Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-05

  1. «Μέρα λύπης για την Αμερική»
  2. Απεβίωσε ο Ρίγκαν
  3. Μπους - Σιράκ «γεφυρώνουν» τις διαφορές
  4. Η επέτειος της απόβασης στην Νορμανδία
  5. Εξαπλώνονται οι μάχες στο Κονγκό
  6. Εντείνονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  7. Σέρβος νεκρός στο Κοσσυφοπέδιο
  8. Σοκ ανατιμήσεων
  9. Σκάνδαλο ταράζει τα «νερά»
  10. Στη θέση του το «σκέπαστρο Καλατράβα»
  11. Βεβαιότητα Μπους για το ψήφισμα
  12. Τελική ευθεία των ευρωεκλογών
  13. Κέι: «Πλανάται ο Μπλερ»
  14. «Σιδηρά πυγμή κατά της τρομοκρατίας»
  15. «Κατσάδα Πάπα προς Μπους»
  16. Τη στήριξη της Ευρωπής αναζητά ο Μπους
  17. Ανταλλαγή πυρών στην Τζέντα

Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 23:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Μέρα λύπης για την Αμερική»

Η Μάργκαρετ Θάτσερ (δεξιά) ήταν από τους πλέον στενούς συμμάχους του Ρίγκαν

Ο πρόεδρος Μπους, που έμαθε για τον θάνατο του Ρόναλντ Ρίγκαν κατά την διάρκεια του δείπνου που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στο Παρίσι, είπε ότι αποτελεί «μια μέρα λύπης για την Αμερική».

«Μια αξιόλογη αμερικανική ζωή έφτασε στο τέλος της» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ρίγκαν «αφήνει πίσω του ένα έθνος που έχει αποκατασταθεί, ένα κόσμο που ο ίδιος βοήθησε να σωθεί» είπε ο Τζορτζ Μπους για να συμπληρώσει ότι επί προεδρίας Ρίγκαν δόθηκε ένα τέλος «στην εποχή του τρόμου και της τυραννίας στον κόσμο».

Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον Ρόναλντ Ρίγκαν, είπε ότι θα τον θυμάται για την «καλοσύνη του, την αξιοπρέπεια του και το χιούμορ του». Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι «τόσο εγώ όσο και ο υιός μου μάθαμε πολλά από τον Ρίγκαν».

Θάτσερ

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, της οποίας η πρωθυπουργία συνέπεσε με την προεδρία Ρίγκαν, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «ένα πραγματικό αμερικανό ήρωα».

Η κυρία Θάτσερ είπε ότι ο Ρίγκαν ήταν από τους στενότερους πολιτικούς και προσωπικούς της φίλους.

Πρόσθεσε δε ότι η απουσία του θα γίνει αισθητή όχι μόνο από το «έθνος που υπηρέτησε τόσο υπερήφανα» αλλά και από τα «εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σήμερα σε καθεστώς ελευθερίας που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που προώθησε».


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 22:02 (Ώρα Λονδίνου)

Απεβίωσε ο Ρίγκαν

Ο Ρίγκαν έπασχε από την νόσο Αλτσχάιμερ για δέκα χρόνια.

Απεβίωσε στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν σε ηλικία 93 ετών.

Ο Ρίγκαν διετέλεσε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1981 έως το 1989.

Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο ο 40ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαγνώσθηκε ότι έπασχε από την νόσο Αλτσχάιμερ. Τότε είχε δηλώσει ότι ξεκίνησε «το ταξίδι που θα με οδηγήσει στο βασίλεμα της ζωής μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες η σωρός του θα μεταφερθεί στην Προεδρική Βιβλιοθήκη «Ρόναλντ Ρίγκαν» στο Σίμι Βάλεϊ λίγο έξω από την πόλη της Σάντα Μπάρμπαρα όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για μερικές μέρες.

Αργότερα θα μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον όπου και θα διεξαχθεί η νεκρώσιμος ακολουθία στον καθεδρικό ναό της αμερικανικής πρωτεύουσας πριν την ταφή στο Σίμι Βάλεϊ.

Ο Ρίγκαν που έζησε περισσότερο από κάθε άλλον Αμερικανό πρόεδρο πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονωμένος με συντροφιά την σύζυγο του, Νάνσι.

Ρόναλντ Ρίγκαν

1991: Γεννήθηκε στο Τάμπικο, Ιλινόις

1937: Υπογράφει το πρώτο συμβόλαιο στο Χόλιγουντ

1966-74: Κυβερνήτης της Καλιφόρνια

1981-89: 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Μάρτιος 1981: Απόπειρα δολοφονίας

1994: Ανακοινώνει ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ

Ο Ρίγκαν ανέλαβε τον Λευκό Οίκο σε ηλικία 69 ετών μετά από μια καριέρα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ο Ρίγκαν «μπήκε» στην πολιτική ως κυβερνήτης της Καλιφόρνιας όπου εξελέγη δυο φορές.

Συντηριτικός αντικομμουνιστής

Ήταν βαθιά συντηρητικός και πολέμιος του κομμουνισμού. Με την ανάληψη της προεδρίας είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα».

Ανέλαβε μια εκστρατεία για τον περιορισμό του κράτους και προώθησε μια οικονομική πολιτική που είχε σαν άξονες την μείωση των φόρων και τον περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Κατά την διάρκεια της προεδρίας του ο «ψυχρός πόλεμος» έφτασε στο απόγειο του, ενώ είχε αρχίσει η αρχή του τέλους για την Σοβιετική Ένωση.

Ο Ρίγκαν αντιτάχθηκε στην Σοβιετική Ένωση μετά την εισβολή της στο Αφγανιστάν και υποστήριξε την «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία.

Ο Ρίγκαν προώθησε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις με αιχμή του δόρατος το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα που έγινε γνωστό ως «πόλεμος των άστρων».

Ταυτόχρονα όμως σύναψε μια σειρά συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Σοβιετική Ένωση.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 20:14 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους - Σιράκ «γεφυρώνουν» τις διαφορές

Οι δυο ηγέτες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις διαφορές τους στην πολιτική στο Ιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γάλλος ομόλογος του Ζακ Σιράκ προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τον πόλεμο στο Ιράκ κατά την συνάντηση τους στο Παρίσι.

Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έγκριση του νέου ψηφίσματος που συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το μέλλον του Ιράκ

Την παραμονή των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία, οι δυο ηγέτες σε κοινή συνέντευξη τύπου τόνισαν τα σημεία που τους ενώνουν παρά αυτά που τους χωρίζουν.

Ο κύριος Σιράκ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τον πόλεμο στο Ιράκ λέγοντας ότι η κατάσταση στην χώρα εξακολουθεί να «είναι επισφαλής». Όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο ψήφισμα «θα πείσει τον λαό του Ιράκ ότι η τύχη είναι στα χέρια του».

Ο πρόεδρος Σιράκ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές ΗΠΑ-Γαλλίας στο θέμα του Ιράκ λέγοντας ότι οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν «ειλικρινείς» και πραγματοποιήθηκαν σε «κλίμα εμπιστοσύνης».

Τόνισε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την αποκατάσταση της ασφάλειας» στο Ιράκ. «Κάθε δυνατή προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κύριος Μπους αναφερόμενος στα διδάγματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είπε ότι «τα ελεύθερα έθνη όταν συνεργάζονται μπορούν να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους», και επανέλαβε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ και μετά την μεταβίβαση της εξουσίας.

Διαδηλώσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Παρισιού κατά της επίσκεψης Μπους.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι είναι «ο υπ αριθμόν ένα τρομοκράτης στον κόσμο».

Μερικοί από αυτούς τον κατηγόρησαν ότι η πολιτική του είναι εξαρτημένη από το πετρελαϊκό λόμπι.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 21:10 (Ώρα Λονδίνου)

Η επέτειος της απόβασης στην Νορμανδία

Οι βρετανοί παλαίμαχοι διέσχισαν την Μάγχη ακολουθώντας την διαδρομή του '44

Χιλιάδες παλαίμαχοι της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία το 1944 έχουν συρρεύσει στην βόρειο Γαλλία για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή για την 60η επέτειο.

Περίπου 12 χιλιάδες βρετανοί παλαίμαχοι διέσχισαν την Μάγχη για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στις οποίες θα παραστούν πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Η απόβαση στην Νορμανδία σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την ναζιστική κατοχή της Ευρώπης.

Το Σάββατο ένα βομβαρδιστικό τύπου «Λάνκαστερ» που συμμετείχε στην απόβαση στην Νορμανδία έριξε ένα εκατομμύριο παπαρούνες συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αριθμό των θυμάτων της απόβασης.

Παρουσία Σρέντερ

Μεταξύ αυτών που θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις της Κυριακής είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους και για πρώτη φορά ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο κύριος Σρέντερ είπε ότι με την παρουσία του στις εκδηλώσεις θέλει να εκφράσει «την ευγνωμοσύνη του για την ελευθερία που απολαμβάνει τώρα η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη».

Όπως σχολιάζει συντάκτης του BBC η παρουσία του Γερμανού καγκελάριου είναι δείγμα ότι η ενοχή για τον πόλεμο που επισκίαζε την Γερμανία αποτελεί παρελθόν.

Ο συντάκτης μας θυμίζει ότι πριν μια δεκαετία κατά την διάρκεια των εορτασμών για την 50η επέτειο της απόβασης στην Νορμανδία, ο τότε Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουντ Κολ, δεν είχε προσκληθεί να παραστεί καθώς είχε δηλώσει ότι δεν θα «ήταν πρέπον να γιορτάσει μια μάχη στην οποία χιλιάδες γερμανοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο».

Ο τωρινός καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνια τιμώντας τόσο τους νεκρούς των συμμαχικών δυνάμεων όσο και τους γερμανούς στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 18:57 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαπλώνονται οι μάχες στο Κονγκό

Ο κυβερνητικός στρατός χάνει τον έλεγχο δυο πόλεων στα ανατολικά της χώρας

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό λένε ότι οι μάχες των ανταρτών και της πολιτοφυλακής έχουν εξαπλωθεί στα ανατολικά διαμερίσματα της χώρας.

Όπως λένε οι ξένοι αξιωματούχοι μάχες διεξάγονται στην πόλη Βαλικάλε, μετά την πτώση της Μπουκαβού στους αντάρτες υπό τον στρατηγό Λορέν Ενκούντα την Τετάρτη.

Η Βαλικάλε βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά της Μπουκαβού.

Στρατιωτικές πηγές που πρόσκεινται στον πρόεδρο της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα, παραδέχθηκαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ήδη χάσει τον έλεγχο της Βαλικάλε.

Εν τω μεταξύ ανταποκριτής του BBC στην Μπουκαβού μεταδίδει ότι ορισμένες ανταρτικές δυνάμεις παραμένουν στην πόλη παρά την συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή για την αποχώρηση τους.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

Εντείνονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

Χιλιάδες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στα νότια της χώρας

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν παραδέχθηκαν ότι εντείνονται οι μάχες με αντάρτες στα νότια της χώρας.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι πολεμική δραστηριότητα έχει ενταθεί όχι μόνο γιατί οι αντάρτες έχουν αυξήσει την δράση τους αλλά και γιατί οι συμμαχικές δυνάμεις οργανώνουν περισσότερες επιθετικές επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή 17 αντάρτες που πιστεύεται ότι ήταν μέλη των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν από τα πυρά των συμμαχικών δυνάμεων στις ορεινές περιοχές του νότιου Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στις νότιες περιοχές της χώρας έχουν αναπτυχθεί περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων οι οποίοι σε αντίθεση με το παρελθόν παραμένουν στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον αμερικανό εκπρόσωπο οι αντάρτες των Ταλεμπάν φαίνεται να έχουν τις βάσεις τους στις δύσβατες περιοχές στο νότιο Αφγανιστάν και όχι στις δυτικές περιοχές του Πακιστάν.

Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν ενισχύσεις στα βόρεια διαμερίσματα του Αφγανιστάν μετά τον θάνατο πέντε υπαλλήλων ανθρωπιστικής οργάνωσης που πυροβολήθηκαν από αγνώστους.

Τα βόρεια διαμερίσματα του Αφγανιστάν μέχρι τώρα ήταν σχετικά ασφαλή.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου)

Σέρβος νεκρός στο Κοσσυφοπέδιο

Την επανάληψη των αιματηρών συγκρούσεων του περασμένου Μαρτίου φοβούνται διεθνείς παρατηρητές

Η αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο συνέλαβε δυο Αλβανούς που θεωρούνται ύποπτοι για τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός νεαρού Σέρβου.

Η δολοφονία του Σέρβου έρχεται σε μια περίοδο όπου εντείνεται και πάλι η ένταση μεταξύ των Αλβανών, των Σέρβων και της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών ένας 16χρονος Σέρβος σκοτώθηκε από πυροβολισμούς ένοπλων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στην Γκρατσανίτσα το πρωί του Σαββάτου. Αργότερα συνελήφθησαν δυο Αλβανοί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κρούσμα βίας από τον Μάρτιο όταν κατά την διάρκεια συγκρούσεων σκοτώθηκαν 19 άτομα και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 900.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χολκέρι, έχει παραιτηθεί και μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί αντικαταστάτης.

Παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι το σημερινό συμβάν μπορεί να πυροδοτήσει νέα ένταση και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών.

Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει τυπικά επαρχία της Σερβίας αλλά βρίσκεται υπό διεθνή διοίκηση μετά το τέλος του πολέμου το 1999.

Χιλιάδες Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία και τώρα αποτελούν μόλις το 5% του συνολικού πληθυσμού.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Σοκ ανατιμήσεων

Σημαντικές ανατιμήσεις, που φθάνουν και το 75%, έγιναν στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας στην Ελλάδα με την καθιέρωση του ευρώ, ενώ ένα νέο κύμα αυξήσεων αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι Έλληνες καταναλωτές έχουν υποστεί την τελευταία τριετία πραγματικό σοκ τιμών, ενώ ορόσημο στην έκρηξη της ακρίβειας στην ελληνική αγορά απετέλεσε η έλευση του ευρώ στις αρχές του 2002, με πρωτοφανή μπαράζ στρογγυλοποιήσεων τιμών και κερδοσκοπικών αυξήσεων.

Πρόκειται για αυξήσεις που φθάνουν έως και 30% στις τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ, αλλά και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, μέχρι και 75% στον τομέα των υπηρεσιών.

Στις ανατιμήσεις, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, πρωταγωνιστούν οι υπηρεσίες που θεωρούνται απαραίτητες για την καθημερινή ζωή των καταναλωτών (εστίαση, στάθμευση, επισκέψεις σε γιατρό, εισιτήρια πλοίων, κ.α), ενώ στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας οι μισθοί αυξήθηκαν σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 13%.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 14:48 (Ώρα Λονδίνου)

Σκάνδαλο ταράζει τα «νερά»

Άνευ προηγουμένου αποκάλυψη (ακόμη και για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου), έφεραν τα αποτελέσματα του χημείου του κράτους, σχετικά με την ουσία που περιείχε το νερό που είχε προμηθεύσει η ποδοσφαιρική ομάδα του Ακράτητου σε ποδοσφαιριστές του Ηρακλή και το οποίο, όπως αποδείχθηκε, περιείχε αλοπεριδόλη, μια ουσία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) κ. Αποστολόπουλος ανακοίνωσε πως στα μπουκάλια με το νερό που δόθηκαν στο χημείο του Κράτους προς εξέταση, μετά την καταγγελία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή, ανακαλύφθηκε η ουσία αλοπεριδόλη η οποία δίδεται κυρίως σε άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Όπως δήλωσαν στελέχη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ποσότητα της ψυχοτρόπου ουσίας, η οποία σε μικρές δόσεις προκαλεί καταστολή, ύπνο και χαλάρωση του νευρικού συστήματος και σε μεγάλες, παράλυση, μέχρι και θάνατο.

Μόλις ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται η παρέμβαση του εισαγγελέα, αφού ετέθησαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αλλά και των αρχών του ποδοσφαίρου, ενώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις και από τις ομάδες που υποβιβάστηκαν.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στη θέση του το «σκέπαστρο Καλατράβα»

Ολοκληρώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας η ένωση των δύο οριζόντιων αξόνων που ενώνουν τις δύο αψίδες της γιγάντιας χαλύβδινης κατασκευής που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα.

Η απόσταση που διένυσε η ανατολική αψίδα από τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ξεκίνησε η ολίσθησή της, ήταν 60 μέτρα, ενώ συνεχίζεται πυρετωδώς η τοποθέτηση των πολυκαρμπονικών φύλλων σκίασης, αλλά και οι εργασίες για τις απαραίτητες προσαρμογές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το σύνολο των εργασιών στο Ολυμπιακό Στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση στη ΔΟΕ, καθώς ταχύτατα αναμένετε να τοποθετηθούν τα καθίσματα, ενώ θα διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος και θα φυτευτούν χιλιάδες δένδρα και φυτά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών, το Ολυμπιακό Στάδιο θα είναι έτοιμο στις 10 με 12 Ιουνίου για τη διεξαγωγή του πρώτου test event στον στίβο.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Βεβαιότητα Μπους για το ψήφισμα

Την βεβαιότητα ότι το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ θα εγκριθεί εξέφρασε ο πρόεδρος Μπους

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα εγκριθεί το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για το μέλλον του Ιράκ.

«Εργαζόμαστε στενά με άλλα έθνη για να προωθήσουμε το ψήφισμα και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα την εγκρίνουμε» είπε ο κύριος Μπους κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ρώμη.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι διαβλέπει ένα «πνεύμα ενότητας» τόσο μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ όσο και στην μεταβατική κυβέρνηση.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ μετά την μεταβίβαση της εξουσίας.

Διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος Μπους πάντως αντιμετώπισε μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Χιλιάδες Ιταλοί πραγματοποίησαν πορείες εις ένδειξιν διαμαρτυρίας της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Ρώμη, η οποία έγινε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 ετών από την απελευθέρωση της ιταλικής πρωτεύουσας από τους συμμάχους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι «η δημοκρατία είναι κάτι το όμορφο. Με βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένο το γεγονός ότι επισκέφτηκα μια χώρα, όπου ο κόσμος έχει το δικαίωμα της έκφρασης.»

Από Ιταλία στην Γαλλία

Ο πρόεδρος Μπους μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναχώρησε για το Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ αναφορικά με το νέο αμερικανοβρετανικό ψήφισμα για το μέλλον του Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία ο Τζορτζ Μπους θα παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 60 ετών από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία για την απελευθέρωση της Ευρώπης από την κατοχή των ναζιστικών δυνάμεων.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Τελική ευθεία των ευρωεκλογών

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: Κάποιος να μας... φυλάει. Αδειάζουν τα αστυνομικά τμήματα λόγω Ολυμπιακών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρυθμίσεις ανάσα για νομικούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Οριστική λύση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκλογικό επίδομα 460 ευρώ. Για 67.000 εργαζομένους στους Δήμους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φρένο στα λαδώματα των ΚΤΕΟ. Κόβονται μίζες 6,5 δισ. αλλά ακριβαίνει κατά 30% το κόστος.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΙΧ: Ντίζελ από τον Οκτώβριο. Πράσινο φως και για Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Η ΑΥΓΗ: Παραχαράκτης της ιστορίας μας. Ο Μπους κήρυξε πόλεμο δεκαετιών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνέλαβαν αξιωματικό της ΕΛΑΣ για εμπόριο όπλων με μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις! Ένοχη σιωπή από την ηγεσία της Αστυνομίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καταργούνται φοροαπαλλαγές και αυξάνεται το αφορολόγητο όριο. Ποια εισοδήματα κερδίζουν και ποια χάνουν.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιες φοροαπαλλαγές καταργούνται. Αναπροσαρμόζεται η φορολογική κλίμακα.

ΕΘΝΟΣ: Φορολογική ασυλία για τους μικρομεσαίους. Τι προβλέπει το σχέδιο για τους ελέγχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ ακούσθηκε από Επίσκοπο μετά την Συνεδρία της Διευρυμένης Πατριαρχικής Συνόδου στο Φανάρι:«Χαίρε των Αθηναίων τας πλοκάς διασπώσα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έλλειμμα ρεκόρ από τις δαπάνες. Το σπάταλο κράτος του ΠΑΣΟΚ γκρέμισε την οικονομία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίδομα 2004: Ποιοι θα πάρουν πριμ και ποιοι υπερωρίες. Ολυμπιακοί Αγώνες: Αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί οι μόνοι σίγουροι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οχυρό «2004». Ασφάλεια: Τι μας περιμένει την καυτή περίοδο των Αγώνων. Καταφθάνουν τρεις ΝΑΤΟϊκές μονάδες.

ΕΣΤΙΑ: Προς συντριβή οδεύει το ΠΑΣΟΚ. Τι θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές.

ESPRESSO: Ο επεισοδιακός χωρισμός του Καραφώτη. Το FAME STORY πάει για νέο ρεκόρ τηλεθέασης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με αποτύπωμα στις ΗΠΑ. Οι Έλληνες ταξιδιώτες θα καταγράφονται ηλεκτρονικά στην πρεσβεία.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ: Γερό χαστούκι στη χαλαρή ψήφο που θέλει η ΝΔ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Απάντηση στην έκθεση Ανάν... ετοιμάζει η Λευκωσία. Επιστολή της κυπριακής κυβέρνησης στον γγ του ΟΗΕ.

ΤΑ ΝΕΑ: Ερευνά των «Νέων»: Σοκ τιμών στην τριετία του ευρώ. Τρόφιμα ως 30%, υπηρεσίες ως 75%.

Η ΝΙΚΗ: Προοδευτική ψήφο προτείνει ο Άκης. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εντολοδόχος των ΗΠΑ ο Ανάν με την έκθεσή του. Ο λαός δεν ξεχνά το κυπριακό ζήτημα.

TRAFFIC NEWS: Την έπεσαν στον Ψινάκη οι Ράμπο του ΣΔΟΕ. Εισβολή στο στούντιο του «Super Idol».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ομιλεί ο κ. Κ. Καραμανλής για ευρω - εκλογές και κοινωνική Ευρώπη. Στις 12 σήμερα στο Βελλίδειο.

Η ΧΩΡΑ: Ρυθμίσεις για χρέη σε ταμεία, εφορίες. Τι προβλέπει τροπολογία για τη διευκόλυνση χιλιάδων πολιτών.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Κέι: «Πλανάται ο Μπλερ»

Ο Ντέιβιντ Κέι υπέβαλε την παραίτησή του από την Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ τον Ιανουάριο

Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντέιβιντ Κέι υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ βρίσκεται σε πλάνη εάν πιστεύει ακόμα ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο κ. Κέι τόνισε στο BBC ότι κάποιοι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, όπως ο Τόνι Μπλερ, απλά δε θέλουν να παραδεχτούν ότι έσφαλαν στο θέμα του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο Ντέιβιντ Κέι παραιτήθηκε τον Ιανουάριο από την Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ, η οποία είχε συσταθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είχε δηλώσει πως «ήταν γνωστό ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι έγιναν αυτά τα όπλα.»

Η Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ πρόκειται να δημοσιεύσει την έκθεσή της για το οπλοστάσιο του Ιράκ εντός του έτους.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Σιδηρά πυγμή κατά της τρομοκρατίας»

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ επανέλαβε στην ουσία τις θέσεις του Τζορτζ Μπους για τη διεθνή τρομοκρατία

Σε διεθνές συνέδριο με θέμα την ασφάλεια, το οποίο διεξάγεται στην Σιγκαπούρη, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ ζήτησε από τα κράτη της Ασίας να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική πολιτική απέναντι στη διεθνή τρομοκρατία.

Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε ο κ. Ράμσφελντ, έχει να αντιμετωπίσει μια μάχη σε βάθος χρόνου εναντίον των ακραίων ισλαμιστών.

«Τα ισλαμικά σχολεία θα πρέπει να χρηματοδοτούνται για να διδάσκουν μαθηματικά και όχι την τρομοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι η σύγκρουση με το ακραίο ισλάμ βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και ότι ο εφησυχασμός είναι αδύνατος, όταν έχει κανείς να κάνει με ακραίους ισλαμιστές, με τους οποίους τόνισε δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Γκοχ Τσοκ Τονγκ προέβλεψε ότι η αγώνας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας θα διαρκέσει όσο και ο Ψυχρός Πόλεμος.

Ο κ. Τονγκ τόνισε ότι μουσουλμάνοι και μη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και πρόσθεσε ότι η Ασία, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν μαζί για την πάταξη του φαινομένου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης χαρακτήρισε τις ΗΠΑ μέρος του προβλήματος και κάλεσε την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική όσον αφορά το Μεσανατολικό.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Κατσάδα Πάπα προς Μπους»

Η συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδά του βρετανικού Τύπου.

«Μπους: αποδέκτης κατσάδας από τον πάπα για το Ιράκ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της «Γκάρντιαν», το οποίο αναφέρεται στα όσα ελέχθησαν χθες μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

«Ο Πάπας προειδοποίησε τον Μπους ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας εάν δε διασφαλίσει το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Στο ίδιο ύφος και το πρωτοσέλιδο της Ντέιλι Τέλεγκραφ με τίτλο: «Διάλεξη πάπα στον Μπους για το Ιράκ».

Πιο συγκεκριμένο το πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρει, «Ο πάπας εκφράζει στον Μπους τις ανησυχίες για τον πόλεμο και τα βασανιστήρια.»

Ιράκ όπως Β΄

Παγκόσμιος Πόλεμος

Με αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνέκρινε τον πόλεμο στο Ιράκ και την απελευθέρωση των Ιρακινών από τις αμερικανικές δυνάμεις με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» επεχείρησε μια σύγκριση των δύο πολέμων μέσω δύο γυναικών που έχασαν τους συζύγους τους στο πεδίο της μάχης των δύο αυτών πολέμων.

«Την εβδομάδα που ο Τζορτζ Μπους συνέκρινε το Ιράκ με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», διαβάζουμε στον υπέρτιτλο της εφημερίδας και ακολουθεί ο τίτλος:

«Δύο χήρες. Δύο πόλεμοι. Δύο διαφορετικές ιστορίες.»

Πρόκειται για τις ιστορίες της Έντνα Γκλένον, 80 ετών που έχασε το σύζυγό της έπειτα από δύο χρόνια γάμου στην μάχη του Καέν στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η διαφορά τότε ήταν ότι πιστεύαμε σ αυτό που κάναμε. Υπήρχε τόσο τρόμος που έπρεπε να εξαλειφθεί και οι υποκινητές αυτού του τρόμου έπρεπε να αφανιστούν. Ήμουν πολύ περήφανη για το σύζυγό μου και αυτός για τον εαυτό του», λέει σήμερα η 80χρονη Έντνα Γκλένον.

Η δεύτερη ιστορία είναι αυτή της Σαμάνθα Ρόμπερτς, 33 ετών που έχασε το σύζυγό της στις 24 Μαρτίου, 2003 στη Βασόρα του Ιράκ. «Ο Τζορτζ Μπους δεν μπορεί να ταυτίζεται με τους στρατιώτες στο Ιράκ. Εάν ο Στιβ ζούσε σήμερα θα ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος με την κατάσταση στο Ιράκ. Αν και θα το κρατούσε μέσα του.»

90 ημέρες πριν

από την κρίση

«90 ημέρες για την αποτροπή άλλης μιας καταστροφής στην Αφρική», διαβάζουμε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της «Γκάρντιαν» με πλαγιότιτλο, «η νέα κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σουδάν ενδέχεται να επιφέρει 300.000 θανάτους.»

Οι 90 ημέρες στον τίτλο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρονται στο έκτακτο πρόγραμμα βοήθειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Νταρφούρ του Σουδάν.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας των απειλών που δέχονταν αραβικές πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Νταρφούρ και στο γειτονικό Τσαντ.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τη στήριξη της Ευρωπής αναζητά ο Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του θα μεταβούν σήμερα στη Γαλλία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον υποστήριξη για την πολιτική του στο Ιράκ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Το πρωί του Σαββάτου ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκ των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ.

Χιλιάδες Ιταλοί πραγματοποίησαν πορείες εις ένδειξιν διαμαρτυρίας της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Ρώμη, η οποία έγινε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 ετών από την απελευθέρωση της ιταλικής πρωτεύουσας από τους συμμάχους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αργότερα, ο Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ αναφορικά με το νέο αμερικανοβρετανικό ψήφισμα για το μέλλον του Ιράκ.

Στο μεταξύ, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία παρουσίασαν μια τρίτη εκδοχή του ψηφίσματος, η οποία καθιστά σαφές ότι η πολυεθνική με επικεφαλής την αμερικανική δύναμη στο Ιράκ θα εγκαταλείψει τη χώρα εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από την ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λακντάρ Μπραχίμι υποστήριξε ότι η αμερικανική πολιτική στο Ιράκ πρέπει να αλλάξει άρδην για να αποκτήσει κάποια νόημα η παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς στο τέλος του μήνα.

Επίθεση στο Ιράκ

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας στην ανατολική Βαγδάτη.

Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς δήλωσε από τον τόπο της επίθεσης ότι είδε τις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουν τους τραυματίες τους με ελικόπτερα.

Το επεισόδιο επίθεση σημειώθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου την Παρασκευή πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αγνώστων με ρουκέτες.


Σάββατο 05 Ιουνίου 2004 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ανταλλαγή πυρών στην Τζέντα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας

Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν μεταξύ φερομένων ως μελών ισλαμικών οργανώσεων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας στην Τζέντα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ένοπλοι, οι οποίοι επέβαιναν σε οχήματα, διέφυγαν της σύλληψης έπειτα από πολύωρο ανθρωποκυνηγητό.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε επιφυλακή μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Χόμπαρ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, κυρίως αλλοδαποί.

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την επίθεση εν μέσω των ανησυχιών για νέες επιθέσεις από φερόμενα ως μέλη του δικτύου, Αλ Κάιντα.

Την Παρασκευή φερόμενο ως ηγετικό μέλος της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία ζήτησε την ανατροπή της σαουδαραβικής μοναρχικής ηγεσίας εξαιτίας των δεσμών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμπντουλαζίζ αλ Μουρκίν υποστήριξε ότι το 2004 θα είναι «αιματηρό και καταστροφικό.»

Ο φερόμενος ως επικεφαλής της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία διέψευσε ότι σκοτώθηκαν δύο μέλη της οργάνωσής του που συμμετείχαν στην επίθεση στο Χόμπαρ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.