Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-08

  1. Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟ
  2. Νέες ανησυχίες Αυστραλών
  3. Έκρηξη στην αραβική Ιερουσαλήμ
  4. Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος
  5. Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος
  6. Περιοδεία Ερντογάν στη Θράκη
  7. Συγκρούσεις Βρετανών και Ιρακινών
  8. Παλαιστίνιοι: Όχι σε αναβολές
  9. «Λιοντάρια που βρυχώνται»
  10. Συγκρούσεις στη Βασόρα
  11. Ποικίλες αντιδράσεις στην κατάθεση Ράμσφελντ
  12. Μαθητής λυκείου ο δημιουργός του Σάσερ
  13. Σχεδόν διπλάσιο το έλλειμμα
  14. Φινάλε για τα «Φιλαράκια»
  15. Νέες μαρτυρίες για βασανιστήρια
  16. H επίσκεψη Eρντογάν
  17. Tελικός σε αστυνομικό κλοιό
  18. Συγκρούσεις στη Βασόρα
  19. Ποικίλες αντιδράσεις στην κατάθεση Ράμσφελντ

Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 23:37 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟ

Η αστυνομία ήταν έτοιμη για επεισόδια, όπως σε παλαιότερους αγώνες

Ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο ποδόσφαιρο καθώς στο τελικό που διεξήχθη στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης κέρδισε άνετα τον Ολυμπιακό με σκορ 3-1.

Μόλις στο 3' λεπτό, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μετά από σέντρα του Μινχ, με κεφαλιά έγραψε το 1-0. Οι πράσινοι παρά το προβάδισμα συνέχισαν να διατηρούν την υπεροχή και να δημιουργούν ευκαιρίες για ένα δεύτερο γκολ.

Αντίθετα η ομάδα του Ολυμπιακού φάνηκε «μουδιασμένη» γεγονός που ανάγκασε τον Νίκο Αλέφαντο να προχωρήσει σε δύο γρήγορες αλλαγές. Μόλις στο 15' τη θέση του Γεωργάτου στον αγώνα πήρε ο Χούτος, ενώ στο 22' τη θέση του Βάλλα στην ενδεκάδα πήρε ο Μαυρογενίδης. Και με αυτές τις αλλαγές, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να αναπτυχθεί.

Η μόνη καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό ήρθε στο 40'. Μετά από σέντρα του Τζόρτζεβιτς ο Στολτίδης έπιασε την κεφαλιά όμως ο Χαλκιάς κατάφερε και μπλόκαρε.

Στην επανάληψη το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Οι πράσινοι είχαν τον "αέρα" του 1-0, ενώ ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βρει την "ταυτότητα" του. Ο Νίκος Αλέφαντος στο 55' έκανε και την τρίτη του αλλαγή βάζοντας τον Κούζμπα στη θέση του Χούτου, ο οποίος είχε περάσει στο παιχνίδι στο 15' λεπτό.

Ωστόσο η αναμέτρηση επισκιάστηκε στο 57' από αντικείμενο που έπεσε από την πλευρά των φιλάθλων του Ολυμπιακού και χτύπησε στο κεφάλι τον επόπτη Τσορτανίδη.

Στο 65' μετά από σέντρα του Τζόρτζεβιτς, ο Τζιοβάνι έπιασε την κεφαλιά, ο Χαλκιάς δεν μπόρεσε να αντιδράσει και διαμορφώθηκε έτσι το 1-1, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στον τελικό του Κυπέλλου.

Ο Παναθηναϊκός απάντησε τρία λεπτά αργότερα με σκόρερ τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Στο 68' λεπτό ο Κύπριος επιθετικός μετά από πάσα του Παπαδόπουλου ξέφυγε από τον Ανατολάκη και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα διαμορφώνοντας έτσι το 2-1. Μάλιστα ο ίδιος παίκτης στο 79', μετά από λάθος του Καρεμπέ, έγραψε το 3-1.

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου αναδείχτηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 23:24 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες ανησυχίες Αυστραλών

Του Γιώργου Διαμαντούλη

Σίδνεϊ

Η Αυστραλία έχει εκφράσει και στο παρελθόν ανησυχίες για την Ολυμπιάδα της Αθήνας

Ο επικεφαλής της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κόουτς δήλωσε στη γενική ετήσια συνεδρίαση της επιτροπής ότι ο χώρος όπου θα διεξαχθούν οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών της Αθήνας ανησυχεί πολύ την επιτροπή.

Η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή έστειλε επιστολή στους διοργανωτές των Ολυμπιακών της Αθήνας μετά την βομβιστική ενέργεια στην Καλλιθέα εκφράζοντας την ανησυχία της για την ασφάλεια εκτός του Ολυμπιακού Χωριού.

Η Αυστραλία θα έχει έναν υπεύθυνο ασφαλείας για την ιστιοπλοΐα, την κωπηλασία και το Ολυμπιακό Χωριό και ο Τζον Κόουτς δηλώνει ότι ο χώρος όπου θα διεξαχθεί η κωπηλασία δεν τον απασχολεί

Η περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της ιστιοπλοΐας όμως δημιουργεί την μεγαλύτερη ανησυχία του, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη οποιασδήποτε συγκεκριμένης απειλής εναντίον Αυστραλών που αγωνίζονται ή για τους αγώνες γενικά

Ο Κόουτς λέει ότι η διοργάνωση των αγωνισμάτων της ιστιοπλοΐας τον ανησυχεί πολύ καθώς για τη φιλοξενία των αθλητών θα χρησιμοποιηθούν ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων και μερικά διαμερίσματα.

Ο επικεφαλής της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής δηλώνει ότι οι οργανωτές ασκούν πιέσεις για να μείνουν περισσότεροι αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό αλλά αυτό δεν είναι βολικό για το καθένα.

Οι αυστραλοί αθλητές της ιστιοπλοΐας, της κωπηλασίας, του τριάθλου και της ποδηλασίας δεν θα μείνουν στο Ολυμπιακό χωριό.

Ο Πάτρικ Μακναμάρα της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας λέει ότι οι αγώνες κωπηλασίας θα γίνουν σε απόσταση 90 λεπτών από την Αθήνα και ότι μερικοί από τους αγώνες αρχίζουν την αυγή.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 22:18 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στην αραβική Ιερουσαλήμ

Στην αρχή υπήρχαν φόβοι πως ίσως επρόκειτο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

Έκρηξη σημειώθηκε στην αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ και σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τραυματίες.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης και πιθανότατα οφείλεται σε διαρροή υγραερίου..

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι είναι ασυνήθιστο να σημειώνονται εκρήξεις στην συγκεκριμένη περιοχή της πόλης.

Όπως λέει, η έκρηξη φαίνεται να κατέστρεψε μέρος ενός καταστήματος που βρίσκεται έξω από την παλιά πόλη.

Αν και η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην Παλαιστινιακή περιοχή της Ιερουσαλήμ τα ισραηλινά ασθενοφόρα έσπευσαν επί τόπου, ίσως επειδή πίστευαν πως πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 18:55 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος

Πιστεύετε ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη εγκαίρως για να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ανησυχείτε για τα ζητήματα ασφαλείας;

Θεωρείτε ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στα οργανωτικά προβλήματα και στο θέμα της ασφάλειας;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Η Ελλάδα μας θα είναι έτοιμη για να φιλοξενήσει όλους τους φίλους της χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά μας, όλους σας θα προστατέψουν.

Αντώνης Ζαβουδάκης (Πάουλ Βίλα Βέλια, Βραζιλία)

Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους ολυμπιακούς αγώνες και να λάμψουν στο τόπο που τους γέννησε. Αρκεί να την αφήσουν ήσυχη οι πολυτάλαντοι στα ψεύδη και στη διαστρέβλωση αγγλοσάξονες. Η υστερία τους πρέπει να έχει και όρια. Το μόνο που με ανησυχεί είναι η προβοκάτσια που ενδεχομένως διαπράξουν οι ίδιοι κύκλοι για να δικαιολογήσουν άνομα σχέδια τους.

Φοίβος (Αθήνα)

Greece will be ready to host these Olympics Games and this is the only sure thing in the world

Nicholaos Vlassis (Athens)

It is well known that most of Greeks don't like the Americans. Hence Greece will not be a target and there is nothing to be afraid of. The foreign media on the other hand don't like Greeks and of course are looking for excuses to turnish Greece's reputation

Asimos (Cyprus)

Greece will be ready to host these Olympics Games and this is the only sure thing in the world. The city has all the essentials to organize excellent games. New venues, infrastructure that few cities around the world have and the most important is the power of the volunteers. This group will make the difference. Delays in some venues do not mean anything.

Remember the delays in Atlanta, in Montreal and in other big cities. The important thing is the athletes that will give their best to these Olympics. As far as security is concerned, 1 billion euros have already spend. Everybody hopes for the best results. Nobody can guarantee 100% security. However, Greece has joined forces with other countries to confront this problem. This is the major "problem" for Athens. Everybody will be in awe, when the Olympic Stadium gets finished. And it will get finished really soon...

Nikolaos Vlassis (Athens)

[όσοι αγόρασαν εισιτήρια] σήμερα το σκέφτονται με περισσότερο φόβο παρά χαρά, καθώς πληροφορούνται ότι, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν... περί τους 40.000 άνδρες οπλισμένοι σαν αστακοί

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

Despite the non-chalant style of the developments I have a great deal of faith in the Greek spirit. To coin aphrase"... it will be allright on the night". However any assistance that Britain and the USA are willing to offer with regards to improving the safety of the games it should be warmly embraced by the Greeks and be accepted as a gesture of solidarity rather than a "poke" in the eye.

Chris Vassileiou (London UK)

Greek "Philotimo" will prevail and the Olympics will do credit to Greece and its long history

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι, σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας, που να μην νοιάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είτε γιατί τον ενδιαφέρουν σαν το πρώτο αθλητικό γεγονός του κόσμου, είτε επειδή νοιώθει ότι, η πολιτισμική του κληρονομιά παίρνει ακόμα μία φορά σάρκα και οστά, είτε επειδή νοιώθει ότι, θα πληρώσει πολλά περισσότερα από όσα του είπαν για το κόστος αυτών των αγώνων, είτε τέλος επειδή δεν αισθάνεται καθόλου άνετα, όταν σκέπτεται ότι, ο κλοιός ασφαλείας τόσο για τον επισκέπτη των Αθηνών όσο και για τον ίδιο τον Αθηναίο θα είναι ασφυκτικός. Το τελευταίο πρόβλημα απασχολεί και τους ξένους, αν βέβαια αποφασίσουν ύστερα από τέτοιον ανέντιμο εκβιασμό του τύπου και των εν γένει ΜΜΕ εκτός Ελλάδος, τα οποία για λόγους διαφόρων ορατών αλλά και συγκεκαλυμμένων συμφερόντων δημιουργούν φοβία, βία και υπακοή, που ζούμε καθημερινά σχεδόν, να επισκεφθούν την χώρα, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους χάρισε σε όλον τον κόσμο.

() Είναι πολλοί που στην αρχή με ενθουσιασμό σκέφθηκαν να αγοράσουν εγκαίρως εισιτήρια και κάποια διαμονή στην Αθήνα για τις τρεις εβδομάδες των εκδηλώσεων. Σήμερα το σκέφτονται με περισσότερο φόβο παρά χαρά, καθώς πληροφορούνται ότι, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν από περισσότερες χώρες περί τους 40.000 άνδρες οπλισμένοι σαν αστακοί και με δικαίωμα να πυροβολούν ακόμα και την... σκιά τους, αν τους φαίνεται ύποπτη. Αυτά πληροφορήθηκαν οι Έλληνες, όταν προ μερικών εβδομάδων αφίχθηκαν στην Αθήνα 350 special troups από τις ΗΠΑ ειδικά και πλήρως εξοπλισμένοι για το κυνηγητό τρομοκρατών.

Δεν βλέπω κανένα λόγο η Αθήνα να μην είναι έτοιμη εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Χρίστος (Αθήνα)

() Για τους Έλληνες, που ζουν ακόμα με την καλή διάθεση να βλέπουν τον απέναντί τους χωρίς καμία προκατάληψη, είναι αδικαιολόγητη κάθε υστερία του είδους της αντιτρομοκρατικής, όπως την διαμορφώνει σήμερα ο φόβος από την αντίδραση στον επεκτατισμό των μεγάλων, εν πολλοίς αδικαιολόγητο, γιατί τα συμφέροντα των τελευταίων μπορούν να εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα με την ειρήνη παρά με τον πόλεμο.

() Ίσως να μην έπρεπε εγκαίρως, γιατί τώρα είναι αργά να δοθεί τέτοια έκταση στην παγκόσμια υστερία και στην αντιτρομοκρατική αντιμετώπισή της και όχι μόνο σε ότι αφορά το αθλητικό πνεύμα, που τώρα μεταλλάσσεται σε πολεμικό, αλλά και γιατί προκαλείται η απειλή, αν όχι και η δράση της τρομοκρατίας που, όπως είναι αναμενόμενο, θα θέσει σαν στόχο την επιβεβαίωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο υψηλής στάθμης. Δημιουργία εχθρού εκ του μη όντως, ή παντελής έλλειψη πολιτικής και πείρας; Η ιστορία ποτέ δεν έπαψε να αποκαλύπτει την αλήθεια, έστω και καθυστερημένα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

Δεν βλέπω κανένα λόγο η Αθήνα να μην είναι έτοιμη εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανεπτυγμένες χώρες είναι τα ίδια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Είτε στο Λονδίνο είναι κανείς, είτε στο Λος Αντζελες, είτε στην Αθήνα τα προβλήματα ασφάλειας είναι τα ίδια. Οι υπερβολές των διεθνών μέσων ενημέρωσης δημιουργούν απλώς πρόσθετες ανασφάλειες στους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών και είναι θέμα τόσο των ΜΜΕ όσο και των κυβερνήσεων, και πρέπει να σκύψουν με προσοχή όλοι πάνω σε αυτό το θέμα. Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι μόνο θέμα Ελληνικό, είναι έκφραση του παγκόσμιου πολιτισμού και πρέπει να τυγχάνουν προστασίας από όλους.

Χρίστος (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 18:55 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος

Πιστεύετε ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη εγκαίρως για να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ανησυχείτε για τα ζητήματα ασφαλείας;

Θεωρείτε ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στα οργανωτικά προβλήματα και στο θέμα της ασφάλειας;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους ολυμπιακούς αγώνες και να λάμψουν στο τόπο που τους γέννησε. Αρκεί να την αφήσουν ήσυχη οι πολυτάλαντοι στα ψεύδη και στη διαστρέβλωση αγγλοσάξονες. Η υστερία τους πρέπει να έχει και όρια. Το μόνο που με ανησυχεί είναι η προβοκάτσια που ενδεχομένως διαπράξουν οι ίδιοι κύκλοι για να δικαιολογήσουν άνομα σχέδια τους.

Φοίβος (Αθήνα)

Greece will be ready to host these Olympics Games and this is the only sure thing in the world

Nicholaos Vlassis (Athens)

It is well known that most of Greeks don't like the Americans. Hence Greece will not be a target and there is nothing to be afraid of. The foreign media on the other hand don't like Greeks and of course are looking for excuses to turnish Greece's reputation

Asimos (Cyprus)

Greece will be ready to host these Olympics Games and this is the only sure thing in the world. The city has all the essentials to organize excellent games. New venues, infrastructure that few cities around the world have and the most important is the power of the volunteers. This group will make the difference. Delays in some venues do not mean anything.

Remember the delays in Atlanta, in Montreal and in other big cities. The important thing is the athletes that will give their best to these Olympics. As far as security is concerned, 1 billion euros have already spend. Everybody hopes for the best results. Nobody can guarantee 100% security. However, Greece has joined forces with other countries to confront this problem. This is the major "problem" for Athens. Everybody will be in awe, when the Olympic Stadium gets finished. And it will get finished really soon...

Nikolaos Vlassis (Athens)

[όσοι αγόρασαν εισιτήρια] σήμερα το σκέφτονται με περισσότερο φόβο παρά χαρά, καθώς πληροφορούνται ότι, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν... περί τους 40.000 άνδρες οπλισμένοι σαν αστακοί

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

Despite the non-chalant style of the developments I have a great deal of faith in the Greek spirit. To coin aphrase"... it will be allright on the night". However any assistance that Britain and the USA are willing to offer with regards to improving the safety of the games it should be warmly embraced by the Greeks and be accepted as a gesture of solidarity rather than a "poke" in the eye.

Chris Vassileiou (London UK)

Greek "Philotimo" will prevail and the Olympics will do credit to Greece and its long history

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι, σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας, που να μην νοιάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είτε γιατί τον ενδιαφέρουν σαν το πρώτο αθλητικό γεγονός του κόσμου, είτε επειδή νοιώθει ότι, η πολιτισμική του κληρονομιά παίρνει ακόμα μία φορά σάρκα και οστά, είτε επειδή νοιώθει ότι, θα πληρώσει πολλά περισσότερα από όσα του είπαν για το κόστος αυτών των αγώνων, είτε τέλος επειδή δεν αισθάνεται καθόλου άνετα, όταν σκέπτεται ότι, ο κλοιός ασφαλείας τόσο για τον επισκέπτη των Αθηνών όσο και για τον ίδιο τον Αθηναίο θα είναι ασφυκτικός. Το τελευταίο πρόβλημα απασχολεί και τους ξένους, αν βέβαια αποφασίσουν ύστερα από τέτοιον ανέντιμο εκβιασμό του τύπου και των εν γένει ΜΜΕ εκτός Ελλάδος, τα οποία για λόγους διαφόρων ορατών αλλά και συγκεκαλυμμένων συμφερόντων δημιουργούν φοβία, βία και υπακοή, που ζούμε καθημερινά σχεδόν, να επισκεφθούν την χώρα, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους χάρισε σε όλον τον κόσμο.

() Είναι πολλοί που στην αρχή με ενθουσιασμό σκέφθηκαν να αγοράσουν εγκαίρως εισιτήρια και κάποια διαμονή στην Αθήνα για τις τρεις εβδομάδες των εκδηλώσεων. Σήμερα το σκέφτονται με περισσότερο φόβο παρά χαρά, καθώς πληροφορούνται ότι, στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν από περισσότερες χώρες περί τους 40.000 άνδρες οπλισμένοι σαν αστακοί και με δικαίωμα να πυροβολούν ακόμα και την... σκιά τους, αν τους φαίνεται ύποπτη. Αυτά πληροφορήθηκαν οι Έλληνες, όταν προ μερικών εβδομάδων αφίχθηκαν στην Αθήνα 350 special troups από τις ΗΠΑ ειδικά και πλήρως εξοπλισμένοι για το κυνηγητό τρομοκρατών.

Δεν βλέπω κανένα λόγο η Αθήνα να μην είναι έτοιμη εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Χρίστος (Αθήνα)

() Για τους Έλληνες, που ζουν ακόμα με την καλή διάθεση να βλέπουν τον απέναντί τους χωρίς καμία προκατάληψη, είναι αδικαιολόγητη κάθε υστερία του είδους της αντιτρομοκρατικής, όπως την διαμορφώνει σήμερα ο φόβος από την αντίδραση στον επεκτατισμό των μεγάλων, εν πολλοίς αδικαιολόγητο, γιατί τα συμφέροντα των τελευταίων μπορούν να εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα με την ειρήνη παρά με τον πόλεμο.

() Ίσως να μην έπρεπε εγκαίρως, γιατί τώρα είναι αργά να δοθεί τέτοια έκταση στην παγκόσμια υστερία και στην αντιτρομοκρατική αντιμετώπισή της και όχι μόνο σε ότι αφορά το αθλητικό πνεύμα, που τώρα μεταλλάσσεται σε πολεμικό, αλλά και γιατί προκαλείται η απειλή, αν όχι και η δράση της τρομοκρατίας που, όπως είναι αναμενόμενο, θα θέσει σαν στόχο την επιβεβαίωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο υψηλής στάθμης. Δημιουργία εχθρού εκ του μη όντως, ή παντελής έλλειψη πολιτικής και πείρας; Η ιστορία ποτέ δεν έπαψε να αποκαλύπτει την αλήθεια, έστω και καθυστερημένα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

Δεν βλέπω κανένα λόγο η Αθήνα να μην είναι έτοιμη εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανεπτυγμένες χώρες είναι τα ίδια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Είτε στο Λονδίνο είναι κανείς, είτε στο Λος Αντζελες, είτε στην Αθήνα τα προβλήματα ασφάλειας είναι τα ίδια. Οι υπερβολές των διεθνών μέσων ενημέρωσης δημιουργούν απλώς πρόσθετες ανασφάλειες στους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών και είναι θέμα τόσο των ΜΜΕ όσο και των κυβερνήσεων, και πρέπει να σκύψουν με προσοχή όλοι πάνω σε αυτό το θέμα. Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι μόνο θέμα Ελληνικό, είναι έκφραση του παγκόσμιου πολιτισμού και πρέπει να τυγχάνουν προστασίας από όλους.

Χρίστος (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 16:15 (Ώρα Λονδίνου)

Περιοδεία Ερντογάν στη Θράκη

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός με θέρμη από τους μουσουλμάνους της Θράκης

Μήνυμα προς τους μουσουλμάνους της Θράκης να εργαστούν για μια ισχυρή Ελλάδα απηύθυνε σε ομιλία του στην Κομοτηνή, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στους «αδελφούς της Δυτικής Θράκης» είπε ότι «όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα τόσο θα προοδεύει η δική σας ευτυχία».

Στη διαδρομή από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στο τουρκικό προξενείο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, έτυχε θερμών εκδηλώσεων από εκατοντάδες ομόθρησκούς του , οι οποίοι τον χειροκρότησαν φωνάζοντας «Ινσαλάχ», δηλαδή «ο θεός μαζί σου».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε με αεροπλάνο στην Καβάλα και στη συνέχεια μετέβη οδικώς στην Ξάνθη και μετά στην Κομοτηνή.

Η επίσκεψη Ερντογάν είναι η πρώτη Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη τα τελευταία 52 χρόνια.

Το 1952, επί κυβερνήσεως Παπάγου, είχε επισκεφθεί την περιοχή ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Τζελάλ Μπαγιάρ.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 16:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις Βρετανών και Ιρακινών

Οι Βρετανοί λένε πως οι οπαδοί του αλ Σαντρ επεχείρησαν να θέσουν τη Βασόρα υπό τον έλεγχό τους

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο νότιο Ιράκ, την επομένη της εξαγγελίας εκπροσώπου του ριζοσπαστικού σιίτη κληρικού Μοκταντά αλ Σαντρ, που υποσχέθηκε αμοιβές σε όσους σιίτες μουσουλμάνους, σκοτώσουν ή συλλάβουν Βρετανούς στρατιώτες.

Εκατοντάδες οπαδοί του αλ Σαντρ συγκρούστηκαν με τα βρετανικά στρατεύματα στη Βασόρα.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τρεις Βρετανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν οι οπαδοί του αλ Σαντρ επιχείρησαν, κατά τα φαινόμενα, να θέσουν την πόλη υπό τον έλεγχο τους.

Μάχες σημειώθηκαν και βορειότερα, στην Αμάρα, όπου Βρετανοί στρατιώτες εισέβαλαν σε γραφεία που ανήκουν στον αλ Σαντρ σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Διάσκεψη για την αντίσταση

Περίπου 500 Ιρακινοί από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα λαμβάνουν μέρος σε διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Βαγδάτη για να συζητήσουν την αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής.

Οι διοργανωτές λένε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να βρεθεί μια κοινή πλατφόρμα για τον τερματισμό της κατοχής.

Στη διάσκεψη λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι από περίπου 30 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων εθνικιστές και μετριοπαθείς σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνοι , αλλά κανένα μέλος του προσωρινού Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, που έχουν διορίσει οι Αμερικανοί.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 17:15 (Ώρα Λονδίνου)

Παλαιστίνιοι: Όχι σε αναβολές

Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν πως η καθυστέρηση στη δημιουργία του κράτους τους, ευνοεί τους Ισραηλινούς

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, είπε ότι παραμένει εφικτή η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέχρι το επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, άφησε να εννοηθεί ότι η ίδρυση εντός παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005 δεν θεωρείται πλέον εφικτός στόχος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Καΐρου, Αλ Αχράμ, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η συνεχιζόμενη βία και οι αλλαγές στην παλαιστινιακή ηγεσία σημαίνουν πως το χρονοδιάγραμμα του 2005 δεν είναι όσο ρεαλιστικό ήταν πριν δύο χρόνια.

Τις δηλώσεις Μπους επέκρινε και ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κιουρέια, που είπε ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους θα σημαίνει υποχώρηση στην επιθυμία του Ισραήλ να σύρει τις διαπραγματεύσεις για άλλα δέκα ή 15 χρόνια.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 20:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Λιοντάρια που βρυχώνται»

Συνέντευξη του προέδρου της Μίλγουολ, Θίο Παφίτης, στη Λένα Χουρμούζη

Ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε φτάσει η Μίλγουολ στα τελικά του Κυπέλλου Αγγλίας

Στο τιμόνι του διοικητικού συμβουλίου της Μίλγουολ βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια Κύπριος, Θίο Παφίτης. Αν και η Μίλγουολ είναι ομάδα του νοτιοανατολικού Λονδίνου, η έδρα των επιχειρήσεων του Θίο Παφίτης βρίσκεται στην εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Ακούστε τη συνέντευξη ολόκληρη

Το Χέις εντ Χέρλινγκτον, μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου, βρίθει μεγάλων άχαρων κτιρίων όπου στεγάζονται τα γραφεία γνωστών και μη εταιρειών. Εδώ συναντήσαμε τον πρόεδρο της Μίλγουολ, Θίο Παφίτης, για μερικά μαθήματα ιστορίας:

«Η Μίλγουολ ιδρύθηκε πριν από περίπου 190 χρόνια στα ντόκλαντς, τη συνοικία κοντά στο λιμάνι του Λονδίνου. Εκεί βρισκόταν το εργοστάσιο παρασκευής μαρμελάδας, Ρόμπινσονς.

»Οι εργάτες δημιούργησαν μια ομάδα ποδοσφαίρου με το όνομα του εργοστασίου. Επειδή η εταιρεία Ρόμπινσονς ήταν σκωτσέζικη η φανέλα της Μίλγουολ είναι μπλε, το εθνικό χρώμα της Σκωτίας. Καθώς η ομάδα των εργατών ανέβαινε κατηγορίες υιοθέτησε το όνομα Μίλγουολ, διότι έτσι ονομαζόταν η περιοχή», μας είπε ο κ. Παφίτης.

«Γλυκειά εκδίκηση»

Τα «λιοντάρια» της Μίλγουολ ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν φτάσει στα τελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Για την ομάδα των ανδρών η πρώτη μεγάλη διάκριση είχε έρθει το 1937, όταν η Μίλγουολ έγινε η πρώτη ομάδα από την τρίτη κατηγορία που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στα ημιτελικά τότε αντιμετώπισε τη Σάντερλαντ και απέτυχε.

«Μια γυναίκα κρύβεται πίσω από όλα», λέει ο Θίο Παφίτης

Ωστόσο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Εξάντα επτά χρόνια μετά στο Ολντ Τράφορντ η Μίλγουολ βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με την Σάντερλαντ και αυτήν τη φορά, τα κατάφερε, γεμίζοντας; Με υπερηφάνεια τον πρόεδρό της που δήλωσε στη συνέντευξή του στη Λένα Χουρμούζη:

«Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου είναι αυτή που έρχεται στις 22 Μαΐου, ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας, η σημαντικότερη νοκ άουτ ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο. Παίζουμε με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, και επομένως δε νομίζω ότι υπάρχει σημαντικότερη στιγμή για ένα σύλλογο από αυτήν».

«Καυτή έδρα»

Το «Άνδρο» (στα αγγλικά the Den), έτσι λεγόταν η πρώτη έδρα της Μίλγουολ, η οποία εθεωρείτο από τις πιο καυτές του Λονδίνου. Μια φήμη που διατηρεί μέχρι σήμερα.

«Η παλιά μας έδρα ήταν αυτό που λέμε πολλή παλιά, ήταν ένα γήπεδο εκατό ετών. Είχε βομβαρδιστεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ανακατασκευαστεί και επιδιορθωθεί σε διάφορα σημεία. Και ναι, η ατμόσφαιρα που δημιουργούταν ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Είχε χωρητικότητα 50 με 60.000 θεατών, όλοι όρθιοι, πάνω από τα κεφάλια των παικτών. Κι ως εκ τούτου εθεωρείτο πολύ καυτή έδρα.

Πανηγυρισμοί μετά την πρόκριση

»Σήμερα, βέβαια τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε μεταφερθεί στο καινούργιο μας στάδιο, το οποίο είναι υπερσύγχρονο. Καταβάλλουμε, όμως, κάθε δυνατή προσπάθεια για να αισθάνονται άβολα οι φιλοξενούμενοι, διότι αυτό εξάλλου είναι το πλεονέκτημα της έδρας», δήλωσε στη συνέντευξή του ο κ. Παφίτης.

«Όλα για τη γυναίκα»

Οι Κύπριοι του Λονδίνου που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο δεν είναι λίγοι. Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν στραφεί σε ομάδες του βορείων προαστίων, όπως η Άρσεναλ και η Τότεναμ, καθώς εκεί έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής κοινότητας. Πώς λοιπόν κατέληξε ο Θίο Παφίτης στο νοτιοανατολικό Λονδίνο;

«Είναι πολύ απλό. Μια γυναίκα, πάντα αυτές οι καταστάσεις έχουν να κάνουν με μια γυναίκα. Για μένα αυτή έμελλε να είναι η μέλλουσα σύζυγός μου, ήταν από αυτήν την περιοχή. Ήμουν 15, 16 ετών όταν βγήκα το πρώτο μας ραντεβού και τελικά όταν παντρευτήκαμε αποφασίσαμε να ζήσουμε στην περιοχή του Πέκαμ, η οποία δεν απέχει πολύ από το γήπεδο της Μίλγουολ. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με την ομάδα. Αλλά ανέκαθεν θεωρούσα την Μίλγουολ μια ομάδα που ξεχώριζε, που δήλωνε δυναμικά παρών. Κι αυτό μου ταιριάζει, διότι δε θεωρώ τον εαυτό μου πρόβατο, πάντα ήθελα να ξεχωρίζω».

Βία στα γήπεδα

Από τα μελανά σημεία της Μίλγουολ είναι ότι οι οπαδοί της είναι συνυφασμένοι με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στην Αγγλία.

Οι οπαδοί της Μίλγουολ έχουν τη χειρότερη φήμη

«Ήταν δύσκολο πρόβλημα και πήραμε πολλά μέτρα, η επιτυχία των οποίων φαίνεται από τον κατάλογο των μελών και τον αριθμό των συλλήψεων τα τελευταία δυο χρόνια. Ωστόσο, είναι πάντα πολύ επίπονο να αλλάξεις το κακό προφίλ που συνόδευε μια ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι από την άλλη υπάρχουν και οι περιπτώσεις της πρόχειρης δημοσιογραφίας όπου δημοσιογράφοι γράφουν άρθρα με ιστορικές αναφορές άλλοτε σωστές και άλλοτε ανακριβείς, κι έτσι διαιωνίζεται μια εικόνα. Αλλά αγωνιστήκαμε σκληρά και κερδίσαμε νομίζω αυτήν την μάχη», εκτιμά ο προεδρος της ομάδας.

«Όνειρο η ενοποίηση της Κύπρου»

Μείζων θέμα των ημερών η Κύπρος και το δημοψήφισμα που διεξήχθη για το προτεινόμενο σχέδιο από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Ο Θίο Παφίτης δεν ψήφισε, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει άποψη:

«Για να είμαι ειλικρινής ήταν απογοητευτικό αλλά προβλέψιμο. Νομίζω ότι ο λαός χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να συζητήσει το προτεινόμενο σχέδιο. Η αίσθηση ήταν το σχέδιο ήταν τελεσίδικο. Και η πρώτη αντίδραση του κόσμου όταν του επιβάλλεται κάτι είναι η απόρριψη. Είναι δυσάρεστο, διότι όπως και για την Μίλγουολ ήταν ένα όνειρο να παίξουμε στον τελικό ξέρω ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού το όνειρο, είναι η ενοποίηση του νησιού».

Η καυτή έδρα της Μίλγουολ

Που αισθάνεται, όμως, πιο κοντά ο Θίο Παφίτης; Στην Κύπρο ή στη Βρετανία, όπου ζει εδώ και πολλά χρόνια;

«Προσωπικά», μας είπε, «αισθάνομαι αγγλόφιλος παρόλο που γεννήθηκα στη Λεμεσό. Ωστόσο, δεν ξεχνώ τις ρίζες μου. Η μητέρα μου ζει στην Κύπρο. Τα παιδιά μου βαφτίστηκαν στην Κύπρο. Έχω δυνατούς δεσμούς με το νησί και έτσι θα μείνει για πάντα».


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 08:33 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στη Βασόρα

Επιχείρηση των βρετανικών στρατευμάτων στη Βασόρα

Εκατοντάδες οπαδοί του ακραίου σιίτη κληρικού, Μοκταντά αλ Σαντρ συγκρούστηκαν με τα βρετανικά στρατεύματα στην πόλη Βασόρα.

Αντάρτες οπαδοί του κληρικού επιτέθηκαν σε βρετανικές περιπόλους σε διάφορα σημεία της πόλης, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Ένοπλοι επιχείρησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια αλλά εμποδίστηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα, αναφέρουν πληροφορίες.

Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ένας Βρετανός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά κατά τις συγκρούσεις.

Νοσοκομείο της περιοχής αναφέρει ότι δέχεται πολλούς Ιρακινούς τραυματίες.

Προσφέρει ανταμοιβή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μεγάλος αριθμός οπαδών του Μοκταντά αλ Σαντρ άνοιξε πυρ εναντίον βρετανικών περιπόλων.

Ομάδα ενόπλων προσπάθησε να εισβάλει σε κυβερνητικό κτίριο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους φύλακες πριν καταφθάσουν τα βρετανικά στρατεύματα που επανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι ο βρετανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι στη Βασόρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του βρετανικού στρατού, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μοκταντά αλ Σαντρ διακήρυττε ότι προσφέρει 100 δολάρια για τη σύλληψη γυναικών του βρετανικού στρατού.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ποικίλες αντιδράσεις στην κατάθεση Ράμσφελντ

Η απολογητική του εμφάνιση ξένισε όσους τον γνωρίζουν

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις της αμερικανικής Γερουσίας μετά την κατάθεση του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, σχετικά με την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Ράμσφελντ απολογήθηκε και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα όσα διαδραματίζονται στο Ιράκ.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Έντουαρντ Κένεντι, έκανε σαφές ότι περιμένει την παραίτηση του υπουργού Άμυνας.

Ένα ακόμα από τα ηχηρά ονόματα των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπάιρντ κατηγόρησε τον κ. Ράμσφελντ για αλαζονεία

Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, δήλωσε ότι μετά την κατάθεση του κ. Ράμσφελντ, στηρίζει την απόφαση του προέδρου Μπους να τον κρατήσει στην κυβέρνηση.

Δεν παραιτείται

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, διάρκειας έξι ωρών, ο κ. Ράμσφελντ ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να παραιτηθεί για να αποκαταστήσει τη φήμη του αμερικανικού στρατού.

Έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη θέση του κάτω από συνθήκες πίεσης.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο σημειώνει ότι η υποτονική και απολογητική εμφάνιση του κ. Ράμσφελντ ξένισε αυτούς που τον γνωρίζουν καλά.

Ακόμα και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές φέρονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα, τονίζει ο ανταποκριτής.

Ο υπουργός Άμυνας δεν μπόρεσε να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση βίας στον αμερικανικό στρατό και γιατί ο ίδιος αντιλήφθηκε την ύπαρξη των φωτογραφιών τόσο αργά.

Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά τη δημοσίευση, την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονταν κρατούμενοι στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης να υφίστανται κακομεταχείριση.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε πως υπάρχουν περισσότερες και χειρότερες φωτογραφίες που μπορεί να έρθουν στη δημοσιότητα και είπε ότι η κατεδάφιση της φυλακής θα ήταν μια καλή ιδέα.

Οι πρώτες κατηγορίες

Οι πρώτες κατηγορίες για κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων απαγγέλθηκαν σε μία Αμερικανίδα στρατιωτικό, που εμφανίζεται σε πολλές από τις φωτογραφίες με τους κακοποιημένους Ιρακινούς.

Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Λίντι Ίνγκλαντ, 21 ετών, κατηγορείται για τέσσερα αδικήματα.

Κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν σε έξι ακόμα στρατιώτες.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Μαθητής λυκείου ο δημιουργός του Σάσερ

Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά

Ένας 18χρονος μαθητής λυκείου παραδέχθηκε ότι είναι ο δημιουργός του ιού Σάσερ, που έχει προσβάλει εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Ο νεαρός συνελήφθη από τις αρχές στη Γερμανία την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις ο ιός έχει προκαλέσει προβλήματα σε 18 εκατομμύρια υπολογιστές.

Οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες στο πατρικό σπίτι του νεαρού, γράφουν οι εφημερίδες, ενώ δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του.

Ο ιός Σάσερ εμφανίστηκε πρώτη φορά την 1η Μαΐου και μεταδόθηκε ταχύτατα στα ηλεκτρονικά συστήματα.

Κάποιες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά προκειμένου να «καθαρίσουν» τα αρχεία τους.

Νοσοκομεία, τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, κυβερνητικά γραφεία και πολλά σπίτια επηρεάσθηκαν από τον ιό.

Οι ειδικοί λένε ότι ο Σάσερ δεν επιφέρει μόνιμη βλάβης τους υπολογιστές.

Και ενώ ο ρυθμός μετάδοσής του φαίνεται πως έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, εκφράζονται φόβοι ότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς και ότι οι μελλοντικές παραλλαγές του μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο καταστροφικές.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου)

Σχεδόν διπλάσιο το έλλειμμα

Nα μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι, απαιτεί η ΓΣEE

Στο 3,2% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος, και όχι στο 1,7%, ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Eλλάδας το 2003, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γιούροστατ.

Tα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την επαλήθευση των δεδομένων που απέστειλε στη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Mαΐου και τοποθετούν το δημόσιο χρέος στο 103% του AEΠ.

Σημειώνεται, ότι ανατρέπεται έτσι η προηγούμενη εκτίμηση, της 16ης Mαρτίου, βάσει της οποίας το μεν έλλειμμα ανήρχετο στο 1,7%, το δε χρέος στο 102,4%.

Ειδικότερα, στην έκθεσή της η Γιούροστατ επισημαίνει ότι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2003 στην Ελλάδα οφείλεται κατά κύριο λόγο:

Στην αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως ΦΠΑ).

Στην αναθεώρηση προς τα κάτω των εισροών από ορισμένα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

Στην επαναταξινόμηση των κρατικών εσόδων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Γιούροστατ ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να πράξουν τα δέοντα, ώστε να αποσαφηνισθούν τα εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να υπάρξει η πλήρης επικύρωση των στοιχείων κατά την επόμενη επίσημη κοινοποίηση που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο του 2004.

Ακόμη, η Γιούροστατ αναφέρει ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πλήρως τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος για το 2003, και ενδεχομένως για τα προηγούμενα έτη, είναι οι ακόλουθοι:

Η υποεκτίμηση των δημοσίων δαπανών για τις αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών.

Η έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονάσματα των ταμείων της κοινωνικής ασφάλισης.

Aντίδραση ΓΣEE

«Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το λογαριασμό της δημοσιονομικής απογραφής και κυρίως των κυρώσεων που θα επιβάλλει η ΕΕ μετά τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γιούροστατ για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Eργατών Eλλάδος.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «είναι προφανές ότι το κόστος θα επιχειρηθεί να μετακυληθεί στην εργασία και την κοινωνία, σε μία στιγμή που η βενζίνη προσεγγίζει το 1 ευρώ και η ακρίβεια δεν τιθασεύεται παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις».

«Αν οι κυβερνώντες προετοιμάζουν μία νέα περίοδο περιορισμών, λιτότητας και φορολογικών επιδρομών για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, θα μας βρουν αγωνιστικά απέναντι τους. Η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι προκειμένου να οδηγηθούμε σε αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές», καταλήγει η ΓΣEE.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Φινάλε για τα «Φιλαράκια»

Μετά την προβολή του επεισοδίου ακολούθησε συνέντευξη

Το τελευταίο επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Φιλαράκια» (Friends) προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις ΗΠΑ και το παρακολούθησαν 51.1 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC είχε προβλέψει την επιτυχία. Μάλιστα πριν την προβολή του τελευταίο επεισοδίου προέβαλε ωριαίο αφιέρωμα στους έξι βασικούς χαρακτήρες της σειράς.

Στη Νέα Υόρκη, το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε από μια γιγαντοοθόνη στην Τάιμς Σκουέρ όπου είχαν συγκεντρωθεί τρεις χιλιάδες άνθρωποι.

Οι κριτικές ήταν ποικίλες. Η «Νιούσντέι» έγραψε ότι το επεισόδιο ήταν «γλυκό και χαζό και ικανοποιητικό».

Η ιδέα του Ρος

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε το 1994

Στο Λος Άντζελες διοργανώθηκε πάρτι για το τελευταίο επεισόδιο

Πολλοί κριτικοί έγραψαν ότι η επιτυχία της οφείλεται μεταξύ άλλων στην καλή χημεία των πρωταγωνιστών της.

Έμειναν ενωμένοι όταν διαπραγματεύονταν υψηλότερες αμοιβές για όλους καθώς η σειρά γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλής.

Σε συνέντευξή τους, μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου, οι πρωταγωνιστές είπαν ότι ήταν ιδέα του τηλεοπτικού «Ρος» να διαπραγματευτούν ομαδικά την αμοιβή τους.

«Όλοι κάναμε την ίδια δουλειά υπήρχαν έξι πρωταγωνιστές», δήλωσε ο «Ρος».

Τελικά στην τελευταία σειρά επεισοδίων οι πρωταγωνιστές είχαν καταφέρει να εισπράττουν από ένα εκατομμύριο δολάρια έκαστος ανά επεισόδιο.

Το τελευταίο επεισόδιο θα προβληθεί στη Βρετανία στις 28 Μαΐου ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε DVD.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες μαρτυρίες για βασανιστήρια

«Οι Βρετανοί στρατιώτες με χτυπούσαν για τρεις ημέρες», δηλώνει στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent) ο Ιρακινός Κιφάχ Ταλάχ.

Ο 44χρονος μηχανικός ισχυρίζεται ότι είχε συλληφθεί πέρσι από τους Βρετανούς, οι οποίοι τον κρατούσαν «κουκουλωμένο και τον χτυπούσαν επί τρεις ημέρες στο λαιμό, στο στήθος και στα γεννητικά όργανα, πριν τον κάνουν να χορέψει μπροστά τους».

Η Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) κυκλοφορεί με ολοσέλιδη φωτογραφία ενός Βρετανού στρατιώτη ο οποίος βγάζει φωτογραφία έναν χτυπημένο Ιρακινό αιχμάλωτο.

«Ιδού η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι οι στρατιώτες του Τάγματος Πεζικού του Λάνκασάιρ φωτογράφιζαν τα τρόπαιά τους».

H εφημερίδα δημοσιεύει την κατάθεση ενός ακόμα στρατιώτη, του τέταρτου κατά σειρά, ο οποίος δηλώνει ότι οι συνάδελφοί του συνηθίζουν να φωτογραφίζουν τους κακοποιημένους αιχμαλώτους τους και ότι βασανιστήρια γίνονται καθημερινά στις ιρακινές φυλακές.

Οι Βρετανοί διδάσκουν τις μεθόδους

Η Γκάρντιαν (Guardian), επικαλούμενη τις μαρτυρίες Βρετανού αξιωματικού εν αποστρατεία, γράφει ότι οι μέθοδοι των βασανιστηρίων διδάχθηκαν σε Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες από μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στη στρατιωτική βάση του Άσφορντ στο Κεντ.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η ταπείνωση των κρατουμένων είναι «μια μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι ειδικές δυνάμεις και τώρα διαδόθηκε σε απλούς στρατιώτες που δεν ξέρουν τι κάνουν».

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται έχουν την ονομασία R21 Αντίσταση στην Ανάκριση.

Η απολογία Ράμσφελντ

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ανέλαβε πλήρως τη ευθύνη για την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Κάποιες από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει προέρχονταν από τον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, έναν από τους εσωτερικούς αντιπάλους του Τζορτζ Μπους για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, γράφει η εφημερίδα.

Η Αμερική και ο κόσμος «πρέπει να γνωρίζουν» ότι υπάρχουν «περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο», είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Αυτή ήταν μια προειδοποίηση που ο πρόεδρος Μπους και η Γερουσία εύχονται να είχαν λάβει δύο ημέρες νωρίτερα, σχολιάζουν οι Τάιμς (Times).

Η απολογία του Ντόναλντ Ράμσφλεντ κέρδισε τις εντυπώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Το αν κατάφερε όμως να διασώσει τη θέση του είναι κάτι που θα κριθεί από τα γεγονότα, γράφουν οι Τάιμς.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 10:18 (Ώρα Λονδίνου)

H επίσκεψη Eρντογάν

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καλοκαίρι χωρίς άδειες. Για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και στη Θεσσαλονίκη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σώματα Ασφαλείας: Αλλάζουν όλα σε κρίσεις, μεταθέσεις, άδειες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει η... καταστροφή της Νέας Σμύρνης! Σήμερα το ματς της χρονιάς.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Να τα βρούμε χωρίς μεσάζοντες. Καραμανλής - Ερντογάν εγκαινιάζουν το νέο δόγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ΑΥΓΗ: Οι δύο όψεις της επίσκεψης Ερντογάν. Σήμερα στην Κομοτηνή ο Τούρκος πρωθυπουργός.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Για αρχηγό της ΕΥΠ προόριζαν τον κλεφτοπτέραρχο. Σάλος από τις αποκαλύψεις της «Αυριανής» για τους λογαριασμούς με τις μίζες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πού συμφώνησαν, πού διαφώνησαν. Οι συνομιλίες του κ. Καραμανλή με τον κ. Ερντογάν.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Άδειες και υπερωρίες για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για το φετινό καλοκαίρι.

ΕΘΝΟΣ: Καρντάσια για 8 μήνες με κρίσιμο τεστ τον Δεκέμβριο. Απόλυτη στήριξη Καραμανλή σε Ερντογάν για την Ευρώπη, με αντάλλαγμα «ήρεμα νερά».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εδώ ήταν αρνί, στην Θράκη θα μας βγει... λύκος; Αρίστη, από πλευράς δημοσίων σχέσεων, η συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, ουδεμία «υποσχετική» όμως σε θέματα ουσίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χέρι - χέρι, αλλά... γιαβάς - γιαβάς. Καραμανλής - Ερντογάν: Καλό κλίμα με τρία αγκάθια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καρντάσια, αλλά στα εύκολα. Άφησαν στην άκρη Κυπριακό και Αιγαίο Καραμανλής - Ερντογάν.

ΕΞΠΡΕΣ: Ευρω-μεταξεταστέοι. Η Eurostat επιβεβαίωσε τις υπερβάσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΩ: Ανα(ν)τροπή σκηνικού στην Κύπρο. «Ζωντανό» το σχέδιο Aνάν για τους Ελληνοκύπριους!

ΕΣΤΙΑ: Άριστο κλίμα - σωστοί χειρισμοί κατά την χθεσινή συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το μεγάλο κόλπο με έλλειμμα - καύσιμα. Βόμβα της Eurostat 3,2% το έλλειμμα και έπονται χειρότερα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Νέα δυναμική από Καραμανλή - Ερντογάν. Ταχύτατα λύση για Χάλκη, αργότερα η Χάγη.

ΚΑΡΦΙ: Γ. Παπανδρέου: Πού το πάει. Πώς σκέφτεται. Πώς λειτουργεί. Ποιους αγνοεί. Τι σχεδιάζει.

ΚΕΡΔΟΣ: Μέσω οικονομίας η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος - Τουρκίας. Στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: 96+1 παγίδες για τους Αγώνες. Ενώ οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι αφύλακτες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Το «στίγμα» των επαφών Καραμανλή - Ερντογάν. Κοινή διαπίστωση η βελτίωση των διμερών σχέσεων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πολλά καλά λόγια... Παγιώνεται η άμεση επικοινωνία Ελλάδας -Τουρκίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Καταδικαστική απόφαση Eurostat για το έλλειμμα. Τουλάχιστον 3,2% του ΑΕΠ το άνοιγμα στον προϋπολογισμό 2003.

ΤΑ ΝΕΑ: Στο ράφι Κυπριακό, υφαλοκρηπίδα. Καραμανλής - Ερντογάν: Εμβάθυνση της φιλίας αλλά χωρίς λύσεις.

ΝΙΚΗ: Μόνο προθέσεις... Καραμανλής - Ερντογάν έμειναν στα λόγια. Σήμερα η «ιδιωτική» επίσκεψη στην Κομοτηνή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πορείες ειρήνης αύριο σε όλη τη χώρα. Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κρατούμε ό,τι μας ενώνει αφήνουμε ό,τι μας χωρίζει. Κοινή απόφαση Καραμανλή - Ερντογάν.

Η ΧΩΡΑ: Μείωση φόρων για όλες τις επιχειρήσεις. Καμμιά αύξηση στον ανώτατο φορολογικό συντελεστή για φυσικά πρόσωπα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Tελικός σε αστυνομικό κλοιό

Σκηνές όπως αυτές ελπίζει να αποτρέψει η αστυνομία

Mέσα σε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας διεξάγεται το Σάββατο το βράδυ ο τελικός του κυπέλλου Eλλάδος ποδοσφαίρου, μεταξύ Παναθηναϊκού και Oλυμπιακού Πειραιώς στο γήπεδο της Nέας Σμύρνης.

Oι φόβοι επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων εντείνονται από το γεγονός ότι το κέντρο της Nέας Σμύρνης, λόγω των εκτεταμένων έργων που πραγματοποιούνται εκεί, είναι διάσπαρτο με μπάζα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια.

O αττικάρχης υποστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος ανακοίνωσε ότι για την ασφάλεια του αγώνα θα κινητοποιηθούν συνολικά 2500 αστυνομικοί, ενώ θα υπάρχουν τρεις ζώνες ελέγχου σε πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω από το γήπεδο και 30 διμοιρίες των ΜΑΤ σε επιφυλακή.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου θα είναι σε απόσταση δύο έως τριών χιλιομέτρων γύρω από το γήπεδο, από όπου θα περνούν μόνο όσοι έχουν εισιτήρια, ενώ παράλληλα θα γίνονται έλεγχοι ώστε να μην περάσουν αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια.

Η δεύτερη ζώνη θα είναι περιμετρικά του γηπέδου και η τρίτη στις πύλες.

Από τις 6 το πρωί μέχρι να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι φίλαθλοι μετά τον αγώνα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στους δρόμους που περιβάλλουν το γήπεδο.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού Π. θα μεταβούν στο γήπεδο τρεις ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έχουν εκδοθεί 7.500 εισιτήρια (3.750 για κάθε ομάδα) και περίπου 600 προσκλήσεις.

Στη δήλωσή του ο κ. Αγγελάκος σημειώνει:

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διεξαχθεί ο αυριανός τελικός σε ένα αθλητικό περιβάλλον που θα δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη γιορτή του ποδοσφαίρου.

»Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν αρκεί μόνο η δική μας προσπάθεια. Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή κάθε παράμετρο της καθημερινότητάς μας και είναι φυσικό τέτοια αθλητικά γεγονότα να προσλαμβάνουν διαστάσεις όχι συνηθισμένες.

»Καλούμε όλους τους παράγοντες, τους φιλάθλους, τους παίκτες και όλους όσοι εμπλέκονται στο αυριανό παιχνίδι να επιδείξουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και φίλαθλο πνεύμα, κρατώντας και από τη δική τους πλευρά τη βία έξω και μακριά από τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος».


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 08:33 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στη Βασόρα

Επιχείρηση των βρετανικών στρατευμάτων στη Βασόρα

Εκατοντάδες οπαδοί του ακραίου σιίτη κληρικού, Μοκταντά αλ Σαντρ συγκρούστηκαν με τα βρετανικά στρατεύματα στην πόλη Βασόρα.

Αντάρτες οπαδοί του κληρικού επιτέθηκαν σε βρετανικές περιπόλους σε διάφορα σημεία της πόλης, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Ένοπλοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κυβερνητικό κτίριο αλλά εμποδίστηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα, αναφέρουν πληροφορίες.

Αρκετοί από τους οπαδούς του σιίτη κληρικού σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από την πλευρά των Βρετανών.

Προσφέρει ανταμοιβή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μεγάλος αριθμός οπαδών του Μοκταντά αλ Σαντρ άνοιξε πυρ εναντίον βρετανικών περιπόλων.

Ομάδα ενόπλων προσπάθησε να εισβάλει στο κυβερνητικό κτίριο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους φύλακες πριν καταφθάσουν τα βρετανικά στρατεύματα που επανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι ο βρετανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι στη Βασόρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του βρετανικού στρατού, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μοκταντά αλ Σαντρ διακήρυττε ότι προσφέρει 100 δολάρια για τη σύλληψη γυναικών του βρετανικού στρατού.


Σάββατο 08 Μαΐου 2004 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ποικίλες αντιδράσεις στην κατάθεση Ράμσφελντ

Η απολογητική του εμφάνιση ξένισε όσους τον γνωρίζουν

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις της αμερικανικής Γερουσίας μετά την κατάθεση του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, σχετικά με την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Ράμσφελντ απολογήθηκε και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα όσα διαδραματίζονται στο Ιράκ.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Έντουαρντ Κένεντι, έκανε σαφές ότι περιμένει την παραίτηση του υπουργού Άμυνας.

Ένα ακόμα από τα ηχηρά ονόματα των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπάιρντ κατηγόρησε τον κ. Ράμσφελντ για αλαζονεία

Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, δήλωσε ότι μετά την κατάθεση του κ. Ράμσφελντ, στηρίζει την απόφαση του προέδρου Μπους να τον κρατήσει στην κυβέρνηση.

Δεν παραιτείται

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, διάρκειας έξι ωρών, ο κ. Ράμσφελντ ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να παραιτηθεί για να αποκαταστήσει τη φήμη του αμερικανικού στρατού.

Έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη θέση του κάτω από συνθήκες πίεσης.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο σημειώνει ότι η υποτονική και απολογητική εμφάνιση του κ. Ράμσφελντ ξένισε αυτούς που τον γνωρίζουν καλά.

Ακόμα και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές φέρονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα, τονίζει ο ανταποκριτής.

Ο υπουργός Άμυνας δεν μπόρεσε να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση βίας στον αμερικανικό στρατό και γιατί ο ίδιος αντιλήφθηκε την ύπαρξη των φωτογραφιών τόσο αργά.

Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά τη δημοσίευση, την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονταν κρατούμενοι στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης να υφίστανται κακομεταχείριση.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε πως υπάρχουν περισσότερες και χειρότερες φωτογραφίες που μπορεί να έρθουν στη δημοσιότητα και είπε ότι η κατεδάφιση της φυλακής θα ήταν μια καλή ιδέα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.