Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-30

  1. Λάφυρο το όπλο του Σαντάμ Χουσεΐν
  2. Σε δοκιμασία ο Αριέλ Σαρόν
  3. Νέα επίθεση στη Βαγδάτη
  4. Σαουδική Αραβία: Tέλος στην ομηρία
  5. Ερντογάν: Αδικαιολόγητες οι ελληνοκυπριακές ανησυχίες
  6. Έκρηξη στη Λάρισα
  7. Ανεβαίνει το προεκλογικό «θερμόμετρο»
  8. «Κακά μαντάτα» για την εθνική
  9. Φόβοι για επιδείνωση της πετρελαικής κρίσης
  10. Η Μίραμαξ αγοράζει τα δικαιώματα της ταινίας του Μάικλ Μουρ
  11. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργου του Ιράκ
  12. Εισβολή στο άντρο των απαγωγέων
  13. Εισβολή στο άντρο των απαγωγέων
  14. Σε δοκιμασία ο Αριελ Σαρόν

Δευτέρα 31 Μαΐου 2004 - 02:57 (Ώρα Λονδίνου)

Λάφυρο το όπλο του Σαντάμ Χουσεΐν

Οι Αμερικανοί στρατιώτες που συνέλαβαν τον πρώην ηγέτη του Ιράκ χάρισαν το όπλο του στον πρόεδρο Μπους

Το πιστόλι χειρός που κρατούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν, όταν συνελήφθη από αμερικανές δυνάμεις τον Δεκέμβριο του 2003, βρίσκεται τώρα στα χέρια του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο.

Το όπλο αυτό δώρισαν στον Αμερικανό πρόεδρο στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης του Σαντάμ, κοντά στη γενέτειρα του Τικρίτ.

Ο κ. Μπους έχει το όπλο μέσα σε ένα μικρό γραφείο όπου φυλάσσονται ενθυμήματα, δίπλα στο «Οβάλ Γραφείο», σύμφωνα με πληροφορίες που πρωτοδημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ΤΙΜΕ.

Μάλιστα επιδεικνύει το όπλο με υπερηφάνεια ως λάφυρο σε ορισμένους από τους επισκέπτες του.

Σύμφωνα με το ΤΙΜΕ ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει το όπλο σε επισκέπτες και τους διευκρινίζει πως δεν ήταν γεμάτο σφαίρες όταν συνελήφθη ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζιμ Μορέλ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος ήταν υπερήφανος για την γενναιότητα των ενόπλων μας δυνάμεων και αισθάνθηκε τιμή που δέχθηκε το δώρο αυτό από εκπροσώπους των στρατευμάτων που συμμετείχαν στην σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κρατούμενος από τις αμερικανικές δυνάμεις Ιρακινός πρώην ηγέτης συνελήφθη μέσα σε υπόγεια καταπακτή τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από επτά μήνες που έζησε ως φυγάς.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 23:38 (Ώρα Λονδίνου)

Σε δοκιμασία ο Αριέλ Σαρόν

Κρίσιμη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Ισραήλ

Σε δοκιμασία τίθενται τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργού του Ισραήλ τα οποία προβλέπουν την διάλυση των εβραϊκών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας και σε επιλεγμένες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Ο κ. Σαρόν ανέβαλε επ αόριστον την ψηφοφορία επί των συγκεκριμένων προτάσεων όταν έγινε σαφής η απόρριψή τους από την πλειοψηφία των υπουργών του που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινή γνώμη που στην μεγάλη της πλειοψηφία στηρίζει το σχέδιο Σαρόν.

Ωστόσο, ακόμα και το κόμμα του Πρωθυπουργου, Λικούντ, απέρριψε το σχέδιο.

Έκκληση για στήριξη

Ο κ. Νετανιάχου, πρώην Πρωθυπουργός και νυν υπουργός Οικονομικών, ήταν αυτός που έπεισε την πλειοψηφία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να απορρίψουν ακόμα και αναθεωρημένο, το σχέδιο Σαρόν.

Δύο ακροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό απειλούν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση σε περίπτωση διάλυσης έστω και ενός εβραικού οικισμού.

Απειλή που αν πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε κατάρρευση.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 23:19 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση στη Βαγδάτη

Επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ιρακινοί αντάρτες έχουν επιτεθεί εναντίον ξένων υπηκόων

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση την Κυριακή σε νοτιοδυτική συνοικία της Βαγδάτης.

Τα δύο οχήματα 4Χ4, ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν οι ξένοι εργολάβοι στο Ιράκ, εργαζόμενοι στη συμμαχία και δημοσιογράφοι, συγκρούστηκαν μεταξύ τους όταν δέχτηκαν την επίθεση, σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως και τα δύο αυτοκίνητα έφεραν σημάδια από σφαίρες και στο εσωτερικό τους υπήρχαν αίματα.

Αμέσως μετά την επίθεση οι κάτοικοι της περιοχής έβαλαν φωτιά στα οχήματα και λίγο αργότερα ακούστηκαν πυροβολισμοί.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Σαουδική Αραβία: Tέλος στην ομηρία

Αραβικά κανάλια έδειξαν σκηνές της πτώσης των κομάντος από το ελικόπτερο

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας κατόρθωσαν να απελευθερώσουν τους περισσότερους από τους 50 ομήρους που κρατούσαν ένοπλοι σε οικισμό αλλοδαπών εργαζομένων στην πόλη Χομπάρ, κέντρο της πετρελαικής βιομηχανίας της χώρας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο από τους μαχητές της Αλ Κάιντα και συνέλαβαν τον αρχηγό της ομάδας, ωστόσο άλλοι τρεις κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Οι ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν 22 πολίτες, ανάμεσά τους έναν Αμερικανό, ένα Βρετανό, ένα Σουηδό, έναν Ιταλό και οκτώ Ινδούς, ανακοίνωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ άλλοι 25 τραυματίστηκαν.

Η Γαλλία, η Αίγυπτος και αραβικές χώρες καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τις επιθέσεις, ενώ μεγάλες ανησυχίες διατυπώνονται για τις επιπτώσεις τους στην τιμή του πετρελαίου και τη διεθνή οικονομία.

Τις φονικές επιθέσεις στην πόλη Χομπάρ καταδίκασε με ανακοίνωσή της το βράδυ της Κυριακής και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στόχος των τρομοκρατών, ήταν να προκαλέσουν ένα πλήγμα στη παγκόσμια οικονομία, καθώς θεωρείται, ότι το γεγονός θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της πετρελαϊκής αγοράς.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της χώρας τόνιζαν, ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό, διαβεβαιώνοντας, ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σταθερή.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 14:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ερντογάν: Αδικαιολόγητες οι ελληνοκυπριακές ανησυχίες

Ερντογάν: Εμείς το ψηφίσαμε...

Αδικαιολόγητες είναι οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τα θέματα της ασφάλειας που συνδέονται με την εφαρμογή του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στο Λονδίνο, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι δεν θεωρεί δικαιολογημένες τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για θέματα ασφάλειας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και επανένωσης της νήσου και για το λόγο αυτό η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να κάνει ο,τιδήποτε για την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει ασχοληθεί με τις ανησυχίες αυτές των Ελληνοκυπρίων, που τους οδήγησαν εν πολλοίς να καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν και εάν θα ήταν διατεθειμένος να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να βοηθήσει ώστε η αρνητική απάντηση να μετατραπεί σε θετική, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι το ερώτημα αυτό θα έπρεπε να τεθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι στην τουρκική, η οποία αποδέχθηκε το σχέδιο.

«Αυτή είναι μία λανθασμένη προσέγγιση του θέματος», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν και στο οδικό χάρτη μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων που προέβλεπε το σχέδιο.

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι «τα [τουρκικά] στρατεύματα είναι εκεί σύμφωνα με διεθνή συμφωνία, για να εγγυηθούν τα δικαιώματα της Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «η ίδια τοποθέτηση ισχύει και για την άλλη εγγυήτρια δύναμη, την Ελλάδα».


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Λάρισα

Βουλγαράκης: «Δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία»

Αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη το Σάββατο το βράδυ λίγο πριν από τις 8.30 στο δικαστικό μέγαρο Λαρίσης.

Η έκρηξη ήταν ισχυρή και σημειώθηκε έξω από τα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου, στον τέταρτο όροφο του μεγάρου, το οποίο ήταν κλειστό την ώρα εκείνη.

Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια και προκλήθηκαν ζημιές στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά μία διερχόμενη γυναίκα, από θραύσματα που τινάχτηκαν στο δρόμο.

Πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας διενήργησαν αυτοψία στον χώρο για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια της έκρηξης και περισυνέλεξαν υπολείμματα που θα ερευνηθούν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την έκρηξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές συνδέουν την έκρηξη με τη μεταγωγή των κρατουμένων μελών της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» στις φυλακές της Λάρισας, ενώ αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δήλωση Βουλγαράκη

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκρηξη, δήλωσε ότι «η μικρής ισχύος έκρηξη δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία».

Πρόσθεσε δε, ότι «οι αρμόδιες αρχές ερευνούν το συμβάν με τη δέουσα προσοχή».

Εν τω μεταξύ, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στην Αυστραλία προβάλλουν την είδηση της έκρηξης στη Λάρισα, υπενθυμίζοντας ότι οι εκρήξεις γίνονται λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 14:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεβαίνει το προεκλογικό «θερμόμετρο»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Χαμένες ευρω-ευκαιρίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Αυθαίρετα - εκπτώσεις έως 80% στα πρόστιμα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν όλα με τις άδειες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Η Μαργαρίτα «μαδάει» το παλιό ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Οι φόροι του 2005 - τι θα πληρώνουμε από το επόμενο έτος.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: «Ρίχνουν» τις βάσεις τα 4 μαθήματα - κλειδιά

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Ακυβέρνητο το «Γεώργιος Π.» στα ανοιχτά των Ευρω-Βερμούδων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Άδειες δόμησης στα οικόπεδα εκτός σχεδίου.

Η ΕΠΟΧΗ: Ευρωεκλογές χωρίς τα προβλήματα της Ευρώπης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το «σύστημα» είναι εδώ. Φθινόπωρο η μάχη με τα συμφέροντα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ: Με την ευρωπαϊκή Αριστερά για την άλλη Ευρώπη.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: Δώστε τώρα τα λεφτά στους ανέργους.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι άθλιοι των Αθηνών. Ολυμπιακές φυλακές και θερινές επιχειρήσεις - σκούπα για τη «βιτρίνα» της πρωτεύουσας.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλατιά στήριξη στο ευρωψηφοδέλτιο συνεργασίας.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: «Ντιμπέϊτ» για όλους.

ΝΙΚΗ: Χαλαρή ψήφος. Υποβαθμίζουν τη σημασία των ευρωεκλογών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Χαμός με σύμβουλο υφυπουργού.

ΠΡΙΝ: Ελπίδα ανατροπής ψήφος στο ΜΕΡΑ.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Διπλό μπόνους στους συνταξιούχους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διαφάνεια: Ζήτημα ζωής και θανάτου για την ελληνική οικονομία.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Νέες ρυθμίσεις για στρατιωτικούς, αντιρρησίες συνείδησης και ανυπότακτους.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 15:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Κακά μαντάτα» για την εθνική

Δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη η εθνική Ελλάδος

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα γνώρισε η εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου στην στάδιο της προετοιμασίας της για τους αγώνες της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει στην Πορτογαλία.

Σε φιλικό εκτός έδρας αγώνα με την Πολωνία, η ελληνική ομάδα ηττήθηκε με σκορ 1 - 0, χάρη σε γκολ που προήλθε από φάουλ του Ζίνοβεκ, αδράνεια του Νικοπολίδη και ασθενή παρέμβαση του Καψή.

Η ελληνική ομάδα προσπάθησε να αντιδράσει, είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει φάσεις μπροστά στην πολωνική εστία, καθώς υστερούσε σε επιθετική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι ο μόνος καθαρόαιμος επιθετικός που είχε στη διάθεσή του ομοσπονδιακός προπονητής Ότο Ρεχάγκελ ήταν ο Παπαδόπουλος, αφού ο Νικολαΐδης υποφέρει από τραυματισμό και οι Χαριστέας και Βρύζας έχουν ακόμη υποχρεώσεις με τις ομάδες τους.

Η εθνική Ελλάδος ανέβασε κάπως το ρυθμό του παιχνιδιού της και κατάφερε να πιέσει τους Πολωνούς προς το τέλος του αγώνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ανησυχίες προκαλούν οι τραυματισμοί των Σεϊταρίδη και Καψή, εν όψει των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας στην Πορτογαλία, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή του Νικολαΐδη.

Η επόμενη, και τελευταία, δοκιμή της εθνικής Ελλάδος πριν από τους αγώνες της Πορτογαλίας είναι την Πέμπτη, με αντίπαλο την εξαιρετικά αδύναμη ομάδα του Λιχτενστάιν.


Φόβοι για επιδείνωση της πετρελαικής κρίσης

Τα άκρως ανησυχητικά μηνύματα που στέλνει η τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι Αλ Χαμπάρ της Σαουδικής Αραβίας,οι πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ, η επέτειος της ιστορικής απόβασης των Συμμάχων στην Νορμανδία και η πρώτη συνέντευξη του Μορντεχάι Βανούνου στο BBC είναι τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα των κυριακάτικων εφημερίδων της Βρετανίας.

Η απρόβλεπτη Σαουδική Αραβία

«Εμπνεύσεως Αλ Κάιντα» χαρακτηρίζει η Ιντιπέντεντ της Κυριακής, την επίθεση ενόπλων σε οικιστικό συγκρότημα αλλοδαπών εργαζομένων στο λιμάνι Αλ Χαμπάρ της Σαουδικής Αραβίας, κέντρο της πετρελαικής βιομηχανίας της χώρας.

Κατά την Ομπζέρβερ, η δραματική αυτή εξέλιξη συνιστά άλλο ένα πλήγμα για την διεθνή αγορά πετρελαίου.

«Μιλάμε για το μεγαλύτερο κέντρο πετρελαίου. Οι επιπτώσεις θα φανούν την Δευτέρα στα χρηματιστήρια» επισημαίνει αμερικανός ειδικός, αναφερόμενος στην επίθεση του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα αναλυτές της διεθνούς αγοράς πετρελαίου σε Λονδίνο και Ουάσινκτον θεωρούν την δραματική αυτή εξέλιξη ως «το χειρότερο εφιάλτη που γίνεται πραγματικότητα». Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 42 δολ. το βαρέλι.

Ιράκ: Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει

Κάπως έτσι χαρακτηρίζει την προώθηση, από το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, του σιίτη γιατρού Ιγιάντ Αλάουι στο αξίωμα του πρωθυπουργού η Ιντιπέντεντ

« Πρόκειται για άλλο ένα πραξικόπημα των Αμερικανών τόσο προς τον ιρακινό λαό όσο και προς τα ΗΕ. Η επιλογή του Ιγιάντ Αλάουι, επί χρόνια πράκτορα της CIA και του MI6 εξασφαλίζει πολιτική μακροηγόρευση στα μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, διορισμένα από τον αμερικανό διοικητή, Πολ Μπρέμερ» αναφέρει η Ιντιπέντεντ.

« Δεν είναι μόνο οι ιρακινοί πολίτες που δεν εμπιστεύονται τον Αλάουι αλλά και τα ΗΕ που δυσαρεστήθηκαν, ιδιαίτερα, από τον διορισμό του» γράφει η Ομπζερβερ.

Όσον αφορά τον εξοστρακισμό του Αχμάντ Τσαλάμπι, που ήταν, έως πρόσφατα, ο αγαπημένος της Ουάσινκτον, οι Κυριακάτικοι Τάιμς θεωρούν ότι , πέραν των όποιων μειονεκτημάτων του, ο Τσαλάμπι έχει γίνει το μπαλάκι στην αντιπαράθεση της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την μια πλευρά και του Πενταγώνου από τη άλλη. Μάλιστα, η εφημερίδα αποκαλύπτει πως άμα την επιδρομή στα γραφεία του Τσαλάμπι, δύο από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του, οι νέο-συντηρητικοί Ριτσαρντ Πέρλ και Τζειμς Γούλσι, επέδραμαν οργισμένοι στο γραφείο της Κοντολίζα Ράις, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπούς, απαιτόντας την αποκατάσταση του προστατευόμενου τους.

Συνέντευξη Βανούνου

Κόντρα της ισραηλινής κυβέρνησης με το BBC προαναγγέλει η Ιντιπέντεντ, μετά την «παράνομη» όπως τη χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί τηλεοπτική συνέντευξη του Μορντεχάι Βανούνου στο BBC. Οι αρχές του Ισραήλ επιμένουν ότι η συνέντευξη, που ας σημειωθεί, βγήκε κρυφά από το Ισραήλ, παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης του Βανούνου.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η Μίραμαξ αγοράζει τα δικαιώματα της ταινίας του Μάικλ Μουρ

Η ταινία του Μούρ τιμήθηκε δεόντως στο Φεστιβάλ των Κανών

Οι αδελφοί Χάρβι και Μπομπ Γουάισταιν, ιδιοκτήτες της Μίραμαξ, εταιρίας παραγωγής του πολυσυζητημένου ντοκιμαντερ του Μάικλ Μουρ, Φαρανάιτ 9/11, εξαγόρασαν τα δικαιώματα της ταινίας από την Ντίσνει,η οποία αρνήθηκε να αναλάβει την διανομή της.

Οι Γουάινσταιν αναλαμβάνουν την διανοή της ταινίας στις ΗΠΑ, στους κινηματογράφους και, αργότερα, σε DVD.

Το Φαρενάιτ 9/11, πιθανότατα, θα βγεί στην αμερικανική αγορά τον Αύγουστο.

Η ταινία του Μουρ που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα, στο πρόσφατο φεστιβάλ Κανών, πραγματεύεται τις διασυνδέσεις της όικογένειας Μπους με μέλη της οικογενείας του ΟσάμαΜπιν Λάντεν.

Ο σκηνοθέτης πιστεύει πως η ταινία του έχει την δυναμική να καταστρέψει τα σχέδια επανεκλογής του άμερικανού προέδρου.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργου του Ιράκ

Ο Αλάουϊ πέρασε χρόνια στην εξορία επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεϊν

Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στην σύνθεση της μεταβατικήςκυβέρνησης, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο, ο τεχνοκράτης Θαμίρ Γαντμπάν θα είναι υπουργός Πετρελαίου, ο Κούρδος Χοσιάρ Ζεμπάρι υπουργός Αμυνας και ο επίσης Κούρδος Μπαρχάμ Σάλιχ υπουργός Εξωτερικών.

Ο σιίτης Αμπελ Αμπντούλ Μάχντι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και ο Σαμίρ Σουμάιντι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

Εντούτοις, δεν είναι σίγουρο εάν θα αποδεχτούν όλοι τους διορισμούς τους.

Στο μόνο αξίωμα που φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες στο συμβούλιο είναι αυτό του προέδρου, ο οποίος θα έχει και δύο αντιπροέδρους, έναν Κούρδο και ένα σιίτη.

Ο Αντνάν Πατσάτσι, υπουργός Εξωτερικών της χώρας πριν αναλάβει την εξουσία ο Σαντάμ, είναι ο επικρατέστερος για να αναλάβει πρόεδρος του Ιράκ.

Όμως οι Κούρδοι και ορισμένοι σιίτες του Κυβερνητικού Συμβουλίου έχουν αντιρρήσεις για την επιλογή του Πατσάτσι και προτείνουν τον σημερινό πρόεδρο του συμβουλίου, Γάζι Γιαουάρ.

Ικανοποιημένη η Ουάσινγκτον

Το Σάββατο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ομόφωνη απόφαση του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου ν'αναθέσει την πρωθυπουργία στον σιίτη γιατρό Ιγιάντ Αλάουι.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα ήταν «χλιαρή» αν και

αργότερα ο εκπρόσωπος τους Φρεντ Έκχαρντ, δήλωσε ότι ο εντεταλμένος του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη, Λαχτάρ Μπραχίμι, σέβεται την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου και πως είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τον κ. Αλάουι.

Ερμηνείες

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα του ΟΗΕ, κατά τα φαινόμενα ο κ. Αλάουι δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Λαχτάρ Μπραχίμι.

Ο Ιγιάντ Αλάουι έχει την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Επίσης, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού δεν ήταν παρών στην αίθουσα όταν το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ αποφάσισε ομόφωνα να αναθέσει την πρωθυπουργία στον Ιγιάντ Αλάουι.

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο δήλωσε πως το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ είχε βιαστεί να προωθήσει την υποψηφιότητα του κ. Αλάουι.

Πάντως, τόνισε ο Βρετανός αξιωματούχος, εμείς θεωρούμε «καλή» την επιλογή που έγινε.

Ιγιάντ Αλάουι

O Ιγιάντ Αλάουι γεννήθηκε το 1945 από γονείς εμπόρους.

Σπούδασε ιατρική και ειδικεύθηκε στη νευρολογία στη Βρετανία.

Αν και αρχικά ήταν οπαδός του κόμματος Μπάαθ, ήλθε σε ρήξη με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, το οποίο λέγεται πως έδωσε εντολή για τη δολοφονία του--απόπειρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε το 1978, όταν ο κ. Αλάουι ζούσε στο Λονδίνο.

Αργότερα, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Ιρακινού Εθνικού Συμφώνου, μιας ομάδας εξόριστων που είχαν την υποστήριξη των αμερικανικών και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και στην οποία συμμετείχαν και πρώην αξιωματικοί που ήταν αντίθετοι στο τότε καθεστώς της Βαγδάτης.

Ενα σοβαρό πρόβλημα στην επιλογή του Ιγιάντ Αλάουι είναι η μηδενική απήχηση που αυτός έχει στους ιρακινούς. Μάλιστα, πολλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μακροχρόνια συνεργασία του,πρώτα με τον Σαντάμ Χουσείν και μετά την ρήξη του με το πρώην καθεστώς, με τις βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, κατέστησαν τον Αλάουι μη αρεστό στα μεγάλα στρώματα του ιρακινού πληθυσμού.

Ο Ιγιάντ Αλάουι ήταν αυτός που έδωσε στις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας την πληροφορία ότι το καθεστώς το Σαντάμ Χουσείν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής που μπορούσαν να πλήξουν την Ευρώπη και την Βρετανία σε 45 λεπτά.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Εισβολή στο άντρο των απαγωγέων

Αραβικά κανάλια έδειξαν σκηνές της πτώσης των κομάντος από το ελικόπτερο

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας κατόρθωσαν να απελευθερώσουν τους περισσότερους από τους 50 ομήρους που κρατούσαν ένοπλοι σε οικισμό αλλοδαπών εργαζομένων στην πόλη Κομπάρ, κέντρο της πετρελαικής βιομηχανίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί από τους ομήρους σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας φέρεται να είπαν ότι συνελήφθη ο επικεφαλής των δραστών ενώ δύο άλλοι σκοτώθηκαν.

Οι ένοπλοι που πιστεύεται ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα εκατομμυριούχου Οσάμα Μπιν Λάντεν, επιτέθηκαν χθες κατά οικισμού ξένων εργαζομένων σκότωσαν τουλάχιστον δέκα και πήραν όμηρους 50.

Εισβολή

Περίπου 40 κομάντος έπεσαν από ελικόπτερο στην οροφή του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο κρατούνταν οι όμηροι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κομάντος εισέβαλαν στο κτίριο, στον τελευταίο όροφο του οποίου πιστεύεται ότι είχαν οχυρωθεί οι δράστες με τους 50 ομήρους.

Οι ένοπλοι επετέθησαν το Σάββατο κατά τεσσάρων οικισμών στους οποίους κατοικούν αποκλειστικά αλλοδαποί που εργάζονται στην πετρελαική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 από αυτούς.

Μετά εισέβαλαν στε ένα από τους οικισμούς και απήγαγαν 50 ενοίκους.

Οι πληροφορίες για το υποθέση αυτή εξακολουθούν να είναι ασαφείς και αντικρουόμενες.

Κι αυτό, εξ αιτίας της απολύτου σιγής που τηρούν από την αρχή της υπόθεσης, το Σάββατο, οι αρχές Σαουδικής Αραβίας.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Εισβολή στο άντρο των απαγωγέων

Αραβικά κανάλια έδειξαν σκηνές της πτώσης των κομάντος από το ελικόπτερο

Στην πόλη Κομπάρ της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας για την διάσωση 50 ομήρων που κρατούνται από ενόπλους.

Περίπου 40 κομάντος έπεσαν από αελικόπτερο στην οροφή του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο κρατούνται οι όμηροι.

Συμφωνα με πληροφορίες ακούγονται, περιοδικά, ανταλαγές πυρών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κομάντος εισέβαλαν στο κτίριο, στον τελευταίο όροφο του οποίου πιστεύεται ότι κρατούνται οι 50 ομηροι από ένοπλους που κατά πάσα πιθανότητα είναι μέλη ισλαμικής οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Οι ένοπλοι επετέθησαν το Σάββατο κατά τεσσάρων οικισμών στους οποίους κατοικούν αποκλειστικά αλλοδαποί που εργάζονται στην πετρελαική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 από αυτούς.

Μετά εισέβαλαν στε ένα από τους οικισμούς και απήγαγαν 50 κατοίκους.

Οι πληροφορίες από τον τόπο της επίθεσης είναι ασφαφείς και αντικρουόμενες.

Συμφωνα με το πρακτορείο Ρώυτερ, 7 όμηροι μετήχθησαν αλλού, ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει λυθεί η πολιορκία.

Πάντως, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν προβεί σε καμμία επίσημη ανακοινωση.


Κυριακή 30 Μαΐου 2004 - 07:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σε δοκιμασία ο Αριελ Σαρόν

Κρίσιμη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Ισραήλ

Σε δοκιμασία τίθενται τα σχέδια του Αριελ Σαρόν, πρωθυπουργού του Ισραήλ τα οποία προβλέπουν την διάλυση των εβραικών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας και σε επιλεγμένες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Ο κ. Σαρόν ανέβαλε επ αόριστον την ψηφοφορία επί των συγκεκριμένων προτάσεων όταν έγινε σαφής η απόρριψή τους από την πλειοψηφία των υπουργών του που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινή γνώμη που στην μεγάλη της πλειοψηφία στηρίζει το σχέδιο Σαρόν.

Ωστόσο, ακόμα και το κόμμα του Πρωθυπουργου, Λικούντ, απέρριψε το σχέδιο.

Εκκληση για στήριξη

Θεωρείται βέβαιο πως η ψηφοφορία της Κυριακής θά εξελιχθεί σε μονομαχία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον μεγάλο εσωκομματικό του αντίπαλλο, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Νετανιάχου, πρώην Πρωθυπουργός και νυν υπουργός Οικονομικών, ήταν αυτός που έπεισε την πλειοψηφία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να απορρίψουν ακόμα και αναθεωρημένο, το σχέδιο Σαρόν.

Δύο ακροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό απειλούν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση σε περίπτωση διάλυσης έστω και ενός εβραικού οικισμού.

Απειλή που αν πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε κατάρρευση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.