20. Φόρος τιμής στους βετεράνους και στον Ρόναλντ Ρέγκαν
  21. Το Ισραήλ εγκρίνει σχέδιο για τη Γάζα
  22. Μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Τσάβεζ
  23. «Η μέρα των βετεράνων»

Τρίτη 08 Ιουνίου 2004 - 02:45 (Ώρα Λονδίνου)

Το πέρασμα της Αφροδίτης

Η επόμενη φορά θα είναι το 2012 και μετά το 2117

Το «πέρασμα» της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο όπως το βλέπουμε εμείς από τη Γη είναι ένα σπανιότατο φαινόμενο. Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν το 1882.

Σήμερα αρχίζει γύρω στις 6 και 20 ώρα Αγγλίας και διαρκεί έξι ώρες ως τις 12 και 24 λεπτά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους στην όραση αν προσπαθήσει κανείς να παρατηρήσει κατ ευθείαν το φαινόμενο δια γυμνού οφθαλμού ή με τηλεσκόπιο.

«Ακόμη και η χρήση μαύρων γυαλιών δεν προστατεύει τα μάτια» είπε στο BBC ο καθηγητής Ρόμπερτ Γουόλς του Κέντρου Αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Λανκασάιρ.

Η Αφροδίτη «περνάει» μπροστά από τον Ήλιο περίπου 4 φορές κάθε 243 χρόνια. Δύο φορές σε 8 χρόνια και μετά μεσολαβούν 120 χρόνια, και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται.

Από πολλές απόψεις η Αφροδίτη είναι η φοβερή δίδυμη αδελφή της Γης διότι εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από τον πλανήτη μας.

Δόκτωρ Άντριου Κόατς

Ο λόγος που μεσολαβεί αυτό το διάλειμμα των 120 χρόνων είναι επειδή οι τροχιές της Αφροδίτης και της Γης δεν είναι παράλληλες και το φαινόμενο παρατηρείται μόνο όταν και οι δύο πλανήτες και ο Ήλιος βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

Αυτό συνέβη έξι μόνο φορές μετά την ανακάλυψη του τηλεσκόπιου: το 1631, 1639, 1761, 1769, 1874 και 1882. Η επόμενη φορά θα είναι το 2012 και μετά το 2117.

Ο πλανήτης Αφροδίτη θα εξερευνηθεί από το Βίνους Εξπρές που θα εκτοξευθεί το 2005 με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για την ατμόσφαιρα του πλανήτη ο οποίος είναι καλυμμένος με πυκνά κιτρινωπά σύννεφα που περιέχουν θειικό οξύ.

Η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ίση με αυτή στο βυθό, σε βάθος 900 μέτρων, του ωκεανού της Γης.

Και επειδή η Αφροδίτη περιστρέφεται τόσο αργά γύρω από τον άξονα της ο χρόνος στο πλανήτη αυτό είναι 225 μέρες της Γης και μεγαλύτερος από την μέρα της.

«Από πολλές απόψεις η Αφροδίτη είναι η φοβερή δίδυμη αδελφή της Γης διότι εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από τον πλανήτη μας. Πάσχει από το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ακραίο βαθμό με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Αφροδίτης να είναι η υψηλότερη του Ηλιακού μας συστήματος, 460 βαθμοί Κελσίου» είπε ο Δόκτωρ Άντριου Κόατς της ομάδας που θα στείλει το Βίνους Εξπρές.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 21:50 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση Ισραήλ νότια της Βηρυτού

Η επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας ήταν βαθιά μέσα στο Λίβανο

Ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν κατά θέσεων παλαιστινίων μαχητών νότια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού η επίθεση πραγματοποιήθηκε σαν αντίποινο για την επίθεση με ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Παλαιστίνιοι κατά ισραηλινού σκάφους ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές από την ισραηλινή επίθεση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λιβάνου τα αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις της διοίκησης της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η επίθεση σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους έγινε στους λόφους της περιοχής Νααμέ που βρίσκεται μόλις οκτώ χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι αν και οι επιθέσεις των Ισραηλινών κατά της Χεζμπολά κοντά στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου είναι συχνό φαινόμενο, η σημερινή επιδρομή είναι ασυνήθιστη καθώς γίνεται βαθιά μέσα στην επικράτεια του Λιβάνου.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 23:22 (Ώρα Λονδίνου)

Κοντά στο ψήφισμα για Ιράκ

Το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για το μέλλον του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι το νέο τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος θα εγκριθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «στο τελικό στάδιο» και ότι «κινούνται προς θετική κατεύθυνση».

Νέο σχέδιο

Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές το νέο σχέδιο δεν είναι πολύ διαφορετικό από τις πρώτα τρία κείμενα και δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που επεδίωκε η Γαλλία: οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών να έχουν την συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ιράκ.

Αν αυτού, η σχέση που θα διέπει τις αμερικανικές δυνάμεις με την κυβέρνηση του Ιράκ περιέχεται στο παράρτημα του ψηφίσματος σε μορφή επιστολών που αντάλλαξαν ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Οι επιστολές αυτές υπογραμμίζουν ότι το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργάζονται σε πνεύμα συνεργασίας με στόχο τη συναίνεση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι Ιρακινοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να έχουν βέτο στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η Ουάσιγκτον από την πλευρά της έχι καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί βέτο τρίτων.

Καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών δεν υπάρχει προς το παρόν - αντίδραση από την πλευρά της Γαλλίας.

Ρωσία

Νωρίτερα πάντως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που στο παρελθόν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί.

Ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Γιούρι Φεντότοφ, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος «έχει σημαντικά βελτιωθεί» αν και όπως είπε υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.

Ο ρώσος υπουργός τόνισε ότι το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος αντανακλά τις προτάσεις που τέθηκαν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» από την Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δηλώσεις Μπραχίμι

Πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα κράτη-μέλη άκουσαν τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και του ειδικού απεσταλμένου του στο Ιράκ, Λακτάρ Μπραχίμι,

Ο κύριος Μπραχίμι τόνισε ότι χρειασθούν τουλάχιστον οκτώ μήνες για την διεξαγωγή αξιόπιστων και αδιάβλητων εθνικών εκλογών.

Πρόσθεσε δε ότι θα περάσουν χρόνια και όχι μήνες για την ανασυγκρότηση του Ιράκ και την επιβολή της τάξης στη χώρα.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 19:21 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο της Κομισιόν για τρομοκρατία

Παρά τις υποσχέσεις για επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων κατά της τρομοκρατίας, Ελλάδα και Ιταλία δεν έχουν ανταποκριθεί αναλόγως λέει έκθεση της Κομισιόν

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκθεση της Κομισιόν επιπλήττει 3 χώρες-μέλη μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων κατά της τρομοκρατίας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επίπληξη περιέχεται σε έκθεση που θα παρουσιασθεί την Τρίτη στο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών και δικαιοσύνης που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ιταλία δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τις οδηγίες για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2003, ενώ μετά τις επιθέσεις στην Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου οι υπουργοί των χωρών-μελών αποφάσισαν να επισπεύσουν την εφαρμογή του.

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι στο θέμα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης «η Ελλάδα και η Ιταλία τα πηγαίνουν πολύ άσχημα».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Γερμανία επισπεύδει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και έτσι είναι πιθανό να αποφύγει την επίπληξη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα είναι μεταξύ πέντε χωρών-μελών που ακόμη δεν εγκρίνει νομοθεσία που θα επιτρέπει την δημιουργία κοινών ερευνητικών ομάδων κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Οι πρωτοβουλία για τις κοινές ερευνητικές ομάδες αποτελεί ένα ακόμη μέτρο που αποφασίσθηκε στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον συντονιστή επί θεμάτων τρομοκρατίας, Γκις ντε Βρις, αυτές οι καθυστερήσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ο κύριος ντε Βρις υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν νόμους αλλά και να τους εφαρμόζουν με γρήγορα βήματα».


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 20:14 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύ κοντά το ψήφισμα για Ιράκ

Το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για το μέλλον του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι το νέο ψήφισμα θα εγκριθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «στο τελικό στάδιο» και ότι «κινούνται προς θετική κατεύθυνση».

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγροπόντε, εξέφρασε την άποψη ότι η ψήφος για την έγκριση του ψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Γιούρι Φεντότοφ, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος «έχει σημαντικά βελτιωθεί» αν και όπως είπε υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.

Ο ρώσος υπουργός τόνισε ότι το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος αντανακλά τις προτάσεις που τέθηκαν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» από την Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναμένεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, όσο και ο ειδικός απεσταλμένος του στο Ιράκ, Λακτάρ Μπραχίμι, θα μιλήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν οι χώρες-μέλη συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους στο τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 18:33 (Ώρα Λονδίνου)

Βραβείο Τόνι στην πρώην σύζυγο του Μπιλ Κόσμπι

Οι Χιού Τζάκμαν και Φιλίσια Ράσασντ ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς απονομής των βραβείων Τόνι

Η Φιλίσια Ράσαντ έγινε η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα ηθοποιός που τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο Τόνι για την ερμηνεία της στο έργο «A raisin in the sun».

Η Ράσαντ είναι ευρύτερα γνωστή ως η τηλεοπτική σύζυγος του γυναικολόγου, Μπιλ Κόσμπι στην ομώνυμη αμερικανική τηλεοπτική σειρά.

Το βραβείο του α΄ ανδρικού ρόλου απενεμήθη στον Αυστραλό ηθοποιό, Χιού Τζάκμαν, πρωταγωνιστής της κινηματογραφικής σειράς ταινιών Χ Men.

«Συχνά αναρωτιόμουν τι έπρεπε να κάνω για να μου συμβεί αυτό. Τώρα ξέρω», είπε η 55χρονη Φιλίσια Ράσαντ και πρόσθεσε, «θέλει προσπάθεια και χάρη. Υπεράνθρωπη προσπάθεια και χάρη.»

Η συμπρωταγωνίστρια της Ράσαντ, Όντρα Μακντόναλντ τιμήθηκε με το βραβείο Τόνι πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού.

«Ήταν μια χρονιά που δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για να ακουστεί η φωνή των Αφροαμερικανίδων ηθοποιών. Ίσως περισσότερο από ποτέ», τόνισε η Μακντόναλντ.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 17:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρωποκυνηγητό στη Σαουδική Αραβία

Η δημοσιογραφική ομάδα ετοίμαζε αφιέρωμα για την ασφάλεια στη Σαουδική Αραβία

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας για τον εντοπισμό των δραστών που επιτέθηκαν κατά ειδησεογραφικής ομάδος του ΒΒC.

Ο εικονολήπτης και δημοσιογράφος, Σάιμον Κάμπερς έχασε τη ζωή του και ο συντάκτης θεμάτων ασφαλείας, Φρανκ Γκάρντνερ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στη Σαουδική Αραβία διευκρίνισε ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά των Βρετανών δημοσιογράφων από το τζιπ στο οποίο επέβαιναν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επαγρυπνεί για την απειλή της τρομοκρατίας μετά την επίθεση κατά του τηλεοπτικού συνεργείου του BBC, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτός είναι ένας αγώνας κατά των τρομοκρατών που είναι διατεθειμένοι να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά και τη δημοκρατία», τόνισε ο Τόνι Μπλερ.

Η αστυνομία του Ριάν απέδωσε την επίθεση σε «άγνωστα στοιχεία».

Οι δύο δημοσιογράφοι μετέβησαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για την προετοιμασία τηλεοπτικής εκπομπής για τις συνθήκες ασφαλείας στη χώρα και την Αλ Κάιντα και τη στιγμή της επίθεσης έπαιρναν πλάνα έξω από το σπίτι γνωστού ισλαμιστή.

Ο Κάμπερς, 36 ετών, εργαζόταν πολλά χρόνια για το BBC αλλά και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς και κάλυπτε διεθνή γεγονότα σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Ο Γκάρντνερ, 42 ετών, θεωρείται ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ιδιαίτερα στην αλ Κάιντα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ριάντ.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τη διάλυση των πολιτοφυλακών

Η πολιτοφυλακή που πρόσκειται στον Μοκτάντα αλ Σαντρ δεν θα καταθέσει τα όπλα

Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγάντ Αλάουι δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τη διάλυση και παράδοση των όπλων των πολιτοφυλακών που αντιτίθονταν στον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Περίπου 100.000 μέλη αυτών των πολιτοφυλακών θα ενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ή θα επιστρέψουν στο δημόσιο βίο.

Πάντως στη συμφωνία δε συμπεριλαμβάνονται οι πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο ακραίο σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση σημειώθηκαν εκρήξεις σε κτιριακό συγκρότημα γύρω από τέμενος στην Κούφα του Ιράκ, όπου βρίσκονται οι βάσεις των υποστηρικτών του ακραίου σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τυλίχτηκε στις φλόγες μια από τις αποθήκες των πυρομαχικών των υποστηρικτών του σιίτη κληρικού.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος.

Η διάλυση των πολιτοφυλακών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2005 με τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ανάμεσα στις πολιτοφυλακές που καταθέτουν τα όπλα είναι οι Κούρδοι πεσμέργκα, η σιιτική ταξιαρχία Μπαντρ του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ.

«Εφεξής όλες οι μη κρατικές ένοπλες δυνάμεις είναι παράνομες», τόνισε ο κ. Αλάουι και πρόσθεσε, «αυτοί που θα επιλέξουν την παρανομία και όχι την ενσωμάτωση στην κοινωνία θα αντιμετωπισθούν με σιδηρά πυγμή.»


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 16:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ρόλο κλειδί επιδιώκει η Αίγυπτος

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ (αριστερά) σε παλαιότερη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος δηλώνει έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη διαφύλαξη της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιβάν Σαλόμ, είχε συνομιλίες για το εν λόγω θέμα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και τους συμβούλους στο Κάιρο.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ο κ. Σαλόμ δήλωσε ότι η Ισραήλ και Αίγυπτος θα καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες για το θέμα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αίγυπτος αναμένεται να αναλάβει την εκπαίδευση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα.

Ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο ανέφερε ότι η Αίγυπτος ανησυχεί διότι πιστεύει ότι η αποχώρηση των Ισραηλινών θα επιφέρει χάος στην περιοχή και ότι ο έλεγχος δεν αποκλείεται να περάσει στις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.

Συνεχίζεται η βία

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν θανάσιμα έναν 17χρονο Παλαιστίνιο πιθανότατα στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς.

Στη Δυτική Όχθη ένας Παλαιστίνιος με μαθησιακές δυσκολίες φέρεται να σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών κοντά στην Τουλκράμ.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν ανάπηρο Παλαιστίνιο σε σημείο ελέγχου της Δυτικής Όχθης.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδικάσθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ρουάντα

Ο Παστέρ Μπιζιμούνγκου ήταν μετριοπαθής Χούτου

Δικαστήριο στη Ρουάντα καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Παστέρ Μπιζιμούνγκου, σε 15 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Ο Μπιζιμούνγκου, της φυλής Χούτου, ήταν πρόεδρος της Ρουάντα για έξι χρόνια μετά την γενοκτονία του 1994 και τότε θεωρείτο ως αρχιτέκτονας της εθνικής συμφιλίωσης.

Η γενοκτονία στη Ρουάντα που πραγματοποιήθηκε από του Χούτου κατά των Τούτσι τερματίσθηκε με την ανάληψη της εξουσίας στην χώρα από τους αντάρτες του ανταρτικού κινήματος RDF στο οποίο κυριαρχούσαν οι Τούτσι.

Ο Μπιζιμούνγκου, αν και Χούτου, είχε υποστηρίξει το RDF και όταν οι αντάρτες ανέλαβαν την εξουσία ο ηγέτης τους Πολ Καγκάμε του προσέφερε την προεδρία για να προωθήσει την εθνική συμφιλίωση.

Ο Μπιζιμούνγκου παραιτήθηκε μετά από 6 χρόνια στην προεδρία και μετά αποκάλυψε ότι η σχέση του με τον αντιπρόεδρο Καγκάμε «ήταν δύσκολη». Πρόσθεσε δε ότι είχε αποκλεισθεί από το να ασκεί πραγματική εξουσία στην χώρα.

Συνελήφθη καθώς ετοιμαζόταν να ιδρύσει το δικό του ανεξάρτητο κόμμα και κατηγορήθηκε ότι έκανε σκευωρία δημιουργώντας παραστρατιωτική οργάνωση που υπονόμευε την ασφάλεια της Ρουάντα.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 13:40 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστολές Παπαδόπουλου στον ΟΗΕ

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Λευκωσία θα αποστείλει μεμοράντουμ στο Σ. Ασφαλείας

Με δύο δικά της έγγραφα επιχειρεί να παρέμβει η Λευκωσία στη συζήτηση για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ήδη προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποσταλεί επιστολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εντός της ημέρας αποστέλλεται και πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, μεμοράντουμ, με το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση θα επεξηγεί τις δικές της θέσεις.

Το περιεχόμενο και των δύο εγγράφων περιστρέφεται γύρω από τη θέση της Λευκωσίας ότι η έκθεση του Κόφι Ανάν προς το σώμα από τη μία χαρακτηρίζεται από σοβαρές παραλείψεις από, δε, την άλλη εμπεριέχει σημαντικές ανακρίβειες.

Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η όλη συζήτηση για το κυπριακό ,χωρίς να οδηγεί σε αντιπαράθεση με τον Κόφι Ανάν,να μη γίνει μόνο στη βάση της έκθεσης του γενικού γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στη βάση των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ήδη έχουν κληθεί στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών οι πρέσβεις όλων των μονίμων και μη μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα, δε, με κυβερνητικές πηγές τρία μόνιμα μέλη του Σ. Ασφαλείας, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία φέρονται να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις γιά το περιεχόμενο τη έκθεσης του κ. Ανάν και προβληματίζονται για το κατά πόσον θα ήταν σκόπιμο η έκθεση αυτή να υιοθετηθεί ως έχει από το σώμα.

Στόχος ακόμη της κυπριακής κυβέρνησης είναι να επιτύχει συζήτηση του Κυπριακού όχι σε κλειστή αλλά σε ανοιχτή συνεδρία ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τις δικές της απόψεις.

Τα σημεία που κυρίως ενοχλούν την κυπριακή κυβέρνηση είναι η εν πολλοίς μονομερής,όπως εκτιμάται, επίκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς και η προσπάθεια υιοθέτησης του σχεδίου Ανάν ως έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ εξίσου ενοχλεί και η θέση που προωθείται από κάποιες χώρες γιά αναβάθμιση τού καθεστώτος στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο μέσα από μέτρα που τύποις θα έχουν ως στόχο την άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμετρήσεις σε «μπαλκόνια» και τηλεοράσεις

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προεκλογικές κινήσεις των κομμάτων εν όψει της κυριακάτικης εκλογικής αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές.

Τη Δευτέρα το πρωί συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με θέμα το Γ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει την έκθεση «Ποσειδώνια» στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όπως αναμένεται ο κ. Παπανδρέου θα ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και θα κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τα όσα έλεγαν σχετικά με τα έργα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που τώρα εγκαινιάζουν.

Με ενδιαφέρον, αναμένεται η προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής, που θα μεταδοθεί το βράδυ της Τρίτης σε διακαναλική μετάδοση.

Το «ντιμπέιτ» αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο για το γεύμα του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι εντάσσεται στα σχέδια περί Κεντροαριστεράς.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος μίλησε για συκοφαντίες και σημείωσε ότι η Αριστερά δε χρειάζεται υποθηκοφύλακα που θα βάζει ετικέτες.

Τη Δευτέρα το βράδυ ο κ. Κωνσταντόπουλος μιλάει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΝ στην Αθήνα, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 14:50 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ της «ευρωπαϊκής Τουρκίας»

Από το βήμα του διεθνούς ευρωπαϊκού φόρουμ «Βαχάου», στην Αυστρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες η ίδια θα προχωρήσει.

Ο κ. Καραμανλής, επανέλαβε τη στήριξη που παράσχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε όμως ότι ο βαθμός του ευρωπαϊκού βηματισμού της όπως και όλων των άλλων γειτονικών χωρών, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ίδια.

«Μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας, των γειτόνων της και ολόκληρης της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει την ευθύνη για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την προσέγγιση των ευρωπαϊκών προτύπων».


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γυρίζουν την πλάτη σε οικογένεια - σχολείο. Πανελλαδική έρευνα σε 3.800 δεκαπεντάχρονους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ακίνητα: Ευκαιρίες σε 20 περιοχές. Ο «χάρτης» της κτηματαγοράς στο Λεκανοπέδιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: Τέρμα στην ασυλία των πράσινων τρωκτικών. Κορυφαίους νομικούς και καθηγητές επιστρατεύει ο Πρ. Παυλόπουλος για τα δευτεροβάθμια Πειθαρχικά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παίρνουν και άλλοι το ΕΚΑΣ. Νομοσχέδιο Παναγιωτόπουλου: Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Το νέο δημόσιο. Ηλεκτρονική τάξη στο απόλυτο χάος. Τι αλλάζει στη ζωή των υπαλλήλων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαλύει το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος μετά τις Ευρωεκλογές. Προεξοφλεί την ήττα την οποία χρεώνει στον Σημίτη, προαναγγέλλει συγκρούσεις και ξηλώνει όλα τα όργανα (Γραμματέα, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές).

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σε ποιες σχολές πέφτουν οι βάσεις. Πως διαμορφώνεται ο χάρτης των φετινών Πανελλαδικών.

ΕΘΝΟΣ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη στα Ταμεία. Από το καλοκαίρι σε ισχύ οι νέες διατάξεις σε ΙΚΑ, αγρότες, επαγγελματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαύρος Σεπτέμβρης έρχεται μαύρος σαν καρακάξα. Άρχισαν να ανησυχούν, δύο μήνες πριν την Ολυμπιάδα και... τρέχουν να σωθούν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πιέζουν τον Σημίτη να βγει δυναμικά μπροστά. Βουλευτές, στελέχη και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βάσεις: Πτωτική τάση σε τρία πεδία. Πανελλαδικές: Οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών με την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καμπανάκι για 400.000 φορολογούμενους. Σχέδιο κατάργησης αυτοτελούς φορολόγησης.

ΕΣΤΙΑ: Ο Ρόναλντ Ρήγκαν άλλαξε τον κόσμο. Επί ημερών του τερματίσθηκε ο Ψυχρός Πόλεμος.

ESPRESSO: Μεγαλογιατρός αρνείται να αναγνωρίσει το νόθο παιδί του. Σκάνδαλο στην υψηλή κοινωνία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τους ξηλώνει όλους ο Γιώργος. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές οι σαρωτικές αλλαγές.

MetroRAMA: Πλήρης ευρω - αδιαφορία. Οι ευρωεκλογές της Κυριακής αφήνουν ασυγκίνητους τους πολίτες των «25».

ΤΑ ΝΕΑ: Καμπάνια ΝΔ με τα έργα του... ΠΑΣΟΚ. Επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης.

City Press: Τους ένωσαν οι μνήμες του πολέμου. «D DAY» 60 χρόνια μετά.

Η ΧΩΡΑ: Τι πρόστιμα ισχύουν για τα αυθαίρετα. Όλη η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ.

ΠΑΣΟΚ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι «έξι ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη με τον εαυτό του, καθώς προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να τους πείσει να μην προτιμήσουν την αποχή ή την ψήφιση άλλων κομμάτων της Αριστεράς».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι «ανεβάζει για μία ακόμη φορά τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας από τη μία πλευρά την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας λίγο πριν από την τελική ευθεία των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ από την άλλη κάνει λόγο για συγκρούσεις, που καταδεικνύουν το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ «αποφασισμένος να προχωρήσει σε γενικό ξήλωμα του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος προεξοφλεί από τώρα την ήττα στις ευρωεκλογές, προαναγγέλλοντας παράλληλα συγκρούσεις με τα στελέχη που διαφωνούν ή αγωνιούν για την τύχη της Παράταξης καθώς και κατάργηση όλων των εκλεγμένων οργάνων».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι «τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αδειάζουν διακριτικά και μέσω του κομματικού μηχανισμού τον Γιώργο Παπανδρέου, αποβλέποντας στην επόμενη μέρα των ευρωεκλογών».

Κυπριακό

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «σε κινητοποίηση Λευκωσία και Αθήνα, για να αποτρέψουν δυσμενές ψήφισμα που θα στηριχθεί στην αρνητική έκθεση Ανάν. Για ειδική παράγραφο, που θα ανοίγει τον δρόμο απευθείας συναλλαγών με τα Κατεχόμενα, πρωτοστατεί στο παρασκήνιο η Βρετανία».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι «σε τροχιά σύγκρουσης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο έριξε χθες και άλλο... λάδι στη φωτιά, αναγκάζοντας τη Λευκωσία να απαντήσει σε υψηλούς τόνους και να κατηγορήσει τον Κόφι Ανάν ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το Κυπριακό».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι «ένταση έχει προκαλέσει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο επέκρινε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι δεν δίνει ξεκάθαρο στίγμα για το μέλλον, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου κατηγόρησε τον Κόφι Ανάν ότι ακολουθεί επικίνδυνη πολιτική για το Κυπριακό. Στο επίκεντρο και η Ισλαμική Διάσκεψη».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεβαίνει το πετρέλαιο, πέφτουν οι αερογραμμές

Οι αεροπορικές εταιρείες ήλπιζαν σε κέρδη για το 2004

Με απώλειες κερδών απειλείται εκ νέου η βιομηχανία των αερομεταφορών εξαιτίας των ανοδικών τιμών του πετρελαίου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Αεροπορικών Εταιρειών ΙΑΤΑ, Τζιοβάνι Μπσινιάνι, στο ετήσιο συνέδριο του οργανισμού.

Ο κ. Μπισινιάνι διευκρίνισε ότι πριν από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου οι προβλέψεις για την πορεία των αεροπορικών εταιρειών ήταν πολύ αισιόδοξες.

«Οι εκτιμήσεις για κέρδη τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων βασίζονταν στην περίοδο που η τιμή του πετρελαίου κυμαινόταν στα 30 δολάρια το βαρέλι. Εάν η τιμή πάει στα 33 δολάρια το βαρέλι, τότε θα έχουμε ούτε κέρδη, ούτε ζημίες. Εάν όμως η τιμή του πετρελαίου φτάσει στα 36 δολάρια τότε αναμένουμε απώλειες», κατέληξε ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ.

Μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 30% σε σχέση με το 2003. Μια αύξηση που αποδίδεται στην άνοδο της ζήτησης και στους φόβους για αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπισινιάνι παραλλήλισε την άνοδο του πετρελαίου με τον «πέμπτο άγγελο της Αποκαλύψεως», και πρόσθεσε, πέρσι «επιβιώσαμε του τετάρτου αγγέλου SARS, πόλεμος στο Ιράκ, τρομοκρατία και την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.»


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τη διάλυση των πολιτοφυλακών

Η πολιτοφυλακή που πρόσκειται στον Μοκτάντα αλ Σαντρ δεν θα καταθέσει

Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγάντ Αλάουι δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τη διάλυση και παράδοση των όπλων των πολιτοφυλακών που αντιτίθονταν στον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Περίπου 100.000 μέλη αυτών των πολιτοφυλακών θα ενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ή θα επιστρέψουν στο δημόσιο βίο.

Πάντως στη συμφωνία δε συμπεριλαμβάνονται οι πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο ακραίο σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση σημειώθηκαν εκρήξεις σε κτιριακό συγκρότημα γύρω από τέμενος στην Κούφα του Ιράκ, όπου βρίσκονται οι βάσεις των υποστηρικτών του ακραίου σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τυλίχτηκε στις φλόγες μια από τις αποθήκες των πυρομαχικών των υποστηρικτών του σιίτη κληρικού.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος.

Η διάλυση των πολιτοφυλακών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2005 με τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ανάμεσα στις πολιτοφυλακές που καταθέτουν τα όπλα είναι οι Κούρδοι πεσμέργκα, η σιιτική ταξιαρχία Μπαντρ του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ.

«Εφεξής όλες οι μη κρατικές ένοπλες δυνάμεις είναι παράνομες», τόνισε ο κ. Αλάουι και πρόσθεσε, «αυτοί που θα επιλέξουν την παρανομία και όχι την ενσωμάτωση στην κοινωνία θα αντιμετωπισθούν με σιδηρά πυγμή.»


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέδριο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Βασικός στόχος η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών

Ξεκίνησαν στη Γενεύη οι εργασίες συνεδρίου του μεγαλύτερου που έχει ποτέ διεξαχθεί για την κατάσταση των Παλαιστινίων προσφύγων.

Στο συνέδριο συμμετέχουν αντιπροσωπείες 70 κρατών και περισσότερες από 30 διεθνείς οργανώσεις, σε μια περίοδο, μάλιστα, ύφεσης της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ζουν συνωστισμένοι σε προσφυγικούς καταυλισμού στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο.

Προσφυγικοί καταυλισμοί που σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εξελίσσονται σε σύγχρονα αστικά γκέτο.

Το συνέδριο, το μεγαλύτερο από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1968, θα αναζητήσει τρόπους για τη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών και για τη βελτίωση της στέγασης των προσφύγων.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Ελβετίας και της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Ανακούφιση και την Αποκατάσταση των Παλαιστινίων Προσφύγων (UNRWA).


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

Mείωση της παρουσίας των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποσύρουν στα στρατεύματά τους μέχρι το 2006

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης 12.500 στρατιωτών τους από τους συνολικά 37.000 που διατηρούν στη Νότιο Κορέα μέχρι το 2006.

Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το εν λόγω σχέδιο στους Νοτιοκορεάτες συναδέλφούς τους λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών για στρατιωτικά θέματα στη Σεούλ.

Στη μείωση συμπεριλαμβάνονται και οι 3.600 Αμερικανοί στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει ήδη αποφασίσει να μεταφερθούν στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι ο εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών τους δυνάμεων είναι απαραίτητος, αλλά η πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων έχει δημιουργήσει πολλές ανησυχίες στη Νότιο Κορέα για ενδεχόμενη αύξηση των απειλών από τη Βόρειο Κορέα.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Ρο Μου Χιούν, ο οποίος είναι υπέρ της απεξάρτησης της Σεούλ από την Ουάσινγκτον, επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους των συμπατριωτών του.

«Η αυτοάμυνα και η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι δύο έννοιες που μπορούν να συμπληρώνουν η μία την άλλη», τόνισε από τηλεοράσεως ο Νοτιοκορεάτης προέδρος.

Προς το παρόν έως και 37.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Νοτίου Κορέας, μια δύναμη κατάλοιπο του πολέμου της Κορέας, 1950 53.

Η προωθημένη τους θέση, επιτρέπει στους Αμερικανούς να βρίσκονται σε θέση βολής από τις δυνάμεις πυροβολικού της Βόρειας Κορέας.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Τσάβεζ

Οι οπαδοί του Τσάβεζ ορκίστηκαν ότι θα νικήσουν τους αντιπάλους του

Μαζική πορεία υπέρ του προέδρου της Βενεζουέλας πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας.

Η πορεία ήταν η πρώτη μετά την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα, να γίνει δημοψήφισμα για το αν θα συνεχίσει ο Ούγκο Τσάβεζ να ασκεί το προεδρικό αξίωμα.

Στο λόγο στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος Τσάβεζ υποσχέθηκε να κερδίσει «την εκλογική μάχη».

Οι αντίπαλοι του προέδρου της Βενεζουέλας τον κατηγορούν ότι καταστρέφει την οικονομία της χώρας, ενώ οι οπαδοί του πιστεύουν πως υποστηρίζει τις φτωχές οικονομικά τάξεις.

Ο χρόνος που θα γίνει το δημοψήφισμα είναι κρίσιμης σημασίας.

Αν γίνει μετά τις 19 Αυγούστου και ο πρόεδρος Τσάβεζ χάσει τότε αναλαμβάνει αυτομάτως ο αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του κ.Τσάβεζ, χωρίς να είναι αναγκαία η διεξαγωγή εκλογών.

Ο αριστερών αποκλίσεων πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι πολύ αγαπητός στους οπαδούς του διότι είναι ο πρώτος ηγέτης της χώρας που διέθεσε ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τη πετρελαϊκή βιομηχανία, σε κοινωνικά προγράμματα για τους φτωχούς.

Αντίθετα, οι αντίπαλοι του υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα αυτά δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο και τον κατηγορούν ότι γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικός.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρος τιμής στους βετεράνους και στον Ρόναλντ Ρέγκαν

Ελάχιστα ασχολούνται οι ευρωπαϊκές εφημερίδες με εσωτερικά θέματα. Στον σημερινό τύπο κυριαρχούν οι εορτασμοί για την 60η επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία, την αρχή του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και ο θάνατος του Ρόναλντ Ρέγκαν «του πιο δημοφιλούς προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Η Γαλλία τιμά τους απελευθερωτές της» είναι ο τίτλος της Λε Φιγκαρό ( Le Figaro ) που συνοδεύεται από φωτογραφία του προέδρου Σιράκ σε νεκροταφείο πεσόντων στο Μπαγιέ.

«Η απόβαση στη Νορμανδία: μέρα γαλλο-αμερικανικής προσέγγισης» είναι ο τίτλος της Λε Μοντ ( Le Monde ) πάνω από φωτογραφία Αμερικανών στρατιωτών που υψώνουν τη γαλλική σημαία δίπλα στην αμερικανική.

«Συμφιλίωση Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης στους τάφους της Νορμανδίας» τόνιζει ο τίτλος της ισπανικής εφημερίδας Ελ Παίς ( Εl Pais ).

Η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ( Liberation ) επισημαίνει ότι η παρουσία του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ «προσδίδει ιστορική σημασία στους εορτασμούς που κατέστησαν δυνατή την επαναπροσέγγιση των προέδρων Μπους και Σιράκ».

«Αντιμέτωποι με τις τωρινές τους διαφορές σε μια τεταμένη διεθνή κατάσταση, οι πρώην σύμμαχοι και εχθροί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζουν τις κοινές αξίες τους» σημειώνει η Λε Φιγκαρό.

Σε άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Μπιλντ Αμ Ζόνταγκ ( Bild Am Sonntag ) ο Γερμανός καγκελάριος υποστηρίζει ότι «η νίκη των συμμάχων δεν ήταν θρίαμβος κατά της Γερμανίας, αλλά θρίαμβος για τη Γερμανία».

Ο κ.Σρέντερ εξηγεί ότι οι σύμμαχοι νίκησαν «το εγκληματικό καθεστώς που δολοφόνησε έξι εκατομμύρια Εβραίους καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες αντιπάλους του».

Η εφημερίδα Ντερ Ταγκεσπίγκελ ( Der Tagesspiegel ) λέει ότι αν και «εκ πρώτης όψεως οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο καγκελάριος μπορεί να φαίνονται επιπόλαιες και ανιστόρητες εντούτοις αντανακλούν το γεγονός ότι «στον 21ο αιώνα οι Γερμανοί πατριώτες πρέπει να είναι ευγνώμονες στους συμμάχους που απελευθέρωσαν την Γερμανία από τους Ναζί».

Η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ ( Der Standard ) δεν διακρίνει καμία ένδειξη συμφιλίωσης Ευρώπης ΗΠΑ και υπογραμμίζει δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Γάλλοι θεωρούν τη Γερμανία πιο αξιόπιστο σύμμαχο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφημερίδα Γκαζέτα ( Gazeta ) της Μόσχας διαμαρτύρεται που «σχεδόν κανένας δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ρωσία, τότε Σοβιετική Ένωση, πήρε μέρος στον πόλεμο».

«Είναι σαφές ότι η δυτική προπαγάνδα έχει κάνει πλύση εγκεφάλου σε αρκετές γενιές στην Ευρώπη και στην Αμερική με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι στον πόλεμο νίκησαν οι δυτικοί σύμμαχοι» λέει η εφημερίδα της Μόσχας.

«Ο πιο δημοφιλής Αμερικανός πρόεδρος»

Η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε ( Die Presse ) πιστεύει πως ο Ρόναλντ Ρέγκαν υπήρξε ο πιο δημοφιλής πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εφημερίδα συγκρίνει τα επιτεύγματα του με αυτά της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, και τονίζει ότι «μαζί άλλαξαν τις χώρες τους και τον κόσμο».

Η γερμανική Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ ( Die Tageszeitung ) συγκρίνει την προεδρία του Ρόναλντ Ρέγκαν με αυτή του νυν προέδρου Τζορτζ Μπους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «είναι σαφές πως η δεύτερη είναι άμεση συνέχεια της πρώτης, σε θέματα όπως τςη πολιτικής στη Μέση Ανατολή ή της μείωσης της φορολογίας».

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «ενώ ο Ρόναλντ Ρέγκαν στην κρίσιμη στιγμή έγινε ρεαλιστής, ο Τζορτζ Μπους μόνο τώρα έχει αρχίσει να υιοθετεί πιο ρεαλιστικές πολιτικές».

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της Λιμπερασιόν. Η γαλλική εφημερίδα πιστεύει πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ έχει σαν «πρότυπο τον Ρόναλντ Ρέγκαν και όχι τον πατέρα του».


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ εγκρίνει σχέδιο για τη Γάζα

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε κατ' αρχήν, με ψήφους 14 υπέρ έναντι 7 κατά, το σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας του ισραηλινού στρατού.

Το θέμα της διάλυσης των εβραϊκών οικισμών δεν τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά μετά τη συνεδρίαση ο κ.Σαρόν δήλωσε ότι «η αποδέσμευση άρχισε και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2005».

Στην Ουάσινγκτον η κυβέρνηση Μπους χαιρέτισε την απόφαση την οποία χαρακτήρισε «ένα θαρραλέο και ιστορικό βήμα».

Ανακοινωθέν του λευκού Οίκου τόνιζε την ανάγκη να αρχίσει επειγόντως η προετοιμασία της εφαρμογής του σχεδίου.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Μπάρμπαρα Πλετ, μεταδίδει ότι το αναθεωρημένο σχέδιο δεν έλυσε την πολιτική κρίση απλώς την ανέβαλλε.

Το υπουργικό συμβούλιο είναι διχασμένο. Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μπορεί να γίνει ψηφοφορία επί του σχεδίου παρά τη δικαστική προσφυγή που έγινε μετά την αποπομπή από τον κ.Σαρόν δύο υπουργών που είναι αντίθετοι στο σχέδιο.

Το σχέδιο του κ.Σαρόν προβλέπει την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, έτσι έμμεσα θεωρείται δεδομένη η παραμονή των Ισραηλινών σε μεγάλες περιοχές της Δυτικής Όχθης.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Τσάβεζ

Οι οπαδοί του Τσάβες ορκίστηκαν ότι θα νικήσουν τους αντιπάλους του

Μαζική πορεία υπέρ του προέδρου της Βενεζουέλας πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας.

Η πορεία ήταν η πρώτη μετά την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα, να γίνει δημοψήφισμα για το αν θα συνεχίσει ο Ούγκο Τσάβεζ να ασκεί το προεδρικό αξίωμα.

Στο λόγο στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος Τσάβεζ υποσχέθηκε να κερδίσει «την εκλογική μάχη».

Οι αντίπαλοι του προέδρου της Βενεζουέλας τον κατηγορούν ότι καταστρέφει την οικονομία της χώρας, ενώ οι οπαδοί του πιστεύουν πως υποστηρίζει τις φτωχές οικονομικά τάξεις.

Ο χρόνος που θα γίνει το δημοψήφισμα είναι κρίσιμης σημασίας.

Αν γίνει μετά τις 19 Αυγούστου και ο πρόεδρος Τσάβεζ χάσει τότε αναλαμβάνει αυτομάτως ο αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του κ.Τσάβεζ, χωρίς να είναι αναγκαία η διεξαγωγή εκλογών.

Ο αριστερών αποκλίσεων πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι πολύ αγαπητός στους οπαδούς του διότι είναι ο πρώτος ηγέτης της χώρας που διέθεσε ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τη πετρελαϊκή βιομηχανία, σε κοινωνικά προγράμματα για τους φτωχούς.

Αντίθετα, οι αντίπαλοι του υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα αυτά δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο και τον κατηγορούν ότι γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικός.


Δευτέρα 07 Ιουνίου 2004 - 04:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Η μέρα των βετεράνων»

Φωτογραφίες και άρθρα για τις τελετές που έγιναν χθες, παρουσία ηγετών από πολλές χώρες καθώς και βετεράνων του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, για την επέτειο των 60 χρόνων από την απόβαση στη Νορμανδία κυριαρχούν στις σημερινές βρετανικές εφημερίδες.

«60 χρόνια μετά, οι βετεράνοι της απόβασης παραδίδουν τον δαυλό στα χέρια της ιστορίας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν ( Guardian ) πάνω από τη φωτογραφία ενός συγκινημένου βετεράνου στην ακτή της Νορμανδίας που οι σύμμαχοι είχαν δώσει το κωδικό όνομα Τζούνο.

«Η τελευταία παρέλαση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπένταντ ( Ιndependent ) και «Οι απελευθερωτές της Ευρώπης, ενωμένοι στη λύπη και τις αναμνήσεις» ο υπότιτλος στην ίδια εφημερίδα.

Ο υπότιτλος στο αντίστοιχο πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας Τάιμς ( Times ) σημειώνει ότι «ο Σιράκ δίνει ένα τέλος στον καυγά με τις Ηνωμένες Πολιτείες πλέκοντας το εγκώμιο του φίλου και συμμάχου».

Σε άλλο άρθρο της η Τάιμς επισημαίνει ότι « οι τελετές καλύπτουν τις διαφωνίες για το Ιράκ». Το άρθρο αναφέρει ότι στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν την προηγούμενη μέρα οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ ήταν φανερό ότι δεν έχουν ξεπεράσει τις διαφωνίες τους.

«Η Αμερική του Ρόναλντ Ρέγκαν»

Ο βρετανικός τύπος αποτίει φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρέγκαν.

Πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ ( Daily Telegraph ) μας πληροφορεί ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ ,πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, και πολιτική σύμμαχος του Ρόναλντ Ρέγκαν, θα εκφωνήσει λόγο στην κηδεία του που θα γίνει την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

«Ο Σταυροφόρος που συμμεριζόταν τα ιδανικά της Θάτσερ» είναι ο τίτλος ενός από τα αρκετά άρθρα που αφιερώνει η Τάιμς η οποία υπογραμμίζει ότι η σχέση ανάμεσα στους δύο ηγέτες «ήταν μια από τις πιο σημαντικές της ψυχροπολεμικής περιόδου».

«Ο πολεμιστής που έκανε γκάφες, συνέβαλε στο τέλος της Σοβιετικής Ένωσης και οικοδόμησε τη σημερινή Αμερική» είναι ο τίτλος ενός από τα αρκετά άρθρα που αφιερώνει στον Ρόναλντ Ρέγκαν και η εφημερίδα Γκάρντιαν ( Guardian ).

Ο συντάκτης της εφημερίδας υπενθυμίζει ότι ο κόσμος θυμάται τον 40ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για τρία πράγματα, την οικονομική του πολιτική που είχε άξονα τη μείωση της φορολογίας, τον ρόλο του για τη λήξη της ψυχροπολεμικής περιόδου και την ικανότητα του να αποκαταστήσει την αυτοπεποίθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα τραύματα του πολέμου στο Βιετνάμ, του κινήματος για τα δικαιώματα του πολίτη και το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ.

Ο συντάκτης της εφημερίδας Ιντιπένταντ ( Independent ) υποστηρίζει ότι «τα επιτεύγματα του Ρόναλντ Ρέγκαν στη χώρα του δεν πρέπει να μας τυφλώνουν και να μην βλέπουμε τις αποτυχίες της προεδρίας του».

Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας υπενθυμίζει το πρόγραμμα όπλων στο διάστημα που είχε προωθήσει ο Ρόναλντ Ρέγκαν, τον λεγόμενο «πόλεμο των άστρων». Υπενθυμίζει ακόμη την πολιτική του στην Κεντρική Αμερική. Την εισβολή στη Γρενάδα το 1983, τις απόπειρες ανατροπής του καθεστώτος των Σαντινίστας στη Νικαράγουα και το σκάνδαλο πώλησης όπλων στο Ιράν για την χρηματοδότηση των ανταρτών, Κόντρας, στη Νικαράγουα.

Επίσης ο συντάκτης της Ιντιπένταντ τονίζει ότι η οικονομική πολιτική του Ρόναλντ Ρέγκαν, που στηριζόταν στη μείωση των φόρων για τις ανώτερες εισοδηματικές τάξεις είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα το δημόσιο έλλειμμα και να μειωθούν σημαντικά τα εισοδήματα των κατώτερων οικονομικά τάξεων.

«Ευρωεκλογές, ευρωαπάθεια»

Την Πέμπτη γίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ευρωεκλογές αλλά οι εφημερίδες ασχολούνται ελάχιστα με το θέμα στις εσωτερικές τους σελίδες.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Τάιμς ( Times ) « οι Πολωνοί είναι έτοιμη να στείλουν ευρωσκεπτικιστικό χαστούκι στις Βρυξέλλες». Το άρθρο υποστηρίζει ότι οι Πολωνοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να χάνουν τον ενθουσιασμό τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αποκλείεται να υπερψηφίσουν το κόμμα της Αυτοάμυνας του Αντρέι Λέπερ το οποίο ήταν κατά της ένταξης στην Κοινότητα.

Αντίθετα δύο άρθρα στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ( Financial Times ) επισημαίνουν ότι η ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς σε ορισμένους τομείς.

«Εκτός από την κατάργηση των τελωνιακών ελέγχων από την οποία έχουν ωφεληθεί αρκετοί παραγωγικοί κλάδοι, έχει ανοίξει ο δρόμος για αρκετές πολωνικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στη Γερμανία και έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για πολωνικά αγαθά και υπηρεσίες στη Γερμανία» επισημαίνει το άρθρο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν ( Guardian ) ασχολείται με τις επιπτώσεις που έχει στο Συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η παρουσία του κόμματος της Ανεξαρτησίας το οποίο επιδιώκει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Βρετανίας και το οποίο υποστηρίζεται από την σταρ Τζόαν Κόλινς.

Το άρθρο της Γκάρντιαν αναφέρει ότι από «αυτούς που είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν» το 26% θα ψηφίσει τους υποψήφιους του Συντηρητικού κόμματος, το 24% τους υποψήφιους των Εργατικών και τρίτο κόμμα με 21% έρχεται το κόμμα της Ανεξαρτησίας. Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έρχεται τέταρτο με 13% των ψήφων σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

«Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το μήνυμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που τόνισαν στην προεκλογική τους εκστρατεία το γεγονός ότι είχαν ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ, είναι πολύ λιγότερο δημοφιλές από τα αντιευρωπαϊκά συνθήματα του κόμματος της Ανεξαρτησίας» λέει το άρθρο της Γκάρντιαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, θα οξύνει τους τόνους του κατά της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να κερδίσει ξανά τους ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.