Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-15

  1. Στους ρυθμούς της Ρουσλάνα
  2. Ισραηλινοί ζητούν απόσυρση από Γάζα
  3. Το Ισραήλ καταστρέφει σπίτια Παλαιστινίων
  4. Μάχες σιιτών-Αμερικανών στο Ιράκ
  5. Η Αρσεναλ «γράφει» ιστορία
  6. Μάχες σιιτών-Αμερικανών στο Ιράκ
  7. Η Γκάντι κοντά στην πρωθυπουργία
  8. Χίλιοι Παλαιστίνιοι άστεγοι
  9. Καραμανλής με Μπους και Ανάν
  10. Νέα επίθεση Παπανδρέου
  11. Άνοδος των καυσίμων
  12. Στη Νότια Αφρική το Μουντιάλ 2010
  13. Συνεχείς επιθέσεις στο Ιράκ
  14. Νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
  15. «Λυπούμαστε, μας εξαπάτησαν»
  16. Ιράκ: Στοπ σε βάναυσες μεθόδους «ανάκρισης»

Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 23:29 (Ώρα Λονδίνου)

Στους ρυθμούς της Ρουσλάνα

Η Ουκρανή τραγουδίστρια κέρδισε στην Eurovision

Η Ρουσλάνα από την Ουκρανία κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ουκρανία συμμετείχε μόλις για δεύτερη φορά στον διαγωνισμό.

Η πολυτάλαντη Ρουσλάνα που είναι πετυχημένη τραγουδίστρια, παραγωγός και χορεύτρια στην χώρα της κέρδισε τον διαγωνισμό με το τραγούδι «Wild Dance».

Στην δεύτερη θέση ήταν ο Ζέλικο Τζοκσίμοβιτς από την Σερβία-Μαυροβούνιο. Η χώρα αυτή συμμετείχε για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια στον διαγωνισμό.

Τρίτος με 251 ψήφους ο Σάκης Ρουβάς με το «shake it», ενώ αξιοπρεπής ήταν η εμφάνιση της Κύπριας τραγουδίστριας Λίζας Ανδρέα.


Κυριακή 16 Μαΐου 2004 - 00:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινοί ζητούν απόσυρση από Γάζα

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των Ισραηλινών είναι υπέρ της απόσυρσης από την Γάζα

Περισσότεροι από 100 χιλιάδες Ισραηλινοί κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Ιερουσαλήμ για να διαδηλώσουν υπέρ της αποχώρησης του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πρόκειται για την μεγαλύτερη φιλειρηνική διαδήλωση στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Πραγματοποιείται στο τέλος μιας από τις χειρότερες εβδομάδες για τον ισραηλινό στρατό καθώς 13 στρατιώτες έχασαν την ζωή τους σε μάχες με παλαιστινίους ενόπλους.

Η διαδήλωση που οργανώθηκε από ένα συνασπισμό φιλειρηνικών οργανώσεων είχε σαν στόχο σύμφωνα με τους διοργανωτές να πιέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί το σχέδιο Σαρόν για απόσυρση από την Γάζα παρά την αρνητική ψήφο του κόμματος του, Λικούντ στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Μιλώντας στην συγκέντρωση ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρεζ, είπε ότι μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους και πρόσθεσε ότι ο λαός του Ισραήλ αποζητά μια κυβέρνηση που «θα διαλέξει τον δρόμο της διαρκούς ειρήνης».

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει την απόσυρση από την Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις το 70% είναι υπέρ της απόσυρσης.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 21:42 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ καταστρέφει σπίτια Παλαιστινίων

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι στην Ραφά στα νότια της Λωρίδας της Γάζας

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 1000 παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι στην Λωρίδα της Γάζας μετά τις κατεδαφίσεις των σπιτιών τους από τον ισραηλινό στρατό.

Εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας του Οργανισμού για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι 88 κτήρια στα οποία ζούσαν 200 οικογένειες καταστράφηκαν στην Ραφά στα νότια διαμερίσματα της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι εκατοντάδες σπίτια παλαιστινίων πρόκειται να κατεδαφισθούν για να διευρυνθεί η ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Πάντως ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές του στην περιοχή. Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο εξαπέλυσε το μεσημέρι του Σαββάτου επίθεση με πύραυλο εναντίον της κατοικίας Παλαιστίνιου στρατιωτικού διοικητή στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, αλλά δεν βρήκε τον στόχο του όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Διαδήλωση υπερ της απόσυρσης

Περίπου 100 χιλιάδες Ισραηλινοί κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Ιερουσαλήμ για να διαδηλώσουν υπέρ της αποχώρησης του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας.

Η διαδήλωση που οργανώθηκε από ένα συνασπισμό φιλειρηνικών οργανώσεων είχε σαν στόχο σύμφωνα με τους διοργανωτές να πιέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί το σχέδιο Σαρόν για απόσυρση από την Γάζα παρά την αρνητική ψήφο του κόμματος του, Λικούντ στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Μιλώντας στην συγκέντρωση ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρεζ, είπε ότι μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους και πρόσθεσε ότι ο λαός του Ισραήλ αποζητά μια κυβέρνηση που «θα διαλέξει τον δρόμο της διαρκούς ειρήνης».

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει την απόσυρση από την Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση Πάουελ-Κιουρέια

Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μετά την συνάντηση του με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κιουρέια στην Ιορδανία δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στον στόχο ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

«Εποικοδομητικές» συνομιλίες

Ο κύριος Πάουελ κάλεσε τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται με τα σχέδια του Ισραήλ για απόσυρση από την Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε ότι η ειρήνευση στην περιοχή θα επέλθει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο κύριος Κιουρέια χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» αλλά δεν αναφέρθηκε στις προτάσεις που αναμενόταν ότι θα έκανε για κατάπαυση του πυρός και άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Η συνάντηση των δυο ανδρών που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποτελεί την πλέον υψηλόβαθμη συνάντηση των δυο πλευρών από τον περασμένο χρόνο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο κύριος Κιουρέια.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 19:02 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες σιιτών-Αμερικανών στο Ιράκ

Οι Αμερικανοί ζητούν από τους οπαδούς του Σαντρ να καταθέσουν τα όπλα

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντζεζ, απηύθυνε έκκληση στους ένοπλους υποστηρικτές του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ να σταματήσουν την εξέγερση και να καταθέσουν τα όπλα.

Μιλώντας κατά την διάρκεια στρατιωτικής τελετής στην Βαγδάτη, ο στρατηγός Σάντζεζ, είπε ότι ο Σαντρ θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της ιρακινής δικαιοσύνης και να διαλύσουν την παραστρατιωτική του οργάνωση.

Τα σχόλια του αμερικανού στρατηγού γίνονται καθώς ξέσπασαν νέες μάχες στην Νατζάφ μεταξύ των υποστηρικτών του Σαντρ και αμερικανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακούσθηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πόλη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μάχες διεξάγονται και στην Καρμπάλα αλλά και στην περιοχή Σαντρ της Βαγδάτης.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι 18 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε μάχες στην Σαντρ.

Στο νότιο Ιράκ βρετανικά στρατεύματα έπεσαν σε ενέδρα και κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών που επακολούθησε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 Ιρακινοί ένοπλοι υποστηρικτές του Σαντρ ενώ τραυματίσθηκαν ελαφρά δύο Βρετανοί στρατιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας η επίθεση σημειώθηκε στα νότια της πόλης Αμάρα.

Στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ σημειώθηκε επίθεση με όλμο σε κέντρο στρατολογίας των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων νεοσύλλεκτων.

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι άλλοι 18 Ιρακινοί που βρίσκονταν έξω από το κτίριο μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο.

Μήνυμα Μπους

Ο πρόεδρος Μπους κατά την διάρκεια του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού του μηνύματος προς τον αμερικανικό λαό υπερασπίστηκε του έργου και της αποστολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Στο «ναδίρ» η δημοτικότητα του κ. Μπους

Σχολιάζοντας το σκάνδαλο με τα βασανιστήρια Ιρακινών ο κύριος Μπους είπε ότι οι πράξεις ορισμένων Αμερικανών «δεν αντικατοπτρίζουν» τις αξίες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης τους να λάβει μέτρα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια κρούσματα.

Αναφερόμενος στον αποκεφαλισμό του Νικ Μπεργκ, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το επεισόδιο αυτό αναδεικνύει τις «πραγματικές αξίες του εχθρού».

Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η δημοτικότητα του κυρίου Μπους δείχνει να μειώνεται μεταξύ των Αμερικανών.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σημαντική μερίδα των πολιτών αμφιβάλουν για την ορθότητα της πολιτικής στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο από τότε που ανέλαβε τον Λευκό Οίκο.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 17:40 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αρσεναλ «γράφει» ιστορία

Απίστευτο ρεκόρ της 'Αρσεναλ

Οι πρωταθλητές Αγγλίας ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην πρέμιερσιπ με μία ακόμη νίκη επί της Λέστερ με 2-1.

Οι «κανονιέρηδες» τελείωσαν το πρωτάθλημα αήττητοι κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο 1988/89 όταν το ίσιο είχε καταφέρει η Πρέστον.

Βέβαια η Πρέστον στο τέλος του προπερασμένου αιώνα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα αγωνίσθηκε μόνο 22 φορές, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το επίτευγμα της Αρσεναλ.

Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Χάιμπουρι ήταν εορταστική καθώς η ομάδα του βόρειου Λονδίνου έχει κατακτήσει εδώ και καιρό τον τίτλο.

Η Λέστερ που έχει υποβιβασθεί απείλησε να χαλάσει την ατμόσφαιρα όταν προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο αλλά οι «κανονιέρηδες» με γκολ των Ενρί και Βιερά πήραν τους τρεις βαθμούς.

Στα υπόλοιπα παιγνίδια το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο για την θέση που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Θέση που τελικά κατέκτησε η Νιούκαστλ που απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο Ανφιλντ από την Λίβερπουλ.

Η Νιούκαστλ εκμεταλλεύθηκε έτσι το «στραβοπάτημα» της Αστον Βίλα που έχασε στην έδρα της από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0.

Στα άλλα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής:

Μπλάκμπερν-Μπέρμπινγχαμ 1-1

Μπόλτον-Φούλαμ 0-2

Τσάρλτον Σαουθάμπτον 2-1

Τσέλσι- Λίντς 1-0

Μάντσετσερ Σίτι- Εβερτον 5-1

Πόρτσμουθ-Μίντλεσμπρο 5-1

Γουλβς-Τότεναμ 0-2


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 19:02 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες σιιτών-Αμερικανών στο Ιράκ

Οι Αμερικανοί ζητούν από τους οπαδούς του Σαντρ να καταθέσουν τα όπλα

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντζεζ, απηύθυνε έκκληση στους ένοπλους υποστηρικτές του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ να σταματήσουν την εξέγερση και να καταθέσουν τα όπλα.

Μιλώντας κατά την διάρκεια στρατιωτικής τελετής στην Βαγδάτη, ο στρατηγός Σάντζεζ, είπε ότι ο Σαντρ θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της ιρακινής δικαιοσύνης και να διαλύσουν την παραστρατιωτική του οργάνωση.

Τα σχόλια του αμερικανού στρατηγού γίνονται καθώς ξέσπασαν νέες μάχες στην Νατζάφ μεταξύ των υποστηρικτών του Σαντρ και αμερικανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακούσθηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πόλη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μάχες διεξάγονται και στην Καρμπάλα αλλά και στην περιοχή Σαντρ της Βαγδάτης.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι 18 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε μάχες στην Σαντρ.

Στο νότιο Ιράκ βρετανικά στρατεύματα έπεσαν σε ενέδρα και κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών που επακολούθησε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 Ιρακινοί ένοπλοι υποστηρικτές του Σαντρ ενώ τραυματίσθηκαν ελαφρά δύο Βρετανοί στρατιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας η επίθεση σημειώθηκε στα νότια της πόλης Αμάρα.

Στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ σημειώθηκε επίθεση με όλμο σε κέντρο στρατολογίας των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων νεοσύλλεκτων.

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι άλλοι 18 Ιρακινοί που βρίσκονταν έξω από το κτίριο μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο.

Μήνυμα Μπους

Ο πρόεδρος Μπους κατά την διάρκεια του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού του μηνύματος προς τον αμερικανικό λαό υπερασπίστηκε του έργου και της αποστολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Στο «ναδίρ» η δημοτικότητα του κ. Μπους

Σχολιάζοντας το σκάνδαλο με τα βασανιστήρια Ιρακινών ο κύριος Μπους είπε ότι οι πράξεις ορισμένων Αμερικανών «δεν αντικατοπτρίζουν» τις αξίες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης τους να λάβει μέτρα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια κρούσματα.

Αναφερόμενος στον αποκεφαλισμό του Νικ Μπεργκ, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το επεισόδιο αυτό αναδεικνύει τις «πραγματικές αξίες του εχθρού».

Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η δημοτικότητα του κυρίου Μπους δείχνει να μειώνεται μεταξύ των Αμερικανών.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σημαντική μερίδα των πολιτών αμφιβάλουν για την ορθότητα της πολιτικής στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου έχει πέσει στο χαμηλώτερο σημείο από τότε που ανέλαβε τον Λευκό Οίκο.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 16:45 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γκάντι κοντά στην πρωθυπουργία

Η Σόνια Γκάντι αναμένεται να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας της

Στην Ινδία οι βουλευτές του Κόμματος του Κογκρέσου συνεδρίασαν και εξέλεξαν ομόφωνα τη Σόνια Γκάντι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, μετά τις πρόσφατες νικηφόρες εκλογές.

Η 57χρονη ιταλικής καταγωγής πολιτικός είναι χήρα του Ρατζίβ Γκάντι και νύφη της Ίντιρα Γκάντι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι στο παρελθόν η θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτέλεσε τον προθάλαμο της πρωθυπουργίας.

Πάντως το Κόμμα του Κογκρέσου δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην ινδική Βουλή και θα χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό με μικρότερα κόμματα για να κυβερνήσει.

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας, Χαρκισάν Σινγκ Σουρτζίτ, είπε ότι η κ. Γκάντι είναι η μοναδική υποψήφια που έχει πιθανότητες να αναδειχθεί στην πρωθυπουργία.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 15:57 (Ώρα Λονδίνου)

Χίλιοι Παλαιστίνιοι άστεγοι

Οι συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις κατά παλαιστινιακών στόχων στην Λωρίδα της Γάζας

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 1000 παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι στην Λωρίδα της Γάζας μετά τις κατεδαφίσεις των σπιτιών τους από τον ισραηλινό στρατό.

Εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας του Οργανισμού για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι 88 κτήρια στα οποία ζούσαν 200 οικογένειες καταστράφηκαν στην Ραφά στα νότια διαμερίσματα της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι εκατοντάδες σπίτια παλαιστινίων πρόκειται να κατεδαφισθούν για να διευρυνθεί η ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Πάντως ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές του στην περιοχή.

Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο εξαπέλυσε το μεσημέρι του Σαββάτου επίθεση με πύραυλο εναντίον της κατοικίας Παλαιστίνιου στρατιωτικού διοικητή στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, αλλά δεν βρήκε τον στόχο του όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κατοικία ανήκει στο Μοχάμεντ Σέικ Χαλίλ, στέλεχος της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», σε ενέδρα της οποίας πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της νέας αυτής επιδρομής στη Ράφα άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκαν και περίπου 20 σπίτια κατεδαφίσθηκαν από τους Ισραηλινούς.

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι στην πλειοψηφία τους ήταν ακατοίκητα κτίρια που χρησιμοποιούνταν από ένοπλους Παλαιστίνιους, μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Συνάντηση Πάουελ-Κιουρέια

Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μετά την συνάντηση του με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κιουρέια στην Ιορδανία δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στον στόχο ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ο κύριος Πάουελ κάλεσε τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται με τα σχέδια του Ισραήλ για απόσυρση από την Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε ότι η ειρήνευση στην περιοχή θα επέλθει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο κύριος Κιουρέια χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» αλλά δεν αναφέρθηκε στις προτάσεις που αναμενόταν ότι θα έκανε για κατάπαυση του πυρός και άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Η συνάντηση των δυο ανδρών που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποτελεί την πλέον υψηλόβαθμη συνάντηση των δυο πλευρών από τον περασμένο χρόνο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο κύριος Κιουρέια.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής με Μπους και Ανάν

Σημαντικό για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θεωρείται το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ, από τη Δευτέρα, ύστερα από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους. Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με την αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθούν οι διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με έμφαση στις οικονομικές - εμπορικές, καθώς και τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Επί τάπητος επίσης θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών του πρωθυπουργού θα καλύψουν η προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κυρίως ο τομέας της ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός αρχικά θα επισκεφθεί την Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσεις την Τρίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ θα παραστεί σε δεξίωση που θα δώσει προς τιμήν του το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Την Τετάρτη, θα ξεναγηθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στην έκθεση "Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη" και θα παρακαθίσει σε πρόγευμα που θα του παραθέσει το ελληνοαμερικανικό επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Ακολούθως θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και αργότερα θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 14:04 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση Παπανδρέου

«Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι κυβέρνηση της απραξίας»

Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του Κινήματος.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι κυβέρνηση της απραξίας, του φόβου μπροστά στις ευθύνες και της οπισθοχώρησης, η Βουλή δεν λειτουργεί, είπε ο κ. Παπανδρέου και ως επιβεβαίωση όλων αυτών ανέφερε τα πρώτα δείγματα γραφής των κινήσεων της στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το σύνθημα «η Ελλάδα στους Έλληνες» είναι και σήμερα επίκαιρο είπε όχι με το νόημα της απομάκρυνσης των αμερικανικών βάσεων που έμπαινε παλιά, αλλά με την έννοια ότι η Ελλάδα θα έχει μια πορεία ανεξάρτητη και αυτοδύναμη η οποία θα της επιτρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή της χώρας με τη σκανδαλολογία, ούτε να σύρει το ΠΑΣΟΚ σε μια ιδιότυπη πολιτική ομηρεία. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το ανεχτεί το ΠΑΣΟΚ, είπε και προκάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τώρα στη δημοσιότητα όσα στοιχεία διαθέτει για υποθέσεις σκανδάλων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στα στελέχη του κόμματος του που ασκούν κριτική στην ηγεσία ότι δεν κάνει μάχιμη αντιπολίτευση. Τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές ύστερα από 11 χρόνια και είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση του. Αντιπολίτευση γίνεται, είπε, και πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και πλήρους διάταξης των δυνάμεων. Δεν μπορεί να είναι μόνο προϊόν δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι οι έξυπνες ατάκες. Σε ότι αφορά τις ανησυχίες στελεχών για το αύριο του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «και αύριο θα είμαστε όλοι εδώ μαζί».


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 14:10 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοδος των καυσίμων

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Αύξηση όχι 50% αλλά μόνο... 10%. Ποιοί εμπαίζουν τους αποστράτους;"

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ξηλώνεται το σύστημα ΠΑΣΟΚ από το Δημόσιο. Αλλάζουν 6.000 διευθυντές και προϊστάμενοι".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: "Οδηγός για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ".

Η ΑΥΓΗ: "Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η ακρίβεια μένει. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος καταγγέλλει τα κυκλώματα που ανεβάζουν τις τιμές".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Έδιωξαν με τις κλωτσιές τον Κοσμίδη από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Πειραιά. Τεταμένο κλίμα στη συνεδρίαση".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αρχίζουν διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνήσεως και ΑΔΕΔΥ. Κύμα αλλαγών στους δημοσίους υπαλλήλους".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πανελλαδικές τα 14 βήματα της επιτυχίας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φετινές εξετάσεις".

ΕΘΝΟΣ: "Διπλή τορπίλη στις διακοπές μας. Φωτιά τα εισιτήρια πλοίων και αεροπλάνων-Έκρηξη τιμών στα ξενοδοχεία".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επιστροφές καταστροφές στα ίδια πράγματα του χθες! Διαφοροποιημένη εμφανίζεται η οικογένεια Μητσοτάκη στο θέμα της επιστροφής Σαμαρά στη ΝΔ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τί τάραξε τον Γιωργάκη και πέρασε στην άλλη όχθη από αυτή που διακήρυσσε προεκλογικά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρωταθλητές στην ακρίβεια τα είδη πρώτης ανάγκης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι 7 πληγές της οικονομίας και μία που τρέχει τώρα. Τα μυστήρια της βενζίνης".

ΕΠΙΧΕΙΡΩ: "10+1 μέτρα για να κινηθεί η αγορά".

ΕΣΤΙΑ: "Άμεσες τομές στην φορολογία. Και εξορθολογισμός του σημερινού συστήματος".

Espresso: "Ερευνα του Σεξολογικού Ινστιτούτου αποκαλύπτει. Οι Έλληνες λένε "ναι" στο ομαδικό σεξ! "

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Οικονομία δεν είναι ισχυρή. Αναταραχή στις αγορές φέρει το πετρέλαιο".

Το ΚΑΡΦΙ: "Ο Γιώργος στη Βουλή έσπασε τον τσαμπουκά του Καραμανλή".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Υψηλοί τόνοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη Βουλή. Διαξιφισμοί για τα εξοπλιστικά προγράμματα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Εξαίρεση οι "χρυσές" Σχολές. Πτώση βάσεων δείχνουν 4 παράγοντες. Λιγότεροι υποψήφιοι, περισσότερες θέσεις".

ΝΙΚΗ: "Απάντηση στην κριτική για αδράνεια του ΠΑΣΟΚ. Και όμως κινείται...".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Λάτση-Μότορ Οϊλ. "Καπέλο" 25 δολάρια για κάθε τόνο καυσίμων..."

Traffic news: "Ποιοί απειλούν τον Ρουβά στη Γιουροβίζιον. Κουνιέται η Ευρώπη με τον Σάκη".

Η ΧΩΡΑ: "Λύνονται, με νομοσχέδιο, οι χιλιάδες δικαστικές διενέξεις. Σε ιδιώτες με δόσεις και εκπτώσεις τα καταπατημένα του δημοσίου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Δημόσιο: Ριζικές αλλαγές θα συζητήσουν υπουργείο-ΑΔΕΔΥ "Σπάει" η ιεραχία".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Άνεμος αναδημιουργίας. Νέα πρόσωπα διοίκησης της Θεσσαλονίκης".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 14:44 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Νότια Αφρική το Μουντιάλ 2010

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής συμμετείχε στην εθνική ομάδα διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους πόλεων και χωριών της Νότιας Αφρικής για να πανηγυρίσουν την ανάληψη από τη χώρα τους του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τα τελικά της διοργάνωσης θα φιλοξενηθούν σε αφρικανικό έδαφος.

Η απόφαση ελήφθη από την 24μελή εκτελεστική επιτροπή της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της, Σεπ Μπλάτερ σε ειδική τελετή που έγινε στην έδρα της ΦΙΦΑ, στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Στην τελετή αυτή παραβρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Όπως είπε ο κ. Μπλάτερ η απόφαση για ανάθεση του Μουντιάλ στη Νότια Αφρική δεν χρειάστηκε παρά ένα γύρο ψηφοφορίας (Η Νότια Αφρική συγκέντρωσε 14 ψήφους έναντι 10 του Μαρόκου).

Από τις πέντε αρχικά υποψήφιες για τη διοργάνωση χώρες (Νότια Αφρική, Μαρόκο, Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη) τρεις έφθασαν στην τελική φάση της ψηφοφορίας.

Η Τυνησία απέσυρε την υποψηφιότητά της την Παρασκευή, ενώ η ΦΙΦΑ απέκλεισε για τεχνικούς λόγους την πρόταση της λιβυκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 13:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχείς επιθέσεις στο Ιράκ

Μαίνονται συγκρούσεις ενόπλων Σιιτών με Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ σημειώθηκε επίθεση με όλμο σε κέντρο στρατολογίας των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων νεοσύλλεκτων.

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι άλλοι 18 Ιρακινοί που βρίσκονταν έξω από το κτίριο μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο.

Στο νότιο Ιράκ βρετανικά στρατεύματα έπεσαν σε ενέδρα και κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών που επακολούθησε σκοτώθηκαν 16 Ιρακινοί ένοπλοι και τραυματίσθηκαν δύο Βρετανοί στρατιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας η επίθεση σημειώθηκε στα νότια της πόλης Αμάρα.

Εξάλλου νέες μάχες ξέσπασαν στο κέντρο της πόλης Καρμπάλα, ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα και ένοπλους υποστηρικτές του Σιίτη κληρικού, Μοκταντά Σαντρ.

Στις συγκρούσεις αυτές δύο μέλη της σιιτικής πολιτοφυλακής βρήκαν το θάνατο.

Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ένοπλοι σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στρατιώτες το τελευταίο 24ωρο κατά τη διάρκεια ξεχωριστών επιθέσεων.

Στα νότια της Βαγδάτης ένας στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του αφού χτυπήθηκε από όλμο που έπληξε τη μονάδα του, ενώ άλλος συνάδελφός του πυροβολήθηκε σε ενέδρα.

Ένας τρίτος Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση που δέχθηκε στρατιωτική φάλαγγα, βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

«Θα φύγουμε, εάν μας ζητηθεί»

Την ίδια ώρα Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία λένε ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ εάν κάτι τέτοιο τους ζητηθεί από τη νέα ιρακινή κυβέρνηση που θα συσταθεί μετά τη μεταβίβαση εξουσίας στα τέλη Ιουνίου.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών από τα οκτώ βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη - του ομίλου των «8» - που συνεκλήθη στην Ουάσινγκτον.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο να ζητήσει η ιρακινή κυβέρνηση την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 100 οικίες Παλαιστινίων έχουν κατεδαφιστεί τις τελευταίες ημέρες

Νέες επιδρομές πραγματοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών και ενός Παλαιστινίου στις σφοδρές συγκρούσεις που επακολούθησαν.

Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο εξαπέλυσε το μεσημέρι του Σαββάτου επίθεση με πύραυλο εναντίον της κατοικίας Παλαιστίνιου στρατιωτικού διοικητή στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, αλλά δεν βρήκε τον στόχο του όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κατοικία ανήκει στο Μοχάμεντ Σέικ Χαλίλ, στέλεχος της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», σε ενέδρα της οποίας πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της νέας αυτής επιδρομής στη Ράφα άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκαν και περίπου 20 σπίτια κατεδαφίσθηκαν από τους Ισραηλινούς.

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι στην πλειοψηφία τους ήταν ακατοίκητα κτίρια που χρησιμοποιούνταν από ένοπλους Παλαιστίνιους, μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε το πρωί από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, αφού ολοκλήρωσε την επιχείρηση αναζήτησης και εντοπισμού των λειψάνων των πέντε στρατιωτών.

Όπως ανακοίνωσε Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο ιατροδικαστικό ινσιτούτο του Αμπου Καμπίρ ώστε να γίνει η αναγνώριση και στη συνέχεια να παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Επιθέσεις και στη Γάζα

Τις πρώτες πρωινές ώρες δύο ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το επιτελείο ενός άλλου ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, Μοχάμεντ αλ-Χίντι, στην συνοικία Νάσερ της Γάζας.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να τραυματισθούν τουλάχιστον δέκα άτομα και το κτίριο να καταστραφεί ολοσχερώς.

Νωρίτερα, άλλο ελικόπτερο είχε πλήξει με πυραύλους ένα τριώροφο κτίριο όπου στεγάζεται η έδρα της οργάνωσης αυτής, στη συνοικία ελ-Ριμάλ της Γάζας.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Λυπούμαστε, μας εξαπάτησαν»

Έρευνα των στρατιωτικών υπηρεσιών έδειξε ότι οι φωτογραφίες κακοποίησης κρατουμένων ήταν πλαστές

Η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) ζητά με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο συγγνώμη επειδή δημοσίευσε φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών να βασανίζουν αιχμαλώτους, που όπως αποδείχτηκε ήταν πλαστές και δεν είχαν τραβηχτεί στο Ιράκ.

«Συγνώμη. Μας εξαπάτησαν» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας που απευθύνεται πρωτίστως στα σχεδόν 2 εκατομμύρια αναγνώστες της.

«Όταν κάνουμε λάθος, παραπλανούμε αυτούς που υπολογίζουμε περισσότερο, τους αναγνώστες μας. Ζητούμε συγνώμη επειδή δημοσιεύσαμε αυτές τις φωτογραφίες που σήμερα πιστεύουμε ότι δεν ήταν αυθεντικές» αναφέρει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα τονίζεται ότι οι επίμαχες φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν «καλή τη πίστει» πιστεύοντας απολύτως ότι ήταν αυθεντικές.

«Αλλά υπάρχουν πλέον επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι οι φωτογραφίες είναι πλαστές και ότι η Ντέιλι Μίρορ έπεσε θύμα μιας καλομελετημένης και κακόβουλης φάρσας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αυθωρεί απόλυση

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) γράφει ότι ο Πιρς Μόργκαν, ο αρχισυντάκτης της για εννέα χρόνια απολύθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη των διευθυντικών στελεχών της Μίρορ.

Αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη ο αρχισυντάκτης και απελύθη πάραυτα

Αναφέρει δε ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Μόργκαν κλήθηκε στην αίθουσα και του ζητήθηκε επίμονα να προβεί σε δήλωση με την οποία θα παραδεχόταν το λάθος.

Αυτός όμως αρνήθηκε και άνδρες της ασφαλείας συνόδευσαν τον αρχισυντάκτη έξω από το κτίριο της εφημερίδας.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian), ο απολυθείς Μόργκαν αρνείται να ζητήσει συγγνώμη, επιμένοντας ότι με τη καλόπιστη δημοσίευση των φωτογραφιών άνοιξε η συζήτηση για ένα θέμα που είναι υπαρκτό, την κακομεταχείριση κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες.

Μάλιστα ο κ. Μόργκαν υποστηρίζει ότι υπάρχουν στρατιώτες που έχουν αποκαλύψει υπό τον όρο της ανωνυμίας παρόμοια περιστατικά βασανισμών κρατουμένων.


Σάββατο 15 Μαΐου 2004 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Στοπ σε βάναυσες μεθόδους «ανάκρισης»

Η απαγόρευση μεθόδων «ανάκρισης» διετάχθη μετά τις αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν στην αμερικανική φυλακή της Βαγδάτης

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απαγορεύει ορισμένες από τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιεί, σε μια προσπάθεια περιορισμού του σκανδάλου που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων, στη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ.

Η σχετική απόφαση που ελήφθη από τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητής των ΗΠΑ στο Ιράκ, αντιστράτηγο Ρικάρντο Σάντσες την περασμένη Πέμπτη απαγορεύει διάφορες βάναυσες μεθόδους όπως η στέρηση ύπνου για πάνω από 72 ώρες, η κάλυψη της κεφαλής των κρατουμένων με κουκούλες, και ο καταναγκασμός των εγκλείστων να λαμβάνουν θέσεις που προκαλούν πόνο και πίεση στο σώμα τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι τεχνικές αυτές «ανάκρισης» απαιτούσαν προηγουμένως υψηλού επιπέδου έγκριση από τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ και δεν εφαρμόζονταν, αλλά τώρα θα απαγορευθούν πλήρως.

Πάντως το Πεντάγωνο συνεχίζει να αρνείται ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι παραβιάζουν τις Συνθήκες της Γενεύης όπως τονίζουν γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η χρήση των μεθόδων αυτών αποκαλύφθηκε μέσω των φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και της συνεπακόλουθης έρευνας που έγινε από επιτροπή του Κογκρέσου.

Τουλάχιστον εννέα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα προσαχθούν σε στρατοδικείο για κακομεταχείριση κρατουμένων, αλλά ορισμένοι από τους υπόδικους λένε ότι ακολουθούσαν διαταγές ανωτέρων τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.