Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-14

  1. Απολύεται ο διευθυντής της Μίρορ
  2. Ισραηλινές απώλειες στην Γάζα
  3. Μάχες σε Νατζάφ και Νασιρίγια
  4. Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος
  5. Η ΕΕ δίνει «πράσινο φως» για τα τροποποιημένα
  6. Αντιρρήσεις για τη Σόνια Γκάντι
  7. Παραιτείται ο διευθυντής της Μίρορ
  8. Αύξηση-ρεκόρ στις τιμές πετρελαίου
  9. Άρχισαν οι κατεδαφίσεις στη Γάζα
  10. Ασφάλεια, ΣΣΕ και Βάσω Παπανδρέου
  11. Χάουαρντ: «Σωστή η οδηγία»
  12. Στη Βόρεια Κορέα ο Κοϊζούμι
  13. Διετής συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών
  14. Στη θέση του το πρώτο τόξο
  15. Aπό την ΠOΛ.AN. στη ΝΔ
  16. Kυβέρνηση - ΣEB για την οικονομία
  17. H οικονομία στη Bουλή
  18. «Σοκ» αλλά και εμμονή ΗΠΑ στην κατοχή
  19. Σφοδρές συγκρούσεις στη Νατζάφ
  20. Aπό την ΠOΛ.AN. στη ΝΔ
  21. «Δεσμοί και δεσμά» του Τόνι Μπλερ
  22. Η επιστροφή των Γκάντι
  23. Ολυμπιακοί και ασφάλεια

Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 19:11 (Ώρα Λονδίνου)

Απολύεται ο διευθυντής της Μίρορ

Ο Πίερς Μόργκαν το θύμα «κακόγουστης φάρσας»

Η διευθυντής σύνταξης της Ντέϊλι Μίρορ, Πίερς Μόργκαν, απολύθηκε από την θέση του μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας.

Η εφημερίδα σε ανακοίνωση της ζητάει συγνώμη για την δημοσίευση φωτογραφιών που φέρονταν να απεικονίζουν βασανισμό Ιρακινού από τις βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η ανακοίνωση της εφημερίδας σημειώνει ότι οι φωτογραφίες ήταν πλαστές και αναγνωρίζει ότι «έπεσε θύμα κακόγουστης φάρσας».

Σύμφωνα με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο της Μίρορ κάλεσε τον Μόργκαν σε απολογία για την δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών και του ζητήθηκε να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Όταν αυτός αρνήθηκε απολύθηκε.

Νωρίτερα το Σύνταγμα του Λάνκασαϊρ άνδρες του οποίου θεωρούνταν υπεύθυνοι για την κακοποίηση των Ιρακινών είχαν καταθέσει ένα τρισέλιδο ντοσιέ στο οποίο αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμειξη καταγγέλλοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με τις δικές τους έρευνες οι επίμαχες φωτογραφίες είναι πλαστές.

Η βρετανική κυβέρνηση την Πέμπτη δια του υφυπουργού ενόπλων δυνάμεων Ανταμ Ιγκραμ είχε δηλώσει ότι οι φωτογραφίες ήταν όντως πλαστές.

Ο κύριος Ιγκραμ μιλώντας στην βουλή είχε πει ότι το στρατιωτικό όχημα μέσα στο οποίο φέρονταν να είχαν γίνει οι βασανισμοί δεν χρησιμοποιείται από τις βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του Πίερς Μόργκαν. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, είπε ότι το θέμα είναι «αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της Μίρορ».

Παραπομπή υπαξιωματικού

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι παραπέμπουν σε στρατοδικείο και τέταρτο υπαξιωματικό σε σχέση με το σκάνδαλο κακοποίησης Ιρακινών στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ.

Τέσσερις Αμερικανοί παραπέμπονται σε στρατοδικείο

Ο στρατηγός Μαρκ Κίμμιτ δήλωσε ότι ο δεκανέας Τσαρλς Γκράνερ θα αντιμετωπίσει επτά κατηγορίες σχετικές με βασανισμούς.

Απελευθέρωση κρατουμένων

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ απελευθερώνουν περίπου 300 κρατουμένους από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης -τη φυλακή όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα βασανισμού κρατουμένων από τους Αμερικανούς.

Η αποφυλάκιση τους εντάσσεται στις προσπάθειες του νέου αμερικανού διοικητή της φυλακής να μειώσει τον αριθμό των κρατουμένων από τις περίπου τέσσερις χιλιάδες που είναι τώρα.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 22:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινές απώλειες στην Γάζα

Την αντίδραση των Παλαιστινίων επέφερε η πολιτική κατεδαφίσεων του στρατού του Ισραήλ

Δυο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες στην Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων δήλωσε ότι οι δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στον προσφυγικό καταυλισμό της Ραφά στα νότια της Γάζας.

Την τελευταία εβδομάδα 13 Ισραηλινοί στρατιώτες και περίπου 30 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους στην έξαρση των κρουσμάτων βίας στην περιοχή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι νέες απώλειες Ισραηλινών στρατιωτών έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν και τα σχέδια του για απόσυρση από την Λωρίδα της Γάζας.

Οι μάχες της Παρασκευής διεξήχθησαν καθώς ο στρατός του Ισραήλ με μπουλντόζες εισέβαλε στην Ραφά και άρχισε να γκρεμίζει σπίτια Παλαιστινίων κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης η κατεδάφιση των σπιτιών γίνεται στα πλαίσια του σχεδίου να διευρυνθεί η ζώνη ασφαλείας που χωρίζει την Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κατεδάφισης εκατοντάδων σπιτιών Παλαιστινίων.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την πολιτική του Ισραήλ για την κατεδάφιση σπιτιών στη Ραφά.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 20:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες σε Νατζάφ και Νασιρίγια

Η Νατζάφ αποτελεί προπύργιο του Μοκτάντα αλ Σάντρ

Ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών στο Ιράκ, Αγιατολά Αλί αλ-Σιστανί απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ.

Η έκκληση πραγματοποιείται καθώς αμερικανικά άρματα μάχης έχουν εισβάλλει στην πόλη συνεχίζοντας την επίθεση τους κατά των μαχητών του ριζοσπαστικού κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο τεράστιο αρχαίο νεκροταφείο της Νατζάφ και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες τουλάχιστον δέκα μαχητές του αλ Σαντρ σκοτώθηκαν.

Οι Αμερικανοί λένε πως δεν θα πλησιάσουν το τέμενος του Ιμάμη Αλί, μια από τις ιερότερες τοποθεσίες του σιιτικού ισλάμ, αλλά άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο χρυσός θόλος του τεμένους έχει υποστεί ζημιές από τις σφαίρες.

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ πάντως κατάφερε να εκφωνήσει το κήρυγμα του στο τέμενος της γειτονικής Κούφα.

Ο σιιτης κληρικός κατήγγειλε τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ως αρχηγούς της τυραννίας και καταφέρθηκε εναντίον των ιρακινών που -όπως είπε χαρακτηριστικά- είναι πρόθυμοι να εκτελέσουν τις εντολές των κατακτητών.

Επίθεση στην Νασιρίγια

Οι οπαδοί του αλ Σαντρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων, επιτέθηκαν στο αρχηγείο τους στη Νασιρίγια.

Οι σιίτες αντιστέκονται στις συμμαχικές δυνάμεις

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ιταλικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ για να προστατέψουν το αρχηγείο ενώ ακούγονται ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τέσσερις ιταλοί δημοσιογράφοι φέρονται να είναι εγκλωβισμένοι στο κτίριο.

Συγκρούσεις εξ άλλου σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην άλλη ιερή πόλη των σιιτών, Καρμπάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 18:43 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος

Πιστεύετε ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη εγκαίρως για να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ανησυχείτε για τα ζητήματα ασφαλείας;

Θεωρείτε ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στα οργανωτικά προβλήματα και στο θέμα της ασφάλειας;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

έχω την αίσθηση ότι οι Αγγλοι, Αυστραλοί κλπ το παρακάνουν

Αλέξανδρος (Αθήνα)

The Olympics in Athens will be a success story for Greece, Athens and most importantly a great experience for the athletes and spectators around the world. I am not sure if it will be seen the same way by all the media that will cover the games. And my opinion is that this doesn't matter. I really think that one should focus on why the olympics are held in the first place. Security is important, but I don't feel secure around armed guards. Where there are armed guards there is a threat.

Visiting Athens or any part of greece I never felt any threat and it is ridiculous to imagine people with guns, dark sun glasses and suits sweating in the Athens sun protecting australian athletes (no offence) while most less threatened people are enjoying their 'frape' in one of the fency Athens coffee-bars. I think security is important, but should take place in the background. Keep away the gunmen.

One final note: Recently I read (I think it was in the Chicago Tribune) something like 'who needs Athens...', regarding athletes who didn't feel confortable traveling to greece for the olympics. Well, I guess nobody should feel forced to go enywhere they don't want to go. Missing this year's greatest world sports event might be something you guys can live with. Can't comment on that since I am not very athletic anyway...

Stratos (Chicago, IL, USA)

Παρά το ότι είμαι αντίθετος με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, έχω την αίσθηση ότι οι Αγγλοι, Αυστραλοί κλπ το παρακάνουν. Ειδικά οι Αγγλοι έχουν συμπεριφορά ιμπεριαλιστών της Βικτωριανής εποχής. Αλήθεια αναρωτιούνται οι δημοσιογράφοι αυτοί τι θα έπρεπε να γράφουν οι ξένες εφημερίδες για τη Βρεττανία, μετά την επίθεση του IRA κατά του ξενοδοχείου που διέμενε η πρωθυπουργός Μ.Θάτσερ;

Aλέξανδρος (Αθήνα)

I believe that Greece will put on a superb show. I have been disappointed by the negative press in Australia. As I recall in the lead up to the Sydney Olympics there were also a number of problems. In particular, I am looking forward to the opening ceremony and the cultural aspects of the Games. I am also looking forward to seeing beautiful images of Athens and Greece on my television as I will not be able to be at the Olympics. All the best Greece!

Chris Moshidis (Melbourne, Australia)

All i can say that here in Australia the terrorists are the media that are trying to do anything possible to destroy the Greek Olympics. The world has changed since Sydney hosted the games but like always they have to have a negative feedback for everybody except USA. I hope Greece will have everything ready by August so it can make the media shut up once and for ever. Good luck Greece and good luck to all the athletes. I will be there to enjoy the games.

Mario Vlahakis (Sydney, Australia)

Olympic Games 2004 security orientation; we have two cases for this issue. On the one hand, we have those who believe in a more Israeli strategic attitude. The standard bearers of this case strongly recommend (or imagine) armoured vehicles on the streets, or apache helicopters / blackhawks on the air, to coordinate their patrol areas with AWACS. And, of course patrols on foot with police officers and special forces troops. We certainly increase the security rate, but we seem to forget one thing; it is Athens that the Olympic Games will take place, not Bagdad. Maybe we should hire and some 500$ per day soldiers of fortune, as a daily newspaper recently had an article.

On the other hand, we have common sense. We have a challenge coming. It is called Olympic Games 2004. And these games will take place in Athens, Greece, our country. We shall give the best of us to have good games. We may have some negative comments on the preparation sector. But we should not tollerate any negative comments regarding security. We shall have an excellent partnership orientation between Armed Forces, Police and Intelligence, without giving the impression of a militirized state. We welcome every assistance, after all we live in globalization era. Since we come closer to August 17th, everyone has become a critic.

Well, let me remind you of some historic facts, in case we have a severe crisis, or a terrorist attack. During the civil crisis in Albania in the 90's, our special forces evacuated all diplomatic personell for Albania and brought them back safe. The Greek Confederation of Reserve Military Officers has payed its respect to the Olympic Games by offering volunteers. Greece has been marching in global history upon great ideas. Today, we live one. Athens Olympic Games 2004.

Thomas Vardalas (Athens)

Η Αθήνα θα είναι έτοιμη αλλά οι κάτοικοι της είναι έτοιμοι να δεχθούν την ταλεπωρεία των περιορισμών και των απαγωρεύσεων;

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες, Χίος)

Παρά τις όποιες δυσκολίες σε προγραμματισμό ή την στρατηγική είναι σίγουρο ότι θα προλάβουμε, για να δικαιολογήσουμε και την άποψη των ξένων για το Ελληνικό παράδοξο. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω των καλών σχέσεων με τις αραβικές χώρες, διότι κανείς δεν μπορεί να σε προφυλάξει από τον αποφασισμένο για το κακό.

Θεωρώ ότι υπάρχει υποκρισία στα διεθνή μέσα. Ξοδέψαμε τα τριπλάσια για την ασφάλεια, μοιράσαμε αρκετό χρήμα σε όλους για προμήθειες. Ίσως μετά την 11/09, όλα να έχουν αλλάξει και το πλήγμα των Αυστραλών στο Μπαλί με τον θάνατο τόσων να έχει δημιουργήσει δικαιολογημένα υστερία, όμως νομίζω ότι υπάρχει και μια λανθάνουσα κρυφή σκέψη των ισχυρών του πλανήτη. Το εγχείρημα αυτό δεν πρέπει να αναληφθεί από άλλη μικρή χώρα, γι αυτό πρέπει να καταδειχθεί ότι δεν μπορούμε να έχουμε επιτυχημένη οργάνωση ή ακόμη περισσότερο όπως συνηθίζεται η τελευταία να είναι και καλύτερη όλων των προηγούμενων (βλέπε Σιδνεϋ).

Δημήτρης Πούλιος (Λιβαδειά)

Η Αθήνα θα είναι έτοιμη αλλά οι κάτοικοι της είναι έτοιμοι να δεχθούν την ταλεπωρεία των περιορισμών και των απαγωρεύσεων; εδώ είναι το ερώτημα που κανένας δεν έθεσε πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Πριν καλά καλά αρχίσει η υποδοχή των επισκεπτών και άρχισαν τα μέτρα ταλεπωρείας της κυκλοφορίας. Για την ασφάλεια δεν ανησυχεί κανένας παρά μόνο όσοι δεν έγλυψαν κοκκαλάκι από το ψητό της δαπάνης. Οσο για τα μέσα ενημέρωσης της "μάζας" και όχι μαζικής ενημέρωσης, τη δουλεία τους (όχι τη δουλειά τους) κάμνουν. Υποκείμενα στη άγρα κέρδους γράφουν όταν και όπως θέλουν οι χωρηγοί τους. Είναι σκληρές οι εκφράσεις μου αλλά όπως πάνε τα πράγματα έτσι φαίνρται να είναι.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες, Χίος)

Οι ελληνες φαινονται σαν ενας απειθαρχος και ανεμελος λαος, στην πραξη ομως αγαπουν την πατριδα τους και ειναι υπερβολικα υπευθυνοι. Ειμαι σιγουρος οτι θα καταβαλλουν καθε δυνατη προσπαθεια ωστε τα εργα να ειναι τελειωμενα στην ωρα τους και με βαση τις διεθνης προδιαγραφες. Η ατυχια των ελληνων ειναι οτι ειναι οι πρωτοι αγωνες μετα την 11 Σεπτεμβρη, μετα την εισβολη στο Ιρακ με την τρομοκρατια να απειλη θεους και δεμονες και να προσπαθει να διξει τις δυνατοτες της, κατι που για να αντιμετωπισθει θα χρειαστει τεραστιες προσπαθιες και πολυ τυχη! Σιγουρα οι Ελληνες θα κανουν πολυ περισσοτερα απο αλλους λαους και χωρις δοσεις υπερβολης και υποκρισιας

Αντώνιος Συμεωνάκης (Αδελαΐδα, Αυστραλία)

Όλοι θα θυμούνται τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας σαν τους καλύτερους και τους πιο επιτυχημένους στη σύγχρονη μορφή τους. Δε χρειάζονται προφητείες, λίγο υπομονή μόνο.

Δημήτρης (Κατερίνη)

Είναι γεγονός οτι καθυστερήσαμε πάρα πολύ. δεν είναι ανάγκη να εισαι γνώστης καλός των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. το γεγονός οτι χάθηκαν πολύτιμα χρόνια υπο τον Στρατη Στρατήγη και τις τότε λανθασμένες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας μιλάει απο μόνο του. Αυτο όμως δε θα πρέπει να πτοεί κανέναν αλλα να μας γεμίσει με υπομονή αλλα κυρίως με επιμονή για την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων! και για μία φορά -έστω- ας μιλησουμε με έργα και οχι με αερολογίες του τύπου:"ολοι μας εχθρευονται και θέλουν την αποτυχία μας!"

Ηλίας (Ξάνθη)

The delays in constructing the olympic venues gave plenty of ammunition for critisism. I hope that we will prove everyone wrong.. However, the fears for a terrorist attack have been exagerated beyond belief. Terrorism activity patterns so far do not support these fears. I am far more scared of the people brought over from all over the world to protect us during the Olympics. Their lack of local knowledge and licence to kill is a dangerous combination.. Like the rest I am certain there is a hinden agenda behind this unprecedent attack. We are used to constantly been blacklisted by the American Foreign office as a tourist destination, but the other countries??? Also, the biggest attacks come from the UK. A country where over 20,000 Greek students study. Multiply that by a modest £10K and you will get a rough idea what that means to the British economy!!! I'd think twice to bite the hand that feeds me.. Let alone the thousands of Greeks that live & work in senior positions in British companies. They are a considerable asset not only to their employers, but also through paying taxes to the thousands of lazy! people in the UK who claim millions in benefits by lying about imaginary illnesses..

E M (UK)

Ναι θα είμαστε έτοιμοι!! Δεν ανησύχω καθόλου για την ασφαλεια των αγώνων και όχι γιατί είμαι Ελλήνας - ας ρωτήσουμε και ξένους που ζουν στην Ελλάδα!!

Κωνσταντίνος Σταυρουλιδάκης (Αθήνα)

The International Media always ensured to use, any effort made by the Greek State towards the Olympic Games, to measure their influence on their policies and relations. Especially the British media have an obvious biased attitude towards the Olympic Games handled by Greece. Anything that does not follow the British rule of efficiency is simply not good enough. You could even say that every time that the British or American interest feel rejection in Greece, almost immediately you could see a balanced biased article or report in the TV blaming or demoralizing the Greek spirit. Greece will be successful simply because everything is at stake for us. The Olympic Games will signal the beginning of a new era for our nation. No one has avoided recognizing the mistakes made but no one should exaggerate about the risks involved. Every Greek citizen involved in the Games is aware of the responsibility placed on his/her hands. The entire world has changed due to the ruthless interest of the British and Americans not because of Greece or our policies. Let's not confuse the global British-American intent to de-stabilize the globe with the excellent effort of our nation. If Britain and America could cope with the entire International affairs the same way Greeks manage the Games, we probably had more chances for peace. If terrorist wish to strike in Athens we should not blame Athens for it. You should blame those who initiated the entire process of terror. Let's face it, if the Olympic Games are threatened by anything, is only by the actions of Britain and America. My trust and my belief supports the Games, the Nation, the citizens and peace.

Nikolas Nikoloutsos

Greece has done more than any other country which held the Olympics in the past.

Andreas (Patra)

"Problems, problems and problems". This is the conclusion about Athens Games ,if we believe what is written and said by the Press and TV in countries like USA, UK, Australia etc. They start from the delays of the constructions and they always end to the security. There are delays. It is true. There is a threat of a terrorist act. It is also true. But the Greek goverment and the organizers they do everything to face and solve these problems. Thousands of labors work around the clock to finish the constructions and they will finish them!! And when the facilities will be ready everyone will understand that there are the best that ever constructed for Olympic Games.

Around 70,000 Greek policemen and soldiers they will be used for the security, joined by greek airforce and navy units. Special forces and agents from Greece, USA and other countries will also help. Security experts from USA and Australia work from the begining with greek aythorities in designing the security of the games. Greek goverment has also asked the assistance of NATO in matters like chemical and biological war. A brand new electronic system will be installed in Athens during the games to coordinate the security forces and to provide advanced control for bombs and other threats. My point is that Greece has done more than any other country which held the Olympics in the past. That's why i don't understand this massive attack. What is their problem? They hate Greece? They don't really care about the truth and they just want to sell more newspapers? They don't like the idea that a small country has so great history and born these games? I just hope that they will understand their mistake. They should also know that we don't hate them and that we expect them here in Greece. We want them to live this great event and to share our joy.

Andreas (Patra)

Athens has the opportunity during and after the 2004 Olympics to make anywhere between the best and the worst of all impressions

Lygounis Manolis (San Jose, CA, USA)

()

α) Αθήνα, ετοιμότητα: Αδιάφορο για τον κάτοικο Αθηνών και όχι μόνο (σε αντιδιαστολή με το τεράστιο ενδιαφέρον για το πόσα θα πληρώσει τελικά!) - Με εύλογο ενδιαφέρον για τις εταιρείες χορηγούς και τους παράγοντες με "παράλληλη" εξάρτηση...

β) Ασφάλεια: Δεν ανησυχώ καθόλου... Τα χρήματά τους θα τα πάρουν στο ακέραιο οι ιδιωτικές και ημι-κρατικές εταιρείες φύλαξης, καθώς και το ΝΑΤΟ...

γ) Διεθνή Μέσα: "αναμεταδότες" κρατικών και ιδιωτικών κέντρων εκπομπών - εκτός τιμητικών εξαιρέσεων - κάνουν καλά τη δουλειά τους...

Υ.Γ.: Και το ανέκδοτο: Η Σφαιροβολία στην Ολυμπία!!! Λες και υπήρξε ποτέ στην αρχαιότητα τέτοιο "ολυμπιακό άθλημα"... Αιδώς... αεροβόλοι!

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Ελλάδα)

Never in the past but never in the futute a country with such a small population and small growth economy took and will take the responsibility to organize olympic games. Greece may is not the most organized and modern country in this planet but is for definatelly one of those which keep human values alive.

Nick Maragopoulos (Athens)

Athens has the opportunity during and after the 2004 Olympics to make anywhere between the best and the worst of all impressions in a strong limelight. Our hopes, of course, are for the best. I would like to point out, however, that the matter will come down to small details, some of which are not under the control of the greek officials.

For example, I suppose that Xenios Zeus was taking a break in the 1997 Track and Field Championships while the audience was jeering a black female athlete who accidentally exposed her breasts by cutting the sleeves off her shirt. Now that was criticized around the world, and with good reason. In defense of Athens 1997, however, no one could have done anyhting about the incident, except for not showing it on TV, which would have required a quick and wise call by some little guy somewhere in a dark studio.

Let's hope something like that can't happen this time around. If it does, and especially if more than one such incidents come up, the overall impressions can't be saved. If all the works are done in time, and the Calatrava roof goes up, it will all be for nothing. So, for all the attention on the government, let's think a little about all those little employees who will have to do the servicing of the games. Are they ready? That said, let's all hope for the best.

Lygounis Manolis (San Jose, CA, USA)

We know we have to work hard as to be ready on time. We are prepared to deal with all inconveniences the games might bring to us as inhabitants of Athens. We believe in the Olympic Games and the concept beyond the games. We also know, that world is going through a difficult phase and incidents might occure before or during the games. Yet we strongly believe that the only way to respond in a positive manner to all type of terrorists is to be united and willing to work side by side to prepare good olympic games, good for the visitors and good for the athletes. We do believe that we are capable of preparing the olympic games, and we are sure Greece and Athens, will be a safe place to be during that period. The only essential condition is the willingness of the Greeks and the Athenians to make the Olympic Games succeed.

Μαργαρίτα Μανούσου (Αθήνα)

Καθώς η ώρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων πλησιάζει με βήμα ταχύ, εγείρονται στα εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ερωτηματικά αναφορικά με το αν θα είμαστε εγκαίρως έτοιμοι να υποδεχθούμε με ασφάλεια θεατές και αθλητές και αν όλες οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν σωστά. Μολονότι η παράδοση ορισμένων έργων έχει καθυστερήσει, υπάρχουν ακόμα αρκετές ελλείψεις και δεν έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για κάποια ζητήματα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός όσα έργα έχουν ολοκληρωθεί έχουν αποδώσει καρπούς και κάνουν πιο εύκολη και πιο άνετη τη ζωή στην πολυσύχναστη πόλη μας. Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν ασφυκτικά και θα πρέπει οι προσπάθειες προκειμένου να είναι τα πάντα έτοιμα να ενταθούν. Θα πρέπει στο εξής να υπάρξει αρμονική συνεργασία και σκληρή δουλειά, αν θέλουμε να κερδίσουμε το Μεγάλο Στοίχημα.

The way the media are covering the preperation for the 2004 olympic games is really very very unfair

Tzelempi (south Africa)

Είναι γεγονός ότι ο φόβος ενός τρομοκρατικού χτυπήματος βασανίζει τόσο τους υπεύθυνους Ασφαλείας των Αγώνων, όσο και τους απλούς πολίτες που θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Λόγω της έξαρσης των τρομοκρατικών επιθέσεων τον τελευταίο καιρό, ασφαλώς θα ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας, ωστόσο η αγωνία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί παρά μόνο μετά την λήξη των Αγώνων. Όλοι μας ανησυχούμε και ευχόμαστε να μην βαφτεί με αίμα αυτή η διοργάνωση.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνται σε καθημερινή βάση με τα οργανωτικά προβλήματα και το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων και δεν είναι λίγες οι φορές που υπερβάλλουν και κινδυνολογούν. Σε εκείνους πιθανόν να φαίνεται πρωτάκουστο το γεγονός ότι σχεδόν 3 μήνες πριν τους Αγώνες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, καθώς στο σύνολό τους είναι πιο οργανωτικοί και πιο μεθοδικοί από εμάς και ίσως έχουν περισσότερη εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις.

Παρ όλα αυτά, είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι όλα έτοιμα την κρίσιμη ώρα όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που φιλοξενεί η πόλη της Αθήνας θα διεξαχθούν με ασφάλεια και λαμπρότητα. Θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες των ρεκόρ, των συγκινήσεων και των ομορφότερων στιγμών!

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

The way the media are covering the preperation for the 2004 olympic games is really very very unfair. They have been provocatively not stressing all the opinions of high officials who are declaring that the olympic games will be successful and secure. I think the media are biased against a small country which is doing is best to organize the olympic games, which it brought to the world.

Tzelempi (South Africa)

The Olympics are 100% hellenic invention, therefore no other country should contend for it.They belong to ALL Hellines. The Olympics symbolizes world peace and brotherhood.Contestants from all over the world should compete on fair terms in HELLADA (Greece). All acts of violence should stop worldwide!Its time for the Hellenic spirit to shine all over the world and bring peace.

Leonardos Louloudis (New Zealand)

Το 2004 είναι η δικιά μας χρονιά και θα είμαστε όλοι εδώ να δώσουμε την μάχη μας και θα κερδίσουμε για την Ελλαδίτσα μας

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

"The best defence is the aggression...". This is the best way to describe the British media attitude towards the organization of the Olympics. Being aware that the Greeks proudly demand the return of the Parthenon Marbles, which they deserve, the British Press on daily basis attacks Greece and its organizers for obviously delaying the constructions, which is not true. There is no doubt, the strategy is to blame the Greeks and serve their own interests, of not returning the marbles. They should feel ashamed!

Solon (Muenster, Germany)

The Olympic Games will be hosted by Greece with a very successful and positive way. Regardless the numerous accusations from many, that Greece can not guarantee the safety of the Games, I think that these people will be proven wrong. Greek engineerity and National pride will do the job in the Games. Greeks always prevail in the end.

Nick Pekatos (Washington, USA)

Ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά μας, όλους σας θα προστατέψουν

Αντώνης Ζαβουδάκης (Πάουλ Βίλα Βέλια, Βραζιλία)

Ποτέ μέχρι σήμερα, μια τόσο μικρή (σε έκταση και πληθυσμό εννοώ) χώρα, δεν ανέλαβε να διοργανώσει μια τόσο σημαντική εκδήλωση, μια Ολυμπιάδα. Υπήρξα λάτρης της ιδέας μιας Ελληνικής Ολυμπιάδος μετά το 1896, με στεναχώρησαν οι υπερβολικές καθυστερήσεις, αλλά σήμερα είμαι ένθερμος υποστηρικτής όσο ποτέ. Αρκεί να δει κανείς πόση χολή ρίχνουν τα αγγλόφωνα ΜΜΕ, σε Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία, για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι για την χώρα μας η Ολυμπιάδα. Κτίσαμε εκπληκτικές εγκαταστάσεις, τις καλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είμαστε αρκετά πεισματάρηδες και κάναμε την Ολυμπιάδα προσωπικό μας θέμα. Θα πετύχουμε και θα κάνουμε τους καλύτερους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, έτσι γιατί μας πάτησαν τον κάλο και όταν νοιώθουμε ότι αδικούμεθα μας πιάνει το ρωμαίικο γινάτι. Το 2004 είναι η δικιά μας χρονιά και θα είμαστε όλοι εδώ να δώσουμε την μάχη μας και θα κερδίσουμε για την Ελλαδίτσα μας.

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

Η Ελλάδα μας θα είναι έτοιμη για να φιλοξενήσει όλους τους φίλους της χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά μας, όλους σας θα προστατέψουν.

Αντώνης Ζαβουδάκης (Πάουλ Βίλα Βέλια, Βραζιλία)

Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους ολυμπιακούς αγώνες και να λάμψουν στο τόπο που τους γέννησε. Αρκεί να την αφήσουν ήσυχη οι πολυτάλαντοι στα ψεύδη και στη διαστρέβλωση αγγλοσάξονες. Η υστερία τους πρέπει να έχει και όρια. Το μόνο που με ανησυχεί είναι η προβοκάτσια που ενδεχομένως διαπράξουν οι ίδιοι κύκλοι για να δικαιολογήσουν άνομα σχέδια τους.

Φοίβος (Αθήνα)

Greece will be ready to host these Olympics Games and this is the only sure thing in the world

Nicholaos Vlassis (Athens)

It is well known that most of Greeks don't like the Americans. Hence Greece will not be a target and there is nothing to be afraid of. The foreign media on the other hand don't like Greeks and of course are looking for excuses to turnish Greece's reputation

Asimos (Cyprus)

Greece will be ready to host these Olympics Games and this is the only sure thing in the world. The city has all the essentials to organize excellent games. New venues, infrastructure that few cities around the world have and the most important is the power of the volunteers. This group will make the difference. Delays in some venues do not mean anything.

Remember the delays in Atlanta, in Montreal and in other big cities. The important thing is the athletes that will give their best to these Olympics. As far as security is concerned, 1 billion euros have already spend. Everybody hopes for the best results. Nobody can guarantee 100% security. However, Greece has joined forces with other countries to confront this problem. This is the major "problem" for Athens. Everybody will be in awe, when the Olympic Stadium gets finished. And it will get finished really soon...

Nikolaos Vlassis (Athens)

[όσοι αγόρασαν εισιτήρια] σήμερα το σκέφτονται με περισσότερο φόβο παρά χαρά, καθώς πληροφορούνται ότι, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν... περί τους 40.000 άνδρες οπλισμένοι σαν αστακοί

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

Despite the non-chalant style of the developments I have a great deal of faith in the Greek spirit. To coin aphrase"... it will be allright on the night". However any assistance that Britain and the USA are willing to offer with regards to improving the safety of the games it should be warmly embraced by the Greeks and be accepted as a gesture of solidarity rather than a "poke" in the eye.

Chris Vassileiou (London UK)

Greek "Philotimo" will prevail and the Olympics will do credit to Greece and its long history

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι, σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας, που να μην νοιάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είτε γιατί τον ενδιαφέρουν σαν το πρώτο αθλητικό γεγονός του κόσμου, είτε επειδή νοιώθει ότι, η πολιτισμική του κληρονομιά παίρνει ακόμα μία φορά σάρκα και οστά, είτε επειδή νοιώθει ότι, θα πληρώσει πολλά περισσότερα από όσα του είπαν για το κόστος αυτών των αγώνων, είτε τέλος επειδή δεν αισθάνεται καθόλου άνετα, όταν σκέπτεται ότι, ο κλοιός ασφαλείας τόσο για τον επισκέπτη των Αθηνών όσο και για τον ίδιο τον Αθηναίο θα είναι ασφυκτικός. Το τελευταίο πρόβλημα απασχολεί και τους ξένους, αν βέβαια αποφασίσουν ύστερα από τέτοιον ανέντιμο εκβιασμό του τύπου και των εν γένει ΜΜΕ εκτός Ελλάδος, τα οποία για λόγους διαφόρων ορατών αλλά και συγκεκαλυμμένων συμφερόντων δημιουργούν φοβία, βία και υπακοή, που ζούμε καθημερινά σχεδόν, να επισκεφθούν την χώρα, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους χάρισε σε όλον τον κόσμο.

() Είναι πολλοί που στην αρχή με ενθουσιασμό σκέφθηκαν να αγοράσουν εγκαίρως εισιτήρια και κάποια διαμονή στην Αθήνα για τις τρεις εβδομάδες των εκδηλώσεων. Σήμερα το σκέφτονται με περισσότερο φόβο παρά χαρά, καθώς πληροφορούνται ότι, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν από περισσότερες χώρες περί τους 40.000 άνδρες οπλισμένοι σαν αστακοί και με δικαίωμα να πυροβολούν ακόμα και την... σκιά τους, αν τους φαίνεται ύποπτη. Αυτά πληροφορήθηκαν οι Έλληνες, όταν προ μερικών εβδομάδων αφίχθηκαν στην Αθήνα 350 special troups από τις ΗΠΑ ειδικά και πλήρως εξοπλισμένοι για το κυνηγητό τρομοκρατών.

Δεν βλέπω κανένα λόγο η Αθήνα να μην είναι έτοιμη εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Χρίστος (Αθήνα)

() Για τους Έλληνες, που ζουν ακόμα με την καλή διάθεση να βλέπουν τον απέναντί τους χωρίς καμία προκατάληψη, είναι αδικαιολόγητη κάθε υστερία του είδους της αντιτρομοκρατικής, όπως την διαμορφώνει σήμερα ο φόβος από την αντίδραση στον επεκτατισμό των μεγάλων, εν πολλοίς αδικαιολόγητο, γιατί τα συμφέροντα των τελευταίων μπορούν να εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα με την ειρήνη παρά με τον πόλεμο.

() Ίσως να μην έπρεπε εγκαίρως, γιατί τώρα είναι αργά να δοθεί τέτοια έκταση στην παγκόσμια υστερία και στην αντιτρομοκρατική αντιμετώπισή της και όχι μόνο σε ότι αφορά το αθλητικό πνεύμα, που τώρα μεταλλάσσεται σε πολεμικό, αλλά και γιατί προκαλείται η απειλή, αν όχι και η δράση της τρομοκρατίας που, όπως είναι αναμενόμενο, θα θέσει σαν στόχο την επιβεβαίωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο υψηλής στάθμης. Δημιουργία εχθρού εκ του μη όντως, ή παντελής έλλειψη πολιτικής και πείρας; Η ιστορία ποτέ δεν έπαψε να αποκαλύπτει την αλήθεια, έστω και καθυστερημένα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

Δεν βλέπω κανένα λόγο η Αθήνα να μην είναι έτοιμη εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανεπτυγμένες χώρες είναι τα ίδια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Είτε στο Λονδίνο είναι κανείς, είτε στο Λος Αντζελες, είτε στην Αθήνα τα προβλήματα ασφάλειας είναι τα ίδια. Οι υπερβολές των διεθνών μέσων ενημέρωσης δημιουργούν απλώς πρόσθετες ανασφάλειες στους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών και είναι θέμα τόσο των ΜΜΕ όσο και των κυβερνήσεων, και πρέπει να σκύψουν με προσοχή όλοι πάνω σε αυτό το θέμα. Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι μόνο θέμα Ελληνικό, είναι έκφραση του παγκόσμιου πολιτισμού και πρέπει να τυγχάνουν προστασίας από όλους.

Χρίστος (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 18:09 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΕΕ δίνει «πράσινο φως» για τα τροποποιημένα

Τριάντα ακόμη τροποποιημένα προϊόντα αναμένεται να εγκριθούν για διάθεση στην αγορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ένα βήμα πριν την άρση του πενταετούς μορατόριουμ που είχε επιβάλει στην πώληση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα θα εγκρίνει την διάθεση στην αγορά ενός τύπου καλαμποκιού, η αναγνωριστική ετικέτα του οποίου θα αναγράφει ευκρινώς ότι πρόκειται για γενετικά τροποποιημένο προϊόν.

Ο τύπος αυτός του καλαμποκιού, γνωστός ως Β. Τ. Ένδεκα, είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο προϊόν σε σειρά τριάντα άλλων που αναμένουν την έγκριση της Κομμισιόν για να διοχετευθούν στην αγορά.

ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων να άρει το μορατόριουμ που έχει επιβάλει και να επιτρέψει την εισαγωγή και διάθεση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν τον περασμένο μήνα να συμφωνήσουν στην άρση του μορατόριουμ και ζήτησαν από την Κομμισιόν να πάρει την τελική απόφαση.

Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των καταναλωτών επέκριναν την απόφαση της Κομμισόν να άρει το μορατόριουμ.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιρρήσεις για τη Σόνια Γκάντι

Η γεννημένη στην Ιταλία Σόνια Γκάντι θα πρέπει να ζητήσει τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων

Ύστερα από την απροσδόκητη νίκη του, το Kόμμα του Κογκρέσου στην Ινδία, άρχισε τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η αρχηγός του κόμματος, Σόνια Γκάντι, έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους μικρότερων αριστερών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου και του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Δεν έχει όμως ακόμα αποφασισθεί αν η ίδια θα αναλάβει την πρωθυπουργία καθώς η ίδια δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, εκφράζονται αντιρρήσεις για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη Γκάντι ακόμα και μέσα στο ίδιο της το κόμμα.

Πολιτική δυναστεία

Ορισμένοι πολιτικοί εκφράζουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να αναλάβει ένα τέτοιο πόστο μια πολιτικός που δεν είναι καν Ινδή.

Η Σόνια Γκάντι υποδέχεται οπαδούς της που ζητωκραυγάζουν

Η 57χρονη χήρα του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι είναι γεννημένη στην Ιταλία και αν αναλάβει την πρωθυπουργία θα γίνει η πρώτη Ρωμαιοκαθολική πρωθυπουργός της πολυπληθέστερης δημοκρατίας του κόσμου.

Αν τελικά αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα θα γίνει το τέταρτο μέλος της μεγάλης πολιτικής δυναστείας των Νεχρού-Γκάντι, που κυριαρχεί για δεκαετίες στο πολιτικό σκηνικό της Ινδίας.

Η αναπάντεχη νίκη του Κόμματος του Κογκρέσου επηρέασε αρνητικά τις χρηματαγορές.

Πτώση στο χρηματιστήριο

Η αξία των μετοχών στο χρηματιστήριο της Βομβάης σημείωσε μεγάλη πτώση, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού με τα αριστερά κόμματα θα ανατρέψει τις μέχρι τώρα καλές επιδόσεις της οικονομίας.

Η αναπάντεχη νίκη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του ΒΒC, είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσης τεράστιας μερίδας Ινδών που θεωρούν ότι είχαν αγνοηθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση και ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, προκήρυξε εκλογές έξι μήνες νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο, πιστεύοντας ότι έτσι θα ρευστοποιούσε σε ψήφους το καλό οικονομικό κλίμα που υπήρχε. Τελικά όμως η κίνηση του αυτή αποδείχτηκε λανθασμένη.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός κάνοντας δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα, το οποίο αποδεικνύει, όπως είπε, τις βαθιές ρίζες του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ινδία.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 19:11 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτείται ο διευθυντής της Μίρορ

Ο Πίερς Μόργκαν παραδέχθηκε ότι έπεσε θύμα «κακόγουστης φάρσας»

Ο διευθυντής σύνταξης της βρετανικής εφημερίδας Ντέϊλι Μίρορ, Πίερς Μόργκαν, υπέβαλε την παραίτηση του.

Η εφημερίδα σε ανακοίνωση της ζητάει συγνώμη για την δημοσίευση φωτογραφιών που φέρονταν να απεικονίζουν βασανισμό Ιρακινού από τις βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η ανακοίνωση της εφημερίδας σημειώνει ότι οι φωτογραφίες ήταν πλαστές και αναγνωρίζει ότι «έπεσε θύμα κακόγουστης φάρσας».

Η βρετανική κυβέρνηση την Πέμπτη δια του υφυπουργού ενόπλων δυνάμεων Ανταμ Ιγκραμ είχε δηλώσει ότι οι φωτογραφίες ήταν όντως πλαστές.

Ο κύριος Ιγκραμ μιλώντας στην βουλή είχε πει ότι το στρατιωτικό όχημα μέσα στο οποίο φέρονταν να είχαν γίνει οι βασανισμοί δεν χρησιμοποιείται από τις βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του Πίερς Μόργκαν. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, είπε ότι το θέμα είναι «αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της Μίρορ».

Παραπομπή υπαξιωματικού

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι παραπέμπουν σε στρατοδικείο και τέταρτο υπαξιωματικό σε σχέση με το σκάνδαλο κακοποίησης Ιρακινών στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ.

Τέσσερις Αμερικανοί παραπέμπονται σε στρατοδικείο

Ο στρατηγός Μαρκ Κίμμιτ δήλωσε ότι ο δεκανέας Τσαρλς Γκράνερ θα αντιμετωπίσει επτά κατηγορίες σχετικές με βασανισμούς.

Απελευθέρωση κρατουμένων

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ απελευθερώνουν περίπου 300 κρατουμένους από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης -τη φυλακή όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα βασανισμού κρατουμένων από τους Αμερικανούς.

Η αποφυλάκιση τους εντάσσεται στις προσπάθειες του νέου αμερικανού διοικητή της φυλακής να μειώσει τον αριθμό των κρατουμένων από τις περίπου τέσσερις χιλιάδες που είναι τώρα.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 15:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση-ρεκόρ στις τιμές πετρελαίου

Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν προβεί ακόμη σε αποφάσεις

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανέβηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, ενώ αυξήθηκε και στο Λονδίνο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τα περιορισμένα αποθέματα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφθασε τα 41 δολάρια και 45 σεντς το βαρέλι.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που σημειώνεται από τότε που άρχισαν οι συναλλαγές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, πριν από 21 χρόνια.

Στο Λονδίνο, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφθασε στα 38 δολάρια και 68 σεντς το βαρέλι, μία αύξηση που δεν είχε σημειωθεί από τότε που το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990.

Το γεγονός έχει θορυβήσει πολλές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, οι οποίες προειδοποιούν ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες στη διεθνή οικονομία.

Αύξηση αεροπορικών εισιτηρίων

Η κυβέρνηση Μπους έχει απευθύνει εκκλήσεις στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να μην λάβουν αποφάσεις που μπορεί να είναι επιζήμιες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αεροπορικές εταιρίες όπως η Μπρίτις Έργουεϊς (British Airways) και Κουάντας (Qantas) έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων για να ανταπεξέλθουν στην αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Υπολογίζεται ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 25% μέσα στον περασμένο χρόνο.

Ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) εξετάζει την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Το εν λόγω θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς κατά τη συνάντηση του οργανισμού στη Βηρυτό στις 2 Ιουνίου.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισαν οι κατεδαφίσεις στη Γάζα

Τα ΗΕ πιστεύουν ότι περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε τις κατεδαφίσεις σπιτιών στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει σκοπό να κατεδαφίσει εκατοντάδες σπίτια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κατεδαφισθεί τουλάχιστον 10 σπίτια, για τα οποία ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών άσκησαν έντονη κριτική για αυτές τις ενέργειες του Ισραήλ.

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν μείνει άστεγα περισσότερα από 1.000 άτομα στη Γάζα.

«Μέτρα αυτοάμυνας»

Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν σκοτωθεί σε συμπλοκές στη Ραφάχ 12 Παλαιστίνιοι και πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι οι κατεδαφίσεις είναι «νόμιμα μέτρα αυτοάμυνας».

Οι Ισραηλινοί έχουν σκοπό να διευρύνουν την ουδέτερη ζώνη που ενώνει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ έχει υπό τον έλεγχό του μία ζώνη εννέα χιλιομέτρων ανάμεσα στα παλαιστινιακά εδάφη και την Αίγυπτο.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ασφάλεια, ΣΣΕ και Βάσω Παπανδρέου

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ποτό και σεξ από τα 13! Τρεις έρευνες για τις συνήθειες των Ελληνόπουλων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: Χιλιάδες θέσεις χωρίς εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Πίνακες με τις αποδοχές για όλες τις κατηγορίες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 21 φωτογραφίες «καίνε» τους «Τάιμς». Μπήκαν στο Μπάκιγχαμ, μπήκαν στο Χίθροου, πιάστηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σύνταξη απ' το ΙΚΑ μέσα σε πέντε μέρες. Δέσμευση στη Βουλή του νέου διοικητή Ι. Βαρθολομαίου.

Η ΑΥΓΗ: Εργασιακή συναίνεση προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση ΓΣΕΕ - εργοδοτών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιατί τα βρόντηκε η Βάσω. Παραιτήθηκε από την επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. Ξέσπασε κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συμφωνία για αυξήσεις με διετή εργασιακή ειρήνη. Ολοκληρώθηκαν χθες επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ - ΣΕΒ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη από την πρώτη μέρα! Με την κατάθεση της αίτησης.

ΕΘΝΟΣ: Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Αυξήσεις 4% + 2% για φέτος και 2,2% + 3,3% του χρόνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ένας - ένας να μην πλακωθεί κανένας! Η Βάσω Παπανδρέου παραιτήθηκε από την επιτροπή προεκλογικού αγώνα του κόμματός της.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Περάστε από την εφορία με τις αποδείξεις στο χέρι. Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών στις κατά τόπους ΔΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επ' αυτοφώρω απάντηση στην... κινδυνολογία. Ασφάλεια 2004: Δεν πέρασαν τα κόλπα Βρετανών και Γερμανών δημοσιογράφων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο! Times, O! mores. Επιτυχία: Μπήκαν στο... γιαπί του Ολυμπιακού Σταδίου.

ΕΞΠΡΕΣ: Κίνδυνος black out! Στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών.

ΕΣΤΙΑ: Το «κλειδί» για την ανάπτυξη. Τα αναξιοποίητα αποθέματα της οικονομίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ο πίνακας με τους νέους μισθούς - ημερομίσθια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τι θα συζητήσουν Καραμανλής και Μπους. Εμπέδωση σχέσεων, ασφάλεια Ολυμπιάδας, ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στην ατζέντα.

ΚΕΡΔΟΣ: Οι καταναλωτές στη δίνη του πετρελαίου. Φόβοι για παγίωση των τιμών πάνω από τα 40 δολλάρια.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις 6% + 5,5%. Σε διετή συμφωνία κατέληξαν τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αυξήσεις 6% στους εργαζόμενους. Συμφώνησαν η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ για το 2004 και το 2005.

METRORAMA: Έτσι θα αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ το ψευδοκράτος;

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Συμφωνία - οδηγός για διάλογο ανάπτυξης. Διετή εργασιακή ειρήνη εξασφάλισαν χθες οι κοινωνικοί εταίροι.

ΤΑ ΝΕΑ: Απελευθερώνουν την κερδοσκοπία! Προς κατάργηση οι έλεγχοι, παρά την έκρηξη τιμών.

ΝΙΚΗ: Τα «βρόντηξε» η Βάσω. Παραιτήθηκε από την επιτροπή των ευρωεκλογών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ευρωψηφοδέλτιο δράσης - αγώνα - νίκης.

CITY PRESS: Ολυμπιακοί Αγώνες: «Test events» ασφάλειας και χρηματοδότησης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγώνας πολιτικής ενάντια στην υποπολιτική που μας κατακλύζει... 10 χρόνια.

Η ΧΩΡΑ: Οι πίνακες με τους μισθούς μετά τις αυξήσεις. 6% + 5,5% θα πάρουν οι εργαζόμενοι.

Ολυμπιακοί Αγώνες - ασφάλεια - δημοσιογράφοι

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «τις μεθόδους του κινηματογραφικού ήρωα Τζέιμς Μποντ ζήλεψε η δημοσιογράφος της λονδρέζικης εφημερίδας Τάιμς Λόρα Πικ, σε μία προσπάθειά της να αποδείξει ότι είναι διάτρητα τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Αυτό όμως που δεν περίμενε ήταν ότι αμέσως θα γίνει αντιληπτή από τους ειδικούς φρουρούς, καθώς, όπως φαίνεται, σχεδίαζε σήμερα η βρετανική εφημερίδα να βγει με πρωτοσέλιδο τίτλο ότι ουδείς πήρε είδηση την είσοδο των δημοσιογράφων στο ΟΑΚΑ».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι « μία υπότροπος Αγγλίδα δημοσιογράφος των Τάιμς, η Λόρα Πικ, συνελήφθη χθες τη νύχτα στο στίβο του ΟΑΚΑ όπου είχε εισβάλει χωρίς άδεια. Στόχος της και πάλι να στήσει σενάριο εις βάρος της Ολυμπιακής ασφάλειας. Στα χέρια της αστυνομίας όμως βρίσκονται 21 φωτογραφίες - φωτιά, από τα ηλεκτρονικά μάτια του Σταδίου, που δείχνουν την Πικ να κινείται ύποπτα στο σκοτάδι, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ακολουθούμενη από άγνωστο άνδρα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «όταν μία εφημερίδα εμφανίζει ως επιτυχία το γεγονός ότι δύο δημοσιογράφοι της παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα γιαπί, μόνο και μόνο για να εμφανίσει την Ελλάδα ως ξέφραγο αμπέλι, τότε ο νους του αναγνώστη πάει σε κάποια κουτσομπολίστικη φυλλάδα. Όταν όμως πρόκειται για τους Times του Λονδίνου, δίκαια αναφωνεί: O tempora (Times), o mores».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι «η σύλληψη των πέντε ξένων δημοσιογράφων που επιχείρησαν να εισέλθουν κρυφά σε Ολυμπιακά εργοτάξια αποδεικνύει την ύπαρξη επαρκών μέτρων ασφαλείας, ενώ αποτελεί και επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης».

ΓΣΕΕ - εργοδοτικές οργανώσεις - ΣΣΕ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ επισημαίνει ότι «συμφωνία που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό εργασιακή ειρήνη, επήλθε χθες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας. Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «σε διετή συμφωνία για τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατέληξαν χθες τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ικανοποιημένες δήλωσαν και οι δύο πλευρές καθώς, όπως επισήμαναν, ενισχύεται το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίπονες χαρακτήρισαν τις διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές θεωρώντας, όμως, ότι οδηγούν σε αμοιβές σύγκλισης».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι «έγινε το πρώτο βήμα για την σταδιακή μισθολογική σύγκλιση με τη διετή Εθνική Σύμβαση Εργασίας που συμφώνησαν να υπογράψουν χθες η ΓΣΕΕ και οι εργοδότες, με αυξήσεις κατά 13,4% στα κατώτατα ημερομίσθια και κατά 13,7% στους κατώτατους μισθούς για τη διετία 2004 και 2005».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έσυραν τη ΓΣΕΕ σε μία κακή συμφωνία με μεγάλη καθυστέρηση. Οι μισθολογικές αυξήσεις είναι κάτω από το άθροισμα του πληθωρισμού και του ποσοστού αύξησης της παραγωγικότητας, άθροισμα που, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, ανέρχεται στο 6%».

ΠΑΣΟΚ - Βάσω Παπανδρέου

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του ΠΑΣΟΚ με την παραίτησή της από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του Κινήματος η Βάσω Παπανδρέου. Η τέως υπουργός και εκ των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος -με επιστολή της προς τον Γιώργο Παπανδρέου- μετέφερε ουσιαστικά την ανησυχία του συνόλου της οργανωμένης και εκλογικής βάσης, ότι το ΠΑΣΟΚ βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε μία νέα και μεγαλύτερης από εκείνη των εθνικών εκλογών έκτασης- ήττα στην αναμέτρηση της 13ης Ιουνίου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει: «Νέο σοκ στο ΠΑΣΟΚ! Το κορυφαίο στέλεχός του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος Βάσω Παπανδρέου παρατάει το κόμμα της στο έλεος του νέου διευθυντηρίου του, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να παραμένει στέλεχος της επιτροπής προεκλογικού αγώνα, από την στιγμή που η συγκεκριμένη επιτροπή είναι υποβαθμισμένη και δεν λειτουργεί, όπως έπρεπε να λειτουργεί».

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, «πριν καλά - καλά καταφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές πολιτικές εντυπώσεις από την προχθεσινή δυναμική αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον πρωθυπουργό για την οικονομία, βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρώτο ισχυρό εσωκομματικό πρόβλημα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 11:58 (Ώρα Λονδίνου)

Χάουαρντ: «Σωστή η οδηγία»

Του ανταποκριτή μας στην Αυστραλία, Γιώργου Διαμαντούλη

Η Αυστραλία θεωρεί υποχρέωσή της να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αυστραλούς πολίτες

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνησή του υπερέβαλε αναβαθμίζοντας την ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα.

O κ. Χάουαρντ παρέμεινε στο ίδιο μήκος κύματος με την υπηρεσία του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε την οδηγία.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι πολίτες της χώρας που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα πρέπει να είναι ενήμεροι για εξελίξεις που πιθανόν θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τους.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι η ασφάλεια των Αυστραλών που ταξιδεύουν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εκδίδει ή να ανανεώνει ταξιδιωτικές οδηγίες αναλογα με τις εξελίξεις και την αξιολόγηση τους.

Ο κ. Χάουαρντ απάντησε με αυτό τον τρόπο στην κριτική που του άσκησαν τόσο η ελληνική κυβέρνηση και η ομογένεια της Αυστραλίας όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή που κατέκριναν το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών για υπερβάλλοντα ζήλο.

Είχε προηγηθεί δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας που ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι αυξημένος σε σχέση με άλλες χώρες.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 11:22 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Βόρεια Κορέα ο Κοϊζούμι

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επιθυμεί την απελευθέρωση Ιαπώνων πολιτών από τη Βόρεια Κορέα

Μία σπάνια επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ο οποίος αναμένεται να συναντήσει τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Τζονγκ Ιλ.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθούν στους Ιάπωνες πολίτες που είχαν πέσει θύματα απαγωγής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου και οι οποίοι που συνεχίζουν να βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα.

Έπειτα από μία προηγούμενη επίσκεψή του, ο κ. Κοϊζούμι είχε καταφέρει να επιτύχει την απελευθέρωση πέντε Ιαπώνων πολιτών.

Ωστόσο, στη Βόρεια Κορέα παραμένουν ακόμη οκτώ Ιάπωνες πολίτες, οι οποίοι είναι συγγενείς των πέντε που απελευθερώθηκαν.

Μυστήριο ψυχρού πολέμου

Η Ιαπωνία επιθυμεί την επιστροφή και των υπόλοιπων Ιαπώνων, αλλά η Βόρεια Κορέα ζητά να έρθουν να τους παραλάβουν οι συγγενείς τους.

Πολλοί ανησυχούν στην Ιαπωνία ότι συμβεί αυτό τότε η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να φύγει από τη χώρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται αυτή τη φορά να ασκήσει πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ για τους υπόλοιπους Ιάπωνες που είχαν πέσει θύματα απαγωγής κατά τον ψυχρό πόλεμο, τα ίχνη των οποίων έχουν εξαφανισθεί.

Το όλο θέμα συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο και να εξάπτει τη φαντασία στην Ιαπωνία, καθώς πιστεύεται ότι οι Ιάπωνες είχαν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν τους Βορειοκορεάτες κατασκόπους.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Διετής συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών

Ικανοποίηση από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο

Σε διετή συμφωνία για τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατέληξαν οι συνδικαλιστικές με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ικανοποιητική χαρακτήρισε τη σύμβαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανέφερε πως πρόκειται για συμφωνία στα όρια αντοχής της οικονομίας, ενώ ανεγνώρισε ότι έγιναν προσπάθειες και από τις δυο πλευρές.

Η σύμβαση που υπεγράφη προβλέπει τα εξής:

Από την 1η Ιανουαρίου 2004 αύξηση στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατά 4%.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2004 επιπλέον αύξηση 2%.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2004 θα καταβληθεί επίσης αύξηση κατά 8 ευρώ μηνιαίως στα κατώτατα ημερομίσθια και στους κατώτατους μισθούς.

Από την 1η Ιανουαρίου 2005 αύξηση στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατά 2,2%, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2005 επιπλέον αύξηση κατά 3,3%.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν διάλογο για τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (με στόχο το 39ωρο) μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για μέτρα που ζητούν ως κίνητρα οι εργοδότες, όπως η αύξηση των νόμιμων υπερωριών από τις 43 στις 45 ώρες.

Με βάση έναν πρώτο υπολογισμό, η ετήσια επιβάρυνση των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις αυτές θα φθάσει το 4,8% για το 2004 και το 3,4% για το 2005.

Στο τέλος της διετίας ο κατώτερος μισθός αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στα 591,20 ευρώ από τα 519,17 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το κατώτερο ημερομίσθιο θα φθάσει στα 26,4 ευρώ από τα 23,2 ευρώ που είναι σήμερα.

Και οι δυο πλευρές, συνδικάτα και εργοδότες, χαρακτήρισαν επίπονες τις διαπραγματεύσεις θεωρώντας όμως ότι οδηγούν σε αμοιβές σύγκλισης. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ Θανάσης Κούτρας αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη τη σύμβαση που υπογράφτηκε.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 09:20 (Ώρα Λονδίνου)

Στη θέση του το πρώτο τόξο

Tέσσερεις ημέρες διήρκεσε η τοποθέτηση του δυτικού τόξου του στεγάστρου

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία την Πέμπτη το απόγευμα η τοποθέτηση του δυτικού τόξου του στεγάστρου Kαλατράβα στο Oλυμπιακό Στάδιο της Aθήνας.

Η διαδικασία ολίσθησης άρχισε τη Δευτέρα, τις δύο πρώτες ημέρες των εργασιών το στέγαστρο κύλησε συνολικά 36 μέτρα, την τρίτη ημέρα 20 μέτρα και την τελευταία ημέρα 16 μέτρα.

Το τόξο έχει ύψος 78 μέτρων, πλάτος 304 μέτρων και βάρος περίπου 8.500 τόννων.

Η κάλυψη του κάθε τόξου θα περιλαμβάνει πολυκαρμπονικά φύλλα εμβαδού 12.000 τετραγωνικών μέτρων και 600 μόνιμους προβολείς.

Bουλγαράκης: Δεν είναι παιχνίδι

Eν τω μεταξύ, προειδοποίηση προς τους εκπροσώπους του Tύπου απηύθυνε ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης μετά την προσαγωγή στην αστυνομία δημοσιογράφων της βρετανικής εφημερίδας Tάιμς, οι οποίοι επεχείρησαν να εισέλθουν σε εργοτάξιο του ΟΑΚΑ.

O κ. Bουλγαράκης δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Φλας ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σοβαρή υπόθεση και όχι παιχνίδι, ενώ επεσήμανε τον ενδεχόμενο κίνδυνο ανεπανόρθωτων επιπτώσεων για τους ίδιους τους δημοσιογράφους από πιθανή επανάληψη μιας τέτοιας προσπάθειας, καθώς -όπως ανέφερε- οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των Oλυμπιακών χώρων ασκούν τα καθήκοντα τους με απόλυτη υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Aναφερόμενος στο επεισόδιο με τους δύο Bρετανούς δημοσιογράφους, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι λίγο παράξενη αυτή η συμπεριφορά, διότι «εντείνει μία ατμόσφαιρα η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία προσπαθεί να αποδείξει παντοιοτρόπως ότι στην Ελλάδα τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι τα κατάλληλα».

Ο κ. Βουλγαράκης πρόσθεσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Αθήνα Nτέιβιντ Mάντεν, του επεσήμανε «ότι εδώ δεν είναι παιχνίδι αυτό που γίνεται» και του επέστησε την προσοχή, ώστε «να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον ή επιπλοκές τις οποίες κανένας δεν επιθυμεί», ιδίως δεδομένου ότι καθώς πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των Αγώνων τα μέτρα ασφαλείας θα ενισχύονται.

Aγγελοπούλου: Θα δώσουμε μάθημα

Aντιδεοντολογική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των δύο συλληφθέντων δημοσιογράφων η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Oλυμπιακών Aγώνων Γιάννα Aγγελοπούλου, σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

H κ. Aγγελοπούλου μετέφερε στον κ. Καραμανλή τις άριστες εντυπώσεις που αποκόμισαν οι τεχνοκράτες της συντονιστικής επιτροπής της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής και ο επικεφαλής της επιτροπής Ντένις Όσβαλντ από την πρόσφατη και τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

Εξερχομένη του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόεδρος του «2004» δήλωσε, ότι «θα δώσουμε και ένα μάθημα σε αυτούς που αμφισβητούν την ικανότητά μας και θα αποδείξουμε ότι οι Έλληνες σε τέσσερα χρόνια, αντί για επτά, έκαναν όλα όσα χρειάζονται για να διοργανώσουν εξαιρετικούς Αγώνες.

»Και αυτό είναι ένα μοναδικό μήνυμα. Γιατί αυτό που επιδιώκουμε να δείξουμε δεν είναι μόνο η ιστορία και ο πολιτισμός, αλλά είναι ένα κράτος το οποίο έχει προετοιμαστεί με τις υψηλότερες προδιαγραφές για να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, την πιο απαιτητική διοργάνωση σε όλο τον κόσμο.

»Το στέγαστρο Καλατράβα είναι ένα γεγονός το οποίο, ουσιαστικά, τονίζει την ικανότητα που έχουμε ως χώρα για σημαντικές κατασκευές».


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Aπό την ΠOΛ.AN. στη ΝΔ

Σαμαράς: O Καραμανλής εγγυάται την έξοδο από την κρίση

Tην επιστροφή του στη ΝΔ προανήγγειλε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του υποστέλλει οριστικά τη σημαία.

O κ. Σαμαράς δήλωσε, πως «απόψε δεν ακυρώνουμε τα όνειρά μας, αλλά αντίθετα τους δίνουμε μία νέα αισιόδοξη προοπτική προς την παράταξη που έχει τις ίδιες αρχές με εμάς και προς τον αρχηγό της που αταλάντευτα μάχεται για το καινούργιο».

Tην Πέμπτη, ο πρώην υπουργός συνεκάλεσε για τελευταία φορά την εκτελεστική επιτροπή της Πολιτικής Άνοιξης, η οποία και έλαβε την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του κόμματος.

Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς θα είναι υποψήφιος της ΝΔ στις ευρωεκλογές και θα τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου της.

Eν τω μεταξύ, την πάγια θέση του για τον κ. Σαμαρά επανέλαβε ο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Kωνσταντίνος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την επικείμενη επιστροφή του Μεσσήνιου πολιτικού στη ΝΔ.

Mητσοτάκης: Tην ευθύνη των αποφάσεων την έχει ο πρόεδρος του κόμματος

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η θέση μου για τον κ. Σαμαρά είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει» και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα την ευθύνη των αποφάσεων την έχει ο πρόεδρος του κόμματος».

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα ηγείται του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, ερωτηθείς, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά στο ψηφοδέλτιο δήλωσε ότι «αυτό το θέμα έχει ήδη λυθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ κατά πάσα πιθανότητα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα.

Tο ιστορικό

Ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1977, σε ηλικία 26 ετών, ενώ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών.

Το 1992, ως υπουργός Εξωτερικών, συγκρούσθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας και στις 30 Ιουνίου του 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη.

Στις εκλογές του 1993 το κόμμα εξέλεξε δέκα βουλευτές, αλλά στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατόρθωσε να εισέλθει στη Βουλή.

Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ο κ. Σαμαράς είχε στηρίξει δημόσια τη ΝΔ.

Σε δηλώσεις τους μετά την τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Πολιτικής Άνοιξης, ο ιδρυτής της έκανε αναδρομή στην ενδεκάχρονη πορεία του κόμματος και στις ιδέες, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες που προώθησε στη διαδρομή των ετών αυτών.

Aναφέρθηκε ακόμη σε προσωπικότητες που είχαν συμπαραταχθεί μαζί του στην πορεία αυτή και που σήμερα δεν υπάρχουν, όπως ο Ανδρέας Λεντάκης και ο Μανόλης Καλαμίδας, και πρόσθεσε πως «η σημερινή ημέρα είναι ένα τέλος, αλλά και μία αρχή».

Ακόμη, ο Mεσσήνιος πολιτικός υπενθύμισε πως στήριξε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τη ΝΔ «με βαθιά πίστη ότι η νέα διακυβέρνηση θα ήταν χρήσιμη για τον τόπο» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή «εγγυάται την έξοδο από την κρίση».

«Αυτήν την προσπάθεια της ΝΔ για μία νέα Ελλάδα θα την στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Με αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε τη μάχη για την Ελλάδα του αύριο», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Mεϊμαράκης: «Δίπλα μας»

Θερμή υποδοχή στον Aντ. Σαμαρά από το B. Mεϊμαράκη

Kίνηση ευθύνης και προοπτικής χαρακτήρισε την απόφαση της Πολιτικής Άνοιξης ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ Bαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι είναι συνέχεια της συνεπούς στήριξης του κ. Σαμαρά προς τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Είναι άλλη μία απόδειξη ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε οριστικά. Οι προκλήσεις της νέας εποχής απαιτούν απ' όλους μας να γυρίσουμε σελίδα. Να παραμερίσουμε όσα μας χώριζαν στο παρελθόν, προτάσσοντας όλα αυτά που μας ενώνουν», συνέχισε ο κ. Mεϊμαράκης και κατέληξε:

«Όλοι θέλουμε μία Ελλάδα πραγματικά ισχυρή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θέλουμε την Ελλάδα της δυναμικής και ισόρροπης ανάπτυξης, της δημιουργίας και της ευημερίας για όλους. Μία κοινωνία συνοχής και δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Το κοινό μας μέλλον πρέπει να το κατακτήσουμε όλοι μαζί. Η θέση του Αντώνη Σαμαρά σε αυτόν τον αγώνα είναι δίπλα μας».


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 09:40 (Ώρα Λονδίνου)

Kυβέρνηση - ΣEB για την οικονομία

Nα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Oδ. Kυριακόπουλος

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Eλληνικών Bιομηχανιών Οδυσσέας Κυριακόπουλος, παρουσία των υφυπουργών Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστου Φώλια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν η πορεία της οικονομίας, θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός και οι δύο υφυπουργοί υπογράμμισαν ότι ενδιαφέρονται για την ανταγωνιστικότητα του τόπου και θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την βελτίωση της θέσης της χώρας.

Ο κ. Kυριακόπουλος έθεσε στον κ. Καραμανλή θέματα που αφορούν την βελτίωση των διαδικασιών, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τη υποβοήθηση των επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, ώστε να διατηρηθεί η ανάπτυξη στους ρυθμούς που υπάρχουν ή και να τους ξεπεράσει.

Όσον αφορά τα καύσιμα, ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου ασχολούνται με αυτό το θέμα και προσπαθούν να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη προσφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.

O κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, έστω και με καθυστέρηση, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακρίβεια στην αγορά, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν και διαβεβαίωσε ότι, αν υπάρξουν επιπτώσεις λόγω των ανατιμήσεων, θα αντιμετωπισθούν, χωρίς πάντως να τίθεται θέμα επιβολής πλαφόν στις τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η καταπολέμηση της ακρίβειας απαιτεί προσπάθειες και η λύση είναι ο ανταγωνισμός.

Τέλος, ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Φώλιας εξέφρασε αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, προσθέτοντας ότι αστυνομικά μέτρα δεν θα ληφθούν, καθώς δεν είναι στη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Θα ληφθούν -επεσήμανε- μέτρα υγιούς ανταγωνισμού και μέτρα ενίσχυσης της επιτροπής ανταγωνισμού.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

H οικονομία στη Bουλή

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ποτό και σεξ από τα 13! Τρεις έρευνες για τις συνήθειες των Ελληνόπουλων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: Χιλιάδες θέσεις χωρίς εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Πίνακες με τις αποδοχές για όλες τις κατηγορίες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 21 φωτογραφίες «καίνε» τους «Τάιμς». Μπήκαν στο Μπάκιγχαμ, μπήκαν στο Χίθροου, πιάστηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σύνταξη απ' το ΙΚΑ μέσα σε πέντε μέρες. Δέσμευση στη Βουλή του νέου διοικητή Ι. Βαρθολομαίου.

Η ΑΥΓΗ: Εργασιακή συναίνεση προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση ΓΣΕΕ - εργοδοτών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιατί τα βρόντηκε η Βάσω. Παραιτήθηκε από την επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. Ξέσπασε κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συμφωνία για αυξήσεις με διετή εργασιακή ειρήνη. Ολοκληρώθηκαν χθες επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ - ΣΕΒ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη από την πρώτη μέρα! Με την κατάθεση της αίτησης.

ΕΘΝΟΣ: Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Αυξήσεις 4% + 2% για φέτος και 2,2% + 3,3% του χρόνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ένας - ένας να μην πλακωθεί κανένας! Η Βάσω Παπανδρέου παραιτήθηκε από την επιτροπή προεκλογικού αγώνα του κόμματός της.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Περάστε από την εφορία με τις αποδείξεις στο χέρι. Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών στις κατά τόπους ΔΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επ' αυτοφώρω απάντηση στην... κινδυνολογία. Ασφάλεια 2004: Δεν πέρασαν τα κόλπα Βρετανών και Γερμανών δημοσιογράφων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο! Times, O! mores. Επιτυχία: Μπήκαν στο... γιαπί του Ολυμπιακού Σταδίου.

ΕΞΠΡΕΣ: Κίνδυνος black out! Στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών.

ΕΣΤΙΑ: Το «κλειδί» για την ανάπτυξη. Τα αναξιοποίητα αποθέματα της οικονομίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ο πίνακας με τους νέους μισθούς - ημερομίσθια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τι θα συζητήσουν Καραμανλής και Μπους. Εμπέδωση σχέσεων, ασφάλεια Ολυμπιάδας, ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στην ατζέντα.

ΚΕΡΔΟΣ: Οι καταναλωτές στη δίνη του πετρελαίου. Φόβοι για παγίωση των τιμών πάνω από τα 40 δολλάρια.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις 6% + 5,5%. Σε διετή συμφωνία κατέληξαν τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αυξήσεις 6% στους εργαζόμενους. Συμφώνησαν η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ για το 2004 και το 2005.

METRORAMA: Έτσι θα αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ το ψευδοκράτος;

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Συμφωνία - οδηγός για διάλογο ανάπτυξης. Διετή εργασιακή ειρήνη εξασφάλισαν χθες οι κοινωνικοί εταίροι.

ΤΑ ΝΕΑ: Απελευθερώνουν την κερδοσκοπία! Προς κατάργηση οι έλεγχοι, παρά την έκρηξη τιμών.

ΝΙΚΗ: Τα «βρόντηξε» η Βάσω. Παραιτήθηκε από την επιτροπή των ευρωεκλογών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ευρωψηφοδέλτιο δράσης - αγώνα - νίκης.

CITY PRESS: Ολυμπιακοί Αγώνες: «Test events» ασφάλειας και χρηματοδότησης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγώνας πολιτικής ενάντια στην υποπολιτική που μας κατακλύζει... 10 χρόνια.

Η ΧΩΡΑ: Οι πίνακες με τους μισθούς μετά τις αυξήσεις. 6% + 5,5% θα πάρουν οι εργαζόμενοι.

Ολυμπιακοί Αγώνες - ασφάλεια - δημοσιογράφοι

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «τις μεθόδους του κινηματογραφικού ήρωα Τζέιμς Μποντ ζήλεψε η δημοσιογράφος της λονδρέζικης εφημερίδας Τάιμς Λόρα Πικ, σε μία προσπάθειά της να αποδείξει ότι είναι διάτρητα τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Αυτό όμως που δεν περίμενε ήταν ότι αμέσως θα γίνει αντιληπτή από τους ειδικούς φρουρούς, καθώς, όπως φαίνεται, σχεδίαζε σήμερα η βρετανική εφημερίδα να βγει με πρωτοσέλιδο τίτλο ότι ουδείς πήρε είδηση την είσοδο των δημοσιογράφων στο ΟΑΚΑ».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι « μία υπότροπος Αγγλίδα δημοσιογράφος των Τάιμς, η Λόρα Πικ, συνελήφθη χθες τη νύχτα στο στίβο του ΟΑΚΑ όπου είχε εισβάλει χωρίς άδεια. Στόχος της και πάλι να στήσει σενάριο εις βάρος της Ολυμπιακής ασφάλειας. Στα χέρια της αστυνομίας όμως βρίσκονται 21 φωτογραφίες - φωτιά, από τα ηλεκτρονικά μάτια του Σταδίου, που δείχνουν την Πικ να κινείται ύποπτα στο σκοτάδι, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ακολουθούμενη από άγνωστο άνδρα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «όταν μία εφημερίδα εμφανίζει ως επιτυχία το γεγονός ότι δύο δημοσιογράφοι της παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα γιαπί, μόνο και μόνο για να εμφανίσει την Ελλάδα ως ξέφραγο αμπέλι, τότε ο νους του αναγνώστη πάει σε κάποια κουτσομπολίστικη φυλλάδα. Όταν όμως πρόκειται για τους Times του Λονδίνου, δίκαια αναφωνεί: O tempora (Times), o mores».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι «η σύλληψη των πέντε ξένων δημοσιογράφων που επιχείρησαν να εισέλθουν κρυφά σε Ολυμπιακά εργοτάξια αποδεικνύει την ύπαρξη επαρκών μέτρων ασφαλείας, ενώ αποτελεί και επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης».

ΓΣΕΕ - εργοδοτικές οργανώσεις - ΣΣΕ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ επισημαίνει ότι «συμφωνία που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό εργασιακή ειρήνη, επήλθε χθες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας. Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «σε διετή συμφωνία για τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατέληξαν χθες τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ικανοποιημένες δήλωσαν και οι δύο πλευρές καθώς, όπως επισήμαναν, ενισχύεται το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίπονες χαρακτήρισαν τις διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές θεωρώντας, όμως, ότι οδηγούν σε αμοιβές σύγκλισης».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι «έγινε το πρώτο βήμα για την σταδιακή μισθολογική σύγκλιση με τη διετή Εθνική Σύμβαση Εργασίας που συμφώνησαν να υπογράψουν χθες η ΓΣΕΕ και οι εργοδότες, με αυξήσεις κατά 13,4% στα κατώτατα ημερομίσθια και κατά 13,7% στους κατώτατους μισθούς για τη διετία 2004 και 2005».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έσυραν τη ΓΣΕΕ σε μία κακή συμφωνία με μεγάλη καθυστέρηση. Οι μισθολογικές αυξήσεις είναι κάτω από το άθροισμα του πληθωρισμού και του ποσοστού αύξησης της παραγωγικότητας, άθροισμα που, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, ανέρχεται στο 6%».

ΠΑΣΟΚ - Βάσω Παπανδρέου

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του ΠΑΣΟΚ με την παραίτησή της από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του Κινήματος η Βάσω Παπανδρέου. Η τέως υπουργός και εκ των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος -με επιστολή της προς τον Γιώργο Παπανδρέου- μετέφερε ουσιαστικά την ανησυχία του συνόλου της οργανωμένης και εκλογικής βάσης, ότι το ΠΑΣΟΚ βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε μία νέα και μεγαλύτερης από εκείνη των εθνικών εκλογών έκτασης- ήττα στην αναμέτρηση της 13ης Ιουνίου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει: «Νέο σοκ στο ΠΑΣΟΚ! Το κορυφαίο στέλεχός του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος Βάσω Παπανδρέου παρατάει το κόμμα της στο έλεος του νέου διευθυντηρίου του, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να παραμένει στέλεχος της επιτροπής προεκλογικού αγώνα, από την στιγμή που η συγκεκριμένη επιτροπή είναι υποβαθμισμένη και δεν λειτουργεί, όπως έπρεπε να λειτουργεί».

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, «πριν καλά - καλά καταφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές πολιτικές εντυπώσεις από την προχθεσινή δυναμική αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον πρωθυπουργό για την οικονομία, βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρώτο ισχυρό εσωκομματικό πρόβλημα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Σοκ» αλλά και εμμονή ΗΠΑ στην κατοχή

Σοκ για τα όσα συνέβησαν στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ εκφράζει ο Κόλιν Πάουελ

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές του Ιράκ, η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το έργο της στη χώρα.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο BBC, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, λέει ότι η χώρα του σκοπεύει να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Ιράκ.

Ο κ. Πάουελ αναγνώρισε ότι ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τις ΗΠΑ η δημοσίευση των φωτογραφιών βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης Ιρακινών εγκλείστων από Αμερικανούς δεσμοφύλακες.

«Έχουμε συνειδητοποιήσει το κακό που προξένησαν αυτές οι φωτογραφίες. Έχουμε καταλάβει ότι αυτός ο δύσκολος μήνας που είχαμε έχει βλάψει την εικόνα μας σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε ποιος πραγματικά είναι υπόλογος. Ποιος θα έπρεπε να γνώριζε και ποιος θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι για να σταματήσει την κακοποίηση των κρατουμένων

Κόλιν Πάουελ

Αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε την πλάτη μας και θα φύγουμε από το Ιράκ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο η Αμερική κάνει τις δουλειές της».

«Όσον αφορά τις φωτογραφίες από τις φυλακές είμαστε συντετριμμένοι. Μας συγκλόνισε η ιδέα ότι νεαροί άντρες και γυναίκες, που υπηρετούν στο στρατό μας, έκαναν αυτά τα πράγματα» δήλωσε στο BBC ο Κόλιν Πάουελ.

Λίγες μόλις ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στο Ιράκ, ο κ. Πάουελ τονίζει ότι είναι σημαντικό να αποδοθούν ευθύνες στη στρατιωτική διοίκηση για τη βάναυση συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών.

«Πρόκειται για μια αποτυχία της ηγεσίας. Κάτι σαν και αυτό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ. Κανένας λοχίας, δεν έπρεπε να το είχε ανεχτεί εάν γνώριζε ότι συνέβαινε. Κανένας λοχαγός, κανένας συνταγματάρχης, κανένας στρατηγός, κανένας πολιτικός αξιωματούχος» τόνισε ο κ. Πάουελ.

«Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, όμως πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε ποιος πραγματικά είναι υπόλογος. Ποιος θα έπρεπε να γνώριζε και ποιος θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι για να σταματήσει την κακοποίηση των κρατουμένων», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο BBC.

Aμερικανός στρατιώτης φρουρεί την φυλακή υψίστης ασφαλείας Αμπού Γκράιμπ

Εν τω μεταξύ, δύο Βρετανοί που κρατούνταν στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα έστειλαν επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους με την οποία καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Το πρωί της Παρασκευής στην περιβόητη φυλακή της Βαγδάτης Αμπού Γκράιμπ οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας από 315 Ιρακινούς κρατουμένους που πρόκειται να αποφυλακισθούν σήμερα.

Οι κρατούμενοι αυτοί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε αμερικανική στρατιωτική βάση απ΄όπου και θα πάρουν εξιτήριο.

Το μέτρο εντάσσεται στα σχέδια αποσυμφόρησης της φυλακής και μείωσης των κρατουμένων από 4.000 που είναι σήμερα, σε περίπου 1.500 μέσα στις επόμενους μήνες.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 09:19 (Ώρα Λονδίνου)

Σφοδρές συγκρούσεις στη Νατζάφ

Οι οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ έχουν εξεγερθεί εναντίον των δυνάμεων κατοχής

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους Ιρακινούς αντάρτες που υποστηρίζουν τον σιίτη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σαντρ ξέσπασαν στην ιερή πόλη για τους μουσουλμάνους Νατζάφ.

Τουλάχιστον δύο αμερικανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης εισάβαλαν σε νεκροταφείο που βρίσκεται κοντά σε ιερό μουσουλμανικό τέμενος.

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν σε έναν δρόμο στις νότιες περιοχές της πόλης.

Οι συμπλοκές στη Νατζάφ άρχισαν όταν ο Μοκτάντα Αλ Σαντρ κήρυξε την έναρξη λαϊκής εξέγερσης τον περασμένο μήνα.

Απελευθέρωση από την Αμπού Γκραϊμπ

Την Παρασκευή, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυροβολισμών κοντά στο τέμενος Ιμάμ Αλί, το οποίο θεωρείται ένας από τους πιο ιερούς χώρους των σιιτών μουσουλμάνων.

Συγκρούσεις όμως έλαβαν χώρα και κοντά στην πόλη Κούφα, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει το καθιερωμένο κήρυγμα της Παρασκευής.

Στη Βαγδάτη, από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να απελευθερώνουν περίπου 300 κρατουμένους από τη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκραϊμπ.

Οι πρώτοι κρατούμενοι επιβιβάσθηκαν σε λεωφορεία και έφυγαν από τη φυλακή τα χαράματα της Παρασκευής.

Η φυλακή θεωρείται το επίκεντρο των σκανδάλων που ξέσπασαν με τις φωτογραφίες που παρουσίαζαν βασανιστήρια κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Aπό την ΠOΛ.AN. στη ΝΔ

Σαμαράς: O Καραμανλής εγγυάται την έξοδο από την κρίση

Tην επιστροφή του στη ΝΔ προανήγγειλε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του υποστέλλει οριστικά τη σημαία.

O κ. Σαμαράς δήλωσε, πως «απόψε δεν ακυρώνουμε τα όνειρά μας, αλλά αντίθετα τους δίνουμε μία νέα αισιόδοξη προοπτική προς την παράταξη που έχει τις ίδιες αρχές με εμάς και προς τον αρχηγό της που αταλάντευτα μάχεται για το καινούργιο».

Tην Πέμπτη, ο πρώην υπουργός συνεκάλεσε για τελευταία φορά την εκτελεστική επιτροπή της Πολιτικής Άνοιξης, η οποία και έλαβε την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του κόμματος.

Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς θα είναι υποψήφιος της ΝΔ στη ευρωεκλογές και θα τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση ψηφοδελτίου της.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ήραν τις επιφυλάξεις τους έναντι του κ. Σαμαρά ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η κόρη του, δήμαρχος Aθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο κ. Mητσοτάκης έχει διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Tο ιστορικό

Ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1977, σε ηλικία 26 ετών, ενώ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών.

Το 1992, ως υπουργός Εξωτερικών, συγκρούσθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας και στις 30 Ιουνίου του 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη.

Στις εκλογές του 1993 το κόμμα εξέλεξε δέκα βουλευτές, αλλά στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατόρθωσε να εισέλθει στη Βουλή.

Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ο κ. Σαμαράς είχε στηρίξει δημόσια τη ΝΔ.

Σε δηλώσεις τους μετά την τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Πολιτικής Άνοιξης, ο ιδρυτής της έκανε αναδρομή στην ενδεκάχρονη πορεία του κόμματος και στις ιδέες, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες που προώθησε στη διαδρομή των ετών αυτών.

Aναφέρθηκε ακόμη σε προσωπικότητες που είχαν συμπαραταχθεί μαζί του στην πορεία αυτή και που σήμερα δεν υπάρχουν, όπως ο Ανδρέας Λεντάκης και ο Μανόλης Καλαμίδας, και πρόσθεσε πως «η σημερινή ημέρα είναι ένα τέλος, αλλά και μία αρχή».

Ακόμη, ο Mεσσήνιος πολιτικός υπενθύμισε πως στήριξε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τη ΝΔ «με βαθιά πίστη ότι η νέα διακυβέρνηση θα ήταν χρήσιμη για τον τόπο» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή «εγγυάται την έξοδο από την κρίση».

«Αυτήν την προσπάθεια της ΝΔ για μία νέα Ελλάδα θα την στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Με αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε τη μάχη για την Ελλάδα του αύριο», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Mεϊμαράκης: «Δίπλα μας»

Kίνηση ευθύνης και προοπτικής χαρακτήρισε την απόφαση της Πολιτικής Άνοιξης ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ Bαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι είναι συνέχεια της συνεπούς στήριξης του κ. Σαμαρά προς τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Είναι άλλη μία απόδειξη ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε οριστικά. Οι προκλήσεις της νέας εποχής απαιτούν απ' όλους μας να γυρίσουμε σελίδα. Να παραμερίσουμε όσα μας χώριζαν στο παρελθόν, προτάσσοντας όλα αυτά που μας ενώνουν», συνέχισε ο κ. Mεϊμαράκης και κατέληξε:

«Όλοι θέλουμε μία Ελλάδα πραγματικά ισχυρή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θέλουμε την Ελλάδα της δυναμικής και ισόρροπης ανάπτυξης, της δημιουργίας και της ευημερίας για όλους. Μία κοινωνία συνοχής και δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Το κοινό μας μέλλον πρέπει να το κατακτήσουμε όλοι μαζί. Η θέση του Αντώνη Σαμαρά σε αυτόν τον αγώνα είναι δίπλα μας».


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 07:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεσμοί και δεσμά» του Τόνι Μπλερ

Η συμπαράταξη του Βρετανού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπους αλλά και η φημολογία για εσωκομματική «αποκαθήλωσή» του κυριαρχούν στο βρετανικό Τύπο.

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Μπλερ, ο οποίος διαμηνύει σε πολιτικούς φίλους και αντιπάλους ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία όσον αφορά το Ιράκ, και απορρίπτει τις εκκλήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να λάβει αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Θα παραμείνω στο πλευρό του Τζορτζ Μπους» είναι τα λόγια του Βρετανού πρωθυπουργού που γίνονται και τίτλος στο μοναδικό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας.

Ο κ. Μπλερ εκφράζει την αγανάκτησή του «διότι το Ιράκ επισκιάζει τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία, την απασχόληση και τις δημόσιες υπηρεσίες».

Όσο για το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της Βρετανίας από τις ΗΠΑ ιδίως μετά το σκάνδαλο των βασανιστηρίων Ιρακινών κρατουμένων, ο Τόνι Μπλερ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λανθασμένη κίνηση.

«Απορρίπτω αυτή την ιδέα ότι την ώρα των μέγιστων δυσκολιών θ αρχίσουμε να κάνουμε νερά στον κυριότερό μας σύμμαχο» λέει και συνεχίζει:

«Οι Ιρακινοί θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους οι δυνάμεις της συμμαχίας όταν θα έλθει η κατάλληλη ώρα, αλλά δεν επιθυμούν να αφεθούν στο έλεος φανατικών θρησκευόμενων, πρώην οπαδών του Σαντάμ ή τρομοκρατών. Αυτό που θέλουν είναι η μεταβίβαση της κυριαρχίας μετά τις 30 Ιουνίου, κάτι το οποίο και θα πράξουμε».

Πιέσεις από «εχθρούς και φίλους»

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) επιλέγει ως πρώτο θέμα της την έκκληση που απηύθυναν υπουργοί των Εργατικών στον ηγέτη τους για δημόσια ανεξαρτητοποίησή του από την πολιτική των ΗΠΑ.

«Παρότρυναν τον Μπλερ να χαλαρώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ» τιτλοφορείται η Γκάρντιαν, που γράφει ότι στελέχη της κυβέρνησης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση Μπους στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, στο Ιράκ και στην προεκλογική κούρσα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε να επικρίνει δημοσίως τον πρόεδρο Μπους αλλά συγκατάνευσε σε δύο θέματα.

Κατ αρχήν αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υιοθετήσει μια περισσότερο συναινετική στάση προς τη διεθνή κοινότητα για τη διαχείριση του μεταπολεμικού Ιράκ μετά τα σκάνδαλα βασανισμών κρατουμένων από κατοχικές δυνάμεις.

Επίσης ο κ. Μπλερ άφησε να εννοηθεί ότι θα προσεγγίσει λίγο περισσότερο το «συγγενικό» κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, καθώς ακόμα και σύμβουλοί του λένε ότι εάν δεν αποκαταστήσει αυτούς τους παραδοσιακούς δεσμούς κινδυνεύει να παραμείνει έκθετος σε περίπτωση εκλογής του Τζον Κέρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το γεγονός ότι εκτός των εσωκομματικών τριβών η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και ενδεχόμενη ήττα στις επικείμενες ευρωεκλογές, φορτίζει την ατμόσφαιρα στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες και υπουργούς του.

Παρά το ότι σύμβουλοι του πρωθυπουργού λένε στην εφημερίδα ότι ο απλός κόσμος που επισκέπτεται ο κ. Μπλερ στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας δεν ενδιαφέρεται ποτέ για το Ιράκ, εντούτοις «πολλοί βουλευτές επιθυμούν αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης».

Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) μεταφέρει ψιθύρους από τους διαδρόμους του Γουέστμίνστερ, που προλειαίνουν το έδαφος για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό ο επιτυχημένος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Ένας άρθρο της εφημερίδας έχει τίτλο «Ο Μπλερ μετατρέπεται από ήρωας σε εμπόδιο», και γράφει ότι η διαφαινόμενη αδυναμία του πρωθυπουργού είτε να επηρεάσει το στενό σύμμαχό του στο Ιράκ, είτε να καταγγείλει τις πρακτικές του έχει ζημιώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα του.

Πάντως η συντηρητική Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) υιοθετεί στον κύριο τίτλο της την εκτίμηση του υφυπουργού Άμυνας, Άνταμ Ίνκγραμ ότι είναι πλαστές ορισμένες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται αιχμαλώτους.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

Η επιστροφή των Γκάντι

Η απροσδόκητη εκλογική νίκη του Κόμματος του Κογκρέσου στην Ινδία αποτελεί τον κοινό παρονομαστή στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) θεωρεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως απόδειξη του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζει σε διαφορετική χώρα από την «ωραία» και ευημερούσα Ινδία που παρουσίαζε ο αποχωρών πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πολλοί από τους ξένους επίσημους που επισκέφθηκαν το Δελχί δήλωναν εντυπωσιασμένοι από τις επιδόσεις της Ινδίας στην οικονομία και χαρακτήριζαν τη χώρα σαν μια «δεύτερη Κίνα», αλλά υπήρχαν και άλλες παράμετροι όπως η εκτεταμένη ανέχεια και ο αναλφαβητισμός του πληθυσμού.

«Ένα από τα πιο ενοχλητικά διδάγματα των εκλογών είναι το πόσο αποστασιοποιημένη είναι η μεγάλη μερίδα της ινδικής πολιτικής ελίτ από την κατάσταση της υπόλοιπης χώρας» γράφει.

Η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) της Αυστρίας προειδοποιεί ότι το Κόμμα του Κογκρέσου που ανεδείχθη πρώτο δεν διαθέτει «άξια λόγου ιδεολογία, πρόγραμμα και ηγεσία».

Αλλά παράλληλα τονίζει ότι η νίκη αυτή αποδεικνύει πως η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο έχει πολιτική ωριμότητα και «παρά τη μεγάλη φτώχεια του πληθυσμού και τις σποραδικές εξάρσεις βίας η δημοκρατία λειτουργεί όταν πράγματι χρειάζεται».

«Αναπάντεχος πολιτικός σεισμός»

Στο Παρίσι η Λιμπερασιόν (Liberation) με τον τίτλο «Μια Ιταλίδα ντυμένη με το σάρι [παραδοσιακή ινδική ενδυμασία]» αναφέρει ότι η νίκη της ιταλικής καταγωγής συζύγου του Ρατζίβ Γκάντι και νύφης της Ίντιρα Γκάντι αποτελεί πραγματικό πολιτικό σεισμό που δεν είχαν προβλέψει ούτε οι εφημερίδες ούτε οι δημοσκοπήσεις.

Η Λιμπερασιόν εκτιμά ότι οι προηγούμενες περίοδοι διακυβέρνησης της τεράστιας χώρας από το Κόμμα του Κογκρέσου δεν άφησαν ένδοξες αναμνήσεις και επικρίνει για έλλειψη φαντασίας την ηγεσία του κόμματος, που «εμμένει στο μαγικό επώνυμο Γκάντι».

Και σημειώνει ότι εάν η τέταρτη στη σειρά της πρωθυπουργικής δυναστείας Γκάντι καταφέρει να σταθεί αντάξια του ιστορικού της χρέους αυτό θα αποτελέσει έκπληξη μεγαλύτερη και από αυτήν ακόμα την εκλογική της επικράτηση.

Η συμπολίτισσα της Λε Φιγκαρό (Le Figaro) έχει τον τίτλο «Η επιστροφή των Γκάντι» και χαρακτηρίζει την εκλογική νίκη ως εκδίκηση της Σόνια Γκάντι που κατάφερε να αποκρούσει τις επιθέσεις των εθνικιστών στο πρόσωπό της.

Ακόμα και οι πιο στενοί της συνεργάτες αμφέβαλαν για το εάν η εντολοδόχος πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποκρούσει τις κατηγορίες των πολιτικών της αντιπάλων για το ότι δεν είναι Ινδή γέννημα - θρέμα.

«Η κ. Γκάντι οφείλει τη νίκη της στο ότι ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και έτεινε ευήκοον ους στις φωνές των πιο καταφρονεμένων συμπατριωτών της» αποφαίνεται η Λε Φιγκαρό.


Παρασκευή 14 Μαΐου 2004 - 03:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακοί και ασφάλεια

Στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αναφέρεται και πάλι με σειρά δημοσιευμάτων του ο βρετανικός Τύπος.

Η απεσταλμένη της εφημερίδας Τάιμς (The Times) που συνελήφθη χθες τα ξημερώματα στο Ολυμπιακό Στάδιο δίνει με πρωτοσέλιδη ανταπόκριση την δική της εκδοχή των γεγονότων.

Το δημοσίευμα που συνοδεύεται από βραδυνή φωτογράφηση της Λόρα Πικ μέσα στο στάδιο της Καλογρέζας φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τη νύκτα μιας ακόμα έκρηξης πέρασα δύο ώρες μέσα στον ατσάλινο ολυμπιακό δακτύλιο ασφαλείας».

Η βρετανίδα δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι στην αρχή ένας ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας τη σταμάτησε αλλά αντί να της ζητήσει να αποχωρήσει, της προσέφερε μια μπύρα και την ξενάγησε στους χώρους του ολυμπιακού κολυμβητηρίου και ποδηλατοδρομίου.

Στη συνέχεια η κ. Πικ γράφει ότι επί δύο ώρες έκανε βόλτες μέσα στο συγκρότημα χωρίς να την σταματήσει κανείς, ώσπου εντοπίσθηκαν από έναν αστυνομικό και συνοδεύθηκαν εκτός του χώρου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο συνάδελφός της - φωτογράφος των Τάιμς - μπόρεσε και τράβηξε περίπου 90 φωτογραφίες από το υπό αναδιαμόρφωση αθλητικό χώρο, και ότι παρέμειναν επί 50 λεπτά στην υπόγεια σήραγγα που βρίσκεται κάτω από το στάδιο.

Στο πεντάστηλο δημοσίευμα της πρώτης σελίδας η παραλείπεται πάντως να αναφερθεί στο γεγονός ότι στο ολυμπιακό κέντρο δεν έχουν ακόμα εκτελεσθεί όλες οι εργασίες, ώστε στη συνέχεια να σαρωθεί ηλεκτρονικά και να ασφαλισθεί. Αυτό αναφέρεται στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας, καθώς και το ότι την επόμενη ημέρα από την επίσκεψή της τα μέτρα ασφαλείας εντάθηκαν.

Συνέχεια «αρνητικής» κάλυψης

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρει ότι τρεις μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων μια οργάνωση της ακροαριστεράς ανέλαβε την ευθύνη των πρόσφατων εκρήξεων στην Καλλιθέα, με προκήρυξη που χαρακτηρίζει ως «ανεπιθύμητους» ορισμένους από τους επισκέπτες που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπό τον τίτλο «Μια βόμβα εκρήγνυται έξω από τράπεζα στην Αθήνα και η αστυνομία ανακαλύπτει δύο ακόμα» η ανταποκρίτρια της εφημερίδας φιλοξενεί πάντως και τις απόψεις των ελληνικών αρχών ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) που υποστηρίζει ότι η χθεσινή προκήρυξη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» αποτελεί πλήγμα για τις ελληνικές αρχές που έλεγαν ότι οι εκρήξεις της Καλλιθέας δεν σχετίζονται με την ολυμπιακή προετοιμασία.

Η οπτική γωνία που υιοθετεί η εφημερίδα φαίνεται από τον τίτλο της ανταπόκρισης: «Αριστερίστικη ομάδα λέει ότι τοποθέτησε της βόμβες στην Αθήνα και προειδοποιεί τουρίστες ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

Πάντως ο Ιντιπέντεντ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η πυροδότηση αυτοσχεδίων εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών συνήθως γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και σπανίως προκαλούν τραυματισμούς.

Και υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν το λογαριασμό μιας πρωτοφανούς επιχείρησης ολυμπιακής ασφαλείας, τρεις φορές ακριβότερης από αυτή του Σίδνεϊ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.