Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-02

  1. Ρεκόρ εισπράξεων για τον Χάρι Πότερ
  2. Ο Μπους και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
  3. Πετρέλαιο: «Μόνη άμυνα, τα αποθέματα»
  4. Ένρον και μηχανορραφίες
  5. Αφγανιστάν: Οι αντάρτες χτυπούν οργάνωσεις αρωγής
  6. Αύξηση παραγωγής, μείωση τιμής;
  7. Κονγκό: Οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη Μπουκαβού
  8. Αύξηση παραγωγής, μείωση τιμής;
  9. Συμβολική κίνηση Παπανδρέου
  10. Ο Μπάγιεβιτς στον Ολυμπιακό
  11. Τουρκία: «Η τρομοκρατία των γυναικών»
  12. Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος
  13. Τηλεμαχία και καύσιμα
  14. Το μυστήριο Τσάλαμπι
  15. Χύθηκε πάλι αίμα στη Λωρίδα της Γάζας
  16. Ψήφισμα για Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  17. Ιστορικό ζενίθ στην τιμή πετρελαίου
  18. Πετρελαϊκές ανησυχίες
  19. «Νέος πρόεδρος, παλαιά προβλήματα»

Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 21:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ρεκόρ εισπράξεων για τον Χάρι Πότερ

Μικροί και μεγάλοι περίμεναν με ανυπομονησία τη νέα ταινία του Χάρι Πότερ

Η νέα ταινία του Χάρι Πότερ «ο Φυλακισμένος του Αζκαμπάν» έσπασε το ρεκόρ εισπράξεων στη Βρετανία.

Την πρώτη μέρα που προβλήθηκε πουλήθηκαν εισιτήρια 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Φυλακισμένος του Αζκαμπάν» προβλήθηκε σε 535 κινηματογράφους τη Δευτέρα που ήταν αργία.

Η τελευταία ταινία του Χάρι Πότερ «Το δωμάτιο των Μυστικών» είχε προβληθεί Παρασκευή και είχε τις μισές περίπου εισπράξεις.

Αρχικά ο «Φυλακισμένος του Αζκαμπάν» επρόκειτο να προβληθεί ταυτόχρονα στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 4 Ιουνίου. Αλλά προβλήθηκε νωρίτερα για να συμπέσει με την έναρξη των σχολικών δικαοπών.

Ο κυριότερος ανταγωνιστής στις εισπράξεις του Χάρι Πότερ είναι η ταινία οικολογικής καταστροφής «Η Μέρα μετά το Αύριο» η οποία είχε εισπράξεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, 10 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Σκηνοθέτης της τρίτης ταινίας του Χάρι Πότερ είναι ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν.

«Ο Κρατούμενος του Αζκαμπάν» θεωρείται η καλλίτερη ταινία της σειράς έχοντας πιο πειστική ζοφερή ατμόσφαιρα και πιο ενδιαφέρουσα πλοκή.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Η «δημοκρατία μάχεται τον απολυταρχισμό» είπε ο Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρομοίασε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο λέγοντας ότι είναι μια μάχη ανάμεσα στην ελευθερία και την τυραννία.

Στο λόγο του στην τελετή αποφοίτησης αξιωματικών της αεροπορίας ο κ.Μπους είπε ότι δίνουν τον ίδιο πόλεμο όπως αυτοί που πολέμησαν τους Ναζί.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, είπε ο Τζορτζ Μπους, είναι παρόμοιος «με τις μεγάλες αντιπαραθέσεις του περασμένου αιώνα μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχισμού».

«Όπως και η ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, έτσι και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας άρχισε με μια αιφνιδιαστική επίθεση κατά της Αμερικής» είπε ο κ.Μπους ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι εχθροί της ελευθερίας πίστεψαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατέρρεαν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Αλ Κάιντα και οι οπαδοί της θα ηττηθούν και είπε ότι «ο καλλίτερος τρόπος να προστατεύσουμε την Αμερική είναι η επίθεση».

Ο κ.Μπους υπογράμμισε την σημασία της Μέσης Ανατολής και επανέλαβε ότι στόχος της πολιτικής του είναι «η προώθηση της δημοκρατίας» στην περιοχή.

«Αν εγκαταλείψουμε την περιοχή αυτή στο έλεος τρομοκρατών και δικτατόρων τότε θα γίνει μόνιμη πηγή βίας και κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπους.

Ο κ.Μπους υπεραμύνθηκε επίσης της πολιτικής του στο Ιράκ λέγοντας ότι «η χώρα αυτή είναι πιο ασφαλής τώρα που ο Σαντάμ Χουσείν βρίσκεται στη φυλακή.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 20:47 (Ώρα Λονδίνου)

Πετρέλαιο: «Μόνη άμυνα, τα αποθέματα»

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Η αμερικανική αγορά βενζίνας συντελεί στην άνοδο των τιμών

Ανοδική είναι η τιμή του πετρελαίου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, πρώτη μέρα συναλλαγών μετά τις επιθέσεις των ακραίων Ισλαμιστών στη Σαουδική Αραβία, από τις οποίες 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι οι πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς και δεν κινδυνεύουν από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο ’ξελ Μπους, αναλυτής του κέντρου Petroleum Intelligence Weekly, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι άγνωστο για πόσο διάστημα θα παραμείνουν υψηλές οι τιμές του πετρελαίου.

«Το φαινόμενο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν συνδέεται άμεσα με το ακατέργαστο πετρέλαιο αλλά είναι το αποτέλεσμα τριών άλλων παραγόντων. Πρώτον, έχει να κάνει με την αγορά της βενζίνης στις ΗΠΑ. Εκεί η αγορά είναι κατακερματισμένη καθώς κάθε πολιτεία έχει τις δικές της προδιαγραφές για την αγορά και πώληση της βενζίνης. Δεύτερον, συνδέεται με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία, με την Κίνα να ζητά όλο και περισσότερο πετρέλαιο. Τρίτος παράγοντας είναι η αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Ακόμη και ένας από αυτούς τους παράγοντες θα μπορούσε να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την τιμή του πετρελαίου» είπε ο ’ξελ Μπους.

«Περιορισμένη άμυνα»

Η Ευρώπη έχει περιορισμένα μέσα άμυνας στις αυξήσεις, είπε ο αναλυτής του Petroleum Intelligence Weekly.

«Δεν υπάρχει πραγματική άμυνα απέναντι στην υψηλή τιμή του πετρελαίου πέρα από την αύξηση της παραγωγής» είπε.

Εδώ και καιρό, είχε γίνει αντιληπτό πως η εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών πετρελαίου από την τότε Σοβιετική Ένωση και τη Νότιο Αφρική απαιτούσαν χρόνο.

«Μοναδική ουσιαστική άμυνα είναι τα αποθέματα πετρελαίου -για 90 ημέρες- που πρέπει να διαθέτει κάθε χώρα του ΟΟΣΑ. Φυσικά οι κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν το φόρο καυσίμων όμως έτσι θα μειωθούν και τα έσοδά τους, και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούν» είπε ο ’ξελ Μπους από το Petroleum Intelligence Weekly.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 20:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ένρον και μηχανορραφίες

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ένρον καταθέτει στο Καπιτώλιο το 2002

Ο χρεοκοπημένος ενεργειακός κολοσσός Ένρον κατηγορείται τώρα ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ενεργειακή κρίση στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε ηχογραφημένες συνομιλίες στελεχών της Ένρον που συζητούσαν το ενδεχόμενο να κλείσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος όταν λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση οι τιμές είχαν φθάσει στα ύψη.

Μετά την απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα το 2000 στην πολιτεία της Καλιφόρνιας άρχισαν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες είναι υπαλλήλων της Ένρον στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και ότι η Δημόσια Υπηρεσία της περιοχής Σνοχόμις, κοντά στο Σεάτλ, έλαβε τις ταινίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης .

Η εν λόγω υπηρεσία προσπαθεί να πάρει πίσω χρήματα από την Ένρον η οποία κατέθεσε αίτηση για πτώχευση το 2001 όταν απεκαλύφθη ότι δήλωνε πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τα πραγματικά.

Το CBS ανακοίνωσε ότι και η Ένρον και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μετάδοση των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών από το τηλεοπτικό κανάλι.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 19:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αφγανιστάν: Οι αντάρτες χτυπούν οργάνωσεις αρωγής

Είναι η πρώτη επίθεση των Ταλεμπάν σε οργάνωση αρωγής στην περιοχή αυτή

Τρεις ξένοι και δύο Αφγανοί μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, κοντά στο χωριό Χαίρ Χανά 550 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα ήταν στην περιοχή για να ιδρύσουν κλινική.

Αντάρτες Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τα θύματα ήταν ένας Βέλγος, ένας Ολλανδός και ένας Νορβηγός.

Οι αντάρτες Ταλεμπάν επιτίθενται εναντίον ξένων οργανώσεων αρωγής στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν για να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης για ανοικοδόμηση της χώρας.

Μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών οργανώσεων στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν όπου όμως σημειώνονται συχνά ληστείες.

Σύμφωνα με ανταποκριτές η συνεχιζόμενη βία και η έλλειψη ασφάλειας δημιουργούν αμφιβολίες για το αν είναι δυνατή η διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 19:15 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση παραγωγής, μείωση τιμής;

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Ανησυχία από τα «λιγοστά αποθέματα πετρελαίου»

Η Σαουδική Αραβία, μία μέρα πριν τη προγραμματισμένη συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου προκειμένου να συμβάλει στη μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Παρ' όλα αυτά η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τη νέα άνοδο των τιμών πετρελαίου είναι έκδηλη, καθώς δεν είναι σαφές αν η αύξηση της παραγωγής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της τιμής.

Ο Μανουχίν Τακίν, αναλυτής του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Μελετών λέει πως κινήσεις όπως αυτές της Σαουδικής Αραβίας είναι σε θέση να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η σχέση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά πετρελαίου είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένη.

Εκεί που εμφανίζεται το πρόβλημα είναι στα λιγοστά αποθέματα πετρελαίου, λέει ο Τακίν.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που δημιουργεί φόβο και πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές για το ενδεχόμενο επιδείνωσής της. Έπειτα γεγονότα σαν και αυτά που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία ενισχύουν τις ανησυχίες για την ισορροπία της οικονομίας. Εάν οι υπουργοί του ΟΠΕΚ αποφασίσουν να αυξήσουν την παραγωγή του πετρελαίου τότε οι φόβοι θα μετριαστούν και η τιμή του πετρελαίου θα αρχίσει να πέφτει» λέει ο αναλυτής του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Μελετών.

Αύξηση της παραγωγής

Ο Μανουχίν Τακίν δεν συμμερίζεται την άποψη στελεχών του ΟΠΕΚ ότι η αύξηση της παραγωγής δεν πρόκειται να κρατήσει τις τιμές χαμηλές για περισσότερο από μερικές μέρες.

«Το πετρέλαιο που παράγεται στον Περσικό κόλπο θα φτάσει στα διυλιστήρια των ΗΠΑ και της ’πω ανατολής σε δύο περίπου μήνες. Επομένως η αύξηση της παραγωγής δεν συνεπάγεται άμεσα μείωση της τιμής των καυσίμων για τους καταναλωτές. Όμως η υψηλή τιμή του πετρελαίου οφείλεται και στην κίνηση του χρηματιστηρίου. Με την αύξηση της παραγωγής πολλοί από τους επενδυτές αναμένεται να πουλήσουν τις μετοχές τους, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω» λέει ο ειδικός αναλυτής.

’λλες πετρελαιοπηγές

Αν και πολλοί μιλούν για εναλλακτικούς τόπους εξόρυξης πετρελαίου, όπως η Κασπία, ο Μανουχίν Τακίν δεν πιστεύει πως τα οφέλη θα είναι άμεσα.

«Τα πετρέλαια της Ρωσίας, της Κασπίας, της Δυτικής Αφρικής αποτελούν πηγές ενέργειας. Όμως δεν μπορούν να φτάσουν τις αγορές μέσα σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες. Η εξόρυξη και η επεξεργασία του πετρελαίου από τις περιοχές αυτές, η οποία θα κοστίσει φυσικά δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και δεν λύνει τα σημερινά μας προβλήματα» είπε ο Μανουχίν Τακίν, αναλυτής του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Μελετών.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 19:05 (Ώρα Λονδίνου)

Κονγκό: Οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη Μπουκαβού

Οι αντάρτες καταπάτησαν την εκεχειρία

Αντάρτες που υποτίθεται ότι θα εντάσσονταν στον στρατό της Δημοκρατίας του Κονγκό εξεγέρθηκαν και μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό κατέλαβαν την πόλη Μπουκαβού στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC, Ρομπ Γουόκερ, που βρίσκεται στη Μπουκαβού μεταδίδει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη όπου επικρατεί ηρεμία με εξαίρεση επεισόδια λεηλασίας.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει επίσης ότι οι 1000 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που σταθμεύουν γύρω από την πόλη δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν την προέλαση των ανταρτών.

Η ειρηνευτική συμφωνία του 2003 προβλέπει ότι οι πρώην αντάρτες θα ενσωματωθούν στο νέο εθνικό στρατό. Οι συγκρούσεις στη Μπουκαβού απειλούν τώρα την ειρηνευτική συμφωνία.

Πηγές των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι 2 ως 4 χιλιάδες αντάρτες του Λοράν Νκούντα μπήκαν στην πόλη ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν στους λόφους γύρω από αυτήν.

Οι αντάρτες του Λοράν Νκούντα ενισχύθηκαν από την πολιτοφυλακή του Ζιλ Μουτεμπούσι που ήταν η πρώτη που συγκρούστηκε με τον κυβερνητικό στρατό την περασμένη εβδομάδα.

Οι αντάρτες είπαν ότι καταπάτησαν την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τη Δευτέρα μετά τη μεσολάβηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ επειδή δέχθηκαν επίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές.

Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι ενώ χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής που ανήκουν στη φυλή Τούτσι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στη γειτονική Ρουάντα.

Οι ηγέτες των ανταρτών, ο Λοράν Νκούντα και ο Ζιλ Μουτεμπούσι ήταν στη διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου πολέμου, στελέχη της μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης RCD Goma της οποίας οι δυνάμεις μαζί με άλλες ανταρτικές οργανώσεις θα συνέθεταν το νέο στρατό της Δημοκρατίας του Κονγκό όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία του 2003.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση παραγωγής, μείωση τιμής;

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Ανησυχία από τα «λιγοστά αποθέματα πετρελαίου»

Η Σαουδική Αραβία, μία μέρα πριν τη προγραμματισμένη συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου προκειμένου να συμβάλει στη μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Παρ' όλα αυτά η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τη νέα άνοδο των τιμών πετρελαίου είναι έκδηλη, καθώς δεν είναι σαφές αν η αύξηση της παραγωγής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της τιμής.

Ο Μανουχίν Τακίν, αναλυτής του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Μελετών λέει πως κινήσεις όπως αυτές της Σαουδικής Αραβίας είναι σε θέση να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η σχέση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά πετρελαίου είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένη.

Εκεί που εμφανίζεται το πρόβλημα είναι στα λιγοστά αποθέματα πετρελαίου, λέει ο Τακίν.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που δημιουργεί φόβο και πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές για το ενδεχόμενο επιδείνωσής της. Έπειτα γεγονότα σαν και αυτά που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία ενισχύουν τις ανησυχίες για την ισορροπία της οικονομίας. Εάν οι υπουργοί του ΟΠΕΚ αποφασίσουν να αυξήσουν την παραγωγή του πετρελαίου τότε οι φόβοι θα μετριαστούν και η τιμή του πετρελαίου θα αρχίσει να πέφτει» λέει ο αναλυτής του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Μελετών.

Αύξηση της παραγωγής

Ο Μανουχίν Τακίν δεν συμμερίζεται την άποψη στελεχών του ΟΠΕΚ ότι η αύξηση της παραγωγής δεν πρόκειται να κρατήσει τις τιμές χαμηλές για περισσότερο από μερικές μέρες.

«Το πετρέλαιο που παράγεται στον Περσικό κόλπο θα φτάσει στα διυλιστήρια των ΗΠΑ και της ’πω ανατολής σε δύο περίπου μήνες. Επομένως η αύξηση της παραγωγής δεν συνεπάγεται άμεσα μείωση της τιμής των καυσίμων για τους καταναλωτές. Όμως η υψηλή τιμή του πετρελαίου οφείλεται και στην κίνηση του χρηματιστηρίου. Με την αύξηση της παραγωγής πολλοί από τους επενδυτές αναμένεται να πουλήσουν τις μετοχές τους, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω» λέει ο ειδικός αναλυτής.

’λλες πετρελαιοπηγές

Αν και πολλοί μιλούν για εναλλακτικούς τόπους εξόρυξης πετρελαίου, όπως η Κασπία, ο Μανουχίν Τακίν δεν πιστεύει πως τα οφέλη θα είναι άμεσα.

«Τα πετρέλαια της Ρωσίας, της Κασπίας, της Δυτικής Αφρικής αποτελούν πηγές ενέργειας. Όμως δεν μπορούν να φτάσουν τις αγορές μέσα σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες. Η εξόρυξη και η επεξεργασία του πετρελαίου από τις περιοχές αυτές, η οποία θα κοστίσει φυσικά δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και δεν λύνει τα σημερινά μας προβλήματα» είπε ο Μανουχίν Τακίν, αναλυτής του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Μελετών.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Συμβολική κίνηση Παπανδρέου

Σε μία συμβολική κίνηση, που προσβλέπει στη άμεση συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του Κινήματος Γ. Παπανδρέου, θα καλέσει τον Κώστα Λαλιώτη και τη Βάσω Παπανδρέου να παραβρεθούν στο πλάι του στη συγκέντρωση της Παρασκευής στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Με την κίνηση αυτή, επιθυμεί να στείλει σαφές μήνυμα ενότητας κυρίως προς τα «παραδοσιακά στελέχη» του κινήματος αλλά και να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο που είχαν πρώην υπουργοί σε τομείς σημαντικού έργου της προηγούμενης κυβέρνησης.

Μήνυμα ενότητας αναμένεται να απευθύνει και την Τετάρτη, από τις Μοίρες της Κρήτης, καλώντας όλα τα στελέχη σε πανστρατιά για εκλογική μάχη.

Η λογική της ενότητας διέπει και την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μεταθέσει χρονικά τις αποφάσεις για τη σύσταση του Πολιτικού Συμβουλίου και Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης για μετά τις Ευρωεκλογές, λογική προς την οποία υπέδειξαν και οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Ευ. Βενιζέλος, Φ. Γεννηματά, Γ. Ανωμερίτης και Κ. Γείτονας, ώστε να μην πυροδοτηθεί νέα εσωστρέφεια στο κόμμα.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπάγιεβιτς στον Ολυμπιακό

Στον Ολυμπιακό επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «ερυθρόλευκους», μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη.

Η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει:

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συνεργασία της για τα επόμενα τρία χρόνια με τον προπονητή, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Για την απόφαση αυτή λήφθηκε υπόψη η προηγούμενη επιτυχημένη συνεργασία η οποία και έθεσε τα θεμέλια για την κυριαρχία του Ολυμπιακού επί εφτά συνεχόμενα χρόνια.

Η προοπτική αυτής της επιλογής είναι το χτίσιμο μιας δυνατής ομάδας με υψηλή αγωνιστική ποιότητα και η κατάκτηση και άλλων τίτλων».

Μπάγιεβιτς : «Μεγάλη πρόκληση»

Μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού.

«Είναι μεγάλη πρόκληση για κάθε προπονητή να αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό, ιδίως μετά την απώλεια του πρωταθλήματος.

Με όπλα τη σκληρή δουλειά και τον κόσμο θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε και πάλι στους τίτλους.

Πρέπει να γίνει ανανέωση και προγραμματισμός, αλλά χρειάζεται υπομονή. Στον Ολυμπιακό την πρώτη φορά δούλεψα κάτω από άριστες συνθήκες και το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα», υποστήριξε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά.

Ερωτηθείς για τη νέα συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Σωκράτη Κόκκαλη, ο Σέρβος τεχνικός είπε: «Την πρώτη φορά είχα καλή συνεργασία. Και πριν και τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα».


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 14:37 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: «Η τρομοκρατία των γυναικών»

Οι γυναίκες στην Τουρκία απειλούνται από μια «κουλτούρα βίας» λέει η Διεθνής Αμνηστία

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας για την αδυναμία τους να προστατεύσουν τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας στα σπίτια τους.

Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο και έως και οι μισές γυναίκες στην Τουρκία υποφέρουν από τη κοινωνική αλλά και οικογενειακή βία.

Η Διεθνής Αμνηστία σκιαγραφεί με τα πλέον μελανά χρώματα τη ζωή των γυναικών στην Τουρκία φέρνοντας ως παραδείγματα περιπτώσεις όπου ένας άντρας έπνιξε την κόρη του γιατί έπεσε θύμα βιασμού ή ένας δικαστής μείωσε την ποινή ενός βιαστή όταν αυτός υποσχέθηκε να παντρευτεί το θύμα του.

Λαμβάνοντας υπόψη πολλές μελέτες, η οργάνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην Τουρκία ο βαθμός της βίας εναντίον των γυναικών είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες χώρες του κόσμου.

Η έκθεση είναι γεμάτη από καταγγελίες που αναφέρουν ότι νεαρές γυναίκες εξαναγκάζονται σε γάμο, γίνονται θύματα εγκλημάτων τιμής ή εκτίθενται καθημερινά σε περιστατικά βίας, σε ένα περιβάλλον που η έκθεση χαρακτηρίζει τρομοκρατικό για τις γυναίκες.

Η Διεθνής Αμνηστία παραδέχεται ότι το νομικό σύστημα της Τουρκίας έχει βελτιωθεί όμως κανείς δεν εγγυάται την εφαρμογή του.

Όπως τονίζει η έκθεση, οι γυναίκες στην Τουρκία γίνονται δύο φορές θύματα: την πρώτη μέσα στο σπίτι τους και τη δεύτερη μέσα στα δικαστήρια.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος

Πιστεύετε ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη εγκαίρως για να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ανησυχείτε για τα ζητήματα ασφαλείας;

Θεωρείτε ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στα οργανωτικά προβλήματα και στο θέμα της ασφάλειας;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

The world should relax and let the Greeks do what the do best: Making History.

Constantine Barzacanos (New York, USA)

As a Greek person I am used to everything being slow and done at the last minute in Greece, so I am sure that we'll be ready in time

Eυγενία Δουβλή (UK)

Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που θα δώσει η Αθήνα με την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό φοβίζει τη αγγλοαμερικανική πλευρά και τα σχέδιά της. Η αναβίωση της εκεχειρίας και ιδεών που μάχονται τόσο συστηματικά να αφανιστούν. Μια τόσο ξεχωριστή πόλη σαν την Αθήνα, πόλη του φωτός και της δημοκρατίας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Θα είμαστε όλοι εδώ να στηρίξουμε τους αγώνες!

Εύη Γκολώνη (Αθήνα, Ελλάδα)

Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Nικόλ Οικονόμου (Κύπρος)

Athens will be fully prepared at the end of July. The security concerns are understandable but fear and anxiety dont help. The coverage of the foreign mass media is exaggerated so let's all be positive and we will have the greatest Olympic Games ever.

Angelos Plessas (Greece)

"Μικρή χώρα, μεγάλη η ευθύνη. Τεράστια τα συμφέροντα, τεράστιο και το φιλότιμο". Ευτυχώς ή δυστυχώς, η λέξη "φιλότιμο" δεν μεταφράζεται επακριβώς σε κάποια άλλη γλώσσα. Γι' αυτό και είναι δύσκολο σε πολλούς ν' αντιληφθούν πόσες χιλιάδες άνθρωποι καταθέτουν καθημερινά χρόνο, κόπο... ακόμα και χρήμα, προκειμένου να αισθανθούν πως ανταποκρίθηκαν στη "μεγάλη στιγμή".

Greeks will do their best to secure the events, the athletes and the visitors, and the Olympic Games of 2004 will be written in history

Ella (UK)

Γιατί ο Έλληνας μπορεί να μην είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του "πειθαρχημένου" και "οργανωμένου" ανθρώπου, είναι όμως έτοιμος να κάνει κάθε θυσία προκειμένου να μην αισθανθεί προσβεβλημένος. Υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα; Ναι, υπάρχουν! Υπάρχουν προβλήματα συντονισμού; Ναι, υπάρχουν!

Αλλά, σε ποια οργάνωση τέτοιου μεγέθους και σε ποια χώρα δεν υπήρξαν; Και σε ποια ιστορική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων, μια τόσο μικρή χώρα ανέλαβε μια τόσο "επικίνδυνη αποστολή"; Όσοι ασκούν κριτική - και καλά κάνουν - ας λάβουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους. Όλα τα υπόλοιπα αποσκοπούν μόνο στον προσωρινό εντυπωσιασμό.

Frankie (Πάτρα)

I am proud to be Greek even though I live in Australia and I will be proud to be Greek after the games. They were born in Greece and they belong in Greece.

Dora (Australia)

Athens is the home of the Olympic games and I believe all countries will respect it.

Peter Pantages (USA)

Υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα; Ναι, υπάρχουν! Υπάρχουν προβλήματα συντονισμού; Ναι, υπάρχουν! Αλλά, σε ποια οργάνωση τέτοιου μεγέθους και σε ποια χώρα δεν υπήρξαν;

Frankie (Πάτρα)

I am Swiss and I think that I can be more credible as non-Greek who replies to this question. I strongly believe that Athens will offer amazing Olympic games and I believe that Greeks do everything in the last minute (even second) but they do it excellent.

And MY question: Why nobody from U.K., France, Australia etc. did not say or write something positive about this process? Even a single thing? Is that they are afraid that the Greeks will succeed and that hurts some people? Lets see what London or Paris will do for 2012!

Simon Sarrasin (Switzerland)

The biggest scandal of all is the bill that Greek taxpayers are called to pay to protect mainly the US and UK athletes. They (UK and US) should have paid Greece for their increased security needs which resulted from their failed and barbaric foreign policies. As they are not paying, the US and UK media should have the decency to stop their racist remarks and instead be greatful for what their athletes will get at the expense of the Greek taxpayer!

Gabriel Rastonis (Athens, Greece)

Αν και ένοιωσα ενοχλημένος από οργανωτικά κωλύματα του παρελθόντος σήμερα πιστεύω σε μεγάλο βαθμό ότι οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα είναι οι καλύτεροι αγώνες που έχουνγίνει και θα γίνουν ποτέ

Θωμάς Οικονόμου (Λονδίνο, UK)

As a Greek person I am used to everything being slow and done at the last minute in Greece, so I am sure that we'll be ready in time. However, the British are used to efficiency, that's probably why what their media say about our organisational problems may seem as exaggerations to us. Nevertheless, they have no right to voice concerns over the safety of the games.

Only a week ago, BBC1 showed 'London under attack', a mock exercise to test what might happen if there was a terrorist attack in the capital. It revealed that London is not prepared for a terror attack, as there are gaps in the government's emergency planning system. So, I suggest that the British media look more closely to home if they want to find problems with national security.

Eυγενία Δουβλή (UK)

I believe that Athens is ready to host the summer Olympics. The international press is over reacting on this subject and without any good reason. It is true that most of the project should have finished ages ago but at the end they will. I am a bit concerned about the security issues and how ready Athens is to tackle any attacks either international or national/local.

Haris Moraitis (Woolloomooloo, Australia)

Φυσικά και θα είμαστε έτοιμοι. Είμαι βέβαιος ότι θα διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ασφάλεια των αγώνων θα μας κοστίσει πάρα πολύ.

The question is not if Athens is ready for the Olympic Games but if we as people are ready for the Olympic Spirit

Evan (New York, USA)

Επειδή η δημοσιογραφία πρέπει να ελέγχει την εκάστοτε εξουσία καλό είναι οι "ευαισθητοποιημένοι" για θέματα τρομοκρατίας άγγλοι δημοσιογράφοι να πάνε μια βόλτα στο Ιρακ και να καταγράψουν τίς θηριωδίες των αμερικανοεγγλέζων. Αλήθεια η δολοφονία αμάχων και ειδικά παιδιών δέν ειναι εγκλήματα πολέμου;

Ανδρέας Κ. (Αθήνα)

Greeks will do their best to secure the events, the athletes and the visitors, and the Olympic Games of 2004 will be written in history. It makes me really angry when I read all this rubbish from the british paper, while for the last five months we go on with our lives waking up every morning with the fear of a terror attack.

Greece is the most peaceful and secure country and deserve to be treated at least with respect, so let the british, the americans or whoever else get paranoid about what they cannot accept as their probleb and no-one else's.

Ella (UK)

The question is not if Athens is ready for the Olympic Games but if we as people are ready for the Olympic Spirit. I am very pessimistic about World events that promote violence, fear and chaos. How secure we are depends on our actions.

Εvan (New York, USA)

Aν και ένοιωσα ενοχλημένος από οργανωτικά κωλύματα του παρελθόντος σήμερα πιστεύω σε μεγάλο βαθμό ότι οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα είναι οι καλύτεροι αγώνες που έχουν και θα γίνουν ποτέ. Κι αυτό όχι για τους λόγους που απασχολούν μερικά διεθνή έντυπα (μερικές φορές αγγίζουν την σφαίρα της φαντασίας και της μυθολογίας π.χ. The Times) αλλά για το πνεύμα των αγώνων που αναζωογονείται.

Θωμάς Οικονόμου (Λονδίνο, UK)

Greece as a country and the Greek people are doing their best to secure safe games

Andreas Gregoriou (Amsterdam, Holland)

English speaking countries envy other countries when they succeed in big international events. This is well known years now. So don't worry GREECE. Athens 2004 Olympic Games will be the Best Ever and this will be the answer to all of them...

Christos Gagaletsios (Wickford, UK)

Τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το ερώτημα πρέπει να αλλάξει. Ξένοι τρομοκράτες θα δράσουν στην Ελλάδα την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων; Υπάρχουν δυο μορφές οργανωμένης τρομοκρατίας, η επίσημη που αιματοκυλά λαούς και η ανεπίσημη που εκδικείται τους πρώτους.

Οι δυο αυτές μορφές είναι σαν το λάδι και τη φωτιά. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε αυτή την αλληλοεξόντωση των λαών και γι' αυτό θα οργανώσει τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες από όσους έγιναν μέχρι σήμερα. Ελάτε να τους απολαύσετε.

Δημήτρης (Αθήνα)

It is clear that the Olympics and Greece in particular are becoming subjects of great controversy within the international press and moreover amongst press offices of various governments around the world. Clearly the Americans, the British and surprisingly the Australians are so concerned of the security of the games and are readily available to voice those concerns openly. There is nothing wrong in doing so IF their concerns were genuine. Greece is a peace loving country.

I do believe Greece will do a very good job in organising the Olympic games

Christine S.

Greece as a country and the Greek people are doing their best to secure safe games. During these troubled times that our world is going through , the international community should encourage a positive and creative dialogue rather than trying to undermine the great work that the Greek authorities are taking over the last few years. And if they strongly believe that there are areas that could served better by improving they should politely offer to assist. After all isnt` this the very idea of the olympic spirit ? Greece will do GREAT GAMES.

Αndreas Gregoriou (Amsterdam, Holland)

Of course no one ever mentions the security problems in Atlanta, or the bomb that went off... There would be a security issue in ANY country in the world, perfect safety does not exist. The Olympics began in Greece. I cannot think of a better location and my only regret is that I won't be able to be there. Good Luck!

Angie Legge (Leeds, UK)

Athens Olympic Games will be written in the history with golden letters, GO ATHENS! I believe in you!

Haris (San Francisco, USA)

ATHENS 2004.The Olympics in Athens. Greece the lovely nation with all the respect and the hard work for preparation needs wishes and the other nations to think positively. Greece is a neutral country and the citizens of this nation energize friendly and all the world will be happy and safe.

Ioannis Schinas (Houston, Texas, USA)

I do believe Greece will do a very good job in organising the Olympic games and I do believe the International press is making a HUGE deal out of nothing really and that is what scares me about the reputation of the games. I mean in Atlanta they made a 'small deal out of a major event-a bomb explosion at the Olympic Village that killed one person-, try to think what would happen if that event occurred in Athens!! What I cannot understand is why they are so set against the Greek nation?

Especially the UK and US press? I mean at least solve your own problems before talking about other peoples problems especially when you have a war going on and soldiers that commit such inhuman acts! Finally, the international press has to be reminded that when challenging the security of the games they are talking bad about their own security forces since it is seven countries along with NATO that will be responsible for the Olympic Games including the UK and the US

Christine S.

We are very sorry because of the the British Media and the non-understanding attitude

Stergios (Athens)

Θα είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους και θα γίνουν οι καλύτεροι κα ασφαλέστεροι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στέφανος Κ. (Νέα Βύσσα, Ελλάς)

Athens Olympic Games will be written in the history with golden letters, GO ATHENS!!! I believe in you!

Haris (San Francisco, USA)

We are very sorry because of the the British Media and the non-understanding attitude. Its really stupid that the Time's correspondent get in the Olympic Stadium, and also what the rest journalists tried after that. I think that the Media in Britain are in very low quality. I am not a very fun of the Moderns Olympic Games,they have nothing to do with the Olympic Idea, but I feel very safe in my country.

Stergios (Athens)

Δεν ανησυχώ για τα θέματα ασφαλείας παρόλο που τα ξένα ΜΜΕ έχουν αρνητική άποψη. Υπάρχει καθυστέρηση στα έργα αλλά θα είναι όλα έτοιμα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Έλληνες είμαστε ικανοί και άξιοι. Καλά θα κάνουν τα ΔΜΕ να κοιτάξουν τη δική τους ικανότητα στα θέματα ασφαλείας γιατί μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί μερικά κράτη από αυτά δεν έχουν καθόλη ικανότητα, π.χ. ΗΠΑ.

Mαρία Βλαχογιάννη (Αθήνα)

The Olympics in Athens will be a success story for Greece, Athens and most importantly a great experience for the athletes and spectators around the world

Stratos (Chicalgo, USA)

Τι να πει κανείς για τους TIMES! Τι κακία, τι εμπάθεια, τι ανοησία. Αξιόπιστος είναι κάποιος όταν πρώτα απ όλα είναι δίκαιος, αμερόλυπτος, ειλικρινής. Οι Ολυμπιακοί θα είναι οι ασφαλέστεροι αγώνες, κι εγώ προσωπικά με τα δύο παιδιά μου θα είμαι στην τελετή έναρξης.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα μπορούμε 2 και 3 η ώρα τα μεσάνυκτα να περπατήσουμε σε όποιον δρόμο θέλουμε. Μπορούν οι γυναίκες μας μόνες, τα παιδιά μας, αργά μεσάνυκτα να γυρίσουν στο σπίτι. Μπορεί να γίνει αυτό στην Αγγλία ή στην Αμερική; Γιατί λοιπόν κραυγάζουν; Νοιώθω αηδία πια!

Δημήτρης Αρζόγλου (Θεσσαλονίκη)

"Success will materialize and Hellas will come out triumphant. The entire Hellenic Press and media should print daily in their front page above all other news the phrase, "Hellenes for the Hellenes and Hellas for the World" This will lift the citizen's spirit and will do their best to make this event a glorious triumph.

Νick Vallianatos (Dearborn, Michigan, USA)

Terrorism in the Athens Olympics? Yes, we are all afraid of the thousands of foreign armed forces and agents who will be strolling in the streets of Athens. We are scared of the Americans who will probably treat locals as gallantly as they treat Iraqis. This is not what the games are all about. This is a parody of the games, a show where a lot of money could be made, except for the Greek people who pay all that.

We really can do without Britons and Americans alike, if they want to stay home, really we could not be bothered. Especially for the Britons, taking into account of their impeccable behaviour when they visit Greek Islands (Corfu, Rhodes). So please stay home. There might be a chance British/American Imperium will send less troops to Greece to protect you. It would be far better for the Greeks.

George (Athens)

Παρ' όλα τα προβλήματα, το Ελληνικό δαιμόνιο θα επιβληθεί και όλα θα είναι εγκαίρως έτοιμα. Τα διεθνή Μ.Μ.Ε. υπερβάλλουν...

Χρήστος Μιχαλάκης (Μέγαρα)

Θα ήθελα να πω στην "έξυπνη" "δημοσιογράφο" που μπήκε δήθεν χωρίς να την πάρουν είδηση στο ελληνικό στάδιο, και σ'όλους όσους υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ασφάλειά τους στην Ελλάδα, ΑΝ κινδυνεύει το "Αθήνα 2004" από τρομοκρατικές ενέργειες, αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην παρουσία ’γγλων κι Αμερικανών αθλητών, γιατί αυτός είναι ο πρώτιστος στόχος των τρομοκρατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο.

Γι'αυτό, θά'ταν ίσως καλύτερα για όλους τους άλλους αθλητές, να μας απάλλασσαν απ'την παρουσία τους στην Αθήνα, οι Αμερικάνοι κι οι Εγγλέζοι. Ας μείνουν σπίτι τους κι αυτοί που έστειλαν για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία στο ΙΡΑΚ ας συνεχίσουν να τρομοκρατούν και να βασανίζουν απάνθρωπα τους αιχμαλώτους πολέμου.

Bάλια Πυλαρινού (Κύπρος)

Εχω την εντύπωση οτι ο τύπος στην Μ.Βρετανία τελευταία δεν στέκεται κριτικά απέναvτι στην εξουσία ούτε καν εκπροσωπεί τα στενά βρετανικά "συμφέροντα" αλλά λειτουργεί ως μέσο πίεσης για μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κρίμα...

Σπυρίδων Χυτήρης (Κέρκυρα)

I believe that Greece will put on a superb show. I have been disappointed by the negative press in Australia

Chris Moshidis (Melbourne, Australia)

I think the greatest danger to the Olympics, comes from the terrorist Nations of this World that use their latest technologies to subjugate Peoples and Nations. Not from those driven to desperation who sacrifice themselves to save their pride and National Dignity. In other times in History they were considered heroes, but in the era of Globalization they're called terrorists.

The Greeks must be smart and never hire any of their highly paid so called Security Organizations. Their employees are Agents and like the California Firefighters, put fires to keep their jobs. We have no bones to pick with the suffering Peoples of the Middle East. To the Greek revolutionaries I would say for the love of our country and if they have a trace of what we call "philotimo" to stop it!...

Νicolas Ioannides (Canada)

Ναί, παρ' όλα τα προβλήματα, το Ελληνικό δαιμόνιο θα επιβληθεί και όλα θα είναι εγκαίρως έτοιμα. Τα διεθνή Μ.Μ.Ε. υπερβάλουν κακόβουλα και με εμπάθεια κάποιες φορές και δυστυχώς συχνά με μια τάση κλιμάκωσης όσο πλησιάζουν οι Αγώνες. Δεν θα υπάρξουν κενά ασφάλειας. Ας οπλιστούμε και εμείς οι πολίτες με υπομονή για να αντέξουμε τις όποιες δυσκολίες θα επιφέρουν οι αγώνες στην καθημερινότητά μας.

Xρήστος Μιχαλάκης (Μέγαρα, Ελλάς)

έχω την αίσθηση ότι οι Αγγλοι, Αυστραλοί κλπ το παρακάνουν

Αλέξανδρος (Αθήνα)

The Olympics in Athens will be a success story for Greece, Athens and most importantly a great experience for the athletes and spectators around the world. I am not sure if it will be seen the same way by all the media that will cover the games. And my opinion is that this doesn't matter. I really think that one should focus on why the olympics are held in the first place. Security is important, but I don't feel secure around armed guards. Where there are armed guards there is a threat.

Visiting Athens or any part of greece I never felt any threat and it is ridiculous to imagine people with guns, dark sun glasses and suits sweating in the Athens sun protecting australian athletes (no offence) while most less threatened people are enjoying their 'frape' in one of the fency Athens coffee-bars. I think security is important, but should take place in the background. Keep away the gunmen.

One final note: Recently I read (I think it was in the Chicago Tribune) something like 'who needs Athens...', regarding athletes who didn't feel confortable traveling to greece for the olympics. Well, I guess nobody should feel forced to go enywhere they don't want to go. Missing this year's greatest world sports event might be something you guys can live with. Can't comment on that since I am not very athletic anyway...

Stratos (Chicago, IL, USA)

Παρά το ότι είμαι αντίθετος με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, έχω την αίσθηση ότι οι Αγγλοι, Αυστραλοί κλπ το παρακάνουν. Ειδικά οι Αγγλοι έχουν συμπεριφορά ιμπεριαλιστών της Βικτωριανής εποχής. Αλήθεια αναρωτιούνται οι δημοσιογράφοι αυτοί τι θα έπρεπε να γράφουν οι ξένες εφημερίδες για τη Βρεττανία, μετά την επίθεση του IRA κατά του ξενοδοχείου που διέμενε η πρωθυπουργός Μ.Θάτσερ;

Aλέξανδρος (Αθήνα)

I believe that Greece will put on a superb show. I have been disappointed by the negative press in Australia. As I recall in the lead up to the Sydney Olympics there were also a number of problems. In particular, I am looking forward to the opening ceremony and the cultural aspects of the Games. I am also looking forward to seeing beautiful images of Athens and Greece on my television as I will not be able to be at the Olympics. All the best Greece!

Chris Moshidis (Melbourne, Australia)

All i can say that here in Australia the terrorists are the media that are trying to do anything possible to destroy the Greek Olympics. The world has changed since Sydney hosted the games but like always they have to have a negative feedback for everybody except USA. I hope Greece will have everything ready by August so it can make the media shut up once and for ever. Good luck Greece and good luck to all the athletes. I will be there to enjoy the games.

Mario Vlahakis (Sydney, Australia)

Olympic Games 2004 security orientation; we have two cases for this issue. On the one hand, we have those who believe in a more Israeli strategic attitude. The standard bearers of this case strongly recommend (or imagine) armoured vehicles on the streets, or apache helicopters / blackhawks on the air, to coordinate their patrol areas with AWACS. And, of course patrols on foot with police officers and special forces troops. We certainly increase the security rate, but we seem to forget one thing; it is Athens that the Olympic Games will take place, not Bagdad. Maybe we should hire and some 500$ per day soldiers of fortune, as a daily newspaper recently had an article.

On the other hand, we have common sense. We have a challenge coming. It is called Olympic Games 2004. And these games will take place in Athens, Greece, our country. We shall give the best of us to have good games. We may have some negative comments on the preparation sector. But we should not tollerate any negative comments regarding security. We shall have an excellent partnership orientation between Armed Forces, Police and Intelligence, without giving the impression of a militirized state. We welcome every assistance, after all we live in globalization era. Since we come closer to August 17th, everyone has become a critic.

Well, let me remind you of some historic facts, in case we have a severe crisis, or a terrorist attack. During the civil crisis in Albania in the 90's, our special forces evacuated all diplomatic personell for Albania and brought them back safe. The Greek Confederation of Reserve Military Officers has payed its respect to the Olympic Games by offering volunteers. Greece has been marching in global history upon great ideas. Today, we live one. Athens Olympic Games 2004.

Thomas Vardalas (Athens)

Η Αθήνα θα είναι έτοιμη αλλά οι κάτοικοι της είναι έτοιμοι να δεχθούν την ταλεπωρεία των περιορισμών και των απαγωρεύσεων;

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες, Χίος)

Παρά τις όποιες δυσκολίες σε προγραμματισμό ή την στρατηγική είναι σίγουρο ότι θα προλάβουμε, για να δικαιολογήσουμε και την άποψη των ξένων για το Ελληνικό παράδοξο. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω των καλών σχέσεων με τις αραβικές χώρες, διότι κανείς δεν μπορεί να σε προφυλάξει από τον αποφασισμένο για το κακό.

Θεωρώ ότι υπάρχει υποκρισία στα διεθνή μέσα. Ξοδέψαμε τα τριπλάσια για την ασφάλεια, μοιράσαμε αρκετό χρήμα σε όλους για προμήθειες. Ίσως μετά την 11/09, όλα να έχουν αλλάξει και το πλήγμα των Αυστραλών στο Μπαλί με τον θάνατο τόσων να έχει δημιουργήσει δικαιολογημένα υστερία, όμως νομίζω ότι υπάρχει και μια λανθάνουσα κρυφή σκέψη των ισχυρών του πλανήτη. Το εγχείρημα αυτό δεν πρέπει να αναληφθεί από άλλη μικρή χώρα, γι αυτό πρέπει να καταδειχθεί ότι δεν μπορούμε να έχουμε επιτυχημένη οργάνωση ή ακόμη περισσότερο όπως συνηθίζεται η τελευταία να είναι και καλύτερη όλων των προηγούμενων (βλέπε Σιδνεϋ).

Δημήτρης Πούλιος (Λιβαδειά)

Η Αθήνα θα είναι έτοιμη αλλά οι κάτοικοι της είναι έτοιμοι να δεχθούν την ταλεπωρεία των περιορισμών και των απαγωρεύσεων; εδώ είναι το ερώτημα που κανένας δεν έθεσε πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Πριν καλά καλά αρχίσει η υποδοχή των επισκεπτών και άρχισαν τα μέτρα ταλεπωρείας της κυκλοφορίας. Για την ασφάλεια δεν ανησυχεί κανένας παρά μόνο όσοι δεν έγλυψαν κοκκαλάκι από το ψητό της δαπάνης. Οσο για τα μέσα ενημέρωσης της "μάζας" και όχι μαζικής ενημέρωσης, τη δουλεία τους (όχι τη δουλειά τους) κάμνουν. Υποκείμενα στη άγρα κέρδους γράφουν όταν και όπως θέλουν οι χωρηγοί τους. Είναι σκληρές οι εκφράσεις μου αλλά όπως πάνε τα πράγματα έτσι φαίνρται να είναι.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες, Χίος)

Οι ελληνες φαινονται σαν ενας απειθαρχος και ανεμελος λαος, στην πραξη ομως αγαπουν την πατριδα τους και ειναι υπερβολικα υπευθυνοι. Ειμαι σιγουρος οτι θα καταβαλλουν καθε δυνατη προσπαθεια ωστε τα εργα να ειναι τελειωμενα στην ωρα τους και με βαση τις διεθνης προδιαγραφες. Η ατυχια των ελληνων ειναι οτι ειναι οι πρωτοι αγωνες μετα την 11 Σεπτεμβρη, μετα την εισβολη στο Ιρακ με την τρομοκρατια να απειλη θεους και δεμονες και να προσπαθει να διξει τις δυνατοτες της, κατι που για να αντιμετωπισθει θα χρειαστει τεραστιες προσπαθιες και πολυ τυχη! Σιγουρα οι Ελληνες θα κανουν πολυ περισσοτερα απο αλλους λαους και χωρις δοσεις υπερβολης και υποκρισιας

Αντώνιος Συμεωνάκης (Αδελαΐδα, Αυστραλία)

Όλοι θα θυμούνται τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας σαν τους καλύτερους και τους πιο επιτυχημένους στη σύγχρονη μορφή τους. Δε χρειάζονται προφητείες, λίγο υπομονή μόνο.

Δημήτρης (Κατερίνη)

Είναι γεγονός οτι καθυστερήσαμε πάρα πολύ. δεν είναι ανάγκη να εισαι γνώστης καλός των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. το γεγονός οτι χάθηκαν πολύτιμα χρόνια υπο τον Στρατη Στρατήγη και τις τότε λανθασμένες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας μιλάει απο μόνο του. Αυτο όμως δε θα πρέπει να πτοεί κανέναν αλλα να μας γεμίσει με υπομονή αλλα κυρίως με επιμονή για την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων! και για μία φορά -έστω- ας μιλησουμε με έργα και οχι με αερολογίες του τύπου:"ολοι μας εχθρευονται και θέλουν την αποτυχία μας!"

Ηλίας (Ξάνθη)

The delays in constructing the olympic venues gave plenty of ammunition for critisism. I hope that we will prove everyone wrong.. However, the fears for a terrorist attack have been exagerated beyond belief. Terrorism activity patterns so far do not support these fears. I am far more scared of the people brought over from all over the world to protect us during the Olympics. Their lack of local knowledge and licence to kill is a dangerous combination.. Like the rest I am certain there is a hinden agenda behind this unprecedent attack. We are used to constantly been blacklisted by the American Foreign office as a tourist destination, but the other countries??? Also, the biggest attacks come from the UK. A country where over 20,000 Greek students study. Multiply that by a modest £10K and you will get a rough idea what that means to the British economy!!! I'd think twice to bite the hand that feeds me.. Let alone the thousands of Greeks that live & work in senior positions in British companies. They are a considerable asset not only to their employers, but also through paying taxes to the thousands of lazy! people in the UK who claim millions in benefits by lying about imaginary illnesses..

E M (UK)

Ναι θα είμαστε έτοιμοι!! Δεν ανησύχω καθόλου για την ασφαλεια των αγώνων και όχι γιατί είμαι Ελλήνας - ας ρωτήσουμε και ξένους που ζουν στην Ελλάδα!!

Κωνσταντίνος Σταυρουλιδάκης (Αθήνα)

The International Media always ensured to use, any effort made by the Greek State towards the Olympic Games, to measure their influence on their policies and relations. Especially the British media have an obvious biased attitude towards the Olympic Games handled by Greece. Anything that does not follow the British rule of efficiency is simply not good enough. You could even say that every time that the British or American interest feel rejection in Greece, almost immediately you could see a balanced biased article or report in the TV blaming or demoralizing the Greek spirit. Greece will be successful simply because everything is at stake for us. The Olympic Games will signal the beginning of a new era for our nation. No one has avoided recognizing the mistakes made but no one should exaggerate about the risks involved. Every Greek citizen involved in the Games is aware of the responsibility placed on his/her hands. The entire world has changed due to the ruthless interest of the British and Americans not because of Greece or our policies. Let's not confuse the global British-American intent to de-stabilize the globe with the excellent effort of our nation. If Britain and America could cope with the entire International affairs the same way Greeks manage the Games, we probably had more chances for peace. If terrorist wish to strike in Athens we should not blame Athens for it. You should blame those who initiated the entire process of terror. Let's face it, if the Olympic Games are threatened by anything, is only by the actions of Britain and America. My trust and my belief supports the Games, the Nation, the citizens and peace.

Nikolas Nikoloutsos

Greece has done more than any other country which held the Olympics in the past.

Andreas (Patra)

"Problems, problems and problems". This is the conclusion about Athens Games ,if we believe what is written and said by the Press and TV in countries like USA, UK, Australia etc. They start from the delays of the constructions and they always end to the security. There are delays. It is true. There is a threat of a terrorist act. It is also true. But the Greek goverment and the organizers they do everything to face and solve these problems. Thousands of labors work around the clock to finish the constructions and they will finish them!! And when the facilities will be ready everyone will understand that there are the best that ever constructed for Olympic Games.

Around 70,000 Greek policemen and soldiers they will be used for the security, joined by greek airforce and navy units. Special forces and agents from Greece, USA and other countries will also help. Security experts from USA and Australia work from the begining with greek aythorities in designing the security of the games. Greek goverment has also asked the assistance of NATO in matters like chemical and biological war. A brand new electronic system will be installed in Athens during the games to coordinate the security forces and to provide advanced control for bombs and other threats. My point is that Greece has done more than any other country which held the Olympics in the past. That's why i don't understand this massive attack. What is their problem? They hate Greece? They don't really care about the truth and they just want to sell more newspapers? They don't like the idea that a small country has so great history and born these games? I just hope that they will understand their mistake. They should also know that we don't hate them and that we expect them here in Greece. We want them to live this great event and to share our joy.

Andreas (Patra)

Athens has the opportunity during and after the 2004 Olympics to make anywhere between the best and the worst of all impressions

Lygounis Manolis (San Jose, CA, USA)

()

α) Αθήνα, ετοιμότητα: Αδιάφορο για τον κάτοικο Αθηνών και όχι μόνο (σε αντιδιαστολή με το τεράστιο ενδιαφέρον για το πόσα θα πληρώσει τελικά!) - Με εύλογο ενδιαφέρον για τις εταιρείες χορηγούς και τους παράγοντες με "παράλληλη" εξάρτηση...

β) Ασφάλεια: Δεν ανησυχώ καθόλου... Τα χρήματά τους θα τα πάρουν στο ακέραιο οι ιδιωτικές και ημι-κρατικές εταιρείες φύλαξης, καθώς και το ΝΑΤΟ...

γ) Διεθνή Μέσα: "αναμεταδότες" κρατικών και ιδιωτικών κέντρων εκπομπών - εκτός τιμητικών εξαιρέσεων - κάνουν καλά τη δουλειά τους...

Υ.Γ.: Και το ανέκδοτο: Η Σφαιροβολία στην Ολυμπία!!! Λες και υπήρξε ποτέ στην αρχαιότητα τέτοιο "ολυμπιακό άθλημα"... Αιδώς... αεροβόλοι!

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Ελλάδα)

Never in the past but never in the futute a country with such a small population and small growth economy took and will take the responsibility to organize olympic games. Greece may is not the most organized and modern country in this planet but is for definatelly one of those which keep human values alive.

Nick Maragopoulos (Athens)

Athens has the opportunity during and after the 2004 Olympics to make anywhere between the best and the worst of all impressions in a strong limelight. Our hopes, of course, are for the best. I would like to point out, however, that the matter will come down to small details, some of which are not under the control of the greek officials.

For example, I suppose that Xenios Zeus was taking a break in the 1997 Track and Field Championships while the audience was jeering a black female athlete who accidentally exposed her breasts by cutting the sleeves off her shirt. Now that was criticized around the world, and with good reason. In defense of Athens 1997, however, no one could have done anyhting about the incident, except for not showing it on TV, which would have required a quick and wise call by some little guy somewhere in a dark studio.

Let's hope something like that can't happen this time around. If it does, and especially if more than one such incidents come up, the overall impressions can't be saved. If all the works are done in time, and the Calatrava roof goes up, it will all be for nothing. So, for all the attention on the government, let's think a little about all those little employees who will have to do the servicing of the games. Are they ready? That said, let's all hope for the best.

Lygounis Manolis (San Jose, CA, USA)

We know we have to work hard as to be ready on time. We are prepared to deal with all inconveniences the games might bring to us as inhabitants of Athens. We believe in the Olympic Games and the concept beyond the games. We also know, that world is going through a difficult phase and incidents might occure before or during the games. Yet we strongly believe that the only way to respond in a positive manner to all type of terrorists is to be united and willing to work side by side to prepare good olympic games, good for the visitors and good for the athletes. We do believe that we are capable of preparing the olympic games, and we are sure Greece and Athens, will be a safe place to be during that period. The only essential condition is the willingness of the Greeks and the Athenians to make the Olympic Games succeed.

Μαργαρίτα Μανούσου (Αθήνα)

Καθώς η ώρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων πλησιάζει με βήμα ταχύ, εγείρονται στα εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ερωτηματικά αναφορικά με το αν θα είμαστε εγκαίρως έτοιμοι να υποδεχθούμε με ασφάλεια θεατές και αθλητές και αν όλες οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν σωστά. Μολονότι η παράδοση ορισμένων έργων έχει καθυστερήσει, υπάρχουν ακόμα αρκετές ελλείψεις και δεν έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για κάποια ζητήματα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός όσα έργα έχουν ολοκληρωθεί έχουν αποδώσει καρπούς και κάνουν πιο εύκολη και πιο άνετη τη ζωή στην πολυσύχναστη πόλη μας. Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν ασφυκτικά και θα πρέπει οι προσπάθειες προκειμένου να είναι τα πάντα έτοιμα να ενταθούν. Θα πρέπει στο εξής να υπάρξει αρμονική συνεργασία και σκληρή δουλειά, αν θέλουμε να κερδίσουμε το Μεγάλο Στοίχημα.

The way the media are covering the preperation for the 2004 olympic games is really very very unfair

Tzelempi (south Africa)

Είναι γεγονός ότι ο φόβος ενός τρομοκρατικού χτυπήματος βασανίζει τόσο τους υπεύθυνους Ασφαλείας των Αγώνων, όσο και τους απλούς πολίτες που θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Λόγω της έξαρσης των τρομοκρατικών επιθέσεων τον τελευταίο καιρό, ασφαλώς θα ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας, ωστόσο η αγωνία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί παρά μόνο μετά την λήξη των Αγώνων. Όλοι μας ανησυχούμε και ευχόμαστε να μην βαφτεί με αίμα αυτή η διοργάνωση.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνται σε καθημερινή βάση με τα οργανωτικά προβλήματα και το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων και δεν είναι λίγες οι φορές που υπερβάλλουν και κινδυνολογούν. Σε εκείνους πιθανόν να φαίνεται πρωτάκουστο το γεγονός ότι σχεδόν 3 μήνες πριν τους Αγώνες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, καθώς στο σύνολό τους είναι πιο οργανωτικοί και πιο μεθοδικοί από εμάς και ίσως έχουν περισσότερη εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις.

Παρ όλα αυτά, είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι όλα έτοιμα την κρίσιμη ώρα όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που φιλοξενεί η πόλη της Αθήνας θα διεξαχθούν με ασφάλεια και λαμπρότητα. Θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες των ρεκόρ, των συγκινήσεων και των ομορφότερων στιγμών!

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

The way the media are covering the preperation for the 2004 olympic games is really very very unfair. They have been provocatively not stressing all the opinions of high officials who are declaring that the olympic games will be successful and secure. I think the media are biased against a small country which is doing is best to organize the olympic games, which it brought to the world.

Tzelempi (South Africa)

The Olympics are 100% hellenic invention, therefore no other country should contend for it.They belong to ALL Hellines. The Olympics symbolizes world peace and brotherhood.Contestants from all over the world should compete on fair terms in HELLADA (Greece). All acts of violence should stop worldwide!Its time for the Hellenic spirit to shine all over the world and bring peace.

Leonardos Louloudis (New Zealand)

Το 2004 είναι η δικιά μας χρονιά και θα είμαστε όλοι εδώ να δώσουμε την μάχη μας και θα κερδίσουμε για την Ελλαδίτσα μας

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

"The best defence is the aggression...". This is the best way to describe the British media attitude towards the organization of the Olympics. Being aware that the Greeks proudly demand the return of the Parthenon Marbles, which they deserve, the British Press on daily basis attacks Greece and its organizers for obviously delaying the constructions, which is not true. There is no doubt, the strategy is to blame the Greeks and serve their own interests, of not returning the marbles. They should feel ashamed!

Solon (Muenster, Germany)

The Olympic Games will be hosted by Greece with a very successful and positive way. Regardless the numerous accusations from many, that Greece can not guarantee the safety of the Games, I think that these people will be proven wrong. Greek engineerity and National pride will do the job in the Games. Greeks always prevail in the end.

Nick Pekatos (Washington, USA)

Ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά μας, όλους σας θα προστατέψουν

Αντώνης Ζαβουδάκης (Πάουλ Βίλα Βέλια, Βραζιλία)

Ποτέ μέχρι σήμερα, μια τόσο μικρή (σε έκταση και πληθυσμό εννοώ) χώρα, δεν ανέλαβε να διοργανώσει μια τόσο σημαντική εκδήλωση, μια Ολυμπιάδα. Υπήρξα λάτρης της ιδέας μιας Ελληνικής Ολυμπιάδος μετά το 1896, με στεναχώρησαν οι υπερβολικές καθυστερήσεις, αλλά σήμερα είμαι ένθερμος υποστηρικτής όσο ποτέ. Αρκεί να δει κανείς πόση χολή ρίχνουν τα αγγλόφωνα ΜΜΕ, σε Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία, για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι για την χώρα μας η Ολυμπιάδα. Κτίσαμε εκπληκτικές εγκαταστάσεις, τις καλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είμαστε αρκετά πεισματάρηδες και κάναμε την Ολυμπιάδα προσωπικό μας θέμα. Θα πετύχουμε και θα κάνουμε τους καλύτερους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, έτσι γιατί μας πάτησαν τον κάλο και όταν νοιώθουμε ότι αδικούμεθα μας πιάνει το ρωμαίικο γινάτι. Το 2004 είναι η δικιά μας χρονιά και θα είμαστε όλοι εδώ να δώσουμε την μάχη μας και θα κερδίσουμε για την Ελλαδίτσα μας.

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

Η Ελλάδα μας θα είναι έτοιμη για να φιλοξενήσει όλους τους φίλους της χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά μας, όλους σας θα προστατέψουν.

Αντώνης Ζαβουδάκης (Πάουλ Βίλα Βέλια, Βραζιλία)

Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους ολυμπιακούς αγώνες και να λάμψουν στο τόπο που τους γέννησε. Αρκεί να την αφήσουν ήσυχη οι πολυτάλαντοι στα ψεύδη και στη διαστρέβλωση αγγλοσάξονες. Η υστερία τους πρέπει να έχει και όρια. Το μόνο που με ανησυχεί είναι η προβοκάτσια που ενδεχομένως διαπράξουν οι ίδιοι κύκλοι για να δικαιολογήσουν άνομα σχέδια τους.

Φοίβος (Αθήνα)

Greece will be ready to host these Olympics Games and this is the only sure thing in the world

Nicholaos Vlassis (Athens)

It is well known that most of Greeks don't like the Americans. Hence Greece will not be a target and there is nothing to be afraid of. The foreign media on the other hand don't like Greeks and of course are looking for excuses to turnish Greece's reputation

Asimos (Cyprus)

Greece will be ready to host these Olympics Games and this is the only sure thing in the world. The city has all the essentials to organize excellent games. New venues, infrastructure that few cities around the world have and the most important is the power of the volunteers. This group will make the difference. Delays in some venues do not mean anything.

Remember the delays in Atlanta, in Montreal and in other big cities. The important thing is the athletes that will give their best to these Olympics. As far as security is concerned, 1 billion euros have already spend. Everybody hopes for the best results. Nobody can guarantee 100% security. However, Greece has joined forces with other countries to confront this problem. This is the major "problem" for Athens. Everybody will be in awe, when the Olympic Stadium gets finished. And it will get finished really soon...

Nikolaos Vlassis (Athens)

[όσοι αγόρασαν εισιτήρια] σήμερα το σκέφτονται με περισσότερο φόβο παρά χαρά, καθώς πληροφορούνται ότι, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν... περί τους 40.000 άνδρες οπλισμένοι σαν αστακοί

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

Despite the non-chalant style of the developments I have a great deal of faith in the Greek spirit. To coin aphrase"... it will be allright on the night". However any assistance that Britain and the USA are willing to offer with regards to improving the safety of the games it should be warmly embraced by the Greeks and be accepted as a gesture of solidarity rather than a "poke" in the eye.

Chris Vassileiou (London UK)

Greek "Philotimo" will prevail and the Olympics will do credit to Greece and its long history

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι, σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας, που να μην νοιάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είτε γιατί τον ενδιαφέρουν σαν το πρώτο αθλητικό γεγονός του κόσμου, είτε επειδή νοιώθει ότι, η πολιτισμική του κληρονομιά παίρνει ακόμα μία φορά σάρκα και οστά, είτε επειδή νοιώθει ότι, θα πληρώσει πολλά περισσότερα από όσα του είπαν για το κόστος αυτών των αγώνων, είτε τέλος επειδή δεν αισθάνεται καθόλου άνετα, όταν σκέπτεται ότι, ο κλοιός ασφαλείας τόσο για τον επισκέπτη των Αθηνών όσο και για τον ίδιο τον Αθηναίο θα είναι ασφυκτικός. Το τελευταίο πρόβλημα απασχολεί και τους ξένους, αν βέβαια αποφασίσουν ύστερα από τέτοιον ανέντιμο εκβιασμό του τύπου και των εν γένει ΜΜΕ εκτός Ελλάδος, τα οποία για λόγους διαφόρων ορατών αλλά και συγκεκαλυμμένων συμφερόντων δημιουργούν φοβία, βία και υπακοή, που ζούμε καθημερινά σχεδόν, να επισκεφθούν την χώρα, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους χάρισε σε όλον τον κόσμο.

() Είναι πολλοί που στην αρχή με ενθουσιασμό σκέφθηκαν να αγοράσουν εγκαίρως εισιτήρια και κάποια διαμονή στην Αθήνα για τις τρεις εβδομάδες των εκδηλώσεων. Σήμερα το σκέφτονται με περισσότερο φόβο παρά χαρά, καθώς πληροφορούνται ότι, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν από περισσότερες χώρες περί τους 40.000 άνδρες οπλισμένοι σαν αστακοί και με δικαίωμα να πυροβολούν ακόμα και την... σκιά τους, αν τους φαίνεται ύποπτη. Αυτά πληροφορήθηκαν οι Έλληνες, όταν προ μερικών εβδομάδων αφίχθηκαν στην Αθήνα 350 special troups από τις ΗΠΑ ειδικά και πλήρως εξοπλισμένοι για το κυνηγητό τρομοκρατών.

Δεν βλέπω κανένα λόγο η Αθήνα να μην είναι έτοιμη εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Χρίστος (Αθήνα)

() Για τους Έλληνες, που ζουν ακόμα με την καλή διάθεση να βλέπουν τον απέναντί τους χωρίς καμία προκατάληψη, είναι αδικαιολόγητη κάθε υστερία του είδους της αντιτρομοκρατικής, όπως την διαμορφώνει σήμερα ο φόβος από την αντίδραση στον επεκτατισμό των μεγάλων, εν πολλοίς αδικαιολόγητο, γιατί τα συμφέροντα των τελευταίων μπορούν να εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα με την ειρήνη παρά με τον πόλεμο.

() Ίσως να μην έπρεπε εγκαίρως, γιατί τώρα είναι αργά να δοθεί τέτοια έκταση στην παγκόσμια υστερία και στην αντιτρομοκρατική αντιμετώπισή της και όχι μόνο σε ότι αφορά το αθλητικό πνεύμα, που τώρα μεταλλάσσεται σε πολεμικό, αλλά και γιατί προκαλείται η απειλή, αν όχι και η δράση της τρομοκρατίας που, όπως είναι αναμενόμενο, θα θέσει σαν στόχο την επιβεβαίωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο υψηλής στάθμης. Δημιουργία εχθρού εκ του μη όντως, ή παντελής έλλειψη πολιτικής και πείρας; Η ιστορία ποτέ δεν έπαψε να αποκαλύπτει την αλήθεια, έστω και καθυστερημένα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

Δεν βλέπω κανένα λόγο η Αθήνα να μην είναι έτοιμη εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανεπτυγμένες χώρες είναι τα ίδια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Είτε στο Λονδίνο είναι κανείς, είτε στο Λος Αντζελες, είτε στην Αθήνα τα προβλήματα ασφάλειας είναι τα ίδια. Οι υπερβολές των διεθνών μέσων ενημέρωσης δημιουργούν απλώς πρόσθετες ανασφάλειες στους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών και είναι θέμα τόσο των ΜΜΕ όσο και των κυβερνήσεων, και πρέπει να σκύψουν με προσοχή όλοι πάνω σε αυτό το θέμα. Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι μόνο θέμα Ελληνικό, είναι έκφραση του παγκόσμιου πολιτισμού και πρέπει να τυγχάνουν προστασίας από όλους.

Χρίστος (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου)

Τηλεμαχία και καύσιμα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φθηνή στέγη σε 18 ακριβές περιοχές. Λύσεις για όλα τα βαλάντια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρυθμίζονται χρέη στην Εφορία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 1.800 "γιατροί" φαντάσματα στο ΙΚΑ. Αποκάλυψη: Πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις: Οι 6.274 που "τρέχουν" τώρα. Οι προκηρύξεις, οι διαγωνισμοί και οι προθεσμίες για τις αιτήσεις.

Η ΑΥΓΗ: ΣΥΝ: Η Ευρώπη χωρίς μεταλλαγμένα. Ρήγμα στη σιωπή, αντιπαράθεση με ισχυρά συμφέροντα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι Ιταλοί εκβιάζουν την ΔΕΗ. Για να μας δώσουν ρεύμα ζητάνε να πληρώσουμε και το ρεύμα που δεν θα χρειαστεί να καταναλώσουμε.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο μήνας της ακρίβειας. Πρώτη αιτία η κερδοσκοπία στο πετρέλαιο. Ο Ιούνιος άρχισε με κύμα ανατιμήσεων στα ράφια των καταστημάτων.

ΕΘΝΟΣ: Πιο χαμηλά οι βαθμοί σε 10 μαθήματα. Πανελλαδικές 2004: Δύσκολη χρονιά για Β' και Γ' Λυκείου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με το... δέκα το καλό μπροστά η ΝΔ στην Ευρωκαταστροφή του ΠΑΣΟΚ. Τρέμουλο έπιασε το ΠΑΣΟΚ από επτασφράγιστο γκάλοπ για τις Ευρωεκλογές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 16 μέτρα για την τόνωση της Οικονομίας. Από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα και έτυχαν της αποδοχής ΓΣΕΕ και ΣΕΒ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναπληρωτές: Πώς θα γίνουν οι διορισμοί. Καθηγητές-δάσκαλοι: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα ονόματα πουλάνε εισιτήρια. "2004": Ενώ υστερούν πολλά αθλήματα σε ζήτηση...

ΕΣΤΙΑ: Ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Οι "κλειστές" αγορές δυσχεραίνουν τον ανταγωνισμό.

ESPRESSO: Το θρίλερ με Στεφανίδου και ο πόλεμος Δρούζα-Κορομηλά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Αλ Κάιντα εκτοξεύει το πετρέλαιο. Η Ευρώπη εξετάζει το ζήτημα στο Ecofin.

Ο ΛΟΓΟΣ: Συμφώνησαν για το "debate". Την Τρίτη η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

ΤΑ ΝΕΑ: Συναγερμός (και) για τις άδειες εξέδρες. Χτύπησαν: Τρομοϋστερία, κόστος, έλλειψη προβολής.

Η ΝΙΚΗ: Οι μεγάλες ιδέες δεν τσαλακώνονται. Η εκλογική διακήρυξη του ΔΗΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Ευρωεκλογές την άλλη Κυριακή. Με το ψηφοδέλτιο να φτάσουμε παντού.

TRAFFIC NEWS: Ο ALPHA "σπάει" το συμβόλαιο της Ελένης. Ο Κοντομηνάς δίνει πάνω από 2 εκατ. ευρώ για να φύγει η Μενεγάκη από τον ΑΝΤ1.

Η ΧΩΡΑ: 16 μέτρα ανάσα για οικονομία, επιχειρήσεις. Αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

City Press: Πετρελαίου ανάβασις. Νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Σαουδική Αραβία.

metroRAMA: Παγκόσμια ανησυχία για τις τιμές των καυσίμων. Παρέμβαση της ΕΕ αναμένεται σήμερα κατά το Συμβούλιο των υπ. Οικονομικών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δόσεις θανάτου στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη 4 νεκροί από ηρωίνη το Σαββατοκύριακο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χρέη στο ΤΕΒΕ; Ραντεβού το ...Σεπτέμβρη. Ανάσα για 25.000 επαγγελματίες που χρωστούν 100 εκατ. ευρώ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κρίση βίας πετρελαίου και τιμών. Διεθνής αναστάτωση.

Τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "τελικώς ένα debate θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι θα εκλέξουν συντονιστή και θα μπορούν να ρωτούν διευκρινιστικά μετά την ερώτηση".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "χωρίς πολλές συζητήσεις οι εκπρόσωποι των τεσσάρων κομμάτων αποφάσισαν χθες ότι θα πρέπει να γίνει μια τηλεοπτική συζήτηση την επόμενη Τρίτη ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για τις ευρωεκλογές. Μια συζήτηση ελεύθερη όπου ο κάθε δημοσιογράφος θα ρωτά ελευθέρα εκείνο που θέλει".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "την ερχόμενη Τρίτη (8 Ιουνίου) στις 9 το βράδυ θα έχουν τη μοναδική, τελικά, ευκαιρία οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγάλων πολιτικών κομμάτων να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο, όπως αποφάσισαν χθες οι εκπρόσωποί τους σε συνάντηση που είχαν στο εντευκτήριο της Βουλής".

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "την ερχόμενη Τρίτη, 8 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί τελικά η τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Το ντιμπέιτ θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ στην ΕΡΤ, χωρίς περιορισμό στη θεματολογία και χωρίς να προτείνονται συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι".

Ακρίβεια-Καύσιμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα στην ιστορία, κατά 2 δολ. το βαρέλι, πραγματοποίησε χθες το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, αντιδρώντας στην πολύνεκρη επίθεση της Αλ Κάιντα εναντίον δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών στην Σαουδική Αραβία".

Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "η κούρσα των διεθνών τιμών του πετρελαίου που χθες έφθασε στα 42 δολάρια το βαρέλι και η κερδοσκοπία προεξοφλούν έναν "καυτό" Ιούνιο για τους καταναλωτές. Τα αυξημένα κόμιστρα των ταξί και τα ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια είναι μόνο η αρχή, αφού μέσα στον μήνα προβλέπεται ότι θα φθάσουν στην αγορά ακριβότερα τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα".

Η City Press επισημαίνει ότι "νέο γύρο αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου προκάλεσε το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στη Σαουδική Αραβία. Γενική είναι η εκτίμηση ότι οι πολιτικοί και ψυχολογικοί λόγοι διευκολύνουν την κερδοσκοπία στη διεθνή αγορά πετρελαίου σε βάρος των καταναλωτών".

Το Metrorama ισχυρίζεται ότι "κορυφώνεται η αγωνία της παγκόσμιας κοινότητας για το νέο κύμα ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου, το οποίο αποδίδεται στο κλίμα βίας και αποσταθεροποίησης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής".

Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "σε πρωτοφανή ύψη έχουν φθάσει οι τιμές των περισσοτέρων προϊόντων, προκαλώντας απόγνωση στους καταναλωτές. Σε κάποια είδη στα οποία η χώρα μας εθεωρείτο κάποτε φθηνή στην Ευρώπη, τώρα οι τιμές έχουν φθάσει ή και ξεπεράσει τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ενώ, αντίστοιχα, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν φθάνουν για να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Το μυστήριο Τσάλαμπι

Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες είχαν ερευνήσει τα γραφεία του Τσάλαμπι

Επίσημοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατηγόρησαν τον μέχρι πρότινος ευνοούμενό τους, ιρακινό πολιτικό, Αχμέντ Τσάλαμπι, ότι ενημέρωσε τους Ιρανούς ότι οι ΗΠΑ είχαν σπάσει τον κώδικα που χρησιμοποιούσαν οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, αμερικανοί επίσημοι είπαν ότι ο Τσάλαμπι ενημέρωσε έναν ιρανό επίσημο στη Βαγδάτη ότι η Ουάσιγκτον είχε σπάσει τον κώδικα των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, που είχε επιτρέψει στις ΗΠΑ να συλλέξουν σημαντικότατες πληροφορίες σχετικά με το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως ανακάλυψαν το τι είχε συμβεί όταν υπέκλεψαν ένα μήνυμα του Ιρανού επισήμου που έδινε τις λεπτομέρειες της συνάντησής του με τον Τσάλαμπι.

Τον περασμένο μήνα στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν κατηγορήσει τον Τσάλαμπι πως είχε απόρρητες πληροφορίες στο Ιράν, αλλά είχαν πείσει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να μην αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο Τσάλαμπι αρνείται τις καταγγελίες.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ σταμάτησαν την επιδότηση που έδιναν στο κόμμα του Τσάλαμπι, Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο.

Παράλληλα αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις επέδραμαν και ερεύνησαν το σπίτι και τα γραφεία του στο Ιράκ


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Χύθηκε πάλι αίμα στη Λωρίδα της Γάζας

Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται στη Ράφα μεγάλης κλίμακας ισραηλινές επιχειρήσεις

Στη Μέση Ανατολή Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους τις πρώτες πρωϊνές ώρες κοντά στο δρόμο που οδηγεί στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν δυο Παλαιστίνιους οπλισμένους, οι οποίοι πλησίαζαν στο δρόμο που συνδέει το Κάρνι, ένα σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, με τη Νετζαρίμ.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των δύο Παλαιστινίων, κοντά στις σορούς των οποίων βρέθηκαν τρεις ρουκέτες καθώς και αυτόματα όπλα.

Νωρίτερα ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν εκ νέου στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό επρόκειτο για επιχείρηση εντοπισμού των τούνελ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές για να περάσουν λαθραία όπλα στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι υπήρξαν ανταλλαγές πυρών, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 06:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ψήφισμα για Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ορκίσθηκε παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος για το μέλλον του Ιράκ, ενώ στη Βαγδάτη ορκίσθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν προς συζήτηση οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θέτει χρονοδιάγραμμα για την παραμονή και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Επίσης προβλέπει ρητά ότι η μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές θα έχει υπό τις διαταγές της τις νεοπαγείς ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος λέγοντας ότι αυτό δεν αναφέρει ποιος θα είναι ο ρόλος των συμμαχικών στρατευμάτων μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας σε ιρακινά χέρια, στις 30 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να έχει την ανάγκη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της χώρας, Γκάζι Αλ Γιαουέ, τόνισε ότι το νέο ψήφισμα πρέπει να παραχωρεί στο Ιράκ την εθνική του κυριαρχία.

Ο Αχμέντ Φαουζί, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε για τη νέα κυβέρνηση ότι αποτελείται από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα αυτή [Ιράκ] συνεχίζει να έχει τραύματα. Πέρασε από 35 χρόνια σκληρής δικτατορίας, τρεις πολέμους και μία ξένη κατοχή που δεν επιθυμεί. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε υπό τις παρούσες συνθήκες», είπε ο Αχμέντ Φαουζί.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορικό ζενίθ στην τιμή πετρελαίου

H αύξηση των τιμών αργού πετρελαίου μετακυλίεται στα πρατήρια καυσίμων και στον καταναλωτή

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν χθες οι τιμές πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των χρηματιστηρίων μετά την επίθεση εναντίον εργαζομένων στη βιομηχανία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης αυξήθηκε πάνω από 6%, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ 42 δολαρίων και 45 σεντς ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο τέλος έκλεισε στα 42,32 δολάρια, τη μεγαλύτερη τιμή που έχει σημειωθεί ποτέ στο κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Στο Λονδίνο η τιμή ενός βαρελιού αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ αυξήθηκε πάνω από 5%, δηλαδή κατά δυόμιση δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας στα 39,08 δολάρια.

Οι ανησυχίες για τις ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να επισκιάσουν και τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνάντηση υπουργών από τον οργανισμό εξαγωγέων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, που θα αρχίσει την Πέμπτη στη Βηρυτό.

Το καρτέλ των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές για πολλούς μήνες ακόμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν την παραγωγή μαύρου χρυσού.

Και εξέφρασε την «εμπιστοσύνη του» στη Σαουδική Αραβία ότι θα προστατεύσει την παραγωγή πετρελαίου της.

Παρόμοιες πιέσεις ασκεί προς τις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ και η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 04:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πετρελαϊκές ανησυχίες

Οι φόβοι για την ασφάλεια των κοιτασμάτων της Σαουδικής Αραβίας και η ραγδαία αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

Ο τίτλος που κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο των Τάιμς (The Times) είναι «Φόβοι για την τιμή του πετρελαίου οδηγούν σε έκκληση προς τον ΟΠΕΚ».

Σύμφωνα με τη λονδρέζικη εφημερίδα ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν ικετεύει τους υπουργούς από τις χώρες του πετρελαιοεξαγωγικού καρτέλ να αυξήσουν την παροχή του αγαθού, καθώς απειλείται η οικονομική ανάπτυξη.

Στην Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) διαβάζουμε ότι εάν επαληθευθούν οι φόβοι και πληγούν οι εγκαταστάσεις άντλησης ή το δίκτυο διανομής πετρελαίου στο σαουδαραβικό βασίλειο, οι επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές θα είναι δυσβάστακτες.

Στρατηγικά αποθέματα

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) εμφανίζεται πιο καθησυχαστική και προτείνει στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους «να ανοίξει τις στρόφιγγες των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού φθάνει στα ύψη».

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) έχει τίτλο «Οι τιμές πετρελαίου εξακοντίζονται σε νέα ύψη», και επισημαίνει ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία ασκούν έντονες πιέσεις στα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους, καθώς φοβούνται ότι η ακρίβεια στα πρατήρια καυσίμων θα έχει περαιτέρω πολιτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό.

Βέβαια η Γκάρντιαν φιλοξενεί και δήλωση του προέδρου του ένωσης πρατηριούχων καυσίμων, ο οποίος δεν παραλείπει να προβλέψει ακόμα πιο υψηλές τιμές μέσα στο καλοκαίρι.

Επίσης ο κ. Ρέι Χολογουέι υπενθυμίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών εάν παραδείγματος χάριν δεν εφαρμόσει την προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο περαιτέρω αύξηση κατά δύο πένες το λίτρο, στο φόρο καυσίμων.

«Πετρελαϊκό δράμα ναι, κρίση όχι»

Κριτική ασκεί στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που γράφει στον τίτλο της ότι «Η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά το όριο της μίας στερλίνας (δηλαδή έφθασε πάνω από ενάμιση ευρώ) ανά λίτρο»

Αυτό πάντως που δεν διευκρινίζεται στο τίτλο αλλά μέσα στο πρωτοσέλιδο άρθρο είναι ότι σε ελάχιστα πρατήρια έγινε αυτό και ότι η μέση τιμή ανά λίτρο είναι 83 πένες.

Ο αρχισυντάκτης της Ντέιλι Τέλεγκραφ στη στήλη του αποφαίνεται ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να έχει δραματικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν αποτελεί πετρελαϊκή κρίση.

Και υπενθυμίζει ότι το 75% περίπου της τιμής των καυσίμων αποτελείται από το φόρο που πληρώνει ο καταναλωτής προς το κράτος και μόλις το υπόλοιπο 25% αντιπροσωπεύει το κόστος άντλησης, διανομής και πώλησης του προϊόντος.

«Έτσι εάν συνεχισθεί η ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου ο τσάρος της βρετανικής οικονομίας μπορεί προσωρινά να περικόψει τμήμα του ειδικού τέλους καυσίμων, ανακόπτοντας την ραγδαία άνοδο των τιμών» γράφει.


Τετάρτη 02 Ιουνίου 2004 - 03:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Νέος πρόεδρος, παλαιά προβλήματα»

Η επιλογή του Γκάζι Αλ Γιάουε ως προέδρου του Ιράκ, τα όρια ανεξαρτησίας και νομιμότητας της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και οι προβλέψεις για το μέλλον της χώρας απασχολούν το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) αμφιβάλει για τη νομιμότητα του ορισμού νέου προέδρου και μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι η νέα ηγεσία δεν απολαμβάνει δημοκρατικής νομιμοποίησης, όπως και το καθεστώς που έρχεται να αντικαταστήσει.

«Η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι αποτέλεσμα ποιοτικής αξιολόγησης αλλά τυχαίο προϊόν ενός κρυφού αγώνα εξουσίας» αποφαίνεται η εφημερίδα του Μονάχου.

Ελπίδες και σκεπτικισμός

Διαφορετική άποψη έχει η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), που χαρακτηρίζει «καλή» την επιλογή του κ. Αλ Γιάουε, γιατί αυτός δεν έχει φήμη προσώπου που υπακούει στις πολιτικούς υπολογισμούς της Ουάσινγκτον, σε αντίθεση με τον συνυποψήφιό του, Αντνάν Πατσάτσι.

Η αυστριακή Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) συμφωνεί ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράκ έχει τα προσόντα για να μετατραπεί σε παράγοντα ενοποίησης της χώρας, επισημαίνοντας ότι είναι Σουνίτης χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, προέρχεται από συντηρητική φατρία και διατηρεί καλές σχέσεις με Σιίτες και Κούρδους πολιτικούς.

Η ισπανική Ελ Παΐς (Εl Pais) δείχνει να μην πείθεται από τα εχέγγυα επιτυχίας του νέου κυβερνητικού σχήματος, σημειώνοντας ότι για να εξέλθουν οι Ιρακινοί από την τρομερή κρίση τους χρειάζονται κυβέρνηση που να προέρχεται από το λαό και να μπορεί να επιβάλλει τα δικά της κριτήρια.

«Εν προκειμένω όμως έχουμε μια κυβέρνηση που μαγειρεύτηκε από την Ουάσινγκτον και έγινε δεκτή με συγκατάβαση από τα Ηνωμένα Έθνη» γράφει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

«Το Ιράκ απέκτησε νέα κυβέρνηση αλλά διατηρεί τα παλαιά του προβλήματα» τιτλοφορείται η τσέχικη εφημερίδα Χοσποντάρσκε Νόβινι (Hospodarkse Noviny), που υπενθυμίζει ότι τα δυσάρεστα ερωτήματα [του τύπου «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα»] θα παραμείνουν και μετά τη διάλυση του δοτού Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Ανεξάρτητοι ή πιόνια ;

Στη Βρετανία οι εφημερίδες εμφανίζονται διχασμένες απέναντι στην επιλογή της νέας ιρακινής κυβέρνησης.

Αισιόδοξη γραμμή υιοθετούν οι Τάιμς (The Times), που γράφουν ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση αναπτερώνει τις ελπίδες ίδρυσης στο Ιράκ μιας σταθερής και δημοκρατικής πολιτείας.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η αρχισυνταξία της Γκάρντιαν (The Guardian) που επισημαίνει ότι το Ιράκ βρίσκεται σε πορεία με άγνωστο προορισμό, βασιζόμενη στην επεισοδιακή διαδικασία επιλογής των νέων ηγετών της χώρας.

Ενώ η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με δόσεις σκεπτικισμού, όσον αφορά την ικανότητα των μελών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης να αποκαταστήσουν την τάξη και να δράσουν εντός των πλαισίων της δημοκρατικής νομιμότητας.

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της, που συνοψίζει τα δρώμενα του τελευταίου 24ώρου: « Η ημέρα που τα ανδρείκελα άρχισαν να δαγκώνουν».

«Το Ιράκ έχει νέα κυβέρνηση, αλλά του απομένει πολύς δρόμος για να γίνει κυρίαρχο κράτος» σημειώνει το άρθρο της αρχισυνταξίας της Ιντιπέντεντ.

Τέλος η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι σύμφωνα με σχέδιο αναθεωρημένου ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα κατοχικά στρατεύματα υπολογίζεται να αποχωρήσουν από το Ιράκ στις αρχές του έτους 2006.

Ο ορισμός χρονοδιαγράμματος αποχώρησης σύμφωνα με την εφημερίδα αποτελεί υποχώρηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας και απόπειρα προσέγγισης με τις θέσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.